• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Ocena uczelni


Komentarze (186)
Zosia
Czy jakieś nowości planowane są od przyszłego roku? Będą jakieś inne kierunki?
17.02.2021
20.01.2021
Eryk
Bardzo wyczerpujące info na temat kryminalistyki. A jak ogólnie się studiuje? - to pytanie raczej do studentów. Ciekawe zajęcia? Praktyczne?
Katarzyna
Czy pielęgniarstwo jest przewidziane dla "zwykłych" maturzystów? Chodzi mi o studia pomostowe dla osób ze średnim wykształceniem pielęgniarskim. Czy taka skrócona wersja wchodzi w grę?
04.12.2020
23.10.2020
PUSS w Pile/ info@puss.pila.pl
odpowiedź dla Paweł z dnia 22.10.2020
Dzień dobry! W kwestii tego, czy zaświadczenie o ukończeniu studiów jest honorowane przy ubieganiu się o licencję detektywa - aby uzyskać licencję detektywa, osoba musi spełnić szereg wymogów. Na stronie Ministerstwa Rozwoju można przeczytać, iż: "O wydanie licencji może ubiegać się osoba, jeżeli legitymuje się dokumentem potwierdzającym odbycie szkolenia w zakresie zagadnień ochrony danych osobowych, ochrony informacji niejawnych, przepisów regulujących prawa i obowiązki detektywa oraz zasad wykonywania działalności gospodarczej w zakresie usług detektywistycznych", a także: "posiada wykształcenie co najmniej średnie lub średnie branżowe". Studiowanie kierunku kryminalistyka z kryminologią z pewnością pomoże już na późniejszym etapie pracy w branży detektywistycznej, a to za sprawą między innymi takich przedmiotów jak: analiza kryminalna i analiza dowodów w procesie karnym, dermatoskopia i biologia kryminalistyczna, wiktymologia, mechanoskopia, traseologia, osmologia w praktyce kryminalistycznej. Oprócz tego, w planie studiów przewidywane są między innymi przedmioty dotyczące taktyki kryminalistycznej, wykorzystywania technik informatycznych w kryminalistyce, chemicznego badania śladów przestępstwa, prawa, komunikacji społecznej i negocjacji oraz rodzajów i instytucji bezpieczeństwa publicznego.
Paweł
Ja również w temacie kryminalistyki. Studia to jeszcze nie licencja detektywa? Czy zaświadczenie o ich ukończeniu jest honorowane przy ubieganiu się o licencję. I czy same studia dają praktyczne przygotowanie do przyszłej pracy?
22.10.2020
14.09.2020
PUSS w Pile / info@puss.pila.pl
odpowiedź dla Ela z dnia 13.09.2020
Dzień dobry! Absolwent studiów I stopnia, o profilu praktycznym, na kierunku KRYMINALISTYKA Z KRYMINOLOGIĄ posiadał będzie szerokie spektrum wiedzy i umiejętności, które pozwalą mu, w podstawowym wymiarze lecz sprawnie, realizować zadania przypisane licznym instytucjom bezpieczeństwa i wymiaru sprawiedliwości, jak na przykład: policja, straż miejska, kuratorska służba sądowa, służba więzienna, straż graniczna i służby celne. Ponadto znajdzie zatrudnienie w podmiotach sektora ubezpieczeń, czy instytucjach i organizacjach o charakterze pozarządowym, których działalność zorientowana jest na problematykę bezpieczeństwa społecznego, profilaktyki społecznej oraz przeciwdziałania i wykrywania przestępczości. Więcej informacji znajduje się tutaj - https://puss.pila.pl/pl/katedry/kryminalistyka-z-kryminologia.html Pozdrawiamy!
Ela
Czy ukończenie kryminalistyki i kryminologii daje jakieś konkretne uprawnienia? Jakie są możliwości pracy w zawodzie?
13.09.2020
03.09.2020
Infa
Chciałbym iść na Informatykę albo coś pokrewnego, ale widzę, że nie ma tutaj. Jest jednak na Elektrotechnice specjalność związana z automatyką. Czy otwierają każdą specjalizację? Ile chętnych osób musi być i jak w ostatnich latach ze specjalnsociami na tym kierunku było?
PUSS w Pile
odpowiedź dla podyplomowe w Pile? z dnia 27.08.2020
Dzień dobry! W naszej ofercie edukacyjnej znajdują się jedynie studia I i II stopnia. https://puss.pila.pl/pl/dla-kandydatow/oferta-edukacyjna-2020-2021.html Pozdrawiamy!
27.08.2020
27.08.2020
podyplomowe w Pile?
Chciałam odświeżyć głowę i zacząć studia podyplomowe, najchętniej w Pile. Miałam nadzieję, że bez problemu znajdę jakiś luźniejszy kierunek z psychologii, kultury / sztuki czy pedagogiki.... ale na stronie pwsz nic nie widzę. Opisane są tylko studia I i II stopnia, a ni słowa o podyplomowych. Czy to możliwe, że nie mają tutaj żadnych podyplomówek? Przy okazji spytam - ktos może realizował podyplomówki w zdalnej wersji, całość przez internet? jak tka formę oceniacie? jak wyglądały zajęcia?
PUSS w Pile
odpowiedź dla Ewa z dnia 07.08.2020
Dzień dobry, obecnie, na kierunku pielęgniarstwo, prowadzimy studia licencjackie oraz magisterskie - uzupełniające, które przeznaczone są dla osób posiadających już prawo do wykonywania zawodu, chcących podnieść kwalifikacje. Studia uzupełniające trwają 4 semestry i mają formę studiów wieczorowych, bezpłatnych. Wiele informacji na temat tego kierunku, znajduje się na stronie Uczelni - www.puss.pila.pl w zakładce DLA KANDYDATÓW do odwiedzenia której zachęcam. Pozdrawiamy PUSS w Pile
10.08.2020
07.08.2020
Ewa
Czy może realizowane są studia na pielęgniarstwie pomostowym?
PUSS w Pile / info@puss.pila.pl
odpowiedź dla Kosmetologia z dnia 30.06.2020
Dzień dobry! Tak, na kierunku kosmetologia odbywa się bardzo dużo zajęć praktycznych. Podczas studiów realizowane są przedmioty takie jak np. anatomia, histologia, dermatologia, fizjologia, patofizjologia, biochemia, biofizyka, mikrobiologia, trychologia, podologia. Atutem Katedry Kosmetologii PUSS w Pile są bogato wyposażone pracownie kosmetologii pielęgnacyjnej, kosmetologii upiększającej, chemii kosmetycznej, masażu, receptury, podologii, makijażu. Dlatego jak widać, główny nacisk jest położony na nabycie umiejętności praktycznych. Kierunek ten w praktyce można zobaczyć na oficjalnym fp Katedry Kosmetologii PUSS w Pile, na facebooku: https://www.facebook.com/Katedra-Kosmetologii-PUSS-w-Pile-1163518683734991/ Pozdrawiamy!
06.07.2020
06.07.2020
PUSS w Pile / info@puss.pila.pl
odpowiedź dla Jane z dnia 05.07.2020
Dzień dobry! Nie tworzymy progów punktowych przy rekrutacji. Dla nas wyznacznikiem jest osoba z najwyższym wynikiem procentowym z matury i to od niej zaczynamy tworzyć listę rankingową. Wiele informacji można znaleźć również tutaj - https://puss.pila.pl/pl/dla-kandydatow.html Pozdrawiamy! :)
Jane
Czy na filologię angielską są określone progi punktowe? Ile wynoszą?
05.07.2020
30.06.2020
Kosmetologia
Czy na kosmetologii jest dużo zajęć praktycznych i co się dokładnie na nich robi?
PUSS w Pile / info@puss.pila.pl
odpowiedź dla budownictwo z dnia 26.06.2020
Witam! Oczywiście - na kierunku Budownictwo, ale także na pozostałych kierunkach inżynierskich, są kobiety. :) Łamiemy wszelkie stereotypy i jesteśmy potwierdzeniem tego, że nie ma typowo męskich oraz damskich kierunków. Serdecznie zatem zapraszamy do podjęcia studiów w naszej Uczelni.
29.06.2020
26.06.2020
budownictwo
Czy na Budownictwie w Pile są jakieś dziewczyny? Jak to wygląda na wyższych latach? Podobno na niektórych uczelniach są jeszcze stereotypy i dlatego mnie interesuje jak w Pile, bo nie chcę być w centrum uwagi na zajęciach
PUSS w Pile
odpowiedź dla inżynier z dnia 24.06.2020
Dzień dobry, w przypadku kierunku Elektrotechnika, prowadzimy specjalność - odnawialne źródła energii, która przygotowuje do pracy także na turbinach wiatrowych. Niestety nie prowadzimy szkoleń, kończących się certyfikatem, ale wielu naszych absolwentów szybko znajduje zatrudnienie w firmach zajmujących się m.in. pozyskiwaniem energii wiatrowej, naprawą turbin wiatrowych. Jeżeli chciałby Pan uzyskać więcej informacji na ten temat, to zachęcam do kontaktu z Katedrą Elektrotechniki przez FB - Katedra Elektrotechniki PUSS w Pile. Pozdrawiamy
25.06.2020
24.06.2020
inżynier
Byłem przekonany do Mechaniki i Budowy Maszyn, ale teraz zaciekawił mnie bardziej kierunek Elektrotechnika. Złożę na oba. Czy na którymś z tych kierunków Uczelnia umożliwia zdobycie kwalifikacji np. pracy na turbinach czy jakiekolwiek inne, które nie są tylko papierkiem o ukończeniu szkolenia, ale dają uprawnienia jak szkolenia SEP?
PUSS w Pile
odpowiedź dla Tłumacz z dnia 20.06.2020
Dzień dobry, na kierunku filologia jedną ze specjalności jest lingwistyka stosowana, która doskonale przygotowuje do zawodu tłumacza. Oczywiście, aby zdobyć uprawnienia, należy zdać egzamin państwowy, ale program studiów zawiera wiele przedmiotów związanych z tłumaczeniem m.in.: tłumaczenie konsekutywne angielsko-polskie tłumaczenie pisemne niemiecko-polskie lingwistyczne podstawy przekładu podstawy translatoryki kultura niemieckiego obszaru językowego z elementami literatury niemieckojęzycznej gramatyka opisowa języka niemieckiego gramatyka kontrastywna niemiecko-polska fonetyka i wymowa języka niemieckiego praktyczna gramatyka języka niemieckiego (1-5) PNJN pisanie w administracji i biznesie (1-2) PNJN kurs rozszerzony (1-5) praktyka translatoryczna (1-2) Pozdrawiamy.
23.06.2020
20.06.2020
Tłumacz
Czy na Filologii Angielskiej istnieje specjalizacja tłumaczeniowa? Nie ma jej w rozpisce, ale wolę na wszelki wypadek zapytać.
PUSS w Pile / info@puss.pila.pl
odpowiedź dla Lidka z dnia 05.06.2020
Zgadza się, kierunek ten jest na naszej Uczelni nowością. W procesie kształcenia przeważać będą zajęcia o charakterze praktycznym, w szczególności laboratoria, projekty i ćwiczenia. Dzięki temu, Studenci będą mogli nabyć wiedzę zarówno z zakresu kryminologii (np. nauka podejmowania działań z zakresu interwencji kryzysowej, diagnozowanie zagrożeń społecznych, projektowanie oraz realizacja działań neutralizujących te zagrożenia oraz prewencja kryminalna), a także kryminalistyki (np. pobieranie, zabezpieczanie i analiza śladów kryminalistycznych, nauka wykorzystywania nowoczesnych metod i technik informatycznych w zakresie działalności kryminalistycznej). Wszystko to, da świetne przygotowanie do pracy w takich instytucjach jak np. policja, służba więzienna, straż graniczna, służba celna. Zapraszamy do podjęcia studiów i zweryfikowania tego, jak się studiuje i jak przebiegają studia. :)
09.06.2020
05.06.2020
Lidka
Zaciekawił mnie kierunek kryminologia i kryminalistyka. To ciekawe połączenie. W innych uczelniach to zazwyczaj dwa odmienne kierunki. Z opisu wynika, że to nowość - trudno więc zapewne o opinie, jak się studiuje i ogólnie jak przebiegają studia.
PUSS w Pile
odpowiedź dla Kryminologia z dnia 03.06.2020
Dzień dobry, na tę chwilę nie jest przewidziana taka forma studiów, jednak będzie to kierunek bardzo praktyczny. Współpracujemy ze Szkołą Policji oraz z Komendą Policji w Pile - w zakresie kierunku. Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą kierunku na https://puss.pila.pl/pl/katedry/kryminalistyka-z-kryminologia.html Pozdrawiamy
04.06.2020
03.06.2020
Kryminologia
Czy kierunek Kryminologia i Kryminalistyka także będzie w formie dualnej?
Bella
Jak wygląda kwestia stypendiów naukowych? Czy są jakieś wygórowane kryteria?
08.05.2020
21.04.2020
Uczelnia
odpowiedź dla Tomek z dnia 17.04.2020
Dzień dobry, dziękujemy za zainteresowanie kierunkiem. Kierunek transport jest kierunkiem inżynierskim, na którym idealnie łączymy akademicką teorię z wiedzą praktyczną. Wszystko to dzięki projektowi studiów dualnych - tj. studenci mogą wybrać praktykę w konkretnej firmie (w jednej z ponad 40., z którymi Uczelnia współpracuje). Zdobywają dzięki temu doskonałe przygotowanie zawodowe oraz dodatkowe umiejętności, które tak cenią pracodawcy. Jeżeli chodzi o ilość zajęć, to jest ich umiarkowana ilość, proszę pamiętać, że nasza Uczelnia realizuje również program studiów praktycznych, gdzie studenci odbywają minimum 6 miesięcy praktyki zawodowej. Taka forma kształcenia procentuje, ponieważ nasi absolwenci studiów inżynierskich nie mają żadnego problemu ze znalezieniem zatrudnienia po studiach. Wiele informacji znajduje się na stronie Uczelni, do odwiedzenia której zachęcam. W przypadku dodatkowych pytań, proszę o kontakt na info@puss.pila.pl Pozdrawiamy!
Tomek
W tym roki mam maturę i chciałbym składać papiery na Transport na Państwową Uczelnię Stanisława Staszica w Pile. Dużo jest zajęć na tym kierunku? Jak z pracą po ukończeniu studiów?
17.04.2020
09.03.2020
PUSS w Pile
odpowiedź dla Eryk z dnia 05.03.2020
Dzień dobry! Zachęcamy do sprawdzenia, czy na kierunku Budownictwo jest ciężko. :) Student tego kierunku, musi nabyć wiedzę z zakresu: wykonawstwa obiektów budownictwa mieszkaniowego, komunalnego, przemysłowego i komunikacyjnego, projektowania podstawowych obiektów i elementów budowlanych, technologii i organizacji budownictwa, wytwarzania, doboru i stosowania materiałów budowlanych oraz kierowania zespołami i firmą budowlaną. Musi być dobrze przygotowany do kierowania wykonawstwem wszystkich typów obiektów budowlanych oraz do współudziału w projektowaniu obiektów budownictwa mieszkaniowego, przemysłowego, komunikacyjnego i użyteczności publicznej. Bardzo dziękujemy za zainteresowanie ofertą i serdecznie pozdrawiamy!
Eryk
Czy na budownictwie jest ciężko? To taki typowo techniczny kierunek?
05.03.2020
05.12.2019
Sara
Interesuje mnie lingwistyka, ale też zastanawia. Nie ma żadnych kierunków filologicznych na uczelni. Obawiam się o kadrę, ogólnie, że taki kierunek na przyczepkę.
Daria
Dziewczyny z kosmetologii. Podzielcie się opiniami o kierunku. Jak się studiuje, jakie są warunki, atmosfera itp.
19.11.2019
26.09.2019
Ekonomia
To może uzbiera się taka liczba osób na specj. Informatyk Analityk? Specjalnosc i przyszlosciowa, i teraźniejsza.
P
specjalność *
26.09.2019
26.09.2019
P
Również bym się zdecydowała, gdyby speciajlność analityk została uruchomiona.
Ela
Jak wygląda sytuacja z uruchamianiem specjalności? Nie ma gwarancji, jeśli będzie mało chętnych?
13.09.2019
20.08.2019
PWSZ w Pile
odpowiedź dla kaorlina z dnia 14.08.2019
Z PRZYJEMNOŚCIĄ INFORMUJEMY,M że rekrutacja nadal trwa! - Ostatni dzień rejestracji internetowej: 19 września 2019. - Ostatni dzień składania dokumentów: 20 września 2019. Wszystkich Spóźnialskich serdecznie zapraszamy!
PWSZ w Pile
odpowiedź dla Karol z dnia 16.08.2019
Dzień dobry, rekrutacja n studia odbywa się na kierunek, w tym przypadku jest to ekonomia. Specjalności wybierane są przez studentów na drugim semestrze studiów. Od kilku lat wskazują oni rachunkowość i skarbowość oraz zarządzanie małymi i średnimi przedsiębiorstwami. Minimalna wielkość grupy to 20 osób i tylko w przypadku zebrania takiej minimalnej grupy studentów, specjalność jest uruchamiana. Bardzo dziękujemy za zainteresowanie ofertą i serdecznie pozdrawiamy! PWSZ w Pile
19.08.2019
16.08.2019
Karol
Fajnie wygląda specjalizacja na Ekonomii - Informatyk (analityk procesów biznesowych). Tylko jaka jest szansa, że uruchomią akurat tę specjalność? Nie chcę iść w ciemno, żeby potem studiować specjalność jakąś turystykę albo rachunkowość...
kaorlina
czy do 19 września można się rekrutować na kierunki zaoczne i wszystkie będą dostępne? chodzi mi o kosmetologię. Wracam 9 września do Polski i wcześniej nic nie załatwię.
14.08.2019
13.11.2018
Ratownictwo medyczne
Hej ~ W przyszłym roku prawdopodobnie zacznę studia na rat medzie i szukam dobrej, sprawdzonej uczelni. Czy jest tu jakiś student lub absolwent tego kierunku, który mógłby się o nim wypowiedzieć?
porady dla st. pielęgniarskich
czego możemy się spodziewać na pierwszym roku pielęgniarstwa? jakieś wskazówki, na co zwrócić uwagę? co jest ważne? czego się wystrzegać? na kogo z wykładowców uważać? może jest jakaś nieformalna grupa zamknięta na Fejsie, gdzie się dowiemy więcej? ktoś coś? podpowiecie?
06.09.2018
28.08.2018
potwierdzam
statystyki to jedno, a życie - drugie. każdy jest kowalem własnego losu, każdy ma inną osobowość, predyspozycje, inteligencję emocjonalną, itd., itd. Od nas samych zależy, jak ułozy się nasze zawodowe życie i uwierzcie mi, pwsz w Pile daje naprawdę solidne podstawy do przyszłej pracy. Generalnie PWSZ-ty nie sa wcale gorsze od uczelni wyższych w większych miastach, po prostu tutaj studiujesz w kameralnym mniejszym mieście, a do P-nia to zawsze możesz sobie pojechać :-)
Zarobki
To zobaczcie na zarobki studnetow po politechnikach i po pwsz. Po PG, PP, PWr zarabiają naprawde duzo, wiadomo, ze wieksze miasto itd, ale cos w tym jest. Na testach dla potencjalnych pracodawcow sobie radza lepiej
09.08.2018
31.10.2017
Inżynier
Tyle się czyta opinii że na politechnicznych niby taki niski poziom i tak łatwo a potem się ukazuje raport ogólnopolski na temat zatrudnialności absolwentów i pobierasz np. taką elektrotechnikę i PWSZ i się okazuje że zatrudnialność bardzo wysoka i pensje ładne. A to konkretne dane na podstawie danych z ZUS i US. Na pewno ogromnym plusem jest fakt że jest masa ofert studiów dualnych gdzie część przedmiotów robisz w dużych przedsiębiorstwach. Jest duży nacisk na prsktyczność nauki więc co z tego że będziesz robił gdzies jakieś skomplikowane równania różniczkowe jak w praktyce nic to ci nie da i jedyne co po studiach powiesz że było po prostu trudno. Sam jestem absolwentem tej uczelni i już na 3 roku zarabiałem więcej niż średnia krajowa. Jako projekt dyplomowy u pracodwacy robiłem projekt pewnego urządzenia i dziś jestem głównym inżynierem tego projektu który już niedługo będzie na rynku. Więc drodzy studenci. Praktyka i jeszcze raz prsktyka i to od was zależy co wynirlesiecie z uczelni. Ja wolałem praktycznie zdobywać umiejętności zamiast tracić czas na przygotowywanie się do niepotrzebnych mi do niczego egzaminów. Potem skończyłem magisterkę na PP i jakoś specjalnie trudno nie było.
dampi
szczerze polecam, nie ma wyścigu szczurów, jest fajny klimat i wyrozumiali wykładowcy
17.09.2017
16.09.2017
piła ok
Piła jest całkiem spoko, jasne że nie jest to metropolia, ale mi pasuje w sam raz
lingwistyka
czy na lingwistyce stosowanej zawsze jest język angielski + język niemiecki, czy może być inny język, np. włoski albo hiszpański?
04.09.2017
29.08.2017
do poprzedniczki / poprzednika
mniej istotne jest GDZIE, bardziej CO chcesz studiować. Wybierz sobie kierunek / typ studiów i dopiero potem zdecyduj, czy wolisz spokojną Piłę, gdzie jest taniej ale niewiele się dzieje, czy wolisz duży, głośniejszy, droższy Poznań, ale masz więcej możliwości.
Piła czy Poznań
Jako, że mieszkam mniej więcej po środku to nie wiem czy wybrać Piłę czy Poznań - ktoś doradzi? Nie zależy mi na imprezach czy wielkim życiu studenckim - chcę zdać, dostać papier i pracować. Jaką uczelnię powinienem wybrać? Interesuje się komunikacją, transportem.
23.08.2017
23.08.2017
Wojo
Czy ktoś opisze pracę socjalną studia magisterskie?
Ris niestacjonarne
Polecacie rachunkowość i skarbowości ? Ciężki kierunek ? Czy przeciętna osoba może sobie poradzić ?:)
10.06.2017
21.05.2017
transport
również polecam transport, kierunek daje dużo możliwości rozwoju i różnorodnej pracy, nie spisuje na jedno stanowisko na całe życie
do Transport czy MiBM
Studiuję transport, dlatego tylko do tego kierunku się odniosę. Przedmioty techniczne to przedmioty ścisłe, które nie trafiają do każdego, nie interesują każdego, ale bez większego problemu można przez to przejść jeżeli ma się choć odrobinę chęci i zaangażowania. Zawsze lubiłam matmę, choć nie byłam wybitna, fizykę miałam na dość słabym poziomie w szkole średniej przez co obawiałam się tego kierunku, ale jak już mówiłam, jeżeli ktoś chce i przysiądzie do tych przedmiotów ścisłych da sobie radę. Nie oszukujmy się, to nie jest też żadna polibuda, żeby było czego się obawiać... ;) Jeżeli chodzi o kierunek sam w sobie to podoba mi się, spełnia moje oczekiwania i z tym wiążę swoją przyszłosć.
29.04.2017
23.02.2017
Transport czy MiBM
Potrzebuję informacji o kierunku Transport oraz Mechanika i budowa maszyn. Czy jest ciężko? Jak tam matma, fizyka, rysunek i inne dziwnie brzmiące przedmioty?
przeniesienie
samo przeniesienie to nie problem, nawet nie ma z tym dużo formalności, ja się przenosiłam po semestrze i dla mnie jedynym problemem było nadrobienie 2 przedmiotów (musiałam pójść z rocznikiem niżej na kilka zajęć)
21.02.2017
29.11.2016
kacha888
jest to możliwe ale musisz mieć wszystko zaliczone, powinna być zgoda dziekana, musisz się dowiedzieć jakie są różnice programowe bo bardzo możliwe że będziesz musiał je nadrobić w "nowej" uczelni
pytania o ekonomię
Jak wygląda studiowanie zaocznie ekonomii? i czy nie robią dużych problemów, jeśli ktoś chce się przenieść z innej uczelni? (jest to możliwe po zaliczeniu semestru?)
18.10.2016
14.09.2016
Наташа
Cтудентов из России обращаются хорошо?
Fafik
prawda jest taka, że jednemu kierunek podejdzie i nie ma większego znaczenia jaka to będzie uczelnia, a innemu nie. Reguły brak. PWSZ w Pile jest całkiem przyzwoitą uczelnia państwową gdzie na dziennych studiach NIE musisz płacić i to jest ważne. Kadra - różna, co naturalne, bo leśne dziadki znajdą się wszędzie. Ale jest i powiem młodego ducha. Uczelnia posiada wszystkie niezbędne akredytacje, to jest ważne. Klimat chyba bardziej przyjazny niz na wspomnianej Polibudzie Poznańskiej- to wiem jedynie od znajomych, którzy się przenieśli do innych szkół, także prywatnych, np, do WSLogistyki. Reasumując - wiele zależy od samego studenta, jego zaangażowania, chęci prawdziwego studiowania, szukania dodatkowych możliwości, wykorzystywania kontaktów uczelnianych, itd. Ja neleże do tych zadowolonych ;-)
13.09.2016
09.09.2016
Anonim
Co sądzicie na temat transportu na tej uczelni ? Studiowałem wcześniej inny kierunek w Poznaniu na UAM ale okazało się, że to nie dla mnie, bo spodziewałem się czegoś innego no i teraz zastanawiam się nad tym kierunkiem na tej uczelni.
realista
zamiast tracic 3 lata tutaj to ja wole isc do pracy nawet do Mc albo gdzies i zyskac doswiadczenie i pieniadze
21.08.2016
05.08.2016
Piła
też słyszałem, że na politechnikach dużo osób ,,uwalają", bo chcą się chwalić statystykami, np. 2 osoby obronią się i dostaną jakieś kierownicze stanowisko, zarabiają po 10 tys. zł i potem mówią, że wszyscy zostają kierownikami i średnie zarobki takie i owakie. No ale nikt ich nie zmusza by tam siedziieli
żal
ech... i porównaj inżynieria po PWSZ w Pile a po dobrej uczelni technicznej jak np. Polibuda Poznańska
30.07.2016
23.07.2016
Isia
A skąd wiesz, skąd masz tę pewność, że chodzi o "uwalenie" studenta? Łatwiej tak napisać, niż przyznać przed sobą "nie daję rady"? Ależ to żadna hańba, ludzie są różni i mają różne uzdolnienia. Więc nie sugeruj innym ludziom świństwa tylko dlatego, że Ty nie dajesz rady. Dobrze, że zdecydowałeś się zmienić uczelnię na mniej ambitną, dasz tu radę i wykształcisz się w swoim tempie. Ale nie przywalaj ludziom bezzasadnie.
do Imfao
mam wrażenie, że jesteś trochę wyrwany z rzeczywistości, inżynier w 2 lata? rok płatnego stażu? gdzie widziałeś takie realia? ja skończyłam studia licencjackie, teraz robię magisterkę, miałam praktyki w 5 instytucjach, łącznie ponad pół roku i żadna z firm nigdy mi nie płaciła... wydaje mi się, że wymaganie, aby studia trwały 2 lata jest zdecydowanie przesadzone, czy sądzisz, że zdobędziesz odpowiednią wiedzę w tak krótkim czasie?
21.07.2016
03.07.2016
lmfao
studia powinni skrócić do 2 lat inżynierkę, a jeśli ma trwać 3.5 to mogliby zrobić rok płatnego stażu, by nabrać praktyki... nie warto tu studiować mimo że są dualne studia
inżynier
studiowałem na politechnice i tutaj. nigdy bym już nie wrócił na polibudę. tam tylko czekają na twoje potknięcie i płaci się gigantyczne sumy (często grubo ponad 1000zł!) za warunki. wszystko kończy się w tym samym terminie, ogarnąć nie idzie wszystkiego... pwsz też trzyma poziom, może łatwiej niż na politechnice, ale fajniej, nie jesteś numerkiem indeksu i nastawienie lepsze do studenta, wolą dać więcej czasu by lepiej się przygotować i dostać 4 niż byle było dostać 3, a tak naprawdę nic z tego nie zapamiętać
21.06.2016
13.06.2016
PWSZ
PWSZ czy mógłbym prosić o maila? Mam kilka pytań.
PWSZ
Filologia jest naprawdę na wysokim poziomie, co prawda wymagają od Ciebie żebyś kupił sobie "wyprawkę", która trochę kosztuje (jakieś słuchawki do praktycznej nauki języka, książki etc), ale ogólnie warto, magisterka potem na innej uczelni. @Lola oni przyjmują praktycznie każdego, bo nie ma zainteresowania tą uczelnią, najlepsi uczniowie z liceów i techników wyjeżdżają do Poznania, Bydgoszczy i większych miast. Ale nigdy nie wiadomo jak zaskoczą uczniowie, może się zdarzyć nagle, że pół Polski zapragnie studiować w Pile na PWSZ i nawet osoby, które dostałyby się na medycynę tu nie zostaną przyjęci. Ale to raczej w formie żartu/mrzonki ;)
13.06.2016
13.06.2016
Lola
Czy mógł by mi ktoś powiedzieć czy trudno się dostać do tej uczelni ? Skoro tyle negatywnych opinii. I czy gdziekolwiek znajdę minimalne progi punktowe z poprzednich lat ? Chodzi mi w szczególności o ratownictwo medyczne
markk
Czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat filologii angielskiej lub dać kontakt do siebie?
11.06.2016
01.06.2016
Filologia
Jak miło, że nasz kochany PWSZ ma tyle opinii :) to oznacza, że jest zainteresowanie tą uczelnią. Poziom filologii jest naprawdę wysoki, o fizjoterapii też słyszałam pozytywne opinie. A jeśli chodzi o Instytut Politechniczny to od znajomych wiem, że i tak jest trudno, bo to typowo techniczne kierunki. A każdy ,,mądry" niech w takim razie idzie i udowodni, że rzekomo tak łatwo.
POLTECH
NIE OSZUKUJMY SIĘ, JA MAM PORÓWNANIE I TO FAKT, ŻE NA POLITECHNICE JEST WIELE TRUDNIEJ, TAK NAPRAWDĘ TU PUSZCZAJĄ PRAKTYCZNIE KAŻDEGO. ALE NA POLITECHNICE CHODZI IM BY JAK NAJWIĘCEJ UWALIĆ PO TO, BY STUDENCI PŁACILI KILKANAŚCIE ZŁOTYCH ZA KAŻDĄ GODZINĘ (A GODZIN 60 A CZASAMI 90). nie polecam polibudy ani wrocławskiej ani gdańskiej. niby poziom wysoki, ale tylko po to by uwalić studentów
01.06.2016
31.05.2016
Woman
v.2 teoretycznie słabsi studenci z matmy mają szanse się podszkolić ze ścisłych przedmiotów i zobaczyć, że są fajne. Na politechnice nie mają szans (bo się nie dostaną). Polecam PWSZ wszystkim!
Woman
ja studiowalam na polibudzie i schudłam przez rok z 62 kg do 47! kosztowalo mnie to za duzo stresu i czasu, wiec przenioslam sie na pwsz w Pile (rowniez z przyczyn finansowych). fakt, poziom w Pile jest o wieelee nizszy, duzo latwiej, mniej wymagaja itp, ale czy to naprawde ma takie znaczenie? Serio myslicie, ze bedziecie liczyc calki w pracy? Pamietam jak kiedys na politechnice na kolokwium z matmy dostalismy tylko 3 calki do policzenia na 90 minut. praktycznie nikt nie wyszedl przed koncem. jak sie umialo wszystko to bylo ok, ale jak ktos czegos nie umial to byl koniec na politechnice. tu na pwsz chca bys cos wyniosl, nie czekaja na potkniecia studentow, ktorzy beda musieli placic za warunki. politechnika przyjmuje lepszych i wiecej studentow, a potem chwali sie ile to studentow wylecialo. Serio to powod do dumy? na pwsz panuje wiele lepsza atmosfera i mimo ze jest tu o wiele latwiej to uwazam, ze mozemy wyjsc jako lepsi pracownicy, bo bedziemy rowniez chcieli pomoc innym w pracy.
31.05.2016
29.05.2016
MiBM
Nie dostałem się na Politechnikę na Mechanikę i budowę maszyn, ale bez problemu przyjęli mnie na PWSZ w Pile. Podobało mi się, bo bez problemu ogarniałem matmę, fizykę itp. Miałem naprawdę dobre oceny, a praktycznie się nie uczyłem. Poprawiłem jednak maturę i dostałem się na PP. Będąc pozytywnie nastawiony na to, że mam już jakieś przetarcie, myślałem, że będzie mi wiele łatwiej niż innym. Jakie wielkie okazało się moje zdziwienie. Matematyka, fizyka, nom-y to jakaś rzeźnia. Mnóstwo rysunków z grafiki, matematyka bardzo trudna (w Pile omijali bardzo wiele tematów i dawali łatwe przykłady w porównaniu do tych na polibudzie). Najgorsze było to, że wmawiali nam na PWSZ, że robimy dokładnie to samo co na politechnice i mamy taki sam poziom tylko Polibuda idzie trochę szybciej. Jeśli ktoś chce naprawdę studiować to nie idźcie na PWSZ, ale jeśli tak z nudów sobie chcesz iść, bo nie masz co robić to PWSZ jest ok, dużo czasu dla siebie i poziom niski w porównaniu do politechniki.
dkd
gdyby słuchać jednostki to kazda uczelnia byłaby tragiczna i nie warto by było studiować, pewnie córeczka albo synuś tego pana czegoś nie zaliczył i się skarży....
03.05.2016
25.02.2016
monika
do maxi.: Jedna opinia spowodowała, że uważasz tę uczelnię za tragiczną? Poczytaj inne opinie studentów lub absolwentów, którzy wyrażają swoje zdanie na podstawie doświadczenia. Ja uczelnię oceniam pozytywnie. Dużo różnorodnych kierunków do wyboru, ja studiuję Politologię i polecam każdemu kto interesuje się prawem, psychologią, historią czy ekonomią. Wykładowcy są "ludzcy", wyrozumiali i dobrze traktują studentów.
maxi
Ta uczelnia to jedna wielka tragedia. Nasz nauczyciel na zajęciach mocno ja nam odradzał. Stwierdził, że nawet małpa jest ją w stanie skończyć i że stać nas na coś poważniejszego.
06.11.2015
27.08.2015
doris
uważam, że PWSZ są niedocenione, a to bardzo niesłusznie, bo ten typ szkół jest potrzebny. Problemem są szkoły prywatne, bo zaniżają poziom, biorą studentów jak leci, ciągną potem za uszy .... a tracą na tym uczelnie, które dbaja o poziom nauczania, pwsz w pile - dobry wybór, także dla tych ambitnych
praca socjalna
co sądzicie o tej Pracy Socjalnej? czy to dobry pomysł na studia i poźniej pracę? ile zarabia pracownik socjalny w swojej branży?
18.08.2015
14.05.2015
matur
Witam, jak oceniacie ratownictwo medyczne?
tośka
moja koleżanka była na erasmusie w Hiszpanii z tej uczelni i z tego co wiem nie miała problemów, żeby to załatwić, szczegółów nie znam
25.01.2015
06.11.2014
Erasmus w Hiszpanii
kto był na wymianie erasmusowej w Hiszpanii? czy bez problemów udalo Wam się wszstko pozałatwiac na uczelni? jakie wrażenia z samej wymiany (wiem, że sa 2 miejsca: Barcelona i Coruna!?), mi się marzy Barcelona :-) chętnie dowiem się więcej na ten temat, zwłaszcza w temacie finansów potrzebnych na realizacje tego przedsięwzięcia.
werti
również polecam, trzymają poziom, wielu moich znajomych studiuje tutaj i są bardzo zadowoleni
22.09.2014
01.07.2014
absolwentka
Uczelnia jest bardzo dobra. Sama skończyłam dzienną fizjoterapię i myślałam, że na studiach magisterskich w dużym mieście na znanej państwowej uczelni (której nazwy lepiej nie podam) wszystko będzie lepsze. Po roku studiów USM muszę stwierdzić, że uczelnia w której teraz studiuję nie może równać się z PWSZ w żadnym calu. Zero zajęć praktycznych, przestarzała wiedza, wykładowcy nie znający podstaw anatomii. PWSZ w Pile praktycznie przygotowuje do zawodu i naprawdę ta uczelnia jest godna polecenia.
maniek
to chyba zależy od tego jak napiszesz inne przedmioty np matematykę, zawsze warto spróbować podczas rekrutacji
02.04.2014
19.01.2014
Grzes
mam pytanie: czy trudno dostać się przykładowo na kierunek budownictwo bez zdanego przedmiotu np fizyki lub chemii?
Lenka
teraz to warto studiować przede wszystkim telekomunikację czy informatykę, po tych kierunkach bez trudu znajduje się pracę za naprawdę porządną kasę
17.01.2014
02.12.2013
baśka
słyszałam, że nie warto teraz iść na ten kierunek bo ostatnio był dość popularny i jest mało miejsc pracy...
16.11.2013 - koncert Voo Voo
koncert Voo Voo jest 16 listopada, info na stronie znajdziecie
06.11.2013
06.05.2013
dorka
a jak wygląda Praca socjalna? jest sens iść na takie studia? jak je oceniacie?
Monika
szkoła w porządku, ja jestem zadowolona, wykładowcy nie cisną, sesje do przeżycia, nawet dziekanat i obsługa ok, jak skończe w Pile wybiorę sobie coś w Poznaniu (podyplomowe jakieś), żeby mieć dyplom z różnych uczelni, ogólnie dbrze
29.04.2013
19.03.2013
kostka
A jak wam się studiuje pielęgniarstwo? Od zawsze marzyłam, żeby wybrać taki zawód :) wiem, że pielęgniarek nie traktuje się dobrze w tym kraju, że zarobki są śmieszne ale kto wie, może wyjadę za granicę ;) a wtedy przyda mi się ukończony kierunek pod kątem pielęgniarstwa :) dlatego bardzo zależy mi na waszej opinii :)
Blovv studiująca rat med
A co do zaniżania średniej - to tak, robią to wykładowcy, którzy już tu nie pracują z własnej woli, bądź też robili problemy i zostali zwolnieni. każdy ma prawo mieć swoje zdanie, więc ja te zdanie wyrażam.
20.02.2013
20.02.2013
Blovv studiująca rat med
Koleżanka Ada widzę orze się o wszystko, o wykładowców, o studentów, i o widzę że wyczekiwałaś wyników "PAKI" ...a może to Ty koleżanko wysyłałaś te donosy anonimowe do MINISTERSTWA EDUKACJI", bo coś Ci się nie podobało w prowadzeniu zajęć itp. Pragnę podkreślić, że trzeba dać coś od siebie by potem coś się zwróciło :) wykładowcy luźni, zajęcia prowadzone bdb, wiedza przekazywana także bdb. Nikt na uczelni nie wykorzystuje studentów, każdy jest dorosły i wie za co robi ;] za frajerstwo nie robimy. A skoro masz średnią (miałaś) bo już nie studiujesz to idź się dokształcać dalej, wybierz może Bdg i Curriculum Medicum hahahahahaha xD będzie Cię uczyła naprawdę wyrafinowana w swoich poczynaniach elita wykładowców kierunek ratownictwo - polecam!
lech
ilu jest takich ludzi, którzy osiągają coś ważnego w życiu. Ilu w naszej historii było elektryków lub innych szarych ludzi, który z dnia na dzień osiągali coraz więcej! A dzięki czemu to wszystko? Moim zdaniem zawdzięczają to uporowi i ciężkiej pracy, to jest klucz do sukcesu....
20.11.2012
20.10.2012
lalala
uczelnia w mniejszym mieście to wiadomo, że dostać jest się łatwo. Siłą rzeczy poziom też nie jest jakiś super wysoki. Niemniej jednak szkoła jest szkołą i nie można powiedzieć, że nie da się nic osiągnąć po nauce tutaj :)
gruba kacha
tu sie naprawde dobrze studiuje, jak ktos nie jest fanek wielkich aglomeracji, korkow i tramwajow, ja jestem na tak
09.10.2012
19.09.2012
gabrii
ktoś po prostu ma na celu obniżenie oceny, 20 osób wstawi najniższa możliwa i średnia leci w dół...tylko ciekawe po co?? większość PWSZ-ów ma średnia od 4 do 6 a tu 3.0 śmiech na sali ...
taaaa .... ktos im zaniza srednia
ludzie, nie kierujcie sie ich srednia ... ktos sie uwzial i pomijajac blokade (nie wiem, jakim cudem), zaniza im srednia, zreszta sprawdzcie, ze maja az 596 glosow !!!!! chyba jest to najczesciej oceniana uczelnia ze wszystkich, bo nawet uniwerki maja mniej od pwsz, ale to chyba tylko dobrze swiadczy o szkole, ja daje 7,6 pkt.
07.09.2012
07.09.2012
taaaa .... ktos im zaniza srednia
ludzie, nie kierujcie sie ich srednia ... ktos sie uwzial i pomijajac blokade (nie wiem, jakim cudem), zaniza im srednia, zreszta sprawdzcie, ze maja az 596 glosow !!!!! chyba jest to najczesciej oceniana uczelnia ze wszystkich, bo nawet uniwerki maja mniej od pwsz, ale to chyba tylko dobrze swiadczy o szkole, ja daje 7,6 pkt.
h8ersgonnah8
Widzę że jacyś hejterzy się tu przybłąkali, bo porządna uczelnia ma jedną z niższych średnich... 2,9? Przesada. Rozumiem 5-6, ale niecałe trzy punkty? Ciekawe jakie macie zarzuty dla państwowej wyższej szkoły zawodowej w Pile? Jest to owszem 'szkoła zawodowa', więc w czołówce rankingu uczelni wyższych raczej znaleźć się nie ma szans, ale poza tym spełnia swoją robotę jako PWSZ i ja jestem zadowolony że mogę się nazwać jej studentem!
30.08.2012
23.08.2012
leon
Rodzicie to masakra przy takich decyzjach, często niby dają wolną ręką, a tak naprawdę chcą dziecko nagiąć do swojego wyboru ;/ tymczasem my mamy już swoje lata i musimy popełniać swoje błędy podejmując swoje decyzje! ja wybrałem pwsz w Pile wbrew temu czego chciał mój tata, a teraz musi on przyznać że dobrą podjąłem decyzję, skoro mam całkiem dobrą pracę!
pwsz staszica
W ogole to mama mi głowę suszy, że idę tutaj po liceum, no ale co ja mam zrobić jak się nie dostałem na uniwerek. mam nadzieje że będzie ok, bo już mnie irytują te ciągłe wyrzuty ze strony rodzicielki ;/
14.08.2012
31.07.2012
%^&G
Lubię Piłę. Mimo że nie należy do największych miast, znajduje się nie tak daleko od Poznania, na Pomorze też łatwo się stąd dostać. A poza tym znajduje się tutaj moja uczelnia, czyli właśnie PWSZ im. S. Staszica. Jak dla mnie - jest tu super!
feromon
czy ta uczelnia oferuje jakieś campusy, wyjazdy integracyjne, w których biorą udział sami studenci, bez kadry? I jeśli tak to jak się na to zapisać, ile razy do roku? Z tego co wiem na takich wyjazdach atmosfera jest niezapomniana i zawiera się świetne nowe znajomości!
22.07.2012
19.07.2012
mariola89
jeśli ktoś chce studiować w Pile to tylko w PWSZ, wprawdzie namówiła mnie koleżanka, ale teraz nie żałuję jestem na drugim roku filologii i jest super, zgłosiłam sie do programu Erasmus i wyjechałam na pół roku do Hiszpanii, coś pięknego
niuska
Super uczelnia, zapraszam
14.07.2012
10.07.2012
duśka
co to za spam w ogóle na ten Kalisz? ludzie, ogarnijcie sie, każdy studiuje gdzie chce, ja jestem na 2 roku filologi angielskiej na pwsz w Pile i mi się tu podoba, nie jestem chociaż zasypana nauką..A KALISZ MOIM ZDANIEM MOŻE SIE SCHOWAĆ
fajny
Witam,mam zamiar rozpocząć studia na kierunku transport: logistyka transportu lub transport drogowy(jeszcze się waham nad wyborem). Może ktoś powiedzieć czy ciężki to kierunek itp.?
09.07.2012
04.07.2012
niezadowolona
Absolutnie nie polecam. W ogóle mi się tu nie podoba. skonczyłam pierwszy rok ale zrezygnowałam. to strata czasu. jeśli chcecie już gdzieś iść to nie do piły!
!
Kalisz robi co może po ostatnim skandalu własnego rektora ? hahaha
03.07.2012
01.07.2012
fil ang
Macie może jakies informacje na temat poziomu filologii w pwsz w pile? czy jest problem z dostaniem się, na co patrzą pzy przyjmowani na studia? no i czy poziom jest dobry... a w sumie to najważniejsze - czy jest możliwość wyboru akcentu na pewnym etapie nauki? strona uczelni niestety nie dziala ;/
inny
kalisz ucisz sie
29.06.2012
27.06.2012
kALISZ
w Wielkopolsce jesli chodzi o państwowe wyższe szkoły zawodowe Kalisz jest najlepszy, szczególnie dobrze jest prowadzony Wydział Politechniczny, naprawde uznanie i szacunek dla kadry, poziomu cwiczen i organizacji zajec, polecam
Kalisz
Kalisz górą Kalisz górą
21.06.2012
21.06.2012
inny
jak był pan D. to mogliscie bez oporow sie podlizywac i wtedy wam pasowalo zapewne :D
absolwent
jesteście śmieszni poprostu :D widac ze duzo soba reprezentujecie poruszajac tak tematy o innych ludziach, spojrzcie na siebie i co wy osiagneliscie oprocz dwoch komisow z medycznych szanowni wielce ratownicy ;)
21.06.2012
21.06.2012
Kalisz
Kalisz górą Kalisz górą
III rok
14miejsce na 18drużyn, zwróć uwagę że jedna uczelnia Humanistyczna była tylko przed Piłą. Reszta to uniwerki medyczne. Gdzie te inne PWSZ, w klasyfikacji które tutaj tak gorąco się wypowiadają?
21.06.2012
20.06.2012
dop
całkiem spoko szkółka, choć poziomem od liceum wiele nie odstaje, tzn. nauki wiele więcej nie ma. nie wiem czy gruntownie przygotowuje do zawodu, często zagadnienia omawia się trochę po łebkach. a tak naprawdę wiele trzeba doczytywać samodzielnie. no ale nie jest źle, wykładowcy całkiem spoko, nie wymagają wiedzy z kosmosu.
ja
fajna szkółka wykładowcy są na ty ze studentami zapraszam
20.06.2012
05.06.2012
Reklama
Każdy wykorzystuje środki na skuteczną reklamę. Kalisz - popieram pomysły :)
K
Kalisz górą
05.06.2012
05.06.2012
Kalisz
Kalisz wypada najlepiej w porównaniu do innych Wyższych Szkół zawodowych w okolicy, mam tu na myśli Leszno, Piłę czy Gniezno, również pod względem kierunków. Zapraszamy do Kalisza
budowa
a kto moze cos powiedziec o mechanice i budowie maszyn na pwsz-cie w ???? widze wykaz przedmiotow, matma i fiza spoko, dam rade, ale co do chemii mam lelkkie obawy, jaki jest odpad studentow po pierwszej sesji?
04.06.2012
04.06.2012
ekonoam
Jak idzie turystyka ? Na II roku?
Ponton
Prawda zawsze lezy pośrodku
04.06.2012
04.06.2012
nokia
super szkoła
niunia
Jak się studiuje na pielęgniarstwie? Fajnie?
04.06.2012
04.06.2012
hmm
Kazdy szuka winnych,jak nie student to wykładowca,jak nie wykładowcy to studenci. Porozmawiajmy o tym jak sie studiuje,a nie kto ma z kim zatargi.
Obiektywny2
Pewnie nie jeden.
04.06.2012
04.06.2012
Obiektywny
Sądząc po niekorzystnych opiniach o Uczelni, dotyczących w tak specyficzny sposób kierunku ratownictwo medyczne, istnieje podejrzenie, że autorem tych nieprawdziwych komentarzy jest zwolniony wykładowca tego kierunku, któremu zależy na obniżeniu rangi ratownictwa medycznego w PWSZ, prowadzonego przez doskonale przygotowaną i utytułowaną kadrę dydaktyczną.
ja
a gdzie mamy się udzielać z kim?
03.06.2012
01.06.2012
Administrator
Komentarz został usunięty ze względu na naruszenie zasad regulaminu.
absolwent
skoro jestescie tacy dobrzy to czemu udzielacie sie tylko na forach internetowych a w realu nawet nikt o was nie slyszal przy organizacji czegokolwiek?
01.06.2012
30.05.2012
sny2
Oczekujemy normalności, nie fałszu, obłudy, kłamstw czy to dużo?
sny
Ale bzdurki z całym szacunkiem. Średnia też jakoś nie poraża, ale kurcze PWSZ to PWSZ, czego się spodziewaliście? Hogwartu? Nie ten czas, nie to miejsce. Generalnie skoro jest uczelnią wyższą, to spełnia pewne standardy, bez których nie mogłaby funkcjonować pod tą nazwą. Trochę optymizmu i pozytywów, bo życie będzie szare.
30.05.2012
30.05.2012
zawody
14 miejsce na 18 drużyn to dobrze w zawodach rm? Ocence sami też chciałem jechać, ale pojechali inni lepsi i to wyniki. Żenada poziom
student II
masz rację, niestety ja straciłam na tej uczelni kolejny rok, ale to już ostatni. zmywam się, bo ten poziom to nie dla mnie. znam ludzi którym się tu podoba, czerpią przyjemność z edukacji tutaj, ja niestety do nich nie należę. kadry brak na ratownictwie medycznym, chyba, że mam na myśli kilka osób od wszystkiego.
29.05.2012
29.05.2012
pks2
Jak nie mają dyplomu? Czy ty wiesz co piszesz?
absolwent do pks
widocznie studenci którzy są wykorzystywani do takich celów jak warsztaty czy obstawy medyczne mają trochę więcej wiedzy i oleju w głowie niż Ty lub z reguły jeżdżący w zespołach "sanitariusze" :) Ale macie racje róbcie zamęt na forach zamiast robić coś z własnym życiem, żeby być mądrzejszym.
28.05.2012
28.05.2012
student II rok
masz rację, niestety ja straciłam na tej uczelni kolejny rok, ale to już ostatni. zmywam się, bo ten poziom to nie dla mnie. znam ludzi którym się tu podoba, czerpią przyjemność z edukacji tutaj, ja niestety do nich nie należę. kadra średnia, można powiedzieć zadowalająca. ale same kierunki rozwoju bardzo spoko, szkoda że niedopracowane
student I rok
Żenujący poziom na ratownictwie medycznym, czas zmienić uczelnię.
21.05.2012
17.05.2012
pks
Studenci robią warszaty w Inowrocławiu dla ratowników medycznych oraz zabezpieczenia medyczne nie mając dyplomu. Może ktoś otworzy oczy co tu się dzieje. Żenada
dkjmgt
Tam przyjmuja wszystkich i wszyscy zdaja. Ot taki system boloński.
15.05.2012
14.05.2012
Agatku
Studiuje już na PWSZ 4 lata i jakoś nie narzekam. Przez ten okres czasu dużo rzeczy zmieniło się na lepsze. Uczelnia dla o studenta i o to w tym chodzi, a nie jak to się dzieje na innych uczelniach bądź uniwerkach, że studenta ma się gdzieś......To, że PWSZ nie ma statusu Uniwerku wcale nie dyskwalifikuje ją w osiąganiu i byciu lepszą. Dla przykładu z domowego podwórka: PWSZ jest bardziej zorganizowana niż nasz pilski UAM - gdzie często studenci na "pytanie gdzie studiujesz?" odpowiadają: "na ułomie". Takie niewybredne nazewnictwo o czymś świadczy. Nie oszukując się teraz nie jest ważne gdzie ukończysz studia licencjackie - a wszystko to dzięki systemowi bolońskiemu.
do humanek
O widzę, że ktoś nie śpi i czuwa nad komentarzami. Może otrzymuje za to dodatek do pensji. Przecież w szkolnictwie tak mało się zarabia .
10.05.2012
10.05.2012
humanek
A moze antyreklamy?
HUMAN2
Każdy widzi co chce zobaczyć. Jedni widzą plusy, inni minusy. Dla wszystkich piszących komentarze - każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie, tylko niech będzie to prawda. Sądzę, że wiele komentarzy piszą pracownicy uczelni, bo niby skąd studenci wiedzą tyle szczegółów np. o nastaniu NOWEJ ERY na jakimś z pilskich kierunków. Chyba, że pracownicy uczelni dzielą się ze studentami taki informacjami, a to już inna sprawa. Osobiście studiuję na jednym z kierunków humanistycznych i nie narzekam. Ale mam wiele znajomych, aktualnych studentów lub absolwentów, którzy kręcą nosem i twierdzą, że to zwykła "wiejska podtupaja". Mają prawo tak sądzić, gdyż mają swoje obserwacje i płynące z tego odczucia. Kończąc swoją wypowiedz mam wrażenie, że pozytywne i negatywne opinie pisze, ktoś z wewnątrz uczelni i chce sprowokować dyskusję. Dodatkowo chce osiągnąć efekt darmowej reklamy/promocji.
10.05.2012
10.05.2012
ekonom
Jak na każdej uczelni także i na tej zawsze znajdą się tacy studenci, którym wszystko pasuje i są pozytywnie nastawieni do Świata i ludzi przez innych.
human
ja jestem zadowolona, super uczelnia, widziałam ostatnio chłopaków podczas pokazów i zrobili na mnie i moich koleżankach z roku duże wrażenie. pozdrawiam
09.05.2012
09.05.2012
od do nerwosol
WKRÓTCE OTRZYMASZ DOWODY ŻE TO JEST TOTALNA BZDURA CO PISZESZ.
odp do ada
Przepraszam ale maturę z języka polskiego kupiłeś/aś prawdopodobnie na rynku, ponieważ nie znasz podstaw gramatyki. Cwaniakujesz na forum a w rzeczywistości jesteś zakąpleksiony/a i nie potrafisz wyrazić swoich opinii na forum publicznym. Jesteś żałosny/a.
09.05.2012
09.05.2012
nerwosol
Kilka sprostowań na temat kierunku ratownictwo medycznego na PWSZ w Pile. Kierunek, który nabrał blasku i kolorytu. W październiku zmieniono kadrę kierującą z większością wykładowców. Obecna Pani Kierownik dba o to, aby zajęcia prowadzili doświadczeni wykładowcy, specjaliści w poszczególnych dziedzinach. Baza sprzętowa doskonała- komisja z ministerstwa była zachwycona i z wielką zazdrością patrzyła na ogrom fantomów, trenażerów, specjalistycznego sprzętu medycznego oraz świetnie przygotowanych sal wykładowych. Ostatni występ studentów III roku kierunku ratownictwo medyczne wraz z wykładowcami na XVII Forum Ratownictwa Medycznego w Inowrocławiu, przyniósł ogromne uznanie i pochwały organizatorów, ratowników medycznych i innych przedstawicieli świata medycznego-, która uczelnia może się tym pochwalić? Dawny kierunek ratownictwa medycznego zarządzany był delikatnie mówiąc źle. Obecnie nastała NOWA LEPSZA ERA. W odróżnieniu od innych renomowanych uczelni, na których istnieje kierunek ratownictwo medyczne, na tej kładzie się bardzo duży nacisk na jakość a nie na ilość. Wykładowcy, którzy znali ratownictwo medyczne tylko z książek odeszli do innych placówek. Uzyskano przychylność Władz PWSZ w Pile i kierunek wzbogaci się w niedalekiej przyszłości w ambulans z wyposażeniem o standardzie zespołu P. (jedna z sal wykładowych już jest symulatorem karetki). Znam wiele uczelni medycznych ale mało jest takich jak PWSZ w Pile, gdzie efektywnie podnosi się wiedzę i umiejętności przyszłych ratowników medycznych. Jak na każdej uczelni także i na tej zawsze znajdą się tacy studenci, którym wszystko nie pasuje i są negatywnie nastawieni do Świata i ludzi. Jeżeli chcecie poznać prawdziwy kunszt ratownictwa by ratować a nie kozaczyć i cwaniakować to polecam kierunek ratownictwa medycznego na PWSZ w Pile.
absolwent
Uczelnia na wysokim poziomie, po skończeniu Tej Uczelnie nie miałem kłopotu ze znalezieniem pracy. Mili, przyjaźni i pomocni ludzie pracują na tej Uczelni
09.05.2012
03.05.2012
ja odp
Każdy tam zda,nawet ten co nie chodzi na zajecia. Sam sie przekonaj,jak tam jest.
no przecież pisze
chce wiedziec, jak ciezkie sa studia? jakie przedmioty sprawiaja najwiecej trudnosci? jak wyglada pierwsza sesja? kiedy wybieraliscie specjalizacje i jaka warto wybrac studiujac transport? no wszystko mnie interesuje
01.05.2012
29.04.2012
transport1
a czego chcesz się dowiedzieć?
transport
kto studiuje transport na pwsz-cie w pile? czego sie mozna spodziewac na tym kierunku, jakie sa wasze opinie i kadrze i samych studiach, jak jest ciezko, napiszcie cos prosze
29.04.2012
23.04.2012
absolwent1
takze kończyłem szkołe i mam negatywne zdanie i to bardzo.
fa
Po co tam isc? Patrzec na co?
23.04.2012
22.04.2012
ziuta
odpalil mi sie na ich stronie plakat, ze jest jakis festyn na PWSZ Propaganda sucesu i Sukces Propagandy, pytanie mam: warto sie nato bujnac????
Koc
Ludzie wiedzą jaka jest prawda, szczególnie w dzisiejszych czasach.
22.04.2012
22.04.2012
Ada-Adam
A świstak siedzi i zawija i zawija i zawija w sreberka.
Student III roku :)
Odnośnie kierunku rat.med to małe sprostowanie do poniższych komentarzy. Baza dydaktyczna oraz kadra na jak najwyższym poziomie. Typowo zawodowe zajęcia tj ; MCR, MR wykładane przez specjalistów mianowicie lekarzy systemu specjalistów Rat.med. Odnośnie "wykorzystywania studentów" Istnieją tzw wolontariaty uczelniane w których studenci wykazują się własną inicjatywą i pod nadzorem opiekunów prowadzą krótkie instruktarze z zakresu pierwszej pomocy na terenie uczelni,miasta,powiatów a nawet województw. Z punktu widzenia studenta jest to dla niego doświadczenie w ramach metodyki nauczania oraz powtórka materiału z PP,KPP, MCR,MR
21.04.2012
19.04.2012
absolwent
to jak sie domyslam albo wogóle nie studiujesz ratownictwa albo przyjelas artystyczny pseudonim zeby sie nie ujawnic bo chyba wlasnie niezbyt idzie Ci ta nauka i zazdroscisz innym tego co robia :) bo ani na dziennych ani na zaocznych nie ma zadnej 'Ady' ;)
krzysztof
przepraszam, ale nie rozumiem, o co chodzi w komenatrzach Ady, o jakim piszesz wykorzystywaniu ludzi? NIe chodzi mi ocene ratownictwa medycznego, to tez nie jest kierunke dla mnie i nie chcialbym go studiowac. NIe wiem tylko jak rozumiec ten twoj swiezszy komentarz? sorry, ze dociekam, ale ja rozgladam sie za uczelnia w regionie i Pila jest moim numerem 1, dlatego czytam dosc wnikliwie wasze wypowiedzi, a twojej akurat nie rozumiem
16.04.2012
16.04.2012
Ada
Mam świetną średnią i świetnie daję radę, a oceniam tylko innych za ich zawiść
absolwent
tak jest własnie najlepiej popisywac gdzies w sieci bez ukazywania swojej twarzy :) jesli ktos nie wie co znaczy odpowiedzialnosc ktora bedzie na nim spoczywac i myslal ze studia beda mlekiem i miodem plynace to chyba troszke sie przeliczyl... studia swietne i wszystko idzie w coraz lepszym kierunku bo ktos kiedys narobil syfu i teraz trzeba to naprawiac :/ a z ludzmi trzeba wspolpracowac na kazdej plaszczyznie po to zeby inni po nas mogli miec z tego jeszcze wiecej :)
15.04.2012
05.04.2012
Ada
Ludzie, wykorzystują studentów do swoich prywatnych celów. Na studiach świetnie daję radę, więc uważam, że spełniam się w tym zawodzie. szkoła nie taka. Ostanio latali bo mieli jaką kontrolę, czekam bardzo jej wyniki.
co jest na ratownictwie masakrycznego
Ada, a co jest nie tak na ratownictwie medycznym? bo nie wiadomo jak odbierac twoje slowa? czy TY nie masz prezdyspozycji do ratowania czyjegos zdrowia i zycia, czy o co chodzi? program Ci nie lezy, szkola nie taka, jak sie spodziewalas, mozesz rozwinac temat nieco szerzej i konkretniej?
04.04.2012
03.04.2012
Ada
Ratowncictwo masakryczny kierunek, kończę właśniei żałuje że tam poszłam. Dziwna Uczlenia i dziwni ludzie
Kej
Świetna ekonomia i nie boję się po niej o pracę, ani trochę. Chociaż po ukończeniu studiów mam zamiar wyjechać do większego miasta, to nawet jeśli to nie wypali, to mam tutaj zapewnioną robotę , Rato, nie zastanawiaj się, to naprawdę dobra uczelnia
01.04.2012
30.03.2012
rato, ty patrz na pracę
do Rato, rzecz nie tylko w predyspozycjach czlowieka, bo uczysz sie wszystkiego, co ci jest potrzebne do wykonywania pracy ratownika, wiekszym problemem jest to, gdzie chcesz pracowac, czy w twoim regionie znajdziesz zatrudnienie, no i za jakie pieniadze, wiem ze mlodzi ludzie wybierajac studia prawie nigdy nie zastanawiaja sie nad tym, co bedzie za 3, 4, 5 lat, po prostu nie mysla kategoriami - musze sie sam utrzymac, ale czas plynie szybko i bedziesz musial ty, jak i kazdy inny, zmierzyc sie z tym tematem, nie odradzam, zeby bylo jasne, to tacy ludzie sa potrzebni, tylko zachecam do przemyslanych decyzji
spec
PWSZ nie są „zawodówkami”! Państwowe wyższe szkoły zawodowe to uczelnie wyższe, których działanie reguluje Prawo o szkolnictwie wyższym, czyli przepisy określające też działania np. uniwersytetów czy politechnik. Studenci kończą PWSZ z tytułem licencjata lub inżyniera i mogą kontynuować naukę na studiach II stopnia - magisterskich. Słowo „zawodowa” w nazwie PWSZ, odnosi się do praktycznego profilu kształcenia - prócz szerokiej wiedzy teoretycznej, w programie studiów w PWSZ znajdują się wielotygodniowe praktyki, a zakończenie studiów równa się z uzyskaniem konkretnych kwalifikacji zawodowych.
30.03.2012
20.03.2012
rato
CO powiedzie o ratownictwie? Słyszałem, że brakuje nam ratowników w kraju + fajny poziom jest w Pile, a i miasto raczej tanie. Czy ktoś mógłby przybliżyć temat? To dosyć odpowiedzialna funkcja, nie wiem czy jestem na nią gotów po prostu..
ja
Idz na Uczlenie a nie zawodowe!!!!!!!
05.03.2012
28.02.2012
o politologie pytam
chetnie podpytam Was o kierunek POLITOLOGIA w PWSZ w Pile, kto studiuje na wyzszych rocznikach i moglby skrobnac, jak same studia, wykladowcy, stopien trudnosci, odsiew po pierwszym roku?
no tak
patrzę na wasze wypowiedzi i nie dowierzam, lepiej studiować w zawodówie niż na Uczelni?
29.01.2012
27.01.2012
prawda
prawda anders, wiele osób wybiera taką drogę kariery i wychodzi na tym lepiej niż ludzie uczęszczający na uczelnie państwowe
anders
zawodowa ale chętnych ma, nie każdy chce iść na uczelnie, sam mam sporo znajomych którzy tam chodzą i nie narzekają...
25.01.2012
19.01.2012
zawodowa
zawodowa nie uczlenia
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Politechnika Gdańska
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie