Opinie o Uczelni Uniwersytet Rzeszowski (URz, Uniwersytet Rzeszów)

35-959 Rzeszów , ul. Rejtana 16c
+48 (17) 872 10 00,

Komentarze (119)

  • Pytanie

    Czy mam szanse na dostanie się w drugim naborze na kierunek fil. Angielska z wynikami 100% podstawowy ang 72% rozszerzony ?
    26.07.2017
  • H.

    Ile osób zostało przyjętych na pedagogikę?
    23.07.2017
  • kjkertjk

    czy ktoś miał tak jak ja że z 333 miejsca na liście rezerwowej przenieśli was na 336 na Uniwersytecie Rzeszowskim ?
    21.07.2017
  • pedagogikaaaa

    Witam czy orientuje się ktoś jakie są progi na pedagogike ? Od ilu punktów przyjmują ?
    14.07.2017
  • nymphette

    prawo na Urz ,jakie progi?
    11.07.2017
  • Położnictwo

    Jak z położnictwem na UR?
    10.07.2017
  • doLeknaurz

    Popytaj, jak wyglądała rekrutacja na lek w tamtym roku tych, którzy teraz kończą pierwszy rok. Mój brat tam studiuje i znam szczegóły...
    30.06.2017
  • Odnawialne żródła energii 2017

    Hej :D . Czy jest dużo nauki na studiach niestacjonarnych, jak to mniej więcej wygląda? Wybiera się ktoś na odnawialne żródła energi i gospodarke odpadami ?
    27.06.2017
  • INŻYNIERIA MATERIALOWA

    Mam pytanie co do kierunku Inzyniera materialowa. Czy trudno jest się dostać na ten kierunek? I czy ktoś wie jaki był próg punktowy w 2016 roku?
    13.06.2017
  • :P

    Ile trzeba mieć punktów żeby dostać się na dietetykę? Dużo jest chętnych?
    24.05.2017
  • Fizjoterapia 2017

    Cześć! Czy ciężko jest się dostać na fizjoterapie dzienną? Ktoś poleca tą uczelnie ?
    15.05.2017
  • vo0she

    Cześć! Słuchajcie, przymierzam się do pedagogiki opiekuńczo wychowawczej i mam takie pytanie - od ilu pkt przyjmowali w tamtym roku? Ciężko się dostać?
    14.05.2017
  • ekonomia

    hej szukam opinii za i przeciw studiowaniu na Uniwersytecie Rzeszowskim zastanawiam się nad kierunkiem ekonomicznym jaki jest poziom organizacja itd ? czy lepiej iść na Politechnikę Rzeszowską? Z góry dzięki za wszelkie informacje ;)
    03.05.2017
  • Rosh

    Myślicie, że jest sens iść na matematykę na URZ?
    17.04.2017
  • lingwistyka

    wybiera się ktoś w tym roku na lingwistykę stosowaną?
    31.03.2017
  • Leknaurz

    135? I niżej? Hahahaha pierwsze słyszę, a studiuję tu drugi rok. Progi wyższej niż na kilku innych, starych uczelniach w Polsce. A co do poziomu to nie wiem czy taki niski.. Nie każdy ma gotowe giełdy i pytania jak np w Lublinie czy Wawie. My niestety musimy zaglądać do książek 😂 nie ma to jak wypowiadać się o czym, gdy nie ma się pojęcia..Gdybajcie sobie dalej
    19.03.2017
  • innyLek

    Jakie zaplecze dydaktyczne ma nowo otwarty kierunek lekarski ? Dlaczego tak często przepadają zajęcia na leku ? Dlaczego nie są odrabiane? Dlaczego przyjmowali od ok. 130 punktów - tylko na prywatnym Fryczu w Krakowie były niższe progi ? To nie medycyna, to żart.
    02.02.2017
  • wydział sztuki - opinie

    rozważam kierunek Grafika i zbieram informacje o Wydziale Sztuki na Uni Rzeszowskim. Czego się mogę spodziewać? jakie "za" i "przeciw" podacie? będę wdzięczna za wszelkie opinie od studentów tego wydziału / kierunku
    23.11.2016
  • oktawia

    135 pkt na lekarski? No raczej wyłącznie na płatny. Ale i tak ŻENADA
    20.11.2016
  • Sztuki wizualne

    kto studiuje kierunek Sztuki wizualne na Uni Rzeszowskim??? jak wyglądają studia i gdzie jest praca po ich ukończeniu? jak oceniacie ten kierunek?
    16.11.2016
  • kk

    Jaki poziom na lingwistyce?
    03.11.2016
  • adsamson

    dziwny jesteś, na tym polega WYKSZTAŁCENIE wyższe - mój brat (robi teraz chirurgię szczękową) na śląskim lek-dencie miał łacinę, angielski i francuski (i nie do wyboru, tylko wszystko po kolei)
    01.11.2016
  • samson

    nie rozumiem czemu mam j.ang na prawie.. nie poszedłem na filologie, więc bez sensu żebym się uczył na kolosy co chwilę.. jeszcze jakby to miało coś wspólnego z językiem prawnym czy prawniczym, tymczasem uczymy się jak jest płód czy uznanie aborcji... ktoś kto organizuję tę naukę ma brzydko mówiąc wyje... na jakiś rozwój.. to jest żałosne...
    30.10.2016
  • maturanieposzła?

    To po co na lekarskim progi? Niech przyjmują, jak leci, bo niektórzy (np. lekarskie latorośle) chorują na prestiż i ambicję i MUSZĄ być "lekarzami" ze średnią 2,6 na studiach. Nie mówiąc już o chorych aspiracjach rodziców, pchających młodych tam, gdzie się nie nadają. Po to, żeby się pochwalić znajomym. A że student niewydolny, bo przeciętniak, to szaaa... potem taki was wyleczy...
    25.10.2016
  • xagiii

    progi punktowe są niskie ale jeśli rekrutowaliby sami geniusze to nikt z tymi niskimi średnimi by się nie dostał, poza tym czasem komuś matura nie pójdzie z różnych przyczyn a w rzeczywistości będzie dobry w danej dziedzinie
    24.10.2016
  • =>lek

    poziom jak poziom, może ich przesieją i konowałów-niedouków nie będą wypuszczać, ale gdzie tu przyzwoitość - z taką punktacją?
    21.10.2016
  • pytanie

    Czy Uni_Rzeszowski ma kierunek Dietetyka czy tylko Technologia żywności i żywienie człowieka ? Jesli sa oba - bo nie widze na stronie - a wszystkich wydziałow nie chce mi sie odpalać - to czym one się różnią i który lepiej wybrać?
    12.10.2016
  • doRoberta

    Popieram. Zwłaszcza kiedy czytam, kogo przyjmują na medyczny. 135??????? To jakaś pomyłka. Mam ponad 40pkt więcej i nie uważam wcale, że przyjmowanie z taką niską punktacją jest fair. Po prostu kpina. Nigdzie w kraju nie ma takiego progu, pewnie tylko na Uk-nie.
    09.10.2016
  • lek

    Niestety, to możliwe i prawdziwe. Skoro pierwszą listę wypuścili ok. 15 września!!!, to potem łapali każdego, kto tylko chciał, bo brakowało im do naboru. Ale będzie poziom...
    08.10.2016
  • wiki

    co możecie powiedzieć o lekarskim na URz? Od jakiego progu przyjmowali na płatne? Bo znam kogoś, kto ma z matury 135 (biol + chem) i jest tu na 1. roku - to możliwe, że z takim wynikiem przyjmują?
    07.10.2016
  • Robert

    Jeśli uczelnia przyjmuje człowieka, który nie zdał matury w maju ani nie zdawał Historii czy WOSu na prawo stacjonarnie to jest to kpina i brak jakiegokolwiek szacunku dla osób, które podjęły taki trud. Wiadomo, że matura może pójść gorzej czy lepiej, 30 parę zadań nie sprawdzi prawdziwej wiedzy ucznia. Ale jak się słyszy, że student prawa nie zdawał w ogóle Historii, WOSu czy Języka Polskiego to krew zalewa... :/ takie sytuacje powinny być nagłaśniane.
    01.10.2016
  • Fizjoterapia 2016-2019

    Hej. Czy ktoś z was wybiera się może na fizjoterapie stacjonarna ?;)
    18.09.2016
  • zwariowana

    co myślicie o zdrowiu publicznym na Urz? ciezko jest? duzo nauki?
    07.08.2016
  • Magda

    Hej ;-) Co myślicie o pedagogice na URz.? Jak oceniacie? Jest ok? Zastanawiam sie jeszcze nad UP. Proszę o opinie ;-)
    27.07.2016
  • ryba

    Czytam sobie wasze wpisy, szkoda że przeważają pytania (to pokazuje że jesteśmy w przewadze my kandydaci), bo mniej jest studentów, co to by chcieli od serca poradzić, podpowiedzieć, wyjaśnić, itd. bardziej liczylam na to, ze dostane jakies porownanie wydzialow, ze wiece bedzie informacji o kierunakch, jak jest itd.
    26.07.2016
  • iksdee

    Zapraszam studentów kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami semestr 2016/2017 do grupy na facebooku. Wystarczy wpisać: "kierunek odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami URZ 2016/2017"
    25.07.2016
  • karolina

    poszukuję osoby która studiuje biotechnologię w rzeszowie i udzieli mi paru informacji
    21.07.2016
  • Gwiezdna

    Hej na 99% dostane się na prawo do Rzeszowa (wyniki we wtorek) aktualnie dostałam się na KUL a także UJK. Szczerze mam dylemat miedzy dwiema uczelniami może ktoś z doświadczeniem powie mi czy warto wybrać Lublin a może jednak Rzeszów?:):0
    15.07.2016
  • Kasia

    Chciałabym się dowiedzieć, jak jest na kierunku filologii rosyjskiej? I w ogóle, czy opłaca się i warto iść na UR? Zaznaczam, że jestem z dość daleka i zależy mi bardzo na dobrym wyborze uczelni, więc liczę na wasze opinie.
    09.07.2016
  • elis

    czy ktoś z Was może coś powiedzieć o administracji na UR? czy można się dostać bez historii? jak jest z wyborem języków na tej uczelni?
    05.07.2016
  • do nati21

    w takich sytuacjach proponowałabym kontakt z sekretariatem/dziekanatem, nawet w wakacje, aby mieć pewność, bo zdarzyło mi się, że studenci źle przekazali info i potem było niezłe zamieszanie
    20.06.2016
  • anieszkap

    https://www.facebook.com/events/252704181753443/ tutaj znajduje się wydarzenie dotyczące rekrutacji na kierunki Rolnictwo, Biologia, Architektura Krajobrazu, Technologia Żywności i Żywienia Człowieka, Odnawialne Źródła Energii, macie jakieś pytania? Dołączcie! Prowadzą je studenci więc nie ma strachu! :) https://www.facebook.com/wbrurz/
    10.06.2016
  • nati21

    Mam pytanie orientuje się ktoś czy możliwe jest otrzymanie toku indywidualnego na kierunku pielęgniarstwo już na 1 roku studiów??
    29.05.2016
  • tysia

    Hej jestem tegoroczną maturzystką i zastanawiam się nad kierunkiem wychowanie wczesnoszkolne i przedszkolne. Zastanawiałam się też nad dietetyką ale zdawałam jedynie j.polski i biologie a z tego co czytałam przydałaby się też i chemia. Co sądzicie warto się tu dalej kształcic proszę o pomoc
    07.05.2016
  • wywrota

    a mi się tutaj podoba i nie widze powodow by zmieniać magisterskie na inne miasto czy inna uczelnie
    21.04.2016
  • misiaczek

    Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat studiów prawniczych na tej uczelni? Jaki jest poziom?
    30.03.2016
  • Kasia

    HEj moze ktos wypowiedziec sie odnosnie technologi zywienia ? Fajne oplaca sie studiowac ten kierunek ?
    04.03.2016
  • Karol

    Uniwersytet działa bardzo sprawnie i ciągle się rozwija. Cieszę się że wybrałem właśnie tą uczelnię, bo wahałem się jeszcze nad kilkoma innymi. Jeżeli ktoś zastanawia się czy wybrac studia na URZ-cie to gorąco polecam :D
    01.03.2016
  • xoxo

    Studiuję inżynierię bezpieczeństwa na wydziale Matematyczno-Przyrodniczym. Mi przedmioty na tym kierunku odpowiadają. Rozkładu zajęć też na pewno nie ustalają tak, aby studentowi żyło się jak najgorzej, więc nie zgadzam się z poprzednimi negatywnymi opiniami. Nauki jest sporo, bo inżynieria jak inżynieria, ale da się przejść i wykładowcy też nastawieni raczej przyjaźnie, pomogą w problemie.
    29.02.2016
  • ziomek

    Ale jaja, każdy praktyczne kierunek musi iśc na przedmiot ni związany całkowicie ze swoim kierunkiem na iny wydział i uzyskać zaliczenie. przedmioty jak dla plebsu, nie polecam! szczególnie że godziny strasznie niewygodne dla studentów! A wykładowcom się w dupie poprzewracało, traktują studentów jak śmieci (na ochronie środowiska). Obiecują już z 5 rok inżyniera a nic w tym kierunku nie robią. Nie polecam!
    21.01.2016
  • Dzonny

    Aktualnie kończę 3 rok i jak jeszcze 2 lata temu byłem zadowolony to teraz jest masakra. Wykłady od ćwiczeń nie różnią się niczym, na anatomii, fizjologii 0 jakichkolwiek atrap ludzkich organów tylko same prezentacje ściągnięte żywcem przez wykładowców z internetu ( pomijam oburzenie o ich prawa autorskie). Wykładowcy w dodatku często "dojazdowi' dzięki czemu mamy zajęcia np. od 8 do 16 ciągiem albo zamiast 3h ćwiczeń prowadzący puszcza wcześniej zasłaniając się konferencją, jak później się okazywało odbywała się ona przy kubełku w KFC w galerii obok. Po prostu 3/4 dr. n. med ma gdzieś studentów, przez co większość zajęć nic nie warta. Uczelnia chlubi się tym że jest innowacyjna itp. tylko chyba nie na tym ta innowacyjność czy nowoczesność polega, że na uczelni NIE MA ANI JEDNEJ PRACOWNI, ANI JEDNEGO PROGRAMU gdzie można byłoby ćwiczyć układnie diet na profesjonalnych programach(w większości technikum nawet są ). Zamiast tego uczelnia oferuje rozrywkę w postaci rysowania tabelek i marnowania na to czasu. Pomijam miliony godzin spędzonych na bezsensownych praktykach które bardzo rzadko kiedy coś wnoszą do naszego życia. Ogólnie po tych 2,5 roku nauki , czuje że uczelnia zabrała mi zapał jaki miałem na początku studiów i chęć pogłębiania wiedzy. (lekki paradoks co nie?). W każdym razie jeśli ktoś chciałby juz iść to lepiej zaocznie bo przynajmniej w między czasie można zdobyć jakieś doświadczenie pracując gdziekolwiek. Jedyny plus to ludzie jacy się trafi na roku i i koleżanka dzięki której poznałem moją dziewczynę. Jeśli ktoś chciałby więcej info służe pomocą :)
    09.01.2016
  • wojtek

    Jedynym celem tej szkółki jest wyciąganie pieniędzy, nigdy nauka ! Szczególnie uważajcie na filologii angielskiej !!!
    08.01.2016
  • ilona

    ja robiła inny kierunek podyplomówek i jestem bardzo zadowolona, w telegraficznym skrócie URz to praktyczne podejście i odpowiednia kadra, polecam
    16.11.2015
  • podyplomówki na URz

    czy ktos robił studia podyplomowe z zakresu Logopedii na Uniwersytecie w Rzeszowie i mógłby się podzielić wrażaniami? czy jesteś zadowoleni i czy polecacie mi tę uczelnię?
    13.10.2015
  • resocjalizacja

    idzie ktoś na resocjalizacje ?;)
    29.09.2015
  • Anula

    Cześć posiada ktoś materiały egzaminu wstępnego z pielęgniarstwa na Uniwersytet Rzeszowski
    17.09.2015
  • klaudia

    Witam! Chciałabym dowiedzieć się czegoś o administracji i kulturoznawstwie na URz. Jest ciezko? Jest warto? Z jakiego zakresu powinnam byc najlepiej przygotowana? (typu: historia, kultura, itp...). A jezeli chodzi o technologie zywnosci? Co konkretnie uczą na tym kierunku? Bardzo prosze o jakąkolwiek pomoc....
    04.07.2015
  • Lola

    hejj ;) chciałabym się was zapytać czy ciężko się dostać na pedagogikę resocjalizacyjną II stopnia? lub na kierunek edukacja i rehabilitacja dziecka z niepełnosprawnością intelektualną?
    26.06.2015
  • iron

    Witam,chciałem się dowiedzieć czy są i jak ewentualnie wyglądają egzaminy wstępne na dietetykę? Pozdrawiam
    15.06.2015
  • groch

    biotechnologia - jak twój klimat, to spoko, dasz radę, ale nie jest to łatwy kierunek i ludzie na biotechu kują, tacy młodzi starzy, naukowcy
    24.03.2015
  • biotechnologia

    czego się spodziewać po studiach na kierunku Biotechnologia??? warto to studiować? jak z pracą jest po studiach?
    01.03.2015
  • mucha

    mieszkam niedaleko Rzeszowa i kilku moich znajomych wybiera lokalną szkołę wyższą. ale czytając wasze opinie wątpię czy jest wybierać właśnie tą uczelnię....
    27.01.2015
  • byłastudentka

    Nie polecam... straszny bałagan mają, nie wspominając o infrastrukturze (tylko nowy budynek a0 jest na poziomie) Panie z dziekanatów mają PMS przez 365 dni w roku. Ogólnie syf... Zrezygnowałam - to była najlepsza decyzja w życiu.
    20.01.2015
  • dekadent

    Skandalem jest to, że studenci historii, mimo ogromu materiału, który muszą opanować, mimo paranoi zdawania aż 7 egzaminów na III roku (kiedy pisze się i broni pracę licencjacką, co wymaga masy czasu i wysiłku), mimo uzyskania po tej całej całej katordze średniej 4,6 czy 4,75, NIE OTRZYMUJĄ STYPENDIUM NAUKOWEGO! To jest rozbój w biały dzień. Instytut historii ANI TROCHĘ NIE DBA O SWOICH STUDENTÓW, za niedługo mało kto w ogóle będzie chciał się tam rekrutować, bo te całe studia to naprawdę robienie sobie z ambitnej, pracującej młodzieży ŻARTÓW.
    21.10.2014
  • bogna

    dla tych, co chcą studiowac w Rzeszowie, a z góry odrzucają modne kierunki potechniczne - to jest chyba najlepszy wybór Uniwerek Rzeszowski, trudno o jedną słuszną ocenę, bo każdy student swojego kierunku napisze coś innego i będzie miał swoej racje, ale patrząc całościowo na dyplom, na renomę uczelni, to stwierdzam że kończac URz nie ma się czego wstydzić, nawet jesli nie mamy żadnej gwarancji że praca będzie na nas czekac
    03.09.2014
  • Nela

    Mam pytanie czy cieżko jest sie dostac na studia magisterskie kierunek pielęgniarstwo na Uniwersytecie Rzeszowskim?
    13.11.2013
  • magda1706

    Czesc! Jak wyglada poloznictwo na URze? Praktyki, poziom nauczania? Warto? Staawiaja na teorie czy praktyke?
    09.10.2013
  • Konraad

    Witam. Chciałbym zadać Państwu pytanie, lecz najpierw musze zacząć od opisania sytuacji. Otóż studiuję adminitrace bezpieczeństwa wewnętrznego na PWSZ w tarnowie lecz czuje niedosyt i chciałbym studiować prawo w Uwniwersytecie Rzeszowskim.. Moje wyniki z egzaminu maturalnego nie wystarczaja na "dostanie" się na wasz uniwersytet.. Moim pytaniem jest : Czy po skończeniu pierwszego roku abw na PWSZ moge przenieśc sie na wasza uczelnie na prawo bez powtórnego zdawania egzaminu maturalnego i jak by to wyglądalo.. Z góry dziekujeza odpowiedź i pozdrawiam:)
    05.10.2013
  • rat

    Czy ktoś może coś powiedzieć o ratownictwie medycznym na UR? Dobry wybór?
    01.10.2013
  • nesia

    Hej :D od października zaczynam 1 rok studiów na pedagogice opiekuńczo -wychowawczej. Mam szanse odbyć staż w przedszkolu przez 3 miesiące. Czy możliwe jest by mi przyznano na 1 semestr tok indywidualny. Albo na tylko 3 miesiące ?
    16.09.2013
  • Kaka

    hej są założone jakieś grupy np. na fb poszczególnych specjalizacji ? Mozę jakaś integracja :)
    22.08.2013
  • kasiiaa

    hej mam pytanie , chciałam się dostac na UR na fizjoteriapie , niestety nie dostałam się ;/ i ide na inną uczelnie. chciałabym wiedziec czy mimo że odrazu mnie odrzucili nawet nie byłam na liście rezerwowej mogłabym się przeniesc po kilku miesiącach na UR? wie ktoś !? prosze o odpowiedz
    22.07.2013
  • wiki

    Wydaje mi się , że powinni Cię przyjąć :)
    18.07.2013
  • agnieszka23

    hej, jestem piąta na liście rezerwowej na edukację wczesnoszkolną z wychowaniem przedszkolnym , studia stacjonarne drugiego stopnia. Jak myślicie czy mam szanse się dostać podczas 2 ogłoszenia listy 22 lipca lub trzeciego 26 lipca ? prosze o odpowiedz
    18.07.2013
  • kk

    chcialam na dzienne ale nie dostałam się ;( a Ty ile pkt miałaś ?
    15.07.2013
  • er

    a zaoczne czy dzienne?
    15.07.2013
  • er

    już po krzyku . Jestem przyjęta :) a Ty?
    15.07.2013
  • kk

    Myślisz że Cię przyjmą ? ja się strasznie boję i właśnie czekam...:|
    14.07.2013
  • er

    ja sie wybieram na pedagogikę resocjalizacyjną ;)
    14.07.2013
  • Pati

    A wybiera się ktoś na zaoczne na inżynierie bezpieczeństwa ? ;)
    13.07.2013
  • kkk

    Witam wybiera się może ktoś w tym roku na pedagogikę resocjalizacyjną ?
    11.07.2013
  • ania93

    Beznadziejna uczelnia.Nie dostałam się na medycynę i poszłam tam na studia chcąc poprawić maturę i startować na medycynę.Po tygodniu zrezygnowałam i nie żałuję,bo w tym roku udało dostać:)
    10.07.2013
  • Studentka.

    Czy ktoś wie jak wygląda egzamin na pedagogike wczesnoszkolną ze śpiewania, malowania i mówienia ?
    25.06.2013
  • studentka?

    majkel, to prawda, że jest bardzo słaba organizacja na tej uczelni?
    14.06.2013
  • max

    Przeczytajcie sobie komentarz uzytkownika Jurex! cał prawda o tej uczelni!!
    04.06.2013
  • majkel

    studentka, lepiej poszukać innej uczelni. Ja tu kończe licencjat i mam porównanie chociażby z Polibudą czy WSIiZ - od UR trzymaj się z daleka. Jak chcesz wkuwać teorie na pamięć i mieć 0 praktyki to uczelnia jest dla Ciebie.
    04.06.2013
  • majkel

    Bardzo bardzo NIE polecam. Burdel jakich mało. Po prostu odechciewa się studiować. No chyba, że ktoś lubi marnować czas i tracić nerwy.
    04.06.2013
  • studentka?

    Witam. Jestem zainteresowana studiami na UR na kierunku położnictwo. Czy ciężko tam się dostać? Zdawałam tylko podstawę z biologii :/
    31.05.2013
  • Ktoś

    Mam styczność z absolwentami wydziału prawa. Osobom ambitnym nie polecam studiów na tym wydziale. Absolwenci wydziału często nie posiadają podstawowej wiedzy teoretycznej, a nawet jeśli cokolwiek wiedza, to nie potrafią tego kompletnie poskładać w jakąś całość. Kończyłem studia prawnicze w latach 90-tych (w innym mieście) i mogę powiedzieć, że między mną a znanymi mi absolwentami jest przepaść.
    24.05.2013
  • Monika.

    Witam , mam pytanie co do kierunku studiów - historia i pedagogika wczesnoszkolna . Jest ciężko ? Fajni wykładowcy ? itd . Prosiłabym o jakieś informacje .
    19.05.2013
  • Michał www.written4you.pl

    Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl
    29.04.2013
  • Magisterka z fizjoterapii ?

    Hej. Mam pytanie, może ktoś z Was się orientuje czy ciężko dostać się na studia uzupełniające magisterskie ? Skończyłam licencjat i chciałabym gdzieś kontynuować.Nie znalazłam na stronie ile osób jest na jedno miejsce.Nie znam nikogo kto tam studiuje.. mam dobry na dyplomie.Czy jak złożę na dzienne i zaoczne to mam szansę się dostać ? czy lepiej składać jeszcze na kilka innych uczelni ? Pozdrawiam.
    25.04.2013
  • LOL

    Uniwersytet bardzo w porządku, wszystko jest jak trzeba, wszystko na miejscu, człowiek ma poczucie, że nie studiuje bez sensu :) do tego miasto - Rzeszów! Najlepsze, najpiękniejsze, najwspanialsze jakie znam :DD
    21.04.2013
  • nie polecam

    nie polecam tej uczelni, poziom niski, wykładowcy mają bardziej sprawe w dupie niz studenci.marnowanie czasu.
    21.04.2013
  • Kama

    Czy studiuje ktoś fizjoterapię na tym Uniwersytecie? jak oceniacie?
    20.04.2013
  • MM

    Witam, jestem tegoroczną maturzystką i zastanawiam się nad wyborem tego uniwersytetu na kierunku filologia angielska. Jednak nie mam żadnej opinii o tej uczelni i chciałabym zapytać czy nauczyciele są wymagający ? Też byłabym wdzięczna, jeśli ktoś z filologii wypowie się na temat jego odczuć co do tego kierunku :).
    20.04.2013
  • siwka1992

    Byłam na tej uczelni zaledwie pół roku , ponieważ pani doktor Kisała nie chciała mnie przepuścić , a dlaczego , bo uwzięła się na mnie. Żeby dać radę skończyć tam studia to chyba trzeba m podsmarować kasą bo inaczej się nie da.
    19.03.2013
  • ja jestem zadowolona

    ktos pisal, ze prawo jest slabe .... z tego co wiem z rozmow ze znajomymi, ci studenci prawa, ktorzy zaliczaja, przechodza z roku na rok nie narzekaja, choc musza sie duzo uczyc, sfrustrowani sa raczej tacy, ktorym nie udaje sie zaliczyc sesji, albo sami widza, ze nie daja rady i rezygnuja, ja studiuje socjologie i naleze do grypy zadowolonych studentek I roku, podoba mi sie klimat i atmosfera studiowania, to ze nauczyciele akademiccy traktuja nas z szacunkiem, jak osoby dorosle, odpowiedzialne, rownych partnerow do dyskusji, wlasiciwie nie znajduje takich rzeczy, ktore moglabym skrytykowac, bo to, co zastalam na Uniwersytecie Rzeszowskim spelnilo moje oczekiwania o studiach, rowniez spodrod moich znajomych nie slyszalam opinii negatywnych, poza okazjonalnym narzekanie na koniecznosc nauczenia sie przed zaliczeniami, nikt nie zglasza zastrzezen, nigdy nie jest tak, ze lubi sie wszystkie przedmioty i wszystkich wykladowcow, ale trzeba im oddac, ze sie staraja, egzekwuja wiedze, wskazuja zrodla, tytuly, zawsze mozna sie umowic na dyzur, jelsi piszesz prace i potrzebujesz sie poradzic, w bibliotece jest wszystko, co musisz przeczytac, no i ludzie sa fajni,
    07.02.2013
  • o co chodzi w jurexem?

    rozumiem, ze jurex to troll? sieje ferment na forach, tak?
    29.01.2013
  • Magdalena

    Mam pytanie. Chcę studiować tu na Pedagogice, tylko nie wiem jakie są wymogi na ten kierunek i do tej uczelinii. Pomożecie?
    28.01.2013
  • alex

    Mam pytanie, czy ktoś jest absolwentem lub studiuje ratownictwo medyczne?? Wybieram się na ten kierunek i chciałabym rozważyć Wasze opinie
    02.12.2012
  • xxxxxxL

    Co tu dużo pisać - Uniwersytet Rzeszowski to jedna ze slabszych uczelni w Polsce. Pracodawcy na widok dyplomu sygnowanego godłem tej uczelni reagują przeważnie śmiechem, wydział prawa to już w ogóle porażka. Jeżeli ktoś nie chce marnować kilku lat na \"studia\" na tej \"uczelni\" niech lepiej pomyśli o wyborze innego ośrodka akademickiego - Krakowa albo Lublina
    26.11.2012
  • Monika

    Uniwersytet Rzeszowski wydaje się być bardzo okej. Podoba mi się ich strona, wybór kierunków. Poza tym moja znajoma tam studiuje i zachęca mnie do wyboru tej szkoły. Mnie osobiście przekonał komentarz na temat akademików ;d cieszę się, że podoba wam się mieszkanie (i imprezowanie) tam ;p
    25.11.2012
  • nicks

    Wydział Prawa i Administracji to nie jest dobry pomysł jeżeli chodzi o studiowanie dla osoby ambitnej.Polecałbym jednak Lublin lub Kraków.Miasto ładne ale jednak uczelnia to nie jest zbyt wysoki poziom
    03.11.2012
  • ds

    Jakby ktoś tutaj wszedł i się interesował akademikami, to mogę jak najbardziej polecić. W jednym z nich mieszkałam i mambaaardzo miłe wspomnienia, a do innych chodziło się często na imprezy, więc klimat jest. Każdy student musi pomieszkać chociaż rok w akademiku, inaczej nie pozna w pełni co to znaczy życie studenckie, i to nie mówię tutaj tylko o imprezach, ale też o tym ile wspaniałych ludzi można poznać.
    22.08.2012
  • do emili

    nie wiem ile ludzi zrezygnowało i ile wskoczyło, ale drugi nabór normalnie był. Wiadomo, że języki są ogólnie oblegane od kilku lat, bo bez znajomości obcych jest się nikim na rynku pracy.
    17.07.2012
  • emila

    mam szybkie pytanie. czy na wydziale filologicznym w poprzednich latach był normalnie drugi czy trzeci nabór/? ile ludzi wtedy odpadło i ile wskoczyło na ich miejsce?
    16.07.2012
  • jany

    Chciałbym tutaj przyjść na agronomię na doktorat, czy ktoś mógłby mi coś opowiedzieć na ten temat? Nie studiowałem w Rzeszowie w ogóle, więc nie wiem jak to wszystko wygląda...
    06.07.2012
  • drobny mak

    Boom na europeistykę był i widzę, że jest wciąż, a pracy coraz mniej. Kończą się dofinansowania, teraz my będziemy bulić do składki, także generalnie nie polecam. Zanim skończysz studia, ogarniesz robotę.. A jeszcze jak tak patrzę na Grecję itd, to ta UE się rozpierniczy w drobny mak
    29.05.2012
  • eurozapytywacz

    Jakie jest wasza opinia o europeistyce ? Wydawało mi się, że to fajny i przyszłościowy kierunek, ale teraz mam duże wątpliwości, dlatego chciałbym zrobić małą burzę mózgów, może wyjdzie z tego coś ciekawego. Co myślicie? Czy idea euro upadnie i nie opłaca się tego studiować, a może wręcz przeciwnie, z łatwością znajdę pracę w różnych agendach pozarządowych czy organach unijnych?
    14.05.2012
  • zol_az

    Studiuję na Wydziale Biologiczno-Rolniczym kierunek technologia żywności i żywienie człowieka. Jestem na I roku, więc narazie nie mam przedmiotów konkretnych co do mojego kierunku, jednak od drugiego roku one już będą. Ciężko jest ocenić, jeśli się nie ma porównania. Nie wiemy jak wyglądają te studia, np. w Krakowie czy Katowicach. Jeśli chodzi o perspektywy znalezienia pracy, myślę, że chodzi tu o region, mamy największe bezrobocie w Polsce. Co do Uniwersytetu. Kadra - mam do czynienia narazie głównie z doktorami. Zaplecze socjalne - w tym roku stypendia są bardzo zredukowane, do kwot rzędu 200-300zł ;/. Erasmus - szkoda, że w na moim kierunku mam wybór tylko jednego kraju. Jeśli chodzi o studentów. Brat studiował na AGH, mówił, że też byli też tacy, którzy chcieli sobie "postudiować". Oczywiście są też u mnie tacy, ale myślę, że za rok, dwa trochę się zmieni myślenie. PS. Prof. Tuszyński prowadzi wykłady i ćwiczenia z mikrobiologii i podstaw przemysłu fermentacyjnego na moim kierunku.
    30.03.2012
  • kulturoznawstwo bez zarzutu

    studiuje na pierwszym co prawda roku dopiero, na kierunku kulturoznawstwo, ale nie widze w Uniwersytecie Rzeszowskim niczego, co mozna by skrytykowac, wiem, ze kazdy odczuwa subiektywnie, ja moge o swoich studiach pisac tylko pozytywnie, jestem zadowolona z wyboru, podoba mi sie sposob prowadzenia zajec, nie spotkalam do tej pory zadnych gburliwych wykladowcow, organizacja tez jest ok, wiec naprawde nie widze powodow do narzekan. Ja dalam URZ oceny z przedzialu 6,5 do 7,8. Srednia mi wyszla 7,2 i uwazam ze tak jest sprawiedliwie.
    16.03.2012
  • jurex sieje ferment i broni interesów uczelni krakowskich

    posłuchajcie, można o każdej dużej uczelni, takiej jak uniwersytet, napisac bardzo bardzo wiele różnych, często skrajnych opinii, z prostej przyczyny, jest wiele wydziałów, jest wiele kierunków studiów, i zawsze znajdzie się wykladowca, ktory zalezie za skore, i sami studenci są różni, lepsi i gorsi, mniej i bardziej ambitni, ale to, co robi jurex jest zamierzona propagandą !!!!! cel jest taki, aby zniechęcic potencjalnych kandydatów z Polski poludniowo-wschodniej, aby ominęli łukiem Uniwersytet Rzeszowski i przyjechali na studia do ... do Krakowa. Ale prawda jest taka, ze URz ma nie tylko kierunek prawo, na którym jurex studiuje, ale cala game innych propozycji edukacyjnych. Ja jestem na socjologii i zapewniam Was, ze w mojej grupie nikt nie narzeka. Owszem znajda sie jacys malkontenci, ale im sie rano wstac nie chce na wykady i tyle. To nie ma nic wspolnego z zajeciami, kadra, organizacja zajec czy wartoscia dyplomu. Dzis sa takie czasy, ze wielu absolwentow prawa nie dostaje sie na aplikacje i pracuja nie w swojej branzy, ale w innych. To cecha naszych czasow. Chce tylko powiedziec, ze to, co kolega napisal jest jego subiektywna ocena, ale nie wyrocznia. Ja wystawiam Uniwersytetowi w Rzeszowie ocene pozytywna.
    13.03.2012
  • Hej

    Czy ma ktoś zajęcia z prof Tuszyńskim?? On dojeżdza od nas z Krakowa i jesteśmy ciekawi co tam robi. pozdro z UR Kraków
    29.01.2012
  • Morfik

    oj kolega ale sie tutaj nam rozpisał. Fajnie fajnie. Ja napiszę, że jest luzik i lajcik. Nie musicie się obawiać horrorów z wykładowcami w rolach głownych:) Nie śnią mi sie po nocach egzaminy, takze daje rade
    23.01.2012
  • jurex

    studiuję dziennie na wydziale prawa i administracji UR i wybór tej uczelni jest chyba najgorszym wyborem jakiego dokonałem w życiu. Kadra naukowa jest na tragicznym poziomie, profesorów można policzyć na palcach, dowodem tego jest fakt, ze wydział nie posiada ŻADNYCH uprawnień do nadawania stopni naukowych. Większość z i tak nielicznego grona profesorów i doktorów habilitowanych tylko figuruje w papierach i przyjezdza raz w miesiącu z Lublina z UMCSu albo z Krakowa. Sesja? Sesja wygląda w ten sposób, ze zdają wszyscy. Poprostu w zwiazku z małą ilością chętnych do podjęcia studiów wydział nie może sobie pozwolić na robienie \"odsiewu\" bo raz, że za każdym studentem idą pieniądze, a dwa, że mniejsza liczba studentów to mniej godzin dla pracowników. Poziom intelektualny studentów też jest nisko, a to ze względu na fakt, że na studia przyjmowani są wszyscy. Każdy kto ma zdaną maturę na 30% może zostać studentem wydziału prawa i administracji UR. Tyle zostało z niegdyś elitarnego kierunku studiów na tej uczelni. Sam UR nie ma wymaganej ilości uprawnień do nadawania stopnia naukowego doktora i grozi mu przekształcenie w \"Uniwersytet Himanistyczny\". Żałuję wyboru tej uczelni i odradzam innym tam się ładować, bo klimatu studiowania na tej uczelni nie uświadczycie, a po ukończeniu studiów wartość dyplomu tej uczelni jest wręcz ujemna. Jeżeli nie chcecie być obiektem żartów studentów UJ, UMCS, Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, Uniwersytetu Warszawskiego, Łódzkiego, Wrocławskiego, Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu....nie wybierajcie się na studia na Uniwersytet Reszowski
    16.01.2012
  • jurex - wyjaśnij proszę co masz na myśli

    jurex, czy aby nie za bardzo przesadzasz? jakos trudno mi uwierzyć w tak zlą opinie o Uniwersytecie Rzeszowskim. No w końcu jest to uczelnia akademicka. Moze napisz, jaki kierunek studiujesz? dziennie czy zaocznie? i na czym polegaja Twoje zarzuty? w czym uniwerek nie spelnil Twoich oczekiwan. To, ze przyjmuja studentow, jak leci, nie ma dla mnie znaczenia. Slabi odejda sami, albo nie zalicza sesji. Mnie interesuje, jak realizowany jest program studiów? jacy sa wykladowcy? jakie sa warunki socjalne? o tym wcale nie piszesz, a to sa rzeczy podstawowe i najwazniejsze.
    30.12.2011
  • jurex

    ta \"uczelnia\" to dno. Kadra to jakaś porażka - sami magistrzy i wieczni doktorzy. Na studia na URz przyjmują wszystkich jak leci, kto w ogóle zdał maturę, nauki na studiach na tej uczelni nie ma żadnej
    28.12.2011
  • jowisia

    interesuje mnie edukacja techniczno-informatyczna, czy oprócz Uniwersytetu Rzeszowskiego realizuje ją jakas prywatna uczelnia w Rzeszowie? jakie trzeba miec swiadectwo, zeby sie dostac na ten kierunek na uniwerku?
    02.06.2011