Opinie o Uczelni Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Staszica w Pile (PWSZ Piła)

Komentarze (140)

  • darosek

    odzież damska
    17.09.2017
  • darosek

    moda
    16.09.2017
  • lingwistyka

    czy na lingwistyce stosowanej zawsze jest język angielski + język niemiecki, czy może być inny język, np. włoski albo hiszpański?
    04.09.2017
  • do poprzedniczki / poprzednika

    mniej istotne jest GDZIE, bardziej CO chcesz studiować. Wybierz sobie kierunek / typ studiów i dopiero potem zdecyduj, czy wolisz spokojną Piłę, gdzie jest taniej ale niewiele się dzieje, czy wolisz duży, głośniejszy, droższy Poznań, ale masz więcej możliwości.
    29.08.2017
  • Piła czy Poznań

    Jako, że mieszkam mniej więcej po środku to nie wiem czy wybrać Piłę czy Poznań - ktoś doradzi? Nie zależy mi na imprezach czy wielkim życiu studenckim - chcę zdać, dostać papier i pracować. Jaką uczelnię powinienem wybrać? Interesuje się komunikacją, transportem.
    23.08.2017
  • Wojo

    Czy ktoś opisze pracę socjalną studia magisterskie?
    22.08.2017
  • Ris niestacjonarne

    Polecacie rachunkowość i skarbowości ? Ciężki kierunek ? Czy przeciętna osoba może sobie poradzić ?:)
    09.06.2017
  • transport

    również polecam transport, kierunek daje dużo możliwości rozwoju i różnorodnej pracy, nie spisuje na jedno stanowisko na całe życie
    21.05.2017
  • do Transport czy MiBM

    Studiuję transport, dlatego tylko do tego kierunku się odniosę. Przedmioty techniczne to przedmioty ścisłe, które nie trafiają do każdego, nie interesują każdego, ale bez większego problemu można przez to przejść jeżeli ma się choć odrobinę chęci i zaangażowania. Zawsze lubiłam matmę, choć nie byłam wybitna, fizykę miałam na dość słabym poziomie w szkole średniej przez co obawiałam się tego kierunku, ale jak już mówiłam, jeżeli ktoś chce i przysiądzie do tych przedmiotów ścisłych da sobie radę. Nie oszukujmy się, to nie jest też żadna polibuda, żeby było czego się obawiać... ;) Jeżeli chodzi o kierunek sam w sobie to podoba mi się, spełnia moje oczekiwania i z tym wiążę swoją przyszłosć.
    29.04.2017
  • Transport czy MiBM

    Potrzebuję informacji o kierunku Transport oraz Mechanika i budowa maszyn. Czy jest ciężko? Jak tam matma, fizyka, rysunek i inne dziwnie brzmiące przedmioty?
    23.02.2017
  • przeniesienie

    samo przeniesienie to nie problem, nawet nie ma z tym dużo formalności, ja się przenosiłam po semestrze i dla mnie jedynym problemem było nadrobienie 2 przedmiotów (musiałam pójść z rocznikiem niżej na kilka zajęć)
    21.02.2017
  • kacha888

    jest to możliwe ale musisz mieć wszystko zaliczone, powinna być zgoda dziekana, musisz się dowiedzieć jakie są różnice programowe bo bardzo możliwe że będziesz musiał je nadrobić w "nowej" uczelni
    29.11.2016
  • pytania o ekonomię

    Jak wygląda studiowanie zaocznie ekonomii? i czy nie robią dużych problemów, jeśli ktoś chce się przenieść z innej uczelni? (jest to możliwe po zaliczeniu semestru?)
    18.10.2016
  • Наташа

    Cтудентов из России обращаются хорошо?
    14.09.2016
  • Fafik

    prawda jest taka, że jednemu kierunek podejdzie i nie ma większego znaczenia jaka to będzie uczelnia, a innemu nie. Reguły brak. PWSZ w Pile jest całkiem przyzwoitą uczelnia państwową gdzie na dziennych studiach NIE musisz płacić i to jest ważne. Kadra - różna, co naturalne, bo leśne dziadki znajdą się wszędzie. Ale jest i powiem młodego ducha. Uczelnia posiada wszystkie niezbędne akredytacje, to jest ważne. Klimat chyba bardziej przyjazny niz na wspomnianej Polibudzie Poznańskiej- to wiem jedynie od znajomych, którzy się przenieśli do innych szkół, także prywatnych, np, do WSLogistyki. Reasumując - wiele zależy od samego studenta, jego zaangażowania, chęci prawdziwego studiowania, szukania dodatkowych możliwości, wykorzystywania kontaktów uczelnianych, itd. Ja neleże do tych zadowolonych ;-)
    13.09.2016
  • Anonim

    Co sądzicie na temat transportu na tej uczelni ? Studiowałem wcześniej inny kierunek w Poznaniu na UAM ale okazało się, że to nie dla mnie, bo spodziewałem się czegoś innego no i teraz zastanawiam się nad tym kierunkiem na tej uczelni.
    08.09.2016
  • realista

    zamiast tracic 3 lata tutaj to ja wole isc do pracy nawet do Mc albo gdzies i zyskac doswiadczenie i pieniadze
    21.08.2016
  • Piła

    też słyszałem, że na politechnikach dużo osób ,,uwalają", bo chcą się chwalić statystykami, np. 2 osoby obronią się i dostaną jakieś kierownicze stanowisko, zarabiają po 10 tys. zł i potem mówią, że wszyscy zostają kierownikami i średnie zarobki takie i owakie. No ale nikt ich nie zmusza by tam siedziieli
    05.08.2016
  • żal

    ech... i porównaj inżynieria po PWSZ w Pile a po dobrej uczelni technicznej jak np. Polibuda Poznańska
    30.07.2016
  • Isia

