• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie
  • TEB Edukacja - Agencja Copuz.com - Jan Żaboklicki
  • Politechnika Łódzka
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (115)
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. J.A. Komeńskiego w Lesznie, PWSZ Leszno

PWSZ Leszno Dział Promocji
odpowiedź dla Lena z dnia 31.08.2021
Tak, w II naborze obowiązują dokładnie te same zasady rekrutacji.
31.08.2021
31.08.2021
Lena
W drugiej turze obowiązują te same zasady kwalifikacji?
elektryk
czy warto czekać do września jeśli mój kierunek nie został jeszcze otwarty brak wymaganej liczby kandydatów (elektrotechnika)
27.07.2021
23.07.2021
Stary
Czy warto czekać do września jeśli nie otwarli mojego kierunku (bezpieczeństwo narodowe)?
Daria
Wypowie się ktoś na temat finansów i rachunkowości?
08.07.2021
13.05.2021
??
Pielęgniarstwo? Ktoś coś?
Dział Promocji i Marketingu PWSZ
odpowiedź dla Po pedagogice z dnia 19.03.2021
Dziękujemy za opinię, bardzo nas to cieszy!
19.03.2021
19.03.2021
Po pedagogice
Ja byłam na pedagogice, początkowo nie byłam przekonana, wydawało mi się, że zajęcia są bez sensu i bez związku z kierunkiem ale praca zweryfikowała, że jednak to wszystko się przydaje. Porównując do moich koleżanek z pracy po innych uczelniach, powiedziałabym nawet że uczenia przygotowała mnie bardzo dobrze. To moje zdanie.
Dział Marketingu PWSZ
odpowiedź dla nick z dnia 15.03.2021
Zapraszamy na stronę www.pwsz.edu.pl - w tej chwili trwają tam wirtualne Drzwi Otwarte, na których prezentowana jest cała oferta, również kierunek pedagogika.
16.03.2021
15.03.2021
nick
Poproszę informacje o pedagogice
Ania
Uczelnia dostosowała się do sytuacji. Jest ok.
30.11.2020
26.10.2020
Kaśka
Polecam, super wspomnienia.. szkoda że tak mała oferta studiów podyplomowych bo gdybym mogła to skorzystałabym
administracja
Polceam wszystkim administrację, nie rozumiem skąd krzywdząca opinia o uczelni, studiowałam również na renomowanej uczelni w Poznaniu i był o wiele większy chaos informacyjny niż tutaj w trakcie koronawirusa. Czas odczarować tą negatywną otoczkę nad uczelnią bo działa jak każda inna a wykształcenie daje.
22.09.2020
22.09.2020
GOŚĆ1
Informatyka na poziomie przyzwoitym.. ja na infie pracowałem ze spokojem... można pracowac w trakcie studiów bo po infie zaawsze masz pracę.. przynajmniej po naszym roku większość ma (o ile nie wszyscy)
pedagog
Wiedzę zdobyłam, pracę dostałam po studiach, atmosfera była fajna, nie wiem skąd negatywne opinie. Uczelnia się zmieniła bardzo na plus w ciągu ostatnich lat moich studiów.
04.09.2020
14.09.2019
Infa
Na jakim poziomie jest Informatyka tutaj? A jak współpraca z firmami? Chciałbym pracować jako programista już na studiach
zoska
witam, ktos sie orientuje jak wyglada harmonogram zajec na pierwszym roku bezpieczenstwa narodowego stacjonarnie ?
04.09.2019
07.08.2019
Annnka
Witam, Proszę o poradę. Lepiej wybrać administrację czy ekonomię zaocznie, dodam że z językiem obskim bardzo słabo o wiele lepiej matma :)
Rabbit
Witam, prosiłbym o opinię na temat kierunku mechatronika oraz ogólne odczucia studentów, którzy zdecydowali się studiować dualnie. Jakie są wasze wrażenia? Czy zdecydowalibyście się jeszcze raz na ten model studiów?
21.07.2019
17.07.2019
mat
Prosił bym o wypowiedź na temat kierunku Mechatronika.
kati
Czy ktoś studiowal pedagogike dziennie jak wyglada grafik ( mniej więcej?) do której godz ?
14.07.2019
09.07.2019
Absolwentka 2019
Wymagania na filologii angielskiej są okropne. „Poziom” zawyżony, a osoby, które nie uczęszczają na zajęcia zdają rok - ze względu na umiejetność opanowania języka, zdają wszystkie egzaminy i egzamin PNJA - a osoby, które uczą się i spędzają dnie i noce nad książkami i mają 100% frekwencji nie zdają - chociaż jest napisane w statucie uczelni jak i w syllabusach, że ma to wpływ na ocenę końcową. Rzekłabym, że podejście co do oceny końcowej wg syllabusów i statutu nijak się ma do rzeczywistości. Chcąc nie chcąc osoby pracujące cały rok mają świetne oceny, zdają przedmiot, a o przejściu na następny rok świadczy egzamin PNJ, co jest lekko przesadzone - w mojej grupie mam koleżanki, które mają umiejętności i 1, 2 obecności a i tak zdają, podczas gdy ja pracowałam cały rok i miałam trudności ze zdaniem. Współpracy z Panią B. z sekretariatu nie da się opisać słowami, już dawno nie widziałam tak niechętnej, zmęczonej życiem osoby, która gdy tylko ktoś ją o coś pyta ciężko wzdycha, po czym się sarkastycznie podśmiechuje, a załatwianie czegoś to rzeka pytań w stylu, cytuję: „A po co?”, „A dlaczego?” - jednym słowem największym problemem współpracy jest jej brak. Wykładowcy nie są najgorsi, aczkolwiek zależnie od humoru, sytuacji w domu, czy tego czy kogoś lubią czy nie, oceniają. Gdy ktoś chodzi na zajęcia a wykładowca go nie lubi to chyba prościej się wypisać. Jeżeli chodzi o niektóre przedmioty, to chciałabym powiedzieć, że wykładowcy po prostu przesadzają, rozumiem, że na studiach trzeba się uczyć, poszerzać horyzonty i pogłębiać wiedzę, ale np. Pani od WSTĘPU do językoznawstwa wymaga znajomości całego podręcznika G. Yula, czy Pani od praktyk ocenia je na podstawie uczęszczania na jej przedmiot, co raczej nie jest ze sobą powiązane. Pan od pisania rozdaje notatki i na tym się zajęcia kończą. Pani od historii czyta 15 stron tekstu podczas jednego wykładu, co jest istnym nieporozumieniem, gdyż mógłby to być przedmiot, którym można by się zainteresować. Pan od literatury zdaje się być wielopoglądowy, wyraża otwarcie swoje opinie, na różne tematy, co nie do końca powinno mieć miejsce, gdyż (prawdopodobnie) nieświadomie uraża część studentów. Pani od czytania, uzasadnia swoje odpowiedzi kluczem, gdy się dopytywaliśmy, mówiła, cytuję: „Nie, bo w kluczu jest inaczej”. Jednak, w tym wszystkim jest też trochę dobrego, serdecznie pozdrawiam Pana RM (dydaktyka wczesnoszkolna), panią DG (gramatyka), EM (słuchanie), MMB (konwersacje), IR (ZNJ), MK (język hiszpański) i niepracującą już na uczelni panią MC (historia).
absolwent
A ja właśnie skończyłem bezpieczeństwo na PWSZ. To prawda, że na 1 roku trzeba się sporo uczyć teorii, ale później na specjalności to co innego, Zajęcia z policjantami i żołnierzami, wyjazdy do komend i płatne praktyki unijne w policji albo agencjach ochrony. I ciekawe zajęcia z kryminalistyki. Ja nie żałuję i innym polecam. Trochę cierpliwości i chęci do nauki.
15.06.2019
30.05.2019
promocja@pwsz.edu.pl
Szanowni Państwo, Czytając wszelkie wypowiedzi i próbując rozwiać Państwa wątpliwości nt. poszczególnych kierunków studiów, odpowiadam: każda Państwa uwaga, konstruktywna krytyka powoduje naszą reakcję u źródła problemu, przekazujemy je odpowiednim jednostkom organizacyjnym i staramy się zapobiegać ponownym rozczarowaniom. Ze strony Działu Marketingu mogę zapewnić, że na pytania jakie Państwo zadacie poprzez stronę Uczelni, otrzymacie rzetelną odpowiedź. Trudno przeciwstawić się padającym opiniom, czy w ogóle użyć odpowiednich argumentów przekonywających zainteresowanych do wyboru Uczelni, nie mając szansy odpowiedzieć indywidualnie (czy to na miejscu w Uczelni, czy to mailowo ) na Państwa zapytania i potrzeby. Serdecznie zapraszamy do naszej Uczelni, prosimy o korespondencję i konkretne zapytania.
Bezpieczeństwo
Naprawdę na bezpieczeństwie jest tak źle? A może jakieś opinie o logistyce na pwsz?
29.05.2019
13.05.2019
bezpieczeństwo narodowe
Na bezpieczeństwie jest aż tragicznie?
Bezpieczeństwo Narodowe
Straszny brak organizacji, nikt nic nie wie, zero przepływu informacji. Zajęcia prawie codziennie od rana do wieczora i liczne okienka. z 16 przedmiotów może 8 jest związane z bezpieczeństwem... brak możliwości rozwijania pasji po zajęciach. Wykładowcy za to w większości są w porządku.
27.02.2019
26.02.2019
Bezpieczeństwo Narodowe
Nie chce mi się już psuć nerwów.... wiec napisze tylko, że odradzam!
opinia
jak na Leszno, które nie jest wielkim ośrodkiem akademickim, to raczej nie można spodziewać się nie wiadomo jakich fajerwerków, ja staram się byc krytyczna ale i obiektywna, nie czuję się rozczarowana, bo spodziewałam się klimatu małomiasteczkowego i tak właśnie tutaj jest, z wszystkimi zaletami i wadami średniej wielkosci miasta
26.02.2019
25.02.2019
Julia
Ta szkoła to jakaś pomyłka! Już żałuję, że się na nią zdecydowałam! Organizacja jest po prostu zerowa! Studenci są traktowani jak dzieciaki, które mogą sobie przecież poczekać dwie lub pięć godzin bo nagle zostają zmienione zajęcia, o czym nikt nie raczy poinformować. Omijać tę szkołę szerokim łukiem!
aena
Nie polecam kierunku pielęgniaratwo głownie ze względu na prowadzące.
21.02.2019
08.12.2018
Pedagogika
Żal a nie uczelnia. Rzucanie kartek kto zdał a kto nie. A pedagogika godna pozalowania. Praca w grupach ma być góra tylko szkoda że studenci są niegodni współpracy. A wykładowcy mają to wszytko w nosie. Powinni utworzyć grupę która chce się uczyć i taka która ma to głęboko w nosie.
filologiaangielska2
Jestem na pierwszym roku, poziom jest wysoki to prawda. To że organizacja na tej uczelni to porażka to także prawda, w sekretariatach panie mają do nas wyrzuty że czegokolwiek chcemy się dowiedzieć. Czasem jest także problem ze znalezieniem odpowiedniej sali bo np. wykładowca ją zmienił na ostatnią chwilę i nie poinformował nikogo, czasem podają swoje numery starostom a czasem nie. Mimo wszystko polecam tą uczelnię choć po miesiącu tutaj zupełnie zmieniło się moje podejście do nauki, kiedyś przychodziło mi to z łatwością i chętnie szłam na lekcje angielskiego, z tego względu poszłam na taki a nie inny kierunek. Teraz jest tak że z przymusu się uczę, wiadomo że w liceum czy technikum jest niższy poziom nauczania ale wykładowcy bardzo dają do zrozumienia, że mają gdzieś czy zaliczysz semestr czy nie, nie wiem czy na innych uczelniach tak jest,ale tutaj na pewno. A, i większość wykładowców jest przekonana, że wszyscy chcemy być nauczycielami. Cóż, może dopadła mnie tylko szara rzeczywistość, ale takie są moje odczucia xd
07.11.2018
11.09.2018
roxx
Organizacja na tej uczelni to istna porażka. Czasami o odwołanych zajęciach student dowiaduje się 15 min przed rozpoczęciem i kilka godzin musi czekać. Załatwienie czegoś w jakimkolwiek biurze graniczy z cudem, a i panie rzadziej niż częściej skore są do pomocy. Zachowują się, jakby siedziały tam za karę i zapominają, że bez studentów nie miałyby pracy. Tę uczelnię ratują tylko i wyłącznie wykładowcy z innych miast, zwłaszcza z Wrocławia i Poznania.
Filologia Angielska
Na filologi jest ok. 8h każdego dnia- czasem więcej czasem mniej, zależy od rozłożenia planu.
21.08.2018
10.08.2018
Filologia angielska
Witam, czy orientuje się ktoś z was jak wygląda siatka godzin na kierunku filologii angielskiej? Ile godzin jest w tygodniu? Do której trwają wykłady?
Chris
Większość wykładowców jest z Poznania/Wrocławia... PWSZ jest tylko łącznikiem między ww. miastami, poziom jest wysoki, porównywalny do uczelni w większych miastach.
05.07.2018
28.06.2018
budownictwo - kadra
skąd są wykładowcy na kierunku Budownictwo? szukam listy nazwisk na stronie uczelni, ale nie widzę.
rita
8,46 pkt.??? aż taka wysoka ocena dla pwsz w lesznie??? ło mój boże, toż to jak uniwersytety prawie... a tak już na poważnie, to napiszcie, czego można się spodziewać na kierunku Logistyka? zarówno na pierwszym roku, jak i w ogóle potem w czasie studiów/?
26.06.2018
19.06.2018
Jagoda
Ktoś coś może powiedzieć na temat kierunku pielęgniarstwo na PWSZ? Godziny zajęć rozbieżne? Praktyki?
Iza
Witajcie. Co powiecie o kierunku budownictwa zaocznie? Cięzko jest się dostać ? Jakie są wymogi ?
22.02.2018
04.02.2018
Filologia angielska
Pani od nauczania fonetyki akcentu brytyjskiego z 30 osób uwaliła 13, poziom jest wysoki co widać.
do peter
Na politechnice nie byłem, ale znam kilka osób które właśnie z polibudy przeniosły się na tę uczelnię i twierdzą, że jest łatwiej, choć taki kierunek ogólnie nie jest prosty, chcąc skończyć z tytułem inżyniera trzeba przygotować się na dawkę ścisłych przedmiotów- jak na każdej uczelni, ale przy odrobinie chęci i samozaparcia da się przejść bez problemów.
30.01.2018
12.12.2017
peter
Hej :) opowie ktoś coś więcej o kierunku mechanika i budowa maszyn? jest bardzo trudno? Studiuje na politechnice i myślę, nad przeniesieniem...
ZbieramŚwieżaki
Hej, no w końcu jesteś na studiach językowych to trzeba systematycznie się uczyć. Nie ma zmiłuj!
15.10.2017
01.10.2017
Dziwka
Filologia to jedna z trudniejszych dziedzin w ogóle, a w Lesznie jest poziom wysoki, co widać, ponieważ było tu kolegium językowe, kilka razy do jednej sesji to norma
filologia niemiecka
witam, chciałabym się dowiedzieć jak tu jest na wykładach, czy jest ciężko itp proszę o odpowiedź
20.09.2017
21.07.2017
pablo
Witam,mam pytanie,wiecie może czy cieżko jest się dostać na wychowanie fizyczne?
informatyka
Potrzebuję info o informatyce. Ciężko? Matma.i fizyka to nie problem dla mnie, ale chodzi o programowanie etc. Jakies wymagania już na starcie?
19.05.2017
23.04.2017
Tadek
Ekonomia- kierunek dość wymagający systematyczności, sporo ćwiczeń, które warto robić na bieżąco, w sesji juz więcej egzaminów teoretycznych. Poziom moim zdaniem zadowalający, wykładowcy okej.
Frank
Hej czy ktoś mógłby wyrazić swoją opinie na temat ekonomii?
19.04.2017
11.06.2016
markk
Cześć, czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat filologii angielskiej lub dać kontakt do siebie?
markk
Cześć, czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat filologii angielskiej lub dać kontakt do siebie?
11.06.2016
04.05.2016
kar
ja też jestem pilny i się uczę, ale nie mam życia poza polibudą, w dodatku, że muszę grafice poświęcić znacznie więcej czasu niż innym dużo bardziej istotnym przedmiotom. zastanawia mnie czy tu też ciągle dostajecie projekty do domu, które zajmują niesłychanie dużo czasu (przez skomplikowanie i szukanie w normach)
robert.93
jak sie nie uczysz i nie chodzisz na zajęcia to jest ciężko a nawet nie do przejścia, ja póki co należę do tych bardziej pilnych studentów i nie mam większych problemów z zaliczeniem sesji
03.05.2016
22.04.2016
do Basi
A o budowie maszyn możesz powiedzieć więcej? Ktoś coś mówił o wydymale? W ogóle ciężko jest na grafice inżynierskiej? tu na polibudzie to jest rzeźnia
basia
Kierunek logistyka nie jest trudnym kierunkiem. Trzeba się uczyć, owszem, ale do przejścia jest. Mechanice trzeba poświęcić trochę czasu. Nie jest tak trudna jak na politechnice, ale jednak to jako taka fizyka, a fizyka nigdy do najłatwiejszych przedmiotów nie należała.
14.04.2016
04.04.2016
KPJ
Siemka, czy trudno jest na kierunku logistyka? a co powiecie o mechanice i budowie maszyn? na Politechnice trochę za ciężko dla mnie i może tutaj lepsi wykładowcy będą i mniej udupiać będą chcieli
KAROL
Czy ja dobrze widziałem, że na kierunku logistyka nie ma przedmiotu geometria wykreślna? Byłoby super :) aaa i czy ciężko się dostać? 90% z matmy i angielskiego starczą?
20.03.2016
16.03.2016
katiekrzyminska
Obecnie jestem studentką II roku Turystyki i Rekreacji w Lesznie, moja specjalizacja to planowanie turystyczne. Wybór był bardzo trafny, jeżeli mówimy tutaj i o uczelni i specjalizacji. Nie było dnia, żebym żałowała wyboru. Na I roku bardzo szybko przyszło mi się zaaklimatyzować. Kadra dydaktyczna bardzo profesjonalnie podchodzi do własnej pracy. Nigdy nie spotkałam się z sytuacją żeby wykładowca podchodzi do studenta z wrogim czy wręcz chamskim nastawieniem. Wręcz przeciwnie, jeżeli wyszłam z prośbą, szybko została mi udzielona pomoc czy uzyskałam odpowiedź na różnego rodzaju ważne pytania. Wykładowcy budzą respekt, jednak w zwykłej codziennej rozmowie są po prostu ludźmi z którymi można pożartować. Po I roku, w wakacje mój rocznik miał możliwość odbycia podstawowego szkolenia szybowcowego w Aeroklubie Leszczyńskim. Szkolenie podstawowe w 100% opłaciła uczelnia. Przygoda jaką przeżyłam była niesamowita, bardzo chętnie bym do tego wróciła. Wiem również, że tegoroczny I rok TiR w te wakacje przeżyje swoją szybowcową przygodę. Jestem pewna, że każda zdeklarowana osoba która weźmie w tym udział, nie zapomni tego do końca życia. Każdy student może należeć do Akademickiego Związku Sportowego. Posiadając kartę AZS może skorzystać z wielu zajęć pozaedukacyjnych (siłownia, basen itp.) W wolnym czasie może wybrać się ze znajomymi na integrację do restauracji czy pub'u, ponieważ mamy ich dość sporo jak na małe Leszno. Kolejną możliwością która daje uczelnia to pomoc w organizacji praktyk. Najlepszą ofertą są praktyki w Grecji, jednak można również skorzystać z programu Erasmus +. W tym roku to właśnie ja wraz z koleżanką skorzystałyśmy. Co prawda nie jesteśmy na praktykach lecz na wymianie studenckiej w Chorwacji. Moim zdaniem jest to kolejna wspaniała możliwość, której było dane mi skorzystać. PWSZ w Lesznie daje bardzo wiele możliwości. Spotkałam się nieraz z negatywną opinią. Przeraża mnie fakt, że opinia była wydawana przez osoby, które tak naprawdę z uczelnią nie miały nic wspólnego. Lubię słuchać krytyki, jednak tylko wtedy, kiedy jest ona poparta racjonalnymi argumentami. Jeżeli ktoś jeszcze zastanawia się czy PWSZ w Lesznie to dobry wybór, podpowiadam - TAK. Ukończenie PWSZ nie zamyka żadnych drzwi, a raczej powiedziałabym, że otwiera. Można znaleźć swoje pasje, poznać wspaniałych ludzi (ja poznałam CUDOWNYCH) i naprawdę wiele się nauczyć. Dużym plusem jest to, że nie pracuje się w przeogromnych grupach jak to zazwyczaj bywa. Bez problemu można poznać każdego z osobna, dla wykładowcy nie jesteś tylko kolejnym studentem X. Można przynależeć do różnych kół naukowych, sportowych itp. Tutaj każdy ma swoją szansę a jak to później wykorzysta, to kwestia indywidualna. Mogłabym pisać i pisać.... Aż szkoda, że połowa już za mną:) Z całego serca rekomenduje !
ania
Którą specjalność na kierunku Logistyka polecacie i dlaczego? Logistykę produkcji czy logistykę handlu i usług?? Orientujecie się może, która daje więcej możliwości jeżeli chodzi o znalezienie pracy w zawodzie w przyszłości? :)
29.02.2016
25.10.2015
KASKA
świetna uczelnia, ma super klimat!! polecam
dualne studia (nie techniczne)
czy studia dualne wystepują tylko w tej jednej wersji technicznej czyli elektrotechnika i budownictwo???? czy student może sobie połaczyć 2 inne kierunki i niejako stworzyć własny program dualny? czy to jest możliwe dla kierunku Turystyka i Rekreacja oraz Wychowanie Fizyczne???
13.10.2015
06.09.2015
wera
pat. ja również wybieram się na ten kierunek co ty ,ale jeszcze mam dylemat gdzie iść tutaj czy do Kalisza tam mniej więcej wiem jak wygląda ten kierunek od koleżanki może jest tak samo jak tu i tam .Pozdrawiam
pat.
Witam. Jak wyglądają studia na kierunku pielęgniarstwo?
02.09.2015
24.08.2015
omar
a jak jest na kierunku elektrotechnika? bo nikt wcześniej nie pisał o tym
Absolwent
Potwierdzam opinię osoby o nicku "student zaoczny". Plan na moim kierunku pojawiał się dwa dni przed zjazdem. Nie wiadomo nigdy było, czy kolokwium będzie teraz czy później, bo planu brak. Za wpisem trzeba latać, jak jakiś wariat. Łaskę robią, że go wpiszą do indeksu. A jeśli Cię nie będzie akurat tego dnia, to często trzeba jechać do Poznania, bo wykładowcy już nie będzie. Jeżeli chodzi o wykładowców to jedna z osób wyrzucała nawet ze zwykłego egzaminu, bo ktoś nie był elegancko ubrany. Potrafią odwołać egzamin bez podania przyczyny i prostego "przepraszam", gdzie Ty załatwiasz sobie wolną sobotę w pracy. Ćwiczenia zaczynają się od 15.30 w piątki, na których trzeba być. Sorry, ale mało kto kończy pracę o 15. Zaliczenia często w ciągu tygodnia.
05.07.2015
23.06.2015
logistyka / transport
co sądzicie o kierunku Logistyka? czy warto iść na takie studia? nie jestem za dobry w ścisłych kierunkach i trochę sie boje matmy i fizyki. Gdzie można zobaczyć program dla pierwszego roku na LOgistyce? ile jest osób w grupie i ile zostaje na drugim roku po egzaminach?
ang
a jak z filologią angielską? dużo zajęć? trzeba już dużo umieć na starcie?
10.06.2015
30.05.2015
ola
Hej ;) orientuje się może ktoś jak wygląda budownictwo na tej uczelni? :)
tupac
Jaki jest poziom na budownictwie niestacjonarnym ? Boje sie politechniki , szukam czegos z mniejszym poziomem
22.05.2015
15.03.2015
jest OK
potwierdzam - jest to bardzo przyzwoita uczelnia, można ją polecić z czystym sumieniem,
karina
moim zdaniem też spoko :) ale chyba taka nasza natura, gdzie trzech Polaków tam trzy opinie :) Twój los, Twój wybór :)
27.01.2015
25.01.2015
Halyna
Jestem zdziwiona tak negatywną wypowiedzią, dla mnie ta uczelnia była w porządku...
student zaoczny
Zanim ktoś zdecyduje się na studiowanie na tej uczelni niech się przygotuje psychiczni do tego że w problemach nie będzie miał gdzie szukać pomocy, tok nauczania zawodu jest nie ważny, część wykładowców będzie Was miała gdzieś i będziecie latać dwa miesiące jak te pieski do jednego po wpis a on i tak Wam tego wpisu nie zrobi. Później przyjedziecie w piątek na zjazd i się dowiecie z nowo powieszonej gabloty że zostaniecie skreśleni z listy studentów bo nie rozliczyliście semestru, a termin był do czwartku, a w ten weekend co przyjechaliście sekretariat jest nieczynny... I bierzesz urlop z pracy żeby w nowym tygodniu to wyprostować a i tak głową muru nie przebijesz bo Wszyscy cie mają w głębokim poważaniu... Wiem że jest tak na wielu uczelniach ale czasy się zmieniły. Studentów coraz mniej zamiast ich przyciągać to oni odstraszają. Chyba zapomnieli że jeżeli nie będzie studentów to oni nie będą mieli pracy...
25.02.2014
07.11.2013
Jan
Uczelnia jest w porzo, chociaż bywa ciężko w czasie sesji. Mimo to będę bronił honoru PWSZ w Lesznie!!! Pozdrawiam Jan Wesołek
plany zajęć
na dziennych w państowych to norma, zajęcia start 8.00, w ciagu dnia okienka, finisz 20.00, nie ma znaczenia, który rok, trzeba sie przyzwyczaic
06.11.2013
27.09.2013
2 rok fozjo
tak wiec studia same w sobie ciekawe. plan koszmarny. dzien w dzien od rana do wieczora. w tym roku nawet od 8 do 21.30.
fizjoterapia zaoczna
Interesuje mnie, jak wygląda fizjoterapia w systemie zaocznym? Można się w ogóle czegoś nauczyć i skończyć studia z przyzwoitymi kwalifikacjami?
20.06.2013
12.05.2013
Magda
A co sądzicie o studiach dualnych? Jak to właściwie wygląda z dostaniem się na nie?
kinia
witam!chciałabym podjac studia w PWSZ w lesznie na kierunku fizjoterapia,ale mam wiele watpliwosci czy sobie poradze,bo wiem ze to ciezkie studia.Jaki jest poziom,wykładowcy w PWSZ w lesznie?i ile jest średnio ustnych egzaminów?prosze o info.pozdrawiam
10.04.2013
24.03.2013
Abi
witam wszystkich, chciałbym się dowiedzieć jaki poziom jest na kierunku elektrotechnika? tzn chodzi mi głównie o matme, fizyke i teorie obwodów, jacy są wykładowcy na tym kierunku, czy dużo wymagają i ogólnie jak się studiuje. Oczywiście chodzi mi o studia niestacjonarne, z góry dziękuje i pozdrawiam :)
Baba
kłócicie się nie wiadomo o co, uczelnia to uczelnia, nigdzie nie ma tak, że studenci żyją na lajcie. wszędzie się człowiek musi uczyć, ma jakieś obowiązki... tylko, że nie każdy może pójść na uniwersytet czy inną dobrą szkołę, dlatego powstają PWSZ-y między innymi, które też są dobrymi szkołami!!
12.03.2013
21.02.2013
tomek
Wbrew wszystkim negatywnym komentarzom chcę powiedzieć, że to jest naprawdę dobra szkoła! uczymy się tak samo jak na uczelniach wyższych w Warszawie, zdobywamy kwalifikacje, wiedzę i mamy zapewniony dobry start w przyszłość! Będę bronił honoru PWSZ w Lesznie!
Misiek
Oj bez przesady :P niby nikomu się nie chce uczyć a do egzaminów i tak się trzeba uczyć, niezależnie w jakiej szkole się jest, czy na zaocznych, czy nie. nie znam osoby, która studiuje, a nie robi nic.
12.02.2013
01.02.2013
artur89
dlatego jestem przeciwny medycznym studiom zaocznym, przecież taki fizjoterapeuta może zrobić krzywdę zamiast pomóc, masakra...
poziom myslenia niektorych maturzystow mnie zalamuje
a chcialbys np. po zlamaniu nogi pojsc na rehabilitacje do fizjoterapeuty, ktoremu sie nie chcialo uczyc, bo wolal lajtowe studia???? jesli tak, to zazdroszcze odwagi i gratuluje glupoty!!!
01.02.2013
29.01.2013
grzesiu
ja właśnie chciałem iść na fizjoterapię. Przeczytałem jedną opinię , że jest bardzo ciężko i trudne przedmioty... a ja nie należę do osób, które lubią się uczyć :/ myślałem, że miałbym lajtowo, a okazuje się zupełnie inaczej... :(
janek
Bardzo fajna uczelnia. Nauczyciele spoko, fajni ludzie, atmosfera w porzo.
26.01.2013
15.01.2013
Michal
Czy po kierunku mechanika i budowa maszyn specjalność diagnosta samochodowy jest możliwość zostania rzeczoznawcom samochodowym?
kasia
fizjoterapia, bardzo ciężki kierunek, szczególnie dla osób które miały przerwę w edukacji. Trudne przedmioty, bardzo dużo nauki i myśląc o tym kierunku trzeba liczyć się z poznaniem organizmu człowieka "dogłębnie".. Bardzo boję się sesji :(
20.11.2012
08.11.2012
sara
jak wygląda w tej szkole kierunek fizjoterapia?Ciężko jest???
grillo
Ja tam sadzę że każdy powinien mierzyć sily na zamiary. A że nigdy nie byłem najlepszym uczniem to nie porywałem się na jakieś szkoły wyższe albo uniwersytety na które i tak bym się nie dostal, tylko aplikowałem do państwowej wyższej szkoły zawodowej. ta w Lesznie wydała mi się idealna. znajomi troche krzywo patrzyli na mój wybór, ale teraz to ja jestem zadowolony, a oni narzekają na swoje studia bo niektórzy za wysoko mierzyli!
30.08.2012
23.08.2012
udasię
Studia w Lesznie, w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej to była dla mnie niezła przeprawa. Nigdy nie należałem do najlepszych uczniów, ale trochę po to żeby sprawdzić samego siebie, trochę na życzenie rodziców zdecydowałem się kontynuować naukę po liceum. Nie było łatwo, ale przetrwałem i dumny jestem siebie, a uczelnię polecam każdemu, kto nie wierzy że się mu może coś w życiu udać!
aga
Jak najbardziej można na wykładach notowac, polecam netbooka bo wiadomo lżejszy i pisze się o wiele szybciej. Ja takiego nie posiadam i często n awykładach nie nadązam pisać a znajomi którzy mają ze wszystkim zdązają. Poza tym z notatek na kompie łatwiej się uczyć!
15.08.2012
14.08.2012
elektryk
elo, mam nowego netbooka, ale nie wiem czy zostawić go w domu, a na studia wziąć lapka, czy lepiej na odwrót. a decyzja moja zależy od tego czy podczas wykładów można notować na urządzeniach elektronicznych. jak tak, to biorę ze sobą netbooka, bo jest lżejszy. fajnie byloby dostac odp. przed październikiem, bo jak już wyjadę z domu to ponad miesiac nie bede wracal...
anastazy
Tak jak Agata zauważyła, zajęcia i wymagania w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. J.A. Komeńskiego w Lesznie są bardzo różnorodne, no i to sprawia że życie studenckie jest ciekawe. Fajnie jest jak są dni na które nie ma nic do przygotowania, ale czasem wykładowcy potrafią dowalić wiele materiału na następny tydzień. No cóż, trzeba to przeżyć:)
08.08.2012
06.08.2012
agata
studiuje ekonomię, ogólnie na uczelni atmosfera jest w porządku, super ludzie i naprawdę ekstra imprezy:) można się pobawić :P a z wykładowcami też się idzie dogadać. Na pierwszym roku jest najgorzej... najwięcej wymagają itp.m ale 2-3 rok to istna poezja:) Co do nauki to zależy od przedmiotu...z niektórych wystarczy przyjść i na zajęciach parę razy się odezwać, no i niestety jest ich mało:/ a na innych trzeba znać 3/4 książki na pamięć i to ewentualnie wystarczy na 3, no ale tak jest tylko na kolokwiach 2-3 razy w semestrze wiec nie jest źle:)
baar
sądzę że bez sensu jest iść do wyższej szkoły zawodowej. już lepiej wybrać zawodówkę zamiast liceum i od razu łapać doświadczenie, a później ew. rozwijać się na kursach, albo ogarnąć maturę i pójść na normalne studia, no ale to tylko moje zdanie.
31.07.2012
28.07.2012
play
Wybieram się na fizjoterapię. Troszkę się obawiam, bo to nowy kierunek, no ale ogólnie uczelnia nie jest zła, więc pewnie do nowego kierunku przywiążą szczególną wagę i postarają się żeby przyciągnąć i utrzymać jak najwięcej ludzi.
flop
Musiałam zostać w Lesznie na studiach, wybrałem pwsz i turystykę i rekreację. Nie żałuję, studia bardzo mi się podobają. Polecam wszystkim specjalizację aeroturystyka- czyli wszystko co zwiazane z lotnictwem. Pierwszy raz się z taką spotkałem a trochę interesowałem się tym kierunkiem,.
13.07.2012
10.07.2012
malina
niby pwsz-ty mają taką złą opinie a jednak mi sie tu podoba, ludzie spoko, chętni na imprezy a co do nauki to daje sobie rade, studiuje tutaj pielęgniarstwo i zamierzam kontynuować naukę w tym kierunku, poziom nauczania mi bardzo odpowiada, jestem zadowolona ;)
1rok
Pwsz? Studiowałam tu jeden rok, na kierunku ekonomia. W miarę spoko szkółka, ale poszłam tam bo mi się nie powiodło na maturach. Teraz matury poprawione, mam nadzieję że dostanę się na UAM, czego zawsze chciałam.
20.06.2012
07.06.2012
leszno
@polka: to sobie domówek nie porobisz :D chyba że ci na imprezach nie zależy, ale jak dla mnie to jest integralna część studiów. mi to by było głupio do babci wracać z imprezy, w stanie wskazującym, o późnej porze, ale co kto lubi :D ja studiuję w Lesznie i klimat na uczelni jest fajny, a ze studiów każdy wynosi co chce. jedni na uczelni pojawią się kilka razy na semestr, inni przychodzą na wszystkie zajęcia. i niby zdają tak samo, ale ci drudzy wynoszą z tego chyba trochę wiecej...
biot
Może i warto, to zależy od Twojego zaplecza ekonomicznego. Mieszkanie z babcią, nawet najwspanialszą, wiąże się z różnymi wyrzeczeniami tak btw. A Leszno spoko, uczelnia też mi odpowiada, także średnia niekoniecznie oddaje cały charakter uczelni
30.05.2012
28.05.2012
polka
Leszno zawsze spoko, bywam tu często na wakacje u babci i wizja codziennych domowych obiadków - jeśli wprowadzę się do niej na studia - jest kusząca, ale z drugiej strony opinie o tej uczelni nie są porywające, poziom jak widzę dość średni. sama nie wiem, z jednej strony znam ludzi wokół i to jest plus, ale z drugiej minus - bo może warto studiować w jakimś nowym miejscu?
dziwne
Czy jest tu ktoś z kierunku wychowanie fizyczne? Czy naprawdę dostać można się na te studia bez egzaminu praktycznego przed przyjęciem i wystarczy tylko papierek maturalny? Strasznie mnie to zdziwiło i mam wrażenie że dostanie się na wychowanie fizycznie jedynie ze znajomością jęz. polskiego i obcego, gdzie nie jest sprawdzana sprawność fizyczna to chyba żart... Chyba że nie znalazłam po prostu konkretnych informacji na stronie PWSZ.
14.05.2012
11.04.2012
andzelika
Jestem tutaj na pielegniarstwie, nie chciałam daleko wyjeżdzac i wybrałam Leszno. Decycji nie żałuję, uczelnia na przyzwoitym poziomie, dobra kadra, dobry sprzęt, fajni ludzie. Dużo zajęc praktycznych co jest wazne na moim kierunku.
SPKO
Logo wygląda co najmniej, jakby to była filmówka - przypomina mi taśmę filmową. Pomijając już takie szczegóły, to dobrze, że taka uczelnia u nas jest. Uczy na porządnym poziomie, nie trzeba wyjeżdżać, spoko ludzie
01.04.2012
20.03.2012
lider
Uczelnia liderów - wszystko w tym temacie.
fizjoterapia pierwszy rok?
czy dobrze rozumiem, ze wczesniej ta szkola nie miala kierunku fizjoterapia? czyli w tym roku bedzie po raz pierwszy? jaka specjalnosc sie wybiera, aby specjalizowac sie z masazach leczniczych? bo jestem bardzo mocno zainteresowana fizjoterapia i chce otworzyc wlasny gabinet masazu
06.03.2012
28.02.2012
krzywy
co sadzicie o studiowaniu INFORMATYKI zaocznie? moze to sie wydaje glupie, ale zastanawiam sie, czy to ma sens? czy nie sa to tego typu studia, ze tylko system dzienny, jest w stanie dobrze wyszkolic przyszlego informatyka? osobiscie sklaniam sie ku temu, by podjac studia na tym kierunku, ale mam cisnienie na tryb zaoczny .... no i stad moje dylematy, chetnie poslucham opinii starszych kolegow
laura7645
jestem z okolic Leszna i wielu moich znajomych poszło do tej szkoły, niby sobie chwalą ze jest spoko, wykładowcy ok, z nauka nie przesadzają, jest czas na melanż ale jakoś nie przekonuje mnie wizja studiowania w tym mieście, mimo kilku ciekawych kierunków chyba jednak wybiore poznań...
25.01.2012
23.01.2012
jojo
jak na Leszno, to ta uczelnia jest calkiem, calkiem
~~wita
w Lesznie zbyt dużego wyboru nie ma, ale jesli ktoś chce tutaj studiować i mieć papier, to PWSZ jest niezłym rozwiązaniem, same studia, wyklady, zajecia, kadra, to wszystko jest ok, problemem jest brak zycia studenckiego, knajp, muzyki na zywo, atrakcji mlodziezowych, jak tego ktos bardzo pragnie, to lepszytm rozwiazaniem sa studia w Poznaniu albo we Wrocławiu, ale na to trzeba mieć grubszy portfel, zeby wynajac chate i sie utrzymac z dala od domu
09.12.2011
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie