Ocena uczelni


Komentarze (100)

Kliknij w obrazek by go odświeżyć…

  • Infa

    Na jakim poziomie jest Informatyka tutaj? A jak współpraca z firmami? Chciałbym pracować jako programista już na studiach
    9/14/19
  • zoska

    witam, ktos sie orientuje jak wyglada harmonogram zajec na pierwszym roku bezpieczenstwa narodowego stacjonarnie ?
    9/4/19
  • Annnka

    Witam, Proszę o poradę. Lepiej wybrać administrację czy ekonomię zaocznie, dodam że z językiem obskim bardzo słabo o wiele lepiej matma :)
    8/7/19
  • Rabbit

    Witam, prosiłbym o opinię na temat kierunku mechatronika oraz ogólne odczucia studentów, którzy zdecydowali się studiować dualnie. Jakie są wasze wrażenia? Czy zdecydowalibyście się jeszcze raz na ten model studiów?
    7/21/19
  • mat

    Prosił bym o wypowiedź na temat kierunku Mechatronika.
    7/17/19
  • kati

    Czy ktoś studiowal pedagogike dziennie jak wyglada grafik ( mniej więcej?) do której godz ?
    7/13/19
  • Absolwentka 2019

    Wymagania na filologii angielskiej są okropne. „Poziom” zawyżony, a osoby, które nie uczęszczają na zajęcia zdają rok - ze względu na umiejetność opanowania języka, zdają wszystkie egzaminy i egzamin PNJA - a osoby, które uczą się i spędzają dnie i noce nad książkami i mają 100% frekwencji nie zdają - chociaż jest napisane w statucie uczelni jak i w syllabusach, że ma to wpływ na ocenę końcową. Rzekłabym, że podejście co do oceny końcowej wg syllabusów i statutu nijak się ma do rzeczywistości. Chcąc nie chcąc osoby pracujące cały rok mają świetne oceny, zdają przedmiot, a o przejściu na następny rok świadczy egzamin PNJ, co jest lekko przesadzone - w mojej grupie mam koleżanki, które mają umiejętności i 1, 2 obecności a i tak zdają, podczas gdy ja pracowałam cały rok i miałam trudności ze zdaniem. Współpracy z Panią B. z sekretariatu nie da się opisać słowami, już dawno nie widziałam tak niechętnej, zmęczonej życiem osoby, która gdy tylko ktoś ją o coś pyta ciężko wzdycha, po czym się sarkastycznie podśmiechuje, a załatwianie czegoś to rzeka pytań w stylu, cytuję: „A po co?”, „A dlaczego?” - jednym słowem największym problemem współpracy jest jej brak. Wykładowcy nie są najgorsi, aczkolwiek zależnie od humoru, sytuacji w domu, czy tego czy kogoś lubią czy nie, oceniają. Gdy ktoś chodzi na zajęcia a wykładowca go nie lubi to chyba prościej się wypisać. Jeżeli chodzi o niektóre przedmioty, to chciałabym powiedzieć, że wykładowcy po prostu przesadzają, rozumiem, że na studiach trzeba się uczyć, poszerzać horyzonty i pogłębiać wiedzę, ale np. Pani od WSTĘPU do językoznawstwa wymaga znajomości całego podręcznika G. Yula, czy Pani od praktyk ocenia je na podstawie uczęszczania na jej przedmiot, co raczej nie jest ze sobą powiązane. Pan od pisania rozdaje notatki i na tym się zajęcia kończą. Pani od historii czyta 15 stron tekstu podczas jednego wykładu, co jest istnym nieporozumieniem, gdyż mógłby to być przedmiot, którym można by się zainteresować. Pan od literatury zdaje się być wielopoglądowy, wyraża otwarcie swoje opinie, na różne tematy, co nie do końca powinno mieć miejsce, gdyż (prawdopodobnie) nieświadomie uraża część studentów. Pani od czytania, uzasadnia swoje odpowiedzi kluczem, gdy się dopytywaliśmy, mówiła, cytuję: „Nie, bo w kluczu jest inaczej”. Jednak, w tym wszystkim jest też trochę dobrego, serdecznie pozdrawiam Pana RM (dydaktyka wczesnoszkolna), panią DG (gramatyka), EM (słuchanie), MMB (konwersacje), IR (ZNJ), MK (język hiszpański) i niepracującą już na uczelni panią MC (historia).
    7/9/19
  • absolwent

    A ja właśnie skończyłem bezpieczeństwo na PWSZ. To prawda, że na 1 roku trzeba się sporo uczyć teorii, ale później na specjalności to co innego, Zajęcia z policjantami i żołnierzami, wyjazdy do komend i płatne praktyki unijne w policji albo agencjach ochrony. I ciekawe zajęcia z kryminalistyki. Ja nie żałuję i innym polecam. Trochę cierpliwości i chęci do nauki.
    6/15/19
  • promocja@pwsz.edu.pl

    Szanowni Państwo, Czytając wszelkie wypowiedzi i próbując rozwiać Państwa wątpliwości nt. poszczególnych kierunków studiów, odpowiadam: każda Państwa uwaga, konstruktywna krytyka powoduje naszą reakcję u źródła problemu, przekazujemy je odpowiednim jednostkom organizacyjnym i staramy się zapobiegać ponownym rozczarowaniom. Ze strony Działu Marketingu mogę zapewnić, że na pytania jakie Państwo zadacie poprzez stronę Uczelni, otrzymacie rzetelną odpowiedź. Trudno przeciwstawić się padającym opiniom, czy w ogóle użyć odpowiednich argumentów przekonywających zainteresowanych do wyboru Uczelni, nie mając szansy odpowiedzieć indywidualnie (czy to na miejscu w Uczelni, czy to mailowo ) na Państwa zapytania i potrzeby. Serdecznie zapraszamy do naszej Uczelni, prosimy o korespondencję i konkretne zapytania.
    5/30/19
  • Bezpieczeństwo

    Naprawdę na bezpieczeństwie jest tak źle? A może jakieś opinie o logistyce na pwsz?
    5/29/19
  • bezpieczeństwo narodowe

    Na bezpieczeństwie jest aż tragicznie?
    5/13/19
  • Bezpieczeństwo Narodowe

    Straszny brak organizacji, nikt nic nie wie, zero przepływu informacji. Zajęcia prawie codziennie od rana do wieczora i liczne okienka. z 16 przedmiotów może 8 jest związane z bezpieczeństwem... brak możliwości rozwijania pasji po zajęciach. Wykładowcy za to w większości są w porządku.
    2/27/19
  • Bezpieczeństwo Narodowe

    Nie chce mi się już psuć nerwów.... wiec napisze tylko, że odradzam!
    2/26/19
  • opinia

    jak na Leszno, które nie jest wielkim ośrodkiem akademickim, to raczej nie można spodziewać się nie wiadomo jakich fajerwerków, ja staram się byc krytyczna ale i obiektywna, nie czuję się rozczarowana, bo spodziewałam się klimatu małomiasteczkowego i tak właśnie tutaj jest, z wszystkimi zaletami i wadami średniej wielkosci miasta
    2/26/19
  • Julia

    Ta szkoła to jakaś pomyłka! Już żałuję, że się na nią zdecydowałam! Organizacja jest po prostu zerowa! Studenci są traktowani jak dzieciaki, które mogą sobie przecież poczekać dwie lub pięć godzin bo nagle zostają zmienione zajęcia, o czym nikt nie raczy poinformować. Omijać tę szkołę szerokim łukiem!
    2/24/19
  • aena

    Nie polecam kierunku pielęgniaratwo głownie ze względu na prowadzące.
    2/21/19
  • Pedagogika

    Żal a nie uczelnia. Rzucanie kartek kto zdał a kto nie. A pedagogika godna pozalowania. Praca w grupach ma być góra tylko szkoda że studenci są niegodni współpracy. A wykładowcy mają to wszytko w nosie. Powinni utworzyć grupę która chce się uczyć i taka która ma to głęboko w nosie.
    12/8/18
  • filologiaangielska2

    Jestem na pierwszym roku, poziom jest wysoki to prawda. To że organizacja na tej uczelni to porażka to także prawda, w sekretariatach panie mają do nas wyrzuty że czegokolwiek chcemy się dowiedzieć. Czasem jest także problem ze znalezieniem odpowiedniej sali bo np. wykładowca ją zmienił na ostatnią chwilę i nie poinformował nikogo, czasem podają swoje numery starostom a czasem nie. Mimo wszystko polecam tą uczelnię choć po miesiącu tutaj zupełnie zmieniło się moje podejście do nauki, kiedyś przychodziło mi to z łatwością i chętnie szłam na lekcje angielskiego, z tego względu poszłam na taki a nie inny kierunek. Teraz jest tak że z przymusu się uczę, wiadomo że w liceum czy technikum jest niższy poziom nauczania ale wykładowcy bardzo dają do zrozumienia, że mają gdzieś czy zaliczysz semestr czy nie, nie wiem czy na innych uczelniach tak jest,ale tutaj na pewno. A, i większość wykładowców jest przekonana, że wszyscy chcemy być nauczycielami. Cóż, może dopadła mnie tylko szara rzeczywistość, ale takie są moje odczucia xd
    11/7/18
  • roxx

    Organizacja na tej uczelni to istna porażka. Czasami o odwołanych zajęciach student dowiaduje się 15 min przed rozpoczęciem i kilka godzin musi czekać. Załatwienie czegoś w jakimkolwiek biurze graniczy z cudem, a i panie rzadziej niż częściej skore są do pomocy. Zachowują się, jakby siedziały tam za karę i zapominają, że bez studentów nie miałyby pracy. Tę uczelnię ratują tylko i wyłącznie wykładowcy z innych miast, zwłaszcza z Wrocławia i Poznania.
    9/11/18
  • Filologia Angielska

    Na filologi jest ok. 8h każdego dnia- czasem więcej czasem mniej, zależy od rozłożenia planu.
    8/21/18
  • Filologia angielska

    Witam, czy orientuje się ktoś z was jak wygląda siatka godzin na kierunku filologii angielskiej? Ile godzin jest w tygodniu? Do której trwają wykłady?
    8/10/18
  • Chris

    Większość wykładowców jest z Poznania/Wrocławia... PWSZ jest tylko łącznikiem między ww. miastami, poziom jest wysoki, porównywalny do uczelni w większych miastach.
    7/5/18
  • budownictwo - kadra

    skąd są wykładowcy na kierunku Budownictwo? szukam listy nazwisk na stronie uczelni, ale nie widzę.
    6/28/18
  • rita

    8,46 pkt.??? aż taka wysoka ocena dla pwsz w lesznie??? ło mój boże, toż to jak uniwersytety prawie... a tak już na poważnie, to napiszcie, czego można się spodziewać na kierunku Logistyka? zarówno na pierwszym roku, jak i w ogóle potem w czasie studiów/?
    6/26/18
  • Jagoda

    Ktoś coś może powiedzieć na temat kierunku pielęgniarstwo na PWSZ? Godziny zajęć rozbieżne? Praktyki?
    6/19/18
  • Iza

    Witajcie. Co powiecie o kierunku budownictwa zaocznie? Cięzko jest się dostać ? Jakie są wymogi ?
    2/22/18
  • Filologia angielska

    Pani od nauczania fonetyki akcentu brytyjskiego z 30 osób uwaliła 13, poziom jest wysoki co widać.
    2/3/18
  • do peter

    Na politechnice nie byłem, ale znam kilka osób które właśnie z polibudy przeniosły się na tę uczelnię i twierdzą, że jest łatwiej, choć taki kierunek ogólnie nie jest prosty, chcąc skończyć z tytułem inżyniera trzeba przygotować się na dawkę ścisłych przedmiotów- jak na każdej uczelni, ale przy odrobinie chęci i samozaparcia da się przejść bez problemów.
    1/30/18
  • peter

    Hej :) opowie ktoś coś więcej o kierunku mechanika i budowa maszyn? jest bardzo trudno? Studiuje na politechnice i myślę, nad przeniesieniem...
    12/12/17
  • ZbieramŚwieżaki

    Hej, no w końcu jesteś na studiach językowych to trzeba systematycznie się uczyć. Nie ma zmiłuj!
    10/15/17
  • Dziwka

    Filologia to jedna z trudniejszych dziedzin w ogóle, a w Lesznie jest poziom wysoki, co widać, ponieważ było tu kolegium językowe, kilka razy do jednej sesji to norma
    10/1/17
  • filologia niemiecka

    witam, chciałabym się dowiedzieć jak tu jest na wykładach, czy jest ciężko itp proszę o odpowiedź
    9/20/17
  • pablo

    Witam,mam pytanie,wiecie może czy cieżko jest się dostać na wychowanie fizyczne?
    7/21/17
  • informatyka

    Potrzebuję info o informatyce. Ciężko? Matma.i fizyka to nie problem dla mnie, ale chodzi o programowanie etc. Jakies wymagania już na starcie?
    5/18/17
  • Tadek

    Ekonomia- kierunek dość wymagający systematyczności, sporo ćwiczeń, które warto robić na bieżąco, w sesji juz więcej egzaminów teoretycznych. Poziom moim zdaniem zadowalający, wykładowcy okej.
    4/23/17
  • Frank

    Hej czy ktoś mógłby wyrazić swoją opinie na temat ekonomii?
    4/19/17
  • markk

    Cześć, czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat filologii angielskiej lub dać kontakt do siebie?
    6/11/16
  • markk

    Cześć, czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat filologii angielskiej lub dać kontakt do siebie?
    6/11/16
  • kar

    ja też jestem pilny i się uczę, ale nie mam życia poza polibudą, w dodatku, że muszę grafice poświęcić znacznie więcej czasu niż innym dużo bardziej istotnym przedmiotom. zastanawia mnie czy tu też ciągle dostajecie projekty do domu, które zajmują niesłychanie dużo czasu (przez skomplikowanie i szukanie w normach)
    5/4/16
  • robert.93

    jak sie nie uczysz i nie chodzisz na zajęcia to jest ciężko a nawet nie do przejścia, ja póki co należę do tych bardziej pilnych studentów i nie mam większych problemów z zaliczeniem sesji
    5/3/16
  • do Basi

    A o budowie maszyn możesz powiedzieć więcej? Ktoś coś mówił o wydymale? W ogóle ciężko jest na grafice inżynierskiej? tu na polibudzie to jest rzeźnia
    4/22/16
  • basia

    Kierunek logistyka nie jest trudnym kierunkiem. Trzeba się uczyć, owszem, ale do przejścia jest. Mechanice trzeba poświęcić trochę czasu. Nie jest tak trudna jak na politechnice, ale jednak to jako taka fizyka, a fizyka nigdy do najłatwiejszych przedmiotów nie należała.
    4/14/16
  • KPJ

    Siemka, czy trudno jest na kierunku logistyka? a co powiecie o mechanice i budowie maszyn? na Politechnice trochę za ciężko dla mnie i może tutaj lepsi wykładowcy będą i mniej udupiać będą chcieli
    4/4/16
  • KAROL

    Czy ja dobrze widziałem, że na kierunku logistyka nie ma przedmiotu geometria wykreślna? Byłoby super :) aaa i czy ciężko się dostać? 90% z matmy i angielskiego starczą?
    3/20/16
  • katiekrzyminska

    Obecnie jestem studentką II roku Turystyki i Rekreacji w Lesznie, moja specjalizacja to planowanie turystyczne. Wybór był bardzo trafny, jeżeli mówimy tutaj i o uczelni i specjalizacji. Nie było dnia, żebym żałowała wyboru. Na I roku bardzo szybko przyszło mi się zaaklimatyzować. Kadra dydaktyczna bardzo profesjonalnie podchodzi do własnej pracy. Nigdy nie spotkałam się z sytuacją żeby wykładowca podchodzi do studenta z wrogim czy wręcz chamskim nastawieniem. Wręcz przeciwnie, jeżeli wyszłam z prośbą, szybko została mi udzielona pomoc czy uzyskałam odpowiedź na różnego rodzaju ważne pytania. Wykładowcy budzą respekt, jednak w zwykłej codziennej rozmowie są po prostu ludźmi z którymi można pożartować. Po I roku, w wakacje mój rocznik miał możliwość odbycia podstawowego szkolenia szybowcowego w Aeroklubie Leszczyńskim. Szkolenie podstawowe w 100% opłaciła uczelnia. Przygoda jaką przeżyłam była niesamowita, bardzo chętnie bym do tego wróciła. Wiem również, że tegoroczny I rok TiR w te wakacje przeżyje swoją szybowcową przygodę. Jestem pewna, że każda zdeklarowana osoba która weźmie w tym udział, nie zapomni tego do końca życia. Każdy student może należeć do Akademickiego Związku Sportowego. Posiadając kartę AZS może skorzystać z wielu zajęć pozaedukacyjnych (siłownia, basen itp.) W wolnym czasie może wybrać się ze znajomymi na integrację do restauracji czy pub'u, ponieważ mamy ich dość sporo jak na małe Leszno. Kolejną możliwością która daje uczelnia to pomoc w organizacji praktyk. Najlepszą ofertą są praktyki w Grecji, jednak można również skorzystać z programu Erasmus +. W tym roku to właśnie ja wraz z koleżanką skorzystałyśmy. Co prawda nie jesteśmy na praktykach lecz na wymianie studenckiej w Chorwacji. Moim zdaniem jest to kolejna wspaniała możliwość, której było dane mi skorzystać. PWSZ w Lesznie daje bardzo wiele możliwości. Spotkałam się nieraz z negatywną opinią. Przeraża mnie fakt, że opinia była wydawana przez osoby, które tak naprawdę z uczelnią nie miały nic wspólnego. Lubię słuchać krytyki, jednak tylko wtedy, kiedy jest ona poparta racjonalnymi argumentami. Jeżeli ktoś jeszcze zastanawia się czy PWSZ w Lesznie to dobry wybór, podpowiadam - TAK. Ukończenie PWSZ nie zamyka żadnych drzwi, a raczej powiedziałabym, że otwiera. Można znaleźć swoje pasje, poznać wspaniałych ludzi (ja poznałam CUDOWNYCH) i naprawdę wiele się nauczyć. Dużym plusem jest to, że nie pracuje się w przeogromnych grupach jak to zazwyczaj bywa. Bez problemu można poznać każdego z osobna, dla wykładowcy nie jesteś tylko kolejnym studentem X. Można przynależeć do różnych kół naukowych, sportowych itp. Tutaj każdy ma swoją szansę a jak to później wykorzysta, to kwestia indywidualna. Mogłabym pisać i pisać.... Aż szkoda, że połowa już za mną:) Z całego serca rekomenduje !
    3/15/16
  • ania

    Którą specjalność na kierunku Logistyka polecacie i dlaczego? Logistykę produkcji czy logistykę handlu i usług?? Orientujecie się może, która daje więcej możliwości jeżeli chodzi o znalezienie pracy w zawodzie w przyszłości? :)
    2/29/16
  • KASKA

    świetna uczelnia, ma super klimat!! polecam
    10/25/15
  • dualne studia (nie techniczne)

    czy studia dualne wystepują tylko w tej jednej wersji technicznej czyli elektrotechnika i budownictwo???? czy student może sobie połaczyć 2 inne kierunki i niejako stworzyć własny program dualny? czy to jest możliwe dla kierunku Turystyka i Rekreacja oraz Wychowanie Fizyczne???
    10/13/15
  • wera

    pat. ja również wybieram się na ten kierunek co ty ,ale jeszcze mam dylemat gdzie iść tutaj czy do Kalisza tam mniej więcej wiem jak wygląda ten kierunek od koleżanki może jest tak samo jak tu i tam .Pozdrawiam
    9/6/15
  • pat.

    Witam. Jak wyglądają studia na kierunku pielęgniarstwo?
    9/2/15
  • omar

    a jak jest na kierunku elektrotechnika? bo nikt wcześniej nie pisał o tym
    8/24/15
  • Absolwent

    Potwierdzam opinię osoby o nicku "student zaoczny". Plan na moim kierunku pojawiał się dwa dni przed zjazdem. Nie wiadomo nigdy było, czy kolokwium będzie teraz czy później, bo planu brak. Za wpisem trzeba latać, jak jakiś wariat. Łaskę robią, że go wpiszą do indeksu. A jeśli Cię nie będzie akurat tego dnia, to często trzeba jechać do Poznania, bo wykładowcy już nie będzie. Jeżeli chodzi o wykładowców to jedna z osób wyrzucała nawet ze zwykłego egzaminu, bo ktoś nie był elegancko ubrany. Potrafią odwołać egzamin bez podania przyczyny i prostego "przepraszam", gdzie Ty załatwiasz sobie wolną sobotę w pracy. Ćwiczenia zaczynają się od 15.30 w piątki, na których trzeba być. Sorry, ale mało kto kończy pracę o 15. Zaliczenia często w ciągu tygodnia.
    7/5/15
  • logistyka / transport

    co sądzicie o kierunku Logistyka? czy warto iść na takie studia? nie jestem za dobry w ścisłych kierunkach i trochę sie boje matmy i fizyki. Gdzie można zobaczyć program dla pierwszego roku na LOgistyce? ile jest osób w grupie i ile zostaje na drugim roku po egzaminach?
    6/23/15
  • ang

    a jak z filologią angielską? dużo zajęć? trzeba już dużo umieć na starcie?
    6/10/15
  • ola

    Hej ;) orientuje się może ktoś jak wygląda budownictwo na tej uczelni? :)
    5/30/15
  • tupac

    Jaki jest poziom na budownictwie niestacjonarnym ? Boje sie politechniki , szukam czegos z mniejszym poziomem
    5/22/15
  • jest OK

    potwierdzam - jest to bardzo przyzwoita uczelnia, można ją polecić z czystym sumieniem,
    3/15/15
  • karina

    moim zdaniem też spoko :) ale chyba taka nasza natura, gdzie trzech Polaków tam trzy opinie :) Twój los, Twój wybór :)
    1/27/15
  • Halyna

    Jestem zdziwiona tak negatywną wypowiedzią, dla mnie ta uczelnia była w porządku...
    1/25/15
  • student zaoczny

    Zanim ktoś zdecyduje się na studiowanie na tej uczelni niech się przygotuje psychiczni do tego że w problemach nie będzie miał gdzie szukać pomocy, tok nauczania zawodu jest nie ważny, część wykładowców będzie Was miała gdzieś i będziecie latać dwa miesiące jak te pieski do jednego po wpis a on i tak Wam tego wpisu nie zrobi. Później przyjedziecie w piątek na zjazd i się dowiecie z nowo powieszonej gabloty że zostaniecie skreśleni z listy studentów bo nie rozliczyliście semestru, a termin był do czwartku, a w ten weekend co przyjechaliście sekretariat jest nieczynny... I bierzesz urlop z pracy żeby w nowym tygodniu to wyprostować a i tak głową muru nie przebijesz bo Wszyscy cie mają w głębokim poważaniu... Wiem że jest tak na wielu uczelniach ale czasy się zmieniły. Studentów coraz mniej zamiast ich przyciągać to oni odstraszają. Chyba zapomnieli że jeżeli nie będzie studentów to oni nie będą mieli pracy...
    2/25/14
  • Jan

    Uczelnia jest w porzo, chociaż bywa ciężko w czasie sesji. Mimo to będę bronił honoru PWSZ w Lesznie!!! Pozdrawiam Jan Wesołek
    11/7/13
  • plany zajęć

    na dziennych w państowych to norma, zajęcia start 8.00, w ciagu dnia okienka, finisz 20.00, nie ma znaczenia, który rok, trzeba sie przyzwyczaic
    11/6/13
  • 2 rok fozjo

    tak wiec studia same w sobie ciekawe. plan koszmarny. dzien w dzien od rana do wieczora. w tym roku nawet od 8 do 21.30.
    9/27/13
  • fizjoterapia zaoczna

    Interesuje mnie, jak wygląda fizjoterapia w systemie zaocznym? Można się w ogóle czegoś nauczyć i skończyć studia z przyzwoitymi kwalifikacjami?
    6/20/13
  • Magda

    A co sądzicie o studiach dualnych? Jak to właściwie wygląda z dostaniem się na nie?
    5/12/13
  • kinia

    witam!chciałabym podjac studia w PWSZ w lesznie na kierunku fizjoterapia,ale mam wiele watpliwosci czy sobie poradze,bo wiem ze to ciezkie studia.Jaki jest poziom,wykładowcy w PWSZ w lesznie?i ile jest średnio ustnych egzaminów?prosze o info.pozdrawiam
    4/10/13
  • Abi

    witam wszystkich, chciałbym się dowiedzieć jaki poziom jest na kierunku elektrotechnika? tzn chodzi mi głównie o matme, fizyke i teorie obwodów, jacy są wykładowcy na tym kierunku, czy dużo wymagają i ogólnie jak się studiuje. Oczywiście chodzi mi o studia niestacjonarne, z góry dziękuje i pozdrawiam :)
    3/24/13
  • Baba

    kłócicie się nie wiadomo o co, uczelnia to uczelnia, nigdzie nie ma tak, że studenci żyją na lajcie. wszędzie się człowiek musi uczyć, ma jakieś obowiązki... tylko, że nie każdy może pójść na uniwersytet czy inną dobrą szkołę, dlatego powstają PWSZ-y między innymi, które też są dobrymi szkołami!!
    3/12/13
  • tomek

    Wbrew wszystkim negatywnym komentarzom chcę powiedzieć, że to jest naprawdę dobra szkoła! uczymy się tak samo jak na uczelniach wyższych w Warszawie, zdobywamy kwalifikacje, wiedzę i mamy zapewniony dobry start w przyszłość! Będę bronił honoru PWSZ w Lesznie!
    2/21/13
  • Misiek

    Oj bez przesady :P niby nikomu się nie chce uczyć a do egzaminów i tak się trzeba uczyć, niezależnie w jakiej szkole się jest, czy na zaocznych, czy nie. nie znam osoby, która studiuje, a nie robi nic.
    2/12/13
  • artur89

    dlatego jestem przeciwny medycznym studiom zaocznym, przecież taki fizjoterapeuta może zrobić krzywdę zamiast pomóc, masakra...
    2/1/13
  • poziom myslenia niektorych maturzystow mnie zalamuje

    a chcialbys np. po zlamaniu nogi pojsc na rehabilitacje do fizjoterapeuty, ktoremu sie nie chcialo uczyc, bo wolal lajtowe studia???? jesli tak, to zazdroszcze odwagi i gratuluje glupoty!!!
    1/31/13
  • grzesiu

    ja właśnie chciałem iść na fizjoterapię. Przeczytałem jedną opinię , że jest bardzo ciężko i trudne przedmioty... a ja nie należę do osób, które lubią się uczyć :/ myślałem, że miałbym lajtowo, a okazuje się zupełnie inaczej... :(
    1/29/13
  • janek

    Bardzo fajna uczelnia. Nauczyciele spoko, fajni ludzie, atmosfera w porzo.
    1/26/13
  • Michal

    Czy po kierunku mechanika i budowa maszyn specjalność diagnosta samochodowy jest możliwość zostania rzeczoznawcom samochodowym?
    1/15/13
  • kasia

    fizjoterapia, bardzo ciężki kierunek, szczególnie dla osób które miały przerwę w edukacji. Trudne przedmioty, bardzo dużo nauki i myśląc o tym kierunku trzeba liczyć się z poznaniem organizmu człowieka "dogłębnie".. Bardzo boję się sesji :(
    11/20/12
  • sara

    jak wygląda w tej szkole kierunek fizjoterapia?Ciężko jest???
    11/8/12
  • grillo

    Ja tam sadzę że każdy powinien mierzyć sily na zamiary. A że nigdy nie byłem najlepszym uczniem to nie porywałem się na jakieś szkoły wyższe albo uniwersytety na które i tak bym się nie dostal, tylko aplikowałem do państwowej wyższej szkoły zawodowej. ta w Lesznie wydała mi się idealna. znajomi troche krzywo patrzyli na mój wybór, ale teraz to ja jestem zadowolony, a oni narzekają na swoje studia bo niektórzy za wysoko mierzyli!
    8/30/12
  • udasię

    Studia w Lesznie, w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej to była dla mnie niezła przeprawa. Nigdy nie należałem do najlepszych uczniów, ale trochę po to żeby sprawdzić samego siebie, trochę na życzenie rodziców zdecydowałem się kontynuować naukę po liceum. Nie było łatwo, ale przetrwałem i dumny jestem siebie, a uczelnię polecam każdemu, kto nie wierzy że się mu może coś w życiu udać!
    8/23/12
  • aga

    Jak najbardziej można na wykładach notowac, polecam netbooka bo wiadomo lżejszy i pisze się o wiele szybciej. Ja takiego nie posiadam i często n awykładach nie nadązam pisać a znajomi którzy mają ze wszystkim zdązają. Poza tym z notatek na kompie łatwiej się uczyć!
    8/15/12
  • elektryk

    elo, mam nowego netbooka, ale nie wiem czy zostawić go w domu, a na studia wziąć lapka, czy lepiej na odwrót. a decyzja moja zależy od tego czy podczas wykładów można notować na urządzeniach elektronicznych. jak tak, to biorę ze sobą netbooka, bo jest lżejszy. fajnie byloby dostac odp. przed październikiem, bo jak już wyjadę z domu to ponad miesiac nie bede wracal...
    8/14/12
  • anastazy

    Tak jak Agata zauważyła, zajęcia i wymagania w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. J.A. Komeńskiego w Lesznie są bardzo różnorodne, no i to sprawia że życie studenckie jest ciekawe. Fajnie jest jak są dni na które nie ma nic do przygotowania, ale czasem wykładowcy potrafią dowalić wiele materiału na następny tydzień. No cóż, trzeba to przeżyć:)
    8/8/12
  • agata

    studiuje ekonomię, ogólnie na uczelni atmosfera jest w porządku, super ludzie i naprawdę ekstra imprezy:) można się pobawić :P a z wykładowcami też się idzie dogadać. Na pierwszym roku jest najgorzej... najwięcej wymagają itp.m ale 2-3 rok to istna poezja:) Co do nauki to zależy od przedmiotu...z niektórych wystarczy przyjść i na zajęciach parę razy się odezwać, no i niestety jest ich mało:/ a na innych trzeba znać 3/4 książki na pamięć i to ewentualnie wystarczy na 3, no ale tak jest tylko na kolokwiach 2-3 razy w semestrze wiec nie jest źle:)
    8/6/12
  • baar

    sądzę że bez sensu jest iść do wyższej szkoły zawodowej. już lepiej wybrać zawodówkę zamiast liceum i od razu łapać doświadczenie, a później ew. rozwijać się na kursach, albo ogarnąć maturę i pójść na normalne studia, no ale to tylko moje zdanie.
    7/31/12
  • play

    Wybieram się na fizjoterapię. Troszkę się obawiam, bo to nowy kierunek, no ale ogólnie uczelnia nie jest zła, więc pewnie do nowego kierunku przywiążą szczególną wagę i postarają się żeby przyciągnąć i utrzymać jak najwięcej ludzi.
    7/28/12
  • flop

    Musiałam zostać w Lesznie na studiach, wybrałem pwsz i turystykę i rekreację. Nie żałuję, studia bardzo mi się podobają. Polecam wszystkim specjalizację aeroturystyka- czyli wszystko co zwiazane z lotnictwem. Pierwszy raz się z taką spotkałem a trochę interesowałem się tym kierunkiem,.
    7/13/12
  • malina

    niby pwsz-ty mają taką złą opinie a jednak mi sie tu podoba, ludzie spoko, chętni na imprezy a co do nauki to daje sobie rade, studiuje tutaj pielęgniarstwo i zamierzam kontynuować naukę w tym kierunku, poziom nauczania mi bardzo odpowiada, jestem zadowolona ;)
    7/10/12
  • 1rok

    Pwsz? Studiowałam tu jeden rok, na kierunku ekonomia. W miarę spoko szkółka, ale poszłam tam bo mi się nie powiodło na maturach. Teraz matury poprawione, mam nadzieję że dostanę się na UAM, czego zawsze chciałam.
    6/20/12
  • leszno

    @polka: to sobie domówek nie porobisz :D chyba że ci na imprezach nie zależy, ale jak dla mnie to jest integralna część studiów. mi to by było głupio do babci wracać z imprezy, w stanie wskazującym, o późnej porze, ale co kto lubi :D ja studiuję w Lesznie i klimat na uczelni jest fajny, a ze studiów każdy wynosi co chce. jedni na uczelni pojawią się kilka razy na semestr, inni przychodzą na wszystkie zajęcia. i niby zdają tak samo, ale ci drudzy wynoszą z tego chyba trochę wiecej...
    6/7/12
  • biot

    Może i warto, to zależy od Twojego zaplecza ekonomicznego. Mieszkanie z babcią, nawet najwspanialszą, wiąże się z różnymi wyrzeczeniami tak btw. A Leszno spoko, uczelnia też mi odpowiada, także średnia niekoniecznie oddaje cały charakter uczelni
    5/30/12
  • polka

    Leszno zawsze spoko, bywam tu często na wakacje u babci i wizja codziennych domowych obiadków - jeśli wprowadzę się do niej na studia - jest kusząca, ale z drugiej strony opinie o tej uczelni nie są porywające, poziom jak widzę dość średni. sama nie wiem, z jednej strony znam ludzi wokół i to jest plus, ale z drugiej minus - bo może warto studiować w jakimś nowym miejscu?
    5/28/12
  • dziwne

    Czy jest tu ktoś z kierunku wychowanie fizyczne? Czy naprawdę dostać można się na te studia bez egzaminu praktycznego przed przyjęciem i wystarczy tylko papierek maturalny? Strasznie mnie to zdziwiło i mam wrażenie że dostanie się na wychowanie fizycznie jedynie ze znajomością jęz. polskiego i obcego, gdzie nie jest sprawdzana sprawność fizyczna to chyba żart... Chyba że nie znalazłam po prostu konkretnych informacji na stronie PWSZ.
    5/14/12
  • andzelika

    Jestem tutaj na pielegniarstwie, nie chciałam daleko wyjeżdzac i wybrałam Leszno. Decycji nie żałuję, uczelnia na przyzwoitym poziomie, dobra kadra, dobry sprzęt, fajni ludzie. Dużo zajęc praktycznych co jest wazne na moim kierunku.
    4/11/12
  • SPKO

    Logo wygląda co najmniej, jakby to była filmówka - przypomina mi taśmę filmową. Pomijając już takie szczegóły, to dobrze, że taka uczelnia u nas jest. Uczy na porządnym poziomie, nie trzeba wyjeżdżać, spoko ludzie
    4/1/12
  • lider

    Uczelnia liderów - wszystko w tym temacie.
    3/20/12
  • fizjoterapia pierwszy rok?

    czy dobrze rozumiem, ze wczesniej ta szkola nie miala kierunku fizjoterapia? czyli w tym roku bedzie po raz pierwszy? jaka specjalnosc sie wybiera, aby specjalizowac sie z masazach leczniczych? bo jestem bardzo mocno zainteresowana fizjoterapia i chce otworzyc wlasny gabinet masazu
    3/6/12
  • krzywy

    co sadzicie o studiowaniu INFORMATYKI zaocznie? moze to sie wydaje glupie, ale zastanawiam sie, czy to ma sens? czy nie sa to tego typu studia, ze tylko system dzienny, jest w stanie dobrze wyszkolic przyszlego informatyka? osobiscie sklaniam sie ku temu, by podjac studia na tym kierunku, ale mam cisnienie na tryb zaoczny .... no i stad moje dylematy, chetnie poslucham opinii starszych kolegow
    2/28/12
  • laura7645

    jestem z okolic Leszna i wielu moich znajomych poszło do tej szkoły, niby sobie chwalą ze jest spoko, wykładowcy ok, z nauka nie przesadzają, jest czas na melanż ale jakoś nie przekonuje mnie wizja studiowania w tym mieście, mimo kilku ciekawych kierunków chyba jednak wybiore poznań...
    1/25/12
  • jojo

    jak na Leszno, to ta uczelnia jest calkiem, calkiem
    1/23/12
  • ~~wita

    w Lesznie zbyt dużego wyboru nie ma, ale jesli ktoś chce tutaj studiować i mieć papier, to PWSZ jest niezłym rozwiązaniem, same studia, wyklady, zajecia, kadra, to wszystko jest ok, problemem jest brak zycia studenckiego, knajp, muzyki na zywo, atrakcji mlodziezowych, jak tego ktos bardzo pragnie, to lepszytm rozwiazaniem sa studia w Poznaniu albo we Wrocławiu, ale na to trzeba mieć grubszy portfel, zeby wynajac chate i sie utrzymac z dala od domu
    12/9/11