Opinie o Uczelni Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie (AJD Częstochowa)

42-200 Częstochowa , ul. Waszyngtona 4/8
+48 (34) 378 41 00,

Komentarze (85)

  • Absolwentka

    Studiowanie na AJD: 1. Nie polecam jeśli chcesz zdobywać rzetelną wiedzę i później mieć pracę "w zawodzie'. Uwierz mi-lepiej pójść na jakąś dobrą uczelnię w większym mieście, by mieć wiedzę i satysfakcję ze studiów. Poszłam na AJD z dużymi ambicjami, a ilość nauki była mniejsza niż w technikum. Nie popełniajcie mojego błędu. Jeśli jakaś uczelnia ma długoletnie tradycje np. związane z fizjoterapią-to jest niebo lepiej przygotowana do nauki studentów, niż AJD , na którym tematyka dopiero raczkuje. (Nie studiowałam fizjoterapii-wiem to od znajomych) 2. Polecam, jeśli chcecie przedłużyć sobie młodość. Spokojnie połączycie imprezki ze studiami. Poznacie fajnych, wyluzowanych ludzi i czasami jeszcze bardziej wyluzowanych wykładowców. Będziecie mogli też sobie dorobić. Mi np udało się pracwać na cały etat i studiować dziennie. Wybór zależy od Was, od Waszych celów i kierunku jaki chcecie wybrać. Moim subiektywnym zdaniem kierunki humanistyczne mają słaby poziom. Na temat bardziej ścisłych kierunków nie mam zdania.
    20.07.2017
  • Student

    Hawk to pewnie pracownik AJD, który za wszelką cenę próbuje sprzedać nowy kierunek na AJD ha ha ha nie warto !!!!
    13.07.2017
  • Hawk

    Nie chcę też sugerować, że prawo w Częstochowie skutkuje tym, że absolwent nie zostanie doktorem prawa. Poprostu na AJD nie można otworzyć przewodu doktorskiego poprzez studia doktoranckie. Ale poprzez dorobek naukowy na innych uczelniach, doktorem nauk prawnych zostać można.
    12.07.2017
  • Hawk

    Mała Mi, czego nie powiedziałem zgodnego z prawdą? Już dzisiaj nie jest ważne czy ktoś skończył studia i ma dokument, królujący nad innymi. Ważne są praktyki, umiejętności nabyte poza uczelnią, jak język obcy, kursy i kwalifikacje. A na aplikacje dostanie się taka osoba, która będzie pracować w domu, nie na ćwiczeniach godzinę tygodniowo. Prawo w Częstochowie daje takie same możliwości przyszłej kariery prawniczej jak prawo na innych uczelniach, a czy student skorzysta z tego, że pewnie w Częstochowie łatwiej zdać sesję niż w Warszawie, po czym opuści uczelnie z mizerną wiedzą to już jego kwestia. W gazecie częstochowskiej napisane zostało, iż po prawie "praktycznym" na ajd, nie jest możliwa dalsza kariera naukowa. Ale przewód doktorski można otworzyć w każdej dziedzinie naukowej, wymagane jest zdanie egzaminów przygotowywanych przez konkretna uczelnie i posiadanie dorobku naukowego w danej dziedzinie. Jeżeli ktoś posiada dorobek naukowy, publikację, ogólnie rzecz mówiąc życiorys naukowy w konkretnej dziedzinie to może starać się o tytuł doktora, nie tylko na kierunku, który ukończył. Wszystko dochodzi do wniosku, że AJD dało na pewno dużą możliwość otwierając prawo jak też i inne kierunki w tym roku. Problemem jest to co przyszły student w ciągu 5 lat nauki wykorzysta, aby wyróżnić się od innych absolwentów prawa posiadających tylko dokument ukończenia studiów.
    12.07.2017
  • Rachunkowość

    Hej! Moglibyscie mi powiedzieć cos o kierunku rachunkowość na AJD? Warto? Naucze sie czegos? Czy lepiej isc na Politechnike?
    12.07.2017
  • Zagubiona

    Przepraszam a jak wygląda filologia angielska z lektoratem z chińskiego? Warto? Jak wykladowcy, wyklady?
    10.07.2017
  • Mała Mi

    Kierunek prawo został uruchomiony z rokiem akademickim 2017/2018. Na każdym kierunku , tak i na prawie, nikt za nikogo niczego nie nauczy się, jeśli sam się nie nauczysz; na prawie nie ma odpowiedzi "pod klucz". Zdawalność na aplikacje uzależniona od indywidualnych predyspozycji Studenta, a nie od uczelni, w którym studiuje. Do Hawk: zanim cokolwiek napiszesz-sprawdź czy informacje, które podajesz są prawdziwe; Do młoda: kierunek wymagający, ale na pewno z przyszłością; ciekawy, choć jak napisałam trudny, ale warto; sama skończyłam prawo (co prawda na innej uczelni), ale zdecydowanie wiem, że warto.
    10.07.2017
  • Peter

    Czy przygotuja do aplikacji tak jak na UŚ, Uwr albo UJ ? Ciekawe ile osob pozniej dostanie sie na aplikacje? Lepiej nie zmarnowac 5 lat
    06.07.2017
  • Hawk

    Debil wyzywający innych od pustych lasek, sam łeb ma pusty. W Częstochowie na AJD jest kierunek Prawo, dający możliwość późniejszej aplikacji, na którym kadra naukowa jest sprowadzona nawet z Warszawy bo z Naczelnego Sądu Administracyjnego. Prawo na AJD daje takie same możliwości jak te z Krakowa czy Katowic.
    05.07.2017
  • Julia

    Ja sie wybieram na rachunkowość i podatki, moja kumpela to studiowała wprawdzie w innym miescie i ale nie miala problemow ze znalezieniem dobrej pracy
    05.07.2017
  • studentka

    hej, ja nie studiowałam tego kierunku, ale zapisuje sie od tego roku na niego. Jestem na kierunku administracja i biore drugi rachunkowosc. Z tego co się dowiedziałam nie ma co się bać.
    05.07.2017
  • Paula

    Hej, czy ktoś studiował rachunkowość i podatki? Prosiłabym o jakieś opinie. :) Czy jest to kierunek bardzo trudny ?
    02.07.2017
  • Wiktoria

    Skończył ktoś lub jest w trakcie studiów na kierunku kryminalistyka i systemy bezpieczeństwa? Byłabym wdzięczna za pare informacji o studiowaniu tego kierunku na tej uczelni
    26.06.2017
  • Studentka

    Właśnie kończę polonistykę i polecam w 100%, szczególnie specjalność nauczycielską. Bardzo dobra kadra, dużo praktycznych zajęć przygotowujących do pracy w zawodzie.
    22.06.2017
  • Adaśko

    Jeżeli ktoś się wybiera na studia zaoczne: to nie polecam. Prowadzący często robią zaliczenia oraz wpisy w tygodniu. Również wymóg robienia praktyk na studiach zaocznych to jest jakiś żart
    06.06.2017
  • Ewa

    Polecam filologię polską.Studiowałam na AJD i było super. Wysoki poziom i bardzo dobrzy wykładowcy. Teraz uczę w szkole i z sentymentem wspominam studia na AJD.
    22.04.2017
  • fizjoterapia

    ile medycyny jest na fizjoterapii? czy do przejścia dla kogoś, kto z biologią nie ma problemu, ale już za chemią za bardzo nie przepada?
    05.04.2017
  • MATEMATYKA - INŻ.

    Witam, jak z poziomem na kierunku Matematyka? Są tam też zajęcia z programowania i zastanawiam się, czy dam sobie radę, jeśli nigdy tego nie robiłem, na pewno informatycy mają trudniej z tym, ale to na tym samym wydziale i mam lekkie obawy. A jak inne zajęcia, matma mega trudna?
    28.03.2017
  • gość

    Pusto lasko poniżej na Akademii Jana Długosza nie ma Kosmetologii ani żadnego prawa... I to mają być przyszli studenci co nawet nie wiedzą jak znajść informację na stronie o dostępnych kierunkach... ręce opadają sama patologia i tępe strzały. Wstyd żal i hańba
    20.03.2017
  • Blondyna0897

    Czesc, interesuje mnie kierunek KOSMETOLOGIA , warto isc na AJD studiowac ten kierunek? Jak ktoś studiował moze wyrazic swoja opinie bo mam bardzo duzo problem z wyborem , dziekuje z gory i pozdrawiam :)
    26.02.2017
  • młoda

    Wybieram się na kierunek PRAWO na AJD. Ktoś może mi coś więcej powiedzieć/napisać na temat tych studiów? Będę bardzo wdzięczna.
    12.02.2017
  • filologia

    Jeśli chodzi o filologię lepsza Akademia Polonijna
    15.12.2016
  • grubaska

    nie jest źle, jak słysze opowieści z innych uczelni od znajomych z liceum, to myslę sobie, że dobrze wybrałam
    06.09.2016
  • ojeja

    Dziekanat na WFH totalna porażka! Wiecznie kolejki i wiecznie nic się nie da załatwić...
    06.09.2016
  • maggie

    Napisze mi ktoś coś o kierunku dietetyka? :)
    27.07.2016
  • jolka889

    po co iść na wczesnoszkolną jak nauczycieli się zwalnia a nie zatrudnia...lepiej pomyśleć o konkretnym zawodzie, jak już chcesz pracować w szkole to może coś z doradztwem..
    19.07.2016
  • karolina

    jakieś opinie odnośnie kierunku analityka i kreatywność społeczna?
    19.07.2016
  • Karolina

    Hej ,chciałabym sie dowiedzieć coś o kierunku pedagogika wczesnoszkolna
    17.07.2016
  • Ani

    Hej. Chciałabym się dowiedzieć czegoś o kierunku biotechnologia , jaka atmosfera, wykładowcy i najważniejsze czy pytanie czy czegoś tam się nauczę?
    14.07.2016
  • ulka

    ta ocena w punktach, ok 5 pkt. to dobrze jest wg Was? bo z jednej strony mi się zdaje że rednio skoro 10 jest maks, ale tutaj mało kto ma 7 pkt. Jak oceniacie ta szkołę?
    10.07.2016
  • AAA

    Cześć, Chciałam się zapytać, czy jest tu ktoś kto studiuje informatykę i mógłby się coś wypowiedzieć na temat tej uczelni?
    10.07.2016
  • olek

    Ja dobrze wspominam okres studiów w AJD. Kończyłem ochronę środowiska! Bardzo dobra kadra, wysoki poziom i bardzo pozytywna atmosfera. Teraz jestem na magisterce w Katowicach i tęsknię za czasem na AJD
    24.05.2016
  • Studentka

    Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć o częstochowskiej informatyce-grafice? Czy warto?
    08.05.2016
  • Michaśka

    Studiowałam swego czasu germanistykę na AJD, ale się przeniosłam. Mogę policzyć na palcach dobrych wykładowców, reszta do bani. Poziom wysoki i wymagania również, ale kompetencje uczących w większości mizerne. Na konwersacjach z dr Przemysławem S. gadaliśmy po polsku, na literaturze też okropnie nudził. Grama opisowa głupia, nic z niej nie wyniosłam. Jedyne co dobrze wspominam to konwersacje z dr Betą R., grama oraz literatura z dr Anną S.. Reszta pozostawia wiele do życzenia.
    03.05.2016
  • Modra

    Kiedy zaczynałam studia rzeczywiście chciałam mieć blisko domu i wybrałam Częstochowę. Skończyłam tam politologię. Teraz robię II stopień na innej uczelni. I na prawdę rozumiem, że AJD to jakaś prymitywna szkółka, a nie uczelnia. Na moich studiach spotkałam 2-3 wykładowców, którzy na czymś się znali. Reszta plotła głupoty, egzaminy można było łatwo zdać, ale co z tego, skoro wystarczyła prosta pamięciówka. Dopiero na drugim stopniu zrozumiałam jak bardzo zmarnowałam czas na AJD. Odradzam, a już zwłaszcza politologię.
    23.04.2016
  • pp

    Chciałbym się dowiedzieć czegoś o kierunku inż bezpieczeństwa. Czy kierunek jest bardzo wymagający na zaocznych? gdyż mam pracę i za dużo czasu nie mogę poświęcić na naukę, a chciałbym się dalej uczyć.
    03.04.2016
  • mela

    Polecam tę Uczelnię - kończyłam administrację. Zdobyłam solidne podstawy i bez trudu znalazłam dobrą pracę!
    12.03.2016
  • jola

    Ja polecam specjalność doradztwo zawodowe, to jedyna specjalność na pedagogice po której ma się konkretny zawód i można pracować zarówno w szkołach jak i w każdej firmie, reszta to skazywanie się na bezrobocie...
    04.12.2015
  • Jakoc

    Kierunek studiów Fizjoterapia jest niedawno powołanym w Akademii im. Jana Długosza odmiennym od wielu dotychczas funkcjonujących. Studenci Fizjoterapii pod względem programu kształcenia jak i wykonywanego zawodu będą przygotowani do działania w zakresie usprawniania i regeneracji organizmu. Absolwenci studiów pierwszego stopnia będą posiadać zaawansowaną wiedzę i umiejętności w zakresie rehabilitacji człowieka chorego, profilaktyki, metod usprawniania ruchowego i metod fizykalnych wykorzystywanych w fizjoterapii. Wraz z lekarzem i pielęgniarką tworzą zespół terapeutyczny uwzględniający wszystkie aspekty profilaktyki i leczenia chorych, w których dostosowane do możliwości i wskazań metody i techniki są ważnym elementem leczenia. Zatem działalność zawodowa fizjoterapeuty to świadome i planowe udzielanie profesjonalnych świadczeń na rzecz pacjentów, niezależnie od ich stanu zdrowia, pozycji społecznej oraz prezentowanych poglądów.
    09.09.2015
  • kk

    Proszę o informacje na temat fizjoterapii :)
    12.08.2015
  • kk

    Proszę o informacje na temat fizjoterapii :)
    12.08.2015
  • thjdkd

    Wykładowcy życzliwi, miła atmosfera.
    23.07.2015
  • mua

    Bardzo mile wspominam czas studiów w AJD, panujący tam klimat, nastawienie wykładowców do studentów, ich życzliwość i wyjątkowe podejście do naszej pracy - polecam bardzo!
    11.06.2015
  • do monisss

    doradztwo zawodowe i personalne? i co niby po tym tak wielkiego masz? ja jestem po resocjalizacji na ajd i tą specjalizację najbardziej polecam... wiadomo że kuratorem nie zostaniesz od razu po skończeniu studiów, to praca w sądzie, tak jak na prawnika, adwokata czy też kuratora najpierw musisz zdobyć APLIKACJĘ. Po reso można zdobyć pracę w różnych placówkach, zaczynając od szkoły (pedagog) skończywszy na sądach (kurator , lecz wiadomo, że trzeba odbyć aplikację), zakładach karnych, poprawczych, odwykach, policji, domach dziecka ITD
    21.05.2015
  • monisss

    Ja polecam studia na specjalności doradztwo zawodowe i personalne, to jedyna specjalnośc po której jest szansa na dobrą pracę, reszta to skazywanie sie na bezrobocie; sprawdźcie najpierw jakie są wymagania do zawodów - po resce nie będziecie kuratorami bo są na to egzaminy państwowe a po terapii nie jest sie terapeutą...ja sie dałam nabrać na licencjacie...
    30.04.2015
  • misiaaa

    Studiuję 1 rok na wydziałe WFH i jestem bardzo zadowolna. Przyjazna atmosfera, wykładowcy całkiem sympatyczni :) Poziom nauczania też jest dobry, przez 4 miesiące tutaj nauczyłam się więcej niż przez całe liceum :) Ogólnie polecam :)
    06.02.2015
  • lusii

    ja również polecam, studiuję na 2 roku i jestem zachwycona, nie mogłam wybrać lepiej, uczelnia też jest super, głównym atutem są wykładowcy którzy bardzo fachowo podchodzą do swojej pracy
    03.02.2015
  • eliza

    Moim zdaniem to dobra uczelnia. Daje dobre podstawy i jak ktoś chce się rozwijać, to rozwinie się i zdobędzie wiedzę wszędzie, a jak ktoś tylko oczekuje, że "łopatą mu wiedzę do głowy włożą", to tylko krytykować i narzekać dobrze potrafi.
    29.12.2014
  • Historia sztuki

    Taka historyjka o tym jak poszedłem do Pani Dr z Historii Sztuki na dyżur w kwestii wykładu że by go omówić i zadać kilka pytań (no tak bywa na pierwszym roku na pierwszych zajęciach kiedy coś wymknęło czy jest coś czego nie zrozumiałeś). I co myślicie powiedziała proszę nie zwracać się z tymi głupstwami a chodzić na zajęcia i że w książkach wszystko jest napisane. Później nawet wyliczyła ile stron lektury trzeba czytać w dzień. A później jeszcze lekcja o tym jacy studenci są beznadziejni i bla bla bla. Ja się nie skarżę ale mnie to bardzo poruszyło i utknęło w pamięci. bo na innej już uczelni nigdy się z takim czymś nie spotkałem (w takiej formie). W tym roku słyszałem że nie mogli nawet nabrać studentów na wydział sztuki. Dam radę - najlepszą reklamą są studenci, ale ja się cieszę że przeniosłem się.
    18.11.2014
  • do acha

    Na wydziale artystycznym pracują same dziady, i nie dają młodym ani szans na tej uczelni. Także na pierwszym roku będą narzucać ci swoje dziadowskie pogłądy, a twoje własne projekty każą ci wyżucic do smietnika. Często bywa tak że wykorzystują niektóre pomysły studentów we własnych celach. Kadra pracownicza jest niezła ale to tylko niestety kilka osób.
    31.01.2014
  • max

    Odradzam tej uczelni dla studentów obcokrajowców. Bo chyba pracują tam same rasisci. I poza tym niema żadnej osoby na całej uczelni która by zaimowała się sprawami młodzieży z innych krajów. Wstyd jak dla krainy z unii europejskiej
    30.01.2014
  • Nie polecam

    Nie polecam studiów magisterskich, a szczególnie na pedagogice. Pierwszy rok, dokładnie zawalony, zero organizacji. Masa teorii, czyste wkuwanie na pamięć, zero ciekawych, twórczych zajęć. Nie spodobało mi się, zrezygnowałam na 1 roku magisterki, poszłam na inną uczelnię- i widzę ogromną różnicę.
    02.01.2014
  • zdgugotana

    Ta uczelnia jest okropna. Nie mówcie, że nie trzeba się uczyć bo trzeba ostro zakuwać. Jestem na pierwszym roku magisterki na pedagogice. Wykladowcy niezbyt nas szanują. W tracie pierwszego tygodnia zaliczeń mamy mieć 10 kolowiów, w ciągu drugiego tygodnia tyle samo. Nawet wyklady są teraz na ocenę, i 15 przedmiotów ogólnych w ciągu 1 semestru to lekka przesada. Jak ktoś nie byl, niech sie nie wypowiada. Ale ta uczelnia to dno- zero szacunku do studenta, a wymogi z piekła rodem. Z miłą chęcią przeniosę się gdzieś indziej. To, że nie płacimy, bo to uczelnia publiczna nie znaczy, że mają nas traktowac jak antyczłowieka. Ta uczelnia raczej bawi się w uczelnię niż nią jest.
    12.12.2013
  • Częstochowianin.

    Dno, dno, dno. Wystarczy iść na pierwszą lepszą uczelnie choćby na śląsk czy to prywatną czy publiczną zobaczyć jak wyglądają naprawdę studia. AJD to ciągłe "babranie" się. Na sesję nie trzeba nic umieć, trochę poczytać nawet w dzień egzaminu. Ja po studiach tam nie potrafię nic i z czystym sumieniem sam bym się nie zatrudnił w zawodzie. Stracony czas i nic więcej. Fabryka bezrobotnych, a kadra to śmiech... Wykładowcy to 99% absolwenci AJD więc odpowiedź prosta czego mogą nauczyć... Załatwić coś w dziekanacie graniczy z cudem. Szczerze nie polecam... chyba że do biedronki potrzebują dyplomu to można go szybko i łatwo zdobyć tylko w towarzystwie nie przyznawać się co się studiowało i gdzie bo kupa śmiechu.
    21.10.2013
  • nika.

    mam pytanie odnosnie filologii germanskiej. jak to dokladnie wyglada? jacy sa wykladowcy? i czy jest ciezko? mysle dokladnie o trybie zaocznym..czy spokojnie da sie rade ?? ii jaki jest pozim przede wszystkim..? prosze o jakas opinie. :)
    03.09.2013
  • spekana

    biotechnologia mnie interesuje i wszystko, co sie wiaze z tymi studiami w Akademii Dlugosza, piszcie prosze, jak jest na pierwszym roku i czego sie spodziewac?
    24.05.2013
  • Paweł

    Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl e-mail : written4you@poczta.fm
    29.04.2013
  • matylda

    Ja niestety nie mogę polecić tej uczelni. Studiowałam tam przez dwa lata i zrezygnowałam. Poziom mnie nie zadowalał, wykłady dość nudne, czysta teoria, taka bezsensowna nauka. Przeniosłam się do Warszawy i jestem zadowolona z tego wyboru. Teraz w końcu mogę się realizować .
    28.11.2012
  • acha

    interesuje mnie kierunek studiów - Grafika, chetnie sie dowiem wszystkiego, co powinna wiedziec osoba, ktora chcialaby w Dlugoszu go studiowac, czego sie spodziewac, jaki poziom, skad wykladowcy, jak trudno na pierwszym roku? dzieki z gory, pa
    24.11.2012
  • czerw

    Uczelnia jak najbardziej przyjazna studentom a jej klimat jest nie do opisania. Jeżeli komuś zależy na wchłonięciu wiedzy, ale też na korzystaniu z uroków studiowania, to nie mogę polecić nic lepszego. Nie wiem jak na innych wydziałach, ale WFH moim zdaniem bije wszystkie, tutaj nie ma studenta, którego się nie zna. Współpraca na poziomie student-wykładowca na najwyższym poziomie. Z czystym sumieniem jest na "tak", dla tej uczelni :)
    24.11.2012
  • Ana

    Mnie interesuje wydział filologiczno - historyczny. Podoba mi się Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie, wielu znajomych mi ją poleca ale żaden z nich nie wie jak wygląda nauka akurat na tym wydziale. Chodzi mi konkretnie o politologię ;) proszę o wasze opinie , będę wdzięczna
    17.11.2012
  • p

    a drogie, wiesz cos moze albo gdzie? Bo nigdzie nie moge znalezc informacji na ten temat ..
    18.09.2012
  • m

    slyszalam ze z wyjazdami jest tragedia, czasami na ponad tydzień, a wolne w pracy załatwić trzeba...
    18.09.2012
  • przestraszona :D

    Czesc wszystkim :) juz za dwa tygodnie, zaczynam studia na kierunku tir. dzisiaj poczytalam troche negatywnych opinii, troche pozytywnych :) jak cos wiecie, to dajcie znac, jak jest naprawde, opiszcie, bo jestem bardzo ciekawa :) a takze, ciekawi mnie czy sa jakies wyjazdy i czy drogie, pozdrawiam :)
    17.09.2012
  • corps

    ale bezsens, też mnie interesowało literaturoznawstwo, a tu taki ambaras. no i nie wiem jakie już studia wybrać! a chciałam iść do akademii długosza razem z moim chłopakiem i teraz mam problem... no nic, poczytam o innych kierunkach, może znajdę coś ciekawego dla siebie!
    15.08.2012
  • do puls

    Literaturoznawstwo jest tutaj tylko na III stopniu..
    10.07.2012
  • puls

    a jak wygląda tutaj literaturoznawstwo? pracuję już i zastanawiam się jak to jest z planem zajęć, da się pogodzić pracę z nauką/? czy wykładowcy są do ugadania?
    09.07.2012
  • maro

    chcialbym isc na fizjoterapie, ale kiedy bedszie wiadomo, czy dany kierunek zostanie otwarty? bo na sgtronie jest napisane tylko że to jest za zgodą ministerstwa...
    03.07.2012
  • do NICK

    Proszę Cię.. TiR to jeden z najbardziej błahych kierunków, a sesja to sesja. Trzeba się przyzwyczaić, że w krótkim czasie dużo materiału trzeba umieć dobrze sprzedać na egzaminach. Jednak ja przeszedłem TIR jako drugi kierunek bez żadnego warunku, a uwierz, że nie jestem kujonem, aczkolwiek potrafię się zmobilizować kiedy trzeba
    29.05.2012
  • nick

    Czy trudno dostać się na kierunek turystyka i rekreacja (jaki próg?), ale przede wszystkim czy trudno jest się na nim utrzymać? Bo mam znajomych, którzy na studia dostali się bez problemu, ale po pierwszej sesji stanęli przed koniecznością wyboru między rezygnacją i warunkiem - egzaminy były na tyle ciężkie, że dwukrotnie powaliły 1/3 roku... jak przedstawia się na tym tle akademia długosza?
    15.05.2012
  • olek

    Studiuję na AJD turystykę i rekreację - jest super... polecam wszystkim którzy myślą o takim profilu
    13.04.2012
  • Robert Lewandowski

    a ja polecam języki obce. Studiuję niemiecki i jest w dechę... dam sobie radę po studiach, bo Niemcy to ogromny rynek pracy... już w wakacje tam pracuje, a po studiach, kto wie... tak że z niemieckim w AJD jest super! ;)
    13.04.2012
  • kaki

    fajna uczelnia - rozwija się i jest przyjazna studentom ja studiuję pedagogikę i.... polecam ;)
    13.04.2012
  • mela

    Jestem absolwentką Akademii im. Jana Długosza i z pełnym przekonaniem poleca tę uczelnię - świetna atmosfera, dobry poziom nauki i co najważniejsze przygotowuje do efektywnej pracy:) Studiowałam ochronę środowiska! polecam AJD
    13.04.2012
  • nemk

    jestem absolwentką filologii polskiej i serdecznie polecam. Super wykładowcy, świetna atmosfera, przedmioty i organizacja studiów. bardzo polecam tę uczelnię i ogólnie miasto Częstochowa. Warto tam studiować.
    06.04.2012
  • hopful

    Gwarantowane, a wręcz pewne, to masz w życiu tylko śmierć i podatki. Oczywiście jakieś tam praktyki zapewniają, ale jak sam się nie naprosisz i nie naszukasz, to na nic konkretnego nie licz. Niestety, ale tak wygląda sprawa w każdej państwowej uczelni w kraju, także lipa zdecydowanie.
    31.03.2012
  • takCZynie

    Zarządzanie? czy ktoś wie coś o tym kierunku ? W opisie jest " zarządzanie przedsiębiorstwem" i wiele to nie mówi. Jakieś praktyki są gwarantowane? Nie wiem czy lepiej studiować tutaj dziennie, czy we wrocku zaocznie.
    19.03.2012
  • kangurzysta?

    Bardzo podoba mi się profil uczelni i rozwiązania jakie prezentują. Interesuję się pracą socjalną i ładnie w ulotce mi wyłożyli, jaka będzie moja misja jako pracownika socjalnego. Metafora kangura, śmieszna i trafia do mnie : Pracownik socjalny jest jak kangur, czasowo wspiera klienta, by ten mógł osiągnąć samodzielność :)
    03.03.2012
  • maturzysta

    Według mnie poziom całkiem dobry, nie odstaje od innych tego typu uczelni w kraju. Porównywałem programy studiów i wszystko w porządku. Jestem raczej ambitnym człowiekiem, ale nie wydaje mi się, że muszę iść w takim wypadku na inną uczelnię. Co prawda to wszystko dopiero przede mną, zobaczymy jak pójdzie matura
    25.02.2012
  • ambition

    Ten WNS trochę dziwny.. zazwyczaj zarządzanie i administracja jest na innych wydziałach.. Sama AJD na fajnym poziomie. Da się pogodzić pracę, studia i jeszcze mieć jakiś czas wolny dla siebie. Zależy od ambicji, ale kto ma się nauczyć, ten nauczy się wszędzie.
    19.02.2012
  • Fajnaa

    Fajna uczelnia bo dobrze się tam studiuje. Poziom nie jest dość wysoki, dlatego tez mam czas aby troszke kaski zarobić na różne studenckie wydatki
    12.12.2011
  • Anioł

    Niedoceniona. Poziom może nie jest wysoki, ale też kandydaci nie są kujonami:)Dlatego uczelnia ma opinie, że nie jest dość zadowalający poziom nauki. Nie zgodze się z tym w stu procentach
    07.12.2011
  • WNS

    Jestem na wydziale nauk społecznych. Fajny wydział, wiele się dzieje:) Jestem na administracji i polecam ten kierunek - fajna atmosfera. Trzeba się uczyć inaczej nie pozaliczamy kół i egzaminów neistety, ale tak jest na każdych studiach :)
    07.12.2011
  • Marekk

    jestem na PSiTP i super mogę polecić. Najlepsze jednak były imprezy, tego się nie da zapomnieć. Szeroka oferta różnych kierunków ksztłacenia bardzo na plus. Wiarka narzeka, ze pracy nie moga znaleźć po tej uczelni , pożyjemy zobaczymy ja jestem dobrej myśli, samo się nic nie zrobi :)
    06.12.2011
  • jaxik

    niewątpliwy atut Akademii jako uczelni wyższej jest taki, że ma naprawdę bardzo szeroka ofertę edukacyjną, pod tym względem AJD jest bezkonkurencyjna w Częstochowie, znam tę szkołę tylko z rozmów ze znajomymi, w przewazajacej większości są to dość dobre opinie i o samej uczelni, i o wykladowcach i poziomie zajęć, no budynki, to wiadomo, kazdy zna, a ze niektorzy narzekaja na naukę, to juz kwestia osobistych predyspozycji do nauki i zdolnosci,
    05.12.2011