Opinie o Uczelni Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (UWM Olsztyn)

Komentarze (95)

  • Karo karo

    Ktoś w tym roku zaczyna administracje ?
    22.07.2017
  • Technologia żywności i żywienia człowieka

    Polecacie studiowanie na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka ? Czy jest to trudny kierunek ? Czy warto go studiować ?
    13.07.2017
  • Mateusz

    Jeżeli skończyłeś zarządzanie to nie masz co się dziwić ;)
    08.07.2017
  • Absolwent

    Skończyłam UWM na kierunku Zarządzanie dzienne. Wykładowcy są co prawda fajni, ale poziom przede wszystkim studentów jest w dużej mierze niski. Ci, którzy się uczą i chodzą na wykłady i ćwiczenia, często zaliczają na 4, a osoby, które mają po 4-5 poprawek (bo też tak było) też zdają, fakt na 3, więc nie ma wielkiej między nimi różnicy. Studenci są w dużej mierze leniwi, część z nich nie jest w stanie przyjść na wykład nawet 1 raz w całym semestrze. Oprócz tego miasto ma małe możliwości i ciężko zrobić tu jakąkolwiek praktykę czy staż. Zajęcia nie są trudne i nawet z przedmiotów, które powinny być trudne, łatwo jest zaliczyć.
    06.07.2017
  • Rafal

    Czy na kierunku matematyka, możliwy jest wybór specjalności nauczania matematyki?
    05.07.2017
  • Germanistyka

    Pozwolę sobie ocenić tutejszą germanistykę. Muszę przyznać, że jest co oceniać. Mam mieszane odczucia czy polecać czy nie. Kierunek zdecydowanie dla ambitnych osób lubiących wyzwania i ciężką harówę. Kierunek nie należy do najłatwiejszych. Poziom tutejszej germanistyki pozostawia jednak wiele do życzenia. Nie z każdym wykładowcą idzie się dogadać. Nie znaczy to jednak, że utrudniają w znaczącym stopniu studentowi życie. Warto wybrać studia w Olsztynie ze względu na przepiękne Kortowo i najlepsze juwenalia w Polsce :)
    17.06.2017
  • Informatyka

    Komedia z tym kierunkiem, najpierw cie na pierwszym roku mecza matematyka wyzsza, calki pochodne i inne cuda, a potem logika i matematyka dyskretna. Na nastepnym roku budza sie ze snu i zaczynaja faktycznie uczyc sie rzeczy ktore sie przydaja w biznesie tylko co z tego jak wykladajacy to belfer ktory cie chce za wszelka cene ujebac lub taki ktory kompletnie nie ogarnia tematu. Nie polecam. Jedynie co po tym to świstek i ulga ze juz wiecej tego syfu nie bedziesz musial powtarzac.
    12.06.2017
  • kasia

    Czy może ktoś coś więcej powiedzieć jak jest na kierunku administracja lub bezpieczeństwo wewnętrzne studia niestacjonarne ??
    05.06.2017
  • Zarządzanie, filologia angielska

    Hej! Jestem zainteresowana tymi kierunkami . Czy ktoś może poleca te kierunki na tych studiach? Dobry poziom jest na tej uczelni? Jak atmosfera i wykładowcy? Proszę o odpowiedź :) - Niezdecydowana maturzystka
    29.05.2017
  • mieszkanie vs akademik

    Co do mieszkania to kwestia bardzo indywidualna, ja nie wyobrażam sobie mieszkania w akademiku, lubię ciszę i spokój. Jednakże moi znajomi twierdzą, że jak ktoś nie mieszkał w akademiku to nie wie co to studia :D także wybór należy do Ciebie, czy wolisz imprezy czy spokój ale za większą kasę.
    19.05.2017
  • Hemi

    Co myślicie o kierunku bezpieczeństwo wew. Wybiera się ktoś w tym roku na te studia, lub ogolnie do Olsztyna? :D zastanawiam się czy udac się do akademika, czy szukać współlokatorek na mieszkanie, co myślicie?
    20.04.2017
  • xyz

    Hej :) W październiku planuję rozpocząć naukę na UWM (o ilę matura na to pozwoli). Mam duży dylemat, ponieważ do końca nie wiem, jaka praca mnie interesuje... Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat tych kierunków? --> dziennikarstwo, pedagogika wczesnej edukacji (oraz ogólnie pedagogika),socjologia nowych mediów, turystyka i rekreacja. Może sami coś polecicie (nie jestem mocna z matematyki)?
    19.04.2017
  • Matematyka

