Cukiernik

Kto wyobraża sobie życie bez cukierków, ciast, batonów czy innych słodyczy? Słodkie przysmaki to najlepszy lek na smutki. Cukiernik zajmuje się produkcją wszelkiego rodzaju słodkości, począwszy od ciast, poprzez wyroby czekoladowe, aż po lody. Jego zadaniem jest dbanie o swoje miejsce pracy, jakość składników oraz produktu końcowego. Zobowiązany jest także nadzorowaniem pracy urządzeń i narzędzi, które są używane w procesie tworzenia.

Predyspozycje

Cukiernik nie może mieć alergii na produkty spożywcze, których używa się przy produkcji ciast, słodyczy i deserów. Powinna go cechować pomysłowość, wyobraźnia i poczucie dobrego smaku. Cukiernik zaczyna się rozwijać dopiero wtedy, gdy sam potrafi zmodyfikować przepis i stworzyć dzięki temu jeszcze lepsze danie. Konieczne są także zdolności manualne i poczucie piękna podczas dekoracji.

Jak zostać cukiernikiem?

Aby zostać cukiernikiem należy ukończyć szkołę zawodową lub technikum na odpowiednim kierunku. Otrzyma się wtedy wiedzę z zakresu obsługi maszyn i narzędzi niezbędnych do wypieków, procesu produkcji, różnorodnych metod przygotowania ciast i deserów czy podstaw przedsiębiorczości. Istnieje także dalsza droga kształcenia. Jeśli cukiernik chce podnieść swoje kwalifikacje, może przystąpić do egzaminu na tytuł mistrza, jednak musi pracować minimum 6 lat w zawodzie. Egzamin na mistrza składa się z części praktycznej oraz teoretycznej w formie ustnej i pisemnej.

W zawodzie cukiernika nie ma konkretnej specjalności. Po ukończeniu nauki z tytułem technika posiada się wiedzę z zakresu przygotowania różnego rodzaju ciast, deserów czy lodów.

Gdzie do pracy?

Pracy należy szukać w placówkach cukierniczych, firmach specjalizujących się w produkcji słodyczy czy cukierniach, które na bieżąco realizuje się zamówienia. Można także założyć własną działalność i przyjmować zamówienia na uroczystości okolicznościowe, wesela, urodziny, rocznice, bale, bankiety. Będąc właścicielem przedsiębiorstwa można także starać się o umowy z restauracjami czy hotelami, aby być jedynym dostawcą deserów.

Zarobki

W dużych firmach cukiernik może zarabiać około 2500 zł netto. Pracując w mniejszej cukierni, gdzie liczba zleceń jest niewielka, średnie wynagrodzenie wynosi 1700 zł netto. W przypadku właściciela własnego zakładu, wynagrodzenie z pewnością może być kilkakrotnie wyższe i uzależnione od ilości zrealizowanych zamówień.

Komentarze (10)

  • kasia

    mmmmm zawód cukiernika to moje marzenie, praca wśród tylu słodyczy to nie lada pokusa, szczególnie dla osób które łatwo przybierają na wadze :(
    02.04.2014
  • Klaudyna

    Zawód cukiernika jest bardzo ciekawy, szczególnie dla ludzi, którzy uwielbiają piec, eksperymentować w kuchni ;) Szkoda tylko, że coraz częściej w naszych cukierniach można znaleźć słodkości nafaszerowane różnego rodzaju ulepszaczami i konserwantami... Życie byłoby o wiele piękniejsze bez nich :D
    22.05.2013
  • marysia

    chce zrobić studium,czy coś w tym rodzaju na cukiernika w Białymstoku.od podstaw. wie ktos gdzie można znaleźć informacje o tym...? mam 21lat i jestem po liceum.czy mam w ogóle taką mozliwosc?
    23.03.2013
  • Kinga

    Słodkości są pyszne i przyznaję się jestem od nich uzależniona! :D ale niestety, w niektórych cukierniach tych 'przysmaków' nie da się zjeść. jest za dużo kremu, chemii i konserwantów.. a często za coś dobrego płaci się dużą cenę. ostatnio sama próbuje coś piec i to się nawet opłaca ;p
    07.02.2013
  • majeczka

    pracowałam przez wakacje w cukierni jako sprzedawca i z przykrością muszę stwierdzić, że po 8 godzinach spędzonych miedzy słodkościami miałam ich już totalnie dosyć, ale pracę tą oceniam jako przyjemną i dość łatwą, wystarczy tylko mieć dobry kontakt z klientem ;)
    01.02.2013
  • natalia

    mmmm...przesłodka praca, coś dla takiego łasucha jak ja :D
    06.01.2013
  • robikk

    a mi wydaje się, ze jak ktoś pracuje codziennie przy tych wszystkich słodyczach to ma ich po czubek nosa i nie może na nie patrzeć :P
    02.01.2013
  • aniutek

    Jest jeden duży minus tej pracy :( wszędzie pełno słodkości i pyszności a wskazówka na wadze bardzo chętnie skacze w górę :(
    02.01.2013
  • Karolina

    Kto wymyślił ten zawód jest genialny :D Kocham cukierników bo to oni, dzięki swoim przysmakom mnie uszczęśliwiają :D "coś słodkiego" jest dobre na wszystko. Powinni podwyższyć im zarobki za takie cuda ;p
    12.11.2012
  • uwielbiam slodycze

    bez malego slodkiego co-nie-co nie funkcjonuje, obowiazowo do kawy musi byc cos slodkiego, chetnie poznam jakiegos przystojnego cukiernika, ktory czasami upiecze dla nie slodki przysmak :-)
    11.11.2012