Dietetyk

Dietetyk to specjalista zajmujący się prawidłowym oraz racjonalnym odżywianiem zarówno osób zdrowych, jak i w czasie choroby. Posiada wiedzę pozwalającą planować i nadzorować żywienie indywidualne bądź zbiorowe. Jego wiedza obejmuje zarówno pochodzenie żywności, jak i proces przygotowania potraw, a także problematykę jej dostosowania do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku.

Predyspozycje
Jako osoba pracująca z pacjentami, dietetyk musi być otwarty na ich potrzeby, cierpliwy i wyrozumiały. Powinien mieć umiejętność empatii, a także pasję studiowania nowości i uzupełniania wiedzy. Dietetyk musi również umieć współpracować z lekarzem, psychologiem czy rehabilitantem.
Jego zadaniem jest wspomóc proces leczenia odpowiednim doborem diety lub poprawić samopoczucie pacjenta poprzez odżywianie, dlatego musi doskonale znać nie tylko anatomię i fizjologię człowieka, ale też skutki działania produktów żywnościowych.

Jak zostać dietetykiem?
Przyszły dietetyk powinien ukończyć studia o odpowiedniej specjalności, choć może zaczynać także od technikum lub studium policealnego z tego zakresu. Jednak przyszłe zadania na rynku pracy będą wymagać od niego szerokiej wiedzy interdyscyplinarnej.
Dietetykę studiuje się na akademiach rolniczych oraz akademiach medycznych. Studia dietetyczne składają się z dwóch etapów: stopnia licencjackiego oraz stopnia magisterskiego. Początkowo studenci uczą się podstaw fizjologii człowieka połączonej z anatomią, biochemii, chemii ogólnej z elementami chemii fizycznej oraz mikrobiologii i wirusologii wraz z biologią, genetyką i parazytologią. Zdobywają wiedzę o żywności i żywieniu. Poznają technologię wraz z towaroznawstwem żywności oraz podstawy żywienia człowieka. Ten ostatni przedmiot obejmuje też zajęcia praktyczne w pracowni i polega na nauce sporządzania posiłków.
Na drugim roku zajęcia obejmują: bromatologię (nauka badająca produkty spożywcze pod względem wartości odżywczych i składu), wiadomości o lekach, medycynę ratunkową, immunologię, żywienie dzieci, niemowląt, ludzi starszych. Na trzecim roku wśród zajęć pojawia się medycyna rodzinna, kliniczny zarys schorzeń, prawo żywnościowe z podstawami ekonomii, choroby zakaźne, a także dietoprofilaktyka chorób cywilizacyjnych.

Gdzie do pracy?
Ponieważ dietetyk nie jest technologiem żywności ani lekarzem, a łączy oba zawody w jednej profesji, może pracować w różnych miejscach: zarówno w ośrodkach zdrowia czy szpitalnictwie, jak i w klasycznej gastronomii.
Dietetyk dzięki odpowiednim produktom i technologiom sporządzania potraw wspomaga zarówno hospitalizowanych chorych w powrocie do zdrowia, jak i stwarza im szansę zachowania dobrego stanu zdrowia. Zapobieganie chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia pozwala na pracę w otwartej służbie zdrowia. Może pracować w poradniach chorób metabolicznych. W gastronomii dietetyk dba o zdrowie i bezpieczeństwo klientów. Przed dietetykiem stoi także możliwość kariery naukowej, która może zacząć się od doktoratu z zakresu nauk medycznych.

Zarobki
Dietetycy na początku kariery mogą liczyć na niezbyt wielkie zarobki. Praca w instytucie badawczym czy w państwowych służbach sanitarnych to z reguły zarobki rzędu 1400 zł miesięcznie. W w gastronomii mogą liczyć na co najmniej 2 tys. zł w początkowym okresie pracy. Potem przychodzi czas na awans i zwiększenie zarobków do około 4-5 tys. zł.

Komentarze (42)

  • DC

    Jestem absolwentka wydzialu farmacji i bardzo chcialbym sie zajac dietetyka. Jedyna mozliwoscia podjecia studiow podyplomowych na tym kierunku to w moim przypadku studia przez internet (mieszkam w Meksyku). Czy ktos z Was wie, czy faktycznie mozna sie na takich studiach przez internet czegos sie nauczyc? Jesli tak, to jaka uczelnie polecacie? Bede wdzieczna za odpowiedz.
    14.02.2017
  • poczko

    Jest jeszcze spore zapotrzebowanie na dietetyków więc śmiało możesz zaczynać studia. Dobra dietetyka jest w Warszawie u Mydłowskiej.
    29.09.2014
  • eo

    Jak jest z pracą po dietetyce? Czy dużo osób pracuje w zawodzie? Czym jeszcze można się zajmować po studiach na tym kierunku oprócz poradnictwa i pracy w szpitalach, dpsach itp?
    30.07.2014
  • Paweł

    Skończyłem dietetykę 3 lata temu i powiem bardzo przyjemna praca. Zwłaszcza jak widać efekty. Bardzo przydana jest fachowa literatura mogę np polecić "Praktyczny poradnik żywieniowy" Aleksandry Cichockiej" Gotowe przepisy z tabelami i co ważne naprawdę smaczne. Na allegro około 70zł. Bezpośrednio od wydawnictwa jest na pewno taniej.
    09.09.2013
  • lkllk

    nic fajnego
    10.08.2013
  • karolinnnna

    dostałam się w tym roku na dietetykę ale obawiam się, że nie dam sobie rady z chemią :( ciężko jest na tym kierunku? ja jestem na UMEDzie w Łodzi
    03.08.2013
  • Paula

    Zaczynam moją przygodę z dietetyką :) już postanowiłam, że po maturze będę składać dokumenty na właśnie ten kierunek :) mam nadzieję, że mi się uda a po skończeniu studiów będę dobra w swoim zawodzie :)
    27.03.2013
  • Adaś

    Fajny zawód, bardzo ciekawy. Super jest to, że posiadając taką wiedzę pomagasz ludziom zrzucić zbędne kilogramy i poczuć się lepiej ale też sam wiesz co jest zdrowe, jak jeść i ustalasz dietę dla siebie i najbliższych :) dietetyk w rodzinie to skarb ;)
    07.02.2013
  • mimi00

    bardzo podoba mi się zawód dietetyka niestety warunkiem dostania sie na ten kierunek na studia jest zdanie matury z chemii na poziomie rozszerzonym :(
    01.02.2013
  • mimi00

    bardzo podoba mi się zawód dietetyka niestety warunkiem dostania sie na ten kierunek na studia jest zdanie matury z chemii na poziomie rozszerzonym :(
    01.02.2013
  • Kamelia

    Moim zdaniem ten zawód będzie się rozwijał, przecież nie chodzi tylko o diety na odchudzanie. Przykładowo: wiele ludzi musi stosować dietę bezglutenową, ponieważ wzrasta liczba osób ze zdiagnozowaną celiakią. Nie wszyscy wiedzą, co mogą jeść, a czego nie, dlatego wybierają się do dietetyka.
    24.01.2013
  • martunia55

    zgadzam się z `krysia` po za tym w dzisiejszych czasach(mimo otaczających nas wszędzie McDonaldów) modne jest zdrowe odżywianie, eko produkty itp...dlatego ludzie coraz chętniej korzystają z porad dietetyków ;)
    02.01.2013
  • krysia

    a moim zdaniem jest wręcz przeciwnie. w czasach gdzie każdy goni za pieniędzmi nie ma czasu zdrowo jeść, jemy rzadko, ale do syta i to w dodatku w restauracjach typu fast food. Ja osobiście po poradzie u dietetyka online nie zmieniłabym chyba znacznie swojego trybu życia i nie zmieniłabym jadłospisu.
    03.12.2012
  • Patrycja

    Teraz tak naprawdę jeśli ktoś chce schudnąć, wchodzi do internetu, przegląda stronki i dowiaduje się wielu przydatnych rzeczy. Można nawet zasięgnąć porady dietetyka online. Dlatego nie wiem czy ten zawód ma duże szanse się utrzymać
    05.11.2012
  • lulii

    ale dietetyk może równie dobrze założyć swój gabinet w dużym mieście i również się utrzyma, tym bardziej, ze teraz dbanie o wygląd i sylwetkę jest bardzo w modzie.
    03.11.2012
  • ełej

    Praca dietetyka odnajduje się w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych - zwłaszcza na zachodzie. A każdy przecież wie, że zarobione EURO nie śmierdzą, zwłaszcza jak się z nimi wraca do Polski.
    27.10.2012
  • znawca

    w internecie jest mnostwo 'diet cud' i sposobów na spalanie kilogramow. ale przeciez nie chodzi tylko o zrzucenie zbędnych kalorii. chodzi o zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. dlatego też polecam wybrac sie do dietetyka, bo jezeli dobrze rozpozna Twoje potrzeby to bedzie potrafil doradzic Tobie indywidualnie. Ale trzeba trafić na dobrego dietetyka bo nieraz zapłacisz mnóstwo kasy za wizytę a on Ci powie ogólnikowo i niczego się nie dowiesz ;p
    25.10.2012
  • readsk

    a jak sytuacja wygląda z zapotrzebowaniem na dietetyków?? czy ten zawód może "istnieć" tylko w miastach?? zastanawiam się nad założeniem własnej działalności bo skończyłam dietetykę ale mieszkam w małym miasteczku i nie wiem czy tutaj ma to sens...
    04.09.2012
  • bop

    Byłam kiedyś. W sumie ok, chciaż mogłoby być lepiej. Osoba taka sobie. Nie była zbytnio miła ale też nie zachowywała się jakoś nieładnie w stosunku do mnie. Nie wiem dziwne to było. Sama wizyta ok. Konkretne pytania, konkretne odpowiedzi i konkretna dieta z przepisami też dodatkowo już dla mnie. Miałam problemy z cukrem. Dlatego też skierował mnie lekarz. Ogolne wrażenie ok, ale bez szału.
    14.05.2012
  • jezunia

    Pacjenci potrafią skutecznie zatruwać życie. Masakra wiecie ludzie są różni. Ciągle narzekają i sami nie wiedzą czego tak na serio chcą. No to największy minus. Plusem jest kasa. Ja np mam szanse na awans po roku pracy. Także jak widać można się rozwijać. Zarobki w granicach 3,5 tys. ale jak dla mnie to ok z tym, że w przyszłości liczę na więcej
    12.05.2012
  • macio

    Dietetyk u nas w mieście zarabia ok 3 tys złotych, bo moja ciotka pracuje w poradni dietetycznej i orientuje się w tym temacie. Praca nie jest ciężka czasami nawet można dostac do dyspozycji laptopa co dla mnie jest plusem wielkim. Głownie praca przy biurku no i z pacjentami z problemami zdrowotnymi
    11.05.2012
  • opcia

    Moja mamusia była u dietetyczki i nawet nauczyła ją jak gotować dane potrawy. Akurat tak się złożyło, że dostała skierowanie od lekarza rodzinnego i poszła. Miała wysoki cholesterol i dietetyk pomógł jej w diecie, która sprzyjała zdrowemu odżywaniu. Jak dla mnie bomba taka osoba jest bardzo pomocna
    05.05.2012
  • Oli

    No fakt dietetykami to oni nie są, ale bądź co bądź znają się na tym :) Ja byłam raz u dietetyka bo chciała zrzucić z wybranej części ciała tłuszczyk. tak mnie to martwiło aż odważyłam się w końcu iść. Miałam takie obawy, normalnie bałam się;p ale okazało się, że nie ma czego. Dieta dobrana była i wszystko. Tylko szkoda, że efekty nie takie jak myslałam
    05.05.2012
  • Szysza

    Jesli chodzi o koksy to wiem, że mają wiedzę z zakresu diety, ale tylko jak zwiększyć masę a to nie wystarczy by zostać specjalistą w tej dziedzinie. A na dodatek mają to wiedzę posługując się dodatkowymi odzywkami i tego typu " suplemantami" także nie jest to jednak wiedza specjalistyczna tylko ukierunkowana wiedza z zakresu dietetyki
    03.05.2012
  • kremx

    No to zależy. Można iść na studia po prostu bo sie chce mieć studia i tutaj to już różnie wygląda wiedza na ten temat. Bo i zaangażowania nie za dużo chyba... Jak ktoś idzie z tkz powołania to jak najbardziej jest ten profesjonalizm. No tak siłka, ale to chyba w konkretnym temacie sie orientują jak np przybyć na masie. Bo to to słyszłam, nawet mój brachol kombinuje z tymi produktami na mase, banany i te sprawy
    01.05.2012
  • siłownia

    Z całym szacunkiem dla tego zawodu, to chłopaki na siłowni wiedzą o dietetyce niejednokrotnie więcej, niż przeciętny absolwent tego kierunku/kursu.
    30.04.2012
  • Sandi

    Mój lekarz ma dodatkowo specjalność dzietetyk. U niego w przychodni ( prywatnej) działa właśnie jako lekarz a czasami po południu można do niego przyjść jako dietetyka. Oczywiście podczas wizyty u lekarza można tez prosić o konsultacje ze strony dietetyka. Fajne połączenie moim zdaniem bardzo przydatne w pracy lekarza. Podwójne zarobki. A i facet bardzo konkretny i przyjemny.
    30.04.2012
  • Gosia

    Tak dokładnie. Taki dietetyk to musi mieć widzę szeroko pojętą. Ściślę wiąże się ten zawód z biologią. Chyba najwięcej ma wspólnego akurat.. Chemia tez tutaj odgrywa dużą rolę. Zdrowie jest to przedmiot zainteresowań dietetyka. Dietę ustalamy pod określony stan zdrowia. Zawsze określamy poziom cholesterolu, cukru no aby nie zaszkodzić danej osobie. Też słyszałam opinie, że dietetyk to tylko od masy jest no ale nie do końca.
    30.04.2012
  • Kopciueszek

    Dużo ludzi myśli, że do dietetyka przychodzą tylko ludzie otyli. Jednak jest inaczej. Dietetyk działa wielokierunkowo. Można przyjść po paradę jak nabrać masy- takie osoby też bardzo często się zdarzają. Czasami ludzie są chorzy i też przychodzą o poradę a to za wysoki cholesterol, a to cukrzyca i jakoś trzeba dopasować odpowiednią dietę. Uwierzcie mi przypadki są różne. Nikt nie jest taki sam i dlatego to fajna robota jest :)
    22.04.2012
  • Faja

    Moja ciotka jest dietetykiem w prywatnej klinice. I powiem wam, że jest zadowolona. Duzo ludzi teraz przychodzi do specjalisty tego typu bo nie dają rady sami się odchudzić. Taka wizyta nie jest super droga bo kształtuję sie w granicach 70 zł. Więc dla osoby otyłej to chyba nie dużo jesli ma szansę na zgubienie kilogtamów. Dodatkowo dostaje też z pracy bonusy typu koktajl proteinowy czasem lub kiełki rzodkiewki
    20.04.2012
  • Monik

    Zależy co gdzie i jak. Wiadomo dietetyk może na dobrać diete, ale nie jest czarodziejem ani nie przewiduje przyszłości i nie wie czy na sto procent ona zadziała. Każdy ma inne predyspozycje do tego. Działają hormony i wiele tez od nich zależy. Warto czasem też właśnie zrobić badania zanim zaczniemy diete
    19.04.2012
  • Aldona

    Jolanta ja jestem zadowolona akurat. Jesli chodzi o to czy mamy sprawdzać rekomendacje to owszem jest to wskazane. Nie każdy jest dobry w swoim fachu,. należy o tym pamiętać. Ja byłam u dietetyka i wspaniale dobrał mi dietę plaż południowych na co sama nie wpadłabym nigdy. Nie bedę tutaj zachwalać tej diety, choć efekty są zaskakujące. Lecz wizyta u dietetyka jest godna polecenia
    17.04.2012
  • Jolanta

    Słuchajcie pomyślcie 5 razy zanim pójdziecie do dietetyka. Najlepiej aby miał jakieś rekomendacje i zaufanych klientów. Moja ciotka nabawiła się takich problemów chorobowych, że nikomu tego nie życzę. Miała problemy z krwią i musiała być 2 tygodnie w szpitalu. Teraz domaga się odszkodowania za to wszystko, lecz niestety nawet nie wiecie jak ciężko jest dietetykowi coś udowodnić w tej sprawie
    16.04.2012
  • Olusia

    To zawód na granicy poradnictwa a leczenia. Dobry dietetyk powinien mieć wykształcenie niczym lekarz. Źle poprowadzoną dietą można narobić szkód
    07.01.2012
  • Lucun

    Korzystałam kiedyś z oferty jednego z portalu online. Było bardzo fajnie i były efekty. Podobało mi się że Pani dietetyk osobiście do mnie pisała, wspomagała mnie. Gdybym miała kwalifikacje to zastanawiałbym się nad otwarciem takiej działalności.
    07.01.2012
  • lux

    a co sądzicie o usługach online? portalach dietetycznych? można tam znaleźć fajną pracę?
    05.01.2012
  • Aza18

    Dobry dietetyk musi się świetnie prezentować, być zadbany żeby być wiarygodnym.
    05.01.2012
  • Anul

    Oj tak, coraz więcej z nas ma problemy z nadwagą. Póki co pracuje na zlecenie, poprzez współpracę z klubami fitness. Polecam
    04.01.2012
  • Fifer

    Otawrtość na ludzi i empatia - to chyba najważniejsze cechy osobowości dietetyka
    03.01.2012
  • Jagódka

    Myślałam o tym ale jednak nie chodze na ten kierunek :) mysle, że nie jest trudny, ale mówiono mi, że ciezko o dobrą pracę.
    28.12.2011
  • Karina

    Zawód z przyszłością? Myśle, że jak najbardziej. Z tego artykułu wynika, że zarobki nie są aż takie złe :-)
    27.12.2011
  • Karina

    Zawód z przyszłością? Myśle, że jak najbardziej. Z tego artykułu wynika, że zarobki nie są aż takie złe :-)
    27.12.2011