Opinie o Uczelni Europejska Szkoła Wyższa w Sopocie (ESW Sopot)

Komentarze (41)

  • rafus

    Byłem tam pierwszym rocznikiem - jak szkoła powstała - i wtedy ta szkoła była fajna. Nauczyciele bardzo w porządku, dziekanat tez i władze. Nauczyciele prawie wszyscy z UG byli. Szkoda tylko, że potem zaczęła się wojna o kasę i szkoła straciła renomę zaczeły się pojawiać negatywne opinie i oceny.
    15.01.2018
  • coś się dzieje tam dziwnego

    wyrzucili studentów z akademika: https://www.wprost.pl/kraj/10043633/Komornik-zajal-budynek-uczelni-Studenci-zostali-eksmitowani-z-akademika.html
    21.02.2017
  • Stanowiska pracy w Gdańsku!

    Absolwenci studiów Ekonomicznych, Prawa lub Księgowości! W Gdańsku otwiera się nowe centrum globalnej firmy konsultingowej PwC i szukamy Junior analityków AML. Wymagania: język angielski B2, studia ekonomiczne, prawnicze lub księgowe, finansowe. Chęć pracy w analitycznym zespole w dynamicznie rozwijającej się na rynku polskim firmie z Big 4! :) kontakt: magiera@hays.pl
    11.02.2015
  • Do Agnieszki

    Wykładowcom nie płacono przez x miesięcy. Potem nie przedłużono z nimi umowy, podajże od września. I jak w październiku dzwonisz i się pytasz czy taki i tak wykładowca jest i czy pracuje. TO dostajesz informacje, że jest na spotkaniu z dziekanem. Natomiast 3 godziny później od tego wykładowcy widzisz wiadomość, że od września już tam nie pracuje. I ja się pytam co to ma być !!! Zero organizacji w dziekanacie. Zero prawdziwych wiadomości.
    23.08.2014
  • do Natali W.

    Ja wyniosłem papier toaletowy i mydło :)
    15.04.2014
  • Natalia W.

    To szkoła widmo 5 studentów na krzyż, nic sie nie dzieje od poniedziałku do piątku, studenci dzienni studiują trybem zaocznymi dla oszczędności naprawdę dziwie sie ze ta szkoła jeszcze funkcjonuje nie polecam szkoda czasu i pieniędzy zwłaszcza w dzisiejszych czasach nic nie wyniesiesz z tej szkoły i niczym nie pochwalisz sie w cv, dziwie sie jeszcze tym co sa w tej szkole o wiele lepsza decyzja byłoby przeniesienie, w tamtym roku rozdawali tablety koleżanka dostała używanego, myśleli że sie nie zorientuje, niby smarty lisują wśròd studentów nie widziałam wyników taki tam tani chwyt marketingowy z reszta jak ta cała szkoła - odradzam
    25.03.2014
  • BYłA

    Agnieszko, nie wyrzucono wykladowców, tylko nie przedłuzono umów o pracę, a dlaczego, bo, im nie placili, proste? Zreszta, niektórzy wykładowcy na zajęciach, przyznawali wprost, że ESW nie płaci...
    11.12.2013
  • Agnieszka

    Hmm... mam wrażenie, że zaczął się jakiś totalnie czarny PR odnośnie ESW w Sopocie. Plan zajęć już jest, kadra jest ok. Zastanawia mnie tylko, skąd studenci mają informacje, że jakiś wykładowców wyrzucono? A harmonogram zjazdów to był na stronie od konca września... Na chcącego znaleźć plan zjazdów nic trudnego. A szczegółowe plany zajęć na uniwersytetach też powstają w ostatniej chwili.
    04.12.2013
  • Jacek były student - na szczęście

    Odradzam, chyba ze nie masz na co wydawać pieniędzy, to ta uczelnia naliczy ci tyle dodatkowych opłat i nie będziesz wiedział czy śmiać sie czy płakać. Wszyscy wykładowcy od których można było sie czegoś nauczyć zostali wyrzuceni, w sumie dobrze bo i tak im nie płacono, bałagan wszędzie, planu nie ma chcesz coś zaplanować na weekend nie ma szans bo dowiadujesz sie o zjeździe na dzien przed :)) studia dzienne sa zaocznymi, na zajęciach brak organizacji pracy bo znowu zmienia sie profesor, zimno w salach, zimna woda w akademiku, nawet żal im kasy na normalne legitki, książek w bibliotece brak trzeba jeździć na AWF nie wiem jak to jeszcze funkcjonuje, ludzie opamiętajcie sie to nie jest ta sama szkoła co kiedyś, właścicielowi chodzi tylko o kasę, a koleżankę ganiaja po sądach masakra jakaś, wykształcenia ci nie dadzą, odradzam! Czarno widzę przyszłość tej szkoły
    04.12.2013
  • Rozczarowana

    Też ODRADZAM! Co prawda, obroniłam się o czasie, i dobrze, że zdążyłam, bo w październiku, pewnie nie miałabym u kogo!. Przecież wymieniona została 3|4 kadry nauczycielskiej, na zupełnie nowych ludzi. Zostali ci, którzy weszli chyba w jakiś chory układ z właścicielem, bo normalni nie wytrzymali. Odeszli naprawdę fajni, mądrzy nauczyciele, którzy uczyli tam przez wiele lat, z pasją i oddaniem. To prawda, że nie zapłacili im pensji za kilka miesięcy pracy, więc tylko czekać, kiedy do sądu pójdą.I należałaby się porządna kontrola nie tylko z Inspekcji Pracy, ale też z Ministerstwa Szkolnictwa, no i TV przydałaby się.. Jeśli uczelnia jest zła, niech ją zamkną, a nie zdzierają kasę ze studentów.Jak się zmienił właściciel mieliśmy nadzieję, że będzie lepiej i przez chwilę było, ale potem, to równia pochyła w dół. Z tego, co napisała „Sfrustrowana” o dziekanacie, widzę, że nic się nie zmieniło. Panie zawsze były opryskliwe, a że nigdy nic nie wiedziały, to norma. Z drugiej strony, przy beznadziejnej organizacji, czego oczekiwać? Czarno widzę przyszłość tej, kiedyś przyjaznej szkoły . Dziekan ze Śląska, chyba dopiero teraz zobaczył w co wdepnął, Rektor, który musi, wyrokiem sądu, publicznie, przeprosić swojego współpracownika z AWF, nie przysporzą laurów uczelni? Zresztą, zobaczymy po owocach…Cieszę się, że już jestem poza i naprawdę, współczuję obecnym studentom tej atmosfery niepewności, życze Wam wytrwałości.. Chcecie spokojnie uczyć się, nie wybierajcie ESW w Sopocie, bo zrobiła się tam, jak widać, MASAKRA!
    21.11.2013
  • sfrustrowana

    To jest chyba NAJGORSZA SZKOŁA WYŻSZA w Trójmieście, stanowczo ODRADZAM WSZYSTKIM, którzy chociażby myślą o "studiowaniu" tam. Ludzie, zastanówcie się piętnaście razy zanim tam pójdziecie. Mam wrażenie, że te pozytywne komentarze są albo sponsorowane, albo pisane za czasów, gdy w tej szkole dobrze się działo!!! Ale wiedzcie jedno- jest beznadziejnie. Ile nerwów kosztuje załatwienie czegokolwiek, to tylko sam student wie. To, co się tam dzieje, nadaje się do opisania w telewizji, najlepiej w jakimś programie poświęconym najgorszym uczelniom w Polsce. To jakiś kabaret. Nie wiadomo tylko, czy warto się śmiać, skoro studia kosztują tyle pieniędzy… Ludzie, to jest istna walka z dziekanatem, z brakiem PODSTAWOWYCH informacji chociażby na temat zjazdów! (Mówię teraz o niestacjo, bo na takich jestem). Jedyne, co wiemy, to dni, kiedy te zjazdy są- jest rozpiska na cały semestr. Natomiast na którą godzinę mamy, albo JAKIE MAMY ZAJĘCIA i z kim, tego dowiadujemy się w … dzień poprzedzający zjazd!!! Ostatnio w piątek o 20 podali łaskawie informację, że w sobotę (tak, następnego dnia) zjazd na 8. Gratulacje! Nie można sobie reszty dnia zaplanować, bo nigdy nie wiadomo, kiedy skończymy. Panie w dziekanacie od początku roku wmawiają wszystkim, że rozpiska na cały rok jest układana, i jesteśmy tak zwodzeni od początku października, a zaraz kończy się listopad!!! Kwestia wykładowców- średnio co jeden/dwa zjazdy zmienia nam się nauczyciel. Oczywiście nie muszę wspominać, że z każdym zaczynamy praktycznie od początku i każdy oczekuje czegoś innego. Jaki z tego wniosek? Nadal nie wiemy kiedy mamy jakie zaliczenie. ŻENADA. Już się przyzwyczaiłam, że co zjazd słyszę nowe "dzień dobry, nazywam się…". Gdyby mi ktoś powiedział, że ta szkoła jest tak NIEZORGANIZOWANA, że nie można niczego normalnie załatwić, strona internetowa to jakaś totalna fuszerka i z niej też wiele dowiedzieć się nie można, to NIGDY W ŻYCIU nie zdecydowałabym się na studia tutaj. Jedyne, czego mi żal, to wydanych dotychczas pieniędzy. AHA, jakby ktoś szukał informacji nt danych konta bankowego do przelewu (opłata czesnego bądź darowizna, którą chętnie przyjmą), to spokojnie- to można znaleźć w mgnieniu oka, o to zadbali. O nic więcej. Liczy się dla nich tylko i wyłącznie kasa. Mają w d... studentów. Liczy się tylko KASA KASA KASA. Nawet im się nie chciało wyrobić ładnych, plastikowych legitymacji!!! Dostaliśmy PAPIEROWE, oczywiście wszyscy znajomi studenci z innych szkół mają z nas niezłą polewkę. Władze uczelni nawet się z tym nie kryją, że chodziło o finanse. Na pytanie, czemu nie możemy mieć normalnych, usłyszeliśmy- oszczędności. Przyszły studencie, ta szkoła cię niczego nie nauczy. Będziesz tylko chodził sfrustrowany rozmyślając, jak wielki błąd popełniłeś. Gwarantuję ci to!!! PS Nie wspomnę oczywiście, że choroba Pani z dziekanatu = 0 informacji JAKICHKOLWIEK, bo dziekanat potrafi być przez bity tydzień nieczynny.
    20.11.2013
  • Mistrzu

    I jeszcze chodzą plotki, że szkołę zamykają.
    14.10.2013
  • Mistrzu

    Wykładowcom z tego mi wiadomo nie płacą od lipca. I niektórzy nie chcą przyjmować prac na obronę. A jeżeli nie podejdziesz we wrześniu opłata za ponowny termin to 600 zł. Niektórzy jak nie mają co robić to piszą pracę w terminie. A niektóre osoby, które np. pracują, to chcą pisać we wrześniu. Przychodzą a tu niespodzianka. Nie wiedzą kiedy będą mogli. I co z tym fantem zrobić ?
    14.10.2013
  • Komentator

    A jesli chodiz o wysylanie pism wzywajacych do zapłaty, otrzymywały go także osoby które miały juz dawno wszystko poplacone, badz placily na biezaco! To dowodzi bałaganu w papierach uczelni.
    21.09.2013
  • Komentator

    Szkoła zamieniła się jedynie w maszynkę do robienia pieniedzy, uczelnia nie placi wykladowcom, przez co niektóre osoby maja problem z obroną, ponieważ promotorzy odmawiaja przyjscia na obrone!! Totalna porażka, pieniadze wyrzucone w błoto.
    21.09.2013
  • Magda

    Ja jestem zadowolona z wyboru ESW w Sopocie. Niedawno obroniłam licencjat. Studia, pisanie pracy i obrona przebiegły w miłej atmosferze. Skończyłam turystykę i wbrew pozorom są duże perspektywy na pracę w zawodzie. Pamiętajcie, że studia to także praca własna. Nie oczekujcie cudów od wykładowców!!!
    28.08.2013
  • Student

    Oleńka, nie wiem kto jest zadowolony z tej szkoły. Jeżeli wirtualny dziekanat nalicza zaległości po kilka tys. a osoba ma wszystko zapłacone. To chyba coś jest nie tak..... Jestem na 3 roku. Zgadzam się z komentarzami. O formie pracy były tylko plotki. Regulamin co chwile zmieniany. W dziekanacie nic nigdy nie wiedzą. Ja jak miałam wszystko zapłacone, naliczyli mi jakieś zaległe płatności z zeszłego semestru. Mojej koleżance powiedzieli, że ma 2 tys za akademik do zapłacenia. Wykładowcy niektórzy są w porządku, ale niektórzy na egzaminie nie znają odpowiedzi.
    25.06.2013
  • Oleńka

    Hej, jestem absolwentką Europejskiej. Mam znajomych, którzy są na 3 roku i aktualnie będą się bronić. Z tego co wiem to najwięcej krzyczą osoby, które mają solidne zaległości po kilkaset lub kilka tys. zł. Nic dziwnego że szkoła się upomina o swoją kasę. W końcu to prywatna firma. Dla mnie to były cudowne 3 lata, szkoła mieści się w fajnym miejscu. Miałam świetny kontakt z wykładowcami, którzy są specjalistami w swojej dziedzinie. Zdecydowanie polecam studia w Sopocie!
    24.06.2013
  • placek

    Czytając komentarze uśmiałem się sporo. Jestem studentem 3 roku, czyli kończe tę cudowną uczelnie. Co do tej formy licencjatu upewnilśmy się rzeczywiśćie w okolicach lutego. Od października wykładowcy przekazywali nam jedynie plotki, że prawdopodobnie bęzie to praca licencjacka. Dużo jest nieprawidłowości i niedociągnięć. Np. do niedawna system ponagleń do zapłaty ( na szczęście odeszli od tej głupoty ściągania 50 zł za każdą zaległość) sam system był niezgodny z prawem i pare firm przegrało sprawę w sądzie.) Dziwią mnie jedynie sztywne pozytywne komentarze, które znaleźć można na necie. Od osób, których prawdopodobnie nie istnieją, zachwalające rzeczy, których nie ma.
    17.06.2013
  • Zegar_mistrz

    Chodziło o podstawową wiedzę a nie żeby zdać na 5. Tak sądzę. Widziałam jakie ściągi oni robili, kiedy mieli sesję. Mieli notatki z wykładów, ale większość brali z neta, albo książek. Słyszałam komentarze, że dopóki był stary właściciel mieli nie zmieniać wysokości czesnego. a na drugim roku już się zmieniło. Lepiej wydać 3 zł na kanapkę i 2 zł na kawę, w kawiarence, która jest blisko, niż iść nie wiadomo ile żeby wydać 2x więcej. Tym bardziej w zimę. I dwa taka kanapka jest zdrowsza niż hot dog ze stacji, albo wafelek z automatu. Ja studiuje w Gdańsku a nie w Sopocie. I tylko opinie słyszę. Czy to z zaocznych czy z dziennych.
    05.04.2013
  • studentpraktyk

    przecież studia to są studia! w porównaniu z gimnazjum czy liceum studia polegają na samodzielnej pracy i tak jest na każdej uczelni - teoretycznie nie musisz chodzić na wykłady, ale musisz je zdać lub zaliczyć! Po co są biblioteki na uczelniach? chyba po to aby służyły pomocą, abyś mogła też sama wybrać z czego będziesz się uczyć, co czytać . może poziom jest niższy ale też ten poziom tworzą studenci! czytam i się śmieję.. nawet niech jest to 600 zł czesnego, ale ceny innych szkół prywatnych są podobne albo wyższe.. Zegar_mistrz skoro tak liczysz (czy Twoi znajomi) pieniądze to po co Ci/Wam kawiarenka..:p pozdrawiam i miłego:)
    05.04.2013
  • co kto lubi

    Polecam osobom, które chcą jednym słowem tylko uzyskać papier... Ja wybrałam tą uczelnię ze względu na wellness &spa i jestem załamana!!!! Gdybym sama nie wzięłą książki do rąk to bym nie znała nawet podstaw...totalna olewka, brak profesjonalizmu...pieniądze wyrzucone w błoto...Dobrze, że już kończę....Nikomu kto ma jakiekolwiek aspiracje...nie polecam!
    02.04.2013
  • Zegar_mistrz

    To są opinie studentów, w 5-10 min przerwach ciężko zdążyć zjeść w barze, albo iść do biedronki. Wszyscy sobie chwalili kawiarenkę. były dobre kanapki, herbatę i kawę można było zrobić, i grzali wtedy przynajmniej. Co do czesnego, na 1 roku płacili niecałe 500 zł. A teraz prawie 600zł. Drobna różnica jest. Pomimo tego plotki chodzą, że skoro jest nowy właściciel powinna być spisana nowa umowa z właścicielem. A nikt takie umowy nie dostał. I była mowa o oficjalnej informacji na stronie. Wcześniej każda informacja dotycząca pracy była przekazywana przez wykładowców, którzy i tak nie mieli pełnych informacji. Problemy w wirtualnym dziekanatem są chwile, I rzadko są usuwane na bieżąco. Przez kilka dni pod rząd nie działał. Nikt nie wie o żadnych zniżkach. Większość mówi 587,50.....
    01.04.2013
  • Europejska Szkoła Wyższa w Sopcie

    -studentka Warunkiem rozpoczęcia kursu lub szkolenia jest zebranie się odpowiedniej liczby uczestników. Informacje te są powszechnie dostępne na naszej stronie internetowej. W roku akademickim 2011/2012 została przeprowadzona kontrola Polskiej Komisji Akredytacyjnej (Ministerstwa) - wynik kontroli był pozytywny. Fakt, że Prorektor pełni funkcję Rektora na Uczelni jest zgodny z prawem. - Zegar_Mistrz Regulamin ESW jest stabilny i niezmienny. Czesne nie zostało podniesionie. Absolwenci szkół hotelarskich i turystycznych mają prawo do 10% zniżki. Uczelnia ma prawo windykować zaległe opłaty za czesne i jest to zrozumiała praktyka nie tylko na uczelniach prywatnych ale i państwowych. Problemy techniczne dotyczące wirtualnego dziekanatu są usuwane na bieżąco. 27 września 2012 roku Senat ESW uchwalił zmiany dotyczące formy prac licencjackich, które zaczęły obowiązywać od października 2012 roku i natychmiasowo zostały przekazane studentom. Odległość do najbliższego sklepu wynosi kilka minut pieszo, w sąsiedztwie znajdują się również bary bistro, więc brak kawiarenki w budynku uczelni nie powinien stanowić problemu.
    28.03.2013
  • Zegar_mistrz

    Mam znajomych, którzy tam są. Nie są zbyt zadowoleni z wyboru, ale żal im wydanych pieniędzy na ta szkołę. Co chwile zmieniają regulamin, co chwile jakieś dodatkowe opłaty m.in podnieśli czesne ponad 100 zł. wnieśli ponaglenia do zapłaty, wysyłają do każdej osoby, która ma zaległości powyżej 50 zł, a taki list jednorazowo kosztuje studenta 50 zł. opłata dyplomowa ponad 250zł. Wirtualny dziekanat co chwile nie działa. Jakieś zaległości z opłatami co chwile ktoś ma nawet jeżeli zapłacił. To jaka forma pracy licencjackiej bd obowiązywać dowiedzieli się oficjalnie w lutym (poprzednie to były prezentacje). Zaczynają prace pisać dopiero na 3 roku turystyki !! po wakacjach. Mam kilkoro znajomych w tej szkole, i wszyscy gdyby nie pieniądze i czas by się przenieśli. A kawiarenka była, funkcjonowała jakieś pół roku może ponad. I teraz to same automaty z batonikami. Na stacje też słabo iść, a do biedry za daleko. Wiec odradzam, chyba, że ktoś ma stalowe nerwy i chce się cały czas wykłócać to jest raj dla niego
    26.03.2013
  • studentka

    zdecydowanie odradzam! Zachęcają kursami i językami obcymi ale nic z tego później nie ma!!! Ciągną kasę ze wszystkiego. OSZUŚCI. Przez rok nie mają rektora, tylko prorektora, co jest niezgodne z prawem. Jak by była kontrola z ministerstwa to by dawno ich zamkneli
    23.03.2013
  • alex

    Niektóre uczelnie niepubliczne już rozpoczęły rekrutację na rok akademicki 2013/2014, a na stronie ESW brak aktualizacji dat, nadal ubiegłoroczne i starsze. Czekamy na odświeżenie....
    22.03.2013
  • alex

    To bardzo przepraszam! wcześniej czytalam takie opinie, pod którymi było sprostowanie, że chyba ktoś mija sie z prawdą i nie pomyślałam o takiej możliwości. Przepraszam!
    21.03.2013
  • alex

    Mają taki kierunek, jest rok 3 i rok 1, w roku akademickim 2011/2012 nie utworzono grupy na studiach dziennych ani na zaocznych. Chodzilo mi o kłamstwo "katarzyny", która nie może na tej uczelni być na 2 roku.
    21.03.2013
  • katarzyna91

    Napisałam, ze studiuję drugi rok, a nie, że jestem na drugim roku. Faktycznie jestem na pierwszym roku, miałam przerwę w nauce. I zdecydowanie wiem, gdzie i co studiuję:) Uczelnia obecnie prowadzi nabór na 3 kierunki studiów. Na TiR też.
    21.03.2013
  • gazik

    wszedlem na strone uczelni i znalazlem takie info: Europejska Szkoła Wyższa w Sopocie prowadzi rekrutację na kierunku: TURYSTYKA I REKREACJA 1. SPECJALNOŚĆ: Hotelarstwo, Wellness i Spa. Plus byl opis dlugi dalej. No to chyba maja ten kierunek?
    18.03.2013
  • alex

    KATARZYNA91!!!! nie ma drugiego roku TiR !!!!! Wiesz gdzie studiujesz?
    17.03.2013
  • katarzyna91

    Zdecydowanie warto! Z tego, co wiem, to studenci są zadowoleni z tego kierunku. Do wyboru są trzy specjalizacje: gospodarka nieruchomościami, planowanie przestrzenne i gospodarowanie odnawialnymi źródłami energii. Daje możliwość pracy w firmach projektowych itp.
    08.03.2013
  • kacha

    od zawsze marzyłam o studiach w Sopocie ale kompletnie nie mam pojęcia jaką uczelnię wybrać, zastanawiam się nad gospodarką przestrzenną w tej szkole, warto?
    07.03.2013
  • katarzyna91

    Polecam tę uczelnię, ciekawe kierunki studiów do wyboru, masa kursow i szkoleń. Studenci i absowenci maja dużo zniżek, rabatów, fajne mozliwości praktyk. Studiuję już drugi rok kierunek turystyka i rekreacja i planuje podyplómówke na tej uczelni.
    26.02.2013
  • kamila

    z tego co wiem to jest dopiero nowość w tej szkole, jest to cykl zajęć dotyczących sposobów pozyskiwania funduszy z UE oraz ich rozliczania, koszt tego studium jest całkiem spory bo ok 3tysi
    03.10.2012
  • nick

    Studium projektów europejskich EURO-LIDER co to za kierunek? Ktoś go już studiować? Myślicie że warto się na to nastawiać? Sformuowany jest dość szczegołowo więc moze i konkretów tam uczą. Czekam na wszelkie opinie.
    17.07.2012
  • justa

    A ja się własnie wybieram w tym roku tutaj na turystykę, ciesze się czytając poniższy komentarz że jest pozytywny. A jaka jest najciekawsze specjalizacja? Dająca najwięcej możliwości? Mi się podoba ta turystyka aktywna, jakie są wasze opinie na ten temat?
    29.06.2012
  • elka

    Ja jestem na turystyce i rekreacji, mi się podoba. Mamy ciekawe zajęcia i bardzo dobrą kadrę. Jeśli kogoś kręcą wyjazdy, poznawanie nowych miejsc to polecam ten kierunek i tą uczelnię!
    05.04.2012
  • Kris

    Ja się zastanawiam nad zarządzaniem kryzysowym... Ciekawe ile trzeba mieć punktów..
    15.02.2012
  • Nico

    Turystyka aktywna - podobają mi się założenia. A jak jest w trakcie studiów?
    18.01.2012