Gastronomia i sztuka kulinarna (makrokierunek)

Program kształcenia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna pozwala zapoznać się z tajnikami każdego rodzaju kuchni, lecz w szczególności kuchni regionalnej i tradycyjnej.

Student ma szansę obserwować proces przygotowania potrawy, szlifując jednocześnie warsztat kucharza. Poznaje także zasady prowadzenia restauracji oraz uczy się organizacji profesjonalnej kuchni.

Makrokierunek gastronomia i sztuka kulinarna bazuje na minimach programowych następujących kierunków: technologia żywności i żywienie człowieka, zootechnika oraz rolnictwo.Absolwent kierunku gastronomia i sztuka kulinarna posiada wiedzę z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka, która bazuje na znajomości zagadnień związanych z technologią produkcji rolniczej roślinnej i zwierzęcej.

Posiada przygotowanie w zakresie szeroko rozumianej działalności gastronomicznej. Zna zasady marketingu zakładów związanych z żywnością i żywieniem człowieka oraz zasady funkcjonowania rynku.Perspektywy pracy po gastronomii i sztuce kulinarnej.

Studia przygotowują do pracy na każdym stanowisku w branży gastronomicznej. Absolwenci kierunku gastronomia i sztuka kulinarna to mistrzowie kuchni, którzy mogą aplikować na stanowisko szefa kuchni lub kucharza, a także potencjalni pracownicy restauracyjni: kelnerzy, barmani, sommelierzy, menedżerowie, kierownicy i dyrektorzy.

Uczelnie, na których możesz studiować wybrany kierunek

Razem 1 rekord.

Komentarze (0)

Brak komentarzy