Opinie o Uczelni Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa w Opolu (PWSZ Opole)

Komentarze (41)

  • Dakota

    Interesuje mnie kosmetologia na waszej uczelni. Polecacie ten kierunek?? Ciężko się dostać??
    22.09.2017
  • MagdaŁ

    Hej, chciałam zapytać o opinię na temat kierunku dietetyka na tej uczelni. jakie są mniej więcej progi i czy łatwo się dostać na ten kierunek i w ogóle na tą uczelnie?:)
    20.07.2017
  • Galicjusz

    Jako aktualny student fizjoterapii - gorąco polecam tą uczelnię. Młodzi, ambitni wykładowcy dają duże możliwości, wspierają w prowadzeniu badań, oraz w wyjazdach na konferencje naukowe. Dużo zajęć praktycznych(po za zajęciami - w tym roku mam 320h praktyk obowiązkowych+3 miesiące praktyk płatnych z unijnego projektu jakich nie posiada żaden inny wydział fizjoterapii) Jeżeli wybieracie między medyczną a polibudą - wybór jest prosty. Jesteśmy drugą uczelnią w Polsce na której studenci uczeni są masażu tensegracyjnego, oraz na jednej nielicznych uczelni są prowadzone zajęcia z osteopatii przez dyplomowanych terapeutów. Panuje miła atmosfera w relacjach student - wykładowca, a nawet rektor i dyrekcja.
    19.05.2017
  • Molli

    Również interesują mnie opinie na temat dietetyki. S
    18.05.2017
  • Saara

    Witam :) mam bardzo ważne pytanie, długo nie wiedziałam co z sobą zrobić po szkole średniej i za późno się obudziłam, jest szansa dostania się na fizjoterapię bez rozszerzania chemii albo biolgii na maturze?
    11.05.2017
  • Andżelika

    Witam chciałam zapytać o wrażenia związane z nowo otwartą dietetyką ;)
    31.01.2017
  • Sara

    Witam:) mogłby się ktos podzielic wiedzajak jest na pielegniarstwie niestacjonarnym drugiego stopnia na PMWSZ w Opolu ??
    28.06.2016
  • sebastian

    Hejo ,czy moze mi ktoś napisać jak wygląda na PWSZM W OPOLU fizjoterapia?? Z góy dziękuje
    28.02.2016
  • ola

    Mam prosbe, moze ktos moze mi doradzic czy probowac isc na pielegniarstwo. Niedawno uświadomiłam sobie i każdy mi to mówi, ze powinnam isc na pielegniarke, potrafie zrobic wszystko przy chorych starszych ludziach, nie razi mnie dawanie zastrzykow itp., mam duzo empatii. Skonczylam politologie, a na maturze z biologii mialam 2, to bylo 12 lat temu. Bardzo chcialabym byc pielegniarka, ale chyba nie ma nadziei, ze mnie przyjma?
    21.12.2015
  • R

    hej wszystkim, mam pyt odnosnie fizjoterapii niestacjonarnej- studia magisterskie . Bardzo ciężkio. Duzo osob odpada po 1 semestrze? Genetyka jest bardzo ciężka.
    09.12.2015
  • MiKi

    Hej wszystkim :)Interesują mnie zasady rekrutacji na pielęgniarstwo-wie ktoś coś na temat przedmiotów jakie trzeba zdawać na maturze? Czy progi punktowe są bardzo wysokie?
    30.11.2015
  • M.

    Jeśli chodzi o kosmetologię - sale są fajnie wyposażone, fotele na pilota, więc można dostosować pozycję osoby z pary dogodnie dla siebie, więc przy pedicure nie uświadczyłam bolącego karku ;) Kosmetyków jest naprawdę dużo, w większości są to firmy polskie. Jak przebrnie się przez I rok, to na II zaczyna się prawdziwa zabawa - czyli praca ze sprzętem :D Na I roku zawsze jest przesiew. Sporą wagę przywiązuje się do zajęć praktycznych. Co do traktowania studenta - nie spotkałam się z wykładowcą, który byłby dla mnie nieprzyjemny. Zazwyczaj z każdym mogłam się dogadać bez większych problemów. Jest dużo akcji poza zajęciami, jakieś promocje uczelni, dni otwarte itp. Najbardziej marudzą te osoby, które nie chcą się uczyć i myślały, że na kosmetologii będą malować paznokcie ;) Praktyki po I roku robi się podczas wakacji, ale te, które są przewidziane po II roku, można robić już w trakcie IV semestru. Niektóre zajęcia są cięższe, inne lżejsze. Od siebie polecam. Tak naprawdę większym problemem od wykładowców jest to, że jest to kierunek stricte babski ;)
    18.11.2015
  • Położna

    Witam, ja kilka lat temu skończyłam na tej uczelni położnictwo. Dostać się nie jest trudno, gorzej przetrwać. Nie wiem jak teraz, ale traktowanie studenta na tej uczelni odbiegało od normy (mam porównanie z innymi uczelniami), ale mniejsza o to. Jeśli chodzi o przygotowanie do zawodu, to was przygotują, ale idąc tam musicie się przygotować na 3 lata spędzone w szpitalu na praktykach, może na 1 roku jest ich mało, ale od 2 zaczyna się sajgon, praktyki, wykłady, praktyki, wykłady i tak do końca studiów. Zdarzało się, że musiałyśmy zaginać czasoprzestrzeń, bo zaplanowano nam wykłady i dyżury w tym samym czasie, a pani koordynator nie miała zamiaru tego zmieniać, skutkowało to gorszą oceną z wykładów. Na praktykach nie oczekujcie, że ktoś czeka tam na was z otwartymi rękami (w innych placówkach, nie z Opolszczyzny, spotkałam się z zupełnie innym przyjęciem). Jeśli jesteście twarde psychicznie, to dacie radę, jeśli jesteście wrażliwe, nie decydujcie się na położnictwo, bo was tam zajadą psychicznie. Dyżury 8 lub 12 godzinne, ale to chyba nie powinno nikogo dziwić, na nogach, bo gdy siedzisz to nic nie robisz. I taka rada dla przyszłych studentek, garnijcie się do wszystkiego, chodźcie, pytajcie czy coś trzeba zrobić lub w czymś pomóc, bo inaczej możecie zostać źle odebrane, a wtedy macie 3 lata piekła. Panie położne z porodówki nie są takie straszne jak je malują, zróbcie wszystko żeby was polubiły, bo spędzacie z nimi 2 lata i róbcie praktyki zawodowe na Reymonta, bo tam będziecie zdawać egzamin. Powiem szczerze, że lekko nie miałam, ale były dziewczyny, które miały milion razy gorzej.Na 3 roku nauczyłam się olewać czyjeś frustracje i było całkiem spoko, byle nie brać wszystkiego do siebie. Z tego co wiem kadra się lekko zmieniła, więc może panie opiekunki się trochę uspokoiły. Bardzo mi się podobało na tej uczelni, że nie musiałam robić praktyk w wakacje czego dziewczyny z innych uczelni nie uświadczyły, ale za to w ciągu roku idzie się zajechać. Generalnie gdybym miała ocenić PMWSZ, to stosunek do studenta i okazywany jemu szacunek na tej uczelni, to postawiłabym mocno naciągane 2, poziom przekazanej wiedzy 8 w porywach 9, wygoda 9, duma z siebie, że się dało radę przez to przejść bezcenne. Wybór należy do Was.
    27.09.2015
  • Bella

    Bardzo polecam uczelnię, (fizjoterapia) dużo zajęc praktycznych, dużo godzin praktyk w wakacje. Wykładowcy w większosci z Wrocławia, uczelnia nowoczesna i przyjemna, dobrze wyposażona. Wykładowcy mają duże doświadczenie. Łatwo się dostać ale duzo trudniej utrzymać z roku na rok. Nie jest łatwo ale wiadomo że trzeba się uczyć. Polecam i powodzenia przyszłym studentom.
    02.09.2015
  • kosmetologia

    jak jest na Kosmetologii? poziom? zaplecze - sale? kosmetyki? prowadzący zajęcia? czy podrzucicie info w temacie? Asia
    19.08.2015
  • alaaaaaa

    Cześć wszystkim. Interesuje mnie kierunek Fizjoterapia, jeżeli ktoś wie i orientuje się jakie przedmioty są brane pod uwagę na ten kierunek to bardzo proszę o odpowiedź. Jestem uczennicą drugiej klasy, chciałbym dowiedzieć się, ponieważ na stronie PMWSZ nie ma nic napisane. Z góry dziękuję i pozdrawiam ;)
    18.10.2014
  • Anke

    interesuje mnie kierunek Fizjoterapii, w szkole medycznej w Opolu i mam kilka pytań...Czy jest bardzo ciężko z dostaniem się na ten kierunek? Czy potem w trakcie studiów jest ciężko? Czy są jakieś testy sprawnościowe ? ii Czy trzeba umieć pływać?;/
    23.02.2014
  • vanessa969

    Witam.interesuje mnie kierunek FIZJOTERAPIA. jezeli ktos wie i orientuje sie jakie przedmioty sa brane pod uwage na ten kierunek to bardzo prosze o odpowiedź.jestem w drugiej klasie liceum i według nowej matury juz musze wiedziec na jakie studia sie wybrac. z góry dziękuje za pomoc :)
    11.10.2013
  • agnieszka

    Witam wszystkich pracuje w gazecie Serwis Opolski. Chciałabym porozmawiać ze studentkami z pielęgniarstwa, proszę zainteresowane osoby aby kontaktowały się ze mną mailowo agnieszka@serwisopolski.eu. podając numer swojego telefonu, przygotowuje materiał na temat pielęgniarstwa na Opolszczyźnie, pozdrawia
    25.07.2013
  • Dominika

    Cześć. Wybieram się na pielegniarstwo. Czy ktoś wie coś na temat średniej z wyników z matury? Jaką trzeba mieć żeby dostać się na studia? Dolicza się do tego też średnią ocen z bio-fiz-chem?
    14.07.2013
  • Emilia

    witam, sama wybieram się w tym roku na pielęgniarstwo w tej uczelni, słyszałam od znajomej, że podobno (przynajmniej na kierunek pielęgniarski) nie trzeba zdawać żadnych przedmiotów dodatkowych :) i podobno przyjmują każdego, tylko trudno się utrzymać w trakcie studiów :)
    02.07.2013
  • Iwona

    Wybieram się na fizjoterapie i bardzo mi zależy na szczerych opiniach. Jak wyglądają zajęcia na dziennych ? Co z fizyką ? Do przejścia ? Zawsze miałam problemy z tym przedmiotem i tego najbardziej się obawiam... Biorę też pod uwagę Wyzsze Szkoły. Jestem rozdarta między PMWSZ w Opolu, a Wyzsza szkola inform. i zarz. copernicus we Wrocu. Doradzcie, proszę :)!
    08.06.2013
  • iza

    Witam. Chciałam zapytac czy trudno sie dostać na uczelnie PMWSZ w Opolu?
    22.04.2013
  • xyz

    Czy przy rekrutacji brana jest pod uwagę tylko biologia ? Czy moźe chemia, np. Zdaję maturę podstawową z biologíí i chemii. Nie ukrywam, źe z chemią idzie mi lepiej. Interesuje mnie fizjoterapia. Pytam, bo na stronie int nie ma informacji na ten temat.
    04.04.2013
  • Martii

    czy z j.pol rozszerzonym dostanę się na fizjoterapię,niestety nie zdaję biologii czego bardzo żałuję ale jest już za pózno ...
    13.03.2013
  • Sonia

    mam jakieś szanse, żeby się dostać z biologią z.podstawowy? jestem na humanistycznym profilu i całkiem niedawno zdecydowałam się na fizjoterapie, ale z rozszerzeniem z bio będzie ciężko..
    28.01.2013
  • Justyna

    Moja koleżanka jest po kierunku pielęgniarstwo w Państwowej Medycznej Wyższej Szkole Zawodowej w Opolu i nigdy nie narzekała. Teraz ma pracę, może nie zarabia kokosów bo zawód pielęgniarki nie jest niestety do końca doceniany, ale na własne potrzeby jej wystarcza. I nigdy nie powiedziała złego słowa na temat tej szkoły, nigdy nie mówiła, że jej źle, no chyba że miała mnóstwo rzeczy do nauki :P ale generalnie podobało jej się
    11.11.2012
  • kj

    a czemu nie ma zdrowia publicznego juz
    13.08.2012
  • for

    Chciałbym iśc na podyplomówkę komunikowanie interpersonalne z językiem migowym, czy ktoś kto już studiuje to bądź ukończył mógłby mi powiedzieć, czy warto wybrać tą uczelnię, a jeśli nie to którą poleca bardziej? Mieszkam pod Opolem, dlatego tutaj miałbym najbliżej ale równie dobrze mogę się wkońcu wyprowadzić e swojego miasteczka
    06.07.2012
  • Marzena

    A ja chciałabym się dowiedzieć wszystkiego na temat kierunku kosmetologia. Czy;i czy tutaj coś się płaci? Czy można studiować magisterkie? Czy tylko licencjat? Czy ciężko jest sie dostać i utrzymać? No i ogolnie jak zajecia, jakie wyposażenie, ile czasu praktyki trwają. Generalnie chciałabym się dowiedzieć jak najwięcej ;)
    25.06.2012
  • enyłan

    Witam, interesuje mnie fizjoterapia na PMWSZ w Opolu, czy ktoś jest w stanie to polecić? Jakieś opinie? Liczy się konstruktywna krytyka, bo nie wiem, czy nie lepiej iść na zaoczne do chociażby Wrocławia czy Poznania
    14.05.2012
  • Jakubek

    Wykładowców z Wrocka co nie miara:) Fajni ludzie tak na marginesie. Warto tutaj do nas przyjsc i studiować. Ja nie mam porównania z innymi uczelniami, ale nie żałuje mojej decyzji. Wybór kierunku i wybór uczelni był trafny. Opinie o uczelniach były bardzo dobre, więc skorzystałem :)
    06.12.2011
  • Felka

    Na panstwowych uczelniach wpiosowe z tego co wiem własnie jest w takich granicach jak tutaj :-) oczywiscie moge się mylic.A uczelnia ma dobry poziom i mysle, ze warto się tutaj do nas wybrac. Moja opinia na temat tej uczelni jest zdecydowanie na plus
    02.06.2011
  • Filusiek

    Fajnie jest ... wpisowe tylko 85 zł wyniosło mnie a nie jak na innych uczelniach pogłoski chodziły, ze nawet 300 zł nie wiem czy ktoś sobie jaja robił czy co :-)
    01.06.2011
  • Basia

    Ja studiuje tutaj fizjoterapie wiec jest taka możliwosc:) Jesli chodzi o ten kierunek to mogę Ci owiedzieć, że daje wiele satysfakcji. Jesli chodzi o pierwszy rok to nie jets tak ciężko masz takie przedmioty jak biofizyka czy psychologia. Dasz rade :)
    30.05.2011
  • Kotka

    Czy ktoś mi może powiedzieć,czy jest tam może możliwość studiowania fizjoterapii?Jesli tak to ktoś może studiuje,jakieś opinie o uczelni?
    29.05.2011
  • Werka

    Tez słyszałam ,że nauka w tej szkole jest przyjemna bo w środku jest ładnie i nowoczesnie. Moja siostra miała iśc do tej właśnie szkoły ale w ostatniej chwili zrezygnowała i wybrała PO. Ma troszke trudniej tam takie jest moje zdanie. Ona nie żałuje , a teraz przyszedł czas na mnie i na mój wybór.
    25.05.2011
  • kacha

    Super !! Uczelnia jak nowa ;) bardzo atrakycjne warunki lokalowe! Nauka w tej szkzole to przyjemnosc. Wielu wykładowców z Wrocka.
    24.05.2011
  • Zdrwie publiczne

    A ja studiuje tutaj zdrowie publiczne. Interesujący kierunek. Wybrałam akurat to , ponieważ interesuje się biologią i zdrowiem lecz nie poszłam na medycyne np. na Uniwersytet bo bałam się , że nie dam rady dotrwać tam do końca , ja jednak nie żałuje :)
    23.05.2011
  • Martynka

    Polecam ta uczelnie.! Spoko ludzie , niezapomniane chwile i najlepsze czasy . Na zawsze będę pamietała czas spędzony w tej szkole ze znajomymi i przyjaciólmi. Jestem bardzo zadowlona tam poznałam najlepszych ludzi :)
    21.05.2011
  • Anecia

    Fajna uczelnia , miły klimacik. Ja akurat wybrałam pielęgniarstwo. Ludzie to była najlepsza decyzja! Tyle ciekawych przedmiotów tam mamy , że jestem w szoku. Nie spodziewałam się , że to jest takie interesujące . Trochę ciężko na technikach położniczych i prowadzeniu porodu , ale to mnie nie zniechęci! Pozdrawiam
    16.05.2011