UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (90)
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie, PWSZ Tarnów

Alex
Lektorat języka obcego - bardzo uciążliwe zajęcia w tej szkole. Jeżeli nie zbierze się wystarczająca grupka na dany język to student zmuszony jest do zapisania się na ten język na który zapisało się najwięcej ludzi, choćby go nie miał wcześniej, choćby miał go na studiach I stopnia i na poziomie którym nie włada. No i to prawda z tymi profesorami łapiącymi po kilka etatów. Przez to tylko harmonogram zajęć jest bardzo niekorzystny a taki ktoś w ogóle nie ma czasu na pracę naukową. Rekordzista podobno miał 17 (mówiła to jedna pani doktor, która jest zwolennikiem zatrudniania kadry wykształconej na PWSZ).
01.10.2021
29.09.2021
Emilka
Ile trzeba mieć punktów z matury z biologii żeby dostać się na fizjoterapię?
PWSZ w Tarnowie
odpowiedź dla Elizka z dnia 31.08.2021
Rekrutacja trwa, szczegóły na stronie kandydat.pwsztar.edu.pl, a więcej o Grafice i Wzornictwie na stronie Wydziału Sztuki - http://wydzialsztuki.pl/ :)
01.09.2021
31.08.2021
Elizka
Czy na Grafikę można jeszcze rekrutować? Ktoś studiuje tutaj może ten kierunek? Jak oceniacie studia?
Ola
Słyszałam że w rym roku nie było obowiazku pisania matury rozszerzonej. Gdyby za rok tez tak było to czy szkoła przyjmuje osoby tylko z maturą podstawową czy musze pisac rozszerzenie?
27.08.2021
24.08.2021
PWSZ w Tarnowie
odpowiedź dla Kasia z dnia 23.08.2021
Pani Kasiu, proszę wejść na naszą stronę dla kandydatów - kandydat.pwsztar.edu.pl, tam znajdzie Pani wszelkie informacje, łącznie z linkiem do systemu Elektronicznej Rekrutacji Kandydatów poprzez który może Pani dokonać rejestracji.
Gabryś
Z tego co wiem rekrutacja dotyczy wszystkich kierunków oferowanych przez Uczelnię.
24.08.2021
23.08.2021
Kasia
Gdzie można sprawdzić czy są jeszcze wolne miejsca na dany kierunek studiów? Z góry dziękuję za odpowiedź.
PWSZ Tarnów
odpowiedź dla Karol z dnia 10.08.2021
Studia stacjonarne (potocznie mówi się dzienne) są całkowicie bezpłatne.
13.08.2021
10.08.2021
Karol
Dzień dobry. Chcialbym się spytac czy studia dziennne są płatne. Pozdrawiam.
PWSZ w Tarnowie
odpowiedź dla Ii z dnia 24.07.2021
Limit przyjęć na kierunku Filologia (angielska, romańska, germańska) to 120 na studiach stacjonarnych i 60 na studiach niestacjonarnych.
27.07.2021
24.07.2021
Ii
Ile jest miejsc na filologie angielska?
PWSZ w Tarnowie
odpowiedź dla Jar z dnia 23.07.2021
Jar, w tym temacie musisz rozmawiać ze swoim opiekunem praktyk :) Pozdrawiamy!
24.07.2021
23.07.2021
Jar
Jest możliwość zrobienia praktyk filologii angielskiej w PWSZ czy trzeba wykonywać je na własną rękę?
PWSZ w Tarnowie
odpowiedź dla Ola z dnia 20.07.2021
Olu, pierwsza tura rekrutacji za nami, druga rozpocznie się 9 sierpnia i potrwa do 17 września. Poniżej link do informacji na temat Ekonomii :) https://kandydat.pwsztar.edu.pl/info/studiapierwszegostopnia#Ekonomia
23.07.2021
23.07.2021
PWSZ w Tarnowie
odpowiedź dla Christopher z dnia 22.07.2021
Poniżej wklejamy link z informacjami odnośnie filologii angielskiej :) https://kandydat.pwsztar.edu.pl/info/studiapierwszegostopnia#FilologiaAngielska
Christopher
Jaki stopień znajomości języka trzeba posiadać by dostać się na studia Filologia Angielska? Czy trzeba mieć maturę rozszerzoną? Z góry dziękuję za odpowiedź.
22.07.2021
20.07.2021
Ola
Witam, czy trudno dostać na ekonomię? Ile +/- trzeba mieć punktów?
PWSZ w Tarnowie
odpowiedź dla Lila z dnia 14.07.2021
Szanowna Lilu, dziękujemy za opinię. Co ciekawe znakomita większość naszych studentów jest spoza samego Tarnowa. Koordynacja zajęć w największej tego typu uczelni w Polsce, mającej ponad 4 tysiące studentów, nie jest łatwa i z pewnością nie każdy jest z planu zajęć zadowolony. Przerwy między zajęciami występują na wszystkich uczelniach, ale zawsze dokładamy starań, aby plany były jak najbardziej przyjazne. Pozdrawiamy!
14.07.2021
14.07.2021
Lila
Uczelnia tylko dla osób z Tarnowa, osoby dojeżdżające się nie liczą, zajęcia rozwalone na cały dzień, przerwy po 2 godziny między zajęciami . Przesuwane zajęcia godzinę przed więc prawdopodobnie jeśli dojeżdżasz jesteś już w drodze . Organizacji zero wszystko na ostatnią chwile. Stanowczo nie polecam
Tom
Rozważam studia inżynierskie. Czy ktoś tu studiuje? Jak wygląda strona praktyczna kształcenia? Czy jest trudno się dostać a potem studiować
26.04.2021
19.04.2021
Dodo
Czy trzeba umieć pływać na fizjoterapii? Czy uczą na pierwszych zajęciach?
Joanna
Studenci pielęgniarstwa, czy polecacie uczelnie PWSZ w Tarnowie?
04.04.2021
17.03.2021
Marek Podlecki
Jak masz rentę po ojcu i do tego chcesz jakieś stypendium z zapomogą, to tak, bo tutaj są chyba najwyższe stawki zapomóg. Bardziej się to opłaci niż robić u przysłowiowego Janusza za minimalną. W innym przypadku szkoda czasu na ten przybytek. Niczego się nie nauczysz. bo wykładowcy sami nie wiedzą czego uczą. Wykładowcy w zaawansowanym wieku często problem z wyjściem poza konwencję, to znaczy jeśli Pan/Pani zada pytanie na które nie zna odpowiedzi, to odpowie na inne pytanie, ale odpowie. Na ćwiczeniach z młodymi z kolei doktorantami też się nauczysz najwyżej głupot. Muszę docenić Panią Jegomość Rektor, bo bardzo ładnie prowadzi kanał na Youtubie. Ostatnio nawet ogłoszono nabór na dotację na badania naukowe. Można dostać 20000 zł na badania naukowe, może Pan/Pani dostanie. Wielu naukowców nawet publikuje badania naukowe w wydawnictwie PWSZ w Tarnowie! Ze względu na równowagę argumentów za i przeciw trudno mi stwierdzić czy uczelnia jest dobra czy zła.
Zainteresowany
Filologia francuska od podstaw zaocznie. Studiowal ktos?? W tym roku bede tam startowal. Poprosze o opinie. Dziex.
11.02.2021
12.10.2020
PWSZ w Tarnowie
odpowiedź dla Grzegorz z dnia 05.10.2020
Szanujemy prawo do wyrażania opinii, ale nie możemy pozwolić na szarganie dobrego imienia naszej Uczelni. Normą w polskim systemie szkolnictwa wyższego jest to, że wybitni naukowcy pracują w kilku ośrodkach. Każdy z naszych wykładowców może poszczycić się weryfikowalnym dorobkiem naukowym wyrażonym tytułami, publikacjami, udziałem w krajowych i międzynarodowych projektach badawczo-naukowych. Stopień zadowolenia pracodawców z pracowników-absolwentów PWSZ w Tarnowie również jest przedmiotem wnikliwych analiz dokonywanych m.in. przez Biuro Karier, Projektów i Współpracy PWSZ. Wynika z nich niezbicie, że nasi absolwenci są bardzo dobrze przygotowani do wejścia na rynek pracy, co wynika m.in. z tego, że wszystkie kierunki, jakie mamy w swojej ofercie realizowane są w oparciu o praktyczne profile kształcenia.
Grzegorz
Nie warto studiować na tej uczelni. Wielu profesorów pracuje na dwa etaty bo mają znajomości i nie są wstanie nic nauczyć. Jeśli ktoś popiera nepotyzm to polecam. Pracodawcy nie traktują absolwentów PWSZ Tarnów poważnie.
05.10.2020
16.09.2020
Zapytanie
Mam pytanie, gdzie mogę znaleść listę progów punktowych z bieżącego roku i poprzednich lat? Pozdrawiam.
PrzyszlyStudent
Dzien dobry, mam pytanie , slyszalem od wielu studentow elektroniki , ze kierunek elektronika jest bardzo trudny , czy to prawda ? i na paru forach wyczytalem tez tego typu informacje , czy duzo osób odpada ? Może jednak lepiej pokusić się na coś łatwiejszego ? Pozdrawiam.
26.08.2020
25.08.2020
witam.
witam , mam pytanie jak jest na mechatronice na PWSZ w Tarnowie - czy warto aplikować.
pytanie.
Witam, dostałem się na pojazdy samochodowe i mechanikę i budowę maszyn . Są to kierunki dość zbliżone do siebie. Słyszałem , że na Politechnice , jak na większości uczelni technicznych jest ogromny hardkor i przesiew studentów , szczególnie z fizyki , matematyki itp. Dostałem się jeszcze do Tarnowa na elektronikę ( wykładowcy tam są z AGH ) , NIESTETY obawiam się wykładowców z AGH, mój kolega zrezygnował z kierunku Elektronika (studiował na AGH) , bo byli bardzo ciężcy do przejścia i przeniósł się na Politechnikę Krakowska na wydział mechaniczny na automatykę i robotykę i nie narzeka. Myślę jeszcze nad mechatroniką u mnie na uczelni w Sączu, ale słyszałem , że kierunek jest hardkorowy (super trudny, super ciężki do skończenia), a też perspektywy pracy są różne, tak samo jak po automatyce i robotyce. proszę o kontakt na nr 505 894 829, e-mail szewczykkmarcin@o2.pl lub na facebooku Szewczyk Marcin , jeśli ktoś coś wie i potrafiłby mi doradzić.
25.08.2020
14.08.2020
Karol
odpowiedź dla Tuśka z dnia 13.08.2020
Fizjoterapia jest teraz pięcioletnia, to studia jednolite, magisterskie, więc poziom jest wysoki, ale spokojnie do ogarnięcia. Najważniejsze, że po studiach można pracować śmiało i się nie bać :)
Tuśka
Jak jest na fizjoterapi ? Wysoki jest poziom ? Ciężko się dostać?
13.08.2020
29.07.2020
PWSZ w Tarnowie
odpowiedź dla Anonim z dnia 25.07.2020
Wszelkie informacje odnośnie kierunku znaleźć można tutaj - https://kandydat.pwsztar.edu.pl/info/studiapierwszegostopnia#INF. Informatyka to jeden z naszych najpopularniejszych kierunków, cieszy się dużą renomą, a studenci są bardzo zadowoleni :) W razie dodatkowych pytań prosimy o kontakt z naszym Biurem Promocji, lub bezpośrednio z Katedrą Informatyki. Namiary na stronie kandydat.pwsztar.edu.pl. Do zobaczenia!
AM
Witam. Mam pytanie dotyczące studiów II stopnia na kierunku Pedagogika. Czy oferta jest skierowana tylko dla absolwentów Pedagogiki I stopnia ? Czy osoby które ukończyły studia I stopnia na kierunku Filologia angielska bez przygotowania nauczycielskiego również mogą ubiegać się o przyjęcie na ten kierunek ? Bardzo proszę o odpowiedź.
28.07.2020
25.07.2020
Anonim
Cześć. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda studiowanie informatyki na PWSZ. Jak z poziomem nauczania? Czy warto?
joanna
Czesc. jaki jest poziom nauczania na Pielegniarstwie w PWSZ w Tarnowie ? Prosze o opinie studentow.....polecacie ten kierunek w tej szkole ?
25.07.2020
16.07.2020
PWSZ w Tarnowie
odpowiedź dla szewczykkmarcin z dnia 13.07.2020
Szanowny Panie Marcinie, zapewniamy, że wykładowcy są nastawienie bardzo przyjaźnie, potrafią doskonale przekazywać cenną wiedzę, którą wykorzysta Pan później w praktyce. Pełna informacja o Elektronice tutaj - https://kandydat.pwsztar.edu.pl/info/studiapierwszegostopnia#Elektronika_I_Telekomunikacja Zasady rekrutacji tutaj - https://kandydat.pwsztar.edu.pl/info/rekrutacja W razie dodatkowych pytań prosimy kontakt z naszym Biurem Promocji, które zajmuje się również rekrutacją - 14 6316666 Pozdrawiamy i do zobaczenia w #UczelniMistrzów
szewczykkmarcin
Witam , chcę iść na kierunek elektronika , bo chcę nauczyć się napraw urządzeń i budowy urządzeń , jak jest z przyjaznością wykładowców ? Czy wykładowcy są przyjaźnie nastawieni , czy przekazują na tyle wiedzy , że można się czegoś nauczyć ? Proszę o kontakt na adres e-mail : szewczykkmarcin@o2.pl lub nr telefonu : 505 894 829
13.07.2020
13.07.2020
szewczykkmarcin
Witam , chcę iść na kierunek elektronika , bo chcę nauczyć się napraw urządzeń i budowy urządzeń , jak jest z przyjaznością wykładowców ? Czy wykładowcy są przyjaźnie nastawieni , czy przekazują wiedzę na tyle wiedzy , że można się czegoś nauczyć ? Proszę o kontakt na adres e-mail : szewczykkmarcin@o2.pl lub nr telefonu : 505 894 829
szewczykkmarcin
Witam , chcę iść na kierunek elektronika , bo chcę nauczyć się napraw urządzeń i budowy urządzeń , jak jest z przyjaznością wykładowców ? Czy wykładowcy są przyjaźnie nastawieni , czy przekazuję wiedzę , można się czegoś nauczyć ? Proszę o kontakt na adres e-mail : szewczykkmarcin@o2.pl lub nr telefonu : 505 894 829
13.07.2020
13.05.2020
Kaja
Nie mogę znaleźć informacji na www czy uczelnia realizuje studia zaoczne? Chodzi mi o pedagogikę. Jeśli tak, to jakie są koszty semestralne/roczne?
JK
Naprawdę dobra szkoła. Oczywiście wiele zależy od kierunku studiów, ale generalnie trzymają poziom. Na plus - położenie i budynki, hala, basen to jest super.
20.04.2020
11.02.2020
StuDent
Bardzo dobra szkoła, choć oczywiście to zależy także od kierunku, trudno porównywać fizjoterapię z automatyką na przykład. Świetna baza, kampus, sale, parkingi, basen, hala - wszystko w samym centrum miasta. wszystkie kierunki są praktyczne, jak ktoś chce się nauczyć, to się nauczy. Mimo, że studentów jest około czterech tysięcy, nie ma problemu z dostępem do wykładowców, czy z załatwieniem różnych studenckich spraw. Mega super działa sport w uczelni, AZS najlepszy w kraju, bez dwóch zdań.
anonim
Witam czy ktoś jest w stanie powiedzieć o fizjoterapii w PWSZ w Tarnowie? Jak z programi? ciężkob było się dostać?
22.12.2019
21.11.2019
Galanonim
Jestem na 3 roku i uważam że nie warto iść na tą PWSZ. Mojej opinii winna jest zarówno postawa wykładowców jak i studentów. Wykładowcy nie podchodzą do studentów poważnie, jest uczucie chodzenia do liceum. Poziom nauczania zależy od kierunku, poziom na Filologii Angielskiej jest dosyć wysoki, lecz na Ekonomii czy Germanistyce już nie za bardzo. Grafik jest rozwalony na całe dni mimo małej ilości godzin, mała elastyczność w wyborze przedmiotów powoduje że często uczymy się zupełnie niepotrzebnych rzeczy. Maksymalnie 20% studentów pochodzi z Tarnowa, wiekszość dojeżdża z okolic i nie ma ochoty brać udziału w życiu studenckim. Znalezienie pracy w Tarnowie jest bardzo trudne, i mało który student to robi. Dyrektor wydziału Filologii Angielskiej z nazwiskiem na N często obraża studentów, jego okropna, antypedagogiczna postawa wobec studentów jest niemal legendą na forum ang.pl jedt to człowiek który bardzo minął się z powołaniem i bardzo się cieszę że przeszedłem zajecia z tym tyranem.
Kandydatka
Mam pytanie odnośnie kierunku finanse przedsiębiorstw, Jak to wyglada i czy warto?
11.11.2019
22.07.2019
Ania
Ciężko się dostać na kierunek pielęgniarstwo? Nie mogę znaleźć progów. Może ktoś coś napisze o tejj uczelni :D
kandydatka97
Hej czy ktoś wie czy są jakieś specjalne wymagania na fizjoter w Tarnowie?
16.07.2019
24.06.2019
Kandydatka
Hej, czy wie ktoś jak jest na filologii angielskiej zaocznie i dziennie? Jaki jest poziom? Czy jest ciężko?
Absolwent
Informatyka. O informatyce można mówić wiele słów, ale uważam, że odkąd w kadrze kierowniczej jest dr.D.K jest coraz lepiej. Przyznam szczerze, że aż żal teraz opuszczać mury uczelni. Na początku mojej przygody miałem jak to każdy problemy z matematyką, gdyż z wykładów ciężko cokolwiek wynieść, ale na szczęście ćwiczenia były z Panią mgr. E.G, która jest w stanie nauczyć KAŻDEGO matematyki. Pani mgr. S.P to jakieś nieporozumienie na informatyce -> miałem z nią wstęp do informatyki i język C++. Powiem szczerze, że nikt nie wiedział co się działo na zajęciach. W 2 semestrze ciężej było na elektronice, ze względu na małą ilość godzin i wybitny profesor z AGH niestety nie doceniał ludzi, którzy nie byli po technikum elektronicznym bądź elektrycznym. Zrobił listę, kto po jakiej szkole jest i odpowiednio traktował takie osoby, co nie do końca było sprawiedliwe. Z panią dr L-L nie miałem przyjemności mieć zajęć, ale byłem u niej na konsultacji przed kolokwium i w bardzo dobry sposób mi wytłumaczyła zakres, którego nie rozumiałem. Algorytmy były ciężkie, ale to jest podstawa na informatyce. Mimo, że miałem 2-gi termin u mgr RJ to uważam, że wyszło mi to na dobre z perspektywy czasu. Dr. D.K trochę szkoda, że jest przeciwnikiem Javy :D, ale podstaw programowania nauczył, mimo iż był to język C, który nie każdego interesuje, ale nie wymagał znajomości C na zaawansowanym poziomie, max struktury, które są obecne w każdym języku programowania. 3 semestr, niestety programowanie obiektowe z dr. J.B nie było zbyt przyjemne, z tego względu iż prowadzący nie umiał w zrozumiały sposób przekazać swojej wiedzy, którą miał. Badania Operacyjne były bardzo ciekawym przedmiotem, lecz jeden semestr to zdecydowanie za mało. Pan mgr A.P z którym było programowanie na andoridzie lepiej niech nie uczy Javy, tylko niech skupi się na sieciach, które mu akurat dobrze wychodzą :) Pan dr Ł.M prowadzi zajęcia w bardzo ciekawy sposób, otrzymujemy zadanie i sami sobie możemy dobrać technologie lub otrzymujemy fragment kodu i na nim działamy co jest jak najbardziej na plus, gdyż praca programisty wymaga wdrożenia się w gotowy kod i działania na nim, co się akurat wiążę z zawodem programisty. Oczywiście pomaga każdemu w realizacji zadania i projektu jak ktoś potrzebuje pomocy. Pan mgr T.G jest w stanie nauczyć programować każdego jak ktoś dotarł na 3 rok jakimś cudem bez znajomości programowania :D Java w 7 dni bez problemów, tylko trzeba chcieć. Ostatnio pojawił się nowy wykładowca Pan mgr D.P, który zawsze dba o najnowsze wersji frameworków na jego zajęciach, także nie ma mowy na 4 roku o starych technologiach. Z perspektywy czasu powiem szczerze, że warto iść na PWSZ na informatykę. Zwłaszcza, że plan studiów zmienia się co 3 lata, ze względu na zapotrzebowanie rynkowe i ostatnimi czasy poszła naprawdę spora inwestycja -> sala akustyczna, sala z komputerami firmy Apple, projekty unijnych praktyk, wykłady organizowane przez PWSZ ze środków unijnych. Myślę, że mogę polecić tą uczelnię
10.06.2019
18.03.2019
Agata6558
Szczerze polecam Instytut Sztuki na tej uczelni! Kadra składa się w większości z uznanych artystów wielkiego formatu, moim zdaniem najlepszych na jakich można trafić, poziomem pod tym względem dorównują krakowskiej ASP. Z resztą wielu wykładowców pochodzi właśnie stamtąd. Studia na tym instytucie bardzo wiele mi dały i nauczyły w przystępny sposób :) Szczerze polecam!
Nie dla PWSZ w Tarowie
Zdecydowanie nie polecam uczelni PWSZ w Tarnowie a szczególnie studiowania pielęgniarstwa na tej że uczelni. Wykładowcy traktują studentów jak śmieci...wydaje się im że mogą zrobić z nimi wszystko. Mało kompetentna kadra...zdecydowanie odradzam i namawiam do poszukania innej uczelni
08.02.2019
25.11.2018
Administrator
Komentarz usunięty.
Wizjazepsucia
Miałem zaszczyt studiować, ironicznie rzecz ujmując, w PWSZ-etce, choć nie wiem czy można to nazwać zaszczytem czy przekleństwem. Jak to przystało na uczelnie z kompleksem "małej uczelni" PWSZ-etka ma zalety, np. spokojna atmosfera, bez zgiełku, lecz po moich doświadczeniach, muszę stwierdzić, że liczba wad przewyższa liczbę zalet. Specjalistyczne wyposażenie jest znikome, ale może teraz to się zmieni, po dofinansowaniu, które uczelnia otrzymała w 2018 roku. Mówi się, że ludzie, nie budynki, tworzą organizację. I właśnie w tym tkwi problem - kadra pracownicza. Nasza kochana kadra. Po pierwsze wykładowcy są leniwi, niewymagający. Bywają tacy, którzy swojej nieobecności na zajęciach nie odrabiają. "No tak, bo niby po co? Liczą się pieniądze, a nie szacunek do studentów i dobre imię uczelni. A najgorsze jest to, że ta uczelnia mnie zraziła do siebie ze względu na nieetyczne zachowanie pewnego wykładowcy na kierunku: chemia, z którym miałem "zaszczyt" mieć styczność na zajęciach, które prowadził. Zamiast skupiać się na poprawnie wykonywanej pracy, na przekazaniu wiedzy studentom, to on zabawiał się na zajęciach z jedną ze studentek. Z tego , co pamiętam to był nawet jej promotorem. Cały czas tylko widział ją, inni nie istnieli. Na każdych zajęciach czekał na jej przybycie. Muszę przyznać, że ona zawsze się spóźniała, więc jak się domyślacie zajęcia również były opóźnione. Co ciekawe, wykładowca ten opowiadał o swoich dzieciach, żonie, którą tak niby kocha. Po prostu jakiś absurd, po tym co wyprawial i jeszcze adorował jej spóźnienia. Zero wstydu, godności. Chodzi o to, że przez swoje bezwstydne romanse zmarnował czas innych studentów, którzy oczekiwali się nauczyć czegoś więcej, a niestety się zawiedli. Przynajmniej ja, bo ten przedmiot mnie interesował. Co do kwestii prac dyplomowych i obrony , a to chyba najważniejszy aspekt z całego etapu edukacyjnego, to bywa że promotorzy biorą po kilku licencjatow pod swoje skrzydła, a potem w ogóle nie mają dla nich czasu. Nie żartuję. Skoro, wiedzą, że ciężko będzie im pogodzić sprawy zawodowe z życiem prywatnym, to niech ograniczą liczbę licencjatow lub w ogóle niech się nie pchają do tego. Chyba, że chodzi o kasę, bo wiadomo, że dostają forsę za "licencjata". Podsumowując, myślę, że zmiany w kadrze dydaktycznej pełnej leniwych, nieskrupulatnych wykładowców, stanowczo poprawiłaby jakość kształcenia w "tarnowskiej pipiduwie". I oczywiście, nie polecam kierunku chemia. Przykro mi :(
24.11.2018
31.08.2018
Marcin
Hej :) Chciałem zapytać czy na kierunku administracja występują prace grupowe? typu wspólne wykonywanie prezentacji na zajęcia.
Artur
Ogólnie uczelnia nie jest zła, ale koszmarny jest poziom lektoratów z angielskiego.... Podobno anglistów jest bardzo dużo ale widocznie nie chcą pracować na PWSZ. Dawniej nie było tak źle, parę osób się starało, teraz widzę że nie ma ich na liście lektorów więc chyba sobie dali spokój. Zresztą patrząc na ten wykaz anglistów to zastanawiam się jakie są kryteria zatrudniania? Czy ktoś słyszy jaki niektórzy mają akcent? Brak mi słów...
06.08.2018
01.05.2018
Marek
Uczelnia beznadziejna nie polecam stracilem tylko swoj cenny czas i nerwy
Well
Czy studiuje ktoś filologie angielsą na PWSZ w Tarnowie? Ciężko jest się dostać?
18.07.2017
11.07.2017
Madeleine
Studiowałam przez rok na kierunku chemia i nie polecam. To, co najbardziej mnie raziło w Tarnowie, to podejście do studenta. Denerwowało mnie traktowanie mnie jak dziecko ze szkoły podstawowej. Widzę, że nie tylko ja odniosłam takie wrażenie. Druga sprawa to wykładowcy i prowadzący. Pani doktor prowadząca ćwiczenia z matematyki, która tkwi w średniowieczu (kalkulator i programy komputerowe to zło) i nie rozumie, że w XXI w. to przede wszystkim komputer, a nie ołówek i papier, jest głównym narzędziem pracy matematyków. Przestarzałe oprogramowanke informatyczne. Na co mi znajomość programów MS Office 2003? Czy jakaś szanująca się firma na rynku korzysta jeszcze z tak starej wersji MS Office'a? Albo programowanie w programie R? Czy ktoś w ogóle wie, co to jest?! Sporo wykładowców, którzy nie wykazują zaangażowania i robią wykłady na "odwal się", np. prezentacje PP z informatyki, na których widzimy złącza VGA i inne technologie z początku lat 90 XX w., bo jak sam przyznał - nie chciało mu się prezentacji aktualizować, wykłady trwające 15 minut - przewijanie slajdów bez względu na to, czy ktoś zdążył zanotować czy nie lub mamrotanie przez 2 h pod tablicą (nie, nie mówienie ani nawet nie czytanie). A jako wisienka na torcie, pani L., która przez całe laboratoria rozmawia przez telefon albo z koleżankami i oczekuje, że wykonując daną czynność po raz pierwszy w życiu, będziemy ją wykonywać tak, jak ona. Nie pomoże kompletnie nic, bo wszystko przecież "pisze" w skrypcie. Wspomnę jeszcze o fatalnych, zwietrzałych odczynnikach, z którymi ciężko było pracować. A i jeszcze, komputer w pracowni fizycznej wyprodukowany "zanim Chinczycy zaczęli produkować części do komputerów" z systemem operacyjnym DOS zawsze spoko. Trafiło się rownież kilku naprawdę fajnych wykładowców, z pasją przedstawiający swój przedmiot, z ludzkim podejściem do człowieka. Ja się zawiodłam. Jedyne, co ta uczelnia ma na naprawdę wysokim poziomie to PR.
Madzinka
Cześć! Szukam kogoś kto studiuje filologię romańską w pwsz. Jakie macie opinie? warto/nie warto? jak to wygląda? są różne grupy poziomowe, czy wszyscy idą jednym tokiem?
08.03.2017
29.09.2016
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
mat
czy ktoś cos napisze o podyplomówce na administracji
22.06.2016
01.06.2016
lolek
Może się ktoś wypowiedzieć o administracji na tej uczelni? Ciężko jest?
nina
Hej, jestem tegoroczną maturzystką i mam pytanie dotyczące filologii germańskiej. Czy j.niemiecki nalezy bardzo dobrze umieć czy jest od podstaw? Pozdrawiam
20.05.2016
07.05.2016
tysia
Hej jestem tegoroczną maturzystką i zastanawiam się nad kierunkiem wychowanie wczesnoszkolne i przedszkolne. Co sądzicie warto się tu dalej kształcic? proszę o pomoc
alka
to, co mnie osobiście najmocniej wkurza, to sposób traktowania studenta ... zdecydowanie uczelnia powinna nad tym popracować. Nie jesteśmy dziećmi i nie chcemy być traktowani przedmiotowo. Jeśli to się nie zmieni, opinie od nas będą słabe
17.02.2016
26.10.2015
mat
czy ktos robił podyplomówkę z administracji mogłby coś napisac na ten temat
a
poziom wysoki ale podejscie do studenta studiow niestacjonarnych katastrofa Chociaz sie placi
16.10.2015
26.09.2015
Adam
Uczelnia ok. Szczególnie jeśli chodzi o atmosferę, podejście do studenta. ja realizowałem sie w Kole Naukowym MANAGER i powiem że więcej mi to dało niż nie jedne zajęcia. Byliśmy gonieni do pracy, wysiłku ale teraz nie mam najmniejszego problemu żeby zorganizować jakieś przedsięwzięcie czy napisać coś mądrego.
Kasia
Studiowałam ekonomię i bardzo wysoko oceniam ten kierunek. Studia magisterskie w robiłam w Krakowie (szkoda że nie ma w Tarnowie) i mam wrażenie że byłam do nich lepiej przygotowana niż studenci licencjatu uczelni krakowiskich. Bardzo fajna atmosfera i wykładowcy. Dużo przedmiotów praktycznych, które naprawdę przydają się w pracy.
08.09.2015
31.08.2015
mx
Może inne kierunki są lepsze, ale jesli chodzi o informatyke to od dawna wiadomo że tą swoją informatyką "stosowaną" produkują bezrobotnych nie ucząc studentów nic praktycznego. Wstydem dla tej uczelni jest wykładowca zakładu informatyki pan Rafał, cechujący się zupełnym brakiem profesjonalizmu i totalnym olewnictwem wszystkiego.
Absolwent Ekonomii
Jak jeszcze studiowałem nie było możliwości wyboru specjalizacji tylko przydzielali w oparciu o uzyskaną średnią po I roku . Dużo ludzi niezadowolonych, bo trafiali zamiast na Finanse Przedsiębiorstw to na Agroekonomie i jeszcze kierowniczka zakładu mówiła, że jak nam nie pasuje to możemy się przepisać na inną uczelnie..."Miło" to słyszeć po I roku...Pozdrawiam Pani Basiu. Dużym plusem jest atmosfera na uczelni, która jest naprawdę świetna. Kadra przeważnie z Krakowa, sympatyczni wykładowcy. Naprawdę docenicie tą atmosfere i prowadzacych ich jak pójdziecie na studia magisterskie na inną uczelnie
29.07.2015
31.05.2015
RON
z perspektywy czasu oceniam uczelnie na 5! choć będąc studentem PWSZ tarnów dużo narzekałem, skończylem filologie angielską a studia mgr kontynuowałem w krakowie, jednak to PWSZ tarnów dała gruntowne podstawy wykształcenia, FA była na dobrym poziomie nie wiem jak jest obecnie
Absolwent informatyki
Wszystkiego trzeba się uczyć samemu. Wykład to wyrecytowana książką, na laboratorium nic nie wytłumaczą, siedzisz te półtoragodzinny i wychodzisz, na ćwiczeniach cie trochę cisną bo to już przy tablicy jest. Poco przychodzić na takie zajęcia jak tyle można zrobić samemu w domu, wystarczy tylko komputer. Żadnych dodatkowych urządzeń, i nie marnujesz czasu na dojazdy. Część studentów niema możliwości wybrać specjalności, jak się na jakaś nie uzbiera to wciskają na siłę, pewnie żeby pieniądze dostać. Część przedmiotów wogule niepotrzebna, nie można potem z nich praktyk odbywać, bo one nie są w temacie przewodnim kierunku. Uczelnie wybrać tylko w tedy kiedy nie masz możliwości iść na inną a tytuł jest ci potrzebny. Informatyka w tarnowie to nie informatyka lecz automatyka
10.03.2015
23.01.2014
była studentka
jestem absolwentką PWSZ w Tarnowie, kierunku pielęgniarstwo. Wybrałam ten kierunek z tzw. "braku laku". W czasie studiów "dałam z siebie wszystko", co przekładało się zawsze na wyniki a nie ukrywam, wymagania były dosyć wysokie. Teraz z perspektywy osoby uczącej innych, kończąc kolejne studia mogę stwierdzić, że poziom na tej uczelni jest na prawdę wysoki, wbrew pewnie obiegowym opiniom. Czasem dopiero z perspektywy czasu pewne rzeczy można ocenić. Jeśli ktoś wie, po co przychodzi na studia, pomimo tego, czy jest to wymarzony kierunek czy też nie, podoła wszystkiemu! Jeśli chodzi o nauczycieli, były osoby takie, które traktowały studentów jak zło konieczne, podważając w ogóle autorytet nauczyciela, ale przeważała jednak grupa wspaniałych dydaktyków i być może poniekąd dzięki nim, jestem tu gdzie jestem. Koleżanka ukończyła germanistykę - dostała pracę w szkole, kolega ukończył administrację - obecnie rozwinął skrzydła w jednym z polskich miast. Jak się okazuje można - tylko trzeba chcieć! Żegnaj mój ukochany Tarnowie i PWSZ - zawsze będziesz w mojej pamięci:) Polecam tą uczelnię !!!
Absolwentka Filologi Romańskiej od podstaw (koniec studiów 2009)
Studiowałam na Filologii Romańskiej w PWSZ w Tarnowie. Polecam!!! Zaraz po studiach, nic wielkiego ale zaczęłam pracę w szkole językowej na umowę o dzieło a po roku znalazłam drugą pracę na pełny etat w Firmie Międzynarodowej w Niepołomicach. Praca polega na obsłudze klienta francuskojęzycznego. Jestem zatrudniona na dobrych warunkach. Moją jedyną kartą przetargową była znajomość języka francuskiego. Bardzo przydaje się słownictwo, które nabyłam na zajęciach ze "słownictwa w przedsiębiorstwie" (chyba tak to się nazywało). W Firmie zostałam odpowiednio przeszkolona na stanowisko, które obecnie zajmuję. W moim dziale wszyscy są po filologii i nikt z Nas nie ma innego wykształcenia. Firma stawia na znajomość języka. Przeszkalają na dane stanowisko i dobrze na tym wychodzą. Wychodzą z założenia że, w ciągu trzech miesięcy pracownik jest w stanie nabyć kompetencje potrzebne na dane stanowisko niż nauczyć się jakiegoś obcego języka. I tu mają rację. Opanowanie języka obcego w okresie próbnym (3 miesiące) jest nie możliwe. Polecam naukę języków obcych szczególnie języków romańskich oraz słowiańskich. Dużo dobrze płatnej pracy w Małopolsce i na Śląsku. Pozdrawiam wszystkich wykładowców PWSZ kierunku Filologia Romańska.
25.09.2013
09.08.2013
KK
Uczelnia porażka, lepiej nie pisać
yyy
tutaj to chyba jakis ewenement ci studenci!!!! normalnie wszyscy zadowoleni!!!
24.05.2013
02.05.2013
Bonnie_Parker
wybieram się w tym roku na administracje tam :) No zdania niestety są podzielone mój brat studiuje tam inf i strasznie narzeka ale inni z filologii ang czy fizjoterapii sobie bardzo chwalą :)
Ula
widzę, że komentarze w większości pozytywne, ocena też bardzo wysoka więc chyba nikt bardzo nie narzeka, że uczy się w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Tarnowie :) mam nadzieję, że ja również się nie zawiodę :)
19.03.2013
19.02.2013
Morze :)
Studiowałem filologię angielską na tej uczelni,poziom jest wysoki, dużo pracy. To dobra uczelnia.
Pielegniarka
Studiuję tutaj pielęgniarstwo i mogę powiedzieć że jest to uczelnia która wbrew pozorom i powszechnym opiniom trzyma poziom. Nowy kampus jest bardzo dobrze przystosowany- głównie część rekreacyjna dla kierunku WF. Nie jedna uczelnia chciałaby się pochwalić tak przygotowanym kampusem. Ponadto kadra dydaktyczna trzyma wysoki poziom. Nie można powiedzieć że studiowanie tutaj jest proste- trzeba uczyć się systematycznie. Wykładowcy są głównie z Krakowa. Są to ludzie wysoko wykwalifikowani. Zawsze mają czas dla swoich studentów. Studiowałam w kilku uczelniach ale PWSZ Tarnów naprawdę polecam !
15.02.2013
05.02.2013
James
Dobra uczelnia - po prostu. Studiuję tam ekonomię. Kadra właściwie w całości importowana z Krakowa (UEK, UR, UJ, AGH). Poziom jest wysoki moim zdaniem. Trzeba się przyłożyć żeby pozdawać te najważniejsze przedmioty. Zaplecze naukowe nie jest najgorsze, uczelnia cały czas się powiększa. Uważam, że warto tu studiować.
Zosia
Studiowałam w tej uczelni i po latach mogę stwierdzić, że mnie uczyli wykładowcy, którzy nie mają równo pod sufitem. Lekceważy się studentów, bardzo dużo osób zostaje odrzucanych w czasie sesji. To co wiem, ludzie po tej uczelni wykonują gorszą pracę niż po prywatnych. Nocami uczyłam się i tak zostałam wywalona z tej uczelni. Skończyłam studia na Uniwersytecie Rzeszowskim.
02.01.2013
03.10.2012
pytanie mam
chodzi mi o to, ze przy kazdej uczelni jest jakas ocena, tutaj tez jest 5,5 i ok, wszystko jasne, ale gdzie znajde informacje o ocenach takich, jak na podstronie gdzie sie te oceny dodaje, tzn, konkretnie chcialabym wiedziec jak pwsz jest oceniony pod katem perspektyw zawodowych w pracy, podpowie mi ktos?
adi
czy ktoś wie jak to wygląda w drugiej turze? dużo osób odchodzi bo matura poszła mi naprawdę słabo i boję się że nie dam rady nawet wskoczyć po drugiej turze na listę...
15.07.2012
11.05.2012
Tram
Nie wszystko na raz, powoli. Poziom jest przyzwoity, chociaż wiadomo, że od uniwerka troszkę odstaje. Zaplecze jest adekwatne do uczelni, ale dla własnego rozwoju trzeba zainwestować. A wykładowcy to się nie interesowałem właściwie, robią dobrą pracę, więc nie widziałem potrzeby takiej
filologia angielska
jaki jest poziom na filologii angielskiej? skad sa wykladowcy na pwsz-ecie w Tarnowie? jak jest wypozasona biblioteka i jaki jest dostep do czasopism anglojezycznych?
21.03.2012
13.03.2012
Kropka
ja moge sie wypowiedziec o fizoterapii, bo jestem na pierwszym roku, w naszej grupie jest ok 90% osob zadowolonych, te pozostale 10% to osby, tore sie troche wystraszyly, moze na wyrost, przedmiotow z pogranizcza medycyny, ale ja chce uspokoic, bo wcale nie jest jakos szczegolnie ciezko, wystraczy chodzoc na zajecia, przegladac notatki, w miare systematycznie pouczys sie na luzie ... i naprawde jest jeszcze czas na imprezy.
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Politechnika Łódzka
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu