Opinie o Uczelni Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach (UJK Kielce)

Komentarze (167)

  • A

    Hej mam pytanko złożyłam wniosek o przyjęcie do akademika/ domu studenckiego czy oni powiadomia że dostałam miejsce czy muszę sama dzwonić? Proszę o szybką odpowiedź
    21.08.2017
  • jdh

    Mieszkal ktos w akademiku?
    20.08.2017
  • ttt

    Jest do wyboru np basen silownia? Czy trzeba w kazdym okreslona ilosc godzin?
    20.08.2017
  • Dominika

    Idzie ktoś dziennie na administrację? :)
    19.08.2017
  • Mateusz

    łatwiutko na ujk :P
    18.08.2017
  • Dominika

    Daj fb to się odezwę ;)
    18.08.2017
  • tttt

    jak wygląda wf na ujk?
    17.08.2017
  • DO DOMINIKA

    Ja się wybieram na dietetyke
    17.08.2017
  • Jjj

    Cześć, wiem że to nie jest strona o takich rzeczach ale chciałam zapytać czy może ktoś wie od kiedy można składać wnioski o stypendium socjalne?
    03.08.2017
  • hbl

    Jak oceniacie lekarski na ujk? polecacie?
    03.08.2017
  • An

    Może ktoś na wzornictwo?
    31.07.2017
  • Dominika

    Wybiera się ktoś na dietetykę?
    30.07.2017
  • Monisss

    Ja idę na zaoczne na Ekonomie
    29.07.2017
  • fhgf

    Jedzie ktos na adapciak?
    26.07.2017
  • Do Monisss

    Hej :) Ja sie wybieram na ekonomie. Stacjonarnie czy zaocznie idziesz?
    26.07.2017
  • ...

    Wiecie moze co jest lepsze ekonomia czy finanse i rachunkowosc? I jak jest z wf? Sa normalne zajecia czy mozna wybrac?
    26.07.2017
  • Kuba1998

    Jaki był próg aby się dostać na dzienny lekarski?
    26.07.2017
  • Lady

    Hej wybiera się ktoś na pedagogike od października? ;)
    25.07.2017
  • Angela

    Apel do przyszłych pielęgniarek! Chciałbyście się spotkać na kawę, herbatę, soczek i poznać? :D
    25.07.2017
  • Tomasz

    Wybiera się może ktoś na informatyke na UJK ? :)
    24.07.2017
  • magsze

    Czesc. Zamierzam isc na studia zaoczne z fizjoterapii na UJK czy jest ktos tutaj kto juz sie zarejestrował??
    23.07.2017
  • Dominika

    Wybiera się może ktoś na administrację dziennie ? :)
    21.07.2017
  • Monisss

    Ktoś wybiera się na Ekonomie ? :D
    20.07.2017
  • Sylwia

    Polecacie wybrać się na fizjoterapię na UJK czy lepiej SUM?
    19.07.2017
  • Dominika

    Jestem na liście rezerwowej na kierunku pedagogika, dokumenty już złożyłam i czekam na wyniki. Jeślibym się dostała wybiorę specjalizację z językiem angielskim ;) mam nadzieję, że się uda.
    18.07.2017
  • xx_juliett

    Wybieram się na kosmetologie zaocznie, może coś ktoś wie o wykładowcach i poziomie?
    15.07.2017
  • Student

    Pedagogika na UJK jest na rzeczywiście wysokim poziomie, polecam z specjalizacje z jezykiem angielskim, bo słyszałam że od nauczycieli wymagana ma być dwujezyczność więc warto
    14.07.2017
  • Ola856

    Cześć, dostałam się na administracje na UJK. Ktoś może mi coś powiedzieć o tym kierunku na tej uczelni? Co i jak? :)
    14.07.2017
  • Ola22

    Hej ! Dostałam się na pedagogikę , czy ktoś się jeszcze wybiera na ten kierunek ? Jaką chcecie wybrać specjalność ?
    14.07.2017
  • Miriam

    Idz po skierowanie i najlepiej wtedy zapytaj :) Z tego co się orientuję, osoby z listy rezerwowej tez dostają ( jesli dostałaś informację, żeby złożyć dokumenty to skierowanie musisz dostać, bo inaczej nie złożysz dokumentów :))
    13.07.2017
  • Angelika

    Dziękuję za odpowiedź :) Sama wybieram się na pielęgniarstwo. Jednak jestem 96/90 miejsc, czyli niestety lista rezerwowa. To samo z położnictwem 52/50... :( Na stronie rekrutacujnej dostałam informację, aby złożyć dokumenty bo jestem w ścisłej liście rezerwowej. Iiii właśnie tu pojawia się problem (o ile można to tak nazwać). Nie wiem czy mam iść po skierowanie na badania do uczelni, czy zrobić je na własny koszt. To samo ze składaniem papierów; mogę złożyć na dwa kierunki czy tylko na jeden. Jeśli ktoś cokolwiek wie na ten temat to będę wdzieczna za odpowiedź :)
    13.07.2017
  • Miriam

    Hej! :) Dostałam się na studia na pielęgniarstwo, może ktoś jeszcze się wybiera? :) Co do skierowania to wyczytałam, że uczelnia daje skierowanie. http://wlinoz.ujk.edu.pl/rekrutacja/pielegniarstwo/ :)
    12.07.2017
  • Angelika

    Hej! Chciałam zapytać jak to jest z zaświadczeniem od lekarza medycyny pracy. Czy uczelnia sama wysyła na takie badanie (daje skierowanie), czy może trzeba to zrobić we własnym zakresie. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. :)
    12.07.2017
  • Vien

    15:00-15:30 mają być wyniki tak pisze na stronie
    12.07.2017
  • Welma

    Część, nie wiecie o której mają być wyniki? W Poznaniu były o 1 w nocy, mamy już po 8 a na necie dalej nic a ja muszę wiedzieć bo wyjeżdżam! :'(
    11.07.2017
  • Olalala

    Mam pytanie do studentów Pielęgniarstwa II stopnia. Jaką macie opinie o studiach? Jaki poziom? Da się pogodzić zajęcia z pracą?
    10.07.2017
  • Ola333

    Hej, czy ktoś się wybiera na pielęgniarstwo lub już studiuje ten kierunek? Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na ten temat? Czy trudno się dostać i jak ogólnie jest na tym kierunku na UJK
    03.07.2017
  • Awf Ck

    Witam, wybiera się ktoś na awf?jakieś opinie?ciężko się dostać?
    02.07.2017
  • Martyyyyna

    Hej, wybieram się zaocznie na tą uczelnie na kosmetologię, czy mógłby ktoś mi powiedzieć coś więcej odnośnie nauczania w tym trybie studiów ?
    02.07.2017
  • ole123

    Cześć wybieram się na prawo na UJK. Czy jest tu ktoś kto studiuje ten kierunek i mógłby sie na jego temat wypowiedzieć? :) Pozdrawiam
    01.07.2017
  • studentka

    Dużo zależy od studenta co wyniesie ze studiów, uczelnia tylko nakierunkowuje. Czy to UJK czy Wyższa Szkoła Robiena Hałasu bez chęci nic się nie zdziała. Na marginesie powiem że na Wydziale Nauk o Zdrowiu wykładowcy specyficzni..
    21.06.2017
  • Psychology

    Ponad 50 nie ponad 30* i 70 nie 60* literówka :)
    17.06.2017
  • Psychology

    Chyba w takim razie wybraliście mało ambitne i mało wymagające kierunki skoro tak przyjmowali każdego. Moje wyniki z matury to: ponad 80%, ponad 60 i ponad 30+ zdane dwa potrzebne rozszerzenia i dostałam się z listy rezerwowej. Mój kierunek to psychologia. Dziwi mnie naprawdę ten pseudo lajt u Was, u mnie zdecydowanie tego nie ma i nie było :)) zdecydowanie polecam ujk i jeszcze bardziej psychologie!
    17.06.2017
  • FuturePsychologist

    Z całego serducha polecam psychologie!
    17.06.2017
  • Sylwia

    Cześć :) Co możecie powiedzieć na temat zaocznych studiów dziennikarskich II stopnia? Chciałam się wybrać na magisterkę właśnie na UJK, jestem po dziennikarstwie na licencjacie. Jest trudno? Jak wygląda organizacja zaocznych? Z góry dzięki za odp :)
    13.06.2017
  • Ola

    Cześć:) Może ktoś mi powiedzieć coś na temat kierunku psychologia na ujk? Chodzi mi o to, czy opłaca się tam iść, czy warto? :)
    13.06.2017
  • olee

    Możesz próbować na pedagogikę. Przyjmują dużo osób i niekoniecznie z wysokimi wynikami :P Nie obrażając studentów pedagogiki ;) Jest bardzo dużo specjalności, niekoniecznie potem musisz pracować w szkole czy przedszkolu, a na przykład jako doradca zawodowy, czy terapeuta dziecięcy. A jeżeli nie masz zamiłowania do przedmiotów humanistycznych to finanse, administracja czy ekonomia zapewnią ci pracę. Zwłaszcza że "papierkowa robota" będzie zawsze.
    08.06.2017
  • xdxd

    hej czy ktoś może mi powiedzieć na jakie kierunki w miare dobre po ktorych można znaleźć pracę można się dostać ze słabo zdaną maturą ? czy ktoś dostał się co bardzo słabo zdał maturkę na wymarzony kierunek piszcie proszę i jakie wyniki mieliście?
    07.06.2017
  • xoxo

    Studiuję na II roku fizjoterapii na UJK. Mogę śmiało powiedzieć że drugi raz bym się tutaj nie wybrała.Złe nastawienie i chamskie odzywki profesorów do studentów są na porządku dziennym. Oczywiście są też w porządku wykładowcy umiejący przekazać wiedzę ale jest ich mniejszość. Mamy dużo przedmiotów "zapychaczy" zamiast skupić się na przedmiotach kierunkowych. Zamiast uczyć się na egzamin który decyduje o naszym być albo nie być na tej uczelni musimy uczyć się na zaliczenie z "etapów rozwoju człowieka" gdzie materiał jest rownież baardzo obszerny.. No i te okienka między zajęciami. zajęcia o 8 potem o 14 i o 18. Wracasz do domu na 21 a następnego dnia basen o 7:45. Dla dojeżdżających katastrofa.
    25.05.2017
  • Alina

    wybieram się na kierunek Nanobioinżynieria w UTP w Bydgoszczy, czy ktoś też planuje tam studia?
    18.05.2017
  • Aya97q

    Klaudia nie wiem jak jest na zaocznych ale na dziennych 2 razy na angielskim można nie być ot tak sobie a za każdym kolejnym trzeba mieć usprawiedliwienie. Raczej nie powinni cie z uczelni wyrzucić. Jesteś dla nich zyskiem przecież bo płacisz za studia
    14.04.2017
  • Klaudia

    Czy jesli nie bylam dwa razy na angielskim to moga mnie wyrzucic z uczelni ? Jak.to jest z tymi nieobecnosciami , dodam ze studiuje zaocznie.
    23.03.2017
  • Ania

    Czy ktoś z was jest na matematyce lub na grafice komputerowej? I jak jest z rekrutacją? Bo szukałam wymagań i ich nie odnalazłam. Będę zdawać angielski rozszerzony i nie wiem czy to wystarczy
    27.02.2017
  • saasss

    Studiuję zaocznie kierunek Finanse i rachunkowość. Poziom nauczania NIE JEST łatwy. Pierwszy semestr przedmioty podstawowe bardzo łatwe.. Ale już od drugiego semestru nie ma tak prosto. U nas wiele osób zrezygnowało, bo myślało że się prześlizgnie. Sa przedmioty prowadzone na odwal się ale tylko te które najmniej przydają się do tego kierunku. Reszta prowadzona rzetelnie i z zaliczeniami jest różnie. Test, test wielokrotnego wyboru, opisówka, zadania, prezentacje. Ja przed sesją poswiecam bardzo duzo czasu na nauke i jak wiadomo zdarzaja się poprawki, nawet po 4 razy. Poziom nauczania oceniam na dobry. Poziom administracji oceniam na dostateczny. ps. polecam ten kierunek
    25.02.2017
  • Natalia

    Witajcie! Chcialabym zapytac, co myslicie o filologii rosyjskiej studia magisterskie ? Polecacie te uczelnie? Zastanawia sie jeszcze nad UMSC . Prosze napiszcie mi co myślicie o UJK? Warto?
    20.02.2017
  • Natalia

    Witajcie! Chcialabym zapytac, co myslicie o filologii rosyjskiej studia magisterskie ? Polecacie te uczelnie? Zastanawia sie jeszcze nad UMSC . Prosze napiszcie mi co myślicie o UJK? Warto?
    20.02.2017
  • abookzzKr

    Что значит аудиокниги и в чем в действительности их позитивные пункты по сопоставленью с бумажными книжками? Как скачать бесплатные аудиокниги без регистрации на веб-сайте? В связи с чем так комфортно скачать звуковые книги MP3? Ответы на эти вопросы вы можете найти на нашем проекте. Говоря простым языком, аудиокниги – это записи текста, содержимого художественного или публицистического литературного произведения, как правило начитанного человеком (как к примеру, высококлассным артистом) или их командой и записанного на какой угодно акустический носитель. Их банально не нужно читать. Человеческое зрение с самого начала не приспособлено для чтения букв с листа и восприятия покадровых фильмов, по этой причине ключевым положительным моментом использования аудиокниги становится естественность восприятия информации. Они дают возможность оберегать зрение, какое и без того посажено персональным компьютером и интернетом. Скачать аудиокниги очень просто. И по естественным основаниям это приобретает все большую востребованность. Наш портал abookz.net всегда готов предоставить вам возможность скачать аудиокниги бесплатно, без регистрации и смс. Скачать аудиокниги возможно самых разнообразных жанров - фантастика, детективы, трансерфинг, сказки. Помните, что все представленные в Библиотеке книг онлайн произведения в виде электронных данных являются собственностью автора и представлены исключительно для того, чтобы иметь о них представление аудиокниги скачать
    17.02.2017
  • SamotnaSamosia

    Madzia124 Jeśli chodzi o poziom - na razie tragedia, ale to nic dziwnego. Mój rok jest pierwszym na tym kierunku, więc jeszcze się wszystko dociera. Na początku na zajęciach chaos i ogólne nieogarnięcie. Teraz już lepiej. Zajęcia - zależy które. Część ciekawa, część nie. Jak na każdym kierunku myślę. Na razie sami nie wiemy czy się opłaca - część później chce iść do policji, część pracować w zakładach karnych. Rekrutacja poszła szybko i sprawnie, nie było ani zamieszania ani nic w tym stylu. Na maturze zdawaliśmy WOS, biologię, chemię... Tak w sumie najbardziej chyba pod uwagę brali WOS. Ja osobiście zdawałam biologię i chemię - dostałam się bez trudu z wynikiem koło 60%. Pamiętaj, że na razie tak naprawdę ten kierunek się dociera, tak samo wykładowcy. Są tacy, którzy mają na nas z lekka wywalone, ale są i wymagający - jeden robił kilka poprawek z ćwiczeń i ogólnie strasznie cisnął. Inna myślała chyba, że my na innym kierunku jesteśmy... Ale to nic strasznego. Gdybyś chciała więcej informacji to pisz jak się z tobą skontaktować to napiszę ci wszystkich po nazwiskach, jakie mieliśmy problemy, kto łagodny, kto cięty. :) ;)
    15.02.2017
  • Madzia124

    Cześć. Mam pytanie do studentów kryminologi stosowanej. Jak ocniacie poziom i same zajęcia? Opłaca się, jest ciężko? I jak z rekrutacją? Co zdawaliscie i jak wam poszła matura? Z góry dziękuję za informację.
    12.12.2016
  • Madzia124

    Cześć. Mam pytanie do studentów kryminologi stosowanej. Jak ocniacie poziom i same zajęcia? Opłaca się, jest ciężko? I jak z rekrutacją? Co zdawaliscie i jak wam poszła matura? Z góry dziękuję za informację.
    12.12.2016
  • Madzia124

    Cześć. Mam pytanie do studentów kryminologi stosowanej. Jak ocniacie poziom i same zajęcia? Opłaca się, jest ciężko? I jak z rekrutacją? Co zdawaliscie i jak wam poszła matura? Z góry dziękuję za informację.
    12.12.2016
  • mila

    Są pytania zamknięte i otwarte. Głównie gramatyka. Określiłabym poziom na B2+. Ja uczyłam się z CPE i zdałam test na 94%.
    17.10.2016
  • Eliza

    Mam pytanie odnośnie egzaminu wstępnego na filologię angielską (stara matura) , tryb zaoczny czy jest trudny? Jak ten testy wygląda? czy są same pytania zamknięte czy są również otwarte. Proszę napiszcie jeżeli cokolwiek wiecie :) Chętnie dowiem się również czy jest ciężko?
    02.10.2016
  • Sigillaria

    Studiuję na tej uczelnii już 2 lata i ja nie rozumiem tych negatywnych komentarzy. Mogę powiedzieć, że nawet jest to irytujace. Wykładowcy zawsze z malymi wyjątkami byli mili i pomocni , dobrze tłumaczyli materiał i przynamniej na moim kierunku byli wymagający i trzeba się było zawsze uczyć a nie lenić. Poza tym mamy przewidziany program godzinowy i ja nie widzę problemu z odrabianiem zajęć. Uczymy się przecież dla siebie a nie ma odwal się, aby było jak najmniej zajęć. Poza tym ja miałam zajęcia w laboratorium i mogłam dotykać wszystkiego wiec nie wiem skąd te brednie wszystkie sie biorą. UJK ma wady i ma zalety ale to dobra uczelnia tak samo jak inne.
    22.09.2016
  • Magda

    co możecie powiedzieć o pedagogice ?
    08.09.2016
  • Ja

    agattebuum na wszystkie :D
    08.09.2016
  • agattebuum

    a ja mam inne pytanie, na jaki kierunek było się najprościej dostać ? na UJK w kielcach w tym roku
    25.08.2016
  • maturzystka

    Co sądzicie o kosmetologii zaocznej na ujk ? 😊
    16.08.2016
  • maturzystka

    Co sądzicie o kosmetologii zaocznej na ujk ? 😊
    16.08.2016
  • Izabela

    Słuchajcie, a jeśli dostałam komunikat, że jestem na ścisłej liście rezerwowej to jakie mam szanse, żeby faktycznie się dostać? Pytam o kierunek filologia polska. Dostałam się na inny, ale to właśnie na filologii mi zależy. Pomiędzy mną, a ostatnim przyjętym kandydatem jest 30pkt różnicy. Myślicie, że jest szansa?
    14.07.2016
  • Kizia

    Ludzie ! brońcie się nogami i rękami przed tą uczelnia ! moje przygoda dobiegła na szczęście końca, na mgr idę do Wrocławia i z tego powodu jestem bardzo szczęśliwa :). Wykładowcy - sympatią darzyłam w przeciągu 3 lat może z 4 :D reszta to totalne buraki :D szczególnie śmieje się z wielkich "profesorów" z napisem UJK przed tytułem :D. Nie maja szacunku do drugiego człowieka. UJK ma burdel w papierach ciężko cokolwiek załatwić. A i najważniejsze, ujk ma w dupie Polskich studentów :D Tam teraz sie liczbą Ukrainy (ruskie :D) którzy panosza się jak wielkie pany po mieście i po kampusie, zaliczają certyfikat z angielskiego tylko na podstawie części pisemnej i od 30% :D nie dość że nic nie muszą płacić za studia i akademik to jeszcze ujk im płaci wysokie stypendia :D nie polecam tej uczelni, to były najgorsze 3 lata mojego życia :D
    14.07.2016
  • zzz

    a co z informatyką, czy warto wybrać ten kierunek?
    14.07.2016
  • Izabela

    Słuchajcie, a jeśli dostałam komunikat, że jestem na ścisłej liście rezerwowej to jakie mam szanse, żeby faktycznie się dostać? Pytam o kierunek filologia polska. Dostałam się na inny, ale to właśnie na filologii mi zależy. Pomiędzy mną, a ostatnim przyjętym kandydatem jest 30pkt różnicy. Myślicie, że jest szansa?
    14.07.2016
  • natalia

    ciezko sie dostac na pedagogike i bezpieczenstwo narodowe? slabo mi poszly rozszerzenia...
    10.07.2016
  • Anastazja

    Ja ukończyłam licencjat na UJ, obroniłam się jako jedna z 5 osób na około 20 na roku. Na III roku dodam, bo na I było nas około 50. Tak, słynny, renomowany UJ - zero podejścia, zero dobrej woli, zero organizacji, wybujałe ego wykładowców. Dlatego chciałam przerzucić się na UJK, na magisterkę. Tak czytam te negatywne komentarze, nie wierzę, że aż tak źle jest. Nie przebije UJ, odradzam przy okazji.
    25.06.2016
  • Po ochronie srodowiska

    Studia skończyłem w zeszłym roku i dość szybko znalazłem dobra pracę w zawodzie (nie po znajomości i nie w Kielcach). Co do komentarzy Andzi i Aśki - akurat Pani dr A.R. trzymała poziom, jako jedna z niewielu prowadzących zajęcia. U "szefa" również można było się sporo nauczyć, przynajmniej na gleboznawstwie. Porażką jest natomiast postawa dr M.S. od planowania przestrzennego i kilku innych przedmiotów. Najwięcej nauczyłem się na zajęciach u dr A.R, dr hab. R.K. i prof. dr hab. A.Ś. A najwięcej podczas pisania pracy magisterskiej. Denerwujące było przepychanie największych tłumoków, po znajomości lub z obawy, że na ostatnim roku zostanie 5 studentów. Jak widzę, nie wyszło na dobre KOiKŚ pójście na ilość, zamiast na jakość. Teraz weszły studia inżynierskie i uważam, że to bardzo dobry ruch. Można zrobić inż w Kielcach, znaleźć pracę w większym mieście i zaocznie zrobić mgr na lepszej uczelni.
    22.06.2016
  • Gosia

    Jestem na pierwszym roku. W zasadzie to już prawie za nami ten pierwszy rok, ale nie polecam. Bardzo negatywne podejście przez wykładowców do studentów. Wręcz mogę powiedzieć olewające. Niektórzy uważają, że dostać u nich ocenę 3 to już szczyt wszystkiego, że to naprawdę dobra ocena.
    21.06.2016
  • tosia

    Hej :) wpłaciłam opłatę rekrutacyjną na UJK ale postanowiłam wybrać inną uczelnie w innym mieście czy uczelnia zwróci mi opłatę rekrutacyjną
    19.06.2016
  • tosia

    Hej :) wpłaciłam opłatę rekrutacyjną na UJK ale postanowiłam wybrać inną uczelnie w innym mieście czy uczelnia zwróci mi opłatę rekrutacyjną
    19.06.2016
  • Hello

    Ogólnie UJK nie jest zbyt dobrą uczelnią, ale, że nie stać mnie było na wyjazd z miasta-pozostałam przy UJK. Jak byłam w LO, każdy mówił: "Jakbyś nie napisała matury-czy 30% czy 80%, UJK cię przyjmie". I rzeczywiście tak jest. Na kieruku kosmetologia, który został niedawno otwarty, sa osobu, które nie zdawały nawet chemii na maturze..Ale tutaj nie o tym. Ja studiuję Filologię Polską ze specjalnością logopedyczną. O logopedii nawet nie wspomnę, bo to żenada. Od dwóch lat jakieś filmy o powstaniu gatunku na zajęciach... Same przedmioty FP na I roku są ok, nie trzeba bardzo kuć. Wielki festyn zaczyna się dopiero na 2. semestrze II roku. Są dwie literatury : HLP Młoda Polska/Pozytywizm i Dwudziestolecie międzywojenne, z dwoma wymagającymi wykładowcami. Nie ma przeproś. Lektury trzeba znać dokładnie, w XX-lecia kartkówki na zajęciach, typu : jaki kolor oczu miała przyrodnia siostra bohatera powieści. Pozytywizm i Młoda Polska również trzeba znać dokładne wystąpienia programowe, treści artykułów. Jednym słowem wszystko. Plus do tego na II roku ma się już seminarium, gdzie do początków czerwca trzeba oddać rozdział teoretyczny pracy, a najlepiej dwa. Ogólnie na FP jest ciężko. Wiem, ze na innych kierunkach mają po jednym egzaminie, a my mamy po 6 i to wszystkie ustne. Ogólnie nie wszyscy są tacy, ze cisną. Są też wykładowcy, którzy uczą i wymagają, np. łacina.. Bardzo dobrze wspominam, pomimo ogromu nauki i materiału. Jeśli ktoś powiedziałby mi w teraz, zeby iść na FP na UJK bo się nie trzeba uczyć, to bym go wyśmiała.
    02.06.2016
  • Mello

    Hejka, powiedzcie proszę która uczelnia w Kielcach jest najlepsza na kierunku fizjoterapia? Chcę też się dowiedzieć jak wygląda nauka na UJK i czy warto? dzięki z góry ziomekczki :D
    25.05.2016
  • tyi

    wracając jeszcze do tej dykcji i gamy durowej, inna, choć ja bardzo lubię, przeszła taki egzamin, choć miała głosik jak dziecko, i wzbudzała tym raczej politowanie niż respekt. nie był to głos oratora, kaznodziei, nauczyciela, a też i nie była nie wiadomo jak lotna studentką, żeby na to przymknąć oko. Ten egzamin wstępny to był jakiś pic na wodę. gama durowa? Zagrać na flecie do-re-mi-fa-sol-la-si-do.
    10.05.2016
  • tyi

    Zaraz o maturze moja koleżanka chciała iść na Pedagogikę, ale miał być egzamin z dykcji i grania gamy durowej na flecie, więc zrobiła na to oczy i prywatnie zaczęła studiować Fizjoterapię. I dobrze, bo magisterki w Kielcach nie kończyła, a w Lublinie, i pracuje teraz w zawodzie. Tymczasem ja po UJK i po mieszkaniu w akademikach zapoznałam takie ewenementy, które tam jakimś cudem z powodzeniem studiowały, że od razu widać, że chodzi o kasę (za każdego studenta uczelnia ma pieniądze). Dziewczyna, która brała psychotropy i nie było z nią bardzo kontaktu ani wzrokowego, ani żeby zagadać studiowała Pedagogikę. Druga, podobna, Wzornictwo. Ona jeżdziła windą wieczorami bez biustonosza w samym szlafroku, góra-dół, góra-dół. Jak się portierka zainteresowała czemu winda nie staje, okazało się, że ona jeżdzi i patrząc w lustro wyciska sobie pryszcze na dekolcie. U nas na wydziale wiele osób miało indywidualny tok nauczania, nie było to trudne taki mieć, po prostu jakaś praca w McDonalds. Najważniejsze, żeby student nie odszedł.
    10.05.2016
  • Historyczka

    Co mogę powiedziec o tej uczelni ? Sama jestem na kierunku Historia i powiem jedno Warto wybrać ! UJK to uczelni, która się rozwija, czyli staje się craz lepsza, wykładowcy mają ogromną wiedzę, można być spokojnym, że jeśli będziesz chciał się uczyć w spokojnej atmosferze to jest uczelnia dla cb. Jeśt tu wiele możliwości rozwoju,mozliwość uczestniczenia w konferencjach naukowych, możliwość wyjazdu na wymiane studencą , koła naukowe Ogólnie wszystko dla studenta. Jeśli mowa o akaemikach, to jest spokojnie, wszyscy się szanują i śmiało można się uczyc, bo nie ma głośnych i częstych imprez. Ogólnie dojazd do uczelni autobusami jest wygodny Podsumowując idź do rozijającej sie uczelni, byś to Ty został legendą , a nie żył myślą, że ktoś sławny chodził do twojej uczelni, bo to nic nie daje Poziom nauki i klimat suppper A jeśli mowa o wykładowcach, to moje doświadczenie jest świetne, dobrze przygotowani, sympatyczni i co najważniejsze widać pasję
    12.03.2016
  • TORUS

    Witajcie, przyszli słuchacze! Myślicie o swojej przyszłości? Jeśli tak, to bardzo dobrze. To pierwszy krok, aby zapewnić sobie lepsze wykształcenie, a w konsekwencji znaleźć satysfakcjonującą, dobrze płatną pracę. Profesjonalne Centrum Kształcenia TORUS przedkłada Wam bogatą i atrakcyjną ofertę liceów ogólnokształcących, szkół policealnych i kursów, które jednocześnie przerywają monotonię, jaką oferuje konkurencja i kształcą na najwyższym poziomie na kierunkach dostosowanych do aktualnych potrzeb rynku pracy. Nasza bogata oferta sprawia, że każdy znajdzie specjalizację, która mu odpowiada i z którą wiąże swoją przyszłość. Centrum Kształcenie TORUS oferuje Wam bogaty wybór kursów z szerokiego spektrum tematycznego. Wśród najpopularniejszych możemy wymienić: • wizaż • język angielski • modeling • fryzjerstwo • dekorator wnętrz • biomasaż • biomasaż leczniczy • kadry i płace Dodatkowo jako jedyna Szkoła w Kielcach posiadamy w swojej ofercie Szkoły Medyczne o kierunkach : • asystentka stomatologiczna • higienistka stomatologiczna • opiekun medyczny • technik dentystyczny • technik farmaceutyczny • technik masażysta • technik ortopeda • technik sterylizacji medycznej • terapeuta zajęciowy To tylko nieliczne kursy, jakie oferuje Centrum Kształcenie TORUS. Chcesz wiedzieć więcej? Skontaktuj się z nami. http://www.szkola-torus.pl ul. Sienkiewicza 42, 25-507 Kielce tel.: 41 241 32
    11.03.2016
  • Administrator

    Komenatarz usunięty - naruszenie regulminu.
    26.02.2016
  • maturzystka

    Witam! Na wstępie chciałam zaznaczyć, że to nie jest opinia na temat uczelni. Mam pytanie odnośnie kierunku studiów jakim jest wychowanie fizyczne. Za dwa miesiące piszę maturę. Rozszerzam tylko język angielski. Na stronie UJK przeczytałam, że osoba, która chce się dostać na ten kierunek musi rozszerzać minimum jeden jakikolwiek przedmiot (wyłączając właśnie język angielski). Czy jest jakakolwiek szansa, że przyjmą mnie na ten kierunek? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
    22.02.2016
  • maaka

    czesc podpisalam wczoraj umowe na ujk a jutro chce zrezygnowac jakie beda konsekwencje finansowe czy ktos moze wie??
    06.11.2015
  • pedago

    Hej jakiego promotora najlepiej wybrać z Wydziału pedagogicznego? do wyboru są Marek Kątny, Grzegorz Trębicki, Jolanta Szempruch, Halina Mielicka-Pawłowska
    19.10.2015
  • Odradzam studiowanie HISTORII na tej uczelni

    jeśli masz odwagę, pieniądze i chęci, to zwiewaj studiować ten kierunek gdzieś indziej Kraków, Katowice, Wrocław. Tutaj niczego się nie nauczysz, kadra słaba olewająca. Pracodawcy śmieją się z tego Instytutu, brak perspektyw dostania się do pracy w zawodzie. Próbowałam do szkoły - wyśmiano mnie, mówiąc, ze wolą zatrudnić po UJ, UP, UW bądź UŚ w Katowicach niż po UJK :-(, starałam się do Archiwum w Krakowie i też mi podziękowano na wstępie, wolą zatrudniać kogoś po swoich uczelniach, próbowałam do Archiwum Państwowego w Katowicach i też mi podziękowano, mówiąc, ze wolą po śląskiej lub krakowskiej archiwistyce, próbowałam do IPNu w Krakowie, Katowicach i też mi podziękowano, pytając mnie z uśmiechem, to w Kielcach studiują historię???? Delegatura IPN w Kielcach, to też umywa ręce i woli osoby po UJ. ODRADZAM... nie ma przyszłosci po tej uczelni.
    21.08.2015
  • karola250491

    A może jakieś opinie na temat II stopnia EKONOMII? interesuje mnie spec północnoeuropejskie studia nad rozwojem
    16.07.2015
  • Kasia

    Jeżeli już na UJK, to prawo czy pedagogika?
    13.07.2015
  • d/onkaaO

    jak jest z fizjoterapią niestacjonarnę II stopnia na ujk ? jaki poziom ? wykładowcy ? ciężko ?
    08.07.2015
  • Piotr

    Skończyłem fil pol dwa pięć lat temu. mam nadzieję, że się od tej pory coś zmieniło, bo za moich czasów było słabo. Część kadry nastawiona fatalnie do studentów. Tak jak ktoś pisał wcześniej, część wykładowców to spadochroniarze z innych uniwerków, znajdzie się kilku ze słowacką habilitacją. Sporo sfrustrowanych nieudaczników, ale żeby być sprawiedliwym, znalazło się kilku pasjonatów, którzy lubili swoją pracę i studentów. Niestety sporo wykładów i ćwiczeń było nieprzemyślanych i niepotrzebnych. Wykładowcy na nich sprawiali wrażenie, jakby sami nie wiedzieli, czego mają uczyć. Część było też słabo przygotowanych merytorycznie. Wszędzie widać było układziki, znajomości, konflikty wewnętrzne. Studenci to w 95% goście z świętokrzyskich wiosek i miasteczek. W dodatku ci mniej zdolni, tacy trójkowi, czwórkowi licealiści. Wielkiego świata tam nie spotkacie. Według mnie: jeśli macie możliwość finansową i logistyczną wybrania uczelni bardziej prestiżowej, to koniecznie to zróbcie. Powyższa opinia została sporządzona na podstawie moich doświadczeń sprzed kilku lat. Na szczęście od dłuższego czasu nie mam z tą uczelnią i środowiskiem nic wspólnego. mam nadzieję, że coś się przez ten czas zmieniło na plus w UJK.
    03.07.2015
  • Hermas

    chyba co niektórzy przesadzają, pisząc tak negatywne opinie, wg mnie UJK jest ok, zawsze znajdzie się jakiś upierdliwy wykładowca, ale żeby od razu rzekreślać cały Wydział czy uczelnię, to trochę grubo...
    24.05.2015
  • maja

    Jestem (a raczej byłam) studentką pierwszego roku na wydziale Humanistycznym i to co się tutaj dzieje to wręcz patologia. Zero szacunku do studenta, brak jakiejkolwiek organizacji; jeden wielki bajzel! Jeśli ktoś chce iść na studia po to żeby mieć jakiś papier to polecam (nie musicie chodzić na zajęcia, nie musicie się uczyć i kuć po nocach); dla nieco ambitniejszych osób radzę - uciekajcie jak najdalej bo pomimo waszych dobrych chęci i starań nic nie osiągniecie a jedynie zrobią wam wodę z mózgu i uczeń prezentujący wysoki poziom wyjdzie z założenia "po co mam się uczyć skoro i tak wszystko zaliczę" po czym skończy w maku jak wielu absolwentów UJK... po kilku miesiącach użerania się z wykładowcami wychodzę z założenia, że lepiej iść do renomowanej uczelni i wynieść z niej wiedzę a nie odklepać 3 lata i nic z tego nie mieć - znajomości, znajomościami ale wiedzę na dany temat każdy powinien posiadać - UJK wam tego nie gwarantuje !
    06.05.2015
  • Kkrieger

    Witam. Jestem doktorantem na UJK, i mam za sobą już sporo lat studiowania na tej uczelni. Jako Akademia, potem Uniwersytet Matematyczno-Przyrodniczy a teraz UJK. Widziałem jak ta uczelnia zmienia się z roku na rok. Powiem wam jak jest teraz, nie zamierzam ani sr....ć ani złocić tej uczelni, opinię pozostawia wam. Na chwilę obecną na na kilku głównych kierunkach nie otworzono w ogóle roku. Fizyka, ochrona środowiska a na Geografii ledwie 30 osób (pominę ten dziwny twór zwany turystyką). Mój rocznik liczył 120 osób dla porównania. Kończąc magisterkę, zachęcano nas do studiowania na 3 stopniu doktoranckim, zapewniając nas ze tworzą nową kadrę i doktoranci mają gwarantowane nawet 1500 zł stypendia (wiadomo, nie każdy się dostanie na ten stopień). Wraz z coraz bliższym terminem egzaminu komisyjnego w celu przyjęcia nowych doktorantów, sumka ta spadała, i zacierano ślady o poprzednich zapowiedziach. Skończyło się na tym ze trzeba się bić na punkty bo taką kwotę dostać może 10-20% doktorantów, nawet jak wszyscy byli by mega wzorowymi osobami o mega wynikach. Zostały słynne stypendia za średnią. Praca szła do przodu, dla uczelni, dla siebie, dla innych. zawsze te 400-500 zł wpadało miesięcznie za ciężką pracę i oddanie. Dziś w połowie roku zmieniają regulamin studiów doktoranckich gdzie stypendium przyznawane za średnia, zostanie uszczuplone. Otóż teraz dostanie je 2 najlepszych (średnią ocen) doktorantów. Reszta może spadać, bo tak to odebraliśmy. Podobno nie ma pieniędzy. Staramy się na chwilę obecna negocjować i ustalić co jest nie tak, ale wydaje nam się ze decyzję ustalono już dawno za naszymi plecami. Z roku na rok uczelnia się wyludnia i to drastycznie. Na takim instytucie geografii z niemal 40 zostało 20 wykładowców po zaledwie kilku latach po przemianowaniu uczelni na Uniwersytet. To co tam się wyprawia to jawna kpina, pomijając fakt jakie wpadki są z indeksami czy głupimi legitymacjami (jedni doktoranci mają papierowe legitki, drudzy elektroniczne). Idąc w tym kierunku, ta uczelnia niechybnie wyzbędzie się studentów i wykładowców, już teraz Fizyka idzie w podobnym kierunku. Ostatnio Dni Geografa rozbiły system, gdy domagano się od doktorantów uczestnictwa by pokazać gimnazjalistą nasze prace, w zamian dostaliśmy punkty za promowanie uczelni, które pozwolą dostać nam stypendium, które i tak większości z nas odbierają :). Powiem że na to zebranie NIKT prócz 4 studentów nie przyszedł. Zarządzanie, finanse, system nauczania na tej uczelni leży. Takie mam odczucia. Jak już pisałem sr....ć na UJK nie zamierzam bo mógłbym użyć gorszych słów na opisanie tego co tam się wyprawia, złocić jej też nie zamierzam. Nie dajcie się nabrać nowiutkim kilkuletnim kampusem. To tylko budynek. Ci co tam studiują wiedzą jak to wygląda, ale człowiekowi ciężko zrezygnować na takim etapie jak my, dla tego przestrzegamy świeżaków. Sprawdźcie dokładnie co wam oferuje ta uczelnia na papierze a co w realu. PS: Dziś ta uczelnia mnie zniszczyła do reszty. Przed wejściem do wydziały Matematyczno-Przyrodniczego stanął wózek z rogalami krakowskimi. Wieś tańczy i śpiewa.
    05.05.2015
  • marga

    Wiele słyszałam na temat tej uczelni, ludzie sie dziwili ze dziewczyna ze slaska majaca rzut kamieniem do Katowic pcha się na kielecką uczelnię- ale tak właśnie, pcham się i co im do tego ;) Ogólnie jestem zadowolona, uważam ze wszędzie poziom jest ten sam, wszedzie wymagaja tego samego, sama wyszłam ze sredniego liceum jesli o prestiż chodzi, a maturę zdałam bardzo dobrze..tak więc nie liczy się renoma, a wkład własny. I tak radzę Wam myśleć....a jesli chodzi o załatwianie jakichkolwiek spraw, to tak naprawdę na każdej możliwej uczelni jest jeden wielki sajgon.
    20.02.2015
  • kkkkasss

    A jak jest z matematyką II st.??
    05.11.2014
  • aśka

    Niestety wszystko negatywnego co piszą to prawda. Skończyłam ochronę środowiska i to co się tam wyprawiło najlepiej opisała poniżej andzia. Teraz zaczynam zaoczną fizjoterapię też na UJK mam nadzieję, że chociaż tam będzie lepiej...
    08.10.2014
  • mac

    Właśnie widać jak wykształciła, nawet nie umiesz zdania z dużej litery zacząć groni. Stypendia przez 5lat, podyplomowe zrobione, a na końcu w maku pracuje. Pięć lat zmarnowane. Tych, którym coś wyszło po tej uczelni, można łatwo określić ich kluczową zaletę - znajomości.
    07.10.2014
  • groni

    nie zgadzam sie, UJK to całkiem przyzwoita uczelnia, w Kielcach chyba zresztą ajlepszy wybór, jak chcesz Oxford - to smigaj stary i nie pisz o dziadach, zawsze sie znjdzie niezadowolony student, co mu nie poszlo, więc bruździ, jak ktos chce, to wychodzi ze studiów z duża wiedzą, szerokimi horyzontami, pomyslem na siebie i życie, widać - trafiło na dziada!
    03.09.2014
  • Dziad

    Dziadem uczynila mnie ta uczelnia, gdyz jest dziadowska i dziadowe sa po niej perspektywy. Tak wiec, trzeba oddac jej czesc, gdyz znakomita jest w tym co robi - robi z dziadow jeszcze wiekszych dziadow. Polecam dziadom i tym ktorzy chca zdzadziec jeszcze bardziej niz sa zdziadziali.
    12.08.2014
  • Wesolek

    Powiem tak, ten parauniwersystet to jeden wielki cyrk. Jak ktoś chce sobie "zdobywać wiedzę", to niech idzie gdzieś indziej. Zaraz wyskoczą osoby z paru kierunków zamawianych, co im płacą po kilkaset złotych, że dla chcącego to się znajdzie wszystko i od człowieka zależy ile się nauczy. Jak od człowieka zależy, to po co w ogóle było iść na te studia, trzeba było zostać w domu ;p Ja studiowałem na tej uczelni i niekompetencja poraża. Wykładowcy są niekompetentni często nawet na temat na który wykładają, nie można im pytań zadawać bo reagują agresją. Promotorzy (licencjat i magister -byli różni) to samo. Potrafią tylko wymyślać, że student jest "idiotą" skoro tak napisał - taka sztuka dla sztuki, bo za dwa tygodnie już im się ten sam fragment podoba. Jeden z promotorów powiedział, że pewien fragment był pisany przez człowieka "opóźnionego w rozwoju" (pół strony, w które tak mocno ingerował, że można by powiedzieć, że to wyłącznie on sam pisał). Dodatkowo wszędzie walka o kasę. Paru znajomych dostaje stypendia (oceny mają średnie znaczenie bo większości i tak dają 4 lub 5) za włażenie w dupę. Koślawa atmosfera na uczelni, wykładowcy wyśmiewają się z siebie nawzajem do studentów. Programy nauczania są zwyczajnie źle ułożone. Nie uczy się przydatnych przedmiotów, a takich, które zapewniają etat dla poszczególnych wykładowców. Ogólnie, jak chcesz iść dla papierka, na lajcie, bez wysiłku, bez prespektyw na pracę (może masz już stanowisko dla siebie po znajomości zaklepane) - ta uczelnia jest dla Ciebie! :)
    17.03.2014
  • andzia

    jak to zwykliśmy żartować UJK to najlepszy uniwersytet w Kielcach:):)a tak serio studiowałam ochrone srodowska na ujk i po stokroc odradzam.kadra to w 80 procentach niespełnini desperaci których albo nie chcieli albo wywalilli z innych uczelni:)frustracje wyładowują na studentach oczywiści wprowadzając terror słynna pani dr A.R. od chemii i oczyszczania wód oraz szef wszystkich szefów dr R.K.), poniżając, utrudniając najprostsze sprawy, robiąc na złosć (np słynne zajęcia terenowe z gleb 1-3 maja)...zapytajcie kogokolwiek z ochrony ...tam się dzieją patologie,,,po licencjacie uciekłam na jeden z lepszych uniwerków w kraju i wreszcie zobaczyłam ze może być normalnie, że można wymagać a przy tym być miłym i tworzyć dobrą atmosfere
    12.02.2014
  • Dawid

    Jestem obecnie na 3 roku administracji na UJK. I moge powiedzieć jedno po tym co widze co sie dzieje na moim kierunku, po znajomych z innych wydziałów UJK - uciekać stad. Byle dalej i byle szybciej. Poziom nauczania - jak w przedszkolu, pytając znajomego w Urzędzie Wojewódzkim czy przyjeli by kogos po UJK po administracji powiedzieli wprost że nie bo ta uczelnia niczego nie uczy tylko leci na kase. Wszelkie informacje wywieszane są na kartkach na drzwiach zamiast powadać je na wirtualnej uczelni(jestem na zaocznych). W tym roku Władze uczelni wprowadziły sobie system że studenci zaoczni moga mieć egzaminy na tygodniu co jest paranoją! Mimo pisania wniosków do władz uczelni sa one pozostawione bez odpowiedzi. Bez posiadania orzy sobie dowodów wpłat na uczelnie nie ma co się pokazyć w dziekanacie chociaż by po najmniejszą informacje. Wszystko kręci się wokół kasy - nie studenta i jego poziomu nauczania. Jeśli już macie wybierać studia to idźcie na prywatną np. WSEiP i będziecie spokojni np. o swój plan zajęć i egzaminów(na UJK plan zmienia się codziennie więc dzieje się tam dosłownie co chce). UJK nalicza sobie odsetki za spóźnione wpłaty w ratach (ja np. wpłacam za pół roku z góry na początku każdego semestru, a i tak mam naliczane ok 120 zł odsetek za spóźnienia we wpłatach), i jedyną możliwością aby anulować te wpłaty to nie wystarczy tylko potwierdzenie w postaci duplikatu czy blankietu. Trzeba składać szereg wniosków i gęsto tłumaczyć się dlaczego ma się odsetki mimo że zapłaciło się wszystko w terminie. Często brakuje sal wolnych (wykłady dla 80 osób prowadzone sa albo na korytarzu albo w salach przystosowanych dla max 30-40 osób (chyba że sala jest to wtedy jest normalnie). Nie ma poszanowania dla studenta ze strony części wykładowców. Na część egzaminów nie ma po co przychodzić bo jest losowanie nazwisk kto ma 3 a kto ma 2 bez gadania. Burdel na kółkach - określenie najtrafniej opisuje UJK Można by wiele wiele pisac o tej uczelni, ale jedno określa najlepiej. Z danych UJK wynika że w ciągu ostatnich 5 lat poszło na nią 2 razy mniej studentów niż na uczelnie prywatne. W dodatku papier uczelni państwowej guzik daje na rynku pracy bo każda instytucja doskonale wie jak UJK krztałci. To tyle z mojej strony i nie wybierajcie UJK.
    30.01.2014
  • absolwent

    Kadra uczeni dobrze przygotowana, wiedza przekazana na zajęciach z pracy socjalnej doskonale przydaje się w praktyce. Nie była to szkółka niedzielna tylko prawdziwa szkoła życia. Polecam
    19.01.2014
  • Dyna Consulting

    Dla naszego Klienta, studia interaktywnego kompletującego swój zespół obecnie poszukujemy osoby na stanowisko: Specjalista ds. Social Media Opis stanowiska: Generowanie dyskusji na lokalnych forach oraz blogach Aktualizacja informacji Prowadzenie działań social media Animowanie społeczności lokalnych Współpraca z mediami Prosimy o przesyłanie dokumentów aplikacyjnych na adres: kariera@dynaconsulting.pl Firma zastrzega sobie prawo skontaktowania się jedynie z wybranymi osobami. Prosimy o dopisanie klauzuli: „Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w ofercie pracy dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji zgodnie z Ustawą o Ochronie Danych Osobowych z dnia 29.08.97 (Dz. U. Nr 133 poz. 883)”.
    09.01.2014
  • wszedzie tak jest

    Asia, prawda jest taka, ze na duzych uczelniach, gdzie jest sporo wydzalow, kierunkow no co z atym idzie studentow - jest problem z obsluga organizacyjna, po prostu tym paniom w dziekantach wydaje sie, ze sa tam za kare, maja z pewnoscia kupe roboty, ale frustacje wyżywaj ana na s, czyli studentach, trzeba sie uodpornic, zdystansowac albo miec to ... wiesz gdzie, wazne, zeby byla zadowolona z samych studiow, grupy, wyadowcow, zajec, wykladow, programu (ja dostałam średni mocno, zajecia rozstzrelone, okienka), a takie rzeczy olej
    11.10.2013
  • Asia

    Obsługa dziekanatu i rekrutacji po prostu "żenua". niezrozumiałe procedury,niemiła obsługa i niekompetentna co najgorsze, nie wiedzą co mówią i wydzierają się na studenta zadając idiotyczne pytania typu- na widok orginału odpisu z Uniwersytetu Warszawskiego- " Skąd ja mogę wiedzieć, że ten dyplom jest prawdziwy?" No pomidor Proszę Pani ! hmm daleko im do jakichkolwiek standardów .
    23.09.2013
  • pytanko szybkie

    na UJK można sie jeszcze na coś załapać bez płacenia? gdzie szukać info, bo na ich stronce nie widze?
    18.09.2013
  • Absolwent

    Studia na pedagogice dziennej są świetne i wbrew ogólnym opiniom jakie krążą o tej uczelni, na zajęciach mieliśmy dużo teorii, ale i całkiem sporo praktyki. Na studiach pierwszego stopnia (pedagogika) organizują dużo praktyk śródrocznych w różnych ośrodkach, niektóre zajęcia na uczelni również prowadzone są tak, by wynieść z nich nie tylko teorię, ale i praktykę. Jeśli chodzi o wykładowców - z tym bywa różnie, jak i na innych uczelniach z resztą, raz wymagają, raz jest lekko. Ja polecam.
    06.09.2013
  • Mandarynka

    Jestem absolwentem historii w fili w Piotrkowie i niemam szans na żadną godziwą pracę, pracowałem jako goniec, sprzątacz a teraz na taśmie produkcyjnej. dziękuję Ci "uniwersytecie". Ostrzegam wszystkich przed tą pseudo uczelnią.
    02.09.2013
  • lolo

    a jaki poziom położnictwa?
    13.08.2013
  • studentka

    Przeczytałam Wasze komentarze i powiem szczerze, że mnie zaskakują.. Dobrze wiem jaka opinia krąży o UJK ale studiując na niej po 3 latach musze przyznać, że wcale nie jest tak źle ;) Jeśli ktoś chce coś wynieść z nich to wyniesie i może nie przygotowuje do pracy, ale nie oszukujmy sie.. Czy któraś nawet z renomowanych uczelni uczy praktycznych rzeczy??
    23.07.2013
  • studentka

    Przeczytałam Wasze komentarze i powiem szczerze, że mnie zaskakują.. Dobrze wiem jaka opinia krąży o UJK ale studiując na niej po 3 latach musze przyznać, że wcale nie jest tak źle ;) Jeśli ktoś chce coś wynieść z nich to wyniesie i może nie przygotowuje do pracy, ale nie oszukujmy sie.. Czy któraś nawet z renomowanych uczelni uczy praktycznych rzeczy??
    23.07.2013
  • Aga

    Ja skończyłam tutaj zarządzanie. Nie żałuje. Jak ktoś tylko przychodzi na zajęcia albo i nie i poza tym nic nie robi to wcale się nie dziwię że Wam nie pasuje!!! Można się rozwijać wystarczy chcieć.
    23.07.2013
  • Tylko nie UJK

    ...
    16.07.2013
  • Do filolog

    Jasne.... a świstak siedzi i zawija sreberka
    16.07.2013
  • pedagog

    Dziwi mnie większość negatywnych komentarzy, wydaje mi się, że większość ludzi tak piszących ma kompleks małego miasta. Ja osobiście polecam. Absolwent
    11.07.2013
  • Sobiepan

    Weź sarenka nie rozwalaj tymi swoimi tekstami. Na tych studiach to gorzej jak w przedszkolu. Siedzę i tylko słucham bełkotu jednego wykładowcy jak żali się na drugiego, bo on taki głupi jest, ale zna kogoś i coś dostał (jakieś dodatkowe godziny, bo krewny to coś). Jak wykładowcy prezentują taki poziom to... Koła naukowe, to są takie trupy w gruncie rzeczy. Wyposażony UJK? Qrwa jaja jakieś. Ja musiałem jeździć, żeby do magistra zebrać materiał po połowie Polski i wszystko z kieszeni własnej płacone. Nawet mi za zaje**** konferencje nie płacili bo kasy już nie mieli. A sorry sarna, zapomniałem, że jesteś na chemii - kierunku "zamawianym" na które to idzie większość kasy z UJK, pewnie do tego jesteś tym jednym z dupolizów/wazeliniarzy co pewnie przyklaskują na każdy durny pomysł wykładowcy. Tak, dla takich to faktycznie jest tam miejsce i różne dodatki. Jak sie chce myśleć samodzielnie i obiektywnie to radzę sobie odpuścić. Jak spytałem się czy będą chcieli wydrukować mojego magistra to powiedzieli, że nie bo jest mało wartościowy! Powiedziałem, żeby rezygnacje dali mi na piśmie i sam sam sobie znalazłem wydawcę, czego nie można powiedzieć o tych "wykładowcach" bo nikt nie chce wydawać tego ich chłamu poza kieleckimi drukarniami. Zaproponowali mi w zeszłym roku doktorat, mnie i 80% ludzi ktorzy zdali, bo jest malo przyjęć i chcą doktorantami zapełnić lukę w ilości studentów! Wybrałem inną uczelnię, a teraz odradziłem kuzynowi UJK, bo chciał iść do Kielc, tylko dlatego, żeby miasta nie zmieniać (sic!). Te studia to jedna wielka kpina, już nie wspominając o samym podejściu do studentow. Czekanie na niestniejące zajecia (bo wykladowca nie przyszedł) i odrabianie ich (bo kasa nie może przepaść) to norma. Uczelnia dla grzecznych wlazidupów, oni poczują się tam jak ryba w wodzie. Ale dla mnie to nie sa studia. Studia powinny uczyć niezależności i myślenia.
    09.06.2013
  • Natalia

    Nie mogę znaleźć tej wypowiedzi. Kobieta na prawdę pozytywnie wypowiadała się o studiowaniu pedagogiki na UJK. Tak jak Sarenka sądzę, że jeśli sami będziemy się starać, to chyba wszystko powinno być ok. W końcu to ile się nauczymy zależy głównie od nas :)
    26.05.2013
  • sarenka

    chemia jest na bardzo dobrym poziomie, isnstytut chemii w bardzo nowoczesnym budynku z wpełni wyposażonymi nowymi laboratoriami. Dla chetnych sa ciekawe koła w których można realizować pomysły... Według mnie jeżeli ktoś nie chce siedziec na tyłku a rozwijac sie oraz jest odwazny, nie boi sie zaczepić wykładowcy to może mieć dodatkowe zajecia praktyczne za darmo u speców w swoich dziedzinach a tym samym dostęp do laboratorium i odczynników bo dla chcacego nic trudnego. Studia to nie liceum gdzie wszystko dostanie sie jak na tacy tylko samemu trzeba wyjsc z inicjatywa. Bo jak ktos bedzie tak grzecznie tylko chodzic to zginie w tłumie i pracy tez nie bedzie miał...
    21.05.2013
  • Owi

    Mozesz dac link do tego artykulu pozytywnego?Ztego cowiem to jak ktos chce chodzic dla papierka to ta uczelnia jest ok. jak ktos chce sie uczyc rozwijac prace znalezc w zawodzie to nie ma szans na to po tej budzie
    10.05.2013
  • Natalia

    A co studiujesz? Czytałam bardzo pozytywną opinię o psychopedagogice opiekuńczo - terapeutycznej, muszę przyznać, że po przeczytaniu jej zdecydowałam się na wybór UJK. Nie chciałabym żałować decyzji.
    06.05.2013
  • Rafi

    Pewnie że opłaca się iść na południe. W ogóle do jakiejś lepszej uczelni w Wrocławiu, Krakowie itd. Ten UJK to nawet ludzie ze świętokrzyskiego nie wiedzą co to za uczelnia. Jeden ze starszych ludzi pytał się czy to "podróbka UJ". A same studia to sa fatalne. Mówiąc delikatnie. Weekend majowy a tu zajecia od poniedzialku do niedzieli. Tak, 1 i 3 maja i w niedziele też, bo to sa zajecia terenowe i nie zrobia ich w innym terminie, bo przepadna zajecia teoretyczne (a dokladniej to kasa za nie). To nic, że ludzie są z daleka co niektórzy. Komunikacja 3 maja nie istniała to przyjechało 3 osoby (1 Kielczanin i 2 os z samochodami). Reszta ma nieobecności i ma odrabiać zajęcia (dodatkowa kasa dla wykładowcy). Same zajecia wygladaja tak, że ma sie tony referatow do przygotywania. Jak czegoś nie wiesz, to lepiej nie pytaj, bo albo poinno to się wiedzieć, albo ktoś kto referat przygotowywał powinien to wiedzieć i złapiesz minusa. A referacik na płytę wypalić i do wykładowcy. Później na podstawie tych referatów i prac licencjackich i magisterskich piszą swoje habilitacje jak sam się jeden przynzał. Tylko że im się nie chce gromadzić materiału bo to żmunde to studenci to robią. Raczej nie liczyłbym tutaj na rozwijanie swoich zainteresowań. Dałem się złapać, bo zamiast popytać ludzi to spodobała mi się ich strona www i informacje na niej ;]. Osobiście odradzam.
    04.05.2013
  • Paweł

    Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl
    29.04.2013
  • Olek

    A studiuje ktoś może ekonomię na UJk? W ogóle opłaca się iść na UJK czy lepiej na poliude,jeśli chodzi o ekonomie?
    22.04.2013
  • Natalia

    Czy te studia są w rzeczywistości takie fatalne jak piszecie? Zastanawiam się, czy nie wyjechać na studia do Kielc, właśnie na UJK, ale czytając opinie dochodzę do wniosku, że chyba lepiej żebym została na pomorzu...:) Jak tam z pedagogiką specjalną?
    07.04.2013
  • xyz

    heej Uczelnia super, fajne zajecia ludzie i wykladowcy Ja tam ja polecam! Prima aprilis ; p Wiadomo ze do bani ale nie stac mnie bylo na wyjechanie z miasta xD
    01.04.2013
  • Racja

    okropna uczelnia. Nikomu nie polecam. Student tutaj to cos co zawadza wielkiej kadrze naukowej Jedni sie smieja z drugich i podwazaja nazajem swoje zdanie. Atmosfera nieprzyjemna. Nikt nic nie wie a jak sie chce gdzies dowidzieć czegos to student powiniem sam sie dowiedziec, bo gdzieś na ich stronie www była podana ta informacja. Jaja jakies, to teraz mam monitorowac strone www w nadzieje ze cos z sensem podadza?? Bo im sie nie chce odpowiedziec, bo kawa wystygnie? Do tego sprawdzanie obecnosci, jak w podstawowce. Trzeba byc na wszystkich zajeciach, a koniec koncow i tak wszystkich przepychaja jak leci. Wykladowcy przychodza kiedy chca. 5 godzin czekania do prodziekana, bo nie bylo go w godzinach w ktorych powinien byc, a on po 1min rozowy powiedzial "JA TO NIE WIEM, PROSZE JEDNAK SPYTAC SIE W DZIEKANACIE". **** czlowieka che trafic. Odsylaja od iwana do pogana. Trzy lata studiow, a ze mna przepychani sa tacy co mentalnie sa w szkole sredniej. Chodza do "szkoly" na "lekcje"" maja "klasowki/sprawdziany/prace domowe". Do tego maja moze 50% "obowiazkowych" obecnosi, sa wyrzucani ciagle za sciaganie na kolokwiach i egzaminach. Ale i tak koncza rok w rok nawet y 4. Wiec koncze z ta uczelnia i na magistra ide do jakiejs normalnej uczelni. Uczelnia dobra dla ludzi ktorzy leja na "prestiz, wiedze, mozliwosc pracy" a ktorzy chca jedynie papierka i maja wyrabane na ta uczelnie. Uczciwy czlowiek nie ma tu czego szukac.
    28.03.2013
  • rozczarowana

    ujk to pomyłka która nie powinna istnieć na liście polskich uczelni. zwłaszcza wydział nauk o zdrowiu jest instytucją dzięki której miejscowi lekarze, dyrektorzy instytucji oraz liczne grono znajomych dziekana znalazło dodatkowe żródło dochodu. Straciłam tam 5 lat życia, jedynym plusem było to, że sesja praktycznie nie istnieje a do zaliczenia przedmiotu wystarczy zrobienie prezentacji. Więcej pozytywów nie zauważyłam. Za to brak organizacji i niewiedza osób tam pracujących jest zauważalna od pierwszego dnia. plan układany jest tak aby student miał jak najwięcej 3h przerw miedzy zajęciami, aby zdobyc stypendium to trzeba przynieść zaświadczenie o wszystkim i od każdego członka rodziny 3 pokolenia w tył a i tak sie go nie dostanie. dowiedzieć sie czegokolwiek graniczy z cudem. przychodzisz na zajęcia a to sie okazuje że ich nie ma, idziesz na dyżur opiekuna praktyk bądź promotora a jego nie ma. umawiasz n=sie na spotkanie w instytucie na 13 a sie okazuje ze od 12 nieczynne. można wyliczać długo i dużo. jak ktoś sie chce nauczyć perfekcyjnej obsługi POwer Point i ma dużo czasu i cierpliwości to gorąco polecam. w innych przypadkach radzę uciekać daleko z tego kieleckiego ujotu!!!!
    13.03.2013
  • TonyHawk

    No najlepszym wyborem na Kielce. A jak jest sie na zamawianym kierunku to podobno kase mozna z tego ciagnac, ale nie wiem na jakich zasadach?! Ogólnie to bieda z wyposażeniem uczelni. Fajnie bo praktycznie każdy zalicza. A teraz jeden nawiekszy minus. z tego co wiem wprowadzono system bolonski ;p, ale nie mozna u nas wybierac zadnych zajec (ani dodatkowych, ani podstawowych) wszystko jest jak w podstawowce narzucone z gory. W innych uczelniach ma sie kilka glownych zajec a reszte wybiera z puli dostepnych wg. tego co cie interesuje. Za to plus dla innych i duuuuuzy minus dla UJK.
    06.03.2013
  • dyzio

    ale i tak w Kielcach Uniwerek jest najlepszym wyborem !!!
    25.02.2013
  • Thenica

    Z Marcelem mogę się zgodzić z jednym - znajomi naprawdę w porządku. Większość (jakieś 90%) to ludzie z regionu, Kielc i okolicznych miast, więc szybko idzie złapać wspólną myśl i kontakt. Budynki - w większości są nowe, dostali na nie kasę z unii, ale szybko niszczeją (nie wiem czy to zasługa środków z jakich budowano). Niektóre budynki, jak zarządzania czy geografii zaczynają "straszyć". Co do reszty to zgodzę się z Wodzianem. Kasę sępią jak mogą, wynajdują dziwne opłaty, wszystkie obowiązkowe wyjazdy trzeba płacić z własnej kieszeni. Raz nas zakwaterowali w jakiś barakach z dykty które śmierdziały, a na podłodze były mysie bobki i trupek gryzonia. Normalnie szok! A wyjazd wcale tani nie był. Jak za normalną wycieczkę w grupie, ale w dużo lepszych warunkach. Laboratoria są, ale nie pozwala się korzystać. Zawsze musimy przychodzić odrabiać zajęcia na które nie przyszedł jakiś wykładowca. Godziny sobie ustalają kiedy chcą, a i tak się spóźniają. Szczytem chamstwa było stwierdzenie, że jak byśmy poczekali do 21 to on akurat by zdążył, bo przyszedł na tą godzinę (umówił się na 14 i czekaliśmy do 18). Tak postępuje wielu wykładowców.
    20.02.2013
  • Lidia

    a może rozwiniesz swoje myśli, Marcel? opowiedz coś więcej bo zbieram informacje o różnych uczelniach, żeby wybrać najlepszą :P
    07.02.2013
  • Marcel

    Super szkoła, zajęcia, wykładowcy, znajomi - wszystko bez zastrzeżeń (no może z małymi wyjątkami ;p) chciałbym znów wrócić tu na studia...
    06.02.2013
  • ...

    Poniższy komentarz jest przerażający! Moja znajoma tam studiowała ale nie miała AŻ tak złej opinii... Chociaż nie powiem, żeby jej się jakoś szczególnie podobało... A co do pracy po studiach to też znam osoby, które dzięki znajomościom mają super pracę, chociaż normalnie nie powinny jej dostać bo są to stanowiska nawet kierownicze :/ a Ty się męcz człowieku na studiach i też nie wiadomo czy coś z tego będzie...
    29.01.2013
  • Wodzian

    Beznadziejna uczelnia. Bez zaplecza naukowego, książki trzeba zamawiać z innych miast, a jeśli ktoś marzy o nauce czegoś praktycznego to może sobie odpuścić. Sucha teoria. Dodatkowo trzeba płacić za wszystko. Jedziesz na konferencje naukową, gdzie masz reprezentować tą pożałowania godną uczelnię - MUSISZ PŁACIĆ ZA WSZYSTKO Z WŁASNEJ KIESZENI. Dodatkowo kiwają jak mogą, wymyślają różne opłaty bo "jest kryzys". Podobnie było ze zwrotem kosztów na konferencje, miały być zwrócone, a po powrocie okazało się, że "jest kryzys". Pies ich wąchał, sam płaciłem odtąd za wyjazdy. Ps. - jak masz firmę/twoi starzy mają, to możesz liczyć na stypendium na tej uczelni, bo są przyznawane prawie na chybił trafił. Odnośnie wykładowców, to jeden potrafi obgadywać drugiego do studentów i wyśmiewać się. Wykładowca nie przyjdzie - wasz problem, żeby godzinki nie przepadły, odrobione zostanie to w wolne dni, w końcu trzeba sobie zarobić. Ze wszystkich rzeczy najgorsze jest PODEJŚCIE DO STUDENTA. Wykładowcy mają taki stosunek do nich, jak rolnik do swojej TRZODY CHLEWNEJ. Mają być na miejscu, bo z nich się kasę ciągnie. Mają się słuchać bo Cię uwali. Naprawdę, sory, ale tu nie ma miejsca na wolnomyślicielstwo, jak się nie zgadzasz to masz zamknąć mordę. Zapomnij o dyskusji. To jest jak szkoła, a nie uniwersytet. Masz przyjść, zakuć, zdać, zapomnieć. Jeśli chcesz się rozwijać, to odpuść sobie tę budę.
    08.01.2013
  • Brak Słów

    Znajomości to podstawa. Właściwie w każdym mieście - jak masz znajomości, masz pracę... moja znajoma przerwała nawet studia bo dzięki swojemu przyjacielowi dostała taką pracę, że nie musi sobie zawracać głowy nauką. Nie ma sprawiedliwości na świecie
    25.11.2012
  • artur

    z tego co się orientuję dostać się tam jest banalnie prosto, a o samej pracy w Kielcach możesz zupełnie zapomnieć, chyba że masz znajomych....
    22.11.2012
  • jakitaki

    dr Miernik ostry ponoć, Dybała i Pawlik
    22.11.2012
  • piernikus

    studiuje ktoś na wydziale zarządzania i administracji ?są kosy jakieś?
    19.11.2012
  • dziadek

    Przyłóż się do matury, a na pewno dostaniesz się na uczelnie w warszawie, to wszystko zależy na jaki kierunek planujesz pójść i czego oczekujesz od uczelni, ale podejrzewam, że w warszawie również znajdziesz uczelnie na poziomie tej uczelni, wiec decyzja należy do Ciebie :)
    09.11.2012
  • hero

    Co myślicie? Czy jest duża różnica między studiami w Kielcach, a studiami w większym mieście typu Łódź czy Warszawa? Bo ja bardzo chciałabym zacząć studia w Warszawie, chociażby ze względu na miasto, że jest piękne a poza tym pracy jest dużo.. Z drugiej strony wiem jak ciężko jest dostać się na warszawskie uczelnie.. Czy w Kielcach zdobędę odpowiednie wykształcenie i znajdę potem dobrą pracę?
    05.11.2012
  • asia

    a mógłby ktoś napisać coś o ekonomii II stopnia? Myślę nad różnymi uczelniami i ta jest jedną z tych które biorę pod uwagę. Za wszelkie info dotyczące ekonomii dzięki z góry
    16.07.2012
  • sandra

    co do wzornictwa to naprawdę o wiele lepiej iść na ASP. Ja studiowałam tutaj przez jeden semestr a potem udało mi się dostać do Łodzi. Tobie też radzę próbować, chodzić na kursy i w końcu się uda :)
    04.07.2012
  • osk

    Co powiecie o wzornictwie ? Słyszałem, że nienajgorsze, a nie mam za bardzo jak śmignąć gdzieś na ASP, dlatego też pytam. Bardzo mnie to interesuje, więc liczę na rychła odpowiedź , każda opinia się liczy, pozdrawiam
    29.05.2012
  • jola

    Jest ktos moze na filologii rosyjskiej z przekładoznastwem? Zastanawia mnie to przekładoznastwo, czy mam po tym jakieś uprawnienia albo coś.
    29.05.2012
  • nafaszerowany

    "FIFARAFA" -w języku abidżańskim -"lepiący pierogi"
    10.05.2012
  • ?????

    co to znaczy fifarafe???????????
    07.05.2012
  • bonanza

    kojarzycie fifarafe dr R.Miernika ? nadal taki prostacko-luzacko-narcyzowy ?
    28.03.2012
  • chemia

    chyba jestem w mniejszosci, bo nikt nie pyta o chemię i nawet pod innymi uczelniami, które maja ten kierunke studiów brakuje zapytań o takie studia, al;e jest jak jest, moja pasja od lat to wlasnie chemia, chce studiowac ten kierunek, choc zyczliwi radza wybrac cos bardziej komercyjnego, z czego beda pewniejsze pieniadze, patrz farmacja, ja jednak obstaje przy chemii, moje pytanie: czego mozge sie spodziewac po studiach na chemii? jakie moge wybrac specajlizacje i co polecacie? jakie jest zainteresownaie tym kierunkiem? na ile jest on trudny w studiowaniu (wiem, ze to rzecz wzgledna, ja jestem uczennica wzorowa jesli chodzi o ten przedmiot) czy macier praktyki na studiach z chemii? gdzie najczesciej studenci znajduja prace po kierunku chemicznym?
    11.03.2012
  • Norka

    ja jestem na zaocznych i tez takie polecam. Jeśli chcesz sobie przedłużyć tkz \"dzieciństwo\" to dzienne. Bardziej to funkcjonuje w kontekście szkoły jeszcze. A takie zaoczne dają Ci już wiecej odpowiedzialności i rygoru. Masz czas na prace i przewżnie studenci zaoczni korzystają z tej opcji
    16.01.2012
  • euro

    zastanawiam się nad eurologistyką i mam dylemat - dziennie czy zaocznie? Lepiej więcej czasu poświęcić na naukę czy też zaocznie+praktyka czyli praca?
    09.12.2011
  • *mak

    Studiuję fizjoterapię. Jak już się przejdzie anatomię to jest z górki. Zawód fajny, więcej uprawnień niż masażysta.
    09.12.2011
  • reso

    Wybierając ten kierunek pomyślcie o swoich predyspozycjach. Jeśli jesteś odporny na stres, gotowy na starcie z trudną młodzieżą to staruj śmiało.
    09.12.2011
  • ros-ang

    jestem na fil ros-ang. nie bójcie się, można się uczyć dwóch jezyków. filologie generalnie są szalenie czasochłonne ale warto
    09.12.2011
  • do Mańki

    Na naszym roku ludzie mieszkają różnie. Jedni wolą imprezy i szał akademika, inni spokój mieszkań. Musisz wybrać. W mieszkaniach jest problem ze współlokatorami - może się okazać że człowiek z zajęć, który do tej pory był ok staje się potwornym burakiem...
    09.12.2011
  • Mańka

    Hej, jak mieszkacie? Akademik czy prywatne mieszkania? Co wybrać?
    04.06.2011
  • ALEKSANDRA

    Cześć, studiuję stosunki międzynarodowe. Bardzo sobie cenię studiowanie na tej uczelni. Niezmiernie dużo się uczę. Nie boję się konkurencji. Dam radę.
    29.05.2011
  • Ozi

    Studiuję chemię. Po skończeniu uczelni będę doskonale przygotowany do zawodu. Świetna kadra akademicka. Super ludzie na kierunku. Jest czas na naukę i zabawę.
    29.05.2011
  • student

    Uniwersytet z szeroką ofertą kierunków i specjalności. Każdy znajdzie dla siebie odpowiedni kierunek. Jestem tego pewien! Ja polecam!!
    25.05.2011
  • izis

    Ja z kolei chciałabym zachęcić przyszłych studentów do matematyki. To królowa nauk. Poziom matematyki jest wysoki ale nie zrażajcie się zbyt szybko, kadra potrafi wyjaśnić, nauczyć nawet najbardziej zawiłe tajniki tej nauki. Tak więc jeśli chcecie studiować matematykę to jak najbardziej na tym uniwerku.
    25.05.2011
  • filolog

    Jeśli szukacie ciekawych studiów na renomowanej uczelni to zachęcam do studiowania filologii polskiej z historią. Dzięki temu kierunkowi macie szanse na 2 zawody - polonisty i historyka. Wykłady prowadzone na uczelni są szalenie ciekawe, wykładowcy potrafią zarazić nas swoją pasją do nauki. Szczerze polecam.
    25.05.2011
  • germ

    Witajcie, jestem studentem filologii germańskiej na wydziale Neofilologii. Mogę wam śmiało polecić studia na uniwersytecie. Nigdzie indziej nie znajdziecie takiej jakości nauczania. Liczne lektoraty, biblioteka, wykładowcy to nasz start w przyszłość. Dzięki praktykom studenckim wiem co chcę robić po studiach.
    25.05.2011
  • Aleksandra

    Witajcie, jestem absolwentką Podyplomowych studiów z zakresu Języka rosyjskiego biznesu w turystyce. Mogę szczerze polecić te studia. Podszkoliły moje dotychczasowe umiejętności, dały mi narzędzia do pracy.
    21.05.2011