Opinie o Uczelni Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu (UE Poznań)

Komentarze (186)

  • Mx.

    Czy ktoś orientuje się czym różni się kierunek finanse i rachunkowość na wydziale ekonomii a na wydziale zarządzania? Który jest lepszy, bardziej polecany? Czym kierować się przy wyborze?
    03.08.2017
  • natalia

    Hej ! Chciałabym wybrać kierunek finanse i rachunkowość, jestem po technikum ekonomicznym, mam pytanie do studiujących zaocznie czy lepszy jest UE czy WSB ?
    01.08.2017
  • Patka

    Hej :) Wiecie może czy bez zdawania matematyki rozszerzonej na maturze i średnim wynikiem z podstawy matmy mam szanse dostać się na FiR na zarządzaniu na UEP na studia zaoczne ? I czy progi punktowe są o wiele niższe od tych na studia dzienne? Martwię się że nie dostane się tutaj i nie wiem czy składać papiery gdzie indziej . Proszę pomóżcie ! :)
    31.07.2017
  • Piotrek

    Cześć, czy ktoś się orientuję nad progami przyjęć na 2 stopień Ekonomii dla studentów spoza UEPu oraz jak wyglądają dokładnie te egzaminy?
    24.07.2017
  • Ola

    Czy ktoś z was orientuje się czy możliwe jest przeniesienie na UEP z innego kierunku studiów? Aktualnie skończyłam pierwszy rok na Uniwersytecie Adama Mickiewicza. Chciałabym przenieść się na politykę społeczną nie tracąc roku.
    17.07.2017
  • W.

    Do Ani: na ekonomii nie jest łatwo. Jest to flagowy kierunek uczelni, poza tym starają się chyba aby Wydział Ekonomii był jednym z lepszych, więc dlatego tak "gnoją". Tylko nie rozumiem polityki prowadzonej przez uczelnię biorąc 300 osób na kierunek, a później uwalenie 1/3 na wrzesień.
    14.07.2017
  • Ewa

    Andżelika z tego co słyszałam to soboty i niedziele tylko ale seminaria w piątki są. :/ nie studiuje tam ale zamierzam od października więc pytalam inne osoby i stąd wiem
    14.07.2017
  • Andżelika

    Hej! Czy na Ekonomicznym zajęcia na studiach zaocznych II stopnia odbywają się tylko w soboty i niedziele? Czy może też w piątki?
    13.07.2017
  • Wika

    Czy ciężko jest się dostać na zarządzenie na studia zaoczne?
    13.07.2017
  • Ania

    Ciężko jest na ekonomii?
    06.07.2017
  • Nick

    Kończę studia 1 stopnia na ekonomii, nie polecam. Zbyt dużo zaliczania na podstawie prezentacji, Dobrze było przez pierwsze 2 semestry, a potem pojawiła się masa niepotrzebnych przedmiotów, prowadzący co się nie angażują w ćwiczenia. Z przedmiotów na plus na pewno ekonometria i matematyka, mikroekonomia i statystyka. Lektoraty też na plus. Z minusów to cała gama przedmiotów typu socjologia czy gospodarka regionalna. Specjalizacja związana z żywnością to też minus, a zajęcia z katedrą polityki gospodarczej nie były wybitne również. Studia pozostawiły nieodparte wrażenie, że ekonomia jako nauka jest w stanie głębokiego kryzysu, tak naprawdę to ekonomiści wiedzą tyle ile 200 lat temu za czasów Smitha.
    24.06.2017
  • Maciek

    Cześć! Mam pytanie, jak wyglądają studia zaoczne na kierunki bankowość i doradztwo finansowe? Planuję zacząć od pażdziernika ale boję się o poziom tej uczelni. Z matematyką radzę sobie bardzo dobrze. Z góry dzięki! :)
    13.06.2017
  • Magdalena

    Hej, mam pytanie : Na czym polega kierunek MIĘDZYNARODOWE STOSUNKI GOSPODARCZE :)? jest tu ktoś może z tego kierunku? jakie opinie :)?
    10.06.2017
  • Olga

    Hej czy wiecie jak wyglądają zaoczne studia na kierunku Handel i marketing???
    07.06.2017
  • Studentuep

    Właśnie kończę licencjat na tej uczelni. Jestem bardzo zadowolony ze swoich studiów. Wykładowcy są 'ludzcy', mają indywidualne podejście do każdego studenta. Można rozwinąć swoją wiedzę na wiele różnych tematów. Zdecydowanie jest to jednak uczelnia dla osób, które lubią się uczyć, a nie dla tych, którym zależy jedynie na 'papierku'. Uczelnia daje mnóstwo możliwości, tylko trzeba z nich korzystać. Zawsze będę wspominał UEP, jako moją alma mater, która wszczepiła we mnie chęć do poznawania ekonomicznego świata. Wcześniej nigdy nie interesowałem się takimi tematami, a teraz moja wiedza jest spora. Jestem wdzięczny każdemu profesorowi, który stanął tu na mojej drodze. Studia magisterskie będę jednak kontynuował na uczelni ekonomicznej w Londynie. Mam nadzieję, że uda mi się jednak utrzymać jakiekolwiek relacje z UEP :) Zdecydowanie polecam studia na UEP każdemu!
    29.05.2017
  • bezgeo

    Witam, chciałabym zapytać, czy jest tutaj może osoba, która po roku studiowania zaocznie przeniosła się na studia dzienne? Czy jest to możliwe?
    23.05.2017
  • studentka_a1

    hej wszystkim! Czy mogłby ktoś powiedzieć o towaroznawstwie na tej uczelni? Czy warto tam studiować?
    11.05.2017
  • Magda

    Witam , mógłby mi ktoś powiedzieć jak wygląda i na czym polega kierunek POLITYKA SPOŁECZNA ? :)
    27.03.2017
  • laki

    Poza tym na uczelni widać, że w większości zatrudnione są osoby spowinowacone rodzinnie. Czyli jeden wielki nepotyzm, w którym nie ma miejsca na rozwój innych studentów. Jak się nie ma poparcia rodzinnego, to i tak nic się nie osiągnie na tej uczelni.
    22.03.2017
  • laki

    Ukończenie tych studiów nie polepszyło mojej sytuacji ze znalezieniem pracy. Dlatego uważam, że to była tylko strata czasu i żałuję, że nie wybrałam innej uczelni, która bardziej promuje swoich absolwentów na rynku pracy.
    22.03.2017
  • Paweł

    Czy posiada ktoś jakieś opinie o kierunku Zarządzanie (specjalizacja Logistyka państwowa i międzynarodowa). Niestety nie zaliczyłem pierwszego semestru na UMK (Finanse i rachunkowość). Najtrudniejszą matmę zaliczyłem po kilku poprawkach, a poległem na rachunkowości przez to że zabrakło mi czasu na naukę, bo mogliśmy wziąć tylko krótki warunek. Posiada ktoś jakieś opinie o Zarządzaniu? Dałbym radę na UEP ? Potrafi ktoś porównać gdzie jest trudniej na UMK czy na UEP?
    22.03.2017
  • koko

    W przedsiębiorstwie gdzie zaczynają pracować polscy ekonomiści z tego uniwersytetu, natychmiast pracownikom obniża się pensje. Takie reformy to każdy głupi bez ukończenia tego uniwersytetu umie.
    05.03.2017
  • lola

    Nie zaistniały w moim życiu zawodowym zmiany na lepsze po ukończeniu tego uniwersytetu. Dlatego uważam że kończenie studiów na tej uczelni, to strata czasu.
    02.03.2017
  • Ania

    Czy mógłby ktoś powiedzieć coś na temat poziomu trudności na Ekonomii i kierunku Finanse i Rachunkowość? Chodzi mi przede wszystkim o przedmioty typowo matematyczne bo tych sie najbardziej obawiam ;)
    28.02.2017
  • Plusy i minusy

    Jak wszędzie można znaleźć plusy i minusy. Mogę porównać tę uczelnię z Uniwersytetem Szczecińskim (Magister) i UMK w toruniu (podyplomowe). Na UEP studiowałem na magisterce, Informatykę i Ekonometrię. W porównaniu do Ekonometrii ze Szczecina i Wrocławia poziom wyższy, ciekawsze zajęcia i więcej narzędzi wykorzystywanych na zajęciach - wiem, bo porównywałem z kolegą, który robił Informatykę i Ekonometrię w Szczecinie i z drugim co robił Informatykę i Ekonometrię we Wrocławiu. Jeśli chodzi o Informatykę to dosyć słabo, dużo nauki o zarządzaniu projektami w informatyce, mało zajęć związanych z "twardą" informatyką. Uczelnie chwale, jednak pod koniec gdy pisałem pracę, zacząłem mieć problemy z oddaniem pracy w terminie, promotor niby pomocny, starał się znaleźć czas dla mnie, jednak czepiał się takich szczegółów, że nie obroniłem się w terminie. W dziekanacie WIGE babki też zwalają dużo pracy na studentów. Z początku jest ok, jednak na koniec jak już jest wiadomo, że student nie przyniesie już pieniędzy traktują go trochę jak zło konieczne. Ale podsumowując to jest więcej plusów niż minusów. Ogólnie polecam WIGE i kierunek Informatyka i Ekonometria.
    20.02.2017
  • Anna

    Wika, w pierwszej kolejności rekrutujesz się na wydział i kierunek, dopiero w trakcie studiowania wybierasz specjalność. Handel i marketing jest na zarządzaniu, który jest bardzo popularnym kierunkiem na UEP, dlatego lepiej zdawać co najmniej 2 przedmioty kwalifikacyjne na poziomie rozszerzonym. 12.02 odbędą się Drzwi Otwarte na UEP, w których uczestniczą również studenci ze wszystkich wydziałów. Jest sposobność na wypytanie ich o wrażenia ze studiowania :)
    20.02.2017
  • Wika

    Hej, chciałam się dowiedzieć czy trudno jest się dostać na handel i marketing? ;)
    19.02.2017
  • niki

    Nie jestem zachwycona perspektywami pracy po tym uniwerku. Praktycznie ci którzy mają plecy i znajomości znajdują dobre stanowiska. Reszta mimo ukończenia tych studiów nie ma rewelacyjnych posad.
    19.02.2017
  • Anna

    Lulu, w pierwszej kolejności rekrutujesz się na wydział i kierunek, dopiero w trakcie studiowania wybierasz specjalność. Zarządzanie jest bardzo popularnym kierunkiem na UEP, dlatego lepiej zdawać co najmniej 2 przedmioty kwalifikacyjne na poziomie rozszerzonym. 12.02 odbędą się Drzwi Otwarte na UEP, w których uczestniczą również studenci ze wszystkich wydziałów. Jest sposobność na wypytanie ich o wrażenia ze studiowania :)
    17.02.2017
  • nana

    Ja gdybym miała wybierać jeszcze raz, nie poszłabym na tą uczelnię. Po tej uczelni nie znalazłam pracy, a nawet mam mniej wartościowych propozycji niż po uczelni prywatnej.
    11.02.2017
  • lulu

    Witam, ja chciałam się dowiedzieć, czy trudno jest się dostać na Zarządzanie Zasobami Ludzkimi? Jaki jest poziom na uniwersytecie? I czy warto studiować? Pozdrawiam :)
    10.02.2017
  • Anna

    Izabello, jako absolwentka WGMu zdecydowanie mogę Ci polecić kierunek Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze (ale ukończyłam logistykę międzynarodową). Na tym wydziale nacisk jest na języki obce (2 lektoraty na poziomie zaawansowanym). Tutaj http://esylabus.ue.poznan.pl/pl/studia/2016/S/WGM/MSG/BM/1/1 znajdziesz sylabusy specjalności, da Ci to obraz czego możesz spodziewać się. I zapraszam na Dzień Kandydata (12.03), na którym będą obecni studenci tego wydziału!
    19.01.2017
  • Izabella

    Wybór mam pomiędzy WSZiB kierunek Zarządanie, specjalizacja zarządanie przedsiębiorstem, a UE kierunek Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze, specjalizacja biznes międzynarodowy. Dlaczego powinnam lub nie powinnam wybrać UE? Macie jakieś opinie o moim kierunku lub specjalizacji? Doświadczenia? Chętnie przeczytam cokolwiek na ten temat. :)
    16.12.2016
  • Anna

    Radku, zapraszam na stronę rekrutacja.ue.poznan.pl gdzie znajdziesz informacje o kierunkach i specjalnościach. Z analitycznym myśleniem odnajdziesz się nie tylko na finansach i rachunkowości, ale również np. na informatyce i ekonometrii.
    18.11.2016
  • Anna

    Aniu, skontaktuj się najlepiej z wydziałem na ktòrym prowadzony jest kierunek, ktòry Cię interesuje. Tam dowiesz się czy istnieje możliwość przeniesienia
    18.11.2016
  • do Ani

    Droga Aniu, jaki kierunek studiujesz? Może chociaż podasz wydział? Jestem w szoku, ze już po półtorej miesiąca tak Ci się u nas nie podoba. Wydaje mi się, że jest to zbyt krótki okres aby ocenić uczelnię i decydować o przeniesieniu.
    16.11.2016
  • Ania

    Jestem na I roku studiów na UAMie, ale kompletnie mi się nie podoba, nie chcę rezygnować, bo szkoda mi roku, ale słyszałam, że można się po roku lub semestrze przenieść na inny kierunek. Wiecie może jak to działa? I czy w ogóle jest szansa, że przyjmą mnie na UEP? Tym bardziej, że kierunek na którym teraz jestem nie jest praktycznie w ogóle podobny do żadnego na UEPie :( Pomocy
    05.11.2016
  • Radek

    Zdaje na maturze matme/fizyke/angielski ( z rozszerzen) i szukam jakis studiow dla siebie, na poczatku myslalem o politechnice wroclawskiej/warszawskiej, dokladnie o automatyce i robotyce na tych uczelniach, bo to dobry kierunek i jest po tym praca, ale pomyslalem troche i stwierdzilem,ze moja mocna strona nie jest mechanika/roboty/elektronika/informatyka, a matematyka i analityczne myslenie. Szukam studiow dla siebie, jesli ktos ma jakis pomysl to prosze o pomoc. Jak dotad myslalem o logistyce na UEW, lub WAT'cie,albo jakis finansach i rachunkowosci,czy czyms takim. Tylko nie wiem ktore uczelnie naleza do tych najlepszych w Polsce. Myslalem tez o SGH,ale mam niewielka szanse,ze sie dostane. Jesli ktos ma jakies pomysly to niech pisze tu,albo na email radoslaw.przybysz@onet.pl
    01.10.2016
  • Domi.nika

    Hej :-) Wybieram się na studia II stopnia, ale nie mogę zdecydować się na jaką uczelnie. Waham się pomiędzy UAM i UE w Poznaniu. Jestem po Zarządzaniu Zasobami Ludzkimi z Psychologią Zarządzania. Dodam,że interesują mnie tylko studia niestacjonarne zaoczne. Na ekonomicznym jest kierunek ze specjalizacją Zarządzanie zasobami, ale zjazdy już w piątek nie do końca mi odpowiadają. Z kolei na uam niestacjonarnie jest jedynie Zarządzanie i prawo w biznesie. Kierunek ciekawy, ale nie do końca łączy się z moim kierunkiem ze studiów I stopnia. Czy bardzo ciężko jest na tym kierunku, jeśli mój kierunek na licencjacie nie był taki sam? Może są osoby, które studiują bądź studiowały na tych uczelniach i podzielą się swoim doświadczeniem...
    19.09.2016
  • ASIA

    Również studiowałam zaocznie 5 lat FIR. Studia bardzo ciężkie i drogie. Papierek nie pomógł mi w znalezieniu pracy w zawodzie ( 2 lata szukania pracy). Moja koleżanka ukończyła tylko licencjat na WSB, dalej nie poszła bo szkoda było jej kasy. W tej chwili dostała awans w siedzibie w WBK w Warszawie, na start zaproponowali 5800 na rękę. Żałuje wyboru tych studiów, nie zarabiam nawet 2000 brutto.
    16.09.2016
  • lena

    Studiowałam zaocznie na FiR i nie polecam. Studia nie zwiększyły mojej szansy na rynku pracy. W tej chwili mam nawet mniej konkretnych propozycji pracy niż przed ukończeniem studiów. Gdybym miała drugi raz wybierać, nie zdecydowałabym się wogóle na studia na UE. Uważam, że to tylko strata pieniędzy.
    15.09.2016
  • Iza

    Hej, jestem na pierwszym roku i chciałabym dowiedzieć się jak to jest ze stypendium socjalnym. Wystarczy, że złożę dokumenty w odpowiednim miejscu czy konieczna jest jeszcze rejestracja internetowa itp?
    28.08.2016
  • Anna

    Kasiu, specjalność wybierana jest w trakcie I semestru, a na jakich zasadach to zależy od wydziału (deklaracja, średnia z I semestru)
    25.08.2016
  • Anna

    Lenamagda, dokumenty przyjmowane są w godz. 8:00-14:00
    25.08.2016
  • Kasia

    Cześć! Chciałam się zapytać jak to jest z wyborem specjalizacji na II stopień zaoczne, mianowicie kiedy dokładnie można to robić i na jakich zasadach się to odbywa?
    24.08.2016
  • Kasia

    Cześć! Chciałam się zapytać jak to jest z wyborem specjalizacji na II stopień zaoczne, mianowicie kiedy dokładnie można to robić i na jakich zasadach się to odbywa?
    24.08.2016
  • Lenamagda

    w jakich godzinach można składać dokumenty?
    23.08.2016
  • ala

    Witam serdecznie, czy ktoś mógłby się podzielić opinią jeżeli chodzi o studiowanie FIR zaocznie na UEP?
    19.08.2016
  • ala

    Witam serdecznie, czy ktoś mógłby się podzielić opinią jeżeli chodzi o studiowanie FIR zaocznie na UEP?
    19.08.2016
  • ala

    Witam serdecznie, czy ktoś mógłby się podzielić opinią jeżeli chodzi o studiowanie FIR zaocznie na UEP?
    19.08.2016
  • Anna

    Zajęcia rozpoczynają się już 26 września (plany zajęć zostaną udostępnione ok. 2 tygodnie wcześniej), 30 września odbędzie się uroczysta inauguracją roku akademickiego.
    17.08.2016
  • NiepewnyGrześ

    Jak to jest z rozpoczęciem roku akademickiego? W harmonogramie jest napisane, że zajęcia zaczynają się 26 września, a inauguracja 30 września. Więc jak to jest? Pierwszego dnia przychodzimy i już wykłady?
    16.08.2016
  • Anna

    Lenamagda, w Biurze Rekrutacji rozwieją wszelkie Twoje wątpliwości :) (e-mail: rekrutacja@ue.poznan,pl, nr tel.: 61 856 91 88,90)
    09.08.2016
  • Anna

    Magdo, skontaktuj się z Biurem Rekrutacji (e-mail: rekrutacja@ue.poznan,pl, nr tel.: 61 856 91 88,90) :)
    09.08.2016
  • Lenamagda

    Hej. Rekrutuję na studia niestracjonarne II stopnia, wiecie moze jak to jest z obliczaniem sredniej (tu wymagają z 5 semestrów). Potrzebne jest zaswiadczenie z dziekanatu? Co najlepsze po obliczeniu sredniej z 5 semestrów zadzwoniłam do dziekanatu zeby sie upewnic czy jest w porzadku. Okazało się, że dziekanat podał inną. O zgrozo...
    08.08.2016
  • Magda

    Witam, ponawiam pytanie mojej poprzedniczki - KASI. Zarejestrowałam się na dwa kierunki - jednak podczas rekrutacji, pojawił się wprawdzie komunikat o średniej ocen, ale komórki były zablokowane i nie mogłam ich uzupełnić. Czy mam rozumieć, ze uczelnie miedzy sobą wymieniają się danymi dot. średniej, aby stworzyć listę rankingową?
    05.08.2016
  • Anna

    Kasiu, skontaktuj się z Biurem Rekrutacji (e-mail: rekrutacja@ue.poznan,pl, nr tel.: 61 856 91 88,90)
    01.08.2016
  • Anna

    Miki, po złożeniu dokumentów zmiana statusu na "przyjęty" to czysta formalność :)
    01.08.2016
  • Kasia

    Rekrutuję się na studia zaoczne II stopnia. Chciałam dowiedzieć się jak to jest z obliczaniem średniej. Na zaświadczeniu o ukończeniu studiów z poprzedniej uczelni mam wyliczoną średnią z 6 semestrów, jednak z informacji na stronie wynika, że przy ukończeniu studiów w semestrze letnim 2015/16 średnia liczona jest z 5 semestrów. Mam zatem sama obliczyć sobie średnią, a potwierdzeniem ma być wydruk z USOSa czy trzeba zgłosić się do poprzedniej uczelni z prośbą o wystawienie takiego dokumentu potwierdzającego?
    26.07.2016
  • miki

    Mam pytanie czy jeżeli zostalam zakwalifikowana do skłądania dokumentów i je złożyłąm to mogę już obstawiać że mnie przyjeli? Czy muszę jeszcze się denerwować że się nie dostane?Liczę punktów miałam powyżej progu zdawalnosci
    23.07.2016
  • Anna

    Bardzo dużo osób po kierunkach filologicznych przychodzi na UEP na studia II stopnia. Fakt, trzeba liczyć się z tym, że niektóre rzeczy na początku trzeba doczytać/uzupełnić w swoim zakresie, ale błyskawicznie każdy odnajdzie się :)
    20.07.2016
  • tynk1x1

    Zastanawiam się nad zaocznymi studiami na II stopniu Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych. Jestem osobą po kierunku filologicznym i nie wiem, czy podołam. Ma ktoś wiedzę na temat poziomu, tego co jest wymagabe już na starcie na tym kierunku? Z góry dziękuję za pomoc.
    18.07.2016
  • Anna

    Dokumenty należy wysłać na adres: Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, al. Niepodległości 10, 61-875 Poznań z dopiskiem "Biuro Rekrutacji". Świadectwo ukończenia szkoły średniej należy przesłać w całości :)
    18.07.2016
  • Student

    Na jaki adres trzeba przesłać dokumenty na studia i czy trzeba wysłać świadectwo ukończenia szkoły średniej to z ocenami przemiotowymi? Na stronie nie jest to dobrze opisane, a na podaniu nie ma takiego załacznika.
    15.07.2016
  • Anna

    W okolicach 20 lipca powinny być pierwsze informacje o obniżkach progów punktowych - obserwuj swój status na koncie rekrutacyjnym
    13.07.2016
  • Mateusz

    Rekrutowałem się na studia I stopnia, na ekonomie. Próg punktowy wyniósł 206 punktów, ja natomiast mam 201. Czy jest szansa, że próg się jeszcze zmieni i będę mieć jeszcze możliwość dostania się na te studia? Bardzo mi zależy na tym kierunku.
    11.07.2016
  • Anna

    Kasiu, test kwalifikacyjny składa się z 2 części: ogólnej i kierunkowej - łącznie jest to 60 pytań (1 pytanie = 1 pkt). Progi punktowe co roku są inne. Zeszłoroczne znajdziesz na: http://ue.poznan.pl/pl/oferta-edukacyjna,c3/studia-stacjonarne-ii-stopnia,c350/limity-punktow-rankingowych-na-rok-akademicki-2015-2016,a48858.html
    04.07.2016
  • Kasia

    Czy jeśli z egzaminu na studia II stopnia otrzymam mniej niż 60% wymaganych punktów jest jeszcze szansa na zakwalifikowanie się na studia stacjonarne? Pozdrawiam. :)
    01.07.2016
  • Anna

    Wład, proszę skontaktuj się z Katedrą Pieniądza i Bankowości, która jest odpowiedzialna za te studia podyplomowe (nr tel.: 61 854-32-14)
    30.06.2016
  • Anna

    Aleksandro, zawsze znajdą się osoby, które narzekają/coś im nie pasuje. Skup się na tych pozytywnych opiniach :) Wszystko zależy od tego jak Ty pokierujesz swoją karierę, czy skorzystasz ze wszystkich możliwości jakie zaoferuje Ci UEP (szkolenia, konsultacje, wykłady otwarte, praktyki) dzięki czemu po ukończeniu studiów Twoje cv znajdzie uznanie u pracodawców.
    30.06.2016
  • Wład

    nie moge zarejestrować się online na studia podyplomowe na kierunek "Ekonomika i finanse w instytucjach finansowych".
    29.06.2016
  • Aleksandra

    Jak dotąd moim celem były studia na kierunku Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze, ale czytam o UEP i trochę przerażają mnie niepochlebne opinie niektórych... Naprawdę jest tak źle/stronniczo? Będzie po tym praca?
    29.06.2016
  • Aleksandra

    Jak dotąd moim celem były studia na kierunku Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze, ale czytam o UEP i trochę przerażają mnie niepochlebne opinie niektórych... Naprawdę jest tak źle/stronniczo? Będzie po tym praca?
    29.06.2016
  • Anna

    Olu, sprecyzuj swoje pytanie ;) Test kwalifikacyjny składa się z dwóch części: ogólnej i kierunkowej. Więcej szczegółów znajdziesz na: http://ue.poznan.pl/pl/oferta-edukacyjna,c3/studia-stacjonarne-ii-stopnia,c350/przykladowe-testy-egzaminacyjne-i-obowiazujacy-zakres-materialu,c355/ W razie dodatkowych pytań skontaktuj się proszę z Biurem Rekrutacji UEP (nr tel.: 61 856 91 90, e-mail: rekrutacja@ue.poznan.pl).
    29.06.2016
  • Ola

    Cześć! Orientuje się ktoś jak to jest z egzaminami kwalifikacyjnymi na studia II stopnia?
    26.06.2016
  • Anna

    Seroklo, uzupełniając poprzednią moją wypowiedź - z takimi przedmiotami kwalifikacyjnymi biologię i chemię możesz zarejestrować się na towaroznawstwo albo zarządzanie i inżynierię produkcji.
    03.06.2016
  • Anna

    Seraklo, rozmowy kwalifikacyjne dotyczą tylko osób, które zdawały egzamin dojrzałości tj. egzamin na zakończenie szkoły średniej sprzed 2005 roku. Egzamin dojrzałości został zastąpiony egzaminem maturalnym tzw. nową maturą.
    03.06.2016
  • saraklo

    Witam, mam problem ponieważ nie zdawałam przedmiotów dodatkówych geografai/historia... a zdawałam biologie i chemie. Znalazłam uchwałe mówiącą: " Postępowanie kwalifikacyjne przy przyjęciach na stacjonarne studia pierwszego stopnia ma charakter konkursowy i uwzględnia: b) punkty uzyskane w trakcie rozmów kwalifikacyjnych (dotyczy kandydatów, którzy zdawali egzamin dojrzałości i nie wybrali uzupełniania przedmiotów na zasadach egzaminu maturalnego lub w ramach uzupełniania przedmiotów na zasadach egzaminu maturalnego nie wybrali przedmiotów będących przedmiotami kwalifikacyjnymi na danym kierunku, na UEP)" Czeka mnie rozmowa? Był ktoś w takiej sytuacji?
    01.06.2016
  • Anna

    Magdo, w pierwszej kolejności rekrutujesz się na wydział i kierunek, dopiero pod koniec pierwszego roku studiowania wybierasz specjalność. Twój wybór będzie poprzedzony prezentacjami wszystkich specjalności. Więcej o specjalności zarządzanie inwestycjami i nieruchomościami na http://ue.poznan.pl/pl/uniwersytet,c13/wydzialy,c18/wydzial-zarzadzania,c20/kierunki-i-specjalnosci,c291/zarzadzanie,c307/zarzadzanie-inwestycjami-i-nieruchomosciami,a1485.html
    01.06.2016
  • triste

    Marzy Ci się szkoła jak z filmu? Chcesz przeżyć niezapomniane chwile w fajnym gronie? A także zdobyć cenne doświadczenie? Dobrze trafiłeś! UEP (bo tak na Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu mówią studenci) zagwarantuje Ci nie tylko wymarzone wyższe wykształcenie ale również zabawę, której nie przeżyjesz na żadnej innej uczelni. Mowa tu przede wszystkim o Battaliadzie, czyli Igrzyskach Wybitnie Studenckich – dwumiesięcznych zmaganiach, które odbywają się w przeróżnych miejscach Poznania a kończą wręczeniem nagród na Integraliach (wspólna impreza UEPu i AWFu). Ponadto na naszej uczelni czeka Cię możliwość ogrania Rektora w kosza w trakcie Święta Sportu a także ocenienia kulinarnych eksperymentów studentów wydziału towaroznawstwo. Oprócz tego masz szansę spróbować swoich sił w licznych kołach naukowych a także organizacjach studenckich. Co do kierunków? Mogę Ci tylko przybliżyć Towaroznawstwo, które aktualnie studiuję. Jeśli marzysz o wydzielaniu tłuszczu z rosołu, sprawdzeniu ile bakterii mieści się w powietrzu a także czy dany płyn do naczyń faktycznie usuwa zabrudzenia – to zapraszam Cię serdecznie na mój wydział. Uważaj tylko na Panie Techniczne, które czasem są bardziej surowe od prowadzących dane ćwiczenia.
    31.05.2016
  • Magda

    Czy ktoś może mi przybliżyć kierunek Zarządzanie inwestycjami i nieruchomościami ;)
    27.05.2016
  • Anna

    Myślę, że finanse i rachunkowość biznesu na WZ Cię nie zawiodą. Zajrzyj na stronę rekrutacja.ue.poznan.pl - znajdziesz tam opisy wszystkich specjalności , które dobrze zobrazują Tobie jak wygląda studiowanie na danym kierunku.
    16.05.2016
  • Karolina :)

    Witam :) Jestem tegoroczną maturzystką i chciałabym studiować finanse i rachunkowość na UEP. Niestety obawiam się, że nie dostanę się na wydział ekonomii, czy wydział zarządzania i studiowanie finansów i rachunkowości biznesu to dobry zamiennik? Baardzo proszę o cenne rady :)
    11.05.2016
  • Karolina :)

    Witam :) Jestem tegoroczną maturzystką i chciałabym studiować finanse i rachunkowość na UEP. Niestety obawiam się, że nie dostanę się na wydział ekonomii, czy wydział zarządzania i studiowanie finansów i rachunkowości biznesu to dobry zamiennik? Baardzo proszę o cenne rady :)
    11.05.2016
  • Anna

    Justyno, wszystko zależy od tego jakie przedmioty zdajesz na maturze. Przedmioty kwalifikacyjne to: język obcy, matematyka i geografia/historia/informatyka. Zeszłoroczne progi punktowe znajdziesz na ue.poznan.pl w ofercie edukacyjnej :)
    10.05.2016
  • Boniek2802

    Witam, jestem studentem II roku kierunku finanse i rachunkowość na specjalizacji rachunkowość i skarbowość. Od dwóch lat jestem na tej uczelni, i z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć iż dokonałem właściwego wyboru. Jest tu naprawdę wiele osobistości, do których aż chce się przychodzić na wykłady. Plany studiów są ułożone bardzo dobrze, dzięki czemu mozna zaangażować się bez problemu w działalnosć studencką. Duży wybór kół naukowych i organizacji studenckich sprawia, iż naprawde każdy znajdzie cos dla siebie. A oprócz tego można podjąć pracę. Możliwości jest wiele. Osobiscie sam działam w organizacji studenckiej, w kole naukowym, a także jestem ambasadorem jednej z wiekszych firm konsultingowych na rynku. I mam naprawde czas wolny, choć bywały momenty, iz tego czasu mogło brakować. Na uczelni cały czas ma się kontakt z firmami. Organizują one standy promocyjne, dni otwarte, wykłady otwarte, konkursy czy też warsztaty. Jest bardzo wiele mozliwości, aby dostać się na płatne praktyki. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu maturzyscie tą uczelnie. Na pewno się nie zawiedzie.
    02.05.2016
  • Justyna

    Witam, jestem tegoroczną maturzystką i chciałabym studiować na UEP kierunek gospodarka turystyczna i moje pytanie brzmi czy trudno jest sie dostać na ten kierunek ?
    22.04.2016
  • Justyna

    Witam, jestem tegoroczną maturzystką i chciałabym studiować na UEP kierunek gospodarka turystyczna i moje pytanie brzmi czy trudno jest sie dostać na ten kierunek ?
    22.04.2016
  • MM

    Chciałabym od października rozpocząć na UE studia II stopnia w trybie niestacjonarnym na kierunku Zarządzanie. Czy ktoś mógły podzielić się informacjami na temat tych studiów? (czy plan zajęć jest dosyć "przyjazny", jaki jest stopień trudnośći, jak jest atmosfera, wykładowcy itp.) Będę wdzięczna za odpowieź. Pozdrawiam.
    28.03.2016
  • kamigodi

    Jestem na czwartym semestrze studiów magisterskich. Po licencjacie na UAM (dziennikarstwo, spec. reklama i promocja), zdecydowałam, że magisterkę zrobię na UEP. Kierunek Ekonomia ma specjalność: publicystyka ekonomiczna i PR. Pomyślałam, że dziedziny są ze sobą powiązane, a fajnie będzie nauczyć się czegoś z gatunku marketingowo-reklamowo-dziennikarskiego nie tylko z perspektywy kreatywnej (na to był nacisk na UAM), ale z przyziemnej wiedzy teoretycznej (jak to by się wydawało, że powinno być na UEP). Plusy UEP: 1. Dobra kadra wykładowców - jeśli chodzi o specjalistów od przedmiotów ekonomicznych, to nie można powiedzieć złego słowa. 2. Rozwija się pod względem technologicznym. Cały czas są sale, gdzie pracuje się na starych komputerach, a "pracownia medialna" (tak ważna na mojej specjalności) to niewytłumione pomieszczenie z bardzo podstawowym sprzętem. Mimo to UEP się rozwija - powstal nowy budynek CEUE, gdzie nie można narzekać na standardy. 3. Bardzo szeroka współpraca partnerska UEP z firmami. Dzięki temu łatwiej znaleźć pracę 4. Baardzo szeroka współpraca z uczelniami zagranicznymi - to jest bardzo, bardzo duży plus! Na Erasmusa jest ogromny wybór, dodatkowe rekrutacje. W porównaniu z UAM, UEP zdecydowanie wiedzie prym. 5. Wiele organizacji studenckich - można się rozwijać przy kołach naukowych, w samorządzie - do wyboru, do koloru. 6. Plusem są też tanie "warunki" - 80zł za powtarzanie przedmiotu to grosze. :) Minusy: 1. Mimo rozwoju, wciąż słabe zaplecze techniczne 2. Na studia mgr przyjmują każdego. Egzamin to formalność, przez to obniża się poziom edukacji (ale to chyba problem każdej uczelni w Polsce) 3. Moja specjalność to absurd - tylko nazwa, przedmioty specjalnościowe są o podstawach podstaw - nie uczymy się niczego nowego. 4. Indywidualizm - nie czuję tam takiej przynależności do uczelni, jak to miało miejsce na UAM, gdzie kazdy wykładowca Cię kojarzył. Tutaj jest się anonimowym. Sama uczelnia to nie wszystko, liczy się tez miejsce. UEP jest w centrum Poznania - duży plus. Poznań to gigantyczny plus. Piękne miasto, przyjaźni ludzie, ogrom możliwości spędzania aktywnie czasu wolnego, uprawiania sportu czy imprezowania. Absolwenci UEP mają duże szanse na rynku prac, jednak równiez musza sami walczyć - chyba takie czasy ;). Jednak UEP organizuje dużo wykładów otwartych z prezesami dużych firm, szkoleń.
    04.03.2016
  • kamigodi

    Jestem na czwartym semestrze studiów magisterskich. Po licencjacie na UAM (dziennikarstwo, spec. reklama i promocja), zdecydowałam, że magisterkę zrobię na UEP. Kierunek Ekonomia ma specjalność: publicystyka ekonomiczna i PR. Pomyślałam, że dziedziny są ze sobą powiązane, a fajnie będzie nauczyć się czegoś z gatunku marketingowo-reklamowo-dziennikarskiego nie tylko z perspektywy kreatywnej (na to był nacisk na UAM), ale z przyziemnej wiedzy teoretycznej (jak to by się wydawało, że powinno być na UEP). Plusy UEP: 1. Dobra kadra wykładowców - jeśli chodzi o specjalistów od przedmiotów ekonomicznych, to nie można powiedzieć złego słowa. 2. Rozwija się pod względem technologicznym. Cały czas są sale, gdzie pracuje się na starych komputerach, a "pracownia medialna" (tak ważna na mojej specjalności) to niewytłumione pomieszczenie z bardzo podstawowym sprzętem. Mimo to UEP się rozwija - powstal nowy budynek CEUE, gdzie nie można narzekać na standardy. 3. Bardzo szeroka współpraca partnerska UEP z firmami. Dzięki temu łatwiej znaleźć pracę 4. Baardzo szeroka współpraca z uczelniami zagranicznymi - to jest bardzo, bardzo duży plus! Na Erasmusa jest ogromny wybór, dodatkowe rekrutacje. W porównaniu z UAM, UEP zdecydowanie wiedzie prym. 5. Wiele organizacji studenckich - można się rozwijać przy kołach naukowych, w samorządzie - do wyboru, do koloru. 6. Plusem są też tanie "warunki" - 80zł za powtarzanie przedmiotu to grosze. :) Minusy: 1. Mimo rozwoju, wciąż słabe zaplecze techniczne 2. Na studia mgr przyjmują każdego. Egzamin to formalność, przez to obniża się poziom edukacji (ale to chyba problem każdej uczelni w Polsce) 3. Moja specjalność to absurd - tylko nazwa, przedmioty specjalnościowe są o podstawach podstaw - nie uczymy się niczego nowego. 4. Indywidualizm - nie czuję tam takiej przynależności do uczelni, jak to miało miejsce na UAM, gdzie kazdy wykładowca Cię kojarzył. Tutaj jest się anonimowym. Sama uczelnia to nie wszystko, liczy się tez miejsce. UEP jest w centrum Poznania - duży plus. Poznań to gigantyczny plus. Piękne miasto, przyjaźni ludzie, ogrom możliwości spędzania aktywnie czasu wolnego, uprawiania sportu czy imprezowania. Absolwenci UEP mają duże szanse na rynku prac, jednak równiez musza sami walczyć - chyba takie czasy ;). Jednak UEP organizuje dużo wykładów otwartych z prezesami dużych firm, szkoleń.
    04.03.2016
  • FiR

    Czy mógłby mi jakiś student lub absolwent powiedzieć czy lepiej studiować Finanse i Rachunkowość na wydziale zarządzania czy na wydziale ekonomii? Czy są jakieś bardzo widoczne różnice w sposobie nauczania pomiędzy tymi wydziałami, jak z poziomem? Gdzie jest więcej chętnych? Jakie są wasze doświadczenia?
    02.03.2016
  • anita8888

    jeszcze się nie spotkałam z przypadkiem, żeby uczelnia publiczna robiła rekrutację zimową, jedynie prywatne, jeśli potrzebujesz więcej informacji to najlepiej zadzwoń bezpośrednio do szkoły
    29.02.2016
  • sylwia

    czy uczelnie państwowe mają rekrutację zimowa na studia? czy raczej robią ją tylko szkoły prywatne? na stronie UE nic nie widzę? czy ktoś zaczynał studia ale I stopnia licencjackie od lutego lub marca?
    03.01.2016
  • mini

    Hej mam pytanie ,jestem tegoroczną maturzystka i chce się wybrac na UE na kierunek Międzynarodowe Stosunki Gospodarcze a zdaje matmę, polski, angielski na podstawie i język angielski na rozszerzeniu? Jak mam sobie policzyć punkty z tego ?
    03.01.2016
  • do Jacoba pyatnko

    jaką miałeś maturę??? od jakiego poziomu jest realna sznsa na dostanie się?
    14.12.2015
  • Jakob

    Od tego roku akademickiego studiuję Informatykę i ekonometrie na UEP, kierunek jest bardzo fajny, ciekawy i są po nim duże perspektywy. Śmiało można powiedzieć, że jest to najlepszy kierunek na UEP. Przedmioty prowadzone są profesjonalnie, nie ma żadnych prezentacji POWER POINT na zaliczenie, tak jak ma to miejsce notorycznie na Zarządzaniu, Stosunkach Międzynarodowych czy innych takich. Program jest tak ułożony, że każdy znajdzie coś dla siebie - albo kwestie bardziej IT, czyli programowanie, systemy, bazy danych, albo ilościowe, czyli finanse, analityka, giełda itd. Są tu studia przede wszystkim PRAKTYCZNE, uczymy się wiedzy którą dalej mamy wykorzystać w pracy. Zdecydowanie polecam, jest to dobra inwestycja. A porównywać do innych wydziałów mogę śmiało, bo na lic. byłem na ekonomii, więc wiem jaka jest przepaść między jednym a drugim. ;)
    08.12.2015
  • Radoslav

    Informatyka i Ekonometria to zdecydowanie najlepszy kierunek na Uniwersytecie Ekonomicznym - branża IT szybko się rozwija co gwarantuje dobrze płatną pracę, ponadto Informatyka i Ekonometria daje zdecydowanie lepsze perspektywy niż inne kierunki ekonomiczne / społeczne: bankowość elektroniczna, e-commerce, handel i marketing internetowy, analityka finansowa to tylko niektóre, dynamicznie rozwijające się branże w których poszukują absolwentów tego kierunku. Jedno jest pewne po IiE są zdecydowanie lepsze perspektywy zawodowe niż np. po ekonomii, finansach i rachunkowości czy tym bardziej niż po zarządzaniu
    08.12.2015
  • Adam

    Jestem absolwentem zarządzania UEP. Rozumiem równiez wasze mlodziencze marzenia. Ale jesli liczycie, ze te studia wam cos dadza to radze zmienic tok myslenia. Wszyscy moi znajomi z tych studiow mieli problem ze znalezieniem pracy. Niezaleznie od ocen. Nie dajcie sie nabrac na marketing uczelni i ladna strone internetowa. W praktyce kazdy znajdowal prace jedynie po znajmosci. Oczywiscie czeka Was rowniez darmowe stazowanie, czyli darmowy wyzysk po firmach. A do korporacji 5 etapow rekrutacji i wysylanie setek cv bez odpowiedzi. Jesli ktos ma wieksze zaciecie do scislych przedmiotow to powinien od razu obrac kierunek matemtyczno-informatyczny, bo po tym jest praca, a na pewno jej nie ma po studiach ekonomicznych. Nie sadze rowniez, ze zmieni sie to za 5 czy wiecej lat. Zastanowcie sie. Absolwentow po uczelniach ekonomicznych jest multum i pracodawcy moga w nich dowolnie przebierac oferujac prace za darmo lub za glodowe stawki, bez umow lub na smieciowkach. Przyszlosc po UEP nie nalezy do rozowych. Pozdrawiam, Adam.
    05.12.2015
  • kwestia przeniesienia

    chcę się przenieść z Uniwerku Łodzkiego do Poznania na UE lub UAM aby tutaj kontynuować po licencjacie studia magisterskie, wolałbym pójść na UE tyle że mój kierunke był z TiR, czy zatem przyjmą mnie na Gspodarke Turystyczną (tam jest specjalność miedzynarodowy biznes turystyczny), czy ktoś z Waz się przenosił albo ma kogoś znajomego i może napisać, jak to wygląda w praniu, kwestia przepisywania przedmiotów...
    27.11.2015
  • jakub89

    wydaje mi się, że za bardzo generalizujesz, fakt, może pracuje tam kilka niepowołanych do tego zawodu osób ale to nie jest ogół ...
    24.11.2015
  • Raf

    Ja wybierać będę dopiero w następnym roku, planuje właśnie tę uczelnie (informatyka i geonometria mnie interesuje), ale teraz dostała się moja kuzynka. POszła na kierunek związany z żywnością, cos w towaroznawstwem chyba, na dzienne. Nie była jakoś szczególnie uzdolniona, miała trochę powyżej średniej zdana maturę, dostała się no i zobaczymy co ędzie dalej. Bo to pokazuje, że można się dostać i nie mie być jakimś super orłem ze ścisłym umysłem.
    26.09.2015
  • nnnnn

    Rozumiem, że halksss niestety nie nabył jeszcze umiejętności na poziomie szkoły podstawowej nawet, więc nie wiem dlaczego wypowiada się na poziomie szkoły wyższej
    26.09.2015
  • niki

    halksss czytaj uważnie, ponieważ nie rozumiesz tego co napisałem, a na tym etapie rozwoju powinieneś już umieć czytać ze zrozumieniem.
    26.09.2015
  • aniela

    witam, czy ktoś wie czy na ue uczy Paweł Zieliński ?
    04.09.2015
  • halksss

    niki, czyli twierdzisz, że przez 3 lata studiów kompletnie nic nie robiłeś, nic sie nie uczyłeś, na zajęcia nie chodziłeś i czujesz się jak przed rozpoczęciem studiów?
    18.08.2015
  • Niki

    Nie mam dobrego zdania o tej Uczelni. Mimo ukończenia tej uczelni nie wzrosły moje możliwości zdobycia pracy.
    24.06.2015
  • Alicja

    Nie jest aż tak ciężko, jak mogłoby się wydawać... z opowieści innych. Wiem, co mówię, bo mój ojciec kończył tę szkołe i nastawiał mnie na mega ciężkie studia. Tymczasem, gdy każda moja sesja kończyła się zaliczeniami i to całkiem przyzwoitymi, staruszek był naprawdę mega zaskoczony, jakby nie dowierzał że ma zdolną córkę. Oczywiscie że zawsze znajda się ciężkie typy, ale to jest zwyczajnie do przejścia.
    19.06.2015
  • Nick

    Dobra uczelnia, to taka która popiera swoich absolwentów, żeby mogli znaleźć zatrudnienie. Ta uczelnia nie tylko nie dba o swoich absolwentów, ale także dyskryminuje niektórych studentów.
    19.06.2015
  • kola

    To prawda, pracę to mają zapewnioną tylko wykładowcy tej uczelni, dzięki tym którzy dadzą się złapać i tu uczyć.
    09.06.2015
  • fifi

    ile zarabiaja pracownicy naukowi uczelni? można z tego wyżyć? jakie są regulacje w tym zakresie? gdzie szukać informacji na ten temat? wiem, że wykładowcy łapia wiele prac, moga prowadzic gdzieś zajęcia w szkołach prywtnych, robić zlecena dodatkowe, ale jakie jest wynagrodzenie tylko za pracę na uczelni macierzystej, na której się zostaje? Pytam, bo zawsze wyobrazałam sobie pracę w szkole, ale od jakiegoś czasu bardziej skłaniam się do pracy z bardziej dojrzałymi ludźmi niż nastolatkowie, czyli pada na studentów :-)
    06.06.2015
  • zuza

    nie dajcie się nabrać na to, że szkoły prywatne są lepsze, że bardziej elastyczne i lepiej przygotowuja praktycznie, jak pracodawca ma do wybru studenta który skonczył Uniwerek Ekonomiczny i którą z prywatnych uczelni typu WSB czy WSZiB, to na 90% przychylniejszym okiem popatrzy na absolwenta UE Poznań.
    05.06.2015
  • nata

    Hej ;) Jestem zainteresowana tą uczelnią, ale mam kilka pytan na ktore nie znalazłam poniżej odpowiedzi; 1. czym się różni Logistyka Międzynarodowa na kier. Międzynarodowe stosunki gospodarcze od logistyka krajowa i międzynarodowa na kier. Zarządzanie ? 2. Jest to płatna uczelnie ? Skoro publiczna to dlaczego jest na tej stronie jakaś opłata za studia ? Prosze o odpowiedź. pozdrawiam ;)
    30.05.2015
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    30.05.2015
  • Mar.

    Ciężko jest zdać testy kwalifikacyjne na 2 stopień na wydział ekonomii ? Przestrzegają punktacji czy po prostu każdego biorą ?
    26.05.2015
  • pati

    hej :) czy moze ktoś mi powiedzieć o kierunku jakim jest towaroznawstwo? polecacie? czy cięzko jest z matmą,bo wiem ze jest tylko na pierwszym roku ale to własnie przez nia odpada duzo ludzi
    19.05.2015
  • pauljna

    Czy przy rozszerzonej historii, angielskim i z podstawową matematyką mam szanse dostać się na kierunek ekonomia globalna i menedżerska? albo chociaż na jakiś inny z zakresu ekonomii?
    23.03.2015
  • domi

    chciałabym też spytać o rozmowę kwalifikacyjną, czy wszyscy kandydaci biorą w niej udział?
    17.02.2015
  • domi

    chciałam studiować FiR na poznańskim UE, zdaję maturę w tym roku (nowa matura), czy ktoś mógłby podzielić się wrażeniami co do FiR na tej uczelni?
    17.02.2015
  • finanse i rachunkowość

    Jak trudne są studia na kirunku Finanse i Rachunkowość? Z jaką maturą się dostaliście? Ile osób odpadło po pierwszym roku?
    13.02.2015
  • pop

    Odradzam kierunek FiR dla zaocznych, jest bardzo ciężko, nawiedzeni wykładowcy, w szczególności Grenda , Gońda, Osak...stawiają 2, niczym, narkoman działkę.
    10.02.2015
  • Kasia

    Przecież to szkoła publiczna dlaczego więc zostały wprowadzone opłaty za studia stacjonarne?
    09.02.2015
  • daniel

    http://ue.poznan.pl/pl/oferta-edukacyjna,c3/studia-stacjonarne-i-stopnia,c347/oplaty-za-studia,c1346/ tutaj masz cennik z ich stronki
    15.01.2015
  • julsonka

    studia stacjonarne sa darmowe czy trzeba placic ??
    12.10.2014
  • rob

    polecam kierunek gospodarka przestrzenna w UE w Poznaniu!!!
    22.09.2014
  • Kalmar

    Jak dla mnie bardzo porządna uczelnia,można spotkać wielu dobrych dydaktyków i kilku szanowanych bardzo dobrych profesorów.Nie trafia do mnie argument że po 5 latach ktoś się nic nie nauczył bo to co wyniesiemy z zajęć to tak naprawdę zależy głównie od tego jaki jest nakład naszej pracy.Owszem na trójach i poprawkach też może się udać skończyć UEP ale to już wybór studenta.Oceniam bardzo pozytywnie swój wydział (Ekonomii) mogę go polecić innym,pozostałych nie znam więc nie wypowiem się.Dodatkowy atut uczelni to ogrom świetnych ludzi którzy przychodzą się do nas uczyć,bardzo dużo pozytywnej energii nie ma typowego wyścigu szczurów co jest dla mnie b dużym plusem. Za całokształt myślę że można by dać w okolicach +8, już jakoś nie żałuję tego że nie udało się dostać na SGH :)
    22.07.2014
  • gunia

    fajną stronkę ma ta uczelnia, podoba mi się, wszystko czytelnie przedstawione, latwo zlależć
    30.06.2014
  • niki

    nowa Są też dobre strony studiowania na UE, nauczysz się samodzielności. Więc mimo pewnych negatywnych aspektów, są też dobre strony studiowania na UE Poznań.
    26.02.2014
  • niki

    nowa Nie zastanawiaj się czy trudno się dostać, tylko czy chcesz studiować na UE i na wybranym kierunku. Trudność można różnie rozumieć. Jeśli masz ochotę studiować na tym kierunku na UE, to złóż dokumenty i poczekaj na wyniki. Nie sugeruj się opiniami innych, ponieważ mogą one być bardzo sugestywne. To co jedni określają jako trudne, dla innych może być łatwe.
    26.02.2014
  • niki

    ... A ty masz uważasz, że to jest dobrze, gdy ludzie są oceniani za rodzinne rodowody, a nie za wiedzę i umiejętności? Bo według mnie jest to rodzaj dyskryminacji, która w szkołach i na uczelniach nie powinna mieć miejsca. Szczególnie na tych renomowanych, ponieważ jest to nieuczciwe i zmniejsza to prestiż szkoły.
    26.02.2014
  • nowa

    Czesc:-) ja chcialabym probowac sie dostac na UE na ekonomie. Mam tylko pytanie czy trudno sie dostac i czy na kazdym kierunku obowiazkowe sa egzaminy kwalifikacyjne??? Z gory dzieki za odpowiedzi:-)
    16.02.2014
  • domi95

    czy z ang podstawowym, matma podstawową i geografią rozszerzoną da radę na zarządzanie?
    14.02.2014
  • ....

    Też własnie bym chciała ale ta geografia...
    29.01.2014
  • xyz

    Witam! Jestem tegoroczną maturzystką, zastanawiam się nad kierunkiem prawno-ekonomicznym. Czy ktoś go obecnie studiuje? Jakie są wasze opinie?
    25.01.2014
  • ...

    @:)) "babki są nie miłe...." zależy dla kogo! Ja mam świetny kontakt z dziekanatem, ale byłem świadkiem jak studentka I roku oddawała w czerwcu kartę z sem. zimowego... Jak się nie denerwować na takie przypadki?! @koko - dobrze, że ty nie masz rodzinnych rodowodów, lol @bilo - kierunek prawno-ekonomiczny rozpoczął "działalność " od roku 2013/2014 więc jak poszperasz na oficjalnym forum dla studentów i kandydatów to ktoś na pewno Ci poradzi. A tak ogólne to cudów nie ma ale cóż..... Poziom nauczania jest, tylko studenci co raz głupsi!!!!
    19.01.2014
  • bilo

    co sadzicie o kierunku prawno ekonomicznym ? warto studiować taki kierunek ... i czy już taki kierunek już istnieje czy on dopiero powstanie w tym roku ? ...
    06.01.2014
  • koko

    Na pewno nie ma co liczyć na sprawiedliwe ocenianie na tej uczelni. A ci co są tak bardzo zadowoleni, to często mają rodzinne rodowody z pracownikami tej uczelni. No i oni są bardzo zadowoleni, gdyż mają duże fory przy ocenianiu.
    05.01.2014
  • :))

    Nauka sama spoko. Lecz uczelnia ma jedyny duzy minus, tam sie nie licza ze studentem w innych sprawach (np. bytowych). Babki sa niemile i ogolem jestem rozczarowana ;)
    04.12.2013
  • informatyka i ekonometria

    gratulacje dla tych, którzy piszą że się nic nie nauczyli, brawo! bo jeśli tak jest, to sami o sobie piszecie jak słabi jesteście (jeśli jeszcze tu jesteście), nikt z moich kolegów w grupie nie powie, że jest niski poziom, że nie trezba się uczyć, że lajt, bo to zwyczajnie nieprawda. Zajec jest duzo i nauki jest dużo, jelsi ktoś chce naprawdę studiować, a nie tylko być z nazwy studentem (powodzenia na sesji!!!), nie chę ani straszyć, bo to nie o to chodzi, ale na pewno nie mogę zgodzić sie z opinią o niskim poziomie na Uniwerku Ekonomicznym w POznaniu, bo tak nie jest, temat obsługo w dziekanacie to inna bajka, ja nigdy nie miałem nieprzyjemności, ale to akurat nijak się ma do uczelni i do studiów
    18.11.2013
  • ewa

    I nie sluchajcie tych niektorych ludzi co mowia o niskim poziomie.Poziom jest naprawde niezly w porownaniu do uczelni , ktora konczylam na stopniu to jest to przepasc.
    25.10.2013
  • ewa

    Studiuje na UEP i jesli chodzi o poziom to co student to inna opinia.Jedni mowia ze jest ciezko inni ze lajt dlatego uwazam ze nie ma co prosic innych o opinie bo kazdy cos innego gada.
    25.10.2013
  • Martagh

    ja skonczylam zaoczne AFP na wydziale Ekonomi. Poziom zaden, nic sie nie nauczylam a do tego w dziekanacie jest tak nie milo I te Pani tylko zycie utrudniaja, sa nie mile, opryskliwe. A poziom nauczania jest bardzo niski. Bardzo zaluje ze tam poszlam, I taka sama opinie ma bardzo duzo kolezanek I kolegow z mojego rocznika.
    22.10.2013
  • nowa.nowa

    A jeśli można zapytać, to nowa na jaki kierunek? Bo ja też jestem nowa. Wiem, ze jak masz różnice programowe to za nie płacisz, a jak miałaś już jakiś przedmiot to idziesz i się ładnie uśmiechasz. Może uda się przepisać. :)
    29.09.2013
  • nowa

    Hej :) Mam pytanko, właśnie dostałam pozwolenie aby przejść na UEP z mojej poprzedniej uczelni, wiecie może jak jest rozwiązywana kwestia przedmiotów, które się powtarzają jak np. makroekonomia, czy będę musiała jeszcze raz je zaliczać?
    22.09.2013
  • Wildzianin

    Nie jest to jakiś ideał, ale na pewno nie jest to zła uczelnia.
    17.09.2013
  • angelika

    Co sądzicie...Jeśli zdam język angielski i matme na podstawie, a tylko gegre rozszerzoną to mogę myśleć o Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, czy to jednak zbyt proste by mogło być tak piękne? Chodzi mi głownie o Zarządzanie lub Stosunki Gospodarcze...
    23.07.2013
  • Asia93

    No jeśli nie masz wymaganej ilości punktów tzn., że się nie dostałaś, więc papierów składać nie możesz. Papiery składają te osoby, które zakwalifikują się do drugiego etapu rekrutacji a tą informację otrzymasz na swoim koncie, na którym się rejestrowałaś.
    10.07.2013
  • kaska

    jak sadzicie , jeżeli chce iść na finanse i rachunkowość do UE i nie mam powyżej wymaganej ilości pkt to warto składać papiery czy odpuścić sobie ten Uniwersytet ?
    24.06.2013
  • Asia93

    Na UE bardzo ciężko się dostać i praktycznie trzeba zdawać na maturze przedmioty rozszerzone. A skoro Ty nie zdawałaś nawet dodatkowego w podstawie to marne szanse.
    24.06.2013
  • domi

    Jak sądzicie jeśli z przedmiotów kwalifikacyjnych, które są wymagane zdawałam na maturze jedynie matme i język angielski a nie zdawałam geografii, historii lub informatyki mam szanse sie dostac czy lepiej odpuścic ?
    14.06.2013
  • naykaaa

    czy ktoś studiuje bądź studiował na kierunku zarządzanie o specjalizacji logistyka krajowa i miedzynarodowa. mam pare pytan, prosze o kontakt naykaaa@gmail.com
    13.06.2013
  • pytalski

    mam pytanie co sadzicie o tym kierunku co maja go otworzyc tj. kierunek prawno-ekonomiczny ? czy warto probowac czegos takiego czy nie bo wlasnie sie zastanawiam czy wybrac sgh czy jednak sprobowac na tym kierunku w poznaniu a wiec duzo milszym do zycia miescie
    25.05.2013
  • odradzam

    UE Poznań - zdecydowanie nie. Uczelnia testuje czego oczekują studenci - 90% mojej grupy dekIarowało, że przyszło na studia z powodów towarzyskich. Uczelnia się dostosowała i specjalizuje się głównie w rozwijaniu właśnie kontaktów towarzyskich. Mało zajęć, dużo przerw, skracanie zajęć i opowiadanie dyrdymałów - jeżeli tego oczekujecie to uczelnia dla Was.
    22.05.2013
  • bo

    Ta uczelnia to jest przereklamowana, może kiedyś była dobra, ale obecnie to pomyła życiowa..... szkoda..przenoszę się do Wrocławia
    17.04.2013
  • do niki

    zupelnie nie masz racji ! ocena na poziomie 7,2 pkt to jest jedna z wyższych !!! zajrzyj sobie i porownaj z innymi, tu nikt nie ma 10-tek, malo tego niwiele jest uczelni, co maja 9 pkt.
    04.03.2013
  • jack

    A ja mam tylko jedno zapytanie: bo widzę że pan dr Jurek i pan dr Marszałek są jak papużki nierozłączki. Czy ten związek utrwalił się też w sferze prywatnej? Oczywiście nie mam nic przeciwko temu. Mamy w końcu wolność. A w kryzysie łatwiej koniec z końcem związać.
    14.02.2013
  • koko

    Ciekawe jak pan dr Jurek mógł uczyć metodyki nauczania skoro on sam jest metodycznie, pedagogicznie i dydaktycznie bardzo kiepski. To naprawdę niezły żart. Widać jak bardzo liczą się znajomości żeby dostać się na dobre stanowiska, a nie rzetelna wiedza i umiejętności. To znak firmowy UE Poznań
    13.02.2013
  • zdziwiony

    Tak czytam i się dziwię kto te pochlebne komentarze o UE w Poznaniu wstawia, chyba te pupilki, które dostały pozytywne oceny z egzaminów mimo braku przygotowania. Bo takie tutaj panują zasady. Jak nic nie umiesz, ale wykładowcy pasujesz to zdajesz egzamin. A jak się uczysz, ale z niewiadomego powodu wykładowca nie chce ci zaliczyć egzaminu to go nie zaliczy, nawet jeśli wszystko jest napisane poprawnie.
    12.02.2013
  • niko

    Pan dr Marszałek i dr Jurek z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu to po egzaminie, zaprzeczali wiedzy, którą sami wykładali i sami podali w materiałach zamieszczonych na moodle. Twierdzili, że trzeba było podać treści z książki. Przejrzałem książki, a tam w ogóle nie było nic na ten temat. A poza tym jeżeli nie uznawali odpowiedzi zgodnych z materiałami, które sami przygotowali tzn. że sami nie znają zagadnień i nie posiadają kompetencji do nauczania innych. No bo jak można nie uznawać na egzaminie tego co się samemu podało studentom do wiadomości. A może ci Panowie mają problemy psychiczne np. rozdwojenie jaźni. Myślę, że pomoc specjalisty psychiastrii byłaby tym Panom bardzo potrzebna. Tylko, że jak władze takiej Uczelni mogą zatrudniać Panów z takimi zaburzeniami?
    12.02.2013
  • niki

    Swoją drogą jak się spojrzy na ocenę uczelni. To UE w Poznaniu nie plasuje się zbyt wysoko. Dużo wyżej plasuje Uniwersytet A. Mickiewicza i Politechnika Poznańska. Więc ci którzy mają wątpliwości czy dobrze wybrali uczelnię niech spojrzą na wyniki ocen innych uczelni
    11.02.2013
  • niezadowolony

    Nie jestem zadowolony z wyboru tej uczelni. Część wykładowców ocenia niesprawiedliwie. Niektórzy nie zaliczają egzaminów nawet wtedy gdy napisze się poprawnie. Niektórzy wykładowcy np. Pan dr Marszałek i Pan dr Jurek są arogancy i bezczelni i za nic mają innych. Oceniają sobie tak jak im się podoba. Właściwie nie ma żadnych kryteriów ocen oprócz ich upodobań do danej osoby. Uczelnia jest droga i przereklamowana. Jeśli nie pozbędzie się takich wykładowców jak ci ww. to zrezygnuję z tej uczelni. Szkoda pieniędzy i nerwów na niewychowanych i niekulturalnych chamów.
    11.02.2013
  • Samantha

    Weszłam z zamiarem zapytania o dokładnie to samo co ktoś poniżej :P widać już mnie uprzedził :) pozostaje mi tylko przyłączenie się do tegoż pytania i oczekiwanie na odpowiedz ;)) pozdrawiam !
    02.02.2013
  • logistyka miedzynarodowa

    mam pytanie do studentow UE na kierunku miedzynarodowe stosunki gospodarcze; - czy warto wybierac tak waska specjalnosc jak logistyka miedzynarodowa? - i czym rozni sie ta specjalnosc od logistyki krajowej i miedzynarodowej na kierunku zarzadzanie? Chodzi mi o to, ze przyszlosc cce zwiazac wlasnie z logistyka (raczej miedzynarodowa, duze firmy), wiec pytanie na ktory kierunke postawic i ktora specjalnosc lepiej wybrac?
    16.12.2012
  • eliza

    hej! widze ze u mnie na kierunu uniwersytet ekonomiczny w poznaniu organizuje dni adaptacyjne od 24 września. chciałam wtedy jeszcze pracować sezonowo, zeby jak najdluzej zarabiac, a tu zonk ;/ myslicie ze mozna opuscic te zajecia?
    02.09.2012
  • mercury

    Ciekawi mnie czy jest w Polsce lepszy ekonomiczny od poznańskiego. Tutaj w rankingu plasuje się bardzo wysoko, ma średnią 7,5, a to moim zdaniem bardzo dużo jak na uniwerek ekonomiczny. W końcu mają one przecież dość wąską ofertę, a poza tym wiele wyspecjalizowanych szkół wyższych zaoferować może podobny lub lepszy program. A jednak poznański ue jest całkiem doceniany. Może źle zdecydowałem wybierając inną uczelnię!
    24.08.2012
  • ekonomista

    Moim zdaniem studia na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu to bardzo dobry wybór. Poziom naprawdę spoko. No i kadra super, lubię szczególnie ćwiczenia - pobudzają kreatywność, aż chce się uczyć materiału!
    02.08.2012
  • wojti

    mam pytanie, we wtorek mam egzaminy na magisterkę msg, jak to wszystko wygląda? jest dużo chętnych i czy osoby "z uczelni" mają jakiś lepszy start? studiowałem w Toruniu i teraz bardzo chcę się przenieść do Poznania.
    06.07.2012
  • arek

    też uważam, że lepiej przyjsć na UE niż na UAM, mamy dużo lepsze perspektywy a także tych partnerskich firm w których jak się dobrze obróci to można zdobyć robotę. studiuję MSG i mogę bardzo polecić!
    06.07.2012
  • ue

    super umiejscowiony jest główny budynek UE, prawie w całym Poznaniu go widać, bo tam nie ma wiele wysokich budynków ;D ogólnie uważam że to dobra uczelnia, w kierunku ekonomicznym lepiej jest się kształcić tutaj niż na UAMie.
    28.06.2012
  • pres

    No proponuję zajrzeć do perspektyw, to wszystko wyjaśnia. UEP to klasa sama w sobie po prostu, jak ekonomiczny to w Poznaniu, to chyba proste. O praktyki łatwo, o pracę później też, studia ciekawe, aczkolwiek wymagające. Nie wiem co tam jeszcze napisać, po prostu studiować trzeba tu i już - PS najlepsze imprezy
    30.05.2012
  • step

    Mają nawet wersję mobilną strony, łał. Oprócz tych wszystkich drobnostek, bajerów, szczegółów, to najlepsza ekonomiczna uczelnia w Polsce. Potwierdza to i potwierdziła zresztą na każdym kroku
    01.04.2012
  • marta88

    Uważam, że Uczelnia odpowiada wymaganiom wszelkiego rodzaju studentów dzięki wirtualnej platformie, która usprawnia komunikację między Uczelnią, wykładowcami oraz studentami. Oferta dydaktyczna jest bardzo szeroka. Prowadzone zajęcia są ciekawe, dzięki wykorzystaniu technologii multimedialnej, w którą sale wykładowe są wyposażone.
    31.03.2012
  • Merson

    Największą zaletą jest fakt, że należy do grona najlepszych uczelni ekonomicznych w Polsce. Kto chce kształcić się na wysokim poziomie a przy tym dobrze spędzać czas w fajnym mieście jakim jest Poznań, bez problemu odnajdzie się tutaj. Wiele osób, na pytanie o najlepszą szkołę ekonomiczną, odpowiada SGH w Warszawie. Niby tak, ale wydaje mi się,że w tej szkole i w ogóle w Warszawie studiowanie to istny wyścig szczurów. Dodatkowo trzeba mieć zasobny portfel. A Poznań? Tam każdy się odnajdzie :)
    29.03.2012
  • noproblemsir

    Najfajniejszy w całej uczelni jest czerwony wieżowiec w środku miasta, z którego widać praktycznie cały Poznań ! A oprócz walorów widokowych, spełnia oczywiście funkcję dydaktyczną. Trochę denerwuje mnie styl ubierania się ludzi na uep - wszyscy na jedno kopyto i czuję się jak klaun. A sama nauka spoko, bez problemu
    20.03.2012
  • shareee

    Wczoraj poznałem dziewczynę z ekonomii na UEP. Trochę mnie już irytowało, że tak przechwala się, jak to dobrze ma na uczelni i jak lubi tam chodzić. Niemniej skoro to już nie pierwsza osoba, która jest zadowolona, to chyba coś w tym musi być. Nie zamierzam tego sprawdzać, bo dobrze mi na mojej uczelni, ale uważam, że warto podzielić się tym z wami
    03.03.2012
  • farfan

    W 2010 roku wg. rankingu rzeczypospolitej, UEP plasował się na drugim miejscu w kraju, mało ? Warto dodać, ze w wyścigu o pierwsze miejsce przegrał tylko z SGH, czyli właściwie można to traktować jako miejsce pierwsze z wiadomych względów. Nic tylko kształcić się na tej uczelni !
    24.02.2012
  • Kier

    zgadzam się z robert92. Jeśli chodzi o bankowość to w ogóle nie będzie problemów, żeby jakąś ciepłą posadkę po UEPie ogarnąć. Za mną trzy lata nauki i piękne perspektywy
    17.02.2012
  • uep-imprezowicz

    Organizują chyba najwięcej imprez, atrakcji i udogodnień dla swoich studentów, czyli nas. Niezapomniane imprezy w Budda czy inne tego typu eventy ! O poziomie nie trzeba wspominać - ścisła krajowa czołówka.
    26.01.2012
  • robert92

    może po prostu Warszawa ma ma większy wachlarz wyboru dla ludzi od razu po studniach, ja jestem dopiero na pierwszym roku( bankowość) wiec nie wiem co będzie jak skończę ten kierunek ale wolałbym znaleźć prace w Poznaniu...z tego co wiem to po UE nie jest tak trudno o jakąś dobra posadkę ;)
    25.01.2012
  • LM

    UE w Poznaniu jest bardzo OK, I powiem Wam, ze wielu studentow ksztalci sie tutaj, w Poznaniu, a pozniej jada robic kariere w Warszawie. I to jest chamowa, bo tu zdobywaja wyksztalcenie i wiedze, a sprzedaja sie w stolicy za duzo wieksze pieniadze, moze Poznan powinien zrobic rachunek sumienia i zastanowic sie, jak zatrzymac SWOICH dobrze wyklszalconych studentow nie tylko od nas, ale i z innych panstwowych uczelni tutaj, w Poznaniu, w Wielkopolsce!!!!
    23.01.2012
  • qwerty

    Jedna z lepszych uczeli ekonomicznych w kraju. W miarę ciekawe zajęcia, przeciętny poziom. Trochę leży wspólpraca międzynarodowa... liczba uczeli krajów anglojęzycznych to 7, a niemiecko kilkadziesiąt (tak jak francuskich). Za to na UEP mozna poznać odjechanych ludzi :)
    21.12.2011
  • qwerty

    Jedna z lepszych uczeli ekonomicznych w kraju. W miarę ciekawe zajęcia, przeciętny poziom. Trochę leży wspólpraca międzynarodowa... liczba uczeli krajów anglojęzycznych to 7, a niemiecko kilkadziesiąt (tak jak francuskich). Za to na UEP mozna poznać odjechanych ludzi :)
    21.12.2011
  • NikoLative

    Fantastyczna atmosfera, masa pomocnych ludzi, ciekawe zajęcia, wykłady. Nie jest tak strasznie, jak przypuszczałem przed przyjściem na UEP, że będzie. Polecam każdemu, nie bójcie się. :)
    18.12.2011
  • Wykładowca UE w Poznaniu

    Od 14 lat prowadzę zajęcia na Wydziale Towaroznawstwa. Mam porównanie z innymi szkołami wyższymi zarówno w Poznaniu, jak i w mniejszych miastach, aspirujących do miana akademickich ośrodków naukowych (to się nigdy nie uda). O pracy ze studentami, atmosferze na uczelnia można pisać elaboraty, dużo łatwiej ocenić to punktacyjnie, co uczyniłem przyznając średnią 7,2 (tak wyszło, starałem się być obiektywny). Jedno powiem, jeśli zależy Wam młodzi ludzie na zdobyciu przyzwoitego wykształcenia, wyniesieniu ze studiów wiedzy i kompetencji, wartościowego dyplomu - wybór UE jest trafnym wyborem.
    15.05.2011
  • Dorota

    Wybieram się na finanse i rachunkowość na UE w P-niu. Słyszałam, ze trzeba być bardzo dobrym z matmy. Ma pytanie: jak długo matematyka jest na zajęciach? Rok, dwa lata? I czy rzezcywiście jest tak cięzko?
    15.05.2011
  • Janusz

    Towaroznawstwo, II rok, student z Jarocina. Na pierwszym roku był zapierdziel na maksa. Nikt się nad nami nie litował, zakuwaliśmy równo, a i tak zawsze ktoś był do tyłu z zaliczeniami i egzaminami. Slyszałem, że in dalej tym spokojniej, więc liczę na to, że na drugim roku profesorkowie złagodnieją. Dla mnie ważny jest papier uczelni, bo się z nim liczą pracodawcy. Więc trzeba się przemęczyć.
    10.05.2011