Opinie o Uczelni Politechnika Opolska (PO, Politechnika w Opolu)

45-758 Opole , ul. Prószkowska 76
+48 (77) 449 80 00,

Komentarze (93)

  • S12345

    Hej ;) chciałabym zapytać jakie macie zdanie o studiowaniu zarządzania na Wydziale Ekonomii i Zarządzania?? Dużo matematyki? Ciężko jest czy idzie wsZystko zaliczyc??
    17.08.2017
  • Student

    Nie polecam BUdownictwa na POlitechnice Opolskiej. Prowadzący nie potrafia przekazac wiedzy, na każdym kroku tylko chca studenta zgnebic i z abyle co uwalić. Wymagania prowadzącycch ogormne a zakres wedzy którą przekazują jest minimalny. POłowa prowadzacych to nieudacznicy zyciowi którzy poslzi uczycna uczelnie.
    03.07.2017
  • architekt

    do architektury wlasnie mozna sie przyczepic. pracownie owszem, sa - ale dla budownictwa, nie architektury. nie nazywaj dobrymi pracowniami tych nagrzanych salek z powyginanymi od wilgoci deskami do rysunku. ten tzw. ,,obiekt", szanowny absolwencie, pod ta poetycka nazwa kryje kaszane, ktora nie spelnia podstawowych warunkow pracy na tym kierunku. fatalna wentylacja, przeswietlone sale, wiecznie psujace sie czesci instalacji budowanych jeszcze wbijaja ten ,,obiekt" na dwa metry pod szambo. chyba szanowny absolwent nie uczeszczal na zajecia i zaliczyl chyba po znajomosci, skoro nie wie nic o licznych skargach samych wykladowcow na ten ,,obiekt", pozwole sobie zacytowac ,,gruchot", ,,fuszerka", ,,lipa", ,,brak znajomosci podstawowych standarow". centrum miasta w opolu jest wszedzie. to przeciez maciupenstwo pod wzgledem skali zalozenia, nie popisuj sie tutaj dworcami bo nie zmienia to faktu, ze ,,obiekt" juz wspomniany nie ma ciakwej lokalizacji bo samo opole jest nieciekawe. nawet festiwal w tym roku sie tam nie odbedzie przez pana Doktora Kurskiego, a to wszak przedstawiciel zacnej klasy narodu nauczycieli. robi sie pelno tych architektur, a kazda to w praktyce lipa. pozniej ,,wyksztalceni" ludzie i tak nie chca pracowac w tym zawodzie, a jak juz, to z braku laku bo nie maja wiedzy i nie wiedza, co z soba zrobic. z tego wlasnie powodu liza 4 litery kazdemu profesorkowi - patrz ,,absolwent" - w nadzieji, ze moze uda sie zalapac na doktoracik albo do jakiegos biura po znajomosci albo do SARPu i tym podobnych anachronizmow, ktore dogorywaja w agonii. SARP dlatego upadl bo mial gdzies mlodych ludzi, a teraz, gdy powymieral nagle widzi, ze ich potrzebuje, ale tylko po to, by istniec. prosze takze uwazac bo uczelnia nie posiada akredytacji na innych kierunkach architektury w Polsce - np. Gdansk. Oznacza to, ze po otrzymaniu dyplomu i zlozeniu aplikacji na 2 stopien do Gdanska uslyszycie Panstwo: ,,przykro nam, my nie uznajemy takiego dorobku naukowego, zparaszamy od czerwca na rekturacje na 1 rok";. to sa fakty
    09.06.2017
  • kandydat

    Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat poziomu kierunku Informatyka zaocznie I stopnia inż na Politechnice Opolskiej? Nie wiem co wybrać, w grę wchodzą tylko studia zaoczne, Politechnika Wrocławska zrezygnowała w tym roku z Informatyki zaocznej I stopnia. Waham się między dojazdami do Opola z Wrocławia, lub Horyzontem przy Wejherowskiej. Z góry dziękuję za odpowiedź :)
    08.06.2017
  • Gośka

    Cześć,kto studiuje logistykę zaocznie na PO? Jak wyglądają zjazdy? Tylko sobota i niedziela czy piątki też wypadają? Ile zjazdów jest w miesiącu? Czy na logistykę też jest egzamin wstępny w czasie rekrutacji na studia zaoczne? Z góry dziękuję za odpowiedz;-) pozdrawiam
    31.05.2017
  • dreamteam

    Czy wie ktos moze jakie byly progi na Inzynierie bezpieczeństwa? Nie mogę nigdzie znalezc informacji .
    19.05.2017
  • mgm.lbl

    Hey, może mi ktoś opisać, powiedzieć o uczelni głównie interesuje mnie informatyka. Skończyłam właśnie technikum informatyczne, niestety jestem z daleka więc nie mogłam być na dniach otwartych. Dziękuję za wszelkie opinie.
    01.05.2017
  • angielski

    O angielski najlepiej pytaj na grupie facebookowej, tam dowiesz się szczegółów o prowadzących, jakie mają wymagania i jak prowadzą zajęcia
    20.03.2017
  • konstruktor

    nie zastanawiaj się tylko idź. zrobiłeś inżynierke na ZiP-ie, spokojnie podołasz na MiBM. wprawdzie kilka lat temu skończyłem studia, ale myślę, że tak wiele się nie zmieniło. powiem nieskromnie, że poszukiwali takich fachowców jak ja i dobrze płacą, a byli lepsi ode mnie na studiach ;-)
    15.12.2016
  • inż

    hej, planuję w przyszłym roku iść na magisterke z mechaniki i budowy maszyn zaocznie. Czy ktoś wie jaki jest tam poziom i czy łatwo zaliczyć te studia (wcześniej studiowalem ZiP) oraz czy uczą przydatnych rzeczy?
    06.12.2016
  • Ania

    Do kogo najlepiej się zapisać na zajęcia z angielskiego? Kogo polecacie?
    24.09.2016
  • opolanin

    inżynieria środowiska na PO jest ok. duży wybór specjalności.
    23.09.2016
  • świeżak

    a jak na inżynierii środowiska zaocznie na magisterce? jakie wrażenia?
    20.09.2016
  • absolwencik

    do architektury nie można się przyczepić. kadra więcej niż w porządku, pracownie i obiekt zaskoczyłby niejednego studenta z większych uczelni, a teraz jeszcze uruchomiono drugi stopień. wydział w centrum miasta, blisko dworca i dobra współpraca z zagranicznymi uczelniami.
    06.09.2016
  • Polak

    architekutra. mam powazne watpliwosci dot. motywacji kadry naukowej na tym kierunku PO. mam spore znajomosci na Slasku, skad wywodzi sie ta szkola - Politechnika Slaska, Gliwice. jednoczesnie mam kilka wlasnych obserwacji, z ktorymi pragne sie podzielic na tym forum. obawiam sie, ze w Polskiej Szkole Slaskiej jest tyle Polakow ile na Biegunie Poludniowym, a tyle Ukraincow ile % wody w wodzie. z przykroscia obserwuje dziwne procedery na uczelniach wywodzacych sie z PS, w tym w PO, ktore zdaja sie sympatyzowac z kadra PL (swietna znajomosc j. ukrainskiego), okazjonalnie oczywiscie i przypadkowo ulatwiajac studentom pochodzenia ukrainskiego rozwoj w Polskiej uczelni, natomiast Polakow traktujac jak poobiednia potrzebe w ustepie toalotowym. obawiam sie, ze faktem juz jest, iz kadra z Gliwic jest zdominowana przez Ukraincow i najwyrazniej ten stan rzeczy nie ulegnie zmianie. przykre jest jedynie to, iz w ten sposob mniejszosc narodowa pochodzenia ukrainskiego wyniszcza Polakow. przeciez ten kierunek jest elitarny, a absolwenci jako przedstawiciele wolnego zawodu beda miec szerokie mozliwosci wplywu na nasze spoleczenstwo. jestem jednynie ciekaw, co by na to powiedzial obecny Rzad :) gdyby sie dowiedzial oczywiscie...
    16.07.2016
  • od lutego

    kto zaczyna studia na PO od lutego tego roku?
    22.02.2016
  • Student12345

    Witam mam pytanie czy bezproblemowo idzie przepisac oceny z Politechniki Slaskiej ? i jaki poziom jest na studiach zaocznych z elektrotechniki i czy sa tylko soboty i niedziele zjazdowe czy jak na slaskiej tez piatki? i jak sesja wyglada ze niby chodzimy na zaoczne a sa terminy w tygodniu czy w wekendy . Prosilbym o rzetelna odpowiedz :) Pozdrawiam
    20.02.2016
  • logistyka

    czy na pierwszym roku logistyki na Politechnice Opolskiej jest przedmiot Mechanika i wytrzymałośc materiałów? Co jest najtrudniejsze dla studentów I roku? Na czym odpadają najczęśćiej? Co sprawia największe kłopoty i powoduje, że ludzie nie zaliczają sesji? Na co się nastawić?
    31.01.2016
  • nico

    doktorat honoris causa dla szteligi i jego żony
    05.01.2016
  • ja

    pozdrawiam Panią prof. od naleśników z Ozimka i jej katedrę . Proponuje doktorat honoris causa od dr Oetekera. Ma Pani niezły fryz a pani intelektualne wykłady w Chinach odbiły sie szerokim echem w Korei Północnej. Niech Pani zabierze z sobą towarzystwo pospolite, aby tam założyć naukowy instytut. Wtedy będzie mniej kabotynizm
    03.12.2015
  • y

    politechnika opolska jest najlepsza uczelnia po Harrvardzie, jeśli chodzi pospolite sprawy
    03.12.2015
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    14.11.2015
  • Administrator

    Komentarz usunięty.
    14.11.2015
  • ja

    Królu UBU mniej żelu we włosy i wazeliny w tej b. pospolitej szkole!
    12.11.2015
  • ja

    Ważne, ze nie ma tutaj cenzury. Szkoda, ze musi Pan/Pani tak się sprzedawac. Ale za wszystko człowiek odpowiada wcześniej czy później
    12.11.2015
  • moni

    co powiecie o ekonomi na politechnice opolskiej ?
    06.09.2015
  • kłosek

    czy na Turystyke i Rekreację moge jeszcze złozyć dokumenty?
    27.08.2015
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu
    11.08.2015
  • Red

    Zapomnijcie o BHP na PO - jedna wielka żenada :( Program całkowicie nie zrealizowany, ogólne podejście tragiczne. Zamiast BHP kończysz szybki kurs zarządzania :/ Szkoda słów i pieniędzy
    13.07.2015
  • Opole czy Częstochowa

    Politechnika opolska czy czestochowska? Jak sądzicie? Gdzie jest wyzszy poziom?
    10.07.2015
  • Mechatronika

    Planuje iść na mechatronikę. Czy trudno jest się tam utrzymać? Jest wysoki poziom?
    10.07.2015
  • Automatyka i Robotyka

    Jaka jest ogólna ocena? Wybrać Opole czy szukać innej polibudy?
    03.07.2015
  • Monet

    Znamy temat z własnego doświadczenia, na początku tak,tak oczywiście a dpeoiro pf3żniej okazuje się sory gregory, ale nic z tego. Ograniczenie do 92 db na torze wyścigowym(Poznań)?to kpina, ale po co zarabiać na torze jak zarobiło się na działkach obok toru. To teraz ma być cisza i spokf3j. Komu chce się użerać z dzikimi motocyklistami (i nie tylko bo to samo dotyczy samochodf3w) a zawsze można wymyślić warunek nie do spełnienia w ramach tłumaczenia dlaczego nie da się zrobić jakiejś imprezy.
    24.05.2015
  • Sunil

    Ciekawy pomysł i na pewno fajne regaty, a właściwie mosrki rajd. Jeśli chodzi o reguły to nie ograniczałbym wieku dwumasztowcf3w. Nowe też powinny mf3c popłynąć. Classic nie musi kojarzyć się tylko z wiekiem jachtu, ale rf3wnież ze stylem, a takie jachty buduje się nadal. Życzę imprezie rozwoju w kierunku Wielkich Regat Wokf3ł Wyspy White. http://ghhbmky.com [url=http://pcorrp.com]pcorrp[/url] [link=http://corckzuwsjy.com]corckzuwsjy[/link]
    10.05.2015
  • kakosz

    planuję studia na Politechnice Opolskiej. Jak trudno jest na mechatronice się utrzymać?
    06.05.2015
  • sylwia

    Jestem na II roku Inżynierii Bezpieczeństwa. Jeśli chodzi o ten kierunek-łatwo nie jest ale szczerze polecam. I nikt mi nie powie że tu jest niski poziom. Pewnie, że są przedmioty, które według mnie w ogóle nie są potrzebne. Ale moim zdaniem to już jest wina całego systemu edukacji wyższej w Polsce. Przeglądałam programy innych uczelni wyższych prowadzących ten kierunek i przedmioty wszędzie są praktycznie takie same. Jeśli chodzi o prowadzących- jak dla mnie to zależy od wydziału i na kogo się trafi. Ja akurat łatwo nie miałam. Niektórzy do tej pory męczą się z fizyka, matematyką czy chemią z zeszłego roku. Nie chcę nikogo zniechęcać ale nie idzie się na Politechnikę z przymusu. Widzę to po niektórych z osobach z roku. Wtedy to jest tylko i wyłącznie męka i strata pieniędzy (bo za niezaliczone zajęcia przecież trzeba płacić). Jeśli chodzi o obsługę studenta- ja nie narzekam.
    05.05.2015
  • Gościu

    Witam chciałbym się dowiedzieć coś o kierunku "TECHNOLOGIE ENERGETYKI ODNAWIALNEJ". Jeśli jest ktoś kto mógłby się wypowiedzieć na ten temat byłbym bardzo wdzięczny.
    28.04.2015
  • Asia

    Hej, mógłby ktoś powiedzieć, czy łatwo dostać się na fizjoterapię, studia dzienne? I jak jest na tym kierunku, dziękuję. :)
    21.03.2015
  • podyplomówki z BHP

    czy robił ktoś studia podyplomowe z zakresu BHP na Opolskiej? czytałem na stronie, że zjazdy sob-niedz. średnio co 2 tyg, o której najpóźniej kończą się zajęcia niedzielne? jak wygląda kwestia opuszczonych zajęć? na koniec zaliczenie z czego?
    18.03.2015
  • technologia żywności

    ... sie poeta znalazł niżej... cha, cha.. a ja przyziemnie, jak na technologii żywności jest??? podpytuje i chętnie pozytam od studentów tego kierunku.
    15.03.2015
  • człowiek

    Przez wiele lat pracował tutaj z oddaniem nauczyciel, który na swoje nieszczęście zdobył wykształcenie poza opolską prowincją akademicką. Nie wiedział stąd, że nie liczy się tutaj wiedza, pracowitość i uczciwość. Napisał nawet doktorat, chociaż pracując na etacie dydaktycznym nie musiał. Innym jego przewinieniem było to, że jeździł po świecie z referatami. Kolejnym było to, że był krytyczny i niezależny w swoich sądach. Doświadczył tutaj wiele, a gdy próbował się bronić zniszczyły go osoby bardzo pospolite i ich równie pospolici zausznicy. Cóż, łatwiej jest dorównać do tutejszego poziomu akademickiego pracownikom pracującym w gimnazjum i wzbogacającym obowiązujący tutaj potencjał intelektualny. Łatwo zniszczyć człowieka pomawiając i obmawiając go we na wszystkich piętrach ; napuszczając na niego leniwych pozbawionych uczciwości studentów. czy nie wstyd Pani Kierownik ? Czy nie wstyd Państwu? Który skrzywdziłeś Który skrzywdziłeś człowieka prostego Śmiechem nad krzywdą jego wybuchając, Gromadę błaznów koło siebie mając Na pomieszanie dobrego i złego, Choćby przed tobą wszyscy się skłonili Cnotę i mądrość tobie przypisując, Złote medale na twoją cześć kując, Radzi że jeszcze jeden dzień przeżyli, Nie bądź bezpieczny. Poeta pamięta Możesz go zabić - narodzi się nowy. Spisane będą czyny i rozmowy. Lepszy dla ciebie byłby świt zimowy I sznur i gałąź pod ciężarem zgięta.
    12.03.2015
  • dariusz

    cha ... szukałem informacji o zawodach i ... tu trafiłem, z ciekawości patrze co piszą inni studenci o mojej uczelni, POlitechnice Opolskiej, ja już jako starszy nieco kolega mogę powiedzieć jedno: to, co osiągniecie w życiu zawodowym po ukończeniu uczelni (i to nieważne jakiej) zalęzy w 80% od Was (wiedzy, charakteru, przebojowości, chęci uczenia się nowycyh rzeczy, itd.), a reszta to szczęscie - przypadek - zbiegi okoliczności - ewentualne znajomości :-) Więc te Wasze opinie to teraz, jak studiujecie, wzbudzaja emocje, a poźniej patrzy się na to z zupełnie innej perspektywy (pamiętając głównie sytuacje śmieszne), pozdrawiam młodszych kolegów!
    09.03.2015
  • Janusz :P

    jeśli studia w Opolu to tylko na Politechnice!
    14.01.2015
  • ZIP

    Jeszcze chciałabym dodać, że już sam fakt, że co rok są III tury rekrutacji dla niemal wszystkich istniejących tam przedmiotów świadczy że poziom jest fatalny. Przyjmują tam niemal wszystkich.
    01.12.2014
  • ZIP

    Nie wybierajcie tej uczelni jeżeli chodzi o Zarządzanie i Inżynierię Produkcji! Poziom strasznie niski, masa niepotrzebnych przedmiotów, wiedza czysto teoretyczna, żadnych praktycznych i przydatnych w przyszłej pracy rzeczy się tam nie nauczysz, brak specjalności, uczysz się wszystkiego i w zasadzie niczego. Uczelnia niby techniczna, ale kierunek jakoś tak mało techniczny. Nawet nie czuję się inżynierem po tym kierunku. Patrząc na ofęrtę np. Politechniki Wrocławskiej oferuje ona o wiele wiecej ciekaszych przedmiotów dla ZIPU, mogą wydawać się trudne, ale teraz szukając pracy wiem że byłyby bardziej przydatniejsze. Uczelnia sama z siebie nie oferuje dla studenta nic, poza niepotrzebnym Chórem i Erasmusem na którego możesz wyjechać jedynie na semestr (niestety na dłużej pieniędzy od PO nie dostaniesz). Nie organizują żadnych praktyk ani staży, kursów czy szkoleń. Inkubator przedsiębiorczości dawno wymarł. Natworzyli jakieś centra obsługi studenta, później biura, a i tak nic nie można załatwić. Poza tym budynki porozrzucane po całym Opolu,a czasem trzeba dostać się z miejsca na miejsce w ciągu 5 min. Pytam się jak? Jeżeli chodzi o Opole to w ogóle go nie polecam. Wieś a nie miasto, autobus miejski na kampus 2 razy na godzine. Jak się robi ciemno to miasto wymiera. Mogłabym tak jeszcze pisać i pisać, nic pozytywnego mnie tam nie spotkało. Wiedziałam, że studia nie przygotowują do przyszłej pracy, ale te na Politechnice Opolskiej, pod względem nieprzydatności przebijają już same siebie.
    01.12.2014
  • Tomek

    I jak niby mam z Ozimskiej na Próśzkowską zdążyć na kolejne zajecia gdzie czas pomiędzy wykładami to 10 minut a te ulice dzieli 6 km? Autobusów brak.
    29.09.2014
  • Alicja

    Politechnika Opolska - o co chodzi w planie zajęć WIPIL ZIP I 1 stopnia ns co mam tam wybrać żeby wyskoczył mój plan zajęć i jak mam go rozumieć bo dosyć to skomplikowane;/
    29.09.2014
  • lolo

    moja kumpela która wróciła z Anglii poźno załatwiała wszystko na początku października, nie było problemów, jakieś pisemko musiała przygotować, i tyle
    20.09.2014
  • pytanie

    może to głupie pytanie, ale można jeszcze skladać dokumenty na Plitechnikę w Opolu? bo pisza ze trwa rekrutacja, tylko zastanawiam sie, czy moje świadectwo ma szanse? czy wogóle mam jechać z teczką?
    09.09.2014
  • belka

    architektura? byle nie wybierac opola. jest tragiczna uczelnia w ktorej rzadzi obluda i wyzysk studenta. kolerzanka z roku zabiegala caly rok na wysoka srednia by otrzymac stypendium naukowe a gdy spelnila wreszcie wymogi - 5 razy odrzucano jej podanie w ogole go nie przyjmujac jakby to byl kaprys pan sekretarek czy to przyjma czy nie - to "rada uczelni" podwyzszyla po swojej naradzie prog tak ze zabraklo jej pol punkta i uslyszala 'no niestety... nie udalo sie. na przyszlosc bedzie pani musiala sie bardziej postarac'. jest wiele roznych osobliwosci w polskich uczelniach wyzszych. zgadzam sie, PO nie wiedzie prymu w kretynizmie w skali calego kraju ale sa tutaj anomalia ktore uniemozliwiaja normalna nauke. co do nauki to bynajmniej nie jest fair. tutaj ocenia sie chyba za wyglad albo za jakies uklady bo na pewno nie za wiedze. a i wiedzy ktora przygotuje do zawodu tutaj nie uswiadczysz. tu panuje pustoslowie i mowi sie tylko tyle by mozna bylo podstawic do wzoru albo przeniesc mysl wykladowcy na kalke natomiast kazdy przejaw inwencji tworczej jest tutaj traktowany jak "wybryk" ktory karze sie niezaliczeniem przedmiotu. zastanawiam sie co te metody wychowawcze maja wpsolnego z ksztaltowaniem przyszlego projektanta ktorego chlebem powszednim bedzie wiedza wspomagajaca jego kreatywnosc nie zas ta ktora nakazuje isc utarta sciezka ktora kusi "wygoda". absolutnie nie jest to wydzal dla ambitnych ludzi. tutaj swietnie czuja sie lokalni mieszkancy plotkarze ktorzy potrafia godzinami gaworzyc o tym czyj makijaz wypadl kiepsko lub kto ubral za wysokie szpilki na impreze. nie uswiadczysz tu rozmow o nowych realizacjach architektonicznych. pochwalic wypada natomiast pomysl zapraszania gosci tu znanych architektow by prowadzli goscinny godzinny wyklad po zajeciach tak raz dwa razy na semestr. to chyba jedyna sprawa ktora wspominam cieplo z opola bo cala reszte musze z reka na sercu nazwac prawdziwa kraina absurdu i zaklamania. reasumujac lepiej poczekac rok i pocwiczyc rysunek zdac lepiej jakas tam matme na maturze niz zmarnowac go w tej uczelni. na prawde lepiej na tym wyjdziesz i w rezultacie mi podziekujesz. ARCHITEKTURA OPOCE - OBIERAJ KOTA OGONEM! strzalka!
    23.06.2014
  • maciej

    co powiecie o wychowaniu fizycznym na Politechnice Opolskiej? dużo jest zajęć sportowych? są jakieś dyscypliny narzucone czy można sobie wybierać??
    02.04.2014
  • bob

    odpowiedź dla budowlańca. Powiem tylko tyle na poli. budowlance nie ma żadnego poziomu, wal jak w dym. Oddajesz projekcik na końcu roku i masz 3 może być niepełny ale jest 3. A i wiesz nie można podskakiwać, bo wezmą na celownik i lipa,trzymaj się grupy i masz już mgr.
    21.02.2014
  • 54321

    No powiem ci że masz racje, ta szkoła to totalna pomyłka, nic nie uczą tylko jadą ze starym programem, czyli na ćwiczeniach projekt, a z wykłady koło. A co do projektu to cały czas to samo, szkolą tylko w przepisywaniu projektów z roku wyżej, i każdy udaje że coś zrobił . A jak już zrobiłeś coś samemu to walną ci 3 bo wyszedłeś poza schemat. Ta szkoła jest dobra jak ktoś chce tytuł bez wysiłku , przepisać projekt i ok .Totalna pomyłka na wydziale budownictwa.
    21.02.2014
  • 1234

    Ta uczelnia to kpina, a przynajmniej na wydziale elektrotechniki, automatyki i informatyki. Totalna niesprawiedliwość w ocenianiu. Można jebać cały semestr jak wół, a można nic nie robić i się dostanie tą samą ocenę. Nie wiem czy wykładowcy są przekupni czy tak ślepi, ale tego już nawet nieśmiesznym żartem nie można nazwać. Koleś na moim roku ostatnio wpadł z połową sprawozdania, coś popłakał i dostał 5, gdzie większość jak oddawała w terminie to 4-4,5. No jakim ku*wa prawem? Naprawdę, jak chcecie się tu uczyć to się kilka razy zastanówcie, bo 2 to za mało. Ja już wiem że popełniłem największy błąd w życiu.
    27.01.2014
  • majka

    z tego co wiem to jeszcze nie ma spisu kierunków zamawianych na 2014/2015
    02.12.2013
  • gracjan

    czytaj, a znajdziesz wszystko :) a strona uczelni znając życie jest mało aktualna...
    02.12.2013
  • jakie kierunki zamawiane ma PO?

    witam, szukam na stronie Politechniki Opolskiej informacji o kierunkach zamawiaych, znalazłem zakładke i wszedłem na treść, ale tam są podane kierunki w tej minionej rekrutacji, a nie na 2014 rok, gdzie znaleść na 2014? czy jest jakieś ogólne zestawienie dla wszystkich uczelni, gdzie jest wykaz kierunków zamawianych na 2014 rok?
    28.10.2013
  • języki, angielski

    jak wygląd kwestia zajeć z języków obcych, konkretnie z anglika??? ile jest zajec tygodniowo? jaki poziom?
    20.10.2013
  • budowlaniec

    Chcialabym robic mgr z budownictwa na Politechnice w Opolu, dokladnie specjalizacje "energooszczedne materialy i obiekty budowlane" wypowie sie ktos na temat tego kierunku. Ciezko sie dostac?, wymagajacy wykladowcy?, dobry poziom? I jak ogolnie uczelnia i miasto?
    05.09.2013
  • tomi

    nie dostałem się na architekturę na Uni Wrocławskim, czy sa jakies procedury, opcje, mozliwosci, zeby jeszcze teraz gdzies sie zalapac (dowolny uniwerek) na ten kierunek? wiem, ze architektura jest total oblegana, ale moze ktos probowal jakichs sposobow i sie udalo, z gory dzieki
    31.07.2013
  • sokrates

    Uczelnia, jak i całe miasto niesamowicie przyjazna, można się poczuć 'jak w domu', nikt nie stoi sam w kącie, każdy Ci pomoże, nakarmi, a zazwyczaj jeszcze jakaś flaszeczka (albo 10) stuknie. Klimat nieporównywalny do żadnego innego miasta akademickiego! Akademiki tętnią życiem, trzeba bardzo nie chcieć, żeby nie dać się ponieść "studiowaniu". Panie w dziekanacie zazwyczaj pomocne, wykładowcy na poziomie, ale też są ludźmi i rozumieją studentów. Tu PIASTONALIA trwają cały rok! Ave Skrzydło Śmierci! ;)
    20.05.2013
  • radko

    Tylko gorzej jak ktoś jest humanistą i nie umie matmy... Chyba nie da sobie tam rady?
    29.03.2013
  • klaudek

    Politechnika Opolska jest dobrą szkołą, po niej stosunkowo łatwo zahaczyć się na jakiś staż i zdobyć doświadczenie, żeby później móc znaleźć dobrą pracę. W ogóle politechniki są teraz modne i cenione przez pracodawców.
    10.02.2013
  • damian

    w dzisiejszych czasach na cv najlepiej jak masz 2 lata doświadczenia w pracy, ukończoną szkołę wyższą i przed nazwiskiem tytuł mgr i oczywiście nie wiecej niż 25 lat :) wymagania pracodawcy przewyższają możliwości normalnych ludzi...
    02.02.2013
  • gruby

    kazdy w robocie uczy sie nowych rzeczy, bo same studia daja podstawy, najczesciej wiecej teorii, a praktyka wychodzo w praniu, zreszta specyfika kazdej formy jest inna, oczekiwania szefa tez, wiec to normalne, ze trzeba sie doksztalcac, jesli rzeczywiscie masz takie poczucie, ze koledzy po AGH-u czy Polibudzie Warszawskiej sa lepsi ... co coz, moze po prostu sa lepsi, a Ty musisz nagdonic, doszlifowac, albo pozbyc sie kompleksow
    09.11.2012
  • Paweł

    Jestem absolwentem Wydziału Budownictwa. Pracuję w dużym międzynarodowych koncernie budowlanym. Poziom kształecenia, patrząc z perspektywy czasu, oceniam jako średni. Kontakty ze współpracownikami wskazują, że dużo lepsze przygotowanie do zawodu mają absolwenci Politechniki Warszawskiej oraz AGH.
    08.11.2012
  • karol

    Jaki jest poziom kształcenia w Politechnice Opolskiej? Ja chciałbym studiować budownictwo ale zastanawiam się czy pozostać w Opolu czy może szukać uczelni w innym, większym mieście? To trudny wybór, od tego zależy przecież moja przyszłość. Proszę o porady i opinie :)
    28.10.2012
  • dziwna ta strona uczelni

    zastanawiam sie, dlaczego wydzial ekonomiczny moze miec ladna podstrone, a wydzial budownictwa nie, i w ogole to jak na taka uczelnie jak politechnika opolska, to wizytowka w postaci glownej wwww bardzo nieczytelna dla kandydata, np szukan info, czy sa jeszcze wolne miejsca, nie ma nic, szukam strefy kandydata, tez nie widze ... ale moze sie czepiam
    14.08.2012
  • lary

    hehe, jak myślę o politechnice opolskiej to aż żal bierze że jeszcze ponad miesiąc trzeba czekać do października. tak jak nie za bardzo lubiłem gimnazjum czy liceum, tak już studia uważam za najlepsze co mi się w życiu przytrafiło :D zapraszam wszystkich do Opola, jest super!
    11.08.2012
  • daad

    politechnika opolska - wydział budownictwa - katedra dróg i mostów. baaardzo przyszłościowe kierunku studiów są tu oferowane. jak nie buduje się nowych dróg, to naprawia się stare. naprawdę, warto się w tym kierunku kształcić,. dobra oferta ze strony uczelni!
    04.08.2012
  • straw

    Ojciec mówił: bądź inżynierem, a będziesz miał dobry zawód i dobrze płatną pracę. Posłuchałem go, wybrałem się na studia na kierunku inżynieria bezpieczeństwa i już wiem że tata miał dużo racji. Nie mam problemu ze znalezieniem miejsca praktyk, a tam gdzie już praktyki miałem była nawet mowa o zatrudnieniu! Polecam kierunek!
    30.07.2012
  • progra

    dziś w radiu słyszałam, że w warszawie automatyka i robotyka jest najbardziej oblegana, ale wydaje mi się, że w Opolu z takimi wynikami powinieneś się dostać. Ja miałem rok temu powyżej 65% i mi się udało, ale wiadomo że poziomy matur są inne.
    06.07.2012
  • wojtek

    chcę iść na automatykę i robotykę. ktoś pamięta, jakie w tamtym roku były progi? Maturę napisałem wszystko z rozszerzenia powyżej 50%. mam szansę?
    03.07.2012
  • pisjoł

    Myślę, że kierunek to ewidentnie pod Twoje zainteresowania trzeba dobrać. Nie wyobrażam sobie studiowania i rozwijania się w kierunku, do którego nie mam przekonania. Co do Opola, to oczywiście, że wszystko jest. Nawet w malutkich miastach są juwenalia, to podstawa studiowania. Wielkie grillowanie to my mamy codziennie pod akademikami hehe, także z gorącą kiełbą też nie będzie problemu :P
    30.05.2012
  • kasia

    Witam, czy opole to dobre miasto do studiowania? Ogólnie nigdy tam nie byłam, ale ciocia mieszka i przyjęłaby mnie pod swój dach. NIe wiem jednak jak wygląda tam życie studenckie? Jest coś na kształt juwenaliów, wielkiego grillowania? Nie chcę studiować w mieście w którym będzie... nudno. Poza tym - polecacie jakiś konkretny kierunek na tej uczelni?
    18.05.2012
  • Waldek

    Witam, matury maturami, zaraz kończę, ale interesuje mnie logistyka, jaka jest wasza opinia na temat tego kierunku/zawodu ? Czy to w ogóle przyszłościowe? A może warto by było pójść na coś innego. Nie jestem jeszcze do końca zdecydowany, choć wiem, że na pewno ta właśnie uczelnia mnie interesuje
    14.05.2012
  • adrian

    pytanie, która politechnika lepsza: wrocławska czy opolski mozna by zastapić pytaniem; a gdzie chcesz mieszkac, zyc, pracowac? w Opolu czy we Wroclawiu? ja stawiam na Polibude Wrocławska, bo stoi za nia wiekszy prestis, ale dla mnie wazniejsze jest miasto, moge sie spodziewac ze program nauczania na wybranym kierunku bedzie zblizony w kazdej z tych uczelni, jak i w kazdej polibudzie w innym miescie, miasto natomiast daje mniejsze albo wieksze mozliwosci na atrakcyjna prace, w moim akurat odczuciu Wroclaw daje wieksze, i jeszcze jedno, mam poczucie ze z dyplomem Politechniki WRocławskiej wieksze szanse na prace mam zarowno tam jak i w Opolu, a z dyplomem Politechniki Opolskiej, chyba ciut mniejsze we Wrocławiu .... chocby przez lokalny patrotyzm i przywiazanie do wlsanych uczelni, ktore miasto calkiem niezle wspiera, czego o Opolu za bardzo powiedziec nie moge
    11.04.2012
  • ktora politechnika

    na ile lepsza jest Politechnika Wroclawska od Opolskiej, jesli chodzi o informatyke? ja porownac te dwa kierunki studiow? czy patrzec na specjalnosci? co polecacie jako najbardziej perspektywiczne, ktore specjalnosci?
    04.04.2012
  • kierunek budownictwo

    ja sie wybieram na budownictwo, zakldam ze sie dostane na Politechnike Opolska, no i chetnie dowiedzialbym sie czegos wiecej na temat tych studiow, zwlaszcza, czego moge sie spodziewac na pierwszym roku, co stanowi najwiekszy problem i czy uczelnia pomaga w jakis sposob slabszym studentom poprzez zajecia wyrownawcze?
    21.03.2012
  • fan sportu

    Ja jestem fanem sportu i powiem wam, ze PO daje rade jesli chodzi o zaplecze sportowe. Jest tutaj hala sportowa, siłownia, bieznia lekkoatletyczna i inne sale do ćwiczen sportowych. Jest w czym wybierac. Więc o wygląd też możecie zadbac nie tylko o umysł hehe
    01.06.2011
  • Karolinka

    Słyszałam, że dlugo są zajęcia na tej uczelni:( Ze plan nie jest do końca przyjazny studentom. Lecz z drugiej strony słyszałam też, że jest dobra atmofsera i bardzo życzliwi wykładowcy oraz sami studenci.
    30.05.2011
  • lechu

    Ja chciałabym iść na wydział budownictwa.Może ktoś tam chodzi z was i może mi troche napisać co i jak. Martwie się , ze nie dam rady na polibudzie bo ja właśnie jestem po LO. Z matma dobrze było i na luziku zdałem maturke.
    29.05.2011
  • Mati

    Nie ukrywajmy, ze wiara, która chodzi wczesniej do technikum o profilu ścisłym ma duzo łatwiej. Więc jesli jesteś po technikum i się jeszcze zastanawiasz czy dasz rade to ja Tobie mówię , że dasz :) Ja jestem po LO i daje rade więc nie ma sie czym martwic
    28.05.2011
  • Maniek

    Ja tez jestem na wydziale mechanicznym . Jednak ja studiuje mechatronike. wybrałem ten kierunek , ponieważ chodziałem do technikum samochodowego i myślałem , że to mi w jakiś sposób pomoże w studiach . Nie pomyliłem się , warto było .
    25.05.2011
  • Marcinn

    Słyszałem , że ten kierunek technika rolnicza i lesna jest ciekawy. Mam znajomego , który teraz będzie kończył i nie żałuje swojego wyboru . Obecie on ma już gdzies staż , a potem będzie miał zatrudnienie w tej firmie. On też mieszka na wsi. Ja zabrałem się za inny kierunek bardziej \" miastowy\" :)
    24.05.2011
  • Marcin

    Jestem na wydziale machanicznym na PO kierunek technika rolniicza i leśna. Wiem , ze przyda mi się bardzo wiedza tam zdobyta. Mój Ojciec prowadzi gospodarstwo u mnie we wsi. I teraz w trakcie studiów widzę , że wiele przydatnych inforamcji mogłem się dowiedzieć . Wiadomo , że kiedyś przejmę po nim interes , ale myśle , że zajmę się też w jakiś sposób leśnictwem.
    23.05.2011
  • Filipek

    Też jestem zadowolony z tej uczelni . Politechnika daje rade , poziom adekwatny , fajny klimacik i dom studenta Zygzak - najlepszy ! :)
    22.05.2011
  • Miłosz

    Nie ma to jak mój Uniwerek. Nie wiem dlaczego , ale ja nie mam tak napietego planu zajęć a geniuszem też zostanę , jestem o tym przekonany :) A tak na serio to polecam , miła atmosfera i klimacik studencki
    21.05.2011
  • gamoń

    Na tej uczelni siedzi się całymi dniami. Studia dzienne , chyba powinny nosić miano - całodzienne , tak jest na fizjoteriapi własnie. Tak to odbieram :) Ale coś za coś może bedziemy geniuszami z tego powodu hehe
    16.05.2011
  • Marta

    Moja uczelnia ! :) Zanim złożyłam tam papiery czytałam różne fora internetowe i było wiele negatywnych opinii. Wiadomo na początku zawsze jest ciężko , ale z czasem człowiek się przyzwyczaja do nowego środowiska i trybu nauki. Ja aktualnie jestem zadowolona . Ja wybrałam wydział wychowania fizycznego i fizjoteriapii. A mój ukochany przedmiot to fizjoteriapia <3 mam tez wiele czasu aby miło spędzać wieczoru w przemiłym towarzystwie
    16.05.2011