Mikrobiolog

Mikrobiolog zajmuje się badaniem drobnoustrojów i środowiska, w którym występują: ludzi, zwierząt, roślin. Najważniejszym zakresem jego zainteresowania są zjawiska i procesy zachodzą w danej z tych grup. Mikrobiolog analizuje, bada, gromadzi wiedzę oraz komentuje zjawiska, które go otaczają. Jego celem jest ciągłe poszerzanie wiedzy społeczeństwa na temat otaczającego nas środowiska. W tym celu mikrobiolog przeprowadza eksperymenty laboratoryjne i terenowe, poszukuje nowych form leczenia po zarażeniu wirusem czy bakterią, a także stara się znaleźć wykorzystanie dla swojej wiedzy w medycynie, weterynarii, przemyśle czy rolnictwie.

Mikrobiolog może się specjalizować w jednej z następujących dziedzin mikrobiologii:

  • mikrobiologia ogólna - zajmuje się charakterystyką ogólnych, najbardziej podstawowych pojęć z dziedziny mikrobiologii: fizjologia, anatomia, rozmnażanie, środowisko życia drobnoustrojów, wpływ drobnoustrojów na ich środowisko życia i inne organizmy
  • mikrobiologia szczegółowa - zajmuje się aktualizowaniem danych o osiągnięcia najnowszych badań systematycznych, realizuje szczegółowe badanie mikroorganizmów poszczególnych gatunków, prowadzi systematykę drobnoustrojów oraz charakterystykę poszczególnych taksonów klasyfikacji:
  • mikrobiologia przemysłowa - związana jest z biotechnologią, dotyczący możliwości wykorzystania drobnoustrojów do procesów przemysłowych (przemysł: chemiczny, farmaceutyczny, kosmetyczny, piekarniczy, browarniczy, winiarski oraz oczyszczanie ścieków). Dziedzina ta zajmuje się wykrywaniem, badaniem i dostosowaniem do przemysłowego wykorzystania metabolicznych procesów, właściwości drobnoustrojów.
  • mikrobiologia środowiskowa - dotyczy wpływu drobnoustrojów na ożywione i nieożywione elementy środowiska oraz wpływu tych elementów na mikroorganizmy. Zajmuje się badaniem środowisk występowania drobnoustrojów, również tych najbardziej wymagających (słone i gorące jeziora USA, głębiny oceaniczne, pustynie itp.) i opisywaniem właściwości, które umożliwiają im bytowanie w tych często niesprzyjających warunkach. Praktycznie mikrobiologia środowiskowa dostarcza wiadomości jak wykorzystywać drobnoustroje do oczyszczania ścieków, odradzania terenów "jałowych"/ubogich biologicznie
  • mikrobiologia lekarska - dziedzina związana z medycyną, zajmuje się badaniem mikroorganizmów pod względem ich wpływu na organizmy żywe, człowieka, zwierzęta i rośliny. Opisuje przebieg chorób, sposoby leczenia, profilaktyki.
  • mikrobiologia weterynaryjna - zajmuje się badaniem oddziaływania drobnoustrojów chorobotwórczych na zwierzęta
  • mikrobiologia sanitarna - sposoby rozprzestrzeniania się drobnoustrojów patogennych dla roślin
  • mikrobiologia gleby - drobnoustroje w środowisku glebowym

Jak zostać mikrobiologiem?

Osoba, która chce pracować w zawodzie mikrobiologa, musi ukończyć studia wyższe, najlepiej mikrobiologiczne bądź na kierunku biologia. W przypadku mikrobiologii lekarskiej, trzeba ukończyć kierunek lekarski ze specjalizacją mikrobiologiczną. Mikrobiolog musi być osobą pełna pasji wiedzy, dobrze zorganizowaną, dokładnie i sumiennie wykonywać powierzone mu zadania, aby przebadany materiał był w pełni sprawdzony. Jest to także zawód, w którym wymaga się pomysłowości i kreatywności w poszukiwaniu nowych zastosowań dla badanych organizmów.

Gdzie do pracy?

Mikrobiolog powinien szukać zatrudnienia w laboratoriach, instytucjach i ośrodkach badawczych, na uczelniach (to one dają bardzo dobre warunki do pracy naukowej i badawczej) czy w komercyjnych przedsiębiorstwach, które specjalizują się w tej dziedzinie.

Zarobki

W Polsce mikrobiolog zarabia od 2000 do 4500 zł. Jego wynagrodzenie uzależnione jest od miejsca pracy, doświadczenia oraz wyników badawczych.

Komentarze (9)

  • Jacek

    Można też skończyć gimnazjum albo liceum o profilu mikrobiologicznym. Albo samemu zrobić sobie dyplomik. Tyle samo to da co same studia bez podyplomowej analityki+robienia specjalizacji i po kilku latach zdobycia uprawień diagnostycznych w zakresie mikrobiologa.
    18.03.2015
  • absolwentka UWr

    mało tego, że studia ciężkie to i o pracę nie jest łatwo. w dodatku nie mamy uprawnień do pracy w laboratoriach medycznych. nikomu nie polecam.
    18.06.2014
  • mikro..

    W Polsce nigdzie nie ma 100% pewności, że dostanie sie prace w zawodzie.... niestety....
    22.07.2013
  • Ada

    Jaki niesamowicie ciężki zawód.. Do tego praca w laboratorium.. Siedząca, umysłowa, bez większych wrażeń ;p nie odnalazłabym się w tym
    27.05.2013
  • inferno

    Ja tak troszeczkę z innej beczki. Orientuje się ktoś jak wygląda prawdopodobieństwo dostania stażu/ pracy związanej z mikrobiologią środowiskową/ przemysłową po mgr. z biologii molekularnej? Czy należy podjąć się studiów podyplomowych z zakresu mikrobiologii?
    10.05.2013
  • marek

    mnie nie kręci taka praca laboratoryjna.. badanie bakteryjek, drobnoustrojów, patrzenie przez mikroskop i analizowanie wyników ;) ale każdy człowiek ma inne zainteresowania, jest stworzony do czegoś innego i szanuję ludzi, którzy się tym zajmują :)
    01.02.2013
  • Gość

    Jestem studentem I roku mikrobiologii w Łodzi z studiów jestem bardzo zadowolony. Dużo czasu spędzamy na pracowniach chemicznych czy w laboratoriach. Owszem kierunek jest trudny i jest tu dużo nauki ale jak na każdym innym kierunku chcąc zdobyć wykształcenie niestety ale trzeba się uczyć. Dużym problemem jest to że przyjmują osoby które nie zdawały chemii na maturze a na pierwszym roku jest sama chemia.
    21.01.2013
  • bartek

    Nie dość, że studia trudne i męczące to potem nie jest powiedziane na 100% , że będzie praca. A jeśli już to nie jest jakaś bardzo opłacalna. w dzisiejszych czasach trzeba trochę pokombinować, żeby zarobić a się nie narobić :P praca mikrobiologa nie daje takiej możliwości
    04.12.2012
  • ciezkie studia

    kolezanka studiuje w Lodzi mikrobiologie na uniwerku, ryje ostro, praktycznie ciagle zakuwanie, studia trudne, dla naprawde dobrych i lubiacych biologie i chemie
    01.12.2012