Opinie o Uczelni Uniwersytet Jagielloński w Krakowie (UJ Kraków)

Komentarze (203)

  • Sabina

    Cześć, czy jest ktoś kto studiował zarządzanie kulturą i mediami? Moglibyście napisać mniej więcej czy jesteście zadowoleni? Trudno się dostać ?
    28.05.2017
  • Sabina

    Cześć, czy jest ktoś kto studiował zarządzanie kulturą i mediami? Moglibyście napisać mniej więcej czy jesteście zadowoleni? Trudno się dostać ?
    28.05.2017
  • psychologia?

    Hejka. Interesuje mnie psychologia stosowana na UJ. Poleca ktoś ten kierunek? Jakie są wasze opinie, oceny wykładowców, ćwiczeniowców itp? Waham się także między UŚ także zależy mi na opiniach studentów :)
    17.05.2017
  • Maturzystka

    Interesuje mnie najniższy wynik,który dostał się w 2016 r. na PRAWO. Z góry dzięki! :)
    11.05.2017
  • Marysia

    Na Psychologię
    11.05.2017
  • Marysia

    Orientuje się może ktoś ile trzeba mieć minimum z biologii i angielskiego aby się dostać na UJ?
    11.05.2017
  • maturzystka

    Wiecie może jakie sa progi na prawo? na ile procent trzeba zdac mature?
    09.05.2017
  • do: dziennikarstwo

    Przepraszam, ale w moim komentarzu napisałam, że lepiej postawić na doświadczenie, więc nie rozumiem tych prztyczków, że sama zmarnowałam czas tudzież że o praktykę trzeba się postarać :D Na tym kierunku dostałam stypendium, więc to nie tak, że leżałam odłogiem przez cały czas i w ogóle nic w życiu nie robię, jak sobie nie wiem czemu ubzdurałeś . Te studia są po prostu masakrycznie zorganizowane i skierowane zdecydowanie do medioznawców, taka jest przynajmniej moja opinia. Mam wrażenie, że Twój komentarz służył tylko i wyłącznie pochwaleniu się, że robisz coś zawodowo. Newsflash: wszyscy robimy :D
    25.04.2017
  • dziennikarstwo

    Koleżanko z dziennikarstwa, kompletnie się z Tobą nie zgadzam. Jeśli uważasz studia za zmarnowany czas to znaczy, że sama go zmarnowałaś. Ja jestem na początku kariery studenta i korzystam ze wszystkich okazji do rozwinięcia warsztatu. Nikt nie będzie czekał na Ciebie z otwartymi ramionami. Nawet o staż czy praktykę trzeba się mocno postarać.
    18.04.2017
  • do: Ola

    Nie idź. To naprawdę zmarnowany czas, skończyłam właśnie tę specjalizację i naprawdę nauczysz się tu bardzo, bardzo mało. Lepiej postawić na doświadczenie. Dziennikarstwo na UJ nie ma z dziennikarstwem za wiele wspólnego, wykładowcy to przede wszystkim medioznawcy, którzy zachwycają się modelami komunikacyjnymi, gazetami sprzed 30 lat itp itd. O organizacji nie wspomnę, bo uwaga, większość wykładów jest OBOWIĄZKOWA, a plan ułożony w taki sposób, że pożal się boże (vel 7 godzin przerwy między zajęciami). Naprawdę lepiej nie popełniać mojego błędu i poszukać czegoś innego.
    08.04.2017
  • ali

    Interesuje mnie filologia portugalska :) Czy jest możliwość studiowania jej zaocznie ?
    04.04.2017
  • A

    Chcę studiować matematykę komputerową lub informatykę analityczną, warto?
    01.04.2017
  • Pawel matma 2015

    Siema. Powiem tyle uczelnia się lansuje i pełno tu ludzi którzy się wywyzszaja. Nie mówcie ze o znajomosciach to nie prawda bo sam się o tym przekonałam i wielu moich kumple. Uniwerek dla bufonów. Otoczka super. A studentami gardzą.
    17.03.2017
  • student

    Czy studiował ktoś na 2 stopniu na kierunku Rachunkowość i zarządzanie finansami lub Finanse i controlling?Jakie macie opinie i wrażenia ze studiowania?
    27.02.2017
  • Ola

    Chciałam zapytać o dziennikarstwo. Zastanawiam się nad tym kierunkiem całkiem poważnie, dlatego chciałabym zapytać o kilka rzeczy. Jakie są progi przyjęcia? Jacy wykładowcy? Jaka jest atmosfera ogólnie? Jak sprawa ma się z PR i reklamą?
    21.02.2017
  • pozytyw

    Widzę, że negatywne opinie czasami biorą się po prostu z gapiostwa albo głupoty studentów... ja UJ oceniam bardzo pozytywnie i cieszę się, że mogę tu studiować
    20.02.2017
  • komentarz do negatywnej opinii o UJ

    Nie rozumiem dlaczego obwiniasz uczelnię i twierdzisz, iż panuje tam wyższość nad studentami. To Ty popełniłaś błąd, gdybyś spóźniła się o 1 dzień z przyczyn losowych to jeszcze bym zrozumiała. Spóźniłaś się tydzień. To Tobie powinno zależeć a nie uczelni.
    20.01.2017
  • do koleżanki poniżej

    Sama dałaś "ciała", bo spóźnienie tygodniowe w dopełnieniu formalności pokazuje, że raczej nie za bardzo dopilnowałaś tematu. Nie dziw się wiec, że w tak dużej uczelni muszą obowiązywać reguły: nie jest zaliczony przedmiot - nie ma Cię. Jakby administracja miała dbać o wszystkich spoźnialskich studentów, to myślę że nie robili by nic innego, tylko zajmowali się ich sprawami. Sama jesteś sobie winna, niestety.
    14.12.2016
  • Opinia negatywna o UJ

    Jestem studentką UJ. Spóźniłam się 7 dni z terminem oddania do sekretariatu podania o powtarzanie jednego przedmiotu, w związku z czym bez żadnego powiadomienia wykreślono mnie z listy studentów. W dniu otrzymania decyzji napisałam odwołanie i teraz mija 3 miesiące odkąd dalej czekam na przywrócenie mnie na listę. Blokuje mi to wszystkie płatności, mam nieważną legiutymację, więc na zajęcia chodzę "nielegalnie". Opinię tę wystawiam, żeby uswiadomić, że choć UJ ma opinię renomowanej i powszechnie uznawanej uczelni, to struktury wewnątrz kompletnie nie dbają o studentów. W wielu sytuacjach przejawiała się wyższość stuktury uczelnianej nad studentami, więc chce tylko podkreślić, że uczelnia jak uczelnia - pod względem szacunku, studenci traktowani sa tak samo jak w innym uczelniach. Pozdrawiam,
    13.12.2016
  • Ja

    Pytanie do studentow UJ. Chce studiować biotechnologie. Czy ta uczelnia naprawdę jest dobra czy moze to troche przereklamowany towar. Napiszcie jak naprawdę jest od środka, bo chce zdawać w tym roku ale żebym w cos nie wdepnęłam. Rożne opinie słyszałam i chciałabym wiedziec czy warto, bo jestem z Krakowa i najwygodniej byłoby mi zostać w mieście i tu studiować ale jestem gotowa wyjechać gdzies dalej byleby studia mi cos dały. Widziałam wydział i robi wrażenie ale nie chce aby sie okazało to rozczarowaniem.
    01.12.2016
  • PATRYK

    W tym roku zdaje maturę. Doradźcie mi prosze jakie studia z zakresu nauk ścisłych wybrać???
    30.11.2016
  • MS

    Jaki kierunek wybrać aby znaleźć prace?
    30.11.2016
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    21.11.2016
  • do aro

    jak ci to tak bardzo przeszkadza to idź z tym do mediów. ostatnio gdzies widzialam w telewizji ze ktos sie poskarzyl na oboz integracyjny uniwerku warszawskiego i zrobilo sie glosno.
    24.10.2016
  • aro

    UNIWERSYTET JAGIELLONSKI Doktoranci zaliczaja wyklady na piwie z profesorami i nie tylko na piwie ...... Ze studentami pija piwo tak przynajmniej zalicza sie rok i cieszy sie ze opinie sa super . Ogniska popijawy tak wlasnie wykladowcy zaliczaja studentów i studentki na Instytucie Filologii Wschodnioslowianskiej . Tylko wladza nie widzi chociaz na portalach spolecznosciowych jest multum zdjec i opisow balang a sa przodownicy i przodowniczki z najlepszymi wynikami w ankietach ale po co sie tym interesowac skoro mozna to tolerowac
    11.10.2016
  • ja

    Studiowałam na WPIA UJ. Było cieżko, były też fajne chwile. Jednak UJ daje dobra lekcję życia, a pracodawcy zazwyczaj patrzyli przychylnym okiem ;-)
    10.10.2016
  • Absolwentka

    Najpiękniejsze lata mojego życia. Wspaniali wykładowcy. Polecam WPiA UJ i piękne miast Kraków. Od 1364 roku historia tej elitarnej polskiej uczelni sama jej broni. Jeśli chcesz poczuć, że studiujesz w wyjątkowym miejscu, to nie zastanawiaj się, tylko wybierz WPiA UJ.
    07.10.2016
  • Radek

    Zdaje na maturze matme/fizyke/angielski ( z rozszerzen) i szukam jakis studiow dla siebie, na poczatku myslalem o politechnice wroclawskiej/warszawskiej, dokladnie o automatyce i robotyce na tych uczelniach, bo to dobry kierunek i jest po tym praca, ale pomyslalem troche i stwierdzilem,ze moja mocna strona nie jest mechanika/roboty/elektronika/informatyka, a matematyka i analityczne myslenie. Szukam studiow dla siebie, jesli ktos ma jakis pomysl to prosze o pomoc. Jak dotad myslalem o logistyce na UEW, lub WAT'cie,albo jakis finansach i rachunkowosci,czy czyms takim. Tylko nie wiem ktore uczelnie naleza do tych najlepszych w Polsce. Myslalem tez o SGH,ale mam niewielka szanse,ze sie dostane. Jesli ktos ma jakies pomysly to niech pisze tu,albo na email radoslaw.przybysz@onet.pl
    01.10.2016
  • qwsx

    Czy ktoś z Was studiuje Bezpieczeństwo Narodowe II stopnia? Czy po ukończeniu studiów I stopnia też BN ale na innej uczelni można się dostać tutaj na UJ na magistra?
    23.09.2016
  • Emi

    Czy ktoś studiował kosmetologią II st. niestacjonarnie i może coś napisać na ten temat???
    23.09.2016
  • lol

    tu chyba idą ludzie za karę, że się nie uczyli. poziom jest w Warszawie
    19.09.2016
  • Wieś

    Współczuję osobom z b.dobrymi wynikami z matur, marnujecie się na tej wsi Krakowie, lepiej było przyjść do prawdziwego miasta - Warszawy
    18.09.2016
  • frodik

    UJ the best :-)
    18.09.2016
  • Wiocha

    wieś Kraków próbuje rywalizować z Warszawą hahaha. Nigdy na wsi wasze uczelnie nie będą tak dobre jak w Warszawie, skończcie tamte uczelnie, o ile sie dostaniecie hahahaa
    18.09.2016
  • Anna

    Cześć, wie ktoś czy jest grupa na elektroradiologię- Wydział Nauk o Zdrowiu?
    17.09.2016
  • Gosia

    Witam, czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy na zarządzanie w sporcie II st na UJ jest jakiś egzamin wstępny? Jaka wymagana średnia studiów? Czy po Turystyce i rekreacji jest szansa się dostać czy łatwiej z kierunkami typu zarządzanie itp.?
    06.08.2016
  • do Oli

    ewidentnie widać, że nie studiujesz na UJ w Krakowie, lecz robisz wpisy pod promocję rzeszowskiej uczelni, której nazwy nie wymienię, ale każdy z Twojego posta wie, o jaką szkołę chodzi.
    04.08.2016
  • Romek

    a mnie się podoba
    02.08.2016
  • Ola

    UJ to tradycja i ugruntowana wiedza, zwłaszcza w naukach humanistycznych. Ale niestety nieco oderwana od rzeczywistości i mało praktyczna :/ Uzupełniające dziennikarstwo i komunikacje społeczną studiowałam w Rzeszowie na WSIZ - dużo więcej praktyki, konkretów i łatwiej znaleźć pracę :) http://kandydaci.wsiz.rzeszow.pl/
    22.07.2016
  • zażenowana ;((

    lepiej pobalować na jakiejkolwiek innej uczelni przez 3 lata, zrobić tam licencjat, pobierać stypendium za niewielki wysiłek, i przyjść na UJ TYLKO NA MAGISTERKĘ!!! ich absolwenci śrubowani przez 3 lata, nawet jak mają większą wiedzę będą przegrani bo przy rekrutacji na II stopień liczy się tylko średnia, nawet kierunek ukończonego LICENCJATU nie ma znaczenia!!!!!!! na studia MAGISTERSKI II STOPNIA NA RENOMOWANYM UJ mogą zdawać WSZYSCY nawet po AKADEMII TAŃCA I HUMORU!!! byle mieli wynik, nie ważne jaki poziom reprezentują...Licencjaci po Ekonomii na tymże UJ są na przegranej pozycji....ŻENADA ;((
    20.07.2016
  • moni1020

    Bardzo proszę o opinię o kierunku prawo (jaka zdawalność, dodatkowe zajęcia, atmosfera itd.), bo zastanawiam się czy wybrać Wrocław czy Kraków.
    14.07.2016
  • radca

    studiowałem prawo na UJ, ukończyłem je, aczkolwiek nie poszedłbym drugi raz studiować na WPIA UJ - oferuja wiedze niedostosowaną do potrzeb rynkowych (dużo niepotrzebnych przedmiotów, nieużyteczna teoria), utrzymuje katedry, w których jest zdawalność 20% (np. katedra prawa cywilnego, które jest dosyć przyjemnym przedmiotem). O warunkach lokalowych nie wspomnę, za moich czasów przyjmowano po 450 osób na dzienne i zaoczne - już w tedy był dramat z miejscami na wykładach, zapisami, ogólnym komfortem studiowania. WPIA UJ ma dobrą reputację na zewnątrz, aczkolwiek studiowanie rozmywa pozytywny obraz tej uczelni (wydziału). W drodze do zawodu radcy prawnego, słaboj wspominam studia
    14.07.2016
  • Ilona

    witam! Próbuję dostać się na 2 st na UJ na biologię. (I st skonczyłam na innej uczelni) Czy ktoś może mi powiedzieć czy egzamin wstępny jest trudny? Czy ciężko jest się dostać? Bardzo proszę o pomoc!
    08.07.2016
  • Flik

    Witam, Czy ktoś studiował na kierunku - Zarządzanie kulturą i mediami->kultura współczesna, i mógłby wyrazić swoją opinię?Czy warto się na to rekrutować?
    08.07.2016
  • MonikaZIKS

    Po pierwsze-jeśli macie doświadczenie na jednym wydziale, to nie możecie mówić że taki jest cały UJ. Ja obecnie skończyłam I rok zarządzania mediami na wydziale ZIKS i powiem tak: wydział jest świetny. Wszyscy moi wykładowcy(no może oprócz jednego...) byli naprawdę bardzo kompetentni i przede wszystkim sprawiedliwi! Często też "szli nam na rękę" ^^ Na moim kierunku w trakcie roku nie było zbyt dużo nauki, ale za to na sesje trochę się nazbierało. Nie powiem, nie było najłatwiej, szczególnie dla studentki studiującej dziennie i jednocześnie pracującej w tym samym miesiącu, w którym była sesja, ale dało się. Ludzie, których poznałam są normalni, nie wywyższają się, nie są snobami, nie urządzają żadnego wyścigu szczurów. Na grupie na facebook'u (grupa tajna dla naszego roku) wszyscy sobie pomagają, informacje są ciągle dostarczane, tak samo jak notatki, czy zdobycze od starszych kolegów. Staramy się sobie wzajemnie pomagać i to jest w tym wszystkim najważniejsze. I przede wszystkim-na uczelni czuję się jak w domu, szczegolnie z tymi pysznymi obiadkami na naszej wydziałowej stołówce! :) Z czystym sercem wszystkim polecam wydział ZIKS!
    06.07.2016
  • Ewa

    Co moglibyście powiedzieć o filologii angielskiej na UJ?
    05.07.2016
  • Orrator

    Cześć zamierzam starać się o przyjęcie na II stopień studiów na kierunku filologia polska o specjalności nauczycielskiej. Czy ktoś z was wie może jaka minimalna średnia ze studiów powinna być gwarantem przyjęcia? I czy polecacie kierunek i specjalność?
    29.06.2016
  • Anastazja

    Napiszę po raz drugi, mam prawo do tego. Otóż organizacja na uczelni jest zła. O zwykłe wpisanie oceny (pani sekretarce się...nie chciało? Trudno orzec) musiałam wydzwaniać do dyrektor ds studenckich. Egzamin mi zawieruszono, cudownie się odnalazł na parę dni przed egzaminem ustnym, a trzeba dodać, że ocena z pisemnego wpływała na ustny. Ego wykładowców(jak dla mnie 3, 4 ) wybujałe, student jako jednostka kompletnie się nie liczy. Odradzam, a przynajmniej Instytut Sztuk Audiowizualnych. Nie wiem, może na innych wydziałach jest inaczej.
    25.06.2016
  • studentka

    Karolcia 01.02.2016 16:28:47 Witam:-) Jestem tegoroczną maturzystką i wybieram się na uj (Filologia germańska z językiem angielskim).Mam pytanie czy warto?Jakie są progi tzn.procenty z matury mniej więcej). Hej! Studiuję właśnie ten kierunek i kończę teraz 1 rok. Dostać się nie jest trudno, gorzej jest się utrzymać. Trzeba się dużo i systematycznie uczyć. Progi - jak masz po 70% z obu matur (ang i niem) spokojnie się dostaniesz. Niestety kierunek bardzo wyniszczający psychicznie, masz 2 języki, mnóstwo godzin i materiału, trudno to wszystko ogarnąć. Kilka kolokwiów tygodniowo, czasami 2 dziennie.
    25.06.2016
  • Katarzyna

    super uczelnia, super miasto, super ludzie, jak dla mnie bez zarzutu
    19.06.2016
  • lil

    Oceniam tą uczelnie jak najlepiej pod względem organizacji, pomocy materialnej a także podejścia wykładowców do studentów. Licencjat robiłam na UP(wydział pedagogiczny), ale zestawiając ze sobą te dwie uczelnie to niebo a ziemia oczywiście na korzyść UJ. Przede wszystkim na UJ wykłady nie są obowiązkowe, podejście wykładowców do studentów jest zwyczajnie ludzkie z każdym można się dogadać ale bardzo dużo robi też atmosfera na studiach którą tworzą studenci jest przyjaźniejsza, ludzie są bardziej skorzy do pomocy, nie ma mowy o wyscigu szczurów wszystko na luzie;)Polecam tą uczelnie !;)
    12.06.2016
  • mi nie działa strona

    próbuje wejść na ich stronę i mam tak : HTTP Status 404
    12.06.2016
  • Marysia

    BIOLOGIA II stopień Skończyłam I st na innej uczelni na teraz chce się przenieść na UJ. Czy egzamin wstępny jest bardzo ciężki? Czy dużo osób się dostaje?
    06.06.2016
  • Marysia

    BIOLOGIA II stopień Skończyłam I st na innej uczelni na teraz chce się przenieść na UJ. Czy egzamin wstępny jest bardzo ciężki? Czy dużo osób się dostaje?
    06.06.2016
  • Diana

    Co sądzicie o kierunku zarzadzanie w sporcie?
    29.05.2016
  • lol

    cześć, chciałabym się dowiedzieć czy trudno dostać się na fizjoterapię na UJ?
    28.05.2016
  • fifi

    Cześć :) mam pytanie czy ktoś z Was może mi powiedzieć trochę o filologi hiszpańskiej na UJ ? Czy ciężko się dostać i utrzymać, czy poziom nauki jest bardzo wysoki i jak wygląda atmosfera na uczelni ? Byłabym wdzięczna za odpowiedz :)
    26.05.2016
  • niebieskawa.

    Jeż, wybierasz się na biologię? Progi są z reguły bardzo niskie, rok temu były dodatkowe rekrutacje. Jak możesz to odezwij się na forum.biolog.pl w wątku o studiach na UJ :)
    18.05.2016
  • Wawerek Paweł

    Protekcja, pieniążki, ustawki, wyścig szczurów - nie polecam
    17.05.2016
  • Jeż

    Hej :) Czy jest tu ktoś, kto może się wypowiedzieć na temat biologii na UJ? Czy ciężko się dostać, czy ciężko się utrzymać i generalnie jak jest na kierunku? Warto?
    15.05.2016
  • Kuś

    Wiadomo ze Uj prestiż itp.. ale niestety to już nie jest ten sam UJ co kiedys... liczą złotówki za wszytsko.. jak to krakowskie centusie ;)
    12.05.2016
  • ++

    Uczelnia swój prestiż ma, byłam niesamowicie z siebie dumna jak się na nią dostałam. Poziom wysoki, trzeba się uczyć, nie da się przejść przez egzaminy "na farcie" bez wcześniejszego przygotowania. Trzeba trochę poświęcić czasu, ale moim zdaniem to dobrze. Atmosfera dość wyjątkowa zważywszy na historię szkoły, ale w jak najbardziej pozytywnym znaczeniu. UJ to bez dwóch zdań najlepsza uczelnia w Polsce i zachęcam każdego maturzystę do przystąpienia do rekrutacji.
    30.04.2016
  • fubu

    potwierdzam, nie spotkałam się z takim zjawiskiem, żeby "biedniejsi" studenci byli gorzej traktowani w UJ, bo niby jak? masz mały dochód to dostajesz 2 a zarabiasz 5 kafli to masz 4?
    11.04.2016
  • nieprawda!

    lepsze traktowanie bogatszych studentów? na uczelni publicznej? taka sytuacja nie zdziwiłaby mnie w kiepskiej uczelni prywatnej gdzie władze tyko zacierają ręce widząc nowego studenciaka, ale nie w takiej prestiżowej uczelni jak UJ w Krakowie
    29.02.2016
  • Tomek

    Nie polecam - wyścig szczurów, brak życia prywatnego i brak równości, bo lepiej traktuje się zamożnych studentów
    26.02.2016
  • Karolcia

    Witam:-) Jestem tegoroczną maturzystką i wybieram się na uj (Filologia germańska z językiem angielskim).Mam pytanie czy warto?Jakie są progi tzn.procenty z matury mniej więcej).
    01.02.2016
  • natala

    Witam. W tym roku pisze maturę, postaram się napisać ją jak najleoiej ale na cuda nie liczę. Chciałabym uzyskac informacje o praiwe, jak wygląda poziom nauczania itd...czy jest trudno się utrzymać przez te 5 lat ? :)
    27.01.2016
  • aasia

    Witam wszystkich ;) Właśnie kończę liceum i zastanawiam się nad wybraniem studiów w Krakowie na UJ i mam pytanie czy może ktoś z Was uczęszczał/uczęszcza na ten kierunek ? Chciała bym się dowiedzieć czy trudno jest się dostać ? Jakie są progi oraz atmosfera i poziom nauczania na tym kierunku :) Była bym bardzo wdzięczna za odpowiedz ;)
    24.01.2016
  • akademiki

    witam, mam pytanie do tych studentów, którzy mieszkają w akademikach. Na stronie jest kilka domów studenckich opisanych. Z opisu wynika że mają różne warunki lokalowe, niektóre pokoje nawet 7-osobowe np. Bydgoska. Od czego zależy, gdzie dostanę miejsce w akademiku??? Jak to jest organizowane i czy student ma jakikolwiek wpływ na to, gdzie dostanie miejsce, w którym akademiku?
    13.01.2016
  • Weryfikator 3456

    Pewnie naruszeniem regulaminu nie są pochlebne opinie, Ale gdyby UJ szanował współpracowników i absolwentów, a także studentów - to Andrzej Zawadzki z polonistyki zostałby zawieszony do wyjaśnienia sprawy i rzetelnego osądzenia nie przez pryzmat układów za zasługi organizowania strajków przeciw profesorom własnej uczelni , a za próbę popełnienia przestępstwa na tle seksualnym i tego typu nadużycia zagrożone karą pozbawienia wolności do 12 lat, czym z urzędu powinny się zająć Policja i Prokuratura, bo pan Zawadzki sam się tym nie pochwali, a koledzy zamiotą sprawę pod dywan. Może gdyby miał unormowaną sytuację rodzinną, wychował i wykształcił własne dziecko - to zastanowiłby się gruntownie nad swoimi wybrykami i krzywdą innego człowieka. Ale ten typ humanizmu, który prezentuje nie mieści w swoim obrębie szacunku do innego człowieka, tylko do kariery. Skądinąd mało wartej, bo opartej w przeważającej mierze na wielokrotnym, sprytnym plagiacie.
    07.01.2016
  • Ola

    Witam :) Mam przed sobą ten jakże trudny wybór i zastanawiam się nad filologią angielską na UJ w Krakowie. Czy ktoś z was uczęszczający na ten kierunek może mnie oświecić ? Trudno jest się dostać na tą uczelnie ? Jakie są wasze opinie ?
    04.01.2016
  • dynia

    to jak jest z tą psychoterapią po psychologii??? może ktoś rozwinąć wcześniejszy wątek? może jakieś linki w temacie?
    03.01.2016
  • Karolina

    Hejka, czy ktoś tu studiuje zaocznie fizjoterapię? Można prosić o kilka słów na jej temat? Z góry dziękuję :)
    18.12.2015
  • buber

    Życzliwy odezwij się proszę w sprawie dra Zawadzkiego na piotrsubik@poczta.onet.pl
    04.11.2015
  • Róża

    Hej, jak oceniacie fil. germańską II stopnia na specjalizacji związanej z tłumaczeniami? Polecacie?
    21.10.2015
  • UJ perełka

    Chocby nie wiem jak bardzo się starać, by znaleźć minusy UJ, (bo oczywiście każdy ma prawo na własnej oceny, także do niepochlebnych opinii), to jednak jest to jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza polska uczelnia. Nikt i nic tego nie zmieni... to są pewne tradycje, renoma, klimat akademicki nie do podrobienia, coś co powoduje, że zwyczjanie dobrze się czuję, będą studentką wlaśnie UJ.
    19.10.2015
  • Administrator

    Komentarz usuniety - naruszenie zasad regulaminu.
    19.10.2015
  • wiola

    Dziwi mnie to, że na stronie Uniwersytetu podaje się informacje, że po skończeniu kierunku psychologia możliwa jest praca w charakterze psychoterapeuty. Co za indolencja...
    05.10.2015
  • DC

    Witam, mam pytania odnośnie geografii na UJ. Jestem w klasie maturalnej i tak oto zastanawiam się nad tym kierunkiem na tej uczelni. Z jakimi przedmiotami na maturze mam szansę się dostać? Czy ciężko? I najważniejsze w ogóle warto?
    01.10.2015
  • DC

    Witam, mam pytania odnośnie geografii na UJ. Jestem w klasie maturalnej i tak oto zastanawiam się nad tym kierunkiem na tej uczelni. Z jakimi przedmiotami na maturze mam szansę się dostać? Czy ciężko? I najważniejsze w ogóle warto?
    01.10.2015
  • Bean

    Cześć, jak wyglądają studia na psychologii? Zależy mi bardzo na odpowiedzi, bo rozważam studiować ten kierunek w niedalekiej przyszłości (aktualnie jestem w klasie maturalnej) :)
    27.09.2015
  • studia

    Proszę o odpowiedź w sprawie kierunku Finanse i Rachunkowość.
    20.09.2015
  • Domino

    Czy ktokolwiek kończył podyplomowe prawo pracy na UJ? Jak wygląda sprawa egzaminów przedmiotowych i końcowego? Dzięki za wszelkie szczegóły, albowiem ubogim w nieoficjalne opinie.
    18.09.2015
  • studia

    Jaka jest wasza opinia o studiach na kierunku Rachunkowość i zarządzanie finansami,2 stopień na UJ.Proszę o odpowiedź osoby poinformowane.Z góry dziękuję za informacje.
    10.09.2015
  • madlen90

    Cześć. Zamierzam zapisać się na studia podyplomowe na administrację publiczną na UJ i chciałam zapytać Was o opinię na ten temat. Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam :)
    04.09.2015
  • madlen90

    Cześć. Zamierzam zapisać się na studia podyplomowe na administrację publiczną na UJ i chciałam zapytać Was o opinię na ten temat. Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam :)
    04.09.2015
  • POLECAM Unstytut Historii UJ

    ja polecam historię na UJ, rewelacyjny program studiów, kadra bardzo dobra, wymagająca, bardzo ciekawe zajęcia, wykłady też rewelacyjne. Jestem 100% zadowolony... W porównaniu do IHUŚia z którego zwiałem, to tu jest jak w niebie. Cieszę się, że zajęcia prowadzą fascynaci epoki, na zajęciach praca ze źródłami i to jest rewelacyjne. Studia bardzo solidne, konkretne, fachowe. POLECAM!
    23.08.2015
  • asia

    ja na Twoim miejscu wybrałabym biologię, wydaje mi się, że lepiej Cię przygotuje do dalszych studiów na kierunku medycznym
    18.08.2015
  • maggie

    Hej, mam do Was pytanko. Czy biologia na UJ jest dobrym wyborem na studia? Bo mam do wyboru jej studiowanie lub pielęgniarstwo na Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Chciałabym potem studiować medycynę, dlatego ten rok muszę czymś zająć, bo maturę będę poprawiała za rok.
    12.08.2015
  • maggie

    Hej, mam do Was pytanko. Czy biologia na UJ jest dobrym wyborem na studia? Bo mam do wyboru jej studiowanie lub pielęgniarstwo na Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Chciałabym potem studiować medycynę, dlatego ten rok muszę czymś zająć, bo maturę będę poprawiała za rok.
    12.08.2015
  • do : III nabór

    a jaki był Twój wcześniejszy wybór?
    09.08.2015
  • III nabór

    widzę, że UJ na jeszcze wolne miejsca na wielu kierunkach, np. na Politologii, zastanawiam się czy zmienic wcześniejszego swojego wyboru i nie iść tutaj??? co powiecie o POLITOLOGII na UJ? jest sens? warto?
    06.08.2015
  • prawie student

    Czy na wszystkich uczelniach przyjęci kandydaci MUSZĄ OSOBIŚĆIE przywieźć dokumenty???
    28.07.2015
  • do Ralfa

    gdzie robiłeś licencjat i na jakim kierunku kontynuowłeś magistra na UJ???
    26.07.2015
  • przeniesienie

    przenosił się ktoś z innego uniwerku po licencjacie na UJ???? ja chcę z Łodzkiego odejsc i zmienic miasto i iść na Wydzial Komunikacji Społecznej na UJ w Krakowie. Czy muszą mnie przyjąć? Obroniłam pracę licencjacką na 5, średnia ze studiów 4,5, nie mam jeszcze dyplomu.
    22.07.2015
  • pam

    Cześć. wiecie może jaki był minimalny próg na psychologię?
    20.07.2015
  • student

    Hej, jest tu ktoś kto studiuje fil. germańską II stopnia na spec. translatorskiej? Polecacie?
    12.07.2015
  • Ewe

    Ja zamierzam ale nie wiem czy przejdę rekrutację
    01.07.2015
  • Karola

    Kto wybiera się na 1 rok filologii angielskiej na UJ od października? :)
    23.06.2015
  • eudoksja

    "jeśli nie chcesz mieć żadnych przyjaciół i startować w wyścigu szczurów to uj będzie idealne, natomiast jeśli chcesz mieć do kogo otworzyć buzie i przejść przez studia w miłej atmosferze ,omijaj uj" Ja jestem już na 3 roku na UJ i pozwolę się nie zgodzić. Tu wreszcie moje życie towarzyskie rozkwitło, po nędznych latach liceum:)
    18.06.2015
  • lila

    ja nie wyobrażam sobie by ktoś marzył lub myślał o studiach w tym kraju w innym mieście niż Kraków..!!!!! chyba tylko ci co sie nie dostają ...a to proszę bardzo są też inne miasta i Uniwerki....musu nie ma.
    08.06.2015
  • ralf

    z mojej obserwacji wynika że UJ jedzie tylko na opinii od lat , może kiedyś trzymał poziom, dziś jest przeciętny i niczym nie zachwyca, licencjat mam z innej uczelni, mgr z uj, jak dla mnie bez różnicy, może więcej pseudogeniuszy jak ktoś już tu wspomniał ;)
    31.05.2015
  • 45

    UJ- najlepsza Uczelnia Wyższa w Polsce
    30.05.2015
  • x

    UJ- atmosfera niekorzystna, wykładowcom brakuje kultury osobistej, rywalizacja wśród studentów, nieuczciwe zagrywki , PUM- najlepszym Uniwersytetem jest!!!
    30.05.2015
  • Opiniodawczo - doradczy

    Mając zrobiony I stopnień na innej państwowej uczelni, przyszedłem na UJ zrobić studia II stopnia, porównałem różne rzeczy i dla mnie UJ to po prostu.... profesjonalizm. Przekonałem się, jak na mojej poprzedniej uczelni leżała organizacja sprawami studentów, egzaminami itp.. Na UJ studiuje się wygodnie, w oparciu o jasne i przejrzyste zasady. UJ - 5/5!
    08.04.2015
  • paulka

    chcialabym studiowac na uj psychologie a oprocz teo filologie angielska, czy to jest wgl fizycznie mozliwe?
    23.03.2015
  • marta

    jest ktos tu z niemieckiego ale chodzi o studia magisterskie. ??
    17.03.2015
  • mega polecam

    UJ od lat kasuje inne uniwerki w rankingach, ma kadrę na najwyższym poziomie, studenci mogą liczyć na dostęp do wiedzy, zaplecza naukowego na światowym poziomie, jeśli ktoś odradza studia na UJ, to chyba nigdy nie miał do czynienia z tą uczelnią, albo odpadł w przedbiegach, albo sama nie wiem, co? można narzekać na naukę, że za dużo, może komuś nie podpasować jakiś wykładowca, ale jak słyszę, że ktoś odradza prawo - to chyba pojęcia pomylił...
    01.03.2015
  • Arek

    Zdecydowanie odradzam prawo nie stacjonarne, W dziekanacie można tylko dowiedzieć się kiedy płacić nic więcej spychologia i papierologia o wszystko trzeba pisać zawsze źle! Masakra
    16.02.2015
  • inga

    zdecydowanie odradzam psychologię transportu- studia podyplomowe. Dużo treści nie mających nic wspólnego z kierunkiem. Brak przyjazności dla studenta- bądź co bądź już wykształconego zawodowo i często przewyższającego kwalifikacjami prowadzącego zajęcia. Wybór należy do każdego indywidualnie- ale ja jestem mocno niezadowolona
    19.01.2015
  • Sylwiak

    Dostać się na UJ wcale nie jest ciężko.. to już wszyscy wiemy. Co do poziomu nauki to wszystko zależy od kierunku który wybierzecie. Ja jestem na resocjalizacji,i jakoś daje radę-choć materiałów sporo i trochę trzeba się oczytać.. no ale to już nie podstawówka i chyba logiczne że wymogi są większe. Pozdrawiam :)
    03.12.2014
  • evi

    jeśli chodzi o filologie hiszpańska czy włoska to nie polecam zawał nauki jak w liceum ! Sale okropne nie remontowane od 50 lat podejście zależy od wykładowy.
    02.11.2014
  • monika.m

    ja wybrałabym Kraków ale głównie ze względu na miasto samo w sobie, uwielbiam Kraków i uważam, że to najpiękniejsze miasto studenckie ;)
    22.09.2014
  • studia II stopnia

    Moglby ktos napisac o studiach magisterskich z fil. germanskiej na UJ? Polecacie Krakow czy Wroclaw?
    24.07.2014
  • studia podyplomowe

    wybieram się na UJ wydział prawa i administracji - studia podyplomowe - administracja publiczna, czy będzie cięzko?
    17.07.2014
  • Kokosz

    no i jakie wrażenia z akcji na UJ macie?
    04.03.2014
  • ujotka

    studiuję dziennikarstwo i póki co sobie chwalę, wykładowcy są mili i jacyś tacy ludzcy co stanowi miłą odmianę po kadrze z UP, gdzie niektórzy wykładowcy traktowali nas jak robaki, które trzeba zgnieść:)zajęcia spoko ogólnie nie ma stresu, nerwówki, chodzi się z przyjemnościa, choć zdarzają sie i takie że zasypiasz 5 min po wejściu:)co do ludzi : atmosfera poprawna, ale jeśli oczekujesz super studenckiej paczki do tańca i do różanca to zly adres...ludzie rózni jak wszędzie jedni bardziej spoko inni mniej
    12.02.2014
  • nika

    studiowałam na trzech uczelniach i uj wypada najlepiej. choć nie powiem bo ludzie z ktorymi studiowałm byli trochę dziwni, był wyścig szczurów i nie fair zagrywki ale kadra super, zajęcia super
    12.02.2014
  • Julia

    Jestem w klasie maturalnej i myślę o studiach dalekowschodnich-moduł Chiny. Proszę o jakieś opinie:)
    06.02.2014
  • Baśka

    jeśli nie chcesz mieć żadnych przyjaciół i startować w wyścigu szczurów to uj będzie idealne, natomiast jeśli chcesz mieć do kogo otworzyć buzie i przejść przez studia w miłej atmosferze ,omijaj uj
    18.12.2013
  • Weronika

    Studiuje na UJ i nie jestem zadowolona. Tak jak ktoś napisał atomsfera to wyścig szczurów. Większość ludzi jest dziwna i tylko patrzy żeby zaliczyć często kosztem drugiej osoby. Są oficjalni, fakt są też tam i normalne osoby ale jest ich mało. Uczyć sie trzeba czy więcej? Studiowałam też na innej Uczelni i na każdej trzeba sie uczyć taka jest prawda.
    17.11.2013
  • basia

    Wiam chciałabym dowiedzieć sie czy jest tam resocjalizacja i jakbym przeniosła sie na 2 rok z wspia w poznaniu mam jakieś szanse czy nie
    10.11.2013
  • rada dla wybierających sie na administrację

    co możecie poradzić komuś, kto planuje studiować na UJ kierunek administracja?
    06.11.2013
  • student

    UJ - najlepszy, najwiekszy, bezkonkurencyjny, jesli ktos nie wyciagnie z tego dla siebie jak najwiecej - to juz jego problem, bo na jakosc studenta nic sie nie poradzi, tylko idioci beda sobie dorabiac ideologie, ze szkly prywate sa lepsze, bo bardzie dbaja o studentow, wystraczy tylko logiczie ocenic sytuacje, w moim odczuciu powinny iscniec tylko uczelnie państwowe: uniwersytety, politechniki, medyczne, awfy itd,
    21.10.2013
  • E

    Ile było chętnych w tym roku na filologię germańską? jak wam się tam podoba?
    09.09.2013
  • HL

    Co podobało mi się na UJ: na ogół w miare dobre zaplecze laboratoryjne, większość kadry naukowej jest kompetentna. Natomiast bardzo męczyły mnie te sprawy papierkowe.
    24.08.2013
  • TR

    Własnie kończę studia na UJ. Co mogę powiedziec – potworna maszyna biurokratyczna. Od biegania za tymi papierkami można zwariować! Nigdy nie wiadomo jak potoczy się konkretna sprawa administracyjna. Nie przesadzałbym z tym poziomem kształcenia – może był wysoki 20 lat temu, ale dziś (rok 2012) to już tak nie jest. Większość studentów to takie niskorozwinięte osoby, które nie mają ochoty się uczyć. Mało jest amibtnych. To nie prawda, że na UJ jest się trudno dostać (może z wyjątkiem pewnych nielicznych kierunków studiów). Ogólnie UJ ma zbyt dużo studentów – przyjmują byle kogo (ludzi, którzy naprawde nie powinni studiować). Mimo to, udało mi się tam spotkać kilku wspaniałych ludzi (robiących na mnie wrażenie).
    24.08.2013
  • EW

    To jakaś pomyłka! Sam prestiż nie wystarczy, a tutaj niestety od lat jadą jednie na opinii. Część wykładowców po prostu "zadziera nosa", kto próbował dostać się na konsultacje i wielokrotnie odbił się od zamkniętych drzwi, ten wie, o czym piszę. Mimo że mam do domu ponad 400 km, nie załapałam się na akademik. Baza laboratoryjna taka sobie, brak praktyk w zawodzie, lektorat z języka to jakaś porażka (lecimy z podręcznika jak w ogólniaku, żadnych dyskusji czy speech'y)... Atmosfera wyścigu szczurów i pseudogeniuszy.
    24.08.2013
  • K3

    Niestety, ale ja jestem raczej niezadowolona z uczelni. Ma prestiż, to prawda, prowadzący zajęcia w większości są bardzo kompetentni a zajęcie ciekawe, ale atmosfera na tej uczelni to jakieś nieporozumienie... Kto słyszał żeby na studiach donosić do prowadzących na ludzi ze swojego roku, że udostępniają jakieś kolosy, kartkówki? Ogólnie jest tu mnóstwo z jakimiś chorymi ambicjami i jest naprawdę sztywno... I wcale nie uważam, że dostać się tutaj to jakiś wyczyn, ja studiuję geografię i mam ludzi na roku, którzy nie znają stolic Europy i nie wiedzą czy Arabia Saudyjska jest może w Afryce czy to już Azja... Tak więc studiować tu może każdy idiota, przynajmniej tak to wygląda. Co do pracy po studiach... znam trochę ludzi, którzy już skończyli tutaj studia i mają spore problemy ze znalezieniem pracy, nie mówię, że wszyscy, ale prestiż uczelni to nie wszystko. Jak dla mnie to ta uczelnia to jakaś pomyłka i cieszę się, że mam dość wysoką średnią żeby przenieść się gdzie indziej.
    24.08.2013
  • A

    To przykre, ale około połowa pracowników tej uczelni zwyczajnie udaje, że pracuje naukowo......
    17.08.2013
  • K

    Uniwersytet Jagielloński jest bardzo zdezorganizowaną strukturą. Panuje ogólny chaos i dezinformacja. Zdecydowana większość kadry naukowej to niskorozwinięte prymitywne osoby udające, że pracują naukowo. Często ich zachowanie bywa prostackie i skandaliczne. Ta uczelnia jest zdecydowanie przereklamowana. Poziom studiów na większości kierunków jest niski - studia na UJ polegają na uczeniu się do pytań z egzaminów z zeszłych lat... tyle jest warte kształcenie na UJ. Studia doktoranckie to kolejne badziewie serwowane przez UJ. Litości - ta uczelnia albo się zreformuje albo za kilka lat upadnie.
    12.08.2013
  • tomi

    nie dostałem się na architekturę na Uni Wrocławskim, czy sa jakies procedury, opcje, mozliwosci, zeby jeszcze teraz gdzies sie zalapac (dowolny uniwerek) na ten kierunek? wiem, ze architektura jest total oblegana, ale moze ktos probowal jakichs sposobow i sie udalo, z gory dzieki
    31.07.2013
  • ruben

    UJ to najlepsza uczelnia w Polsce
    30.07.2013
  • UJ

    Wynajmę pokoje studentom - wszystkie wolne - tanio kraków Miejsce w pokoju 2 osobowym w domku bez właściciela Ogrzewanie podłogowe, przedpokój, łazienka z wc i, balkon 5 m2 Dom z podwórkiem zamknięty, strzeżony z domofonem w cichej, czystej i ekskluzywnej okolicy. W pobliżu Uniwersytet Jagielloński (10 min), Czerwone Maki. Blisko do C.H. SOLVAY, TESCO, LIDL (5 min). 2 min. do przystanku. W łazience po remoncie, duża wanna, pralka 6 kg, suszarka podsufitowa, glazura i terakota. W pokojach parkiet. W zależności od preferencji w mieszkaniu mogą zostać meble, półki i wersalka. Wolne od zaraz. Nie załączam zdjęć, bo w sierpniu będą odświeżane ściany, więc istnieje możliwość decyzji odnośnie kolorystyki:) internet + czynsz + media = 600 zł od osoby !!! Dom bez właściciela :) Preferowane studentki spokojne oraz z wysoka kultura osobista ! Tel: 601 814 813
    15.07.2013
  • Gosia

    Witam! Poszukuję mieszkania w Krakowie. Mieszkanie może być zamieszkane przez dowolną liczbę osób , ale koniecznie zależy mi na tym abym miała swoje cztery ściany. Jestem bardzo sympatyczną i komunikatywną przyszłą studentką UJ ! Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie proszę o kontakt ! :) gosiaczek129@op.pl
    11.07.2013
  • mała

    Jak tu jest ze studiowaniem psychologii ? Bardzo proszę o opinię
    01.07.2013
  • gerberga

    Pracuję jako wykładowca na UJ od kilku lat i stwierdzam, że wspaniałość uczelni zależy nie tylko od poziomu kadry naukowej ale od studentów! Ponad połowa z nich to przewspaniali, inteligentni, ambitni, uczciwi i pracowici ludzie. Stopień rywalizacji/"wyścigu szczurów" zależy niestety od poziomu napuszenia studentów, niekoniecznie od ich rzeczywistych ambicji i dążenia do rozwoju. Niestety część studentów znalazła się tu przypadkowo (ach ta nowa matura) - jedni myslą sobie, że to taka prestiżowa przechowalnia i próbują ominąć co tylko się da, inni są po prostu narcystyczni i zalezy im wyłącznie na tzw. prestiżu. Jak wszedzie. Wszystko zależy od danego roku, nie ma reguły....
    17.06.2013
  • rot

    filologia angielska najlepsza w Poznaniu, na uam-ie filologia niemiecka - uj, uw, uam
    23.05.2013
  • gość

    Hej, jest tu ktoś studiujący filologię germańską, proszę o opinie
    20.05.2013
  • do \"?\"

    a kiedy Ty studiowales, ze piszesz, że obecny UJ to nie to samo co kiedys? bo wiesz, jelsi mogłbys byc moim ojcem, to raczej trudno o zbliżone spojrzenie, a tak konkretnie, napisz moze cos wiecej, zeby wiadomo bylo, do czego sie odniesc?
    20.05.2013
  • ?

    Ranking to nie wszystko (media są podpłacone i często głosi się to co się chce usłyszeć, większość faktów jest zakłamana), opinie studentów są bardziej wiarygodniejsze. Poza tym UJ to nie już to samo co kiedyś, a iść tu na studia dla prestiżu bez sensu...
    20.05.2013
  • ART

    Mam pytanie do osób studiujących na UJ na wydziale historii sztuki, a mianowicie jak wyglądają zajęcia, czy jest bardzo trudno?? Waham się między Uniwersytetem Łódzkim, a Jagiellońskim :/ Każda obiektywna opinia będzie mi pomocna. Bardzo proszę o odpowiedź w komentarzu bądź na plaszczka@onet.pl
    15.05.2013
  • jack

    co myślicie o studiach azjatyckich, dalekowschodnich na tej uczelni?
    14.05.2013
  • UJ najlepszy!

    Uniwerek Jagiellonski najlepszy w rankingu uczelni!!!!!
    13.05.2013
  • GG

    To jakaś pomyłka! Sam prestiż nie wystarczy, a tutaj niestety od lat jadą jednie na opinii. Część wykładowców po prostu "zadziera nosa", kto próbował dostać się na konsultacje i wielokrotnie odbił się od zamkniętych drzwi, ten wie, o czym piszę. Mimo że mam do domu ponad 400 km, nie załapałam się na akademik. Baza laboratoryjna taka sobie, brak praktyk w zawodzie, lektorat z języka to jakaś porażka (lecimy z podręcznika jak w ogólniaku, żadnych dyskusji czy speech'y)... Atmosfera wyścigu szczurów i pseudogeniuszy. Już złożyłam papiery na inną uczelnię, mam nadzieję, że szybko nadrobię różnice programowe...
    08.05.2013
  • Przyszła studentka

    Są tu jacyś studenci/studentki Filologii germańskiej? Napiszcie czy warto u Was studiować ten kierunek? Zastanawiam się między UJ a UPed. w Krakowie.
    19.04.2013
  • KK

    Niestety, ale ja jestem raczej niezadowolona z uczelni. Ma prestiż, to prawda, prowadzący zajęcia w większości są bardzo kompetentni a zajęcie ciekawe, ale atmosfera na tej uczelni to jakieś nieporozumienie... Kto słyszał żeby na studiach donosić do prowadzących na ludzi ze swojego roku, że udostępniają jakieś kolosy, kartkówki? Ogólnie jest tu mnóstwo z jakimiś chorymi ambicjami i jest naprawdę sztywno... I wcale nie uważam, że dostać się tutaj to jakiś wyczyn, ja studiuję geografię i mam ludzi na roku, którzy nie znają stolic Europy i nie wiedzą czy Arabia Saudyjska jest może w Afryce czy to już Azja... Tak więc studiować tu może każdy idiota, przynajmniej tak to wygląda. Co do pracy po studiach... znam trochę ludzi, którzy już skończyli tutaj studia i mają spore problemy ze znalezieniem pracy, nie mówię, że wszyscy, ale prestiż uczelni to nie wszystko. Jak dla mnie to ta uczelnia to jakaś pomyłka i cieszę się, że mam dość wysoką średnią żeby przenieść się gdzie indziej.
    03.04.2013
  • gość

    Wypowie się ktoś na temat germanistyki na UJ?
    23.03.2013
  • Marek J.

    Bardzo fajna atmosfera, nawet w dziekanacie.. ogromna liczba zajęć fakultatywnych, na wszystkich uczelniach krakowskich !! dzięki czemu można poszerzać swoje zainteresowania i wiadomości :) mam nadzieję ze prestiż się sprawdzi przy szukaniu pracy ;)
    18.03.2013
  • zofka

    super ekstra Dzien Otwarty, baaaardzo mi sie podobało!!! to bedzie moja Uczelnia !!!! musi sie udac !!!
    12.03.2013
  • K

    Biedni z Was ludzie. Jeszcze wam sie na UJ podoba...Jak patrze z perspektywy lat, to dochodze do wniosku, ze na studiach najłatwiej było tym, którzy najwięcej oszukiwali. I ta cała biurokracja....to było chore.
    10.03.2013
  • Jula

    na pewno dyplom ukończenia Uniwersytetu Jagiellońskiego nie przeszkadza w znalezieniu pracy :P to jest świetna uczelnia, najlepsza w Krakowie także na pewno nikt nie będzie żałował , że się tu uczył. ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że super się studiowało i zaczęłabym jeszcze raz ;p
    05.02.2013
  • adam

    kolego, jeśli skończysz Uniwersytet Jagieloński nie masz problemów z pracą, bo masz wiedzę i wszystko czego oczekuje od Ciebie pracodawca... Pozdrawiam i zachęcam do rozpoczęcia studiów na tej właśnie uczelni ;)
    22.11.2012
  • michał

    uczelnia niewątpliwie z międzynarodową reputacją, ale czy reputacja w dzisiejszych czasach odzwierciedla się z efektywnością kształcenia i czy w dalszym ciągu po skończeniu tej uczelni nie muszę się martwić o pracę w swoim zawodzie?
    07.11.2012
  • lilka

    To najlepsza uczelnia w Krakowie... Pewnie dostać się jest strasznie trudno? Ja chciałabym studiować chemię i właśnie marzy mi się Uniwersytet Jagielloński tylko nie wiem czy moje wyniki z chemii są wystarczające ;p no cóż, czas brać się do nauki ;D
    29.10.2012
  • kryśka

    wydział filozoficzny na Uniwersytecie Jagiellońskim - to jest to! Tak bardzo chciałabym właśnie to robić. Niemniej jednak chciałabym zasięgnąć waszych opinii ;p jest tu ktoś kto studiuje na tym wydziale? opowiedzcie mi coś na ten temat.
    21.10.2012
  • tegoroczniak

    pytanie mam: ile obecnie kosztuja studia w Krakowie? jesli studiuje sie na UJ dziennie (np. polonistyke) i nie dostanie sie stypendium z racji zbyt wysokiej srednije przychodow w rodzinie, i zalozmy ze muze wynajac sobie pokoj bo akademika tez nie dostane, to z jakimi miesiecznymi posztami trzeba sie liczyc na miejscu (pomijam dojazd, bo ceny biletow znam), czy to prawda ze jak sie szuka mieszkania, na wynajem, to wew rzesniu jest juz wszystko przebrane? czy zawsze wlasciciele chca zeby im placici kaucje?
    12.09.2012
  • nozuka

    Jak tam, uniwersytet jagielloński nadal jest najlepszy w Polsce czy po prostu jedzie na opinii najstarszego w państwie uniwersytetu z tradycjami? kadra jest tu raczej młoda czy powinnam spodziewać się sędziwych profesorów o niezachwianych zasadach i tradycyjnym podejściu do studenta? jeśli ma być szczera - bardziej odpowiadałaby mnie ta druga opcja :)
    01.09.2012
  • yoshi

    @dziennikarstwo: widze że pozytywne myślenie ponad wszystko, ale żeby sie dostac do rmffm to albo trzeba miec mega koneksje albo mega farta w innym wypadku strefa marzen to najlepsza opcja. ja studiuje na uniwerstecie jagiellońskim historię i jest świetnie!
    27.08.2012
  • dziennikarstqo

    przyszłam tutaj na dziennikarstwo, bo przeglądając pracowników wielu stacji radiowych natknęłam się na info, że wielu z nich jest absolwentami UJ własnie. Głównie zależy mi na RMFfm a tam prawie każdy, kto pracuje, jest po studiach na UJ. Mam nadzieję, że mnie czeka taka sama przyszłość! :))
    23.08.2012
  • mistake

    Bardzo szeroki wybór kierunków. Zawsze wyobrażałam sobię tę uczelnię jako trochę zacofaną, pewnie dlatego że jest najstarsza. W związku z tym wiązałam tradycję z czymś negatywnym. A tu proszę, nowoczesna uczelnia, przystająca do dzisiejszych standardów. W sumie nie powinno to być dla mnie zaskoczenie!
    01.08.2012
  • michelle

    Przesada jak bardzo chcialam sie dostac na kierunek filmoznawstwo i kultura mediow. Od kiedy zobaczylam te nazwe - stwierdzilam ze to cos dla mnie. Noo i nie mylilam sie. Jest super! Najlepsze studia pod słońcem z najlepszymi ludzmi w galaktyce!
    29.07.2012
  • keep

    Strasznie ciężko było sie dostać na psychologię, pamiętam jak z niecierpliwością oczekiwałam na wyniki matur, a później przeliczałam je na punkty, zastanawiając sie czy tyle na pewno wystarczy. Wszyscy zawsze wołali na mnie kujon, ale się opłaciło. Dostałam się na wymarzone studia, na razie na żadnej sesji nie powinęła mi sie noga. Naprawdę warto posiedzieć trochę nad książkami żeby później wylądować na takim świetnym kierunku!
    22.07.2012
  • witch

    Od października rozpoczynam dwa kierunku, jeden na II stopniu, jeden na I. Mam nadzieję że podołam ;D Kiedy trzy lata temu się tu dostałam, myślałam że odpadnę po pierwszym semestrze, tymczasem już 6 semestrów za mną, kolejne rekrutacje i nadal się trzymam :) Świetny uniwersytet, naprawdę dobry poziom trzyma!
    18.07.2012
  • do marty

    co do dziennikarstwa to spokojnie możesz tutaj wybrać jeśli się dostałaś. UJ nie stoi w miejscu, nie uczymy się pisać na glinianych tabliczkach. Naprawdę dziennikarstwo ma bardzo dobrą kadrę więc bez problemu możesz startować i będziesz zadowolona :)
    17.07.2012
  • ciekawe

    Ciekawa jestem jak może wyglądać studiowanie ETYKI. zastanawia mnie co o tym sądzicie. Taki kierunek studiów to trochę dziwna sprawa, bo niby co można robić po jego ukończeniu? No ale Jagielloński nie chce stać w miejscu, więc tworzy nowe formy rozwoju. Tylko czy nowe znaczy lepsze? :)
    05.07.2012
  • marta

    zastanawiam się nad dziennikarstwem na UJ, ale mam takie jedno pytanie- czy fakt, że jest to tak stary, tradycyjny uniwersytet nie hamuje go w rozwoju technologicznym? Idzie duchem czasu itd? Bo słyszałam, że na wrocławskim jest najlepsze dziennikarstwo w Polsce, ale jednak jagiellon to jagiellon :)
    04.07.2012
  • beata

    1. Wedlug mnie to bardzo dobra uczelnia. Zastanawiałam się wcześniej, czy nie isc lepiej do Krakowa, bo miałem bliżej od domu. Jednak zdecydowałem się na Warszawe ze względu na perspektywy pracy. Mieszkam tu już rok i bardzo mi się podoba. Uniwersytet daje wiele możliwości rozwoju. Ja na przykład jestem w samorządzie.
    03.07.2012
  • ???

    Dziwi mnie ta relatywnie niska ocena, inne uczelnie mają średnią ponad 9, a Uniwersytet Jagielloński tylko 8,7? To słabo jak na domniemanie najlepszy uniwersytet w Polsce, czy czegoś tej uczelni brakuje, czy może to tylko polskie narzekanie? A może jednak nie jest to najlepsza uczelnia, tylko jedna z lepszych?
    24.06.2012
  • ech

    fajnie że to pewnie najlepszy uniwersytet w polsce, prestiżowy z historią, ale tak czy siak polski system szkolnictwa jest beznadziejny. studiuje każdy kto chce, żadne oceny nie są wymierne, papierki ukończenia studiów prawie że równe sobie w przypadku szkół podrzędnych i tych lepszych. a poza tym nawał informacji nieistotnych zabija chęć do nauki. trochę to śmieszne.
    13.06.2012
  • emilia

    @opinieo: no to wysoko mierzysz, naprawdę podziwiam. z takimi wynikami wydaje mi się że masz szanse. no a z tego co ostatnio widziałam prawo na ujocie jest najwyżej w rankingu najlepszych kierunków na polskich uczelniach. ogromne osiągnięcie, choć właściwie to nic dziwnego :D
    01.06.2012
  • opineo

    UJ to moje marzenie odkąd skończyłem przedszkole i się o nim dowiedziałem. Wspaniała uczelnia z ogromnymi tradycjami. Bardzo bym chciał się dostać na prawo. Wydaje mi się, że matury mi poszły naprawdę dobrze, także nie wiem tylko jaki jest próg. Liczę na 80% ze wszystkich rozszerzeń, wiec chyba dam radę. Jak myślicie? Jaka jest wasza opinia?
    30.05.2012
  • polonistka

    czy na filologii polskiej zdarza się że zajęcia są w dwóch różnych budynkach, między którymi trzeba dojeżdżać? myslę że wybiorę się na specjalność nauczycielską, kurde to pewnie brzmi głupio, ale czuję powołanie do tego. no i wiadomo - uj najlepsza uczelnia, na pewno dobrze przygotuje do zawodu ;)
    22.05.2012
  • asdf

    Nigdy nie będę żałowała że studiuję właśnie na tym uniwersytecie. UJ - to brzmi dumnie. Bałam się, że mogę się nie dostać albo nie utrzymać, ale po ponad roku studiowania stwierdzam, że nie jest tak źle. No i Kraków... piękne miasto :)
    14.05.2012
  • PedoeF

    aaaah klaaasa, klaaasa, klaaasa sama w sobie, od 1364 aż po teraz najlepszy Uniwersytet w Polsce. Jestem dumny z uczęszczania na tak prestiżową uczelnię. 10 ! Śmiało. Tradycja, kultura, rozwój, poziom kadry - poezjo-finezja.
    11.05.2012
  • maturzystka

    interesuje mnie filologia romanska na UJ. czy ktos tez studiuje?jaki jest poziom kształcenia?trzeba miec bardzo wysokie wyniki z matury?
    24.04.2012
  • anka

    ja wybieram sie na biologie na UJ, interesuja mnie opinie studentow z wyzszych rocznikow, zwlaszcza czego sie spodziewac na pierwszym roku, ile procentowo odpada, czy orka jest maksymalna, czy raczej wzglednie do przejscia,
    12.04.2012
  • badzmy bardziej merytoryczni

    ludzie kochani, jelsi ktos narzeka na jakosc ksztalcenia na UJ, to chyba sam jest z lekka tepy ( to a propos wczesniejszych postow o tępakach, nie uzywalbym sam takich okreslen), nie zanizajcie poziomu Kochani, szkoda czasu i energii, jelsi macie napisac cos na forum, to piszcie merytorycznie i na temat, nie pomozecie innym belkotliwymi haslami, a wasze male wojenki i waśnie nikogo tu nie interesuja, powiem od siebie tak, jelsi ktos zadaje tu pytanie, to nie dlatego, ze nie zna uczelni UJ, ale dlatego, ze czegos nie wie, chcialby dopytac o szczegol, kierunek, zajecia, poziom, trudnosc studiow, itd. moja rada - prosze o bardziej zyczliwe nastawienie i wiecj szacunku wzajemnego, marcin
    13.03.2012
  • dziennikarstwo i komuniakacja spoleczna

    Uniwersytet Jagielloński jest dosc potezna struktura i o kazdym wydziale czy kierunku moznaby pisac osobno. zawsze znajda sie malkontenci, bo my Polacy narzekac lubimy. Ja studiuje na kierunku dziennikarstwo i komunikacja spoleczna i ze studiow jestem bardzo zadolona, Pisze to z perspektywy pierwszego roku, co nie daje mi ogladu calosci studiow, wszystkich przedmiotow, ale juz teraz obserwuje ogromne mozliwosci i potencjal, jakiego doswiadczam i zamierzam doswiadczac przez najblizsze lata. NIe mam zastrzezen praktycznie pod zadnym adresem, ani do wykladowcow, ani do organizacji, po prostu jest w porzadku.
    18.02.2012
  • stokrotka

    prawda jest taka, że na wszystkich uczelniach jest coraz więcej \"tępaków\" ...dziś tytuł magistra nie znaczy już nic
    20.01.2012
  • fdytugiujh

    niestety, ale z roku na rok, na UJ przyjmowane są coraz większe tępaki. To chyba niż demograficzny, ale zamiast nadal przyjmować po 500 osób, może należy przyjmować mniej osób na studia, ale z wyższym wynikiem z matury
    19.01.2012
  • Zofia

    ja studiuje kierunek biotechnologia, drugi rok obecnie, poziom wysoki, ale do ogarniecia przy umiarkowanym poziomie zaangazowania, zakladam oczywiscie, ze wybieraja sie tu maturzysci dla ktorych biologia czy chemia nie byly klopotliwe, organizacyjnie bez szwanku,
    19.01.2012
  • stokrotka

    niech ktoś z biotechu wypowie się jak faktycznie wygląda kwestia zajęć praktycznych? dopuszczają was do sprzętu, robicie sami PCR, elektroforezę, oznaczanie białek w roztworach? Macie jakieś sekcje zwierząt? Zakładacie kultury in vitro?
    19.01.2012
  • bt

    albo poczytaj opinie o biotechnologii na Rolniczym, tam są konkrety, jak chcesz więcej to pytaj :)
    17.01.2012
  • biotechnologia

    jeżeli chodzi o biotechnologię to na portalu biotechnolog.pl jest bardzo dużo wypowiedzi studentów biotechnologii ze wszystkich uczelni na ktorych prowadzi się ten kierunek
    30.12.2011
  • poprosze o konkretne wypowiedzi

    sluchajcie, czy moglibyście pisać bardziej pomocne opinie? bo przerzucacie się jakimis smiesznymi, pojedynczymi zdaniami, wylewacie z siebie żale, a zwyczajnie brakuje w tym wszystkim konkretow. Ja rozwazam od dluzszego czasu studia na kierunku biotechnologia wlasnie na UJ i bardzo chetmnie posluchalabym opinii studentow tego walsnie kierunku. Interesuje mnie poziom zajec, spodob ich prowadzenia, wykladowcy. Jaka jest realna mozliwosc wyjazdu na wymiane zagraniczna? jaki procent studentow otrzymuje stypendia? jak wyglada od srodka zycie studentow? Wreszcie - czy uruchamiane sa wszystkie specjalnosci i jak ciezko zdaje sie egzaminy?
    30.12.2011
  • gf

    Pod spodem sama propaganda. CAŁY UJOT :)
    28.12.2011
  • a

    poziom anglistyki jest wysoki,zwlaszcza literature classes.
    09.12.2011
  • chem

    czy jest ktoś z chemii??? jak jest w praktyce?
    09.12.2011
  • anglistyka

    Anglistyka jest na dobrym poziomie. Można skorzystać z ciekawych wymian studenckich lub praktyk zagranicznych.
    09.12.2011
  • mkr

    Nie wiem jakie jest zarządzanie na polibudzie czy w ekonomicznej ale tutaj jest dobrze. Dużo nauki ale i przyjaźni wykładowcy.
    09.12.2011
  • ~ala

    Idą, idą. Zajęcia nowoczesne. Jest ok.
    09.12.2011
  • Alex

    Jagielonka to uczelnia z tradycjami ale czy idą z duchem czasu? Czy też zakurzeni są?
    04.06.2011
  • Rob

    Zarządzanie na UJ czy też na polibudzie, a może jednak ekonomik? Jaka jest wasza opinia?
    04.06.2011
  • ang2011

    Ja z kolei chciałabym studiować anglistykę, najchętniej z jeszcze innym językiem. Jak wyglądają lektoraty? Specjalizacje? Tylko nauczycielskie czy też coś bardziej nowoczesnego?
    04.06.2011
  • Zgrywus

    Nastawiłem się na nauki ścisłe. Chciałbym dostać się na fizykę. Doradźcie czy warto. A może lepiej matematykę? Można studiować dwa kierunki jednocześnie?
    04.06.2011
  • wizaz

    A jak z akademikami? Wielka balanga czy umiarkowany spokój?
    04.06.2011
  • Olusia

    Czy może ktoś mi napisać czy łatwo jest się poruszać po kampusie? Jak bardzo jest rozległy. Chcę po maturze startować na polonistykę.
    04.06.2011
  • historyk

    Studiuję historię. Nie sądziłem, że można w tak pasjonujący sposób uczyć się o tym co było. Polecam!
    23.05.2011
  • Natalia

    Filologia węgierska, 2 rok. Bardzo prężnie działający kierunek. Bardzo zaangażowany w projekty pozauczelniane. Nauka tutaj to czysta przyjemność. Węgierski jest najlepszy!
    23.05.2011
  • przyszłastudentka

    Jak filologia angielska to gdzie? na UJ? Jaki jest poziom? Czy specjalizacje są ciekawe, nowoczesne? Jak z biblioteką, ma najnowsze pozycje?
    23.05.2011
  • Zuzanna

    UJ zobowiązuje. Tradycja, wysoka jakość nauczania. Marka. Studiuję ochronę przyrody. Po skończeniu studiów zamierzam pracować w strukturach lokalnych, nie wykluczam też ukończenia przygotowania pedagogicznego żeby nauczać dzieci i młodzież.
    23.05.2011