Opinie o Uczelni Sopocka Szkoła Wyższa (SSW Sopot)

Komentarze (55)

  • Mrs. Ss

    Minusy: - brak elektronicznych indeksów, mimo platformy internetowej trzeba biegać za Wykładowcą i prosić o wpisanie oceny. - słaba organizacja planu (Plan ogłaszany kilka dni przed rozpoczęciem semestru, zmieniany jest bardzo często. Stałym elementem zjazdu jest poszukiwanie sali w której odbywają się zajęcia, bo w piątek o 22 został zmieniony plan i ktoś kto wydrukował sobie plan w piątek o 16 ma nieaktualny plan) - w trakcie trwania semestru nie wiadomo (ani wykładowcy ani studenci ani pracownicy uczelni) czy dany przedmiot ma zakończyć się egzaminem czy zaliczeniem. - przedmioty dodatkowe są wpisane w plan zajęć mimo że nie ma ich w szacie studiów, tylko dlatego, że uczelnia dostała dofinansowanie od ue i musi zrealizować jakieś zajęcia. Dlatego zamiast w niedzielę jechać wcześniej do domu, po zrealizowaniu planu studiów magisterskich, trzeba zostać na przedmiocie niezwiązanym z profilem studiów do godziny 18.30. Po interwencji dlaczego trzeba chodzić na zajęcia dodatkowe które powinny być dla chętnych odpowiedź "myślałam że będziecie się cieszyć, że możecie dowiedzieć się czegoś nowego". Wybaczcie, ale na kierunku FiR, exel dla zaawansowanych nie jest mi niezbędny w pracy. Oczywiście super, jeśli ktoś chce to niech chodzi, ma szansę. Ale nie każdy ma chęć i potrzebę znać program w stopniu zaawansowanym jeśli korzysta się z niego sporadycznie i w podstawowym zakresie Plus: - zjazdy nie są co tydzień
    08.12.2018
  • Niezadowolony student

    W momencie wybierania kierunku studiów, godzisz się na konkretny plan studiów. W trakcie, zostajesz zmuszony do uczestnictwa w dodatkowych zajęciach nie związanych z twoim kierunkiem. Szkoła dostaje dofinansowania na dodatkowe zajęcia z uni europejskiej, jednak myla pojęcie przedmiot dodatkowy a obowiązkowy. Szczerze mówiąc szkoła ta potrafi popsuć nerwy, tym bardziej ze w monecie zaczynania semestru nikt nie potrafi udzielić konkretnych odpowiedzi, jaki przedmiot jest na zaliczenie, a jaki kończyć się egzaminem. Często aby uzyskać jaką kolwiek odpowiedz człowiek musi dzwonić kilka krotnie do dziekanatu, lub specjalnie jechać do tej szkoły. Według mnie organizacja leży.
    08.12.2018
  • Aga

    To norma na wszystkich uczelniach ;) ug czy umk udostępnia plany nawet na 3 dni przed. Wiadomość z dziekanatu przyszla na 2,5 tygodnia przed październikiem wraz z pierwszym zjazdem, więc nie wiem co to za problem, kiedy wiadomo, ze zjazdy sa co dwa tygodnie. Jeszcze znajdziesz czas na zycie towarzyskie ;)
    14.09.2018
  • Ola

    Plany zajęć ogłaszane są na 7-10 dni przed rozpoczęciem semstru. Uczelnia uważa to za normę i nie wie w jaki sposób mogłaby planować z wiekszym wyprzedzeniem. Nie polecam, jeśli ktoś potrzebuje wiedzieć jak ma rozplanować pracę czy życie osobiste.
    11.09.2018
  • Izabela

    Polecam studia! jestem absolwentką studiów Finanse i Rachunkowość, zajęcia są z doswiadczonymi praktykami, wymagają, ale wiedziałąm, że nie będą to wyrzucone pieniądze w błoto. Dziekanat jest pomocny i panie są zawsze uśmiechnięte, nie ma strachu :) praktyki miałam zagwarantowane, gdzie po obronie przyjęli mnie do pracy :) teraz rekrutuję się na II stopień z Finansów!
    04.09.2018
  • mICHAŁ

    Kaka, jesli pytasz o system online, to zjazdy sa tylko w Sopocie. My na razie mamy 2 zjazd we wrześniu i to jest nasza sesja, wiec pewnie indeksy bedziemy teraz zdawac do dziekanatu a odbierzemy w nowym semestrze, ale nie ma elektronicznych. Ja pracuje za granica, tez mam daleko, ale kontakt z wykladowca jest staly i wszystkie zaliczenia robimy na biezaco
    04.09.2018
  • odp Dominika

    Hej! Ja jestem studentką ;) coś podpowiedzieć? Ogółem bardzo polecam, poziom jest niesamowicie wysoki, ale nigdy nie miałam takiej motywacji do nauki - a nauka języka jest świetna, zupełnie inaczej niż w liceum. Wykładowcy są dociekliwi i zaangażowani, warto wybrać ten kierunek - ja wybrałam rachunkowość korporacyjną i realizuję praktykę w Thyssenkrupie ;)
    04.09.2018
  • Kaka

    Witam mam pare pytan. czy wszystkie zajecia w tej szkole odbywaja sie pod jednym adresem? I czy ktos studiuje online i moze udzielic informacji jak to wyglada w praktyce ? Jak z zaliczeniami ? Czy sa tylko 3 zjazdy w calym roku ? Czy indeksy sa elektroniczne czy trzeba przyjezdzac po wpisy ? Mieszkam dosc daleko dlatego sa to wazne informacje by zorganizowac przyjazdy. Dziekuje za informacje.
    19.07.2018
  • Dominika

    Witam, czy jest tutaj ktoś studiujący business& languages? Polecacie?
    07.04.2018
  • Maturzystka

    Jestem tegoroczną maturzystką. Chciałabym dowiedzieć się jak ciężko dostać się na Finanse i Rachunkowość?
    03.04.2018
  • michas

    Cześć, jakie są Wasze opinie o kierunku ekonomia?
    12.03.2018
  • odp Angela

    Ja wybrałem specjalność logistyka i spedycja i jestem bardzo zadowolony. Jest to kierunek dość ciekawy, którego absolwenci zawsze znajdą pracę w swojej dziedzinie. Polecam
    27.02.2018
  • Angela

    Witam. Czy Waszym zdaniem (zdaniem studentów/absolwentów) warto iść na kierunek Zarządzanie i inżynieria produkcji, a następnie wybrać specjalność Logistyka i spedycja? Pozdrawiam
    30.01.2018
  • Dominika

    Wiktoria, matura nie jest brana pod uwagę tylko prace rysunkuowe i malarskie.
    29.09.2017
  • Wiktoria

    Czy żeby dostać się na architekturze wnętrz potrzebuje napisać maturę z jakichś konkretnych przedmiotów? Któreś są szczególnie brane pod uwagę przy rekrutacji?
    28.09.2017
  • Olo12

    Jak na Architekturze I st. wygląda zaliczenie przedmiotów: malarstwo i rysunek architektoniczny. Trzeba mieć talent malarski?
    06.09.2017
  • do seb@69

    angielski i do wyboru niemiecki, szwedzki, hiszpański
    27.08.2017
  • Seb@69

    Jakie języki obce są na kierunku business and languages?
    27.08.2017
  • Ada

    Hej, chcialabym zaczac studia na architekturze wnętrz ale obawiam sie rozmowy kwalifikacyjnej. Czy moze ktos cos na ten temat? Jak przebiega i czego tak naprawde wymagaja?
    17.08.2017
  • fir

    dobra kadra, praktyki pomaga załatwiać uczelnia, poziom naprawdę przyzwoity, także polecam
    22.07.2017
  • finanse i rachunkowość

    hej, jest tu ktoś po alb o na tym kierunku? chciałam na UG, ale niestety.
    21.07.2017
  • aga

    Sensowna kadra, dużo języków, wysyłają nas na praktyki do dużych firm. Polecam.
    18.07.2017
  • business and languages

    jest tu ktoś po tym kierunku? nie dostałem się na finanse i rachunkowość, jest to drugi mój wybór. chciałem poznać opinie
    17.07.2017
  • Ania

    Hej. Ja też pracuje i mam małe dziecko i jakoś daje rade na architekturze. Kwestia zaangażowania. Co trzeba przyznać idą na rękę i można indywidualnie ustalić niektóre zajęcia i zaliczenia. Dzięki temu jestem szczęsliwą studentką 6 semestru:)
    16.07.2017
  • Kaha

    Hej Czy studia na kier Architektura jest bardzo ciężka ? Pracuje , utrzymuje sama rodzinę boję się czy dam radę na egzaminach , a bardzo chciałabym skończyć ten kierunek w systemie niestacjon weekendowym
    26.06.2017
  • Pani Klaudio!

    Praktyki trwają 12 tygodni. Są rozłożone na 4 i 6 semestr studiów. Kierunek ten w Sopockiej Szkole Wyższej ma charakter praktyczny.
    26.06.2017
  • klaudia

    Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie zaocznego studiowania na kierunku finanse i rachunkowość :) dokładniej chodzi o praktyki, które jak mowa na stronie są "załatwiane" przez uczelnie ;) ile takowe praktyki trwają? :)
    17.06.2017
  • Ola

    Ukończyłam studia inżynierskie z Architektury na SSW i mogę zdecydowanie polecić tę uczelnie dla osób chcących zdobyć zawód architekta. Nie ma tutaj miejsca na zajęcia, z których czegoś nie wyniosę, uczelnia jest nastawiona na praktykę, czego brakuje w trójmiejskich uczelniach. Właśnie składam papiery na II stopień :) Polecam!
    16.06.2017
  • klaudia

    Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
    12.06.2017
  • Pani Kaludio

    Opłata rekrutacyjna wynosi 100 zł. Nie ma żadnych dodatkowych ukrytych opłat. Rata wynosi 440 zł w przypadku wyboru płatności w ratach (5 rat w semestrze), przy wyborze kierunków: finanse i rachunkowość oraz ekonomia.
    12.06.2017
  • Paulina

    Uczelnia ok:) Fajna kadra, pomocne Panie w Dziekanacie.
    12.06.2017
  • klaudia

    hejka :) mam pytanie odnośnie płatności... chcę zacząć studiować na SSW zaocznie i zastanawiam się jak to wychodzi z opłatami.. sama opłata rekrutacyjna wynosi 100zł, a czy później płaci się tylko 440zł w pięciu ratach miesięcznie np czy są jeszcze jakieś dodatkowe czesne co roku?
    01.06.2017
  • Kejti97

    W końcu znalazłam portal, gdzie można się czegoś dowiedzieć nie tylko z informacji uczelni ale bezpośrednio do studentów. Wybieram architekturę, SSW przybywam!
    28.05.2017
  • Architektura

    Ja studiuję architekturę i jestem bardzo zadowolona z wyboru tej uczelni i kierunku. Mamy naprawdę profesjonalnych wykładowców. Wyposażenie szkoły spełnia wszelkie oczekiwania, szczególnie drukarki 3D. Zajęcia są prowadzone w sposób ciekawy, mam wrażenie, że uczę się tego, czego powinnam. Polecam!
    22.05.2017
  • Kasia

    Cześć. Czy studiujący architekturę (nie krajobrazu) mogą wypowiedzieć się na temat tego kierunku? Będę bardzo wdzięczna za każdą opinie! Pozdrawiam!
    30.03.2017
  • krajobraz absolwent

    dokładnie! jestem absolwetnką AK , mam swoją firmą, popieram osobę przede mną i uważam, że uczelnia dobrze przygotowuje do zawodu architektury krajobrazu. Jeśli ktoś problemy z zaliczeniem przedmiotu z budowania przestrzeni nas otaczjącej...no trudno, ale one pozwalają na postrzeganie tego co nas otacza w innej perspektywie , zapachaj dziury są na wszystkich studiach. dopiero po czasie się je docenia ;-) jednak coś wniosły ;p
    14.02.2017
  • krajobraz

    W nawiązaniu do wypowiedzi kolegi "Piter". Również jestem studentką architektury krajobrazu i chciałabym przedstawić kilka kontrapunków z mojej perspektywy i doświadczenia. Co do zajęć sobotnich, zgadam się ze nie powinno tak być ze student dzienny ma zajęcia w te dni jeśli miałby wypełniony cały tydzień roboczy innymi przedmiotami. Jednak z tego co wiem studenci dzienni maja bardzo dużo innych dni wolnych w tygodniu. A bywało i tak ze były wolne piątki i poniedziałki wiec były wolne długie weekendy. Malarstwo i rzeźba, jak najbardziej sama chciałabym żeby było więcej zajęć z tych przedmiotów ale rozbudowa godzinowa tych przedmiotów wiąże się z mniejsza ilością wolnego- a jego bark był problemem w punkcie pierwszym ;) Co więcej tak się składa ze mam doświadczenie porównawcze z zajęciami na ASP z malarstwa i tam tez nikt nie pokazywał jak trzymać pędzel, ogólnie zapominając w ogóle o tym ze kiedykolwiek na zajęcia przychodził prowadzący Profesor. Zazwyczaj zajęcia odbywały się z asystentem i wyglądały tak "Dzień dobry, tu jest martwa natura, tam macie sztalugi.... to do widzenia" Rozumiem, że czasami ocenianie może być dla niektórych krzywdzące ale nie wszyscy musza mieć ze wszystkiego piątki ;) Poza tym zawsze była możliwość chodzenia na zajęcia innych grup , jeśli ktoś czuł ze mu brakuje, całkowicie za darmo. Co do nudnych zajęć ze slajdami to powiem tak: studia to nie kino since-fiction i nie chodzi się tu dla rozrywki. Sama pamiętam "nudne" zajęcia z ekologii ale jednak gdyby na nich uważać a nie przysypiać w ostatnim rzędzie to możne świadomość naszego społeczeństwa odnośnie zatruwania i niedbalstwa o środowisko byłoby na wyższym poziomie. Uważam ze z każdego przedmiotu można wyciągnąć coś co będzie przydatne, mniej lub bardziej. Jedyne co leży w kwestii woli studenta to chęć do nauki. Tego uczelnia niestety za Ciebie nie zrobi. I tu powiem tak: jeśli ten kierunek to nie Twoje powołanie a wybierasz go tylko dlatego ze rodzice chcą abyś skończył cokolwiek to racja. Nie wiele się nauczysz. Bo uczelnia stawia na tych co chcą. A dla chcących uważam ma bardzo bogatą ofertę pomocy i wsparcia w postaci dobrze wyposażonej pracowni multimedialnej: komputery, tablety graficzne, kamery, aparaty, wyposażenie studia foto oraz video, drukarka 3D, plotery do ciecia styropianu etc oraz chętny do pomocy personel. Biblioteka jest bardzo przyjaznym i dobrze wyposażonym miejscem do nauki, do której niestety studenci "nie chcący" nie zaglądają. A i tu mała dygresja odnośnie literatury fachowej której Ci "zabraniają" czytać. Czegoś tu nie rozumiem, Uczysz się dla siebie czy wykładowcy ? Sama notorycznie nabywam nowe pozycje i doczytuje. A i mam w zwyczaju notować zawsze literaturę fachowa jak podają wykładowcy na początku zajęć i zapewniam jest jej tyle ze starczy na wszystkie samotne wieczory w roku. Co do układu zajęć i rozmieszczenia ich w porach roku, masz racje. Było kilka nietrafionych kombinacji, a w sumie to tylko jedna która mi przeszkadzała. Mianowicie rozpoznawanie drzew z Panem Markuszewskim zaczynało się w semestrze zimowym, czyli w okresie stanu bezlistnego drzew ( aczkolwiek zajecia bardzo ciekawe i jedne z najlepiej przeze mnie wspominanych). Nie zmienia to faktu ze powinniśmy, jako architekci krajobrazu, rozpoznawać drzewa i krzewy również w stanie bezlistnym. Słabo by było pojechać do klienta w listopadzie i powiedzieć ze wstępny projekt przygotujesz w maju bo nie wiesz teraz co tu rośnie bo liści nie ma :) wydaje mi się ze wszystko ma swoje plusy i minusy. Na koniec odnośnie ceny. Jeśli miałbyś średnia powyżej 4,6 to koszt za czesne jest 0 zł bo uczelnia zwraca Ci to zapłaciłeś w ramach stypendium naukowego. A skoro przedmioty to zapchaj dziury a pytania na egzaminach są proste, co stoi na przeszkodzę aby nie płacić ? Chciałam jeszcze na koniec dorzucić ze uczelnia oferuje szeroki zakres praktyk/staży płatnych za granica oraz wyjazdu na Erasmus, również płatny. Można zmienić sos i poszerzać horyzonty :)
    14.02.2017
  • architektura II stopień

    na drugim stopniu architektury mogą studiować ludzie z budownictwa i gospodarki przestrzennej, uzupełnienie tak bardzo nie boli, sale dobrze wyposażone, kadra z PG i ASP, warto
    14.02.2017
  • Piter - architektura krajobrazu

    Nie warto zapisywać się na studia dzienne, bo i tak zajęcia będą w soboty. Jeśli myślicie, że na zajęciach z rzeźby czy rysunku nauczycie się malować, rysować bądź robić makiety to jesteście w błędzie. Będziecie wycinać pikselki z kartonu i rysować tak jak potraficie, a potem zostaniecie z tego ocenieni. Bardzo dużo przedmiotów to zapchaj dziura, czyli nudne zajęcia ze slajdami. Jeśli chcesz się przyłożyć do nauki i przeczytać fachową literaturę, żeby przygotować się do egzaminu to odradzam. Szkoda zachodu. Pytania typu jaka była średnia temperatura 30 lat temu w Gdańsku to norma. Przedmioty niedopasowane do pory roku i etapu nauki. Jeśli ktoś jest zdeterminowany to znajdzie tu kilku wykładowców od których sporo wyciągnie. Jednak szkoła nie jest warta swojej ceny.
    13.02.2017
  • Paula

    Hej :) czy ktos zwas studiowal architekture wnetrz? jakie wrazenia? opinie?
    22.01.2017
  • Kamil

    Absolwent Finansów i Rachunkowości. Nie było super łatwo, trzeba było przyłożyć się do nauki, ale to tak naprawdę dobrze bo przynajmniej człowiek się uczy. Pomagają w znalezieniu staży i pracy - i to w fajnych, znanych firmach, a nie jakiś krzakach. Dziekanat też ok
    04.04.2016
  • Alicja

    jestem już dumną absolwentką architektury i mogę polecić uczelnię :) wiadomo, że jak na każdej uczelni trafią się gorsi i lepsi wykładowcy. Ja jednak trafiłam na fajną kadrę. Poza tym samemu trzeba też chcieć się uczyć :) Uczelnia ma świetne wyposażenie (w tym drukarkę 3D) i panuje fajna atmosfera :)
    29.02.2016
  • Stanowiska pracy w Gdańsku!

    Absolwenci studiów Ekonomicznych, Prawa lub Księgowości! W Gdańsku otwiera się nowe centrum globalnej firmy konsultingowej PwC i szukamy Junior analityków AML. Wymagania: język angielski B2, studia ekonomiczne, prawnicze lub księgowe, finansowe. Chęć pracy w analitycznym zespole w dynamicznie rozwijającej się na rynku polskim firmie z Big 4! :) kontakt: magiera@hays.pl
    11.02.2015
  • Absolwent

    Widzę, że pracownicy uczelni tu działają. Szkoła ta jest miejscem dla odrzutów nieprzyjętych na UG/PG/ASP. Sam wybrałem się na nią za namową kolegi niestety. Nie ma co rozpisywać się o wysokim poziomie. Wykładowcy to tak naprawdę Ci sami co na UG, PG czy ASP, może różnica stąd, że prywatna uczelnia parę złotych więcej zapłaci. Stąd płacisz i zdajesz, naprawdę ciężko uwalić tu semestr wystarczy, że starczy pieniążków na powtarzania przedmiotów itp. Taka prawda. Jeszcze na państwówkach jakiś przesiew jest, a tutaj? Szkoła się cacka z niedorajdami byle zapłacili czesne za kolejny rok. I pisze to były student co prawie się nie ucząc miał średnią powyżej 4.0. PS. Chciałbym nadmienić. Kilku wykładowców było co naprawdę z pasją chcieli przekazać swoją wiedzę za co im dziękuję. Reszta to był bełkot ze slajdów rzutnika. :)
    06.11.2014
  • Ada

    Hej! Mam nadzieję że jest tu ktoś kto studiuje lub studiował architekturę wnętrz w Trójmieście? Czy możecie coś powiedzieć o tym kierunku i szkole? Wasze opinie, wrażenia, poziom nauczania oraz jak przebiega rozmowa kwalifikacyjna? Proszę o pomoc!
    17.10.2014
  • Malwina

    A jak jest na komunikacji wizualnej i grafice użytkowej? Z czego musiałabym pisać maturę, żeby się dostać? Co jest brane pod uwagę?
    04.01.2014
  • Robert

    Uczelnia na wysokim poziomie. Kapitalne warunki, dobra kadra naukowa, ciekawe zajęcia, pani kanclerz super kobieta. Skończyłem i jestem zadowolony. Nie było łatwo, ale się udało :) SSW to szkoła z klimatem.
    25.07.2013
  • ????nie dziala ich strona

    próbuje klikac za Sopot (na przejsciu na strone glowna) i nic .... jak klikam na Chojnice, to dziala i sie odpala, czy to znaczy, ze w Sopocie nie ma szkoly? czy o co chodzi? gdzie sprawdzic ich kierunki, skoro nie na ich stronie?
    17.06.2013
  • xxx

    może ktoś opowiedzieć o architekturze wnętrz? czy trzeba mieć jakiś talent malarski żeby się dostać? i jak to wygląda w czasie nauki??
    18.11.2012
  • finanse i rachunkowosc

    Sopocka podaje, ze ma dofinansowany kierunek Finanse i Rachunkowosc, rzeczywiscie 205 zlotych to niewielka kwota, czy to jest nowy program, czy byl realizowany wczesniej i jacys studenci moga napisac, jak to wyglada od srodka, chodzi o to, ze nie otwiera mi sie regulamin, wiec nie bardzo wiem, jakie sa wymogi, jakie kruczki sa w zapisach, \najwazniejsze dla mnie, to czy ta kwota czesnego obowiazuje przez cale studia?
    03.11.2012
  • Bob budowniczy

    Szkoła ma piękny budynek ..... szkoda tylko że naciągnęła wielu wykonawców .... pewnie otworzą teraz kierunek na architekturze Jak wybudować i nie zapłacić
    02.11.2012
  • aneta

    A jak jest na architekturze krajobrazu? Czy tam trzeba mieć talent malarski? Czy raczej liczy się wiedza teoretyczna?
    05.04.2012
  • Ala

    Wiem, że to bardzo ścisły kierunek i bardzo wąska specjalizacja ale zastanawiam się nad Ochroną Dóbr Kultury. Czy ktoś ten kierunek skończył? Czy trudno o pracę?
    15.02.2012
  • Opti

    po czasie ale... tak, szkoła stawia na dobry poziom nauki. można śmiało składać papiery
    18.01.2012
  • antek

    czy na wydziale zamiejscowym w Chojnicach jak taki sam poziom jak w Sopocie??
    07.12.2011