UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (37)
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Elblągu, PWSZ Elbląg

Marek
Na sporo kierunków można jeszcze rekrutować, m.in. na informatykę. Ktoś może podzielić się opinią o tych studiach?
31.08.2021
15.01.2021
Robert
odpowiedź dla Karol z dnia 14.01.2021
Niestety ale nie ma naboru zimowego na kierunku informatyka. Szczegółowe informacje dostępne są na stronie https://pwsz.elblag.pl/terminarz-rekrutacji.html
PWSZ
Tak, zapraszamy na nabór wiosną.
14.01.2021
14.01.2021
Karol
Rozumiem, że na informatykę teraz nie ma naboru, dopiero wiosną???
Studentka 2002-2005
UCZELNIA TYLKO DLA ELBLĄGA !!! I NIE WIADOMO PO CO WŁADZE UCZELNI WYDAJĄ PIENIĄDZE STUDENTÓW NA REKLAMĘ W GDAŃSKU. STRATA PIENIĘDZY PRACE MAJĄ TYLKO MIESZKAŃCY ELBLĄGA I TO JESZCZE Z BOGATYCH DZIELNIC.
02.07.2019
16.06.2019
Andolini90
Fatalne podejście do studenta. Student dzienny i zaoczny traktowany jest tak samo i to bardzo z góry.. Wiec szkoda kasy. Na przedmiowcie z dokterem W. to wejściówki pisalem wszystkie z tego jedna 4 razy, raz nie zaliczyłem potem raz zaliczyłem poczym znowu nie zaliczylem i tak w kółko a oceny wachaly sie od 2 do 5. Pisałem to samo za kazdym razem. Ogólnie nie poleacam. Ja zmienilem uczelnie a kierunek taki sam i jestem zadowolony.
fgh
Na tej uczelni jedynie informatyka stosowana oraz filologie mają sens. Reszta kierunków jest oderwana od rynku pracy.
28.11.2018
07.09.2018
yahu
Rzeczywiście jest problem z wykładowcami że nie przychodzą na zajęcia a studenci zdezorientowani nie wiedzą co mają robić.
Stachu
Podobno na budownictwie wytrzymałości zdać się nie da.
06.09.2018
15.08.2018
vcutter
Byłem tam na ekonomii, uczelnia beznadziejna, wykładowcy nie przychodzą na zajęcia nawet nie informując że sie spóźnią lub nie przyjdą. Przez tydzień "nauki" miałem zaledwie 2 godziny zajęć.
Absolwentka o filologii angielskiej
Cześć! Jeżeli myślisz o filo angielskiej na PWSZ w Elblągu to dłużej się nie wahaj. Jako absolwentka tej uczelni i obecna studentka studiów magisterskich na UG muszę powiedzieć, że Elbląg nie w niczym nie ustępuje Gdańskowi. Wielu wykładowców wykłada na obu uczelniach, a poziom jest równie wysoki, jeśli nie wyższy. Jednak jest kilka czynników, które skłaniają do wybrania Elbląga: grupy zajęciowe są mniej liczne, stąd możliwość indywidualnego podejścia do studentów - jeśli masz problemy, wykładowca jest w stanie to wyłapać i zaproponować ci pomoc lub jeśli radzisz sobie bardzo dobrze i chciałbyś pogłębiać swoją wiedzę, wykładowca poleci ci materiały ćwiczeniowe i kontrolę nad nimi; mała ilość studentów na uczelni pozwala też dziekanatowi indywidualnie rozpatrywać sprawy studenckie. Wszyscy wykładowcy są uprzejmi, a program zajęć dopasowują do grupy, tj. jeżeli grupa ma problemy powiedzmy z jakimś zagadnieniem gramatycznym, zostanie na to poświęcona większa ilość godzin, tak aby materiał został opanowany. Dodatkowo fonetyka angielska prowadzona na PWSZ jest na najwyższym poziomie i po tych zajęciach student może mieć 100% pewności, że będzie zrozumiany - jeszcze nie było takiej sytuacji, żeby ktoś narzekał na prowadzącego, wręcz przeciwnie, każdy prosi o więcej zajęć z tym wykładowcą. Na PWSZ jest bardzo łatwo się dostać, praktycznie przyjmują każdego ze zdaną maturą, jednak proszę nie myśleć, że jest to uczelnia dla "nieuków". Matury jakie są - każdy wie, liczy się praca na zajęciach. Niestety jeśli ktoś myśli, że skończy studia równie łatwo jak się na nie dostał, to jest w błędzie. PWSZ owszem stawia na indywidualne podejście, ale nikt nikomu wiedzy nie wbije łopatą do łba, a uczelnia dba o wysoki poziom wiedzy i przede wszystkim umiejętności absolwentów. Chyba najlepszym potwierdzeniem mojej wysokiej opinii o tej uczelni, a w szczególności o tym kierunku, będzie fakt, że gdyby uczelnia oferowała studia magisterskie, zapisałabym się na nie.
27.04.2018
22.07.2017
Ludź
Fajna uczelnia, szkoda tylko że ludzi z roku na rok coraz mniej.
Bart
Budownictwo - kupa kasy w błoto. Zdecydowanie lepszym wyborem jest PG. W Elblągu wykładowcy z Olsztyna dalej wymagają rysowania na klakach. Zamiast Nauki obsługi ROBOTA pakują kupę niepotrzebnych przedmiotów, Biznesplany, psychologia... Tylko wykładowcy z PG przyjeżdżają i dobrze wykładają. Reszta może im buty czyścić.
20.05.2017
31.03.2017
Blind
Cześć! Zamierzam od października studiować administrację, jednak nie zdawałem ani WOSu, ani historii, ani geografii (przedmioty P1 dla tego kierunku). Czy mam szansę dostać się na ten kierunek? Nie ukrywam, że cały czas się denerwuję.
Angelika
Skończylam studia ekonomiczne i od dwóch miesięcy szukam pracy. Szkoła nie uczy NICZEGO praktycznego. Księgowość- jeden semestr rachunkowości i rysowanie kont w zeszycie. Tego się w firmach nie robi, pracodawca wymaga znajomości programów. Ekonometria- praca z kalkulatorem, gdzie w firmach się to robi? Nie polecam niestety mimo że czuję się jak w domu tam, budynek ładny, socjal też jest wporzo. Ale są priorytety.
10.10.2016
17.08.2016
damian
są jeszcze miejsca na Informatykę?
BudowlaniecMat
Mimo, że nie jest to wielka uczelnia, ani nie mieści się w dużym mieście to na prawdę warto. Poza projektami i wiedzą teoretyczną, wykładaną przez wykładowców głównie z PG lub UWM, uczelnia zapewnia możliwość praktyki studenckiej w Polsce jak i za granicą w ramach projektu ERASMUS. Co bardzo ważne, laboratoria, sale jak i cały budynek jest na bardzo wysokim poziomie, i to chyba główny atut uczelni. Po kierunku nie jest ciężko z pracą, często właśnie po praktykach studenci już zostają w tych firmach na stałe. ( osobiście znam kilka osób które tak zdobyły swoja pierwszą prace :P ). Życie studenckie ma się całkiem dobrze, są akademiki, są dyskoteki są uczelniane Turbinalia :D Koło naukowe często organizuje różnego rodzaju szkolenia i konferencje na uczelni jaki poza nią, oczywiście na koszt uczelni nie studenta! A jak wiadomo to dość istotne dla młodych ludzi :) Często korzystam z tych szkoleń osobiście, m.in uprawnienia na zdejmowanie azbestu czy rewitalizacje budynków...Autocad i wiele innych. Koszty utrzymania w mniejszym mieście również są tańsze niż np. w trójmieście, do którego zresztą jest niedaleko. Większość wykładowców podchodzi do studenta z szacunkiem i empatią. Nie ma wyścigów szczurów wśród studentów, raczej taka atmosfera bardziej szkolna i przyjazna panuje. ;) Aktualnie student 3 roku. ;)
19.03.2016
30.07.2015
Alina
witam, czy ktoś robi studia podyplomowe z logopedii i mógłby się podzielić swoją opinią/doświadczeniem na temat uczelni i kierunku?? Warto?
Budownictwo
nie interesuje kierunek Budownictwo i chętnie się dowiem; skąd kadra? jak same zajęcia - poziom? ogólny klimat po pierwszej sesji - jaki odsiew? co dalej po pwsz - jako mgr?
17.06.2015
11.02.2015
Stanowiska pracy w Gdańsku!
Absolwenci studiów Ekonomicznych, Prawa lub Księgowości! W Gdańsku otwiera się nowe centrum globalnej firmy konsultingowej PwC i szukamy Junior analityków AML. Wymagania: język angielski B2, studia ekonomiczne, prawnicze lub księgowe, finansowe. Chęć pracy w analitycznym zespole w dynamicznie rozwijającej się na rynku polskim firmie z Big 4! :) kontakt: magiera@hays.pl
Martyna
Hejka wszystkim zapraszam wszystkich którzy lubią śpiewać do Akademii Rocka www.akademiarocka.com , chodze juz kilka miesięcy i jest świetnie , chłopaki dziewczyny nie siedźcie po zajciach w domu bo to nudy :) Dawajcie z nami na wokal , mozna też na gitarze pograć pouczyc się czy perkusji, lekcje próbne za free.
08.02.2015
16.05.2014
wyluzowany
nie mozna byc takim krytycznym....
ktossssss
Porażka. Odradzam wszystkim... Instytut informatyki to tragedia w czystej postaci. Programowanie na kratkach... Egzaminów w sesji co najmniej 5... Demokratyczne zapisywanie się na przedmioty i tak potem cię przeniosą tam gdzie będą chcieli po 2 miesiącach... Jeszcze jest możliwość wybrania specjalizacji ale i tak jest to wizja dla nielicznych i przydzielą wg. średniej... Jednym słowem dno.
30.01.2014
25.01.2014
Bart
Beznadziejna uczelnia. Jeśli ktoś marzy o nauce czegoś praktycznego to może sobie odpuścić. Sucha teoria. Dodatkowo trzeba płacić za wszystko. Jedziesz na konferencje naukową, gdzie masz reprezentować tą pożałowania godną uczelnię - MUSISZ PŁACIĆ ZA WSZYSTKO Z WŁASNEJ KIESZENI. Dodatkowo kiwają jak mogą, wymyślają różne opłaty bo "jest kryzys". Podobnie było ze zwrotem kosztów na konferencje, miały być zwrócone, a po powrocie okazało się, że "jest kryzys". Pies ich wąchał, Ze wszystkich rzeczy najgorsze jest PODEJŚCIE DO STUDENTA. Wykładowcy mają taki stosunek do nich, jak rolnik do swojej TRZODY CHLEWNEJ. Mają być na miejscu, bo z nich się kasę ciągnie. Mają się słuchać bo Cię uwali. Naprawdę, sorry, ale tu nie ma miejsca na wolnomyślicielstwo, jak się nie zgadzasz to masz zamknąć mordę. Zapomnij o dyskusji. To jest jak szkoła, a nie uniwersytet. Masz przyjść, zakuć, zdać, zapomnieć. Jeśli chcesz się rozwijać, to odpuść sobie tę budę.
pamangol
Czy trudno jest sie dostac na filologie angielska? mam zamiar tam sie wybrac, ale nie wiem czy sie dostane, bo zdaje tylko rozszerzony angielski, ktory lubie i dobrze mi idzie, ale czy bez rozszerzonego polskiego sie dostane?
15.01.2014
25.09.2013
asd
Obecnie jestem na drugim roku studiów w instytucie politechnicznym i muszę przyznać, jestem bardzo zadowolony z mojego wyboru. Wiadomo, nie jest to politechnika, ale jak dla mnie to znacznie lepiej bo wykładowcy podchodzą bardzo przyjaźnie do każdego studenta i czuć że im zależy na jak najlepszym kontakcie.Odsiew jest spory, na drugim roku nie ma już ponad 50% osób z pierwszego,ale jak Tobie zależy to na pewno bez problemu na tą tróję zaliczysz :D.
filologia polska, czy warto
czy jest sens studiować dziś kierunek Filologia Polska? bardzo lubię czytać, jestem i zawsze byłam dobra z polskiego, matura sadze, poszla mi tez dobrze, nie widze sie na zadnych innych studiach niehumanistycznych, tylko pytanie: czy filologia polska? bo nie chce pracowac w szkole, ale same studia mnie pociagaja, co myslicie? poradzcie i naopiszcie jak sie studiuje tutaj
27.05.2013
20.05.2013
piotr
Interesuje mnie specjalność: elektromechanika samochodowa, czy mógłby ktoś napisać opinie o tym kierunku
blondi95
moja siorka skończyła tą uczelnię, wspomina ją bardzo pozytywnie, nauki trochę miała ale jakoś dała sobie rade, ja też tam idę!!
29.03.2013
19.03.2013
juuuu
Moim zdaniem Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Elblągu jest naprawdę bardzo dobrą szkołą. Mają ciekawy wybór kierunków, sporo nowości, także każdy znajdzie coś dla siebie. W dodatku atmosfera jest przyjemna, wykładowcy są tam dla studenta i to się widzi, miasto też niczego sobie dlatego ja bym chętnie wybrała tę właśnie uczelnię i polecam wszystkim ;)))
jak sie studiuje?
mysle o PWSZ w Elblagu, bede wynajmowac pokoj, bo mam jakies 120 km, no i wlasnie patrze na ich strone, na tzw. zycie studenckie, czy mozecie napisac cos od siebie, jak to wyglada w realu, jak sie studiuje studentom spoza Elblaga, czy to mistao jest choc troche atrkcyjne, bo znam je jedynie z wizyt okazjonalnych, a nie wieczorno-nocnych, dodam ze planuje studiowac informatyke, ale to akurat chyba bez znaczenia dla poruszanego tematu
29.01.2013
22.08.2012
leftright
Projektowanie baz danych jest spoko, ja skończyłem drugi rok i właśnie ten specjalizację wybrałem. Stwierdziłem że to najlepsza opcja, po tym jak pogadałem z ludźmi na wyższym roku. Powinno być ok, zobaczy się w nowym roku studenckim co z tego będzie!
blazo
Na informatyce są takie specjaności: administracja systemów i sieci komputerowych, projektowanie baz danych i oprogramowanie użytkowe, grafika komputerowa i multimedia. Wybiera się je po 2 roku studiów.
06.08.2012
13.06.2012
informatyka mnie interesuje
na jakim poziomie jest w pwsz kierunek informatyka? bede wdzieczny za info od studenta wyzszego rocznika, ktory poda rowniez mozliwe specjalnosci do wyboru, oferowane obecnie przez uczelnie, bo na tsronie nie widze ich, wszelki opinie o informie mile widziane, pytanie dodatkowe, czy szkola ma swoj parking i czy moga z niego korzystac rowniez studenci?
lataj
Z racji małej ilości szkół w tym regionie, myślę, że ten PWSZ jest szczególny i bardzo dobry. Nie ma zbyt dużej konkurencji, za to duży nakład jest na niego kładziony, co procentuje dobrą kadrą i nauczaniem na wysokim poziomie. Nikt z moim znajomych nie narzeka, myślę, że nie będę narzekał i ja
30.05.2012
29.05.2012
judyta
Całkiem ciekawe kierunki mają i coraz bardziej się zastanawiam nad wyborem tejże uczelni. Generalnie nie myślałam nad filologią aczkolwiek teraz zaczęłam się zastanawiać. Zainteresował mnie kierunek filologia germańska ze specjalnością translatoryka. Chyba zazwyczaj jest tak że aby byc tłumaczem jakies kursy robi się po studiach. Czyzy tutaj było inaczej? Jest ktoś w temacie i udzieliłby jakis informacji? Byłabym wdzięczna.
Nutka
Jak na Elblag to PWSZ trzyma calkiem wysoki poziom. Na filologii angielskiej nie ma taryfy ulgowej praktycznie na wszystkich zajeciach. Nie rozważalam nigdy uniwerku ze wzgledu na odleglosc, ale nie wyobrazam sobie zeby poprzeczka byla ustawiona duzo wyzej. No chyba ze odsiew maja spory. U nas jakies 8% z roznych wzgledow nie bedzie kontynuowac studiow na drugim roku.
02.06.2011
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Politechnika Łódzka