    A skąd wiesz, skąd masz tę pewność, że chodzi o "uwalenie" studenta? Łatwiej tak napisać, niż przyznać przed sobą "nie daję rady"? Ależ to żadna hańba, ludzie są różni i mają różne uzdolnienia. Więc nie sugeruj innym ludziom świństwa tylko dlatego, że Ty nie dajesz rady. Dobrze, że zdecydowałeś się zmienić uczelnię na mniej ambitną, dasz tu radę i wykształcisz się w swoim tempie. Ale nie przywalaj ludziom bezzasadnie.
    23.07.2016
  • do Imfao

    mam wrażenie, że jesteś trochę wyrwany z rzeczywistości, inżynier w 2 lata? rok płatnego stażu? gdzie widziałeś takie realia? ja skończyłam studia licencjackie, teraz robię magisterkę, miałam praktyki w 5 instytucjach, łącznie ponad pół roku i żadna z firm nigdy mi nie płaciła... wydaje mi się, że wymaganie, aby studia trwały 2 lata jest zdecydowanie przesadzone, czy sądzisz, że zdobędziesz odpowiednią wiedzę w tak krótkim czasie?
    20.07.2016
  • lmfao

    studia powinni skrócić do 2 lat inżynierkę, a jeśli ma trwać 3.5 to mogliby zrobić rok płatnego stażu, by nabrać praktyki... nie warto tu studiować mimo że są dualne studia
    03.07.2016
  • inżynier

    studiowałem na politechnice i tutaj. nigdy bym już nie wrócił na polibudę. tam tylko czekają na twoje potknięcie i płaci się gigantyczne sumy (często grubo ponad 1000zł!) za warunki. wszystko kończy się w tym samym terminie, ogarnąć nie idzie wszystkiego... pwsz też trzyma poziom, może łatwiej niż na politechnice, ale fajniej, nie jesteś numerkiem indeksu i nastawienie lepsze do studenta, wolą dać więcej czasu by lepiej się przygotować i dostać 4 niż byle było dostać 3, a tak naprawdę nic z tego nie zapamiętać
    21.06.2016
  • PWSZ

    PWSZ czy mógłbym prosić o maila? Mam kilka pytań.
    13.06.2016
  • PWSZ

    Filologia jest naprawdę na wysokim poziomie, co prawda wymagają od Ciebie żebyś kupił sobie "wyprawkę", która trochę kosztuje (jakieś słuchawki do praktycznej nauki języka, książki etc), ale ogólnie warto, magisterka potem na innej uczelni. @Lola oni przyjmują praktycznie każdego, bo nie ma zainteresowania tą uczelnią, najlepsi uczniowie z liceów i techników wyjeżdżają do Poznania, Bydgoszczy i większych miast. Ale nigdy nie wiadomo jak zaskoczą uczniowie, może się zdarzyć nagle, że pół Polski zapragnie studiować w Pile na PWSZ i nawet osoby, które dostałyby się na medycynę tu nie zostaną przyjęci. Ale to raczej w formie żartu/mrzonki ;)
    13.06.2016
  • Lola

    Czy mógł by mi ktoś powiedzieć czy trudno się dostać do tej uczelni ? Skoro tyle negatywnych opinii. I czy gdziekolwiek znajdę minimalne progi punktowe z poprzednich lat ? Chodzi mi w szczególności o ratownictwo medyczne
    12.06.2016
  • markk

    Czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat filologii angielskiej lub dać kontakt do siebie?
    11.06.2016
  • Filologia

    Jak miło, że nasz kochany PWSZ ma tyle opinii :) to oznacza, że jest zainteresowanie tą uczelnią. Poziom filologii jest naprawdę wysoki, o fizjoterapii też słyszałam pozytywne opinie. A jeśli chodzi o Instytut Politechniczny to od znajomych wiem, że i tak jest trudno, bo to typowo techniczne kierunki. A każdy ,,mądry" niech w takim razie idzie i udowodni, że rzekomo tak łatwo.
    01.06.2016
  • POLTECH

    NIE OSZUKUJMY SIĘ, JA MAM PORÓWNANIE I TO FAKT, ŻE NA POLITECHNICE JEST WIELE TRUDNIEJ, TAK NAPRAWDĘ TU PUSZCZAJĄ PRAKTYCZNIE KAŻDEGO. ALE NA POLITECHNICE CHODZI IM BY JAK NAJWIĘCEJ UWALIĆ PO TO, BY STUDENCI PŁACILI KILKANAŚCIE ZŁOTYCH ZA KAŻDĄ GODZINĘ (A GODZIN 60 A CZASAMI 90). nie polecam polibudy ani wrocławskiej ani gdańskiej. niby poziom wysoki, ale tylko po to by uwalić studentów
    01.06.2016
  • Woman

    v.2 teoretycznie słabsi studenci z matmy mają szanse się podszkolić ze ścisłych przedmiotów i zobaczyć, że są fajne. Na politechnice nie mają szans (bo się nie dostaną). Polecam PWSZ wszystkim!
    31.05.2016
  • Woman

    ja studiowalam na polibudzie i schudłam przez rok z 62 kg do 47! kosztowalo mnie to za duzo stresu i czasu, wiec przenioslam sie na pwsz w Pile (rowniez z przyczyn finansowych). fakt, poziom w Pile jest o wieelee nizszy, duzo latwiej, mniej wymagaja itp, ale czy to naprawde ma takie znaczenie? Serio myslicie, ze bedziecie liczyc calki w pracy? Pamietam jak kiedys na politechnice na kolokwium z matmy dostalismy tylko 3 calki do policzenia na 90 minut. praktycznie nikt nie wyszedl przed koncem. jak sie umialo wszystko to bylo ok, ale jak ktos czegos nie umial to byl koniec na politechnice. tu na pwsz chca bys cos wyniosl, nie czekaja na potkniecia studentow, ktorzy beda musieli placic za warunki. politechnika przyjmuje lepszych i wiecej studentow, a potem chwali sie ile to studentow wylecialo. Serio to powod do dumy? na pwsz panuje wiele lepsza atmosfera i mimo ze jest tu o wiele latwiej to uwazam, ze mozemy wyjsc jako lepsi pracownicy, bo bedziemy rowniez chcieli pomoc innym w pracy.
    31.05.2016
  • MiBM

    Nie dostałem się na Politechnikę na Mechanikę i budowę maszyn, ale bez problemu przyjęli mnie na PWSZ w Pile. Podobało mi się, bo bez problemu ogarniałem matmę, fizykę itp. Miałem naprawdę dobre oceny, a praktycznie się nie uczyłem. Poprawiłem jednak maturę i dostałem się na PP. Będąc pozytywnie nastawiony na to, że mam już jakieś przetarcie, myślałem, że będzie mi wiele łatwiej niż innym. Jakie wielkie okazało się moje zdziwienie. Matematyka, fizyka, nom-y to jakaś rzeźnia. Mnóstwo rysunków z grafiki, matematyka bardzo trudna (w Pile omijali bardzo wiele tematów i dawali łatwe przykłady w porównaniu do tych na polibudzie). Najgorsze było to, że wmawiali nam na PWSZ, że robimy dokładnie to samo co na politechnice i mamy taki sam poziom tylko Polibuda idzie trochę szybciej. Jeśli ktoś chce naprawdę studiować to nie idźcie na PWSZ, ale jeśli tak z nudów sobie chcesz iść, bo nie masz co robić to PWSZ jest ok, dużo czasu dla siebie i poziom niski w porównaniu do politechniki.
    29.05.2016
  • dkd

    gdyby słuchać jednostki to kazda uczelnia byłaby tragiczna i nie warto by było studiować, pewnie córeczka albo synuś tego pana czegoś nie zaliczył i się skarży....
    03.05.2016
  • monika

    do maxi.: Jedna opinia spowodowała, że uważasz tę uczelnię za tragiczną? Poczytaj inne opinie studentów lub absolwentów, którzy wyrażają swoje zdanie na podstawie doświadczenia. Ja uczelnię oceniam pozytywnie. Dużo różnorodnych kierunków do wyboru, ja studiuję Politologię i polecam każdemu kto interesuje się prawem, psychologią, historią czy ekonomią. Wykładowcy są "ludzcy", wyrozumiali i dobrze traktują studentów.
    25.02.2016
  • maxi

    Ta uczelnia to jedna wielka tragedia. Nasz nauczyciel na zajęciach mocno ja nam odradzał. Stwierdził, że nawet małpa jest ją w stanie skończyć i że stać nas na coś poważniejszego.
    06.11.2015
  • doris

    uważam, że PWSZ są niedocenione, a to bardzo niesłusznie, bo ten typ szkół jest potrzebny. Problemem są szkoły prywatne, bo zaniżają poziom, biorą studentów jak leci, ciągną potem za uszy .... a tracą na tym uczelnie, które dbaja o poziom nauczania, pwsz w pile - dobry wybór, także dla tych ambitnych
    27.08.2015
  • praca socjalna

    co sądzicie o tej Pracy Socjalnej? czy to dobry pomysł na studia i poźniej pracę? ile zarabia pracownik socjalny w swojej branży?
    18.08.2015
  • matur

    Witam, jak oceniacie ratownictwo medyczne?
    14.05.2015
  • tośka

    moja koleżanka była na erasmusie w Hiszpanii z tej uczelni i z tego co wiem nie miała problemów, żeby to załatwić, szczegółów nie znam
    25.01.2015
  • Erasmus w Hiszpanii

    kto był na wymianie erasmusowej w Hiszpanii? czy bez problemów udalo Wam się wszstko pozałatwiac na uczelni? jakie wrażenia z samej wymiany (wiem, że sa 2 miejsca: Barcelona i Coruna!?), mi się marzy Barcelona :-) chętnie dowiem się więcej na ten temat, zwłaszcza w temacie finansów potrzebnych na realizacje tego przedsięwzięcia.
    06.11.2014
  • werti

    również polecam, trzymają poziom, wielu moich znajomych studiuje tutaj i są bardzo zadowoleni
    22.09.2014
  • absolwentka

    Uczelnia jest bardzo dobra. Sama skończyłam dzienną fizjoterapię i myślałam, że na studiach magisterskich w dużym mieście na znanej państwowej uczelni (której nazwy lepiej nie podam) wszystko będzie lepsze. Po roku studiów USM muszę stwierdzić, że uczelnia w której teraz studiuję nie może równać się z PWSZ w żadnym calu. Zero zajęć praktycznych, przestarzała wiedza, wykładowcy nie znający podstaw anatomii. PWSZ w Pile praktycznie przygotowuje do zawodu i naprawdę ta uczelnia jest godna polecenia.
    01.07.2014
  • maniek

    to chyba zależy od tego jak napiszesz inne przedmioty np matematykę, zawsze warto spróbować podczas rekrutacji
    02.04.2014
  • Grzes

    mam pytanie: czy trudno dostać się przykładowo na kierunek budownictwo bez zdanego przedmiotu np fizyki lub chemii?
    19.01.2014
  • Lenka

    teraz to warto studiować przede wszystkim telekomunikację czy informatykę, po tych kierunkach bez trudu znajduje się pracę za naprawdę porządną kasę
    17.01.2014
  • baśka

    słyszałam, że nie warto teraz iść na ten kierunek bo ostatnio był dość popularny i jest mało miejsc pracy...
    02.12.2013
  • 16.11.2013 - koncert Voo Voo

    koncert Voo Voo jest 16 listopada, info na stronie znajdziecie
    06.11.2013
  • dorka

    a jak wygląda Praca socjalna? jest sens iść na takie studia? jak je oceniacie?
    06.05.2013
  • Monika

    szkoła w porządku, ja jestem zadowolona, wykładowcy nie cisną, sesje do przeżycia, nawet dziekanat i obsługa ok, jak skończe w Pile wybiorę sobie coś w Poznaniu (podyplomowe jakieś), żeby mieć dyplom z różnych uczelni, ogólnie dbrze
    29.04.2013
  • kostka

    A jak wam się studiuje pielęgniarstwo? Od zawsze marzyłam, żeby wybrać taki zawód :) wiem, że pielęgniarek nie traktuje się dobrze w tym kraju, że zarobki są śmieszne ale kto wie, może wyjadę za granicę ;) a wtedy przyda mi się ukończony kierunek pod kątem pielęgniarstwa :) dlatego bardzo zależy mi na waszej opinii :)
    19.03.2013
  • Blovv studiująca rat med

    A co do zaniżania średniej - to tak, robią to wykładowcy, którzy już tu nie pracują z własnej woli, bądź też robili problemy i zostali zwolnieni. każdy ma prawo mieć swoje zdanie, więc ja te zdanie wyrażam.
    20.02.2013
  • Blovv studiująca rat med

    Koleżanka Ada widzę orze się o wszystko, o wykładowców, o studentów, i o widzę że wyczekiwałaś wyników "PAKI" ...a może to Ty koleżanko wysyłałaś te donosy anonimowe do MINISTERSTWA EDUKACJI", bo coś Ci się nie podobało w prowadzeniu zajęć itp. Pragnę podkreślić, że trzeba dać coś od siebie by potem coś się zwróciło :) wykładowcy luźni, zajęcia prowadzone bdb, wiedza przekazywana także bdb. Nikt na uczelni nie wykorzystuje studentów, każdy jest dorosły i wie za co robi ;] za frajerstwo nie robimy. A skoro masz średnią (miałaś) bo już nie studiujesz to idź się dokształcać dalej, wybierz może Bdg i Curriculum Medicum hahahahahaha xD będzie Cię uczyła naprawdę wyrafinowana w swoich poczynaniach elita wykładowców kierunek ratownictwo - polecam!
    20.02.2013
  • lech

    ilu jest takich ludzi, którzy osiągają coś ważnego w życiu. Ilu w naszej historii było elektryków lub innych szarych ludzi, który z dnia na dzień osiągali coraz więcej! A dzięki czemu to wszystko? Moim zdaniem zawdzięczają to uporowi i ciężkiej pracy, to jest klucz do sukcesu....
    20.11.2012
  • lalala

    uczelnia w mniejszym mieście to wiadomo, że dostać jest się łatwo. Siłą rzeczy poziom też nie jest jakiś super wysoki. Niemniej jednak szkoła jest szkołą i nie można powiedzieć, że nie da się nic osiągnąć po nauce tutaj :)
    20.10.2012
  • gruba kacha

    tu sie naprawde dobrze studiuje, jak ktos nie jest fanek wielkich aglomeracji, korkow i tramwajow, ja jestem na tak
    09.10.2012
  • gabrii

    ktoś po prostu ma na celu obniżenie oceny, 20 osób wstawi najniższa możliwa i średnia leci w dół...tylko ciekawe po co?? większość PWSZ-ów ma średnia od 4 do 6 a tu 3.0 śmiech na sali ...
    19.09.2012
  • taaaa .... ktos im zaniza srednia

    ludzie, nie kierujcie sie ich srednia ... ktos sie uwzial i pomijajac blokade (nie wiem, jakim cudem), zaniza im srednia, zreszta sprawdzcie, ze maja az 596 glosow !!!!! chyba jest to najczesciej oceniana uczelnia ze wszystkich, bo nawet uniwerki maja mniej od pwsz, ale to chyba tylko dobrze swiadczy o szkole, ja daje 7,6 pkt.
    07.09.2012
  • taaaa .... ktos im zaniza srednia

    ludzie, nie kierujcie sie ich srednia ... ktos sie uwzial i pomijajac blokade (nie wiem, jakim cudem), zaniza im srednia, zreszta sprawdzcie, ze maja az 596 glosow !!!!! chyba jest to najczesciej oceniana uczelnia ze wszystkich, bo nawet uniwerki maja mniej od pwsz, ale to chyba tylko dobrze swiadczy o szkole, ja daje 7,6 pkt.
    07.09.2012
  • h8ersgonnah8

    Widzę że jacyś hejterzy się tu przybłąkali, bo porządna uczelnia ma jedną z niższych średnich... 2,9? Przesada. Rozumiem 5-6, ale niecałe trzy punkty? Ciekawe jakie macie zarzuty dla państwowej wyższej szkoły zawodowej w Pile? Jest to owszem 'szkoła zawodowa', więc w czołówce rankingu uczelni wyższych raczej znaleźć się nie ma szans, ale poza tym spełnia swoją robotę jako PWSZ i ja jestem zadowolony że mogę się nazwać jej studentem!
    30.08.2012
  • leon

    Rodzicie to masakra przy takich decyzjach, często niby dają wolną ręką, a tak naprawdę chcą dziecko nagiąć do swojego wyboru ;/ tymczasem my mamy już swoje lata i musimy popełniać swoje błędy podejmując swoje decyzje! ja wybrałem pwsz w Pile wbrew temu czego chciał mój tata, a teraz musi on przyznać że dobrą podjąłem decyzję, skoro mam całkiem dobrą pracę!
    23.08.2012
  • pwsz staszica

    W ogole to mama mi głowę suszy, że idę tutaj po liceum, no ale co ja mam zrobić jak się nie dostałem na uniwerek. mam nadzieje że będzie ok, bo już mnie irytują te ciągłe wyrzuty ze strony rodzicielki ;/
    14.08.2012
  • %^&G

    Lubię Piłę. Mimo że nie należy do największych miast, znajduje się nie tak daleko od Poznania, na Pomorze też łatwo się stąd dostać. A poza tym znajduje się tutaj moja uczelnia, czyli właśnie PWSZ im. S. Staszica. Jak dla mnie - jest tu super!
    31.07.2012
  • feromon

    czy ta uczelnia oferuje jakieś campusy, wyjazdy integracyjne, w których biorą udział sami studenci, bez kadry? I jeśli tak to jak się na to zapisać, ile razy do roku? Z tego co wiem na takich wyjazdach atmosfera jest niezapomniana i zawiera się świetne nowe znajomości!
    22.07.2012
  • mariola89

    jeśli ktoś chce studiować w Pile to tylko w PWSZ, wprawdzie namówiła mnie koleżanka, ale teraz nie żałuję jestem na drugim roku filologii i jest super, zgłosiłam sie do programu Erasmus i wyjechałam na pół roku do Hiszpanii, coś pięknego
    19.07.2012
  • niuska

    Super uczelnia, zapraszam
    14.07.2012
  • duśka

    co to za spam w ogóle na ten Kalisz? ludzie, ogarnijcie sie, każdy studiuje gdzie chce, ja jestem na 2 roku filologi angielskiej na pwsz w Pile i mi się tu podoba, nie jestem chociaż zasypana nauką..A KALISZ MOIM ZDANIEM MOŻE SIE SCHOWAĆ
    10.07.2012
  • fajny

    Witam,mam zamiar rozpocząć studia na kierunku transport: logistyka transportu lub transport drogowy(jeszcze się waham nad wyborem). Może ktoś powiedzieć czy ciężki to kierunek itp.?
    09.07.2012
  • niezadowolona

    Absolutnie nie polecam. W ogóle mi się tu nie podoba. skonczyłam pierwszy rok ale zrezygnowałam. to strata czasu. jeśli chcecie już gdzieś iść to nie do piły!
    04.07.2012
  • !

    Kalisz robi co może po ostatnim skandalu własnego rektora ? hahaha
    03.07.2012
  • fil ang

    Macie może jakies informacje na temat poziomu filologii w pwsz w pile? czy jest problem z dostaniem się, na co patrzą pzy przyjmowani na studia? no i czy poziom jest dobry... a w sumie to najważniejsze - czy jest możliwość wyboru akcentu na pewnym etapie nauki? strona uczelni niestety nie dziala ;/
    01.07.2012
  • inny

    kalisz ucisz sie
    29.06.2012
  • kALISZ

    w Wielkopolsce jesli chodzi o państwowe wyższe szkoły zawodowe Kalisz jest najlepszy, szczególnie dobrze jest prowadzony Wydział Politechniczny, naprawde uznanie i szacunek dla kadry, poziomu cwiczen i organizacji zajec, polecam
    27.06.2012
  • Kalisz

    Kalisz górą Kalisz górą
    21.06.2012
  • inny

    jak był pan D. to mogliscie bez oporow sie podlizywac i wtedy wam pasowalo zapewne :D
    21.06.2012
  • absolwent

    jesteście śmieszni poprostu :D widac ze duzo soba reprezentujecie poruszajac tak tematy o innych ludziach, spojrzcie na siebie i co wy osiagneliscie oprocz dwoch komisow z medycznych szanowni wielce ratownicy ;)
    21.06.2012
  • Kalisz

    Kalisz górą Kalisz górą
    21.06.2012
  • III rok

    14miejsce na 18drużyn, zwróć uwagę że jedna uczelnia Humanistyczna była tylko przed Piłą. Reszta to uniwerki medyczne. Gdzie te inne PWSZ, w klasyfikacji które tutaj tak gorąco się wypowiadają?
    21.06.2012
  • dop

    całkiem spoko szkółka, choć poziomem od liceum wiele nie odstaje, tzn. nauki wiele więcej nie ma. nie wiem czy gruntownie przygotowuje do zawodu, często zagadnienia omawia się trochę po łebkach. a tak naprawdę wiele trzeba doczytywać samodzielnie. no ale nie jest źle, wykładowcy całkiem spoko, nie wymagają wiedzy z kosmosu.
    20.06.2012
  • ja

    fajna szkółka wykładowcy są na ty ze studentami zapraszam
    20.06.2012
  • Reklama

    Każdy wykorzystuje środki na skuteczną reklamę. Kalisz - popieram pomysły :)
    05.06.2012
  • K

    Kalisz górą
    05.06.2012
  • Kalisz

    Kalisz wypada najlepiej w porównaniu do innych Wyższych Szkół zawodowych w okolicy, mam tu na myśli Leszno, Piłę czy Gniezno, również pod względem kierunków. Zapraszamy do Kalisza
    05.06.2012
  • budowa

    a kto moze cos powiedziec o mechanice i budowie maszyn na pwsz-cie w ???? widze wykaz przedmiotow, matma i fiza spoko, dam rade, ale co do chemii mam lelkkie obawy, jaki jest odpad studentow po pierwszej sesji?
    04.06.2012
  • ekonoam

    Jak idzie turystyka ? Na II roku?
    04.06.2012
  • Ponton

    Prawda zawsze lezy pośrodku
    04.06.2012
  • nokia

    super szkoła
    04.06.2012
  • niunia

    Jak się studiuje na pielęgniarstwie? Fajnie?
    04.06.2012
  • hmm

    Kazdy szuka winnych,jak nie student to wykładowca,jak nie wykładowcy to studenci. Porozmawiajmy o tym jak sie studiuje,a nie kto ma z kim zatargi.
    04.06.2012
  • Obiektywny2

    Pewnie nie jeden.
    04.06.2012
  • Obiektywny

    Sądząc po niekorzystnych opiniach o Uczelni, dotyczących w tak specyficzny sposób kierunku ratownictwo medyczne, istnieje podejrzenie, że autorem tych nieprawdziwych komentarzy jest zwolniony wykładowca tego kierunku, któremu zależy na obniżeniu rangi ratownictwa medycznego w PWSZ, prowadzonego przez doskonale przygotowaną i utytułowaną kadrę dydaktyczną.
    04.06.2012
  • ja

    a gdzie mamy się udzielać z kim?
    03.06.2012
  • Administrator

    Komentarz został usunięty ze względu na naruszenie zasad regulaminu.
    01.06.2012
  • absolwent

    skoro jestescie tacy dobrzy to czemu udzielacie sie tylko na forach internetowych a w realu nawet nikt o was nie slyszal przy organizacji czegokolwiek?
    01.06.2012
  • sny2

    Oczekujemy normalności, nie fałszu, obłudy, kłamstw czy to dużo?
    30.05.2012
  • sny

    Ale bzdurki z całym szacunkiem. Średnia też jakoś nie poraża, ale kurcze PWSZ to PWSZ, czego się spodziewaliście? Hogwartu? Nie ten czas, nie to miejsce. Generalnie skoro jest uczelnią wyższą, to spełnia pewne standardy, bez których nie mogłaby funkcjonować pod tą nazwą. Trochę optymizmu i pozytywów, bo życie będzie szare.
    30.05.2012
  • zawody

    14 miejsce na 18 drużyn to dobrze w zawodach rm? Ocence sami też chciałem jechać, ale pojechali inni lepsi i to wyniki. Żenada poziom
    30.05.2012
  • student II

    masz rację, niestety ja straciłam na tej uczelni kolejny rok, ale to już ostatni. zmywam się, bo ten poziom to nie dla mnie. znam ludzi którym się tu podoba, czerpią przyjemność z edukacji tutaj, ja niestety do nich nie należę. kadry brak na ratownictwie medycznym, chyba, że mam na myśli kilka osób od wszystkiego.
    29.05.2012
  • pks2

    Jak nie mają dyplomu? Czy ty wiesz co piszesz?
    29.05.2012
  • absolwent do pks

    widocznie studenci którzy są wykorzystywani do takich celów jak warsztaty czy obstawy medyczne mają trochę więcej wiedzy i oleju w głowie niż Ty lub z reguły jeżdżący w zespołach "sanitariusze" :) Ale macie racje róbcie zamęt na forach zamiast robić coś z własnym życiem, żeby być mądrzejszym.
    28.05.2012
  • student II rok

    masz rację, niestety ja straciłam na tej uczelni kolejny rok, ale to już ostatni. zmywam się, bo ten poziom to nie dla mnie. znam ludzi którym się tu podoba, czerpią przyjemność z edukacji tutaj, ja niestety do nich nie należę. kadra średnia, można powiedzieć zadowalająca. ale same kierunki rozwoju bardzo spoko, szkoda że niedopracowane
    28.05.2012
  • student I rok

    Żenujący poziom na ratownictwie medycznym, czas zmienić uczelnię.
    21.05.2012
  • pks

    Studenci robią warszaty w Inowrocławiu dla ratowników medycznych oraz zabezpieczenia medyczne nie mając dyplomu. Może ktoś otworzy oczy co tu się dzieje. Żenada
    17.05.2012
  • dkjmgt

    Tam przyjmuja wszystkich i wszyscy zdaja. Ot taki system boloński.
    15.05.2012
  • Agatku

    Studiuje już na PWSZ 4 lata i jakoś nie narzekam. Przez ten okres czasu dużo rzeczy zmieniło się na lepsze. Uczelnia dla o studenta i o to w tym chodzi, a nie jak to się dzieje na innych uczelniach bądź uniwerkach, że studenta ma się gdzieś......To, że PWSZ nie ma statusu Uniwerku wcale nie dyskwalifikuje ją w osiąganiu i byciu lepszą. Dla przykładu z domowego podwórka: PWSZ jest bardziej zorganizowana niż nasz pilski UAM - gdzie często studenci na "pytanie gdzie studiujesz?" odpowiadają: "na ułomie". Takie niewybredne nazewnictwo o czymś świadczy. Nie oszukując się teraz nie jest ważne gdzie ukończysz studia licencjackie - a wszystko to dzięki systemowi bolońskiemu.
    14.05.2012
  • do humanek

    O widzę, że ktoś nie śpi i czuwa nad komentarzami. Może otrzymuje za to dodatek do pensji. Przecież w szkolnictwie tak mało się zarabia .
    10.05.2012
  • humanek

    A moze antyreklamy?
    10.05.2012
  • HUMAN2

    Każdy widzi co chce zobaczyć. Jedni widzą plusy, inni minusy. Dla wszystkich piszących komentarze - każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie, tylko niech będzie to prawda. Sądzę, że wiele komentarzy piszą pracownicy uczelni, bo niby skąd studenci wiedzą tyle szczegółów np. o nastaniu NOWEJ ERY na jakimś z pilskich kierunków. Chyba, że pracownicy uczelni dzielą się ze studentami taki informacjami, a to już inna sprawa. Osobiście studiuję na jednym z kierunków humanistycznych i nie narzekam. Ale mam wiele znajomych, aktualnych studentów lub absolwentów, którzy kręcą nosem i twierdzą, że to zwykła "wiejska podtupaja". Mają prawo tak sądzić, gdyż mają swoje obserwacje i płynące z tego odczucia. Kończąc swoją wypowiedz mam wrażenie, że pozytywne i negatywne opinie pisze, ktoś z wewnątrz uczelni i chce sprowokować dyskusję. Dodatkowo chce osiągnąć efekt darmowej reklamy/promocji.
    10.05.2012
  • ekonom

    Jak na każdej uczelni także i na tej zawsze znajdą się tacy studenci, którym wszystko pasuje i są pozytywnie nastawieni do Świata i ludzi przez innych.
    10.05.2012
  • human

    ja jestem zadowolona, super uczelnia, widziałam ostatnio chłopaków podczas pokazów i zrobili na mnie i moich koleżankach z roku duże wrażenie. pozdrawiam
    09.05.2012
  • od do nerwosol

    WKRÓTCE OTRZYMASZ DOWODY ŻE TO JEST TOTALNA BZDURA CO PISZESZ.
    09.05.2012
  • odp do ada

    Przepraszam ale maturę z języka polskiego kupiłeś/aś prawdopodobnie na rynku, ponieważ nie znasz podstaw gramatyki. Cwaniakujesz na forum a w rzeczywistości jesteś zakąpleksiony/a i nie potrafisz wyrazić swoich opinii na forum publicznym. Jesteś żałosny/a.
    09.05.2012
  • nerwosol

    Kilka sprostowań na temat kierunku ratownictwo medycznego na PWSZ w Pile. Kierunek, który nabrał blasku i kolorytu. W październiku zmieniono kadrę kierującą z większością wykładowców. Obecna Pani Kierownik dba o to, aby zajęcia prowadzili doświadczeni wykładowcy, specjaliści w poszczególnych dziedzinach. Baza sprzętowa doskonała- komisja z ministerstwa była zachwycona i z wielką zazdrością patrzyła na ogrom fantomów, trenażerów, specjalistycznego sprzętu medycznego oraz świetnie przygotowanych sal wykładowych. Ostatni występ studentów III roku kierunku ratownictwo medyczne wraz z wykładowcami na XVII Forum Ratownictwa Medycznego w Inowrocławiu, przyniósł ogromne uznanie i pochwały organizatorów, ratowników medycznych i innych przedstawicieli świata medycznego-, która uczelnia może się tym pochwalić? Dawny kierunek ratownictwa medycznego zarządzany był delikatnie mówiąc źle. Obecnie nastała NOWA LEPSZA ERA. W odróżnieniu od innych renomowanych uczelni, na których istnieje kierunek ratownictwo medyczne, na tej kładzie się bardzo duży nacisk na jakość a nie na ilość. Wykładowcy, którzy znali ratownictwo medyczne tylko z książek odeszli do innych placówek. Uzyskano przychylność Władz PWSZ w Pile i kierunek wzbogaci się w niedalekiej przyszłości w ambulans z wyposażeniem o standardzie zespołu P. (jedna z sal wykładowych już jest symulatorem karetki). Znam wiele uczelni medycznych ale mało jest takich jak PWSZ w Pile, gdzie efektywnie podnosi się wiedzę i umiejętności przyszłych ratowników medycznych. Jak na każdej uczelni także i na tej zawsze znajdą się tacy studenci, którym wszystko nie pasuje i są negatywnie nastawieni do Świata i ludzi. Jeżeli chcecie poznać prawdziwy kunszt ratownictwa by ratować a nie kozaczyć i cwaniakować to polecam kierunek ratownictwa medycznego na PWSZ w Pile.
    09.05.2012
  • absolwent

    Uczelnia na wysokim poziomie, po skończeniu Tej Uczelnie nie miałem kłopotu ze znalezieniem pracy. Mili, przyjaźni i pomocni ludzie pracują na tej Uczelni
    09.05.2012
  • ja odp

    Każdy tam zda,nawet ten co nie chodzi na zajecia. Sam sie przekonaj,jak tam jest.
    03.05.2012
  • no przecież pisze

    chce wiedziec, jak ciezkie sa studia? jakie przedmioty sprawiaja najwiecej trudnosci? jak wyglada pierwsza sesja? kiedy wybieraliscie specjalizacje i jaka warto wybrac studiujac transport? no wszystko mnie interesuje
    01.05.2012
  • transport1

    a czego chcesz się dowiedzieć?
    29.04.2012
  • transport

    kto studiuje transport na pwsz-cie w pile? czego sie mozna spodziewac na tym kierunku, jakie sa wasze opinie i kadrze i samych studiach, jak jest ciezko, napiszcie cos prosze
    29.04.2012
  • absolwent1

    takze kończyłem szkołe i mam negatywne zdanie i to bardzo.
    23.04.2012
  • fa

    Po co tam isc? Patrzec na co?
    23.04.2012
  • ziuta

    odpalil mi sie na ich stronie plakat, ze jest jakis festyn na PWSZ Propaganda sucesu i Sukces Propagandy, pytanie mam: warto sie nato bujnac????
    22.04.2012
  • Koc

    Ludzie wiedzą jaka jest prawda, szczególnie w dzisiejszych czasach.
    22.04.2012
  • Ada-Adam

    A świstak siedzi i zawija i zawija i zawija w sreberka.
    22.04.2012
  • Student III roku :)

    Odnośnie kierunku rat.med to małe sprostowanie do poniższych komentarzy. Baza dydaktyczna oraz kadra na jak najwyższym poziomie. Typowo zawodowe zajęcia tj ; MCR, MR wykładane przez specjalistów mianowicie lekarzy systemu specjalistów Rat.med. Odnośnie "wykorzystywania studentów" Istnieją tzw wolontariaty uczelniane w których studenci wykazują się własną inicjatywą i pod nadzorem opiekunów prowadzą krótkie instruktarze z zakresu pierwszej pomocy na terenie uczelni,miasta,powiatów a nawet województw. Z punktu widzenia studenta jest to dla niego doświadczenie w ramach metodyki nauczania oraz powtórka materiału z PP,KPP, MCR,MR
    21.04.2012
  • absolwent

    to jak sie domyslam albo wogóle nie studiujesz ratownictwa albo przyjelas artystyczny pseudonim zeby sie nie ujawnic bo chyba wlasnie niezbyt idzie Ci ta nauka i zazdroscisz innym tego co robia :) bo ani na dziennych ani na zaocznych nie ma zadnej 'Ady' ;)
    19.04.2012
  • krzysztof

    przepraszam, ale nie rozumiem, o co chodzi w komenatrzach Ady, o jakim piszesz wykorzystywaniu ludzi? NIe chodzi mi ocene ratownictwa medycznego, to tez nie jest kierunke dla mnie i nie chcialbym go studiowac. NIe wiem tylko jak rozumiec ten twoj swiezszy komentarz? sorry, ze dociekam, ale ja rozgladam sie za uczelnia w regionie i Pila jest moim numerem 1, dlatego czytam dosc wnikliwie wasze wypowiedzi, a twojej akurat nie rozumiem
    16.04.2012
  • Ada

    Mam świetną średnią i świetnie daję radę, a oceniam tylko innych za ich zawiść
    16.04.2012
  • absolwent

    tak jest własnie najlepiej popisywac gdzies w sieci bez ukazywania swojej twarzy :) jesli ktos nie wie co znaczy odpowiedzialnosc ktora bedzie na nim spoczywac i myslal ze studia beda mlekiem i miodem plynace to chyba troszke sie przeliczyl... studia swietne i wszystko idzie w coraz lepszym kierunku bo ktos kiedys narobil syfu i teraz trzeba to naprawiac :/ a z ludzmi trzeba wspolpracowac na kazdej plaszczyznie po to zeby inni po nas mogli miec z tego jeszcze wiecej :)
    15.04.2012
  • Ada

    Ludzie, wykorzystują studentów do swoich prywatnych celów. Na studiach świetnie daję radę, więc uważam, że spełniam się w tym zawodzie. szkoła nie taka. Ostanio latali bo mieli jaką kontrolę, czekam bardzo jej wyniki.
    05.04.2012
  • co jest na ratownictwie masakrycznego

    Ada, a co jest nie tak na ratownictwie medycznym? bo nie wiadomo jak odbierac twoje slowa? czy TY nie masz prezdyspozycji do ratowania czyjegos zdrowia i zycia, czy o co chodzi? program Ci nie lezy, szkola nie taka, jak sie spodziewalas, mozesz rozwinac temat nieco szerzej i konkretniej?
    04.04.2012
  • Ada

    Ratowncictwo masakryczny kierunek, kończę właśniei żałuje że tam poszłam. Dziwna Uczlenia i dziwni ludzie
    03.04.2012
  • Kej

    Świetna ekonomia i nie boję się po niej o pracę, ani trochę. Chociaż po ukończeniu studiów mam zamiar wyjechać do większego miasta, to nawet jeśli to nie wypali, to mam tutaj zapewnioną robotę , Rato, nie zastanawiaj się, to naprawdę dobra uczelnia
    01.04.2012
  • rato, ty patrz na pracę

    do Rato, rzecz nie tylko w predyspozycjach czlowieka, bo uczysz sie wszystkiego, co ci jest potrzebne do wykonywania pracy ratownika, wiekszym problemem jest to, gdzie chcesz pracowac, czy w twoim regionie znajdziesz zatrudnienie, no i za jakie pieniadze, wiem ze mlodzi ludzie wybierajac studia prawie nigdy nie zastanawiaja sie nad tym, co bedzie za 3, 4, 5 lat, po prostu nie mysla kategoriami - musze sie sam utrzymac, ale czas plynie szybko i bedziesz musial ty, jak i kazdy inny, zmierzyc sie z tym tematem, nie odradzam, zeby bylo jasne, to tacy ludzie sa potrzebni, tylko zachecam do przemyslanych decyzji
    30.03.2012
  • spec

    PWSZ nie są „zawodówkami”! Państwowe wyższe szkoły zawodowe to uczelnie wyższe, których działanie reguluje Prawo o szkolnictwie wyższym, czyli przepisy określające też działania np. uniwersytetów czy politechnik. Studenci kończą PWSZ z tytułem licencjata lub inżyniera i mogą kontynuować naukę na studiach II stopnia - magisterskich. Słowo „zawodowa” w nazwie PWSZ, odnosi się do praktycznego profilu kształcenia - prócz szerokiej wiedzy teoretycznej, w programie studiów w PWSZ znajdują się wielotygodniowe praktyki, a zakończenie studiów równa się z uzyskaniem konkretnych kwalifikacji zawodowych.
    30.03.2012
  • rato

    CO powiedzie o ratownictwie? Słyszałem, że brakuje nam ratowników w kraju + fajny poziom jest w Pile, a i miasto raczej tanie. Czy ktoś mógłby przybliżyć temat? To dosyć odpowiedzialna funkcja, nie wiem czy jestem na nią gotów po prostu..
    20.03.2012
  • ja

    Idz na Uczlenie a nie zawodowe!!!!!!!
    05.03.2012
  • o politologie pytam

    chetnie podpytam Was o kierunek POLITOLOGIA w PWSZ w Pile, kto studiuje na wyzszych rocznikach i moglby skrobnac, jak same studia, wykladowcy, stopien trudnosci, odsiew po pierwszym roku?
    28.02.2012
  • no tak

    patrzę na wasze wypowiedzi i nie dowierzam, lepiej studiować w zawodówie niż na Uczelni?
    29.01.2012
  • prawda

    prawda anders, wiele osób wybiera taką drogę kariery i wychodzi na tym lepiej niż ludzie uczęszczający na uczelnie państwowe
    27.01.2012
  • anders

    zawodowa ale chętnych ma, nie każdy chce iść na uczelnie, sam mam sporo znajomych którzy tam chodzą i nie narzekają...
    25.01.2012
  • zawodowa

    zawodowa nie uczlenia
    19.01.2012