• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Ocena uczelni


Komentarze (152)
Anon
INFORMATYKA - Osobiście uważam, że lepiej się już wybrać na uniwersytet śląski lub na WSB, nie wiem jak sytuacja z WSTI, ale obstawiam, że wypada także dużo lepiej na tej płaszczyźnie niż politechnika śląska. Niestety ale materiał jest zacofany i wymaga reformy, informatyka rozwija się szybko przez ostatnie lata, a ta uczelnia ewidentnie nie ruszyła jeszcze z linii startu. To przynajmniej jestem w stanie stwierdzić po paru latach na tej uczelni
30.01.2021
07.01.2021
olieciak
Ile mniej więcej ososb było na 1 miejsce na lingwistyka w 2020? Co o niej sądzicie?
PYTANIE.
Witam, dostałem się na pojazdy samochodowe i mechanikę i budowę maszyn . Są to kierunki dość zbliżone do siebie. Słyszałem , że na Politechnice , jak na większości uczelni technicznych jest ogromny hardkor i przesiew studentów , szczególnie z fizyki , matematyki itp. Dostałem się jeszcze do Tarnowa na elektronikę ( wykładowcy tam są z AGH ) , NIESTETY obawiam się wykładowców z AGH, mój kolega zrezygnował z kierunku Elektronika (studiował na AGH) , bo byli bardzo ciężcy do przejścia i przeniósł się na Politechnikę Krakowska na wydział mechaniczny na automatykę i robotykę i nie narzeka. Myślę jeszcze nad mechatroniką u mnie na uczelni w Sączu, ale słyszałem , że kierunek jest hardkorowy (super trudny, super ciężki do skończenia), a też perspektywy pracy są różne, tak samo jak po automatyce i robotyce. proszę o kontakt na nr 505 894 829, e-mail szewczykkmarcin@o2.pl lub na facebooku Szewczyk Marcin , jeśli ktoś coś wie i potrafiłby mi doradzić.
25.08.2020
25.08.2020
Anna
Jaki był tegoroczny Próg na edukację przedszkolną i wczesnoszkolną?
Łukasz
Czy może ktoś się wypowiedzieć o biotechnologii? Czy jest po tym praca i ogólnie poziom kształcenia.
23.08.2020
13.08.2020
Politechnika Śląska
Kwalifikacja na studia na kierunek logistyka odbywa się na podstawie wyników z części pisemnych egzaminu maturalnego z matematyki (poziom podstawowy), oraz z przedmiotu dodatkowego (poziom rozszerzony) do wyboru przez kandydata (matematyka, biologia, chemia, fizyka, informatyka), Niestety Olimpiada Spedycyjna nie jest uwzględniona w wykazie olimpiad stopnia centralnego uprawniających do przyjęcia na pierwszy rok studiów bez postępowania kwalifikacyjnego. Poniżej dołączam link do w.w. wykazu: https://rekrutacja.polsl.pl/kryteria-przyjec/
Kacper
Czy aby dostać się na Logistykę trzeba napisać rozszerzoną matematykę ? Czy dyplom technika logistyka cokolwiek daje przy rekrutacji ? Czy zaświadczenie finalisty Olimpiady Spedycyjnej cokolwiek da przy rekrutacji ? Pozdrawiam
10.08.2020
04.08.2020
Politechnika Śląska
Przedmiot dodatkowy to dodatkowe punkty w postępowaniu kwalifikacyjnym. W tym przypadku za przedmiot dodatkowy będzie 0 punktów,. Nie jesteśmy w stanie powiedzieć czy to wystarczy, nie wiemy ilu kandydatów będzie startowało na kierunek pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna i jaki będą mieli oni wynik.
123
Czy można dostać się na edukację przedszkolną i wczesnoszkolną, wyłącznie z językiem polskim zdawanym na maturze?
04.08.2020
29.07.2020
Politechnika Śląska
Niestety Politechnika Śląska nie podaje progów punktowych, ponieważ co roku się one zmieniają.
Sandra
Jaki był zeszłoroczny próg na pedagogikę przedszkolną i wczesnoszkolną?
21.07.2020
01.07.2020
Politechnika Śląska
Według kryteriów przyjęć dla kierunku pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna (jednolite studia magisterskie) liczy się przedmiot główny – liczba punktów (%) uzyskanych na maturze z języka polskiego, oraz przedmiot dodatkowy – liczba punktów (%) uzyskanych na maturze z przedmiotu dodatkowego do wyboru przez kandydata (biologia, historia, język obcy nowożytny, matematyka, wiedza o społeczeństwie). Punkty z matury z przedmiotu zdawanego na poziomie podstawowym mnoży się x 0,5, a dla przedmiotu rozszerzonego x1. Więcej informacji znajdziesz na stronie: https://rekrutacja.polsl.pl/kryteria-przyjec/
Karolina
Czy podczas rekrutacji na pedagogikę przedszkolną i wczesnoszkolną, drugi przedmiot może być wyłącznie na poziomie rozszerzonym, czy może być równie na poziomie podstawowym?
28.06.2020
26.06.2020
Politechnika Śląska
W zeszłym roku na kierunek architektura wnętrz zostało przyjętych 30 studentów. Uczelnia niestety nie podaje progów punktowych, gdyż co roku się one zmieniają.
Wiktoria
Co sądzicie o architekturze wnętrz? Jakie są progi? Ile osób zostaje przyjętych?
24.06.2020
11.06.2020
Transport kolejowy studia dualne
Proszę o opinie na temat tegoe kierunku
Politechnika Śląska
Witam. Niestety Politechnika Śląska nie podaje progów punktowych, gdyż co roku się one zmieniają. Jeśli chodzi o analitykę biznesową, to Samorząd Studencki Politechniki Śląskiej utworzył niedawno stronę, gdzie można zadawać pytania odnośnie studiowania na Politechnice Śląskiej. Podaję link: https://docs.google.com/forms/d/1qHkZfqsFgCVkHF5s5WBUhVvqNhfYYMLyWopw4854Vd8/viewform?chromeless=1&edit_requested=true Pozdrawiam serdecznie.
04.05.2020
02.05.2020
Karolina
Hejka, co sądzicie o kierunku analityka biznesowa? Czy ktoś orientuj e się gdzie można znaleźć progi przyjęć z ubiegłych lat?
Wydział architektury
Architektura, tylko w gliwicach. Rewelacja. Bardzo dobry i oby tak dalej. Pani Dziekan Grażyna Kabitch zarządza nim żelazną ręką i udowadnia że wystarczy wejść miedzy szynkę z ser by wykształcić architekta.
06.02.2020
24.12.2019
Co oni tam znowu wymyślili?
A co oni tam wymyślili znowu na tym wstępnym? Wszedł Wojtas i powiedział na rozpoczęciu: ,,Ludzie! Rysujcie sobie, ale lista przyjętych już wisi na pierwszym piętrze przy dziekanacie! Dziękujemy za wpisowe, przyda się na Święta!"; - ? Zresztą te Gliwice to taki niderlandzki pokądziel, Holendrzy muszą mieć skądś kasę; a że Polacy dają się robić w balona to już inna sprawa... Z okazji Świąt chciałem podzielić się pewną refleksją. Niemal 30 lat temu, w Gliwicach na Architekturze właśnie, zapowiadano że ,,za dwadzieścia lat to my tu będziemy projektować kolonie na Marsie, a studia będą otwarte dla każdego; dobrobyt będzie taki że nikt nie będzie musiał pracować!". Minęło 30 lat i nagle, ten sam Śląsk Górny, z jednej strony gloryfikuje nowe słynne zasiłki wyborcze, które nie dość że topią gospodarkę to wychowują ludzi w przekonaniu że lepiej nie pracować; z drugiej zaczyna się znowu czytać o ,,Republice Śląskiej", tudzież o innych kosmicznych kocopołach, które nie mają nic wspólnego z budowaniem nawet zamku z piasku - to wszystko to równia pochyła dla gospodarki w Polsce. Możliwe że niektórzy tam naprawdę są przekonani że żyją na Marsie, ale to nie zmieni oczywistych faktów - pomyliliście się, kochani wykładowcy z Gliwic. Pomyłką okazały się także te ,,wypierające polskie dworki" stropodachy - teraz ludzie nie chcą o nich słyszeć, a ci, który kiedyś dali się namówić na tą bzdurę teraz przebudowują domy by miały dach kubaturowy. Kolejna pomyłka. Twierdzicie że wasi mentorzy z Holandii są tacy cudowni? Jakoś nie odczułem zachwytu podczas mojej podróży w Holandii, a nawet odniosłem wrażenie że to taki jarmark zaściankowy w Europie - bród, smród i ubóstwo. Architektura toporna jak 200 kg baletnica po czterdziestce i pełna wdzięku tapira, któremu Mikołaj założył skarpetę na głowę. I nie widzę zachwytu nad tym wygwizdowem nigdzie indziej poza Polską, a dokładniej - poza Gliwicami i tą plejadą gwiazd z ,,Republiki Śląskiej". Czyżby kolejna pomyłka? Z okazji Świąt informuję że nie chcę byście dalej byli tymi architektami i wykładowcami bo moim zdaniem więcej szkodzicie niż służycie Polsce i kulturze polskiej. Wszystko ma swój czas i pora zrobić miejsce młodszemu pokoleniu, które ma dużo większy potencjał rozwojowy i dużo lepsze zaplecze inspiracji niż wasze, wychowane na Święcie Górnika i komunistycznych dyrdymałach. Życzę sobie i wszystkim by Wydział Architektury w Gliwicach zmienił się - a praktyka z największych korporacji na Świecie pokazuje że największy wzrost jakości usług ma miejsce po wymianie 50%+ personelu. Wesołych Świąt!
Jomaso
Architektura ? No... po wstępnym szkoda słów. Dla tych , którym się nie powiodło polecam Instytut Architektury w Raciborzu. Mam tam znajomych i mega zadowoleni.
12.07.2019
18.06.2019
arek
siemka, jak wygląda studiowanie na kierunku Inżynieria Produkcji w Katowicach ? Czy dużo jest godzin tygodniowo ? Czy ogólnie warto studiować ten kierunek?
michał
gdzie znajdę info o progach punktowych w ubiegłym roku? podrzućcie linka, bo na stronie nie widze, albo podajcie jak było na automatyce i robotyce i na informatyce.
14.05.2019
29.03.2019
jaki rodzaj informatyki wybrać
Widzę że w Gliwicach jest kilka rodzajów informatyki. Czym się kierować przy wyborze? Opisy nie pomagają za wiele, zakłdam że wykłądocy są wszedzie ci sami. Może jako studenci macie lepsze rozeznanie w temacie, zwłascza pod kątm rynku zatrudnienia.
chemia budowlana
interesuje mnie branża domieszkarska, chemia budowlana, preparaty do betonu - bo z racji powiązań rodzinnych wiem już, że będę pracował w firmie o takim charakterze. Jaki najlepiej wybrać kierunek na Śląskiej? Czy oni mają typowo chemię budowlaną w ofercie, bo nie widzę. A jeśli nie to po prostu budownictwo? co jeszcze wchodzi w grę?
29.03.2019
19.03.2019
analityka biznesowa
ile mieliście punktów na Analitykę Biznesową zeby się dostać? jak oceniacie sam kierunek? jeśli nie ten, to jakie studia na Śląskiej polecacie?
budownictwo
jaki poziom na inżynierskich z budownictwa? ile przyjmuja studentów na pierwszy rok? i ile odpada? jakieś opinie o tym kierunku?
18.03.2019
11.03.2019
Admin
Komentarz usunięty.
info
ktos tu hejtuje, zresztą na Politechnice Opolskiej też, wytropimy Cię ....
11.03.2019
09.03.2019
o architekturze
Ja nie rozumie tego piszą ci ludzie? Architektura jest cudownym kierunkiem, polecam Politechnikę Śląska W-A, szczególnie Panią Dziekan Klimek, dzięki niej jestem architektem.
alicja
Jeżeli ktoś pisze niepochlebnie o architekturze - to nie słuchajcie, bo to bzdury są. Spod tego samego IP jakiś psychol wstawia negatywne posty. Ewidentnie ma problemy emocjonalne, bo robi to systematycznie. Nie pytajcie skąd wiem ..... ale sprawdzone.
04.03.2019
30.12.2018
Krzysztof
poleca ktoś wydział chemiczny? Czy warto się tam uczyć, czy już lepiej poszukać innych miast? Jakie jest podejście prowadzących? I ogółem klimat?
bezrobotny logistyk
Po studiach na kierunku logistyka nie macie absolutnie nic co by pomogło wam znaleźć pracę. Ten kierunek powinni zlikwidować a tych co go wymyślili to pozamykać za to że zmarnowali tysiącom młodych ludzi czas, pieniądze i nerwy. Po co istnieją takie kierunki po których nie macie żadnych uprawnień, doświadczenia i szczególnej wiedzy? Może zacznijmy robić kierunki typu Brukarstwo to się będziecie uczyli przez 5 lat jak równo układać kostkę brukową w teorii, ale nie będziecie wiedzieć jak to dalej zrobić w praktyce. To taka jest logistyka na Polsl. Ale tu nie chodzi o nas młodych tylko żeby te stare postkomuchy i ich rodziny ze znajomkami miały dobrą państwową robote na uczelni.
22.12.2018
26.11.2018
Admin
Komentarz usunięty.
POWER ENGINEERING ?
możecie napisać więcej o kierunku Power Engineering, jak jest na studiach, czy to nowość czy są już absolwenci?
22.11.2018
20.11.2018
Oporny Tomasz
Elektronika.... Polecam elektrykom, którzy chcieliby się pobawić w liczenie obwodów i powtórzyć excela po podstawówce. Poziom wykładów z elektrotechniki zerowy, stoi do Was plecami 2 godziny, tak samo wyglądają ćwiczenia. Oczywiście jeśli czegoś nie rozumiecie możecie przyjść na konsultacje. O godzinie 18.00, gdy na planie macie do 13.30. Polecam masochistom i osobom z nadciśnieniem, gdyż egzaminy z danego działu piszecie z wiedzą którą sami sobie zapewnicie gdyż notorycznie nie odbywają się wykłady, i to co na nich jest musicie przerobić sami :)
patryk
czy w lutym 2019 jest nabór zimowy realizowany? gdzie szukać info, bo nie widzę na ich stronie
20.11.2018
25.09.2018
żaneta
wow.... taka wysoka ocena, jestem w szoku że aż 9,15 pkt.
pete
jak skończysz, masz satysfakcję, że przeżyłeś ; matematykę, wytrzymkę, stal, żelbet!
11.09.2018
18.08.2018
programacja
Chcesz zostać programistą ? Raczej studia zdalne gdzieś indziej ( o ile potrafisz się organizować), PG zeżre sporo czasu i da mało lub niewiele w zamian.
Olaa
Pedagogika na politechnice, poleca ktoś ?
16.07.2018
28.06.2018
kandydat
Jesli nie pol śląska to co polecacie przemądrzalcy? a jeśli śląska, bo myślę o budownictwie, to jak tutaj jest na tym kierunku?
Progi
Wie kotoś może jakie były progi na informatykę na tych obydwóch wydziałach
17.06.2018
14.06.2018
Elizabeth
Hej :) czy są w Gliwicach jakieś akademiki z łazienką na pokój lub na dwa pokoje czy tylko łazienka na całe piętro?
transport
czy ktoś studiował albo studiuje transport na Politechnice Śląskiej i dostał się na specjalność nawigacje powietrzną i może wyrazić swoja opinie czy warto tu studiować
02.06.2018
12.05.2018
O MS
Cześć, chciałby się ktoś podzielić swoją opinią o wydziale matematyki stosowanej?
Vlad
Czy są ktoś kto studiuję na kierunku architektura wnętrz? Możecie powiedzieć czy warte? Mój mail: kolisnikvladislav09@gmail.com Dziękuję bardzo
06.05.2018
29.04.2018
Marta
Czy trudno dostać się na filologię angielską? Jakie trzeba mieć wyniki?
Czy sobie poradzę?
Nie rozszerzałem w liceum matematyki i fizyki. Czy jest ciężko z matmy i fizyki na politechnice? Myślicie że dałbym radę jeśli tych przedmiotów nie rozszerzałem.
27.04.2018
19.03.2018
a propos logiki / logitechniki
Tak jest wszędzie Przyjacielu, a przynajmniej na większości uczelni publicznych. Full teorii, no bo programowa podstawa musi być zrealizowana, a praktyka??? No cóż - nauczysz się w realu, po prostu życie Cię nauczy. Z takiego założenia się wychodzi, tak jest od lat, niby mówi się coraz więcej o aspekcie praktycznym, ale jakoś z kim nie rozmawiam, to wszędzie jest dokładnie tak samo. No, może jakieś szkoły prywatne, a niektórymi kierunkami, ale bardziej jak fizjoterapia, czy kosmetologia to mają praktyczne zajęcia, a na logistyce zapomnij. Możesz ewentualnie pojść na zaoczne, w tym samym czasie pracować w jakiejś firmie logistycznej, no i na zajęciach robić "przecinki" i trafne uwagi do teorii snutych przez wykłądowców, Pozdrawiam.
logitechnika
Logistyka na Politechnice Śląskiej to jest jedno wielkie nieporozumienie. Nie dowiecie się żadnych przydatnych rzeczy do pracy w branży TSL (Transport, Spedycja, Logistyka). Wykładowcy tam to teoretycy co naczytali się kilku książek o zarządzaniu, ale na magazynie to większość nie była ani razu w życiu. Zero praktycznych informacji w zakresie pracy spedytora czy logistyka. Będziecie kuć na pamięć regułki z zarządzania, których zapomnicie po miesiącu. Jedna wielka pustka zostaje po tym kierunku a większość absolwentów nie znajduje pracy, jedynie ci co mieli już ją załatwioną przed studiami albo znający dobrze 2 lub więcej języków obcych, angielski to stanowczo za mało. Po kilku latach tych studiów dalej nie wiem jak zorganizować transport ładunku z punktu A do pounktu B. Tam nie mają pojęcia na czym polega praca w tej branży bo oni na oczy tego nie widzieli. Obiecywać wam będą jakie to perpsektywy na was nie czekają po tym kierunku a tak naprawdę dyplom tej uczelni jak i większości innych w Polsce nie znaczy w tej branży nic! Skończycie na kasie w markecie, albo pójdziecie po studiach na kurs obsługi widlaków z Urzędu Pracy. Jak nie macie znajomości w tej branży, to po tych studiach bez praktycznej wiedzy tym bardziej jej nieznajdziecie. Zastanócie się 10 razy czy chcecie studiować ten kierunek na tej uczelni i czy chcecie meczyć się kilka lat żeby dostać bezwartościowy papierek.
17.03.2018
23.02.2018
Opii
Witam. Ma ktoś informację na temat studiowania zarządzania i inżynierii produkcji na tej politechnice? Jakie progi? ile osób przyjmują? Czy ciężko się dostać?
Szaduś
Opinie o uczelniach technicznych będą różne, szczególnie o tych, które są na wysokim poziomie i wymagają od studenta chociaż trochę zaangażowania - najwięcej negatywnych głosów słychać od aktualnych studentów UE i UŚ...bo po prostu sobie nie poradzili. Polecam tę uczelnię ze względu na profesjonalną kadrę z ludzkim podejściem do studenta. Wydział IŚiE, Energetyka
11.02.2018
10.02.2018
Włoski
Witam, również mam takie samo pytanie...
FILOLOGIA WŁOSKA
Witam, czy ktoś się orientuje jaki był próg punktowy w tym roku na filologię włoską na PŚL.
10.02.2018
08.02.2018
włoski na PŚ
czy ja nie mam zwidów, omamów, pomroczności jasnej??? na Politechnice Śląskiej można studiować filologię włoską??? Od kiedy? Czy są tutaj studenci italianistyki? Jak to wygląda od środka? Skąd są wykładowcy?
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
08.02.2018
02.02.2018
inżynierek?1?
Czy można liczyć na info na temat kierunku Budownictwo na Śląskiej??? Polecacie? Bardzo trudno jest? Jak mieliście zdaną maturę, żeby się dostać? Jakie specjalności warto wybierać pod kątem pracy? Wszystkie wasze głosy poznam z wielką ciekawością, także te krytyczne :-)
Elektryczny
Witam przyszłych studentów Politechniki na kierunku Energetyka... Miałam mnóstwo przedmiotów, ponieważ blisko 60 na 8 semestrach studiów inżynierskich niezgranych tematycznie i prowadzonych często bez konkretnego pomysłu. Uważam, że studia nie przygotowały mnie do żadnej konkretnej aktywności zawodowej ani naukowej. Wiadomo, że można zrzucać winę na barki innych, natomiast wystarczy spojrzeć na zaopatrzenie biblioteki i dostępność książek w wersji elektronicznej. W czasie studiów inżynierskich nigdy nie wytłumaczono mi podstawowych równań Maxwella, które są podstawą elektromagnetyzmu...Operator Nabla był mi totalnie nie znany i zapomniany w murach uczelni. Były też bardzo fajne przedmioty z których wyciągnęłam pozytywne i wartościowe wiadomości. Jednak ogólnie jestem rozczarowany.
31.01.2018
31.01.2018
Anonim
Witam. Jak wyglądają studia zaoczne, na wydziale elektrycznym? Bardzo trudno się utrzymać na studiach?
pati1
hej :) wybieram się na wydział chemiczny na studia magisterskie, do tej pory studiowałam na innej uczelni. Czy mógłby mi ktoś polecić co jest lepsza opcją studiowanie analityki w kontroli jakości i ochronie środowiska, czy też bioanalityki? Nie wiem czy łatwo i w jakim miejscu mogłabym znaleźć pracę po tych kierunkach. Czy mógłby mi ktoś pomóc kto studiował na chemicznym w Gliwicach?
15.01.2018
26.12.2017
donciak
Polecam. Studiowałam chemię i nie wiem czy po tym kierunku coś jest mnie w stanie zaskoczyć czy zestresować. Kierunek na pewno wymagający, nikt się z studentami nie cacka. O niektórych wykładowcach krążą legendy, a odsiew na pierwszym roku jest spory (z resztą później też). Oczywiście jest to kierunek mało popularny, niektóre przedmioty są kompletnie niepotrzebne, ale faktem jest, że spora część wykładowców, szczególnie tych starszych i w średnim wieku, to ludzie z ogromną wiedzą i osiągnięciami. Można dobrze wykorzystac ten czas i wiele zyskać
Ko.
Witam. Mam pytanie czy ma ktoś informacje dotyczące kierunku transport. Czy polecany czy nie i jakie ewentualnie progi punktowe były na ten rok i ile miejsc.
18.10.2017
02.10.2017
@Newbie
Jeżeli nie zrazisz się na samym początku to z czasem będzie łatwiej. Generalnie dużo matmy i fizyki, ale jeśli lubisz to sobie poradzisz. Elektrotechnika fajny kierunek, na pewno dostaniesz robotę po nim. Zdecydowanie polecam na tej uczelni, dobrze Cię przygotują.
Newbie
Jaka jest opinia o kierunku Elektrotechnika? :)
28.09.2017
22.08.2017
BouBou
Miałam duże wątpliwości przy wyborze PŚ, naczytałam się negatywnych opinii na jej temat ale czas zweryfikował wątpliwości i jak najbardziej mogę polecić ją ludziom ciekawym świata, ambitnym, chcącym coś w życiu osiągnąć.
Wiki
Witam!!! Planuję podjąć studia na administracji. Czy ktoś coś wie? Jakie warunki panują?
15.08.2017
04.08.2017
Michał (do K.)
Inżynieria Środowiska ogólnie polecana, ale z tego co wiem to od lat otwierane są tylko trzy specjalki: IŚ w Motoryzacji (podobno bardzo dobra opcja jeśli choć trochę interesujesz się energią, silnikami i masz zacięcie maszynowe - de facto zyskujesz to samo co absolwenci MIBM), Gospodarka Odpadami (z tej specjalki nie znam nikogo, więc ciężko mi powiedzieć), Gospodarka Wodno-Ściekowa (koleżanka studiowała, chwaliła sobie i bardzo szybko znalazła pracę po skończeniu studiów). Taryfy ulgowej raczej nie ma, podobno labki z chemii i fizyki na pierwszych latach wyciskają siódme poty, ale po raz 3 czy 4 z rzędu ten kierunek to najlepsza IŚ w kraju.
Do Kasi
Co prawda nie studiuje Oligo, Ale troszkę wiem. Chyba nigdzie nie ma tak, że w ogóle nie trzeba się uczyć. Na pewno są przedmioty, nad którymi trzeba dłużej posiedzieć. Z tego, co mi wiadomo, do Oligo przykładana jest wielka uwaga i jak dasz trochę (więcej) od siebie - będziesz wiedziała dużo więcej niż osoby, które ukończyły ten kierunek na innych uczelnieach. To zależy jak do tego podejdziesz. Ogólnie to można spokojnie "przejść" studia i mieć czas dla siebie :)
05.07.2017
04.07.2017
ME
Witam! Pytanko odnośnie ogólnej opinii na temat kierunku AiR na wydziale MT. Planuję iść od nowego semestru, ale natknąć się można na opinię, że studia kompletnie niepraktyczne. Że ilość teorii przygniata, natomiast jeżeli chodzi o praktyczne aspekty, poziom leży. Czy ktoś, kto studiuje/studiował mógłby się do tej opinii odnieść? Dodatkowo, jak sprawa wygląda na innych kierunkach (Mechatronika, MiBM) i wydziałach (Informatyka, AiR na AEI)? Z góry dzięki!
K.
Witam :) Stoję przed wyborem kierunku studiów, a jedyne które mnie interesują to budownictwo i inżynieria środowiska (wydają mi się perspektywiczne) - jeżeli ktoś mógłby choć trochę streścić i doradzić, byłabym wdzięczna - może osoba, która aktualnie studiuje na danym kierunku znalazłaby się?
26.06.2017
21.06.2017
Kasia
witam. Chciałam się dowiedzieć czy ktoś studiował - Pedagogika specjalna oligofrenopedagogika ? Czy jest ciężko ? Czy dużo trzeba siedzieć przy książkach i uczyć się ? Chodzi mi o studia niestacjonarne. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź .
>:C
Wydzial Architektury jest straszny. taki niemily pan wojtas tam jest i straszy dzieci (straszna architektura). Zastanawiam sie, czemu jego dzieci skonczyly studia? Czy to tak wolno by w Panstwowej Jednostce Dydaktycznej istnialo kolesiostwo oraz znajomosci? Moze Pan Ziobro powinien sie tym zainteresowac?
09.06.2017
10.05.2017
student212
Wydział Inżynierii środowiska? Jak dla mnie mogliby się bardziej postarać. Jeżeli myślisz, że inżynier ma mieć konkretną wiedzę z danego tematu to się mylisz! Tutaj pokolorujesz mapy z Panią z katedry powietrza! Nauczą Cię jak wysiedlać starszych ludzi w bardziej zanieczyszczone miejsca, bo i tak już swoje się nażyli - ideologia pana, który niedawno zrobił profesurę właśnie na tej uczelni! Ciekawe czy sam też się wysiedli, bo to już ten wiek. Znów pozdrawiam powietrze. Tutaj będziesz miał przedmioty jak psychologia, negocjacje. Tutaj nie poznasz nowych metod i rozwiązań technologicznych, bo po co? Przecież książki z lat '60 są dalej aktualne! (ironia) Czas zapełniają przedmiotami niepotrzebnymi. Na swojej specjalności mam tylko jeden przedmiot z nią związany, bo przecież wszyscy muszą mieć pracę. Drodzy królowie uczelni: BRAWO WY!
Gramdodatni
Jeden z najcięższych kierunków, zanik czasu wolnego rośnie logarytmicznie. Studiuje ten kierunek sporo kobiet. W pierwszym semestrze tego roku rozstało 200os. na 256. Duży przesiew, uczyć się trzeba na bieżąco, bo potem jest cieżko nadrobić.
10.05.2017
28.03.2017
Budo
Hej :) a jak budownictwo? Polecacie? Jest bardzo ciężko? Możecie mi coś więcej powiedzieć?
inżynieria środowiska
Na Inżynierii środowiska masz do wyboru 5 specjalności, ja wybrałem wodociągi i kanalizację, jestem zadowolony, nie wiem czy wszystkie specjalności ruszyły ale moja jest nawet ciekawa.
21.02.2017
10.02.2017
Ciekawa
Hej :) co powiecie o biotechnologii na wydziale Inżynierii Środowiska i Energetyki?
odsiew ;)
zgadzam się z hadar, pierwszy semestr to najczęściej pozostawienie tych osób, które na studiach powinny być, bardzo dobrze, że pierwsza sesja jest w stanie zweryfikować studentów, u mnie na początku były takie lamy, że całe szczęście, że już ich nie ma
22.01.2017
29.11.2016
hadar
Odsiew to chyba złe słowo, to jest po prostu selekcja osób które powinny zostać na uczelni od tych, które nie wiedzą po co się tam znalazły, niestety wygrają najsilniejsi
Leszek
Jaki jest "odsiew" po pierwszym semestrze na logistyce, jaki poziom z matmy, statystyki
26.09.2016
08.08.2016
samaswoja
Co do Architektury ... w pierwszym roku przymykałam oko na różne sprawy i miałam dobre zdanie o tym wydziale, ale im dłużej tam studiowałam tym było gorzej. Jak to jest, że uczelnia nie chce przyjąć na drugi stopień swoich studentów, którzy nie wiadomo dlaczego zostali potępieni przez niektórych wykładowców? Moi koledzy i koleżanki, którzy świetnie sobie radzili na studiach ostatecznie zostali bez możliwości dalszego studiowania. WSTYD GLIWICE, wszystko zostanie w waszych sumieniach. A student, któremu bardzo zależy i ma bardzo dobre oceny POWINIEN mieć szansę kontynuować studia na drugim stopniu na swojej uczelni! Większość tej kadry ma niespełnione ambicje.
architekt
architektura. uczelnia jest zdominowana przez Ukraincow, ktorzy robia z Polakami, co chca. uczelnia nie przygotowuje do zawodu, zamiast uczyc rzemiosla i przekazywac wiedze o najnowszych technologiach jest tu napchane pelno historii architektury, nie wiadomo po co i na co. moze i ten wydzial to juz historia. najlepsi wykladowcy tej uczelni juz wyjechali - do Szwecji, Norwegii, Kanady - i nie wroca. teraz w uczelni zajeli ich miejsce smieszni ludzie, Pan Wojtsas, ktorzy twierdza, ze ,,profesorowie z wyzszych pieter nic nas nie naucza bo tylko oni wiedza jak ma sie uczyc". wydzial ma wiec powazne problemy wewnetrze, w ktore - nie wiem po co - angazowani sa studenci, zamiast do nauki. budynek brzydki, przywodzi na mysl skojarzenia z czasami Gierka. barrrrrdzo nieuprzejme panie w dziekanacie, szczegolnie Pani Gatkowska. w wydziale skupieni sa ludzie reprezentujacy kontrasty. z jednej strony mamy fundamentalistow religijnych, ktorzy twierdza, ze naukowcy po nocach ,,mumifikuja cmy by udowodnic, ze teoria ewolucji jest prawdziwa, by moc oddawac czesc szatanowi" oraz, ze Ziemia ma 3k lat i ,,odkryli Jezusa", a ,,ksieza to homoseksualisci bo jaki facet wytrzymalby tyle bez kobiety" (opinia studentki, obecnie doktoranki). z drugiej strony mamy homoseksualistow, ktorzy podrywaja atrakcyjnych studentow pod przykrywka ,,dodatkowych konsultacji" (zaproszenia do domow, zapraszanie w czasie zajec do gabinetu by porozmawiac sam na sam o zyciu (a nie o nauce, po raz kolejny zaznaczam)). ewidentnie cos niedobrego dzieje sie w tej uczelni. chce nie wiedziec co i dlaczego. wystarczy mi, ze dowiedza sie o tym ludzie, ktorzy maja prawo tego nie tolerowac i dzieki mnie beda miec bardziej miarodajna opinie, a co za tym idzie - lepszy wybor.
21.07.2016
06.06.2016
M
Czy trudno się dostać na zaoczne studia na wydziale MT, kierunek MiBM ?
ciapek
Ktoś coś wie, czy ciężko się dostać na wydział MS na informatykę? Bo w sumie to zaczynam panikować, że się nie dostanę. ):
24.05.2016
18.05.2016
Andre
Dziękuję za opinię! :)
hertix
ja skłaniałbym się ku górnictwie i geologii, to inny kierunek niż technologia chemiczna i w moim odczuciu ciekawszy i bardziej przyszłościowy, gdyż nie jest tak ogólny jak technologia chem
18.05.2016
17.05.2016
Andre
hej, czy górnictwo i geologia na politechnice śląskiej to trudny kierunek? czy może lepsza jest technologia chemiczna?
eradan
Hej, czy na kierunek AiR na Politechnice Śląskiej studia 2 stopnia można iść np. po Informatyce 1 stopnia inżynierskiej?
12.05.2016
03.05.2016
troll
przesiew jest zawsze, jak w najsłabszym ogniwie :P
Automatyka-rekrutacja
Witam, wie ktos ile trzeba było mieć ostatnio punktów by dostać sie na air na wydziale aei? Jest ciężko sie dostac czy raczej biorą wiekszosc a potem jest duży przesiew po 1 sesji?
09.04.2016
05.04.2016
Logistyka
Siemanko! Powiecie coś o Logistyce? Trudno jest się dostać? Bardzo oblegany jest ten kierunek?
do AiR
dasz radę, w najgorszym wypadku jeszcze nikomu nie zaszkodził poprawkowy, od tego się nie umiera, nawet jakby Ci się wyjątkowo noga poślizgnęła, wybór wydziału? hmmm, to nie wiem, bo mało kto zna jedn i drugi równocześnie, ja bym rzekł: Automatyka i robotyka = Wydział Automatyki, Elektroniki i Informatyki, ale Mechaniczny chyba też ok
13.02.2016
06.02.2016
Kierunek AiR
Witam, chciałbym się dowiedzieć osób które studiują jak wygląda kierunek AiR na wydziale AEI na Politechnice Śląskiej. Lepszy wydział AEI czy MT, czym one się tak naprawdę różnią i który jest bardziej godny polecenia? Warto wziąć od razu specjalizację i czy fizyka jest trudna, bo nie ukrywam nie jestem z niej zbyt mocny. Czy dam radę się tam utrzymać licząc/mając z matury ok. 80-100% matma podstawa/40-50%-rozszerzona? Jakie były też progi punktowe w roku 2015 by się dostać bo nigdzie nie mogę znaleźć.
nabór zimowy
czy na Politechnice Śłąskiej jest robiony na bór na studia w zimie? nic nie znalazłem na ich stronie na ten temat, ale wiem, że szkoły prowaadzą rekrutację zimową, tylko nie wiem czy wszystkie, czy państwowe czy tyko prywatne?
03.01.2016
02.01.2016
antoiio
pierwsze słyszę aby uczelnia wyższa szkoliła maturzystów. owszem zdarzają się kursy bądź lekcje przed rozpoczęciem studiów ale są ona już dla osób przyjętych (czyli po maturze) i mają one na celu wyrównanie różnic programowych
pytanie o kursy przedmaturalne
witam, chcę zaptać o kursy jakie są organizowane przez uczelnie albo inne firmy dla maturzystów, które mają lepiej przygotować do matury i na studia z matematyki i np. z fizyki. Rodzice mnie cisną, żebym juz teraz coś zaczął i najlepij żeby to było na Politechnice śląskiej. Na ich stronie w zakładce dla Kandydatów nic nie widzę. Czy oni w ogóle organizują takie kursy dla chętnych, którzy chcą u nich studiować? jeśli tak to od kiedy? A jeśli nie tu, to gdzie polecacie?
21.10.2015
19.10.2015
Giełda Pracodawcy i Przedsiębiorczości
ZAPRASZAMY: Giełda Pracodawcy i Przedsiębiorczości, dnia19 października 2015 (poniedziałek), w godz. 9.00 - 15.00, Centrum Edukacyjno-Kongresowe Politechniki Śląskiej, w Gliwicach, ul. Konarskiego 18B
informatyka przemysłowa???
kto studiuje na kierunku Informatyka Przemysłowa i zechce napisac coś więcej na ten temat? Przemysłowa - czyli że co? dla firm? przemysłu? lepiej iść na taka niż zwyczajną informatykę?
14.10.2015
29.06.2015
CD komentarza
Od POLITECHNIKI SLASKIEJ jako FIRMY, ktora chce reprezentować pozmiom...to niestety takie wyjazdy nie pomagają w wizerunku. Tyle.
taaa
Po 5 latach studiowania jedyne co dostajesz to wyjazd 'na zaliczenie' w gory - praktyka ogólnie stosowana przez wykładowcow. Za wyjazd płacisz sam...łatwizna dla nauczyciela bo spija wszystkich i jest ok na koniec - zadowoleni. Nie ma co liczyć na zorganizowany wyjazd z uczelni. Ogólnie baaardzo źle to wspominam a do dzisaj tak jest.
29.06.2015
30.03.2015
Dzien otwarty
bardzo fajnie zrobiona strona www, wszystko bardzo dobrze pokazane, wybieram sie na dzrwi otwarte, tam podają że jest zwiedzanie wydziałów - WSZYSTKICH? Mnie interesuje Wydz. Architektury. Jakie są Wasze opinie o nim?
PO czy PŚ???
Która politechnika lepsza: ŚLąska czy Opolska? gdzie lepiej iść na informatykę?
09.03.2015
09.03.2015
xyz
Informatyka przemysłowa to tak na prawdę połączenie dwóch dziedzin: informatyki i szeroko pojętych technologii przemysłowych, dla mnie to taka informatyka w praktyce. Jeśli chodzi o sam tok studiów to jestem zadowolony, miałem małe problemy z przejściem przez fizykę i chemię, reszta przedmiotów do zaliczenia ;) wykładowcy też w porządku, nie ma na co narzekać ;)
informatyka przemysłowa ?
przemysłowa ? czyli jaka informatyka? czy jest sens iść na taki kierunek? co to znaczy - makro-kierunek? polecacie?
01.03.2015
24.02.2015
none
masz rację Rychu, mnie również irytuje podejście niektórych "studentów", którzy maja problem, że egzaminy za trudne...ze wymagań za dużo... że zajęcia obowiązkowe...ludzie! przyszliście się tu uczyć czy zbijać bąki? skoro ktoś się porywa na studiowanie na politechnice powinien liczyć się z dużą ilością materiału...
Rychu
czytam i oczom nie wierze, pomijając wpisy niegramatyczne, półpolskie, bełkotliwe stylistycznie - to nie zgadzam się z opinią, że wszyscy wykładowcy uprzykrzają życie studentom. Tak po prostu nie jest. Każdy student i każdy prowadzący zajęcia to ludzie: mają lepsze i gorsze dni, studenci bywają mocno nieprzygotowani, a oczekują nie tylko przymykania oka na ich niedouczenie, ale chyba wręcz akceptacji tego faktu. Ja osobiście jestem w grupie tych starających się studentów i z politowaniem oraz wzruszeniem patrzę na kolegów, którzy w moim mniemaniu NIE powinni tutaj studiować. NIe dlatego, że coś jest nie halo na Śląskiej - oni po prostu nie nadają się na studentów Politechniki. Wybaczcie, ale to studenci wyznaczają poziom uczelni, a nie tylko wykładowcy.
12.02.2015
31.12.2014
zniesmaczony
Jesli idzie o architecture to sprawa wyglada tak. Kuzynka poszla na kurs I przez 5 lat chodzila I she nie dostala, a z matury same 100%. Texas konczy oksford. No I Texas jest taka sprawa, kuzyn tam poszedl, a byl of niej Spiro lepszy jesli idzie o rysunek I mateme no I go facet ze wstepu skreslik a mial zaliczenie, gosc idze do dziekanatu, a tam my mowia nie ponoga I wyzywaja by sobie poszedl. Potem afera, przeniosl sie , w nowej uczelni na nowo zaczal I poszlo my zarabiscue. Taka sprawa - jak nie jestes z rodziny tych co tam ucza to nie IDs. Serious, szkoda nerwow. Wujek jest archutektem I sprawdzil jacy to ludzie to powiedzial ze szkoda nerwow. A kyzyn w nowej uczelni pierwsze miejsca, ma juz peace w super biurze. A kuzynka, no wiec oksford a Gliwice to SPORA roznica. 0/100. Pozdro
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
23.10.2014
15.10.2014
obserwator
Dlaczego mlodzi wykladowcy tak zle traktuja nowych studentow czy chca wykonczyc ich psychicznie? Czy na tym polega edukacja mlodziezy?Czy tak powinien traktowac POLAK POLAKA?
kropla
wybrałam Politechnikę Śląska i nie żałuję, ta uczelnia trafia w moje oczekiwania, mogę się wypowiedzieć pozytywnie o wykladowcach, opikunie grupy, fajni ludzie w grupie,
20.09.2014
26.07.2014
do zaba
dlaczego tak uważasz? jakie płacisz czesne? jakie jest podejście wykładowców do studentów?
sf
Studiuję informatykę na Wydziale Matematyki Stosowanej, studia są świetne, fajni młodzi wykładowcy i nowoczesne programy nauczania.
04.04.2014
08.12.2013
zaba
Jestem studentem zaocznym i mam wrażenie że głównym celem tej uczelni jest wyciągniecie ode mnie jak najwięcej pieniędzy.
luzak
co sądzicie o kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji na wydziale metalurgi i inżynierii materiałowej w Katowicach studia magisterskie niestacjonarne?
06.12.2013
02.12.2013
lol
uważasz, że wysiłek fizyczny idzie proporcjonalnie z intelektem? :) jednym słowem stereotypowi sportowcy z USA :)
bbb
Uczelnia promująca sportowców o średniej ponizej 3,5.
27.11.2013
18.11.2013
wydział chemii z PŁ polechal
konferencja była, z tego co słyszałem pojechało 70 studentów z Wydziału Chemii z Politechniki Łódzkiej, znajomy mówił, że dobre żarcie było i zarąbisty hotel, pzdr
Reologia konferencja
Czy na POlitechnice Sląskiej bedzie konferencja dotyczaca domieszek do betonow? z tego co sie orientuje zawsze na jesieni tak bylo? chyba cos sie zmienlo organizacyjnie, ale czy nadal firmuj to Politechnika Sląska?
23.09.2013
23.08.2013
alex
Panie Andrzeju! wydzial AEI jest najlepszym wydzialem w Polsce, a ucza tam nie tylko liczenia calek.... pozdrawiam wszystkich studentow POLSL :)
Andrzej
ahh te AEI i ten super elitarny wydział... Czego was tam naprawdę uczą? Oprócz liczenia całek i wszelkiej maści programowania ? hmm? Po studiach nie przeliczysz nigdy więcej ani 1 całki, a z programowaniem jest tak, że musisz cały czas mieć rękę na pulsie, inaczej wypadasz z obiegu. Z resztą, nie każdy chce spędzić 50 lat przed ekranem monitora. Jak ktoś nie chce być programistą czegokolwiek to będzie miał taki sam problem ze znalezieniem pracy jak po każdym innym wydziale/kerunku.
07.08.2013
31.07.2013
tomi
nie dostałem się na architekturę na Uni Wrocławskim, czy sa jakies procedury, opcje, mozliwosci, zeby jeszcze teraz gdzies sie zalapac (dowolny uniwerek) na ten kierunek? wiem, ze architektura jest total oblegana, ale moze ktos probowal jakichs sposobow i sie udalo, z gory dzieki
nnn
Politechnika Śląska – państwowa wyższa uczelnia techniczna w Gliwicach. Według ogólnoświatowego rankingu szkół wyższych Webometrics Ranking of World Universities ze stycznia 2013 opracowanego przez hiszpański instytut Consejo Superior de Investigaciones Científicas uczelnia zajmuje 4. miejsce w Polsce wśród uczelni technicznych, a na świecie 750. pośród wszystkich typów uczelni
18.07.2013
18.07.2013
nnn
polecam wszystkim kto lubi sie uczyc i logiczne myslenie nie jest mu obce, studia są ciężkie, ale absolwenci nie maja problemu ze znalezieniem pracy, do studenta z MT--- jesli uważasz ze tylko te 3 uczelnie licza sie w Polsce to zal mi Cie, nie wiem jak jest na twoim kierunku i na MT ale Politechnika Slaska to nie tylko ten wydzial, ja jestem na AEI i chyba tylko u cb ucza na : debilnie niskim poziomie, samych niepotrzebnych, teoretycznych rzeczy... jesli poszedłes na kierunek po ktorym w Polsce trudno o prace to nie miej pretensji do uczelni tylko do samego siebie,
ktoś
Kończę studia na MT i widze jaka jest sytuacja na rynku pracy. Wydział bezsensu, poziom debilnie niski uczą w większości samych nieprzydatnych, teoretycznych rzeczy. Patrząc na wszystko z perspektywy 5 lat to jedyne co oceniam na + to mieszkanie w akademiku i atmosfere. Cała reszta mija się z celem. W Polsce z uczelni technicznych tak naprawdę liczy się tylko Wrocek, AGH, Warszawka. Na pewno nigdy w życiu bym drugi raz nie poszedł na ten wydział i na 99% w ogole na politechnikę śląską
15.06.2013
12.03.2013
Beata
Mój chłopak studiuje na Politechnice Śląskiej w Gliwicach i nigdy nie twierdził, że jest łatwo, że nic się nie robi a on nigdy nie miał problemu z nauką. Konkurencja między studentami jest spora, uczą się naprawdę wielu pożytecznych rzeczy i myślę, że po skończeniu tej szkoły nie będzie większego problemu ze znalezieniem pracy, dobrej pracy :)
Piotr
politechnika zawsze pozostanie politechniką. i czy będzie umiejscowiona w Warszawie czy Gliwicach nie ma tak naprawdę większego znaczenia. ja nie narzekałbym jakbym miał możliwość studiowania na Politechnice Śląskiej w Gliwicach
19.12.2012
23.11.2012
znicz
Bardzo dobra uczelnia.Studiuję mechatronkę na MT(1 rok) Podejście do studenta jest na wysokim poziomie,Panie z dziekanatu bardzo miłe,zero fochów i humoresów,sprawy załatwiane sprawnie.Jeżeli chodzi o nauczanie,to jest ono bardzo praktyczne (na 1 roku mam programowanie sterowników PLC,obsługa programów SicLab,systemu Linux) Ciekawe przedmioty(np.omawianie obrabiarek na dobrze wyposażonym w m.in maszyny CNC Laboratorium Obrabiarek) Oczywiście nie ominie się niełatwej teorii,której nie można olać(zwłaszcza matematyki,mechaniki,nauki o materiałach)Jednakże ten kto się stara,na pewno da radę.Na Polsl przeniosłem się z Politechniki Lubelskiej,gdzie kształcą suuuper w teorii,ale zajęcia praktyczne są na żenująco niskim poziomie,o ile w ogole są... -no ale co się dziwić,Polska 'B',brak technologii i zacofanie.
snitch
Z braku laku jak się nie dostałem na inną politechnikę, to musiałem zdecydować się na politechnikę śląską w gliwicach. Trochę mi to nie odpowiada, miałem cichą nadzieję na lepszą uczelnię, no ale matura mi nie podeszla... mam nadzieję że zajecia bedą ok!
27.08.2012
21.08.2012
nikrol
Dostałem się na kierunek Informatyka stosowana z Komputerową Nauką o Materiałach na MT. Po necie krążą złe opinie o tym kierunku. Mogę zapytać kogoś czy rzeczywiście trafiłem na zonka czy przynajmniej będzie jakakolwiek praca po skończeniu magistra. Generalnie ten kierunek najbardziej trafił w me gusta a oprócz niego mam jeszcze możliwość inżynieri środowiska na UR (co szczerze mowiac mnie srednio cieszy).
iosono
fajnie macie, mare i jeeeee. mnie niestety dostać się nie udało, zawaliłem matmę ;/ teraz stoję na rozdrożu i nie mam pojęcia co począć. chyba udam się do jakiejś wyższej szkoły, ale za rok i tak chcę ponownie startować na studia do Politechniki Śląskiej w Gliwicach
18.08.2012
09.08.2012
mare
gatuluję jeeee! Na co się dostałaś? Ja też idę do Politechniki śląskiej w Gliwicach na studia, jeszcze nie zdecydowałem się na który kierunek, bo przyjęli mnie na dwa :) Może wyjdzie tak że będziemy razem studiować:D
jeeeeeeee
jupiiiii, dostałam się, dostałąm się!!!!! świetnie, bardzo się cieszę!!! mam nadzieję, że będziemy się mijać na korytarzach z ludzmi, którzy tutaj również pytali o opinie~!
06.07.2012
02.07.2012
raki
A ja mam pytanie w związku z tymi kierunkami zamawianymi. Czy pieniądze są przyznawane wszystkim studentom studiującym dany kierunek zamawiany czy to jakoś inaczej idzie? Ktoś tu studiuje infe? Bardzo jest ciężko na tym kierunku?
egg
tkt: w regionie na pewno najlepsza, ale ja jednak nie chciałem studiować w gliwicach i wyjechalem na politechnikę wrocławską. w sumie do gliwic miałbym bliżej, ale nie żałuję wyboru, bo wrocław to świetne miasto. ale co do twojej wypowiedzi - że politechniki nie są doceniane - mnie się wydaje że są, tylko po prostu coraz więcej leniwych ludzi z górry zaklada że są humanistami i nie mają szans na politechnice Oo
03.06.2012
30.05.2012
tkt
Ludzie ludźmi, ale rankingi też bardzo do mnie przemawiają. Wg. mnie to najbardziej przyszłościowa uczelnia w regionie, dlatego też ją wybrałem i studiuję 4 rok z rzędu, bez potknięć, na całe szczęście. Politechniki są moim zdaniem w ogóle nie doceniane w dzisiejszych czasach, w środowisku ogólnie, a szkoda, bo są naprawdę potrzebne i ludzie po nich rozwijają przecież technologicznie kraj, a to dosyć ważny aspekt
tkt
Ludzie ludźmi, ale rankingi też bardzo do mnie przemawiają. Wg. mnie to najbardziej przyszłościowa uczelnia w regionie, dlatego też ją wybrałem i studiuję 4 rok z rzędu, bez potknięć, na całe szczęście. Politechniki są moim zdaniem w ogóle nie doceniane w dzisiejszych czasach, w środowisku ogólnie, a szkoda, bo są naprawdę potrzebne i ludzie po nich rozwijają przecież technologicznie kraj, a to dosyć ważny aspekt
30.05.2012
30.05.2012
tkt
Ludzie ludźmi, ale rankingi też bardzo do mnie przemawiają. Wg. mnie to najbardziej przyszłościowa uczelnia w regionie, dlatego też ją wybrałem i studiuję 4 rok z rzędu, bez potknięć, na całe szczęście. Politechniki są moim zdaniem w ogóle nie doceniane w dzisiejszych czasach, w środowisku ogólnie, a szkoda, bo są naprawdę potrzebne i ludzie po nich rozwijają przecież technologicznie kraj, a to dosyć ważny aspekt
lacoka
Kiedyś zapytali mnie czy lepiej na śląską czy częstochowską. Wiadomo, co odpowiedziałem, ale dlaczego? Nie chodzi już tutaj o osobiste doświadczenia, rankingi i osiągnięcia kadry. Chodzi o ludzi i atmosferę, bo takiej jak tutaj, nie doznałem nigdy i nigdzie, nie mówiąc już tutaj tylko o uczelniach
01.04.2012
22.03.2012
elektrotechnika na śląskiej
drugi rok elektrotechniki na Politechnice Śląskiej. jakie zajęcia? matematyka na początku, całki, pochodne, macierze, liczby zespolone. Fizykę też trzeba zakuc., przydaje sie na drugim roku mocno. jest sporo nauki, ale raczej daje rade i ogolnie jestem na TAK.
BoB
Wow ! Trochę jestem zaskoczony ilością i różnorodnością HC, to znaczy, że nie próżnują tutaj. Bardzo dobrze, bo zamierzam się wybrać w przyszłym roku, właściwie to od przyszłego roku, na budownictwo !
20.03.2012
15.03.2012
mati
Szczerze? to nie wiem skad taka ocena. Ja daję 9. Uczelnia o bardzo wysokim poziomie. Gwarancja pracy po studiach. Ja jestem na elektronice i telekomunikacji i teraz wiem że to bardzo dobry wybór. Nie mam złudzeń że to najlepsza uczelnia na śląsku. Nie znam osoby która skonczyła tą uczelnie i nie znalazła pracy. A to mówi samo za siebie.
czy to dobra ocena? 6,1???
zastanawiam sie, czy jesli uczelnia otrzymala ocene na poziomie 6,1 to jest OK? zastanawiam sie, jakie kryteria na tym zawazyly i co jest dobre, a co nie tak? no bo zakladam ze to jest srednia, mnie najbardziej interesuje kadra i sam sposob prowadzenia zajec na kierunku Architektura i Urbanistyka, od roku chodze prywatnie na rysunek, ale bylbym wdzieczny za podpowiedz jak wyglada ten sprawdzian predyspozycji? a jelsi nie Politechnika Śląska, to gdzie polecacie studia na tym kierunku?
11.03.2012
05.03.2012
politechnika ślaska w oczach studenta I roku
jesli chodzi o Politechnike Śląską w Gliwicach, jestem na wydziale Mechanicznym-Technologicznym, na inżynierii materiałowej, wybralem profil stomatologiczny.Coz moge napisac z pesrpektywy tych minionych miesiacy? . Jestem bardzo zadowolony! Wykladaja tu swietni profesorowie, znający się na swoim fachu. Laboratoria sa dobrze wyposażane, na wysokim poziomie, zwlaszcza jeśli chodzi o protetykę stomatologiczną. Ode mnie mocne 8,5 pkt.
plug
Jeśli chodzi o województwo, to chyba najlepsza uczelnia. Bez porównania w ogóle z częstochowską polibudą, true story. Jeśli chcesz nie przebimbać studiów, a czegoś się nauczyć to też się tutaj odnajdziesz. Ja osobiście polecam koła naukowe, dają więcej możliwości i kontakty
03.03.2012
25.02.2012
silesianin
Bardzo duża \"firma\" jak to określili w Forbesie, przyznając przy okazji diament dla uczelni. Studiuję Logistykę i widzę w tym całkiem niezłe pieniądze, prestiż i rozwój zawodowy, zwłaszcza tutaj, na śląsku. Serdecznie polecam
lvl
Wydaje mi się, że polibuda na Śląsku jest wyjątkową uczelnią w skali Polski, głównie chodzi mi tutaj o kierunki górnicze. Słyszałem, że chłopaki do Australii pojechali później pracować i mają się dobrze tam całkiem. Ogólnie uczelnia na poziomie, nie odmówi jej tego nikt.
20.02.2012
15.02.2012
malytomek
Nie wiem jak jest na innych wydziałach (chyba lepiej), ale kompletnie nie polecam Wydziału Organizacji i Zarządzania na Polsl. Ten wydział jest traktowany \"po macoszemu\" w porównaniu do innych wydziałów, bo nie jest to ściśle techniczny wydział. Organizację ma tylko z nazwy. Nikt nie wie co tam się dzieje, jest totalny chaos organizacyjny, a na jakiekolwiek pytania jest tylko jedna odpowiedź: że jako studenci to my powinniśmy się we wszystkim orientować. A praktyki tam to już całkiem porażka. Inne wydziały mają podpisane umowy z różnymi firmami o organizację praktyk, więc można się zwrócić do tych firm o przyjęcie na staż czy praktykę. Wydział Organizacji i Zarządzania takich umów nie ma. Studenci często mają problem ze znalezieniem odpowiedniej firmy, a wydział ma to gdzieś. W razie problemów jesteśmy odsyłani do regulaminu z komentarzem, że to nasz obowiązek załatwić sobie praktyki, bo inaczej nie zaliczymy semestru. Nie wypowiadam się co do całej polibudy, ale wydział organizacji i zarządzania omijajcie szerokim łukiem.
yyyt
Jak to polibuda. Nauka picie i nocne życie. Nie ma to jak klimacik studencki. Poziom moze i wysoki, ale rekompensują to znajomosci i weekendy wolne od nauki, wtedy sie dzieje hehehehe
14.12.2011
09.12.2011
Zbychu
strona jak strona. Najwazniejszy jest klimacik. A ten jest czadowy. Nie ma jakiejs stypy i ludzie dają rade:D Nie ma to jak nasza polibuda. Rozryweczka na co dzien. Tu kino tam imprezka, życie jak w madrycie
marek
ale stronę internetową PŚ ma beznadziejną, trudno cokolwiek znaleźć, niby jest ikona Kandyci, ale na niej jakies bzdury, nie mozna sie cofnac na glowna, nie widac kierunkow studiow, jakis koszmar, jestem maksymalnie zniechecony, moze i maja dobra opinie, tylko warto by na nia zasluzyc czytelna witryna z informacjami dla maturzustow
06.12.2011
30.05.2011
wit
Moim zdaniem Politechnika Slaska to zdecydowanie najsensowniejsza uczelnia na Śląsku.Niech mi ktoś powie kto ma taką bazę dydaktyczną jak politechnika, kto ma takie osiągnięcia? Sama uczelnia jest dużo nowocześniejsza niz inne państwowoe uczelnie na śląsku. Mimo tego, że niektórzy twierdzą że polibuda oddaliła się od potrzeb przemysłu wydaje mi się że nie mają racji.Informatyka chociażbt jest na najwyższym poziomie.Niektózy śmiali się z \'dziwnych\' kierunków na uczelni np maszyn górniczych itd.... na których ponoć parę osób studiowało... i patrzcie górnictwo zatrudnia...
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu