Opinie o Uczelni Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Angelusa Silesiusa w Wałbrzychu (PWSZ Wałbrzych)

Komentarze (35)

  • Architektura Wnętrz

    Architektura Wnętrz jest wykładana niestacjonarnie?
    29.05.2017
  • techniki

    Zastanawiam się czy warto podjąć naukę na tej uczelni, bo interesuje mnie kierunek techniki dentystyczne. Jacy są wykładowcy? Jak wygląda siatka zajęć? Warto jeśli po studiach będę np pracy szukać w innych rejonach? Pomóżcie ^^ :)
    10.05.2017
  • Aechitekt wnętrz

    A co z architekturą wnętrz? Nigdzie nie mogę znaleźć ani jednej opinii ;(
    01.05.2017
  • logistyka

    czym się różni logistyka jako studia inżynierskie od logistyki jako studia magisterskie???? Bo patrzę na stronę i nie bardzo wiem, jak rozumieć to rozdzielenie? no i jeśli się różnią, to co lepsze?
    28.02.2017
  • pytanie o kierunek studiów

    chcę zapytać o kierunek Zrównoważone zarządzanie zasobami środowiska - co o nim sądzicie? Kto tutaj studiuje i może napisać, jak wyglądają zajęcia, jaki jest poziom, na ile trudny jest ten kierunek? Jak mieliście zdaną maturę, żeby dostać się tu na studia. Chodzi i mi o stacjonarne.
    10.02.2017
  • absolwentka

    Witam Wszystkich, na PWSZ skończyłam administrację( lic i mgr) i z czystym sumieniem polecam ten kierunek. Wykładowcy kompetentni, w większości prawnicy z wieloletnim doświadczeniem. Większość z nich jest z Uniwersytetu Wrocławskiego. Ponadto co bardzo istotne nie są to doktoranci, ale osoby z tytułami naukowymi: dr, dr hab oraz prof. Jest to wg mnie duża zaleta, ponieważ uczymy się od osób cenionych na innych uczelniach i znanych ze swojego bogatego dorobku naukowego. Atmosfera na uczelni jest bardzo przyjazna. Można wyjechać na Erasmusa czy przystąpić do kół naukowych. Moje wspomnienia są naprawdę świetne i teraz po zakończeniu studiów tęsknie za tymi czasami. Z pracą po zakończeniu też nie ma wielkich problemów. Uważam, że to nie zależy od tego jaką uczelnię się skończyło, ale od aktualnej sytuacji na rynku. Jeśli będzie mało miejsc pracy, to po ukończeniu wrocławskiej uczelni też będzie kłopot z zatrudnieniem. Część osób, z którymi studiowałam znalazło pracę w zawodzie bez większych problemów. Mnie też się to udało. Najważniejsze to dobrze wypaść na rozmowie rekrutacyjnej i nie dać sobie wmówić ze my po uczelni wałbrzyskiej jesteśmy gorsi od innych. Pozdrawiam:)
    18.12.2016
  • do Darii

    Jakie informacje się nie zgadzają? Na którym jesteś roku? Może zbyt szybko się zniechęcasz?
    16.11.2016
  • daria

    większość informacji jakie podawali nam przed podjęciem studiów to fikcja.
    08.11.2016
  • PyzaZAspiracjami

    Witam, chciałabym dostać się do PWSZ w Wałbrzychu na kierunek kosmetologiczny. Polecacie? Odradzacie? Chciałabym sie też dowiedzieć jak to jest z praktykami i możliwością pracy tuż po szkole ;) O, i jak mniej więcej wygląda plan i czy da się go dość łatwo pogodzić z pracą.
    01.06.2016
  • łuki

    administracja godna polecenia, jak również logistyka i kosmetologia oraz architektura krajobrazu- to mocne strony tej uczelni, a techniki dentystyczne nimi nie są.
    21.05.2016
  • studentka

    Witam.Chciałabym przybliżyć osobom , które wybierają sie na kierunek techniki dentystyczne jak to w rzeczywistości wygląda. Po pierwsze jeśli jest to wybór z przypadku to odrazu radzę go zmienić.Sama tak zrobiłam i bardzo żałuję. Na taki kierunek powinien być egzamin wstępny z modelarstwa. Jest to klucz do tego zawodu. Liczą się przede wszystkim zdolności manualne. Kierunek jest w zasadzie bardziej rzemieślniczy aniżeli medyczny. Jeżeli nie masz taki zdolności będzie Ci bardzo trudno , bo tego nie jest się w stanie nauczyć. Kierunek wymaga wiele cierpliwości, precyzji i czasu. Pracownia zaczyna się dopiero w drugm semestrze i jest bodajże 120h.. czyli praktycznie nic. Kończąc ten kierunek nie jesteś tak naprawdę gotowy do pracowania w zawodzie. Proteza to nie jest coś, co produkuje się hurtowo. Kazda jest inna. Na pracowni robisz każdą rzecz tylko raz i to na gotowych idealnych fantomach... więc nie masz pojęcia jak w rzeczywistości wygląda jama ustna pacjenta.. Jest też modelarstwo na którym modeluje się zęby z wosku , nakrapla odbudowuje kształty.Wymaga to wiele precyzji a przede wszystkim cierpliwości. Warunkiem zaliczenia roku jest odbycie praktyk o co w Wałbrzychu jest bardzo trudno , ponieważ już wiele studentów o takowe się ubiega.Zatem rynek jest bardzo zawężony. Zdecydowałam się rzucić te studia po roku , bo wiem , że nie będę sie do tego nadawała. Nie mam zdolności manualnych ,a tego nie przeskoczę. Więc zatem z całego serca radzę dokładnie przemyśleć wybór, przeczytać siatkę godziny , przedmioty wymagania. Ten wybór musi być z pasji.. a nie konieczności czy przymusu....
    19.05.2016
  • KAROLAJN

    a jaki jest poziom na tej administracji? czy to nie będą stracone lata? rodzice wciąż mi mówią, abym wybrała uniwersytet a nie PWSZ
    03.05.2016
  • aniaaa

    Polecam administrację na tej uczelni. Studiuję i bardzo mi się podoba. Osobiście nie mam porównania z innymi uczelniami, ale mam kilku znajomych, którzy studiują ten kierunek na innych uczelniach i kiedy słyszę ich opinie (często negatywne) na temat ich szkół, jestem ze swojego wyboru bardzo zadowolona.
    30.03.2016
  • podyplomówki z masażu

    ktoś robił w Wałbrzychu studia podyplomowe: Odnowa biologiczna i masaż ??? Jakie wrażenia po? warto?
    04.02.2016
  • maturzystka

    Witam. Chciałabym się dowiedzieć jak wyglądają studia w tej szkole na kierunku: techniki dentystyczne. Warto?
    07.07.2015
  • magister

    a ja właśnie skończyłam administrację (lic. i mgr) i z czystym sumieniem polecam tą uczelnię. N pierwszym roku na każdym kierunku jest gęste sito- odpadają najsłabsze ogniwa. Co do jakości kształcenia: wielu wykładowców jest z uniwerku wrocławskiego i nawet dają te same testy na zaliczenia, więc wymagania są dokładnie takie same, nie ma powodów do kompleksów:) Można się naprawdę bardzo dużo nauczyć, wielu wykładowców dba o to, żebyśmy zapamiętali ich przedmiot do końca swoich dni. Jest tu bardzo ludzkie podejście do studentów- jak się z czymś zalega (płatności, formalności), czy minął na coś termin, to jeśli się dobrze pogada- wszystko się załatwi. Warto wspomnieć, że uczelnia jest też przyjazna ciężarnym oraz młodym matkom; można studiować dziennie w trybie indywidualnym bez konieczności uczestniczenia w zajęciach (zdrowe i ludzkie podejście wykładowców do takich sytuacji) bez konieczności brania urlopu dziekańskiego. Uczelnia ma wiele osiągnięć sportowych i chętnie przyjmują studentów do klubu AZS, jeśli ktoś chce jeździć na zawody, zwiedzać kraj i łapać świetne wspomnienia. Polecam!
    24.06.2015
  • po licencjacie

    szkoda że tak mało jest odpowiedzi od studentów - większość pytń, i ja też chcę zapytać: gdzie po ukończeniu PWSZ w Wałbzychu ida dalej kontynuować naukę studenci po kierunku Pedagogika? na jaką najlepiej uczelnie i czy czy nie ma z tym problemu?
    11.06.2015
  • fiki

    Jestem matką dziewczyny , która za namową pewnych osób ,które twierdziły ,ze powinna chodzić tutaj ze względu na swoje umiejętności sportowe ,dlatego zrezygnowała ze studiów we Wrocławiu aby grać w Wałbrzychu w piłkę nożną .Okazuje się , ze w tej szkole wcale nie biorą tego teraz pod uwagę zwłaszcza wykładowcy! Dlatego wszystkim sportowcom , którzy chcą iść w jej ślady mówię lepiej niech się kilka razy zastanowią zanim podejmą taką decyzję.
    14.05.2015
  • kierunku na pwsz w wałbrzychu

    jest tutaj PRAWO??? bo maja Instytut Społeczno-Prawny, ale na wykazie kierunków prawa nie widzę?
    12.03.2015
  • Maturzystka

    Interesuje mnie ta uczelnia głównie z powodu, że będę blisko swojego chłopaka. Szczerze mówiąc nie zależy mi na konkretnej szkole, lecz na tym co dzięki niej uzyskam. Ciągle słyszę nieprzyjemne komentarze od rodziców ze zbyt wielkimi oczekiwaniami, a ja w sumie jestem bardzo niezdecydowana, gdyż wiele rzeczy mnie interesuje, ale nic całkiem nie pochłania. Interesują mnie opinie głównie na temat nauki na kierunkach pedagogika (aczkolwiek wolałabym psychologię, lecz na to nic nie poradzę), turystyka oraz również architektura. Jak przebiegają zajęcia i jacy są profesorowie - olewają naukę czy jednak potrafią coś wbić do głów? Jak jest później ze zdobyciem pracy? Czy w ogóle pracodawcy dobrze oceniają absolwentów PWSZ? Także tak z ciekawości zapytam się, gdyż słyszałam, że na turystyce należy uczyć się różnych dyscyplin sportowych, choćby narciarstwa, czy to prawda?
    29.08.2013
  • nick

    A co z kierunkiem administracja w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. A. Silesiusa w Wałbrzychu? Warto w ogóle tu składać dokumenty?
    12.03.2013
  • &ga&

    czy warto obecnie studiowac kierunek Turystyka i Rekreacja? nie pytam, czy warto dla pasji, bo tu odpowiedz znam: kocham to, od zawsze turystyka byla moja pasja i to sie nie zmieni bez wzgledu na wybor kietrunku studiow, chodzi mi raczej o to, co studenci robia pozniej? gdy juz skoncza studia? gdzie pracuja? czy w branzy? w swoim zawodzie? w Polsce jest jeszcze zapotrzebowanie na specjalistow po tym kierunku?
    11.02.2013
  • czytajcie opisy

    o technikach dentystycznych: Kompetencje przyszłego absolwenta to przygotowanie do pracy w pracowniach protetycznych zakładów opieki zdrowotnej oraz możliwość prowadzenia własnej pracowni techniczno-dentystycznej. Będzie to możliwe dzięki bogatej ofercie przedmiotów kierunkowych oraz przedmiotów do wyboru. Nabyte umiejętności i przygotowanie zawodowe pozwolą na podjęcie pracy w pracowniach protetycznych lub ortodontycznych. Nabyta sprawność manualna umożliwi mu wykonywanie protez stałych i ruchomych, aparatów ortodontycznych zaprojektowanych przez lekarza, a także naprawianie uzupełnień protetycznych i aparatów ortodontycznych. Zdobyta, interdyscyplinarna wiedza teoretyczna, zostanie pogłębiona w praktyce, w toku realizacji interesujących 8-tygodniowych praktyk zawodowych, które zaplanowano w różnego rodzaju pracowniach protetycznych i dentystycznych
    28.10.2012
  • aga

    A jak to jest na tych technikach dentystycznych? czy po tym jest się stomatologiem? no chyba raczej nie. czekam na informacje.
    09.08.2012
  • Monia

    ja się wybrałam na filologię rosyjską i jest super. idac na studia mój rosyjski był na bardzoo niskim poziomie. Teraz bez problemu się dogaduję. Wysoki poziom, dobra motywacja. Warto studiować i uczyć sie tego jezyka. Teraz jest coraz wieksza współpraca z Rosją. Licze że dzięki umiejętności tego języka zdobędę ciekawą pracę która nie ograniczy mnie do siedzenia za biurkiem.
    09.07.2012
  • inP

    A mnie wkurzają w tej szkoooleee.. ale i tak nie zamieniłbym na żadną inną, zbyt piękne dwa lata za mną, trochę zachodu przy końcówce, niepotrzebne zamieszanie. Jak się nie nakombinujesz, to nie masz, to już nudne w Polsce
    01.04.2012
  • czarna teczka

    Bardzo chętnie wybrałbym się na architekturę krajobrazu. Czy ktoś mógłby powiedzieć, czy jest bardzo ciężko z dostaniem się? Trzeba mieć tzw. teczkę czy rekrutacja jest standardowa?
    30.03.2012
  • magda

    Ja też studiuję gospodarkę. Mi się podoba, ucieszyło mnie jak powiedziałeś że kierunek przyszłościowy, bo teraz ciężko to usłyszeć o jakimkolwiek kierunku. Z tego co wiem pracować można po tym na prawdę w różnych miejscach od biur i urzędów do jakiś firm planistycznych.
    21.03.2012
  • techniki dentystyczne

    przeczytalam wlasnie to co pisza o kierunku techniki dentystyczne, nie do konca wiem, jakie konkretnie bede miec uprawienia, w sensie jaka prace moge wykonywac? mozecie napisac cos wiecej na ten temat? bo sama propozycja studiow zdeje sie byc ciekawa i chyba dajaca jakies pespektywy na prace, ale no wlasnie; jako kto? pomoc w gabenecie dentystycznym? sztuczne szczeki bedziemy robić? mozecie jakos prosciej to wyjasnic?
    21.03.2012
  • nju

    Bardzo ciekawy nowy kierunek ! Gospodarka przestrzenna, co o nim sądzicie? Mój kolega studiuje ją na UAM i mówi, że kierunek przyszłościowy i pracę łatwo można znaleźć, także zachęcające strasznie !
    20.03.2012
  • polecony

    Polecam ISP, bardzo fajnie jest u nas i sympatycznie. Jakość kształcenia mi odpowiada, ani za dużo, ani za mało, na nudę nie narzekamy. Czasami trochę przycisną, ale raczej ma to służyć nam w przyszłości, więc im więcej się nauczymy tym lepiej
    10.03.2012
  • AndrzejL

    kochani, co sadzicie o logistyke w tej szkole? jest sens sie tu wybierac na ten kierunek? bede wdzieczny za info od wyzszych rocznikow kolegow. chcialbym tez wiedziec, jak wygladaja same zajecia, kto je prowadzi, czy ciezkie sa zalieczenia na pierwszym roku, jaki jest odsiew, no i jeszcze system praktyk i stazy mnie interesuje.
    16.02.2012
  • nona

    a czemu zrezygnowałas? Nie chcesz w ogole chodzić czy nie wiesz jaki przedmiot maswybrac?
    19.01.2012
  • Pauli

    Ja się zastanawiam bo zrezygnowałam ostatnio z innej szkoły i myślę czy w ogole chce iść
    17.01.2012
  • Papi

    oo widze, że trwa rekrutacja zimowa na kierunek administracja. Ktoś się wybiera może?
    13.01.2012