UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (135)
Sopocka Szkoła Wyższa, SSW Sopot

Jemy
W tym roku rozpocząłem studia, z polecenia od znajomych. Póki co mogę polecić, wszystko jest tak jak powinno być. Miłym zaskoczeniem są zajęcia stacjonarne w uczelni i życzliwa obsługa. Nie ma problemu z wpłatami za studia, oczywiście zapłacone w terminie ;p widzę w internatach na wirtualnym dziekanacie. Polecam UwU
19.10.2021
29.09.2021
uciekajcie
Dzień dobry, z pracą na pewno nie będzie żadnego problemu, za to w trakcie studiów może pani nabawić się wrzodów przez stres. Niezaksięgowane wpłaty, straszenie komornikiem bez powodu, odsyłanie w te i wewte z dziekanatu do kwestury. Drogie czesne, których nikt nie jest w stanie zaksięgować. Duży bałagan w papierach podejrzewam. Uczelnia niestety nie trzyma poziomu. Zdecydowanie odradzam każdemu kto w ogóle zastanawia się nad podjęciem decyzji pójścia na tę uczelnię. pozdrawiam :D
Ola
Co sądzicie o studiach 2stopnia na kierunku architektura na SSW? Jak z pracą po tej szkole?
13.09.2021
21.07.2021
SSW
Odpowiedź dla Zamyślonej. Wykładowcami w SSW są praktycy biznesu, którzy posiadają kwalifikacje ACCA a także FCCA (najwyższe kwalifikacje w ACCA) oraz pracują w międzynarodowych firmach. To jeden z najwyżej ocenianych kierunków w SSW. W przypadku ACCA znajomość języka angielskiego - w tym branżowego - to podstawa. Ze względu na międzynarodowy charakter kwalifikacji ACCA wszystkie egzaminy przeprowadzane są w języku angielskim, stąd tak ważne jest, by studenci już w czasie studiów posiedli niezbędne kompetencje językowe. Żaden kurs nie da takich umiejętności jak 2-letnie studia w j. angielskim. Dodatkowo studenci SSW w ramach studiów mają możliwość wzięcia bezpłatnego udziału w prestiżowym 144 godzinnym kursie na poziomie menedżerskim – Global Business Services Qualification. Tylko dla studentów SSW koszt kursu to 0 zł. Rzeczywista wartość kursu to ponad 3500 zł! Polecamy.
Zamyślona
Cześć, rozważam studia podyplomowe FiR ACCA na SSW lub na UG. Plusem SSW jest język wykładowy (angielski), ale zastanawiam się nad poziomem nauczania, jak to wygląda teraz. Proszę o opinie :)
28.06.2021
06.05.2021
SSW
odpowiedź dla Bunny z dnia 06.05.2021
Dzień dobry :) Moduł dyplomowania oznacza specjalność. Program studiów zawiera wszystkie przedmioty za wyjątkiem dodatkowych pojedynczych przedmiotów specjalnościowych. Jeśli jednak ktoś chciałby pisać pracę dyplomową z zakresu np. kadr i płac, to ma pełną opiekę promotora i dziekana wydziału. Kierunek kończy się obroną i absolwent uzyskuje tytuł licencjata Finansów i rachunkowości. Zapraszamy do rekrutacji na irk.ssw-sopot.pl :)
Bunny
Witam. Jestesm zainteresowaaa studiami I stopnia on-line rachunkowosci finanse. Przy kierunku napisane jest brak modulow dyplomowania?! Czy wie ktos co to oznacza?!
06.05.2021
13.03.2021
Igi
Witam interesuje mnie kierunek finanse i rachunkowość Nie jestem wybitny z matematyki.Czy mam szanse na tym kierunku
Ama
Co sądzicie o studiach architektonicznych na SSW? Jak z pracą po tej szkole?
13.03.2021
08.02.2021
Hubert
Zgadzam się z koleżanką z roku Wzornictwa, mamy małą kameralną grupę i indywidualne podejście do studenta :) ja się czuję zaopiekowany i nie żałuję wyboru studiów :) pzdr
anq00
Jestem pierwszym rocznikiem Wzornictwa na SSW i nie ukrywam, że była lekka obawa przed podjęciem kierunku, ponieważ nie było poprzednich roczników. Teraz po semestrze wiem, że to był strzał w 10, bardzo kreatywne studia, które pod okiem specjalistów i kadry pozwalają rozwinąć skrzydła. Nie ma tutaj żadnych ograniczeń, jeśli mam jakiś pomysł na produkt, a jedynie dawane są celne rady pod względem funkcjonalności wyrobu. No super! Jeśli ktoś się jeszcze zastanawia to polecam!!!
03.02.2021
13.01.2021
Odp Krispi
Wykładowców znajdziesz stronie SSW: https://www.ssw-sopot.pl/kadra-akademicka/
krispi
Gdzie znajde nazwiska osób prowadzących zajęcia na architelturze?
03.01.2021
17.12.2020
Olka
Co sądzicie o wzornictwie? Czy ta uczelnia jest warta wyboru?
Karol
Czy ktoś studiuje Zarządzani i inż. produkcji? Uczelnia mocno artystyczna - większość takich kierunków. Zastanawia mnie jak realizowany jest kierunek inżynierski.
04.11.2020
30.09.2020
Natalia
Zamierzam iść na architekturę zaocznie i ciekawi mnie czy oprócz rozmowy kwalifikacyjnej i przedstawienia portfolio jest egzamin z rysunku, a jeśli tak to jak on wygląda. Z góry dziękuję za odpowiedź
KAja
Jak oceniacie studia na Business and Languages? Wszystko jest po angielsku?
23.09.2020
07.09.2020
Julia
Czy ktoś uczęszcza/ał na Architekturę Wnętrz i jest w stanie coś o tym kierunku opowiedzieć? (Np. o portfolio wstępnym, o opinii kierunku )
Basia
Jak to jest ze znalezieniem pracy po architekurze na SSW? Słyszałam, że biura projektowe chętniej przyjmują po PG.
02.09.2020
14.08.2020
Asia
Jaka jest możliwość zmiany kierunku po np. pierwszym roku. Zastanawiem się pomiędzy architekturą wnętrz i krajobrazu. Nie wiem, czy ostateczny wybór będzie trafiony.
Ekonomia
Czy polecacie iść na Ekonomię ale w Chojnicach? Czy jest taki sam poziom jak w Sopocie czy niższy?
13.08.2020
07.08.2020
Absolwent
Studia ciekawe, fajnie prowadzone zajęcia, ale nie polecam kierunku Architektura Krajobrazu, bo nie ma po nim pracy!! Zastanówcie się dwa razy a jak nie wierzycie to przeszukajcie aktualne oferty pracy w tej branży.
Odp Klaudia
Na AK to z reguły zajęcia od 8 lub 9 do 17 lub 18 :) Popytaj w rekrutacji o przykładowy plan ^^
22.07.2020
22.07.2020
Klaudia
Orientuje się ktoś może w jakich godzinach są zajęcia? Od października zaczynam studia zaoczne, a musiałabym spasować je z pracą. Kierunek architekt krajobrazu. Z góry dziękuję za odpowiedź!
SSW
odpowiedź dla Iza z dnia 17.07.2020
Można, do 10 sierpnia jest drugi termin nadsyłania portfolio.
20.07.2020
17.07.2020
Iza
Wiecie może czy można jeszcze składać portfolio na wnętrza lub wzornictwo?
SSW
odpowiedź dla Mike z dnia 09.07.2020
Tak, Językiem wykładowym jest język angielski. Oprócz języka angielskiego studenci uczą się drugiego języka obcego. Do wyboru: niemiecki, hiszpański, szwedzki, francuski.
13.07.2020
09.07.2020
Mike
Czy studia business and languages jest całkowicie w języku angielskim?
A B-Z
Ja szczerze jestem bardzo zadowolona ze studiow on-line poniewaz na stale mieszkam za granica. To byla jedyna mozlwiewosc na realizacje moich studiow w Polsce i SSW bylo jedyna uczelnia, ktora miala w swojej ofercie studia On-line. Czy jest latwiej? Nie wiem, bo wydaje mi sie ze poziom nauczania jest bardzo dobry, sa lekkie trudnosci, ale wykladowcy traktuja nas bardzo indywidualnie i sa chetni do pomocy (tutaj bylam w duzym szoku, inaczej pamietam wykladowcow ze wczesniejszych lat studiow). Studia te na pewno wymagaja duzej samodyscypliny, ale na wykladach on-line sprawdzana jest obecnosc, musisz byc na sptokaniach aktywny, wiec to daje dodatkowa motywacje, no a poza tym sa zjazdy na uczelni, jakos 2 razy na semestr wychodzi. Ja jestem bardzo zadowolona i polecam :-) pozdrawiam
03.07.2020
02.07.2020
Studia online
Cześć !. Przymierzam sie do rozpoczecia studiówonline na FiR . Czy ktoś z Was podzieli sie swoją opinią o tym rozwiązaniu? ktośw ybrał te formę nauki ? Pomijam względy towarzystkie ( spotaknia, nawiązywanie znajmości etc ) ale czy łatwiej przejść czy trudniej ? Czy ten tok nauki jest bardziej mniej efektywny niż uczestnictwo w zjazdach ?
Ad. Zuza
No to jak szukasz alternatywy ASP to wybierając SSW nic nie tracisz, bo a) wykładowcy ci sami, b) większy nacisk na praktyki i projekty, masz tego multum, aż zaczniesz ich przeklinać ;p ale to na dobre Ci wyjdzie, c) kontakty z pracodawcami pracowni artystycznych i firm architektonicznych, gdzie możesz odbyć płatny (!) staż. Jedyna różnica to mniejszy budynek, mniejsze grupy, ale kameralnie. Nie latasz tam za wykładowcą, tylko faktycznie on z Tobą siada i kilka godzin dyskutujecie o projekcie na konsultacjach, aż nie dojdziecie do konsensusu :) ja zdecydowanie polecam - Agata H. studentka 5 sem. AU
02.07.2020
01.07.2020
Zuza
Co uważacie o kierunkach artystycznych w tej szkole? Obawiam się o wyniki na ASP i szukam fajnej alternatywy.
Adam
Hej Agnieszka :) jako absolwent polecam zdecydowanie B&L, gdybym miał wybrać kierunek jeszcze raz, to bez wahania podjąłbym rekrutację. Ja akurat wybrałem niemiecki, ale z grupy szwedzkiej na studiach niestacjonarnych wiem, że poziom nauczania był przyjemny, wykłada tutaj akurat Diana Orzoł. Generalnie jak wspomniałem, kierunek jest perspektywiczny, bo zapewnia nam mnóstwo ofert pracy. Poziom na uczelni jest obustronny, tj. ambitna grupa + wykładowca praktyk + obustronne zaangażowanie = najlepszy kierunek. Sama atmosfera na SSW jest bardzo przyjazna i taka.. rodzinna. Nie zmarnujesz tutaj 3 lat życia, to na pewno:)
29.06.2020
25.06.2020
Agnieszka
Hej:) Czy mógłby ktoś powiedzieć coś więcej o kierunku business&languages? Czy warto, jaki jest poziom języków (szczególnie szwedzkiego) jacy wykładowcy, czy jest bardzo ciężko? I oczywiście coś o samej uczelni. Jest okej?:)
Nicole
Ja złożyłam dokumenty na wzornictwo, jestem bardzo ciekawa. Czytałam dobre opinie o tej szkole i moi znajomi tam studiują. Zobaczymy w lipcu co z tego będzie ;]
24.06.2020
23.06.2020
Ada
Ktoś się może wybiera na wzornictwo???
Zocha
Hej Marika, zaoczna AK wygląda tak, że masz zjazdy co dwa tygodnie w soboty i niedziele. Zjazdy są od rana do około 18, rzadko dłużej. W niedziele też starają się robić krótsze zajęcia, bo wiadomo :) masz trochę mniej godzin zajęć niż na dziennych, ale takimi prawami rządzą się niestety studia zaoczne. Poza tym standard jest wysoko zachowany jak na studiach dziennych, czyli 50/50 zajęć to zajęcia praktyczne i prowadzone przez praktyków (prof. Rozmarynowska/prof. Lipińska), więc zaoczni nie są jakoś poszkodowani z tego tytułu :)
22.06.2020
15.06.2020
Marika
Witam. Proszę powiedzcie mi jak wyglądają studia zaoczne na profilu architekt krajobrazu. Z góry bardzo dziękuję :)
Wiesław
Marto, akurat jeśli chodzi o poziom języka na ACCA to nie można się do niczego przyczepić. Całe studia są prowadzone w języku angielskim. Chyba, że ktoś ma problem w jakimś zakresie, ale to już indywidualnie dopytuje wykładowce w swoim zakresie. Pozdrawiam
01.06.2020
29.05.2020
Marta
Hej, chciałabym się dowiedzieć jak wyglądają studia podyplomowe z akredytacją ACCA? Bardzo mi zależy na tym aby poziom języka angielskiego przeważał, dlatego tu pytanie czy jest on używany na wiekszości zajęć czy raczej jest to tylko moduł językowy?
Kasia
Dziękuję Igora, pomogłeś bardzo :)
13.05.2020
11.05.2020
Igor
Kasiu, to zależy. Jeśli jesteś po kierunku mocno pokrewnym, typu ekonomia, administracja, to nie ma problemu z przejściem na II stopień FIR. Zarządzanie finansami i rachunkowość i controlling to śmigające specjalności, na roku się to zrównoważyło i ludzie poszli 50/50, bo obie są chodliwe, możesz albo ubiegać się o stanowisko kierownicze w firmie/dziale księgowo-finansowym, albo możesz być typowym kontrolerem i dokonywać audytów w firmie. No ale jeśli jesteś po czymś innym, np. po humanie, to nie znaczy, że masz zamknietą drogę przed finansami :) Możesz aplikować na FIR II stopień ACCA, bo tam masz finanse od podstaw i uczelnia przyjmuje po różnych kierunkach na to. To dobre rozwiązanie dla kogoś, kto chciałby się przekwalifikować. Mam nadzieję, że pomogłem :)
Kasia
Cześć, chciałabym dowiedzieć się czegoś o kierunku finanse i rachunkowość. Czy pójście na II st. po licencjacie z zupełnie czegoś innego to dobry pomysł? Którą specjalność lepiej wybrać?
09.05.2020
06.05.2020
student II sem. ZIP
Ja ze swojej strony polecam inżynierię, program jest dostosowany do potrzeb pracodawcy (jestem na inżynierii utrzymania ruchu), program jest bardzo praktyczny, nie ma suchej teorii. Czekam az będę na IV semestrze, bo będę mógł zapisać się na staż z uczelni, bo mają współprace z tymi pracodawcami. Osobscie chciałbym załapać się do Westrock. Poza tym dziekanat jest świetny! Nigdy nie spotkałem się z taką obsługą studenta na uczelni.
Klaudia
Hej, proszę informacje na temat kierunku zarządzenie i inżynieria produkcji. Czy warto isc na ta uczelnie ?
05.05.2020
04.05.2020
Kejt
Dzięki Adam! Jesteś super! :)
Adam
Do Kejt: dlatego właśnie na 1 semestrze masz praktycznie sam angielski, może jeden wykład już się trafi, ale to na spokojnie jest po polsku. Miałem w grupie z dwie osoby, które były na "niższym poziomie" z angielskiego, ale teraz doskonale sobie radzą :) masz język codziennie po kilka godzin, a nie tylko raz na tydzień po dwie godziny jak w liceum :) moim zdaniem warto. Jeśli nie dasz rady z angielskim, to na staż uderzysz do korporacji, które są niemieckie, a oni bardzo chcą ludzi z niemieckim :)
04.05.2020
04.05.2020
Zocha
Klaudia, zdecydowanym plusem AK jest brak rozmowy wstępnej, ale poziom jest adekwatny do pozostałych architektur, bo niektóre zajęcia odbywają się w tych samych grupach na roku. z mojej strony polecam, bo mam wąską specjalizacje, a grupy na AK są małe (mam potem małą konkurencję ;>. dużo zajęć odbywa się w plenerach, wyjazdach studyjnych i są praktyczne, dużą wagę przykładają do zapoznania się z bogatą szatą roślinną i projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnowaniem roślin, gleboznawstwem, ekologią i inżynierią środowiska. Studia opierają się głównie na projektach, więc tak jak mówiłam, jest to mocny kierunek praktyczny. Matematyki się nie bój, co prawda jest to lekka zmora ludzi na roku, ale do przejścia :) wykładowca daje tyle szans ile można, więc każdy prędzej czy później przejdzie, wystarczy samozaparcie :)
Kejt
Adam! Dziękuję, chyba mnie namówiłeś! Ale mój angielski naprawdę jest słaby.. 🥺
04.05.2020
04.05.2020
Odp dla Oli
Hej :) jest dowolność, jeśli masz ochotę zaprezentować martwą naturę, to to zrób, jeśli nie i masz ochotę na coś innego - to nie ma problemu :) ale komisja docenia różnorodność ;)
Adam
Odpowiedź dla Kejt: Jaki poziom języka jest wymagany na B&L - angielski wymagają na poziomie B1. Czy nauka jest od podstaw? - angielskiego od B1 do C1, a drugi język do wyboru nauczany jest od podstaw do B2. Czy jeśli ktoś potrafi lepiej niemiecki niż angielski to ma szansę na tym kierunku? - zdecydowanie, język niemiecki jest na bardzo wysokim poziomie, więc nawet jeśli uczysz się go od podstaw to lektor bierze Cię pod swoje skrzydła i ciśnie mocniej ;) (pozdrawiam mgr Maja) A angielski jest potrzebny głównie po to, żeby zrozumieć zajęcia w j. angielskim, ale spokojnie dasz radę, wykładowcy pomagają słabszym studentom. Jeśli pracuje się w firmie właśnie z językami to można potraktować pracę jako zaliczenie praktyk? - tak, zależy to od zgody dziekana, ale to wystarczy podać wykaz obowiązków w pracy i dziekan się zgadza :) Powodzenia!
04.05.2020
04.05.2020
Klaudia
Witam. Od października będę studiowała Architekturę Krajobrazu. Czy jest tu ktoś, kto mógłby wypowiedzieć się na ten temat? Chciałabym ogólnie wszystko wiedzieć. Jak wygląda nauka na tym kierunku, czy polecacie, jaka jest zdawalność, jak z matematyką i czy ogólnie trudno jest.
Ola
A czy na teczkę musi sie skłądać sama martwa natura?
02.05.2020
30.04.2020
Kejt B&L
Hej! Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej na temat kierunku B&L. Jaki poziom języka jest wymagany? Czy nauka jest od podstaw? Czy jeśli ktoś potrafi lepiej niemiecki niż angielski to ma szansę na tym kierunku? Jeśli pracuje się w firmie właśnie z językami to można potraktować pracę jako zaliczenie praktyk? Pozdrawiam! :)
odpowiedź Ola
Wchodzisz na konkretną godzine w grupie 3 osób. Rozstawiasz swoje prace na stole. Komisja na podstawie twojego list umotywacyjnego pytaja cie o różne rzeczy. No i przedstawiasz swoje prace oczywiscie. Jeśli widzą, że nie znasz się na temacie architektury, pytają bardziej o twoje prace. Ale to tylko dla doswiadczonych, generalnie nie ma tu czegos takiego jak atakowanie o historię architektury czy coś. To luźna rozmowa zapoznawcza z sama idea bycia architektem. Chociaż im wiecej wiesz tym wiecej punktow ;) Za portfolio dostajesz max. 70 pkt., za rozmowę 30. Wyniki masz następnego dnia ^^
29.04.2020
29.04.2020
Odp: Natalia
Nie ma takich przykładów, ale uczelnia pozwala Ci na dowolne prace. Grunt to, żeby były dwie kolorowe i dwie czarno-białe ;] Ja np. przedstawiłem szkice martwej natury, a z kolorowych jedną wykonałem farbami akwarelowymi krajobraz, a drugi suchymi pastelami portret. Podejrzałem też jak inni przynoszą swoje projekty już domów, czy wnętrz. Mam nadzieję, że pomogłem :)
Ola
Hej, czy ktoś może mi coś powiedziec wiecej na temat rozmowy kwalifikacyjnej?
23.04.2020
18.04.2020
Natalia
Czy znajdę gdzieś przykładowe prace z rozmów kwalifikacjnych?
Ola
Dominika:, nie trzeba , ale warto pójść na kurs przygotowawczy organizowany przez SSW. Jakieś niedociągnięcia można sobie ponadrabiać pod okiem wykładowców. Rozmowa jest luźna, wchodzi się w 3 osoby do sali i rozkłada swoje portfolio. Oodpowiadasz na pytania, dlaczego Twoje portfolio jest takie, a nie inne, czemu chcesz u nich studiować, czemu ten kierunek. Musisz napisać list motywacyjny, który wczesniej czytają, więc wiesz, czego możesz się spodziewać z pytań. No i nie trwa długo, a wyniki masz już następnego dnia na mailu. Ogólnie rozmowa jest przyjemna, komisja nie gryzie, choć czasem zadają szczegółowe pytania ;)
19.11.2019
19.11.2019
Dominika
Hej, czy na Architekturę wnętrz trzeba być zaawansowanym w malarstwie artystycznym? Jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna?
Mona
Interesują mnie świeże opinie o kierunku Wzornictwo. Jak te studia są realizowane w SSW? Jak wyglądają pracownie i jaka jest kadra? Czy oprócz ASP w Gdańsku nigdzie w województwie pomorskim nie mają tego kierunku? Może coś źle patrzę, że nie widzę więcej takich studiów.
06.10.2019
13.09.2019
Arch
jest to uczelnia prywatna, więc masz odpowiedź ;) chociaż jak nic nie umiesz i nie masz teczki z protfolio to nawet tutaj Cię nie przyjmą. Musisz znać podstawy, co to perspektywa etc, ale skoro masz teczkę z tym to trudno się nie dostać
Natalia
Jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna na architekturze? Czy komisja surowo ocenia i cięzko się dostać?
13.09.2019
12.09.2019
Kaja
Czego można się spodziewać na rozmowie kwalifikacyjnej na wzornictwo?
Daria
Hej, czy ktod wybiera sie na FiR w tym roku stacjonarnie?
16.07.2019
12.07.2019
Julia
Mam pytanie, czy może ktoś studiuje na Architekturze Wnętrz i chciałby po krótce wytłumaczyć jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna oraz studia??
szymon
Witam, mam pytanie.. jak wygląda sytuacja z kierunkiem budownictwo ? Warto ?
08.07.2019
08.07.2019
ODP: XYZ
Napisz do rekrutacji :) pokażą Ci przykładowy plan z zeszłych lat.
XYZ
Cześć, jeśli wszystko dobrze pójdzie studentką SSW będę od października. Chciałam zapytać czy znajdę gdzieś jakiś stary plan zajęć, żebym mogła zobaczyć mniej więcej jak będzie to wyglądało? Szukałam na stronie uczelni ale bez rezultatów. Ps. Myślicie że dojeżdżanie codziennie ok. 50 km będzie problemem?
08.07.2019
02.07.2019
Firka
Również polecam SSW! Studiuje finanse i rachunkowość zaocznie- fajnie bo Tylko w co druga sobotę i niedzielę, wykładowcy przygotowani i z bardzo praktycznym podejście, jak ktoś już pracuje w finansach to nawet można się poradzić w różnych sprawy związanych z pracą. W dziekanacie nie straszy i panie są bardzo pomocne. Ta uczelnia ma po prostu przyjazny klimat!
FiR
Uczelnia na 6+! Kierunek Finanse i Rachunkowość online- polecam w 100%. Materiał przekazywany w bardzo fajny sposób, stały kontakt z wykładowcami, pomoc w razie jakiegokolwiek problemu, również ze strony dziekanatu. Jedyne do czego można się przyczepić to zbyt późno wstawiany plan zajęć, poza tym brak zastrzeżeń.
27.06.2019
20.05.2019
Slawek
Juz polecam tę uczelnię , chociaz jeszcze na niej nie studiuję a to wszystko za sprawą p . Oli z rekrutacji ! Jeszcze nie spotkałem się z taką sympatyczną obsługą rekruta , wszystko wyjasnione i to jeszcze z cierpliwością i usmiechem na twarzy , co teraz jest co raz rzadziej spotykane na uczelniach , zwłaszcza publicznych ....
Filip
Klaudia: Ja studiuję BL-a zaocznego :) bardzo polecam, to była najlepsza decyzja jaką mogłem podjąć. Język angielski jest naprawdę intensywny i szybko łapiesz materiał. Potem polecam zapisanie się na niemiecki do mgr P. Maja. Nigdy nie sądziłem, że ja będę tak dobrze mówić po niemiecku, gdzie nawet nie lubiłem tego języka :) Bardzo polecam te studia, zwłaszcza, że ta uczelnia ma zjazdy bez piątków, więc spokojnie można to pogodzić z pracą. Mariola: nie idź na europeistykę!! Tez o tym myślałem, a dziś plułbym sobie w brodę. Lepiej pójść na bardziej intensywne studia i zainwestować w języki i mieć po tym pracę. Poza tym na Business&Languages masz również specjalność international business, gdzie masz stosunki międzynarodowe i dyplomację :) Życzę powodzenia w wyborze! :)
09.05.2019
27.04.2019
Klaudia
Czy ktoś może opowiedzieć coś o kierunku B&L? Czy warto, jaki poziom angielskiego wykładowców? Planuje studiować zaocznie.
Mariola
czy SSW nie ma już w ofercie europeistyki??? czyli jeśli chodzi o Trójmiasto to widzę że zostaje mi tylko Ateneum lub PG? kojarzycie jakiś zbliżony kierunek dostępny tu blisko?
26.04.2019
08.04.2019
Tomek
To trochę niepoważne, że ktoś traktuje "brzydkie" legitymacje jako minus studiowania ;) ja przeniosłem się z UG z finansów do SSW i jakoś przeżyłem chodzenie po wykładowcach i zbieranie od nich wpisów pomimo elektronicznego indeksu, korona mi z głowy nie spadła :) poza tym, dostać od kogoś wpis na UG często graniczył się z cudem i z Bolszewa musiałem dojeżdżać specjalnie po jeden wpis, bo inaczej wykładowca nie przyjmował. Dlatego polecam SSW, tutaj dla wykładowców nie jesteś tylko numerkiem indeksu i traktują Cię bardzo indywidualnie. Program i plan zajęć też spełnił moje oczekiwania, uważam, że to była dobra decyzja z moim przeniesieniem się, a teraz realizuję zorganizowany przez nich staż w Olivii Business Center :)
opinie o ekonomii
co uważacie o ekonomii w SSW? patrzę na plan godzinowy na https://www.ssw-sopot.pl/wp-content/uploads/2017/02/EK-I-2017.pdf ale nie bardzo wiem, jak to czytać, rozumieć i ocenić, jaka jest jakość tych przedmiotów. Natomiast nie znalazłam informacji o kadrze wykładowców. Czy możecie napisać, jak oceniacie tutaj studia ekonomiczne?
01.04.2019
28.03.2019
odp. arch.
nie ma reguły z architekturą, ja jestem na wnętrz, bo zawsze mnie to interesowało i raczej wole pracować jako freelancer, brać zlecenia, sama zarządzac swoim czasem - taki mam plan. Jak wyjdzie w realu to się okaże. Minusem jest brak stabilności w zarobkach, raz zlecenia są , kiedy indziej posucha. LIczę się z tym, że na początku trzeba mieć realizacje, portfolio i polecenia od innych. Znam kolegów co siedzą w biurze po 10 h, nawet czasem więcej jak jest projekt do skończenia. Pewnie zarabiają lepiej, no ale swoje przeszli na początku, zanim ogarnęli programy, bo nie oszukujmy się, ale na studiach wszystkiego się nie nauczysz. Wybieraj, co ci serce podpowiada.
architektura
na SSW są 3 rodzaje architektury: zwykła - krajobrazu - wnętrz. Odrzucam krajobrazu i mam dylemat nad ogólną i wnętrz. Którą lepiej wybrać, aby łatwiej znaleźć pracę i lepiej wynagradzaną?
12.03.2019
24.01.2019
Bala K.
Plusy: -zjazdy co dwa tygodnie -miła obsługa -wykładowcy z wiedzą praktyczną nie książkową -zajęcia praktyczne -płatne staże w dużych firmach -dodatkowe kusy bezpłatne np. CaD Minusy: -indeksy książeczkowe -brzydkie legitymacje Polecam!
Mrs. Ss
Minusy: - brak elektronicznych indeksów, mimo platformy internetowej trzeba biegać za Wykładowcą i prosić o wpisanie oceny. - słaba organizacja planu (Plan ogłaszany kilka dni przed rozpoczęciem semestru, zmieniany jest bardzo często. Stałym elementem zjazdu jest poszukiwanie sali w której odbywają się zajęcia, bo w piątek o 22 został zmieniony plan i ktoś kto wydrukował sobie plan w piątek o 16 ma nieaktualny plan) - w trakcie trwania semestru nie wiadomo (ani wykładowcy ani studenci ani pracownicy uczelni) czy dany przedmiot ma zakończyć się egzaminem czy zaliczeniem. - przedmioty dodatkowe są wpisane w plan zajęć mimo że nie ma ich w szacie studiów, tylko dlatego, że uczelnia dostała dofinansowanie od ue i musi zrealizować jakieś zajęcia. Dlatego zamiast w niedzielę jechać wcześniej do domu, po zrealizowaniu planu studiów magisterskich, trzeba zostać na przedmiocie niezwiązanym z profilem studiów do godziny 18.30. Po interwencji dlaczego trzeba chodzić na zajęcia dodatkowe które powinny być dla chętnych odpowiedź "myślałam że będziecie się cieszyć, że możecie dowiedzieć się czegoś nowego". Wybaczcie, ale na kierunku FiR, exel dla zaawansowanych nie jest mi niezbędny w pracy. Oczywiście super, jeśli ktoś chce to niech chodzi, ma szansę. Ale nie każdy ma chęć i potrzebę znać program w stopniu zaawansowanym jeśli korzysta się z niego sporadycznie i w podstawowym zakresie Plus: - zjazdy nie są co tydzień
09.12.2018
08.12.2018
student
generalnie jest nieźle, mozna się czepiać doboru przedmiotów, niektóre wydają się mało przydatne, ale tutaj wiadomo - każdy ma swoje racje i nie dogodzisz każdemu. Ale jedno powinno się poprawić - dla dobra Uczelni - musi byc usprawniona organizacja // administracja uczelniana i obsługa studenta. To niewiele kosztuje, zwykłe ludzkie zaangażowanie, pomoc, odrobina życzliwości dla studenta.
Aga
To norma na wszystkich uczelniach ;) ug czy umk udostępnia plany nawet na 3 dni przed. Wiadomość z dziekanatu przyszla na 2,5 tygodnia przed październikiem wraz z pierwszym zjazdem, więc nie wiem co to za problem, kiedy wiadomo, ze zjazdy sa co dwa tygodnie. Jeszcze znajdziesz czas na zycie towarzyskie ;)
14.09.2018
11.09.2018
Ola
Plany zajęć ogłaszane są na 7-10 dni przed rozpoczęciem semstru. Uczelnia uważa to za normę i nie wie w jaki sposób mogłaby planować z wiekszym wyprzedzeniem. Nie polecam, jeśli ktoś potrzebuje wiedzieć jak ma rozplanować pracę czy życie osobiste.
Izabela
Polecam studia! jestem absolwentką studiów Finanse i Rachunkowość, zajęcia są z doswiadczonymi praktykami, wymagają, ale wiedziałąm, że nie będą to wyrzucone pieniądze w błoto. Dziekanat jest pomocny i panie są zawsze uśmiechnięte, nie ma strachu :) praktyki miałam zagwarantowane, gdzie po obronie przyjęli mnie do pracy :) teraz rekrutuję się na II stopień z Finansów!
04.09.2018
04.09.2018
mICHAŁ
Kaka, jesli pytasz o system online, to zjazdy sa tylko w Sopocie. My na razie mamy 2 zjazd we wrześniu i to jest nasza sesja, wiec pewnie indeksy bedziemy teraz zdawac do dziekanatu a odbierzemy w nowym semestrze, ale nie ma elektronicznych. Ja pracuje za granica, tez mam daleko, ale kontakt z wykladowca jest staly i wszystkie zaliczenia robimy na biezaco
odp Dominika
Hej! Ja jestem studentką ;) coś podpowiedzieć? Ogółem bardzo polecam, poziom jest niesamowicie wysoki, ale nigdy nie miałam takiej motywacji do nauki - a nauka języka jest świetna, zupełnie inaczej niż w liceum. Wykładowcy są dociekliwi i zaangażowani, warto wybrać ten kierunek - ja wybrałam rachunkowość korporacyjną i realizuję praktykę w Thyssenkrupie ;)
04.09.2018
19.07.2018
Kaka
Witam mam pare pytan. czy wszystkie zajecia w tej szkole odbywaja sie pod jednym adresem? I czy ktos studiuje online i moze udzielic informacji jak to wyglada w praktyce ? Jak z zaliczeniami ? Czy sa tylko 3 zjazdy w calym roku ? Czy indeksy sa elektroniczne czy trzeba przyjezdzac po wpisy ? Mieszkam dosc daleko dlatego sa to wazne informacje by zorganizowac przyjazdy. Dziekuje za informacje.
Dominika
Witam, czy jest tutaj ktoś studiujący business& languages? Polecacie?
07.04.2018
03.04.2018
Maturzystka
Jestem tegoroczną maturzystką. Chciałabym dowiedzieć się jak ciężko dostać się na Finanse i Rachunkowość?
michas
Cześć, jakie są Wasze opinie o kierunku ekonomia?
12.03.2018
27.02.2018
odp Angela
Ja wybrałem specjalność logistyka i spedycja i jestem bardzo zadowolony. Jest to kierunek dość ciekawy, którego absolwenci zawsze znajdą pracę w swojej dziedzinie. Polecam
Angela
Witam. Czy Waszym zdaniem (zdaniem studentów/absolwentów) warto iść na kierunek Zarządzanie i inżynieria produkcji, a następnie wybrać specjalność Logistyka i spedycja? Pozdrawiam
30.01.2018
29.09.2017
Dominika
Wiktoria, matura nie jest brana pod uwagę tylko prace rysunkuowe i malarskie.
Wiktoria
Czy żeby dostać się na architekturze wnętrz potrzebuje napisać maturę z jakichś konkretnych przedmiotów? Któreś są szczególnie brane pod uwagę przy rekrutacji?
28.09.2017
06.09.2017
Olo12
Jak na Architekturze I st. wygląda zaliczenie przedmiotów: malarstwo i rysunek architektoniczny. Trzeba mieć talent malarski?
do seb@69
angielski i do wyboru niemiecki, szwedzki, hiszpański
27.08.2017
27.08.2017
Seb@69
Jakie języki obce są na kierunku business and languages?
Ada
Hej, chcialabym zaczac studia na architekturze wnętrz ale obawiam sie rozmowy kwalifikacyjnej. Czy moze ktos cos na ten temat? Jak przebiega i czego tak naprawde wymagaja?
17.08.2017
22.07.2017
fir
dobra kadra, praktyki pomaga załatwiać uczelnia, poziom naprawdę przyzwoity, także polecam
finanse i rachunkowość
hej, jest tu ktoś po alb o na tym kierunku? chciałam na UG, ale niestety.
21.07.2017
18.07.2017
aga
Sensowna kadra, dużo języków, wysyłają nas na praktyki do dużych firm. Polecam.
business and languages
jest tu ktoś po tym kierunku? nie dostałem się na finanse i rachunkowość, jest to drugi mój wybór. chciałem poznać opinie
17.07.2017
16.07.2017
Ania
Hej. Ja też pracuje i mam małe dziecko i jakoś daje rade na architekturze. Kwestia zaangażowania. Co trzeba przyznać idą na rękę i można indywidualnie ustalić niektóre zajęcia i zaliczenia. Dzięki temu jestem szczęsliwą studentką 6 semestru:)
Kaha
Hej Czy studia na kier Architektura jest bardzo ciężka ? Pracuje , utrzymuje sama rodzinę boję się czy dam radę na egzaminach , a bardzo chciałabym skończyć ten kierunek w systemie niestacjon weekendowym
26.06.2017
26.06.2017
Pani Klaudio!
Praktyki trwają 12 tygodni. Są rozłożone na 4 i 6 semestr studiów. Kierunek ten w Sopockiej Szkole Wyższej ma charakter praktyczny.
klaudia
Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie zaocznego studiowania na kierunku finanse i rachunkowość :) dokładniej chodzi o praktyki, które jak mowa na stronie są "załatwiane" przez uczelnie ;) ile takowe praktyki trwają? :)
17.06.2017
16.06.2017
Ola
Ukończyłam studia inżynierskie z Architektury na SSW i mogę zdecydowanie polecić tę uczelnie dla osób chcących zdobyć zawód architekta. Nie ma tutaj miejsca na zajęcia, z których czegoś nie wyniosę, uczelnia jest nastawiona na praktykę, czego brakuje w trójmiejskich uczelniach. Właśnie składam papiery na II stopień :) Polecam!
klaudia
Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
13.06.2017
12.06.2017
Pani Kaludio
Opłata rekrutacyjna wynosi 100 zł. Nie ma żadnych dodatkowych ukrytych opłat. Rata wynosi 440 zł w przypadku wyboru płatności w ratach (5 rat w semestrze), przy wyborze kierunków: finanse i rachunkowość oraz ekonomia.
Paulina
Uczelnia ok:) Fajna kadra, pomocne Panie w Dziekanacie.
12.06.2017
01.06.2017
klaudia
hejka :) mam pytanie odnośnie płatności... chcę zacząć studiować na SSW zaocznie i zastanawiam się jak to wychodzi z opłatami.. sama opłata rekrutacyjna wynosi 100zł, a czy później płaci się tylko 440zł w pięciu ratach miesięcznie np czy są jeszcze jakieś dodatkowe czesne co roku?
Kejti97
W końcu znalazłam portal, gdzie można się czegoś dowiedzieć nie tylko z informacji uczelni ale bezpośrednio do studentów. Wybieram architekturę, SSW przybywam!
28.05.2017
22.05.2017
Architektura
Ja studiuję architekturę i jestem bardzo zadowolona z wyboru tej uczelni i kierunku. Mamy naprawdę profesjonalnych wykładowców. Wyposażenie szkoły spełnia wszelkie oczekiwania, szczególnie drukarki 3D. Zajęcia są prowadzone w sposób ciekawy, mam wrażenie, że uczę się tego, czego powinnam. Polecam!
Kasia
Cześć. Czy studiujący architekturę (nie krajobrazu) mogą wypowiedzieć się na temat tego kierunku? Będę bardzo wdzięczna za każdą opinie! Pozdrawiam!
30.03.2017
14.02.2017
krajobraz absolwent
dokładnie! jestem absolwetnką AK , mam swoją firmą, popieram osobę przede mną i uważam, że uczelnia dobrze przygotowuje do zawodu architektury krajobrazu. Jeśli ktoś problemy z zaliczeniem przedmiotu z budowania przestrzeni nas otaczjącej...no trudno, ale one pozwalają na postrzeganie tego co nas otacza w innej perspektywie , zapachaj dziury są na wszystkich studiach. dopiero po czasie się je docenia ;-) jednak coś wniosły ;p
krajobraz
W nawiązaniu do wypowiedzi kolegi "Piter". Również jestem studentką architektury krajobrazu i chciałabym przedstawić kilka kontrapunków z mojej perspektywy i doświadczenia. Co do zajęć sobotnich, zgadam się ze nie powinno tak być ze student dzienny ma zajęcia w te dni jeśli miałby wypełniony cały tydzień roboczy innymi przedmiotami. Jednak z tego co wiem studenci dzienni maja bardzo dużo innych dni wolnych w tygodniu. A bywało i tak ze były wolne piątki i poniedziałki wiec były wolne długie weekendy. Malarstwo i rzeźba, jak najbardziej sama chciałabym żeby było więcej zajęć z tych przedmiotów ale rozbudowa godzinowa tych przedmiotów wiąże się z mniejsza ilością wolnego- a jego bark był problemem w punkcie pierwszym ;) Co więcej tak się składa ze mam doświadczenie porównawcze z zajęciami na ASP z malarstwa i tam tez nikt nie pokazywał jak trzymać pędzel, ogólnie zapominając w ogóle o tym ze kiedykolwiek na zajęcia przychodził prowadzący Profesor. Zazwyczaj zajęcia odbywały się z asystentem i wyglądały tak "Dzień dobry, tu jest martwa natura, tam macie sztalugi.... to do widzenia" Rozumiem, że czasami ocenianie może być dla niektórych krzywdzące ale nie wszyscy musza mieć ze wszystkiego piątki ;) Poza tym zawsze była możliwość chodzenia na zajęcia innych grup , jeśli ktoś czuł ze mu brakuje, całkowicie za darmo. Co do nudnych zajęć ze slajdami to powiem tak: studia to nie kino since-fiction i nie chodzi się tu dla rozrywki. Sama pamiętam "nudne" zajęcia z ekologii ale jednak gdyby na nich uważać a nie przysypiać w ostatnim rzędzie to możne świadomość naszego społeczeństwa odnośnie zatruwania i niedbalstwa o środowisko byłoby na wyższym poziomie. Uważam ze z każdego przedmiotu można