Opinie o Uczelni Wyższa Szkoła Oficerska Wojsk Lądowych im. Gen. T. Kościuszki we Wrocławiu (WSOWL Wrocław)

Komentarze (85)

  • heski

    Cześć powiedzcie czy ciężko jest się tam dostać, chodzi mi o wyniki matur czy trzeba mieć bardzo dobrze zdaną maturę ?
    24.05.2017
  • Aleksandra94

    Wczoraj na wykładzie kazali nam wejść na strony opinieouczelniach itd. i wypisywać same pozytywne opinie o WSOWL. Masakra. Jak nie uciekniecie po pierwszym roku będzie to się za wami ciągnąć przez kolejne 4 lata... męki
    11.05.2017
  • Oficer

    Szkoła dla tumanów. Stracone 5 lat na wojskowych... Żałuję do dzisiaj, że nie poszedłem do Gdyni lub na Wat. W wojsku gdy widzą oficera po WSOWL od razu przerzucają go na drugi koniec polski za biurko... Eh... a po Wacie byłbym kimś.
    11.05.2017
  • ObecnyStudentWat

    WOJSKOWE TO TRAGEDIA! BETON! zarówno wojskowe i cywilne. Istna patologia, Nie wiem czemu jest taki popyt na tą uczelnię? Po szkole jedyne czego cię nauczą to, że jesteś ciągle przestraszony i twój los zależy od starszych stopniem przełożonych. Ciągłe rejony, mycie kibli i prawie 0 nauki. Jak chcesz w woju całe życie siedzieć za biurkiem na jakiejś wiosce to zapraszam. Po roku (całe szczęście) złożyłem papiery na WAT i się dostałem. Zupełnie inny poziom i ludzkie podejście, a nauki nie jest wcale tak dużo, ale trzeba się przyłożyć. WSOWL w żadnym wypadku jak nie chcecie zepsuć sobie życia. Koledzy z Pomorza mają takie samo zdanie jak Ja. Nie żałuję tylko unitarki na WSOWL było na prawdę fajnie :), poźniej tylko gorzej...
    11.05.2017
  • kierunki - ?

    dlaczego o kierunku inżynieria bezpieczeństwa oni piszą jako o inżynierii wojskowej? drugie pytanie: czy Dowodzenie to kierunek zarządzanie?
    08.05.2017
  • rafal

    ahad dlaczego ?
    22.02.2017
  • ahad

    Wojskowe to porażka.
    18.02.2017
  • rafal

    a znacie może jakąś dobrą uczelnie ze studiami wojskowymi? chodzi mi o wojska lądowe
    16.02.2017
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    09.02.2017
  • rafal

    Jestem a klasie maturalnej, chcę iść na studia wojskowe do WSOWL ale nie wiem jaki zawód będę mieć po studiach
    25.01.2017
  • nnaannanan

    powie mi ktos wiecej o tej szkole, chodzi mi o to jak wyglada dzien, czy mieszka sie w akademiku itp.
    25.01.2017
  • florian

    Jak ktos lubi dryg wojskowy, nie lubi sam mysleć, lubi sie godzic na wszystko, co powie góra, nie lubi być indywidualista, lubi mieć zapewniony socjal, nie lubi wielkich wyzwań, - t uczelnia dla niego.
    20.01.2017
  • aga22

    Witam jestem jeszcze w gimnazjum i nie wiem czy iść do tej szkoły.. :/
    19.01.2017
  • ona 0998

    Jeśli nie chcesz żałować swojego wyboru to nie idź na tą uczelnie!!!!!!!!!!!!!!!!!Wykładowcy są straszni, uważają się za wielkich panów, nigdy nic nie wiadomo, możesz zostać skreślony z listy studentów bo któryś z wykładowców zgubił ,np. twoją pracę zaliczeniową. Za to nauczysz się idealnie robić prezentacje i tylko tyle. Uważają ,że nikt nie musi studiować a jeśli jesteś studentem zaocznym to Twoje pieniądze starczają tylko na waciki ( slowa wykładowcy) , a na uczelni jest zimno, nie ma mydła, a czasem nawet wody w toalecie. Natomiast jeśli jest jakaś dziewczyna w ciąży to może zapomnieć o jakiś ulgach, musisz chodzić na wszystkie zajęcia,a jak już masz termin porodu i w tym samym momencie zaliczenie to zamiast na porodówkę to na uczelnie !!
    18.01.2017
  • Gajowy

    Witam.Jak wspomnial Szabla 83',to miejsce dla ludzi z jajami a nie mazgaji.W zeszlym roku mialem okazje odwiedzic "Stary ZMECH".Zbiera sie na placz,te luzaki i baranki chodzace bez celu nie dbajace o wyglad i mundur.Widac kilkoro/wliczajac kobiety/,ktorzy maja cel w zyciu i ambicje.Ze starych czasow potrzeba jeden pluton aby reszte rozpedzic po placu aby mogli sobie poplakac.Polecam dla ambitnych. Gajowy
    06.10.2016
  • maturzystka

    zdaję maturę w tym roku i zastanawiam się co dalej... jestem na mat-fiz-ang(zdaję wszystkie 3 rozszerzenia). od zawsze lubiłam rzeczy "z jajami". mam licencję skoczka spadochronowego, także jakieś skoki czy nurkowanie mnie nie rusza. Pytanie jak wygląda kwestia kobiet na studiach wojskowych? każdy mi mówi, że mnie tam zniszczą(chociaż nie należę do tych delikatnych..). Proszę o jakąś odpowiedź czy warto próbować..
    14.09.2016
  • Ulfrbjorn

    Witam - jestem inżynierem automatykiem (niedługo magistrem). Chciałbym się spytać czy lepiej starać się o miejsce w studium oficerskim czy iść na pełne 4 lata razem z "młodszymi" bo nie mogę się zdecydować. Pozdrawiam
    25.08.2016
  • sylwia1

    A jak wyglądaja zajęcia z języka obcego?
    21.08.2016
  • ja092

    Nie polecam tej uczelni jesli chodzi studia niestacjonarne cywile. Wykładowcy są chamscy, cały czas powtarzają,że nie jestesmy sponsorami, mówia coś innego a na kolejnych zjazdach oczekują od nas całkowicie czegoś innego. Mimo ,że wszyscy pracuja nie miałam wolnej chwili od robienia prezentacji
    21.08.2016
  • Marceli

    Witam , jakie kursy , certyfikaty dają duże plusy do dostania sie do WSOWL ?
    09.08.2016
  • seba

    Witam . Zamierzam iść na Zarządzanie do WSOWL ktoś coś mi może powiedzieć ciekawego na temat tego kierunku ?
    03.08.2016
  • seba

    Witam . Zamierzam iść na Zarządzanie do WSOWL ktoś coś mi może powiedzieć ciekawego na temat tego kierunku ?
    03.08.2016
  • L

    Ktoś jest na studiach cywilnych? Wykładowcy też tacy tragiczni?
    22.07.2016
  • Żaneta

    Cześć :) Chce udać się do uczelni i mam kilka pytań na temat rekrutacji i szkoły czy znalazłaby się osoba, która poza forum udzieliła mi odpowiedzi ?
    06.07.2016
  • Faja

    Przeczytałem komentarze i stwierdzam ,że są jak nasze życie czyli zgodne z prawdą i nie zgodne . Zgadzam się się opinią gostka nick szabla 83 i dodaję ,że osoby nieumiejące pływać zamiast biegać na zaprawie - a była ona męcząca- po stopieniu pierwszego lodu na otwartym basenie zasuwali na naukę pływania - temp.wody w granicach 13-15 stopni . Osoby ukrywające się na zaprawie w razie ich wyczajenia ,po zajęciach biegali z plecakiem trzy razy dłuższy dystans. Zajęcia teoretyczne i praktyczne na Rakowie i w okolicy Lasu Malin odbywały się niezależnie czy było plus 40 stopni czy minus 30 stopni . Rejony kompanijne musiały ślnić a zewnętrzne wysprzątane na zicher . Na sale wykładowe , jeśli były w innym budynku biegało się a spacerowało z panienką . WYCHOWANIE FIZYCZNE TO BYŁ KOSZMAR i jako były absolwent - w chwili obecnej emeryt- oceniam ,że wykładowcy - z jednym czy dwoma osobami - to były największe chamy i sadyści .Jeden z nich powiedział nam na początku słowa , które pamiętam do dzisiaj cytuję " Podchorążowie , zrobię z Was małpy " i skurczybyk dotrzymał słowa . Był sadystą o czym mu powiedziałem jak spotkaliśmy się na innej szkole . On i ja nie byliśmy już wojakami . Był sadystą ale nie wyzywał nas od " ch.......w itp. Czynił to jego kolega pan H - kawał bydlaka . Innych wykładowców wspominam z sympatią i pomimo ,że dawali nam wycisk to nigdy nie poniżali . Ma rację SZABLA 83 , ZMECH skończył się wraz z brązowymi butami . Ostra Góra to był o ile pamiętam marsz z Kudowy lub Dusznik a tam namioty i dyżury nocne w nich ,żeby było ciepło w nocy . Pomimo ,że mam jeszcze absolwentkę innej uczelni to Zmech wspominam ze szklistymi oczami . To był pot , łzy , nieraz krew na rękach i nogach jak choćby podczas marszu na 40 km , strach przed skokami czy pływanie na BWP w Nysie ale na końcu uśmiech z powodu gwiazdek na pagonach po wcześniejszym treningu pod wzrokiem pułkownika Jana Kowalczyka . Pozdrawiam prawdziwych zmecholi a nie przyszywanych.
    02.07.2016
  • szabla 83'

    Moi Drodzy, znam szkołę od podszewki. Oczywiście rozumiem tych, którzy opisują chamstwo wykładowców wojskowych, ale to nie jest natura wojska tylko człowieka. Pisze ktoś o chamach z zakładu WF, no znam ich wszystkich i wielu jest normalnych i sympatycznych. Jak to ludzie. Mnie irytują podchorążowie, którzy nazywają sie Zmecholami . Piszę więc aby wyjaśnić: jak było na szkole a jak jest: 1. Zmech skończył sie wraz z brązowymi butami 2. My je.... słuzby, warty, poligony, rejony, ratownika na basenie, laborantówm na hali sportowej a wy po południu zajadacie się w MC Donalds i u chińczyka. 3. My w Ostrej Górze pod namiotami na obozie narciarski a wy w pensjonacie pod ciepłą pierzyną. 4.My na zajęcia Starem wy autokarem Mercedsea. 5. My żołd, który starczał na kilka paczek fajek, a wy żołd w wysokosci średniej krajowej. 6.My z buta z dworca do szkoły wy taksówkami. 7. My skoki spadochronowe, pas taktyczny, a wy uganiacie się z rgd 2 po byłym WPSO-wiecie co to w ogóle jest? 8. My 3 km z bronią w opinaczach i hełmie, wy w butach Nike pętelka z wielkim stękaniem oszukując wufistę robiąc skróty koło hipodromu. 9. My na basen na służbę wy na basen pluskać się z kaczuszką 10. My pływanie w moro w stawie a wy w basenie 11. My całe 4 lata w jednych opinaczach i kleksach a wy Magnumach 12 Nas na pododdziale 200 ludzi, 16 w izbach na piętrowych wozach, wy na tapczanikach w ile osób? 13. My przepustki jak zasłuzyliśmy wy wychodzicie jak chcecie. 14. My z WSW wieczna spina, wracając z imprezy wieszalismy ich bandaze na szlabanie, rano nasz ukochany komendant je sciągał. Nikt nie dał sie złapać a wy tyłkami trzęsiecie jak widzicie żetony pod szkołą. 15 My nie piliśmy wódy w parku, sznowaliśmy naszych sąsiadów z okolicy wy co robicie? i tak w nieskończonosć można. Reasumując, ogarnijcie się i wreszcie pokażcie że jesteście facetami z WSOWL a nie chłopcami z plecaczkami wz 93 przechadzajacymi się parami po mieście. Nie dziwi mnie więc że wykładowcy z WSOWL mogą być sfrustrowani. Też bym był. I jeszcze do oststniego rocznika, nie róbcie bydła w noc przed promocją, pierwszy stopień oficerski zobowiązuje. czołem
    17.05.2016
  • Mateusz

    Studiowałem na tej uczelni na WZ i moja opinia pod względem studiów cywilnych jest taka: szkoła się rozwija, podobno planowane są nowe kierunki...stale poszerzająca się "cywilna" kadra naukowo-dydaktyczna dzieki czemu zajęcia są prowadzone na prawdę fajnie i ciekawie. Wizualnie także z każdym rokiem co raz lepiej - wszystko wyremontowane, odnowione... moim zdaniem warto.
    31.03.2016
  • student

    Witam wszystkich. Chciałbym się dowiedzieć jaką drogą mogę wstąpić do WP po zdobyciu tytułu magistra na PWr. Kilka lat temu próbowałem dostać się na WAT, ale się nie udało i tak myślę o WSO WL. Chciałbym się dowiedzieć jakie są procedury wstąpienia do armii, gdy już ma się studia wyższe. Oczywiście interesuje mnie stopień oficera.
    02.02.2016
  • student

    Witam wszystkich. Chciałbym się dowiedzieć jaką drogą mogę wstąpić do WP po zdobyciu tytułu magistra na PWr. Kilka lat temu próbowałem dostać się na WAT, ale się nie udało i tak myślę o WSO WL. Chciałbym się dowiedzieć jakie są procedury wstąpienia do armii, gdy już ma się studia wyższe. Oczywiście interesuje mnie stopień oficera.
    02.02.2016
  • Arch

    Hej jestem ciekawa jakie możliwości oferują studia podyplomowe. Z zawodu jestem konstruktorem a od 8 lat pracuję jako architekt. Czy studia podyplomowe na tej uczelni coś by mi dały, inne perspektywy pracy ?
    26.01.2016
  • Oficer MW

    Chciałbym i ja opisać moje wrażenia po ukończeniu WSO WL we Wrocławiu. Na wstępie chciałbym dodać, że jestem absolwentem 12-to miesięcznego Studium Oficerskiego z wypustu 2008. Moje wspomnienia mogę opisać jednym słowem: koszmar. Przed wstąpieniem do WSO pracowałem w aptece (bo z "cywila" jestem farmaceutą), więc wojsko mi życia nie uratowało, bo zarobki i były dość wysokie i ode mnie każdy pacjent oczekiwał kultury i prefesjonalizmu; chciałem bardziej spróbować czegoś innego w życiu. No i tu nastąpiło gwałtowne zderzenie z rzeczywistością "na Czajkowskiego": w WSO WL panuje atmosfera wiecznego strachu: przed przełożonym, przed podejmowaniem decyzji, etc. i wszechogarniający chaos. Dodać do tego wykładowców, którzy traktują cię jak bandytę - to całość tworzy naprawdę czarny wizerunek WSO. A`propos wykładowców: z nielicznymi wyjątkami - największe chamy i prostaki to instruktorzy wf. Podobnie jak znaczna większość tamtejszej kardy - egocentryzm, wyładowywanie własnych frustracji i niepowodzeń na podchorążych. Wykładowcy na każdym kroku udowadniają Tobie jak mało znaczysz, jak niewiele wiesz i jak nic sobą nie reprezentujesz. I oczekują szacunku! W czasie studiów farmaceutycznych miałem psychiatrię kliniczną i muszę Wam powiedzieć, że część kadry wykładowczej nie dopuściłbym w ogóle do działalności dydaktycznej z młodzieżą ze względu na liczne zaburzenia - gdzie megalomania jest najłagodniejszą formą. Ogólnie to 12 miesięcy spędzone W WSO można by skompresować do maksymalnie 2 - jeżeli usunęło by się wszystko to, co zbędne. I na koniec jedna rzecz, która mnie od zawsze nurtowała: zakaz przechodzenia przez plac apelowy. Nie wiem...może on jest jakiś promieniotwórczy??? Takich głupizn rodem z WSO jest oczywiści znacznie więcej, to tylko promil przykładów.
    08.01.2016
  • Glen

    Odradzam.Studia cywilne to porażka,osoby mające jakiekolwiek ambicje po prostu zmarnują tu czas.Żaden poziom,nauki tyle co nic,szkoła tylko czerpie fundusze ze studentów.Taki jest chyba cel prowadzenia tego rodzaju studiów na tej uczelni.I przede wszystkim nie polecam akademika ,jeden wielki syf i rozruba,hałas,o nauce nie ma mowy,piecie dzień w dzień.
    28.10.2015
  • Jodel

    Jako były student studiów mgr niestacjonarnych na tej uczelni z przykrością stwierdzam, że uczelnia reprezentuje żenujący w większości przypadkach poziom nauczania, jak już ktoś wcześniej napisał zajęcia są monotonne, bardzo podobne do siebie, jakby tworzone na siłę. Kadra to w większości tzw. beton wojskowy bądź osoby olewające jakiekolwiek przejawy ambicji. Liczy się tylko formułka ze slajdów. Wiązałem zdecydowanie większe oczekiwania, niestety nie sprawdziło się.
    09.09.2015
  • BN

    kto jest na Bezpieczeństwie Narodowym??? Jak jest? Czego się spodziewać na pierwszym roku?
    06.08.2015
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    29.07.2015
  • Ana

    Witam ;) Chciałam spytać jak dokładnie wyglądają testy sprawnościowe.
    28.07.2015
  • Pavulon

    Uczelnia tragiczna. Osobom z jakimikolwiek ambicjami zdecydowanie odradzam. Organizacyjny i kadrowy BETON z wojskowym zbrojeniem który panuje na tej "uczelni" potrafi doprowadzić do apopleksji. Cywile są traktowani jako źródło zarobku. Studia są niesamowicie monotonne-przez dwa lata ciągłe wałkowanie tych samych przepisów, ustaw i zarządzeń, tylko przedmioty zmieniały nazwy. Bogu dzięki spędziłem tu tylko dwa lata na mgr. Uważam te lata za stracone. Dyplomem nawet podetrzeć się nie da bo papier sztywny.
    29.06.2015
  • WSOWL

    Tak, studia cywilne stacjonarne są bezpłatne. Zapraszamy
    18.06.2015
  • beeng

    Chcę zapytać, czy studia cywilne stacjonarne są bezpłatne ?
    27.05.2015
  • jam w kamaszach

    Wszystkie pytania odnośnie rekrutacji można znaleźć na stronie szkoły. Co do życia na szkole to trzeba samemu skosztować- bywa fajnie i bywa bardzo niefajnie. Można troszkę porównać do takie 5-letniej zety. Jest za to kasa i trochę zabawy... Jeżeli chodzi o pracę po szkole, to kwestia jest wyjaśniana na 5 roku- każdy dostaje przydział. Studia cywilne to raczej te same bzdury co na wszystkich uczelniach z tymi kierunkami...
    24.05.2015
  • Kamil

    Mam pytanie jakie głównie przedmioty są brane przy rektutacji, i czy mają one duże znaczenia na przyjecie na studia? Jak wyglądają te studia?
    12.05.2015
  • Administrator

    komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu
    12.04.2015
  • tak

    jaka praca po tej szkole ? na kasie w biedronce ?
    22.03.2015
  • alvin

    szkoda, że większość wpisów to pytania od nas, maturzystów, a mało jest takich rzetelnych opinii od studentów, ja naprawdę chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o studiach tutaj zanim zloże dokumenty, mnie interesują studia cywilne, bezpieczeństwo wewnętrzne - i jak jest???
    25.02.2015
  • nico

    mam pytanie odnośnie różnych uczelni wojskowych > Czy mogę składać podanie do dwóch różnych uczelni wojskowych >?
    25.02.2015
  • zawiedziony

    widze ze wiele osób na tym forum nie ma nawet zielonego pojecia gdzie chca startowac,do jakiej szkoly;-)to szkola wojskowa,w czasach dzisiejszego wojska nie licza sie umiejetnosci tylko tzw "plecy",wiec nie martwcie sie co macie z matury,jaki przedmiot wybrac,tylko ludzie uruchamiajcie kontakty!jestem żołnierzem zawodowym od 10 lat,ostatnio byłem na egzminach na studium oficerskie 6 miesieczne i co???no nic!pomimo tego ze spelnialem wszystkie mozliwe kwalifikacje,studia logistyczne ktore kosztowaly mnie 6 lat wysilku a o pieniadzach nie wspomne,jestk angielski STANAG 2222 zdany,uzyskałem prawie maksymalna ilosc punktow ktore mozna bylo zdobyc a na liscie osób ktore sie dostaly mojego nazwiska BRAK;-)wiec posłuchajcie starszego kolegi,szukajcie ustawionych znajomych,takich bedacych w stanie załatwic dostanie sie do tej szkoły bo całe egzaminy to JEDNA WIELKA LIPA!!!
    26.11.2014
  • Pechor

    Co wy tutaj wypisujecie. Czy w ogóle ktoś z was studiował lub studiuje na tej uczelni? Widzę że ktoś tutaj wypowiadał się na temat sprzętu. Na szkole go nie ma! A jak już jakiś jest, to stary przedpotopowy (np narty na których "uczyło" się jeździć chyba z 20 roczników) lub jest nie wypożyczany. W tej szkole mają człowieka za nic. I kto tutaj piszę że nie odstaje od szkół zachodnich? Na jakiej podstawie to stwierdził? Czyżby sama kadra szkoły wypisywała o niej opinie żeby przyciągnąć studentów i zgarnąć więcej kasy?
    24.11.2014
  • fh

    Mam pytanie o to jak wygląda życie na WSO, tzn, czy mieszkamy na terenie uczelni i wychodzimy tylko na przepustki, czy mogę mieszkać w swoim mieszkaniu, a jeśli nie to czy weekendy/święta są dla mnie?
    16.11.2014
  • Patryk

    Mam pytanie o to jak wygląda życie na WSO, tzn, czy mieszkamy na terenie uczelni i wychodzimy tylko na przepustki, czy mogę mieszkać w swoim mieszkaniu, a jeśli nie to czy weekendy/święta są dla mnie?
    12.11.2014
  • kary

    czy na studiach wojskowych - za free dostaje się wszystko??? plus jeszcze kasę?? patrze na ich stronkę i wygląda to dobrze,
    12.11.2014
  • Patryk

    Mam pytanie o to jak wygląda życie na WSO, tzn, czy mieszkamy na terenie uczelni i wychodzimy tylko na przepustki, czy mogę mieszkać w swoim mieszkaniu, a jeśli nie to czy weekendy/święta są dla mnie?
    12.11.2014
  • kamil

    Cześć, mam pytanie jak wygląda rekrutacja na studia wojskowe, a konkretnie na bezpieczeństwo narodowe? jak dobrze trzeba zdać maturę i co przygotować na egzamin sprawnościowy? I jeśli ktoś jest na tym kierunku, to czy poleca wgl, czy jest jakaś szansa na dobrą pracę po tym? :D Pozdrawiam i z góry dzięki ;)
    10.11.2014
  • gal anonim

    Do tych co dostali się na studia wojskowe. Jak bardzo liczy się matura? nie mam szans jeżeli nie zdaje na poziomie rozszerzonym mat, fiz, chem albo informatyki? Jestem w liceum na profilu humanistycznym ale jestem bardzo sprawny fizycznie. czy mam szanse się tam dostać jeżeli testy sprawnościowe pójdą mi śpiewająco ?
    28.09.2014
  • don huan

    a największy pozytyw to taki, że laski na nas lecą na maksa :-)
    28.09.2014
  • damian

    witam. chciałbym sie dowiedzieć jak jest z nauką w studium oficerskim. Jak wygladają dni wolne. czy jest ustalony jakiś dzień wolny i można jechać do rodziny, czy zakaz wyjazdów?
    25.02.2014
  • studentka

    jestem na pierwszym roku cywilnych studiów stacjonarnych, kierunek bezpieczeństwo narodowe :) jak dla mnie szkoła jest naprawdę super, nie żałuję że tutaj przyszłam. na cywilnych nie ma takiego nacisku na WF, po prostu jest on na I roku tylko na zaliczenie. szkoła ma swój klimat i to mi się w niej podoba. jeśli chodzi o przedmioty to na I roku mamy jeden tak jakby "wojskowy" - teorię bezpieczeństwa, bardzo ciekawie prowadzoną z resztą :) poziom trudności nie jest zbyt wygórowany, choć różnie to bywa, niektórzy znajomi mają problemy, ale ogólnie szczerze polecam! jestem w 100% zadowolona :D
    03.02.2014
  • zainteresowana

    Pytanie co do uczelni. (wojskowe, nie cywilne) Czy ciężko przebrnąć przez testy sprawnościowe? Jak wygląda kształcenie pod kątem fizycznym? Ciężko przetrwać? Jak rozkłada się plan zajęć w ciągu dnia/tygodnia? Dziękuję z góry :)
    20.01.2014
  • wychowanie fizyczne

    czy tutaj mają kierunek Wychowanie Fizyczne??? bo patrze na ich strone i sie gubie normalnie, jakis bełkot, sam tekst, a nie widze kierunków ani specjalności,
    27.05.2013
  • vix.

    chcialam zapytać czy na bezpieczeństwo narodowe na wyzszej szkole oficerskiej też są testy sprawnościowe? oO coś mi się takiego obiło o uszy ale wydaje mi się to absurdalne.
    29.04.2013
  • Tomek

    będę tu składał dokumenty po maturze, mam nadzieję, że się dostanę, bardzo bym tego chciał. Studia w Wyższej Szkole Oficerskiej Wojsk Lądowych im. Gen. T. Kościuszki we Wrocławiu to moje marzenie :)
    16.04.2013
  • ANTEK

    PODOBNO WTEJ UCZELNI PROWADZI ZAJECIA JAN W. ZANDARM PLK.DR MIALEM Z NIM KIEDYS NIEMAŁE PRZEBOJE, W WOJSKU TO KAWAL ....... I PODOBNO BARSZO KOCHA PIENIAZKI
    04.03.2013
  • kiwi

    Czym się różni studium oficerskie 12 miesięczne od tego 8,5 czy 3 miesięcznego? i co po takim studium mamy? jest tu ktoś, kto skończył takowe? ;p
    18.02.2013
  • poldek

    ciekawi mnie jak wyglądają zajęcia w takiej szkole.. czy rzeczywiście jest dużo zajęć fizycznych, czego się uczą na takich kierunkach i co później można robić. Może ktoś po takiej szkole by mnie uświadomił? :P
    29.01.2013
  • lalka

    Jeżeli ktoś ma problemy ze zdrowiem to będzie ciężko raczej. Bo tego typu uczelnie są nastawione na aktywność fizyczną. Moja koleżanka musiała zrezygnować bo okazało się, że ma problemy z sercem. nie wiem, musiałabyś się dokładnie dowiedzieć na miejscu
    19.12.2012
  • kajka

    Jestem ciekawa, czy osoba mająca problemy ze zdrowiem (zwolniona z zajęć wf-u od paru lat) ma możliwość podjęcia studiów cywilnych, a dokładniej socjologii? Czy obowiązkiem jest udział w zajęciach sportowych, sprawnościowych itd.?
    13.12.2012
  • moniczka

    Zawsze mnie zastanawiało jak wygląda nauka w tego typu szkole. Co trzeba robić, jak prowadzone są zajęcia. Czy w tej szkole obowiązują jakieś specjalne stroje?;p proszę, powiedzcie coś na ten temat ;)
    04.11.2012
  • Damian

    Właśnie mnie interesują studia cywilne na tej uczelni. Czy ktoś może o nich coś więcej powiedzieć? Czy jest się również skoszarowanym i rygory takie same jak na wojskowych?
    28.10.2012
  • sowa

    Ta uczelnia nie tylko pomaga zdobyć wiedzę i umiejętności, ale też kształci charaktery studetów. Dobra dla ludzi o silnej woli i dużej determinacji. Wykszałciła wielu utalentowanych studentów. Ale jak się podejmowanie wyzwanie studiowania tutaj to trzeba się przygotować że łatwo nie będzie :)
    11.08.2012
  • jes

    cywilne o profilu wojskowym? Tak się zastanawiam co po tym można robić... Bo skoro już iść do tej szkoły to wdaje mi się że najlepiej na niecywilne.. I jak tam wygląda sprawa płci pięknej? Zdaję sobie sprawę z tego że pewnie jest w mniejszości, ale głównie chciałabym wiedzieć czy na zajęciach sportowych są takie same wymagania?
    18.07.2012
  • Zofja

    A jak wygląda studia na kierunku zarządzanie lub socjologia? Sa to studia cywilne, więc czy są tam jakieś wojskowe przedmioty? Cieżko jest sie tam dostać w ogole? Chciałabym studiować na wojskowej uczelni ale nie wiem czy sobie poradzę..
    09.07.2012
  • ale dowaliles

    breee - ale dowaliles panience, ale dobrze, masz racje, chlopaki sa u nas do rzeczy, to uczelnia na poziomie, wiec i oczekiwania wobec drugich polowek mamy wysokie
    04.06.2012
  • sexi-flexi

    a są tam fajne towary? co działa na facetów tej uczelni? przygarnelabym jakiegos przystojniaka
    25.05.2012
  • dumnie

    Jak już się dostajesz na wojskowe, to żyjesz jak pączek w maśle. Tylko weź się tam dostań - to nie takie proste. Najwyższej jakości jednostka wojskowa, szkoląca światowej klasy specjalistów, brzmi dumnie ?
    30.04.2012
  • znacząco?

    W polskiej armii generalnie brak sprzętu, ale akurat w szkole jest raczej wszystkiego pod dostatkiem, chyba, że nie wiem o czymś. Przepustki. " kieszonkowe" , a za mundury panny sznurem - wszystko jak w bajce, oprócz nauki :)
    01.04.2012
  • pręt

    Widzę ewidentny postęp w rozwoju placówki jak i samej strony, to bardzo dobrze, bo mimo, że wojsko, to strasznie zawodził wywiad - system informacji. jakkolwiek by na to wszystko nie spojrzeć, to najlepsza placówka specjalistyczna w naszym kraju i nie odstaje znacząco od szkół zachodnich
    30.03.2012
  • student

    Jak wyglądają studia cywilne na tej Uczelni? Jaki jest poziom tych studiów? Czy jest później możliwość zatrudnienia tylko w strukturach MON-u czy w cywilu także?
    21.03.2012
  • oburzony2

    Nie gramy w "tysiąc pytań do oburzonego". Wojskowe różnią się tym, że to oni Ci płacą, a nie Ty im + lepsza jakoś kształcenia. Matura to akurat wystarczy, żeby była zdana jakoś w miarę , reszta to testy sprawnościowe - ludzie przygotowują się po dwa lata.
    20.03.2012
  • do oburznego

    Czesc, jesli znasz dobrze te uczelnie, napisz prosze cos wiecej na temat studiow cywilnych, czym one sie roznia od wojskowych i jakie ma to znaczenie z punktu widzenia maturzysty, mowiac prosto, co mam wybrac i dlaczego akurat np. wojskowe? napisz jeszcze jaki kierunke studiujesz i na ktorym roku? pozdrawiam, adrian
    11.03.2012
  • oburzony

    Najlepsza uczelnia w Polsce, bez dwóch zdań, klasa sama w sobie, nie rozumiem zupełnie oceny. Chyba wypowiadają się ludzie z zerowym pojęciem jak wygląda struktura, sama uczelnia, kształcenie i kadra.
    10.03.2012
  • officcer

    Pewne miejsce w wojsku po tej uczelni. Kadra na najwyższym poziomie. Uczniowie też najlepsi z najlepszych, przechodzimy przez selekcję trochę jak w filmach since-fiction . Spróbuj, a się przekonasz. Zachęca \"kieszonkowe\"
    24.02.2012
  • wwl

    WSOWL to specyficzna uczelnia. Zależy czy interesują Cię studia cywilne czy wojskowe na niej, są odpowiednie zakładki z opisami na stronie. Moim zdaniem studia cywilne na tej uczelni to głupota, aczkolwiek jak kto woli
    17.02.2012
  • marcin

    interesuje mnie inżynieria bezpieczeństwa w systemie studiow stacjonarnych, bede wdzieczny za opinie od studentow starszych lat, jak wygladaja studia na pierwszym roku, stopien trudnosci, podejscie kadry, nastawienie wykladowcow do studentow, poziom jezykow obcych, mozliwosc wymiany zagranicznej i wszystko inne, co wazne wedlug was, a dla mnie pomocne, z gory dzieki
    16.02.2012
  • Alf

    siedze na ich stronie internetowej i nie moge znalezc kierunkow z opisem, nie ma normalnie wykazu, co mozna u nich studiowac, moze mam pomrocznosc jasna, jelsi tak to podpowiedzcie, bo juz sie wkurzam
    16.02.2012
  • ?

    Mnie interesuje na jakich warunkach istnieje ta współpraca z PWr ? Słyszałem również, że ciężko się dostać na studia wojskowe, bo połowa miejsc jest \" zarezerwowana\" dla rodzin generałów etc..
    12.02.2012
  • wojskovy

    Najlepsza uczelnia wojskowa w kraju . Współpracują z politechniką, kształcą naprawdę dobrych i światłych ludzi, do tego szkolą doskonale. Bardzo trudne testy i ograniczona ilość miejsc na rok, aczkolwiek pewna praca po studiach. Samo studiowanie na wyborowych warunkach, wiadomo, wojsko to najbardziej udana instytucja w naszym kraju.
    28.01.2012