Ocena uczelni


Komentarze (204)

Kliknij w obrazek by go odświeżyć…

  • Ola

    Lingwistyka dla biznesu to studia językowe o profilu biznesowym? Tak jak na lingwistyce, nauka 2 języków obcych?
    10/30/19
  • suncz

    Bezpieczeństwo wewnętrzne dopiero od tego roku startuje, więc jeszcze nie ma studentów którzy by coś o tym wiedzieli, chyba, że z innych miast. A co do jakości studiów tutaj to ... bywa różnie xd
    9/17/19
  • Bartek

    Szukam opinii o Bezpieczeństwie wewnętrznym. Opis na stronie uczelni niby coś o pracy mówi, specyfice regionu, itd. ale ja wolałbym posłuchać studentów, jak oceniają studia tutaj???
    9/17/19
  • studia pedagogiczne

    czy sądzicie że warto iść na kierunek - PEDAGOGIKA PRZEDSZKOLNA I WCZESNOSZKOLNA??? nie widze się w ogóle na studiach ścisłych, technicznych, przyrodniczych... administracja też do mnie nie przemawia, a zarządzania się boję, że nie podołam. Macie rozeznanie w temacie? Jak wygląda sytuacja z pracą dla absolwentów?
    9/10/19
  • Iza

    Czy zajęcia na dietetyce mają charakter praktyczny? Gdzie są praktyki?
    8/17/19
  • pytanie o rekrutację

    wiem, że są już listy przyjętych, ale gdzie sprawdzić na które kierunki może byc jeszcze nabór? Bo na zakłądce z Ofertą wyświetla mi się cała oferta.... chodzi mi o dietetykę głównie.
    8/16/19
  • Katarzyna

    Czy na kierunek Lingwistyka dla biznesu jest nadal nabór realizowany? Na czym polega to współfinansowanie? że zaoczni też nie płacą za studia, jak na dziennych? Możecie coś więcej napisać o tych studiach na PWSZ-ecie w NS?
    8/2/19
  • Nadia707

    Jak wypada dietetyka w tej szkole? Czy warto wybrac ten kierunek wlasnie w tej szkole?
    7/15/19
  • :-) pytanko o 2 kierunki

    Czym się różnią te dwa kierunki: EKONOMIA oraz EKONOMIKA I ORGANIZACJA PRZEDSIĘBIORSTW??? Który lepiej wybrać i z jakiego powodu właśnie ten? Jeżeli moglibyście napisać, jak się wam studiuje na tych ekonomicznych kierunkach, czy warto, to bym była wdzięczna.
    7/4/19
  • Administrator

    Komentarz usunięty.
    6/6/19
  • Natalia

    Polecam IJO w Nowym Sączu z całego serca. Wykładowcy, sekretarki, wszyscy pracownicy z Panią Dyrektor Madej-Cetnarowską na czele są FANTASTYCZNI! Uprzejmi i zawsze pomocni. Czytając niektóre komentarze nie mogłam uwierzyć, że czytam na temat tej właśnie uczelni! Nie wierzcie w te kłamstwa. Ja ani nikt kogo znam, kto studiował na tej uczelni nie powiedział nigdy złego słowa! Polecam serdecznie i pozdrawiam całe IJO.
    1/30/19
  • Emilia

    Jakie należy zdać przedmioty na maturze aby dostać się na studia w nowym Sączu na kierunku ratownictwo medyczne ??
    12/19/18
  • Micky

    Nie polecam Instytutu Pedagogicznego
    10/11/18
  • Wiktor

    Jak oceniacie stopień trudności kierunku Transport i Logistyka w wersji zaocznej (studia niestacjonarne). Czy zajęcia są tylko w soboty i niedziele czy także w piatki? Ktoś może pracował i studiował jednocześnie i może napisać, jak to się sprawdzało u niego? Czy praca która obecnie wykonuję w firmie transportowej będzie zaliczona jako praktyka zawodowa?
    9/19/18
  • lingwistyka dla biznesu

    Kto studiuje kierunek Lingwistyka dla biznesu i mógłby się wypowiedzieć na ten temat? W jakim stopniu należy znać język wiodący? Jak to jest weryfikowane, poprzez maturę rozszerzoną i jej wynik tylko? Czy jako drugi język jest tylko niemiecki i rosyjski? Czy jest szansa na lektorat dodatkowy z języka hiszpańskiego? A jeśli nie, to w Sączy znajdę prywatnie lekcje hiszpańskiego?
    9/17/18
  • do "HEJKERA" od Administracji portalu

    Ostatni Twój wpis został zarchiwizowany, Twoje IP wraz z portami wejścia, logami, itd. przekazane odpowiednim organom w celu wyjaśnienia sprawy o naruszenie dóbr osobistych.
    9/6/18
  • gruu

    Klimatyczna Uczelnia, przyjaźni Wykładowcy, super Studenci, fajne Życie - ja polecam.
    8/31/18
  • Adam

    Potwierdzam, w 70% komentarze pisałem ja. Nakręcają one spiralę nienawiści o jakiej nie miałem pojęcia. Jest mi z tego powodu potwornie wstyd ponieważ nie miałem takiego celu. Z publicznej krytyki PWSZ zrobił się rzeczywiście typowy hejt. Nie będę już nic pisać ani dodawać. Przepraszam.
    7/25/18
  • Administrator serwisu

    Ostrzeżenie dla użytkownika nr IP o końcówce .163 - proszę się nie podszywać pod różne osoby (nicki). Z poziomu panelu administracyjnego jak na dłoni widać, że komentarze należą do tego samego użytkownika. Dodam, że na prośbę policji, sądu, prokuratury przekażemy wszystkie niezbędne informacje, co bez problemu pozwoli na identyfikację Pana / Pani osoby.
    7/25/18
  • Dyrektor IJO do hejtera

    Panie hejterze... to nie ja i nie Wykładowy piszą posty obronne, ale Absolwenci z własnej woli... proszę myśleć co Pan/i ;) chce... Piszę tutaj pierwszy i ostatni raz... wklejam swój post z mojego facebooka, który napisałam tydzień temu, po Pana/i kłamliwych komentarzach... może Pan/i nadal zaklinać rzeczywistość... a mój profil przecież Pan/i zna ... cytuję jednak dla innych Monika Madej-Cetnarowska 18 lipca o 14:46 · Drodzy Absolwenci i Studenci, zwracam się do Was z prośbą o wsparcie w walce z HEJTEM, który od dłuższego czasu dotyka nasz Instytut, Wykładowców, Sekretarki, a także cały PWSZ. Mocno wierzę w to, że to nie Wy zamieszczacie te oszczercze wpisy. Mam również świadomość, iż nie jesteśmy miejscem doskonałym, ale wiem też, iż moi wykładowcy robią wszystko, aby Instytut Języków Obcych był miejscem, z którego wyniesiecie wiedzę i wartości. Wiem, że to nie Wy piszecie, bo kiedyś ja osobiście doświadczyłam ataku od rzekomych "studentów", "absolwentów" i "kandydatów"... na początku lekko się tym przejęłam... i dzięki swojemu dziecku, które wczytało się we wpisy, skierowałam sprawę na policję.... dziękuję mu za słowa: "mama nie rycz, to nie pisze żaden student, młodym się nie chce pisać takich głupot... to pisze Twój pracownik"... Okazało się, że miał rację... po jakimś czasie otrzymałam powiadomienie z prokuratury w Gorlicach, a autorem hejtu okazał się pracownik... (obecnie były... paradoks polega na tym, że jeden z najbardziej przeze mnie docenianych pracowników... no cóż... jak się to mówi... życie... wpisy na mój temat są na portalu do dzisiaj, bo postanowiłam, że mi nie przeszkadzają, a kto mnie zna i tak wie jaka jestem). Piszę o tym, bo jestem pewna, że obecnie jest podobnie.... ludzie są chorzy... zawistni... myślę, że konkurencja również nie śpi ;) Potem pojawiały się kolejne wpisy... zwłaszcza po urodzeniu synka i kiedy byłam na urlopie macierzyńskim.... żebym nie wracała, zajęła się wychowaniem dziecka, co ja robiłam na studiach skoro zaszłam w ciążę itd. ... chamstwo pełną "gębą"... (te wpisy zostały usunięte na prośbę prawników Uczelni) oskarżenia o to, że każdy pozytywny wpis jest mojego autorstwa ... (KŁAMSTWO!!!!) itd.... mało tego...hejter-wielbiciel do mnie napisał :D na priv, szkalując między innymi moich wykładowców... wróciłam do IJO, przed akredytacją... hejter się tym bardziej zdenerwował... Akredytacja wypadła bardzo dobrze.... zaczął się atak skomasowany już nie na mnie... bo chyba do niego doszło, że mnie już to "nie rusza".... zaczął wypisywać na wykładowców, sekretarki, a teraz już na całą Uczelnię... Oznajmiam wszystkim, iż nigdy w życiu nie pisałam niczego na żadnym portalu... moi Wykładowcy również...chociaż chcieli reagować... dostali zakaz.... żeby nie być oskarżonym, że bronią sami siebie... Hejterze... to nie ja piszę... to nie Wykładowcy... pobieżna analiza psychologiczna (a poszłabym dalej w kierunku wykrycia rysu psychopatycznego ;) wskazuje, że sam sobie piszesz z różnych IP i nicków te wpisy.... ja stawiam temu granicę... Drodzy ABSOLWENCI I STUDENCI, jeśli macie ochotę obrońcie nas trochę... wiem... że są w gronie Wykładowców osoby, które bardzo cenicie... Ci ludzie nie zasłużyli sobie na szkalowanie ich... a jeśli jest coś, co Was boli również do nas piszcie.... jako Absolwenci nie musicie się bać... nie jesteśmy idealni... ja też nie jestem idealna... ale wiecie też, że wspieram Was ile mogę... jeśli czegoś w pędzie życia nie zauważę lub pominę... przepraszam... :D każdy jest tylko człowiekiem.... a do Hejtera jedno zdanie.... masz człowieku taką odwagę, podpisz się.... oskarżasz mnie, pracowników o to, że sami siebie bronimy.... jesteś w błędzie... ja mam odwagę się podpisać, moi ludzie również.... zarzucasz nam przedszkole, a sam co prezentujesz??? Atakuj mocniej jeśli chcesz, ale niech wszyscy wiedzą jaka jest historia Twojego ataku ;) Skomasowana akcja przeciwko PWSZ? Za dobrze się Uczelnia rozwija??? Nie pada??? Jaka szkoda.... Ktoś ma na Nią ochotę??? Ktoś chce zniszczyć IJO? Pytań jest wiele... mądry szybko znajdzie odpowiedź ... Poniżej zamieszczam linki .... https://opinieouczelniach.pl/…/panstwowa-wyzsza-szkola-zawo… http://www.otouczelnie.pl/…/Instytut-Jezykow-Obcych-PWSZ-w-…
    7/25/18
  • aga92

    Studiowałam język angielski z językiem rosyjskim na PWSZ w Nowym Sączu i jestem mega zadowolona z tej uczelni. Po pierwsze, studenci otrzymują bardziej indywidualne podejście ze względu na fakt, że uczelnia jest mniejsza w porównaniu np. z tymi krakowskimi. Ucząc się języka obcego jest to bardzo ważne. Po drugie, wykładowcy są bardzo dobrze wykwalifikowani i mają duże doświadczenie, z którym się chętnie dzielą. Wielu wykładowców wykłada też na UJ i innych uczelniach w Krakowie. Co więcej, Koło Naukowe, które działa na uczelni daje możliwość zdobycia cennego doświadczenia i spotkania studentów innych narodowości w trakcie organizowanych przez Koło międzynarodowych konferencji. Oczywiście nie wszyscy są idealni i doświadczyłam też parę stresujących chwil spowodowanych przez wykładowców i ich wymagań, które nie zawsze rozumiałam. Nie mniej jednak do takich samych sytuacji może dochodzić na innych uczelniach, ponieważ nie da się zadowolić wszystkich. Sama, pracując jako English Teacher w angielskiej szkole gimnazjalnej nie mam tych „super powers”, żeby zadowolić każdego ucznia. Ogólnie mówiąc, uczelnia ta przygotowała mnie bardzo dobrze do studiów magisterskich, które ukończyłam na jednej z lepszych uczelni angielskich w Londynie. Z łatwością potem też dostałam pracę w wyżej wspomnianej szkole gimnazjalnej. Także nie ma znaczenia czy studiujecie w małej mieścinie czy w dużym mieście jak Kraków/Warszawa. Dalej możecie studiować na zagranicznych uczelniach. Skończyłam te studia z wyróżnieniem, a języka angielskiego nauczyłam się tylko i wyłącznie na PWSZ nigdy wcześniej nie wyjeżdżając za granicę. Byłam świetnie przygotowana i nie miałam żadnych trudności z trochę różniącym się systemem nauczania na tutejszych (angielskich) uczelniach. Kolejne studia zaczynam we wrześniu i wiem, że dzięki studiom licencjackim ukończę je z sukcesem i będzie mi po prostu łatwiej. Jestem mega wdzięczna uczelni i wykładowcom i życzę uczelni samych sukcesów. Serdecznie pozdrawiam.
    7/22/18
  • Aleksandra

    Studiowałam na IJO. Bywało różnie. Wykładowcy byli wymagający, trzeba było się uczyć, żeby skończyć te studia. Większość studentów narzekała i narzeka na swoje studia - nie tylko w Nowym Sączu. Mam porównanie z krakowską uczelnią i wspominam IJO mile. Może nie jest to wypromowana uczelnia, może kojarzyć się źle wielu ludziom, bo to uczelnia z Nowego Sącza, a nie Krakowa. Mimo wszystko poziom jest wysoki. Dużo się tam nauczyłam i za to jestem wdzięczna. Nie zmarnowałam tych 3 lat.
    7/22/18
  • Olena Dunikowska

    Instytut Języków Obcych to moja uczelnia, którą ukończyłam w roku 2013... Nigdy później nie spotkałam się z taką otwartością, życzliwością oraz profesjonalizmem!!! Wykładowcy, uczący w IJO - to nie tylko wybitni specjaliści, ale przede wszystkim ludzie okazujacy miłość językowi, kulturze i młodym studentom, którzy chcą wynieść jak najwięcej wiedzy i przede wszystkim nauczyć się biegle języka!!! To ludzie, którzy zachęcają, pomagają i dodają motywacji do nauki!!! Polecam z całego serca!
    7/21/18
  • Izabela Natalia

    Polecam IJO PWSZ w Nowym Sączu. Studiowałam tam filologię angielską z j. rosyjskim ibaaardzo miło wspominam ten czas. Na prawdę panuje tam miła atmosfera. Porównując zajęcia prowadzone na UJ w Krakowie ( ukończyłam tam studia magisterskie) a te w IJO to ja nie dostrzegam żadnych różnic. IJO nie odbiega poziomem. A jak widzę czyjś komentarz typu komentarz Pani Eli, że Pani z gramatyki opisowej ich "ulewa"... Trochę pokory i więcej uwagi na zajęciach to na pewno zaliczycie :) I na pewno na dobre Wam to wyjdzie. Jest pewien pułap , od którego jest zaliczenie i liczb się nie oszuka ;) wiadomo, ze czasami jest ciężej i wydaje sie, ze to koniec świata- ale uwierzcie -wszystko jest do przejścia. Cieszcie się tym, że macie możliwość studiowania takich kierunków stacjonarnie w swoim regionie bo większość z Was (nas) nie była by w stanie studiować dziennie dalej. I nie mówię tego z przekąsem tylko z dobrą radą. To nauka nauczania języka/tłumaczenia, przy których te trzy lata spedzone na uczelni 5 dni w tygodniu później bardzo owocują. Pozdrawiam i życzę mniej zawiści na co dzień.
    7/20/18
  • Sebastian

    Te wszystkie pozytywne komentarze na temat IJO pisze sama pani dyrektor i pracownicy szkoda słów...wstyd
    7/20/18
  • Piotr Tokarz

    Panie -dobre!- raczej nie ma Pan rozumu, bo pisała to osoba 26 letnia :) Jestem absolwentem Instytutu Języków Obcych :) A tak apropo! Zawsze kieruję się w życiu... sercem :)
    7/19/18
  • ŁW

    Podięcie decyzji studiowania w IJO było najlepszą decyzją którą podjąłem w życiu,wykładowcy bardzo kompetentni,bardzo dużo się nauczyłem,i napewno ten etap w życiu będę wspominał bardzo dobrze. Według mnie to bardzo dobra uczelnia i proszę nie dać się zwodzić manipulacji!!!
    7/19/18
  • WW

    Nie rozumiem hejtu na IJO, jako absolwent nie dam złego słowa powiedzieć na tą uczelnię , ponieważ wszystko spełniało swoje standardy, wykładowcy na najlepszym poziomie wykonują swoją prace z pasią i zaangażowaniem
    7/19/18
  • Do

    @dobre! - potwierdził właśnie, że te całe złe opnie, ten hejt nie są obiektywne i to atak personalny!
    7/19/18
  • Filologia angielska 2015-2018

    Do: dobre!. Proszę? Mam 22 lata. Jest coś w tym złego że tak się wyrażam? Napisałam tylko swoją opinię. A co nie można? 50 paru letnia? Haha też mi coś. To że mam tyle lat nie znaczy że będę używać samych kolokwializmów.
    7/19/18
  • Dominika Twaróg

    Uczelnia i wykładowcy, którzy wymagają bardzo dużo od studentów, ale i od siebie. Wykładowcy odznaczają się ogromną wiedzą i zawsze służą pomocą. A Pani Dyrektor IJO to osoba, która dba o swoich studentów i potrafi ich motywować do działania. Na PWSZ mogłam rozwijać swoje umiejętności i wiedzę. To właśnie dzięki PWSZ miałam okazję wyjechać na 2 miesięczną praktykę w ramach programu Erasmus + i pracować w prestiżowej szkole językowej LAL w Londynie. To było niesamowite doświadczenie! Jestem bardzo wdzięczna, że w ramach Sądeckiego Uniwersytetu III Wieku mogłam sprawdzić się w roli lektora języka angielskiego. Usłyszeć od swoich słuchaczy, czy będzie Pani jeszcze w następnym roku prowadzić zajęcia to ogromna radość i wielka duma. To właśnie dzięki PWSZ odkryłam, że chcę być nauczycielem. Polecam wszystkim maturzystom, którzy chcą rozwijać swoje językowe pasje.
    7/19/18
  • Paulina

    Cześć! Studiowałam na inst.pedagogicznym i języków obcych. Świetna atmosfera, choć byli wykładowcy których się "bałam" ale na każdej uczelni tacy wykładowcy są. Zwłaszcza że ci wykładowcy którzy są w Sączu wykładają też w Krakowie dlatego sądzę że PWSZ w Nowym Saczu to uczelnia godna polecenia. Studenci że starszych roczników baaardzo pomagają ;)
    7/19/18
  • Filologia angielska 2015-2018

    Jestem tegoroczną absolwentką IJO i muszę powiedzieć że poziom kształcenia jest wysoki. Wyższy niż przypuszczałam trzy lata temu wybierając tę uczelnię. Zajęcia są prowadzone w języku angielskim ( mówię o moim kierunku) i na początku ciężko się przyzwyczaić ale potem już jakoś leci ;) Jak nie znasz dobrze języka angielskiego to nie masz co się tam pokazywać. Te studia nie nauczą cię angielskiego od podstaw tylko rozwiną i udoskonalą wiedzę jaką posiadasz. Uczelnia posiada dużo plusów jak np. dobra lokalizacja, kabiny do tłumaczeń symultanicznych, zajęcia z native speekerem ( niestety nie było ich zbyt wiele a szkoda bo to były moje ulubione zajęcia ), nauczyciele są dość mili, wyrozumiali ( chociaż zdarzały się pojedyncze wyjątki ale w każdej szkole tak jest) często dużo od nas wymagali ale wiedziałam że to dla naszego dobra. Idziemy na studia po to by się czegoś nauczyć a nie przesiedzieć parę lat na tyłku użalając się że jest za trudno i że to wina programu nauczania i nauczycieli że nie dajemy sobie rady. Ogólnie uważam że prawie cała dzisiejsza młodzież myśli że wszystko im się z góry należy ale naprawdę nic nam się nie należy. Na wszystko musimy sobie zapracować. A jeżeli chodzi o atmosferę w szkole... atmosferę tworzą nie tylko nauczyciele ale przede wszystkim studenci. Nie rozumiem dlaczego ktoś pisze że atmosfera w szkole jest kiepska. Jak trafiłeś/ łaś na klasę w której studenci są nienormalni to wiadomo że atmosfera nie będzie fajna. Co do tego mają nauczyciele i ogólnie szkoła? W Krakowie czy tam na innych uczelniach też traficie na studentów przez których może wam się odechcieć studiować. Ludzie, jesteśmy dorośli, nauczyciele tu już nie są wychowawcami którzy odpowiadają za stan naszego zdrowia psychicznego. Mają nam tylko przekazać wiedzę i tyle. W moim przypadku klasa była dość spoko, wiadomo czasami zdarzały się pewne niesnaski ale cóż to jest życie, nie zawsze będzie malinowo. W przyszłym roku wybieram się do Krakowa na studia 2 stopnia i wtedy dopiero będę miała porównanie. A tak na koniec to szczerze mogę powiedzieć że naprawdę dużo wyniosłam z tej uczelni, mam mnóstwo miłych wspomnień, i mogę z ręką na sercu polecić ją innym. Pozdrawiam kadrę nauczycielską wraz z zawsze miłą i uśmiechniętą dyrektorką i dziękuję za trzy bardzo owocne spędzone lata. :D
    7/18/18
  • STOP HEJTOWI i MOWIE NIENAWIŚCI!

    STOP HEJTOWI i MOWIE NIENAWIŚCI! PWSZ w Nowym Sączu to dobra uczelnia, kto ją skończył ten wie!
    7/18/18
  • podłe

    To faktycznie wyglądana na podły atak na PWSZ, w głowie się nie mieści! Piszą tu kompletną nieprawdę o naszej uczelni! Przecież to jest szkalowanie! O"kompetencji" krytykujących świadczy choćby fakt, że przecież na PWSZ nie ma Dziekanatów!
    7/18/18
  • Mada cekolada

    Gorąco polecam IJO PWSZ w Nowym Sączu. Wykładowcy odwalaja kawał dobrej roboty próbując wpoic studentom ogromną dawkę wiedzy. Przede wszystkim jednak panuje tam niesamowita atmosfera, a dyrektorka instytutu znajdzie czas by porozmawiać,A nawet i pomoc każdemu, kto tego potrzebuje. Bardzo za to dziękuję! To były dobre 3 lata
    7/18/18
  • AK

    Polecam uczelnie. Wykładowcy z zaangażowaniem podchodzący do studentów
    7/18/18
  • Piotr Tokarz

    Każdemu niezdecydowanemu, chcącemu uczyć się języków obcych na najwyższym poziomie zapraszam do Instytutu Języków Obcych! To moja uczelnia, w której zostawiłem część siebie, swojej wrażliwości i serca! Wszystko po to, aby opuszczając progi tej uczelni - móc cieszyć się z rezultatów jakie dały mi te studia, wspaniali wykładowcy oraz warunki, którymi może poszczycić się IJO! Zapraszam wszystkich maturzystów!!! Języki obce dają wspaniale możliwości w świecie, przybliżają do marzeń nawet tych nierealnych, dają możliwość swobodnego podróżowania z uśmiechem na twarzy :D
    7/18/18
  • Abso

    Jako absolwent IJO gorąco polecam. Czasami bywało ciężko, ale bez ciezkiej pracy nie ma efektów. Zawsze mogłem liczyc na pomoc Pani dyrektor jak i również wielu wykładowców, którzy naprawdę oddają się swojej pracy. IJO na pierwszy rzut oka wyglada niepozornie, ale przecież liczy sie to co wewnątrz ;)
    7/18/18
  • Kaja

    Takiej Dyrektor jaką ma Instytut Językowy PWSZ życzę wszystkim uczelniom w Polsce. Zawsze pomocna, sprawiedliwa i życzliwa. To jest po pierwsze. Po drugie wykładowcy bardzo ambitni przede wszystkim wymagają od siebie i podnoszą swoje kwalifikację po to, aby studenci mogli poszczycić się świetnym przygotowaniem do przyszłego zawodu. Zawsze dodatkowo tłumaczą jeśli coś wydaje się nie jasne. Zajęcia ciekawe. Poziom z roku na rok coraz wyższy i powoli może konkurować z krakowskimi uczelniami. Naprawdę polecam.
    7/18/18
  • Magdalena

    Jak tak można ? Osoba hejtująca jak widać nie ma nic mądrzejszego do robienia w swoim życiu i próbuje się dowartościować na czyimś nieszczęściu.. Pani Dyrektor jest człowiekiem Aniołem zawsze to mówiłam i będę powtarzać ! Poziom uczelni jest jak najbardziej na wysokim poziomie ! Te wszystkie negatywne komentarze chyba pisała osoba która sobie nie mogła poradzić na studiach .. Panie w sekretariacie pomocne w razie jakichkolwiek braków w dokumentacji zawsze do mnie dzwoniły :) W czasie studiów było cieżko tylko z tego względu ze był wysoki poziom nauczania mimo ciąży na 2 roku dałam radę a profesorzy i profesorki byli wyrozumiali :) GORĄCO POLECAM
    7/18/18
  • Weronika

    Z całego serca polecam ! Cudowni wykładowcy, którzy podchodzą do studenta jak do człowieka,z uczelni można wynieść nie tylko ogromną wiedzę merytoryczna, ale i życiową. Niesamowita Pani dyrektor, która zawsze stoi murem za studentami. Ta uczelnia kształtuje samodzielne myślenia i patrzenie na świat z własnej perspektywy, nie daje utartych schematów, ale pozwala się rozwijać j iść wlasna droga nie zapominając przy tym o myśleniu . Nie mogłabym powiedzieć złego słowa, to, że od czasu do czasu zdarzy się, że coś nie gra, nie ma na dłuższa metę większego znaczenia, bo nie odgrywa nigdy istotnej roli, a zdarza się nawet tym najlepszym. Jeszcze raz bardzo polecam, szczególnie IJO i pozdrawiam wszytskich wykładowców i dyrekcję :)
    7/18/18
  • Absolwentka

    Dziwią mnie te negatywne komentarze... Wiadomo, że na każdej Uczelni można spotkać lepszych i gorszych Wykładowców, ale bez przesady....miałam przyjemność studiować na IJO i w Instytucie Pedagogicznym. Bardzo mili i pomocni Wykładowcy, poziom naprawdę dobry. Zgrzeszyłabym gdybym zostawiła negatywny komentarz. Szczerze polecam tą PWSZ. :)
    7/18/18
  • Ann

    Błagam nie porównujcie WSB do PWSZ, bo WSB się nie umywa. Tam zrobisz studia za kasę. Znajomy tam studiuje i mówił, że egzaminy miał przez internet; siedzieli w parę osób i razem odpowiadali na pytania ×facepalm×. Oczywiście nie wszystko na PWSZ jest cudowne, ale jest sporo wykładowców, którzy pracują z sercem. Co prawda niektórzy się nie nadają, ale tak jest wszędzie.
    7/18/18
  • Karolina

    Swój okres studiów na IJO wspominam pozytywnie. Wykładowcy zawsze pomocni, atmosfera super. Trzeba popytać na spotted pwsz starszych studentów i absolwentów onuczelni a nie czytać opinie anonimowych osób, którzy z IJO nie maja nic wspólnego :)
    7/18/18
  • Absolwent IJO

    Mia opinia jest taka: nigdzie więcej nie nauczyłem się jak na IJO. Poziom rzekomo niski, a z egzaminem na UJ jakoś problemu nie miałem, gdzie ponad 350 osób odpadło. Jedyny minus "mojej epoki" jest taki, że 1-2 wykładowców miało raczej licealne podejście do studentów. Miało być tak jak na wykładzie i zero własnego myślenia. Podsumowując, nie wiem jak dziś, ale ja wspominam pozytywnie.
    7/18/18
  • Ania

    Gorąco polecam! Wykładowcy - jak wszędzie, jeden tłumaczy, lepiej inny gorzej, ale zawsze można podejść na konsultacje i porozmawiać, dopytać. Wystarczy chcieć. To samo z nauką, jak ktoś nie ma chęci to tak zwaną łopatą mu nie nakłada do głowy ☺ PWSZ dla mnie jak najbardziej na plus
    7/18/18
  • AbsolwentkaIKFfizjo

    Na plus wykładowcy z Krk, jednak nie ma co ukrywać, że traktują tutaj studentów jak ograniczonych, są niesamowicie pobłażliwie porównując do krakowskich uczelni. Jak chodzi o zaplecze techniczne to wszystko jest super, jednak tylko Dyrektor namawia do korzystania z niego. W sekretariacie zazwyczaj jeden wielki sajgon, odpowiedzią na trudniejsze pytanie jest "przyjdź jutro to się dowiesz". Plan zajęć tak dramatycznie ustalony, że przez 1/3 semestru nie wiadomo co gdzie i jak zwłaszcza jak chodzi o zajęcia kliniczne. Kwestia nauki a raczej jej brak. Jedynym sposobem na przedwczesne zakończenie studiowania jest notoryczne opuszczanie zajęć, chociaż ITS można dostać 'prywatnie'. Kolosy, egzaminy można poprawiać do skutku, chociaż z reguły nie ma takiej potrzeby, bo wystarczy sterta ściąg a pilnujący i tak przymknie na to oko, przez co spora liczba studentów ma braki w podstawowej wiedzy po 3 latach, co udowadniają nawet w trakcie praktyk. Zdecydowanie powinni zmodyfikować kwestie naboru i w ten sposób podnieść nieco poziom, na chwile obecną przyjmą każdego kto zdał mature. Ogólnie idealne miejsce dla osoby, która po prostu chce ukończyć studia. Aby ukończyć je z jakąś sensowną wiedzą potrzeba własnej inicjatywy.
    7/17/18
  • Mściwy

    Ja się przenoszę po pierwszym roku do innej sądeckiej uczelni! Wielki potencjał szkoły ale fakt do dziekanatu nie należy się zbliżać bez zbroi i Krakowskiego smoka. Poziom jest no cóż... jak można popatrzyć na dno od drugiej strony to chyba byłoby to w tej okolicy. Jedyne co pozytywne to że za darmo chodź, tak jak pisałem przenoszę się z znajomą na inną sądecką uczelnie i mają stypendium wiec nie dość że nie płace to zawsze coś zostanie.
    7/16/18
  • Mamma mia

    Ja moj pobyt w PWSZ wspominam jako droge przez meke, dobrze ze to tylko 3 lata byly... miasto ladne, sama szkola tez ale traktowanie studenta dramat. Poziom kady (na IJO) to komedia, chyba lokalni nauczyciele z liceów załapali się na etaty bo to co reprezentuje ta szkola to takie dluzsze, gorsze i ciezsze liceum. Nie polecam.
    7/10/18
  • Doskonale

    No dzięki @Wszystko w temacie - w PWSZ jest akurat bardzo liczna kadra uniwersytecka, zatrudnienie profesorów stale rośnie ze względów na nowe kierunki, szczególnie studiów magisterskich ale zupełnie o to tu chodzi. Uczelnia powinna mieć w przyszłości własną kadrę i to powinien być kierunek jej rozwoju.
    7/6/18
  • NJ

    Fajna uczelnia moja opinia jest pozytywna, ciekawe zajęcia, dużo praktyki. Jak ktoś mówi o złej atmosferze to chyba nie chodził do naszego PWSZ! Ludzie pytajcie starszych kolegów co naprawdę skończyli tą uczelnie a nie czytajcie fajkowe komentarze! Absolwent prawdę Ci powie!
    7/5/18
  • Opinia o IJO

    Magisterskie uzupełniające skończyłam w tym roku na UŚ w Katowicach w trybie dziennym ale, z tego co wiem, to każda uczelnia wyższa prowadzi taki nabór. Kontaktowałam się z wieloma ludźmi z innych uczelni i wiem, że na PWSZ wymaga się niejednokrotnie więcej niż na niejednym szanowanym uniwerku. Nie ma co, tam trzeba się przykładać od pierwszego dnia ale jeśli ktoś jest systematyczny to nie ma problemu, przejdzie tę szkołę. Fakt, nikt się tam ze studentami nie patyczkuje ale na innych uczelniach lepiej nie jest. Tam się po prostu trzeba uczyć. Dziwią mnie komentarze, że wykładowcy poniżają ludzi bo kiedy ja tam byłam nic takiego nie miało miejsca ale byc może ktoś ma inne doświadczenia, kłócić się nie zamierzam. Jedno wiem napewno, moja znajomość języka bardzo zyskała w tej szkole i miło ją wspominam. Przed wybraniem jej radziłabym się dobrze zastanowić bo ona jest naprawdę ciężka. Jest duzo kolosów, egzaminy są ciężkie, zwłaszcza praktyczny w czerwcu. To jest postrach. Jeśli się go obleje to poprawka we wrześniu a jak to się nie powiedzie to powtarza się rok i za to się już płaci. Z tego co wiem, to po moim wyjściu w 2015 jeszcze bardziej wyśrubowali poziom i są tam wykładowcy, którzy twierdzą, że wolą człowieka uwalić i nie dac mu zaliczenia w pierwszym terminie, zeby sie jeszce douczył. Takie postępowanie powoduje wielką presję i stres i wielu ludzi nie wytrzymuje psychicznie, sama miałam koleżankę, która zrezygnowała bo miała już dość. To musi być Twoja osobista decyzja. Nie czuję się upoważniona, żeby cokolwiek doradzać. Nie chcę, żeby mnie ktoś potem przeklinał ;-) Jest ciężko.
    7/5/18
  • Ola

    Studiowałam w NS przez rok. Teraz jestem już po studiach. Było bardzo ciężko, to szkoła, w której nie można się obijać, bo wylecisz bardzo szybko. Niestety atmosfera tam jest ciężka i nieprzyjemna, to chamska szkoła. Miasto jest ładne, ale niewiele tam się dzieje. Poza tym istnieje głupi rodzaj rywalizacji między Niepubliczną Szkołą Biznesu a PWSZ - tamci uważają się za lepszych, a że mają nieporównanie mniej nauki, to imprezują bez przerwy:) Życze Ci szczerze, żebyś mogła studiować na jakiejs normalnej uczelni, bo mimo naprawde wywindowanego poziomu, to jest beznadziejna szkoła. Pozdrawiam cieplutko:))
    7/5/18
  • Dietetyka

    Czesc-pytanie skierowane do Absolwentow PWSZ,co myslicie o kierunku dietetyka ? Sądzicie ze bedzie to trudny kierunek i warto isc na niego ?
    7/4/18
  • Ekonomia

    Ludziska powiedzcie mi na ekonomii da sie jakos przebrnac bez szczegolowej znajomosci matmy ? Zalezy mi tylko na zdobyciu licencjata wiec myslicie ze jest sens sie pchac na ekonomie, czy lepiej znalezc cos latwiejszego?
    7/4/18
  • resocjalizacja

    Była spoko kierunkiem, wszystko szło gładko zaliczyć i bez problemów, Plan zajęć bez większych dziur, ludzie ok - zawsze było z kim na piwo iść :) ALe sam instytut ciężki w obejściu. Niby pedagogika a w szkołach pracować nie mogłeś o czym nikt wcześniej nie informował. Brak uprawnień. Wykładowcy też raczej opryskliwi niż fajni, dobrze że grupa nadrabiała klimatem :) no ale nie wszystko można mieć.
    7/4/18
  • Lovek

    Hej, mozecie powiedziec jak wyglada tutaj resocjalizacja ? czy spoko wykładowcy,uczelnia, plan zajęć?
    7/4/18
  • Jest fajnie

    Dzięki za info, że tu o nas piszą. Ogólnie jest spoko ale wymagania są i uczyć się trzeba. Zajęcia generalnie ok, poza naprawdę rzadkimi przypadkami. Co do IKF basen naprawdę jest udogodnieniem bo pływasz ile razy chcesz - nawet codziennie. Jedyny minus to, że uczelnia nie ma jednego dużego kompleksu budynków w jednym miejscu wiec średnio poza akademikiem z integracją pomiędzy ludźmi z różnych instytutów!
    7/4/18
  • Taka prawda

    Ciekawa uczelnia jeśli się wie czego szukać. Na pewno warto interesować się Instytutem Zdrowia, Instytutem Technicznym, Instytutem Kultury Fizycznej oraz Instytutem Ekonomicznym. Jeśli natomiast naszym marzeniem jest studiować filologię bądź pedagogikę jakiegokolwiek rodzaju lepiej rozglądnąć się za czymś... lepszym.
    7/4/18
  • :D

    Ile razy jeszcze powtórzycie zwrot "baza sportowa" :D? Ile razy mamy czytać zdania typu nie dyskutuj bo nawet nie wiesz z kim rozmawiasz :D? Przecież te komentarze pisze jedna i ta sama osoba w kółko!
    7/4/18
  • Poniżej

    Ten wątek staje się powoli znany :) nie dajmy się zwariować ze skrajności w skrajność. Dobrze że w naszym mieście można studiować to co się lubi ale nie ma co robić też zagłębia akademickiego z kotliny sądeckiej. Na pewno na standardy lokalne uczelnia typu PWSZ daje dużo i ten cały hejt oraz porównywanie do Krakowa (zwłaszcza w kontekście kadry) jest nieuzasadniony.
    7/4/18
  • Absolwentka

    Ja mogę wypowiedzieć się na temat instytutu pedagogiki. Bardzo miło wspominam czas spędzony podczas studiów, bardzo dobre warunki do rozwoju, ja osobiście trafiłam na świetną i wykwalifikowaną kadrę, poznałam różne mozliwosci późniejszego zatrudnienia a podczas zajęć i praktyk uświadomiłam sobie że jest to moje powołanie ale jednocześnie trudna i wymagająca praca. Dużą zaletą jest także możliwość bezpłatnego korzystania z zaplecza sportowego, które jest świetnie zaopatrzone i zadbane.
    7/4/18
  • @0000

    I jeszcze jedno, jeśli ktoś broni uczciwie uczelni to jest w Twojej opinii zabawne ale jeśli Ty Szanowny Forowiczu piszesz to jest zapewne: poważne, naukowe, przemyślane, cele, oparte na naukowych dowodach, itd. Czyli zdecydowana większość społeczności akademickiej, studenci, absolwenci, pracownicy administracji, kadra naukowa, w tym uznani na świecie profesorowie tytularni, czasem posiadający kilka tytułów Doctor'a honoris causa (a są tacy na PWSZ w Nowym Sączu) się mylą, że mają dobrą opinię o swojej uczelni i wszyscy są w błędzie. Witać tylko krytyka jest słuszna. Miłego dnia
    7/4/18
  • @0000

    Drogi/ Droga @0000 niszczenie ego innych ludzi i ich dobrego imienia oraz naruszanie dóbr osobistych nie jest eleganckie i wystawia słabe świadectwo nie niszczonemu a niszczącemu! Nikt nie podbija własnego ego ale porostu broni swojego dobrego imienia, chyba ludzie mają prawo wyrazić swoją opinię nawet jeśli jest pozytywna.
    7/4/18
  • Absolwentka

    Każdy rozpoczynając swoją przygodę pod tytułem studia zastanawia się jak to wygląda i określa pewne wymagania. Jednakże, jak każdy logicznie myślący człowiek zauważy, nie zawsze dostajemy to czego chcemy. Co nie znaczy, że lata studiów na PWSZ-ie należy uznawać za stratę czasu. Zdobyłam tytuł magistra i bardzo się z tego cieszę. Mam też pewne porównanie co do innych uczelni ponieważ studiowałam także na UJ. Jednakże zdecydowanie milej wspominam lata studiowania w Nowym Sączu. Kadra nauczycielska jest bardzo zróżnicowana. Trafiamy na nauczycieli i wykładowców bardziej ambitnych, którzy potrafią przekazywać wiedzę oraz na takich, którzy powinni się zastanowić nad zmianą zawodu lub nastawienia. Podobnie sytuacja wygląda z kierunkami i specjalnościami. Jedne są lepsze, inne gorsze. Jeżeli osoba rozpoczynając studia mysli, iż zaraz po jej zakończeniu pracodawcy będą się do nich ustawiać w kolejce, to jest w błędzie. Żadna uczelnia nie daje takiej gwarancji. Niestety trzeba włożyć w to trochę wysiłku. Tak samo jest też z samym procesem studiowania. Nie można liczyć na to, że przez cały okres studiów będzie się tylko uczestniczyło w imprezach i od czasu do czasu z wielką łaską zjawi się na uczelni aby trochę się "pomęczyć"na danym wykładzie. Nic nie jest podane na srebrbej tacy. Trzeba pracować, uczyć się i rozwijać. Jeżeli ktoś naprawdę bardzo czegoś chce i do tego dąży, to może to osiągnąć niezależnie od miejsca studiowania. Przyznaję, że zdarzało mi się być złą kiedy pojawiały się niedociągnięcia organizacyjne ze strony uczelni i niekiedy należałoby się zastanowić nad modyfikacją siatki godzin. Ale nigdy nie będę uważać że te 5 lat było stracone. Nie chcę tak myśleć przede wszystkim ze względu na fantastycznych ludzi, które było mi dane poznać, i którzy ubogacili moje życie w nowe doświadczenia.
    7/4/18
  • AAAaaa

    Czyli@ 0000 nawet kilka pozytywnych komentarzy Cię drażni? Pozytywów pisać nie wolno? Zarzut jaki jest postawiony można skierować również do negatywnym komentarzy - od ponad roku ten sam styl pisaniu, te same naleciałości językowe, te same nieprawdziwe, oczerniające argumenty. Ludzie zdobywają wykształcenie, korzystają ze stypendiów, cześć ma płatne praktyki w wysokości 2300 zł na miesiąc, korzystają z basenu, bazy sportowej, wyjeżdżają za granice z programu Erasmus+ i co najważniejsze KONTYNUUJĄ w PWSZ wykształcenie na studiach magisterskich bo są ZADOWOLENI! Jeśli Ci naprawdę zależy na innych ludziach i ich dobru to bardzo proszę nie szkaluj uczelni i pośrednio jej absolwentów.
    7/4/18
  • 0000

    Chciałam zauważyć zabawny fakt, że wszystkie komentarze za "obroną" uczelni dziwnym trafem zawsze pisane są w parach lub trójkami tego samego dnia, wystarczy spojrzeć na daty. Czyżby wykładowcy sami siebie bronili w komentarzach? Poza tym proszę spojrzeć na komentarze o innych uczelniach typu PWSZ nawet na tym portalu. Wszystkie zarzuty sie powtarzają praktycznke niezależnie od miasta w którym dany PWSZ sie znajduje - czyli prosty wniosek że z całym systemem jest coś nie tak. Bo jest i widać gołym okiem. Tak że proszę sobie darować komentarze budujące własne ego a nie przydatną opinię bo tu chodzi o czas innych ludzi i jego wartosc.
    7/3/18
  • Hej

    Cześć. PWSZ to fajna atmosfera, ciekawe zajęcia i darmowy dostęp do bazy sportowej. Co do nie otwierania specjalności, u nas na roku było jasno deklarowane, że jeśli nie zbierze grupa chętnych na specjalność to dla 2 osób nie będzie ona tworzona - to chyba normalne. Co do komentarzy większość ludzi po studiach nie szuka opinii o uczelniach, jeśli ktoś to robi to raczej PRZED pojęciem kształcenia! Sam się dowiedziałem o portalu dziś od kolegi, który poprosił abym wyraził uczciwą opinię o moich studiach. Większość absolwentów nie wie, że taki portal istnieje! Wiec faktycznie jeśli ktoś kto szkaluje komentarzami uczelnie to raczej nie absolwent, bo ten cieszy się że ma dyplom i go ceni oraz zabiega o prestiż zdobytego wykształcenia! Kto chciałby obiektywnie zniszczyć kilka lat swojej ciężkiej pracy twierdząc, że zdobyte wykształcenie jest nie ważne? Owszem lokalnie spotkałem się, choć bardzo rzadko, ze złośliwością ze strony nielicznych pracodawców ale teraz pracując w dużym mieście moje wykształcenie jest dobrze odbierane na rynku pracy, nikt mi nigdy nie zarzucił tego, gdzie kończyłem edukację. Co więcej słyszę, że ciekawa specjalność! Sami sobie zobaczcie jak ludzie chętnie na goldenline.pl lub linkedin.com chwalą się ukończonymi w PWSZ studiami! Chciałoby się powiedzieć swojego nie znacie a cudze chwalicie.
    7/3/18
  • Fajna uczelnia

    PWSZ jest dokładnie Uczelnią Wyższą! Parametryzacja w zakresie jednostek BADAWCZYCH nie ma tu nic do rzeczy! To tak jak by pisać, że samochód osoby nie jest samochodem bo jego dopuszczalna ładowność kamieniami jest inna niż ciężarówki! Otóż istnieją różne uczelnie, powołane do różnych zadań, tak jak różne samochody! Wartością PWSZ jest kształcenie w profilu praktycznym, mnogość kierunków i specjalności!
    7/3/18
  • Absolwencik

    Chciałbym polecić studiowanie w PWSZ w Nowym Sączu przede wszystkim ze względu na praktyczność kształcenia. Zajęcia są prowadzone przez bardzo dobrych wykładowców i praktyków, choć zdarzają Ci mniej zaangażowani. Niemniej jednak, jeśli komuś zależy na dobrym wykształceniu, czas spędzony w PWSZ nie będzie stracony. Warto także zapytać tych, którzy skończyli studia licencjackie w Nowym Sączu i robili studia drugiego stopnia (magisterkę) w Krakowie. Mają dobre porównanie i prawie zawsze wskazują na to, że w niczym studia w PWSZ pod względem jakości nie odbiegają od tych w dużych uczelniach, co więcej, w PWSZ jest bardziej indywidualne traktowanie studentów.
    7/3/18
  • najobiektywniej

    Witam, uczelnia wypuściła już prawie 21000 absolwentów i miażdżąca większość jest zadowolona z odbytych studiów, jednak nie mają oni czasu siedzieć na portalach i pisać kąśliwych komentarzy! Znana jest prawda, że jak ktoś jest zadowolony to nie mówi tego na prawo i lewo ale jak tylko, ktoś z czegoś jest niezadowolony to ciągle o tym głośno krzyczy - wystarczą 1 - 2 takie osoby aby regularnie szkalować i niszczyć dobre imię! Ci co mają zadrę z różnych powodów, regularnie piszą krytyczne komentarze. Dlaczego? No cóż: część ludzi nie skończyło studiów, inni już nie pracują, jeszcze innym przeszkadza samo istnienie PWSZ. Oczywiście, że uczelnia też nie zawsze działa idealnie ale nie ma takiej organizacji ani człowieka, który by błędów nie popełniał. Obserwując działania PWSZ od 20 lat należy obiektywnie napisać, że instytucja ta stale zabiega o swój rozwój i poszerzanie oferty kształcenia i podnoszenie poziomu edukacji i budowanie oferty dla swoich studentów. Pozdrawiam
    7/3/18
  • absolwentka

    Mnie się na pedagogice podobało i idę na SUM! Dziękuję Pani Promotor za duże wsparcie, którego mi udzieliła. Mam koleżankę na innej uczelni, która była zostawiona na seminarium sama sobie i ledwie się obroniła. Ja bardzo dobrze trafiłam i miałam dużą pomoc metodologiczną, przez co praca obroniona na 5! Było sporo pracy ale jest satysfakcja! Konsultując poziom i jakość zajęć u nas z uczelnią, na której studiowali znajomi uważam, że właśnie na PWSZ się starają. Złe opnie biorą się głównie od ludzi, którzy nie zaliczyli sesji, nie podeszli do obrony ale nie oszukujmy się, to bardzo dobrze, że studiów nie kończy 100% tych co je zaczęli.
    7/2/18
  • Pedagog

    A ja zdecydowanie polecam tu studia pedagogiczne! Naprawdę fajna atmosfera i dużo cenne wiedzy.
    7/2/18
  • Obiektywnie

    Pewnie każda uczelnia ma swoje mocne i słabe strony. Czytając cześć komentarzy odnosi się wrażenia, że to jakaś zorganizowana nagonka na sądecki PWSZ, nie mająca za wiele wspólnego z realiami. Owszem nie wszytko podczas moich studiów przebiegało pomyślnie ale zdecydowanie więcej było pozytywów! Po pierwsze akademik po remoncie, ceny bardzo przystępne, fajna atmosfera i wsparcie kolegów. Same studia w wyraźnie praktycznym profilu, choć były i przedmioty czysto teoretyczne. Dużo kół naukowych i sporo imprez studenckich (tych naukowych i tych rozrywkowych). Uczelnia pozyskała jakieś środki zewnętrzne wiec zrobiłem certyfikat Princa2 za free, dodatkowo wiele fajnych zajęć extra. Dziś młodsi mają płatne praktyki wiec nie muszą na wakacjach szorować za kasą za granice. Ja i większość z mojego roku miło będziemy wspominać, szkoda że już koniec.
    7/2/18
  • Dietetyka

    Siemka co myslicie o dietetyce? Wybiera sie ktos na ten kierunek? Absolwenci/studencie myślicie ,ze warto na to isc czy tez raczej nic po nim nie będzie?
    6/28/18
  • Resocjalizacja

    Hej,chciałem zapytac osoby ktore studiowaly resocjalizacje,czy jest ciezko na PWSZ? Zalezy mi tylko na papierku bo jak wiadomo w dzisiejszych czasach,zeby znalezc dobra prace,trzeba miec łeb na karku i żadne studia nie spowoduja,ze pracodawacy będą za nami latac. Z gory dzieki za info,pozdrawiam
    6/28/18
  • pedagogika

    Witam. Zastanawiam się nad pedagogiką wczesnoszkolną i przedszkolną właśnie w PWSZ albo na UP w Krakowie. Jest ktoś to studiuje w Sączu tą specjalizację? Chętnie poczytam opinie :)
    6/28/18
  • Popatrz zanim złożysz papiery!

    Oczywiście że oszukuje, ponieważ nie jest stricte uczelnią. Wiem że młodzi studenci tego nie mają prawa wiedzieć ale istnieje ranking uczelni oceniany przez ministerstwo, uczelnia uzyskuje ocenę A+, A, B oraz C. Poniżej przedstawiam listę z ministerstwa i konia z rzędem temu który odnajdzie na niej PWSZ Sądecki. Nie dostał żadnej oceny bo nie prowadzi badań. nie prowadzi badań bo nie ma kadry. Nie ma kadry bo nie potrzebuje jej, w swojej działalności produkuje rzesze licencjatów którzy potem trafiają na bezrobocie. Na szczęście ustawa Gowina to zmieni i ta szkółka w końcu ma szansę upaść, za brak efektów. Miasto przekazuje nowe tereny pod nikomu niepotrzebne budynki które kształcą nikomu niepotrzebnych absolwetów. taka prawda niestety i nie ma co się na nią obrażać. Uważajcie z tą szkołą, żeby się nie okazało że za dwa lata zamkną Wam wymarzony kierunek! https://prenumeruj.forumakademickie.pl/fa/2017/11/ostatnia-parametryzacja/ http://ekulczycki.pl/wp-content/uploads/2013/09/b7c5d4825176301f6e57274581c19a31.pdf
    6/23/18
  • Paweł

    Uczelnia oszukuje studentów. 1 rok instytut techniczny ,po zaliczeniu obu semestrów okazuje się że nie będzie tej specjalności na jaką aplikowałem ,gdyz grupa jest zbyt mała na otworzenie 2 specjaliści i trzeba się zdecydować na jedną .Opinie w grupie były bardzo podzielone,tak że jedna osoba przechyliła szale .Szkoda że wcześniej o tym nie było mowy ,bo albo zostanę na tej specjalności której nie lubię i będę musiał się męczyć przez jeszcze 2 lata ,albo rezygnacja ze studiów .Takie sprawy powinny być załatwione od razu ,na początku roku akademickiego ,żeby nie było wątpliwości jaką specjalność mam studiować Nie liczą się ze studentami .Po rozmowie z dyrektorem instytutu technicznego, który sprawę całkowicie zignorował mówiąc ," że lepiej studiować byle co niż nic " mam negatywną opinię o tej placowce,przecież studia to jest moja decyzja i nie można zmuszać kogoś do nauki czegoś czego nie lubi .No cóż pozostaje rezygnacja, bo szkoda czasu na tą dziecinadę,a na przyszłość radzę prowadzić rekrutację od razu na dwie specjalności i potem dopiero uwzględniać liczbę chętnych i tworzyć kierunek .
    6/20/18
  • Piguła

    Instytut Zdrowia Kończe studia pielęgniarskie na IZ z opinią,że PWSZ nie kształci na poziomie uczelni krakowskich ( bynajmniej IZ) nie zgodzę się. Wiedza teoretyczna na wysokim poziomie, żeby zdać jakikolowiek przedmiot minium 90 % , 1/2 egzaminów ustnych na które naprawdę musisz się nauczyć. Same praktyki - przeliczając przez okres 3 lat miałam z jednego przedmiotu około 80 h zajęc praktycznych i 80 praktyk zawodowych ( omijając fakt,że z interny, chirurgii i pediatrii - było znacznie więcej!) Wykładowcy różni, zależy czy się chce człowiek czegoś nauczyć czy nie. Kierunek piękny, polecam z całym sercem... Czy wybralabym jeszcze raz PWSZ ? Nie wiem... ale nie ze względu na złe przygotowanie do pracy - bo PWSZ świetnie kształci pielęgniarki! Lecz ze względu na organizację, chaos oraz nieogarnięte panie w sekretariacie - ale to spotyka się chyba na każdej uczelni :) POLECAM PIELĘGNIARSTWO PIĘKNY ZAWÓD ;)
    6/14/18
  • Gierek

    Hej, mozecie mi powiedzieć jak wygląda nauka na Ekonomii ? Ogólnie mam 22 lata , matme ostatni raz w liceum mialem (orłem też nie byłem, podstawy ogarniałem) i zastanawiam się , czy poziom jest tak wysoki, że mogę sobie nie poradzić ? Czy wybrać jakiś inny, łatwiejszy kierunek ? Z góry dzięki za pomoc
    6/13/18
  • Gosc

    Czytając poniższe komentarze, widać w niektórych z nich, kto co pisze w celach podniesienia własnego dobrego wizerunku lub zniszczenia cudzego. Prawdą jest że większość ma tytuł magistra ale też jako student, mogę powiedzieć, że w przypadku PWSZ nie koniecznie ci z tytułem doktora uczą lepiej, a ci z tytułem magistra gorzej. Zależy od osoby. Jeśli chodzi o personel, to są osoby do rany przyłóż oraz takie, co cię uwalą z uśmiechem na twarzy. Różne są przypadki. Mógłby być większy nacisk na przedmioty praktyczne zamiast na teoretyczne. Porównania z innymi uczelniami nie mam.
    6/8/18
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    5/31/18
  • ja

    Uwielbiam NS i PWSZ :-)
    5/22/18
  • prawiedr

    Oczywiście, że strona istnieje po to żeby komentować i nikt nikomu tego nie zabrania. Chciałem jedynie zwrócić uwagę na to, że często te opinie są zabarwione jakimiś przykrymi doświadczeniami. Aż zalatuje tu osobistymi rozgrywkami - jak ktoś przeczyta wszystko od początku. Czytając komentarze mam dziwne uczucie, że nie piszą ich zawsze studenci tej uczelni...bardzo wnikliwa analiza kadry i przepisów. Poza tym chciałbym zwrócić uwagę (nie obrażając swojej byłej uczelni), że PWSZ to nie UNIWERSYTET a Nowy Sącz to nie Kraków! Moim zdaniem takie porównywanie przez niektórych z góry skazane jest na porażkę...Nie sądzą Szanowni Państwo? To chyba najbardziej irytuje kogoś kto wchodzi na forum i czyta te komentarze. I ciągle mówi się o tych "zasiedzianych ludziach" i że "nie starają się o poszerzanie wiedzy"... Czy jest Pan/Pani pracownikiem lub może byłym pracownikiem PWSZ i ma przykre doświadczenia bo skąd ta wiedza na temat "zasiedzenia" i "nie starania się o poszerzanie wiedzy"? Przecież istnieje tyle możliwości, kursy online, szkolenia itp. Takich rzeczy się nie upublicznia. Ma to oznaczać, że jeżeli nie pisze DR przed im i naz to od razu nikt się nie stara? Ja mam całą listę certyfikatów i dyplomów z kursów online itd a tego nie upubliczniam bo to moja własna sprawa i rozwój. Proszę więc nie komentować nie mając dowodów. Zgodzę się, że są takie osoby, które nic nie robią - nie sądzę, że to coś dobrego...absolutnie - nie pochwalam czegoś takiego i jeżeli taki wykładowca na zajęciach nic nie robi i brzydko mówiąc "olewa" to jak najbardziej konsekwencje powinny być wyciągane. Mało kiedy się tak dzieje bo studenci raczej nie narzekają ;) łatwo dostaną zaliczenie i szybko zapominają o problemie. Wtedy kłania się własna motywacja. Wiem coś o tym bo w życiu trafiłem na kilku takich wykładowców...nie tylko mgr. Często mieli tytuł profesora i mówili o swoim życiu osobistym na zajęciach a nie o przedmiocie a warunkiem zaliczenia był zakup ich książki. Człowiek siadał więc i sam studiował dany przedmiot. Mówię to bo skoro już tak ktoś strasznie o tej "krakowskiej selekcji" mówi to takie problemy zdarzają się wszędzie...Nie ma idealnej uczelni. Jeżeli ktoś jest świadomy takiej selekcji i wie, że Nowy Sącz na CV nie będzie dobrze wyglądał bo ma zamiar w życiu być architektem czy lekarzem to oczywiście wybiera większe miasta i uczelnie. Nie oceniajmy jednak całej uczelni (w tym przypadku PWSZ) przez pryzmat kilku przykrych doświadczeń czy też wykładowców. Zawsze znajdą się czarne owce ;) ale też i białe. Co do złudnego wrażenia, że PWSZ nauczył niektórych więcej niż mgr w Krakowie to od razu odwołam się do wielu przypadków moich znajomych czy też swoich obecnych studentów. Byli w NS potem zmienili na KRK w trakcie studiów licencjackich i często byli niezadowoleni, że dużo teorii a mało praktyki. część wracała a część szukała czegoś nowego. Także moim zdaniem cała ta dyskusja to bardzo trudny temat, który w dużej mierze zależy od nas samych i tego czego my oczekujemy i chcemy. Sam widzę, prowadząc zajęcia ze studentami, że ten mój tytuł doktora nic im nie da bo oni nawet dzisiaj nie chcą z tego korzystać. Patrzą w te swoje tablety i smartfony. Bardziej zależy im na tym żeby dobrze wyglądać no i jakoś ten tytuł lic i mgr zdobyć (podkreślam, że oczywiście nie wszyscy! ale niestety większość)
    5/14/18
  • prawiedr

    Raz na jakiś czas wchodzę na to forum i sprawdzam co się tu dzieję gdyż trafiłem tutaj przypadkiem. Jak czytam niektóre komentarze to zastanawiam się czy komuś w życiu coś nie wyszło czy może jest tak bardzo nieszczęśliwy, że chce uprzykrzać życie innymi psuć im opinię. Nikt nikogo w 100% nie zadowoli. Czasy się zmieniły i studenci również. Poziom jest niski wszędzie. Nawet na wspaniałym UJ. Sami wykładowcy narzekają, że studenci co raz to słabsi i, że trzeba obniżać poziom. Studiowałem w PWSZ wiele lat temu. Podejrzewam, że dużo się od tego momentu zmieniło aczkolwiek sprawdziłem listę wykładowców i widzę, że wykładają i uczą te same osoby z drobnymi zmianami. Większość wykładowców była super wymagająca z małymi wyjątkami. Doktorzy uczą przedmiotów teoretycznych a mgr głownie praktycznych nie widzę w tym nic złego. Prawda jest taka, że taki doktor jakoś za bardzo studentami się nie przejmuje. Kończyłem UJ w Krakowie po licencjacie w Nowym Sączu i mówię z własnego doświadczenia, że więcej nauczyłem się tutaj przez 3 lata niż przez 2 lata w Krakowie! Doktorzy nie mieli czasu dla nas za specjalnie a jeżeli chodziło o przedmioty praktyczne to korzystali z laptopów żeby sprawdzać czasem proste rzeczy bo sami do końca nie wiedzieli o co chodzi Trochę kiepsko ;) Oczywiście było również wielu wspaniałych profesorów, doktorów i magistrów. Nie zmienia to faktu, że jeżeli ktoś chce coś w życiu osiągnąć i czegoś się nauczyć to przede wszystkim musi dać dużo od siebie. Nie rozumiem tego cyrku z tytułami. Czy naprawdę sądzicie, że czym więcej tytułów to lepiej? Dzisiaj doktorat można zrobić łatwiej niż kiedyś co automatycznie wpływa też na jakość tych doktorów ;) sorry taka prawda. I zaraz ktoś tu skomentuje, że skoro tak łatwo czemu ludzie tego nie robią? Bo żeby uczyć przedmiotów praktycznych nie jest to wymagane. Na doktorat trzeba poświęcić minimum 5 lat swojego życia. Doktorat to dużo wyrzeczeń...Tak tak kończę studia doktoranckie i wiem, że do przedmiotów praktycznych mi się w ogóle nie przyda. Do wykładów teoretycznych owszem. Każdy ma wolną wolę i wybiera uczelnię, która mu pasuje. Nie pasuje komuś PWSZ to nie komentuję i idę gdzieś indziej. Nie studiowałem tam to się nie wypowiadam. Studiowałem ale wspominam to źle ponieważ ktoś mi uprzykrzał życie to zastanawiam się nad tym czy moja opinia jest obiektywna czy raczej nie. Niestety bardzo często negatywne komentarze płyną od osób, które mają o sobie wysokie mniemanie a tak naprawdę jakoś specjalnie się do nauki nie przykładają/przykładały. Oczywiście wiem, że nie wszyscy wykładowcy są idealni i wypada coś z tym zrobić ale nie wierze, że nie znajdzie się w poszczególnych instytutach kilku którzy są świetni i potrafią zmotywować do działania.
    5/12/18
  • inż

    Na początku: inż to niekoniecznie mój tytuł a tylko nick. Nawiasem mówiąc ze wszystkich posiadanych najcenniejszy. Kolega nie wie o czym pisze: profil praktyczny realizowany we wszystkich PWSZ zgodnie z aktualnie obowiązującą ustawą wymaga od wykładowców wiedzy i umiejętności praktycznych gdyż ma być przygotowaniem do szybkiego podjęcia pracy. Kierunki akademickie w Krakowie mają mniej praktyk, mniej uczących z doświadczeniem praktycznym za to poziom matematyki, fizyki i innych teoretycznych przedmiotów jest wyższy i bardziej wymagający. A lepiej nie pouczaj interlokutora o organizacji uczelni bo nie wiesz tak naprawdę z kim rozmawiasz :P
    5/11/18
  • inż

    W PWSZ wykładają w części wykładowcy z Krakowa UEK, PK, AGH, UJ, UP. I jak ktoś myśli że inaczej to robią niż w Krakowie to się myli. Co więcej kierunki na PWSZ są wyłacznie praktyczne a w Krakowie wyłącznie akademickie (więcej teorii, mniej praktyki). To co napisano poniżej dotyczące materiałoznawstwie jest w Krakowie znacznei bardziej rozbudowane bo to dosyć podstawowe wiadomości są :)
    5/5/18
  • wrell

    a wystarczyłoby zadbać o 3 rzeczy: dobrą kadrę, miłą obsługę administracyjną i zajęcia na maksa praktyczne, przygotowujące do rynku pracy.
    4/16/18
  • Piotrek pl

    Biedna państwowa szkółka bo nie można tego nazwać uczelnią.Wykladowcy niby mają pojęcie i wiedzę ale NIE UMIEJĄ JEJ PRZEKAZAĆ !!! a na tym cierpi student, który w domu musi nadrabiać to, co oni mieli nauczyć na uczelni .Szkoda słów jak tak dalej pójdzie to juz w przyszłym roku ta szkoła upadnie z powodu braku chetnych . Pozdrawiam
    4/6/18
  • pytajaca

    jak jest na ip edukacja artystyczna? ktoś wie czy warto?
    4/5/18
  • Miron

    Wymagają ale niewiele się z wiedzy wynosi, pseudouczelnia. Prawdziwqe uczelnie to Kraków
    3/29/18
  • Michał

    Bardzo kiepska uczelnia
    3/28/18
  • Administrator

    Komentarz usunięty.
    3/28/18
  • jarek

    bardzo słaba, beznadziejna, studiowanie mija sie z celem, nic nie osiagniesz
    3/26/18
  • Uczeń

    IT PWSZ to totalne dno przedmioty nie mają nic wspólnego z kierunkiem . Beznadziejne wykłady o materiałach , zjawiskach zachodzących w metalach i inne badziewie jeślisz chcesz aby zdłamsili twoja pasję to idź na PWSZ
    3/25/18
  • Kola

    beznadziejna szkółka, trudno to nazwać wyższą uczelnią, wyższa od czego, od przedszkola?
    3/23/18
  • Dsff

    Całkiem spoko uczelnia, IKF trzyma poziom, bo reszta instytutów jak im się uwidzi, fizjoterapia jest realizowana bardzo dobrze.
    3/7/18
  • Xxx

    Nie da rady, nawet po rozszerzonej maturze bo wykładowcy oceniają według własnego widzimisię. Nie idź tam, stracisz rok. Startuj do Krakowa.
    12/29/17
  • Marysia

    Czy osoba która nie miała matemetyki rozszerzonej w szkole średniej da sobie rade na studiach ekonomicznych?
    12/26/17
  • Student

    Przestrzegam przed chorym psychicznie sklepikarzem w instytucie technicznym!!! nie radzę z nim zaczynać dyskusji , ciągle ma jakieś problemy do studentów , człowieku jak ci nie pasuje tą pracą to się zwolnij i nie uprzykrzaj życia innym !!
    11/22/17
  • Jaro

    Hehe racje ma ten kto to pisałale to taka tajemnjca poliszynela z tymi tytułami ;) bedą Ci mówić że "nie matura lecz chęć szczera" zrobi z magistra pracownika naukowego :D hehehe. To wszystko wychodzi w szczegółach, ja mam porównanie bo już studiuję w Krakowie i tu jak wykładowca zacznie mówić teksty w stylu "nie musisz tu studiować" albo "takie wesołe osoby zawsze odpadały, nie chce Cie straszyć" to miałby rozmowę na dywaniku u dziekana hehehe :) a na IJO takie drobne uszczypliwości to codziennosć i nikt na To uwagi nie zwraca. Nie dajcie sobie wmówic ze taka atmosfera jest wszedzie albo ze przygotowuje do doroslego zycia, to tylko kompleksy. Zreszta i tak w Sączu nie ma pracy dla ludzi z wyższym wykształceniem i prędzej czy później każdy w Krakowie wyląduje. Wtedy obiektywnie się przekonacie że można bylo lepiej wybrac.
    10/5/17
  • Administrator

    Komentarz usunięty, naruszenie regulaminu.
    9/26/17
  • siemka123

    jak wyglądają studia na IKF na odnowie biologicznej, warto tam iść? i czy trudno się tam dostać?
    9/11/17
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    7/26/17
  • Administrator

    Komentarz usunięty.
    7/23/17
  • laki

    po Sączu brak perspektyw
    7/17/17
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    7/7/17
  • komedia

    Faktycznie IJO to komedia skoro osoby odpowiadające za to coś same piszą sobie komentarze, jak ten poniżej
    6/15/17
  • StuIJO

    Świetna atmosfera na całym instytucie IJO, widać że wykładowcy walczą o studentów i służą pomocą w każdym wypadku. Studenci wybitni, a praca w sekretariacie bardzo zorganizowana panie zawszę pomogą w papierkowej robocie. Szkoda że już opuszczam mury tego instytutu.
    6/13/17
  • Ala

    Jest fajnie ale uczyć się trzeba. Uczelnia stwarza fajne możliwości rozwoju osobistego.
    6/6/17
  • Wiki

    Seba bardzo się starają bo zależy im aby ludzie zostali na studia u nich, moja ocena jest pozytywna choć trochę zmieniłbym strukturę przedmiotów.
    5/27/17
  • Seba

    Co powiecie o magisterce na PWSZ ekonomicznym? Polecacie? Ciężko jest?
    5/4/17
  • wrf824

    Czy ktoś wie jakie są zagadnienia na 1 semestrze ekonomii na matematyce?
    4/15/17
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    3/14/17
  • Kiel

    Czy na tej uczelni dziewczyny są władcze, dominujące? Tylko tego pragnę ;)
    12/9/16
  • Pani P.

    Kiki które potwierdzasz zdanie którego kolegi?
    12/8/16
  • Kiki.

    Nie polecam Instytutu Pedagogicznego, na studiach stacjonarnych beznadziejny harmonogram, jeżeli ktoś dojeżdża to traci cały dzień. Panie w sekretariacie nigdy niczego nie wiedzą. Przedmioty zwykle są prowadzone w bardzo nudny sposób. Potwierdzam zadanie kolego poniżej, że wykładowcy raczej dobrze nie traktują studentów. W kadrze są osoby, które w ogóle nie powinny nigdy nikogo nauczać. Teraz studiuję na UP w Krakowie i widzę kolosalną różnicę w poziomie wykładów i podejściu do studenta.
    12/8/16
  • studentka technicznego

    Z całej chęci polecam każdemu studia na Instytucie Technicznym! Poziom jest bardzo wysoki, wykładowcy życzliwy studentom, przyjazni, prowadzą bardzo ciekawe zajęcia, na uwagę zasługują zajęcia z mechatroniki, z elektroniki, gdzie z dumą mogę przyznać że kształcą prawdziwych profesjonalistów. Sekretariat megamiły, zawsze pomocny, potrafi pomóc w najcięższych i najtrudniejszych sprawach. Zdobyłam bardzo cenny certyfikat Cisco, zaliczyłam praktykę w firmie zajmującej się administrowaniem sieci komputerowych, zdobyłam parę ważnych kursów z Koweziu. Zafascynowało mnie programowanie obrabiarek numerycznych. Jeszcze raz POLCECAM GORĄCO!!!!!
    12/6/16
  • Student 3 roku Informatyki PWSZ

    A ja uważam, że po prostu trzeba trochę wkładu własnego w naukę, a nie zwalać winę na nauczyciela. Studia polegają na zdobywaniu wiedzy na własną rękę. Pokazują tylko wybrane kierunki rozwoju, a od Ciebie "Stev" zależy ile z nich weźmiesz dla siebie. Życzę dużo sukcesów na ścieżce zdobywania wiedzy
    12/4/16
  • Paweł R

    Studiowałem parę ładnych lat temu na naszej kochanej pwszt-ce i przyznać mogę, że wiele wiedzy tu zdobyłem. Nie zgadzam się z waszymi wypowiedziami odnośnie pwsz. Byłem na mechatronice i jestem po dziś dzień zadowolony z tego że nauczyli mnie javy,c, sql, maple, perla. Mam teraz dobrą pracę jako programista javy we Wrocławiu. Polecam naukę tutaj, naprawdę warto!!!
    11/21/16
  • ojej

    Hehe, co do magistrów wśród kadry IJO to prawda, prawie sami magistrzy :D ja skończyłem już tę uczelnię i kontynuuję w krakowie na UP, dopiero teraz widzę różnice w poziomie nauczania...
    11/8/16
  • student

    Bądźmy szczerzy, oferta edukacyjna to połowa tego, co mogą dać studia. Nowy Sącz ma tę wadę, że leży stanowczo za blisko Krakowa i nie ma startu jako ośrodek akademicki. Studiowanie tutaj to strata czasu! Chyba lepiej uczyć się bezpośrednio od autorów podręczników akademickich zwłaszcza, jeśli są na wyciągnięcie ręki? Lepiej poszerzyć bazę kontaktów pod przyszłą pracę w milionowym mieście niż po studiach wrócić z papierem na swoją mieścinę czy wioskę? Trzeba myśleć przyszłościowo!
    11/2/16
  • slav00

    Nie polecam tej szkółki, Kraków jest o wiele za blisko żeby marnować się i kisić w Sączu. Wszędzie znajdziecie lepsze warunki, lepsze stypendia, lepsze programy, granty itd. No i będą Was traktować jak ludzi a nie bydło.
    11/2/16
  • salazar

    masakra.... pracuje jako sieciowiec w newagu skonczyłem właśnie infę na pwsz niektórzy cisneli rowno, ale ogolnie jak ktos nie ma aspiracji skonczy bez problemu zarobki po studiach raczej kiepskie co odczulem na wlasnej skorze harujac po 12 godzin w newagu za 1500 brutto szkoda za nie chcialo mi so\ie uczyc teraz by to inaczej wygladalo
    10/30/16
  • SvA

    Skończyłam I stopień na IE w tym roku, ale na mgr już się tam nie zdecydowałam. Mam bardzo dobrą pracę w zawodzie i sporo się nauczyłam, jednak na wspomnienie wielu rzeczy aż mnie skręca. Udało mi się być w świetnej grupie, gdzie ludzie sobie pomagali i byli do siebie przyjaźnie nastawieni. Była i nauka i wspólne wypady. W innych grupach nie było jednak tak kolorowo i jeden patrzył tylko jak dopiec drugiemu. Co do specjalności, ja akurat byłam na FIRP, specjalność administracyjna też podobno ok, ale po kiego te fundusze unii, skoro nikt nie chce tam iść z własnej woli? Każdy ze słabą średnią ma pewność, że akurat tam wpadnie. Kadra dosyć w porządku, raczej ta wyższa, bo mgr powalają swoją ,,wiedzą". A co lepsze, prędzej do profesora powiesz na ,,pan" niż do jaśnie wielmożnego mgr, który wszystkie rozumy pozjadał. Faceci, albo dostali pracę przez układy, albo to typowe szczury bankowe, panie zaś to wiecznie uważające się za nastolatki, wyluzowane belferki, takie trendy i famous. Jedynie mile z mgr wspominam panią Natalię J. i panią Monikę K. Panie w sekretariacie TRAGICZNE. Wybór promotora też zależy od średniej i choć jest ich nawet dość do wyboru na ostatek zostają Ci, których albo nie kojarzysz, albo mają 80 lat. Przeważają ci z tytułem dr. Odbycie praktyk czy już sama obrona wypada naprawdę w porządku. Teraz zaczynam mgr w innym mieście, może tam będzie jeszcze gorzej, nie wiem tego. Jedno jest pewne, patrząc w tył po prostu miałam szczęście na każdym kroku na tej pokręconej uczelni, ale zbierając do kupy doświadczenia kumpli, którym już się tak nie potoczyło, pewno jeszcze przez wiele lat będą omijać PWSZ szerokim łukiem.
    10/4/16
  • Informatyk

    A ja mam dobrą pracę po PWSZ i dobrą opinię o tej uczelni. Nauczyli mnie myśleć i radzić sobie z różnorodnymi sytuacjami. Praca jest dla tych, którzy chcą pracować, a nie szukają od razu po studiach wypasionych warunków. Wielu znajomych po PWSZ pracuje poza Sączem, bo w samym mieście nie ma licznych ofert. Uczelnia dobrze przygotowuje do pracy i dalszych studiów, np. my z kolega byliśmy jednymi z najlepszych na SUM w Krakowie, a byliśmy po PWSZ inż.
    9/21/16
  • keri

    nie warto! studia na pwsz nowym sączu zwłaszcza na technicznych nie dają żadnych realnych szans na zdobycie wymarzonej pracy. możecie zapomnieć o wysokich zarobkach, taka jest cena za studia w sączu gdy nie chciało się mordować na studiach krakowskich.... skonczyłam 2 lata temu inżyniera informatyki i powiem że czas który spędziłam tu jest czasem zmarnowanym w telewizji się reklamują że pwsz jest taki fajny, chwalą się pozytywną opinią komisji akredytacyjnej, a prawda jest taka, że poziom nauczania jest rzeczywiście, jak nazwa uczelni wskazuje, na poziomie wyższej zawodówki jestem bardzo niezadowolona, zarabiam teraz harując w pocie czoła w newagu za 1700 netto.. w biedronce na kasie moja przyjaciółka więcej wyciąga.
    8/20/16
  • daria

    hmmm... ja słyszałam dobre opinie od znajomej, która jest na filologii rosyjskiej bodajże ..... natomiast trochę zaczyam się obawiać, gdy czytam co piszecie, że nie za bardzo klimat fajny dla studenta. Dylemat czy wybrać coś bliżej i taniej, czy szukać pracy, wynająć pokój i uczyć się w Krakowie. Dodam, że myślę o studiach z pedagogiki dla siebie.
    8/17/16
  • kdj

    Witam, chciałabym zacząć w tym roku studia na kierunku - logopedia czy ktoś mógłby powiedzieć mi coś wiecej o tych studiach i czy IP jest naprawdę tak tragiczny jak opisuje go koleżanka?kolega poniżej?
    6/27/16
  • odradzam

    Instytut pedagogiczny to istny dom wariatów. Dyrektorka tylko szuka okazji do negatywnej wypowiedzi na temat studentów, traktuje ich jak maszynki do zarabiania pieniędzy. To Ty masz się dostosować do tego co mówią a jak się odezwiesz to masz gwarancje, że ktoś z "wykładowców" Cię obrazi. Sekretarki oczywiście tylko dla osób spoza uczelni są miłe i nigdy nic nie wiedzą, a jak coś Ci potwierdzają to lepiej to sprawdzić kilka razy bo zazwyczaj gdy mówią "przecież powiedziałam, że tak będzie" _ jest to nie prawda i to student później płaci za ich niekompetencję. Większość z tych niby "nauczycieli" powinna iść na wcześniejszą emeryturę, żeby nie dręczyć studentów ;) Jak chcesz tam iść to się dobrze zastanów bo ja żałuję teraz tego wyboru!
    6/23/16
  • Lovka

    Krótko: przeciętna uczelnia, średni poziom nauczania, wykładowcy różni (wiekowo, osobowościowo, zyciowo - jak trafisz), jak nie masz mega ambicji, to zdasz spokojnie bez większych problemów.
    6/21/16
  • nn

    Hej.. czy jest tutaj ktoś kto studiuje bądź studiował ratownictwo medyczne? Czy warto wybrać tą uczelnię? I czy jest lepsza od Frycza? Wiem, że ciężko będzie komuś to określić...ale jak Wy to widzicie?
    6/3/16
  • Na

    Czy osoba która nie miała matemetyki rozszerzonej w szkole średniej da sobie rade na studiach ekonomicznych?
    5/19/16
  • Mon

    Filologia angielska na IJO...no coz, ciezka sprawa. Przyjmuja bez matury rozszerzonej co jest absurdem, ale majac tak malo chetnych nie maja wyboru.. i konczy sie na tym ze poziom wsrod studentow jest dosc niski. Wiele osob na tej uczelni to osoby ktore przyszly tutaj bo nie mialy co ze soba zrobic, badz nie byly pewne co chca studiowac a angielski ''jakos'' im szedl. Oczywiscie sa tez tacy, ktorzy maja ambicje i plany na przyszlosc, ale ciezko jest im sie tutaj rozwijac. Atmosfera mila, wykladowcy OK choc nie wszyscy kompetentni, ale sa mili i czesto ida na reke ;) Natomiast to co jest najgorsze to straszna niesprawiedliwosc. Obecnosci, nieobecnosci.. wiekszosc wykladowcow nawet na to nie patrzy. Najwieksze nieuki i tak sa przepuszczani, osoba ktora nie potrafi sklecic poprawnego zdania po angielsku, konczy z dyplomem filologii angielskiej :) Podsumowujac nie jest zle ale wszystkim ktorzy tylko maja mozliwosc, polecam Krakow.
    4/19/16
  • oll

    Jeśli ktoś ma nerwicę to się ją leczy, a nie zwala winę na innych. To musiałoby być istne piekło, żeby się nerwicy nabawić no bez przesady Panie lub Pani ehhh :P
    2/15/16
  • ehhh....

    To niech każdy tam zacznie studiować i przekona się jak to jest mieć nerwicę. A Panie Sekretarki to chyba tam mają codziennie zły dzień. Pozdrawiam obiektywnych absolwentów, albo i nie absolwentów...
    2/15/16
  • bit by bit

    Fajna uczelnia,ale te hejty są nie na miejscu. Student fajnie się tam czuje, swobodnie, a że znajdzie się jakaś niemiła osoba to cóż, powodzenia w życiu, bo przecież dookoła nas są tylko ludzie miłosierni,zawsze uśmiechnięci i tryskający energią. Może Panie z sekretariatu IJO miały gorszy dzień, jak każdy z nas zresztą, ja osobiście nie przekonałam się, aby na IJO traktowano studentów z lekceważeniem. Co się chce załatwić to się ma, w mniejszym lub większym odstępie czasu. Z wykładowcami można się dogadać zawsze, w końcu to tacy sami ludzie jak my, a jak ktoś ma gdzieś naukę, to lepiej niech się nie wypowiada i w ogóle nie zaczyna studiować, siądzie przed TV oglądając smutne i żałosne perypetie aktorów z seriali i nie truje nikomu krwi. Pozdrawiam.
    2/12/16
  • ania

    Komuś najwidoczniej nie chciało się uczyć, że ma teraz taki ból dupy. Może i było na PWSZ kilka niemiłych pracowników lub też wykładowców, ale to nie jest jakieś stowarzyszenie pomocy dla nieuków, lub też dom miłosierdzia. W przyszłości szukając pracy to co myślicie, że wszyscy powitają Was z uśmiechem?? Tak już jest,zawsze się trafi ktoś kto ma inne podejście do studentów lub też pracownika, przez co może się wydać osobą niezbyt lubianą, ale z doświadczenia wiem, że jeśli student się stara i uczy, to nawet z tego typu osobą można się dogadać i fajnie porozmawiać. Zawsze było i będzie tak, że temu, komu się nie powiodło wyskakuje taki gul, że musi kogoś obsmarować. Po co pisać słowa typu "nie studiujcie tam". Każdy ma swoje zdanie i nie przekona się dopóki nie zacznie tam studiować. Zdecydowana większość studentów jest zadowolona z tej uczelni,ja sama jako absolwentka również i mimo, że czasem dawałam w kość to wiem, że tam są na prawdę fajni ludzie, a wiedza jaką tam można zdobyć jest na prawdę ogromna. Polecam samemu się przekonać a hejterom mówię stanowczo "nie".
    2/12/16
  • Madace

    Jestem absolwentką IJO. Naprawdę dziwią mnie hejty... atmosfera jak najbardziej przyjazna, wręcz powiedziałabym, że byłam w szoku, jak wiele spraw można tam załatwić ot tak - zwyczajnie i po ludzku. Tam są ludzie - mówię i o studentach i o pracownikach. Wiadomo - uczyć się trzeba, ale przecież po to się tam idzie :) Niesamowite jest to, że oprócz wiedzy, zdobywa się tam coś znacznie cenniejszego - widzę to dopiero po latach... tam jest pierwiastek ludzki.
    2/1/16
  • Ann

    Polecam PWSZ w Nowym Sączy a szczególnie rusycystykę. Studiowałam tam niedawno i to były najfajniejsze 3 lata w moim życiu. Fajni ludzie, wykładowcy także; nie robią problemów,można się z nimi dogadać w każdej sprawie. Poziom bardzo wysoki, wykładowcy co prawda wymagający ale w takim stopniu, że student ma ochotę się uczyć. Każdemu kto ma planuje zacząć studia na tym kierunku polecam je bardzo. Pozdrawiam
    2/1/16
  • lukass1791

    Pisanie prac magisterskich, licencjackich, inżynierskich, zaliczeniowych. Pomogę Ci w pełnym zakresie w napisaniu pracy m.in. z: zarządzania (zarządzanie ludźmi, zarządzanie procesowe, nowoczesne zarządzanie itd.), logistyki, ekonomii, finansów, psychologii w biznesie, turystyki, socjologii, pedagogiki, transportu, administracji i innych zagadnień (osobiście ukończyłem Zarządzanie i inżynierie produkcji - inżynierskie oraz magisterskie, z bardzo dobrymi wynikami). Mam bezpośredni dostęp do kilku przedsiębiorstw produkcyjnych, na podstawie których praca mogłaby być napisana. Pomogę również w wyborze tematu i „poradzeniu sobie” z promotorem. Nie jestem anonimowy - możliwy bezpośredni kontakt przez fb i e-mail. Przygotowany jestem pod obsługę zleceń z różnych uczelni, a zwłaszcza z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nowym Sączu (co do znajomości wymogów uczelni czy promotorów). Oferuję również pomoc w wprowadzaniu korekt (merytorycznych, edycyjnych) zgodnie z wymaganiami konkretnej uczelni, przygotowaniu prezentacji, artykułów naukowych oraz innych tekstów. Zapraszam serdecznie do napisania do mnie – wierzę, że potrafię Ci pomóc. (l.s@vip.onet.pl)
    1/18/16
  • w Krakowie

    Jestem absolwentem IE z jednego z pierwszych roczników. Później skończyłem AE w KRK. Obecnie pracuję w zawodzie w Krakowie i z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że poziom nauczania w IE niczym nie różni się od tego w innych uczelniach. Wszystko zależy od studenta: zarówno odbiór wiedzy od wykładowców jak i późniejszy rozwój zawodowy. A dla motywacji absolwentów IE mogę dodać, że w swoim zawodzie w środowisku krajowym jestem już osobą rozpoznawalną, a na rynku pracy nie dostrzegłem jakiejś dyskryminacji z tyt. tego że ukończyłem PWSZ w NS.
    11/3/15
  • Dział - Pedagogika - Edukacja artystyczna

    Część , zauważyłam ,że jest sporo opinii dotyczących działu ekonomicznego i filologi ... jednak chciałabym się coś dowiedzieć o kierunku sztuki wizualnej i cyfrowej kreacji obrazu. Szukam kogoś kto mógłby mi opowiedzieć trochę na ten temat. ... Czekam na opinie bo nie wiem czy warto iść czy nie ? ;/
    9/25/15
  • abas2

    Hej, wybiera się tu ktoś z Was na ekonomię? Do tych, którzy już ją studiowali, czy poziom matematyki jest bardzo wysoki? Nie wiem czy sobie z nią poradzę.
    9/6/15
  • danuśka

    jak ja dostałam się na studia to nie było egzaminu na tym kierunku, ponoć jest on przeprowadzany tylko w wypadku, gdy jest bardzo dużo chętnych na jedno miejsce ;)
    8/3/15
  • Ann

    A jak z pedagogiką? Chciałam się wybrać na nauczanie wczesnoszkolne z angielskim, ale widzę, że na początku jest egzamin wstępny... jest on trudny?
    4/20/15
  • pytanie

    E-Administracja .... czy warto? Co jest na studiach? czy to czymś się rózni od normalnej administracji?
    3/23/15
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu
    2/11/15
  • Góral

    Czesc.Po mechatronica. Obecnie inzynier mechanik w GE (oil gas - subsea). Szkola do zawodu nie przygotowuje, poszedlem bo blisko. Zdobycie wiedzy ktora mam obecnie to ciezka praca na pwsz z calym szacunkiem tego sie nie nauczycie.Podejerzewam ze wykladowcy nie poradzili by sobie w mojej obecnej firmie. Chociazby angielski. Podsumowujac: Trzeba samemu orac!!!! Nie patrzec czego te studia wymagaja bo pozniej jest strzal w pysk od zycia. Polecam charatacile sie da: auto cada, soldid works, wyrzymke, majce i materialy. I rysunek techniczny!!! Bez tego nie da sie pracowac, zreszta to wstyd jak ktos nie zna! Sam talent nie wystarczy! Nawet przecietny na poczatku bedzie lepszym inzynierem niz utalentowany jak sie wezmie do roboty. Plusy to ze jest blisko, minusy tak jak pisalem. Pozdrawiam.
    12/30/14
  • ja

    mnie sie podoba, polecam
    12/14/14
  • stud

    Kierunek fajny polecam - studia na dobrym poziomie, miła atmosfera. Co do opinii nie mnie oceniać.
    11/5/14
  • JAro

    Witam. Zastanawiam się nad podjęciem studiów na PWSZ Nowy Sącz na kierunku mechatronika. Czy nie ma problemów zatrudnieniem się po w/w kierunku w firmach na terenie NS, Krakowa, jakie są opinie na ten temat absolwentów, studentów. Pozdrawiam
    10/1/14
  • polecam

    bardzo porządna uczelnia, z ciekawą ofertą, dobrą kadrą, jestem zadowolona i polecam
    9/23/14
  • Karolcia

    Studiuję ekonomię i uważam, że na PWSZ w NS jest wysoki poziom. W ciągu dwóch lat studiowania naprawdę wiele się nauczyłam. Większość wykładowców jest z Krakowa. Oczywiście wiele zależy od samego studenta, jego nastawienia. Ja teraz od października będę na 3 roku, a dzięki praktykom załapałam się do pracy w biurze rachunkowym! Także po PWSZ można dostać pracę, jeśli ktoś naprawdę chce :) Pozdrawiam wszystkich i polecam instytut ekonomiczny :)
    7/31/14
  • absolwentka.

    Jeżeli chodzi o pracę po studiach, to większość studiujących na PWSZ to mieszkańcy Nowego Sącza oraz okolicznych powiatów. Więc brak zatrudnienia po ukończeniu PWSZ-tu nie jest jedynie kwestią tego, że studiowało się tu a nie gdzieś indziej (np w Krakowie). Chodzi bardziej o rynek pracy, a jak wiadomo w Nowym Sączu i okolicach pracy nie ma... Jeżeli chodzi o samą uczelnię, to na brak profesjonalnej kadry nie ma co narzekać. Większość wykładowców przyjeżdża na zajęcia z Krakowa (przynajmniej na IE). Ogólnie bardzo polecam :) Zwłaszcza tym, którzy chcą faktycznie czegoś się nauczyć :)
    7/26/14
  • Tauben

    Łoś masz racje idź na budowę, noś wiaderka bo na więcej raczej nie stać Cię z Twoim intelektem, albo popracuj na wsi słomę w butach już przechowujesz. ps. Nie spotkałem się jeszcze z opinią, żeby ktoś narzekał na PWSZ czy to IJO czy IE ani na poziom ani na kadrę itp.
    7/25/14
  • Złoty środek

    Ale wazelina. Chyba głębiej wejść się nie dalo. Biedni ci absolwenci:-)
    7/15/14
  • Piotr T

    Re asolwent i Łoś. Odpowiadam. Nie, to nie Pani Dyrektor napisała o sobie. To ja napisałem, aby każdy, kto czyta być może te bzdury i pomówienia - wiedział jaka jest prawda. A teraz do każdego z osobna! Re asolwent, z chęcią popatrzyłbym w Twoje oczy. Jestem przekonany, że nie odzwierciedlają one pięknej duszy. Są pozbawione miłości do ludzi i świata oraz przepełnione zazdrością i zawiścią... Przecież to takie pospolite w dzisiejszych czasach. Ktoś, komu się nie powodzi, nie może czegoś osiągnąć, ma kompleksy musi wylewać przysłowiowe "pomyje" na kogoś kto jest pracowity, rzetelny, dobry i do tego mądry. Polska.. A teraz do Łoś. Zgadzam się z Tobą. Powinieneś pracować na budowie i jak to napisałeś nie marnować czasu. IJO nie zaprasza do współpracy i nauki "łosi". IJO zaprasza uczniów i studentów, którzy chcą się nauczyć języka w sposób profesjonalny, ucząc się oddanie i pilnie. Efekty będą świetne, bo świetnie dobrana została kadra wykładowców. Pozdrawiam.
    7/14/14
  • absolwentka filologii rosyjskiej

    Jestem absolwentka filologii rosyjskiej z 2008 roku, uczę teraz w szkole. uczelnia perfekcyjnie mnie przygotowała, świetna kadra, doskonały Dyrektor. polecam!
    7/13/14
  • Łoś

    Zastanawiam się nad fil rosyjska na pwsz ale te plotki ze wywalono cały skład dobrych nauczycieli zniecheca. Prawda to ze zostamie tylko ta dyrektorka? Bo jak tak to wolę pravowac na budowie i czasu nie marnować
    7/11/14
  • Re asolwent

    Czyżby Pani Dyrektor? Proszę sobie tak nie slodzic. Przydałoby się trochę obiektywizmu i samokrytyki. Zastanawiam się czy dyrektor ijo może patrzeć w oczy ludziom i sobie przede wszystkim.
    7/11/14
  • gogo

    Polecam IE, wykładowcy super, choć wymagają, ale za to jesteś dobrze przygotowany do studiów magisterskich (można też w PWSZ, słyszałem że w IE będa tez magisterskie
    7/8/14
  • mgr

    Cykl inż + mgr zakończony - fajnie się studiowało, szkoda, że to już koniec - osobiście bardzo polecam tą szkołę choć faktycznie poziom trzymają i uczyć się trzeba.
    6/26/14
  • Opinia obiektywna

    Skończyłem i mogę polecić IE i IT na PWSZ - są drobne potknięcia ale ogólnie na duży plus. Dobre jest to, że starają się wspierać studentów z wejściem na rynek pracy, koledzy na Informatyce mają płatne staże. Co do wymagań to są ustalone z góry wiec wiesz co masz umieć i to jest fair.
    6/7/14
  • Lubię PWSZ

    Zgadzam się z większością pozytywnych opinii. Jak studiowałem w Sączu to miałem wrażenie, że może być lepiej, czasem coś mi się nie podobało ale potem, jak poszedłem na studia do dużo miasta, to doceniłem sądecki PWSZ - miłą i kameralną atmosferę, dostęp do kardy naukowców i nauczycieli oraz sekretariatu. Na uczelni dało się skorzystać z różnorodnej i ciekawej oferty dodatkowej - polecam.
    5/7/14
  • Absolwent

    Drodzy Państwo! Jestem absolwentem PWSZ - Instytutu Języków Obcych.... Okres 3- letniej nauki w tym Instytucie oceniam jako najlepszy etap w mojej dotychczasowej edukacji.. A zaczynałem od zera naukę języka, który tak naprawdę nigdy nie sądziłem, że bd studiował - czyli język rosyjski... Początki były trudne, lecz po systematycznej, rzetelnej i oddanej nauce wyniki i postępy były zdumiewające. POZIOM proszę mi uwierz jest bardzo wysoki, dzięki naprawdę świetnej kadrze wykładowców, który ta uczelnia posiada. Wiadomo, ucząc się języka dużo czasu trzeba poświęcać od siebie! Uczelnia ta może poszczycić się kabinami symultanicznymi, które posiada jako jedna z niewielu uczelni w POLSCE...!!! A jest to zasługa nikogo innego jak Dyrektora IJO i zarazem wykładowcy tej uczelni z którym miałem przyjemność mieć zajęcia. Jest to osoba o niezwykłej wiedzy i pasji do języka, jak i do samych ludzi, bardzo profesjonalnie podchodząca do swoich obowiązków, mająca świetny kontakt ze studentami, o czym może zaświadczyć każdy kto miał z dr Moniką zajęcia. Dlatego przykre jest, że można przeczytać tutaj opinie, które kompletnie odbiegają od rzeczywistości.. Ale jak ktoś mądry kiedyś powiedział... Jak ktoś jest za dobry, tym więcej dostaje "pomyj" na głowę! Ja z własnego doświadczenia wiem, że prawda sama się obroni, tylko czasami trzeba Jej pomóc! Musiałem to napisać, bo mnie to po prostu boli i czuję nawet odpowiedzialność aby napisać jaka jest prawda!! Zapraszam na studia do IJO!!! Warto znać języki, warto się ich uczuć! To nasza przyszłość! Zadbajmy o nią! Pozdrawiam.
    4/13/14
  • Alan

    Gorąco polecam organizują super konkurs ekonomiczny dla młodzieży - wspaniałe nagrody. Mam znajomych który tam studiują są bardzo zadowoleni.
    4/12/14
  • Stud

    Na ekonomi jest ok, uczyć się trzeba bo wymagania są ale nie przesadne. W instytucie panuje fajna atmosfera. Najlepiej wpadnij na dni otwarte i pogadaj ze studentami z różnych roczników. Pozdrawiam
    3/13/14
  • miro

    Witajcie, powiecie mi jak jest na ekonomii? Chodzi głównie o zaliczenia. Czy dużo trzeba siedzieć, zarywać nocki itd żeby zdawać? Matme z LO w miarę rozumiałem i było ok, ale nie wiem czy dam rade. Mature rozszerzoną też zdawałem, ok 70%. Powie ktoś czy bardzo ciężko jest, żeby się utrzymać?
    3/1/14
  • absowet pwsz i student z Kakowa

    Na innych uczelniach jest tak samo, studiuję w Krakowie i najatrakcyjniejsze specjalności wybierać mogą najlepsi, to chyba dobrze, że jest pilnowanie poziomu nauczania i to on decyduje...
    11/29/13
  • miś

    A ja polecam IE, to fakt aby wybrać sobie wymarzoną specjalność trzeba się dobrze uczyć, ale to chyba nie przeszkoda a zachęta, do tego aby pracować, a takie możliwości instytut daje.
    11/26/13
  • owen 23

    NIE POLECAM "IE" . Studenta traktują jak śmiecia . Zabraknie Ci jednego stopnia na dostanie się na dobrą specjalizacje , to żeby gdzieś upchać studentów , wrzucają Cię np. na fundusze Unii ( kierunku bez przyszłości ) bez możliwość przeniesienia na inną specjalność . Żal , uczelnia powinna być pomocna studentowi a tutaj wszyscy mają Cie gdzieś /
    11/18/13
  • Ala

    Fajnie się studiuje, plus to dużo ciekawych inicjatyw, minus to mało miejsc w akademiku...
    11/11/13
  • Ala

    Fajnie się studiuje, plus to dużo ciekawych inicjatyw, minus to mało miejsc w akademiku...
    11/11/13
  • wysoka ocena

    jestem w mega szoku, ze maja taka wysoka ocenę w punktach, powornujac z innymi uczelnai, to sie okazuje, ze topowa szkoła wyższa, aż mi sie wierzyć nie chce
    11/3/13
  • studia

    Serdecznie polecam tą uczelnie, przez 3 ostatnie lata przeszła niesamowitą ewolucję na plus.
    10/30/13
  • OK

    Baza bazą - fakt mają niesamowite zaplecze, ale oprócz tego masa ciekawych inicjatyw studenckich.
    10/16/13
  • dbl

    Super uczelnia, jestem pod wrażeniem zaplecza, bazy ...
    10/10/13
  • Lubię pwsz

    A ja uważam, że ta uczelnia jest naprawdę na bardzo wysokim poziomie. Mają ekstra zaplecze, sale, laboratoria. Dużo zajęć dodatkowych, koła naukowe, fajny klimat. O
    9/29/13
  • absolwent 2011

    A ja ma bardzo dobre zdanie o IE, szczególnie rachunkowości i administracji. Na SUP ludzie po tych studiach radzą sobie świetnie. Uczelnia daje możliwości dodatkowe jak ciekawe zajęcia w kołach naukowych - polecam.
    9/24/13
  • ofh

    Uczelnia jest na bardzo dobrym poziomie ostatnie lata to ogromny skok pod względem zaplecza, programów. Dawniej dominowała w regionie WSB teraz prym wiedzie pwsz. Dla mnie liczy się atmosfera i klimat studiowania.
    9/24/13
  • Załamka

    Co to w ogóle za fabryka osób bezrobotnych. Na szczęście w trakcie studiów przeniosłam się na WSB. Teraz mam fajną pracę, a ze znajomymi z pwsz spotykam się jak robię zakupy (przy kasie)
    9/13/13
  • Bagno

    Studiowałem rachunkowość i stwierdzam,że szkoda na to czasu. Gdyby nie to,że skończyłem technikum rachunkowości w szkole policealnej, to nie miałbym pojęcia jak pracować na stanowisku. Dziś pracuję w biurze rachunkowym, ale najwięcej zawdzięczam studium policealnemu.Moi koledzy z pracy też są po policealnych i średnich i są świetnymi fachowcami. Mieliśmy stażystę z PWSZ to jakiś dramat teraz kierownik stawia na techników.
    9/9/13
  • Karo

    Jestem studentką ekonomii na PWSZ w Sączu. Uważam, że jest tu wysoki poziom :) wykładowcy są naprawde w porzadku i potrafią przekazać wiedze (wiadomo zdarzaja sie wyjatki;p) Super, że uczelnia jest na miejscu:) nie trzeba wydawać kase na wieksze miasto a poziom tej uczelni jest na dobrym poziomie (dużo wykładowców jest z Krakowa).
    8/22/13
  • ~kao

    Jak najbardziej zgadzam się z przedmówcą, na każdej uczelni zdarzają się bardziej i mniej oddani studenci sprawie (tych drugich więcej). Wiecie może jak z poziomem mechatroniki na PWSZ, jak wygląda również sprawa z stażami w firmach. Pozdrawiam.
    8/1/13
  • jony00

    Prawdopodobnie spowodowane jest to wysoką konkurencją i przeciętną liczbą ludności w rejonie nowosądeckim. Jeśli ktoś chce się uczyć to myślę, że uczelnia ta gwarantuje wystarczający poziom na zdobycie odpowiedniego wykształcenia. A co do tych ludzi, którzy " swoją wiedzą świata nie podbiją" to myślę,że na każdej uczelni takich można spotkać.
    7/31/13
  • Janek

    Jak uczelnia może być dobra skoro ZAWSZE zostają im miejsca przez co robią dodatkową rekrutacje zgarniając ludzi którzy swoją wiedzą świata raczej nie polepszają.
    7/31/13
  • jony00

    Tak. Masz rację.Ja w szczególności uwielbiam wykładowców. Wiadomo, że czasem zdarzy się, że nie wszyscy są w porządku, ale to normalne, w końcu jesteśmy tylko ludźmi. Jeśli chodzi o poziom to git:)
    7/30/13
  • jula81

    PWSZ to świetna szkoła. Zwłaszcza na pochwałę zasługuje IJO. Poziom jest na wysokim poziomie a kadra pedagogiczna wspaniała:) Jeśli ktoś chce się naprawdę dobrze przygotować do studiów magisterskich powinien właśnie tą uczelnię wybrać. Polecam każdemu;)
    7/29/13
  • stop kochana

    jestem pod ogromnym wrażeniem tej uczelni, szczególnie zachwyca mnie dyrekcja jednego z instytutów, studenci robią zakłady, odnośnie fazy "wtajemniczenia"... niech jakiś specjalista pomoże koleżance...
    6/10/13
  • absolutlyordinar man

    ja , jako ablowent pwsz w nowym saczu musze przyznac, ze zaplecze pedagogiczne (przynajmniej IJO) jest fantastyczne. wykladowcy sa przyjazni, chetni do pomocy i fachowo przekazuja swoja wiedze. zastanawia mnie tylko jedna rzecz: w jaki sposob wylosowano (bo chyba inaczej nie mozna tego nazwac - ot po prostu przypadek) dyrektora IJO. niestety, tutuly naukowe slomy z butow nie zniweluja. ignorancja, pycha, brak kultury osobistej - wzorzec absolutnie nie adekwatny to stanowiska pracy!! cierpia na tym ci, co zwykle - studencji i kadra ped.
    5/15/13
  • ramol

    ile placicie za akademik i jakie sa warunki w pokojach? kazdy dostaje miejsce, kto potrzebuje?
    3/13/13
  • sys

    No pewnie, że fajnie :)
    1/7/13
  • kasia

    hej, ja odkąd przeniosłam się do Nowego Sącza jestem bardzo zadowolona, miasto jest w sam raz, nie za wielkie nie za małe a bardzo przyjazne i okolica fajna, np. na weekendowe wypadu ze znajomymi w góry albo na Słowację co do studiowania, to doskonale wiadomo, że najwięcej zależy od samego studenta, bo jeśli tylko mu się chce może dużo osiągnąć, tym bardziej na niewielkiej uczelni może się wybić, jest łatwiejsza droga do zadziałania w samorządzie, do wyjazdów Erasmusa itd. Kierunków jest dużo i praktyk też, wiec jest szansa już po 3 latach pracować w zawodzie i robić mgr nawet dalej w Sączu
    1/4/13
  • dzony

    oczywiście, tym bardziej ze jest to PWSZ nie uniwerek czy polibuda...
    10/3/12
  • matura

    hej czy z wynikami powyżej 75% z podstawy z angielskiego i polskiego dostanę się na filologię angielską do nowego sącza?
    7/6/12
  • kulej

    Wydaje mi się, że ważne, że coś się tutaj rusza. Jest rozwój adekwatny do miasta i skali jego rozwoju. To dobrze, że nie trzeba się ruszać poza miasto i móc zdobyć wykształcenie wyższe, a umówmy się, to zawsze reprezentuje dobry poziom.
    5/11/12
  • Nowy Sącz nie jest zły

    powiedzmy sobie szczerze, Nowy Sącz to nie jest Kraków, i nigdy nie bedzie mial tego zaplecza kulturalnego co duze ośrodki akademickie, typu Warszawa, Wrocław, Poznań czy Gdańsk. Ale, jak na takie całkiem nieduze miasto, to uwazam, ze calkiem dobrze sobie radzi. Co do PWSZ w Nowym Sączu to ma on naprawdę przyzwoitą i dość zróżnocowana ofertę kształcenia, wiec zarowno maturzysci z nastawieniem humanistycznym, jak i ekonomicznym czy technicznym znajda cos dla siebie. Poziom nazwalbym umiarkownym, atmosfere przyjazna, zaplecze spelniajace swoje zadania.
    3/21/12
  • wychowanie fizyczne

    kochani, kto studiuje wychowanie fizyczne w Nowym Saczu??? chetnie bym przeczytala cos wiecej o samych studiach, kadrze, skad sa wykladowcy, jaki jest klimat na uczelni, czy mam gwarancje, ze specjalnosc ktora wybiore, ze sie na nia dostane??? bo interesuje mnie odnowa biologiczna z korekcyjna, wydaje mi sie najsenswoniejsza pod katem przyszlej pracy.
    3/13/12
  • keniek

    każda szkoła jest dobra jak jest fana wiara jak tutaj u nas np i spoko atmosferka u nas tez to jest takze jestem na tak dla naszej szkoły;p A no co chcesz iść ? może sie jeszcze przypadkiem spotkamy;p
    1/18/12
  • Moniś

    I jak? polececie? teraz chyba ciezko znaleźć dobra szkole....
    1/11/12