Ocena uczelni

Komentarze (330)
Kliknij w obrazek by go odświeżyć…

  • 3837845

    Podpinam się do pytania jak się stawić na początku elegancko czy sportowo?
    8/10/20
  • 0998799

    kk222: przepustki dzienne to zapewne chodzi Ci o stałki i tak, one są na parę godzin, czyli musisz wrócić do godziny 21 do swojego akademika. Pjtki można dostać na dłużej np na dwa dni ale to raczej bardzo rzadko
    8/10/20
  • 1111

    pingu: nie ma baseny w tym roku
    8/10/20
  • 213340

    Hej, mam dość dziwne pytanie, ale chciałbym si dowiedzieć czy rano należy się stawić w ubraniu sportowym czy też tym wyjściowym? Ponadto chciałbym się dowiedzieć czy wśród mężczyzn jak i wśród kobiet zdarzają się osoby które nie zaliczają drążka? Nie czuję się w nim najmocniej bo nie ukrywam że chciałem go nadrobić punktami za bieg a wiadomo jaka teraz jest sytuacja :(
    8/10/20
  • Pingu

    Wie ktoś jak to będzie z pływaniem? Na stronce jest napisane że będzię tylko drążek i bieg wahadłowy.
    8/9/20
  • Kk222

    Orientuje się ktos jak to wyglada z przepustkami dziennymi? Faktycznie po kilka godzin są?
    8/9/20
  • Kris

    Witam witam,odnosząc się do poniższego komentarza ,również co dzień już nawet sprawdzam emaila i stronkę rekrutacyjna czy coś jest odnośnie testów,ale jak narazie nic a nic. Jaka specka kolego poniżej się wybierasz ?
    8/5/20
  • Zzzz

    Czy ktoś z rekrutujących dostał już informacje o dacie testów? Czekam czekam i doczekać się nie mogę
    8/5/20
  • Zainteresowany

    Inżynieria Bezpieczeństwa na studiach wojskowych jest mocno wymagającym kierunkiem w porównaniu do dowodzenia i logistyki? Czy ze słabą znajomością fizyki można sobie poradzić?
    7/31/20
  • Robert

    Witam. Wie ktoś jaki był próg na logistykę w zeszłym roku? Trudno było się dostać?
    7/30/20
  • Anon

    Całość nadal będzie za 70, po prostu za obie konkurencje będzie można zdobyć po 35 punktów.
    7/30/20
  • kk222

    w takim raze sprawnosciówka nadal będzie na 70 pkt czy pula punktów sie zmniejszy
    7/30/20
  • Matw

    Z tego co piszą na stronie AWL W test sprawnośći fizycznej mężczyzn wchodzi: Podciąganie, oraz bieg 10x10 więc pływania i bieg 1km się nie odbędzie. Pozdr
    7/30/20
  • kK222

    Czy punkty za plywanie i 1000 sa odjęte od puli pubktow za sprawnosciowke czy przesunięte na podciąganie i wachadło
    7/25/20
  • Kand4

    Dostałem już info z RKWL. Nie jestem zdolny do desantu, nie przez skoliozę jak myślałem, a przez płaskostopie poprzeczne. Taki wał :d
    7/23/20
  • verloren

    pytał ktos ile chetnych w tym roku??
    7/22/20
  • Kandydat2

    Czy ktoś może napisać jaką orientacyjnie liczbe punktów trzeba uzyskać na zmech?
    7/21/20
  • Kandydat

    Z tego co można przeczytać na stronie AWL to ma się odbyć test z pływania. Pozdrawiam
    7/19/20
  • Rbt

    Podpinam się pod pytanie kolegi poniżej . Ktoś wie coś o tym basenie w tym roku ? Pozdrawiam
    7/17/20
  • Mater12

    Jak w tym roku wygląda sytuacja z pływaniem na testach sprawnościowych? Pozdr
    7/14/20
  • Hubi

    Nwsky- nic, proste jak obieranie ziemniaka. Idziesz tam i jesteś po prostu sobą, odpowiadasz od serduszka na wszystkie pytania, potem taki test jak na prawojezdzie, a potem jakieś testy, gdzie pojawiają się słowa, które nigdy nie zostały usłyszane przez uszy w ciągu całego życia. Ogólnie to trzeba się naprawdę postarać, żeby go nie przejść Z farcikiem
    7/11/20
  • nwsky

    Proszę o informacje czego się spodziewać u psychologa
    7/10/20
  • Pati

    Do: Alex Przede wszystkim musisz być pewny siebie, wchodząc na taką rozmowę. Nie kulić się, nie garbić, nie jąkać, bo to nie wpływa pozytywnie na twoją autoprezentację. Strój schludny, czysty, nienaganny - coś eleganckiego, koszula, marynarka najlepiej. Kultura osobista, zwroty grzecznościowe to wiadomo. Pytania jakie ci zadają: dlaczego AWL, dlaczego wojsko, gdzie siebie widzisz za 10 lat, jakie są twoje mocne i słabe strony, czy myślisz że nadajesz się do tej uczelni i na żołnierza, opisz siebie, opisz w skrócie swoją rodzinę. Opracuj sobie odpowiedzi na te pytania, to pewniaki. Zapytają prawdopodobnie również o zainteresowania - i w związku z tym bądź świadomy że mogą zapytać o szczegóły np z historii, jeśli powiesz że interesujesz się tym przedmiotem. Nie podawaj oklepanych odpowiedzi typu że "chcesz być żołnierzem bo kochasz swój kraj i jesteś patriotą" bo z tego nic konkretnego nie wynika, tak może powiedzieć każdy. Znajdź sensowny powód powiązany z tym, co dobrego może przynieść ci uczelnia, np. że chcesz się rozwijać i jednocześnie móc samemu się utrzymać na studiach, a ta szkoła daje ci duży wachlarz możliwości uczenia i doskonalenia się w jakimś konkretnym kierunku/dziedzinie. Zabierz ze sobą certyfikaty potwierdzające umiejętności/ dyplomy z konkursów, np. językowe, z jakiś obozów surwiwalowych, medyczne itp. Za to są dodatkowe punkty i przede wszystkim potwierdza to, o czym mówisz. Kolejna ważna rzecz, - ZNAĆ STOPNIE WOJSKOWE, bo w komisji zasiadają wojskowi, by móc się zwrócić odpowiednio - Panie Poruczniku, Panie Kapitanie. Pokazuje cię to w dobrym świetle. Po rozmowie wychodzisz za drzwi, i czekasz tak do 15 minut, potem wchodzisz i podają ci ilość uzyskanych punktów.
    7/7/20
  • Pati

    Do: Jakub Przy kwalifikacji nie ma to znaczenia. Gdy wiesz, że zostałeś przyjęty, pierwszego dnia gdy stawiasz się na szkolenie podstawowe, gola ci brodę i włosy na łysooo :)
    7/7/20
  • Pati

    Do: Oct Dolna granica to 160cm bądź 165cm, nie chcę wprowadzić w błąd. Taką informację można znaleźć w jednym z rozporządzeń MON, lub być może też w WKU. Ale zachęcam, by nie rezygnować z powodu wzrostu - nie definiuje on tego, czy będziesz dobrym studentem i żołnierzem. Na komisji lekarskiej często jest jak na loterii.
    7/7/20
  • Pati

    Do: Szymon Wszystko zależy od opiniujących cię na komisji lekarzy. Aero i Rozpo są bardziej wymagającymi kierunkami pod względem zdrowotnym. Czasem naprawdę błache rzeczy wykluczają, a czasem jeśli twoje wady zdrowotne nie mają znaczącego i długotrwałego wpływu na zdrowie, nie robią różnicy. Tutaj odsyłam do Rozporządzenia przez MON z dn. 24 stycznia 2018, tam powinieneś znaleźć spis wszystkich wad i urazów wykluczających ze zdolności do czynnej służby zawodowej.
    7/7/20
  • Pati

    Do: Szymon Tak, zrezygnowano z tego kierunku.
    7/7/20
  • Pati

    Do: Franek Na pierwszym roku są ograniczane wszelkie przepustki, czasem nie wracaliśmy do domu przez 2-3 miesiące. Ale wszystkie wyjścia zależą od dowódcy. Przepustki stałe czyli takie do wykorzystania po zajęciach również są ograniczone często do 2 h. Jednak od drugiego roku jest już trochę spokojniej, są stałe godziny wyjść po zajęciach i częste wyjazdy do domów.
    7/7/20
  • Pati

    Do: Anonim Ciężko. Limit miejsc w tym roku na Aero się nie zmienił, jest 10. Próg co roku jest inny, jednak oscyluje w granicy 190-220 pkt.
    7/7/20
  • Pati

    Do: Maria Granatowy mundur jest w marynarce wojennej.
    7/7/20
  • Pati

    Do: Darek Jest mniej więcej to od ok 2 tygodni do nawet 1,5 miesiąca.
    7/7/20
  • Pati

    Do: Rozpoznanie Tak, przez skoliozę możesz zostać zdyskwalifikowany, ale to nie jest pewne. Rozpoznanie i Aero przechodzą dodatkowo do badań ogólnych badania desantowe, które są bardziej wnikliwe. To czy wada twojego kręgosłupa jest na tyle poważna by uniemożliwić ci działania w powietrzu jakie wykonuje Rozpo, zależy od lekarza który będzie na sam koniec opiniował twój ogólny stan zdrowia.
    7/7/20
  • Pati

    Do: Anonim Jeśli chodzi o pokoje, do tej pory było tak że w jednym pokoju było od 6-14 osób, w zależności od tego ile jest łącznie miejsc na danym roku. Uczelnia teraz będzie "schodziła" z tak dużej liczby miejsc, więc to kwestia dość sporna - można sądzić po tym, że będzie mniej osób w pokojach. Jednak ta sprawa mocno się zmieni w najbliższym ponieważ uczelnia dostała do użytkowania trzy akademiki poza terenem jednostki. Nie znamy jeszcze szczegółów.
    7/7/20
  • Pati

    Do: Anonim Twoje Przepustki stałe i jednorazowe (stałe są na teren Wrocławia, jednorazowe są na wyjazdy do domów poza Wrocław) zależą od dobrej woli dowódców. Możesz wychodzić codziennie od 16 do 20 i jeździć co dwa tygodnie do domu na weekend, ale nie zawsze. Wszystko zależy od tego jak ustali to dowódca, ta kwestia jest bardzo zmienna.
    7/7/20
  • Pati

    Do: mR s3Mp Tak. Do końca pierwszego roku możesz zmienić specjalność na każdą inną jaką chcesz. Polega to na zasadzie "głowa za głowę" (znajdujesz kogoś w zamian na swoje miejsce), bądź jeśli wykruszy się jakaś ilość studentów na danym kierunku na którym chciałbyś być.
    7/7/20
  • Pati

    Do: Kasia Kierunek Artyleria przeciwlotnicza to najmniej wymagający kierunek na całej uczelni. Nauka jest w znikomych ilościach. Idąc dalej, potem jest RILS (Rozpoznanie i Likwidacja Skarzeń), kierunek chemiczny, na tym jedynie musisz ogarniać dobrze chemię, dalej logistyka - przedmioty specjalistyczne dla logistyki typu Gospodarka Wojskowa musisz ogarniać. Wyższe wymagania na typowo wojskowych przedmiotach są od specek: Rozpo, Aero, Pance, po części też Zmech i Saperzy - surowiej na WFie, i przedmiotach typowo wojskowych jak Taktyka Ogólna, Podstawy Dowodzenia (Saperzy - ciężej z matmą, informatyką). PODSUMOWUJĄC - dla kogoś, kto jeszcze nie wie czego chce i nie jest wielkim miłośnikiem wojska, polecam Rils, Logistykę, Artę przeciwlotniczą, lufową, rakietową. Dla "zapaleńców" zdecydowanie Zmechanizowany, Pancerny, Rozpoznanie, Aeromobilny.
    7/7/20
  • Xoxo

    Są jakieś progi na testach sprawnościowych od ktorych jest ocena 3 4 5, czy biegnie/płynie się byle szybciej od pozostałych? I jeśli jest na ocene, czy można gdzieś znaleźć od jakiego wyniku zaczyna się 5? A jeśli nie, to z jakimi wynikami się dostaliście?
    7/6/20
  • Studentka - dowodzenie

    OCT - odnośnie wzrostu musiałbyś sprawdzić pod tym linkiem w rozporządzeniu MON: https://www.prawo.pl/akty/dz-u-2018-258,18680044.html Jakub - jeżeli masz zwolnienie lekarskie od dermatologa to możesz mieć zarost, zgodnie z regulaminem ogólnym RP wąs jest dopuszczalny. Włosy na głowie krótko ścięte. Alex- rozmowa kwalifikacyjna zazwyczaj 2-3 osoby w komisji w tym żołnierz zawodowy, przynosisz dokumenty np, dyplomy, prawo jazdy, książeczkę honorowego krwiodawcy itp. Mówisz o swoich zainteresowaniach, motywacji do służby, dlaczego AWL, warto mówić prawdę, ponieważ w komisji siedzą specjaliści i popisywanie się np. znajomością języka, którego się tak naprawdę nie znam jest niewskazane (pamiętam taką sytuację w mojej grupie, która miała rozmowy, chłopak wszedł i powiedział, że biegle włada francuskim, nie wiedział, że w komisji jest Pani, które ma certyfikaty z tego języka). Dawid - odnośnie klatki piersiowej, także sprawdź w rozporządzeniu MON: https://www.prawo.pl/akty/dz-u-2018-258,18680044.html
    7/1/20
  • Jakub

    Jest ktoś w stanie mniej więcej określić wymóg wyglądu u mężczyzn ? Nie chodzi o posturę, lecz włosy i brodę
    6/30/20
  • Oct

    Wie ktoś czy mam szansę dostać się na areo jesli mam 159cm wzrostu?
    6/26/20
  • Alex

    Mógłby ktoś opisać jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna?
    6/26/20
  • Piotr

    Jak często można zjeżdżać do domu na pierwszym roku? I na jak długo?
    6/26/20
  • Dawid

    Witam, może ktoś z was wie czy szewska klatka (lejkowata) ale bardzo mała dyskfalifikuje do rozpoznania czy aero, z tego co wiem, biorą oni pod uwage skutki uboczne np. zmniejszona pojemność płuc, jeśli tego nie ma to nia ma problemu dostać zdolnośc do wojsk powietrzno-desantowy ch
    6/24/20
  • Szymon

    Ze strony głónej zniknęła informatyka. Uczelnia zrezygnowała czy skończyły się miejsca?
    6/23/20
  • Studentka AWL

    1. Można przenosić się ze specjalności np. z panca na zmech 2. Można wychodzić poza budynek, przepustki na 1 roku są zależne od dcy, ale można wyjśc na kilka godzin w tyg, następnie weekendy (1-2 pracujące - do 14-15 w sobotę, niedziela wolna), w inne weekendy przepustki do domu. 3. Odnośnie skoliozy musiałbyś sprawdzić pod tym linkiem w rozporządzeniu MON: https://www.prawo.pl/akty/dz-u-2018-258,18680044.html 4. Na pierwszy roku są pokoje wieloosobowe np. 8 osób. Czas wolny zależy od tego jak sobie rozdysponujesz. Zajęcia czasami są także popołudniami.
    6/23/20
  • Piotr

    Jaki był najniższy próg w 2019 żeby się dostać na studia AWL?
    6/23/20
  • Franek

    Jak wyglądają przepustki na pierwszym roku studiów? Jak często się je dostaje i na jak długo? Czy weekendy są wolne i można wychodzić poza budynek?
    6/23/20
  • Anonim

    Wie ktoś może jaki był próg w zeszłym roku na aeromobile? Czy trudno się dostać na ten kierunek? I czy faktycznie jest tylko 10 miejsc czy może zwiększa limit?
    6/23/20
  • Natalia

    Jak jest na artylerii przeciwlotniczej?? Jakie są przedmioty?
    6/22/20
  • Darek

    Hej, ile czasu czekaliście od dostarczenia wniosku na studia na badania do WKU??
    6/20/20
  • Maria

    Po jakim kierunku ma się niebieski mundur?
    6/18/20
  • Rozpoznanie

    Czy przez skoliozę można zostać zdyskwalifikowanym na rozpoznaniu?
    6/17/20
  • Anonim

    Mam pytanko. Jak wygląda sprawa z czasem wolnym w tygodniu lub całego miesiąca ? Oraz czy pokoje to po prostu jedno pomieszczenie i w nim np. 8 łóżek czy jak to wygląda ?
    6/17/20
  • Kasia

    Odpowiedź Pati: Interesuje mnie kierunek artylerii powetrzej lub obrona powietrzna oraz przedmioty
    6/16/20
  • mR s3Mp

    Takie pytanko. Może się już pojawiło. Czy po złożeniu papierów na pancerne jest możliwość ewentualnego przeniesienia się na zmechanizowane? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    6/14/20
  • Pati

    Do: Destroj Wiadomo, pierwszemu rocznikowi zawsze przypada trochę gorzej. Pokoje są 8 - 10 osób, stan często pozostawia wiele do życzenia, ale na kolejnych rocznikach pokoje wyglądają już naprawdę dobrze. Normalne łóżka, własne półki nad łóżkami, szafka nocna, duża własna szafa. Dwa czteroosobowe pokoje, we wspólnym korytarzu ładna, większa łazienka :) Na starcie 180 punktów.
    6/14/20
  • Pati

    Do: Kasia Sprecyzuj pytanie. Chodzi ci o naukę, przedmioty? I powiedz jaki kierunek cię interesuje.
    6/14/20
  • Inna

    W pokojach jest od jednej do kilkunastu osób. Są nowo wyremontowane budynki i takie, które czekają na remont. Z tego co wiem w przyszłym tygodniu 2 rok ma przeprowadzać się do nowego akademika, w których są aneksy z pokojami 1 i 2 osobowymi, kuchnią i toaletą :)
    6/12/20
  • Destroj

    Siemano, mógłby ktoś powiedzieć po ile osób jest w jednym pokoju, jaki jest ich stan oraz ile mieliście punktów jak się dostawaliscie?
    6/11/20
  • Kasia

    Jak jest na dowodzeniu?
    6/9/20
  • Pati

    Do: Pudzianix Książeczkę wojskową wyrabia ci WKU. Na komisję lekarską uczelnia może cię posłać jak jesteś zbyt długo na zwolnieniu lekarskim albo po konkretnym wypadku związanym z długotrwałym leczeniem, uczelnia nie organizuje komisji lekarskich.
    6/9/20
  • Pudzianix

    Nie mam książeczki wojskowej przez sytuację z pandemią. Czy AWL ma możliwość zorganizowania komisji lekarskiej?
    6/8/20
  • Pati

    Do: Anonim Wszystko zależy na jaki kierunek chcesz się dostać, i jak wyglądało twoje wcześniejsze leczenie wzroku, i oczywiście na jakich lekarzy trafisz - nie nastawiaj się raczej na kierunek rozpoznanie, zmechanizowany czy aeromobilny, nie wiem jak z kierunkami mniej wymagającymi typu logistyka, Rils czy OPL. Jeśli wcześniejsze leczenie wskazuje na to że wzrok nie sprawia Ci trudności w pełnieniu służby i sprawności fizycznej, proponuję spróbować. Nie masz nic do stracenia 🙂
    6/7/20
  • Anonim

    Do: Pati Czyli jeśli mam wadę - 4 nie mam szans się dostać?
    6/7/20
  • Pati

    Do: Pytanie Tak, termin 14-19 sierpnia to termin dla wszystkich kandydatów i wszyscy w tym czasie odbędą egzaminy wstępne, jednak każdy osobno poprzez system Irka zostanie poinformowany o konkretnym dniu w którym ma się stawić na egzaminy.
    6/7/20
  • Pati

    Do: Anonim Tak, powinieneś powiadomić o wadze wzroku. Jeśli wada nie przekracza na plus i minus 2,5 nie powinno to wpływać na twoją ogólną sprawność i tym samym okuliści nie powinni sprawiać problemów.
    6/7/20
  • Anonim

    Idąc na badania lekarskie w soczewkach muszę powiadomić o wadzie wzroku?
    6/6/20
  • Pytanie

    Witam, czy test ze sprawności fizycznej odbędzie się 14-19.08 dla wszystkich?
    6/6/20
  • Jolka do Marka

    Jeśli chodzi o zarobki w wojsku to znalazłam taki artykuł: https://forsal.pl/artykuly/1451711,zarobki-w-wojsku-2020-wynagrodzenia-zawodowych-zolnierzy.html
    6/5/20
  • Pati

    Do: Aleks Odnośnie basenu, startuje się ze słupka startowego, NIE tak jest na filmiku. Film odnośnie przeprowadzania testów sprawnosciowych zostanie uaktualniony.
    6/5/20
  • Pati

    Do: Oct - Aero i Rozpo, jedne z najbardziej obleganych kierunków. Na kierunku Aeromobilnym co semestr (ostatnio zmieniona rzecz) są testy desantowe dla tych osób, ale też dla innych osób z danego roku, jeśli ktoś jest chętny (np. Jak ktoś jest na kierunku pancernym i chciałby na aero może złożyć wniosek i brać udział w testach). Na aero zostaje wtedy ten który ma więcej punktów ze sprawnosciowych, lepszą średnią itp.
    6/5/20
  • Pati

    Do: Aleks - Odnośnie zmiany kierunku/grupy osobowej- po zatwierdzeniu kwestionariusza nie masz możliwości, jednak po przejściu testów i po rozmowie mogą z sekcji rekrutacji sami zadzwonić, i często tak robią. Gdy nie zadzwonią, możliwość zmiany kierunku masz po unitarce (szkoleniu podstawowym) już w tracie rozpoczęcia studiów na pierwszym roku.
    6/5/20
  • Pati

    Do: xoxo - Nie powinieneś mieć problemów na badaniach lekarskich ze względu na przegrodę nosową. Osobiście znam chłopaka na kierunku aeromobilnym który miał zabieg na przegrodę nosową przed studiami, nie przeszkadza mu to w żaden.
    6/5/20
  • Pati

    Do: Anonim Nie jest to jeszcze ustalone. Na tą chwilę proponuję zakładać z góry że wszystkie konkurencje będą w granicach i normach wcześniej ustalonych.
    6/5/20
  • Pati

    Do: Kandydat Na kierunek aeromobilny zawsze jest najwięcej chętnych, ok 4 razy więcej niż jest miejsc. Na pytanie czy jest ciężko się dostać nie da się jednoznacznie odpowiedzieć - na tym kierunku najważniejsza na wstępie jets twoja kondycja i sprawność fizyczną, m.in. bieganie, podciągnięcia, w dalszej kolejności basen i zwinność przy biegu wahadłowym. Na testach wstępnych z pewnością największą wagę będą przykładać do tego w jaki sposób zaprezentujesz się na testach.
    6/5/20
  • BB.YODA

    Do Mpp; Raczej dyskwalifikuje
    6/5/20
  • Mpp

    Czy mogę zostać zdyskwalifikowany przez ślepotę barw na badaniach ?
    6/5/20
  • Marek

    Ile zarabia się po studiach wojskowych
    6/4/20
  • Kandydat

    Wie ktoś może ile w zeszłym roku było chętnych na aeromobilne i czy ciężko się dostać ?
    6/4/20
  • Logiczie myslący

    @marta, mozesz być cała wytatuowana tylko nie w miejscach które nie są zakryte przez mundur (dłonie, twarz) @Karolina25253 1. Zalezy od dowódcy czasem co tydzien czasem raz w miesiacu 2. co kogo obchodzi twoje mieszkanie, mozesz miec i 5 ale i tak bedziesz mieszkać w rejonie pododdziału bo pewnie na pierwszym roku bedziesz mieć stałke 16-20 a na przepustkach mozesz robic co ci sie podoba. 3. Próg to tylko mit, przyjmuje się daną ilość ludzi która jest potrzebna na dany kierunek - więc jesli nie bedzie ludzi to i z mała ilością punktów jest szansa sie dostac 4.Rozmowa z psychologiem to rozmowa, jesli umiesz rozmawiać to myśle ze to nie sprawia kłopotu, psycholog sprawdza twoje zdrowie psychiczne, motywacje do wstąpienia do służby itd. nic strasznego nie ma :) @anonim pare komentarzy(opinii) niżej ktoś napisał że dzwoniąc do rekrutacji dowiedział się ze w planach jest niesprawdzanie basenu ze wzgledu na brak możliwości treningu i czekają tylko na zgodę "góry" Pozdrawiam cieplutko
    6/4/20
  • Marta

    Czy tatuaż dyskwalifikuję? Mam go na biodrze i to napis,ale go nie widać.
    6/3/20
  • Karolina25253

    Cześć. Mam kilka pytań do studentów studiów wojskowych. 1. Co ile można zjeżdżać do domu? 2. Czy mogę mieć własne mieszkanie? 3.Czy próg dostania się jest wysoki? 4. Czy rozmowa z psychologiem jest ciężka?
    6/3/20
  • Anonim

    Czy ktoś wie czy będzie na sprawnościowych basen patrząc na obecną sytuację??
    6/3/20
  • Studentka AWL

    Stanag 2222 - słownictwo wojskowe, poziom matury rozszerzonej B1/B2 Aero/rozpo - trzeba przejść badania lekarskie rozszerzone oraz pod koniec 1 roku zdać testy sprawnościowe na wysokim poziomie. krzywa przegroda nosowa nie dyskwalifikuje Ciebie ze służby kandydackiej., jedynie na rozpo/aero dyskwalifikuje.
    6/2/20
  • xoxo

    cześć, czy z krzywą przegrodą nosową jest szansa na przejście badań lekarskich? Nigdy mi nie przeszkadzała toteż bardzo niedawno dowiedziałam się że mam taki defekt. Czy jest może ktoś kto ma krzywa przegrodę nosową i dostał sie na studia? Bądź w wyniku bliskiego kontaktu głowy z twardym przedmiotem skrzywił swój nos będąc na studiach?
    6/1/20
  • Cebo

    Na wstępie witam wszystkich powiedzcie mi czy ciężko dostać się na 12 MSC studium wojskowe na wydział logistyki sekcja infrastruktura czy test stanag 2222 jest bardzo trudny ? Z góry dziękuję za odpowiedź
    5/29/20
  • Oct

    Czy ciężko się dostać do grupy osobowej aeromobilnej lub rozpoznania ogólnego? Ile jest osób na jedno miejsce? Są te grupy bardziej oblegane niż pozostałe?
    5/28/20
  • ona do lux

    Kobiety mają inne normy jeśli chodzi o zajęcia z wychowania fizycznego. W Akademii ok. 10% studentów to kobiety. Radzą sobie świetnie, w niczym nie ustępują mężczyznom. Mam tam koleżankę.
    5/27/20
  • Tymon

    W AWL na kierunku inżynieria bezpieczeństwa również uzyskujesz stopień inżyniera.
    5/27/20
  • imyzs

    Nie jestem pchorem na żadnych z tych uczelni, ale mogę Ci powiedzieć to co zdążyłem usłyszeć od innych studentów. Na początek krótka formułka - "WAT, 5 zeszytów i jedna para butów; AWL, jeden zeszyt i pięć par butów". WAT oprócz tego ze kształci w zakresie wojskowym to również i w politechnicznym, więcej roboty, ale masz za to jeszcze inżyniera. AWL natomiast głownie nastawione na wojsko. Typowe wojskowe kierunki i zajęcia. Więcej nauki oczywiscie na WAT, ale AWL przygotuję Cię lepiej jeżeli chodzi o służbę (to juz moje osobiste zdanie) pozdro 5!
    5/26/20
  • Kandydat

    Cześć, planuje wybrać się na studia na AWL, ale złożyłem tez papiery na WAT, czy orientuje się ktoś, która uczelnia jest lepsza i czym się różnią?
    5/26/20
  • Abc

    Nie musisz się przejmować basenem bo na 99% go nie będzie, jak dzwoniłem na rekrutacje to dostałem odpowiedz ze już czekają tylko na potwierdzenie z góry :D
    5/26/20
  • Alex

    Mam pytanie odnośnie zmiany preferowanej grupy osobowej po zatwierdzeniu kwestionariusza osobowego i po złożeniu już papierów. Czy jest taka możliwość? Jest jeszcze druga sprawa. Przeczytałam gdzieś na stronie uczelni, że podczas testu sprawnościowego z pływania nie można startować z wody. Na filmiku pokazującym przebieg konkurencji jest mowa o tym, że można, więc jak wygląda ta sprawa?
    5/26/20
  • lux

    Hej, jak wyglada z podejsciem do kobiet na takiej uczelni?
    5/26/20
  • Qmpel

    Pierwsze stanowisko służbowe to dowódca plutonu, więc bierzesz czynny udział w szkoleniu wojska. To jak potoczy się Twoja kariera i czy trafisz na stanowisko "za biurkiem" w dużej mierze od Ciebie .
    5/25/20
  • Oreo

    Zajęcia z bronią są już podczas szkolenia podstawowego (składani i rozkładanie broni oraz strzelanie to również elementy egzaminu kończącego unitarkę). Podczas studiów odbywają się szkolenia w JW oraz praktyki dowódcze. Aeromobilni i rozpoznanie mają również skoki spadochronowe.
    5/25/20
  • Ruff

    Mam jeszcze pytanie do absolwentów (ale studenci też mogą się wypowiedzieć) Jak jest na logistyce wojskowej? Czy podczas studiów i po nich dużo jeździ się na poligony? Czy jest to bardziej praca zza biurka Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję!
    5/24/20
  • Kandydat Aero

    Jak często odbywają się zajęcia ze składania i czyszczenia Broni? I czy na 1 roku odbywają się szkolenia ze strzelania? Czy są organizowane wyjazdy do jednostek desantowo-szturmowych w ramach szkoleń i zajęć? POZDRAWIAM :)
    5/24/20
  • Do kandydat

    Testy psychologiczne określają psychiczne kompetencje do bycia żołnierzem tj. współdziałania w grupie, poddawania się ustalonym normą, zasadom. Są tez testy na inteligencję. Generalnie nastaw się na kilka godzin wypełniania testów.
    5/23/20
  • Wawel

    Witam, czy może mi ktoś powiedzieć jaka jest najniższą granica pkt z matur żeby próbować się na dowodzenie ?
    5/22/20
  • Ruff

    Student! Dziękuję, mam nadzieję, że wszystkie mity okażą się być tylko mitami. Jeśli mogę zapytać to na którym roku i na jakiej specjalności jesteś?
    5/21/20
  • kandydat

    Czego mam się spodziewać na testach psychologicznych w wku ? Są ciężkie ? Dużo osób na nich odpada ? Z góry dziękuje za odpowiedź.
    5/21/20
  • ja

    Do kandydatka: Na maturze brane są pod uwagę przedmioty: matematyka lub fizyka, lub chemia, lub informatyka, lub historia oraz język angielski. Więc z wymienionych przez Ciebie brane pod uwagę będą wyniki z angielskiego plus jeden z przedmiotów powyżej. matury rozszerzone są lepiej punktowane, matura podstawowa mnożona przez 0,4.
    5/21/20
  • student

    Ruff! W AWL jest stołówka i codziennie ciepłe obiady.. Zmęczenie fizyczne jest, ale to zależy od formy. Jak ktoś woli leżeć do góry brzuchem i nigdy nie miał aktywności fizycznej (poza zajęciami z W-Fu) to może być zaskoczony intensywnością tutejszych zajęć, niektórzy już po rozgrzewce są zgrzani.. Poza tym są pralki, prysznice, toalety. Nigdy nie miałem problemu ze zdobieniem prania. Powodzenia! Trzymam kciuki!
    5/21/20
  • imyzs

    Jestem ciekaw skad takie info kandydat.. potwierdzone?
    5/20/20
  • Kandydat

    Z tego co się orientowałem to w zeszłym roku dostawały się osoby ze 140 punktami, wiec zależy jak pójdą ci te matury i sprawnosciowka :D
    5/20/20
  • kandydatka

    Czy mam jakieś szanse by dostać się na studia wojskowe jeśli na maturze zdaje rozszerzenie z polskiego i angielskiego?
    5/20/20
  • Gabi

    Bardzo mi zależy na kontakcie z jakimś studentem tej Akademii na studiach wojskowych? Jeśli masz chwilę, napisz Gabrysia.jablonowska@op.pl
    5/20/20
  • Ruff

    To wiadomo, że decydując się na taką ścieżkę życia trzeba przystać na określone warunki. Zastanawiam się ile prawdy jest w tym, że pchorowie jedzą na AWL same konserwy i mają 1 pralkę na 100 osób, oraz że są wykańczani fizycznie i psychicznie. Naczutalem się trochę i nasluchalem. Rozważam tą uczelnię za rok, gdy przyjdzie mi rejestrować się na studia i wolę dowiedzieć się już wcześniej czy jest sens się nastawiaćna nią...
    5/20/20
  • student

    Odpowiadam na pytanie Ruff. Jestem studentem AWL i mogę powiedzieć, że ile ludzi tyle opinii. Trudno, aby wśród ponad 1300 studentów wojskowych wszyscy byli zadowoleni. Bo to trzeba rano wstawać, chodzić na zajęcia, uczyć się, wykonywać rozkazy przełożonych .. To jest wojsko i decydując się na uczelnię wojskową trzeba mieć tego świadomość! Nie każdy nadaje się by być żołnierzem.
    5/19/20
  • ona

    Do Kp: W trakcie badań lekarskich przechodzisz przez kilkunastu specjalistów m.in. kardiologa, okulistę, ortopedę, laryngologa, psychiatrę, stomatologa, a kobiety ginekologa. Dodatkowo badanie krwi i moczu, rentgen, EKG. Badany jest ogólny stan zdrowia.
    5/19/20
  • DO Testy

    Wszystkie zasady rekrutacji są zatwierdzane przez Ministerstwo (w tym momencie trwają prace i podejmowane są decyzje), a aktualne informacje będą zamieszczane na stronie internetowej. Nikt nie spodziewał się jeszcze niedawno, że dzisiaj sytuacja tak będzie wyglądać więc musimy uzbroić się w cierpliwość.
    5/19/20
  • Kaśka

    Zdarza się, że podchorążowie na pierwszym roku zakwaterowani są w pokojach wieloosobowych. Ale są również tego plusy, atmosfera jest świetna. W AWL jest wiele inwestycji i warunki zakwaterowania są z roku na rok fajniejsze i liczba osób w pokojach się zmniejsza.
    5/19/20
  • Testy

    Wiadomo cos o testach sprawnosciowych? Jak biegać mozna i przygotowywac się do sprawnosciowych tak basen odpada. Wiadomo czy będzie basen na sprawnosciowych czy to anuluje uczelnia. Szkoda zeby osoby ktorym bardzo zalezy niedostaly sie przez epidemie :(. Wie ktos cos na ten temat?
    5/19/20
  • Ruff

    Pani Kasiu, czyli te historie o spaniu w 17 osób na sali mijają się z prawdą? Mogłabyś przybliżyć jak to dokładnie wygląda?
    5/18/20
  • Kp

    Witam, startuje na studia wojskowe, przeszedłem już testy psychologiczne w moim wku i teraz mam udać się na badania, czego mogę się na nich spodziewać ? Co konkretnie badają ?
    5/18/20
  • Kaśka

    Podchorążowie zakwaterowani są w różnych pokojach, w zależności od roku studiów, są pokoje dwuosobowe i więcej
    5/18/20
  • AB

    imyzs to znaczy, że studia nie będą dwustopniowe (licencjat i magisterka) tylko obrona pracy magisterskiej po 5 latach nauki
    5/18/20
  • Ruff

    Czy jest ktoś w stanie opowiedzieć jak wygląda kierunek rozpoznanie , dowodzenie oraz inż. bezpieczeństwa? W ile osób śpi się w salach ? Czy reportaże jakie pisze onet oraz sporo negatywnych opinii studentów tej uczelni ma odzwierciedlenie w rzeczywistości?
    5/16/20
  • Anna

    Czy trzeba być dobrym z matmy i fizy? Jak wygląda język angielski?
    5/15/20
  • Cywil

    Czy orientujecie się, jakie były minimalne progi punktowe w ubiegłych latach na bezpieczeństwo narodowe stacjonarnie? Wiem, że to co roku się zmienia, ale chciałabym sprawdzić poziom poprzednich punktacji w celu zweryfikowania szans dostania się na uczelnię :)
    5/13/20
  • imyzs

    o co chodzi z tą decyzją o udzieleniu Akademii Wojsk Lądowych pozwolenia na utworzenie jednolitych studiów magisterskich o profilu praktycznym dla kandydatów na żołnierzy zawodowych na kierunku "dowodzenie"?
    5/13/20
  • Kandydat

    Dokładnie, nie każdy ma głowę do nauki, przedmiotów ścisłych ale jest sporo ambitnych osób które na szeregowe nie pójdą, dlatego wiele osób zastanawia jaki jest poziom nauki, w tym mnie samego to ciekawi bo co z tego jak ktoś sie postara, zda jakoś te matury itd i wyleci powiedzmy przez fizyke czy matme :D
    5/12/20
  • Chcialbym sie dostać:)

    Witam, czy ukonczone studia (licencjat na Wacie) i przysiega zlozona wraz z uzyskanym stopniem dają mi jakies profity jesli chodzi o punktacje podczas rozmowy ? Pozdrawiam
    5/12/20
  • 73858383

    @Kml prosze powiedz mi w czym problem? https://pl.wikipedia.org/wiki/Wojska_aeromobilne
    5/11/20
  • Kml

    Czy poziom na studiach wojskowych jest wysoki ? Czy przy w miarę systematycznej nauce idzie wykręcić fajne wyniki ? I mam pytanie czy ktoś mógłby sprecyzować czym jest ten kierunek „aeromobilne” ? Z góry dzięki za odp
    5/11/20
  • 2313213

    Mozna sie starac bedac szeregowym zawodowym :). A co do mieszkania to nie mozesz wynajac mieszkania bo zzazwyczaj przepustki masz do 22 - i o tej godzinie musisz byc na kompanii ( godzina moze sie różnic zaleznie od dowódców)
    5/11/20
  • szeregowy

    Witam. Czy ktoś się orientuję czy będąc szeregowym zawodowym można się starać na 5 letnie studia wojskowe?
    5/10/20
  • Wiktor

    Cześć, mam pytanie o zakwaterowanie na studiach wojskowych, musimy być skoszarowani czy można sobie wynająć jakieś mieszkanie we własnym zakresie ?
    5/9/20
  • imyzs

    A może ktoś coś napisać o ROZPOZNANIU OGÓLNYM? Mało o tym w internecie
    5/9/20
  • Student

    Odpowiedź na pytanie imzys: Na komisji zwracają uwagę na: - wzrok - kręgosłup - stopy - przegroda nosowa Zobacz w rozporządzeniu co Ciebie może zdyskwalifikować.
    5/8/20
  • Tomek

    Dawid, opis konkurencji na testach sprawnościowych jest szczegółowo opisany na stronie AWL. Planowany termin to sierpień. Żołnierz musi być sprawny fizycznie, więc testy sprawnościowe będą, nie wyobrażam siebie żeby ich nie było.
    5/8/20
  • Dawid

    Cześć, słyszał ktoś cokolwiek odnośnie badań w tym roku i testów sprawnosciowych? Sprawa wyglada tak ze z WKU z Gorzowa bodajże wysylają na badania a z mojego WKU pan powiedział ze w tym roku prawdopodobnie nie bedzie testów sprawnosciowych a badania beda lzejsze i odbeda sie po rozmowie rekrutacyjnej jesli AWL kogoś zechce przyjąć. Ma ktos jakieś informacje? podrawiam
    5/7/20
  • imyzs

    Cześć, jest ktoś może z aero? Jak wygląda sprawa z badaniami? Na co najbardziej zwracają uwagę?
    5/3/20
  • AWL

    Reply for the comment of Michał from date 4/27/20
    Studia pięcioletnie w swoim programie obejmują przedmioty cywilne (zależne od kierunku studiów) i przedmioty wojskowe. Absolwent kończy Akademię z tytułem naukowym magister i jest on uznawany w środowisku cywilnym. Studium Oficerskie jest skierowane do osób z wykształceniem wyższym (magisterskim) i w swoim programie obejmuje przedmioty wojskowe skumulowane w 12 miesiącach nauki. To jakie osoby (z jakim wykształceniem) będą potrzebne wojsku co roku określa Minister Obrony Narodowej i określane są co do jednej osoby. Dzięki temu każdy po ukończeniu AWL ma zagwarantowaną pracę - stanowisko służbowe.
    4/28/20
  • AWL

    Reply for the comment of Andrzej from date 4/18/20
    Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Obrony Narodowej w sprawie powoływania do zawodowej służby wojskowej Dyrektor Departamentu Kadr po zasięgnięciu opinii właściwych dowódców jednostek organizacyjnych podległych Ministrowi Obrony Narodowej, określa stanowiska służbowe dla żołnierzy. Rozmowy kadrowe są więc ukłonem Departamentu Kadr wobec przyszłych absolwentów i de facto mogłyby się wcale nie odbywać.
    4/28/20
  • Michał

    Czy ktoś wie może jak wygląda 12-miesięczne studium oficerskie? Lepiej iść na 5-letnie studia wojskowe czy właśnie to studium po zrobieniu magistra?
    4/27/20
  • KAŚKA

    Sandra, w Internecie znalazłam taką informację: Żołnierzom pełniącym służbę kandydacką przysługuje uposażenie zasadnicze, czyli tzw. „żołd”. Jego wysokość zależy od zdobytego stopnia wojskowego i roku studiów, i wynosi: na I roku od 1120 zł do 1440 zł, na II roku od 1280 zł do 1760 zł, na III roku od 1440 zł do 2080 zł, na IV roku od 1600 zł do 2400 zł, na V roku od 1760 zł do 2560 zł. Żołd jest nieopodatkowany.
    4/22/20
  • Sandra

    ile płacą od 1 do 5 roku studiów?
    4/22/20
  • Andrzej

    Witam. Jaka jest podstawa prawna przeprowadzanych rozmów kadrowych? Gdzie znaleźć zasady na jakich przebiegają w aspekcie prawnym? Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi w internecie, a chciałbym się bardzo dowiedzieć.
    4/18/20
  • Patrycja

    Odpowiadam na zadane wcześniej pytania: 1. Można przenieść się ze studiów cywilnych na studia wojskowe po 1 semestrze, zasady rekrutacje będą podane w trakcie 1 semsestru na stronie AWL. 2. Na 100% ma 1.80 m, nie pamiętam ma więcej. 3. Na rozmowie rekrutacyjnej można dostać propozycje innej specjalności, jeżeli np. na aeromoblinej jest zbyt mało miejsc, przeniosą Ciebie na inną. 4. Życiorys można wydrukować 5. Wychowanie fizyczne na studiach cywilnych jest lżejsze niż na wojskowych :) jest inny program nauczania wf
    4/16/20
  • Marcin

    Jak wygląda wychowanie fizyczne na studiach cywilnych? Czy tak samo jest intensywny trening jak na wojskowych?
    4/16/20
  • Kuba

    Cześć, orientuje się ktoś jakie były progi na wojskowe w zeszłym roku ?
    4/16/20
  • Krzysiek

    Mógłby ktoś opowiedzieć w skrócie jak wyglądają studia wojskowe na kierunku Inżynierii Bezpieczeństwa w grupie saperskiej? Czy osoba, która miała ocenę dostateczną z chemii da radę się utrzymać czy wymagany jest o wiele wyższy poziom wiedzy na początku? Jak wyglądają zajęcia związane ze specjalnością sapera?
    4/15/20
  • Szymon

    Czy życiorys trzeba pisać odręcznie czy wydrukować?
    4/15/20
  • Tomek

    Patryk, myślę, że warto pytać u źródła- czyli Sekcji Rekrutacji AWL. Kontakt jest tutaj: https://awl.edu.pl/dla-kandydatow/kontakt
    4/15/20
  • Patryk

    Mam pytanie dotyczące rekrutacji, wybrałem specjalizacje aeromobilna, ale na nią jest o wiele mniej miejsc niż na zmecha, czy to działa tak ze jak się nie dostanę na ta specke, która wybrałem to już kompletnie nie biorą mnie dalej pod uwagę w procesie rekrutacyjnym, czy mogę potem w procesie rekrutacyjnym zmienić ta specjalizacje na taka, która bym się dostał? Czy może da się złożyć aplikacje jakoś na więcej tych specjalizacji? Z góry dziękuje za odpowiedz! :D
    4/14/20
  • Tomek

    Na pierwszym roku po pierwszym semestrze- jeśli studenci wojskowi zrezygnują, to na ich miejsce są przyjmowani studenci studiów cywilnych AWL. Oczywiście prowadzona jest rekrutacja i muszą zdać testy sprawnościowe. Później czeka ich unitarka i konieczność zdania różnic programowych, czyli przedmiotów, które były na pierwszym semestrze studiów wojkowych.
    4/13/20
  • Anonim

    Cześć ja mam 2 pytania. Po 1 jak wygląda przeniesie ze studii cywilnych na wojskowe? Czy jest w ogóle taka możliwość? Po 2 może głupie pytanie ale wie ktoś ile metrów głębokości ma basen gdzie są sprawnościowe?
    4/10/20
  • Kamil

    Reply for the comment of Hubert from date 4/9/20
    Rekrutacja pewnie będzie wyglądała tak samo, tylko będzie przesunięta w czasie. Jeszcze nie ma podjętych decyzji, trzeba śledzić stronę AWL na bieżąco.
    4/10/20
  • Hubert

    Haj teraz będzie wyglądała rekrutacja gdy maturki są przeniesione na inny termin?
    4/9/20
  • Asia

    Odpowiadam na pytanie Patryka Udział w kołach/sekcjach jest bezpłatny. Każdy student może zapisać się do koła/sekcji.
    4/6/20
  • Kasia

    Odpowiadam na pytanie Klary. Wszystko szczegółowo opisane jest w Rozporządzeniu Ministra Obrony Narodowej w sprawie służby wojskowej kandydatów na żołnierzy zawodowych. W takim przypadku pani podchorąży może napisać wniosek o urlop bezpłatny, termin uwzględnia w miarę możliwości etap nauki, na jakim ją przerwała.
    4/1/20
  • patryk

    Dzień dobry, czy udział w kołach lub zajęciach dodatkowych jest płatny? Czy jeśli chciałbym zapisać się do sekcji strzeleckiej to trzeba przejść jakąś rekrutację, a ilość miejsc jest ograniczona? Z góry dziękuje za odpowiedź.
    3/31/20
  • Klara

    co się stanie jak któraś studentka zajdzie w ciąże??
    3/31/20
  • Dawid

    Dziekuję slicznie studentko :) Do zobaczenia w takim razie w sierpniu
    3/26/20
  • Studentka

    Odpowiedź na pytanie Dawida: 100 miejsc to duża ilość, jeżeli przejdziesz badania lekarskie oraz psychologiczne, następnie zdobędziesz dużą liczbę punktów z wf oraz matur, nie powinieneś się martwić o miejsce :) 3 lata temu miałam 209 punktów, wystarczyło, żeby się dostać.
    3/26/20
  • Dawid zmechol :)

    Siemka, wiecie moze ile chętnych przypada na jedno miejsce na AWL :)? Wybralem profil panc-zmech i jest niby 100 miejsc , mam sie martwic czy jak zdobede + - 200pkt w rekrutacji to jest szansa zeby sie dostac? :) Pozdro
    3/24/20
  • Patrycja

    Odpowiedź na pytania Patryka: Zajęcia odbywają się także po południu (rzadko). Czas wolny zależy od Ciebie, w jaki sposób będziesz gospodarował obowiązkami i nauką. Trzeba przestrzegać dyscypliny i porządku wojskowego. Każdy podchorąży zobowiązany jest do stawiennictwa na jednostkę do określonej godziny. Od Ciebie zależy co chcesz w życiu robić. AWL szkoli dowódców, mamy o wiele więcej szkoleń praktycznych, poligonów. Możesz pogłębiać swoją wiedzę w różnego rodzaju kursach jakie oferuje Akademia.
    3/24/20
  • Patryk

    Jak wyglada czas wolny w ciągu tygodnia na studiach wojskowych ? Mamy kilka godzin i musimy sie stawić w koszarach czy jak ? I drugie pytanie, czy dobrym pomysłem jest pojscie na awl czy bardziej na wat, dosyć dużo się naczytałem ze na awl jest tragiczny poziom nauki obecnie
    3/24/20
  • Studentka

    Odpowiedź na pytanie Wiktora: aplikując na studia wojskowe, w procesie rekrutacji wybierasz swoją specjalność, na rozmowie rekrutacyjnej możesz dostać propozycję innej specjalności.
    3/17/20
  • Studentka

    Odpowiedź na pytanie Sebastiana: w dzienniku ustaw --> orzekanie o zdolności do czynnej służby wojskowej, masz tabelkę, załącznik nr 2, w której jest wyjaśnione co Ciebie dyskwalifikuje https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/orzekanie-o-zdolnosci-do-czynnej-sluzby-wojskowej-oraz-tryb-18680044
    3/16/20
  • Sebastian

    Witam, chciałbym dostać się na studia wojskowe na dowodzenie ale najbardziej obawiam się że nie przejdę komisji lekarskiej, ponieważ mam wadę wzroku oraz astygmatyzm też wada wzroku, mam również odrobinę krzywy zgryz zębów oraz troszkę krzywą przegrodę nosową czy z tymi defektami mam w ogóle jakieś szansę dostania się?
    3/14/20
  • Wiktor

    Czesc, jak wyglada wybór specjalizacji pod koniec pierwszego roku ? Oczywiście pytam o studia wojskowe.
    3/10/20
  • Olo

    Reply for the comment of Ernestoo from date 3/6/20
    Co roku progi punktowe wyznaczą tak naprawdę maturzyści i od poziomu matur zależą progi punktowe. Wiadomo, że matura rozszerzona daje większe szanse. Wynik z przedmiotu zdawanego na poziomie podstawowym wynik procentowy mnoży się przez 0,4, a z przedmiotu zdawanego na poziomie rozszerzonym wynik jest równy liczbie punktów rekrutacyjnych
    3/6/20
  • Ernestoo

    Witam, czy jeśli ktoś ma mature (same podstawy) pozdawane na 40-60%, to czy jest szansa żeby dostać się na studia wojskowe, czy raczej wymagania są sporo wyższe?
    3/6/20
  • Sandra

    Reply for the comment of Marika from date 3/3/20
    Marika, w ramach rekrutacji na każdy kierunek studiów wojskowych obowiązuje rozmowa rekrutacyjna, podczas której jak najbardziej brane pod uwagę i punktowane są wszystkie wymienione przez Ciebie kursy.
    3/3/20
  • Marika

    Hej, czy przy rekrutacji na dowodzenie brane są pod uwagę kursy typu pierwszej pomocy, ratownik wodny, spadochronowe ?
    3/3/20
  • Studentka wojskowa

    Odpowiadam na pytanie zadane przez XOXO. Jak pisałam już niżej, Inżynieria Bezpieczeństwa to kierunek techniczny, czyli większość przedmiotów jest ścisła. Na pierwszym roku jest wiele przedmiotów odnoszących się do matematyki, fizyki, chemii i mechaniki. W kolejnych latach przedmioty te są rozszerzane i dołączają do nich przedmioty z zakresu Informatyki, Bezpieczeństwa Teleinformatycznego oraz praca na różnego rodzaju programach (Autocad, Robot). Jeśli nie miałeś z tym do czynienia wcześniej, to nie masz się o co martwić. Program przygotowany jest w taki sposób, aby od postaw wszystkiego nas nauczyć. 1 rok jest ogólnowojskowy, pod koniec rozpoczyna się już cykl przedmiotów związany ze specjalnością (drogi i mosty, minerstwo, przeprawy, zapory inżynieryjne). Nie wiem, co rozumiesz przez "męczenie fizyczne". Co pół roku w sesji jest przeprowadzane zaliczenie z WFu (bieg z bronią 3km w umundurowaniu, ćwiczenia gimnastyczne, walka w bliskim kontakcie, basen itd.) Mam nadzieję, że odpowiedziałam na twoje pytania.
    3/2/20
  • Xoxo

    Czy jakiś student inżynierii bezpieczeństwa (wojskowej) może się wypowiedzieć o swoich wrażeniach? Czy dużo zajęć typowo ścisłych czy jest coś rzeczy typowo wojskowych, czy męczą fizycznie tak jak na dowodzeniu?
    2/26/20
  • Studentka - dowodzenie

    Odpowiedź na pytanie ,,Marcina": przepustki stałe od 1 roku są oparte o system motywacyjny AWL, przepustki jednorazowe - realizowane co tydzień (zależne od decyzji dowódcy). Na rozmowy kadrowe wchodzimy według listy rankingowej (przez 5 lat zbierasz punkty za średnią, opinię dcy, osiągnięcia itp.) . Osoby z pierwszych lokat wchodzą na rozmowy na początku, mają kilka jednostek do wyboru.
    2/17/20
  • Marcin

    Witam Może ktoś powiedzieć jak w praktyce wyglada sytuacja z przepustkami na dowodzeniu i przydzielaniem do jednostki po studiach, czy jest możliwość wyboru?
    2/17/20
  • Studentka - dowodzenie

    Postaram się odpowiedzieć na pytanie zadane przez ,,MIKUS". Jestem studentką wojskową na kierunku dowodzenie. Matura rozszerzona jest brana pod uwagę z następujących przedmiotów: matematyka lub (chemia, fizyka, historia, informatyka) oraz język angielski. Jeżeli nie masz rozszerzeń, wtedy liczone są punkty za podstawy. Co do kierunku dowodzenie to pierwszy rok jest ogólnowojskowy, dopiero pod koniec drugiego semestru wybieramy specjalności. Pojawiają się takie przedmioty jak mikroekonomia, podstawy dowodzenia, matematyka, język angielski ( trzeba zdać egzamin STANAG 3232), wf (na każdym semestrze egzamin z poszczególnych konkurencji), statystyka, oraz szereg stricte wojskowych np. taktyka ogólna. Wszystko zaczyna się od podstaw, najpierw teoria, potem praktyki na centrach szkoleń, po 2 roku pierwsze praktyki dowódcze. Starsze roczniki biorą udział w takich ćwiczeniach wojskowych jak Anakonda, Dragon, Borsuk. Do tego szkolenia specjalistyczne w zależności od specjalności.
    2/13/20
  • Wiki

    Do Ji. Wpisz nazwę szkoły do której aktualnie chodzisz :)
    2/12/20
  • Jj

    Cześć, mam pytanie dotyczące formularza rekrutacyjnego i może ktoś będzie w stanie mi pomóc. Trzeba wpisać np ukończoną szkołę średnią ale takowa jeszcze trawa (kończę klasę maturalną) i czy lepiej zostawić puste miejsca czy wypełnić?
    2/11/20
  • Studentka wojskowa

    Odpowiadam na pytanie zadane przez K3 Jestem studentką wojskową na kierunku Inżynierii Bezpieczeństwa. Jak pewnie wiesz Inżynieria Bezpieczeństwa to studia cywilne, które trwają równorzędnie ze studiami wojskowymi. Inżynieria Bezpieczeństwa to kierunek techniczny, czyli większość przedmiotów jest ścisła. Na pierwszym roku jest wiele przedmiotów odnoszących się do matematyki, fizyki, chemii i mechaniki. W kolejnych latach przedmioty te są rozszerzane i dołączają do nich przedmioty z zakresu Informatyki, Bezpieczeństwa Teleinformatycznego oraz praca na różnego rodzaju programach (Autocad, Robot). Jeśli nie miałeś z tym do czynienia wcześniej, to nie masz się o co martwić. Program przygotowany jest w taki sposób, aby od postaw wszystkiego nas nauczyć. Wbrew wszelkim opiniom o kierunkach technicznych, iż są one trudne, to tak naprawdę ten kierunek przygotowuje Cię do pracy w Wojskach Inżynieryjnych. Mam nadzieję, że odpowiedziałam na Twoje pytanie.
    2/11/20
  • Studentka

    Jestem studentką na studiach niestacjonarnych w AWL i nie zgadzam się kompletnie z opinią Absolwenta, który się tu wcześniej wypowiedział. Nikt nam cywilom nie obiecywał żadnej musztry, bo i po co? Jak byśmy chcieli mieć musztrę, to wybralibyśmy studia wojskowe. Wykładowcy, z którymi mamy zajęcia są merytoryczni, z dużym doświadczeniem praktycznym i zaangażowani w wykłady i ćwiczenia z nami. Nikt nas źle nie traktuje! Wręcz przeciwnie. Moi koledzy ze starszego rocznika nie mieli oficjalnego rozdania dyplomów tylko dlatego, że zgłosiło się niewiele osób, bo w tym czasie mieli zobowiązania wynikające z pracy i faktu, że są z różnych miejscowości, więc ustalona data nie pasowała wielu osobom. Wiem, bo uczestniczyłam w przygotowaniach do tej uroczystości. I termin podany był dużo wcześniej niż 1,5 tygodnia przed!!! A i wykłady są dobrowolne, nie są przymusowe, więc nikt nas na siłę nie zaganiał. Ja jestem zadowolona z podjętych studiów.
    2/11/20
  • Oreo

    21 marca 2020 r. rusza w AWL kurs przygotowujący do egzaminów wstępnych z w-fu. Brałem udział w zeszłorocznym kursie. Polecam tym, którzy chcą się lepiej przygotować i zdać.
    2/11/20
  • kandydatka

    Hej :) Wybiera się ktoś może na kurs przygotowawczy na AWL?
    2/11/20
  • Paweł

    Jeśli chodzi o matury, polecam wybór poziomu rozszerzonego! Wtedy nie powinno być problemu. Co do utrzymania się to na moim roczniku odpadło zaledwie kilka osób, w większości na unitarce.
    2/11/20
  • Mikus

    Jak wyglądają studia wojskowe na dowodzeniu, czy jest ciężko się dostać z matura z biologii i angielskiego oraz utrzymać ?
    1/28/20
  • Krzysiu

    Progi? Zdasz sprawnościowe i jesteś im mniej myślisz tym lepiej dla ciebie
    1/26/20
  • K3

    Cześć. Zamierzam iść na studia wojskowe na inżynierie bezpieczeństwa. Czy studiuje ktoś może na tym kierunku i czy mógłby mi chociaż w skrócie przedstawić jak to wygląda?
    1/6/20
  • Yoda

    Hej, wiecie może z jaką ilością punktów dostanę się na studia wojskowe do Akademii Wojsk Lądowych ? Nigdzie nie mogę znaleźć progów punktowych z poprzednich lat. :)
    1/5/20
  • Absolwent AWL bezpieczeństwo narodowe

    Skończylem tą uczelnie w zeszłym roku i odradzam ją wszystkim którzy chcą iść na studia cywilne. Ta uczelnia to obecnie syf, odeszła większa część wartościowej kadry a ci co zostali to cóż, często mają niewiele wspólnego z tym co wykładają więc wiele się od nich nie dowiecie. Studentów cywilnych traktuje się jak zło konieczne i w każdej kwesti olewa się przez osoby decyzyjne w tym burdelu który ktoś nazwał akademią. Mała próbka tego jak ta uczelnia traktuje cywili jest fakt iż na termin uroczystości wręczenia dyplomów zostaliśmy poinformowani ok 1,5 tygodniawcześniej przez nią (tj. uczelnie) z zastrzeżeniem iż togi i bilety musimy we własnym zakresie sobie załatwić, a były potrzebne bo "tradycją" jest aby takowe posiadać, oczywiście uczelnia twierdziła że zrobiła wszystko w kwestii organizacji uroczystość. Dyplomatorium nie odbyło sìe bowiem nikt nie miał ochotę sam organizować togi itp. (zwykle uczelnie to same organizują i studenci placa gorsze za wynajem tych ubran i czapek) i dostosowywać się do terminu podanego 1,5 tygodnia wcześniej (ludzie mają pracę inne obowiązki więc 1,5 tygodnia to śmiech). Innym przyķladem jak ta uczelnia traktuje cywili jest fakt iż przez 5 lat zwodzili nas iż będziemy mieli zajęcia z musztrą i przez 5 lat nikt tego nie był w stanie zorganizować, na uczelni wojskowej. Na wykłady które się odbywały na uczelni byliśmy zaganiali tylko gdy sala była pusta jako zapchaj dziura, lecz gdy był jaki ważny gość i wykład wzbudzał zainteresowanie to już pierwszeństwo mieli wojskowi i sorry ale nie ma miejsca dla cywili. To tylko kilka przykładów tego jak było. Skończyłem ten syf więc szczerze odradzam jeszcze 3 lata temu było dość dobrze ale mój ostatni rok to już był burdel o którym można poczytać w artykułach i obejrzeć reportaże.
    1/3/20
  • Dino0007

    Witam , potrzebuje info na temat awl kierunek dowodzenie, jak tam wygląda nauka czy jest ona na wysokim poziomie chodzi głównie o matme ?
    11/17/19
  • KOl

    Biorą każdego, mieszkasz w 15 w pokoju, nauki dużo i nie ma kiedy sie uczyć bo spokój masz dopiero o 21:30 a i tak nikt ci nie da tego zrobić :D
    11/7/19
  • Ciekawska

    Proszę o informację w sprawie tych studiów. Moje GG 51876075
    10/21/19
  • Dowodzenie - opinie

    Czy możecie napisać jak jest na kierunku DOWODZENIE, studia wojskowe? Interesuje mnie wszystko, co związanie z tymi studiami. Jak wygląda ścieżka zawodowa absolwentów na tym kierunku jako żołnierzy? Czy wybór Dowodzenia uważacie za dobry i drugi raz poszlibyście na to samo?
    10/7/19
  • Hubert

    Cześć wszystkim, mam pytanie. Na co najbardziej patrzą przy rekrutacji? Czy matematyka jest na 1 miejscu? Pozdrawiam
    10/5/19
  • Seba

    155.6 miałem, jak coś to już się dostałem :D
    8/7/19
  • Kasq

    Seba, ile miałeś pkt? ;)
    8/6/19
  • Seba

    Jestem drugi na liście rezerwowych, jakie mam szanse na dostanie się?
    8/2/19
  • KADET

    Chyba nie jest do wglądu. Ja dzwoniłem do rekrutacji i tam się wypytałem ile punktów i który na liście rezerwowej.
    8/2/19
  • Bezrobotny

    Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak sprawdzić listę rezerwowych? Z góry bardzo dziękuję ;)
    8/2/19
  • KADET

    AWL oczywiście
    7/26/19
  • KADET

    Ile osób zwykle rezygnuje po unitarce? chodzi mi o WAL. Jestem 17 na liście rezerwowej i nie wiem czy mogę liczyć , że aż tyle osób zrezygnuje ze studiów
    7/26/19
  • Zadowolony niewyspany

    Uczelnia wymagająca i naprawdę jak się dostaniecie to nie będziecie żałować. Oczywiście jak wszędzie tak i tam są problemy, ale które uczelnie ich nie mają. Mogliby poprawić funkcjonowanie stołówki, ale z drugiej strony kurczę jako żołnierze mamy przygotowani być do szkolenia na poligonach lub działań bojowych więc nie powinniśmy oczekiwać luksusów za dużych. Fajnie że uczelnie wojskowe otworzyły się na świat i naprawdę z tego co widzę jest duża możliwość wyjazdów za granicę lub szkolenia w AWL-u razem z zagranicznymi kadetami.
    7/23/19
  • AWLowiec

    Nie róbcie sobie tego. Będziecie spać w zagrzybiałych pokojach, po kilkanaście osób w izbie ,na żarciu pozostawiającym wiele do życzenia .Brak czasu na rozwijanie zainteresowań, siedzicie na kutasowych przedmiotach typu pedagogika do 20-stej , taktyki uczą was na sztukę, o strzelaniu nie mówiąc,choć ostatnio się to nieco poprawiło to uważam i tak za śmieszne,że dają komuś pierwszy raz dany rodzaj broni do ręki i już ma mieć zaliczenie. Spotkacie się ze strony kadry jak i części waszych " kolegów" z niesamowitym kijem w dupie i przekonaniem,poczuciem własnej "elitarności",czyli w skrócie zwykłych bufonów :D
    7/10/19
  • Laura

    Aaron jakie masz pytania jestem na kierunku BN cywilne stacjonarne
    7/3/19
  • Aaron

    Planuję się dostać do tej szkoły, jeśli ktoś tam był, albo jest w trakcie studiów proszę o kontakt na GG 67210434 lub piszcie tutaj, a ja zadam wam parę pytan. Potrzebuję informacji zarówno i studiach wojskowych jak i cywilnych, a także doktoratach.
    6/24/19
  • marti

    trudno dostać się na studia cywilne? chodzi mi głównie o logistykę i cyberbezpieczeństwo
    5/26/19
  • anonim

    Polecacie logistyke na wojskowych? ile trzeba miec punktów na rekrutacji?
    3/13/19
  • Admin

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    1/28/19
  • 334

    Dowodzenie specjalnosc zmechanizowana , co o tym powiecie ? jakie przedmioty trzeba zdawać ?
    1/27/19
  • Historyk

    Czy ma może ktoś informacje o przedmiotach jakie są na kierunku dowodzenie ?
    1/19/19
  • violet

    od 200 wchodziło się w 2018
    1/17/19
  • kandydat123

    pytanie dla studentow ktorzy sie dostali na dowodzenie: ile mieliscie punktow na rekrutacji?
    1/3/19
  • świeżak

    potwierdzam - miejcie w głowie ogólne informacje o wydarzeniach historycznych, które są świętowane z udziałem Wojska, jak posiedzę tu dłużej i zobaczę na własne oczy, jak jest to obiecuję napisać więcej od siebie. Głównie zastanawiam się, czy sytuacja polityczna pod PIS-em przełoży się na poziom nauczania, jakich wykładowców dostaniemy, czy ta dobra zmiana okaże się plusem czy porażką? obawy są, pożyjemy ... zobaczymy ... napiszemy ... do usłyzenia
    9/18/18
  • Xxxrm

    Studiuje ktos bezpieczenstwo narodowe i moze cos opowiedziec o tym kierunku? Co zamierzacie robic po nim?
    7/26/18
  • Ciekawa

    Jak jest na magisterce z inżynierii bezpieczeństwa?
    7/21/18
  • Student

    Jest komisja trzy lub czteroosobowa. Pytają o zainteresowania. Warto mieć coś wspólnego z harcerstwem lub szeroko rozumianą działalnością patriotyczną. Komisja nie jest jakaś straszna. Pytania są również czasami o daty historyczne związane z wojskiem ale te główne a nie jakieś szczegółowe. Warto również żebyś orientowała się co do świąt państwowych zwłaszcza tych w których uczestniczy wojsko. Powodzenia
    7/20/18
  • Zuzia1818

    Hej czy mógłby ktoś mi o rozmowie kwalifikacyjnej powiedzieć jak wygląda w ostatnich latach
    7/12/18
  • Dawid

    Hejka wszystkim, jestem na WZcie i powiem szczerze powiem ze jest naprawdę spoko.Wykladowcy nie robią nikomu pod górę, choć są wymagający, ale jak ktoś nie chce się uczyć i potem chodzi i biadoli jak mu zle....to już jego problem.Ja również polecam
    7/10/18
  • Studentka

    Ja jestem tu na 3cim roku i prawda jest taka, ze jest tu dyscyplina, ktora nie wszystkim się podoba, bo jak obserwuję część studentow lub pchorow chcialoby nic nie robic - jak na większości uczelni i jak się da to moze po znajomosciach się przesliznac...a to tak nie działa.Kadra naprawdę jest fajna i wymagająca.Zajecia są ciekawe.Osobiście POLECAM
    7/10/18
  • Podchorąży

    Kończę pierwszy rok i jestem zadowolony. Poprostu wybór powinien być przemyślany.
    7/10/18
  • Zaintersowany

    Ja znow słyszałem od podchorążych, że są zadowoleni z wyboru. Owszem początki są trudne bo przeba się przestawić na wojskowe podejscje do życia ale potem jest możliwość uczestniczyć w ciekawych szkoleniach i wyjechac za granicę.
    7/10/18
  • Orzeł

    Uczelnia schodzi na psy. Najlepsza kadra kształcąca w ciagu dwóch lat praktycznie usunięta. Zostali nieliczni. Studentom klepie się przestarzałą teorię. O praktyce nie ma absolutnie mowy. Wszelkie koła naukowe itp. to jakiś mit. Właściwie zero jakichkolwiek działalności. Strona AWL przedstawia straszne brednie. Ogólnie nie polecam! Radzę obrać inne alternatywy- UE, UW, a prywatnie Wyższą Szkołę Logistyczną. Jeśli planujesz obranie drogi wojskowej licz się z tym, że pierwszeństwo mają oczywiście tzw. plecaki o czym mówi się jasno na uczelni
    6/20/18
  • szukam kontaktu

    Hejka szukam kontaktu z kimś kto tam studiuje bo mam parę pytań. Fajnie by było jakby ktoś zechciał się ze mną skontaktować w tej sprawie.
    3/8/18
  • Kajtek

    Hej wszystkim, piszę w tym roku maturę i chce startować do oficerki na studia cywilne na bezpieczeństwo narodowe. Ciężko się tam dostać? I się utrzymać? Jakieś ciekawe info? Z góry dziękuję!
    3/1/18
  • zmienili nazwę?

    od kiedy Oficerska jest Akademią? bo widzę że zmienili nazwę... jakie ma to znaczenie dla kandydata, który chce iść na logistykę albo zarządzanie?
    2/12/18
  • zdolna

    Dobry wieczór. Mam zamiar się wybrać na tą uczelnie, a konkretnie na kierunek inżynieria wojskowa. Nie mam tam nikogo kto by mógł powiedzieć na ten temat cokolwiek. Może byłby ktoś chętny mi opowiedzieć jak to funkcjonuje. Z góry dziękuję.
    2/4/18
  • krzysztof

    Skończyłem WAT i z przykrościa muszę stwierdzić że ta uczelnia z wojskiem ma bardzo mało wspólnego,jednym słowem przedszkole porównujac ja do WSOWL we Wrocławiu. Jeżeli chcecie mieć pojęcie o wojsku to proponuje wybrać WSOWL we Wroclawiu , nie jest łatwo ale da się przeżyc.Czasu wolnego bardzo mało ale idzie się przyzwyczaić. Miałem przyjemność studiowac we Wrocławiu i na WAT .Pozdrawiam
    2/3/18
  • studentAWL

    Dzień dobry :)! Jeśli chodzi o studia cywilne nie mogę się zgodzić, z wcześniejszymi komentarzami. Wykładowcy wymagają, żeby mieć dobre oceny naprawdę trzeba się nagimnastykować.
    2/2/18
  • Ten, któremu sie chce

    Hej, chciałem sie dowiedzieć czy ta szkoła jest dobrym przygotowaniem dla przyszłego oficera. Temat wojska nie jest mi obcy, ale nikogo ze znajomych w tej szkole nie mam, więc stąd wątpliwości. Czy zajęcią są na poziomie odpowiednim, czy może żenada? Nastawienie na teorie, praktykę, czy odpowiednio wypoziomowane? Jak wyglądają możliwości po ukończeniu tej uczelni? Byłbym wdzięczny za jakieś rzetelne informacje :)
    2/1/18
  • Chętny student

    Cześć, chciałbym iść na AWL i robie wszystko by tam się dostać. Oddaje krew zeby miec książeczkę dawcy krwi, kurs KPP oraz myślę nad kursem strzeleckim bo za to wszystko są punkty przy rozmowie kwalifikacyjnej, a testy sprawnościowe nie będą dla mnie rzadną przeszkodą. Dajcie mi tylko znać co z maturą, nie mam umysłu do ścisłych przedmiotów wiec chce na maturze pisac HIS, czy to wystarczy zeby sie dostac i jeszcze utrzymac na studiach ? Dajcie swoją opinie. Z góry dzięki :)
    1/26/18
  • ktoś

    Uwielbiam te pomyje..... myślę, że dla Was nie stworzono jeszcze uczelni godnej Waszych kompetencji... nawet Harvard dla elit tego typu jest niczym. A propos prezentacji, to nawet to niektórych przerasta...
    1/26/18
  • Maturzysta

    Czy mam szansę się dostać na AWL zdając na maturze tylko 2 języki na poziomie rozszerzonym?
    1/18/18
  • Student

    Ta uczelnia to dramat i dno. Dno dna, a nawet gorzej, jedyne czego się nauczysz to prezentacje w PowerPoincie nic więcej nic mniej. Wykładowcy za nic mają studentów cywilnych, i nawet nie wiedzą kiedyi czy wgl są zaliczenia modułów, a potem piszesz ten sam egzamin po 3 razy... Żenada. Przepływ informacji? Jaki przepływ??? Nie mozna się niczego dowiedzieć, nikt nic nie wie a w dziekanacie tak samo. Prowadzący zajecia nie potrafią przekazac wiedzy, a raczej tego co uważają za wiedzę. W planie dają zupelnie nie potrzebne przedmioty byle by tylko wykładowvy mieli pracę. Jedyne co wyniosę z tej uczelni to nerwica i że wiekszość ludzi robi wszystko po najmniejszej linii oporu. Jak macie większe ambicje, yo ODRADZAM, 3 lata życia stracone.
    1/11/18
  • Johny

    Cześć, planuje się wybrać na AWL czy może ktoś mi powiedzieć ja wygląda jeden dzień z życia na tej uczelni? Jak wygląda sytuacja z wolnym czasem, weekendami czy są wolne można wrócić do domu? Jaki kierunek polecacie? Jak z pracą po tych studiach przydzielają Cie do jednostki odgórnie czy można sobie "wybrać"? Co z misjami? czy jesteś zmuszony prędzej czy później wyjechać? i ogólnie czy fajnie czy nie polecacie :D
    12/30/17
  • Eniuu

    Ja tam polecam , matma i język - wysoki poziom i jest ciężko zdać. Resztę na luzie. To jest przynajmniej moja obiektywna opinia ;) - student 2 roku :)
    12/18/17
  • Katarzyna

    Na pewno piszą pchory z AMW I WATu, ale mają rację... niestety. Teraz wybrałabym jednak WAT i miała GODNE wykształcenie, a nie jak kolego wspominał spiny o nic i TOTALNY BRAK WOLNEGO CZASU.
    12/17/17
  • Studentka prawa

    Witam, w czerwcu bronię pracę magisterską i chciałabym wybrać się na uczelnię na korpus sprawiedliwości i ochrony prawa- w zamyśle zostanie prokuratorem wojskowym. Może mi ktoś powiedzieć jak to wygląda.
    12/15/17
  • Hipolit

    Unitarke przeżyłem teraz miałem szczęście. Wkurzało mnie w wsowl ciągle olewanie pchorow i spiny o nic. Nie wspominając o braku czasu wolnego.
    10/10/17
  • Ulub

    Każdy ocenia wg siebie. Ja mam takie lekkie wrazenie, że ktoś tutaj promuje swoimi wpisami WAT i Gdynię.... zbyt czesto pojawiaja się nawiązania do tych uczelni, żeby to był przypadek.
    9/20/17
  • As pik

    Cześć, myślałem o studiowaniu zarządzania (dowodzenia) jako żołnierz. Czy bez matmy, fizyki, chemii czy informatyki można przejść? W internecie widzę sprzeczne informacje, gdzieś czytałem, że może być wos. Zawsze marzyłem o karierze wojskowej, a za rok zdaje maturę, jednak pomimo umiejętności logicznych i lingwistyczych nie jestem wystarczająco dobry z żadnego ze ścisłych przedmiotów aby zdać rozszerzenie. Czy któraś uczelnia wojskowa oferuje w ogóle karierę żołnierską bez wymogu mat/fiz/chem/inf? Dzięki z górę za info. Pozdro
    9/4/17
  • Dominika

    Hejka! Może mi ktoś powiedzieć jak wyglądają studia cywilne (WSOWL) na kierunku zarządzanie ?
    7/23/17
  • Piotr

    Wybierz WSOWL-więcej wojska
    7/21/17
  • przyszłastudentka

    Ludzie pomóżcie! Mam ogromny dylemat, dostałam się do WAT i WSOWL, nie mam pojęcia, którą z uczelni wybrać (obie na studia wojskowe). Widzę, że opinie są zróżnicowane i proszę o pomoc ludzi, którzy mieli styczność bądź maja z tymi szkołami! Liczę na wasze plusy i minusy oraz szczegółowe opinie, to decyzja na całe życie :( Z góry dziękuje.
    7/21/17
  • Adam Kuśnier

    Całe szczęście od października mogę się przenieśc do Gdyni. Przynajmniej poziom wyższy ... a jak nie to WAT.
    6/24/17
  • andrzej

    Pójdziecie tam tylko po to żeby na 2 albo 3 przed obroną uwalił was durny Zbigniew Ś. który uważa się za króla tej uczelni, a jego szacunku do kobiet lepiej nie będę pisał. Szkoda że dobra zmiana nie usuwa takich ludzi.
    6/13/17
  • nazgul65

    Zajecia z angla z panem B.genialne! Nie dosc ze kolo swietnie uczy to jeszcze masakruje wiedza. Powinien wykladac nie tylko jezyk. Wiecej sie nauczylem u niego z terroryzmu i polityki zagranicznej po angielsku niz przez cale studia u kogos innego. Wkur...tylko ze jest bardzo wymagajacy bo tylko u niego musialem sie uczyc XD ale zmusil mnie do mowienia i po roku u niego jest lepiej niz przez xlat szkol no i wywalczylem 3.5 XDXDXD
    6/6/17
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    5/28/17
  • Rafał Lewkowicz

    Szkoda, że większośc osob ktora idzie tam na oficerke nie uwzględnia ze jest to WOJSKO i w gdy w przyszlosci wybuchnie WOJNA to będą musieli dowodzic wojskami i byc moez ginąc za Ojczyzne. mysla tylko o szybkich emeryturkach i sielance. MASAKRA! po co się pchacie w takie bagno skoro nie uwzgledniacie takich aspektow. Wojsko nie jest dla mądrych ludzi tylko dla inteligentnych...
    5/28/17
  • kadet

    rozszerzenie na poziomie 85% ang i mat((lub fiz,chemia)
    5/28/17
  • heski

    Cześć powiedzcie czy ciężko jest się tam dostać, chodzi mi o wyniki matur czy trzeba mieć bardzo dobrze zdaną maturę ?
    5/24/17
  • orfeo

    uczelnia nie dla mięczaków, ale mi pasuje
    5/11/17
  • Oficer

    Stracone 5 lat na wojskowych... W wojsku gdy widzą oficera po WSOWL od razu przerzucają go na drugi koniec polski za biurko... Eh...
    5/11/17
  • ObecnyStudentWat

    Nie wiem czemu jest taki popyt na tą uczelnię? Po szkole jedyne czego cię nauczą to, że jesteś ciągle przestraszony i twój los zależy od starszych stopniem przełożonych. Ciągłe rejony, mycie kibli i prawie 0 nauki. Jak chcesz w woju całe życie siedzieć za biurkiem na jakiejś wiosce to zapraszam. Po roku (całe szczęście) złożyłem papiery na WAT i się dostałem. Zupełnie inny poziom i ludzkie podejście, a nauki nie jest wcale tak dużo, ale trzeba się przyłożyć. WSOWL w żadnym wypadku jak nie chcecie zepsuć sobie życia. Koledzy z Pomorza mają takie samo zdanie jak Ja. Nie żałuję tylko unitarki na WSOWL było na prawdę fajnie :), poźniej tylko gorzej...
    5/11/17
  • kierunki - ?

    dlaczego o kierunku inżynieria bezpieczeństwa oni piszą jako o inżynierii wojskowej? drugie pytanie: czy Dowodzenie to kierunek zarządzanie?
    5/8/17
  • rafal

    ahad dlaczego ?
    2/22/17
  • ahad

    Wojskowe to porażka.
    2/18/17
  • rafal

    a znacie może jakąś dobrą uczelnie ze studiami wojskowymi? chodzi mi o wojska lądowe
    2/16/17
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    2/9/17
  • rafal

    Jestem a klasie maturalnej, chcę iść na studia wojskowe do WSOWL ale nie wiem jaki zawód będę mieć po studiach
    1/25/17
  • nnaannanan

    powie mi ktos wiecej o tej szkole, chodzi mi o to jak wyglada dzien, czy mieszka sie w akademiku itp.
    1/25/17
  • florian

    Jak ktos lubi dryg wojskowy, nie lubi sam mysleć, lubi sie godzic na wszystko, co powie góra, nie lubi być indywidualista, lubi mieć zapewniony socjal, nie lubi wielkich wyzwań, - t uczelnia dla niego.
    1/20/17
  • aga22

    Witam jestem jeszcze w gimnazjum i nie wiem czy iść do tej szkoły.. :/
    1/19/17
  • ona 0998

    Jeśli nie chcesz żałować swojego wyboru to nie idź na tą uczelnie!!!!!!!!!!!!!!!!!Wykładowcy są straszni, uważają się za wielkich panów, nigdy nic nie wiadomo, możesz zostać skreślony z listy studentów bo któryś z wykładowców zgubił ,np. twoją pracę zaliczeniową. Za to nauczysz się idealnie robić prezentacje i tylko tyle. Uważają ,że nikt nie musi studiować a jeśli jesteś studentem zaocznym to Twoje pieniądze starczają tylko na waciki ( slowa wykładowcy) , a na uczelni jest zimno, nie ma mydła, a czasem nawet wody w toalecie. Natomiast jeśli jest jakaś dziewczyna w ciąży to może zapomnieć o jakiś ulgach, musisz chodzić na wszystkie zajęcia,a jak już masz termin porodu i w tym samym momencie zaliczenie to zamiast na porodówkę to na uczelnie !!
    1/18/17
  • Gajowy

    Witam.Jak wspomnial Szabla 83',to miejsce dla ludzi z jajami a nie mazgaji.W zeszlym roku mialem okazje odwiedzic "Stary ZMECH".Zbiera sie na placz,te luzaki i baranki chodzace bez celu nie dbajace o wyglad i mundur.Widac kilkoro/wliczajac kobiety/,ktorzy maja cel w zyciu i ambicje.Ze starych czasow potrzeba jeden pluton aby reszte rozpedzic po placu aby mogli sobie poplakac.Polecam dla ambitnych. Gajowy
    10/7/16
  • maturzystka

    zdaję maturę w tym roku i zastanawiam się co dalej... jestem na mat-fiz-ang(zdaję wszystkie 3 rozszerzenia). od zawsze lubiłam rzeczy "z jajami". mam licencję skoczka spadochronowego, także jakieś skoki czy nurkowanie mnie nie rusza. Pytanie jak wygląda kwestia kobiet na studiach wojskowych? każdy mi mówi, że mnie tam zniszczą(chociaż nie należę do tych delikatnych..). Proszę o jakąś odpowiedź czy warto próbować..
    9/15/16
  • Ulfrbjorn

    Witam - jestem inżynierem automatykiem (niedługo magistrem). Chciałbym się spytać czy lepiej starać się o miejsce w studium oficerskim czy iść na pełne 4 lata razem z "młodszymi" bo nie mogę się zdecydować. Pozdrawiam
    8/26/16
  • sylwia1

    A jak wyglądaja zajęcia z języka obcego?
    8/21/16
  • ja092

    Nie polecam tej uczelni jesli chodzi studia niestacjonarne cywile. Wykładowcy są chamscy, cały czas powtarzają,że nie jestesmy sponsorami, mówia coś innego a na kolejnych zjazdach oczekują od nas całkowicie czegoś innego. Mimo ,że wszyscy pracuja nie miałam wolnej chwili od robienia prezentacji
    8/21/16
  • Marceli

    Witam , jakie kursy , certyfikaty dają duże plusy do dostania sie do WSOWL ?
    8/9/16
  • seba

    Witam . Zamierzam iść na Zarządzanie do WSOWL ktoś coś mi może powiedzieć ciekawego na temat tego kierunku ?
    8/3/16
  • seba

    Witam . Zamierzam iść na Zarządzanie do WSOWL ktoś coś mi może powiedzieć ciekawego na temat tego kierunku ?
    8/3/16
  • L

    Ktoś jest na studiach cywilnych? Wykładowcy też tacy tragiczni?
    7/22/16
  • Żaneta

    Cześć :) Chce udać się do uczelni i mam kilka pytań na temat rekrutacji i szkoły czy znalazłaby się osoba, która poza forum udzieliła mi odpowiedzi ?
    7/6/16
  • Faja

    Przeczytałem komentarze i stwierdzam ,że są jak nasze życie czyli zgodne z prawdą i nie zgodne . Zgadzam się się opinią gostka nick szabla 83 i dodaję ,że osoby nieumiejące pływać zamiast biegać na zaprawie - a była ona męcząca- po stopieniu pierwszego lodu na otwartym basenie zasuwali na naukę pływania - temp.wody w granicach 13-15 stopni . Osoby ukrywające się na zaprawie w razie ich wyczajenia ,po zajęciach biegali z plecakiem trzy razy dłuższy dystans. Zajęcia teoretyczne i praktyczne na Rakowie i w okolicy Lasu Malin odbywały się niezależnie czy było plus 40 stopni czy minus 30 stopni . Rejony kompanijne musiały ślnić a zewnętrzne wysprzątane na zicher . Na sale wykładowe , jeśli były w innym budynku biegało się a spacerowało z panienką . WYCHOWANIE FIZYCZNE TO BYŁ KOSZMAR i jako były absolwent - w chwili obecnej emeryt- oceniam ,że wykładowcy - z jednym czy dwoma osobami - to były największe chamy i sadyści .Jeden z nich powiedział nam na początku słowa , które pamiętam do dzisiaj cytuję " Podchorążowie , zrobię z Was małpy " i skurczybyk dotrzymał słowa . Był sadystą o czym mu powiedziałem jak spotkaliśmy się na innej szkole . On i ja nie byliśmy już wojakami . Był sadystą ale nie wyzywał nas od " ch.......w itp. Czynił to jego kolega pan H - kawał bydlaka . Innych wykładowców wspominam z sympatią i pomimo ,że dawali nam wycisk to nigdy nie poniżali . Ma rację SZABLA 83 , ZMECH skończył się wraz z brązowymi butami . Ostra Góra to był o ile pamiętam marsz z Kudowy lub Dusznik a tam namioty i dyżury nocne w nich ,żeby było ciepło w nocy . Pomimo ,że mam jeszcze absolwentkę innej uczelni to Zmech wspominam ze szklistymi oczami . To był pot , łzy , nieraz krew na rękach i nogach jak choćby podczas marszu na 40 km , strach przed skokami czy pływanie na BWP w Nysie ale na końcu uśmiech z powodu gwiazdek na pagonach po wcześniejszym treningu pod wzrokiem pułkownika Jana Kowalczyka . Pozdrawiam prawdziwych zmecholi a nie przyszywanych.
    7/2/16
  • szabla 83'

    Moi Drodzy, znam szkołę od podszewki. Oczywiście rozumiem tych, którzy opisują chamstwo wykładowców wojskowych, ale to nie jest natura wojska tylko człowieka. Pisze ktoś o chamach z zakładu WF, no znam ich wszystkich i wielu jest normalnych i sympatycznych. Jak to ludzie. Mnie irytują podchorążowie, którzy nazywają sie Zmecholami . Piszę więc aby wyjaśnić: jak było na szkole a jak jest: 1. Zmech skończył sie wraz z brązowymi butami 2. My je.... słuzby, warty, poligony, rejony, ratownika na basenie, laborantówm na hali sportowej a wy po południu zajadacie się w MC Donalds i u chińczyka. 3. My w Ostrej Górze pod namiotami na obozie narciarski a wy w pensjonacie pod ciepłą pierzyną. 4.My na zajęcia Starem wy autokarem Mercedsea. 5. My żołd, który starczał na kilka paczek fajek, a wy żołd w wysokosci średniej krajowej. 6.My z buta z dworca do szkoły wy taksówkami. 7. My skoki spadochronowe, pas taktyczny, a wy uganiacie się z rgd 2 po byłym WPSO-wiecie co to w ogóle jest? 8. My 3 km z bronią w opinaczach i hełmie, wy w butach Nike pętelka z wielkim stękaniem oszukując wufistę robiąc skróty koło hipodromu. 9. My na basen na służbę wy na basen pluskać się z kaczuszką 10. My pływanie w moro w stawie a wy w basenie 11. My całe 4 lata w jednych opinaczach i kleksach a wy Magnumach 12 Nas na pododdziale 200 ludzi, 16 w izbach na piętrowych wozach, wy na tapczanikach w ile osób? 13. My przepustki jak zasłuzyliśmy wy wychodzicie jak chcecie. 14. My z WSW wieczna spina, wracając z imprezy wieszalismy ich bandaze na szlabanie, rano nasz ukochany komendant je sciągał. Nikt nie dał sie złapać a wy tyłkami trzęsiecie jak widzicie żetony pod szkołą. 15 My nie piliśmy wódy w parku, sznowaliśmy naszych sąsiadów z okolicy wy co robicie? i tak w nieskończonosć można. Reasumując, ogarnijcie się i wreszcie pokażcie że jesteście facetami z WSOWL a nie chłopcami z plecaczkami wz 93 przechadzajacymi się parami po mieście. Nie dziwi mnie więc że wykładowcy z WSOWL mogą być sfrustrowani. Też bym był. I jeszcze do oststniego rocznika, nie róbcie bydła w noc przed promocją, pierwszy stopień oficerski zobowiązuje. czołem
    5/18/16
  • Mateusz

    Studiowałem na tej uczelni na WZ i moja opinia pod względem studiów cywilnych jest taka: szkoła się rozwija, podobno planowane są nowe kierunki...stale poszerzająca się "cywilna" kadra naukowo-dydaktyczna dzieki czemu zajęcia są prowadzone na prawdę fajnie i ciekawie. Wizualnie także z każdym rokiem co raz lepiej - wszystko wyremontowane, odnowione... moim zdaniem warto.
    3/31/16
  • student

    Witam wszystkich. Chciałbym się dowiedzieć jaką drogą mogę wstąpić do WP po zdobyciu tytułu magistra na PWr. Kilka lat temu próbowałem dostać się na WAT, ale się nie udało i tak myślę o WSO WL. Chciałbym się dowiedzieć jakie są procedury wstąpienia do armii, gdy już ma się studia wyższe. Oczywiście interesuje mnie stopień oficera.
    2/2/16
  • student

    Witam wszystkich. Chciałbym się dowiedzieć jaką drogą mogę wstąpić do WP po zdobyciu tytułu magistra na PWr. Kilka lat temu próbowałem dostać się na WAT, ale się nie udało i tak myślę o WSO WL. Chciałbym się dowiedzieć jakie są procedury wstąpienia do armii, gdy już ma się studia wyższe. Oczywiście interesuje mnie stopień oficera.
    2/2/16
  • Arch

    Hej jestem ciekawa jakie możliwości oferują studia podyplomowe. Z zawodu jestem konstruktorem a od 8 lat pracuję jako architekt. Czy studia podyplomowe na tej uczelni coś by mi dały, inne perspektywy pracy ?
    1/26/16
  • Oficer MW

    Chciałbym i ja opisać moje wrażenia po ukończeniu WSO WL we Wrocławiu. Na wstępie chciałbym dodać, że jestem absolwentem 12-to miesięcznego Studium Oficerskiego z wypustu 2008. Moje wspomnienia mogę opisać jednym słowem: koszmar. Przed wstąpieniem do WSO pracowałem w aptece (bo z "cywila" jestem farmaceutą), więc wojsko mi życia nie uratowało, bo zarobki i były dość wysokie i ode mnie każdy pacjent oczekiwał kultury i prefesjonalizmu; chciałem bardziej spróbować czegoś innego w życiu. No i tu nastąpiło gwałtowne zderzenie z rzeczywistością "na Czajkowskiego": w WSO WL panuje atmosfera wiecznego strachu: przed przełożonym, przed podejmowaniem decyzji, etc. i wszechogarniający chaos. Dodać do tego wykładowców, którzy traktują cię jak bandytę - to całość tworzy naprawdę czarny wizerunek WSO. A`propos wykładowców: z nielicznymi wyjątkami - największe chamy i prostaki to instruktorzy wf. Podobnie jak znaczna większość tamtejszej kardy - egocentryzm, wyładowywanie własnych frustracji i niepowodzeń na podchorążych. Wykładowcy na każdym kroku udowadniają Tobie jak mało znaczysz, jak niewiele wiesz i jak nic sobą nie reprezentujesz. I oczekują szacunku! W czasie studiów farmaceutycznych miałem psychiatrię kliniczną i muszę Wam powiedzieć, że część kadry wykładowczej nie dopuściłbym w ogóle do działalności dydaktycznej z młodzieżą ze względu na liczne zaburzenia - gdzie megalomania jest najłagodniejszą formą. Ogólnie to 12 miesięcy spędzone W WSO można by skompresować do maksymalnie 2 - jeżeli usunęło by się wszystko to, co zbędne. I na koniec jedna rzecz, która mnie od zawsze nurtowała: zakaz przechodzenia przez plac apelowy. Nie wiem...może on jest jakiś promieniotwórczy??? Takich głupizn rodem z WSO jest oczywiści znacznie więcej, to tylko promil przykładów.
    1/8/16
  • oleg

    proszę o informacje o studiach na tej uczelni, opcja cywilna logistyka
    10/28/15
  • Jodel

    Jako były student studiów mgr niestacjonarnych na tej uczelni z przykrością stwierdzam, że uczelnia reprezentuje żenujący w większości przypadkach poziom nauczania, jak już ktoś wcześniej napisał zajęcia są monotonne, bardzo podobne do siebie, jakby tworzone na siłę. Kadra to w większości tzw. beton wojskowy bądź osoby olewające jakiekolwiek przejawy ambicji. Liczy się tylko formułka ze slajdów. Wiązałem zdecydowanie większe oczekiwania, niestety nie sprawdziło się.
    9/9/15
  • BN

    kto jest na Bezpieczeństwie Narodowym??? Jak jest? Czego się spodziewać na pierwszym roku?
    8/6/15
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    7/29/15
  • Ana

    Witam ;) Chciałam spytać jak dokładnie wyglądają testy sprawnościowe.
    7/28/15
  • Pavulon

    Uczelnia tragiczna. Osobom z jakimikolwiek ambicjami zdecydowanie odradzam. Organizacyjny i kadrowy BETON z wojskowym zbrojeniem który panuje na tej "uczelni" potrafi doprowadzić do apopleksji. Cywile są traktowani jako źródło zarobku. Studia są niesamowicie monotonne-przez dwa lata ciągłe wałkowanie tych samych przepisów, ustaw i zarządzeń, tylko przedmioty zmieniały nazwy. Bogu dzięki spędziłem tu tylko dwa lata na mgr. Uważam te lata za stracone. Dyplomem nawet podetrzeć się nie da bo papier sztywny.
    6/29/15
  • WSOWL

    Tak, studia cywilne stacjonarne są bezpłatne. Zapraszamy
    6/18/15
  • beeng

    Chcę zapytać, czy studia cywilne stacjonarne są bezpłatne ?
    5/27/15
  • jam w kamaszach

    Wszystkie pytania odnośnie rekrutacji można znaleźć na stronie szkoły. Co do życia na szkole to trzeba samemu skosztować- bywa fajnie i bywa bardzo niefajnie. Można troszkę porównać do takie 5-letniej zety. Jest za to kasa i trochę zabawy... Jeżeli chodzi o pracę po szkole, to kwestia jest wyjaśniana na 5 roku- każdy dostaje przydział. Studia cywilne to raczej te same bzdury co na wszystkich uczelniach z tymi kierunkami...
    5/25/15
  • Kamil

    Mam pytanie jakie głównie przedmioty są brane przy rektutacji, i czy mają one duże znaczenia na przyjecie na studia? Jak wyglądają te studia?
    5/12/15
  • Administrator

    komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu
    4/13/15
  • tak

    jaka praca po tej szkole ? na kasie w biedronce ?
    3/22/15
  • alvin

    szkoda, że większość wpisów to pytania od nas, maturzystów, a mało jest takich rzetelnych opinii od studentów, ja naprawdę chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o studiach tutaj zanim zloże dokumenty, mnie interesują studia cywilne, bezpieczeństwo wewnętrzne - i jak jest???
    2/25/15
  • nico

    mam pytanie odnośnie różnych uczelni wojskowych > Czy mogę składać podanie do dwóch różnych uczelni wojskowych >?
    2/25/15
  • zawiedziony

    widze ze wiele osób na tym forum nie ma nawet zielonego pojecia gdzie chca startowac,do jakiej szkoly;-)to szkola wojskowa,w czasach dzisiejszego wojska nie licza sie umiejetnosci tylko tzw "plecy",wiec nie martwcie sie co macie z matury,jaki przedmiot wybrac,tylko ludzie uruchamiajcie kontakty!jestem żołnierzem zawodowym od 10 lat,ostatnio byłem na egzminach na studium oficerskie 6 miesieczne i co???no nic!pomimo tego ze spelnialem wszystkie mozliwe kwalifikacje,studia logistyczne ktore kosztowaly mnie 6 lat wysilku a o pieniadzach nie wspomne,jestk angielski STANAG 2222 zdany,uzyskałem prawie maksymalna ilosc punktow ktore mozna bylo zdobyc a na liscie osób ktore sie dostaly mojego nazwiska BRAK;-)wiec posłuchajcie starszego kolegi,szukajcie ustawionych znajomych,takich bedacych w stanie załatwic dostanie sie do tej szkoły bo całe egzaminy to JEDNA WIELKA LIPA!!!
    11/26/14
  • Pechor

    Co wy tutaj wypisujecie. Czy w ogóle ktoś z was studiował lub studiuje na tej uczelni? Widzę że ktoś tutaj wypowiadał się na temat sprzętu. Na szkole go nie ma! A jak już jakiś jest, to stary przedpotopowy (np narty na których "uczyło" się jeździć chyba z 20 roczników) lub jest nie wypożyczany. W tej szkole mają człowieka za nic. I kto tutaj piszę że nie odstaje od szkół zachodnich? Na jakiej podstawie to stwierdził? Czyżby sama kadra szkoły wypisywała o niej opinie żeby przyciągnąć studentów i zgarnąć więcej kasy?
    11/24/14
  • fh

    Mam pytanie o to jak wygląda życie na WSO, tzn, czy mieszkamy na terenie uczelni i wychodzimy tylko na przepustki, czy mogę mieszkać w swoim mieszkaniu, a jeśli nie to czy weekendy/święta są dla mnie?
    11/16/14
  • Patryk

    Mam pytanie o to jak wygląda życie na WSO, tzn, czy mieszkamy na terenie uczelni i wychodzimy tylko na przepustki, czy mogę mieszkać w swoim mieszkaniu, a jeśli nie to czy weekendy/święta są dla mnie?
    11/12/14
  • kary

    czy na studiach wojskowych - za free dostaje się wszystko??? plus jeszcze kasę?? patrze na ich stronkę i wygląda to dobrze,
    11/12/14
  • Patryk

    Mam pytanie o to jak wygląda życie na WSO, tzn, czy mieszkamy na terenie uczelni i wychodzimy tylko na przepustki, czy mogę mieszkać w swoim mieszkaniu, a jeśli nie to czy weekendy/święta są dla mnie?
    11/12/14
  • kamil

    Cześć, mam pytanie jak wygląda rekrutacja na studia wojskowe, a konkretnie na bezpieczeństwo narodowe? jak dobrze trzeba zdać maturę i co przygotować na egzamin sprawnościowy? I jeśli ktoś jest na tym kierunku, to czy poleca wgl, czy jest jakaś szansa na dobrą pracę po tym? :D Pozdrawiam i z góry dzięki ;)
    11/10/14
  • gal anonim

    Do tych co dostali się na studia wojskowe. Jak bardzo liczy się matura? nie mam szans jeżeli nie zdaje na poziomie rozszerzonym mat, fiz, chem albo informatyki? Jestem w liceum na profilu humanistycznym ale jestem bardzo sprawny fizycznie. czy mam szanse się tam dostać jeżeli testy sprawnościowe pójdą mi śpiewająco ?
    9/29/14
  • don huan

    a największy pozytyw to taki, że laski na nas lecą na maksa :-)
    9/29/14
  • damian

    witam. chciałbym sie dowiedzieć jak jest z nauką w studium oficerskim. Jak wygladają dni wolne. czy jest ustalony jakiś dzień wolny i można jechać do rodziny, czy zakaz wyjazdów?
    2/25/14
  • studentka

    jestem na pierwszym roku cywilnych studiów stacjonarnych, kierunek bezpieczeństwo narodowe :) jak dla mnie szkoła jest naprawdę super, nie żałuję że tutaj przyszłam. na cywilnych nie ma takiego nacisku na WF, po prostu jest on na I roku tylko na zaliczenie. szkoła ma swój klimat i to mi się w niej podoba. jeśli chodzi o przedmioty to na I roku mamy jeden tak jakby "wojskowy" - teorię bezpieczeństwa, bardzo ciekawie prowadzoną z resztą :) poziom trudności nie jest zbyt wygórowany, choć różnie to bywa, niektórzy znajomi mają problemy, ale ogólnie szczerze polecam! jestem w 100% zadowolona :D
    2/3/14
  • zainteresowana

    Pytanie co do uczelni. (wojskowe, nie cywilne) Czy ciężko przebrnąć przez testy sprawnościowe? Jak wygląda kształcenie pod kątem fizycznym? Ciężko przetrwać? Jak rozkłada się plan zajęć w ciągu dnia/tygodnia? Dziękuję z góry :)
    1/20/14
  • wychowanie fizyczne

    czy tutaj mają kierunek Wychowanie Fizyczne??? bo patrze na ich strone i sie gubie normalnie, jakis bełkot, sam tekst, a nie widze kierunków ani specjalności,
    5/27/13
  • vix.

    chcialam zapytać czy na bezpieczeństwo narodowe na wyzszej szkole oficerskiej też są testy sprawnościowe? oO coś mi się takiego obiło o uszy ale wydaje mi się to absurdalne.
    4/30/13
  • Tomek

    będę tu składał dokumenty po maturze, mam nadzieję, że się dostanę, bardzo bym tego chciał. Studia w Wyższej Szkole Oficerskiej Wojsk Lądowych im. Gen. T. Kościuszki we Wrocławiu to moje marzenie :)
    4/16/13
  • ANTEK

    PODOBNO WTEJ UCZELNI PROWADZI ZAJECIA JAN W. ZANDARM PLK.DR MIALEM Z NIM KIEDYS NIEMAŁE PRZEBOJE, W WOJSKU TO KAWAL ....... I PODOBNO BARSZO KOCHA PIENIAZKI
    3/4/13
  • kiwi

    Czym się różni studium oficerskie 12 miesięczne od tego 8,5 czy 3 miesięcznego? i co po takim studium mamy? jest tu ktoś, kto skończył takowe? ;p
    2/18/13
  • poldek

    ciekawi mnie jak wyglądają zajęcia w takiej szkole.. czy rzeczywiście jest dużo zajęć fizycznych, czego się uczą na takich kierunkach i co później można robić. Może ktoś po takiej szkole by mnie uświadomił? :P
    1/29/13
  • lalka

    Jeżeli ktoś ma problemy ze zdrowiem to będzie ciężko raczej. Bo tego typu uczelnie są nastawione na aktywność fizyczną. Moja koleżanka musiała zrezygnować bo okazało się, że ma problemy z sercem. nie wiem, musiałabyś się dokładnie dowiedzieć na miejscu
    12/19/12
  • kajka

    Jestem ciekawa, czy osoba mająca problemy ze zdrowiem (zwolniona z zajęć wf-u od paru lat) ma możliwość podjęcia studiów cywilnych, a dokładniej socjologii? Czy obowiązkiem jest udział w zajęciach sportowych, sprawnościowych itd.?
    12/13/12
  • moniczka

    Zawsze mnie zastanawiało jak wygląda nauka w tego typu szkole. Co trzeba robić, jak prowadzone są zajęcia. Czy w tej szkole obowiązują jakieś specjalne stroje?;p proszę, powiedzcie coś na ten temat ;)
    11/4/12
  • Damian

    Właśnie mnie interesują studia cywilne na tej uczelni. Czy ktoś może o nich coś więcej powiedzieć? Czy jest się również skoszarowanym i rygory takie same jak na wojskowych?
    10/28/12
  • sowa

    Ta uczelnia nie tylko pomaga zdobyć wiedzę i umiejętności, ale też kształci charaktery studetów. Dobra dla ludzi o silnej woli i dużej determinacji. Wykszałciła wielu utalentowanych studentów. Ale jak się podejmowanie wyzwanie studiowania tutaj to trzeba się przygotować że łatwo nie będzie :)
    8/11/12
  • jes

    cywilne o profilu wojskowym? Tak się zastanawiam co po tym można robić... Bo skoro już iść do tej szkoły to wdaje mi się że najlepiej na niecywilne.. I jak tam wygląda sprawa płci pięknej? Zdaję sobie sprawę z tego że pewnie jest w mniejszości, ale głównie chciałabym wiedzieć czy na zajęciach sportowych są takie same wymagania?
    7/18/12
  • Zofja

    A jak wygląda studia na kierunku zarządzanie lub socjologia? Sa to studia cywilne, więc czy są tam jakieś wojskowe przedmioty? Cieżko jest sie tam dostać w ogole? Chciałabym studiować na wojskowej uczelni ale nie wiem czy sobie poradzę..
    7/9/12
  • ale dowaliles

    breee - ale dowaliles panience, ale dobrze, masz racje, chlopaki sa u nas do rzeczy, to uczelnia na poziomie, wiec i oczekiwania wobec drugich polowek mamy wysokie
    6/4/12
  • sexi-flexi

    a są tam fajne towary? co działa na facetów tej uczelni? przygarnelabym jakiegos przystojniaka
    5/25/12
  • dumnie

    Jak już się dostajesz na wojskowe, to żyjesz jak pączek w maśle. Tylko weź się tam dostań - to nie takie proste. Najwyższej jakości jednostka wojskowa, szkoląca światowej klasy specjalistów, brzmi dumnie ?
    5/1/12
  • znacząco?

    W polskiej armii generalnie brak sprzętu, ale akurat w szkole jest raczej wszystkiego pod dostatkiem, chyba, że nie wiem o czymś. Przepustki. " kieszonkowe" , a za mundury panny sznurem - wszystko jak w bajce, oprócz nauki :)
    4/2/12
  • pręt

    Widzę ewidentny postęp w rozwoju placówki jak i samej strony, to bardzo dobrze, bo mimo, że wojsko, to strasznie zawodził wywiad - system informacji. jakkolwiek by na to wszystko nie spojrzeć, to najlepsza placówka specjalistyczna w naszym kraju i nie odstaje znacząco od szkół zachodnich
    3/31/12
  • student

    Jak wyglądają studia cywilne na tej Uczelni? Jaki jest poziom tych studiów? Czy jest później możliwość zatrudnienia tylko w strukturach MON-u czy w cywilu także?
    3/22/12
  • oburzony2

    Nie gramy w "tysiąc pytań do oburzonego". Wojskowe różnią się tym, że to oni Ci płacą, a nie Ty im + lepsza jakoś kształcenia. Matura to akurat wystarczy, żeby była zdana jakoś w miarę , reszta to testy sprawnościowe - ludzie przygotowują się po dwa lata.
    3/21/12
  • do oburznego

    Czesc, jesli znasz dobrze te uczelnie, napisz prosze cos wiecej na temat studiow cywilnych, czym one sie roznia od wojskowych i jakie ma to znaczenie z punktu widzenia maturzysty, mowiac prosto, co mam wybrac i dlaczego akurat np. wojskowe? napisz jeszcze jaki kierunke studiujesz i na ktorym roku? pozdrawiam, adrian
    3/11/12
  • oburzony

    Najlepsza uczelnia w Polsce, bez dwóch zdań, klasa sama w sobie, nie rozumiem zupełnie oceny. Chyba wypowiadają się ludzie z zerowym pojęciem jak wygląda struktura, sama uczelnia, kształcenie i kadra.
    3/11/12
  • officcer

    Pewne miejsce w wojsku po tej uczelni. Kadra na najwyższym poziomie. Uczniowie też najlepsi z najlepszych, przechodzimy przez selekcję trochę jak w filmach since-fiction . Spróbuj, a się przekonasz. Zachęca \"kieszonkowe\"
    2/24/12
  • wwl

    WSOWL to specyficzna uczelnia. Zależy czy interesują Cię studia cywilne czy wojskowe na niej, są odpowiednie zakładki z opisami na stronie. Moim zdaniem studia cywilne na tej uczelni to głupota, aczkolwiek jak kto woli
    2/17/12
  • marcin

    interesuje mnie inżynieria bezpieczeństwa w systemie studiow stacjonarnych, bede wdzieczny za opinie od studentow starszych lat, jak wygladaja studia na pierwszym roku, stopien trudnosci, podejscie kadry, nastawienie wykladowcow do studentow, poziom jezykow obcych, mozliwosc wymiany zagranicznej i wszystko inne, co wazne wedlug was, a dla mnie pomocne, z gory dzieki
    2/16/12
  • Alf

    siedze na ich stronie internetowej i nie moge znalezc kierunkow z opisem, nie ma normalnie wykazu, co mozna u nich studiowac, moze mam pomrocznosc jasna, jelsi tak to podpowiedzcie, bo juz sie wkurzam
    2/16/12
  • ?

    Mnie interesuje na jakich warunkach istnieje ta współpraca z PWr ? Słyszałem również, że ciężko się dostać na studia wojskowe, bo połowa miejsc jest \" zarezerwowana\" dla rodzin generałów etc..
    2/12/12
  • wojskovy

    Najlepsza uczelnia wojskowa w kraju . Współpracują z politechniką, kształcą naprawdę dobrych i światłych ludzi, do tego szkolą doskonale. Bardzo trudne testy i ograniczona ilość miejsc na rok, aczkolwiek pewna praca po studiach. Samo studiowanie na wyborowych warunkach, wiadomo, wojsko to najbardziej udana instytucja w naszym kraju.
    1/28/12