Opinie o Uczelni Uniwersytet Opolski (UO, Uniwersytet w Opolu)

45-040 Opole , pl. Kopernika 11
+48 (77) 541 59 88,

Komentarze (78)

  • Nikkki

    Nie polecam. Mam porownanie do innej wyszej panstwowej uczelni i pod wzgledem organizacyjnym UO lezy. Nie wspomne o obsludze w dziekanacie. Tragedia i traktowanie studentow jak smieci.
    20.06.2017
  • Lilia

    Jest tu ktoś kto coś wie o PSYCHOLOGII ? Polecacie czy nie ? Warto ? Ciężko się dostać ?
    16.06.2017
  • Studentka

    Serdecznie nie polecam tej uczelni !!! Wykładowcy nie przychodza na zajecia, przekładają egzaminy i ćwiczenia bez uzgodnienia lub zapytania (mowa o studiach zaocznych) nie przekazują wiedzy, robią wszystko na odwal, panie w dziekanacie maja wiecznie problem ze ktos przyszedł. Uczelnia droga, bo za msc prawie 490 zł ... przedmiotu niedopasowane do kierunków studiów. Wykładowcy nie odpisują na maile, z laska umawiają sie ja wpisy do indeksów. Ogolnie żenada i szkoda czasu, pieniędzy i nerwowo !
    09.06.2017
  • medycyna ???

    od kiedy Uni _Opolski na Medycyne? poprosze o info pliiz
    30.05.2017
  • Moll

    Szukam opinii na temat biotechnologii medycznej, są tutaj jacyś studenci tego kierunku.
    18.05.2017
  • organista

    Jak jest na Muzykologii na Wydziale Teologicznym tegoż Uniwersytetu? Czy są to zajmujące i ciekawe studia, gdzie można zdobyć głęboką wiedzę? Czy lepiej iść od razu np na KUL?
    08.11.2016
  • "biolog"

    Studiowałem tam licencjat z biologii. Patrzę a na magisterce te same nieciekawe przedmioty. "Profesorowie" prowadzą zajęcia na odwal. Nawet uczyć mi się nie chciało. Poszedłem na mgr na UWr. Tam dopiero się czegoś nauczyłem, a i tak nie znalazłem pracy w swoim zawodzie. Dam wam radę od serca i mózgu. Jeśli nie chcecie zmarnować życia uczcie się angielskiego i wyjeżdżajcie na zachód po wiedzę. W Polsce jej nie znajdziecie
    07.11.2016
  • tomasz

    Jeżeli chodzi o studia dzienne to np. poziom studentów prawa dziennego od 2013 roku coraz niższy... niedługo będą studiować półanalfabeci, nie wszyscy ale 80%. Za to zaoczni i to nie tylko na prawie są coraz lepsi ot taki paradoks. Zdawalność na aplikacje marna, za to przedmioty nie potrzebne są i to w ogromnej ilości, zamiast uczyć konkretów walą teorię na nic niepotrzebną.
    01.11.2016
  • studia medyczne

    czy nabór na kierunek lekarski będzie w następnym roku? czy obecni maturzyści, którzy w maju 2017 beda zdawac maturę, czy bedą mogli złożyć dokumenty na medycynę?
    20.09.2016
  • Info o rekrutacji na UO

    Mają jeszcze full kierunków, na które przyjmują kandydatów: Administracja Architektura krajobrazu (rejestracja do 18.09.2016 r. egzaminy 20 i 21.09.2016 r.) Bezpieczeństwo międzynarodowe Biologia Biotechnologia, studia licencjackie Biotechnologia, studia inżynierskie Biotechnologia medyczna Chemia biologiczna Chemia i analityka żywności Chemia nowoczesnych materiałów 3,5-letnie, inżynierskie Coaching filozoficzny Dziennikarstwo i komunikacja społeczna Edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych (rejestracja do 18.09.2016 r., egzaminy 20 i 21.09.2016 r.) Edukacja tech.-inf. sp. nauczycielska: informatyka i technika Edukacja techniczno-informatyczna, sp. inżynieria cyfrowej obróbki obrazów i poligrafii Ekonomia English in Public Communication Filologia angielska (English Philology), profil praktyczny, studia w j. angielskim Filologia angielska (English Philology), sp. English and Chinese, studia w j. angielskim Filologia germańska (Germanische Philologie) Filologia germańska - nauczycielska z rozszerzonym j. angielskim Filologia polska Filologia romańska od podstaw Filologia z logopedią, nauczycielska Filologia, j. polski od podstaw z j. niemieckim Filologia, sp. slawistyka (język czeski/język rosyjski) Filozofia Fizyka, specjalność diagnostyka i analityka medyczna Gospodarka przestrzenna Historia Informatyka, studia licencjackie Informatyka, studia inżynierskie Inżynieria środowiska Język biznesu Języki obce w turystyce Języki obce w turystyce, profil praktyczny Kultura śródziemnomorska Kulturoznawstwo Kształcenie wczesnoszkolne z wychowaniem przedszkolnym Logistyka Międzyobszarowe Indywidualne Studia Humanistyczno-Społeczne (MISHUS) (zapisy do 22.09.2016 r. rozmowa kwalifikacyjna 23.09.2016 r.) Matematyka Muzykologia Nauki o rodzinie Ochrona środowiska Odnawialne źródła energii Pedagogika opiekuńczo-wychowawcza i terapeutyczna Pedagogika pracy z poradnictwem i bezpieczeństwem pracy Pedagogika małego dziecka z wychowaniem przedszkolnym Pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna z j. angielskim Pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna z edukacją artystyczną Pedagogika resocjalizacyjna z profilaktyką społeczną Pedagogika sp. zarządzanie i komunikacja w instytucji Pedagogika, sp. animacja i organizacja czasu wolnego Politologia Praca socjalna Socjologia Socjologia, sp. Intercultural Comunication Stosunki międzynarodowe Teologia Teologia kapłańska Turystyka historyczna Zarządzanie
    17.08.2016
  • Spec

    Cześć, zastanawiam się nad pójściem do tej szkoły na zarządzanie, dodam że interesuje mnie ta dziedzina. Chciałbym usłyszeć jakieś opinie na temat tego kierunku w tej szkole. Ktoś pomoże? Pozdrawiam.
    03.08.2016
  • Politologia (((

    Odradzam Każdemu, szcególnie kierunek politologia. Poziom nauczania jest barszo niski, przedmioty nikomu do niczego nie przydatne. Nie moge mówić o innych kierunkach ale dla mnie pójście na tę uczelnię było jenym z największych błędów mojego życia, po prostu straciłam rok i bardzo żałuję. Kiedyś moja znajoma, jedna Pani z Opola powiedziała uciekaj stąd, z tej uczelni jaknajszybciej . wtedy ja ją nie zrozumiałam ale teraz widzę ona miała rację... Jeden fakt o którym chciałabym tutaj napisać - początek roku kierunek politologia -27 studentów, w końcu roku 20 a na II rok politologii idzie ni więcej niż 10 studentów.
    17.07.2016
  • Do Edka z wpisu z 01.03.2016 11:03:21

    Gościu nie wierzę, że na UJ miałeś najlepsza średnią na historii?? Sam zwiałem z UO po roku studiowania historii z bardzo dobrą średnią 4,45, po przeniesieniu się na UJ już nie było tak wesoło. Zdecydowanie nie ma porównania ten kierunek na tych dwóch uczelniach. Wygrywa oczywiscie Uj. Proszę bez ściemy, gdzie Rzym, a gdzie Krym. Temu kierunkowi na UO dużo brakuje do ujotowskiej historii. Wymienie tu chociaż zajęcia z NPH, starożytność, specjalizacje, które były na UO nieciekawe. Widać zresztą później jak rozwoziłem podania o pracę, że z dyplomem Uj szybciej znalazłem pracę.
    06.07.2016
  • filologia polska

    cześć, potrzebuje szczerej opini na temat filologi polskiej. jak wygladaja wykłady, wykładowcy, jaki jest poziom nauczania. jesli ktoś ma doświadczenia odnośnie tego kierunku z innych uczelni (np. wrocław) ż proszę o opinię ;)
    27.06.2016
  • DM

    co sądzicie o zarządzaniu na uo? chętnie dowiem się czegoś więcej na ten temat, moj mail: misia.misiula@onet.pl
    27.06.2016
  • Politologia

    Zdecydowanie polecam studia na Uniwersytecie Opolski. Przede wszystkim na UO są świetne warunki do działalności studenckiej, władze uczelni i poszczególnych wydziałów oraz instytutów w bardzo dużym stopniu wspierają studentów, którzy chcą robić coś poza chodzeniem za zajęcia. Poza tym (Instytut Politologii) bardzo wysoki poziom merytoryczny zajęć prowadzony nie tylko przez świetnych naukowców, ale przede wszystkich osoby, dla których dziedzina, w której się specjalizują jest również pasją.
    23.05.2016
  • Łapka

    Treść przedmiotowa nauczania mija się z faktem rzeczywistym i z tym, czego tak naprawdę oczekuje nasza przyszła praca od nas samych. zajęcia są prowadzone (w 90% przypadkach) w sposób zbyt chaotyczny, przez co odnoszę wrażenie że sama kadra dydaktyczna nie wie o czym mówi (może wina leży w zatrudnianiu ludzi starej daty, z czerwonym życiorysem, którzy podczas zajęć są NEUTRALNI i APOLITYCZNI?). Kpina ludzie... Zmarnowany czas, nie polecam tej uczelni i tego bałaganu na każdym szczeblu organizacyjnym, siatkach godzin i nie tylko. Mała prośba dla ludzi z wysokim ego studiującym co niektóre kierunki: dajcie sobie spokój. Przyszli pracodawcy zweryfikują waszą wiedzę i dopiero wtedy będziecie mogli się tak panoszyć w tym Opolu, z neseserem i kołnierzykiem. Najpierw do czegoś dojdźcie, a później pogadamy czy aby na pewno jesteście tak pewni swojej wiedzy i możliwości, bo wykładowcy i studenci mydlą sobie oczy, a prawda jest nieco inna. Ah, szkoda w ogóle gadać, nie warto było.
    09.05.2016
  • Omega92

    Widzę że sporo negatywnych komentarzy pojawia sie tutaj pod adresem WPiA UO. Osobiście nie rozumiem tej frustracji może wynika z tego że nie rozumie się po co są studia. Studia opierają sie o samodzielną pracę, nikt do głowy siłą wam nic nie włoży. Nie można przerobić całego materiału np. z prawa cywilnego czy karnego w 30 h wykładów. Studia na prawie w Opolu są na wysokim poziomie a to z racji tego że dają możliwość wszechstronnego rozwoju. Zarzut pod adresem 'indeksy są papierowe bo uczelni nie stać na elektronicznej jest nietrafny. Uczelnia przeprowadziła konsultacje ze studentami i uszanowała ich wybór (pomimo że dla administracji uczelni system elektroniczny byłby bardziej wygodny). Zarzut nt tego że studenci nie potrafią napisać prostych pism procesowych również jest stronniczy.. Są lepsi i gorsi studenci, tak jak są lepsi i gorsi prawnicy. Jeżeli przez 5 lat żyło sie na ściągach lub nigdzie sie nie praktykowało to pretensje można mieć tylko do siebie ;) znam mnóstwo świetnych prawników, którzy kończyli WPiA UO. W odniesieniu do samych zajęć zgodzę się że są ciekawsze nie nie... ale nie wynika to z samej uczelni tylko zajecia w zakresie prawa są podobne na wszystkich wydziałach prawa ;) Opole w swojej siatce godzin dodatkowo prezentuje śpi ciekawych zajęć - np. praktyki w SO w Opolu, Prokuraturze Rejonowej w Opolu, praktyki w KIDP w Opolu i w wielu innych instytucjach z którymi UO ma podpisane umowy o współprace. Osobiście polecam ten kierunek, zaletą jest kameralność i możliwość obcowania z praktykami. Gwarantuje że jeżeli ktoś będzie się uczył i praktykował to również będzie zadowolony ;)
    05.05.2016
  • Informatyka

    Jak oceniacie kierunek - Informatyka na tej uczelni? czy trudno jest zaliczyć przedmioty matematyczne? jakie podejście wykładowców do studenta? jakie ogólne wrażenia?
    26.04.2016
  • marynarz

    Nie polecam, szczerze odradzam.
    20.04.2016
  • hmmm...

    to gdzie w Opolu najlepiej studiować logistykę?
    20.04.2016
  • Wyklęty

    Odradzam Każdemu, większa połowa to przedmioty nikomu do niczego nie przydatne. Sama teoria... Ludzie po prawie nie potrafią napisać pisma procesowego. Nabawiłem się nerwicy tylko. A dyplom do niczego mi się nie przydał. Atmosfa niesprzyjająca. Osobiście żałuję wyboru tej uczelni
    20.04.2016
  • Jola

    Historia na tym uniwersytecie leży. Program studiów beznadziejny. Studia nieciekawe. Pozom też leży. Odradzam.
    13.04.2016
  • opolak

    lawisintheair, tu nie chodzi o opieranie się modzie na elektroniczne indeksy i plastikowe legitymacje, nam powiedziano wprost dlaczego nadal wszystko jest papierowe... bo ich na to nie stać.
    11.03.2016
  • lawisintheair

    Wybrałam Uniwersytet Opolski (Wydział Prawa i Administracji) i każdemu polecam to samo. Największą zaletą uczelni jest - moim zdaniem - jej kameralność. Przekłada się to na wiele korzyści: w małych grupach ćwiczeniowych prowadzący ma większą szansę skupić się na każdym z nas, nierzadko wydobywając ogromne talenty, odpada też problem, w którym egzaminator...nawet nie kojarzy studenta z widzenia! Uczelnia może szczycić się doskonale wykwalifikowaną, doświadczoną kadrą - na moim wydziale niemal każdy prowadzący praktykuje prawo, jest więc szansa nie tylko posłuchania na głos treści podręcznika, ale skonfrontowania jego treści z rzeczywistymi problemami. Dodatkowym atutem Uniwersytetu Opolskiego jest fakt, że jest on relatywnie niedawno założoną instytucją, więc bardzo stara się wybić z szeregu podobnych placówek, co przekłada się na liczne konferencje, zajęcia dodatkowe, rozrywki intelektualne dla studentów. Urzekł mnie też fakt, że UO oparł się modzie na całkowitą informatyzację i wciąż mamy papierowe ideksy.
    06.03.2016
  • edek

    studiowałem na UJ 2 lata, wcześniej na UO historię (pełne 5 lat) porównanie? UJ przereklamowany, historia na UO niedoceniana, ze swoją wiedzą na UO byłem średniakiem, a na UJocie miałem druga średnią... ale ja studiowałem na początku wieku... teraz nie mam pojęcia jak jest, słyszałem że gorzej....
    01.03.2016
  • jakie mają kierunki?

    mam ważne pytanie; tutaj jest długa lista kierunków które oferuje uniwerek w Opolu. Jak przechodze na ich stronkę www, to tam jest króciutka lista: Architektura krajobrazu (2) Biotechnologia stosowana (1) Ekonomia (1) Informatyka (4) Inżynieria środowiska (1) Matematyka (2) Ochrona środowiska (2) Czy nie ma filologii angielskiej??? To chyba niemożliwe. Coś się mi nie zgadza.
    23.02.2016
  • Studentka ekonomii

    zamieszanie, słaby przepływ informacji, a podejście do studenta to po prostu dramat, traktowanie jak zło konieczne. Osoba która się wypowiada niżej za mało przeżyła na tej uczelni, pół roku to niewiele czasu. Po pół roku większość ludzi z roku była zadowolonych z czasem coraz gorzej. Jeszcze pozna "miłych" wykładowców którzy dręczą studentów i sprawia im to przyjemność. Pomimo dużej wiedzy i tak oblewają bo mogą. Bo to nie przypadek jak zdaje jedna lub dwie osoby na cały rok. Dodam że jestem z osób które przykladają się do nauki i do zdobywania wiedzy ale nie obyło się bez problemów z Anną M. Na magisterke przeniosłam się na inną uczelnie i nawet nie ma co porównywać bo jest całkowicie inaczej. Przede wszystkim szacunek dla studenta, który na uo jest pojęciem zupełnie obcym. Stanowczo odradzam ekonomie na uo.
    19.02.2016
  • Student

    Pół roku studiuję na UO. Konkretnie na kierunku ekonomia. To co pisała Opolanka to jakieś totalne brednie. Przed wyborem studiów czytałem różne komentarze na temat uczelni, między innymi ten, ale mimo wszystko nie zniechęciłem się. Okazało się, że nie warto kierować się takimi komentarzami. Do tej pory chaosu nie doświadczyłem, wszystko jest dobrze zorganizowane, a o ewentualnych zmianach w planie jesteśmy informowani. Widocznie osoba pisząca ten komentarz nie chodziła na zajęcia, skoro odczuła brak organizacji. Nie wypowiem się o innych wydziałach UO, ale studiując na ekonomicznym nie miałem z tym problemów. Jeśli chodzi o nauczanie, gdy porównuję nabytą przez ten czas wiedzę ze znajomymi z innych uczelni, to jesteśmy na podobnym poziomie. Wiadomo, wszystko zależy od naszych chęci do nauki.
    01.02.2016
  • martoll

    Jestem na 1 roku Językow obcych w turystyce (profil akademicki).. poziomu wysokiego to tu nie ma, czasami niemiłe osoby zatrudnione na UO ;p Jedna nauczycielka wymaga od studentów (uczących się pierwszy raz języka rosyjskiego) , aby wszystkie słowka juz znali - tak to odbieramy..
    10.12.2015
  • Z praktyki...

    UO? Hm...Zależy od doświadczenia, porównania,m wiedzy, co, jak, za czyje, za ile, gdzie, dlaczego i po co itd...Od wielu lat słyszy się o złym traktowaniu studentów, typowym dla małych jednostek przeroście formy nad treścią, małostkowoąci w relacjach itd...a poziom (w szerokim znaczeniu)? Hm...małe miasteczko, malutka uczelnia, zatem...;-)
    28.11.2015
  • nie polecam historii

    Ja uciekłam z Instytutu Historii UO. Kadra mało kreatywna. Zajęcia prowadzone słabo. NPH, statożytność, historia XIX wieku, to porazka, nie wspomne o specjalizachach. Brak zajęć z źródłami. Uciekłam na UWr i nawet na specjalizacji nauczycielskiej musiałam sporo nadrabiać. Na kierunku historia UO niczego sie nie nauczysz i nie dowiesz prócz tego co wyniosłeś z LO. Zdać można wszystko bez wkładania niczego od siebie. Radzę omijać ten instytut szerokim łukiem.
    31.10.2015
  • filologiaa

    byłam na filologii angielskiej mgr, to był jeden wielki żart... jest kilku fajnych wykładowców, ale to czego wymagają a co robią to zupełne nieporozumienie. Dodatkowo brak ćwiczeń z pnja a po III semestrze żądają, żeby studenci zdali egzamin pnja na poziomie C2 bez ćwiczeń. Paranoja. Uciekłam bardzo szybko. Nie polecam, no chyba, że chcecie nabawić się niepotrzebnego stresu.
    25.10.2015
  • Karolina

    A jak jest na dziennikarstwie? Od października rozpoczynam. Polecacie ten kierunek?
    10.09.2015
  • Damasz

    NIE polecam UO. Wykładowcy - jak wszędzie, zdarzają się fajni, są też wredni i są też nawiedzeni, niestety sporo jest takich, którzy myślą że coś wiedzą jednak nie wiedzą nic mimo wykształcenia. Tak jak ja - mam dyplom a nie wiem nic, chociaż się starałem czegokolwiek nauczyć. Boję się jakiejkolwiek rozmowy o pracę, tyle razy już słyszałem "jak to nie wiesz, przecież skończyłeś ten kierunek!" To jest uczelnia dla ludzi, którzy chcą nic nie robić a zdawać, chlejąc za kasę rodziców. Jeśli chcesz się czegoś nauczyć, NIE idż na Uniwersytet Opolski.
    21.07.2015
  • Zadowolona absolwentka

    Jak najbardziej polecam studiowanie na UO! Świetni wykładowcy, przyjemna atmosfera, gdzie studenci są szanowani (nie tak jak na tytułujących się i nie wiem z jakiej racji najlepszych uniwersytetów typu UW czy UJ gdzie studentów traktuje się jak zło konieczne). 3 lata spędzone w Opolu wspominam bardzo dobrze i gdyby nie to, że nie trafiłam zbytnio z kierunkiem, to na pewno kontynuowałabym tutaj swoją naukę na studiach magisterskich. Miasto może nie jest zbyt żywe w porównaniu z tymi większymi w Polsce, ale jeżeli ktoś chce, to zawsze znajdzie rozrywkę i w gronie odpowiednich ludzi zawsze jest co robić w Opolu! :) Miasto jest urocze i przejrzyste, nie trzeba się martwić, że nie zdąży się na zajęcia z powodu uciążliwych korków, czy ma się do pokonania wiele kilometrów aby dotrzeć na uczelnie, bo w Opolu wszędzie jest blisko :) POLECAM!!!
    23.06.2015
  • Opolanin

    Opolanka, mogłabyś napisać coś więcej? Zastanawiam się nad tym kierunkiem.
    18.06.2015
  • Opolanka

    Zdecydowanie odradzam studia na uo, szczególnie na kierunku ekonomia. Panuje tam chaos, brak zorganizowania i niski poziom.
    15.06.2015
  • kulturoznawstwo

    interesuje mnie, jak jest na Kulturoznawstwie, czy macie wiedzę, jak dużo studentów odpada zwyczajowo po pierwszym roku z dziennych?
    18.09.2014
  • stosunki międzynarodowe

    chce studiowac na kierunku stosunki międzynarodowe, czy moge prosić o informacje studentów Uni Opolskiego tego kierunku o głosy? chciałam też wiedziec, jakie stypendium moge dosta c na I roku oprocz socjalego? czy jest na dojazdy i jak daleko trzeba mieszkac? z góry dziekuję
    14.05.2014
  • wojt

    odradzam studia
    31.03.2014
  • remek

    warunek z karnego 10-20 osób to bardzo duzo patrzac na to ze sa po 4 terminy a nie jak w regulaminie studiów 2 terminy. Opole i wydzial prawa to dno jakich malo :) ale cóż tak mamy wykształconych prawnikow lekarzy itd z powodu trzymania ciemnoty na uczelniach i pchanie ich na siłe aby tylko sie utrzymali
    01.02.2014
  • wpia

    Prawo karne jest dwusemestralne, w formie pisemnej, test wielokrotnego wyboru bez punktów ujemnych. Ćwiczenia są bardzo rzeczowo prowadzone, jedne z najlepszych na całych studiach, z wykładem gorzej, ale to kwestia prowadzącego. Zdawalność jest taka, że co roku, jakieś 10-20 osób ma warunek.
    19.01.2014
  • Mikel

    Czy ktoś może napisać w jakiej formie jest egzamin z prawa karnego na Uniwersytecie w Opolu? Jak ze zdawalnością?
    18.10.2013
  • a to Polska własnie

    hmm, tylko ze w Opolu masz wybór: - albo Uniwersytet Opolski - albo Politechnika Opolska (ktora coraz mniej przypomina uczelnie techniczna, bo kierunki prowadzi malo politechniczne, coraz wiecej - jak by to nazwac - ogólnych, czy takich NIE ścisłych LUdzie mysla, ze jak UNIWERSYTET to Boze Wielki, najlepsza uczelnia na swiecie, jak przychodzi co do czego, to ikazuje sie, ze szalu nie ma, mam znajomych i na UO i PO, wsrod jednych i drugich sa studenci dosc zadowolenie (tych wiecej na polibudzie) i zdegustowali (chyba wiecej na UO) przydaloby sie, zeby takie informacje czytali rektozy i kanclerze i Ci, co zarzadzaja uczelniami, aby dowiedziec sie, co o nich mysla studenci, moze wtedy wyciagneliby jakies wnioski i przestalibysmy slyszec: tak bylo, tak jest, tak bedzie .... wiec o co kaman Studencie?
    08.10.2013
  • absolwentka

    Zdecydowanie odradzam studia doktoranckie w UO. Duży chaos,brak wewnętrznej komunikacji w uczelni oraz duża "umowność" i "elastyczność" wszelkich regulaminów, a więc: 1. nie ma się na co powołać, skoro regulaminy, uchwały itp. nie obowiązują, a kierownik studiów i dyrektor instytut lub dziekan wydziału nigdy nie są jednomyślni; 2. zajęcia ze studentami są wyznaczane w godzinach wykładów, a obecność w obydwu miejscach jest obowiązkowa; 3. plan zajęć jest ustalany do połowy semestru; 4. w jednej sali, w tym samym czasie mają się odbywać ćwiczenia z dwóch różnych przedmiotów i wszyscy pracownicy uczelni podkreślą, że TO NIE JEST NICZYJA WINA, tu tak zawsze było, jest i będzie; 5. o prowadzonym przedmiocie można się dowiedzieć 2 tygodnie przed rozpoczęciem semestru i wtedy dziewczyna po pedagogice wczesnoszkolnej mówi: "Dostałam pedagogikę pracy socjalnej. Co to w ogóle jest ta praca socjalna?"; 6. dużo zajęć się nie odbywa, co jest irytujące, gdy dojeżdża się z daleka lub bierze wolne w pracy; 7. ok. połowa profesorów prowadzi zajęcia w taki sposób, że doktoranci mają jedynie poczucie straty czasu, niektórzy w żaden sposób nie odnoszą się nawet do nazwy przedmiotu. Trzeba też dodać, że w tej uczelni źle traktuje się osoby, które ukończyły inne uniwersytety niż UO oraz tych, którzy mają promotorów z zewnątrz. Żenujące dla mnie było oglądanie otwartych konfliktów miedzy kadrą, których świadkami byli nieraz studenci... Może ktoś ma lepsze doświadczenia związane z tą uczelnią. Moje po 4 latach są niestety takie... :(
    13.08.2013
  • lena1199

    Jak jest na uniwersytecie opolskim jeśli chodzi o kierunek matematyka?
    27.06.2013
  • Monika

    Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl e-mail : written4you@poczta.fm
    29.04.2013
  • Bazylkowsky

    Też interesuje mnie terapeutyczna z oligofrenopedagogiką (II stopnień) i filologia polska z logopedią ? warto się wybrać na tą uczelnie ? jestem teraz na UAM i się waham. Ciekawy kierunek ale pochodzę z miasta o podobnej liczbie ludności i zadupie komlpetne ... nic nie ma .. są tam dwie uczelnie PWSZ i zamiejscowy UAM ale lipa totalna :(
    26.04.2013
  • zzz

    a co powiecie o kierunku pedagogika terapeutyczna z oligofrenopedagogiką? (studia II stopnia)? warto?
    02.04.2013
  • mariola

    jeśli chodzi o chłopaków ;) to jasne, że są problemy. pretensje i kłótnie o nowych znajomych, o imprezy. o to, że mniej czasu spędzacie razem. ale spokojnie, jeśli wasz związek ma przetrwać to przetrwa ;)) trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i rozmawiać ze sobą!:)
    28.11.2012
  • misia

    Mi studiowanie w Opolu się podoba. Fajne miasto, nie ma takiego tłoku jak w Warszawie na przykład. Poza tym szkoła spoko, znajomi też bardzo fajni :) nie żałuję swojego wyboru :)
    28.10.2012
  • do adelajda

    a mam pytanie właśnie bardziej prywatne, jak sobie daliście radę razem na studiach? Bo to zmiana otoczenia, i ogólnie związek się też trochę zmienia a ja się tego boję, że jak teraz mój chłopak przyjdzie do mnie na studia to zmiana nie pójdzie nam na lepsze, bo zabraknie swobody...
    23.08.2012
  • adelajda

    W moim przypadku to nie ja za chłopakiem, ale chłopak za mną tu przyszedł i obydwoje jesteśmy zadowoleni ze studiowania na uniwersytecie opolskim, naprawdę spoko się tutaj uczy, fanie żyje się w mieście. Ludzie są ok, nawet na wykładowców nie można za wiele narzekać.
    22.08.2012
  • line55

    Pójście na tę uczelnię? Największy błąd mojego życia. Daleko od domu, ciężkie dojazdy, poziom średni, brak znajomych prócz mojego chłopaka. Teraz już byłego. Kiedy ludzie zawierali nowe znajomości, ja byłma zajęta swoim związkiem. A jak zostałam sama, to już zupełnie sama. Zrezygnowałam ze studiów, bo poziom nie był aż tak dobry, żebyy stać się jednym powodem do zostania w mieście.
    02.08.2012
  • kibic

    Hej! Nie idę na awf, ale sport nadal chcę uprawiać, tak jak to robilem przez cae życie. Jest na uniwersytecie opolskim jakis związek sportowy studentow albo są organizowane jakieś turnieje w sportach drużynowych? Dobrze byloby gdyby uczelnia coś takiego oferowała!
    29.07.2012
  • rekrut

    HA! Udało się! W tamtym roku rozpoczęłam studiowanie chemii, bo nie dostałam się na studia lekarskie, ale w maju poprawiałam maturę i tym razem jestem w gronie przyjętych! Opłacało się rok przeczekać, a tego roku wcale nie straciłam, bo poznałam dużo wspaniałych ludzi,a poza tym paręnaście lat temu rodzice zdecydowali się rok wcześniej poslac mnie do szkoły, więc wszystko się wyrównało!
    20.07.2012
  • kierunek

    no i tyle mi zostaje kierunków do złożenia papierów, a i tak nie wiem czy na cokolwiek się dostanę: https://rekrutacja.uni.opole.pl/pomoc.php?op=inc&file=wolne_miejsca ... chciałem rezygnować ze studiów, ale rodzice nalegają chociaż na licencjat, a to na ich utrzymaniu jestem, a poza tym dostrzegam że mają trochę racji. teraz tylko nie wiem na co się zdecydować...
    18.07.2012
  • do albi

    mówisz, że Ci sami wykładowcy, a jak to wygląda z poziomem? możesz też w takim razie porównać to jak Ci wykładowcy podchodzą na różnych uniwerkach do studentów, jest różnica?
    17.07.2012
  • Albi

    Studiowałem 1 semestr na uniwerku we wrocławiu, niestety olałem sobie studia i zawaliłem rok. Przeniosłem sie do opola na uniwerek opolski a tu ci sami wykładowcy co we wrocku. A mówie teraz o wydziale prawa, administracji i ekonomii.
    12.07.2012
  • jarek

    Jestem na administracji zaocznie, własnie skończyłem 1 rok. Studia ogólnie mi się podobają, jeśli chodzi o poziom to jest raczej średni, pomijając niektórych wykłądowców którzy wymagąją kropka kropkę z książki. Największy problem u nas na roku był z logiką prawniczą, ale jakoś udało mi się przez niego przebrnąc.
    10.07.2012
  • jarek

    Jestem na administracji zaocznie, własnie skończyłem 1 rok. Studia ogólnie mi się podobają, jeśli chodzi o poziom to jest raczej średni, pomijając niektórych wykłądowców którzy wymagąją kropka kropkę z książki. Największy problem u nas na roku był z logiką prawniczą, ale jakoś udało mi się przez niego przebrnąc.
    10.07.2012
  • akademiki

    hohohohQ! jakie ladne zdjęcie tego akademika, naprwadę on tak wygląda? czy ktoś mógłby mi przybliżyc jak wygląda życie w akademikach w Opolu? czy może lepiej za tą kasę wynajać jakiś pokój w mieszkaniu?
    07.07.2012
  • Alek

    Generalnie nie odpowiedziałeś na moje pytanie, ale ok. Chodzi o to, że każdy uniwersytet ma swoją specyfikę, ale mnie interesuje dokładnie i wyłącznie socjologia. Jeśli to studiujesz, to czy mógłbyś powiedzieć więcej w tym temacie? Jak zajęcia ? Z czego pierwsze egzaminy będę miał ? Słyszałem, że Historia Myśli Socjologicznej to pogram na każdym uniwerku w kraju..
    30.05.2012
  • krzychu

    @alek: wiadomo każdy ma inne wymagania, moi znajomi są z tej uczelni mniej zadowoleni niż ja, no ale to wszystko zależy od człowieka. studiujemy tu sobie z dziewczyną, nie jest nudno, klimat spoko, kadra w miarę wykwalifikowana. nie można oczekiwać od UO żeby dorównał UJ, no ale i tak jest nieźle. pozdro!
    22.05.2012
  • Alek

    Witam, jestem tegorocznym maturzystą i bardzo lubię temat społeczeństwa. Interesuje mnie dlatego socjologia. Jaka jest wasza opinia o tym kierunku, na waszym uniwersytecie? Czy warto to studiować? pozdrawiam
    14.05.2012
  • gospodarka przestrzenna

    jaka trzeba miec mature, zeby sie dostac na kierunek gospodarka przestrzenna??? gdyby tez starsi koledzy napisali cos wiecej o samych studiach, stopniu trudnosci zaliczen i egzaminow, zwlaszcza jak jest na pierwszym roku, bylabym zobowiazana, nie znalazlam informacji o specjalnosciach, na ktorym roku sie dokonuje takiego wyboru i co polecacie od siebie?
    13.03.2012
  • kris

    Bardzo mile wspominam czas na Uniwersytecie Opolskim, panujący tam klimat
    16.02.2012
  • Infolog

    Wydział matmy, fizy i infy! Proszę o jakieś informacje odnosnie tego wydziału i opinie na tematy tych kierunków. Jestem ścisłowcem. Zainteresowała mnie oferta uczelni.Lubie matme więc damy rade.
    06.12.2011
  • Eskimos

    Moim zdaniem ta uczelnia średnia jest w pewnym sensie. Tak jak ktoś już tutaj napisal troszke nudno, w weekendy wiekszosc ludzi wyjezdza do swojego rodzinnego miasta i życie zanika:( Do tego na naszej uczelni brakuje chyba profesorów na etacie, bo jest tak kiepska organizacja i ciagle jakies zajęcia wypadaja. Dla niektórych być może to jest na plus. Ale wyboru i tak nie żałuje
    01.06.2011
  • Grzegorz2

    Kolego specjalności filologi masz całą mase! Głowne kierunki to filologia, filologia polska i kulturoznawstwo. Masz mnóstwo specjalności zaczynając od filologii angielskiej kończąc na filologi rosyjskiej od podstaw:)
    29.05.2011
  • Gienek

    Jakie są filologie na licencjacie? Macie może jakieś info odnośnie tego? Zamierzam się nauczyć nowego języka i innej kultury i pomyslałem , że to dobry pomysł.
    28.05.2011
  • Studencik

    Z mojej strony pozytywna ocena tej szkoły. Najbardziej jestem zadowolony z Akademickiego Centrum karier mi pomogli znaleźć staż . Dzieki ich inicjatywie mogłem nabyć doświdczenie. Taką pomoc powinni otrzymwyać wszyscy studenci w całej Polsce :)
    24.05.2011
  • Sarcia

    A ja mieszkam w akademiku i myślę, że jest to bardzo atrakcyjne życie studenckie. Spójnik - daje rade :) Nie narzekam na nude i brak zycia towarzyskiego, wrecz przeciwnie. Bywa, ze nie ma czasu na inne sprawy, bo zycie kolezenskie kwitnie, wzywa, upaja i rozaniela. Jak ktos ma fajna grupe znajomych, to imprezuje w kazdy weekend obowiazkowo plus dni powszednie od okazji do okazji. Jest git.
    23.05.2011
  • motylek

    nudne zycie studenckie w tym mieście neistety, takie jest moje zdanie. Nie mam często gdzie iść ze znajomymi na piwko lub po prostu posiedzieć. Sama uczelnia też nie odpowiada mi w 100 % , ale moi znajomi są zadowoleni, mój chłopak skończył tą uczelnie i obecnie pracuje w labolatorium, tutaj w Opolu. Tyle dobrego, że ma pracę i zarabia jakieś pieniądze.
    21.05.2011
  • jowita

    teologia? może i brzmi ciekawie, ale nie zdecyduje sie. Wole cos bardziej swieckiego i dla normalnych ludzi, a nie uduchowionych filozofów. Słyszalam dobre opinie o tej uczelni, sama się na nią wybieram. Ja jednak obstawiam kierunki bardziej ścisłe, jestem za inżynierią środowiska lub ochroną środowiska. Do końca jeszcze nie wiem, który kierunek wybiore. Co myślicie? który lepszy?
    16.05.2011
  • Jerzy

    Polecam Uniwersytet Opolski. Ja akurat wybrałem wydział teologiczny. Niektórzy z moich znajomych się z tego nabijają, ale ja jestem z tego dumny i szczerze mówiac, nie widzę sie w innych profesjach, wyścigu szczurów, korporacjach, ciągłych zawodowych delegacjach. Chciałbym pracować w szkole i uczyć religii. Mam też swiadomośc, że ten kierunek daje mi wiele innych możliwości. Na przyklad rozwazam wyjazd na misje do ktoregos z arfykanskich panstw. Dodatkowo wydział proponuje słuchaczom wiele kół naukowych. Ja na przyklad korzystam z nauk o rodzinie - polecam.
    16.05.2011
  • Agaciak

    Chce isc tam na muzykologie , bedzie spoko ;)
    15.05.2011