Opinie o Uczelniach

W polu WYSZUKIWARKI powyżej należy znaleźć uczelnię, a następnie dokonać oceny w punktach (0 - 10 pkt.) oraz wyrazić opinię w komentarzu.

Z ciekawością poznamy Wasze zdanie na temat uczelni, kierunku, specjalności, kadry naukowej, atrakcyjności oferty kształcenia, jakości współpracy międzynarodowej, innowacyjnych technologii w nauczaniu, perspektyw pracy dla absolwentów, oferty zajęć pozadydaktycznych, możliwości rozwijania pasji i zainteresowań, czy wreszcie atmosfery panującej na uczelni.

Liczymy na Wasze głosy, dzięki którym powstaje nasz unikalny ranking szkół wyższych.

To Wy - studenci - jesteście jego autorami i właśnie dlatego jest on tak ważny :-)

Ostatnio dodane komentarze
  • Absolwent
    Sopocka Szkoła Wyższa

    Studia ciekawe, fajnie prowadzone zajęcia, ale nie polecam kierunku Architektura Krajobrazu, bo nie ma po nim pracy!! Zastanówcie się dwa razy a jak nie wierzycie to przeszukajcie aktualne oferty pracy w tej branży.
    8/7/20
  • Aleksandra - Uniwersytet Pedagogiczny
    Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie

    Odpowiedź dla: studentka turystyki Udając się na kierunek pedagogika studia II stopnia muszę ukończyć studia I stopnia z pedagogiki czy mogą być ukończone studia I stopnia z pedagogiki wczesnoszkolnej ? Ważne czy posiada Pani kwelifikacje nauczyielskiej. Wymogi są następujące: Konkurs dyplomów. Średnia ze studiów I stopnia. Studia przewidziane dla absolwentów studiów zawodowych z dyplomem licencjata (posiadających kwalifikacje nauczycielskie) kierunku pedagogika – różnych specjalności. W razie pytań dodatkowych podaję tel. do Instytutu: 12 662 66 00
    8/7/20
  • Aleksandra - Uniwersytet Pedagogiczny
    Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie

    Chętni zawsze są, ale nie należy do kierunków tak mocno obleganych jak np.) Psychologia czy Filologia angielska.
    8/7/20
  • Ania
    Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie

    zastanawiam sie na zaoczna dietetyka, czy jest tu absolwent lub student, ktory podzieli sie opinia? :)
    8/7/20
  • Ania
    Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka

    Czesc, prosze o informacje jak dietetyka ? czy jest do wyboru kliniczna? jak wygladaja zajecia zaoczne? warto?
    8/7/20
  • Ania
    Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

    zaczyna ktos dietetyke zaocznie od pazdziernika?
    8/7/20
  • Biuro Rekrutacji
    Uniwersytet Gdański

    Bardzo przepraszamy, ale od kilku dni mieliśmy pewne problemy techniczne. Informujemy, iż problemy te zostały rozwiązane i system działa już poprawnie.
    8/7/20
  • Biomonitoring, biotechnologia
    Uniwersytet Opolski

    Hej. Zastanawiam się nad Uniwersytetem Opolskim, aby zapisać się na biomonitoring. Widzę, że większość komentarzy jest na temat WPiA. A jak sytuacja wygląda na kierunkach biologicznych?
    8/7/20
  • wiecho
    Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie

    Tegoroczna rekrutacja z powodu epidemii jest przesunięta i dostosowana do terminów ogłoszenia wyników matur. Rekrutacja trwa a pierwszy etap zakończy się dopiero w połowie września, nadal dostępna jest pełna oferta kierunków i na żaden kierunek rekrutacja nie jest zamknięta. Proponował bym wejść na stronę uczelni tam jest szczegółowy harmonogram i zasady rekrutacji.
    8/7/20
  • Monika
    Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie

    Czy jeśli na konkrety kierunek np. prawo wymagane jest rozszerzenie z polskiego, historii lub wos to trzeba mieć oba napisane? Czy można z jednym przedmiotem podjeść do rekrutacji np. tylko z polskim?
    8/7/20
  • @Kraksa
    Uniwersytet Łódzki

    A i zapomniałem dodać, że obowiązkowe są tylko pierwsze 2-ie kategorie, czyli w Twoim przypadku angielski i matematyka. 3-cia kategoria jest opcjonalna, czyli nieobowiązkowa. Powodzenia ;)
    8/6/20
  • @Kraksa
    Uniwersytet Łódzki

    Hej, ws. progów warto napisać do działu rekrutacji, tu link: https://www.eksoc.uni.lodz.pl/mobile/strefa-kandydata/informacje-praktyczne/kontakt-i-adres/#nav W systemie, z tego co pamiętam, wpisujesz wszystkie wyniki, jakie masz na świadectwie maturalnym. System sam dopasowuje przedmioty do poszczególnych kategorii tak, żeby wyszło z nich jak najwięcej punktów. Przedmiot może się liczyć tylko raz.
    8/6/20
  • Ps
    Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie

    Ciężko dostać się na logopedię? Czy jest to kierunek bardzo oblegany?
    8/6/20
  • Kraksa
    Uniwersytet Łódzki

    Hejka, wiecie może jaki był próg na FiR? Nie wiem czy składać, bo nie wiem czy się dostanę. Ponadto, nie wiem także, czy w trzecim przedmiocie dodatkowym, można po raz kolejny wpisać matematykę (nie zdawałem geografii, historii ani informatyki), czy nic nie wpisywać? Zatem pytanie, czy można wpisać dany przedmiot w dwa miejsca?
    8/6/20
  • Kinga
    Wyższa Szkoła Lingwistyczna w Częstochowie

    Hej. Czy ktoś wybiera się na filolgię angielską od podstaw?
    8/6/20
  • King
    Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie

    Opowie mi ktoś jak wygląda bezpieczeństwo Narodowe na tej uczelni ?
    8/6/20
  • King
    Społeczna Akademia Nauk w Warszawie

    Czy ktoś opowie trochę o profilu bezpieczeństwo narodowe ?
    8/6/20
  • Fizjoterapia
    Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka

    Zastanawiam się nad rozpoczęciem studiów na fizjoterapii na tej uczelni. W zeszłym roku na dniach otwartych oglądałem pracownie i zrobiły na mnie duże wrażenie. Zastanawiam się tylko nad tym, jak to będzie wyglądać w końcu to pierwszy rok na tym kierunku. Jak myślicie to plus czy minus? Rozważałem wcześniej jeszcze dwie inne prywatne uczelnie w Warszawie, ale po opiniach w internecie o tym jak poległy w czasie pandemii i jakie cyrki się tam działy, zupełnie je odrzuciłem. Co sądzicie?
    8/6/20
  • xd
    Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku

    @ABSOLWENTKA To ciekawe dlaczego np. to absolwenci Informatyki z PUBLICZNYCH uczelni zarabiają tyle, a nie ci z typu WSB? Mimo że często na prywatne uczelnie przychodzą osoby, które pracują w zawodzie, a np. na Politechnice osoby od razu po maturze, a po roku od ukończenia studiów to ci z PG lub UG zarabiają o wiele więcej. Więc nie mów, że tu taka super praktyka, a na publicznych nie, bo chyba nie studiowałaś w takim razie na porządnej uczelni,
    8/6/20
  • ABSOLWENTKA
    Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku

    Skończyłam prawo w biznesie. Dalej można studiować właściwie na każdej uczelni na kierunkach związanych z biznesem lub prawem np. kierunek prawno-mendżerski itp. Wyniosłam z tych studiów głównie umiejętności praktyczne. Miałam dosyć zdyscyplinowaną grupę na studiach, co było raczej wyjątkiem na tej uczelni. Atmosfera jest generalnie bardziej profesjonalna niż na państwowych uniwersytetach, ponieważ wiele studentów jest już dawno po 25 roku życia, albo nawet są już o wiele starsi i dawno mają rozkręcone firmy, a wykształcenia nie mieli dotychczas kiedy zrobić. Myślę, że jeśli komuś zależy na solidnym akademickim wykształceniu i karierze naukowej to powinien postawić na inne uczelnie, ta jest typowo praktyczna i jeśli ktoś chce z niej wiele wynieść to wyniesie, a jeśli nie i ma trochę szczęścia to (i chociaż odrobinkę zaparcia), to i tak zda i otrzyma dyplom. Na publicznych praktyki i osób praktycznie związanych z brażną często brakuje, na wsb jest odwrotnie. Jest duzo praktyki, a czasami za mało teorii. Ma to swoje zalety, ale ma również wady. Jednak jeśli ktoś jest w sytuacji, w której nie chce rezygnować ze studiów, a musi dosyć szybo się usamodzielnić i połączyć prace ze studiami - to wsb jest dobrym wyjściem. Kierunek kierunkowi nie równy, akurat PwB jest dosyć wymagający w porównaniu z np. pedagogiką czy turystyką. Mam tu na myśli ilość przedmiotów, która właściwie na każdym semestrze wynosiła 10. Do połowy trzeba było się przyłożyć. Z dwóch zawsze były jakieś projekty ew prace pisemne, co było dosyć kreatywnym i mniej stresującym rozwiązaniem niż egzamin, ale widza też bardziej ogólnikowa. Jednolite studia psychologiczne weszły dopiero w tym roku więc nie ma absolwentów, którzy mogliby podzielić się swoimi doświadczeniami. Teraz łatwiej trochę dostać mi pracę w biurze i mam przydatne umiejętności co do negocjacji czy rozmów kwalifikacyjnych, ale trochę obawiałabym się pracy przy sporządzaniu umów itp. Wiem jednak, że niektórzy absolwenci z mojego roku mają i taką pracę i idzie im dobrze, a są i tacy, którzy z prawem nie mają nic wspólnego i ze studiów wiele nie wynieśli.
    8/6/20