Opinie o Uczelni Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy (CM, Collegium Medicum Bydgoszcz)

Komentarze (97)

  • Cherry98

    Hej, jest ktoś kto dostał się na dietetyke?
    17.07.2017
  • Dietetyka

    Hej :) Czy ktoś moze podzielić się opinią na temat stacjonarnych studiów dietetyki ? Przypuszczam że dużo biol, chemii ale czy da się to nadrobić jeśli w technikum się nie miało ? Polecacie ? *Jak akademiki? Da się przeżyć ? :)
    13.07.2017
  • lala

    Ważne pytanie. studia na oddziale w Bydgoszczy są darmowe czy płatne,bo znalazłam cennik na stronie uniwersytetu i się zgubiłam. Proszę o szybką odpowiedż
    13.07.2017
  • Peter

    Audiofonologia wydaje się bardzo wąskim kierunkiem, więc nie daje szerokich możliwości na rynku pracy. Wolałbym wybrać coś bardziej uniwersalnego np. inżynierię biomedyczną albo Nanobioinżynierię - to super kierunek bo łączy biologię z nowoczesną technologią i przede wszystkim jest po nim tytuł inżyniera, a to się bardzo liczy na rynku pracy
    11.05.2017
  • Karo / AUDIOFONOLOGIA

    Hey :) za 3 dni mam maturę z biologii i rozważam studia w Bydgoszczy. Ktoś studiuje audiofonologie ? Polecacie?
    09.05.2017
  • Ilona

    Cześć, wiecie coś czy na ten nowy kierunek Zielarstwo i Fitoterapia należy składać dokumenty na CM UMK czy na UTP? Chodzi mi zwłaszcza o specjalność Rośliny lecznicze.
    08.05.2017
  • Ola

    Czy ciężko dostać się na położnictwo? Na ile procent trzeba napisać maturę?
    07.05.2017
  • kierunek lekarski

    Czym jest kierunek lekarski? Czym to się różni od medycyny?
    18.03.2017
  • Iza

    Czy znajdę tu kogoś kto studiuje optyke? Czy wszystkie zajęcia są tu obowiązkowe?
    07.03.2017
  • ratownictwo medyczne

    ja miałam zdaną maturę z biologii na ok 60% z rozszerzenia, pisałam też chemię na rozszerzeniu, tu wynik słaby i język angielski
    22.02.2017
  • kaska

    w wypowiedziach studentów jest trochę prawdy, gdy mówią o wysokim czesnym, fakt, do niskich nie należy, ale też nigdy studia medyczne tanie nie były i każdy to wie.
    17.02.2017
  • frodzio

    zawsze znajdzie się narzekacz, do nauki się lepiej zabierzcie lenie.
    17.02.2017
  • ratownictwo medyczne - z jaką maturą?

    pytanie do studentów kierunku Ratownictwo Medyczne: jak mieliście zdaną maturę, że zostaliście przyjęci?
    10.02.2017
  • analityka medyczna

    interesuje mnie kierunek Analityka Medyczna, chętnie bym się dowiedziałą, jak wygądają te studia w Bydgoszczy? chodzi mi o poziom trudności i to, jak oceniacie je pod kątem pracy?
    08.02.2017
  • chemiczka

    Czy ktoś brał udział w kursach przygotowawczych w CM w Bydgoszczy ? Warto się zaspisać ?
    17.10.2016
  • Krzysiek

    odczucia jak najbardziej pozytywne! super ludzie, ciekawe zajęcia! ja jestem zadowolony ;)
    05.10.2016
  • fizjo

    Częśc;) znajdę tutaj kogoś z zaocznej magisterki fizjo? Jakie macie opinie, wrażenia? Coś Wam się podoba, coś wkurza? Polecacie? ;)
    29.08.2016
  • Adela

    Medycyna w Bydgoszczy, Wydział Lekarski ....rekrutacja na podstawie niemal samej biologii, tzn. jeden uzyskuje 171 pkt, a drugi 167 pkt, przy lepiej zdanej biologii i korzystnym dla biologii przeliczniku dostaje się ten z punktacją 167, a ten ze 171 idzie gdzie indziej. To chyba jedyny w Polsce tak dziwny system rekrutacji. Poza tym na pierwszym roku, to tak jakbyś się uczył np. w Uniwersytecie na Wydziale Biologii, no i tak co najmniej przez 2 lata. Kliniki trochę lepiej, ale przy tak biologicznych umysłach, LEK wypada na drugiej pozycji od końca. Żenada.
    02.08.2016
  • camilla246840

    witam,na jakich ulicach odbywają się zajęcia z kosmetologii?
    24.06.2016
  • helmut43

    czy ktoś z was studiuje kierunek zdrowie publiczne?napiszie proszę cos na temat tego kierunku
    03.06.2016
  • helmut47

    proszę o wasze opinie na temat zdrowia publicznego studia stacjonarne
    17.05.2016
  • Fizjoterapia

    Jak wyglądają studia na kierunku fizjoterapii? Czy warto się wybrać na magisterke tam?
    17.05.2016
  • kama

    progi punktowe zazwyczaj się zmieniają więc radzę śledzić informatory ;)
    03.05.2016
  • biomed

    Studiuję inżynierię biomedyczną i polecam tę szkołę wszystkim. Nie jest łatwo, początkowo nawet się załamywałam i myślałam o rezygnacji, jednak zostałam i się cieszę z tego powodu.
    14.04.2016
  • lololo

    widzę dużo Paytań o kosmetelogie. Jestem na 2 roku, i juz pisze jak to wygląda. Jeśli ktoś chce iść by być kosmetyczką, to szkoda czasu na taką nauke, no chyba że chce. rzeczy i zabiegi których nie mogą wykonywac kosmetyczki po techniku są dopiero na studiach magisterskich. Same studia są przyjemne i ciekawe, ale też trudne, bo cała wiedza medyczna nie ominie. Mamy matematyke, biofizyke, chemie, fizjologie, anatomie, genetyke, parazytologie, histologie, immunologie, dermatologie itp itd. Kosmetologia na collegium nie kształci studentów jao potencjalnych "kosmetologów kosmetyczki" ale tez do pracy w laboratoriach, pracowniach, przy produkcji, testowaniu czy tez w medycynie estetycznej. nauki jest dużo ale jest ciekawa. żeby sie dostac wiem ze ostatnia osoba miala niecałe 40% z biologii z rozszerzenia, ale podciągneła sie angielskim. Wymagana jest biol albo chem podst albo rozsz i jezyk. ja mialam z biologii 70 z rozszerzenia i z chemii 40 rozszerzenie a na liście byłam 54, na chyba 60 osób, ale wiadomo ze ludzie rezygnują, zmeiniają kierunki i tak sytuacja wygląda. Jest zawsze dużo osób z innych kierunków, studiujących 2 jednoczesnie. dostac sie uważam że łątwo ale to moja subiektywna opinia, bo bez maturki odpowiedniej moze byc ciezko. generalnie polecam studia, uczelnie. trzeba pamietac ze papierek nic nie daje , tylko umiejetnosci i wiedze ktora sie wynioslo z lat studii, osoby ktore chce przebrnac byle by zdac i tak beda robuc paznokcie , co sie w latach powtarza. i niestety kosmetologia na uczelni ma miano kosmetyczek poprostu.
    05.04.2016
  • Anita

    Trafiłam na tą uczelnie przypadkiem, i mimo chhęci zrezygnowania po 1 miesiacu, zostałam. Zaraz kończe 2 semestr i nie żałuję. Studia nauk medycznych są przede wszystkim ciekawe, ale trudne, i idąc nawet na kosmetologie nie umknie łącina, fizyka czy matematyka. Nauki patrząc obiektywnie jest dużo, ale napewno ciekawe, a przynajmniej dla mnie, bo dużo osób narzeka, jednak tego należy się spodziewać wybierajac studia o profilu medycznym. prowadzący niektórzy idą na rękę, inni utrudniają, jak wszędzie. ale jak już wspomniałąm ja w 90% przypadkach ida na zajęcia z chęcią i umiechem. minus to bieganie z zajęc na zajęcia do budynków porozrzucanych po całej bydgoszczy (choć ma to swój urok) i brak kampusu, miejsca integracji wszystkich studentów itp. innym plusem tez są fajne tanie kluby w bydgoszczy, bardzo tanio sie pije :D polecam btw. dziekanat w. farmaceutycznego jest spoko, inne podobno sa tak jak o dziekanatach sie mówi :/
    05.04.2016
  • Uczennica

    Mam pytanie ktoś sie orientuje ile % trzeba mieć z matury z biologi podstawowej by sie dostać na studia zaoczne na kier fizjoterapii na Collegium Medicum ??
    03.04.2016
  • olek

    Najgorszy w tej uczelni jest Dziekanat Wydziału Lekarskiego. Wchodzisz tam na swoją odpowiedzialność
    19.02.2016
  • mapi

    chyba każdy, kto decyduje się na studia medyczne, na kierunek lekarski albo stomatologiczny musi mieć pełna świadomosc tego, że w interesie jego samego oraz jego pacjentów jest to, aby zdobył wiedzę, kompetencje, umiejętności do wykonywania zawodu. Zatem żalenie się, że medycynie trzeba się dużo uczyć jest dość zabawne, by nie powiedzieć że śmieszne.Mało nauki to może być w zawodówce, bo tam praktyka jest najważniejsza. Lekarz musi się kształcić całe życie, wiem co mówię bo mój ojciec jest tego przykladem.
    06.02.2016
  • Mania

    Nie polecam tej uczelni. Wybierzcie każdą inną byle nie tą. Okropnie dużo nauki, chamscy nauczyciele a po skończeniu studiów - brak pracy.
    03.02.2016
  • farmacja

    planuję studia na kierunku farmacja, ma świadomośc że nie należy on do najłatwiejszych, i stąd moje pytanie do osób studiujących; na co się nastawić w pierwszym roku studiów, co sprawia największe trudności? co jest najtrudniej zaliczyć i co robić od poczatku, żeby się nie obudzić za późno? czy egzaminy są juz po I semestrze (czy saame zaliczenia) czy dopiero w czerwcu? interesuje mnie wszystko, co wiżaże się w tymi studiami.
    27.01.2016
  • Kasia

    Może ktoś coś powiedzieć o kosmetologii zaocznie ? Polecacie?
    27.01.2016
  • qqqq

    Ktoś coś o zdrowiu publicznym? Ile % na maturze +czy trzeba płacić? Bo wykładowcy podobno mają fajne podejście :)
    01.01.2016
  • Marta

    Uwielbiam tą uczelnie !!!!
    14.11.2015
  • bedzie dobrze

    easy peasy lemon squeezy - dasz radę XXX, dzisiaj wybory, Beatka przecież obiecała, że da radę, zapewni Ci pracę, dobrą pensję, wszyscy będą wracać do naszego cudownego kraju, więc wyluzuj, przygotuj sobie piwo na wieczór, bo na trzeźwo tego nie przetrzymamy ... przynajmniej ja :-)
    25.10.2015
  • xxx

    Jestem na III roku biotechnologii, gdzie od początku nam mówili, że ciężko będzie z pracą...
    19.10.2015
  • co wybrać?

    po czym lepsza praca: biotechnologia czy radiologia? macie orientację? co polecicie?
    19.10.2015
  • mar123

    Jak wygląda sytuacja na kierunku elektroradiologia ?
    27.09.2015
  • karolina_sz12

    mam pytanie na jakiej ulicy odbywają się zajęcia z kierunku kosmetologia?
    13.09.2015
  • karolina_sz12

    mam pytanie na jakiej ulicy odbywają się zajęcia z kierunku kosmetologia?
    13.09.2015
  • bojesie

    Koleżanka poniżej pytała o czesne za studia stacjonarne, ja również znalazłam coś takiego na stronie uczelni (dotyczy to kierunku lekarskiego). i jestem dość zdziwiona. czy ktoś może nam to wytłumaczyć?
    08.06.2015
  • bojesie

    Koleżanka poniżej pytała o czesne za studia stacjonarne, ja również znalazłam coś takiego na stronie uczelni (dotyczy to kierunku lekarskiego). i jestem dość zdziwiona. czy ktoś może nam to wytłumaczyć?
    08.06.2015
  • nieogarnięta

    Czy na studiach stacjonarnych, np. na fizjoterapii trzeba płacić czesne? W końcu są to studia stacjonarne, a na stronce uczelni znalazłam, że trzeba płacić.. Nie rozumiem. Wytłumaczy ktoś?
    03.06.2015
  • Wiki

    Wie ktoś jakie są progi na dietetykę i kosmetologię w tym roku? ---> nowa matura, egzamin z rozszerzonej biologii był dość trudny..jestem bardzo przerażona a chciałabym się dostać na CM a nie płacić na WSG.
    22.05.2015
  • serbon

    Oferty pracy dla nauczycieli włoskiego w Bydgoszczy bank pracy dla nauczycieli włoskiego w Bydgoszczy Witam) W firmie Preply zawsze znajdzie się miejsce dla doświadczonych nauczycieli języka włoskiego w Bydgoszczy. Preply oferuje odpowiednie wynagrodzenie i swobodny grafik. Oferty pracy dla korepetytorów zostawiają sami uczniowie. Skontaktuj się z nimi, aby otrzymać więcej szczegółów. Aby odpowiedzieć na ofertę pracy dla nauczycieli języka włoskiego, musisz zarejestrować się u nas. http://preply.com/pl/bydgoszcz/oferty-pracy-dla-nauczycieli-języka-włoskiego Doradzam)
    19.04.2015
  • studentka

    Jestem na ostatnim roku studiów zaocznych na CM i podsumowując te trzy lata - dramat organizacyjny i pod względem nauczania. Po skończeniu V semestru dowiedzieliśmy się, ze zamiast prezntacji piszemy prace licencjacką ! Jakaś kpina - pare miesiecy na ogarnięcie tematu. Dziekanat Nauk o Zdrowiu nigdy nic nie wie, oni nie są od tego... i jest kwiecień a ja nawet nie wiem do kiedy mam czas do kiedy mam oddać gotową pracę ! Żenada.
    13.04.2015
  • Audiofonologia - opinie

    co możecie powiedzieć o kierunku Audiofonologia w CM w Bydgoszczy???
    01.02.2015
  • monika123

    Cześć. Chciałam zapytać czy W collegium medicum w Bydgoszczy jesli chodzi o położnictwo to tam są egzaminy wstępne czy wystarczy tylko matura? Prosiłabym o odpowiedz ponieważ bardzo mi zależy:-)
    09.01.2015
  • sylwia

    chcesz być dobrą kosmetyczką? ucz się podstaw medycyny!! Sama chodziłam na uczelnię, gdzie nie kładli na to dużej uwagi i teraz wiem, że to błąd. Wielu rzeczy uczy doświadczenie, ale im więcej wyniesiesz z uczelni tym łatwiej będzie w przyszłości :)
    30.12.2014
  • kosmetologia - opinie

    czy na kosmetologii mozna się spodziewać mniejszego nacisku na te wszystkie przedmioty medyczne??? w końcu to nie medycyna .... jak jest w rzeczywistości? czego sie spodziewać???
    08.12.2014
  • farmacja absolwent

    dużo nauki, ale takieji która nie przydaje się w przyszłej pracy, duży nacisk na przedmioty nie związane z pracą zawodową... upierdliwi profesorowie , dziekani po chemii którzy pojęcia o farmacji nie mają, praca po kierunku nadal jest, za to praktycznego zawodu farmaceuty tak naprawdę uczysz po otrzymaniu dyplomu
    30.10.2014
  • gabaryt

    może nie jest lekko, łatwo i przyjemnie, ale chyba każdy, kto wybiera uczelnie medyczna ma tego świadomość, narzekanie nic nie da, albo sie nauczysz i zdasz, albo wybierz inny zawód
    03.09.2014
  • Mon

    orientuje się ktoś jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna i czy ktoś wybiera się na dietetyke II stopnia - dzienne?
    03.09.2014
  • tomek

    Nie każdy zawsze chce się dogadać, a poza tym nie zawsze każdemu pasuje. Szczególnie, że zawsze są inne egzaminy, albo inne obowiązki. Jeszcze się nie urodzić ten który wszystkim dogodził :)
    25.08.2014
  • tomek

    Ustalenie egzaminu to kwestia dogadania z wykładowca i studentami... Ja również miałem taką sytuację, że umówiliśmy się mailowo z wykładowca, ale większość studentów zgodziła się na to... Jeśli przypominasz sobie o studiach tylko podczas sesji to tak może być...
    09.08.2014
  • mania

    a ja jestem innego zdania, na moim kierunku nigdy nie zdarzyło się taka sytuacja, żeby egzamin był zapowiedziany dzień wcześniej, jak dla mnie ta uczelnia jest ok
    04.08.2014
  • student

    Nie polecam tej uczelni! Brak porządku w dziekanacie, zajęcia prowadzone bez przygotowania przez niekompetentne osoby, egzaminy zapowiadane dzień wcześniej. Odradzam.
    01.07.2014
  • Pocahontas

    Super uczelnia ! ;)
    12.04.2014
  • radek

    Gorąco polecam Collegium Medicum, to świetna szkoła, w której wykładowcy liczą się ze studentami, a nie tylko przychodzą odbębnić zajęcia...
    01.04.2014
  • Mimi

    teraz też będzie nowy całkiem fajny kierunek łączący nauki medyczne i technikę - optyka okularowe w sumie do tej pory nie ma takich specjalistów więc pewnie będzie łatwo znaleźć pracę po takim kierunku (na pewne to lepszy wybór niż jakieś tam zarządzanie, biologia czy kierunki rolnicze)
    27.02.2014
  • bg8

    Czy na prawdę tak latwo jest się dostać na audiofonologie? Próg w granicy 25 pkt. Jeżeli mam z biologii rozszerzonej 60% to powinienem dostać się bez problemu prawda?
    11.02.2014
  • Iza

    Cześć! Możecie podzielić się wrażeniami na temat kierunku dietetyka II stopień w trybie zaocznym? Jak poziom, kadra, jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna. Pozdrawiam
    01.02.2014
  • aaa.pp

    Uczelnia? - każda lepsza niż ta! Nikomu nie polecam, nikogo nie zachęcam. jestem tu 4 miesiące, a większego bałaganu w swoim życiu nie widziałam. jak niżej - umawiasz się na koło - wykładowcy brak. O zaliczeniach dowiadujesz się dzień wcześniej, a materiału tyle, że 2 tygodnie to za mało. Nauczanie - brak. Nauczanie własne, inwencja twórcza i wiedza zesłana przez Pana - wtedy coś ogarniesz. Chcą zarobić na poprawkach i wszystkich na siłę udupić.
    21.01.2014
  • audiofonologia

    przeczytałam wszystkie komentarze pod CM, i zauważyłam, że już ktoś wcześniej pytał o kierunek: Audiofonologia. Ja też jestem nim zaintersowana i dowiedziałabym się więcej, tylko nikt na ten temat nie pisze, więc jeśli śa tu studenci audiofonologii, to prośba, by się podzielili swoimi uwagami o studiach, podobnie jak koledzy i koleżanki z innych kierunków
    18.11.2013
  • Cherie

    O i dodam jeszcze Erasmus.... Studenci za granicy nie muszą umieć prawie nic i są przepuszczami - to jeden minus. A drugi? Oni przyjeżdżają tutaj - oczywiście, angielskie zajęcia i programy dla nich. My chcemy wyjechać np. do Włoch? Musisz znać włoski bo nikt po ang nie bdzie dla ciebie zajęć prowadził... To jakiś żart jest.
    04.10.2013
  • Cherie

    I ktoś wcześniej zapytał o poziom na kosmetologii... cięzko to stwierdzić, naprawdę. Fakt faktem jest dużo chemii, zajęcia przy trupach w prosektorium też są - ale tylko max 2. I często nie chce im się przygotowywać oddzielnych egzaminów dla nas więc piszemy to co np pielęgniarstwo czy farmacja co jest chore biorąc pod uwagę, że oni mają tych zajęć po 3 razy tyle co my. Ale da się zdać. Oceny są strasznie nieprawiedliwe. Otóż nie opłaca ci się zdawać części za 1wszym razem. Bo po co? Zdasz na 3. A inni nie zdają 7 razy, Za 8 zaliczą na 4,5 i będą mieli lepszą ocenę bo przecież 6 pierwszych 2 nie wstawiają. Miodzio :P
    04.10.2013
  • Cherie

    I potwierdzam - faktem jest że masz mieć wykłady 4h a oni cię wywalą po 1h. Wszystko fajnie ładnie tylko potem z egzaminem problem jak 40% materiału jest nieprzerobione. Na początku też się cieszyłam... Ale po roku jak przychodzisz na drugi koniec miasta o 7 rano, a ci mówią że przepraszamy wykłady się nie obdędą bo costam to ma się dość... Bo zadzwonic/wyslac maila dzien wczesniej to taki wielki problem...
    04.10.2013
  • Cherie

    Studiuję na Collegium Medicum drugi rok komsetologię. Szczerze? Idźcie gdziekolwiek indziej. Ludzie ludźmi - całkiem fajni. Ale podejście uczelni... Mieszają w planach zajęć tak że wielu osobom się nakładają, rejestracja na zajęcia jest na czas i masz ok 1 minuty żeby wszystko ogarnąć bo inaczej zostajesz z planem na który chodzić się nie da - bo wychodzi że masz być w 2 miejscach jednocześnie. Kursy/szkolenia? Są... po 600+ zł. Niektóre po 1000zł. Jestem na stacjonarnych, nie powinnam płacić co miesiąc 600zł za szkolenia. Dodatkowo co roku musisz kupić rzeczy jak waciki, ręczniki, kosmetyki - uczelnia finansuje coraz mniej i mniej. Tak samo badanie sanepidowskie - MUSIMY miec zeby moc zrobic praktykę wakacyjną, ale nikt nam tego nie sfinansuje. Ponieważ dla naszego kierunku nie ma pieniędzy. Duża część ćwiczeń polega na tym jak np. biochemia czy surowce naturalne - że zamiast oglądać różne ciekawe rzeczy musisz SAM/A co tydzien przygotowywac prezentacje ponieważ prowadzącemu się najwyrazniej nie bardzo chce robić coś samemu więc my sami musimy nauczać naszych kolegów a oni nas na temat na który bladego pojęcia nie mamy. Ach i praktki wakacyjne - jak nie masz znajomości i sobie nie załatwisz uczelnia nie ma żadnego "miejsca awaryjnego" w razie gdyby samemu nie udało ci się nigdzie załapać. Gdyby nie burdel z planem zajęć i wyciąganie od nas niewiadomo ile kasy na kursy kosmetyki i inne i gdyby nie lenistwo niektórych wykładowców uczelnia byłaby ok. Ale takie rzeczy nie powinny się dziać :/ Katedra fizjologii? Umawiasz się z nimi na koło. Czekasz 3h - nikt nie przychodzi a potem do ciebie mają jeszcze pretensje, że to twoja wina i że nie można wymagać żeby cie informowali że oni sobie nie przyjdą. No żenada. Żałuję, że nie poszłam do Wrocławia lub gdziekolwiek indziej. Nie polecam uczelni :/ I mogę potwierdzić - że o ile wydział farmaceutyczny dziekanat ma w miarę, to nauk o zdrowiu faktycznie jest traktowany w sposób jakby byli jacys gorsi. Tak nie powinno być.
    04.10.2013
  • elektryczna

    Studiuję tu 4 lata, 2 kierunki na Wydziału Nauk o Zdrowiu. Jeżeli chodzi to, że jest kameralnie, mało studentów i blablabla... to może dla studentów W. Lekarskiego czy Farmaceutycznego. Nasz Wydział traktowany jest przez wykładowców jak intruzów niepotrzebnie zajmujących im czas i d*pę. Poziom ? jestem teraz tym przerażona, porównując zajęcia do np. PG gdzie studenci są trzymani na zajęciach do ostatniej minuty a u nas ? zajęcia 3,45 a wypuszczają nas po godzinie. ok, na początku to cieszy, masz więcej czasu dla siebie na melanż, nie musisz się uczyć, ale jak przychodzi do pisania prac, szukania pracy ... dokończcie sobie sami. Jestem na 3 roku elektroradiologii, zajęcia tylko na RTG, a tomograf ? co to jest ?
    23.09.2013
  • ja

    czy mógłby ktoś napisać coś więcej o audiofonologi ? jak faktycznie wyglądają studia na CM ? jaki poziom ? i czy warto zdawać coś w rozszerzeniu ?
    13.08.2013
  • ryś

    przygotujcie się na naukę, naukę i naukę, co nie znaczy, że nie ma imprez, piwa ze znajomymi i normalnego studenckiego życia, koledzy trochę postraszyli, ale naprawdę da się żyć :-)
    30.07.2013
  • dysza

    a ja słyszałam, że nie jest tak źle, może organizacja nie jest najlepsza ale za to wykładowcy idą na rękę i nie robią problemów a atmosfera na uczelni jest bardzo miła
    12.07.2013
  • Maciej

    Ta uczelnia to jakaś kpina ze strony władz w stronę studentów. Najgorsza uczelnia medyczna w Polsce a praktycznie najdroższa jeśli chodzi o zaoczne kierunki. Bardzo kiepska organizacja. Brak kontaktu wykładowców ze studentami. Jakieś chore zasady i wymogi w stosunku do obron. Kpina po prostu kpina
    07.07.2013
  • Marlena_STG

    Witam, chciałam się spytać jak wyglądają zjazdy na mgr z fizjoterapii dla studentów zaocznych??
    24.06.2013
  • ratownictwo

    po dwoch latach nauki nie zobaczyłem na oczy fantoma ALS, nie mialem zadnych cwiczen praktycznych i jestem zazenowany poziomem zajec praktycznych które w 90% sie nie odbywaja lub sa w formie wykładui prezentacji mulimedialnej. Poziom trzyma anatomia oraz toksykologia
    21.05.2013
  • jaaa

    jak z audiofonologią? ciężko? ile trzeba procent, żeby sie dostac?
    02.05.2013
  • ona

    interesuje mnie kierunek fizjoterapia. czy ciężko się dostać? ile potrzeba procent z egzaminu maturalnego?
    29.04.2013
  • szabla

    Ogólnie jedna z bardziej prostudenckich uczelni tego typu w kraju, kameralna, mało studentów, a co za tym idzie lepszy dostęp do wszystkiego, o zaliczenie też nie jest jakoś bardzo trudno, wielki PLUS aaa i studiuję na II roku lekarskiego :)
    07.03.2013
  • asiaa

    A jak jest na audiofonologii? Ciężko? Ile potrzeba % z matury?
    18.02.2013
  • olka

    jestem tegoroczną maturzystką i ciekawi mnie kierunek elektroradiologia i zdrowie publiczne. powiecie mi cos więcej o tych studiach? ile mieliście procent z matury i z czego zdawaliście? ciężko jest?? a jak jest z praca po tych kierunkach? polecacie??
    10.02.2013
  • otrzasnijcie sie

    tu nie ma co sie przerazac, jelsi chcemy miec dobrych lekarzy, to oni musza sie ksztalcic, kierunki medyczne zawsze byly trudne i dla osob ponadprzecietnie zdolnych, czy nie tego oczekujemy od chirurga, neurologa, ginekologa czy innego specjalisty??? jelsi ktos liczy na to, ze wytsraczy sie dostac na medycyne i spoczac na laurach, to niech jak najszybciej porzuci zludzenia, lekarze ucza sie przez cale zycie, czesto kosztem zycia prywatnego, rodzinnego, maja dyziury w nocki i swieta, wiec nie litujcie sie nad soba, z drugiej strony nie zazdroscie im prywatnych gabinetow i dobrej kasy, ktora biora za wizyty pacjentow, cos za cos
    29.01.2013
  • Malwina

    byłam święcie przekonana o słuszności mojego wyboru jeśli chodzi o Collegium Medicum w Bydgoszczy... Myślałam, że będę zadowolona, że to dobra uczelnia itd, a czytając ostatni komentarz jestem przerażona... teraz nie wiem czy bym sobie poradziła czy dołączyłabym do tych słabych osób, które same rezygnują... opinia studentów jest najważniejsza dlatego muszę się jeszcze popytać i dobrze się zastanowić !
    29.01.2013
  • studentkaaa

    Studiuję na kierunku fizjoterapii i już teraz wiem, że wybór tej uczelni to najgorsza z moich decyzji. Zajęcia i wykłady są słabo przygotowane, kadra naukowa nie stara się niczego wytłumaczyć tylko wymaga cytuję: " resztę sobie doczytajcie w domu", a potem na kolokwiach i innych wejściówkach wymaga niemożliwego. Nie wspomnę o tym, że studentów mają tu za nic. Niech nie zwiedzie was liczba przyjmowanych osób, zrobią wszystko żeby przesiać jak najwięcej. Ludzie o słabszej psychice sami rezygnują, u nas na roku po 3 miesiącach nie było już ponad 40 osób ( sami zrezygnowali). Moja opinia nie jest odosobniona i jeżeli mogę komuś poradzić to niech przed decyzją o podjęciu studiów na CM poradzi się tutejszych studentów i zastanowi się nad wyborem uczelni.
    16.01.2013
  • gdzie najcieżej?

    czy na farmacji jest bardzo ciężko? chodzi mi, o to z jakimi wynikami na maturze dostaliscie sie na farmacje i jak oceniacie pierwszy rok, bo ponoc to jest chrzest bojowy. Ja w klasie jestem bardzo dobra, ale wiadomo, ze sa kandydaci z bardzo roznych szkol, no i konkurencja pewnie niemala
    27.11.2012
  • Michał

    Lekarz z powołania, jest na każde wezwanie, a co z życiem osobistym? Lekarz to dobra fucha, rzeczywiście ceniona itd, ale niesie ze sobą bardzo dużo obowiązków, dlatego nie wiem czy nie zrezygnować..
    28.10.2012
  • fifi

    studia ciężkie, tego jestem pewna... Ale być lekarzem to jest coś. Mój wujo jest chirurgiem... podziwiam go z calego serca. on żyje szpitalem , jest na każde wezwanie. jest po prostu lekarzem z powołania. dlatego chcę isć w jego ślady i uważam, że CM zapewni mi dobry start w przyszłość :)
    25.10.2012
  • natasza

    bardzo dobra szkoła mimo, ze dla wielu zupełnie nieznana, trzymająca całkiem niezły poziom, plusem(bądź minusem dla niektórych) sa bardzo wymagający wykładowcy
    03.10.2012
  • lizik

    ciężko się studiuje w collegium medicum, bo poziom wysoki, wymagania duże. plus presja. bo przecież jak się jest na kierunku lekarskim to trzeba zdawać sobie sprawę że kiedyś w grę wchodzić będzie ludzkie życie, nie można sobie pozwolić na pomyłki. czasem ciężko nadążyć za progamem studiów, ale ogólnie daję radę.
    04.08.2012
  • do zzz

    no właśnie zzz, ja tutaj studiuję lekarski i jestem naprawdę zadowolony. Miasto jak miasto, nie zachwyca jakoś bardzo, ale od kiedy poprawili wygląd wyspy to naprwdę jest miło wyjsć na spacer. Nie wiem co Ci się też podoba na CM, bo ja jestem zadowolony ze studiów. Wiadomo, że to nie do samo co WUM, ale dlatego że miałem słabszą maturę poszedłem na słabszą uczelnię.
    06.07.2012
  • knowledge

    Dostać się na cokolwiek na wydziale lekarskim - to byłoby spełnienie marzeń. Najbardziej interesuje mnie kierunek lekarski. Wiem że byłoby ciężko jeśli się tam dostanę, ale po skończeniu tego kierunku liczę na jakieś perspektywy zawodowe, mam nadzieje że się nie przeliczę. większość opinii o tej uczelni jest pozytywna, więc myślę że się tam wybiorę na studia.
    19.05.2012
  • monika

    A jak jest na kosmetologii? Ciężko się dostać? I jaki jest poziom? Czy dużo ciężej niż na uczelniach prywatnych?
    18.05.2012
  • do zzz - napisz wiecej

    a co jest nie tak z CM????? napisz cos wiecej, na jakim jestes wydziale i co ci sie nie podoba??? najlepij konkretnie na przykladach
    11.05.2012
  • bryst

    nie jest az tak ciezko, jak sie ogolnie pisze i mowi o lekarskim, ja sie spodziewalem wyzszego poziomu i wiekszego wycisku studentow
    09.05.2012
  • zzz

    nie polecam, slaby poziom
    01.05.2012
  • hmmmm

    rzeczywiscie, niby na glownej jest czytelnie na Wydzialy podzielone, ale kierunkow z tego poziomu nie widac, a wejdz w Rekrutacje i odpal PDF-a, bo mam wrazenie, ze to moze byc to, czego szukasz, sa informacje ogolne, jakie przedmioty z matury, bla, bla, bla no i tu sie pojawiaja kierunki, inaczej tego nie widze
    04.04.2012
  • ???? nie widze

    jestem na ich stronie wlasnie, weszlam na zakladke Wydział Nauk o Zdrowiu i szukam kierunków studiów, ale nie widze, sa podane same Katedry i Zaklady, z czego troche trudno wnioskowac o kierunkach, gdzie tego szukac, pomozcie
    01.04.2012
  • trzymaja dobry poziom

    na farmacji ściemy nie ma, nauki duzo, duzo, i jeszcze wiecej, ale czujemy sie poniekad elita wsrod studentow, chyba tez liczymy na dobra pozycje zawodowa i niezle pieniadze, wiec zagryzamy zeby i kujemy po nockach
    21.03.2012