Rolnictwo ekologiczne

Studenci kierunku rolnictwo ekologiczne poznają technologię produkcji roślinnej przy zastosowaniu metod wyłącznie ekologicznych. Studia dają wiedzę praktyczną i teoretyczną z zakresu: zasad i metod produkcji, nadzoru jakościowego, marketingu i sprzedaży produktów ekologicznych oraz wpływu rolnictwa ekologicznego na środowisko.

Rosnące zapotrzebowanie na produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego powoduje, że potrzebni są specjaliści w tej dziedzinie. Eko-rolnictwo stanowi jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi rolnictwa na świecie, w szczególności w Unii Europejskiej.

Rolnictwo ekologiczne to studia dla osób pragnących prowadzić gospodarstwo agroturystyczne lub wprowadzać nowoczesne techniki upraw ekologicznych i produktów rolnych. Ukończeniu studiów zapewni wszechstronne przygotowanie do pracy w szeroko pojętym rolnictwie ekologicznym, obejmującym produkcję roślinną i zwierzęcą, ochronę środowiska i biologię, ale także w działach współpracujących: ogrodnictwie czy przemyśle spożywczym.

Na absolwentów kierunku rolnictwo ekologiczne czeka administracja rolna, usługi i doradztwo rolnicze oraz administracja rządowa i samorządowa związana z rolnictwem. Absolwent będzie przygotowany do pracy w przedsiębiorstwach zajmujących się skupem i obrotem produktów roślinnych, a także do prowadzenia gospodarstw rolniczych. Może kontynuować naukę na drugim stopniu studiów.

Uczelnie, na których możesz studiować wybrany kierunek

Komentarze (0)

Brak komentarzy