Opinie o Uczelni Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie (UMCS Lublin)

Komentarze (126)

  • n44

    Ktoś, coś o biotechnologi na umcs ?
    12.07.2017
  • Kamila

    Cześć! Interesuje mnie kierunek logistyka. Chodzę do technikum logistycznego więc wiem z czym to się je. Chodzi mi o informacje tj. w ilu osobowych grupach przeprowadzane są zajęcia w laboratoriach i czy opłaca się iść do tej uczelni na ten kierunek. Z góry dziękuję.
    12.07.2017
  • martyna

    Hej, studiuje ktoś romanistykę lub iberystykę ? Jakie wrażenia? Ciężko się dostać?
    01.07.2017
  • Olka.

    Cześć. Pytanie o kierunku produkcja medialna.. Fajne? Ktoś coś opowie. ? ;)
    22.06.2017
  • lingwa

    A to nie jest sapanie do nikogo, żeby noe bylo, bo wiem ze ludzie ogarnieci tez sie znajda :) Jedyne na co mam nadzieje, że UMCS będzie na tyle mądry i będą robić odsiewy na pierwszej sesji. Sama idę w tym roku na tą lingwistyę i wacham się miedzy UW I UMCS, ale jak widze takich ignorantow wybierajacych te kierunki to mi sie flaki wywracają. Myslalam ze jak sie idzie na studia to wiekszosc juz ogarnia po co tam idzie i dlaczego na ten kierunek. Przynajmńiej jakis zarys, ale szkoda mi nawet komentarza dla wiekszosci rocznika taze...Po studiach bedzie placz i tyle.
    07.06.2017
  • lingwa

    nie wiem czy cisna czy nie cisna na tej lingwistyce umcs, ale jak jest forum dla kandydatow na poznanskiej lingwistyce i czytam opinie niektorych ludzi to ja sie nie dziwie ze potem placza ze nie maja pracy. "Do maturzystka17" to chyba dobrze? Chyba ze sie idzie balowac na studia a nie sie uczyc a jak ktos nie ma umiejstnoscijezykowych to niech sie moze nie pcha na to? Bo potem czytam ludzi ktorzy skladaja na ten kierunek i placza ze cisna ze Stansislawa Bezy z gramtyki niemieckiej XDDD Liczylam ze na tych studiach jest troche wyzszy poziom niz na anglistyce na ktora przyjmuja 100 osob albo germanistyce ktora zrobili w ogole od podstaw i tylko grupa nauczycielska jest pewnie rownie mierna kontynuacja. Za duzo ludzi idzie na te studia z przekonianiem "o przeciez znam angielski to bedzie latwo" "o podszkole sobie jezyk bo to przeciez jak intensywny kurs jezykowy", a potem maja zdziwko i wylatuja albo obnizaja poziom reszcie ktora chce sie uczyc. Znam jedna ktora poszla na anglistyke na umcs - po technikum fryzjerskim miala isc do jakiejs policealnej a miesiac przed matura gdy bie dalo sie juz nawet zmienic deklaracji maturalnej bo miala tylko podstawowy angielski wpisany doszla do wniosku ze idzie na anglistyke, a ja sie tylk owtedy zastanawialam czy ona w ogole odroznia present continous od present simple.
    07.06.2017
  • Ekonom

    Czesc. Myslalem o kierunku finanse i rachunkowosc - czy znajdzie sie ktos kto bylby w stanie powiedziec mi cos na ten temat?
    02.06.2017
  • Dominika

    Hej,wybieram się na lingwistykę ang + francuski,ktoś przybliży temat, jakie opinie ?
    24.05.2017
  • Majka95

    Ja na początku miałam lekki problem, żeby "się przestawić" ;) wydawało mi się dziwne gdy wykładowca mówił po angielsku, zagłębiałam się w jego wypowiedzi na nagle ktoś obok szeptał po polsku ;) po miesiącu już było to dla mnie normalne i przywykłam do szybkich zmian języka, dlatego gorąco polecam filologię angielską ;)
    19.05.2017
  • inglisz

    Cześć! Niedługo chciałabym podjąć studia na UMCS, najbardziej interesują mnie kierunki anglojęzyczne. Które polecacie? Jak wygląda poziom takiego języka na wykładach? Wykładowcy mówią w sposób przystępny, tak aby każdy zrozumiał czy trzeba się nagłowić żeby cokolwiek zrozumieć? Jestem dobra z angielskiego, będę zdawała maturę na poziomie rozszerzonym, w komunikacji też sobie nieźle radzę, ale nigdy nie miałam do czynienia z lekcjami, gdzie wszystko było przeprowadzane w języku obcym dlatego mam pewne obawy. Proszę o szczere odpowiedzi!!!!
    28.04.2017
  • do maturzystka17

    Uwierz mi, że jakbym się uczyła od sesji do sesji to nie przetrwałabym tam ani jednego semestru :) Oczywiście, że się dostaniesz, przynajmniej na NA przyjmowali z niższymi wynikami.
    09.04.2017
  • maturzystka17

    Chyba idzie na studia zeby sie uczyc a nie zaliczac od sesji do sesji, bo najczesciej od tych drugich slysze biadolenie jak to zle i niefajnie. :) Nie mówie, ze się tez do nich zaliczasz. Proszę argumenty, bo na razie to tylko subiektywna opinia :D Po drugie znam dziewczyny z UW I UAM i jakos super nie narzekaja, a jak nie pasuje to wystarczy zmienic kierunek. Pytalam sie o progi na UMCS na kombinacje ang-niem, a nie porady czy się powinno tam isc czy nie.
    05.04.2017
  • do maturzystka17

    Prawda jest taka, że jak chcesz sobie odebrać chęć do życia to polecam lingwistykę :-)
    03.04.2017
  • maturzystka17

    tez sie tym interesowalam akurat a umcs nie podaje zadnych progow punktowych :/ czy z wynikami 90% z podstawy niemieckiego i 80% z rozszerzonego mam szanse na lingwistyke ang niem lub niem ang (zdaje jeszcze rozszerxony niem ale przy tym przeliczniku to pewnie wyjdzie mi tyle samo pkt co za podstawe bo nie licze na wiecej niz 50%) Pytam sie tutaj bo na forach wszyscy starsza, nauczycielki mowia znowu ze nie tak trudno i moze znajdzie sie tu jakis student z lingwy :)
    20.03.2017
  • do fsociety

    za moich czasów nie była potrzebna matura z drugiego języka, angielski był podstawą do rekrutacji, chyba, ze coś się teraz zmieniło
    20.02.2017
  • fSociety

    Witam, mam pytanie odnośnie kierunku lingwistyka stosowana. Chodzi mi dokladnie o lingwistyke angielski-portugalski. Podobno jezyka portugalskiego bedzie sie uczyc od podstaw, rozumiem wiec ze nie potrzebna jest matura z tego jezyka?? z gory dzieki za odp.
    01.12.2016
  • dr hab.

    A w moim odczuciu to Ty jesteś tym doktorem który habilitacji nie zrobił. Najwyraźniej Twoje prace naukowe nie zostały zauważone i opublikowane na liście filadelfijskiej. Czas ustąpić miejsca - takie jest życie.
    23.11.2016
  • Adu

    W moim odczuciu nie każdy musi piąć się przez wszystkie możliwe stopnie naukowe. Poza tym zrobienie habilitacji nie jest takie proste jak Ci się może wydawać. Znam wielu doktorów którzy są świetnymi wykładowcami i niepotrzebna im habilitacja by dobrze przekazywać wiedzę.
    30.10.2016
  • Kinga

    Witam Chciałabym się zapytać w jakim języku są prowadzone wykłady na anglistyce?
    30.10.2016
  • Asolwent

    MAM PYTANIE DLACZEGO NAUKOWCY KTÓRZY ZROBILI DOKTORAT 15-20 LAT TEMU I NIE PODNIEŚLI KWALIFIKACJI DO DR HAB. ??? CZY ONI MUSZĄ DALEJ PRACOWAĆ NA UCZELNI ??? PRZECIEŻ ONI NIC NOWEGO NIE WNOSZĄ DO NAUKI. CZY NIE LEPIEJ ZWOLNIĆ MIEJSCA PRZYSZŁYM NAUKOWCOM , DOKTOROM, BYĆ MOŻE NOBLISTOM ??? PRZECIEŻ UCZELNIA MUSI SIĘ ROZWIJAĆ !!!
    23.10.2016
  • aniaa

    administracja II stopnia na umcs, poleecacie?
    06.09.2016
  • aniaa

    administracja II stopnia na umcs, poleecacie?
    06.09.2016
  • aniaa

    administracja II stopnia na umcs, poleecacie?
    06.09.2016
  • fizjo w Puławach

    jakieś info na temat Fizjoterapii w Puławach ktos podeśle???? czy warto? jak nauczyciele? zaplecze do zajęć? poziom?
    23.08.2016
  • anna

    czy warto iść na tę Architekturę Informacji? Macie jakieś rozeznanie w tym temacie? Ktoś to studiuje albo już skończył?
    15.08.2016
  • mocarna

    Kochani, widzę że podobnie jak ja piszecie i pytacie :-) chyba lepiej zadzwonić do nich, bo niekoniecznie szybko doczekacie się odpowiedzi na forum, studenci na wakcjach a ludziom z rekrutacji UMCS zapewne nie chce się odpisywać na Wasze posty. Ja też tak zrobiłam, zadzwoniam - kulturka, miła rozmowa, bez pośpiechu, o tym, co jeszcze mozna teraz zrobić, gdzie są miejsca, jakie możliwości. Wrażenie mega dobre na dzień dobry. Zobaczymy, co będzie dalej :-)
    05.08.2016
  • Wiosna 2016

    Czy ktoś ma jakąś opinie na temat UMCS Zamiejscowy w Puławach (kierunek public relations i doradztwo medialne)
    22.07.2016
  • Margol11

    Witam czy ktoś studiuje produkcje medialną i może podzielić się swoją opinią?
    22.07.2016
  • Chica

    Czy może ktoś coś powiedzieć o iberystyce? Bardzo proszę..
    20.07.2016
  • Leta

    Technologie Cyfrowe w Animacji Kultury Hej :) Poszukuję kogoś, kto mógłby mi powiedzieć jak wyglądają studia na kierunku "Technologie Cyfrowe w Animacji Kultury". Jakieś opinie, oceny? :)
    16.07.2016
  • Leta

    Technologie Cyfrowe w Animacji Kultury Hej :) Poszukuję kogoś, kto mógłby mi powiedzieć jak wyglądają studia na kierunku "Technologie Cyfrowe w Animacji Kultury". Jakieś opinie, oceny? :)
    16.07.2016
  • Maturzysta

    Anglistyka - stacjonarne pierwszego stopnia Wynik: 187 pkt. Pozycja na liście: 394 jak oceniacie moje szanse na dostanie sie?
    15.07.2016
  • megii

    Czy jest ktoś kto mógłby wypowiedzieć się na temat produkcji medialnej na UMCS ? :D
    15.07.2016
  • magda

    Czy poleca ktoś kognitywistyke na UMCS? Z góry bardzo dziękuję za opinie
    15.07.2016
  • neil

    Filologia angielska to nie jest kurs językowy, czy nauczanie języka, tylko głównie studia z zakresu literatury, językoznawstwa, historii. Uczy się tam przede wszystkim o języku, podnoszenie znajomości języka to tylko dodatek. Pozdrawiam
    16.06.2016
  • kandydat

    hej , kto studiował zarzadzanie lub kierunek prawno-biznesowy i moze opowiedziec troche o studiowaniu na umcsie . myslicie ze moge sie dostac gdy rozszerzenie z geografii bardzo slabo mi poszlo i nie wiem czy nie bede miala poprawki z matematyki
    05.06.2016
  • matrix96

    Hej! Chciałabym się dowiedzieć czy na UMCS na lingwistyce stosowanej można wybrać obydwie specjalności, tj. tłumaczeniową i nauczycielską równocześnie?
    03.06.2016
  • Aldi

    Co możecie powiedzieć o ukrainistyce?
    02.06.2016
  • Sylwia

    5 lat spędzonych na UMCS-ie wspominam jako najlepszy okres w swoim życiu. Na początku Filologia polska o profilu redaktorsko-medialnym, a potem Zarządzanie ukierunkowane na strategiczne zarządzanie marką. UMCS nie tylko umożliwia łączenie kierunków i rozwijanie wielu naszych umiejętności, ale także pomaga dopasować predyspozycje każdego studenta do wymagającego rynku pracy, Jak na każdej uczelni zdarzają się te bardziej i mniej ciekawe zajęcia, tak samo jest z przystępnością wykładowców. Ogólny obraz maluje się jednak w pozytywnych barwach, wykładowcy okazują się być normalnymi ludźmi, którzy na początku chcieli trochę postraszyć nowych studentów, a z sesją można się nawet zaprzyjaźnić i zdać egzaminy za pierwszym razem! Poza zajęciami szeroka oferta kursów, szkoleń, konferencji i spotkań z ekspertami. Nie można zapomnieć też o sferze kulturalnej - student UMCS-u nigdy nie zazna nudy! Nie poczujecie tam atmosfery stresu i strachu, ale pozytywne wibracje, które nastroją Was na samorozwój, zawieranie kontaktów, kształtowanie umiejętności i zaprocentują na całe życie! Polecam i gwarantuję, że to krok, którego nie będziecie żałować! :)
    30.05.2016
  • MO

    Co możecie powiedzieć o Gospodarce przestrzennej na UMCS ? Warto tam iść ?
    25.05.2016
  • fou

    hej :) czy ktos moze cos powiedziec o bezpieczenstwie wewnetrznym na umcs? warto isc?
    22.05.2016
  • Iselilja

    Kończę II rok filologii angielskiej na UMCS i chciałabym coś powiedzieć o tym kierunku, gdyż przeczytałam tu komentarz niezgodny z prawdą. Filologia angielska stoi na bardzo wysokim poziomie na tej uczelni, a dlaczego? Po pierwsze z 180 osób po pierwszy semestrze zrobiło się 100, a obecnie jest nas niecałe 80 ;) Bardzo duży nacisk na pierwszym semestrze kładziony jest na fonetykę i jeżeli trafi się na wykładowców, którzy już od lat pracują na tej uczelni to o zaliczenie przedmiotu trzeba się bardzo postarać, a i egzamin do najprzyjemniejszych nie należy, Na pierwszych zajęciach z gramatyki jest wielkie powtórzenie ze wszystkich czasów gramatycznych, ale naprawdę można się wtedy dowiedzieć wszystkiego o wyjątkach gramatycznych o których nie usłyszy się w liceum. Gramatyka jest bardzo solidnie prowadzona, każdy wyjątek jest omówiony. Historia Wielkiej Brytanii to chyba najtrudniejszy egzamin, bo trzeba znać każdą datę, każde nazwisko, każdy szczegół, ale na szczęście z historią USA już tak nie jest ;) Testy/Egzamin ze słownictwa też wymaga dużo przygotowania. Na tym kierunku nie da się po prostu nie uczyć. Literatury na II roku to najgorsza męka, gdyż czasu mało, a tu łącznie 60 utworów na egzamin trzeba mieć wykute. Wykładowcy są super, zdarzają się wyjątki, ale zawsze jest śmiesznie, mają 'zachodnie' podejście do życia i wiedzą czego od nas oczekują. Większość z nich mówi jak prawdziwy native speaker. Sama atmosfera też jest cudowna, pozytywnie zakręceni ludzie na punkcie UK i USA, wygląd uczelni wszystko jest jak najbardziej na plus. Duży wybór ciekawych seminariów. Polecam ten kierunek na tej uczelni!
    20.05.2016
  • Beshi

    Witam! Poszukuję opinii osób, które studiowały na wydziale artystycznym UMCSu. Nie ukrywam - najbardziej interesuje mnie grafika. Egzaminy wstępne, poziom, wykładowcy, perspektywy... Ogólnie wszystko, co wiąże się ze studiami. Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie informacje, najlepiej na maila: whitepaperflower@gmail.com; aczkolwiek tutaj też będę jeszcze zaglądać. :) Pozdrawiam!
    02.05.2016
  • Ola

    Iberystyka! Czy ktoś może mi powiedzieć coś na ten temat ? Chcę zrobić specjalizację tłumacza z języka hiszpańskiego ale także uczyć się j. portugalskiego. Wiem, że wiąże się to z dużym wysiłkiem, sporo książek ale czy ten uniwersytet jest tego warty?
    18.04.2016
  • mum

    Nie wybierajcie tej uczelni. Tam jest mało wykładowców którzy uczą a za to kupa ważniaków którzy rzucają hasło i ucz się sam. tak to się można uczyć internetowo. Jak się wymaga to się daje coś od siebie. Informatyka tragedia. Na matematyce dyskretnej wykładowca " dyskretnie" coś mruczy pod nosem, zasłanie tablicę na której coś pisze, nikt go nie słyszy i tak wygląda wykład. A Kotyra robi zaliczenia z tego co jeszcze nie przerabiał.Po prostu super. Odpuśćcie sobie. Nas też przestrzegali ale nie wierzyliśmy ale to przykry fakt.
    13.04.2016
  • darenia

    Może mi ktoś powiedzieć cokolwiek na temat zarządzania na tej uczelni? Jakie trzeba spełnić wymagania oprócz tego że wybiorę np matme i angielski? jakieś progi punktowe?
    01.04.2016
  • Sandra

    Czy może ktoś się wypowiedzieć na temat dietetyki? Czy zajecia sa ciekawe, jak wykladowcy? i czy warto wybrac wlasnie umcs?
    25.03.2016
  • aja

    Bardzo sporo moich znajomym studiuje na tej uczelni i mówią o niej w samych superlatywach jak też o Korepetycje z chemii w Lublinie poprzez Preply http://preply.com/pl/lublin/korepetycje-z-chemia
    09.03.2016
  • Kari

    Co myslicie o lingwistyce stosowanej (ang-niem) na tej uczelni?
    05.03.2016
  • pol9878

    takie pytanie powinnaś zadać bezpośrednio władzom uczelni albo odwiedzić dziekanat, żeby uzyskać potwierdzone informacje
    29.02.2016
  • portugalski

    na stronie UMCS zauważyłam reklamę (tło azulejos) języka portugalskiego. Nie ukrywam, że po swoich dotychczaswych podróżach do POrtugalii mam duzy senstyment i chętnie bym się nauczyła choćby podstaw tego języka. Czy jako studentka (optymistyczne założenie od X 2016) innego zupełnie kierunku, będę mogła skorzystac z oferty nauki jęz. portugalskiego? Czy nie będzie to odpłatne?
    31.01.2016
  • emila

    Potrzebuje opinii na temat lingwistyki stos (ang niem). chcialabym pojsc na magisterke na umcs. prosze o odpowiedz , chce dowiedziec sie po prostu ogolnych informacji..
    28.12.2015
  • rescojalizacja poylomowa nja umcs

    Hej! Czy Ktoś z Was studiował resocjalizację na studiach podyplomowych na UMCS i mógłby podzielić się swoja opinią oraz powiedzieć czy ten kierunek daje konkretne kwalifikacje na dyplomie?
    22.10.2015
  • odp. do Ilony

    masz jeszcze duży wybór kierunków z otwarta rejestracja kandydatów, poczytaj, popatrz, wybierz, co Ci najbardziej leży, sama musisz decydować, ale raczej nie licz, że studia bedą lekkie, łatwe i przyjemne nawet te niematematyczne, bo zwyczajnie na każdym kierunku student musi się uczyć, żeby zdobyć zaliczenia, nie ma zmiłuj :-)
    26.08.2015
  • studia dla marzycieli

    interesuje mnie kierunek na UMCS o charakterze społecznym albo humanistycznym, absolutnie nie ekonomiczny i nie techniczny, nie ścisły - jaki polecacie jako najbardziej lajtowy??? nie żebym była leniwa, po prostu chcę skończyć sympatyczne studia rozwijające wrażliwość, postrzeganie świata i czlowieka, a w przyszlości pracować w jakijs organizacji działającej na rzecz dzieci potrzebujących pomocy, będę wdzięczna za podpowiedź i z góry dziękuję, Ilona
    19.08.2015
  • Aaanna

    Co uważacie o romanistyce na UMCSie?
    19.07.2015
  • Kasia

    Cześć wszystkim. Czy prowadzona jest jeszcze rekrutacja na studia na tej uczelni? Nie składałam wcześniej podania,gdyż nie byłam pewna czy dam radę iść na studia w ogóle.
    19.07.2015
  • krótko o kierunku: FILOLOGIA ANGIELSKA

    Jestem bardzo ambitnym uczniem, w szkole zawsze uwielbiałem angielski. Pomimo kilku sceptycznych opinii znajomych, zdecydowałem się wybrać na anglistykę, co więcej - w Lublinie. Co mam do powiedzenia na temat filologii angielskiej na UMCS'ie? Poziom tych studiów (zwłaszcza od strony praktycznej, a więc mówienie, pisanie, gramatyka itp.) jest absolutnie elementarny. Przykładowo zajęcia gramatyczne rozpoczęliśmy od przypomnienia zastosowań czasu present simple. Większość studentów anglistyki na tej konkretnej uczelni to po prostu ludzie bez większych ambicji (wnioskuję po rozmowach z nimi). Wstyd przyznać, że na "konwersacjach" (jeden z realizowanych przedmiotów) znakomita większość grupy miała problem ze składnym przedstawieniem się. Oczywiście zdarzały się nieliczne wyjątki, ale takich ludzi naprawdę nie było wielu. Rozczarowany takimi "studiami", postanowiłem nie przeciągać tej udręki i na kilka miesięcy po rozpoczęciu roku, zrezygnowałem. Nie żałuję. Krótko mówiąc - ambitnym i prezentującym dobry poziom języka NIE POLECAM (w poszukiwaniu lepszego poziomu udałbym się do Warszawy/Krakowa/Poznania) Jeśli ktoś natomiast chciałby poukładać sobie wszystkie podstawy, a następnie w ciągu 5 lat osiągnąć mniej więcej przyzwoity poziom, to chyba odpowiedni wybór dla niego/niej.
    11.06.2015
  • czyner

    W Puławach wszystko w jak najlepszym porzadku, az sam mile jestem zaskoczony ;) W tamtym semestrze mialem nawet dzien wolny, nie czekam na zajecia itp. Atmosfera dosyc kameralna, lecz bardzo przyjazna. Kazdy sie zna lub kojarzy. Szczerze polecam, bo warunki do nauki idealne :)
    28.02.2015
  • Ija

    co myślicie o kierunku "turystyka i rekreacja" ? warto iśc ?
    11.01.2015
  • Kinga

    Siemka, czy ktoś studiuje na bio­inżynie­ria pro­duk­cji żyw­ności (ma­kro­kie­runek) lub bio­inżynie­ria żyw­ności i śro­dowiska wod­nego ? Jakie są wasze opinie ?
    11.01.2015
  • darek

    Ktos studiuje na zamiejscowym w Pulawach ? Jakies opinie, jak zajecia, plan, atmosfera ? Bo na stronie http://www.umcs.pl/pl/wz-pulawy.htm wiele informacji znalezc nie mozna :(
    10.01.2015
  • lingwistyka

    Jakieś opinie na temat lingwistyki stosowanej?
    20.08.2014
  • chemia techniczna???

    a propos Chemii, co powiecie na temat Chemii Technicznej? ktoś wie więcej z własnych doświadczeń?
    28.07.2014
  • chemistry

    ktoś studiuje na UMCS chemię po angielsku i może cos wie=ęcej skrobnąć na ten temat?
    23.07.2014
  • Kamil

    cześć bardzo proszę o pomoc, studiuje dziennie politologie na UMCS od pazdziernika zamierzam zapisać się jeszcze na 2kierunek, na Filologię Polską, ale na zaoczną. czy studiując zaocznie filologię Polską jest ciężko się utrzymać na tym kierunku.? dużo nauki? bardzo proszę wszystkich o opinie. pozdrawiam.
    02.02.2014
  • Beata

    W tym roku skończyłam studia licencjackie, zaoczne na kierunku turystyka i rekreacja. Współpraca z dziekanatem jak najbardziej na plus, atmosfera na uczelni także. Kierunek ciekawy. Polecam
    19.11.2013
  • daga

    ktoś może studiuje pracę socjalną w trybie niestacjonarnym ? moglibyście coś napisać na ten temat ? :) planuje studiować ten kierunek
    08.11.2013
  • kra

    jeśli chodzi o logopedię z audiologią nigdzie nie ma planów zajęc nigdy, proszę spróbować znalezc wykaz przedmiotów, szukam godzine i jak narazie nic. Uprawnienia po studiach? Upewnijcie się czy napewno będą takie jak są zapowiadane. A jak? Nie mam pojęcia. Pozatym pełno niepotrzebnych przedmiotów, zajęcia nudne i nie przygotowoujące do pracy. NIE POLECAM W ŻADNYM WYPADKU
    20.09.2013
  • pytanie o rekrutacje

    jestem na stronie UMCS, jest zakladka o Rekrutacji, sa linki do wynikow, ale nie widze niggdzie zadnej informacji, czy na jakies kierunki jeszcze sa szanse na studia dzienne? gdzie tego szukac?
    01.08.2013
  • Pati :)

    dzięki za udzielenie odpowiedzi :)
    25.07.2013
  • do Pati

    tak naprawde w Lublinie masz pelen przekroj, mozesz isc na uniwerek, na polibude, na medyczny albo przyrodniczy, jest w czym wybierac i trzeba przyznac, ze wszystkie te uczelnie staraja sie jak, moga, samo miasto tez jest w porzadku, moze brakuje imprez kulturalnym na wieksza skale, ale jak chcesz zaliczyc dobry kncerk to i z Warszawy musisz sie bujnac do Spodka, albo Berlina, abo Pragi Czeskiej, cha, cha, UMCS to dobry pomysl jako uczelnia, choc rownie dobrym bedzie kazda inna szkola publiczna, na temat prywatnych sie nie wypowiadam, bo nie znam, i taj najwazniejsze sa osobiste prezferencje, bo jeden lubi to, drugi tamto, a kazdy student inny, pozdrawiam spod Lublina
    25.07.2013
  • feterka77

    idzie ktos na zarzadzanie?;d
    13.07.2013
  • Pati :)

    Hej :) jestem z północy, nie znam w ogóle Lublina, ale bardzo chciałabym tam iść na studia. O uszy obił mi się Uniwersytet Marii Curie Skłodowskiej, chciałabym iść tam na pedagogikę wczesnoszkolną i przedszkolną. Jakie są Wasze opinie ? Co możecie napisać o tym Uniwersytecie i samym kierunku ???
    06.07.2013
  • mała

    czy ktoś studiuje pychologię :) ? Chciałabym wiedzieć jak wyglądają studia na tym kierunku
    01.07.2013
  • d

    studiuje ktos bezpieczenstwo wewnetrzne? proszę o opinie czy jest się łatwo utrzymac
    26.06.2013
  • Odpowiedź

    To chyba dobrze że pomijają takie tematy jak Gender czy Feminizm, są to tematy niebezpieczne a co najgorsze o zabarwieniu lewicowym, a przecież wiadomo że lewicowa propaganda jest bardzo niebezpieczna i potrafi wypaczyć rzeczywistość.
    11.06.2013
  • absolwentka

    Nie polecam polonistyki, kompletna degrengolada i przestarzałe podejście do literatury, a jeśli interesuje was feminizm i gender, to omijajcie ten kierunek szerokim łukiem. Kadra skutecznie was ukształtuje dokładnie odwrotnie. Męski szowinizm się tam pleni. Nieinspirujące studia.
    22.05.2013
  • Monika

    Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl e-mail : written4you@poczta.fm
    29.04.2013
  • Administracjaa

    Nie polecam tego kierunku. Łatwo się dostać ,ale co jak słabe perspektywy ? Dużo monotonnej i nudnej nauki, pamięciówka , której po roku czasu się nie pamięta.. Bardziej polecam kierunki techniczne lub medyczne nawet na prywatnych uczelniach. Za granicą nie znajdę po tym pracy w zawodzie,ode mnie z roku tylko kilka osób pracuje w zawodzie, reszta w sklepach , ciuchlandach, za granicą itp. UMCS fajnyy :)
    25.04.2013
  • lemonka

    "To jest UMCS- tego nie ogarniesz" Hasło idealnie opisujące tą uczelnie. Uważam, że jest to jedna z najlepszych szkół wyższych w Polsce, a już napewno na lubelszczyźnie. Jest ciężko, napewno na kierunkach ścisłych; wykładowcy są wymagający, większość niefajnych, ale zdarzają się perełki;) Atmosfera jest naprawdę świetna, szczególnie przed sesją gdzie każdy każdemu chce dodać otuchy.;)
    15.03.2013
  • Monika

    Studiuje FiR na tej uczelni. Lekko nie jest, wykładowcy są wymagający i na tym kierunku się obijać nie można. Atmosfera jest świetna, ludzie cudowni, jest lekki "wyścig szczurów", ale wszystkiego mieć nie można przecież...;)
    15.03.2013
  • daria.wilczyńska

    Uważam, że ta uczelnia jest świetna. Pomimo tego, że uczęszczam na nowy kierunek powstały w 2012 roku wszystko jest bardzo dobrze zorganizowane a zajęcia jakie mnie obowiązują są dobrze dobrane do moich oczekiwań.
    11.03.2013
  • dulcita

    Jeśli chodzi o iberystykę, nie zgadzam się z poniższymi opiniami.. To prawda, że lekko na tym kierunku nie jest i dużo osób odpada, poza tym już po pierwszym semestrze nie widać znaczącej różnicy między osobami, które uczyły się wcześniej hiszpańskiego, a tymi które nie miały go wcale.. uważam jednak, że naprawdę są to ciekawe studia i warte polecenia.. trzeba się uczyć, a to klucz do sukcesu.. wiadomo, że dużo zależy od kadry, więc trzeba mieć trochę szczęścia, ale ogólnie oceniam ten kierunek na plus, z tym, że od pierwszych zajęć Hiszpanki prowadzą swoje zajęcia po hiszpańsku i nie ma co liczyć, że będą mówić po polsku.. ja z własnego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że więcej było straszenia, jaki to kierunek jest ciężki, a w rzeczywistości nie było tak źle, ale podkreślam, jeśli ktoś się nie uczy i nie poszerza swojej wiedzy samodzielnie, może mieć duże problemy..
    17.01.2013
  • andy

    Jeżeli chcecie obudzić się w latach 70 PRL - zapraszam na UMCS. Uczenia owszem, ma renome i reprezentuje pewien poziom, ale na niektórych wydziałach (Prawa, Ekonomicznym, Politologii...) chyba jeszcze nie wiedzą, że muru berlińskiego już nie ma, a Gierek dawno nie żyje. .. Z pewnością nie można odmówić temu Uniwersytetowi pewnej "czerwonej" tożsamosci i klimatu studiowania.
    26.11.2012
  • Mariaa

    To prawda, zdania są podzielone, ale zdecydowanie więcej jest opinii pozytywnych. Widać to nawet po ocenach. I ja przyłączam się do tych ocen. Studiowałam tam i nigdy nie żałowałam wyboru Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Wysoki poziom, świetni wykładowcy, wszystko na naprawdę wysokim poziomie. Polecam z głębi serca
    13.11.2012
  • BO

    Chciałem zasięgnąć opinii o tym uniwersytecie ale widzę, że zdania są bardzo podzielone :) jednym się podoba, innym mniej. Ale nie ma się czemu dziwić, zawsze tak jest :) Moim zdaniem szkoła może być spoko. Zastanawiam się nad jej wyborem :) ale zobaczymy gdzie mnie los poniesie :P
    30.10.2012
  • :)

    Potwierdzam opinię Agi o iberystyce, ja także znam ten temat z autopsji. Zastanówcie się 100 razy, zanim się zdecydujecie na iberystykę w Lublinie, ja też mówiłam sobie "oj, no będzie ciężko, ale dam radę"... I potem zonk mnie spotkał, podobnie jak prawie 3/4 mojego kierunku, czy znali hiszpański, czy nie...
    20.09.2012
  • aga

    jeśli wpadł Ci do głowy pomysł aby studiować iberystykę na umcsie to zdecydowanie odradzam. studiowałam tam rok potem jaknajszybciej ucieklam. choc pewnie duzo zalezy od prowadzacych na jakich sie trafi ja nie trafilam zbyt dobrze szczerze mowiac. choc niezaprzeczallnym faktem ktory przemawia na niekorzysc tej uczelni to to ze 1 pazdziernika bylo nas kolo 80 osob po polroczu zostalo okolo 50 czesc zrezygnowala sama lecz okolo 15-20 osob zostalo wyrzuconych po semestrze, a podchodzacych do egzaminu koncowego pnjh bylo nas 43 z czego zdalo 13. smiech na sali.wykladowcy sami wprost mowia ze im mniej nas skonczy tym lepiej dla nich bo mniejsza konkurencja na rynku pracy, wprost przyznaja ze na 2-gim rroku moze byc okolo 20 osob bo maja pieniadze tylko na wykladowcow dla jednej grupy.. pozostawiam to do oceny innych.. ale lublin zdecydowanie odradzam bo niestety potrafia obrzydzic tak piekny i przyszlosciowy kierunek studiow jak iberystyka! ODRADZAM JA I MNOSTWO INNYCH STUDENTOW
    06.09.2012
  • UMCS

    studentka, a na co się dostałaś? Ja też się teraz uczę w średnim technikum i boję się, że nie dostanę się na wymarone studia... A dobrze by było wiedzieć, że ktoś w mojej sytuacji dał sobie radę :)
    23.08.2012
  • studentka

    Dostalam się na UMCS! Już trochę ochłonęłam, przyjęłam do wiadomości to, że jestem studentką, ale nadal niezmiernie się cieszę. Nie wierzyłam że mam szanse się dostać, bo nigdy nie miałam żadnych korepetycji, a uczylam się w słabym liceum średnio się przykładając. Ale udało się. Teraz czeka mnie dużo pracy, ale co tam, dam radę :)
    12.08.2012
  • t-ów

    @gremma: przecież na studia zaoczne zawsze można się przenieść, nie jest to za duży problem. ja tak zrobiłam, to bardzo dobre rozwiązanie. mam lepsze 'zaplecze' niż znajomi z roku, bo pierwsy rok spędziłam na studiach dziennych, ale ogólnie jest spoko, przynajmniej nie mam 'tyłów'
    04.08.2012
  • gremma

    Udałam się na umcs na studia dzienne i trochę żałuję. Nadal jestem z siebie dumna że z pierwszym naborem dostalam się na studia, jednak z każdym rokiem przekonuję że szkola prywatna lub studia zaoczne mogłyby być lepszym wyborem. W końcu jeśli płaciłabym za studia, uczelni bardziej zależałoby na mnie jako studentce, a studiując zaocznie miałabym czas na nabycie doświadczenia zawodowego. Czasu jednak nie cofnę, a studia zamierzam skończyć.
    29.07.2012
  • goska

    @karolina: jeśli jesteś zawzięta, wydziały nie są zbyt daleko od siebie, a najlepiej jeszcze część zajęć się pokrywa, to tak - da się! nawet jeśli nie dostaniesz zgody na indywidualny tok studiów, z wykładowcami da się często dogadać. no ale zdarza się że sesja bardzo doskwiera, bo egzaminy kumulują się w jednym tygodniu...
    18.07.2012
  • karolina

    jest jeszcze otwarta rejestracja na europeistykę i tak się zastanawiam... czy da się radę ciągnąć dwa kierunki od pierwszego roku, zaczynając oba w tym samym moemencie?
    17.07.2012
  • kinia

    studiuję tutaj archeologię i jestem średnio zadowolona. Bitwa o praktyki, strasznie ciężka łacina. Drugi raz bym nie poszła, napewno nie na UMCS. Następnym razem wybrałabym Kraków.
    04.07.2012
  • tandetna

    Studia podyplomowe na UMCS to totalna żenada, Kadra w przeważającej mierze nie ma pomysłu na prowadzenie zajęć, kobieta która przynosi slajdy ściągnięte z Netu i każde sobie je samodzielnie czytać, wykładowcy, którzy każą samodzielnie wymyśleć i opacować tematy o czymkolwiek i przedstawić je przed grupą, prawnik który na zajęciach opowiada jakieś historie "z życia wzięte", a na @przesyła materiały do zajęć czyli kodeks pracy w pdf, to tylko skromne przykłady tego co się dzieje na kierunku zarządzanie zasobami ludzkimi. Wyróżnienie dla pani dr T. za prowadzenie zajęć z negocjacji, oraz dr.F. z marketingu - za polot i trud włożony w prowadzenie niezwykle interesujących zajęć. UMCS z otwartymi rękami przyjmie Twoją kasę, ale pamietaj że ma zamknięte oczy na Twoje potrzeby.
    30.06.2012
  • filfi

    podbijam pytanie celiny, też na maksa jestem zainteresowana erasmusem, a szczególnie jakie wymagania są względem osób które chcą wyjechać za granicę. najchętniej pojechałoby się na letni semestr do włoch, hiszpanii, grecji, generalnie gdzieś nad morze ! choć słyszałam że turcja też jest bardzo popularna. alr jakoś mnie nie kręci
    01.06.2012
  • celina

    cos ktoś moze opowiedzieć o erasmusie? czy był i na jakim kierunku? moja starsza siostra wyjechała na pół roku za granicę (do hiszpanii) studiować i nie chciała wracać ;D trochę jej zazdroszczę i też z chęcią zaznałabym takiego doświadczenia. ale pewnie trudno jest później nadrobić, bo słyszałam ze na erasmusie się nie uczy, tylko imprezuje i poznaje nowy kraj ;d
    22.05.2012
  • Izka

    Słyszałam że Lublin to świetne miasto dla studentów, jak wy to oceniacie? Byłam tam tylko raz i podobały mi się budynki uniwersyteckie oraz sam krajobraz miasta, ale to tylko detale.. Btw nie orientujecie się może jak jest z przydzielaniem urlopów dziekańskich na Kulturoznawstwie?
    15.05.2012
  • czy ja wiem, czy taki dobry???

    chyba troche za cukierkowe sa niektore opinie, zreszta wystraczy porownac oceny z innymi uniwerkami, fakt, ze jest dosc duzy wybor kierunkow, ale jak dla mnie na turystyce szalu wielkiego nie ma,
    11.05.2012
  • bee

    Jedna z lepszych uczelni w kraju, true story, potwierdzone info. Dobrze się tutaj studiuje, nie narzekam ani ja, ani moi znajomi. Poza tym specyficzny klimat Lublina jest wart wszystkiego, dobrze mi tu, poznaję wschód.
    01.05.2012
  • bozena

    a macie orientacje, jaki poziom ma UMCS jesli idzie o filologie romanska??? bylabym bardzo wdzieczna za informacje od kolegow z tego uniwersytetu, na ktorym roku najwczesniej mozliwy jest wyjazd zagranice w ramach Erasmusa? nie ma z tym kolopotu, ze ilosc miejsc jest ograniczona?
    26.04.2012
  • stosunki międzynarodowe

    wybieram sie na stusunki międzynarodowe, poprosze o informacje na temat studiów na tym kierunku, na ile jest cięąko na opierwszym roku, jak wygladaja zajeca, kto je prowadzi, kiedy wybieram specjalnosc, czy sa praktyki obowiazkowe?
    01.02.2012
  • Rick

    UMCS - może i uczelnia komunistyczna, ale i tak prezentuje znacznie wyższy poziom niż KUL. Na KULu przynależność do ministrantów, lektorów lub scholi może być wystarczającą przesłanką np. do zwolnienia z egzaminu
    28.01.2012
  • uniwerek

    uczelnia jak uczelnia, ani zle ani dobrze, zalezy, kto czego szuka, piszcie moze konkretniej, co studujecie, co wam sie podoba a co nie, bo zrobilo sie jakos przepychankowo
    28.01.2012
  • HAHAHA

    NIE DORASTA DO PIĘT KULOWI
    27.01.2012
  • gazela

    coo wy gadacie??? wejdzcie na strone i patrzcie na bogata oferte uczelni, kierunkow i specjalnosci jest mnostwo, kazdy znajdzie cos dla siebie, uczelnia jest w porzadku
    24.01.2012
  • Rick

    Na tej uczelni jest wciąż żywy komunizm. Tutaj chyba nie wiedzą, że nie ma już muru berlińskiego i myślą, że trwa stan wojenny a państwem zawiaduje Jaruzelski. Kolejki do dziekanatów jak po mięso, orzełki bez korony, profesorowie z tamtej epoki, Rada Wydziału Prawa przypomina raczej Komitet Wojewódzki PZPR
    22.01.2012
  • Randy

    Wysoki poziom i wyjątkowy klimat studiowania - nigdzie tego nie uświadczycie. Na UMCS duch komuzimu jest wciąż żywy, w szególności na Wydziale Prawa i Administracji ;) Orzełki bez korony w gabinetach profesorów, Dziekan WPIA - dygnitarz Jaruzelskiego, ostatni przewodniczący Krajowej Rady Narodowej w Lublinie, Ogólnie, mnóstwo byłych członków PZPR w środowisku naukowym tej uczelni, Egzaminy, które się będzie pamietać dłuuugie lata.....
    16.01.2012
  • Kris

    Postkomuna i tyle. Mam porównanie bo równolegle studiuję zaocznie na Wyspie. UMCS to jeszcze wiek XIX pod wieloma względami. To już chyba nawet KUL jest lepszy
    12.01.2012
  • axel

    bardzo dobry uniwersytet
    28.12.2011
  • umcs

    Atut - wykłady w języku angielskim.
    09.12.2011
  • IIst

    Ciekawe kierunki na studiach II stopnia. często takie, których nie ma na innych uniwerkach
    09.12.2011
  • Zazu21

    Pomoc materialna ze strony uczelni jest nieoceniona. Mamy możliwość swobodnego wypowiadania swojej opinii.
    09.12.2011
  • aza

    Klimat na UMCS wyjątkowy
    09.12.2011
  • -pol

    Hej, studiuję politologię. Jestem zadowolony. Wydział w fajnej lokalizacji, blisko środków transportu. Młoda kadra.
    09.12.2011
  • alf

    Studiuję dziennikarstwo. Polecam. Świetnie prowadzone zajęcia, bez nudy i zadęcia. Współpracuję z kilkoma portalami, z lokalną prasą, tak więc poza teorią szlifuję praktykę.
    08.12.2011
  • Igor

    cześć, jestem studentem 2 roku rosjoznawstwa. jeśli nie jesteście jeszcze pewni co chcecie robić w przyszłości to polecam wam ten kierunek. uważam że na wschodzie jest przyszłość i praca. dużo firm otwiera kontakty w tamtą stronę, więc będzie im przydatny ktoś ze znajomością tamtych rejonów.
    08.12.2011
  • niemiecki

    Witam, filologia germańska na tym kierunku jest na bardzo wysokim poziomie. Nowoczesny program nauczania świetnie przygotowuje mnie do przyszłej pracy tłumacza. Mam nadzieję, że moja kariera w tym zawodzie będzie prężna.
    08.12.2011
  • admin

    Cześć tegoroczni maturzyści, na pewno chcecie wiedzieć jaką opinią cieszy się uczelnia. Mogę potwierdzić że jest super. Studiuję administrację. Wiem, w jakim zawodzie będę pracować. Dążę do tego systematyczną pracą.
    08.12.2011
  • prawo

    Mati, prawo jest na wysokim poziomie. Materiał kobyła ale do nauczenia. Na prawie praktycznie uczysz się cały czas - zmieniają się zasady, ustawy, prawo. czy prawnikowi jest łatwo znaleźć pracę? Zależy któremu. Dobremu zawsze.
    08.12.2011
  • Mati

    Poproszę o opinię na temat prawa. Jaka jest jakość nauczania? Czy prawnikowi po uniwersytecie jest łatwo o pracę w zawodzie?
    25.05.2011
  • filolożka

    Hej, jestem studentką 4roku fil polskiej oraz 2 roku filologii włoskiej. Uważam, że nauka na uniwersytecie to pewność co do wysokiej jakości nauczania. Dzięki uniwersytetowi miałam możliwość studiowania na zagranicznych uczelniach, mają tutaj specjalne programy dzięki którym jest to możliwe. Liczne zajęcia praktyczne pozwalają na szlifowanie języka obcego. Jeśli jesteś filologiem z zamiłowania szybko zauważysz zalety tego miejsca.
    25.05.2011
  • 3wiek

    Jestem \"studentką\" uniwersytetu III wieku. Dzięki uniwersytetowi mogę nadal aktywnie uczestniczyć w naukowym świecie. Maturzysto, skoro ja mogę to ty też. Możesz śmiało wybrać tą uczelnię. Ma tradycję, renomę, jest nowoczesna. Na pewno znajdziesz tu kierunek dla siebie, jest w czym wybierać :)
    25.05.2011
  • Milka

    Uniwersytet z tradycjami, o dużym doświadczeniu i godny polecenia. Jedna z lepszych publicznych uczelni w tym regionie. Bardzo szeroka oferta edukacyjna, wiec każdy znajdzie cos dla siebie. Dla chętnych program wymiany MOST, co pozwala studentom na mobilnosc i zaliczanie semestru badz roku w innym uniwersytecie, to na pewno wzbogaci doświadczenia. Jak dla mnie, filologia rosyjska jest najlepsza, bo ukochana, a dodatkowo wraca ten język do łask! Juz mam propozycje pracy, dorabiam tez na tlumaczeniach, wiec o przyslosc sie nie martwie.
    15.05.2011