    Jestem studentem matematyki na UWM. Według mnie wydział matematyki i informatyki (WMiI) jest bardzo dobrze wyposażony w sprzęt potrzebny studentowi do nauki. Spowodowane jest to tym, że wydział jest budynkiem nowym. Wykładowcy są bardzo pomocni jeżeli student wykaże swoje zainteresowanie. Duży jest też dorobek naukowy wykładowców z tego wydziału. Jeżeli chodzi o własny rozwój to studiowanie matematyki na UWM daje dużo możliwości.
    17.04.2017
  • Zakłopotany

    Analiza i Kreowanie Trendów. Ktoś coś wie? Dobre? Złe? Praca po tym jest, nie ma?
    07.04.2017
  • Roman

    Eliza, kierunek NANOBIOINŻYNIERIA jest w Bydgoszczy, faktycznie to bardzo ciekawe studia i dają świetne możliwości jeśli chodzi o pracę: http://wr.utp.edu.pl/ksztalcenie/studia-i-i-ii-stopnia/nanobioinzynieria
    16.03.2017
  • medycyna na Ukrainie

    Zbieram informacje na temat studiów na kierunku lekarskim na Ukrainie na wypadek, gdybym nie dostała się na polskiej uczelni. Koszty, zakwaterowanie, warunki studiów, poziom? Będę wdzięczna za wszelkie sprawdzone informacje.
    13.03.2017
  • Kate

    Czy są tu jacyś absolwenci lub obecni studenci ochrony środowiska lub biologii? Polecacie studiowanie na UWM?
    10.03.2017
  • Eliza

    czy na UWM jest kierunek Nanoinżynieria albo coś w tym rodzaju, słyszałam że to najbardziej perspektywiczne studia i są po nich świetne zarobki
    08.03.2017
  • Pedagokika specjalna

    Jak oceniacie kierunek pedagogika specjalna?
    02.03.2017
  • Monika

    Mam jeszcze jedno pytanie - ciężko jest się utrzymać właśnie na tym kierunku?
    22.02.2017
  • bioinżynieria produkcji żywności

    Jasne, że jest praca, po każdym kierunku jest jakaś praca, jeśli chodzi o ten kierunek to ja zdawałam rozszerzoną chemię i biologię, resztę na podstawie, dostałam się bez problemu. Z tego co wiem od starszych roczników to praca głównie w instytucjach prowadzących kontrolę jakości przeróżnych produktów. Na dobrą sprawę większość firm o nastawieniu na produkcje musi mieć swoich ekspertów.
    21.02.2017
  • Monika

    Czy jest ktoś w stanie mi podać jakiekolwiek informacje o bioinżynierii produkcji żywności? Jest potem praca po tym? Z góry dziękuję za wszelkie informacje!
    25.01.2017
  • Mechatronika

    Czy warto studiowac mechatronikę na tej uczelni?
    14.01.2017
  • Kaja

    Jak wygląda nauczanie na kierunku: praca socjalna ? Chciałabym dowiedzieć się, jak najwięcej rzeczy o studiowaniu tego kierunku.
    02.11.2016
  • Jasio

    Dziś niestety trudno o pracę po studiach. Chyba jedyne opłacalne studia to kierunki techniczne, przede wszystkim Informatyka no może jeszcze budownictwo czy Telekomunikacja. Z kierunków przyrodniczych to ewentualnie sens ma np. Nanobioinżynieria czy Biotechnologia
    04.09.2016
  • Agatka

    Hej, czy jest tu ktoś z pielęgniarstwa i mógłby się wypowiedzieć na temat kierunku?jaki poziom? jak z praktykami? jacy wykładowcy? waham się między UWM i UM w Warszawie :)
    02.08.2016
  • hela

    Nie wiem jak na filologii ale biorąc pod uwagę całą uczelnię - atmosfera super. Ja od razu się odnalazłam na studiach, pierwsza impreza zapoznawcza i od razu sporo nowych znajomości. Nie miałam również nigdy kłopotów z przekazem informacji, a wiem, że na niektórych uczelniach to spory problem.
    21.07.2016
  • M.

    Jak oceniacie filologię angielską na UWM? Jaki jest poziom, atmosfera, wykładowcy?
    05.07.2016
  • Filologia angielska

    A mogę wiedzieć, jak poszły ci inne przedmioty? (Podstawowy polski i matematyka oraz rozszerzony polski) Wybacz, że się tak dopytuje ale bardzo mi zależy na studiach na UWM i nie wiem czy w ogóle opłaca mi się składać papiery
    23.06.2016
  • felice

    UWM nie polecam. Niektórzy wykładowcy nie liczą się ze studentem.Ta sama praca jest oceniana róznie, tzn. raz jest zaliczona na 60 procent a innym razem na 40:) Dlaczego nie ma indeksów papierowych?? Jak zginie praca studenta, to kto za nią odpowiada?? geodezja i geoinformatyka ")
    21.06.2016
  • filo

    ja zdałam maturę rozszerzoną z angielskiego na ok 60% i nie miałam problemu ;)
    20.06.2016
  • Filologia angielska

    Czy trudno jest się dostać na filologię angielską na UWM?
    02.06.2016
  • Robert

    ludzie wybierajcie kierunki informatyczne, techniczne. Po studiach przyrodniczych nie ma pracy, a o informatyków przeciwnie pracodawcy się biją, specjaliści IT świetnie zarabiają
    26.05.2016
  • filologia angielska spec. translatoryka

    Cześć, czy mógłby mi ktoś napisać czy poziom języka angielskiego jest dosyć wysoki na tym kierunku, czy ktoś z was tam studiuje i czy na zwykłej filologii, bo taką znalazłam w ich ofercie, są zajęcia z translatoryki itp? Z góry dziękuję.
    10.05.2016
  • M.

    Uczelnia jest bardzo przyjazna! Studiuję od niedawna, ale cieszy mnie to, że docenia się tu przede wszystkim CZŁOWIEKA. Niepełnosprawni mają możliwość uczestniczenia w imprezach uczelnianych w takim samym stopniu jak osoby zdrowe! I panuje tu przede wszystkim równość. Świetna kadra pedagogiczna! Polecam
    19.04.2016
  • Juana

    Jestem na 3 roku na kierunku Matematyka specjalność Stosowana. Po maturze nie byłam zdecydowana co chce robić w przyszłości, oprócz tego żeby było związane to z matematyką. Teraz niedługo mam nadzieję uda mi się otrzymać tytuł licenjata. Niestety oprócz liczenia nowych rzeczy nie czuje się gotowa do podjęcia jakiejkolwiek pracy. Wiedza jaką nam przekazują wykładowcy jest moim zdaniem nie przydatna do dalszej kariery. Praktyka to 1 miesiąc gdziekolwiek chcemy oby było związane z matematyką. Właśnie podczas praktyki uświadomiłam sobie, że oprócz zdolności liczenia nic przydatnego mnie uczelnia nie nauczyła. Już podczas rozmowy, w której próbowałam przekonać pracodawcę, że będę dobrym pracownikiem, brakowało mi argumentów by potwierdzić jakieś swoje zdolności czy wiedzę, którą by można wykorzystać.
    29.03.2016
  • Revy

    Polecacie filologię rosyjską na tej uczelni?
    28.03.2016
  • Edukacja muzyczna

    Bardzo polecam studia na tej uczelni na powyższym kierunku! Wspaniała, niepowtarzalna i sprzyjająca rozwojowi atmosfera, nauczyciele akademiccy naprawdę dają z siebie wszystko, motywują do działania i sami stanowią inspirację. Wielu z nich jest cenionymi w Polsce (a nawet za granicą) muzykami. Władze Wydziału także dokładają wszelkich starań, by zapewnić nam optymalne warunki rozwoju. Jestem na 3 roku i nie żałuję ani minuty studiowania na Wydziale Sztuki, mimo, iż na początku wybór tych studiów traktowałam jak zło konieczne po tym, gdy nie dostałam się na Akademię Muzyczną.
    25.02.2016
  • mfenci

    W tej wyżej szkole są praca dla nauczycieli chiński w Krakówie więc tam studiuje Preply http://preply.com/pl/krakow/oferty-pracy-dla-nauczycieli-języka-chińskiego
    23.02.2016
  • nikt

    Logopedia to dopiero tragedia....
    02.02.2016
  • rekrutacja śródroczna

    czy ta śródroczna rekrutacja, która teraz jesr realizowana dotyczy tylko studiów II stopnia??? nie widze licencjackich. Czy to oznacza że na st. I stopnia ona NIE obowiązuje?
    31.01.2016
  • Małgosia B.

    Studiowałam na WPiA i uważam, że to super wydział. Nie zamieniłabym go na żaden inny. Nie miałam problemu ze znalezieniem pracy. Wszystko zależy od nas samych, więc jak ktoś pisze, że coś mu nie pasuje, to powinien zacząć ocenę od samego siebie.
    08.01.2016
  • v

    Jesli ktos zamierza wybrac sie na pielegniarstwo to zdecydowanie nie polecam,lepiej wybrac gdansk lub inne miasto,wnm jest mlodym wydzialem jak samo pielegniarstwo,wiec moze z tego wynika jak bardzo jest to "raczkujacy" kierunek i cala jego organizacja,a wlasciwie jej brak.
    08.01.2016
  • Nikk

    WPiA to tragedia. Nikt tu nie liczy się ze studentem. Atmosfera na zajęciach niesprzyjająca nauce, ciągłe robienie pod górkę. Jak ktoś ma porównanie z innymi wydziałami to wie o czym mówię...
    08.01.2016
  • Nikk

    WPiA to tragedia. Nikt tu nie liczy się ze studentem. Atmosfera na zajęciach niesprzyjająca nauce, ciągłe robienie pod górkę. Jak ktoś ma porównanie z innymi wydziałami to wie o czym mówię...
    08.01.2016
  • hania878

    a jak wygląda sytuacja z praktykami? pewnie nieodpłatne? kiedy są te wszystkie wyjazdy i praktyki? w czasie zajęć czy np w wakacje lipiec/sierpień?
    02.01.2016
  • YY

    na UWM turystyka i rekreacja jest OK, dużo wycieczek i zajęć w terenie. jest to nowy kierunek na UWM i poziom nauczania jest przyzwoity.
    17.11.2015
  • xx

    ktoś studiował lub studiuje na kierunku turystyka i rekreacja ? jaki jest poziom? warto ?
    01.09.2015
  • gonia2

    Czy to prawda, że na te wszystkie kierunki jest jeszcze nabór we wrześniu: Architektura krajobrazu, Bezpieczeństwo narodowe, Bioinżynieria produkcji żywności, Biologia, Biotechnologia Broker innowacji w przemyśle spożywczym, Dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze, Dziennikarstwo i komunikacja społeczna, Edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych, Edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej, Energetyka, Filologia polska, Filologia, specjalność filologia germańska, spec. filologia rosyjska, spec. nauczycielska w zakresie języka angielskiego, Filozofia, Geodezja i kartografia – studia w Ełku, Geodezja i kartografia, spec. geodezja i geoinformatyka, Gospodarka przestrzenna, specjalność doradztwo na rynku nieruchomości, spec. planowanie i inżynieria przestrzenna, Historia, Informatyka, Inżynieria bezpieczeństwa, Inżynieria chemiczna i procesowa, Inżynieria środowiska, Matematyka, Mechanika i budowa maszyn, Mechatronika, Mikrobiologia, Nauki o rodzinie, Ochrona środowiska (na wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa), Pedagogika specjalna, specjalność edukacja i rehabilitacja osób z niepełnosprawnością intelektualną, spec. resocjalizacja, Pedagogika, specjalność edukacja wczesnoszkolna i przedszkolna, spec. pedagogika szkolna z animacją kulturalną, spec. pedagogika opiekuńcza, Politologia, Praca socjalna, Ratownictwo medyczne, Rolnictwo, Rybactwo, Socjologia, Stosunki międzynarodowe, Technika rolnicza i leśna, Technologia żywności i żywienie człowieka, Teologia - jednolite studia magisterskie, Towaroznawstwo, Turystyka i rekreacja, Wojskoznawstwo, Zarządzanie i inżynieria produkcji, Zarządzanie, Zootechnika??????????
    19.08.2015
  • Mariolka

    jednak najlepszy kierunek to Informatyka na pewno nie warto natomiast studiować kierunków przyrodniczych, ochrony środowiska itp. - po tych kierunkach b. trudno o pracę
    11.07.2015
  • Dejmian

    Co powiecie o mechanice i budowie maszyn ?
    31.05.2015
  • Dejmian

    Co powiecie o mechanice i budowie maszyn ?
    31.05.2015
  • Cronomaster

    Maturzystka, wiem że pytanie padło już dawno, ale się wypowiem. Otóż rzeczywiście mogę potrzebować kogoś do wspólnego zamieszkania, bo na akademik mam raczej małe szanse, mieszkam raczej zbyt blisko Olsztyna. Ale dojeżdżać jednak nie mam ochoty :c Jednak i tak jeszcze nie wiem dokładnie, bo rozważam również studia na Politechnice Gdańskiej, tylko nie wiem, czy się dostanę.
    26.06.2014
  • Maturzystka

    Czy może ktoś ze spokojnym uosobieniem szuka kogoś na stancję lub w ogóle do wspólnego mieszkania
    02.06.2014
  • Mirti1912

    Jestem na ostatnim roku filologii polskiej i nie zamieniłabym tej uczelni na żadną inną! Wysoki poziom dydaktyków, ciekawe specjalizacje... Zwłaszcza teraz wykładowcy są bardzo otwarci, życzliwi i pomocni. Nie mamy się czego wstydzić w Polsce! :) Nie wspomnę już o pięknym położeniu i Kortowiadzie. ;)
    30.05.2014
  • gość

    inżynieria środowiska bez sensu bo nie ma po tym kierunku pracy, ochrona środowiska jeszcze gorzej brrry
    26.04.2014
  • Przyszła studentka

    Witam , kiedy zobaczyłam ze na UWM jest kierunek gastronomia - sztuka kulinarna serce mi sie uradowało . :) Od 3 lat marzyłam o takim kierunku i zrobie wszystko zeby sie dostać . Powiecie mi tylko czy jest bardzo trudno i czy cięzko jest sie dostac dodam ze na maturze nie zdaje ani chemi ani biologii ;/ i ucze sie obecnie w Technikum Hotelarskim .;/
    11.02.2014
  • Technolog mięsa

    Uczelnia rozwijająca, dużo laborek , ale nie łatwo było, nas na poczatku na dziennych 180 zostało 80.. osobiście nie zdawałam chemii na maturze ale wziełam się ostro do nauki i dałam rade choć jest jej dużo: chemia ogólna, organiczna, fizyczna, żywności , ciężko jest też na biochemii, mikrobiologii i ogólnej technologi żywnośc, fizyka, matmai. Jednak świetne jest Kortowo, stypendia.Spokojnie można się nich utrzymać a jak się ma dobre wyniki na wydziale NOŻ średnia powyżej 4 to masz stypendium Rektora ok. 550 zł..choć wraz z latami jest tendencja do obniżania tej sumy. Kierunek interesujący (Technologia Żywności i Żywienie Człowieka) ja wybrałam akurat technologie mięsa.. jednakże dużo łez wylałam zanim uzyskałam tytuł inzyniera! Kierunek dla wytrwałych, kombinujących, ambitnych, mających coś w głowie, potrafiących pewne rzeczy brać na zrozumienie a pewne wkuć..
    11.02.2014
  • Technolog mięsa

    Uczelnia rozwijająca, dużo laborek , ale nie łatwo było, nas na poczatku na dziennych 180 zostało 80.. osobiście nie zdawałam chemii na maturze ale wziełam się ostro do nauki i dałam rade choć jest jej dużo: chemia ogólna, organiczna, fizyczna, żywności , ciężko jest też na biochemii, mikrobiologii i ogólnej technologi żywnośc, fizyka, matmai. Jednak świetne jest Kortowo, stypendia.Spokojnie można się nich utrzymać a jak się ma dobre wyniki na wydziale NOŻ średnia powyżej 4 to masz stypendium Rektora ok. 550 zł..choć wraz z latami jest tendencja do obniżania tej sumy. Kierunek interesujący (Technologia Żywności i Żywienie Człowieka) ja wybrałam akurat technologie mięsa.. jednakże dużo łez wylałam zanim uzyskałam tytuł inzyniera! Kierunek dla wytrwałych, kombinujących, ambitnych, mających coś w głowie, potrafiących pewne rzeczy brać na zrozumienie a pewne wkuć..
    11.02.2014
  • Piecyk

    Niestety ta uczelnia nie reprezentuje sobą zbyt wysokiego poziomu. Prestiż raczej niski, poziom nauczania, przynajmniej na HUMANIE, byle jaki. Ale to jeszcze nic. Nic tak nie irytuje jak komuna komuna i jeszcze raz komuna, która tam panuje!!! Możesz być ambitny, mieć w głowie naprawdę wiele a i tak wszędzie się słyszy: nie mam czasu (pomimo godz konsult.), niech przyjdzie jutro. Albo przychodzisz po wpis i stoisz przed nimi, czekasz a oni nie dopuszczają Cię do głosu bo właśnie koleżance kolegi urodził się syn etc. Dla mnie dno totalne, bo te czasy się już skończyły i pora zacząć traktować studentów trochę poważniej, a nie jak śmieci.
    25.01.2014
  • Marlena

    Studenci filologii polskiej, wszystkie roczniki Mam do sprzedania materiały z pięciu lat studiów - zarówno z literatury, jak i z nauki o języku. Zainteresowanych proszę o kontakt na gadu: 8961473 lub na adres e-mail: marlena164@op.pl
    09.09.2013
  • Asiaaa

    Heeej! Studiuje ktoś moze bezpieczeństwo narodowe lub bezpieczeństwo wewnętrzne na UWM? Co do BW czy trudno sie tak dostac jak kazdy mowi? A co do BN to mozna zrobic tylko licencjat a studia 2 stopnia jak cos to na jaki kierunek ? Dziekuje za odpowiedz bo nic kompletnie nie wiem na ten temat a te kierunki mnie interesuja dosc ;)
    03.09.2013
  • anna

    Jak jest na informatyce? Wysoki poziom? Warto wybrać tę uczelnię aby studiować ten kierunek?
    23.07.2013
  • Kasia

    Polecam kierunek gastronomia - sztuka kulinarna. To jedyny taki kierunek w kraju. Oprócz przedmiotów typowo związanych z gotowaniem (na zajęciach się gotuje!) są także przedmioty takie jak: mikrobiologia, ogólna technologia żywności itp, które najłatwiejsze nie są, ale warto się przemęczyć! Wszystko jest do przejścia. Klimatu Kortowa i Kortowiady nie zastąpi żadna inna uczelnia! :)
    15.07.2013
  • lilka

    Visteria też jestem zainteresowana tym kierunkiem :) swoją drogą szukam kogoś chętnego na akademik/stancje, komu nie przeszkadzają zwierzęta :P
    22.06.2013
  • Visteria

    Co powiecie o Zootechnice ze specjalnością Hodowla Koni i Jeździectwo na UWM? Ciężko się dostać? Są jakieś egzaminy wstępne na ten kierunek? Ile prawdy jest w tym, co jest napisane na ten temat na stronie UWM? Bo wszystko tam tak pięknie brzmi, że aż ciężko mi w to uwierzyć ;)
    05.06.2013
  • budownictwo

    kurcze, średnia mają wysoką jak porównac z innymi szkolami. a napiszcie cos wiecej jak jest na budownictwie?
    27.05.2013
  • gosiaczek4

    czy może ktoś napisać coś na temat kierunku gastronomia- sztuka kulinarna ? :)
    30.04.2013
  • halinka

    Mogłabym się rozpisywać jak bardzo dobrze się tu studiuje, jaka cudowna jest atmosfera, jacy mili ludzie ale z zachwytu brakuje mi słów!! Dlatego powiem krótko: polecam!!!!!!! ;))))))))
    21.04.2013
  • karola

    mój brat tu studiuje, sama żałuję, że nie wybrałam tej uczelni bo atmosfera tu panująca przewyższa poziomem wszystkie inne uczelnie, do tego fantastyczne położenie budynku..aż chce się chodzić na zajęcia :P
    06.01.2013
  • Gimmie

    Zgodzę się z tym, że UWM w Olsztynie to szkoła na wysokim poziomie i fajnie się tam studiuje. Ale teraz tak naprawdę nie wiadomo jaką uczelnię wybrać i co studiować... Jeden znajdzie dobrą pracę po skończeniu podrzędnej uczelni, inny po kilku kierunkach na renomowanej będzie miał problem... Ciężki los
    14.11.2012
  • kamila

    znam wiele osób które mogłyby powiedzieć dużo pozytywnych rzeczy na temat tej uczelni, ale ja niestety nie znam dobrze tej uczelni. Wiem jedno. Moja siostra studiowała tam biotechnologię, a dzisiaj pracuję w dobrej międzynarodowej firmie, a jej zarobki są godne pozazdroszczenia.
    07.11.2012
  • wertyui

    bardzo rozbudowana oferta kształcenia. Jest w czym wybierać :) poza tym poziom nauczania też niczego sobie więc myślę , że ten uniwerek jest godny polecenia :) ponad to Olsztyn to fajne miasto. Z pewnością można połączyć naukę z życiem towarzyskim :)
    28.10.2012
  • dona

    kto studiuje biotechnologie na UWM w Olsztynie? jaka mieliscie punktacje na swiadectwie?
    09.10.2012
  • realiator

    Ogólnie spoko jest jak się ma dostęp do sprzętu, wtedy super materiały można stworzyć, bo ekipe w mediach mamy spoko :d także zapraszam ze swojej strony, trudzimy sie dla swietnego efektu i rozsławamy uniwersytet warminsko-mazurski ;D
    26.08.2012
  • o mediach

    tak, u nas też są media i całkiem prężnie działają :). Dzięki pracy w nich masz możliwosć korzystania z naszego sprzętu a także pomocy wykładowców, który mają naprawdę dużą wiedzę.
    22.08.2012
  • zachwycona

    Podobnie jak '&&&agata' jestem pod wrażeniem tego klimatu w warmińsko-mazruskim uniwersytecie. Nigdzie nie czułam się tak dobrze jak tutaj! Uczelnia jest świetnie położona. A ludzie to już w ogóle są super. Otwarci, pozytywnie nastawieni do siebie nawzajem. Najlepszy uniwersytet!
    18.08.2012
  • amelia

    Zainteresowął mnie kierunek akwalatura i bezpieczeństwo zywności? Czy to jest typowo techniczy kierunek? Czy ma też coś wspólnego zgotowaniem itd?
    06.08.2012
  • za5czwarta

    Hej nie wiecie może czegoś więcej o mediach na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, np gazecie albo radiu uczelnialnym? konkretnie chodzi mi o to, czy w ogóle SĄ, jaki prezentują poziom i czy warto się do tego zapisywać?
    05.08.2012
  • &&&agata

    Uniwersytet Warminsko-Mazurski to najpiekniejszy uniwersytet w POlsce. Zaden inny nie ma tak cudownego polozenia, wsrod zieleni, z mikrokimatem srodowiska i wspanialym klimatem w samych murach szkoly. Atmosfera wspaniala, ludzie sa tu z dalekich zakatkow kraju i sa wspaniali. Dla mnie przyjaznie na cale zycie. NIgdy nie zmienilabym zdania, a trafilam troche przez przypadek., Dzis temu przypadkowi (i Pawlowi) dziekuje :-)
    26.07.2012
  • do adrian

    a mógłbyś podać tegoroczny próg na weterynarię? Mam zamiar startować za rok i nie wiem tak naprawdę czego się spodziewać, a wolę zapytać teraz, bo za rok już mi pewnie nikt nie odpowie...
    17.07.2012
  • adrian

    jest, moja wymarzona weterynaria! po roku poprawiłem maturę i dostałem się wkońcu! przez cały ten rok zrobiłem sobie kurs weterynaryjny, zobaczymy czy będzie mi pomocny w trakcie studiów. do zobaczenia na uczelni!!!!!!!!
    16.07.2012
  • adrian

    jest, moja wymarzona weterynaria! po roku poprawiłem maturę i dostałem się wkońcu! przez cały ten rok zrobiłem sobie kurs weterynaryjny, zobaczymy czy będzie mi pomocny w trakcie studiów. do zobaczenia na uczelni!!!!!!!!
    16.07.2012
  • orion

    gastronomia i sztuka kulinarna, wow! a do tego wg portalu opinie o uczelniach to jedyna szkoła, która prowadzi ten kierunek. czy ktoś mógłby powiedzieć coś więcej? czy po szkole hotelarskiej jest jakos lepiej?
    09.07.2012
  • Norbert

    Mam pytanie dotyczące filologii polskiej. Czy mogę ciągnąć dwie specjalności naraz, czy wybieram tylko jedną? Jeśli tak, to czy dodatkowo płacę za drugą?
    03.07.2012
  • uwm

    dokładnie, HR ma rację. tak naprawdę praca w studenckiej gazecie daje więcej niż np cały rok studiowania dziennikarstwa, nie ma co ukrywać. nie mówiąc juz o tym że działając we wszelkich kołach i organizacjach studenckich, chodząc na kursy i podczas praktyk zdobywa się znajomości!
    03.06.2012
  • HR

    Nie liczy się samo wykształcenie, ale również kwalifikacje, które zdobywasz w jego trakcie. Kursy, staże, praktyki. Bez tego nie przyjmą Cię ani w Polsce, ani na Zachodzie. Pół roku to i tak niewiele. Znam ludzi, którzy szukali pracy po dwa lata, ale jak już znaleźli, to się jej trzymają i nie narzekają na płace, bo są wysokie. Ja jestem humanistą, ale też sobie nieźle poradziłem, tylko pracę zacząłem już na studiach
    29.05.2012
  • ela

    @kamila no to trochę mnie zniechęciłaś ;/ skoro z takim wykształceniem potrzebowałaś znajomości, to już sama nie wiem czego w tej polsce szukać i jaki kierunek studiów jest przyszłościowy, gdzie znajomości nie potrzeba. bo tego niestety nie mam. spoko że człowiek nie da rady wlasną pracą zdobyć odpowiedniego zatrudnienia...
    22.05.2012
  • kamila

    Biotechnologia jest to przyszłościowy kierunek, ale niestety nie w Polsce :/ Ja skończyłam własnie na UWM biotechnologie, oraz wzięłam sobie drugi kierunek ochrona środowiska. Było ciężko, ale jakoś dałam radę. Po skończeniu studiów przez około pół roku szukałam pracy w zawodzie. Udało się, ale po znajomości. Teraz zarabiam naprawdę dobrze, aczkolwiek uważam, że to nie jest szczyt marzeń: skonczyć dziennie 2 kierunki i łatwić prace przez kogoś. Takie są jednak realia pracy w Polsce. Jeśli chodzi o sam kierunek, bardzo ciekawy, nie żałuję że go konczyłam,aczkolwiek uwazam ze Polska nie jest krajem w ktorym łatwo znalesc prace po tym kierunku..a szkoda.
    19.03.2012
  • ela

    Z każdym rokiem coraz trudniej podjąć dobrą decyzję jeśli chodzi o wybór uczelni i kierunku, który spełni oczekiwania przyszłych pracodawców. Jestem tegoroczną maturzystką i stoi przede mną wybór studiów. Sama nie wiem co wybrać. Myślałam właśnie o olszynie i uniwerku. Jaka jest wasza opinia na temat kierunku biotechnologia? Czy jest on przyszłościowy?
    17.03.2012
  • inżynieria bezpieczeństwa

    bede wdzieczna za informacje od starszych kolegow Uniwersytetu Warminsko-Mazurskiego, ktorzy studiuja inżynierię bezpieczeństwa. PO pierwsze, jak trzeba zdac mature, zeby sie dostac na studia dzienne na ten kierunek? po drugie - kiedy wybiera sie specjalnosci na inżynierii bezpieczeństwa i jaką polecacie? no i czy jesteście z tych studiów zadowoleni, czy nie żalujecie wyboru?
    11.03.2012
  • MB

    Uczelnia GIT! - polecam Kortowiady -nie widziałem większych imprez juwenaliowych!
    05.01.2012
  • żaba

    wejdzcie na strone uczelni, macie podaną oferte kształcenia, wszystkie kierunki, również makrokierunki, akurat na Uniwerku Warmińsko-Mazurskim jest w czym wybierać
    09.12.2011
  • Katarzyna19

    a nie pomylilo ci sie z ta gastronamią i sztuką kulinarną przypadkiem? to z tego co wiem, to to jest ich makrokierunek, ja sama bylabym nim zainteresowana osobiscie, wiec gdyby ktos mogl napisac cos wiecej o uczelni i samych studiach, bede wdzieczna
    06.12.2011
  • ala

    na czym polega studiowanie makrokierunku? mam na mysli bioinżynierie produkcji żywności, moze ktoś się wypowiedzieć?
    02.06.2011