UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (93)
Państwowa Uczelnia Zawodowa we Włocławku, PUZ Włocławek

IzaBella
odpowiedź dla KasiaN z dnia 20.09.2021
Studiuję NMieB i jestem zadowolona. Młodzi wykładowcy, którzy mają praktyczne podejście, ciekawe zajęcia - a to wszystko za free.
21.09.2021
20.09.2021
KasiaN
Nowe media i e-biznes? Warto?
Szumis
Sprobuj- najwyżej odpuścić w trakcie. W przypadku służby zdrowia nie nie powinno być problemów z praktykami- szpitale, domy opieki działają po 24 h w soboty, niedzielę i święta. Ogarnij szybciej zgodę na praktyki i zacznij trzaskac np. 12 h w sobotę, nocki itd. Wiadomo, że trzeba mieć do takiej organizacji konskie zdrowie, ale rozkładają to w czasie możesz dac radę.
16.08.2021
15.08.2021
Asia
Witam. Zastanawiam się nad pielegniarstwem- studia I stopnia dla pracujących... Czy rzeczywiście jest szansa pogodzić studia z pracą. Gdybym się zdecydowała to oczywiście skaladalabym o IOS, ale nadal mam wątpliwości... Rzecz jasna wykłady nieowiazkowe, ćwiczenia 50% obecności, ale co z praktyką i czy tu bezwzględnie 100% frekwencji??? No i tu się zaczynają schody. Jak człowiek pracujący ma te zajęcia ogarnąć w takim wymiarze i w takich godzinach ( na stronie plan zajęć i zajęcia np pon- pt od 8 do 15)? Czy można te praktyki zaliczać np w weekendy? Wiadomo, że można wziąć trochę urlopu, ale miesiąca to raczej nikt nie dostanie... Jeżeli ktoś z was był w podobnej sytuacji, a jednak udało się to jakoś pogodzić z pracą, (dodam, że mam też dzieci) to bardzo proszę o szczerą odp.
Stanislao
Grzechu warty! Dwa lata temu odpalili Centrum Nowoczesnych Technologii, które pod względem wyposażenia wymiata w kujawsko pomorskim.
31.07.2021
26.07.2021
Gooral
Hej!Jest ktoś z Mechaniki i Budowy Maszyn w trybie "dla pracujących"? Czy kierunek warty uwagi?
Kasia
odpowiedź dla Itan z dnia 18.07.2021
Bardzo proszę o zapoznanie się z rekrutacja na naszej stronie www.puz.wloclawek.pl - zakładka dla kandydatka lub telefon do biura rektutacji. Pozdrawiam
18.07.2021
18.07.2021
Itan
Progu nie pamiętam, ale nie było większego problemu z dostaniem się.
Natalia
Jak był próg na prawo 2020 ? Ciężko się dostać ?
14.07.2021
10.06.2021
K21
Kierunek Nowe Media i E-biznes. Polecam!! Ciekawe, inspirujące wyklady z wykorzystaniem nowych technologii. Rewelacyjna kadra wykładowców. System nauki przyjazny osobom pracującym. I oczywiście studia bezpłatne, a nawet najlepszym studentom (bez względu na wiek) uczelnia płaci stypendium. A mniej pozytywnie: brak magisterki jako kontynuacji tego kierunku, ale wiem że uczelnia czyni starania, aby otworzyć.
Robert
Nowe Media i e biznes to jest to! Jestem właśnie na pierwszym roku i powodów do narzekania nie ma. Fachowość wykładowców, wiedza, praktyka, ale i podejście do studenta na wysokim poziomie. Kontakt z organami uczelni szybki i bez problemowy. Duża zaleta to możliwość rozwoju, począwszy od kół naukowych po wiele fajnych innych iniciatyw. Polecam z całego serca
09.06.2021
26.05.2021
werka22
Studiuję Nowe media i e-biznes i jestem bardzo zadowolona! Fajni, młodzi wykładowcy, którzy mają praktyczne podejście. Bałam się, że będę pisać eseje, ale nawet w przypadku zajęć online uczymy się marketingu, e-biznesu, nowych mediów itd. od strony praktycznej z rzeczywistymi przykładami.
bunia
ja jestem na II roku prawa i przyznam, ze jest oki. Fajny program studiów, a przedmioty na I roku prowadzą nie tylko teoretycy, ale też radcy prawni, czy prezydent Włocławka. Wykłady ,jak wszędzie nie są obowiązkowe. Egzaminiy, kolokwia - forma zależy od prowadzącego (test, opisówka, odpytka, itp.), ale generalnie jest elastycznie. Kadra na I roku była spoko, ale wszystkich jeszcze nie poznaliśmy.
11.10.2020
08.10.2020
Grim
Kierunek Administracja/Prawo . W jakiej formie na tej uczelni przeprowadzane są kolokwia, sesje egzaminacyjne, zaliczenia ćwiczeń ? Czy uczestnictwo w wykładach jest obowiązkowe ? Czy kadra nauczycielsla jest w porządku wobec nowego studenta ?
Nick
Poczytaj sobie niżej i zobaczysz, że ludzie chwalą administrację na PUZ. Wypada podobno lepiej niż te same studia w Toruniu, bo ciekawiej i praktycznie. Moja kuzynka studiowała (40+ - zajmowała się domem) i była mega zadowolona, że mogła w weekendy za darmo. Później płaciła 5000 tys rocznie za uzupełnijące + dojazdy i już nie była zadowolona. Mgr mogliby odpalić, to ułatwiłoby życie...Co do prawa to jeszcze chyba świeży temat, żeby oceniać
01.10.2020
30.09.2020
Administracja/prawo
Jakieś opinie o prawie lub administracji na puz? Jak oceniacie jakość kształcenia?
Sowa
Można wiedzieć co studiowałeś Anonimowy? Po lekturze wpisu wnioskuję, że pedagogikę ("przesadzanie, uczniowie"). Ja jestem zadowolona - ukończyłam administrację 4 lata temu, potem poszłam na umk i mam odmienne spostrzeżenia. Na PWSZ było bardziej praktycznie i jak trafiłam do pracy w urzedzie, to się panie zdziwiły, że ja pisma potrafię pisać, bo one na studiach tego nie robiły. Ja na uzupełnijacych (zaocznych) studiach nie napisałam żadnego pisma, a na PWSZ niemal na każdym przedmiocie coś robiłam. Infrastrukturalnie szkoła była (już jest lepiej bo nowy budynek podobno oddali) w tyle, ale jeżeli chodzi o naukę, to jest dużo lepiej. Poza tym na PWSZ było "rodzinniej" - wykładowcy znali studentów z imienia i nazwiska, interesowali się ich losem, itp.
28.09.2020
28.09.2020
do wiki
W tym semestrze wszystko będzie zdalnie. Spójrz niżej i wyszukaj dyskusję dotyczącą IOS-a. Jeżeli go uzyskasz (a masz duże sznse studiując drugi kierunek i kwestia dojazdu, itp, pracy), to wszystko powinno udać się po Twojej myśli (wykłady nie są obowiązkowe)
wiki
Witam, czy ktoś studiuje na puz prawo? Czy ktoś może iść do grupy praxujacej z powodu, ze mieszka daleko i studiuje w innym mieście? Da się pogodzić dwa kierunki? Wiem, że ćwiczenia są w soboty i dam radę na nie iść. Jednak w tygodniu mam o różnych godzinach wykłady w innym mieście, czy wykładowcy bardzo zwracają uwagę na obecność?
27.09.2020
27.09.2020
Anonimowy
Pragnę podzielić się moją opinią po skończeniu tej szkoły. No właśnie szkoły bo do uczelni to jej sporo brakuje. Jeśli jesteś kimś ambitnym i chcesz się nauczyć nowych rzeczy to nie idź do PUZ. Poziom jest dostosowany do grupy która zazwyczaj prawie nic nie umie. Przez trzy lata mojej edukacji w tej szkole tak było, nic nowego się nie nauczyłem. Wykładowcy a raczej nauczyciele nie traktują cię jak dorosłego. Ciągle sprawdzana jest obecność, jak pare razy nie przyjdziesz to od razu pretensje. Spotkałem chyba tylko dwóch wykładowców którzy nie zwracali na to uwagi i często powtarzali że nasz wybór czy chodzimy czy nie. Problemem tutaj są nauczyciele ze szkół podstawowych którzy przejeli te nawyki.Kolejna rzecz która strasznie mnie irytowała to przesiadanie, nie wiem czemu to miało służyć. Skoro jesteśmy dorośli to zachowujmy się jak dorośli. Ostatnia rzecz to ludzie z grupy. Możecie się spotkać z osobami które nic nie robiły a zdały i są papierowo na waszym poziomie. Nauczyciele przepuszczają każdego, wiele razy spotkałem się z wywyższaniem kogoś, poprawki sesji są zazwyczaj takie same więc osoby które nie zdały znają już tematy i na koniec , jeśli jesteś dobrym uczniem to radzę uważać na ludzi z grupy. Pierwszy raz spotkałem się z taką zazdrością. Byłem wiele razy świadkiem kiedy mój kolega był bardzo dobry z czegoś i ludzie go obgadywali oraz nie chcieli pomóc. Powodem takiego zachowania jest po prostu to że ta szkoła przyjmuje wszystkich przez co większość to osoby które zawsze miały problemy z nauką a nie widzą problemu u siebie. Przez to że szkoła ich przyjmuje oraz przepuszcza takie osoby myślą o sobie lepiej. Nie polecam tej uczelni, niski poziom i do tego system jak w szkole średniej a zachowanie z gimnazjum.
Karcia
Oj... generalizujesz Lili i trochę krzywdzisz takimi komentarzami. Ja w zeszłym roku skonczyłam administrację na PWSZ i mogę Ci podać wykładowców wyczulonych na leserów. Jeden, to z braku zadan na e-lerningu wpisał ndst. trzem moim ludziom z roku, na ostatnim III roku, a rok wcześniej przeczołgał moją koleżankę na warunku z ćw, bo oblała dwa kolokwia. Mieliśmy na roku ludzi, którzy się nie uczyli i zdawali, ale oni dalej się nie uczą, zdają i przechodzą będąc ze mną teraz na I roku, II stopnia na UMK . To nie jest więc problem jednej Uczelni, a fart tych osób czy niedoskonałość systemu. Prawda jest jednak taka, że takie rzeczy wkurzają, zwłaszcza jak samemu człowiek się uczy.
08.03.2020
17.02.2020
Lili
Uczelnia jest strasznie niesprawiedliwa. Wywyższa się osoby które nic nie umieją i liczą cały czas na przejście. Wystarczy że zrobi się ładną minkę do wykładowcy a już jesteś uważany za wspaniałego, rozumiecie w szkole wyższej zachowanie jak w gimnazjum. Studenci którzy nic nie robią dostają tysiące szans na poprawy, zaliczenia, zmniejszane są punktacje na kolokwiach specjalnie dla nich. Tacy studenci ewidentnie na dany kierunek się nie nadają a trzyma się ich nie wiadomo po co. Jeśli chodzi o samą naukę także występuje niesprawiedliwość. Na platformie moodle można sobie nie wysyłać zadań a i tak się nic nie stanie bo wykładowca przepuści nie zważając na osoby które ciężko pracują i odsyłają każde zadania. Jeśli chcesz otaczać się inteligentnymi ludźmi, ciężko pracującymi oraz dobrze prezentującymi się wykładowcami to odradzam tą uczelnie. Tutaj wykończysz się nerwowo bo większość osób która wybrała tą uczelnie wie że można iść na łatwiznę. Dziękuje
qw_
@Ania musisz dołączyć zaświadczenie od pracodawcy o zatrudnieniu, w ios wpisz wymiar czasu pracy. Ale i tak dużo zależy od prowadzącego, nie każdy zwraca uwagę na ios
07.10.2019
04.10.2019
Ania
Hej czy wpisując w ios że powodem jest praca będzie ok, czy mi przyznadza??
Domi
O której podyplomówce i co konkretnie chcesz wiedzieć?
01.10.2019
01.10.2019
Paulina
Witam,czy jest może ktoś kto może wypowiedzieć się o studiach podyplomowych na PWSZ?
doświadczona
W dziekanacie dokładnie Tobie powiedzą, bo ja z innego kierunku jestem i nie chcę Ciebie w bład wprowadzć! Jeżeli pracujesz, dojeżdzasz z daleka, masz trudną sytuację rodzinną (konieczność opieki, małe dziecii), itp. to nie powinno być problemu z uzyskaniem IOS. Dostaniesz taką kartkę z tabelami gdzie będą nazwiska prowadzących i później musisz iść do nich i uzyskać podpisy oraz dowiedzieć się o zasady zaliczenia. Mając Indywidualną Organizację Studiów można nie chodzić nawet na 50% zajeć, co w przypadku ćwików jest naprawdę spoko opcją. Ja też pracowałam, załatwiłam sobie IOS - na niektóre zajęcia chodziłam, na niektóre zwalniałam się z pracy (urlopy, zastępstwa) i udało mi się dobrnąć na III rok
30.09.2019
29.09.2019
Aga
Doświadczona--mogłabyś podpowiedzieć jak można załatwić IOS?
doswiadczona
Aga - postaraj się o IOS-a, wtedy będzie Tobie łatwiej. Na pewno nie bedziesz sobie sama mogła wybierac ćwiczenia, na które chcesz i nie chcesz chodzić. Ćwiczenia są obowiązkowe
29.09.2019
27.09.2019
Aga
Witam. W tym roku zaczynam studia na pwsz na kierunku finanse i rachunkowość dla pracujących. Mam pytanie czy mozna pogodzić studia z pracą ponieważ pracuję do 18 a widziałam że co niektóre zajęcia zaczynają się o 18.20 a co niektóre o 16.40, czy wystarczy jak będę chodziła tylko na zajęcia po 18 czy Też muszę być na tych wcześniejszych? Pracuję także w niektóre soboty w miesiącu
qw_
@Doświadczona na MiBM sporo ćwiczeń odbywało się w tygodniu. @Ciekawa zajęcia odbywają się głównie wieczorami. Na wykładach jak to na studiach, jest profesor, który będzie wymagać, ale większość interesuję jedynie ocena końcowa. Zajęcia "praktyczne" tj ćwiczenia, laborki, projekty są obowiązkowe. Najgorzej będzie, jak masz pracę na dwie zmiany, albo czterobrygadówkę i nie masz możliwości zamienienia się, wtedy odpuść sobie albo pracę, albo studia. Z pracą na 3 zmiany idzie to pogodzić.
23.09.2019
02.09.2019
Kamila
Witam, czy są studia z pielęgniarstwa dla osób pracujących? Chciałabym studiować licencjat z pielęgniarstwa, ale muszę także się utrzymać. Czy jest jakaś możliwość?
do ciekawej - doświadczona
Co do zajęć, to możesz zobaczyć w planie, który jest jeszcze dostępny na stronie Uczelni. Jeżeli chodzi o zajęcia w weekendy, to są to głównie soboty (niedziele rzadziej) i wtedy są zajęcia obowiązkowe (ćwiczenia). W tygodniu popołudniami odbywają się głównie wykłady, czyli zajęcia na które nie trzeba obowiązkowo chodzić (chociaż wykładowcy mogą brać to pod uwagę). Ćwiczeń w tygodniu nie ma zbyt wiele (zajęcia nie odbywają się co tydzień przez cały semestr). Na innych kierunkach jest jeszcze bardziej lightowa proporcja, gdzie ćwiki są tylko w soboty, a tylko wykłady są w tygodniu.
12.08.2019
10.08.2019
Ciekawa
Witam. Mam pytanie odnośnie studiów dla pracujących. Czy trzeba chodzić do szkoły popołudniami w trakcie tygodnia czy starcza same weekendy? I ogólnie ile mnie więcej jest zajęć, czy od poniedziałku do niedzieli czy jakoś inaczej to wygląda. Chodzi mi dokładnie o kierunek finanse i rachunkowość.
qw_
MiBM w PWSZ - nie polecam. Jestem na trzecim roku, co nieco już wiem i myślałem, że nauczę się sporo rzeczy, tymczasem program obniżają do średniej w grupie, która jest niska. Większość wykładowców przymyka oko na ściąganie na kolosach, a laborki z uwagi na braki w sprzęcie wyglądają raczej jak wykłady. Jeśli już się trafi profesor z dużą wiedzą (dwóch), to przekazują ją w sposób pokrętny i wg starych wzorców z PRL-u (rysunek techniczny, technologia obróbki, pewien pan z programowania obrabiarek i metrologii - znani w temacie wiedzą o kogo chodzi). Ta szkoła jest dla ludzi, którzy chcą papierek, tym bardziej jeśli pracują. Jeśli masz czas na dzienne, to idź na PŁ/UTP. Ktoś pytał o warunki... czesne darmowe, bo tryb de facto dzienny - wieczorowy (zajęcia od 15 do 20 + część w soboty) niezależnie od kierunku, stypendium naukowe 900 zł od 2-go roku średnia min. 4,0 z danego rocznika i oczywiście wniosek do rozpatrzenia przez komisję, na MiBM braki w sprzęcie, może się coś zmieni po oddaniu do użytki centrum automatyki, na razie jest bida.
24.07.2019
31.03.2019
pentel
JA STUDIUJĘ NA PWSZ INNY KIERUNEK I SZCZERZE POLECAM UCZELNIĘ - JEST BARDZO PRAKTYCZNIE. SPIS PRZEDMIOTÓW NA WSZYSTKICH KIERUNKACH MASZ NA STRONIE INTERNETOWEJ. CO DO PRAKTYK - NA MOIM KIERUNKU JEST TAK, ŻE UCZELNIA MA PODPISANE UMOWY Z PRACODAWCAMI, ALE JEŻELI ZNAJDZIE SIĘ COŚ NA WŁASNĄ RĘKĘ, TO NIE MA PROBLEMU, ŻEBY ZROBIĆ W TYM MIEJSCU PRAKTYKI. JEŻELI MOGĘ COŚ TOBIE DORADZIĆ - ZŁÓŻ PAPIERY POCHODŹ NA PIERWSZYM SEMESTRZE NA ZAJĘCIA I ZOBACZYSZ, CZY TO TOBIE ODPOWIADA. FAJNE NA PWSZ JEST TO, ŻE SĄ BEZPŁATNE STUDIA DLA PRACUJĄCYCH, MOŻNA STARAĆ SIĘ O IOS I WTEDY MOŻNA BARDZO FAJNIE POŁĄCZYĆ STUDIA Z PRACĄ I INNYMI ZAJĘCIAMI (ŻYCIEM RODZINNYM, INNYMI STUDIAMI, ITP.). POZA TYM SĄ FAJNE STYPENDIA. ZŁOŻENIE PAPIERÓW NIC NIE KOSZTUJE (POZA OPŁATĄ REKRUTACYJNĄ I KOSZTAMI WYROBIENIA LEGITKI)- JEŻELI BEDZIE FAJNIE MOŻNA ZOSTAĆ - JEŻELI NIE - ZREZYGNOWAĆ. ZNAM LUDZI, KTÓRZY STUDIUJĄ NA UMK I ROBIĄ DRUGI KIERUNEK NA PWSZ W TRYBIE DLA PRACUJĄCYCH I DAJĄ RADĘ
nowe media??? e-biznes???
kto studiuje na tym kierunku i może się wypowiedzieć, czy warto na to iść? z jednej strony mi się podoba tematyka, ale boje się, że w realu okaże się miszmasz totalny i zajęcia zapchajdziury z przypadkowymi wykłądowcami, stąd pytanie o Wasze opinie. Na stronie PWSZ piszą że jest 430 godzin praktyk zawodowych. Gdzie te praktyki się odbywają? Kto je organizuje? Uczelnia? Sam student? Co o tych Nowych mediach myśeć?
06.03.2019
21.05.2018
Trelo
część - wolałbym jednak iść na jakiś kierunek informatyczny - zdecydowanie lepsze perspektywy zawodowe
Robert
Cześć , co uważacie o kierunku mechanika i budowa maszyn na PWSZ ? Warto ?
19.05.2018
30.04.2018
Melpomena
Co myślicie o kierunku Zielarstwo i Fitoterapia, wydaje mi się że to dobra i łatwiejsza alternatywa np dla farmacji
Jaja
Witam, chciałabym zapytać jaka wysokość osiąga stypendium rektora w pwsz ? Jakie srednie wchodza w gre ?:) kolejne pytanie, czy warto tam studiować, jacy są wykladowcy.? Czy jest to "lajcik" czy uczelnia dla osób które faktycznie chcą się uczyć ? Szczególnie ciekawi mnie inżynieria zarządzania :) dziękuję z góry za odpowiedź. :)
29.03.2018
20.08.2017
Paulina
Czy warto iść na PWSZ we Włocławku jeśli chodzi o filologie angielską ?
Eliza
Nanobioinżynieria w Bydgoszczy to fajny kierunek, bo po nim są spore możliwości pracy, chyb jest się przygotowanym do pracy w branżach bio, farmacji czy także IT
04.07.2017
26.06.2017
Obywatel RP
Witam! Czy ktoś z Was może powiedzieć czy warto studiować Mechanikę i Budowę Maszyn we Włocławku? Interesują mnie studia zaoczne. Wyższe wykształcenie już posiadam, kolejne studia chcę zrobić nie dla papierka a dla wiedzy. Do Włocławka mam bliżej niż do Bydgoszczy. W Toruniu jest jeszcze Mechatronika na WSG. W sumie rozważam wszystkie z tych kierunków, ale chwilowo Włocławek wygrywa ze względów logistycznych. Pytanie jednak czy warto tam studiować i czy w ogóle można tam znaleźć praktyczną wiedzę?
piguła
Jeśli ktoś zastanawia się nad pielęgniarstwem w PWSZ Włocławek, to zdecydowanie POLECAM! Zajęcia są na poziomie takim samym jak na Uniwersytetach! rok jest cięzki, zajęcia od 8 do 20, 80% to teoria. w drugim semestrze zaczynaja się zajęcia w szpitalu,, po tygodniu w kazdym miesiącu, do tego dochodzą 4 tygodnie w wakacje. Wyklaowcy są mili, ogolnie atmosfera prostudencka. Na roku jest dużo osob pracujących, z rodziną, dają sobie rade bez problemu, dzięki możliwości zajęć "indywidualnych" dla pracującycy, sa oni zwolnienie z części wykladów. To nie prawda, że procodawca patrzy czy kończyło sie w PWSZ czy na Akademii Medycznej, pielęgniarek wszędzie są braki i z pracą nie będzie problemu :)
08.06.2017
28.04.2017
Rachunkowość ?
Warto iść na rachunkowość do PWSZ? Nauczą czegoś? Trudno się dostać? Jakieś konkretne wymagania jeśli chodzi o świadectwo maturalne, czy wystarczy zdać?
pytająca
Witam , zastanawiam się nad nowo powstałym kierunkiem : Nowe media i e-biznes . Czy warto pójść na ten kierunek ? Jak wyglądają studia dla pracujących ? Jeżeli mam pracę dwu-zmianową jak mogę pogodzić jedno z drugim (w opisie studiów dla pracujących istnieje możliwość wybrania własnych terminów - czy rzeczywiście ma to miejsce ) ?
01.11.2016
11.10.2016
do whatever
co masz na myśli przez poziom? jakie umiejętności posada absolwent czy bardziej chodzi o poziom zaawansowania jak B2, C1?
whatever
Na jakim poziomie są studia filologia angielska chodzi mi o to w jakim stopniu absolwent ma opanowany język i czy warto
01.08.2016
30.06.2016
hejo
Jaką opinie macie na temat informatyki (specjalizacja grafika) we Włocławku na PWSZ ?
anabellla
Czy w tym roku finanse i rachunkowość będą studia dla pracujących
27.06.2016
09.06.2016
elo elo
Studia pielegniarskie w Pwsz miejsc jest 70. Przyjmują wszystkich wiec najlepiej jest złożyć papiery w pierwszej turze. Zajęcia odbywają się na zawislu bo tam mieści się budynek pracownia i akademik. Nieważne czy wloclawek czy łódź lub warszawa wszędzie uczą tego samego. Tylko np w lodzi mają zajęcia teorie i odrazu praktykę w szpitalu. No a we Włocławku pierwszy rocznik bo ten kierunek jest od 2015 zaczął praktykę w szpitalu od marca. Jeśli chcesz wiedzieć jakie są przedmioty wystarczy zajrzeć do planu na stronie szkoły przedmioty na pierwszym roku to pedagogika psychologia i socjologia farmakologia biochemia i biofizyka anatomia, fizjologia i patologia zdrowie publiczne język angielski no i oczywiście najważniejsze podstawy pielegniarstwa. Nie wiem czy wszystko wymienilam ale tak w skrócie. Jak chcesz się czegoś dowiedzieć to wystarczy poszukać na fb pielegniatstwo pwsz włocławek grupę oni chyba mają nazwę 50 twarzy pielegniarzy jak coś. I napisać do jakiejś osoby to ona ci powie. Skąd ja to wiem. W tamtym roku byłam zainteresowana ale ze względów osobistych nie mogłam podjąć studiów. No a teraz moje dwie znajome wybierają się na te studia. Próg punktowy był w tamtym roku 10 punktów. Jeśli jesteś naprawdę zainteresowana to polecam ci pwsz w Płocku lepsze perspektywy i przygotowanie do zawodu poziom taki sam jak na umed w lodzi czy w warszawie wiec pewnie biologia albo chemia jest brana pod uwagę. Pielęgniarstwo to zawód trzeba mieć do tego powołanie no i przede wszystkim osobowość a nie lecieć tylko na kasę i z tego względu ze po studiach będą się o ciebie bić. Mimo że brakuje personelu to bardzo dużo osób wybiera te studia. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Somebody
Chciałabym się wybrać w tym roku na pielęgniarstwo. Mógłby ktoś trochę napisać o tym kierunku? Jak wyglądają studia we Włocławku?
18.05.2016
29.04.2016
elo elo
Wielkim plusem jest to ze od 2015 jest darmowe pielęgniarstwo tylko szkoda że taka lokalizacja szkoły. Może i byłoby więcej chętnych gdyby szkoła znajdowała się trochę bliżej od centrum czy dworca. Bo co mają zrobić osoby które mieszkają poza włocławkiem ponad 30 km a nie stać ich na akademik bo dochody w rodzinie nie pozwalają na to. Sama jestem takim przypadkiem złożyłam dokumenty dostałam się ale nie byłabym wstanie codziennie dojeżdżać do Włocławka 30 km rano i spowrotem bo nie stać mnie na akademik czy wynajęcie pokoju we Włocławku.
drotora
bardzo dziękuję za informacje na temat studiów pomostowych
24.02.2016
30.01.2016
student
Studia pomostowe to studia w trybie zaocznym na kierunku pielęgniarstwo Studia pomostowe skierowane są dla osób które posiadają skończoną szkołę średnią o profilu medycznym, lub pracują w zawodzie a nie posiadają jeszcze dyplomu oraz absolwenci kierunków medycznych. Jeżeli Pani ukończyła liceum lub technikum medyczne to tak. Jeżeni nie to zapraszam na studia stacjonarne
dziekanat
Witam studia zaoczne to nie to samo co studia dla pracujących. Za studia zaoczne się płaci a zajęcia odbywają się w weekendy. Obecnie uczelnia oferuje alternatywę dla osób pracujących i nie tylko tzw. studia dla pracujących i są one bezpłatne a zajęcia odbywają się w godzinach popołudniowych oraz w soboty. Oferta dotyczy wszystkich kierunków studiów.
30.01.2016
27.01.2016
dorota
pomostowe - to znaczy jakie studia? czy na nie mogę iść po maturze? z opisu niby wynika, że tak, ale co znaczy słowo "pomostowe"?
zaoczne
czy studenci zaoczni płacą za studia??? bo na stronie jest napisane, że dla osób pracujących są studia za darmo.... czy tak jest rzeczywiście? przez cały okres studiowania?? konkretnie chodzi mi o pedagogikę.
14.12.2015
21.10.2015
który ośrodek wybrać
mam pytanie bardziej nie o uczelnie, ale o perspektywy pracy w miastach: Bydgoszcz, Włocławek, Toruń??? Jak je oceniacie w kontekśie przyszłej pray juz po studiach technicznych, inzynierskich (np, informatyka, inżynieria zarządzania, automatyka). Czy prawdą jest, że Bydgoszcz bije na głwoę Toruń jeśli chodzi o miejsca pracy? Jak jest we Włocławku?
obiektywnie
studiuję tutaj, jestem zadowolona ale nie daję sobie taryfy ulgowej, chodze na zajęcia i na wyklady, przygotowuję się na ćwiczenia, jestem systematyczna..... a to nie jest takie popularne, bo wilee moich kolezanek ma spory luz, reasumujac naprawde wszystko zależy od samego studenta, a co do wykladowców to maprawdę nie można im nic zarzucić
20.10.2015
21.09.2015
ania
Wykładowcy z Torunia lub Łodzi. Dla nich PWSZ to dodatkowa kasa, tzw. fucha za niewielki wkład pracy. Zresztą w pwsz studjują na ogół ci, którzy nie dostali się do lepszych uczelni, więc poziom nauczania dopasowany do możliwości tzw. studentów. Ja po I semestrze uciekłam na UW.
jasiek88
faktem jest, iż PWSZty nie mają takiej renomy jak uniwersytety ale to tez nie oznacza, że są to szkoły, które kończy się tylko dla papierka... może nie każdy PWSZ dla o swoich studentów ale ja z tej szkoły we Włocławku jestem bardzo zadowolony, poziom jest całkiem dobry, wykładowcy wymagający ale sympatyczni, polecam ;)
03.08.2015
17.08.2014
Kasia
może i dostaniesz się na mgr po tej szkole, bo nie oszukujmy się przyjmują wszystkich, którzy mają licencjat, ale pracy z dyplomem pwsz nie dostaniesz, bo pracodawcy wolą ludzi z dyplomem poważniejszych uczelni,
lol
Studiowałam. Zmusiła mnie do tego sytuacja rodzinna. Teraz studiuję na UŁ jednak mogę śmiało polecić PWSZ. Ja akurat fil. angielską studiowałam. Trzeba było się przyłożyć do nauki a Ci którzy myśleli że "jakoś to będzie" bo przedostali się przez pierwsze egzaminy z PNJA na drugim odpadali. Może nie jest to UMK czy UJ ale jeśli ktoś chce to się nauczy nawet w szkole w Pipidówku :) Pozdrawiam PWSZ-towców :)
30.07.2014
30.07.2014
lol
Studiowałam. Zmusiła mnie do tego sytuacja rodzinna. Teraz studiuję na UŁ jednak mogę śmiało polecić PWSZ. Ja akurat fil. angielską studiowałam. Trzeba było się przyłożyć do nauki a Ci którzy myśleli że "jakoś to będzie" bo przedostali się przez pierwsze egzaminy z PNJA na drugim odpadali. Może nie jest to UMK czy UJ ale jeśli ktoś chce to się nauczy nawet w szkole w Pipidówku :) Pozdrawiam PWSZ-towców :)
alex
i nie jest prawdą, ze po tej szkole trudno sie dostac na mgr, ja nie miałam z tym większych problemów kiedy skladalam dokumenty na umk i szczesliwie dotrwalam do konca takze polecam
21.11.2013
21.11.2013
alex
jestem absolwentką pwsz-u i patrząc z perspektywy czasu.....nie żałuję, co prawda nie jest to szkoła o takiej renomie jak umk, uam czy ukw.....ale to są uczelnie które pracowały na swoja opinie długie lata....jesli ktoś się wybiera na pwsz we włocławku to w okolicy chyba najlepszy wybór
loly
a kogo interesuje Łódź ??? chyba nie ten adres, cha, cha
17.09.2013
10.09.2013
caro
ja skonczylam administracje na pwsz we wloclawku, niestety trzeba sie przylozyc do nauki tak jak na kazdym innym kierunku, niektore przedmioty jednak są latwe i wcale nie trzeba :):P wiec to zalezy od chęci.
ania1
administracja na PWSZ jest trudna?
11.07.2013
11.07.2013
arek
jakie sa kwoty stypendiów socjalnych?
mini
przede wszystkim INFORMATYKĘ warto studiować
30.06.2013
04.06.2013
Greg
Uważam że nauczyciele wykładający dany przedmiot (np. analiza finansowa) powinni na pierwszym miejscy wymagać od siebie a później od studentów. Nie ma to jak stała pensja a praca sama się zrobi...
Sykow
Czy jest ktoś, kto studiuje filologię angielską na pwsz ? Osobiście wolałabym umk w Toruniu, ale obawiam się, że mogę sobie nie dać rady, dlatego myślę o Włocławku. Czekam na Wasze opinie ;)
18.05.2013
28.03.2013
leo
chcialbym sie dowiedziec jaki jest poziom nauczania na administracji w pwsz
joł
szkoła jest szkołą, zawsze jest większe prawdopodobieństwo, że dostaniesz pracę po Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej we Włocławku niż bez żadnej szkoły. a prawda jest taka, że do renomowanej uczelni nie przyjmą każdego, a do WPSZ-u dostać się jest stosunkowo łatwo
01.02.2013
03.12.2012
?
Jarek 0808 dlaczego polecasz? Możesz rozwinąć swoją myśl? Tak sobie myślę, żeby zostać we Włocławku i studiować właśnie w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej we Włocławku. Ale jak myślicie, opłaca się? Czy lepiej wybrać bardziej renomowaną uczelnię?
jarek 0808
Polecam tą uczelnię
24.11.2012
06.11.2012
Lola
Dokładnie. To jest zabezpieczenie w razie nie dostania się do lepszej uczelni... Bo tak to zwykle jest z PWSZ - ami, że łatwo się dostać, poziom jest średni. To taka przeciętna szkoła raczej.. Jak ktoś ma wyższe ambicje to nie polecam :)
Patos
Jeśli chodzi o informatykę to za dużo się na niej nie nauczysz. Na ten kierunek wybierają się ludzie, którzy już rzeczywiście znają się na rzeczy. Jeśli idziesz tam się czegoś nauczyć to na dobrą sprawę zostajesz w tyle. Sad story.
28.10.2012
16.08.2012
matrix
studencie informatyki, potwierdzasz tyko moje przekonanie że studia na wielu kierunkach to tylko dążenie do zdobycia papierka, a nie wiedzy, niestety. coś tam poduczyć się na tyle żeby zdać egzamin, podołać na sesji, pościemniać na kolokwiach, ale najważniejsze to żeby samemu mieć pojęcie o temacie studiów. No ale nic, chyba też się tu wybiorę na studia, własnie po ten nieszczęsny papierek...
Student informatyki 3 rok
Sprzet super, monitory DELL'a 30' kompy rowniez spoko, 4 redzeniowe, wykladowcy z Politechniki Łódzkiej, a plan dostepny zajec na stronie psww.pl w diale Instytut informatyki i ECTS. JEdnak jak kazda uczelnia wymaga a malo uczy, ale w informatyce wiadomo, ze najlepiej byc samoukiem :)
19.06.2012
02.06.2012
dosia
czy ja wiem czy 10 lat to mało? wiadomo że są uczelnie z tradycjami, do nich nie da się dołączyć na razie nowszym placówkom, ale w 10 lat można sobie wyrobić całkiem dobrą opinię w regionie. może nie na cala polskę, ale w regionie właśnie. i myślę że Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa we Włocławku taką renomę sobie wyrobiła
pwsz
10 lat to chyba mało żeby wypracować sobie renomę, ale widzę że dużo pozytywnych opinii. heh, może nawet złoże tu papiery, ale będzie to raczej zabezpieczenie jeśli miałabym się nie dostać na uw lub umcs. strona wygląda spoko, tzn widać że dużo się dzieje, jakieś konkursy, akcje studenckie, może nie byłoby źle tu się zaaklimatyzować :D
22.05.2012
01.05.2012
Paweł
poppi, a jakaś opinia konkretna o wykładowcach ? Bo ja się wybieram też na germańską, ale nie wiem do końca, czy to dobry wybór, dlatego jakbyś mogła coś więcej powiedzieć. Jakieś przykłady zajęć, które sprawiają Ci najwięcej problemu itp, Z góry dzięki
informatyka
a jak kierunki ścisłe prowadzą? mnie interesuje konkretnie informatyka, skad sa wykladowcy? jak wyposazone sa pracownie? ktore specjalności ciesza sie najwieksza popularnoscia? czy grafika komputerowa jest juz na pierwszym roku?
17.03.2012
15.03.2012
bercia
Musiałam wybrać uczelnie niedaleko mojego miejsca zamieszkania, ponieważ nie stać byłoby mnie na życie i utrzymanie w innym mieście. Wybrałam tą szkołę wyższa. Z ręką na sercu mogę stwierdzić: nie żałuję. Uczelnie może się pochwalić bardzo dobrze wykwalifikowaną kadrą, nowoczesnym sprzętem ciekawymi zajęciami praktycznymi. Nie ma się co zastanawiać, wybierzcie tą uczelnię!
poppi
Jako humanistka mogę śmiało ocenić uczelnię jako bardzo dobrą. Nie miałam ciśnienia na wielki uniwerek, język znałam już bardzo dobrze wcześniej. Jednak wszechstronność programowa mnie skusiła i dlatego zdecydowałam się na fil. germańską. Nie żałuje. Dużo się uczę.
15.02.2012
18.01.2012
Tesska
Wybrałam pedagogikę. Myśle, że nie musze jechać np. do Poznania żeby nauczyć się zawodu
Mała Mi
hmm..jak dla mnie naprawdę świetna uczelnia:)Sama studiuje Edukacje obronna i bezpieczeństwo publiczne i w żadnym wypadku nie żałuje! Dobra perspektywa dla każdego kto chciałby pracować w instytucjach realizujących zadania na rzecz bezpieczeństwa publicznego ,a na przykład nie powiodło mu się na testach do Policji.Ciekawe przedmioty wiodące i na prawdę wykwalifikowana kadra wbrew krążącym plotkom nie mamy niskiego poziomu bo czy Wykładowcy z Łodzi,Warszawy,Torunia i Bydgoszczy mogą reprezentować niski poziom??no chyba nie:p Poza tym dużo możliwości dodatkowego kształcenia (kursy,koła zainteresowań). Dodatkowo możliwość stypendiów i to na prawdę przy dogodnych dla nas studentów warunkach:) Jednym słowem-Polecam każdemu!
11.01.2012
11.01.2012
wysokaa_180
PWSZ włocławek szkoła jak szkoła ja wybrałam ja dlatego, ze jest blisko mojego miejsca zamieszkania. ogólnie to najgorsza była pierwsza sesja pozniej z górki ... na szczęście :) obsługa ze strony osob pracujacych w pwsze - zadwowalajaca. Fajnie jest ze jesli ktos chce wyjechac za granice w programi erasmus to napewno jest łatwiej niz na wiekszych uczelniach, gdzie i wymagania sa napewno większe. Szkoła dobra dla zrobienia licencjatu na magistra napewno wybiore sie na uniwerek :) Co do kwestii osob ktore chca mieszkac w akademiku to polecam napewno studenta informatyki poniewaz oni maja do niego najblizej ( ten sam budynek) co do innych kierunków a zwłaszcza tych ktorzy maja zajecia na ul. mechaników duza odległość tym strata cennego czasu dojazd do szkoły to ok. 40 min ;/
monika
chciałabym studiować filologią angielską, ale zastanawiam się jaka szkołę wybrać, najwygodniej byłoby dla mnie gdybym uczyła sie w rodzinnym mieście - Włocławku, ale mam obiekcje czy nie lepiej byłoby pójść do większego miasta akademickiego...co sądzicie o tej szkole?
02.06.2011
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
Politechnika Łódzka
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Uniwersytet Gdański
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni