Opinie o Uczelni Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy (UTP Bydgoszcz)

Komentarze (119)

  • Romek

    Jaki próg punktowy na budownictwo niestacjonarne, bardzo ciężko na kierunku?
    02.07.2017
  • Mona

    Hej. Czy ktoś studiuje technologie chemiczna ? Mocno Cisną w Bydgoszczy ?
    01.07.2017
  • architektura wnętrz

    Zdecydowanie nie polecam architektury wnętrz na UTP. Ten kierunek zabija jakąkolwiek radość z pasji. Wymagania rodem z ASP, mało praktyczne zajęcia i w większości nadęci wykładowcy, którzy sami nie wiedzą czego chcą co chwilę wymyślając coś innego. Ponadto nikt tu nie uczy jak projektować wnętrza czy chociażby obsługiwać programy do tego przeznaczone, trzeba samemu do tego dojść, równie dobrze można wgl nie zaczynać takich studiów, bo po co. Nie wspominając już ile pieniędzy wydaje się na takim kierunku na wszystkie wymyślne projekty (i inne materiały rysowniczo-malarskie), które trzeba robić po kilka razy by były idealne i w końcu zostały zaakceptowane. Istne wariactwo, szkoda psuć sobie nerwów.
    21.06.2017
  • jaa

    Halo, czy egzamin praktyczny na wzornictwo jest bardzo trudny? Nigdy nie chodziłam na żaden kurs rysunku i jestem samoukiem. Nie jestem artystką, ale coś tam umiem. Mam szanse, czy bez kursu raczej jestem skreślona?
    16.06.2017
  • Poli

    Proszę o opinie o kierunku zarządzanie. Czy jest trudny i jak z matematyką? I ogólnie jaka atmosfera tam panuje? :)
    07.06.2017
  • Palina

    Hej. :-) Proszę o jakiekolwiek informacje! UTP Bydgoszcz Finanse i Rachunkowość? Trudno się dostać? Jak tam jest?
    05.06.2017
  • Mordazy

    Do Jao. Tylko w Bydgoszczy chyba nie ma nano... Technologia napewno nie jest łatwa ale chodzi mi czy w Bydgoszczy naprawdę ostro Cisną itp.
    03.06.2017
  • Jao

    Hej Mordazy, może lepiej nano ... to na pewno łatwiejszy kierunek a też łączy nowoczesną technologię z umiejętnościami analitycznymi i wiedzę chemiczną przydatną np. w branży farmaceutycznej
    01.06.2017
  • Mordazy

    Czy jest tu ktoś kto studiuje technologie chemiczna w Bydgoszczy? Ciężko jest? Planuję iść na ten kierunek bo pracuje w firmie chemicznej ale obawy są. Z góry dzięki za info.
    31.05.2017
  • Agnieszka

    Nanobioinżynieria to fajne, ciekawe studia najważniesze, że po nich jest sporo możliwości pracy np. w koncernach farmaceutycznych, biotechnologicznych cz nawet IT
    26.05.2017
  • Fir

    Nie pamiętam jaki był próg ale ja dostałam sie z maturą z matmy ok 65% rozszerzenie, podstawa na 90%, reszta ok 70% ;)
    21.05.2017
  • danka

    Witam! Trudno było się dostać na FiR w zeszlym roku? Wiecie jaki był próg punktowy? Pozdrawiam!
    05.04.2017
  • szalona

    jak wyglada mieszkanie w akademiku w fordonie? podobno same imprezy?
    31.03.2017
  • Kamil

    Z pracą bywa bardzo różnie ale zgadzam się z Remigiuszem, gdybyś studiował w Bydgoszczy górnictwo miałbyś się o co martwić, w przypadku energetyki możesz mieć spokojną głowę. Może od razu kokosów zarabiać nie będziesz ale masz gwarancję na znalezienie pracy a nie wszystkie kierunki mogą się tym pochwalić.
    18.03.2017
  • Remigiusz

    Sergiusz - kierunki typu Inżynieria Odnawialnych Źródeł Energii, Elektrotechnika czy Informatyka dają najlepsze wykształcenie i możliwości pracy. O etat jest łatwo, a wynagrodzenia są świetne nawet już na samym początku. Przeczytaj chociażby: http://www.pomorska.pl/strefa-biznesu/pieniadze/g/kujawskopomorska-lista-plac-2017-zarobki-fryzjerek-pracownikow-produkcji-informatykow-stawki,11757152,22548508/ W Bydgoszczy jest mnóstwo firm w branży energetycznej (chociaż ich nazwy nie są może aż tak bardzo znane), które poszukują absolwentów tego typu studiów. Z kierunków przyrodniczych warto natomiast wybrać Biotechnologię czy Nanobioinżynierię bo ostatnio inwestuje mnóstwo zagranicznych koncernów z tej branży. Odradzam natomiast kierunki słabo zorientowane na gospodarkę, takie jak np. biologia czy pedagogika - po nich raczej kiepsko z pracą.
    16.03.2017
  • sergiusz

    gdzie szukacie pracy po inż energetyka/odnawialne źródła energii ? jak wygląda bydgoski rynek ? Ktoś poleca mgr zarządzanie i inż produkcji?
    11.03.2017
  • Adamo

    jatoja - zamiast Technologii chemicznej zdecydowania bardziej polecałbym np. Inżynierię materiałową albo np. Mechanikę i budowę maszyn czy nawet Biotechnologię, po pierwsze te kierunki dają o wiele lepsze perspektywy zawodowe a po drugie są łatwiejsze (technologia hem jest trudna i trudno po niej o pracę)
    08.03.2017
  • sophija

    cześć, obecnie studiuje matematykę stacjonarną w innym mieście i chyba chciałabym się przenieść na studia zaoczne, czy jest tu ktoś kto studiuje matematykę zaocznie na tej uczelni, mam kilka szczegółowych pytań :)
    20.02.2017
  • jatoja

    Czy wykładowcy na technologii chemicznej w Bydgoszczy są wymagający ? I czy w ogóle ten kierunek jest bardzo trudny ?
    07.02.2017
  • Leo

    jak najbardziej kierunek wart polecenie, bardzo łatwo o po nim o dobrze płatną pracę - daleko nie trzeba szukać, przykład pierwszy z brzegu: http://www.pomorska.pl/strefa-biznesu/pieniadze/g/kujawskopomorska-lista-plac-2017-zarobki-fryzjerek-pracownikow-produkcji-informatykow-stawki,11757152,22548508/
    03.02.2017
  • Kuba

    Cześć :) Czy ktoś z was studiuje/ studiował inżynierię odnawialnych źródeł energii? Kierunek godny polecenia, czy nie?
    03.02.2017
  • Piotr

    z kierunków przyrodniczych najlepsza jest jednak Biotechnologia
    26.10.2016
  • zoo

    Zoofizjoterapia - słyszałam coś o planach utworzenia magisterki, czy to prawda? I czy po skończeniu inżyniera z zoofizjoterapi można wykonywać zabiegi fizykoterapeutyczne?
    04.09.2016
  • Pioter

    zamiast na analitykę wolałbym iść na Nanobioinżynierię albo na Biotechnologię
    27.08.2016
  • Zuza

    Witam, chciałam zapytać o analitykę chemiczną i spożywczą. Czy jest ktoś, kto podzieli się swoją opinią na temat tego kierunku? Jak z nauką, ilością osób na kierunku..?
    23.08.2016
  • Robertto

    => Pablo_N => Teleinformatykę szczerze polecam, to chyba jeden z najlepszych kierunków, na pewno bardzo opłacalny bo branża ICT / IT i telekomunikacja niezwykle szybko się rozwija, jest dużo zagranicznych koncernów (np. choćby w Bdg. wielkie centrum Atosa, Mobica, Teleplan, T-Komp, Nokia itp.) poza tym na UTP te studia są bardzo ciekawe,
    16.08.2016
  • Kate

    Poszukuję osoby która podzieli się informacjami dot UTP budownictwo magisterskie niestacjonarne.
    12.08.2016
  • Martyna97

    Hej wszystkim :) Czy jest tu ktoś co studiuje Technologie żywnośći? Czy jest cięzko? Dużo chemii? I laborków :D ? Czytając plan sprzed dwóch lat widze że tak, ale chciałabym wiedzieć jak to jest w rzeczywistości.
    08.08.2016
  • Pablo_N

    Witam. Czy jest ktoś na kierunku teleinformatyka? Jak wyglądają te studia? Warto studiować ten kierunek?
    06.08.2016
  • patka9

    Witam, czy ktoś mogłby mi opowiedzieć coś o kierunku finanse i rachunkowość?
    05.08.2016
  • Jakub

    Technologia Żywności to jeden z najłatwiejszych kierunków, jest łatwiejszy niż np. Dietetyka w innych uczelniach, osobiście polecam kierunek - Nanobioinżynieria też jest bardzo łatwy, ale jednocześnie niezwykle perspektywiczny, zaraz po Informatyce oferuje największe szanse szybkiej, dobrze płatnej kariery zawodowej
    25.07.2016
  • Student16

    Co możecie powiedzieć o technologi żywności na UTP? Jak wyglądają te studia, jest ciężko?
    20.07.2016
  • miodek

    hmm studiowałem MiBM, powiem tyle 80 % zajęć jest całkowicie bezcelowa - standardowy schemat zakuć zdać zapomnieć jedyne zajęcia które były naprawdę świetnie poprowadzone to zajęcia z tworzyw polimerowych. Ogólnie Mało zajęć projektowych dokładnie całe 2!!!!!! Z czego jedne to rysowanie ręcznie dla masochistycznej przyjemności prowadzącego. Dodam, że na pierwszym roku pełno bezcelowej teorii: gematria wykreślna, matematyka - pitolenie o całkach, których tak nigdzie wykorzystaszitp. i na deser 1 rok zajęć BHP i ergonomia z BOLKIEM koleś jest bystry jak paczka gwoździ, np. chłodzenie cieczą elektroniki jest dla tego umysłu niepojęte, przez co prawie bym uwalił projekt u niego. Aha mechana i budownictwo to topowe kierunki na UTP, więc jak sobie chcesz przedłużyć dzieciństwo i lubisz zakuwać totalnie bezcelowe rzeczy tak jak robiłeś to w liceum to studia specjalnie dla ciebie.
    03.07.2016
  • Dominika

    Witam, czy jest ktoś na kierunku transport (utp)? Może wyrazić swoje zdanie/opinie? Dziękuję :)
    28.06.2016
  • Monika89

    ostatnio czytałam artykuł, że ponad 80% studentów UTP po pół roku od ukończenia studiów znajduje pracę, to bardzo dobrze świadczy o tej szkole, poziom jest naprawdę wysoki, jestem zadowolona z wyboru tej uczelni!
    21.06.2016
  • ewelina

    Witam. Mam do zaoferowania miejsce na praktykach letnich- płatnych dla studentów kierunków biologicznych. Praktyki odbywają się w laboratorium mikrobiologicznym pod Bydgoszczą. Zapraszam- 698-933-605.
    20.06.2016
  • dominika

    Witam, czy jest ktoś na kierunku transport (utp)? Może wyrazić swoje zdanie/opinie? Dziękuję :)
    02.06.2016
  • Elena

    Zoofizjoterapia to kierunek na Wydziale Hodowli, uczysz się np. o masowaniu świń i kaczek, wylęganiu kurczaków, dojeniu krów i zastosowaniu gnojowicy, to taka nieco inna wersja zootechniki
    15.05.2016
  • a

    Witam :) Chciałabym dowiedzieć się co nieco o ZOOFIZJOTERAPII. Bardzo interesuje mnie ten kierunek, ale w internecie nie mogę znaleźć nic na jego temat. Jakie przedmioty wymagane są na maturze (oprócz biologi)? Jaki jest próg punktowy i czy studia mogą zagwarantować pracę w przyszłości? z góry dziękuję za odpowiedzi :)
    10.05.2016
  • JW

    Witam, przeglądając ofertę uczelni znalazłam taki kierunek - ogrody zoologiczne i zwierzęta amatorskie. Nie powiem, zainteresował mnie, od dziecka marzyłam o pracy w zoo i opiece nad zwierzętami. Są tu jacyś absolwenci lub studenci tego kierunku? Warto czy spróbować gdzie indziej?
    03.05.2016
  • Zuzolina

    Jestem na drugim roku studiów Transportu. Ogolnie jestem zadowolona jest to jedyna w regionie uczelnia techniczna z takimi kierunkami ścisłymi. Pozwala rozwijać moje zainteresowania, organizuje dużo wydarzeń/warsztatów/szkoleń/targów pracy dla studentów. Mamy duży wybór w kołach zainteresowań aż trudno wybrać. Wiem że po studiach mam dużą szansę zatrudnienia. Co do przedmiotów są i te niepotrzebne jak wszędzie i kierunkowe przygotowujące mnie do przyszłej pracy. Wiadome jest, że potrzeba trochę pracy, ale ucząc sie na bierząco jest to kierunek warty zainteresowania. Uczenia przygotowuje do trudów życia, nie wszystko jest podane pod nos: trzeba samemu nieraz coś zorganizować, poszukać, ale jest to warte poświecenia czasu. Dodatkowo jest to kierunek bardzo rozległy i dosyć świeży w dziedzinie nauki, dlatego dla przyszłych absolwentów jest duża szansa w zatrudnieniu. Wykładowcy są i lepsi i gorsi. Czasami zakłądając że wykład jest nudny dowiadujemy się ciekawych rzeczy ponieważ wykładowcy mają duże doświadczenie i często dzielą się nim ze studentami.
    19.03.2016
  • Janusz

    z tego co wiem to absolwenci Wydziału Telekomunikacji otrzymują specjalny Międzynarodowy Certyfikat ENAEE potwierdzający kwalifikacja tzw. międzynarodowego inżyniera uznawane w różnych państwach świta ( EUR - ACE ) certyfikaty są też nadawane po studiach magisterskich na UTP
    08.03.2016
  • Micho

    a teraz głośnio jest o współpracy z firmą NOKIA i wspólnych studiach informatycznych
    05.03.2016
  • Micho

    a teraz głośnio jest o współpracy z firmą NOKIA i wspólnych studiach informatycznych
    05.03.2016
  • Zarządzanie

    Na kierunku zarządzenie prowadzone są zajęcia z takich przedmiotów jak technologia informacyjna (czyli po prostu informatyka:przetwarzanie tekstów, arkusze kalkulacyjne, trochę grafiki), podstawy zarządzania, mikroekonomia, finanse, prawo, matematyka, język obcy. To oczywiście nie wszystkie przedmioty, ale jednak matematyka odbija się na większości z nich, więc głównym wymogiem to radzenie sobie z "królową nauk".
    29.02.2016
  • swierzak_323

    Witam. Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej nt. Kierunku zarządzanie, czego i ile wymagają, czy da się połączyć uczelnie ze sportem. Z góry dziękuję :)
    24.01.2016
  • Danny

    tak - na zarządzaniu i inż. produkcji jest ogólnie ciężko, lepiej wybrać np. informatykę ogólnie studia nieco lżejsze (mniej zajęć) a i szansa na dobrze płatną pracę po informatyce stos. jest dużo, dużo większa
    02.12.2015
  • Basior

    Witam. Szukam informacji o kierunku Zarządzanie i inż produkcji. Ktoś studiuje? Warto? I czy jest cieżko ;-) ?
    25.11.2015
  • Gość

    Interesują mnie kryteria przyznawania stypendium na wzornictwie wydaje mi się to dość podejrzane !!!
    25.11.2015
  • Tito

    po Ochronie środowiska jest niezwykle trudno o pracę, a same studia na tym kierunku na UTP są bardzo, bardzo ciężkie - dużo zajęć, mnóstwo laborków, na których ciągle robią wejściówki i dużo kolokwiów, przedmioty takie jak chemia, biochemia, technologie ochrony śorodow., statystyka czy koksykologia są masakrycznie ciężkie - sporo ludzi ma poprawki, oblewa są liczne warunki - ogólnie MASAKRA!!!
    06.11.2015
  • lolek

    ochrona środowiska to ciekawy kierunek, o nastawienie praktycznym ale moim zdaniem musisz wiedzieć co chcesz w życiu robić, do czego dążyć i gdzie szukać pracy bo teraz na rynku jest sporo specjalistów w tej dziedzinie
    26.10.2015
  • ...

    kurcze ... strona uczelni czarno biała ... żałobna ... smutne jest to, co się stało, trudno to wszystko ogarnąć na trzeźwo i przejść nad tym do porządku dziennego ... nie potrafię się z tym pogodzić...
    20.10.2015
  • ochrona środowiska

    co sądzicie na temat ochrony środowiska? jak wygląda praca dla absolwentów?
    13.10.2015
  • Renatka

    http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,48722,18811381,informatykow-w-bydgoszczy-jak-na-lekarstwo-lekarzy-rowniez.html ... i od razu wiadomo jakich fachowców poszukują pracodawcy, a tym samym które kierunki warto wybierać a których unikać
    14.09.2015
  • lekarz

    od kiedy można iść do lekarza w przychodni akademickiej (dodam, że chodzi o ginekologa), jaki należy mieć dokument do rejestracji?
    14.09.2015
  • Administrator

    Komentarz usunięty z powodu naruszenia zasad regulaminu.
    17.08.2015
  • michał

    w odpowiedzi na wcześniejsze pytanie: moim zdaniem najciekawszym kierunkiem jest zootechnika, sam zastawiałem się nad wyborem gdyż są to kierunki pokrewne ale ten wydał mi się najbardziej przyjazny (pod kątem toku studiów i przedmiotów) oraz przyszłościowy.. ale wybór należy do Ciebie
    08.08.2015
  • Marthe

    jednak Informatyka to najsensowniejszy tu kierunek - najłatwiej po nim o pracę
    21.06.2015
  • Nada

    Whoa, things just got a whole lot earesi.
    23.05.2015
  • zoofizjoterapia/biotechnologia w produkcji zwierzęcej/zootechnika

    Witam, czy jest tu ktoś, kto mógłby wypowiedzieć się na temat wyżej wymienionych kierunków?
    16.05.2015
  • Madzia

    Witam ! Od przyszłego roku wybieram się na inżynierię biomedyczną lub technologie chemiczną . Chciałabym uzyskać od Was jakieś rady, opinie, wskazówki... Mogę na coś liczyć ?
    14.05.2015
  • tomsonik

    super uczelnia POLECAM dodam tez że studiowałem na PW w Płocku i UTP jest milion razy lepszą szkołą niż ta zasr.... polibuda!!!!!!!!!!!!!!!!
    29.04.2015
  • Technik AK

    Hej, możecie napisać coś o Architekturze Krajobrazu? Wybieram się na studia i czeka mnie wybór uczelni. Nie chciałabym iść na uczelnię, która jest mierna i na której niewiele się nauczę....Proszę o obiektywne i prawdziwe opinie na temat tego kierunku.
    28.03.2015
  • marek

    ja jestem zadowolony, poziom jest wysoki, program goni ale wszystko do ogarnięcia, osobiście od zawsze interesowałem się budową rożnych maszyn, ciekawiły mnie nowinki technologiczne także te studia to dla mnie pozyskiwanie wiedzy w rozwijaniu pasji, ja polecam ;)
    18.03.2015
  • Thestig

    Interesuje mnie kierunek mechanika i budowa maszyn. Ciezko sie dostac? Jak sie studiuje i czy jest ciezko
    14.03.2015
  • aluapxd

    Czy studiuje ktoś technologie żywności i zywienie człowieka? warto?
    12.03.2015
  • Studentka zoofizjoterapii

    Właśnie zaczęłam 2 semestr zoofizjoterapii. Jest ciężko ale do przeżycia. Kierunki ciekawe ale niektóre wymagają dużego przyswojenia materiału w krótkim czasie. Wykładowcy są bardzo wymagający ale jeżeli masz 100% frekwencję na ćwiczeniach i wykładach to w razie problemów da się z nimi dogadać. Moim zdaniem warto studiować zoofizjoterapię bo to przyszłościowy kierunek a co najważniejsze nowo utworzony więc miejsce pracy znajdzie się dla każdego.
    03.03.2015
  • Gosia

    Czy jest tu ktoś, kto może się wypowiedzieć na temat chemii analitycznej? Trudno się dostać? Jak z matmą i fizyką na tym kierunku?
    26.02.2015
  • arek

    lipa, idziesz na studia płacisz w h kasy a zdają ci co najbardziej się mgaja od pracy, czyli ściągaja, kombinują i tak dalej. ci co uczciwie sie ucza są oblewani bo zawsze więcej ze scągi czy z neta napiszesz... najlepsze jest to, ze tacy durnie zostaja po tej uczelni inzynierami a normalni ludzie posiadający trochę ambicji nie zostana bo taka jest polityka utp. Nie polecam, szkoda czasu i kasy. Mialem rok temu zgłosić podejrzenie o przyjmowanie korzyści materialnych, ale się powstrzymalem, żałuję do dzisiaj, ze tego nie zorbiłem nawet jakby mnie wyrzucili. ODRADZAM
    21.02.2015
  • Ewelina

    interesuje mnie kierunek zoofizjoterapia i chciałabym wiedzieć coś więcej na ten temat. Czy mógłby ktoś napisać coś o tych studiach? Czy są ciekawe? Czy wykładowcy są dobrzy? Jaki jest poziom tych studiów? I przede wszystkim czy warto studiować na tej uczelni? Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)
    12.02.2015
  • Karolina

    Jakie trzeba mieć wyniki z matur żeby się dostać na transport? Z rozszerzonym angielskim
    27.01.2015
  • mariusz

    ja również jestem zadowolony ze swojego wydziału, byłem na hodowli i biologii zwierząt, polecam
    25.01.2015
  • transport - ok

    czytam wasze komentarze na temat UTP, niektórzy narzekają na kadrę czy stary sprzęt - nie znam całego zaplecza uczelni, nie byłem we wszystkich salach i pracowniach, ani nie mialem zajęćz wszystkimi prowadzącymi, mogę jedynie pozytywnie wypowiedzieć się o swoim wydziale i kierunku, a studiuję transport i jestem zadowolony, zarówno z poziomu zajęć, jak i kadry, a to jest chyba najważniejsze
    26.10.2014
  • wzornictwo na UTP

    interesuje mnie wszystko na temat wzornictwa, ile procent na maturze, żeby na dzienne się dostać? jak same studia wyglądają? ile jest osób na roku przyjętych?
    23.10.2014
  • karo

    ale ocenę maja wysoką w porównaniu z najlepszymi w rankingu, więc chyba studenci wiedzieli, jak oceniają, ja też mam dobrą opinię o UTP i ochronie środowiska, bez większych zastrzeżeń
    16.10.2014
  • wintage88

    potrzebuję opinii studentów na temat kierunku ogrody zoologiczne i zwierzęta amatorskie, jakich przedmiotów można się spodziewać na tym kierunku, czy moja przyszłość po ukończeniu go będzie ograniczała się do pracy w zoo?
    07.08.2014
  • Miraz

    zamiast zarządzania, po którym jest wysokie bezrobocie - już lepiej wybrać np. informatykę stosowaną z możliwością wyboru takich modułów kształcenia jak: zarządzanie projektami IT, informatyka ekonomiczna, ekonometria czy informatyka w zarządzaniu
    29.07.2014
  • ines

    jestem przerażona poziomem wszyscy trąbią na około że tak trudno - nic bardziej mylnego, Studiuję budownictwo na 1 roku studiów magisterskich. Młoda kadra na uczelni gada bzdury na zajęciach, które trwają ok 15 minut za które płacę drogie pieniądze. Niekompetencja i opryskliwość nie powinno na tak "prestiżowej uczelni się znaleźć. Nadmienię że skończyłam studia także na UKW i uważam poziom jest podobny (jak nie wyższy na UKW) a kadra z wysoką kulturą osobistą
    19.02.2014
  • Nom nom

    Ta uczelnia się sypie, sprzęt laboratoryjny jest starszy od studentów, przedmioty zdaje się na zasadzie prezentacji, a wykładowcy obijają się bardziej niż studenci. Przykład idzie z góry. Jeśli chciałbyś się czegoś nauczyć to szkoda czasu chyba, że chcesz sobie przeleżeć 3 lata to idealna opcja dla ciebie.
    27.01.2014
  • Mendoza

    tak, tak bardzo ciężko jest na ochronie środowiska (np. uzyskanie zaliczenia z chemii nieorg-anal. ,biochemii czy technologii graniczy z cudem)
    17.01.2014
  • aisha

    Ja nie jestem zadowolona z wyboru tej uczelni. Studiuję zaocznie ponieważ sytuacja finansowa mojej rodziny nie pozwala mi na studia dzienne. Uważam że ciężko zarobione przeze mnie pieniądze idą po prostu w błoto. Pracuje do godz 17 i na nauce spędzam całe wieczory. Nie mam życia prywatnego, towarzyskiego, przez to że poświęcam się zrobieniu inżyniera zootechniki. Jestem obecnie na II roku i zaskoczyło mnie podejście wykładowców do studentów, np. pierwsze kolokwium z genetyki zaliczyło 7 osób chociaż każdy mówił że było łatwe. Drugie kolokwium zaliczyły już tylko 4 osoby i chociaż odpowiedziałam na każde z pytań nie otrzymałam pozytywnej oceny gdzie przy pierwszym kolokwium napisałam dużo mniej a jednak byłam w szczęśliwej siódemce. Nie wiadomo czego oczekuje wykładowca podając treść zadania: "Co to jest mutacja i jej rodzaje". Okazuje się że wymaga podania definicji i opisania DOKŁADNIE każdego rodzaju mutacji. Podobnie jest z biochemią gdzie oczekuje się od nas rozszerzonej wiedzy z biologii i chemii i 99% nie wie o czym mowa na wykładach. Zagadnienia które trzeba opracować do kolokwium trafiają do nas 3 dni przed zaliczeniem. A osoby pracujące nie mają szans na ich opracowanie i nauczenie się. Płacąc za studia oczekuje szacunku do mojej osoby jako studenta oraz małej wyobraźni bo przecież niektórzy mają jeszcze rodziny i nie mogą poświęcać czasu dzieciom ponieważ jakiś pan profesor ma "widzi mi się" i trzeba uczyć się na poprawę. Tak na przyszłość proszę mieć szacunek do naszych osób, do naszego prywatnego życia, do naszego poświęconego czasu i przede wszystkim do naszych zarobionych pieniędzy które stają się pensją wykładowców. Moim zdaniem uczelnia z takim stażem i wyrobioną już opinią powinna wstydzić się podejściem do studenta. Powiem brzydko macie nas po prostu w d... Jestem rozczarowana. I z przykrością stwierdzam, iż rozważam rezygnację ponieważ czuję się w pewien sposób oszukana wiem że stać mnie na więcej niż inżyniera ale to niesprawiedliwe ocenianie nie motywuje nas do pracy wręcz przeciwnie. Teraz wiem dlaczego uczelnia skarży się na małą liczbę studentów. Proszę o wziąć sobie te słowa do serca, bo przecież to wy wykładowcy jesteście dla nas a nie na odwrót.
    15.01.2014
  • UTPwtie

    BEZNADZIEJNA UCZELNIA !!!
    08.01.2014
  • też mi co to za studia na tym UTP

    Wy tam moi panowie na tym UTP uczycie się jakichś archaicznych rzeczy, nie zmieniło się tam nic chyba od 30 lat. Nowoczesność to jest u nas na WSG mamy nowoczesne pracownie, uczymy się przyszłościowych przedmiotów a nasi nauczyciele akademiccy to sama śmietanka naukowa przynajmniej regionu. Lepiej jak najszybciej powiedzcie tam bye bye i chodźcie do nas. Mam świetną architekturę, informatykę, mechatronikę, logistykę a dla tych co im z technika nie po drodze całą masę innych bardzo atrakcyjnych kierunków.
    20.12.2013
  • milena

    powiedzcie coś na temat inżynierii materiałowej, ciężko się dostać?? jakie są przedmioty? boję się, że nie dam sobie rady :(
    02.12.2013
  • gościu

    teraz są specjalne stypendia Prezydenta Bydgoszczy nawet po 4,5 tyś. zł dostają je studenci teleinformatyki od I roku, którzy z osiągnęli wysoki wynik na maturze
    08.11.2013
  • zamawiane?

    czy kierunki ZAMAWIANE nadal funkcjonuja? w sensie - czy ten program ministerstwa z dofinansowaniem dla studentów trwa nadal?
    03.11.2013
  • mini

    zootechnika nie jest łatwa, ale co gorsza o pracę w zawodzie bardzo, bardzo trudno (podobnie jak np. po biotechnologii, ochronie środowiska itp.) zdecydowanie lepsze perspektywy pracy daje np. urbanistyka, mechanika, budownictwo czy Teleinformatyka te kierunki po prostu opłaca się studiować -tak myślę
    24.10.2013
  • Ola

    zootechnika jest ciężkim kierunek, fakt nie jest łatwo na UTP na tym kierunku ale też nie jest jakoś bardzo ciężko, jeśli będziesz się uczyć to na pewno sobie poradzisz, UTP ma wysoki poziom nauczania, dobrą kadrę. Wystarczy tylko chcieć i być konsekwentnym w swoich postanowieniach. A sesja cóż, ciężko jak wszędzie.
    05.10.2013
  • zootechnika

    czy moglibyście pisac bardziej pomocne komentarze??? na przyklad mnie interesuje Kierunek ZOOTECHNIKA, i bardzo chetnie poznalbym Wasze opinie o tych studiach na UTP, interesuje mnie poziom zajec, kto je prowadzi, jak wyglada sesja, ile osob odpada po pierwszym roku, generalnie to, co uwazacie za wazne i pomocne dla kogos, kto zamierza tutaj studiowac, z góry dziekuje, piotr
    21.09.2013
  • krul

    usuneli ten link do portau o studiach w LOdzi, wszedzie byly wpisy pod bydgoskimi szkolami, areszta pod innymi uczelnami tez w innych miastach,
    20.09.2013
  • hej

    jestem idiota ktory psuje opinie innym uczelniom. Mam downa
    15.09.2013
  • What?

    Łódź? Przecież to miernota.. Nudy, brud i sami pseudokibice, strach wyjść na miasto.
    12.09.2013
  • aloha

    Jestem bardzo zadowolony ze studiowania na tym uniwersytecie, mało który ma tak szeroki i rozbieżny wykaz kierunków. Uczelnia dobra i prestiżowa.
    11.09.2013
  • Paula

    Uniwersytet na wysokim poziomie, ciekawe kierunki, nowości, sympatyczni ludzie, wykładowcy. Czego chcieć więcej? ;)
    11.09.2013
  • Bydgoszczanin

    Super uniwersytet i bardzo duży wybór ciekawych kierunków.
    03.09.2013
  • Paweł

    Uniwersytet ten jest bardzo dobry jednak uważam, że powinna być zmieniona nazwa na Politechnikę Bydgoską, wszystkie duże miasta posiadają Politechniki a nawet i te mniejsze miasta. Bydgoszcz jest na 8 miejscu co do wielkości, powinien mieć własną Politechnikę, zwłaszcza, że w woj. Kujawsko-Pomorskim takowej nie ma. Pozdrawiam
    03.09.2013
  • gepe

    Nie wiem jak jest teraz, kończyłem ówczesny ATR w 2003 roku, ale Mechanika i Budowa Maszyn wymiatała matematyką :) Po pierwszym semestrze z ok. 200 osób zostało 96, po drugim 64 - większość (zdecydowana, jakieś 90%) odpadła z matmy. Ponadto problemem była geometria wykreślna i fizyka :) Później różnie bywało, a 11 projektów w jednym semestrze (do tego laborki) to była ciężka praca :) Z laborek co tydzień sprawozdania. Masakra.
    29.07.2013
  • inzynier

    ktoś w tym roku n inżynierię srodowiska? Tu jest grupa kierunku https://www.facebook.com/groups/338236986310210/?notif_t=group_name_change
    28.07.2013
  • Rolnik

    Najlepszym jest komputerowe wspomaganie hodowli trzody chlewnej
    14.07.2013
  • LIZUN

    Teleinformatyka to najlepszy kierunek na UTP Komputerowe Wspomaganie Prac Inżynierskich -też świetnie się zapowiada
    09.06.2013
  • Natalia19

    Hey! Jeśli ktoś z Was ma jakieś info albo znajomych na UTP na wydziale zarządzania to proszę o kontakt. To moja poczta: nataszka2009@wp.pl
    30.05.2013
  • wzornictwo

    kto sie wybiera na UTP na kierunek wzornictwo??? czy oni mieli go w czesniej w ofercie, czy jest to jakas nowosc, bo na ich stronie jest *gwiazdka*, ale nie znalazlam objasnienia, jak macie jakies info o wzornictwie tutaj, to napiszcie prosze
    27.05.2013
  • GiearYu

    super ultranowoczesne kierunki tylko poziom naprawdę wysoki i nie łatwo sobie poradzić, po pierwszych dwóch latach podobno odpada 50 - 70 % studentów -masakra ;)
    22.12.2012
  • gejzer

    Świetna uczelnia, gdyby nie ona nie miałbym teraz nic
    18.11.2012
  • Janusz

    Kierunki zupełnie nie w moim stylu. Niestety, pomimo szczerych chęci nie dałbym sobie rady z takim kierunkiem jak mechanika i budowa maszyn czy technologia chemiczna. Dlatego nawet nie myślę, żeby wybrać tą szkołę. Ale cóż.. nie wszystko jest dla każdego
    11.11.2012
  • andrzej

    może trudno sobie wyobrazić połączenie technologii i przyrody, ale patrząc na kierunki jakie są na tym uniwersytecie niewątpliwie jestem zainteresowany złożeniem tam dokumentów. Długo szukałem takiej uczelni.
    08.11.2012
  • Ziemianin

    Dopiero wybieram się na studia, ale połączenie tech-przyrodnicze mnie jakoś niepokoi.. Czy to właściwie bardziej polibuda, czy bardziej uczelnia przyrodnicza?
    28.10.2012
  • dobrepiwojestdobre

    Tak jak napisał kolega niżej, mechanika i budowa maszyn jako kierunek zamawiany to zgroza! Nie wiem jak jest w przypadku innych takich kierunków, ale tu na pewno jest syf. Jeżeli ktoś będzie się wybierać w przyszłości na ten kierunek, to radzę zdawać wszystko najszybciej jak to tylko możliwe. Potem są wielkie problemy i łaska jeśli chodzi o poprawki. Nie mówiąc już o ekstremalnych terminach poprawkowych i informowaniu o wszystkim studentów na kilka godzin wcześniej. Nie można tego powiedzieć o wszystkich, ale o zdecydowanej większości. W każdym bądź razie, jeśli ktoś jest leniwy, mało ambitny i nie lubi się przemęczać, zdecydowanie odradzam kierunek. Proponuję wybrać coś łatwiejszego jak np. transport, albo ziip. Na mechanice wielu z Was się przejedzie i zobaczycie to już po pierwszym semestrze. 3 razy NIE ! DZIĘKUJĘ!
    05.10.2012
  • badday

    Kierunek mechanika i budowa maszyn- wielkie wymagania, mało od siebie. Był to kierunek zamawiany ale nie dali rady tego uciągnąć. Ogólnie to jeden wielki burdel i nikt nie wie co się dzieje... Są osoby naprawdę miłe i pomocne ale to tylko nieliczne wyjątki. Jeżeli chcesz iść na ten kierunek to lepiej od razu zacząć kuć bo później będą same problemy!
    05.10.2012
  • raza

    dostałem się na ochronę środowiska, jupi!!! czy ktoś mógłby mi treaz tutaj opisać trochę ten kierunek? tzn głównie zajęcia, wykładowców itd?
    17.07.2012
  • do smit

    co do rolnictwa to powiem tylko tyle, że uczą całkiem ok. wiadomo, jest i teoria i praktyka, niestety teorii trochę więcej. ale z drugiej strony jeśli chcesz się nauczyć organizacji w gospodarstwie i rzeczy które Ci pomogą i usprawnią pracę to lepiej jak uczą teorii
    15.07.2012
  • smit

    a czy jest ktoś z rolnictwa? Pochodzę ze wsi i mam bardzo duże gospodarstwo, jednak chciałbym mieć też wyższe wykształcenie. Wiem, że przyda mi się ono w organizowaniu pracy na moim gospodarstwie... Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy bardziej uczą teorii czy praktyki?
    06.07.2012
  • ja

    W ogóle sa jakieś juwenalia czy coś takiego w bydgoszczy? Bo nic nie wiem na ten temat, a to ważny element życia sttudenckiego :d no i chciałabym tu studiować, ale nie wiem jak z akademikami… są w ogóle?:D dostają wszyscy, którzy aplikuja, czy jest duża selekcja? I jakie sa warunki do przyznania stypendium socjalnego? Czytałam prawie same pozytywne opinie o bydgoskim uniwersytecie technologiczno-prrzyrodniczym no i mój chłopak chce tam studiowac, więc chyba nie ma co się dłużej zastanawiać :D
    22.05.2012
  • szary

    Jaka jest wasza opinia o mechanice i budowie maszyn? Ja słyszałem, że to kierunek zamawiany, czyli jeszcze dopłacają za naukę - świetna sprawa, naprawdę. Kierunki techniczne, to zdecydowanie dobry wybór, a przynajmniej tak wciąż mówią mi nauczyciele. Jakieś konkretne porady macie?
    01.05.2012
  • zybi

    ja tez sie zastanawiam nad teleinformatyka i informatyka, ktos moze w najprostrzy lopatologiczny sposob wskazac za i przeciw, a tym samym pomoc w podjeciu decyzji
    17.04.2012
  • teleinformatyka

    interesuje mnie kierunek TELEINFORMATYKA, przeczytalem sobie opisy na stronie uczelni, nie znalazlem informacji o specjalnosciach, mozecie napisac jakie sa oferowane specjalnosci i czego sie po nich spodziewac? jak wygladaja studia na pierwszym roku? ile jest fizy i matmy? jaki procent odpada i nie przechodzi na drugi rok?
    04.04.2012
  • marcus

    na zarzadzaniu i inzynierii produkcji masz troche technicznych przedmiotow, troche ekonomicznych, troche marketingowych, od strony zarzadzania biznesowego, czyli sporo roznej wiedzy, nudzic sie nie bedziesz i masz co poorac
    27.03.2012
  • zarządzanie i inżynieria produkcji

    kto studiuje kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji na UTP? na ile są to trudne studia oparte na fizie i matmie? czego sie spodziewac na pierwszym roku i czy duzo studentów odpada?
    21.03.2012
  • Wis

    Świetna oferta. Dla tegorocznych maturzystów jak znalazł. Sam jestem na 1 roku, po pierwszych egz. Wiem teraz że dobrze wybrałem. Każdy znajdzie kierunek dla siebie. Generalnie polecam.
    15.02.2012