Opinie o Uczelni Uniwersytet Medyczny w Białymstoku (UM Białystok, UMB)

15-089 Białystok , ul. Kilińskiego 1
+48 (85) 85 748 54 73 (Rekrutacja UMB), 748 54 16 ,

Komentarze (61)

  • Koleżanka

    Jak się spóźniłaś skoro rekrutacja wciąż trwa ;)
    28.06.2017
  • Dietetyka

    Jak jest z dietetyką? Przedmioty kierunkowe są dobrze prowadzone czy byle jak? Ogólnie chcę iść do Wrocławia lub Łodzi, miał być jeszcze Lublin ale spóźniłam się 1 dzień na rejestrację :( Jakby ktoś chciał wyrazić ogólnie opinie to byłabym mega wdzięczna, wszędzie najwięcej jest o lekarskim czy farmacji, a o dietetyce trochę mało ;p
    27.06.2017
  • Maturzysta1212

    Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć z obecnych studentów na temat techniki dentystyczne. Czy ciężko się dostac i jak tam jest itd bardzo zależy mi na odp bo nie ukrywam, że brzmi interesująco. Jaki był próg w latach ubiegłych i czy są jakieś perspektywy po tym.
    26.06.2017
  • techniki dentystyczne na UMB

    kto jest kie kierunku Techniki dentystyczne, chcę podpytać o poziom zajęć. Jak wyglądają praktyki i gdzie absolwenci najczęściej znajdują pracę? Jeżeli się nie dostanę na państwową uczelnię, to gdzie w Białymstoku jest ten kierunek na prywatnych, co polecacie?
    02.05.2017
  • filmik o rekrutacji

    https://www.youtube.com/watch?v=8FclZSt4nBM - obejrzałam i sie uśmiałam :-)
    02.05.2017
  • Beti98

    Jaki był prób punktowy na logopedie w zeszłym roku?
    06.03.2017
  • Odp. Kosmetologia

    Tak, konkurencja jest duża. Z tego co wiem osoby z niższą punktacją mają problemy z dostaniem się na kosmetologię... Czekają nawet do końca września nie mając tej 100% pewności. W ubiegłym roku próg wynosił bodajże 68 pkt, ale dużo jest osób chętnych na ten kierunek z bardzo wysoką punktacją jak osoby dostające się na kierunek lekarski. Szkoda, że tak mało osób docenia ten kierunek, wiele ludzi myli kosmetologa z kosmetyczką, bo naprawdę to nie są łatwe studia.
    16.02.2017
  • Kosmetologia

    Witam:) mam pytanie jak to jest z kierunkiem kosmetologii... ciężko jest się dostać? W tym roku pisze maturę i obawiam się, że na ten kierunek jest duże zainteresowanie i ciężko będzie mi się dostać... mógłby się ktoś wypowiedzieć jak to było w ubiegłym roku? :) z jakimi wynikami staraliscie się o przyjęcie? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedzieć:)
    30.01.2017
  • analityka medyczna

    jak wygląda populrność kierunku Analityka Medyczna na tle innych kierunków medycznych? Czy jest na niego dużo chętnych? ile osób na jedno miejsce, gdzie znaleźć taką informację? No i wreszcie kwestia pracy "Po". Jak to wygląda w praktyce z zatrudnieniem dla absolwentów? jakie są zarobki? bardzo bym była wdzięczna za informacje, Maria
    02.12.2016
  • kosmetologia II stopnia

    Rozmowa polega na sprawdzeniu podstawowej wiedzy, którą powinnaś zdobyć na licencjacie tzn jedno pytanko z anatomii (ja miałam umiejscowić jedną kość i jeden mięsień, nie było to trudne), podać propozycję zabiegu kosmetycznego dla pani z jakąś chorobą skóry. Wydaje mi się, ze głównym celem tej rozmowy jest wyczucie czy kandydat będzie w stanie dogadać się z przyszłym pacjentem/klientem.
    30.10.2016
  • Basia

    Jak wyglądała rozmowa kwalifikacyjna na kosmetologie II stopnia ? Czy ktoś był?
    02.09.2016
  • żywa

    coś więcej o uzupełniających możecie napisać? czy dużo jest studentów z innych uczelni którzy robią st. II stopnia na UM w Białymstoku?
    13.08.2016
  • Beata

    Cześć planuję iść na kosmetologie II stopnia. Czy ktoś jeszcze planuje ?
    03.08.2016
  • Natalia

    jak jest na farmacji? jestem po studiach inżynierskich z chemii i się zastanawiam czy decydować się na farmację.. może ktoś coś doradzi?
    16.07.2016
  • Natalia

    jak jest na farmacji? jestem po studiach inżynierskich z chemii i się zastanawiam czy decydować się na farmację.. może ktoś coś doradzi?
    16.07.2016
  • Magda

    wystarczy 60% z jednego przedmiotu rozszerzonego
    14.07.2016
  • NIe wie czy sie dostanie

    Mam takie pytanie czy ciezko jest sie dostac na fizjoterapie?
    07.07.2016
  • Kuba

    Czy cos sie zmienio na uczelni a dokladniej na fizjoterapii? i ktos poleci ta uczelnie?
    07.07.2016
  • Kuba

    Czy cos sie zmienio na uczelni a dokladniej na fizjoterapii? i ktos poleci ta uczelnie?
    07.07.2016
  • zamyślona

    A jak z dostaniem się na pielęgniarstwo lub położnictwo ?
    27.04.2016
  • ndfuib

    polecacie techniki dentystyczne na tej uczelni?
    19.04.2016
  • hanka.firanka

    z tego co mi wiadomo, to nie ma żadnych egzaminów wstępnych, warunkiem dostania się jest zdana matura z jednego z tych przedmiotów: biologia, chemia, matma lub fizyka (wszystkie podstawa lub rozszerzenie). Wiadomo, że im mam lepszy wynik tym masz większe szanse ale swoją drogą to dziwne trochę, żeby dostać sie na dietetykę zdając tylko polski, matmę i angielski, moim zdaniem chemia i biologia powinna być obowiązkowa chociaż na podstawie.
    11.04.2016
  • Beti

    Hej :) Chce iść na dietetykę czy ktoś może to studiuje ? Chciałabym wiedzieć czy jest ciężko się dostać ? i czy ogólnie jest ciężko na tym kierunku ? Nie jestem orłem :/ Są jakieś egzaminy wstępne co to wgl jest ?
    12.02.2016
  • Róża

    Jestem na 2 roku Logopedii na tej uczelni i jeśli chodzi o kierunek, to jest ciekawy. Jeśli chodzi o ludzi, to różnie bywa. Ja akurat przyjechałam do Białegostoku z dużego miasta, myślałam, że będzie ciekawie, będzie co robić. Tymczasem zawiodłam się - bo nie ma nic do roboty w tym mieście! Ludzie są w większości z małych miejscowości pod Białymstokiem, więc zupełnie inna mentalność czasami. Także jeśli chcemy podjąć pracę studencką, to pracodawcy proponują 5zł/h... Szczerze - uczelnię polecam, miasta nie. Większe możliwości są w innych miastach.
    05.01.2016
  • farmacja na UMed w Białymstoku

    planuję pójść na kierunek Farmacja, sprawdziłam na stronie co jest liczone z matury w ramach rekrutacji (1.chemia - obowiązkowo, 2. biologia lub matematyka lub fizyka - do wyboru), no i właśnie się zastanawiam, co będzie jeśli zabraknie mi punktów na tym kierunku???? co w takiej sytacji się dzieje? czy może się okazać, że UMed zaproponuje mi inny kierunek? (nie za bardzo mnie to interesuje), czy istnieje prawdopodobieństwo, że na nainnej uczelni z tym samym świadectwem się dostanę??? czy drugie podejśie dopiero za rok? znacie podobne przypadki i moglibyście je opowiedzieć? No bo na żadnej uczelni prywatnej chyba nie ma Farmacji, prawda????
    27.11.2015
  • pytanko

    jaki procent osób kończacych kierunek lekarski lub kierunek lekarsko-dentystyczny pracuje w zawodzie? czy są tacy, którzy kończą tego typu uczelnie i zostaja bez pracy??? wiem, że to wydaje się niemożliwe i abstrakcyjne, ale może nie są to wcale takie odosobnione przypadki, na prawie jest takich absolwentów bardzo wielu...
    25.11.2015
  • moniksss

    tomasz, jakiś konkretny argument? bo nie podałeś żadnego a osobiście mam o tej uczelni bardzo dobrą opinie...
    17.08.2015
  • tomaszz

    jeśli macie wybór to wybierzcie chociażby Kraków albo Warszawę
    30.06.2015
  • arek

    ja jestem zadowolony, uczelnia ma dobre zaplecze, wykwalifikowaną kadrę, jedne co mógłbym zarzucić tej szkole to w moim odczuciu zbyt mało zajęć praktycznych, a wiadomo..w medycynie to podstawa
    09.03.2015
  • techniki dentystyczne

    interesuje mnie kierunek techniki dentystyczne i chętnie dowiem się od studentów, co śadzą i jak oceniają te studia
    01.03.2015
  • waldek

    polecam fizjoterapię, w zawodzie ciężko znaleźć dobrą pracę ale po tej uczelni to jest możliwe ;)
    03.09.2014
  • artur

    bo dzisiaj wszędzie pełno magistrów :) tylko szkoda, że dzisiaj to już nic nie znaczy... Nie zrozumcie mnie źle, bo sam studiuję, ale czy daje mi to jakąś przewagę?
    25.08.2014
  • do xyz

    gdyby jak twierdzisz wykładowcy pokończyli 2letnie szkółki to nie mogliby wykładać na uczelni, teraz żeby uczyć w liceum religii trzeba mieć wyższe wykształcenie, a co do dopiero na uniwersytecie
    07.08.2014
  • titu

    super uczelnia, moja siostra studiuje tutaj fizjoterapię, interesujące zajęcia, mili wykładowcy, duzo praktyk, polecam ;)
    05.08.2014
  • polecam

    wysoki poziom, ale do przejscia przy srednim natezeniu pracy studenta, naprawde, uczelnia na poziomie co potwierdzaja rankingi, na wysokim poziomie, bardzo dobre zaplecze, miasto przyjemne do mieszkania i spedzania wolnego czasu, wykladowcy - ja mam dobre zdanie, moze nie trafilam na takich, ktorzy sa uprzedzeni albo oceniaja po wygladzie, wiec osobiscie polecam
    30.06.2014
  • brona

    bardzo dobra uczelnia, bardzo wysoki poziom, świetna kadra, fakt, uczyć sie trzeba, ale to chyba każdy student kierunku medycznego potwierdzi, tu rzadko mozna sobie pozwolic na luz, bo później nikt za nas tego nie nadgoni, mnie sie podoba, jestem zadowolona, choc bywa czasami , ze spac ide o 2 w nocy z książką i z ta samą książką się budzę ... cha, cha, ale nie zamieniłabym
    05.02.2014
  • cathy

    jestem na kosmetologii i niczego nie żałuję, jest ciężko ale jestem bardzo zadowolona:) jedynie z dziekanatem jest trochę zawirowań
    01.11.2013
  • studiuję bez tzw. pleców

    nie miałam pleców, dostałam się na farmację i studiuję bez wiekszych problemów, tzn. zaliczając sesję i idę do przodu, Uczelnia oferuje bardzo dobre warunki studiów, zreszta cały czas się rozwija, wykładowcy, jak wszedzie są różni, ale nie widze powodów do narzekań, no chyba że ktoś się oburza na ilośc wiedzy, którą musi przyswoić
    28.10.2013
  • poziom maja wysoki, opinie dobra

    to, co piszesz o znajomosciach, plecach ... nie wiem, wydaje mi sie to mocno przesadzone, nie ma straszyc, bo ludzie sie staraja o przyjecia z daleka, z malych miejscowosci, sa dobrzy i nie mozna ich straszyc, ze jak nie maja bogatego tatusia, to sienie dostana, bo to ni jest prawda, wiem po sobie, studenci maja to do siebie, ze lubia ponarzekac, traca tez obektywizm, a jelsi jeszcze zakuwaja duzo i maja w plecy zaliczenia, to frustracja narasta, nie zmiena to jednak faktu, ze Uniwerek Medyczny w Bialymstoku jest bardzo dobrze postrzegany, cieszy sie wysoka opinia, ma porzadne zaplecze, swietna kadre, wiec mozna przymknac oko na panią Edzie w administracji, ja polecam
    20.10.2013
  • fizjoterapia

    po licencjacie było ciężko. Niektórzy asystenci pracują tam tylko dlatego że są poleceni przez rodziców, zero wiedzy (przeczytajcie za mnie prezentacje, ja odpocznę). Ogólnie to cisną, nie wspominając o farmakologii (trzeba mieć wiedzę niczym lekarz). Dziekanat wydziału nauk o zdrowiu to czysta kpina i poniżanie studenta. Bieganie i załatwianie sobie praktyk ze łzami w oczach bo w usk jak zwykle nie ma miejsc. Nie wspominając o egzaminie na magisterkę, naprawdę ODRADZAM!!! I tak przyjmują po znajomości, albo kto da więcej w łapę. w ostatnim roku odrzucili 10 osób bo musieli przyjąć znajomych/dzieci/bogatych. Wszyscy o tym wiedzą i wszyscy milczą. Warto wyjechać na mgr gdziekolwiek. Przynajmniej będziecie lepiej traktowani.
    02.09.2013
  • barbi

    do `Iza znajomości wygrywają w każdej branży dlatego łatwiej jest w ten sposób teraz znaleźć dobrze płatną pracę ale jeśli zdobędziesz wykształcenie i potrzebne umiejętności to zawsze masz szansę znaleźć coś odpowiedniego
    03.08.2013
  • Theodora

    Uczelnia super. Polecam
    03.07.2013
  • kończący fizjoterpeuta

    Jak ktoś wybiera się na fizjoterapię, szczególnie na magisterkę, to odradzam! ODRADZAM! Idą po łebkach, byle szybko, ze studiów dziennych masz wrażenie przejścia na wieczorowe... przyjazna studentom? Chyba tylko lekarzom i stomatologom...
    16.05.2013
  • Iza

    ja od zawsze miałam pociąg do medycyny. od dziecka bawiłam się w leczenie moich miśków :P fascynował mnie ten świat i tak mi zostało ;p dlatego wybieram się na studia medyczne, ale zastanawia mnie jedno - czy po takich studiach znajdę pracę? czy to nie jest trochę tak, że potrzebne są znajomości w branży?
    03.02.2013
  • zbigniew

    tylko nie każdy da sobie radę na takich studiach. Ja próbowałem swoich sił na UM, ale po pierwszym roku odpuściłem, bo może nie materiał mnie przytłoczył, ale ta cała odpowiedzialność. bo w tej pracy nie jesteś odpowiedzialny tylko za siebie, ale za innych.
    08.11.2012
  • kasia

    Ja zawsze byłam za uczelniami medycznymi. Bo takie studia to zawsze pewny zawód.. Bo komputery się popsują, pieniądze się skończą, a ludzie nadal będą chorować i potrzebować pomocy lekarskiej. Dlatego to tak ważny zawód. No i sama radość z pomagania jest nie do opisania ;)
    08.11.2012
  • under

    Oczywiście, że i w środku jest specjalistyczny i nowoczesny sprzęt, masz na czym ćwiczyć i się dokształcać. Z kadrą podobnie, jak dla mnie to jedni z najlepszych doktorów i wykładowców- podchodzą do studentów ze zrozumieniem ale także są bardzo wymagający, bo tak jak sama napisałaś- tu chodzi o ludzkie zycie.
    06.07.2012
  • under

    Oczywiście, że i w środku jest specjalistyczny i nowoczesny sprzęt, masz na czym ćwiczyć i się dokształcać. Z kadrą podobnie, jak dla mnie to jedni z najlepszych doktorów i wykładowców- podchodzą do studentów ze zrozumieniem ale także są bardzo wymagający, bo tak jak sama napisałaś- tu chodzi o ludzkie zycie.
    06.07.2012
  • halina

    baardzo ładna placówka - przynajmniej z zewnątrz. jak to wygląda w środku? czy jest specjalistyczny sprzęt, dobrze przystosowane laboratoria i odpowiednio wykształcona kadra? bo jak się chce zostać lekarzem to trzeba przyjąć porządne wykształcenie, w końcu później walczy się o ludzkie zdrowie!
    02.06.2012
  • paler

    Niech mi Pani wierzy, że nawet, jeśli nie jest, to uczelnia dołoży wszelkich starań, żeby tylko Pani syn tam studiował - jeśli oczywiście zda odpowiednio maturę. Brzydko to brzmi, ale uczelnia dostaje dofinansowanie na osoby niepełnosprawne. Poza tym, na moim wydziale innej co prawda uczelni, mam dwójkę osób z zaburzeniami ruchowymi i świetnie dają sobie radę. Chcieć to móc !
    29.05.2012
  • zatroskana_mama

    Witam, mój syn chciałby wybrać się na farmację. Jest jednak osobą niepełnosprawną, poruszająca się na wózku inwalidzkim. Czy budynek w którym mieści się wydział jest w praktyce przystosowany dla takich studentów?
    15.05.2012
  • bateria

    jak jest na technikach dentystycznych?
    11.05.2012
  • jest 5,6 - podskoczylo

    no wlasnie ocenilam i podskoczylo do 5,6, a co do uczelni, dla tych, ktorzy mysla o studiach medycznych i pochodza z tych stron, to jest praktycznie jedyby sensowny wybor, ja wiem, ze niektorzy chca sie wyrwac, uciec od mamy i taty, poznije chelpia sie gdy wracaja z Warszawy, Lodzi czy Gdanska. Prawda jest taka, jesli ktos chce wyniesc ze studiow wiedze, nauczyc sie, byc dobrym wyksztalconym lekarzem, to po zwyczajnie takim bedzie, Bo w tym zawodzie wiele przychodzi w praktyce, a uczyc trzeba sie cale zycie.
    13.03.2012
  • bogusia

    wedlug mnie uczelnia powinna miec wyzsza punktacje, nie wiem, jak to sie dzieje, ze niby piszecie - OK, a nie dajecie wyzszych not tej szkole.
    11.02.2012
  • gnomeoooo

    konkurencja duża bo to uniwerek i wcale mnie to nie dziwi. Fajnie jest studiowac na uniwerku to jakas szansa na lepsza robote być może. W dziejszych czasach to nigdy nic nie wiadomo. Czy nawet jak skonczymy medycyne nie zostaniemy czasem sprzedawcą:D
    09.12.2011
  • Kosmetologia

    Bardzo duża konkurencja byla jesli chodzi o ten kierunek! Myslałam, że juz się tam nie dostane, ale udalo się! Super ludzie i nie jest tak źle z zaliczaniem, trzeba się troszke przyłożyć - wiaodmo.
    07.12.2011
  • Werka

    Wydział nauk o zdrowiu jest bardzo przyjemnym wydziałem. Nie jest najtrudniejszy jeśli chodzi o tą uczelnie więc nie musisz się obawiać. Wiara na innych wydziałach ma wiecej zakuwania od nas. Zaliczanie nie nalezy do najgorszych,lecz zdarzaja sie przedmioty,ktore na serio ciezko zaliczyc. Zalezy tez o wykładowcy, niekotrzy idą na reke inni nie. Uczyc się trzeba, ale chyba to nie żadna nowość. Ja ze swej strony polecam
    30.05.2011
  • Magdalena

    Jestem na niestacjonarnym lek,bo nie dostałam się na dzienne.To był mój priorytet, lecz niestety nie udało się. Ogólnie nie narzekam mimo wszystko. Jestem zadowolona z obrotu sprawy. Mogę przynajmniej pracować i zdobywać do doświadczenie no i sianko:)
    29.05.2011
  • Jagoda

    Ktoś może ma jakieś dobre wiadomości na temat wydziału nauk o zdrowiu?Jaki klimacik i czy jest wysoki poziom? Trudno się zalicza ? itp:) Nie chciałabym próbować na marne i myśleć , ze zaraz mnie wywalą ze studiów he he
    28.05.2011
  • agata

    polecam . jestem na lekarskim - medycyna. Super ciekawe zajecia . Cwiczenia godne polecenia. Na cwiczeniach ciekawe są preparaty hehe o które czasem zdarzają się kłotnie np . o konczynę prawą .
    22.05.2011
  • Monia

    Studiuje tutaj farmacje , na początku obawiałam się trochę języka angielskiego.Myślałam , że trafie do bardziej zaawansowanej grupy. Okazało się jednak , że przydział do grup , zalezy od wyniku na świadectwie maturalnym :) ogolnie wydaje mi się , że to babska uczelnia - przynajmniej kierunek farmacja jest oblegany przez kobietki ;p
    21.05.2011