Opinie o Uczelni Uniwersytet Śląski w Katowicach (UŚ Katowice)

Komentarze (120)

  • Informatyka

    Hej! Mógłby mi ktoś powiedzieć coś na temat informatyki na Uniwersytecie Ślaskim? Aktualnie studuję na 1-wszym orku na Politechnice Czestochowskiej ale meczą mnie dojazdy pociągiem
    23.05.2017
  • psychologia?

    Hej. Mógłby ktoś napisać coś o psychologii na UŚ? Jacy są wykładowcy, ćwiczeniowcy itp? Waham się między psychologią stosowaną na UJ dlatego bardzo zależy mi na opiniach studentów :D
    17.05.2017
  • Human

    Czy ktoś mógłby powiedzieć coś o filologii polskiej na UŚ? Jestem zainteresowana specjalizacją nauczycielską. Kilku profesorów już poznałam i nie ukrywam, że jestem zainspirowana i raczej mile zaskoczona. Z góry dzięki.
    08.05.2017
  • odp kierunek studiów - zainteresowania

    Studiuję tu psychologię. Wiele się nasłuchałam, że to nie jest przyszłościowy kierunek, że każdy kto nie umie matmy na to idzie i ogóle ludzie, którzy nie mają pomysłu decydują się na psychologię. Może i jest w tym trochę prawdy, jednakże jest jedno wielkie ALE. Nie każdy na psychologa się nadaje, nie każdy chce być psychologiem w przyszłości, niektórzy idą tylko na studia w tym kierunku, aby rodzice byli dumni. Jak już mówiłam jestem na tym kierunku i jestem baaardzo zadowolona, ponieważ jest to coś z czym wiążę przyszłość, czym od bardzo dawna się interesuję i przez to, że mam chęć zagłębiania się w tę dziedzinę szerzej niż przewiduje plan studiów, przez to, że CHCĘ to robić, wiem, że nie będę miała problemów ze znalezieniem pracy. Bo nie liczy się tylko zakończony kierunek, ale również (w sumie to głównie) PODEJŚCIE!!
    29.04.2017
  • kierunek studiów - zainteresowania

    Wiem czym sie interesuje, ogólnie mam dosyć wg mnie szeroki wachlarz zainteresowań bo interesuje się kierunkami humanistycznymi (jestem humanistką od zawsze), społecznymi i psychologicznymi. Wiem, że tylko to bym mogła studiowac bo to mnie interesuje i w tym bym się spełniła zawodowo, posiadała wiedzę i wiem, że to nie byłyby nudne studia. Nie mam w ogóle zmysłu ścisłego i nie nadawałabym się na to...dlatego interesują mnie 3 kierunki studiów: psychologia, bezpieczeństwo międzynarodowe i narodowe; ew. wewnętrzne oraz dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Jaki kierunek najbardziej z tych 3 możecie polecić? Po którym jest faktycznie największa szansa na rozwój zawodowy i jakąś świetlaną przyszłość? Oczywiście biore pod uwagę tylko UŚ w Katowicach bo mieszkam tu na miejscu a dalszy wyjazd nie wchodziłby w grę. Polecacie psychologię? Faktycznie można znaleźć pracę, rozwijać się w tym kierunku? Interesowałaby mnie sądowa aby potem móc pracować z więźniem bądź w sądzie i potem aby podyplomówkę to ruszyć w kryminologię :) Aktualnie robię tech. administracji, niby powiązania nie ma ale coś się przyda samo dla mnie. Bezp. tez mnie interesuje ale nie wiem czy faktycznie dostałabym się do policji... A jeśli chodzi o psychologię to nawet wyszło mi to z doradcą zawodowym i z psychologiem, że kierunki psychologiczne, społeczne, humanistyczne są dla mnie i warto by było pójść w tym kierunku aby nie zaprzepaścić PS. U mnie wchodziłyby w grę raczej tylko studia zaoczne
    09.04.2017
  • DORADZTWO FILOZOFICZNE I COACHING oraz PSYCHOLOGIA

    Powiedzcie proszę ktoś coś o tych kierunkach, najlepiej jeśli na którymś z tych jesteś ☺ Chcialabym sie dowiedzieć, czy warto isc na te kierunki i dlaczego, jacy sa wykładowcy itd. Jak oceniacie przedmioty, praktyki, różne dodatkowe zajecia przygotowujące do pracy by zdobyc już troche doswiadczenia. I cokolwiek jeszcze wam sie przypomni =) Bardzo dziekuję z góry, bardzo ny mi zalezalona opini bo rozważam taką kwestie. Ps: Czy jest jakiś próg by się móc dostać, czy biorą okresloną liczbe osób od najlepszego wyniku? Oraz jak bylo w zeszlym roku czy w innym z progiem (podaj prosze rok) bo tego sie najbardziej obawiam ze moge sie nie dostac =/
    06.04.2017
  • Klaudia

    Czy studiuje ktoś z Was biotechnologię i mógłby o tym kierunku trochę więcej opowiedzieć ? Jacy są wykładowcy ?
    04.04.2017
  • abc

    Studiuje ktoś z was bezpieczeństwo wewnętrzne? Proszę o opinię, czy warto :)
    29.03.2017
  • Links

    Super uniwersytet! Wykładowcy i zajęcia na poziomie
    28.03.2017
  • Jadzia

    Psychologia jest ok na UŚl, warto, sama jestem po tych studiach. Nie polecam podyplomówki z oligofrenopedagogiki na UŚl.
    13.03.2017
  • psychologia na UŚ

    planuje studia na kierunku Psychologia i chce złożyc dokumenty m.in na Uniwerek Śląski. Mam pytanie do studentów; jak ocenacie tutaj studia psychologiczne? czy macie porównanie z innymi uniwersytetami? może znacie opinie od innych, którzy studiowali w innych uczelniach? czy jesteście zadowoleni z psychologii w Katowicach i czy warto iść na takie studia?
    08.03.2017
  • o filologii ang

    dziękuję za tak obszerny komentarz koleżanko, tylko takie merytoryczne wpisy mogą naprawdę pomóc w wyborze danego kierunku lub uczelni, po tym co przeczytałam już się nie zastanawiam i za rok wybieram się na angielski z chińskim!
    22.01.2017
  • studentka 2 roku filologii ang z chińskim

    Przykro mi, że tak wiele ludzi ma tak złe doświadczenia z filologią w Sosnowcu. Ja uważam, że jest super. Może to kwestia kierunku, może na tłumaczeniówkach wykładowcy są lepsi. Jestem obecnie na 2 roku filologii angielskiej tlumaczeniowej z językiem chińskim i na razie większość prowadzących była przyjazna dla studenta, a jednocześnie pozytywnie wymagająca. Jeśli dobrze napisze się maturę rozszerzoną z angielskiego to z dostaniem się nie ma problemu, a przynajmniej tak było w 2015 ;) Co do utrzymania się i trudności. Trzeba uczyć się znaków systematycznie i to może wydawać się ciężkie, ale wg mnie jeśli ktoś chiński lubi lub polubi to nauka znaczków staje się przyjemnością, a im więcej ich znamy tym łatwiej uczyć się kolejnych. Gramatyka w chińskim, przynajmniej na początku, jest znikoma więc nie stanowi trudności. Najwięcej osób oblewa na angielskim przez nieznajomość słówek lub gramatyki, gdzie gramatyka akurat jest raczej prosta na 1 roku więc nie ma co się martwić jeśli jest się w miarę ogarniętym i nie ma się dużych braków z liceum. Serdecznie polecam ten kierunek, mnie na nim spotkały prawie same miłe rzeczy jak na razie, a świadomość że uczę się w końcu dla siebie i ta nauka jest dla mnie satysfakcją, jest przyjemną odskocznią od męczarni w liceum. Moją grupę wszyscy wykładowcy szanują i naprawdę odczuwam znaczną różnicę w traktowaniu ucznia na plus między studiami a gim, liceum itp. Oczywiście zależy to też pewnie od grupy. Moja zachowuje się normalnie, ale jeśli ktoś przychodzi i ma wywalone we wszystko i gada sobie itd to niech się nie dziwi że wykładowcy mogą stać się dla takiej grupki osób złośliwi. Gdy nie okazuje się komuś szacunku to nie powinno się go też wymagać ;P
    11.11.2016
  • Rysio

    A jak tam sprawa tego wykładowcy, który na zajęciach powiedział do ziewającej studentki: "mój by tam się nie zmieścił"?
    09.11.2016
  • Waldek

    Malino, odpuść sobie ten daremny kierunek sztuka pisania. To ładnie brzmi ale nic ci nie da. Pracy po tym, a w szczególności w dziennikarstwie nie znajdziesz. Ten kierunek, to chwyt marketingowy, żeby uczelnia miała klienta.
    26.10.2016
  • malina

    SZTUKA PISANIA: Studiował/studiuje ktoś ,,sztukę pisania"? Warto jak wykładowcy, wartość merytoryczna? Cokolwiek? jest ktoś w stanie podzielić się wrażeniami i przemyśleniami na temat tego czy da się znależć jakąś prace po tym?np w dziennikarstwie bede bardzo wdzięcznaa :))
    25.10.2016
  • Magiczna

    Omijajcie Wydział Nauk Społecznych a w szczególności kierunek pod kryptonimem Praca Socjalna. Socjologia świeci pustkami to nazwali sobie "małą socjologię" Praca Socjalną dorzucili kilka przedmiotów, które tylko z nazwy mają coś z wykładanym tematem wspólnego i są zadowoleni bo nabili studentów na fajna nazwę kierunku.
    16.10.2016
  • Madzia

    Oczywiście chodzi mi o studia II stopnia Pedagogika resocjalizacyjna na UŚ . Dużo czytam opinii na temat UŚ stąd moje wątpliwości jaką Uczelnie wybrać . Czy UŚ Ped. czy Ped WSP. im. Korczaka . Napiszcie czyj jest stresówka związana z bardzo wysokim poziomem, a także jakie jest z traktowanie studentów przez wykładowców . Z tego co czytam UŚ to jedno wielkie g ...
    06.10.2016
  • Madzia

    Proszę studentów rozwiać moje wątpliwości . Mianowicie dostałam się na Wydział Pedagogika -resocjalizacyjna z profilaktyką społeczną, jednocześnie na WSP im .Korczaka w Katowicach i nie wiem co będzie dla mnie lepsze . Rozpocząć naukę na UŚ czy jednak wybrać WSP ? Ludzie podpowiedzcie jaki tam jest poziom,warunki nauczania ,wszystko co jest możliwe ,poniewaz do przyszłej środy mam czas na złożenie dokumentów .
    06.10.2016
  • Lola

    Czy wie ktoś może jak odczytać plan zajęć? Czy jest on podzielony na jakieś grupy ? Ide na 1rok Pedagogiki i mam plan ale nie mam pojęcia na co patrzeć. I czy jak dzielą na grupy to w jaki sposób ?
    26.09.2016
  • Ktosiosław

    A ja spróbuję Prawo na UŚ, jakby tak czytać wszystkie komentarze na temat każdej Szkoły Wyższej, to wniosek jest jeden, po co studiować, skoro wszędzie jest źle ? Za mną już jeden kierunek z kilka lat temu, (kompletnie nie związany z prawem) i w zupełnie innej części Polski, jakby miała się przejmować tym, co ludzie wypisują, to pewnie bym się nie zdecydowała, a wszystko było przeciwieństwem tego, co ludzie pisali w sieci, co prawda kierunek jak to kierunek i tak w nim nie pracuję, bo zajmuje się czymś, co de facto dotyczy Prawa, jaki los bywa przewrotny :) :) W każdym bądź razie, jestem optymistycznie nastawiona do UŚ i do zobaczenia ludzie ;)
    21.09.2016
  • saas

    jaki jest Leszek Wilk jako promotor?
    19.09.2016
  • zuzannacz

    Polecacie studia prawnicze na UŚ ? jeśli tak/nie to dlaczego ?
    16.09.2016
  • Maggi_

    Czy jest tu ktoś kto studiuje lub studiował na Wydziale Prawa i Administracji na UŚ? Chodzi mi dokładnie o kierunek administracja, specjalizacja - bezpieczeństwo wewnętrzne. Jak wyglądają zajęcia? Jacy są wykładowcy?
    05.08.2016
  • Andrzej

    Prawo na Uniwersytecie Śląskim, słaba kadra, na wykłady nie ma sensu chodzić, na ćwiczenia też nie, choć niestety trzeba .
    27.07.2016
  • Karolina

    Czy posiada ktoś tutaj jakąś wiedzę na temat administracji na UŚ i mógłby się nią podzielić? :) czy warto studiować, jak i gdzie są prowadzone zajęcia?
    18.07.2016
  • Dejzi

    moja siora jest zadowolona, ja też się wybieram na UŚ.
    18.07.2016
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    16.07.2016
  • Monika

    Na wydziale psychologii i pedagogiki jest zupełnie inny świat, miła atmosfera, ludzie przyjaźnie nastawieni. Słyszałam od studiujących historie na Uś, ze tam cieżko sie studiuje, kadra narzeka na studentów, takze to chyba prawda, ze coś nie tak jest z tym instytutem. Tyle tu negatywnych opinii i tym kierunku.
    16.07.2016
  • psychologia

    co sądzicie o psychologii na tej uczelni?
    15.07.2016
  • tri

    Jeżeli chodzi o traktowanie studentów przez kadrę dydaktyczną i administrację, to na Ochronie Środowiska na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska możecie zapomnieć o tym, czym jest godność osobista i szanowanie studenta jako człowieka :D. Studia trudne, ciężko się na nich utrzymać. Przez to, że są Międzywydziałowe trudno o jakąś jednolitość, spójność zdobywanej wiedzy... Nabędziecie sporo wiedzy biologicznej, chemicznej, trochę mniej fizykochemicznej, będziecie uczyć się cały semestr, a nie tylko przed sesją (w której można zarżnąć się z powodu ogromu materiału), a i tak nie zdobędziecie solidnego wykształcenia w kierunku ochrony środowiska. Mało kierunkowych przedmiotów, w zasadzie pierwsze dwa lata na biologii, biotechnologii i ochronie środowiska są podobne jeżeli chodzi o przedmioty. Dopiero na 3 roku na specjalizacjach jest trochę więcej konkretów, ale wciąż za mało, by wejść pewnie w rynek pracy... Więc jeżeli ochrona środowiska, to na pewno nie na UŚiu, chyba, że ktoś lubi poniżanie i cioranie przez wykładowców :D. Jedynym plusem są w sumie ciekawe zajęcia terenowe (których jest sporo). Z kolei na Wydziale Pedagogiki i Psychologii jest jakby inny świat, w porównaniu do WBiOŚ. Student psychologii jest traktowany z szacunkiem, z pewną wyrozumiałością, a kadra nie jest pozbawiona empatii, co sprawia, że atmosfera jest po prostu przyjazna (a w takich warunkach studiuje się po prostu lepiej i przyjemniej). O wiele mniej stresu, bez ubliżania, pełna kultura - również w dziekanacie. Co więcej, na psychologii na UŚ zdobędziecie solidne wykształcenie kierunkowe. Ciekawe, przydatne przedmioty, chętni do przekazywania wiedzy wykładowcy. Oczywiście też trzeba się uczyć, ale nie tyle co na studiach przyrodniczych i w spokojnej atmosferze... Polecam, jakbym miała wybrać jeszcze raz, to z chęcią przeszłabym kolejne 5 lat psychologii :) Nie żałuję zupełnie tych lat
    14.07.2016
  • Nie dla kierunku HISTORIA

    Na szczęście już koniec, obroniłem tego licencjata na kierunku historia i uciekam do Krakowa. Studia historyczne na UŚ są mało ciekawe, program okropny, często powtarzane te same treści. Wykłady w większości marne, ćwiczenia też bez rewelacji, brak zajęć praktycznych, zwłaszcza w IPNie. Mogę szczerze powiedzieć, ze niczego (przez 3 lata na UŚ) nie wyniosłem nowego. Zbyt płytko albo i w ogóle ogólnikowo, byleby odbębnić zajęcia. Szukasz rozwoju, a nie stagnacji, ciekawych wykładów, profesorów, którzy zachęcają cię do zgłębiania danej epoki a nie zniechęcają? Instytut Historii omijaj szeroko na UŚ. Na te trzy lata, tylko jeden z profesorów mówił wykłady z głowy, ciekawie, nie przynudzał. Szkoda, bo miałem wielkie nadzieje co do tych studiów, myliłem się jednak. Dla osób ambitnych, chcących poszerzać swoje horyzonty myślowe i coś konkretnego umieć po studiach , zdecydowanie odradzam..... Uciekać do innych ośrodków. Ja podziękowałem juz IhUŚ.
    13.07.2016
  • moniaa

    Witam, orientuje się ktoś czy na mgr adm jest obowiązkowy jezyk obcy?
    12.07.2016
  • eMeM

    Filologia angielska, specjalność: tłumaczeniowa z językiem chińskim... warto? czy ciężko jest się dostać a później utrzymać?
    26.06.2016
  • obecna studentka

    Ze względów osobistych przeniosłam się z krakowskiej uczelni na Uniwersytet Śląski. Szczerze nie polecam tej uczelni. Studia magisterskie na UŚ są stratą czasu. I samo podejście wykładowców oraz władz uczelni do studenta jest karygodne. Zero szacunku, poszanowania. Podczas trzech lat licencjatu nie odwiedziłam tyle razy dziekanatu co przez jeden rok magisterki. Sajgon w dokumentacji, z rozporządzeniach, a załatwienie czegoś (nawet takie głupoty jak zdanie i odebranie indeksu) wymaga dużej cierpliwości. Jeśli chcecie sobie oszczędzić nerwów wybierzcie inną uczelnie. I nie jestem studentką, która na uczelni bywa sporadycznie więc moja opinia jest rzetelna.
    23.06.2016
  • milik7

    ja polecam, na uczelnię nie narzekam, pytanie tylko czy nie będziesz mieć problemu z przeniesieniem an 2 rok, dowiedz się dokładnie co i jak, bo słyszałam o różnicach programowych, ale dla chcącego nic trudnego!
    21.06.2016
  • nowa

    sytuacja mnie zmusza przenieść się na śląsk i zmienić uczelnie -na 2 rok na prawo . Polecacie?
    16.06.2016
  • Arminda

    Witam Jest ktoś z okolic BB albo Żywca kto tak jak ja będzie studiować administrację zaocznie? Jeśli tak proszę o kontakt : arminda999@outlook.com pozdrawiam ;)
    12.06.2016
  • Były absolwent historii UŚ.

    Potwierdzam, że kierunek historia na tym uniwerku wypada słabo. Specjalizacja archiwalna, też szału nie ma. Wykładowcy w Instytucie różni ale więcej osób prowadzących zajęcia raczej nie zachęca do zgłębiania meandrów historii. Atmosfera w IH też nieciekawa. Program studiów daje dużo do życzenia. Brak elastyczność wykładowców i zaangażowania (w niektórych przypadkach byle odbębnić). Wypada potwierdzić o pełnym braku objazdów naukowych ( przez 5 lat studiowania jeden wyjazd pod Opole), braku współpracy z IPN, zresztą sam starałem się o pracę w IPN i jasno dano mi do zrozumienia, że po IHuŚ nie zatrudnią nikogo. Czy poleciłbym ten instytut? Raczej zdecydowanie NIE. Szukasz rozwoju swej pasji, zainteresowania historią, ciekawych, twórczych wykładów, ćwiczeń? Szukaj innej uczelni. Zdecydowanie nie na UŚ z tym kierunkiem.
    09.06.2016
  • studentka_US

    Jestem studentką Filologii Uniwersytetu Śląskiego w Sosnowcu. Wykładowcy robią wszystko, żeby uprzykrzyć życie studentom, są niemili, chamscy, traktują studentów jak śmiecie - żeby uzyskać zaliczenie, bądź co gorsza przepisanie oceny trzeba się nieźle upokorzyć, nachodzić nabłagać, żeby z łaską je dostać (o ile wgl). O terminach 0. i komisach można zapomnieć - jest tylko 1 poprawa egzaminu, gdzie w moim przypadku w trakcie egzaminu robotnicy w auli przeprowadzali remont, egzaminator prowadził słuchanie ze zrozumieniem z telefonu, z którego w międzyczasie przychodziły SMSy, a panie w komisji tak głośno opowiadały o swoich problemach z dziećmi, że nie można było ich nawet przekrzyczeć z prośbą o spokój. Studenci tej uczelni nie mają żadnych praw, co dosadnie podkreślają wykładowcy w każdym możliwym momencie, nawet się z tym nie kryjąc - po prostu mówią to w twarz. Podsumowując, jeśli ktoś nie chce zmarnować sobie kilku lat życia, na podrzędnej uczelni, z której pracownicy na siłę starają się zrobić UJ, bardzo proszę wziąć sobie moją opinię do serca, bo jest to nie tylko moje zdanie, wystarczy zapytać jakiegokolwiek studenta Instytutu Neofilologii. Na koniec dodam tylko, iż jeśli ktoś (w przypadku filologii) nie jest rodowitym Anglikiem, bądź Niemcem, to nie ma po co składać podania, wykładowcy szanują tylko studentów z językiem na poziomie C1 - jeśli ktoś ma jakieś braki bądź niższy poziom, po prostu nie zdaje (średnio na grupę 30 osobową, co najmniej 10 osób odpada po sesji - jest to uniwersytet z najniższą zdawalnością na Śląsku (potwierdzone w Internecie). Jeśli ktoś chce iść na studia, żeby się czegoś nauczyć - niech nawet nie myśli o USiu w Sosnowcu.
    08.06.2016
  • studentka_US

    MASAKRA !! Szczerze nie poleciłabym tego uniwersytetu nawet najgorszemu wrogowi! Jestem studentką Filologii Uniwersytetu Śląskiego w Sosnowcu i z dnia na dzień przekonuję się, że jest to najgorsza uczelnia na śląsku. Wykładowcy robią wszystko, żeby uprzykrzyć życie studentom, są niemili, chamscy, traktują studentów jak śmiecie - żeby uzyskać zaliczenie, bądź co gorsza przepisanie oceny trzeba się nieźle upokorzyć, nachodzić nabłagać, żeby z łaską je dostać (o ile wgl). O terminach 0. i komisach można zapomnieć - jest tylko 1 poprawa egzaminu, gdzie w moim przypadku w trakcie egzaminu robotnicy w auli przeprowadzali remont, egzaminator prowadził słuchanie ze zrozumieniem z telefonu, z którego w międzyczasie przychodziły SMSy, a panie w komisji tak głośno opowiadały o swoich problemach z dziećmi, że nie można było ich nawet przekrzyczeć z prośbą o spokój. Studenci tej uczelni nie mają żadnych praw, co dosadnie podkreślają wykładowcy w każdym możliwym momencie, nawet się z tym nie kryjąc - po prostu mówią to w twarz. Podsumowując, jeśli ktoś nie chce zmarnować sobie kilku lat życia, na podrzędnej uczelni, z której pracownicy na siłę starają się zrobić UJ, bardzo proszę wziąć sobie moją opinię do serca, bo jest to nie tylko moje zdanie, wystarczy zapytać jakiegokolwiek studenta Instytutu Neofilologii. Na koniec dodam tylko, iż jeśli ktoś (w przypadku filologii) nie jest rodowitym Anglikiem, bądź Niemcem, to nie ma po co składać podania, wykładowcy szanują tylko studentów z językiem na poziomie C1 - jeśli ktoś ma jakieś braki bądź niższy poziom, po prostu nie zdaje (średnio na grupę 30 osobową, co najmniej 10 osób odpada po sesji - jest to uniwersytet z najniższą zdawalnością na Śląsku (potwierdzone w Internecie). Jeśli ktoś chce iść na studia, żeby się czegoś nauczyć - niech nawet nie myśli o USiu w Sosnowcu.
    08.06.2016
  • Do karo95

    modlitwy przed zajęciami mogą się zdarzyć w zależności od wykładowcy i to akurat na teologii jest zrozumiałe. gorszy jest zaniżony poziom, tak jakby całe studia były prowadzone tylko pod katechizację w szkołach. część zajęć (nie wszystkie) była bardzo oderwana od poziomu akademickiego. W porównaniu do UP JPII wypada - w mojej ocenie - ten kierunek słabo.
    05.06.2016
  • Do karo95

    modlitwy przed zajęciami mogą się zdarzyć w zależności od wykładowcy i to akurat na teologii jest zrozumiałe. gorszy jest zaniżony poziom, tak jakby całe studia były prowadzone tylko pod katechizację w szkołach. część zajęć (nie wszystkie) była bardzo oderwana od poziomu akademickiego. Zdarzali się prowadzący z pasją, jednak wielu pracę na wydziale traktowało jak form kary (znowu podkreślę w moim odczuciu). W porównaniu do UP JPII wypada - w mojej ocenie - ten kierunek słabo.
    05.06.2016
  • Dziennikarstwo i komunikacja społeczna

    Odkąd pamiętam marzyłam o studiach dziennikarskich. Wcześniej skończyłam kulturoznawstwo, które sprawiło, że jeszcze bardziej się w tym utwierdziłam. Fajnie jest poznawać historię kultury, sztuki i filmu. Miło wspominam ten kierunek studiów, bo dowiedziałam się mnóstwa ciekawostek. Znajomi do tej pory rozdziawiają buzie, kiedy opowiadam o pierwszych filmach, albo o sposobach montażu. Ale do rzeczy... Miałam bardzo duże oczekiwania jeśli chodzi o dziennikarstwo na Uniwersytecie Śląskim. Nawet myślałam, że się na nie nie dostanę, ale udało się bez większych problemów. Przerosła mnie ilość kierunków związanych z polityką. Od samego początku miałam wrażenie, że studiuję politologię, nie dziennikarstwo. Zajęcia były ciekawe, ale dla kogoś kto interesuje się taką tematyką. Więc raczej nie dla mnie. Bardzo fajna socjologia, przedmioty związane z komunikacją i komunikowaniem się. Jeśli chodzi o mnie zbyt mało praktyki. Myślałam, że większa uwaga będzie przykładana na pisanie tekstów, wyrobienie sobie tzw. ,,pióra'', niestety troszkę się zawiodłam.
    30.05.2016
  • nie zgadzam się z Jadzią

    Jadziu, wbrew temu co piszesz, absolwent o humanistycznym wykształceniu, szerokich horyzontach myslowych, kreatywny i z otwartym umysłem może zrobić karierę w wielu dziedzinach gospodarki, zwłaszcza tam, gdzie mamy do czynienia z sektorm usług. To nie jest tak, że dziś zatrudnienie jest tylko dla tych , co skonczyli studia techniczne, inżynierskie, czy ekonomiczne. Wcale nie, tylko nie trzeba się kurczowo trzymać dziedziny studiów. Absolwent studiów filologicznych, społecznych, pedagogicznych, nawet filozoficznych jeśli ma potencjał, wysoką inteligencję emocjonalną może odnieść sukces w wielu firmach, bądź założyć swoją (programów wspierających jest bardzo wiele, trzeba tylko poszzukać i pochodzić wokól tego). Problem polega na tym, że wielu młodym ludziom wydaje się, że nie uszą się starać. A prawda jest taka, że na Zachodzie już dawno odkryli, że uczyć trzeba się całe życie, zmieniać branże, firmy, wyjechać za pracę nawet do innego stanu, kraju, inwestowac w swój rozwój. Nasza mentalnośc jest tutaj mocno w tyle. POzdrawiam, zwlaszcza humanistow - polonistów :-)
    23.05.2016
  • Jadzia

    Maturzysto, żadne historie, historie sztuki, polonistyki, politologie, sztuki pisania wszelakie, socjologie, filozofie, turystyki historyczne, doradztwa i infobrokerstwa historyczne i niehistoryczne, to bubel. Pracy po tym nie znajdziesz.
    20.05.2016
  • Pedagogika w Katowicach

    Studiuje ktoś może pedagogikę w Katowicach ? Proszę o opinię :)
    18.05.2016
  • Rado

    wybierajcie INFORMATYKĘ po tych studiach jest dobra praca
    17.05.2016
  • Karola

    Co sądzicie o "sztuce pisania"? Warto to studiować????
    13.05.2016
  • Angielski z japońskim w Sosnowcu?

    Mógłby ktoś napisać jak studjuje się na filologi angielskiej z japońskim w Sosnowcu? Ciężko jest? Warto iść na ten kierunek?
    01.05.2016
  • jak było?

    ktoś byl na tych nocnych powtórkach z historii? Jak to przebiegało? czy dawali jakieś materiały? coś przydatnego? warto było? jestem skłonna zapłacić za kserokpie, jeśli coś sensownego w nich jest, Natalia
    28.04.2016
  • karo95

    szkółka katechetyczna? co masz przez to na myśli? modlitwy przed zajęciami? :D
    28.04.2016
  • teologia na Uś...

    śmiechu warte a nie studia, po prostu "szkółka katechetyczna"... nie polecam.
    27.04.2016
  • Marcin

    Kierunek historia na UŚ (WNS) to 3x porażka, porażka, porażka. Program studiów tragiczny, nastawienie kadry do studenta okropny, wykłady nudne, ćwiczenia też żadnej rewelacji, podczas sesji jazda bez trzymanki by ubić. Zdecydowanie odradzam studiowanie historii na UŚ.
    29.03.2016
  • karola

    hejka :) mógłby mi ktoś opisać mniej więcej jak wyglądają studia na filologii angielskiej z japońskim w sosnowcu? ciężko jest się dostać? dużo osób jest na tym kierunku? jak się studiuje? (chodzi mi głownie o atmosferę i poziom nauczania) ogólnie czy warto iść na ten kierunek?
    20.03.2016
  • kucyk

    Studiowałam kulturoznawstwo, stacjonarnie, mgr. Kierunek świetny! Mega ciekawy i obszerny. Polecam dla osób, które interesują się literaturą, sztuką (w tym teatrem i filmem), filozofią, psychologią, socjologią, antropologią, nowymi mediami... Śmieszyło mnie kiedy ktoś pytał o jakiej kulturze teraz się uczę :D To są zajęcia bardzo ogólne i dostosowane do naszej rzeczywistości. Na teorii kultury są omawiane kultury tzw. prymitywne. Wykładowcy super: świetnie przygotowani specjaliści, pasjonaci. Co po studiach? A to już zależy do Ciebie. Musisz mieć pomysł na siebie i poza zajęciami duuuuzo robić np wolontariat, warsztaty, szkolenia - żeby poznać pracę w kulturze. Jest wiele prac, które można wykonywać po tych studiach. Ten kierunek to tylko "baza". Czy jest ciężko? Hmm.. zależy dla kogo. Jeśli czytasz książke naukową i wszystko Ci zostaje w głowie to będzie Ci mega łatwo, jeśli nie masz takiej pamięci- będzie Ci ciężko... Jest mase czytania! Na każde zajęcia a do egzaminu z literatury miałam ok 60 książek do przeczytania (proza). Polecam! :)
    17.03.2016
  • Diana

    Jak Germanistyka na UŚ? Mam na myśli studia magisterskie.
    16.03.2016
  • Doradztwo filozoficzne i coaching

    Witam, chciałabym się dowiedzieć opinii na temat kierunku: doradztwo filozoficzne i coaching - jak się studiuje, jak prowadzone są wykłady? Ktoś, coś? :)
    18.02.2016
  • Historia wypada bardzo słabo. ODRADZAM

    Czołem, nie polecam HISTORII na tym uniwerku, studiuje dziennie. Wykładowcy nie dadzą ci możliwości rozwinięcia skrzydeł, raczej odwrotnie. Wykłady nie ciekawe, acz bywają wyjątki (niestety, mozna je zamknąć na palcach jednej ręki, tylko w obrębie trzech palcy, o dio!). Specjalizacje też dają wiele do życzenia. Jestem na specjalizacji archiwalnej z zarządzaniem i szału nie ma, specjalizacja ogranicza się tylko do wizyt w AP w Katowicach (zajęć w IPN, innych archiwach, brak!). Program studiów tez mało asertywny. Co mnie jako studenta mierzi, to to ciągłe narzekanie kadry IH na studentów. Brak porządnych zajęć np.: z NPH (wykłady oderwane od rzeczywistości), ze źródłami, wyjazdów, spotkań np. z pracownikami IPN, muzeów , wykładowcy mam wrażenie zatrzymali się w PRLu z swoją wiedzą. Moim zdaniem IH UŚ w ogóle omija szerokim łukiem IPN (zwłaszcza zakład archiwistyki oraz historii najnowszej), zresztą w IPNie też nie chcą absolwentów po historii do pracy :-(. Co do instytutu, to mam żal zupełny o to, jak wykładana jest historia najnowsza po 1945 r. (zarówno Polski jak i powszechna), to jakaś kpina (w pełnym tego słowa znaczeniu,!!) . Przecież to w jaki sposób prowadzone są te zajęcia, to woła o pomstę do nieba. Już nie wspomnę o merytorycznym przygotowaniu prowadzących. Ktoś tu już ponizej pięknie napisał, ze nic więcej nie dowiesz się studiując historię na uś, niż to, co dowiedziałeś się na historii w szkole średniej - potwierdzam! Mam wrażenie, ze rozwój tej dziedziny nauki zatrzymał sie dla tych pracowników na latach 80/90 XX w. Już nie chcę się czepiać ale mało publikują w tym instytucie, a jak juz opublikują, to w środowisko historyków zostaje to raczej mocno zjechane (nie będę tutaj przytaczał przykładów). Ja po obronie licencjatu znikam z historii na uś, i szczerze, nie polecam studiowania tego kierunku na tym uniwerku. Mam nadzieję, że w Krakowie czy Wrocławiu nie będzie problemu z dostaniem się na magisterkę na tym kierunku.
    15.01.2016
  • Co z tym prawem?

    Jak się ma prawo na UŚ? Zarówno dzienne jak i niestacjonarne? Opłaca się tu przychodzić studiować ten kierunek? Jakieś przemyślenia odnośnie wykładów, wykładowców, zajęć praktycznych?
    05.01.2016
  • k.k

    kierunku nie znam ale uczelnię jak najbardziej polecam, super kadra, miła atmosfera, brak problemów z załatwieniem czegokolwiek, zdecydowanie na plus
    02.01.2016
  • Sztuka pisania

    Czy warto studiować tu ten kierunek? Polecacie tę uczelnię?
    14.12.2015
  • UŚ CIESZYN ROZCZAROWUJE

    NIE POLECAM. Miałam wątpliwą przyjemność studiować pedagogikę w Cieszynie. Kadra dobierana z przypadku, w większości są to osoby, które lata świetności mają już dawno za sobą i po prostu im sie nie chce. Wykładowcy "nauczają" przedmiotów, o których nie mają pojęcia. Przestarzałe metody, zero innowacyjności - wyświetlanie podczas zajęć prezentacji sprzed 8-10 lat (2005rok !!). Dostęp do pomocy dydaktycznych (rzutnik, telewizor, komputer/internet) bardzo utrudniony, ponoć wykładowcy "zapisują się" na rzutnik długo przed planowanymi zajęciami - dla studentów jedynie pozostaje nosić ze sobą własne laptopy. Co do obron dyplomowych na tej uczelni, to mówiąc krótko: farsa - członkowie komisji przychodzą spóźnieni albo wcale nie przychodzą (akurat w tym czasie mają zebranie czy inne "ważniejsze" sprawy). W większości przypadków student traktowany jest w sposób przedmiotowy, a co "ambitniejsi" z wykładowców leczą własne kompleksy pokazując, że to "oni żądzą". Szkoda, że na taką farsę wciąż przeznaczane są pieniądze z podatków publicznych. Pedagogikę w Cieszynie powinni zlikwidować, natomiast skupić się na wydziałach artystycznych i podążać w tym kierunku.
    26.11.2015
  • Kultury Mediów

    ODRADZAM! Unikać jak się tylko da. Totalna porażka naszego systemu edukacji, nawet nie warto zapisywać się dla legitymacji. Ci ludzie nie powinni w ogóle dostać, żadnych pieniędzy za studentów, no chyba, że karę jakąś. Generalnie poziom prowadzenia zajęć i kompetencje wykładowców graniczą z zerem. Większość to doktoranci, którzy dowiedzieli się tydzień przed pierwszym października, że za tydzień prowadzą jakiś tam przedmiot, o którym nie mają najmniejszego pojęcia, a ci "doktorzy" i "profesorzy" są jeszcze gorsi bo dostają za to jakieś pieniądze i już całkiem mają to gdzieś. Zajęcia dzielą się tu na trzy typy: 1. Przydatne (przekazują jakąś sensowną wiedzę) 25% 2. Nie wnoszące kompletnie żadnej wiedzy 60% i 3. specyficzne (wnoszące jakąś tam wiedzę specjalistyczną ale ciężko stwierdzic gdzie przydatną) 15%. Przejdźmy do tych pierwszych. Tutaj większość prowadzących to ludzie młodsi, którym jeszcze jakoś zależy i wywiązują się ze swoich zadań. Kategoria 2... są to osoby najczęściej prowadzące zajęcia po raz pierwszy nie mające kompletnie pojęcia jak te zajęcia prowadzić, nie posiadające żadnego pomysłu na te zajęcia ani nawet nie posiadające materiałów. Na tych zajęcia wykładowcy potrafią przez cały SEMESTR powtarzać jakieś trzy hasła albo mówić o swoim życiu (ten wariant dotyczy wyższego stopnia "naukowego") pozostali potrafią prowadzić zajęcia przez cały semestr opowiadając o tym co nas otacza i każdy wie jak np zajęcia o internecie. Gdyby tak skrócić ten cały bajzel do zdawania materiału to semestr trwałby 2 tyg. Kategoria trzecia to przedmioty dotyczące jakiś dziwnych specjalizacji, które rzadko mają rację bytu w dzisiejszym świecie. Jeszcze jest taka ciekawostka, że przedmioty najciekawsze i najbardziej przydatne są nie obowiązkowe i najrzadziej się odbywają natomiast te bzdetne są wciskane na siłę by tworzyć sztucznie miejsca pracy. Poziom żenujący, kompletne marnowanie czasu, brak realizacji programu zgodnie z założeniami, masa pustych haseł zachęcających do studiowania, a zero pokrycia z rzeczywistością. Ciężko mi uwierzyć czasami, że coś takiego może się dziać na publicznej uczelni ale tak jest i dalej dostają za to pieniądze (w mniejszośći bo mało kto tu jest na etacie ale jednak).
    16.11.2015
  • Historia to porazka na tym uniwersytecie

    Potwierdzam, slabo wypada ten uniwerek na kierunku historia. NPH leżą na całego, nie wspomnę o zakładzie historii najnowszej gdzie zatrudniają mediewistów. Mało pasjonatów i praktyków. Zajęcia nie ciekawe. Odradzam. Inwestować w inny ośrodek akademicki, a Uś omijać wielkim łukiem dla tego kierunku.
    16.10.2015
  • Ktooś

    Co powiecie na studiowanie na UŚ w Katowicach bezpieczeństwo narodowe i międzynarodowe ? jestem zainteresowana tym kierunkiem i chciałabym poznać opinie
    07.09.2015
  • Turystyka historyczna i historia UŚ

    Czytam to forum i widzę, ze nie jestem sam. Ten instytut jest nic nie warty!! Jestem studentem turystyki historycznej, która prowadzona jest przez Instytut Historii UŚ. Po dwóch latach mogę powiedzieć jedno, odradzam studiowanie tego kierunku, to mało co wspólnego ma z turystyką. Wykładowcy tacy sobie, ogólnie słabi - nie zainteresują człowieka tematem, widać, że robią wszystko by mieć po prostu pracę a nas mają w głębokim powazaniu, powielający jedne i te same treści - ile razy można słuchać jedno i to samo? Kierunek mogę śmiało powiedzieć lipny :-(, brak specjalistów (praktyków), specjalizacji dodatkowych uprawnień np. przewodników i wycieczek po Polsce. Zwiewam gdzie pieprz rośnie jak tylko obronie tego nic nie wartego licencjata. Wielu studentów zarówno historii jak i turystyki narzeka na jakość w tym instytucie wydziału WNS.
    18.08.2015
  • Kultura mediów

    Ktoś studiował/studiuje kulturę mediów na UŚ ? Jestem zainteresowana tym kierunkiem i chciałabym poznać opinie na jego temat
    15.08.2015
  • Łukasz

    Zdecydowanie potwierdzam i odradzam studiowanie historii na UŚ. Chcesz mieć z głowy sieczkę, chodzić na zajęcia prowadzone w sposób wprost nudnawy, wykłady czytają z kartki :-) co mnie wprost śmieszyło od samego początku. Niczego głębszego w tym instytucie nie ani nie znajdziesz ani się nie dowiesz (niestety!). Mało kto, potrafi zainteresować swoim wykładem, ćwiczeniami. I te wieczne narzekania od kadry IH UŚ. Specjalizacje dają dużżżżżo do życzenia...oj tak... Jeśli masz pieniądze, to inwestuj w siebie i idź gdzieś indziej studiować ten piękny kierunek. W pobliżu Kraków, Wrocław. W IH UŚ nic się ciekawego nie dowiesz poza tym, co usłyszałeś na historii w szkole średniej. Jak dla mnie, IHistorii UŚ jestem mocno rozczarowany. Dobrze, że po licencjacie uciekłem na UJ. A tam o niebo lepiej - NPH świetne, specjalizacja nauczycielska rewelacja (nota bene musiałem sporo nadrobiać po UŚ :-(!!!), historia Polski po 1945 - znakomita (wreszcie nie zakłamana!) i właśnie coś, czego brakowało mi w IH UŚ, pracy na źródłach historycznych, które co rusz były na zajęciach NPH, historii Polski i powszechnej. Wybór należy do Ciebie! Ja jestem na NIE dla studiowania historii na UŚ.
    09.08.2015
  • kacha

    jestem trochę zdziwiona tak negatywnymi opiniami o historii na UŚ, ale może nie każdy kierunek jest ich mocną stroną, ja studiowałam biotechnologię i byłam bardzo zadowolona ..
    08.08.2015
  • Tylko nie HISTORIA na UŚ

    Wszystko tylko NIE historia na UŚ. Kierunek leży na całego. Na palcach jednej ręki można policzyć zajęcia, które człowieka wciągły, zainteresowały. Wieczne narzekanie wykładowców, prócz tego mało asertywny program, specjalizacje też dają wielllleeee do życzenia. Brak wyjazdów (objazdów) dla studentów. Zdecydowanie odradzam studiowanie na tym uniwerku tego kierunku.
    04.08.2015
  • Ola

    Co powiecie o dziennikarstwie na UŚ? Bo zastanawiam sie czy sie tam nie przeniesc od nowego roku.
    22.06.2015
  • Marcin

    Odradzam studiowanie historii na UŚ. Kadra mało ciekawa. Wykłady słabe, nieciekawe. Szkoda czasu. IHUŚ mało elastyczny dla studentów. I w dodatku ciągle narzekanie , że studenci są tacy czy inni, a nie patrzą na siebie wykładowcy. Ilu z tego instytutu moze sie pochwalić publikacjami minimum 2 na rok?? Mówie tutaj o publikacjach, które są akceptowane i cytowane w środowisku? NPH leży, XVIII w. - leży, XX wiek powszechna leży (dowiesz się ile sztachet mieści się na majtkach rozmaru XXXL albo o podbojach miłosnych w młodości dr hab. F.), specjalizacja archiwalna - to już fikcja. Jedynie Historia Śląska, Historia Polski Średniowiecza - dosyć dobra, choć mało ci ludzie publikują. Jednym słowy, chcesz studiować historię, to omijaj szerokim łukiem Instytut Historii UŚ - studia tam prowadzone są mało ciekawe i słabe. Ci ludzie tam nie motywują ale demotywują na zajęciach. Absurdem były ćwiczenia z gościem, który recytował podręcznik prof. Markiewicza do Historii Polski 1492 - 1795. Ten pan miał tytuł dr., co go zupełnie dyskwalifikuje
    16.06.2015
  • romańska

    czy filologia romańska jst na UŚ jako studia pierwszego stopnia? bo mi wyskoczyło na ich stronie że tylko uzupełniające mgr!!! to chyba niemożliwe, musza mieć licencjackie?
    13.05.2015
  • Doki

    na Uniwerku Wrocławskim też się spoźniają wykładowcy, to chyba plaga jakaś, albo nwy trend wobes studentów, co nie?
    09.03.2015
  • biotechnologia

    czy warto iść na biotechnologię???? jakie studia - ciężkie? jak z pacą po studiach?
    01.03.2015
  • Filozof

    Ludziom żądnym wiedzy, oczekującym od uniwersytetu wysokiej kultury osobistej, szacunku, poszerzenia horyzontów odradzam studiować historii w IHUŚ. Wykładowcy potrafią nie przyjść na wykład bez uprzedzenia, spóźnić się 30 min na zajęcia (potem mówią, że studenci są beznadziejni), wieczorem przed dniem wpisania zaliczenia uprzedzić o zmianie terminu. Obrażenie studentów (a także innych wykładowców!), prymitywne odzywki, zniechęcanie do studiowania są na porządku dziennym. Ta uczelnia nie poszerzyła mi horyzontów, nie wskazała, w jakim kierunku podążać, nie pomogła w zgłębianiu tak fascynującej nauki, jaką jest historia. Zamiast tego przyniosła mi wiele bólu, strachu, cierpienia, nerwów, które zaczęły trawić organizm od środka. Nie mam pośrednio dzięki tej uczelni połowy włosów, nie obejdzie się bez specjalistycznego leczenia. Ludzie zapaleni do nauki, omijajcie IHUŚ szerokim łukiem. Życie jest zbyt krótkie, żeby je marnować na niepotrzebne nerwy.
    17.02.2015
  • trex

    Polecam biotechnologię na UŚ w Katowicach! Super wykładowcy, poziom wysoki, nauki sporo ale warto poświęcić swój czas i ukończyć tą uczelnię!
    26.01.2015
  • study

    Ja osobiście polecam Uniwersytet Śląski, studiuje tam Organizacje Produkcji Filmowej i Telewizyjnej i jestem b. zadowolona! Poziom jest wysoki, zajęcia ciekawe, a kadra naukowa w pełni wykwalifikowana.
    09.12.2014
  • Kamil

    Mnie również interesuje to pytanie.... Nie wiem ile osób ma podobny problem, ale nie mogę nigdzie znaleźć konkretnych informacji, pomożecie?
    27.08.2014
  • projektowanie gier i przestrzeni wirtualnej

    Czy ktoś z Was studiował/studiuje ten kierunek? Jak wrażenia? Czy zajęcia są tylko i wyłącznie w Cieszynie, nie w Katowicach? Tak mi zależało na tym kierunku, myślałam, że mogę go studiować w Katowicach, jednak dziś odkryłam smutną prawdę(?)... Bardzo zależy mi na Waszych opiniach.
    29.07.2014
  • iberystyka

    jak wyglada filologia hiszpańska na Uni Śląskim? czy nabór jest każdego roku na ten kierunek? w jakim stopniu mieliście opanowany język rozpoczynajac studia?
    13.05.2014
  • Agnieszka

    Niestety UŚ musi jeszcze dużo popracować by dorównać UJ lub UWr. Uczelnia ma przestarzałe programy mało elastyczne dla studenta (np. Historii). Kadra też słaba, choć mówią, że ciężko studiuje się w IH UŚ. Nie ma porównania, co do zaangażowania pracowników naukowych w prowadzenie zajęć. Przeniosłam się na UWr i tam dopiero widać prawdziwych historyków pasjonatów. Specjalizacje na UŚ też nie ciekawe i mało rozwojowe jeśli chodzi np. o archiwistykę, która wprost chyba leży na UŚ. Jak jesteś ambitny warto zainwestować i studiować w renomowanych uczelniach mających wiek wiekową tradycję takich jak UWr lub UJ. Jestem na UWr i teraz mi dobrze. Bez problemu mogę robić dwie specjalizacje na studiach licencjackich - zarówno archiwistykę z zarządzaniem dokumentacją jak i blok specjalizacji nauczycielskiej z WoSem i językiem angielskim, a nie tak jak na UŚ, że się nie da. Jak się chce i jest się otwartym na młodego człowieka to uczelnia winna dać taką możliwość. Uś niestety na tym punkcie poległ. Jestem już po drugim roku z średnią 4,7 a na UŚ bym już nie wróciła.
    13.10.2013
  • j.

    A co powiecie o bibliotekoznawstwie na UŚ? Jest tu ktoś z tego kierunku ? :-)
    10.10.2013
  • Kaśka

    a mnie się podoba, i zajecia, i kadra, i klimat, i ludzie :-)
    27.09.2013
  • Monika W

    Niestety uczelnia SŁABA. Przeniosłam się do Krakowa na UJ. Zwiałam z licencjatu na historii. Słaba kadra i mało asertywny program studiów. Specjalizacje też leżą. Instytut Historii UŚ zostawia wiele do życzenia, szkoda. Brak w ogóle zajęć w języku angielskim.
    27.09.2013
  • O pedagogice w Cieszynie

    Za to w Cieszynie położenie uczelni przyjemne - park, wiewiórki, trawniczki, ławeczki, a ich do Czech blisko:) Wszystko w jednym miejscu - uczelnia, stołówka, kawiarnia, restauracja, akademik, biblioteka i Panop. Stancje tanie i duży wybór. Od tych, co po licencjacie poszli do Katowic wiem, że w Cieszynie wykładowcy bardziej przystępni i relacje cieplejsze, choć - jak wszędzie - zdażają się przypały, ale to wcześniej wiadomo, na kogo uważać (wywiad działa). Wadą jest dojazd z niektórych miejsc. Katowice, Bielsko, Kraków spoko, ale z Rybnika, Gliwic, Raciborza gorzej.
    13.08.2013
  • O pedagogice (i PiPs w ogóle)

    O wydziale - dość mało przyjemne położenie, w starej podstawówce między blokowiskami, ale da się znieść, mimo ogarniającego strachu w zimowe wieczory. W środku 2 stołówki, 2 punkty ksero, kilka automatów z jedzeniem, sala gimnastyczna - całkiem przyzwoicie. A o samych zajęciach...Ci którzy przenieśli się z innych kierunków USia zachwalają, że im dużo lżej, ja porównania nie mam, ale zdawałam bez problemu mimo kompletnego pociągu do tej tematyki (temat na osobną historię :P). Wnioski pozostawiam Wam. Muszę jednak ponarzekać na ćwiczenia, bo w tym semestrze spora ich większość polegała na tym, że prowadzący siedzi z tyłu a grupa po kolei wygłasza prezentacje. Czyli każdy oprócz tych 4-5 osób, które mówią, siedzi i bazgrze po zeszytach czy gra na komórce. Super :P Wykładowcy są w porządku, może z dwoma były problemy. Panie z dziekanatu, o dziwo, też bardzo miłe i pomocne. Co mnie nieco dobijało to to, że pierwszy semestr jest po prostu napchany jak dziecko po obiedzie u babci. Naprawdę przedmiotów było w nadmiarze i na uczelni się siedzi od 8:00 do np. 19:30. Podsumowując - jestem na tak, ale to kierunek tylko dla pasjonatów, którzy pedagogiką myślą, jedzą i wydalają. Inaczej, najprawdopodobniej, braknie ci sił i jakiejkolwiek motywacji - ale czy nie z każdym kierunkiem tak jest? Nie wiem. Ale na pewno nie powiem, że to kierunek dla byle-kogo i każdy da radę.
    29.07.2013
  • Wolti

    Odradzam studiowanie HISTORII na tym uniwerku. Studia nieciekawe, mało pasjonatów którzy tam wykładają (mierna kadra). Program mało elastyczny. Studia w porównaniu do Krakowa IH UJ w Katowicach IH UŚ są nijakie, mało ciekawe. Dobrze, ze uciekłem na UJ! Polecam UJ!
    21.07.2013
  • Kerposz

    Ekonofizyka zajmuje się wykorzystaniem w ekonomii i naukach społecznych metod stosowanych przez fizyków. Przykłady to: metoda Blacka Sholesa wyceny opcji giełdowych, John Nash i jego badania dotyczące teorii gier do wykorzystania w podejmowaniu decyzji, metody statystyczne stosowane w medycynie i wiele innych. Wiecej informacji na www.ekonofizyka.pl.
    03.05.2013
  • Lars

    Uniwersytet Śląski to dziadowska szkoła we wschodniej Europie, bardzo daleko od cywilizacji Jeśli masz w sobie potencjał wiedzy i umiejętności idź do Katowic tam na pewno go zaprzepaścisz Od nauczycieli zionie niewiedza połączona ze zwykłym chamstwem Marna PZPR-owska szkółka dla dzieci przydupasów Pracuje tam najwięcej byłych komunistycznych weteranów co stali się nagle propolscy Tak ogólnie mówiąc szkoda czasu i pieniędzy na edukacje w Katowicach
    19.04.2013
  • MM

    Hej, czy ktoś studiuję anglistykę na UŚ? Czy poziom jest wysoki?
    23.03.2013
  • Natkaaa

    Witam . Ktoś studiował kierunek '' Prawo '' ? Bo chciałabym kiedyś się dostać na UŚ . Jaki jest tam poziom ? Jaka jest szansa dostania się tam ?
    20.03.2013
  • nnn

    jestem po biologi. jak wszędzie poziom rózny, niektóre zjecia supert ciekawe. najgorzej chyba prowadziła obecna dziekan z genetyki. nudne też były zajęcia z dr tokarska-guzk. okropne.
    21.12.2012
  • zakwaterowanie dla zamiejscowych

    jak wyglada sprawa domow studenckich i dostepnosci miejsc w przypadku, gdy ktos ma ok. 140 km na uczelnie? jest szansa? dochod na osobe w rodzinie ponad 2 kola, orientujecie sie w temacie?
    09.10.2012
  • krol lew

    Tez jestem na reżyserskich. Jak dla mnie to było warto, ale to trzeba naprawde lubić. nie jest latwo na tych studiach więc jak sie komus nie podoba to nie ma tez checi sie utrzymac. ale do wszystkich pasjonatow mowie ze warto. Uniwersytet Śląski w Katowicach ma dość ciekawy program tego kierunku.
    29.08.2012
  • sd

    naprawdę ta reżyserka tak ciekawa? to nie jest z tym tak jak z aktorstwem? Bo ja też pisuję scenariusze, ale bardziej do szuflady albo na jakieś różne miejskie przedstawienia... Mówisz, że warto iść na takie studia?
    22.08.2012
  • reż.

    przed dostaniem się na reżyserię pisywałem własne scenariusze, ale po rozpoczęciu studiów zauważyłem że to był jakiś żart. nie miałem dobrego przygotowania, planu, naprawdę amatorska sprawa. dużo nauczyłem się na studiach od świetnej kadry. wiem że cięzko będzie zaistnieć w branzy, ale naprawde chce sie nauczyc pisac scenariusze bo mam wiele pomyslów!
    22.07.2012
  • joff

    Interesują mnie studia związane z geografią bo to mój ulubiony przedmiot, jednak obawiam się że turystyka oferuje zbyt słabe perspektywy, a geofizyka wiąże się z dużą ilością fizyki, za którą już tak bardzo nie przepadam. Czy geologia byłaby czymś pośrednim, bardziej perspektywicznym niż turystyka, ale nie tak trudnym jak geofizyka, czy może to raczej płonne nadzieje?
    20.07.2012
  • otej

    Ja jestem już absolwentką, studiowałam tutaj chemię i w trakcie studiów zaszłam w ciążę. Uniwersytet bardzo mi pomógł, mogłam niektóre przedmioty zaliczać wcześniej bądź później, wykładowcy może nie dawali mi taryfy ulgowej w trakcie zaliczania, ale naprawdę pomogli poradzić sobie z tą strudną sytuacją i naprawdę dzięki temu skończyam studia :)
    17.07.2012
  • lola

    Studiowałam tutaj socjologię. To kierunek dla prawdziwych pasjonatów. Ja chyba taką nie byłam, aczkolwiek było kilku takich wykładowców którzy zrazili mnie sympatią do niektórych przedmiotów. Poziom był różny na różnych kierunkach, ale tak jest wszędzie wszystko i tak zależy od wykładowców a także o decyzji z góry.
    11.07.2012
  • runa

    ekonofizyka? :O pierwszy raz w życiu widzę taki kierunek, mógłby mi ktoś z ciekawości napisać o czym on jest?
    09.07.2012
  • ela

    jak wyglądają zajęcia na etnologii? od zawsze sie tym interesowałam i teraz chcialabym iść na studia. Złożylam na kilka uczelni i zastanawiam się którą wybrać kiedy już się dostanę :).
    04.07.2012
  • lena1199

    Kto studiuje geofizykę na UŚ w Katowicach? Jaki jest poziom kształcenia?
    09.06.2012
  • angry

    Klasyka. UŚ jest mega świetnym miejscem do nauki, nie patrzcie na porąbaną średnią, bo mnie tylko denerwuje i nie wiem kto wystawia taką ocenę. Może do 10 mu jeszcze za daleko, chociaż dla mnie akurat, ale jakieś 9 to spokojnie można dać polecam
    29.05.2012
  • ela

    Jestem z Jaworzna, więc Katowice to chyba najlepszy wybór, dojazd niezły a i miasto lubię. Za dwa dni Juwenalia, a że już mam wakacje, to wybiorę się i sprawdzę jak bawią że studenci na UŚ w Katowicach ;) Ogólnie znajomi mówili że poziom jest dość wysoki, wykładowcy dobrze wykwalifikowani, więc chyba nie ma sensu zastanawiać się nad czymś innym, nie mam ochoty wyjeżdżać na studia gdzieś dalej ;)
    19.05.2012
  • Sprawdź Wykładowcę. PL

    Najlepiej sprawdźcie przyszłych wykładowców na sprawdzwykladowce.pl :)
    08.05.2012
  • pool

    No o potędze i wielkości, a także kreatywności UŚ może świadczyć chociażby basen na budynku biblioteki - sick ! Nie wiem kto to wymyślił, ale jestem dumny, że studiuję na takiej uczelni !
    31.03.2012
  • nie-inż

    Zdecydowanie prawda, Uniwersytet to jednak zawsze kojarzył mi się z humanem i tak jest, pomimo tego, że kiedyś to była medycyna, prawo, nauki teologiczne.. Niemniej ścisłe też nie kuleją jakoś bardzo, gorzej z tytułem inżyniera
    19.03.2012
  • BIOTECHNOLOGIA

    kto studiuje biotechnologie? na Uniwerku Śląskim w Katowicach? czy to prawda ze uczelnia duzo lepiej realizuje ksztalcenie na blokach humanistycznych niz na scislych? takie doszly mnie sluchy? chetnie przeczytam cos wiecej o kierunku, ktory zamierzam studiowac z naciskiem na to, jak od strony praktycznej wygladaja studia, zajecia, jak sa przygotowani absolwenci biotechnologii do pracy i gdzie najczesciej ludzie sie zaczepiaja po studiach do pracy?
    11.03.2012
  • do Kropki pytanie

    co studiujesz? jaki kierunek? na dziennych jestes czy na zaocznych? i na ktorym roku?
    11.03.2012
  • biurokracja

    Prywatna uczelnia to słaby pomysł - nie nauczą Cię tyle, co państwowa, to nie stany. Co do organizacji, to jasne, że mogłaby być lepsza, ale nie ma co narzekać. Wystarczy sprawdzić dyżury albo pójść do dyrekcji i oni to ogarną, od tego są
    03.03.2012
  • kropka

    Wczesniej myslalam ze to dobra uczelnia, teraz widze ze poziom niezbyt wysoki, robienie problemu z niczego, sama organizacja jak za komuny... bieganie z indeksami, kartami, nie wiadomo gdzie i kiedy kogo szukac;/ gdybym miala ponownie wybierac uczelnie to chyba szybciej wybralabym prywatna.
    27.02.2012
  • streess

    Wiodąca uczelnia na śląsku. Liczne konkursy ogólnopolskie stwarzają szanse do wykazania się i pokazania przed headhunterami. Nie dziwi mnie więc liczba chętnych na uniwerek z roku na rok raczej rosnąca mimo niżu demograficznego.
    25.02.2012
  • weryt

    Ogólnie najlepsza uczelnia na Śląsku, jednak zastanawia mnie np. Wydział Artystyczny.. moim zdaniem całkowicie niepotrzebny. Fajni ludzie i na pewno prestiż uczelni wyższy niż innego typu szkół w regionie. Zresztą sami się możecie przekonać i zweryfikować
    19.02.2012
  • zawiedzony

    słaba uczelnia, porobili jakieś dziwne wydziały, poziom taki sobie, bez rewelacji. Ogólnie nie polecam. Lepiej uderzać do Wrocławia, Krakowa, Lublina czy Poznania
    19.01.2012
  • Gryka

    Uniwerek Śląski jak najbardziej godny polecenia. Sama ocena mówi już za siebie, że jestesmy na najwyzszym poziomie. Jednak czasem musimy się użerac z nauka i zdawac tysiąć razy jedną rzecz ale warto
    14.12.2011
  • Rolnik

    Uniwerek tehe best. Nie maco iśc na prywatne tylko jak możecie wybierajcie Uniwerki bo to przyszłość:) I w przyszłosci pracodawca bedzie mial wybór kogo wybrac czy z prywatnej czy z panstwowej bo bedzie tylko ludzi z dyplomami ;)
    07.12.2011
  • Kecioł

    Ja studiuje kulturoznawstwo... Jest spoko, czasem dają popalić jak zbliżają się sesje! Ale tak wszędzie jest na uczelniach. Fajny jest ten kierunek - polecam. Dużo jest wydarzen kulturalnych. Jesli chodzi o kierunek to pasjonaci na sto procent znajdą coś dla siebie :)Fajne jest filmoznawstwo i wiedza o mediach. No to jest coś co mnie kręci :)
    07.12.2011
  • rafa

    kto studiuje na ktoryms z kierunków miedzywydziałowych? glownie chodzi mi o humanistyczne miedzykierunkowe
    05.12.2011