• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (54)
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Angelusa Silesiusa w Wałbrzychu, PWSZ Wałbrzych

PWSZ Wałbrzych
Witam, dziękujemy za zainteresowanie naszą Uczelni i nowym kierunkiem studiów. Na dzień dzisiejszy nie mamy jeszcze informacji w sprawie decyzji i trudno wskazać jednoznacznie, kiedy ją otrzymamy. Proszę śledzić naszą stronę internetową - tu zawsze są aktualne informacje :-)
04.05.2021
29.04.2021
Lidka
Czy grafika użytkowa z reklamą będzie w tym roku uruchomiona? Czy jest wspomniana zgoda ministerstwa? Kiedy decyzja?
Absolwent
muszą popracować nad doborem kadry bo nie wszyscy wykładowcy mają predyspozycje do pracy ze studentami, np na kierunku administracja są osoby które powinny przestać wykładać. Zajęcie z logiki prawniczej czy prawa karnego przypominały komedię i dramat w jednym A pan wykładowca który szczyci się sukcesami naukowymi powinien oddać się pracy naukowej ale bez kontaktu że studentami ...
11.04.2021
12.05.2020
Studentka
odpowiedź dla logistyka mgr z dnia 11.05.2020
Nie przenosiłam się co prawda z innej uczelni, ale Logistyka w Wałbrzychu to dobry wybór. Studia dualne, kontakty ze specjalistami branży przemysłowej czy produkcyjnej, wizyty i wykłady praktyków-mnie to odpowiada. A jak jest się aktywnym, to można nawiązać współpracę i praca sama Cię znajdzie.
logistyka mgr
czy ktoś przenosił się do PWSZ w Wałbrzychu na magisterską Logistykę? jak wrażenia? czy uczelnia wspiera jakoś absolwentów w znalezieniu pracy?
11.05.2020
19.08.2019
pytanie o rekrutację
Czy te kierunki, które wyświetlają się na stronie - https://www.pwsz.com.pl/dla-kandydata/#1449659035194-474f6da1-229b - są dostępne obecnie zgodnie z tym, co piszą do 20 września? Jest nabór na tę listę podaną na stronie? Mi chodzi konkretnie o kierunek Filologia angielska? Stacjonarne. Czy możliwe że są wolne miejsca cały czas na anglistykę tutaj?
Architektura wnętrz
Czy architektura wnętrz jest godna polecenia, warto na nią iść do Wałbrzycha czy raczej nie?
05.03.2019
26.11.2018
Odnowa biologiczna i masaż ???
ktoś studiował może podyplomowo ten program - Odnowa biologiczna i masaż? jakie opinie? z jakimi umiejętnościami przyszli słuchacze na dzień dobry? czego się nauczuliście? kto prowadził zajęcia?
Studentka
mało godzin na praktykach, organizacyjnie muszą się podciągnąć
24.10.2018
23.10.2018
Studentka
Studenci o wszystkim są powiadamiani na ostatnią chwile, plan zajęć jest nieprzemyślany, a później wprowadzane poprawki (dorzucanie przedmiotów po miesiącu rozpoczęcia semestru) o których nie było wczesniej informacji,ze się pojawią. Rozkład zajęc dla 3 roku jest tak poukładany,że nie ma możliwosci zrobienia praktyk, ktorych liczba godzin jest ogromna, a jak to zazwyczaj bywa l, studenci na 3 roku l najczesciej juz pracują w większoci, więc tym bardziej jest to nieosiągalne.
marika
Lubię tą szkołę.Jest kilku kolegów których nie znoszę,ale to może trafić się wszędzie .Jeśli zaś chodzi o poziom,wykładowców,stypendia czy ERASMUS to lepszej nie znajdziecie. Polecam.
02.10.2018
26.06.2018
kosmetologia
Czy możecie więcej napisać o Kosmetologii w Wałbrzychu? Czy uczelnia prowadzi kursy w tym zakresie dla osób, które nie maja studiów? i chcą tylko przez szkolenia się kształcić?
student
nie przesadzaj, tak źle nie jest, no i ja bym z nazwiska nie wymieniał prowadzącego, wiesz RODO, te sprawy :-) a tak na poważnie, to wszędzie Ci się trafi wykładowca upierdliwiec, taki koloryt studiowania :-)
18.06.2018
18.06.2018
Nikt
Logistyka mgr ... kierunki nie są związane z logistyką... wykładowcy robią wszystko żeby wystawić jak najwięcej 2.0 nie daj bóg trafić na dr Muche u której zdanie jest losową sprawą... zawsze ucze się tydzień przed umiem na pamięć na 100% a nigdy nie wiem czy zdam... totalna loteria... więc jak chcecie popsuć sobie troche nerwów i zdrowia na dziennych to pewnie wybierzcie pwsz... poza tym na ostatnim egzaminie u dr Muchy bylo zaliczenie od 50% punktów bylo 10 pytan po 1 punkcie i oczywiscie połowa z 10 dla dr Muchy to 6 ... jeśli nie ma sie "przecieków" z roku wyżej to prawdopodobieństwo zaliczenia jest bardzo niskie ... a poprawa dopiero we wrześniu (jedna poprawa)
logistyka w pwsz
jak jest na inżynierskiej Logistyce? warto?
08.06.2018
13.02.2018
Piotrek
Co innego obiecują co innego robią. Jakieś punkty z matury, tylko po co, jak i tak przyjmują wszystkich, punktacja jest obniżana żeby nie było za mało osób... szkoda.
Klaudia
bardzo bym prosiła o informacje ile trzeba mieć punktów żeby dostać się na techniki dentystyczne?
26.11.2017
30.06.2017
luki
Jak dużo punktów rekrutacyjnych wymagają poszczególne kierunki?
r
cięszko się dostać na tą uczenię? Na ile trzeba mieć zdaną maturę żeby się dostaać ?
29.06.2017
29.05.2017
Architektura Wnętrz
Architektura Wnętrz jest wykładana niestacjonarnie?
techniki
Zastanawiam się czy warto podjąć naukę na tej uczelni, bo interesuje mnie kierunek techniki dentystyczne. Jacy są wykładowcy? Jak wygląda siatka zajęć? Warto jeśli po studiach będę np pracy szukać w innych rejonach? Pomóżcie ^^ :)
10.05.2017
01.05.2017
Aechitekt wnętrz
A co z architekturą wnętrz? Nigdzie nie mogę znaleźć ani jednej opinii ;(
logistyka
czym się różni logistyka jako studia inżynierskie od logistyki jako studia magisterskie???? Bo patrzę na stronę i nie bardzo wiem, jak rozumieć to rozdzielenie? no i jeśli się różnią, to co lepsze?
28.02.2017
10.02.2017
pytanie o kierunek studiów
chcę zapytać o kierunek Zrównoważone zarządzanie zasobami środowiska - co o nim sądzicie? Kto tutaj studiuje i może napisać, jak wyglądają zajęcia, jaki jest poziom, na ile trudny jest ten kierunek? Jak mieliście zdaną maturę, żeby dostać się tu na studia. Chodzi i mi o stacjonarne.
absolwentka
Witam Wszystkich, na PWSZ skończyłam administrację( lic i mgr) i z czystym sumieniem polecam ten kierunek. Wykładowcy kompetentni, w większości prawnicy z wieloletnim doświadczeniem. Większość z nich jest z Uniwersytetu Wrocławskiego. Ponadto co bardzo istotne nie są to doktoranci, ale osoby z tytułami naukowymi: dr, dr hab oraz prof. Jest to wg mnie duża zaleta, ponieważ uczymy się od osób cenionych na innych uczelniach i znanych ze swojego bogatego dorobku naukowego. Atmosfera na uczelni jest bardzo przyjazna. Można wyjechać na Erasmusa czy przystąpić do kół naukowych. Moje wspomnienia są naprawdę świetne i teraz po zakończeniu studiów tęsknie za tymi czasami. Z pracą po zakończeniu też nie ma wielkich problemów. Uważam, że to nie zależy od tego jaką uczelnię się skończyło, ale od aktualnej sytuacji na rynku. Jeśli będzie mało miejsc pracy, to po ukończeniu wrocławskiej uczelni też będzie kłopot z zatrudnieniem. Część osób, z którymi studiowałam znalazło pracę w zawodzie bez większych problemów. Mnie też się to udało. Najważniejsze to dobrze wypaść na rozmowie rekrutacyjnej i nie dać sobie wmówić ze my po uczelni wałbrzyskiej jesteśmy gorsi od innych. Pozdrawiam:)
18.12.2016
16.11.2016
do Darii
Jakie informacje się nie zgadzają? Na którym jesteś roku? Może zbyt szybko się zniechęcasz?
daria
większość informacji jakie podawali nam przed podjęciem studiów to fikcja.
08.11.2016
01.06.2016
PyzaZAspiracjami
Witam, chciałabym dostać się do PWSZ w Wałbrzychu na kierunek kosmetologiczny. Polecacie? Odradzacie? Chciałabym sie też dowiedzieć jak to jest z praktykami i możliwością pracy tuż po szkole ;) O, i jak mniej więcej wygląda plan i czy da się go dość łatwo pogodzić z pracą.
łuki
administracja godna polecenia, jak również logistyka i kosmetologia oraz architektura krajobrazu- to mocne strony tej uczelni, a techniki dentystyczne nimi nie są.
21.05.2016
19.05.2016
studentka
Witam.Chciałabym przybliżyć osobom , które wybierają sie na kierunek techniki dentystyczne jak to w rzeczywistości wygląda. Po pierwsze jeśli jest to wybór z przypadku to odrazu radzę go zmienić.Sama tak zrobiłam i bardzo żałuję. Na taki kierunek powinien być egzamin wstępny z modelarstwa. Jest to klucz do tego zawodu. Liczą się przede wszystkim zdolności manualne. Kierunek jest w zasadzie bardziej rzemieślniczy aniżeli medyczny. Jeżeli nie masz taki zdolności będzie Ci bardzo trudno , bo tego nie jest się w stanie nauczyć. Kierunek wymaga wiele cierpliwości, precyzji i czasu. Pracownia zaczyna się dopiero w drugm semestrze i jest bodajże 120h.. czyli praktycznie nic. Kończąc ten kierunek nie jesteś tak naprawdę gotowy do pracowania w zawodzie. Proteza to nie jest coś, co produkuje się hurtowo. Kazda jest inna. Na pracowni robisz każdą rzecz tylko raz i to na gotowych idealnych fantomach... więc nie masz pojęcia jak w rzeczywistości wygląda jama ustna pacjenta.. Jest też modelarstwo na którym modeluje się zęby z wosku , nakrapla odbudowuje kształty.Wymaga to wiele precyzji a przede wszystkim cierpliwości. Warunkiem zaliczenia roku jest odbycie praktyk o co w Wałbrzychu jest bardzo trudno , ponieważ już wiele studentów o takowe się ubiega.Zatem rynek jest bardzo zawężony. Zdecydowałam się rzucić te studia po roku , bo wiem , że nie będę sie do tego nadawała. Nie mam zdolności manualnych ,a tego nie przeskoczę. Więc zatem z całego serca radzę dokładnie przemyśleć wybór, przeczytać siatkę godziny , przedmioty wymagania. Ten wybór musi być z pasji.. a nie konieczności czy przymusu....
KAROLAJN
a jaki jest poziom na tej administracji? czy to nie będą stracone lata? rodzice wciąż mi mówią, abym wybrała uniwersytet a nie PWSZ
03.05.2016
30.03.2016
aniaaa
Polecam administrację na tej uczelni. Studiuję i bardzo mi się podoba. Osobiście nie mam porównania z innymi uczelniami, ale mam kilku znajomych, którzy studiują ten kierunek na innych uczelniach i kiedy słyszę ich opinie (często negatywne) na temat ich szkół, jestem ze swojego wyboru bardzo zadowolona.
podyplomówki z masażu
ktoś robił w Wałbrzychu studia podyplomowe: Odnowa biologiczna i masaż ??? Jakie wrażenia po? warto?
04.02.2016
07.07.2015
maturzystka
Witam. Chciałabym się dowiedzieć jak wyglądają studia w tej szkole na kierunku: techniki dentystyczne. Warto?
magister
a ja właśnie skończyłam administrację (lic. i mgr) i z czystym sumieniem polecam tą uczelnię. N pierwszym roku na każdym kierunku jest gęste sito- odpadają najsłabsze ogniwa. Co do jakości kształcenia: wielu wykładowców jest z uniwerku wrocławskiego i nawet dają te same testy na zaliczenia, więc wymagania są dokładnie takie same, nie ma powodów do kompleksów:) Można się naprawdę bardzo dużo nauczyć, wielu wykładowców dba o to, żebyśmy zapamiętali ich przedmiot do końca swoich dni. Jest tu bardzo ludzkie podejście do studentów- jak się z czymś zalega (płatności, formalności), czy minął na coś termin, to jeśli się dobrze pogada- wszystko się załatwi. Warto wspomnieć, że uczelnia jest też przyjazna ciężarnym oraz młodym matkom; można studiować dziennie w trybie indywidualnym bez konieczności uczestniczenia w zajęciach (zdrowe i ludzkie podejście wykładowców do takich sytuacji) bez konieczności brania urlopu dziekańskiego. Uczelnia ma wiele osiągnięć sportowych i chętnie przyjmują studentów do klubu AZS, jeśli ktoś chce jeździć na zawody, zwiedzać kraj i łapać świetne wspomnienia. Polecam!
24.06.2015
11.06.2015
po licencjacie
szkoda że tak mało jest odpowiedzi od studentów - większość pytń, i ja też chcę zapytać: gdzie po ukończeniu PWSZ w Wałbzychu ida dalej kontynuować naukę studenci po kierunku Pedagogika? na jaką najlepiej uczelnie i czy czy nie ma z tym problemu?
fiki
Jestem matką dziewczyny , która za namową pewnych osób ,które twierdziły ,ze powinna chodzić tutaj ze względu na swoje umiejętności sportowe ,dlatego zrezygnowała ze studiów we Wrocławiu aby grać w Wałbrzychu w piłkę nożną .Okazuje się , ze w tej szkole wcale nie biorą tego teraz pod uwagę zwłaszcza wykładowcy! Dlatego wszystkim sportowcom , którzy chcą iść w jej ślady mówię lepiej niech się kilka razy zastanowią zanim podejmą taką decyzję.
14.05.2015
12.03.2015
kierunku na pwsz w wałbrzychu
jest tutaj PRAWO??? bo maja Instytut Społeczno-Prawny, ale na wykazie kierunków prawa nie widzę?
Maturzystka
Interesuje mnie ta uczelnia głównie z powodu, że będę blisko swojego chłopaka. Szczerze mówiąc nie zależy mi na konkretnej szkole, lecz na tym co dzięki niej uzyskam. Ciągle słyszę nieprzyjemne komentarze od rodziców ze zbyt wielkimi oczekiwaniami, a ja w sumie jestem bardzo niezdecydowana, gdyż wiele rzeczy mnie interesuje, ale nic całkiem nie pochłania. Interesują mnie opinie głównie na temat nauki na kierunkach pedagogika (aczkolwiek wolałabym psychologię, lecz na to nic nie poradzę), turystyka oraz również architektura. Jak przebiegają zajęcia i jacy są profesorowie - olewają naukę czy jednak potrafią coś wbić do głów? Jak jest później ze zdobyciem pracy? Czy w ogóle pracodawcy dobrze oceniają absolwentów PWSZ? Także tak z ciekawości zapytam się, gdyż słyszałam, że na turystyce należy uczyć się różnych dyscyplin sportowych, choćby narciarstwa, czy to prawda?
29.08.2013
12.03.2013
nick
A co z kierunkiem administracja w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. A. Silesiusa w Wałbrzychu? Warto w ogóle tu składać dokumenty?
&ga&
czy warto obecnie studiowac kierunek Turystyka i Rekreacja? nie pytam, czy warto dla pasji, bo tu odpowiedz znam: kocham to, od zawsze turystyka byla moja pasja i to sie nie zmieni bez wzgledu na wybor kietrunku studiow, chodzi mi raczej o to, co studenci robia pozniej? gdy juz skoncza studia? gdzie pracuja? czy w branzy? w swoim zawodzie? w Polsce jest jeszcze zapotrzebowanie na specjalistow po tym kierunku?
11.02.2013
28.10.2012
czytajcie opisy
o technikach dentystycznych: Kompetencje przyszłego absolwenta to przygotowanie do pracy w pracowniach protetycznych zakładów opieki zdrowotnej oraz możliwość prowadzenia własnej pracowni techniczno-dentystycznej. Będzie to możliwe dzięki bogatej ofercie przedmiotów kierunkowych oraz przedmiotów do wyboru. Nabyte umiejętności i przygotowanie zawodowe pozwolą na podjęcie pracy w pracowniach protetycznych lub ortodontycznych. Nabyta sprawność manualna umożliwi mu wykonywanie protez stałych i ruchomych, aparatów ortodontycznych zaprojektowanych przez lekarza, a także naprawianie uzupełnień protetycznych i aparatów ortodontycznych. Zdobyta, interdyscyplinarna wiedza teoretyczna, zostanie pogłębiona w praktyce, w toku realizacji interesujących 8-tygodniowych praktyk zawodowych, które zaplanowano w różnego rodzaju pracowniach protetycznych i dentystycznych
aga
A jak to jest na tych technikach dentystycznych? czy po tym jest się stomatologiem? no chyba raczej nie. czekam na informacje.
09.08.2012
09.07.2012
Monia
ja się wybrałam na filologię rosyjską i jest super. idac na studia mój rosyjski był na bardzoo niskim poziomie. Teraz bez problemu się dogaduję. Wysoki poziom, dobra motywacja. Warto studiować i uczyć sie tego jezyka. Teraz jest coraz wieksza współpraca z Rosją. Licze że dzięki umiejętności tego języka zdobędę ciekawą pracę która nie ograniczy mnie do siedzenia za biurkiem.
inP
A mnie wkurzają w tej szkoooleee.. ale i tak nie zamieniłbym na żadną inną, zbyt piękne dwa lata za mną, trochę zachodu przy końcówce, niepotrzebne zamieszanie. Jak się nie nakombinujesz, to nie masz, to już nudne w Polsce
01.04.2012
30.03.2012
czarna teczka
Bardzo chętnie wybrałbym się na architekturę krajobrazu. Czy ktoś mógłby powiedzieć, czy jest bardzo ciężko z dostaniem się? Trzeba mieć tzw. teczkę czy rekrutacja jest standardowa?
magda
Ja też studiuję gospodarkę. Mi się podoba, ucieszyło mnie jak powiedziałeś że kierunek przyszłościowy, bo teraz ciężko to usłyszeć o jakimkolwiek kierunku. Z tego co wiem pracować można po tym na prawdę w różnych miejscach od biur i urzędów do jakiś firm planistycznych.
21.03.2012
21.03.2012
techniki dentystyczne
przeczytalam wlasnie to co pisza o kierunku techniki dentystyczne, nie do konca wiem, jakie konkretnie bede miec uprawienia, w sensie jaka prace moge wykonywac? mozecie napisac cos wiecej na ten temat? bo sama propozycja studiow zdeje sie byc ciekawa i chyba dajaca jakies pespektywy na prace, ale no wlasnie; jako kto? pomoc w gabenecie dentystycznym? sztuczne szczeki bedziemy robić? mozecie jakos prosciej to wyjasnic?
nju
Bardzo ciekawy nowy kierunek ! Gospodarka przestrzenna, co o nim sądzicie? Mój kolega studiuje ją na UAM i mówi, że kierunek przyszłościowy i pracę łatwo można znaleźć, także zachęcające strasznie !
20.03.2012
10.03.2012
polecony
Polecam ISP, bardzo fajnie jest u nas i sympatycznie. Jakość kształcenia mi odpowiada, ani za dużo, ani za mało, na nudę nie narzekamy. Czasami trochę przycisną, ale raczej ma to służyć nam w przyszłości, więc im więcej się nauczymy tym lepiej
AndrzejL
kochani, co sadzicie o logistyke w tej szkole? jest sens sie tu wybierac na ten kierunek? bede wdzieczny za info od wyzszych rocznikow kolegow. chcialbym tez wiedziec, jak wygladaja same zajecia, kto je prowadzi, czy ciezkie sa zalieczenia na pierwszym roku, jaki jest odsiew, no i jeszcze system praktyk i stazy mnie interesuje.
16.02.2012
19.01.2012
nona
a czemu zrezygnowałas? Nie chcesz w ogole chodzić czy nie wiesz jaki przedmiot maswybrac?
Pauli
Ja się zastanawiam bo zrezygnowałam ostatnio z innej szkoły i myślę czy w ogole chce iść
17.01.2012
13.01.2012
Papi
oo widze, że trwa rekrutacja zimowa na kierunek administracja. Ktoś się wybiera może?
  • Politechnika Gdańska
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni