UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Ocena uczelni


Komentarze (214)
Kandydatka
Dzień dobry czy na kierunek archiwistyka jest trudno się dostać?
28.02.2021
19.02.2021
1234
Dzień dobry, czy jest tu ktoś kto mógłby wypowiedzieć sie szerzej o ziołolecznictwie na tej uczelni?
Akademia Pomorska w Słupsku
Dzień dobry, niestety AP nie kształci studentów w formie międzyobszarowej. Pozdrawiamy
17.02.2021
16.02.2021
Kandydatka
Dzień dobry, Chciałabym przenieść się z innej uczelni (Uniwersytetu Śląskiego) na studia I stopnia, Proponowano mi kiedyś jednak studia międzyobszarowe i przyznam, że taka forma jest bardzo zachęcająca. Czy taki tryb studiów jest dostępny również na Akademii Pomorskiej?
Paweł
Kiedy wybiera się specjalności (fizyka techniczna)? Zastanawiam się nad mechaniką lotniczą. Czy od raz trzeba dokonać wyboru?
03.02.2021
07.01.2021
przyszła studentka
Witam, czy na kierunek '' prawo'' stacjonarnie jest organizowany ranking wyniku egzaminu maturalnego?
Studentka
Czy wiadomo kiedy i w jaki sposób zostaną podane decyzje dotyczące stypendium socjalnego oraz stypendium rektora?
23.11.2020
07.10.2020
Akademia Pomorska w Słupsku
Plany zajęć umieszczane są na stronach poszczególnych Instytutów/Katedry.
Akademia Pomorska w Słupsku
Bardzo proszę skontaktować się ze Studium Praktycznej Nauki Języków Obcych, nr tel.: +48 /59/ 8405325. Pozdrawiamy
07.10.2020
06.10.2020
Do Studentka
Dowiedziałaś się może czegoś więcej?
Student I rok
dlaczego w dziekanacie wirtualnym na swoim koncie nie mam planu studiów ani planu zajęć?
06.10.2020
06.10.2020
I rok
A mogę zapytać w jaki sposób zapisać się na ten język? Bo przez UID nie modę..... :(
Akademia Pomorska w Słupsku
Jeden :)
05.10.2020
05.10.2020
Akademia Pomorska w Słupsku
Prosimy skontaktować się z Biurem Obsługi Studenta i Doktoranta. Pozdrawiamy
Akademia Pomorska w Słupsku
W sprawie spotkań organizacyjnych bardzo prosimy kontaktować się z sekretariatem Instytutu Filologii.
05.10.2020
04.10.2020
I rok
Na ile języków musimy się zapisać jeden czy dwa?
Student dietetyka
Jak zapisać się na w-f? Bo ja nie mam na swoim koncie w menu ofert dydaktycznych....
04.10.2020
04.10.2020
Do studentka
Ja jestem i też bym chciała wiedzieć, o z tego co widziałam tylko my jeszcze nie dostaliśmy takich informacji
Studentka
Czy jest tutaj ktoś może z 1 roku filologi angielskiej i wie coś na temat spotkania organizacyjnego?
03.10.2020
01.10.2020
Do Mak
Ja dzwoniłam do instytutu dwa dni temu i podobno plan miał się pojawić wczoraj, ale najwyraźniej dalej nic, a przy okazji studenci I roku biologia, idziecie jutro na spotkanie organizacyjne, nie chciałabym być tam sama :)
Mak
Czy ktoś już posiada planem zajęć z kierunku biologia? Nie mogę znaleźć żadnej informacji ba stronie Instytutu Biologii i Nauk o Ziemi. Może dałoby się wysłać
01.10.2020
01.10.2020
Student
Chcę zapisać się na wf, ale w menu nie wyświetla mi się opcja ofert dydaktycznych
Akademia Pomorska w Słupsku
Tak :)
30.09.2020
30.09.2020
Akademia Pomorska w Słupsku
W sprawie planu zajęć, prosimy kontaktować się z Instytutem Biologii i Nauk o Ziemi. Natomiast jeśli chodzi o WF proszę dopytać w Studium Wychowania Fizycznego i Sportu.
Do K
Tak
29.09.2020
29.09.2020
Do F
Zajęcia rozpoczynają się 5 października,: https://www.apsl.edu.pl/Studenci/Sprawy-organizacyjne/organizacja-roku-akademickiego
F
Rozpoczęcie roku jest 1 czy 5 października?
29.09.2020
28.09.2020
K
Czy zapis na wf jest obowiązkowy?
Maja
1. Zostałam przyjęta na kierunek biologia, mam pytanie odnośnie planów zajęć, które jak zauważyłam, na niektórych kierunkach są już dostępne. Chciałabym się dowiedzieć, kiedy można spodziewać się pojawienia planu. 2. Pobierając plik PDF odnośnie zapisu na zajęcia wf, miałam również problem ze znalezieniem na liście mojego kierunku w wersji damskiej, znalazłam go tylko z oznaczeniem męskim. W związku z czym nie jestem pewna jak dokonać zapisu
28.09.2020
28.09.2020
Akademia Pomorska w Słupsku
Prosimy kontaktować się z danym Instytutem lub Katedrą w sprawie zamieszczania planów zajęć na stronie internetowej. Pozdrawiamy
Studentka
Wiadomo kiedy pojawią się plany zajęć na stronie?
27.09.2020
22.09.2020
AM
Ja dostałam info na maila 16 września. Napisz maila i się dopytaj o twój wniosek. Ja tak zrobiłam i dostałam odpowiedź że dostałam miejsce w akademiku. Chciałam pokój 2os. Ale dostałam 1osobowy:)
K
Kiedy? I na maila? Ja nadal nic nie dostałam
20.09.2020
20.09.2020
AM
Ja dostałam informację że dostałam miejsce w DS 3 :)
K
Dostał już ktoś z was jakąś informacje o akademikach?
16.09.2020
05.09.2020
W
Wie ktoś do kiedy trzeba złożyć badania?
Akademia Pomorska w Słupsku
Dzień dobry, prosimy zajrzeć na stronę: https://www.apsl.edu.pl/Studenci/zakwaterowanie-w-domach-studenta Pozdrawiamy
04.09.2020
04.09.2020
Akademia Pomorska w Słupsku
Tak, jak najbardziej :)
Akademia Pomorska w Słupsku
Zgodnie z komunikatem Prorektora ds. Kształcenia zajęcia mają być realizowane w następujący sposób: Studenci pierwszego roku SPS i SDS będą uczestniczyć w zajęciach w systemie hybrydowym - większość zajęć będzie realizowana zdalnie, tylko niektóre zajęcia będą się odbywały stacjonarnie. Pierwsze wykłady i ćwiczenia audytoryjne zostaną przeprowadzone w siedzibie uczelni w trybie tradycyjnym, a kolejne już zdalnie w trybie synchronicznym (tj. w czasie rzeczywistym); - ćwiczenia praktyczne prowadzone będą w trybie tradycyjnym; - konsultacje prowadzone będą w trybie zdalnym. Natomiast - Studenci wyższych lat oraz doktoranci do odwołania będą realizować zajęcia w trybie zdalnym (synchronicznie), za wyjątkiem przedmiotów kształtujących umiejętności praktyczne, wskazanych przez odpowiednich kierowników jednostek. Szczegółowe zasady dotyczące prowadzenia zajęć dydaktycznych w semestrze zimowym roku akademickiego 2020/2021 zostaną określone w stosownym zarządzeniu.
04.09.2020
03.09.2020
Maja
W związku z nauczaniem hybrydowym, zastanawia mnie czy będzie to prowadzone na zasadzie tydzień nauczania zdalnego, tydzień nauczania stacjonarnego. Czy raczej będzie się to wymieniało w ciągu tygodnia?
Akademia Pomorska w Słupsku
Witamy, dzisiaj pojawił się Komunikat Prorektora ds. Kształcenia Akademii Pomorskiej w Słupsku w sprawie sposobu realizacji zajęć dydaktycznych w semestrze zimowym w roku akademickim 2020/2021. „W związku z utrzymującym się zagrożeniem epidemiologicznym, w oparciu o zalecenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego, informuję, że zajęcia w semestrze zimowym 2020/2021 w założeniu mają być realizowane w następujący sposób: 1. Studenci pierwszego roku SPS i SDS będą uczestniczyć w zajęciach w systemie hybrydowym (zdalnie oraz częściowo stacjonarnie): - pierwsze wykłady i ćwiczenia audytoryjne zostaną przeprowadzone w siedzibie uczelni w trybie tradycyjnym, a kolejne już zdalnie w trybie synchronicznym (tj. w czasie rzeczywistym); - ćwiczenia praktyczne prowadzone będą w trybie tradycyjnym; - konsultacje prowadzone będą w trybie zdalnym. 2. Studenci wyższych lat oraz doktoranci do odwołania będą realizować zajęcia w trybie zdalnym (synchronicznie), za wyjątkiem przedmiotów kształtujących umiejętności praktyczne, wskazanych przez odpowiednich kierowników jednostek. 3. Biura obsługujące studentów będą pracowały w godzinach 8.00-15.00 w trybie tradycyjnym w siedzibie Uczelni, udzielając informacji również w trybie zdalnym. Preferowany kontakt telefoniczny lub za pośrednictwem poczty elektronicznej. Szczegółowe zasady dotyczące prowadzenia zajęć dydaktycznych w semestrze zimowym roku akademickiego 2020/2021 zostaną określone w stosownym zarządzeniu”. / Prorektor ds. Kształcenia dr hab. Andrzej Urbanek, prof.AP /
03.09.2020
03.09.2020
Maja
Co powiecie o praktycznej stronie kształcenia na fizjoterapii? Jak oceniacie przygotowanie do zawodu po studiach?
Maja
Usłyszałam dzisiaj informację o tym, iż rzekomo lekcje mają być w formie online. Czy to prawda? Mam nadzieję, że to jednak fałszywe info.
02.09.2020
02.09.2020
A
Kiedy będzie jakaś odpowiedź odnośnie akademików?
Ela
Do studentki prawa. Naukaszkolna2@gmail.com
27.08.2020
24.08.2020
Studentka prawa
Ela, podaj swój E-mail, napiszę do Ciebie.
Ol
Czy jeżeli wybrałam 3 kierunki i wszystkie podania z dokumentami włożyłam do jednej teczki to wszystko jest dobrze?
24.08.2020
24.08.2020
Akademia Pomorska w Słupsku
Oczywiście, bez problemu może Pani aplikować w drugiej turze. Pozdrawiamy
Maja
Złożyłam dokumenty na AP na jeden kierunek i w razie gdybym się nie dostała chciałabym aplikować na jeszcze jeden, inny. Czy będzie to bez problemu możliwe w drugiej turze?
21.08.2020
21.08.2020
Ela
Chce studiować prawo, ale nie wiem jak jest? Czy ktoś może opisać jak wyglądają zaliczenia i egzaminy u prof. Szpopera najbardziej? Legendy o Nim głoszą. Pozdrawiam.
Akademia Pomorska w Słupsku
Nie prowadzimy progów punktowych na studiach niestacjonarnych. Podstawa przyjęcia jest zlozenie kompletu dokumentów. Zachęcamy do złożenia aplikacji.
18.08.2020
15.08.2020
Ewa
Jakie są orientacyjne progi z poprzednich lat na ratownictwo medyczne niestacjonarne?
Kinga
Jakie trzeba spełniać kryteria żeby dostać pokój w akademiku?
14.08.2020
03.08.2020
Akademia Pomorska w Słupsku
Nie prowadzimy progów punktowych. W przypadku dużej ilości kandydatów tworzymy listę rankingową (punkty z maturalnego egzaminu pisemnego z języka angielskiego, pkt z poziomu rozszerzonego liczone są x2). Sugerujemy złożyć dokumenty w 1 turze ( do 21 sierpnia).
Studentja
Czy wiadomo już w jakiej formie będą odbywać się zajęcia - stacjonarnie czy zdalnie?
02.08.2020
29.07.2020
Ewa
Czy trudno dostać się na filologię angielską? Znane są progi punktowe? Jakie wyniki na maturze gwarantują dostanie się na studia?
Martyna
Czy ktoś może podzielić się opinią o kierunku zarządzanie zasobami ludzkimi - zaocznie ?
28.07.2020
01.07.2020
Asia
JAkie lektoraty dostępne są na zarządzaniu?
Nela
Czy specjalności oferowane na zarządzaniu wybiera się od początku studiów, czy w trakcie?
25.06.2020
22.06.2020
Akademia Pomorska w Słupsku
Witamy, co roku średnia ocen do uzyskania stypendium jest inna, gdyż stypendium rektora otrzymuje 7,5% osób na danym kierunku, z największą liczbą punktów, na które oprócz średniej składają się także osiągnięcia sportowe/artystyczne/naukowe oraz promocyjne na rzecz Uczelni :) Szczegóły dotyczące stypendium rektora znajdują się na stronie https://www.apsl.edu.pl/Studenci/pomoc-socjalna/stypendium-rektora :)
Kaja
Mam pytanie o średnią wymaganą do stypendium naukowego. Ile wynosi?
19.06.2020
16.06.2020
Akademia Pomorska w Słupsku
Dzień dobry, gwiazdka przy kierunku oznacza, że zostały złożone wszystkie niezbędne dokumenty potrzebne do otwarcia kierunku i pozostaje tylko czekać na odpowiedź Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na ich zgodę. Niestety nie jesteśmy w stanie ustalić, kiedy to nastąpi. Pozdrawiamy! :)
Jola
Na stronie uczelni florystyka jest z "gwiazdką". Czy to oznacza, że ciągle nie wiadomo, czy będzie rekrutacja w tym roku?
15.06.2020
10.06.2020
Akademia Pomorska w Słupsku
Witamy! Od kilku lat prowadzimy Pielęgniarstwo wyłącznie w trybie studiów stacjonarnych I stopnia oraz od dwóch lat w trybie studiów stacjonarnych i niestacjonarnych II stopnia. :) Pozdrawiamy!
Alicja
Czy jest realizowane pielęgniarstwo pomostowe?
09.06.2020
25.05.2020
Akademia Pomorska w Słupsku
Dzień dobry, jeśli chodzi o Pedagogikę Przedszkolną i Wczesnoszkolną to prowadzimy ją od kilkunastu lat - jako osobny kierunek wydzielony ze zwykłej Pedagogiki dopiero od niedawna z racji wymogów prawnych. Jesteśmy uczelnią wywodzącą się z uczelni pedagogicznej, z wieloletnim doświadczeniem, ze znakomitą kadrą naukowo-dydaktyczną. Kierunek Pedagogika Przedszkolna i Wczesnoszkolna to kierunek praktyczny, w ramach którego współpracujemy m.in. z wieloma przedszkolami i szkołami, jak również takimi firmami jak RoboLudek, MatLudek czy CoolTurka.
Akademia Pomorska w Słupsku
Witamy, zajęcia na studiach zaocznych mogą odbywać się również w piątki popołudniu. Jeśli chodzi o koszt studiów niestacjonarnych to jest on stały, aż do ich ukończenia :) Pozdrawiamy!
25.05.2020
24.05.2020
Pola
Mam pytanie o studia prawnicze w trybie zaocznym. Czy zajęcia tylko sobota niedziela? Jeśli chodzi o koszty, to jest gwarancja stałości ceny do końca studiów?
Marta
Czy mógłby się ktos wypowiedzieć prosze, jak odczucia na kierunku pedagogika wczesnoszkolna i przedszkolna ? Mam tez duzy dylemat apropo wybrania uczelni. Czy studenci polecają uczelnie ? Czy jednak jest wiecej wad niż zalet?
24.05.2020
20.05.2020
Ania
Rozumiem, że absolwentów pedagogiki przedszkolnej i wczesnoszkolnej jeszcze nie ma, bo to dosyć nowy kierunek. Ale powiedzcie, jak się studiuje w tej uczelni? Jak wykładowcy, praktyki itp?
Akademia Pomorska w Słupsku
Dzień dobry, poziom podstawowy może nie wystarczyć, choć zdarzały się lata, w których na FA były przyjmowane również osoby bez rozszerzenia, dlatego prosimy się nie martwić na zapas i śmiało rekrutować na studia! :)
20.05.2020
19.05.2020
Asia
Poziom podstawowy na maturze wystarczy na filologię angielską?
Akademia Pomorska w Słupsku
Dzień dobry, prosimy z tym pytaniem napisać na adres rekrutacja@apsl.edu.pl, aby uzyskać dokładne informacje :) Pozdrawiamy! :)
04.05.2020
04.05.2020
weronika
Mam pytanie odnośnie rekrutacji na filologię angielską. Jak brany jest pod uwagę wynik matury dwujęzycznej z angielskiego przy przeliczaniu punktów?
Filologia angielska i turytsyka
Interesują mnie te kierunki. Ktoś mógłby powiedzieć jak wyglądają te studia, polecacie je? Jakie były progi mniej więcej?
27.04.2020
25.04.2020
Martyna
Czy jest tu ktos,ktk studiuje prawo zaoczne na AP ? Jeśli tak to czy może opowiedzieć jak wyglądają te studia w praktyce,ile nauki, jakie przedmioty itd?
Krzysiek
czy na informatyce jest ciężko? Czy program studiów i wymagania są podobne jak np. na politechnice.
24.04.2020
23.04.2020
Iwona
Dziękuję za odpowiedź
Akademia Pomorska w Słupsku
Witamy! Tak, do dyspozycji naszych studentów są 3 Domy Studenckie, w których znajdują się pokoje 2,3 i 4-osobowe. Opłaty za miejsce w Domach Studenta w roku akademickim 2019/20 (za 1 miesiąc) wynosiły odpowiednio: - 280 zł w pokoju 4 osobowym - 320 zł w pokoju 3 osobowym - 380 zł w pokoju 2 osobowym w DS 3, DS 4 - 420 zł w pokoju 2 osobowym w DS 1 (podwyższony standard) - 520 zł w pokoju 2 lub 3 osobowym, za samodzielne zamieszkanie. Pozdrawiamy! :)
23.04.2020
23.04.2020
Iwona
Czy uczelnia ma swoje akademiki?
Akademia Pomorska w Słupsku
Witamy! :) Rekrutacja na studia rozpoczyna się 22 czerwca :)
20.04.2020
20.04.2020
Maja
Kiedy rozpoczyna się rekrutacja?
Akademia Pomorska w Słupsku
Obecnie czekamy na zgodę z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na uruchomienie kierunku. Jeśli kierunek ruszy, to będą się na nim odbywały na pewno zajęcia obejmujące m. in. tworzenie kompozycji kwiatowych, dekoracje wnętrz i ślubne. Więcej o kierunku można przeczytać na http://rekrutacja.apsl.edu.pl/Rekrutacja/oferta/Studia-1-stopnia/florystyka-ze-sztuka-ogrodowa/florystyka-ze-sztuka-ogrodowa oraz na https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2928040257256452&id=106111119449394. Pozdrawiamy! :)
10.04.2020
10.04.2020
Nina
Kierunek: Florystyka ze sztuką ogrodową Ciekawe są te studia? Czy obejmuje dekoracje do wnętrz, czy tez np ślubne? Jaki jest zakres zajęć? Czy na zaliczenie studiów jest egzamin praktyczny np z jakiś wiązanek?
Ania
Czy pielęgniarstwo jest tylko dla maturzystów. czy tzw. pomostowe studia również?
09.04.2020
08.04.2020
Akademia Pomorska w Słupsku
Witamy! 😊 Jeśli tylko uzyskamy zgodę z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na uruchomienie kierunku, a mamy nadzieję, że nastąpi to przed uruchomieniem tegorocznej rekrutacji, to oczywiście nabór na Florystykę Ze Sztuką Ogrodową ruszy! :) Pozdrawiamy!!!
Ela
Co powiecie o praktykach na fizjoterapii?
07.04.2020
01.04.2020
Iza
Czy jest szansa na nabór na florystykę?
Studentka Prawa - Informacje
Jednak ja podam Ci swój email byś mogła bezpiecznie pisać - Klaudia.iza.02@gmail.com Pozdrawiam
16.03.2020
16.03.2020
Studentka prawa - Informacje
Witam, jestem bardzo zainteresowana informacjami dotyczącymi o kierunku prawa. Podaj proszę jakiś kontakt, a na pewno do Ciebie napiszę.
PrzyszłyFizjo
Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat kierunku Fizjoterapia?
11.03.2020
26.02.2020
Adam
Zamieszanie w planach, akademiki bardzo drogie , nie polecam
Student
Spoko jest
25.02.2020
27.01.2020
Studentka prawa
Hej, studiuję prawo na AP, trzeba się sporo uczyć, wykładowcy są z Gdańska, Lublina, Olsztyna i Warszawy, więc poziom jest wysoki, jestem zadowolona. Plus w porównaniu z innymi uczelniami jest taki, że grupy na ćwiczeniach są małe, wykładowcy każdego znają i podchodzą indywidualnie. Jeśli chcesz wiedzieć więcej podaj mi maila lub inny kontakt, a odpowiem na wszystko. :) Zawsze miałam wysokie wymagania i mogę powiedzieć, że szczerze polecam!
Marurzystka
Hej, czy ktoś studiuje prawo na Akademii w Słupsku? Polecacie? Jaki poziom? Ciezko ukończyć te studia? Dzeki!
12.01.2020
04.12.2019
Akademia Pomorska w Słupsku
Problemy z obsługą stypendialną wynikają z wciąż wprowadzenymi zmianami prawnymi i nie jest to problem tylko naszej Uczelni... :/ Jeżeli chodzi natomiast o opłaty za akademik, to kierownicy studenta pozwalają na wniesienie wpłat po otrzymaniu stypendium.
Nie polecam
Kolejny rok z rzędu problemy ze stypendiami socjalnymi. Oczywiscie połowa kierunków decyzje ma, a reszta z tego co sie dowiedzialem pod koniec miesiąca. Jestem ciekawy z czego studenci maja sie utrzymywać i oplacac akademik. Naprawde nie polecam studiowania na AP jesli nie jest nie wcstanie samemu utrzymac
04.12.2019
15.10.2019
Kk
Jeśli chodzi o filologię angielską, to bardzo polecam! Wszyscy wykładowcy na których trafiłam byli bardzo mili i nie było problemów aby się z nimi dogadać gdy mieliśmy jakieś problemy. Zajęcia w większości prowadzone fajnie i poziom wykładowców wysoki! Nie są to może wyżyny uczelniane, ale zdecydowanie można się bardzo dużo nauczyć. Panie w dziekanacie zawsze bardzo miłe i pomocne. Nigdy nie spotkałam się z chamstwem na tej uczelni.
Akademia Pomorska w Słupsku
Szanowna Pani, szkolenie z BHP dla studentów pierwszego roku studiów stacjonarnych na kierunku Administracja odbyło się 09.10 br. w godz. 11-13:30. Wszelkie informacje znajdują się od prawie dwóch tyg. na stronie z planami dla kierunku Administracja. Dzisiaj 11.10 br. odbędzie się szkolenie dla studentów studiów drugiego stopnia w godz. 15:30-18 w AULI 414 na Boh. Westerplatte 64. Proszę pójść na to szkolenie. Wszystkie informacje są dostępne pod linkiem: https://www.apsl.edu.pl/Studenci/Plany-zajec/plany/administracja Numer do sekretariatu IPiA: 59 840 53 88 Pozdrawiamy!
11.10.2019
10.10.2019
STUDENTKA
WITAM! SZKOLENIE BHP 11.10.2019, I ROK SPS ADMINISTRACJA- NIE MA NAPISANE ANI SALI ANI ULICY. W BIURZE DS STUDENTÓW I DOKTORANTÓW NIC NIE WIEDZĄ. KAZALI KONTAKTOWAĆ SIE Z SEKRETARIATEM INSTYTUTU PRAWA I ADMINISTRACJI ALE NIE MOGĘ GO NA STRONIE ZNALEŻĆ. NUMER TEL MI NIE PODADZĄ BO NIE WIEDZĄ. WIEC NIE WIEM BĘDĘ JUTRO PIERWSZY RAZ I BĘDĘ BŁĄDZIĆ.
Akademia Pomorska w Słupsku
Dziś plany na pewno będą opublikowane na stronie Uczelni. Prosimy nas zrozumieć, ale mamy całkowicie wyłączony z użytkowania jeden cały budynek, a to ogranicza ilość dostępnych sal wykładowych... W przedłużona rekrutacja spowodowała, że ciężko było ustalić ilość grup na niektórych kierunkach, a każda grupa potrzebuje swojej sali. Instytuty robią wszystko co w ich mocy, aby plany pojawiły się jak najszybciej! :) Za wszelkie niedogodności jeszcze raz bardzo przepraszamy!
30.09.2019
30.09.2019
Akademia Pomorska w Słupsku
Po wszystkich Państwa uwagach Panie te zostały odsunięte od pracy w dziale Pomocy Materialnej. Pozdrawiamy! :)
Akademia Pomorska w Słupsku
Oczywiście, kierunek Pielęgniarstwo zarówno na studiach I jak i II stopnia cieszy się u nas od zawsze ogromnym zainteresowaniem! :) Pozdrawiamy! :)
30.09.2019
30.09.2019
Plan
Hehe zaraz zajęcia, a planu dalej nie ma, bo po co. Niech najlepiej wstawią 15 minut przed zajęciami.
Anonimowa
W ubiegłym roku i rok wcześniej również były problemy w dziale stypendialnym były problemy. Miła obsługa co za brednie, te Panie nie umiały przyznać się do błędów w obliczeniach a jak próbowało się im je wyjaśnić to próbowały wmówić jeszcze większe brednie. Nerwy można było tylko stracić. Ta uczelnia jest dobra jeśli nie potrzebujesz pomocy materialnej. Współczuję osobom które będą się musiały o nią ubiegać.
28.09.2019
27.09.2019
Maturzystka
Czy w tym roku został otwarty kierunek pielęgniarstwo? Pilna odpowiedź
Akademia Pomorska w Słupsku
Szanowna Pani, jesteśmy zdziwieni Pani opinią, ponieważ wszystkie osoby pracujące w Punkcie Rekrutacyjnym to osoby kompetentne i starające się pomóc wszystkim w najbardziej możliwy sposób. Jeżeli jednak poczuła się Pani w pewien sposób urażona, to najmocniej przepraszamy i prosimy o wyrozumiałość. Pozdrawiamy i życzymy udanych i owocnych studiów! :)
25.09.2019
25.09.2019
Studentka
Witam. Czy jest tu osoba, która studiowała pielęgniarstwo lub będzie zaczynać? Ciekawa jestem opinii. Wcześniej studiowałam w innym mieście i byłam zadowolona. Na dzień dobry w tej uczelni administracja w ,,rekrutacji,, potraktowała mnie jak osobę ułomną. Człowiek przychodzi się zapytać, dowiedzieć i nie ma takiej opcji. Odpowiedzi są chamskie, odpowiadają pytaniem na pytanie. Jedna Pani o długich ciemnych włosach wytłumaczyła mi co i jak, była bardzo miła i uprzejma. Reszta nie wiem co tam robi.
Akademia Pomorska w Słupsku
Szanowna Pani - poziom nauczania oraz kwalifikacje, jakie zdobywa nasz absolwent podczas studiów nijak mają się do administracji Uczelni. Nasi pracownicy administracyjni to osoby bardzo odpowiedzialne, kompetentne i zawsze z sympatią podchodzące do studentów! :) Faktem jednak jest, że w roku ubiegłym były problemy z obsługą działu pomocy materialnej, co spowodowane było nagłą zmianą przepisów oraz zatrudnieniem nowych pracowników. Za te i wszelkie utrudnienia przepraszamy, ale nie zawsze jesteśmy w stanie wszystko przewidzieć! Pozdrawiamy! :)
13.09.2019
13.09.2019
Zniesmaczona
Studiowałam nie polecam, porażka. Chyba że lubicie użerać się z administracją. Ciekawe czy w tym roku będą umieli stypendium pbliczyć? Pewnie nie bardzo. Za te pensje to ja też tam mogę siedzieć i pić kawusie.
Student
Studia informatyczne magisterskie byłyby dobrym rozwiązaniem, ale nie tylko dla inżynierów, ale także dla licencjatów, np. jakaś informatyka w zarządzaniu, w biznesie, nauczanie informatyki itp. Albo jakieś metody ilościowe, czy coś w tym stylu, np. dla ekonomistów. Akurat zgodzę się z tym, że I stopień to oferta dość bogata, ale II już ciężko wybrać coś, na co w ogóle można by iść, bo są ograniczenia w postaci wymaganego kierunku I stopnia.
10.09.2019
09.09.2019
Inżynier
Byłoby fajnie gdyby udało uruchomić się magisterskie studia z informatycznego kierunku, bo wiele osób wybiera Koszalin, a pracują w Słupsku i w ogóle. Mam nadzieję, że szybko uda się uruchomić :)
Akademia Pomorska w Słupsku
Niestety na chwilę obecną nie posiadamy w swojej ofercie studiów II stopnia na kierunkach informatycznych. Nie oznacza to jednak, że nie myślmy o ich uruchomieniu w niedalekiej przyszłości. Zależeć do będzie między innymi od zainteresowania takimi studiami. Pozdrawiamy!
09.09.2019
07.09.2019
Inżynier
Czy uczelnia ma w planach uruchomienie magisterki z Informatyki albo Edukacji Tech-Inf? Na co ma iść absolwent I stopnia tych kierunków jeśli chce zostać w Słupsku??? Wybrałbym matrmatykę, ale wg zasad nie można
wiemodkumpla
mój kumpel przeniósł się rok temu na AP z koszalina. mówił, ze tam straszna lipa, a na AP jest całkiem spoko. też wspominał coś,że maja zajeciaą w małych grupach i że programowanie to najbardziej robią. czytałem tez kiedyś, ze wspólpracują z róznymi firmami europejskimi i tam mają praktyki studenci. moj kumpel miał w kaliopie praktyki
22.08.2019
21.08.2019
Kandydat
Polecacie Informatykę albo Edukację Techniczno-Informatyczną? Programy studiów wyglądają super, mało wykładów - dużo praktyki. A jak to wygląda w rzeczywistości? Duży nacisk na przedmioty programistyczne? Ciekawe projekty robicie? Wiem, że każdy sam może się uczyć, ale uczelnia zawsze pomoże, wskaże drogę. Proszę o opinie.
Programista
Zastanawiam się nad Informatyką w Koszalinie, a tutaj. PK ma chyba nieco lepszą opinię, ale program i wsyzstko w Słupsku wygląda fajnie. Jak myślicie, czy Słupsk to fajne miasto, by studiować i ukończyć studia jako dobry inżynier?
02.08.2019
02.08.2019
Karol
Myślę o Informatyce albo Edukacji Techniczno-Informatycznej, ale raczej Infa zaocznie, bo studiuję już 1 kierunek w innym mieście. Mógłby ktoś wypowiedzieć się o tych kierunkach? Czy warto? Coś ciekawego przekażą, czy nic poza tym, co sam się nauczę online
pielegniarska
Jest ktoś kto wybiera się w tym roku na pielęgniarstwo stacjonarnie? Jakie macie opinie?
09.07.2019
04.07.2019
Student
Filologia germańska Jestem po pierwszym roku i wiem, że to był dobry wybór. Program naprawdę realizowany jest od podstaw, więc na pewno sobie poradzisz. Co do trudności… na początku jest łatwo, z czasem jest coraz trudniej, jednak wraz z poziomem trudności, wzrasta Twoja wiedza i umiejętności. Poza tym wszystkie kolokwia są zawsze z materiału, który był przerabiany i ćwiczony na zajęciach, a w razie wątpliwości możesz iść na konsultacje i poprosić o pomoc. Gwarantuję, że wykładowcy chętnie pomagają i że nie ma czego się obawiać, bo atmosfera jest bardzo fajna.
Gosc
Uczelnia wspaniale traktuje studentow , panie z dziekanatu zawsze świetnie zorientiwane i pomocne Polecam- oczywiscie to byla ironia
27.06.2019
25.06.2019
Filologia germańska ;)
Witam czy faktycznie filologia germańska jest na Akademii Pomorskiej w Słupsku realizowana od podstaw? Czy jest trudno i osoba która nie zna dobrze języka może sobie tam poradzić ? Jestem tym kierunkiem zainteresowana, ale nie pisałam tego przedmiotu na maturze i nie potrafię biegle się tym językiem posługiwać. Dziękuje za odpowiedz :)
Jan
Dla zainteresowanych, w tym roku po raz pierwszy odbędzie się nabór na kierunek prawo. Limit miejsc na stacjonarne 70, niestacjonarne 50. Rekrutacja rusza już 17 czerwca 2019.
14.06.2019
10.04.2019
kandydatka an TiR
a jak jest na turystyce i rekreacji? czy to prawda, że na ten kierunek trzeba szykowac sporo pieniędzy na wycieczki które w programie obowiązkowe na zaliczenia? Jakiego rzędu są to wydatki? czy ogólnie same studia Wam się podobają?
Hanna
Jestem na trzecim roku kosmetologii w trybie niestacjonarnym na Akademii Pomorskiej. Serdecznie chciałabym odradzić tę uczelnię osobom dojeżdżającym, ponieważ mam wrażenie, że została stworzona tylko dla osób miejscowych, chcących zdobyć jakikolwiek papier. Na większości przedmiotów normą jest ściąganie i zerowe przygotowywanie się do zajęć. Jeżeli chodzi o zajęcia praktyczne - najlepiej, żeby już wszystko umieć, ponieważ z zajęć zbyt wiele nie wyciągnięcie.
10.04.2019
28.03.2019
Ada
Marta, Filologia polska i Hstoria bije w rankingach wiele uniwesrsytetow np. wg rankingu Perspektyw Filologia polska w tamtym roku zajela 4 miejsce w kraju. Tam też wiele sie dzieje. Bardzo prężnie działają np. Kola Naukowe Historykow, Administratywistòw, czy Ratowników. To prawda wykladowcy są ok, wymagają, ale podchodzą indywidualnie do kazdego, pomagajac w rozwijaniu takze zainteresowań. Z Filologii angielskiej są zadowoleni i Ci mniej, ktorzy narzekają na problemy z zaliczeniami, zwlaszcza po np. wyjazdach na zagraniczne staże i stypendia. Problem z Administracją wynika byc moze z faktu licznych remontów w tym roku na uczelni, w zwiazku z czym jeden budynek przez pół roku byl wyłączony z użytkowania i pracownicy byli przenoszeni do innych budynkow. Obecnie wszystko juz powrocilo do normy. Wahajacym się jak najbardziej polecam tę uczelnię. W tamtym roku byly swietne Juwenalia. Dużo sie działo.
opinia studentów
Jakie sa zalety i najmocniejsze strony Akademii?
20.03.2019
16.02.2019
Licealistka ze Słupska
Chyba nikomu z tej uczelni nie chce się odpisywać na nasze pytania... szkoda. Może chociaż sami studenci mogliby się wypowiedzieć ... ale ich głosy na temat obsługi administracyjnej sa raczej mało zachęcające... Mam dylemat czy zostać w Słupsku, czy jednak szukać dalej. Myślę o studiach humanistycznych, konkretniej o filologii (jestem dobra z angielskiego i niemieckiego) - coś podpowiecie?
Marta
Jaki kierunek na APS polecacie najbardziej, a jaki odradzacie i dlaczego? Poszlibyście na tę uczelnię jeszcze raz? Jestem bardzo ambitna, ale chciałabym zostać w domu, dlatego rozważam pójście na AP, myślicie, że to głupi pomysł? Mi się wydaje, że jeśli człowiek chce się nauczyć to nauczy się wszędzie, no ale sama nie wiem.
16.02.2019
14.12.2018
Rozżalony
Miałem możliwość wyboru między Słupskiem a Koszalinem. Wybrałem AP i żałuje. Uczelnia słabo zorganizowana, a pracownicy nic nie wiedzą.
Jacek
W niczym nie pomogą a wręcz zniechęcają do studiów! Same problemy z załatwieniem czegokolwiek!!! Ludzie, którzy przenieśli się do Koszalina są szczęsliwi, że tam uciekli.
14.12.2018
14.12.2018
Śmiechu warte
Mamy połowę grudnia, styendium nadal brak. A nie przepraszam, większość ludzi już ma, a reszta sobie czekajcie b cytuję PRZEMIŁE panie z biura "jak będą to będą". Mam ogrmną prośbę o administracji, skoro nie chcecie pomagać swim studentom materialnie, to usuńcie możliwość składania wnioskw o socjalne, bo tylko utrudniacie ludziom życie. Śmiechu warte. I te wysokie oceny uczelnii. PS: nie tylko stypendia są takie kiepskie, glna rganizacja uczelnii leży. A szkoda, bo wykładowcy są naprawdę spoczko. Te wysokie oceny to chyba tylko za nich.
opninia
szkoda że władze uczelni nie czytają opinii na temat swoich szkół i nie biora pod uwage tego, co piszą ich studenci. Tak niewiele trzeba, żeby było dobrze, tylko zadbac o porządek, o kwestie obsługi przez panie a administracji, bo to kuleje i sami wykłądowcy, nawet dobrzy nie zatrą tego słabego wrażenia.
11.12.2018
03.12.2018
Poirytowana
Ja rowniez zgadzam się z opiniami ponizej dot. Wniosków o stypendium. Panie sa bardzo nieuprzejme, zagubiły mój dokument i zwalily wine ze to ja pewnie nie dostarczylam wszystkiego (warto zaznaczyc ze Panie przymowaly tylko osoby ktore mialy komplet dokumentów i sprawdzaly je dokładnie). Nie polecam.
Studentka APu
Wykładowcy na tej uczelni są wspaniałymi ludźmi z wiedzą i podejściem d studenta, ale administracja i pomoc materialna to kpina.
30.11.2018
28.11.2018
Oburzeni studenci
Panie od pomocy materialnej są bardzo nieuprzejmie i chyba nie wiedza na czym ich praca polega, na stypendium czekamy już od końca września, jest grudzień a inormacji o decyzji dalej nie ma, pani w nieuprzejmy sposób odpowiedziała ze jak decyzje będą to będą. Jeżeli ktoś składa wniosek o pomoc materialn to znaczy ze tych pieniędzy potrzebuje, ale jak widać nie wszyscy to rozumieją!!!
Anonimowa
Studiuję na tej uczelni, pochwalić mogę własnych wykładowców. Aczkolwiek co do administracji uczelni to ogromny minus. Nie wiem jakie kto z nich posiada kompetencje, ale jeśli chodzi o wiedzę co jak i gdzie trzeba złożyć to zerowa. Dział stypendialny zrobi podstawowe błędy w obliczeniach, polegających na dodawaniu i dzieleniu. Mogę im pogratulować że zdali podstawówkę. Oczywiście w końcu ich błędy wychodzą na wierzch ale nikt po za studentem nie poniesie odpowiedzialności. Więc student który ma problemy finansowe musi jeszcze zwracać co oni nie słusznie przyznali.
11.10.2018
17.09.2018
K99
Hej, co uważacie o filologii angielskiej na studiach dziennych ?
Leeeyyy
Hej, wybiera się ktoś na filologię polską na drugi stopień?
02.08.2018
09.07.2018
Iza
Studiowałam na AP w Słupsku i powiem Wam jedno - polecam szczerze i z całego serca! Moim kierunkiem była filologia rosyjska. Zajęcia w mniejszych grupach, przez co "wynosi" się więcej informacji z zajęć, bo łatwiej wykładowcy trafić do wszystkich studentów i skupić się na jednostkach, które nie nadążają. Bardzo przyjazna atmosfera, pracownicy administracji jak i sami wykładowcy życzliwi i pomocni (wiadomo, wyjątki się zdarzają, ale nieliczne:>). Co do akademików - bardzo wysoki poziom, byłam w mega szoku! No i oczywiście jeden z najwyższych, o ile nie najwyższy w Polsce system stypendialny :) duży wybór kół naukowych, prężnie działająca grupa promocyjna i Samorząd Studencki, a na terenie kampusu od niedawna znowu jest otwarty klub studencki - życie na AP nie kręci się tylko wokół nauki, jest dużo ciekawych opcji spędzania czasu wolnego :D Tam naprawdę warto studiować!
FajnieJest
Skończyłem na tej Uczelni studia licencjackie i magisterskie i jestem MEGA zadowolony! Fajne jest to, że na APie nie ma dużo studentów w grupach, więc jest bardzo indywidualne podejście do studenta i naprawdę fajny kontakt z wykładowcami :) Choć nauczyć się swojego trzeba ;) Od zeszłego roku weszła tam karta rabatowa zniŻAK, dzięki czemu studenci mają fajne zniżki w restauracjach, barach, kinie, paintballu i wielu innych miejscach i udało mi się jeszcze w ostatnim roku na nią załapać, dzięki czemu zawsze trochę grosza w portfelu zostało ;) Polecam studia MEDYCZNE!!! :)
09.07.2018
03.07.2018
Carola
Minion polecam Administrację na AP.
Domi
Czy ktoś wybiera się na zarzadzanie od października na Akademie Pomorska sam tak jak ja i poszukuje towarzysza?
01.07.2018
08.06.2018
Edukacja Artystyczna
Uczelnia z atmosferą rodzinną wśród studentów i wykładowców. Nie oszukujmy się, wszystko zależy od nas samych. Wybrałem kierunek Edukacja Artystyczna i jestem bardzo zadowolony. Zajęcia są ciekawe dużo się dzieje poza nimi a jak wspomniałem atmosfera na luzie. Trzeba się uczyć, żeby zdać, szkoła jak szkoła. Jeśli macie wielkie ambicje związane z muzyką polecam AM w Gdańsku, jeśli natomiast chcecie nauczyć się fachu i przy tym dobrze się bawić APS jest doskonałą opcją.
Minion
Witam, pytanie a zarazem prośba o informację... jak wygląda sytuacja na kierunku Administracja samorządowa. Nie wiem czy składać na tę uczelnię dokumenty czy jednak zostać przy UG. Ktoś coś ?
04.06.2018
17.11.2017
xyz
Witam. O samej uczelni nic nie wiem, ale na temat nowego rektora tzn. Zbigniewa O.. To człowiek z mojej okolicy i za 5zł zrobi wszystko. Pan Z.O. prowadzi duże gospodarstwo rolne i po to by je jeszcze powiększyć wystawił własnego syna z sfałszowanymi oświadczeniami ,był przekonany że znajomości pracowników byłego ANR wystarczą , a tu proszę przeliczył się. Składanie fałszywych oświadczeń do przetargu to sprawa dla prokuratora. No ale może nikt nie chce robić krzywdy młodzieńcowi karą dla niego jest mieć takiego ojca. Złożona przez niego oferta została odrzucona. Panie Z.O rolnicy nie są tacy, oni tylko tak wyglądają!!! A młodym którzy go sprowadzili na ziemię życzę powodzenia!!!
Rafi
Z calego serca odradzam PAP. Studia magisterskie w trybie zaocznym, a ludzi traktuja jak niepracujacych gowniarzy. Wykladowcy z przerostem ambicji, najlepiej 100% obecnosc na wykladach. Zjazdy co tydzien!!! od piatku do niedzieli od 8-20, w piatki od 12:00!!!I wszyscy z nas pracuja. Szkoda gadac. Odradzam!!!!
04.11.2017
03.06.2017
Palina
Konkretnie specjalizacja Rachunkowość :p Wdzięczna za każdą informację.
Palina
Proszę o odpowiedź! Co powiecie o Zarzadzaniu na tej uczelni ?
03.06.2017
24.04.2017
Sasza
Cześć polecacie filologie rosysjka z angielskim 2 stopnia na tej uczelni ? :)
Sasza
Cześć, polecacie rosyjski z angielskim 2 stopnia na tej uczelni ? :)
24.04.2017
12.04.2017
Kosmetologia
wybiera sie moze ktos a ten kierunek? polecacie ogolnie te akademie? mozecie cos o niej powiedziec? :)
Fizjoterapia
Wie ktoś może coś na temat fizjoterapii w tej szkole? Jak to wygląda? Warto tam iść? Teraz ponoć z tego co słyszałam ma być 5 lat ponoć to wielka zaleta. Jeśli macie złe zdanie o tym kierunku to prosiłabym o propozycje innych szkół najlepiej nie za daleko :)
11.02.2017
09.08.2016
RoBi
To, że to małe miasteczko nie ma tu znaczenia. Poziom jest niski - mogę tylko podać przykład nauczyciela, którego wiedza jest niższa aniżeli maturzysty. I ktoś taki opuszcza mury tej szkółki i idzie w świat. Druga sprawa - zajęcia są prowadzone przez osoby, które nie mają wykształcenia kierunkowego a przygotowują się douczając się z ogólnodostępnych książek (czy taka osoba potrafi wytłumaczyć studentom niuanse przedmiotu sama nie mając zielonego pojęcia na dany temat?). Ktoś tu wspominał o atmosferze ... tylko można się zaśmiać ... atmosfera studiów jest ważniejsza niż wiedza która ma przygotować do wykonywaniu danego zawodu? No proszę, bez żartów.
xxx
Robi, jesteś w szoku, ze ma dość wysoką ocenę? Powiem tyle, ukończyłem w sumie 3 uczelnie. Pierwsza PAP, druga UMCS i trzecia Wrocław. Porównanie więc jakieś mam. Gdy tam studiowałem, to żyłem w przekonaniu, że PAP to słaba uczelnia, ale po studiach w Lublinie i Wrocławiu stwierdzam, że absolutnie nie jest zła. Wszędzie spotkałem kiepskich i dobrych studentów. Na każdej też uczelni różnie było z wykładowcami - paradoksalnie PAP na tym tle źle nie wyszedł. Ktoś napisał, że to wylęgarnia bezrobotnych - powiem krótko - małe miasto - mały rynek pracy i poziom uczelni nie ma tu nic do rzeczy, bo studentów jest więcej niż rynek może wchłonąć. Nawiasem mówiąc, absolwenci uczelni wrocławskich też lekko nie mają - po prostu przesycony rynek i tyle...
01.07.2016
13.06.2016
zarządzania
nie widze w wykazie kierunkówmZarządzania, a na stronie ASP jest, ktos jest na tym kierunku i może ocenić, jak jest trudno się utrzymać?
Daria
A co powiecie na temat kierunku: Edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej? Mam plany odnośnie pójścia na ten kierunek w tym roku, może ktoś też się wybiera albo na nim jest tak więc proszę o jakiekolwiek opinie :)
20.05.2016
20.05.2016
robi
jestem w szoku, że ta szkoła ma taką wysoka ocene w punktach, patzrę na uniwersytety, politechniki, mało które mają powyżej 6-ciu, czy naprawde jest tu tak wysoki poziom?
again
Obecnie studiuję na wydziale pedagogiki i pracy socjalnej, po dwóch latach spędzonych na tej uczelni jestem bardzo zadowolona. Wykładowcy są praktykami, przekazują konkretną wiedzę, nie ma suchej teorii. Atmosfera jest fantastyczna, a studenci jeszcze bardziej. Polecam!
22.04.2016
26.02.2016
Podróżniczka
Słyszałam wiele negatywnych opinii o tej uczelni, ale zawsze padały same ogólniki, a brak konkretnych przykładów tego co jest nieodpowiednie. Mógłby ktoś napisać, co tam jest faktycznie takiego złego, że szkoda czasu? PS. Ja na tę chwilę jestem obiektywną osobą, dlatego chcę się czegoś dowiedzieć od Państwa :)
dfeka
Strata czasu - tak można podsumować "studiowanie" na tej "uczelni".
14.02.2016
31.01.2016
Podróżniczka
Mam kilka pytań odnośnie kierunku Turystyka i Rekreacja: 1. Czy można sobie wybrać, np. niemiecki zamiast angielskiego? 2. Jaki poziom/atmosfera? 3. Inne szczególiki mile widziane. Z góry dzięki za info!
Ratownictwo medyczne w AP
Jak wygląda egzamin dla kandydatów n studia na kierunku: Ratownictwo medyczne (st. stacjonarne)??? wiem, że kolejny jest we wrezśniu, chetnie bym się dowiedział od tych, co już mają go z sobą???
06.08.2015
17.06.2015
Kierownik Rejonu
Szukamy Studentów! Dołącz do najlepszych! Zacznij zarabiać już teraz. Współpraca z PROFI CREDIT to: bardzo wysokie prowizje od sprzedaży brutto (sprzedajesz, nie odbierasz rat!) dostęp do biur terenowych z pełnym wyposażeniem (komputer, drukarka, telefon) wizytówki, materiały reklamowe, bezpłatne szkolenia nielimitowana wysokość wynagrodzenia umowa zlecenie/ działalność – elastyczne godziny pracy Zadzwoń 668139924* koszt połączenia wg stawki operatora
LoLoYoLo
Jeśli pasuje ci wizja bezrobocia lub pracy za marne grosze - uczelnia jak najbardziej dla ciebie, Jeśli chcesz mieć zarobki przynajmniej na aktualnym poziomie w Polsce --> uciekajcie jak najdalej od tej szkoły!! Szkoła to dno i nic tego nie zmieni.
20.04.2015
12.04.2015
może to ta szkoła...
Witam, mam pytanie co do bezpieczeństwa narodowego, szczególnie spodobała mi się oferta APS, bo posiada dużo ciekawych specjalności (czego na UG nie dostrzegłam). Może mi coś podpowiedzieć na ten temat, może jakieś ciekawe rady???
Sara
Mam w planach podjąć studia języka niemieckiego w turystyce i biznesie.. Czy ktokolwiek mógłby mi coś o tym kierunku odpowiedzieć? Jak wygląda pierwszy rok, jaki jest poziom?
27.03.2015
27.03.2015
dobi
no ale ocenę to oni mają wysoką w porównaniu z innymi szkołami, nawet takimi najważniejszymi uniwerkami.... no to chyba nie jest źle, co?
długa
powiem tak - jak na te lokalne możliwości, to jest całkiem ok, natomiast jeśli ktoś ma wieksze ambicje, no to nie będzie tu happy,może stolica spełni jego oczekiwania, a może studia zagraniczne?
27.03.2015
12.03.2015
Filologia angielska
Chcę iść na filologię angielską opowiedzcie :) Warto na AP ?
re
Uczelnia bardzo zła, studiowanie na niej to strata czasu...
02.12.2014
17.10.2014
Olek26
Ta szkoła (trudno to coś nazwać uczelnią) to wylęgarnia beztalencia i osób które nie są w stanie sprostać podstawowym wymaganiom rynku pracy. Wiedza jej absolwentów niczym nie różni się od wiedzy maturzystów. Poziom wiedzy wykładowców - zwłaszcza doktorantów - to totalna paranoja - zero wiedzy i jakichkolwiek umiejętności. Porównanie - z punktu widzenia wiedzy - wykładowców słupskiej AP i innych uczelni w Polsce to jak porównywanie przedszkolaka (żeby nie było wątpliwości - wykładowcy AP) i maturzysta (inne polskie uczelnie - nawet prywatne) Może więc już pora zlikwidować to słupskie "coś".
Studentka
Uczelnia BYŁA bardzo fajna, wykładowcy BYLI pomocni, prowadzili ciekawe zajęcia, oceniali obiektywnie, niektórzy byli bardziej wymagający a inni mniej. Po 3 latach licencjatu z przyjemnością składałam dokumenty na magisterkę- wydział edukacyjno-filozoficzny, kierunek pedagogika. To, co od roku dzieje się na AP to są żarty. Niekompetentne osoby na stanowiskach, bałagan, a na dodatek złośliwość i wywyższanie się. Nie wiem czego spodziewają się władze uczelni po wprowadzeniu zmian na stanowiskach ale to, co się tam dzieje to cyrk na kółkach. Strasznie szkoda bo mają paru świetnych wykładowców... Na chwilę obecną radzę trzymać się z daleka od AP, przynajmniej od Wydziału Edukacyjno-Filozoficznego.
06.02.2014
06.02.2014
krucha
to chyba cecha Polaków malkontentów - narzekają, bo nie potrafia pogadać na bardziej interesujące tematy, tak jest najłatwiej, pozrzędzić, na studia, na wykładowców, na warunki, na wszystko, weźcie się za robotę, zadajcie sobie trochę trudu, poczytajcie, poszukajcie, sami wykażcie się inicjatywą, a nie tylko zwalać na innych
pracująca
Witam Wszystkich,po przeczytaniu tych ,,,wspaniałych wypocin,, chciałam Państwa poinformować,że studiowałam filologię ...na AP, dlaczego? Rodzice pracowali a ja wówczas musiałam pomóc w zajmowaniu się młodszym rodzeństwem.Ukończyłam studia a dzisiaj cieszę się wspaniałą pracą oraz pensją i nie jestem za granicą a w naszym pięknym kraju w Polsce.Nie szukajcie winnych dookoła siebie -,,każdy jest kowalem swojego losu,,.Na innych uczelniach także zdarza się po ,,nieprzespanej ,, nocy usypiać....Ja osobiście mam bardzo duży sentyment do AP.
26.11.2013
26.11.2013
wagasłów
Myślę,ze warto się zastanowić ,zadać pytanie czy oby rynek w Polsce posiada wystarczającą ilość jakichkolwiek wolnych stanowisk pracy. Zapomnieliście o kryzysie i o masowych wyjazdach młodych osób za granicę? W śród tych ludzi nie tylko są osoby po ukończeniu AP. Pozdrawiam,uczcie się a może Was gdzieś docenią!
zniesmaczony
Uczelnia może i nie jest zła, ale warto nadmienić, że często czekają nas niespodzianki. Mnie to spotkało. Poszedłem na filologię rosyjską z językiem angielskim a co dostałem? Niepewność. Może taka specjalizacja na drugim roku będzie dostępna a może nie. Mam zajęcia z ludźmi z profilu biznesowego i wychodzi na to, że któraś część z nas będzie niezadowolona, bo zadecyduje większość. Uważam, że to nieuczciwe wprowadzenie w błąd i powinno być nadmienione w rekrutacji. Bo w czasie kiedy to wyszło na jaw ciężko było podjąć jakieś kroki np. zmienić uczelnie. Takie sytuacje mają miejsce nie tylko w instytucie neofilologii, bo z tego co wiem na wydziale matematycznym też było podobne zamieszanie. Myślę, że wybierając inną uczelnię można oszczędzić sobie stresów oraz rozczarowań tym, że na siłę przerzucono nas na inny profil lub że nie dostaliśmy tego czego oczekiwaliśmy.
22.10.2013
10.09.2013
Heavenly
Witam, ja wybieram się na AP, na filologię angielską. Widzę, że macie podzielone zdania na temat uczelni, obsmarowujecie i wychwalacie, najróżniejsze kierunki. Natomiast nikt nawet słowem nie wspomniał o filologii angielskiej. Będę wdzięczna za jakieś opinie. Ja słyszałam podzielone opinie na temat tej uczelni. O ironio, najgorzej wypowiadają się o niej mieszkańcy Słupska. Natomiast wszyscy moi znajomi spoza Słupska, którzy tam studiowali, wspominają tę szkołę bardzo dobrze. Mam świadomość, że nie jest to Oxford, ale jestem przekonana, że inteligentne i obrotne osob6y potrafią wyciągnąć co potrzebują z nauki, nawet na kiepskich uczelniach. A jęki mieszkańców Słupska jestem w stanie wyjaśnić tylko ":małomiasteczkowym kompleksem". To moje zdanie :) A teraz kto co wie o filologi angielskiej na AP ???? :)
anula
Ukończyłam na AP licencjat z pedagogiki. Właśnie jadę pociągiem złożyć papiery na magisterkę również na tę uczelnię. Pomimo, że miałam możliwość pójść na UG. Po tych 3latach stwierdzam, że jest to bardzo dobra uczelnia. Budynek Instytutu Pedagogiki jest odnowiony. Wykładowcy w porządku, chociaż jak wszędzie zdarzają się wyjątki. Są tacy którzy sobie olewają, ale są też tacy co sporo wymagają. Ale zawsze zaliczałam egzaminy w pierwszym terminie. Jak ktoś jest z daleka to akademiki są ok. Ja wolałam tam jeździć z okolic Wejherowa i studiować zaocznie, niż na UG chociaż mam bliżej do Gdańska. Ale w Słupsku taniej i jeździłam na wszystkie zjazdy. Bardzo polecam :) podobno pedagogika jest tu na 4miejscu w kraju. No i jest to szkoła państwowa.
23.08.2013
22.08.2013
jestem zadowolony
szału nie ma, ale też się go nie spodziewałem, jest to na co liczyłem, dobra prowincjonalna szkoła wyższa, polecam
jula
Przede mną drugi rok studiów licencjackich na kierunku Filologia rosyjska. Szczerze - nie jest źle. Jezyka uczyłam sie od podstaw, bo nigdy wczesniej nie miałam z nim do czynienia. Jeśli chodzi o wykładowców - sa tacy, którzy wiedzę przekaża w ciekawy dla studenta sposób, są takze tacy, u których na zajęciach trudno powstrzymac sie od zaśnięcia. Jeśli chodzi o jakieś "bonusy", często wychodzimy do Centrum Kultury i Języka Rosyjskiego - oglądamy rosyjskie filmy, śpiewamy kolędy itp. Takze nie mozna narzekać, że oprócz suchych wykładów nic innego nie mogą nam zaoferować. sa także wymiany studenckie, mamy kontakt z obcokrajowcami, cwiczymy język obcując z nimi, oprowadzając po mieście itp. Organizowane sa różne konkursy, np. Konkurs Piosenki Rosyjskiej. Kulture i język rosyjski poznajemy w nawet ciekawy sposób, także moge polecic studia na AP jesli chodzi o szlifowanie języka ros. :)
03.08.2013
25.07.2013
Geo
Geografia to pirewsza klada
geografia
interesuje mnie kierunek Geografia, czy moge prosić Was o opinie, jak sie tutaj studiuje? z góry dziękuję, anna
23.06.2013
21.06.2013
a jednak warto
szkoła prowincjonalna ale jak na te warunki dobra, żeby miała poziom UW to musi mieć tyle kasy co UW a jest jak jest
xyz
Uciekać , jak najszybciej, bo szkoda kolejnych lat.
14.06.2013
27.05.2013
geografia
ja jestem w szoku, jaka oni maja wysoką średnią ocenę!!! 7,5 pkt to malo ktora szkola ma jak sie porowna z innymi, czy rzeczywiście na nia zasługują??? ja mysleo kierunku Geografia, wiec chetnie na ten temat bym poczytal więcej, jelsi sa tu studenci z geografii i mogliby cos od siebie napisac, jak jest ogolnie?
mlody
dobra szkoła, co prawda prowincjonalna ale dobra jak na te warunki, dostałem tam co chciałem, jestem zadowolony z wyboru
24.05.2013
13.05.2013
xyz
To nie uczelnia, tylko jak wiele jej podobnych przechowalnia potencjalnych bezrobotnych - utytułowanych, dobrze ustosunkowanych pracowników i młodzieży, nie mogącej, czy nie majacej możliwości nigdzie indziej podjąć nauki z wielu względów.
licealista
Co za dziwna sytuacja, szkoła na prawie same negatywne komentarze i jednocześnie 7,3 w rankingu, ciekawe kto stuka te punkty
12.05.2013
09.04.2013
Studentka UG
Orientuje się ktoś czy na studia magisterskie,np. na filologię polską są egzaminy wstępne?
Studentka UG
Orientuje się ktoś czy na studia magisterskie,np. na filologię polską są egzaminy wstępne?
09.04.2013
30.03.2013
boromir
Akademia Pomorska w Słupsku to uczelnia przyjazna jedynie kierunkom mało ambitnym - pedagogicznym. Nie wiem od czego to zależy, ale najwidoczniej wolą promować i wypuszczać na rynek pracy więcej głąbów niż ambitnych ludzi. Zerowy kontakt między wydziałami - zazwyczaj informacje o kursach, warsztatach, imprezach są zamieszczane/ogłaszane na wydziale edukacyjno-filozoficzny. reszta studentów dowiaduje się o wszystkim przypadkiem bądź w ogóle. Ciekawa sprawa jest z warsztatami "żacy przygotujcie się do pracy" mającymi przygotować studentów do wyjścia na rynek pracy. Warsztaty realizowane są w porozumieniu Akademii Pomorskiej z Wojewódzkim Urzędem Pracy. Uczestnicy wg. założeń mogą chodzić na nie nawet w czasie zajęć, dostają stosowną dokumentację, zaświadczenia że byli na takich warsztatach i na tej podstawie mają usprawiedliwiane nieobecności na zajęciach. W praktyce wygląda zupełnie inaczej - oczywiście pedagogika nie ma z tym problemu, ba! nawet przychodzą na warsztaty z wykładowcami. Inni (chyba w mniemaniu uczelni gorsi) studenci mają z tytułu odbycia warsztatów problemy a nawet wyciągane bardzo nie miłe konsekwencje. Pisanie pracy licencjackiej/magisterskiej to istny koszmar! Promotorzy nie pomagają, często nawet nie zjawiają się na pracowni magisterskiej, nie odpowiadają na maile. Mogę to pokazać na swoim przykładzie obecnie jest końcówka marca, przez cały poprzedni rok promotor się nie odezwał słowem, nie było go na uczelni, a teraz kiedy zostały mi 3 miesiące do obrony całkiem zmienił mi temat pracy! i mam 1,5 roku badań w plecy! Bo teraz muszę pisać na zupełnie inny temat. Pracownie laboratoryjne to istny szrot. Same stare, niedziałające maszyny, potłuczone szkło, stare odczynniki. Zero przestrzegania przepisów BHP. Niedziałające czujniki gazu, przez które o małe moja grupa nie potruła się gdyż z niewiadomych przyczyn zaczął się gaz uwalniać z palników, które pamiętają jeszcze młodość naszych dziadków :P Takich rzeczy można wymienić setki a nawet tysiące, co wydział to nowe, często szokujące niedociągnięcia na uczelni. Ale jak ma to wyglądać skoro władze uczelni myślą jedynie o swoich kieszeniach! Nie polecam, zachęcam do szukania innych, dużo lepszych uczelni. Posłuchajcie starszego kolegi i poszukajcie innej (na pewno lepszej) uczelni! Zdecydowanie lepiej na tym wyjdziecie !!!!
imelik
Nie polecam Ap osobom ambitnym, pracowitym i chcącym zdobyć przede wszystkim wiedzę i umiejętności. Na pedagogice oceny bdb wystawiane są za ilość podpisów na liście obecności, co nie jest równoznaczne z samą obecnością na nich. Zaliczenia a potem dyplomy magistra dostają osoby, które nawet dobrze nie wiedzą co jest przedmiotem kierunku,który studiują. Z drugiej zaś strony jeśli temat Cię interesuje, uczysz się, studiujesz literaturę fachową a wykładowca nie darzy Cię sympatią, to masz ndst w porywach do dst. .......... Naprawdę na palcach jedej ręki można wyliczyć wykładowców, którzy solidnie podchodzą do swojej pracy, jednak masa "nieuków" przyzwyczajona do otrzymywania stopni za oszustwa typu podkładanie do sprawdzenia cudzych prac, podpisywanie się za innych na listach, itp., nie trawi tego typu zajęć ani wykładowców. Słupsk jest ogólnie bardzo miłym miastem i przyjaznym studentom, warto pobyć tutaj chociaż troszkę ale również warto pomyśleć o swojej pracy, przyszłości i wybrać solidniejszą uczelnię. AP niestety nie daje nawet szansy, bo nic nie jest zależne od własnej pracy, tylko od układów, umiejętności "cwaniakowania", załatwiania zaliczeń, wpisów itp., Podkreślam,że nie na każdym wydziale tak jest i nie każdy wykładowca postępuje tak samo, ale zdecydowana większość rządzi i narzuca swoje mizerne zasady.
16.03.2013
20.02.2013
Studentka AP
Obecnie jestem na 2 roku studiów magisterskich na biologii środowiskowej i z każdym miesiącem coraz bardziej zastanawiam się co mnie podkusiło żeby zostać na AP? O ile na początku licencjatu wydawała mi się ta uczelnie dość dobra o tyle teraz stwierdzam z pełną stanowczością, że tak NIE jest. Po pierwsze słabo wyposażone pracownie, odczynniki tak stare, że większości prowadzący nie pozwalają używać w obawie o nasze zdrowie i bezpieczeństwo, po drugie oszczędność i jeszcze raz oszczędność - na wszystkim, przykład? Jednorazowe rękawiczki gumowe używane wielokrotnie przez różne grupy, często porwane, więc przeciekające i jednocześnie nie chroniące nas przed zakażeniami np. podczas sekcji zwierząt na zoologii, potłuczone szkło (pipety, kolby, probówki itp.), które mimo, że już do niczego się nie nadają dalej są używane, o starych często niedziałających maszynach nie wspomnę. Po trzecie brak pracowników, co skutkuje powtarzaniem w kółko tych samych przedmiotów, ale pod inną nazwą (np. 2 razy mieliśmy protistologię, 3 razy biologię owadów - strata czasu). Dodam, że wyraźnie widać iż nasz wydział jest najbardziej zaniedbanym, wręcz zapomnianym przez władze uczelni, inne są zdecydowanie lepiej wyposażone, odremontowane i reprezentatywne. Wydział przyrodniczy w moich oczach nadaje się jedynie do wyburzenia. Nie powiem, bo mimo wszystko będę stąd miała kilka miłych wspomnień, ale niesmak po tym co się tu dzieje zostanie na długo. Jeśli chcecie iść na biologię, radzę wybrać inną uczelnię, tak będzie lepiej i bezpieczniej dla zdrowia!
Martyna
ja właśnie wybieram się na biologię medyczną w Akademii Pomorskiej w Słupsku. Czy jest tu jakiś student , który powiedziałby mi jak się studiuje ten kierunek? czy są duże wymagania i czy jest bardzo ciężko? Bo moja biologia nie jest na jakimś super ekstra poziomie... boję się trochę, że sobie nie poradzę
03.02.2013
02.01.2013
student
Polecam szczególnie kierunki medyczne, jest po nich praca w przeciwieństwie do pedagogiki...
Krystian
Mój koleżka się uczył w Akademii Pomorskiej w Słupsku więc znam trochę realia tej uczelni. I niestety, nie są najlepsze. Poziom jest taki sobie, dostać jest się stosunkowo łatwo więc nie studiują tam sami najlepsi ;/ stosunek wykładowców nieco olewający. Generalnie nie polecałbym tej uczelni, ale to tylko moje zdanie :)
03.12.2012
03.07.2012
Alya
mam pytanie, jak wyglądają tutaj studia dla obcokrajowców? Jestem z Ukrainy i zasatnawiam sie nad AP. Proszę o wszelkie możliwe informacje, pozdrawiam!
zofja
Patrząc na stronkę tej uczelni sama nie wiem co mam o niej myśleć , mieszanka kierunków techniczych, uniwersyteckich, nawet jakieś muzyczne się trafiły. A jak jest tutaj z poziomem? I czy studiując dziennie jest się w stanie połączyć studia z pracą?
29.06.2012
29.05.2012
advice
Na pomorskiej, to ja bym sobie fizykę odpuścił. Rzeczywiście, kierunek zamawiany to mega opcja, fajnie, gdy płacą Ci za naukę, aczkolwiek poziom na akademii ... Lepiej byłoby wybrać polibudę, uczelnię stricte techniczą.. to moje skromne zdanie tylko
zuza
Ja również interesuję się ta uczelnią i kierunkiem fizyka. Z tego co zobaczyłam na stonce jest to kierunek zamawiany. Czy ktoś się może orientuje w jaki sposób przydzielają to stypendium? Tzn co się liczy?
03.04.2012
01.04.2012
njuit
Zdrajca. No ale cóż, skoro w naszym mieście Akademia jest po prostu dobra, to można jakoś to tam powiedzmy zrozumieć. Jestem na pedagogice i zachwalam zaprawdę AP w SŁupsku
hated
Zostanę mega zlinczowany i nigdy bym nie powiedział, że powiem to, ale bardzo chętnie pójdę do Słupska na uczelnię. Skąd mój pomysł, że zostanę zlinczowany? Pochodzę z miasta na K, które mega nie lubi się ze Słupskiem, ale nie o tym mowa. Chodzi tutaj o perspektywy i możliwości, które oferuje APS...
31.03.2012
21.03.2012
mejczer
Sam budynek robi wrażenie ! Nie spodziewałem się takiego czegoś w Słupsku, a tutaj proszę, proszę. Czy ktoś studiuje tutaj pedagogikę? Bardzo mnie interesuje ten kierunek, także jakieś nazwy przedmiotów, cokolwiek, co może mi się przydać przy wyborze uczelni ?
kadrowiec
Uczą tutaj wszystkiego, nawet zorganizowali cykl "jak rozmawiać" haha, przydałoby się tym na stołkach. Polecam Akademię, kadra pierwsza klasa !
20.03.2012
03.03.2012
oddalony
Naprawdę fajna uczelnia ! 25 kierunków do wyboru, to jak na Słupsk całkiem sporo. Podoba mi się tutaj, myślałem, żeby poprawiać maturę i iść do Gdańska, ale chyba będzie to zbędne. Dyplom może mniej \"prestiżowy\", ale uczą czego trzeba i nie mam nic do zarzucenia
stryk
Interesuję się historią i poszedłem na APS. Nie wiem czy to sprawka Rektora, który jest historykiem, czy jak to inaczej wytłumaczyć, ale bardzo mi się tutaj podoba. Poziom naprawdę przyzwoity, uczę się czego chcę, co mnie interesuje, a wykładane jest to w taki sposób, że aż chce się chodzić na wykłady.. jak ktoś również chce realizować się historycznie, to serdecznie polecam, co do innych wydziałów to nie bardzo mogę się wypowiedzieć
25.02.2012
19.02.2012
dupsk
Powiem wam, że średnia ocen wcale nie świadczy dobrze o AP. Moim zdaniem jest to bardzo przyzwoita uczelnia, na której można spokojnie studiować. Nie jest ani bardzo wymagająca, ani też jakaś łatwa i prosta. Tylko co później robić i gdzie pracować? Bo chyba nie w regionie Słupska...
Dora
tak, to prawda Akademia Pomorska jest dobrą uczelnią. Jestem na 2 roku Wschodoznawstwa. Jestem zadowolona z wybobru uczelni i kierunku.
15.02.2012
01.02.2012
biol
Studiuję biologie medyczną. Jest dobrze. Ciekawe wykłady, pasjonujące ćwiczenia. Wykładowcy spoko, zwłaszcza ci młodsi.
Inga
Czy ktoś studiuję turystykę historyczną? Poproszę o opinie
16.01.2012
16.01.2012
Max
Studiuję tutaj turystykę. Jest dobrze. Nauka w normie. Dla systematycznych nie ma problemu.
adam
nie jest tak trudno, ja zdałem maturę na poziomie rozszerzonym na 68% i sie dostałem
13.12.2011
07.12.2011
maturzysta
na jakim poziomi jest filologia angielska na AP w Słupsku? trudno się dostać??
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni