Ocena uczelni


Komentarze (109)


  • uważać

    ściema jakaś....
    5/26/19
  • Hanka

    ta uczelnia chyba przestała funkcjonować, bo strona jakaś dziwna jest, w nieznanym mi języku, wparwdzie nazwa wpisana - European University of Business - ale dalej to już bełokt jakiś, no chyba że w przebudowie mają witrynę i za chwilę się zmieni? ja szukałam po anglistyce w Poznaniu i wyskoczyła mi miedzy innymi ta szkoła, ale odpuszczam, jak widzę komentarze
    4/23/19
  • Niestety

    W Polsce w co drugiej instytucji,szkole, firmie niestety ale panuje kult oprawcy a "ofiary" szkoda jest czasu komukolwiek wysłuchac naprawdę bo na to potrzeba naprawdę edukacji wyższej, etyki, emocjonalnej inteligencji i systemu pomocy socjalnej dla słabszych.
    1/14/19
  • Mikolaj

    @Lena może jak tym razem to prezydenta Poznania a nie Gdańska zasztyletuje właśnie taki agresor /oprawca to otworzy to ludziom wreszcie oczy. W co za kraju mi przyszło żyć. Nienawiść wszędzie. Wojna polsko - polska. Nienawisc w internecie, nienawisc w rzeczywistości, na uczelniach, w rodzinach, nawet między ludzmi. Nie jestem prezydentem Gdańska zadźganym ale wiem o czym Lena piszesz - nawet słowem można zadźgać. Nasz kraj Polska dawno nie miała najazdu wroga,wojny więc trwa wojna wewnętrzna.
    1/14/19
  • Lena

    Uczelnia , na której rujnuje się psychikę uczniów obietnicami bez pokrycia. wykładowcy nie reagują na przemoc psychiczna wśród starszych studentów wyzywających się na młodszych i zamiatają problem pod dywan. Wedlug mnie kadra tej uczelni nie posiada kompetencji do odpowiednich reakcji na problemy młodzieży. Najwygodniej ofiary ataków nazywać nieukami i wariatami a agresorom nadawać tytuły naukowe. Brawo!
    12/26/18
  • never ever there

    fajnie było ale się skończyło
    9/28/18
  • Beata

    NIE POLECAM!!! Właścicielem jest Hindus, który nie płaci należności wymaganych podpisaną umową
    8/29/18
  • Super

    ja się tam nauczyłem samoobrony na przykład mi się sprzydaje teraz na studiach na koźmińskim
    5/10/18
  • Zamyślony

    jak dobrze, że tam już nie pracuje ta zona prawnika podobna do Eweliny Lisowskiej.... poziom nauczania na jej zajęciach elementary kindergarten . tam to prędzej Wy ich czegoś nauczycie :) zblzazowani studenci, którzy siedzą na komputerach na demotywatorach. fajnie mieć ich papierek. po latach widzę, że można sobie nim podetrzeć p*
    5/10/18
  • nie polecam

    cyberprzemoc
    3/20/18
  • NIEPEŁNOSPRAWNA

    PO TEJ SZKOLE BĘDZIECIE SIĘ LECZYĆ PSYCHIATRYCZNIE!!!!!!!!! NIE POLECAM!!!!!!!!
    3/13/18
  • Adrian

    Uczelnia nie pada , będzie normalnie pracować, możemy nadal studiować, te plotki ponoć roznosi "pani z Dziekanatu", gdyż stara się przenieść Studentów do WSPiA, gdzie prawdopodobnie od października zaczyna nową pracę. (to się potwierdzi w październiku) Spotkajmy się na inauguracji to wszytko będzie wiadome. Superskich ostatnich dni wakacji :-) i trzymajmy kciuki za sobotnie obrony:-)
    9/20/17
  • Katia

    Dostaliśmy informację , że uczelnia padła i możemy dokończyć zarządzanie w WSPiA ale na administracji. oczywiście musimy zrobić rok więcej. To jakiś smutny żart bo nikt nie chce iść do WSPiA . Szkoda ale nie idę na żadną Administrację ! omijać tę szkołę z daleka
    8/30/17
  • Michał

    Osobiście polecam te uczelnie, dużo wiedzy praktycznej od wykładowców, którzy są praktykami, a nie uderzają masą bezsensownej teorii. Kadra jest na wysokim poziomie, większość wykładowców to tak na prawdę ludzie z państówek rozsianych po całej Polsce.
    8/2/17
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    7/23/17
  • hiszpański na kursach

    szukam szkoły wieczorowej z językiem hiszpańskim, czy ktoś robił w tej instytucji jakiś kurs? jak to wygląda dla osób znających podstawy? kto prowadzi ćwiczenia? czy warto sie z nimi związać?
    4/25/17
  • zuza

    studiowalam 3 lata na ewsb zarzadzanie i zaluje ze nie mozna na tej uczelni robic mgr. Jestem bardzo zadowolona, duzo sie nauczylam, poznalam nowych interesujacych ludzi, a i wykladowcy świetnie potrafią przekazywać wiedze dlatego ze glownie sa to praktycy....
    2/17/17
  • wykładowca-ekspert

    szkoła założona przez obcokrajowca hindusa , można zaliczyć to tragedii Polskiej edukacji , ale przede wszystkim za 1000 euro wpłacone do" uniwersytetu:" " europejskiej " szkoły biznesu pod płaszczykiem studiów można otrzymać roczną wizę studencką ( chodzi o kraje bloku wschodniego) . Gdzie dyryguje Pan kanclerz Mohamet i urainka p. Elena ., nie ważne kto dał zgpde na nazwę EUROPEJSKA a w dodatku university .Fajna sprawa bo studenci przychodzą(obcokrajowcy) na godzinę zajęcia raz w tygodniu , a resztę pracują nielegalnie w całym poznaniu i za granicą .takie przekręty mogą być tylko w polskiej edukacji prywatnych uczelni założonych przez obcokrajowców , okazja nie tylko do prania pieniedzy ale i przekrętów z przeżócaniem ludzi za granicę - Francja, hiszpania , włochy .... , czas najwyższy ażeby szanowny Pan minister Gowin zajął się tą sprawą oraz organa ścigania i straży granicznej.Jednym słowem za 1000 euro otrrzymujesz pod płaszczykiem nauki w tej uczelni wizę i wjazd do europy .
    2/5/17
  • Brombor

    slyszalem ze maja sensowny angielski, wykladany przez doktorow i nativow. a ta nazwa? jak kazda uczelnia sobie przetlumaczyli na angielski i wyszlo ze uniwerek. WSB tez ma po "angielskiemu" WSB Universities a uniwerkiem nie sa :) Wazne zeby dobrze uczyli a nie nazwa :P
    11/30/16
  • kurs angielskiego dla pracującego

    czy ktoś korzystał z oferty tej uczelni w zakresie kursu językowego? konkretnie mi chodzi o intensywny angielski, dodam że jestem osobą pracującą. Jakie szkoły językowe z Poznania wchodzą w grę, jeśli chodzi o takie zajęcia wieczorne (po 18.00). Może ma ktoś wiedzę w tym temacie?
    11/23/16
  • ???

    Jak ta szkoła się nazywa? co innego na ich stronie głównej, inna nazwa w kontaktach. To jest uniwerek?
    8/21/16
  • Mmmik

    Czy ktoś powie coś o zarządzaniu na tej uczelni? Wdepnie się zapisałam i nie wiem czy nie zrezygnować
    7/13/16
  • Krystyna

    no wątpię, że na kierunku anglojęzycznym będziesz mógł wrócić do wykładów w języku polskim, wykładowca dla Ciebie jednego nie będzie prowadził zajęć po polsku, jedynie pozostanie Ci zmiana kierunku na filologię angielską prowadzoną w ojczystym języku jeśli chcesz biegle poznać ang
    2/18/16
  • studia po angielsku

    jeśli wybiorę studia w języku angielskim, to wówczas wszystkie zajęcia odbywają się po angielsku??? gdyby okazało się, że mam problemy jednak ze zrozumiemniem, to można to jakoś zmienić, odkręcić, wrócić do języka polskiego?
    1/27/16
  • zarządzanie / administracja / prawo w P-niu

    która Uczelnia poznańska z prywatnych ma najlepsza Administrację, Zazrądzanie, Prawo??? Czy któraś ma kierunek Administracyjno-Prawny??? Bo nie widzę niczego takiego, a najbardziej by mi zależało właśnie na takich studiach łączonych. Czy ktoś się pokusi o porównanie WSZiBankowości, WSBankowej, EuropejskiejWSBiznesu???
    11/10/15
  • pedagogika

    wiem, że już było pytanie o Pedagogikę, mnie też ten kierunek interesuje daję watek na świeżo, może się wypowiedzą studentki, które tu studiują. Najbardziej mnie ineresuje, jak wygląda kwestia praktyk, stażu, kto ma z Wami zajęcia (z uniwerku?), jaki jest poziom i czy jesteście zdowoleni?
    10/25/15
  • niki

    Polecam uczelnie szczegółnie dla osób pracujących . Uczelnia prowadzi sesję ciągłą co jest wielkim udogodnieniem. Atmosfera jest bardzo przyjazna, a wykładowcy pomocni, pod warunkiem , ze się szczerze rozmawia. Polecam gorąco.
    8/5/15
  • duży

    hmmm, no zależy jak na to patrzeć, niby widać starania żeby te zajecia były na poziomie, żeby kadra była zróżnicowana, tylko chyba ci ludzie = nauczyciele mają zbyt duzy luz w podejściu do nas studentów, a my studenci tez mamy luz i utwierdzamy ich w przekonaniu, że nie za bardzo jest sie po co starać, bo i tak przejdziemy sesję i spotkamy się za rok... to sie kręci takie kółeczko i tyle, może jakby to złapać w garść, przycisnąć i więcej wymagać od wykładowców!!! to i poziom studiów od razu byłby wyższy, bo na logikę: jak od Ciebie nie wymagają, to czy chce ci się robić coś wiecej? mnie się nie chce, więc mi to pasuje :-)
    7/15/15
  • jj

    Nie polecam tej szkoły. To co się dzieje na zajęciach to jakaś paranoja. Wykładowcy w ogóle nie przykładają się do zajęć. Niektóre zajęcia wyglądają tak, że doktor przychodzi, każe przeczytać coś na zajęciach zamiast je prowadzić. Widać, że nikomu nie chcę się prowadzić zajęć, może z kilkoma wyjątkami. Ogólne dno.
    5/27/15
  • Tomek

    EWSB niedawno zmieniła nazwę z PWSB a wcześniej jeszcze nazywała się Poznańska Wyższa Szkoła Biznesu i Języków Obcych. Jestem absolwentem tej szkoły i jej nie polecam. Studiując tu stracisz czas i pieniądze. Większość wykładowców nudzi się na zajęciach i przychodzi nieprzygotowana, co kończy się tym, że Pan doktor czyta książkę, albo wydruk z jakieś strony internetowej. Atmosfera w tej szkole też nie jest dobra. Olewactwo od początku do końca. Wykładowcy olewają studentów, studenci olewają naukę a i tak wszyscy zdają.
    5/26/15
  • jestem tu

    żeby dostać się na filologie trzeba przejść egzamin wstępny z języka - pytania otwarte - opisówka, jak zaliczysz na 70 % to sie dostajesz. nie ma opcji żeby jakiekolwiek przedmioty przeprowadzili Ci po polsku!!
    2/5/15
  • mira

    czy trudno jest się dostać tu na filologię angielską?
    1/26/15
  • pedagogika

    czy ta szkoła od dawna prowadzi pedagogikę? sadziłąm, że to uczelnia filologiczna.... czy gdybym chciała iść na 2 kierunki; anglistykę i pedagogikę - to jestem w stanie to pogodzić od strony organizacyjnej? czy dostane plan zajęć, który mi to w ogóle umożliwi albo indytidualny tok studów?
    10/26/14
  • lucky

    znam osoby, które majac porownanie z UAM stwierdzaja, że atmosfera studiów na PWSB jest lepsza, wykładowcy bardziej pro-student, natomiast na UAMie więcej cisna i nie ma taryfy ulgowej nawet z błahostki, poza tym na pwsb sporo ludzi z korporacji, z branzy
    9/28/14
  • gonia

    rewelacyjny filmik o PWSB, fajnie pokazany system studiów, podejście do nauki, na co jest nacisk kładziony, ja jestem pod duzym wrażeniem, jesli rzeczywiście tak sie tutaj odbywaja zajęcia, to jestem zdecydowana na maksa
    9/28/14
  • która lepsza? PWSB czy WSJO?

    pytanko o poznańskie niepubliczne: którą polecacie Poznańską Wyższą Szkołę Biznesu czy Wyższą Szkołę Języków Obcych Lindego? Chodzi o filologie angielską.
    9/28/14
  • patryk

    polecam filologię angielską w PWSB każdemu kto chce dobrze nauczyć się tego języka, mimo że łatwo nie jest, nauki sporo, zwłaszcza w sesji, dużo książek do czytania, ale moim zdaniem warto
    9/3/14
  • karuska

    jak ktoś chce, to sie nauczy i na pewno nie bedzie narzekał na poziom, bo ten jest wysoki, zawsze znajda sie lewusy, co narzekaja, nie chce im sie uczyc, zmieniaja szkole, bo robia sobie tyly, a nie powiedza, ze moze troche talentu maja malo, albo zabraklo predyspozycji, nie kazdy nadaje sie na studia, a fryzjerzy, stolarze, malarze i krawcy tez sa potrzebni ;-)
    3/17/14
  • agentka

    uważam że poziom w PWSB jest zadowalający, ja naprawdę nauczyłam się tam angielskiego.
    1/17/14
  • ha ha hi hi

    Kasiu, poprawna pisownia to w ogóle a nie "wogole"...ah ta atmosfera....
    1/10/14
  • Kaśka

    a wogole GUGU dziwie się, że o twoich niezadowoleniach nie poinformujesz samej uczelni, jak dla mnie jest tu mila atmosfera i sa ludzie, z ktorymi mozna pogadac. jak jest tak niski poziom czemu nie zbierzesz grupy i oficjalnie nie przejdziecie sie do wladz czy chociaz dziekana czy tez kto tam takie uwagi przyjmuje?? chyba ze twoja wiedza jest na tak wysokim poziomie ze faktycznie marnujesz sie
    1/9/14
  • Kaśka

    gugu.. ja nie miałabym sumienia pracować w takim dziale by śledzic wpisy o uczelniach a potem tak umiejętnie je oczerniać, jak widać dobrze Cie wyszkolili :) dobrze to nazwałeś twoja szkoła jest tylko postrzegana... póki co nie poznałam w swojej grupie ludzi, którzy przenoszą się do wsb a zapoznałam kolejne które niedawno przeniosly się nas -pwsb (nie komentujac z jakich powodow) to nie miejsce do tego!
    1/9/14
  • eli

    czemu tragiczna?
    12/14/13
  • gosia

    tragiczna jest ta szkoła
    12/12/13
  • gugu

    Kaśka widać, że jesteś kimś ze szkoły.I o ile chcesz wiedzieć to WSB jest pozytywnie postrzegana przez pracodawcow,w przeciwienstwie do Szkółki, w której pracujesz. Wiem, że jest to wasz główny konkurent, ale jego oczernianie nic wam nie da
    12/12/13
  • gugu

    mati musiales placic te kare? bo ja chce zrezygnowac. jest tak niski poziom, ze az mi sie plakac chce.
    12/12/13
  • Kaśka

    Panie Mati... studiuję w PWSB lingwistykę menedżerską i nie pozwolę aby ktoś taki jak Pan w taki sposób oczerniał moją uczelnię! zamiast krytykować proszę napisać wprost czego Pan oczekiwał od studiowania?? nic nie robienia?niskiego poziomu nauczania? zasady płacę to wymagam? ok. można wymagać ale jakości i to właśnie Pan dostał! Pisze Pan tylko o każe umownej ale o tym, że studia w 100% w języku angielskim wykładane w części przez prof. z zagranicznych uniwersytetów miał Pan za 75 zł/miesięcznie już nie!! Studia są dofinansowane ze srodków UE nigdzie za takie pieniądze nie znajdziecie takiego nietypowego kierunku a każdy dojrzały człowiek wie, że wchodząc do projektu rezygnacja w trakcie jego trwania zawsze wiąże się z konsekwencjami finansowymi. I nikt tu nikogo nie straszy bo jak Pan wie każdy podpisujący jakąkolwiek umowę powinien przeczytać ją klika razy Pan może nawet ze 100!! i zaznaczę ze zrozumieniem!! ale jednak już sam etap rekrutacji Pana na tą uczelnię okazał się za wysokim poziomem... jeśli szuka Pan szkoły gdzie nic się nie robi a i tak płaci kosmiczne kwoty to zacytuje tutaj wpis poniżej z tego forum "Studiowalam semestr na Wsb i szczerze jezeli chcecie studiowac na zasadzie-zrobcie prezentacje na kazdy przedmiot i tak przez caly semestr to spoko,ale jezeli chcecie miec wyklady z prawdziwego zdarzenia to PWSB polecam-przenioslam sie i nie zaluje. Ta uczelnia nie ma reklamy jak Wsb i dlatego przegrywa. Ale naprawde jezeli chodzi o system nauki - jest lepszy,a ang na o wiele wyzszym poziomie(mam porownanie zaawansowana na Wsb-nic nie robilam,tutaj trzeba przysiasc bo mozesz nie ogarnac). WIEC naprawde polecam:) " Dlatego apeluję do wszystkich którzy chcą się na studiach czegoś nauczyć, zdobyć praktyczne kwalifikacje, nauczyć się języka na na prawde wysokim poziomie szukajcie a znajdziecie bo PWSB wówczas jest nie dla Was!! nawet jeśli będę tu w małej grupie bo tłumy ukończą inne uczelnie wiem, że mam wtedy przewagę nad Wami na tym okrutnie trudnym rynku pracy!!
    10/15/13
  • mati

    nie polecam PWSB!! studiowałem filologie angielską,całe szczeście zrezygnowalem! straszą biednych studentow karami o wartosci 6tys złotych! wiecznie nie ogarnięty Odrakiewicz-Dziekan !! zjazdy miały być co dwa tygodnie,są co tydzien i dziekan oczywiscie wymiguję sie podpisaną umową z unią europejska,nie dajcie sie na to nabrac,wiekszosc osob zostało tam ze względu na kare,nic z tej uczelni nei wyniesiecie!
    9/26/13
  • Sebek

    Witam , Jeśli jest ktoś kto skończył 1wszy rok lingwistyki menadżerskiej proszę o odzew . Mam sprawę i kilka pytań :) Z góry dzięki Piona
    9/2/13
  • siła

    WSHiR ma lepszą znacznie opinię wśród pracodawców jeśli chodzi o rachunkowość. Zarządzanie też jest dla tych, którzy chcą odpuścić sobie cyferki, choć - tak naprawdę - nie powinni tego sobie odpuszczać .
    7/18/13
  • szklana

    Czy ktoś może mi powiedzieć jak wygląda test (egzamin) wstępny na filologię angielska? ewentualnie jakie pytania padają?
    7/9/13
  • Marggie

    Polecam Wam PWSB i właśnie lingwistykę menadżerską. Właśnie kończę I rok, fakt było dużo przedmiotów, ale dzięki temu że sesja jest ciągła wszystko da się bez problemów zaliczyć. Wykładowcy są ok wykładają na wielu innych wyższych uczelniach w Polsce, bez problemu można się z nimi dogadać, umówić, nie to co na UAM...Przedmioty są fajnie skomponowane. Wiadomo że jest ekonomia, zarządzanie itp ale to właśnie dlatego że tak się w końcu nazywa kierunek. Bez obaw fonetyka i fonologia języka angielskiego, literatura i historią też są. Poza tym poznałam tutaj wielu świetnych ludzi, którzy dojeżdżają na zajęcia prawie z całej Polski, bo to na prawdę niepowtarzalny kierunek. I w cale nie zależy im na kasie (na pewno nie, nie wiadomo jak bardzo) bo nie robią masówki - jest ograniczona liczba miejsc na które przyjmują i z list też skreślają. Zaczynało nas 60 osób - 3 grupy i już wiemy że w przyszłym roku będą dwie, bo ok 20 zostało wyeliminowanych. Jeśli jest jakaś lepsza uczelnia w Poznaniu, która prowadzi taki kierunek to czekam na jej nazwę. Pozdrawiam
    6/24/13
  • fil

    Sesja jest ..ale ciągła ... co oznacz ,że nie zbiera ci się miesiąc luty i masz 30 egzaminów nagle tylko przedmioty kończą się na bieżąco innymi słowy kończysz przedmiot jest egzamin , daty zawsze są ustalane i nigdy nie było sytuacji gdy w jeden dzień były np 2 egzaminy . Jest Gyt :D
    5/20/13
  • Fil

    Panie hohot , jeżeli wybiera się filologie ze specjalizacją lingwistyka managerska to chyba zrozumiałe jest ,że będzie się również studiowało przedmioty z "managerki" takie jak np. statystyka wiec nie pojmuje skąd te zdziwienie .
    5/20/13
  • GSXR

    Malkontenci zawsze się znajdą. Ja szczerze polecam PWSB i nie żałuję swojego wyboru filologii a raczej Lingwistyki menadżerskiej - co warunkuje ilość przedmiotów ekonomicznych. Gdyby Pan hohot poświęcił więcej uwagi przy wyborze studiów, niebył by teraz zdziwiony. Kadra jest rewelacyjna, z ogromną wiedzą, świetnym podejściem i wysoką kulturą osobistą. Poziom angielskiego wykładowców jest rewelacyjny. Wiele barwnych i charyzmatycznych osobowości. Szczerze polecam
    5/19/13
  • sghtp

    Naprawdę popieram pana hohota. Są lepsze uczelnie, a tutaj chodzi im zwyczajnie o kasę.
    5/18/13
  • Justyna

    Hej! Wybieram się do Waszej uczelni na filologię angielską zaocznie. Czy może mi ktoś powiedzieć jakie są godziny zajęć i czy rzeczywiście tak jak piszą w katalogu nie ma sesji? Pozdrawiam!
    5/17/13
  • Podejrzliwa

    Same laurki . Wielka ściema - ludzie, przyjrzyjcie się tym opiniom...
    5/16/13
  • Kinga

    Studiowalam semestr na Wsb i szczerze jezeli chcecie studiowac na zasadzie-zrobcie prezentacje na kazdy przedmiot i tak przez caly semestr to spoko,ale jezeli chcecie miec wyklady z prawdziwego zdarzenia to PWSB polecam-przenioslam sie i nie zaluje. Ta uczelnia nie ma reklamy jak Wsb i dlatego przegrywa. Ale naprawde jezeli chodzi o system nauki - jest lepszy,a ang na o wiele wyzszym poziomie(mam porownanie zaawansowana na Wsb-nic nie robilam,tutaj trzeba przysiasc bo mozesz nie ogarnac). WIEC naprawde polecam:)
    5/13/13
  • grzesiek

    moja dziewczyna też kiedyś chciała studiować pedagogikę, a nawet studiowała, bo dążyła do tego. Dzisiaj pomagam jej w otworzeniu własnej działalności, bo nie miała takiego szczęścia z pracą... wiec trzeba się zastanowić czy nauczycielka, Wiec trzeba pomyśleć o czymś więcej.
    3/29/13
  • Majka

    Gosia - myślę, że warto zdecydować się na pedagogikę w tej szkole, byli u nas niedawno w klasie na prezentacji i widziałam, że są tam do wyboru bardzo fajne specjalności i z tego co zrozumiałam daje Ci to szanse na naukę nie tylko ogólnej pedagogiki ale ukierunkowanie czy poszerzenie tego co normalnie gdzie indziej ukończysz jako zwykła pedagogika. mi się spodobało -doradztwo personalne,a Ty o czym myślałaś?
    3/22/13
  • Gosia

    Hello ;D Chciałabym wiedzieć czy warto na tej uczelnie studiować pedagogikę??
    3/20/13
  • studentka

    Niektórych z was nie rozumiem. Na filologi jest tylko specjalizacja lingwistyka menadżerska i jak sama nazwa wskazuje jest to związane z biznesem i ma za zadanie zrobić z ciebie managera wiec to chyba logiczne ze kierunek będzie bardziej rozwinięty w kierunku biznesu i że będą tam takie przedmioty jak zarządzanie, finanse czy język biznesu. Ludzie najpierw przeczytajcie czego dotyczy kierunek a nie, zapisujecie się a potem narzekacie ze za mało literatury. Wszystkie przedmioty i ilości godzin każdego przedmioty są ustalone z góry przez UE. Wybrałam ten kierunek bo mam zamiar pracować w jakiejś dużej firmie lub za granicą i sądzę że nie będzie mi potrzebna do tego znajomość rozkładania zdań na czynniki pierwsze czy rysowania drzewek... jeżeli chcecie pojąć dokładnie gramatykę opisową, czy studiować Shakespeare'a od deski do deski to idźcie na UAM albo do szkoły typowo językowej. Ogólnie szkoła jest okej, ludzie fajni, wykładowcy też. Nie ma problemu z zaliczeniami jeśli czegoś nie rozumiesz wystarczy iść i wytłumaczą. Bardzo fajnie jest. :)
    2/24/13
  • Maciek

    Student przyszły - PWSB jest spoko, z niektórych przedmiotów trzeba więcej przysiąść ale po za tym jest ok. Ja większość łapałem z wykładów bo były mega ciekawe, jak co to masz materiały na szkolnej platformie, to też pisać za dużo nie trzeba :)
    2/5/13
  • student przyszły

    No i czy Wyzsza szkoła biznesu jest lepsza i łatwiej się w niej jest uczyc nie ma zwału materiału nie trzeba sie kuc i co lepiej wybrac PWSB czy WSb czy AE ? podpowiedzcie
    1/20/13
  • STUDNET Przyszły

    Witam nie długo mam zamiar wybrac sie na studia na zarzadzanie podpowiedzcie mi czy warto isc na PWSB , czy duzo nauki ze trzeba cały czas siedziec i sie kuc czy nie ma nadmiaru materiału czy łatwiej jest niz na Uniwersytecie ekonomicznym ? pomózecie prosze
    1/20/13
  • pan hohot

    Bardzo przepraszam za mój poprzedni komentarz, jest on nierzetelny i fałszuje prawdziwy obraz uczelni. Żałuję, że go napisałem i bardzo przepraszam wszystkich czytelników za rozsiewanie plotek i spekulowanie informacjami. Nie miałem złych zamiarów i napisałem go pod wpływem impulsu. Przepraszam
    1/17/13
  • gość

    Nie słyszałem wcześniej o Poznańskiej Wyższej Szkole Biznesu ale po obejrzeniu ich stronki i przeczytaniu Waszych komentarzy zaczyna mi się podobać. Kto wie, być może w przyszłym roku dołączę do grona tamtejszych studentów ;)
    12/29/12
  • były student

    generalnie kicha
    12/17/12
  • MArcin

    Nie słyszałem wcześniej o Poznańskiej Wyższej Szkole Biznesu ale po obejrzeniu ich stronki i przeczytaniu Waszych komentarzy zaczyna mi się podobać. Kto wie, być może w przyszłym roku dołączę do grona tamtejszych studentów ;)
    11/4/12
  • Irenka

    Nie słyszałem wcześniej o Poznańskiej Wyższej Szkole Biznesu ale po obejrzeniu ich stronki i przeczytaniu Waszych komentarzy zaczyna mi się podobać. Kto wie, być może w przyszłym roku dołączę do grona tamtejszych studentów ;)
    11/4/12
  • herr franciszek

    Na filologii jest bardzo dobrze. Nie jest to UAM i takiego poziomu nie ma się co spodziewać. Ale na pewno nie jest to dno. Kursem tez bym tego nie nazwał, bo jednak u3ć się trzeba i wbrew pozorom nawet niektórzy studenci rezygnują/ sa wyrzucani z uczelni. Kadra jest międzynarodowa (tzn że są wykładowcy którzy w ogóle po polsku nie umieją słowa) ale są to raczej pojedyncze przypadki. Studenci nie są idiotami wbrew temu co pisze się poniżej, większość z nich robi na tej uczelni drugi kierunek. Na uczelni panuje niewielki bałagan organizacyjny, ale można wszystko ogarnąć, zwłaszcza ze w dziekanacie pomagają studentom a nie przeszkadzają.
    10/20/12
  • gość

    jeżeli zależy co na filologii to lepiej wybierz inną szkołę, na tej jest więcej przedmiotów dotyczących marketingu i zarządzania niż filologicznych, przez to jest bardzo dużo zajęć a większość przedmiotów zupełnie niepotrzebna jeżeli chce się np. uczyć angielskiego lub być tłumaczem. Ze specjalności to tylko lingwistyka menadżerska jest możliwa na filologii więc lepiej przemyśleć czego chce się uczyć na tym kierunku.
    9/28/12
  • grubkon

    majka, Ty tak z wlasnego doswiadczenia polecasz czy z reklam, mam wrazenie ze z reklam
    9/19/12
  • majka

    reklamują się na prawdę dobrze, dziwi mnie tylko taka niska ocena, ale zawsze znajdzie się ktoś, komu nie będzie cos pasowac, a moim zdaniem to bardzo dobra szkoła, na wysokim poziomie z perspektywami na przyszłość
    9/19/12
  • baryla

    jedno trzeba im przyznac - rozwijaja sie caly czas, ida ostro z promocja, robia ciekawe programy, maja dobrych lektorow, ludziom sie to podoba, placa, ale dostaja przyzwoita jakosc
    9/10/12
  • k@te

    ja nie mam co narzekać na PWSB. skończyłam w tym roku Hotel Management, czyli hotelarstwo po angielsku. naszym wykładowcą był Marco Foelske, czyli sam dyerktor generalny Sheratona w Poznaniu. Nie dość, że przekazał nam aktualną wiedzę (w przeciwieństwie do wiekowych profesorów, których wykłady były aktualne 30 lat temu..), to jeszcze większość z nas dał pracę i to nie na zmywaku!!! To sie dopiero nazywa praktyka! Dla mnie nie jest istotne, czy wykładowca ma tytuł prof. dr hab…, tylko, czy wie jak wygląda aktualna gospodarka i rynek! Nie wiem jak Wy, ale ja tam uważam, że najważniejsze jest, żeby mieć po studiach pracę, a nie rozczulać się, czy uczelnia się rozwija. Teraz już nie pracuję Sheratonie, tylko wpadam odwiedzić znajomych. Śmiesznie jest jak się wchodzi do hotelu i widzi się prawie wszystkich z naszej grupy  i to jak szybko awansują na menedżerów! Jestem pewna, że częściowo dzięki tej praktyce ja też mam już teraz wysokie stanowisko w międzynarodowej korporacji. Aha! Ja może mam zbyt dużego świra na punkcie języków obcych, ale błagam zreflektujcie się póki jest czas! Angielski to podstawa!!! Nie marnujcie czasu, tylko idźcie na uczelnię, gdzie oprócz dyplomu porządnie się nauczycie języka, bo później dostaniecie lepszą pracę!! Dla mnie pwsb spełniło oczekiwania. Praca + język. Reszty trzeba wymagać od siebie..
    9/3/12
  • Kuba - absolwent

    @Pan lance - zamiast czytać śmieszne i naciągane opinie powinieneś wybrać sie w odwiedziny do PWSB i zobaczyć jej INTENSYWNY ROZWÓJ! Określiłbym to luksusem dla studentów dojeżdżających samochodem- rozbudowany, elegancki parking przy uczelni w samym centrum miasta, wysokie wyróżnienia w wielu rankingach mało tego należą do sieci Międzynarodowych Szkół Biznesowych, wirtualny dziekanat- nie tracisz czasu na stanie w kolejkach wiele spraw załatwisz na odległość (rewelacja dla studentów zaocznych), wykłady z wieloma profesorami z zagranicy w formie telekonferencji.... itd.! Mógłbym tak wymieniać ale tu nie o to chodzi, rok temu kończyłem tam logistykę w przedsiębiorstwie i jestem dumny z posiadania dyplomu PWSB. Mam znajomych, którzy obecnie tam studiują i z zaciekawieniem słucham kiedy opowiadają co nowego uczelnia zrobiła w kierunku studenta! Zapewniam Cię, że odwiedzając pwsb w celu zwiedzenia :) i sprawdzenia jej atutów zawsze zastaniesz tam kompetentną osobę, która chętnie z Tobą porozmawia!
    9/2/12
  • Halmi

    Ja wypowiem się z perspektywy prowadzącego zajęcia w PWSB od 10 lat, jak również na UAM (jeszcze dłużej). Prowadzę zajęcia ze statystyki na uczelni i z całą pewnością nie było takich zajęć na filologii. Zajęcia ze statystyki odbywają się na kierunku zarządzanie również na zrządzaniu po angielsku. Na kierunku filologia miały się znaleźć jako przedmiot do wyboru na drugim roku studiów, który dopiero się odbędzie. Zrezygnowano jednak z tego pomysłu i według mojej wiedzy przedmiot na kierunku filologia nie będzie oferowany nawet jako dodatkowy.
    9/1/12
  • ania

    słyszałam, że jak pracujesz to zaliczają ci praktykę na podstawie pracy, musisz tylko wypełnić zaświadczenie na jaki stanowisku jesteś zatrudniony, pozostali mogą sami znaleźć miejsce praktyki albo zgłosić się i Biuro Karier pomaga w zorganizowaniu praktyki.
    8/31/12
  • ania

    Inga jak porównasz ceny czesnego w innych uczelniach gdzie jest filologia angielska to na pewno zdecydujesz się na PWSB, oni mają filologię za 75 zł bo maja dofinansowanie z Unii
    8/31/12
  • muchomor

    mnie sie tutaj calkiem podoba, mialem kiedys ambicje zeby isc na uniwersytet ekonomiczny w poznaniu po tym jak ukoncze poznanska wyzsza szkole biznesu, tymczasem teraz wolabym tutaj zacząc drugi kierunek, bo poziom jest bardzo zadowalający, a kadra dobrze wykształcona.
    8/30/12
  • kowal

    Uczelnia przyjazna studentom, jest super, skończyłem II rok i cieszę się że jestem studentem tej Uczelni
    8/24/12
  • miso

    ja również studiuje na tej Uczelni i jestem zadowolona, super atmosfera, fajna obsługa i ciekawe zajęcia. POLECAM !!!!
    8/24/12
  • lance

    Ja mam wrażenie że ta szkoła zamiast się rozwijać - podupada. Mieszkam w Poznaniu i kiedyś myślałem o tym żeby tu studiować, ale teraz zrezygnowałem na rzecz innej szkoły wyższej. Poznańska Wyższa Szkoła Biznesu straciła w moich oczach przez ostatni rok, po tym jak poczytałem o niej trochę opinii.
    8/23/12
  • Tomasz

    Pan Hohot trochę chyba naciąga. Rozważam pójście na tą uczelnię, bo zachęca mnie niskie czesne. Sprawdziłem program studiów i jest tam prawo, zarządzanie i chyba ekonomia. Nie wiem w jakim języku sąprowadzone te zajęcia, pozostałe (przynajmniej z nazwy) raczej dotyczą tylko i wyłącznie filologii. Sprawdziłem tez kadre i niestety zbyt wielu wykładowców z UAM tam nie ma, ale kilku jest
    8/18/12
  • uff

    @pan hohot: o kurczę, dobrze że to piszesz, bo już się zastanawiałam nad filologią angielską na pwsb! Myślałam że poziom powinien być w miarę wysoki, a tu taka opinia! No nic, szukam innej wyższej szkoły, ale tak jak piszesz, zasięgnę informacji na temat przedmiotów. Dzięki!
    8/14/12
  • pan hohot

    Ja studiuje filologię na pwsb i tego strasznie zaluję. Niektórzy wykładowcy gorzej mówia po ang niz ja. Zanim tam pójdziecie to sprawdźcie jakich przedmiotów będziecie się uczyć. Na filologii mamy więcej zajęć z przedmiotów dotyczących zarządzania niż z przedmiotów rozwijających nasz język. Nie mówię tylko o PNJA ale także o literaturze etc. Wszystkie te przedmioty nikną gdzieś a to jest podstawa na filologii. Niestety na PWSB będziecie uczyć się o biznesie i bardzo często po polsku lub w pseudoangielskim od osób które same najpierw powinny nauczyć się języka. Już dawno bym zrezygnował ze studiów ale za to są bardzo wysokie kary finansowe. Taniej mi przemęczyć te studia. Jeśli rozważasz tam naukę zapytaj się najpierw o wykaz przedmiotów albo jakiś program studiów bo możesz się ździwić że na studiach filologicznych masz statystykę. Ja się mocno zdziwiłem.
    8/12/12
  • Zibi

    @rylow: zastanawiam się dlaczego wsb nie reklamuje się jako szkoła bankowości tylko szkoła biznesu. Czy to znaczy ze pwsb jest na tyle dobrą uczelnią, że wsb jedzie na jej opinii
    8/9/12
  • polka

    Jak się mieszka w Poznaniu to nie sposób nie kojarzyć Poznańskiej Wyższej Szkoły Biznesu. Spodziewałam się że będzie miała ona wyższą średnią, ok. 7, a tu taka niespodzianka. Znam trochę ludzi którzy tu studiują, opinie ogólnie są dobre, stąd moje zaskoczenie średnią. No nic, od października sama się przekonam :)
    8/8/12
  • roball

    skończyłam te uczelnię w tym roku (2012), na kierunku anglojęzycznym-Hotel Management. gdybym miała wybrać jeszcze raz studia licencjackie z zarządzania na pewno wybrałabym PWSB! why? bo widzę jak bardzo się tam rozwinęłam. nie twierdzę, że nie ma tam ludzi- wykładowców, którzy nie nadają się do uczenia i pomimo, że wykładają po angielsku to angielskiego nie znają! tak jest raczej wszędzie. natomiast zdarzają się perełki, którzy znają się na biznesie, na tym jak należy wykładać i w ogóle.
    8/6/12
  • maryśka

    Ja skończyłam tą szkołę 2 lata temu i jak dla mnie super (a jestem osobą, której zależy na wiedzy), większość wykładowców to praktycy, którzy znają nie tylko teorię. Szczerze polecam!
    8/6/12
  • hammer

    Super, zaczełam tutaj studia dwa lata temu i wlaśnie się dowiedziałam że nie będę mogła ich skończyć. problemy finansowe, nie ma szans żeby rodzice dalej opłacali moją edukację, to raczej ja musze znaleźć sobie pracę i im pomóc. A szkoda, bo pwsb ma naprawdę dobry poziom.
    8/5/12
  • rylow

    @Zibi: totalnie nie rozumiem twojego komentarza. Przecież sama nazwa uczelni wskazuje że jes to szkoła biznesu. Patrząc na opinię poniżej ja także pytam: O co tu chodzi?
    7/31/12
  • Zibi

    Jadąc z kapo do centrum zauważyłem że wsb (dla mnie bardzo znana uczelnia w Poznaniu) określa się jako szkoła biznesu. czy oni mają coś wspólnego pwsb? Jak nie to dlaczego kreują się na uczelnie biznesu? - bez sensu. Wchodzę na net i patrzę logistyka w uczelni biznesu to niedługo będą wsl. O co tu chodzi?
    7/23/12
  • PAM

    A co powiecie o Interantional management?? Studia w języku angielskim? Ktoś z was studiował?
    7/13/12
  • nutka

    ja chce iść na filologię angielską i dużo czytałam o wszystkich szkołach oferujących ten kierunek, nie zarejestrowałam sie na tej uczelni ale z tego co sie dowiedziałam ta szkoła tez trzyma w miarę poziom, wiec jeśli sie nie dostane tam gdzie chciałam będę próbować podczas drugiej tury rekrutacyjnej tutaj
    7/10/12
  • shake

    widzę że ta uczelnia oferuje take naukę na kierunku filologia angielska. czy kadra wyższej szkoły biznesu jest przystosowania do zaawansowanego stopnia nauki języka angielskiego, np na tyle żeby można był po studiach samodzielnie czytać Szekspira?
    7/5/12
  • beny

    Jak dla mnie to lepsza opcja niż Uniwersytet ekonomiczny w poznaniu, mam wrażenie że kadra lepiej się spisuje, kierunki są ciekawej prowadzone, ale ta opinia wynika tylko z porównań między mną i kolegą, a konkretnie dotyczą kierunku zarządzanie. no ale tutaj nauka jest płatna, co stanowi ogromny minus :(
    6/20/12
  • qiki

    Tutaj średnia 5,0, czyli środek rankingu, wchodzę na stronę Poznańskiej Wyższej Szkoły Biznesu, a tam komunikat: "PWSB najlepszą Poznańską uczelnią w rankingu Perspektywy". Wspaniale, ciekawe na której opinii polegać... Sądzicie że taki ranking przedstawia dobre informacje?
    6/9/12
  • jola

    poznańska wyższa szkoła biznesu kojarzy mi sie z prestiżem, ale w sumie nie wiem czemu, pewnie dobrze się reklamują ;D przeglądam sobie stronę o uczelni, a tam info o promocjach, rabatach - calkiem spoko. ale co z tego, płacić i tak trzeba. w sumie studiowałabym tutaj z chęcią gdyby nie to że nie stać mnie na więcej niz dzienne na uniwerku.
    5/29/12
  • Łukasz

    Szkoła jest porządku, czesne nawet niskie, a jeszcze stypendium dostałem. Łatwy dojazd i jeszcze parking zrobili ... za darmo ! Ogólnie jest OK
    3/9/12
  • Tomek

    Szkołę tą ukończyłem 1,5 roku temu. Byłem studentem dziennym i bardzo miło wspominam ten czas. Super atmosfera oraz wykładowcy, którzy naprawdę mają dla Ciebie. Dzięki tej szkole dostałem się na płatny staż do dużej poznańskiej firmy, dziś choć już tam nie pracuję bez trudu znalazłem sobie pracę. Nauczyli mnie tam nie regułek ale tego jak wygląda dzisiaj biznes oraz rynek pracy. Pomogli mi też zdobyć niezbędne doświadczenie więc moja opinia jak najbardziej na plus. i Nie można też zapomnieć o dobrych imprezach :)
    2/29/12
  • pudel

    PWSB jest na prawdę godną uwagi uczelnią. Ja studiuję na filologii angielskiej i jestem zadowolona. Wykładowcy w zdecydowanej większości rewelacyjni. Oczywiście jest ciężko, ale wydaję mi się, że to tylko na plus ;)
    2/29/12
  • filologia angielska - OK

    w PWSB najwyzsza jakosc ma Zarzadzania oraz Filologia Angielska, ja akurat studiuje fillologie i jestem bardzo zadowolona, poziom zajec jest wysoki, ale chyba tego nalezy oczekiwac od studiow wyzszych, wiem, ze na UAM-ie i w Kolegium Jezykowym orka jest jeszcze wieksza i zadnej taryfy ulgowej, wykladowcow mamy swietnych i rewelacyjnych nativow, do tego doskonala lokalizacja uczelni i przyjazne zaplecze,
    2/26/12
  • hr

    Zamierzam studiować Zarządzanie w Hotelarstwie na PWSB, słyszałem, że zajęcia są bardzo dobrze obsadzone przez zagranicznych wykładowców. Pytanie natomiast jak jest z praktykami? Czy trzeba je załatwiać samemu? Czy może uczelnia robi to za nas? Jaki jest odsetek praktyk zagranicznych ?
    1/26/12
  • judi

    chyba lepsza jednak WSJezykow Obcych Lindego. Przynajmniej ze scisle jezykowych, bo jak ktos chce zarzadzanie, ale z kolei kierunek zarzadzanie prowadzony jest lepiej przez uczelnie typowo ekonomiczne, moj braciak nie jest zachwycony, na razie ciagnie, ale ja cienko go widzeza rok na tej uczelni
    1/23/12
  • Joanna

    Ja studiuje na 3 roku filologii angielskiej. Przyszłam tu, bo nie dostałam się na anglistyke na UAMie. Generalnie cel mam jeden: nauczyc sie jezyka na tyle biegle, zeby miec porządną robote i swoje pieniądze. Koleżanki dorabiaja korepetycjami, ja nie chce się rozmianiać na dobre. Stawiam na duzą firme i miedzynarodowe kontakty. Po to ucze sie anglika. A szkola? Jak wiele innych. Poziom jest przyzwoity, Native\'s bywaja zabawni, ogólnie GIT.
    5/15/11
  • Inga

    Zamierzam podjac studia w tej szkole albo w Wyzszej Szkole Jezykow Obcych. Jeszcze sie waham, ale sklaniam sie do Poznanskiej Szkoly Biznesu. Ktos ma porownanie miedzy jedna a druga?
    5/8/11