Opinie o Uczelni Politechnika Częstochowska (PCZ, Politechnika Częstochowa)

42-201 Częstochowa , ul. J. H. Dąbrowskiego 69
+48 (34) 325 52 11,

Komentarze (75)

  • Maturzysta

    Czy istnieją progi punktowe? Nie umiem się tego nigdzie doszukać :(
    05.05.2017
  • soociaree

    http://misconjecture.xyz norsk kasino [url=http://misconjecture.xyz]norsk kasino[/url]
    23.04.2017
  • Doktorant

    Witam, chciałbym rozpocząć studia doktoranckie na kierunku Inżynieria Produkcji. Czy ciężko jest się dostać? Można robić badania na uczelni? I ogólnie proszę o jakieś przydatne informacje. Dziękuję z góry.
    07.04.2017
  • Kaaa

    Studiowałam FiR i jeżeli ktoś nie ma zamiaru się uczyć a zależy mu tylko na papierze to ta uczelnia jest dla niego. Od 5 lat te same egzaminy bo wykładowca nie chce się układać nowego testu abcd. Dodatkowo 10 punktów ects jest darmowych co dodatkowo "motywuje" do nauki, jeżeli nie zaliczysz przedmiotu, możesz próbować do skutku. Kolega zrezygnował ze studiów przed pierwszą sesja a na listach czytali go przez kolejne pół roku. Oprócz ładnego wyglądu, wydział zarządzania nie ma nic więcej do zaoferowania.
    28.03.2017
  • pyt. o Informatykę

    Przemek, Qwerty - rozumiem, że piszecie o Informatyce, ale każdy ma odmienne zdanie? Możecie rozwinąć swoją opinię? Wg Przemka poziom wysoki - tak? a Qwerty z jakimi innymi politechnikami masz porównanie? jesteś studentem czy wykładowcą, że piszesz: "doznałbyś szoku"? Czy że co? Chetnie bym się dowiedział konkretów, bo interesuje mnie ten akurat kierunek.
    08.03.2017
  • qwerty

    Przemek na innych politechnikach doznałbyś szoku.
    21.02.2017
  • przemek

    Jak ktoś uważa, że poziom jest niski to zapraszam na informatykę II stopnia (magisterka) na WIMiI.
    01.11.2016
  • Budownictwo

    Budownictwo Niestacjonarne studia jak jest ze zjazdami ,, co ile ?
    13.10.2016
  • luzmez

    Mam pytanko, zarejestrowałem się w systemie IKR i doniosłem papiery w poniedziałek. Nie wiem jeszcze w jakiej grupie będę i czy wgl sie dostałem. Pytanie jest ktoś w podobnej sytuacji ? albo był ? i moze mi powiedzieć jak to jest z obecnościa ?
    11.10.2016
  • xxx

    Oczywiscie że na elektyczny!!!
    08.09.2016
  • Gość1234

    Witam chce iść na informatykę lecz zastanawiam się czy wybrać WIMiI czy WE :) za programowaniem nie przepadam :P Jeśli możecie podzielcie się swoimi opiniami :)
    25.07.2016
  • Filologia

    Jak chodzi o filologię, to lepsza w WSL
    23.06.2016
  • Karolina

    Studiuję FiR niestacjonarne II stopnia i szczerze mówiąc magisterka to jak dla mnie porażka w porównaniu do licencjata. Ogólnie dobrze oceniam uczelnię, ale te przedmioty na pierwszym roku ... to lekka przesada. Kierunek finanse i rachunkowość, ale przedmioty prawie wszystkie z zarządzania (zarządzenie finansowe, zarz. procesami, zarz. portfelem inwestycyjnym, zarz. strategiczne, zarz. strategiczne we współczesnym przedsiębiorstwie, zarz. instytucjami kredytowymi, koncepcje zarządzania). Szczerze ten rok niczego sensownego z zakresu rachunkowości mnie nie nauczył. Przez 3 lata studiów lic. nie było tyle zarządzania, co teraz... ale cóż gdzieś muszą upchnąć stare etaty...
    23.06.2016
  • xyz

    Co sądzicie na temat budownictwa???
    09.03.2016
  • Były student

    Nie wiem jak jest na innych wydziałach ale zapraszam na wydział elektryczny a zobaczycie czy jest niski poziom. Dostawało się takiego kopa z matematyki i przedmiotów towarzyszących elektrycznych , że je do dzisiaj pamiętam. Nie ma co porównywać z uczelniami nie technicznymi. Ja wspominam bardzo dobrze , choć uczyć trzeba było się bardzo dużo. Politechnika Częstochowska wydz. elektryczny nastawia się przede wszystkim na znaczne zapoznanie się z częścią praktyczną.
    16.02.2016
  • Uczeń

    Jak wygląda sytuacja z maturą, żeby dostać się na budownictwo do Politechniki Częstochowskiej?
    03.02.2016
  • Karola

    Wybaczcie, muszę to napisać, jeśli kogoś obrażę,przepraszam. Uczelnie w Częstochowie są fatalne, mam koleżankę, która na pierwszym roku budownictwa, miała w grupie osoby, które nie potrafiły dodać ułamków, a kolega, który wyleciał z Politechniki w innym mieście, w Częstochowie był najlepszy, śmiał się, że jest uważany za prymusa. Studiuję we Wrocławiu, na każdy egzamin mam minimum 100 do przygotowania, takich egzaminów jest około pięć w sesji plus zaliczenie ćwiczeń. Pytania są tylko ogólnym określeniem tematu. Jak czytam, że 30 pytań na obronę to dużo, nasuwa mi się jedna myśl. Idźcie ludzie na normalne uczelnie do Krakowa, Wrocławia, Warszawy itp., postudiujcie tam, popracujcie jednocześnie w jakiejś korporacji, zróbcie praktyki, zobaczcie co i jak, a później wródźcie do Częstochowy na Politechnikę. Gwarantuję, że będziecie mieć same piątki i będziecie się śmiać, jak kiedyś mogliście pisać, że tu jest wysoki poziom.
    25.12.2015
  • Damian Budownictwo

    Ogólnie całkiem nieźle, poziom wysoki ( choć jest to pojęcie względne zależy co dla kogo znaczy wysoki poziom nauczania) samo chodzenie na zajęcia nie wystarczy trzeba spędzić sporo czasu przu książkach żeby uzyskać zaliczenia chyba, że ktoś potrafi umiejętnie ściągać, ale nie o to chodzi w końcu na studiach chyba, że ktoś potrzebuje tylko papierku. Jest odczuwalna różnia między zaocznymi i dziennymi ( byłem i tu i tu, obecnie na zaocznych) na zaocznych wymagania nie są aż tak wyśrubowane, ale myśle, że to zjawisko jest obecne pewnie na każdej uczelni i jest adekwatne do różnicy w ilości materiału i liczby godzin lekcyjnych. Co do administracji nie ma tragedii powiedziałbym jest OK są problemy oczywiście jak na każdej uczelni i instytucji ale nie ma masakry. Wydaje mi się, że najgorszy jest pierwszy rok potem już jest lepiej człowiek oswaja się ze wszystkim, na początku jest takie zderzenie z nauką, nowymi osobami, kolejkami pod dziekanatem hehe ( standart, ale są na to sposoby przede wszystkim nie czekanie na ostatnią chwile). Atmosfera miła, przyjazna. Wykładowcy różni jak na każdej uczelni ale większość jest przyjazna i pokojowo nastawiona do studenta ( UWAGA na Panią ... od geodezji - to już legenda, nie można podpaść). Ogólnie problem jest z praktycznym przygotowaniem studenta do pracy, praktyczną wiedzą, wiedzą na temat nowych technologii itp. czyli powszechny problem wszystkich uczelni w Polsce, ale jeśli chcemy nowoczesniej uczelni po której mamy mnóstwo możliwości, praktyczną wiedze to trzeba wyjechać i studiować za granicę:) Dobra praca po studiach..hmm to tak 1. to nie jest tak że kończymy studia i od razu mamy nagraną robote od tak po prostu życie to nie bajka 2. Częstochowa to miasto które się nie rozwija więc nie spodziewajmy się z marszu super roboty w okolicy 3. Inna sytuacja jeśli ktoś ma plecy, kontakty, biznes taty itp. 4. Dużo zależy od nas samych jakimi jesteśmy osobami, jak dbamy o nasz rozwój, jak pracujemy nad sobą, jak zdobywamy doświadczenie zawodowe !!- najważniejsze pracujcie łapcie kontakty czy to w tyg. (zaoczne) czy w weekendy (dzienne) ale róbcie coś nie tylko imprezy, chlanie itd. Ogólnie PCz jest ok nie jest źle nie jest super. Oczywiście polecam iść na studia do większych miast z większymi perspektywami Warszawa, Wrocław, Kraków ( choć tam bezrobocie jest już dość wysokie więc szału nie ma ale klimat studenckiego miasta jeden z najlepszych) Ale wybór zależy od naszych oczekiwań, preferencji, sytuacji materialnej. Częstochowa jest tania! - tanie są mieszkania i tanie są studia - ja płace 1700 zł za semestr i 850 zł za dwupokojowe mieszkanie z rachunkami to około 1050 - 1150zł w porównaniu do np. Wrocławia to woooow. Sporo osób z Politechniki Śląskiej przenosi się na Częstochowską :) powód- chora administracja, wykładowcy.
    19.08.2015
  • Sandra

    Moim zdaniem poziom jest porównywalny, osobiście wybrałabym Politechnikę Częstochowską ze względu na wykwalifikowaną kadrę i pobliskie akademiki ;)
    03.08.2015
  • Opole czy Częstochowa

    Politechnika opolska czy czestochowska? Jak sądzicie? Gdzie jest wyzszy poziom?
    10.07.2015
  • Automatyka i Robotyka

    Jaka jest ogólna ocena? Wybrać Opole czy szukać innej polibudy?
    03.07.2015
  • matus007

    Jakbym miał wybierać pomiędzy technicznymi a tymi z normalnymi(marketing itp) to wybrałbym technicznie.Po co mi licencjat z marketingu,logistyki czy zarządzania jak później po tych kierunkach nie miejsc pracy,bo już wszystko zajęte.
    15.06.2015
  • igor

    dokładnie, studenci AJD mają wygórowane mniemanie o swojej uczelni. była na PCz studentka, studiująca 2 kierunki (jeden na AJD i drugi na PCz). Kpiła z polibudy i często opuszczała zajęcia na zajęcia, przychodziła na zaliczenia, myśląc, że jej się upiecze. nie upiekło jej się. przyszła na drugi stopień, wiedzy z podstaw kierunku też nie miała, ale jedynie zachwalała AJD, AJD, AJD...:/
    15.06.2015
  • zniesmaczony krytyką

    Jesteście obłudni, obrażając Politechnikę Częstochowską! Być może studiowaliście na Wydziale Zarządzania albo od was dużo wymagali, że sami, głupcy, jesteście nabzdyczeni na tę szkołę. Trzeba było iść na AJD lub na Śląsk, to dopiero byście się uczyli... studiowałem tu dwa kierunki - matematykę, a także informatykę. Na matematyce jest bardzo ciężko. W dzień obrony nie tylko prezentuje się swojej pracy. Przede wszystkim zdaje się też egzamin sumaryczny ze wszystkich lat studiów (1 pytanie z listy wybierane i dwa losowane - każda ma po 30 pytań). Surowo oceniają i poziom jest wysoki. Cały prestiż wydziału WIMiI psuje wydział zarządzania i ludzie, którzy krytykują tę uczelnię.
    15.06.2015
  • POZIOM

    Studiuję na tej uczelni 2 kierunki i uważam że jest tu bardzo dobry poziom. Uczyć trzeba się jak wszędzie, kto chce zdobyć wiedzę to ją zdobędzie. Są duże możliwości rozwoju i szanse na przyszłość.
    03.04.2015
  • inżynieria biomedyczna

    kto studiuje ten kierunek i może się obiektywnie i krytycznie wypowiedzieć na temat
    13.11.2014
  • Paula

    uczelnia i pani rektor i dziekanat tylko utrudniaja studentom ukończenie studiów. Zagubione dokumenty, brak kontaktu telefonicznego w ważnych sprawach... Masakra!!
    17.01.2014
  • gnomiś

    ja nie narzekam, mnie się podoba, i same studia, i atmosfera na Politechnice Częstochowskiej, i nigdy nie miałam problemów z załatwieniem jakichś formalności .... znam natomiast dziewczyny, tóre zwyczajnie NIE trafiły w kierunek, męczą się, nie daja rady, i chcą zmienić na lżejszy
    17.01.2014
  • ada

    Bez dobrze zdanej matury na Polibudę Śląska nie ma po co papierów składać, bo tylko się idzie ośmieszyc. Prawda jest taka,że zdanie matury, nie oznacza bycie wybitnie inteligentnym jak kiedys- zdarzają sie przypadki,ze uzbieraja ledwo ponad 30% i ida na Politechnikę Częstochowską, bo tam nie ma progów punktowych, albo sa śmiesznie male i są zadowoleni, bo SĄ WIEEEELKIE INZYNIERY. Pojęcie "wysokiego poziomu PCz" to pojęcie raczej względne, pewnie,że dla osob, ktore fartem zdały mature zagadnienia na poziomie inż albo mgr są ciężkie i nie ma się co okłamywac:D Tak, fajnie ida na Śląską, bo jak na banalnych kolosach z PCz nałapią sobie piątek to bez obaw po średniej dostaną się na śląsk, gdzie piątki z powodu poziomu tej uczelni nie wpadaja tak latwo, a co z tym idzie średnia spada w dół.
    19.11.2013
  • śląska lepsza

    Politechnika Śląska ma po prostu lepsza opinię wśród studentów, czy może kandydatów, to pewnie też wynik tego, że Katowice są bardziej rozwinietym ośrodkiem niż Częstochowa, dla wielu mlodych ludzi to miastao jest synonimem Jasnej Góry i niekoniecznie chcą tu studiować, jak mają wybór to pojda gdzie indziej, ale poki co caly czas jest zaineesowanie, bo nie kazdy chce wyjezdzac na studia (wiec okolice naleza do PCz), no i nie kazdeo stać na to, że sie przeniesc albo np. za studia placic, jedno jest pewne, ze Politechnika Czestochowska powinna myslec o swych studentach i dbac o nich, bo to oni sa najwazniejsi, oni ja oceniaja, oni sa jej wizytowka, itd.
    09.10.2013
  • absolwentka

    Szkoła jest ok, ma spore możliwości, dobrych wykładowców, akademiki są w pobliżu szkoły, ja jestem osobiście zadowolona, bo nauczyłam sie wielu ciekawych i praktycznych rzeczy, również radzenia sobie w życiu.... polecam
    30.09.2013
  • do Ada

    zgodze się z Tobą że PCz to gówno. Ale nie przesadzaj z tą PŚl, bo tam po częstochowie idą na mgr.... i jakoś to kończą...jest jedna politechnika gdzie się liczy wiedza i na której jest poziom.... POWIEM TAK: przyp. autora [Ona] Górą jest, górą jest, górą jest!!!!!!
    17.09.2013
  • Inżynier

    jeśli chodzi o wydział "budownictwa" to to jest największe gówno jakie zdarzyło się pod słońcem!!! POWINNI TO ZAMKNĄĆ, FABRYKA KONOWAŁÓW!!!!
    17.09.2013
  • huehue

    do ada: nie przesadzaj, bo to, że tak Twoja mama powiedziała to nie znaczy, że teraz wszyscy będą bić się w pierś i żałować, że poszli na PCz. Wcale nie jest najgorsza, a to że łatwo się dostać? No tak, może to prawda, jednak trudniej jest się utrzymać.
    06.08.2013
  • ada

    Proszę nie obrażać mi Politechniki Śląskiej, porównując z Częstochowską... Po zdaniu matury mama powiedziała mi wprost- "albo inna uczelnia,bo jak masz iść na częstochowska, to lepiej idź do roboty" Śmiać mi się chce, gdy czytam o tym waszym wysokim poziomie, bo w okolicy chyba wszyscy wiemy, co PCz sobą reprezentuje. Krótki przykład- jestem z rocznika, kiedy nie pisało się jeszcze obowiązkowej matematyki, koleżanka ktora zdawała tylko angielski, polski i dodatkowo jakis srednio ścisły przedmiot (nie matematyka, fizyka itp) dostała się na budownictwo! Ludzie jak można zostac inzynierem bez matury z matematyki i po beznadziejnym technikum! Na PolŚl na budownictwo dostaniesz się z matą min 80-90% + super zdana informatyka /fizyka i angielski
    04.08.2013
  • ada

    Proszę nie obrażać mi Politechniki Śląskiej, porównując z Częstochowską... Po zdaniu matury mama powiedziała mi wprost- "albo inna uczelnia,bo jak masz iść na częstochowska, to lepiej idź do roboty" Śmiać mi się chce, gdy czytam o tym waszym wysokim poziomie, bo w okolicy chyba wszyscy wiemy, co PCz sobą reprezentuje. Krótki przykład- jestem z rocznika, kiedy nie pisało się jeszcze obowiązkowej matematyki, koleżanka ktora zdawała tylko angielski, polski i dodatkowo jakis srednio ścisły przedmiot (nie matematyka, fizyka itp) dostała się na budownictwo! Ludzie jak można zostac inzynierem bez matury z matematyki i po beznadziejnym technikum! Na PolŚl na budownictwo dostaniesz się z matą min 80-90% + super zdana informatyka /fizyka i angielski
    04.08.2013
  • ada

    Proszę nie obrażać mi Politechniki Śląskiej, porównując z Częstochowską... Po zdaniu matury mama powiedziała mi wprost- "albo inna uczelnia,bo jak masz iść na częstochowska, to lepiej idź do roboty" Śmiać mi się chce, gdy czytam o tym waszym wysokim poziomie, bo w okolicy chyba wszyscy wiemy, co PCz sobą reprezentuje. Krótki przykład- jestem z rocznika, kiedy nie pisało się jeszcze obowiązkowej matematyki, koleżanka ktora zdawała tylko angielski, polski i dodatkowo jakis srednio ścisły przedmiot (nie matematyka, fizyka itp) dostała się na budownictwo! Ludzie jak można zostac inzynierem bez matury z matematyki i po beznadziejnym technikum! Na PolŚl na budownictwo dostaniesz się z matą min 80-90% + super zdana informatyka /fizyka i angielski
    04.08.2013
  • ada

    Proszę nie obrażać mi Politechniki Śląskiej, porównując z Częstochowską... Po zdaniu matury mama powiedziała mi wprost- "albo inna uczelnia,bo jak masz iść na częstochowska, to lepiej idź do roboty" Śmiać mi się chce, gdy czytam o tym waszym wysokim poziomie, bo w okolicy chyba wszyscy wiemy, co PCz sobą reprezentuje. Krótki przykład- jestem z rocznika, kiedy nie pisało się jeszcze obowiązkowej matematyki, koleżanka ktora zdawała tylko angielski, polski i dodatkowo jakis srednio ścisły przedmiot (nie matematyka, fizyka itp) dostała się na budownictwo! Ludzie jak można zostac inzynierem bez matury z matematyki i po beznadziejnym technikum! Na PolŚl na budownictwo dostaniesz się z matą min 80-90% + super zdana informatyka /fizyka i angielski
    04.08.2013
  • porównanie

    Częstochowa i Kielce są porównywalne, tak naprawde to nazjiecej zalezy od wykladowcow, na jakich traficie, na dziekanaty to wszyscy narzekaja, ze trzena sie nabiegac i swoje odstac, ale jelsi chodzi o same studia, to chybawiekszej roznicy nie ma miedzy tymi dwiema politechnikami, moze z lekka przewaga Kiel, ale to ta sama liga
    27.05.2013
  • kreska

    a jak na finansach i rachunkowości?
    13.05.2013
  • Student

    Beznadzieja z kierunkami zamawianymi. Obiecuja obiecuja i nic z tego nie spelniaja. Jest maj, a nie ma wyplaconych stypendiow za luty. Obietnica, ze polowa kierunku dostanie stypendium to bujda. Na poczatku nas bylo 90 osob, dostalo 20. Niby najlepsze polowa a tak naprawde 22% dostalo.
    05.05.2013
  • pytający

    Hej mam pytanie w tym roku zdaję maturę i chciałbym studiować informatykę. Mieszkam w Miejscowości między Częstochową a Kielcami. Mam pytanie która uczelnia według was jest lepsza Politechnika Częstochowska czy Świętokrzyska ? Proszę o odpowiedź bo jestem bardzo ciekawy. Nie stać mnie na studia w Warszawie czy Krakowie dlatego tylko Częstochowa lub Kielce wchodzą w rachubę. Pozdrawiam
    18.04.2013
  • arek

    masz rację :) więc czegoś się tam jednak dowiedziałeś :) a z tym zapotrzebowaniem po politechnice częstochowskiej masz jakieś potwierdzenie na rynku pracy? Bo ja nigdy nie słyszałem o tej uczelni :)
    20.11.2012
  • Gonzoo

    W ogóle teraz studenci po politechnikach są bardziej pożądani. Bo jest zapotrzebowanie na pracowników tego typu. Tym bardziej po Politechnice Częstochowskiej :) to świetna uczelnia. Ja i moi znajomi tam studiujemy i jesteśmy zadowoleni, wiadomo , że uczymy się dużo żeby nas nie wyrzucili ;p ale chyba na studia idzie się po to, żeby się czegoś nauczyć i zdobyć wykształcenie, prawda?;)
    18.11.2012
  • rafał

    wszystko zależy od tego co wyniesiesz z liceum i czym interesujesz się prywatnie. To niewątpliwie bardzo ułatwia sytuację na studiach.
    07.11.2012
  • studia techniczne sa na topie

    w modzie jest teraz inżynier, wiec kazda uczelnia techniczna lepsza od nietechnicznej, Politechnika Czestochowska tez na tym zyskuje, czy rzeczywiscie tak bym wysoko ja cenil? pewnie niekoniecznie, choc kazdy ma swoje oczekiwania, dla mnie tem poziom jaki prezentowany jest na mechatronice, mowiac delikatnie oczekiwalem czegos wiecej, wiem ze kazdemu sie nie dogodzi, bo mam kupli co wymiekaja i jak dla nich to az za hurra, ale jak dla mnie jest luz
    30.10.2012
  • xx

    Uczelnia znakomita myslę że pod względem nauczania również bardzo kompetentna a to duży plus;).Szkoda że nie ma jakiś kierunków medycznych typu fizjoterapia,itp.
    18.10.2012
  • nie inż.

    no wiesz, roznie na to mozna patrzec, od zawsze mocna byla prawda, ze ekonomia i prawo to podstawa, wiec nie samymi inzynierami swiat stoi, teraz jest boom na technicznych, budowlancow, inzynierakow, bo Euro, drogi, inwestycje, kiedys tak bylo z marketingowcami do zrzygania, trzeba miec dystans do takich pewnych prawd, w stylu, ze jak inzynier to pewna praca i pewna kasa,
    09.10.2012
  • postman

    Jak dobrze że nie poszedłem w ślady ojca i zdecydowałem się na politechnikę częstochowską zamiast robić studia ekonomiczne! Jednak po kierunkach technicznych ma się fach w ręku, bezdyskusyjnie jest to lepsze od tego co oferują kierunku ekonomiczne, czyli głównie matmę!
    24.08.2012
  • pc

    Nie jest prosto studiować na politechnice, bo na każdy nowy temat poświęcać dużo czasu w celu zrozumienia i opanowania materiału. Ale warto się przez tych kilka lat poświęcić, przyłożyć do nauki i później, jak nie w kraju, to za granicą będzie się miało dobrą pracę z niezłymi zarobkami.
    09.08.2012
  • turkey

    Jak wygląda sparaw zajęć z wychowania fizycznego? Ogólnie dobrze jest zostać w formie, pewnie będę chodzil na siłkę, więc czy np można mieć na wf siłownię? I jeśli tak, to czy można też chodzić na wf do innych grup, np nie raz w tygodniu tylko trzy razy? Byłoby spoko w takim wypadku.
    22.07.2012
  • jamie

    ja jestem na ochronie środowiska, działam w kilku organizacjach dot ochrony srodowiska, segreguje smieci, staram sie wytwarzac jak najmniej odpadow, ale to tylko kropla w morzu. studia uswiadamiaja mi ze musze porzucic idealistyczne podejcie do swiata i jesli ludzie nie zjednocza sie w walce o ochrone srodowiska, to garstka osob poswięcajacych sie tej sprawie nie ma zadnych szans, niestety...
    19.07.2012
  • inz

    TYLKO politechnika! W liceum na maksa przyłożyłem się do matmy, na szczęście miałem do tego smykałkę. Zajęcia dodatkowe, samodzielna praca - no i pięknie zdana matura na rozszerzeniu. Nie widzę siebie na kierunku humanistycznym, a poza tym po politechnice powinno być łatwiej znaleźć pracę, więc cieszę się że się przyłożyłem i jestem już jedną nogą na trzecim roku inżynierii. Kampania wrześniowa [*]
    18.07.2012
  • zuzel

    Uczelnia fajna, dobrze mi się tutaj studiowało. Uczelnia na pewno nie gorsza niż Politechnika Śląska aczkowliek zdecydowanie mneijsza. Po studiach nie miałem problemu ze znalezieniem pracy.
    10.07.2012
  • zuzel

    Uczelnia fajna, dobrze mi się tutaj studiowało. Uczelnia na pewno nie gorsza niż Politechnika Śląska aczkowliek zdecydowanie mneijsza. Po studiach nie miałem problemu ze znalezieniem pracy.
    10.07.2012
  • zuzel

    Uczelnia fajna, dobrze mi się tutaj studiowało. Uczelnia na pewno nie gorsza niż Politechnika Śląska aczkowliek zdecydowanie mneijsza. Po studiach nie miałem problemu ze znalezieniem pracy.
    10.07.2012
  • bocz

    studiuję na polibudzie w częstochowie kiedy ledwo zdałem matmę na maturze a i z fizyką nie było za ciekawie w ciągu liceum. a tutaj już skończyłem pierwszy rok. łatwo nie było, ale jakoś dałem radę i będę się starac skończyć te studia. jak chcecie sobie tutaj przyjść, to naprwdę polecam. a życie studenckie- baja! poznałem świetnych ludzi z ktorymi moge imprezowac od rana do nocy
    06.07.2012
  • pc

    prawie każda uczelnia daje teraz opcję erasmus, więc nie jest to kwestia decydująca przy wyborze szkoły wyższej. a może mi ktoś powiedzieć jak to jest tutaj z testami językowymi na erasmusa? tzn ile trzeba mieć procent żeby przejść i jaki poziom mają te testy, coś podobnego do certyfikatu?
    28.06.2012
  • mgr

    To jest chyba tak, że po prostu jeśli się chce rozwinąć, to ta szkoła to rzeczywiście umożliwia, chociazby przez wspomianego już erasmusa. To nietuzinkowe doświadczenie, które daje polibuda nasza, naprawdę polecam.
    29.05.2012
  • siatkarka

    Lepiej chyba nie mogłam wybrać! Działam w stowarzyszeniu piłki siatkowej, gdzie spotkałam najwspanialszych ludzi na świecie.poza tym za parę miesięcy wybieram się na erasmusa. podszlifuję angielski, poznam nowych ludzi, nową kulturę. żyć nie umierać! naprawdę polecam tę uczelnię, ja rozwinęłam tutaj swoje skrzydła, bo miałam na to ogromne możliwości, oferowane właśnie przez PCz ;)
    18.05.2012
  • easychoice

    Rankingi nie biorą się z czapki iluzjonisty rzecz jasna, ale nie warto się nimi aż tak sugerować. Co gazeta, to inny ranking, już się w głowie przewraca od tego i można kręciołka dostać. Moim zdaniem częstochowska nie odstaje zbyt wiele od śląskiej i na poszczególnych kierunkach jest lepiej bądź gorzej, zależy jak się wybierze
    31.03.2012
  • krzemien

    Czy jest ktoś kto orientuje się czym różni się poziom nauczania na politechnice częstochowskiej od śląskiej? Patrząc na rankingi częstochowska jest niżej, czy to rzeczywiście przekłada sie na poziom nauczania? ja generalnie myślę nad ochroną środowiska i nie wiem którą uczelnię wybrać.. jaka jest wasza opinia?
    19.03.2012
  • wahajacy sie

    ja sie wystraszylem nieco inżynierii biomedycznej, choc przez chwile znajomy mnie namawial, ale chyba jestem za slaby z chemii i biologii, ojciec wysyla mnie na inżynierie materiałową, ze niby szybciej sie robote po tym znajdzie, a juz na pewno wedlug niego potzreba specjalistow w tym zakresie, czy ktos studiuje ten kierunkek i moze napisac cos wiecej o studiach, specjalnosciach i praktykach?
    11.03.2012
  • dopreinż

    6 wydziałów, 26 kierunków to mało? Wydaje mi się, że jak na Częstochowę to wystarczająco. Jakoś jest niezaprzeczalna panie preinżynierze. Przekonaj się sam, nie pożałujesz
    03.03.2012
  • preinż

    Trochę mało wydziałów, ale może stawiają na jakość. Tzn. mam taką nadzieję, bo się tutaj wybieram na studia. Możecie powiedzieć mi coś z pierwszej ręki, jeśli chodzi o inżynierię biomedyczną ?
    25.02.2012
  • ciechu

    Z tym, że jest przyjazna dla studentów, to jak najbardziej się zgadzam. Studiować nie jest łatwo, weź znajdź czas na naukę w cyklu ciągłych imprez.. W każdym razie poziom nie jest jakiś super wysoki, natomiast przyzwoity. Nie chciało mi się ruszać nigdzie z miasta, skoro pod nosem miałem uczelnię, która posiada kierunki, jakie mnie interesują.
    19.02.2012
  • SlimTobiMC

    Uczelnia bardzo przyjazna dla studentów. Nic tylko studiować ;)
    02.01.2012
  • Ctrade92

    Ja jestem studentem energetyki na wydziale ochrony środowiska. Poziom nauczania muszę przyznać pozytywnie mnie zaskoczył. Z każdym dniem coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że trafiłem w idealny dla siebie kierunek. Wykłady ciekawe, wykładowcy mili i sympatyczni. Gorąco polecam Politechnikę, bo mimo iż nie jest tak \"popularną\" uczelnią w kraju, to z całą pewnością jest solidna i kompetentna :)
    02.01.2012
  • Pablo

    Jestem studentem Inżynierii biomedycznej na Wydziale Inżynierii Mechanicznej i Informatyki. Poziom kształcenia jest wręcz wysoki, ale zawsze będzie wyższy dla tego kto ma piątki w indeksie od tego co ma same trójki :P Gorąco polecam ten kierunek. Jest nowo otwarty,
    02.01.2012
  • Miquel

    Politechnika Częstochowska składa się z 6 wydziałów, jednakże studiując na WIMII stwierdzam, że poziom jest wysoki. Mając porównanie z innymi uczelniami z ręką na sercu polecam. Do tego stałe inwestycje zachęcają do nauki. PS: o alkohol też nie ma co się martwic, zaopatrzenie w akademikach jest, a w razie czego sklepy 24 na dobe;]
    02.01.2012
  • EmiliaP92

    Uczęszczam na tę politechnikę od tego roku, kierunek Biotechnologia na wydziale Inżynierii i Ochrony Środowiska. Od początku kiedy się tam znalazłam poczułam wspaniały klimat, ludzie, wykładowcy, wszystko łączy się w jedną wymarzoną uczelnię, na której uczyć się trzeba jak wszędzie i bez względu na nic, nie można się poddawać, bo nauka to klucz do przyszłości. Serdecznie Pozdrawiam .
    02.01.2012
  • Bolek

    No imprezki czasem na pozadku dziennym :D akurat ja coś o tym wiem. Nawet nie bede wspominał ostatniej:D Polecam jak najbardziej przybywajcie
    14.12.2011
  • Jolex

    no zakuwanie instnieje w tej szkole i to mówie całkiem serio. Ale kto tylko zakuwa i siedzi w ksiazkach? Nie znam takich osób. Takze nie bójcie się nie bedzie tak źle. Jaka imprezka czasem styknie
    09.12.2011
  • Truskaw

    POZIOM WYSOKI. I SERIO JAK KTOS MYSLI, ZE PRZYJDZIE I JAKOS POCIAGNIE BEZ NAUKI TO SIE MYLI. Niestety nauka nauka i jeszcze raz nauka. W sumie może i lepiej, bedziemy mieli dobrą wiedze i dobre podstawy do pracy.
    07.12.2011
  • Jerzyk

    Niektórzy mówią, że poziom uczelni nie jest wysoki. I tutaj się mylą. Poziom jest wysoki, czas trudno zaliczyc semstr bez poprawki. Rozumiem, ze zapewnie zależy to również od kierunku jaki się studiuje...WIMII jest wydziałem godnym polecenia, studenci z tego kierunku aktualnie znajdują się bardzo wysoko a rankingach. Ja polecam.
    06.12.2011