wyciągnąć coś co będzie przydatne, mniej lub bardziej. Jedyne co leży w kwestii woli studenta to chęć do nauki. Tego uczelnia niestety za Ciebie nie zrobi. I tu powiem tak: jeśli ten kierunek to nie Twoje powołanie a wybierasz go tylko dlatego ze rodzice chcą abyś skończył cokolwiek to racja. Nie wiele się nauczysz. Bo uczelnia stawia na tych co chcą. A dla chcących uważam ma bardzo bogatą ofertę pomocy i wsparcia w postaci dobrze wyposażonej pracowni multimedialnej: komputery, tablety graficzne, kamery, aparaty, wyposażenie studia foto oraz video, drukarka 3D, plotery do ciecia styropianu etc oraz chętny do pomocy personel. Biblioteka jest bardzo przyjaznym i dobrze wyposażonym miejscem do nauki, do której niestety studenci "nie chcący" nie zaglądają. A i tu mała dygresja odnośnie literatury fachowej której Ci "zabraniają" czytać. Czegoś tu nie rozumiem, Uczysz się dla siebie czy wykładowcy ? Sama notorycznie nabywam nowe pozycje i doczytuje. A i mam w zwyczaju notować zawsze literaturę fachowa jak podają wykładowcy na początku zajęć i zapewniam jest jej tyle ze starczy na wszystkie samotne wieczory w roku. Co do układu zajęć i rozmieszczenia ich w porach roku, masz racje. Było kilka nietrafionych kombinacji, a w sumie to tylko jedna która mi przeszkadzała. Mianowicie rozpoznawanie drzew z Panem Markuszewskim zaczynało się w semestrze zimowym, czyli w okresie stanu bezlistnego drzew ( aczkolwiek zajecia bardzo ciekawe i jedne z najlepiej przeze mnie wspominanych). Nie zmienia to faktu ze powinniśmy, jako architekci krajobrazu, rozpoznawać drzewa i krzewy również w stanie bezlistnym. Słabo by było pojechać do klienta w listopadzie i powiedzieć ze wstępny projekt przygotujesz w maju bo nie wiesz teraz co tu rośnie bo liści nie ma :) wydaje mi się ze wszystko ma swoje plusy i minusy. Na koniec odnośnie ceny. Jeśli miałbyś średnia powyżej 4,6 to koszt za czesne jest 0 zł bo uczelnia zwraca Ci to zapłaciłeś w ramach stypendium naukowego. A skoro przedmioty to zapchaj dziury a pytania na egzaminach są proste, co stoi na przeszkodzę aby nie płacić ? Chciałam jeszcze na koniec dorzucić ze uczelnia oferuje szeroki zakres praktyk/staży płatnych za granica oraz wyjazdu na Erasmus, również płatny. Można zmienić sos i poszerzać horyzonty :)
14.02.2017
14.02.2017
architektura II stopień
na drugim stopniu architektury mogą studiować ludzie z budownictwa i gospodarki przestrzennej, uzupełnienie tak bardzo nie boli, sale dobrze wyposażone, kadra z PG i ASP, warto
Piter - architektura krajobrazu
Nie warto zapisywać się na studia dzienne, bo i tak zajęcia będą w soboty. Jeśli myślicie, że na zajęciach z rzeźby czy rysunku nauczycie się malować, rysować bądź robić makiety to jesteście w błędzie. Będziecie wycinać pikselki z kartonu i rysować tak jak potraficie, a potem zostaniecie z tego ocenieni. Bardzo dużo przedmiotów to zapchaj dziura, czyli nudne zajęcia ze slajdami. Jeśli chcesz się przyłożyć do nauki i przeczytać fachową literaturę, żeby przygotować się do egzaminu to odradzam. Szkoda zachodu. Pytania typu jaka była średnia temperatura 30 lat temu w Gdańsku to norma. Przedmioty niedopasowane do pory roku i etapu nauki. Jeśli ktoś jest zdeterminowany to znajdzie tu kilku wykładowców od których sporo wyciągnie. Jednak szkoła nie jest warta swojej ceny.
13.02.2017
22.01.2017
Paula
Hej :) czy ktos zwas studiowal architekture wnetrz? jakie wrazenia? opinie?
Kamil
Absolwent Finansów i Rachunkowości. Nie było super łatwo, trzeba było przyłożyć się do nauki, ale to tak naprawdę dobrze bo przynajmniej człowiek się uczy. Pomagają w znalezieniu staży i pracy - i to w fajnych, znanych firmach, a nie jakiś krzakach. Dziekanat też ok
04.04.2016
29.02.2016
Alicja
jestem już dumną absolwentką architektury i mogę polecić uczelnię :) wiadomo, że jak na każdej uczelni trafią się gorsi i lepsi wykładowcy. Ja jednak trafiłam na fajną kadrę. Poza tym samemu trzeba też chcieć się uczyć :) Uczelnia ma świetne wyposażenie (w tym drukarkę 3D) i panuje fajna atmosfera :)
Stanowiska pracy w Gdańsku!
Absolwenci studiów Ekonomicznych, Prawa lub Księgowości! W Gdańsku otwiera się nowe centrum globalnej firmy konsultingowej PwC i szukamy Junior analityków AML. Wymagania: język angielski B2, studia ekonomiczne, prawnicze lub księgowe, finansowe. Chęć pracy w analitycznym zespole w dynamicznie rozwijającej się na rynku polskim firmie z Big 4! :) kontakt: magiera@hays.pl
11.02.2015
06.11.2014
Absolwent
Widzę, że pracownicy uczelni tu działają. Szkoła ta jest miejscem dla odrzutów nieprzyjętych na UG/PG/ASP. Sam wybrałem się na nią za namową kolegi niestety. Nie ma co rozpisywać się o wysokim poziomie. Wykładowcy to tak naprawdę Ci sami co na UG, PG czy ASP, może różnica stąd, że prywatna uczelnia parę złotych więcej zapłaci. Stąd płacisz i zdajesz, naprawdę ciężko uwalić tu semestr wystarczy, że starczy pieniążków na powtarzania przedmiotów itp. Taka prawda. Jeszcze na państwówkach jakiś przesiew jest, a tutaj? Szkoła się cacka z niedorajdami byle zapłacili czesne za kolejny rok. I pisze to były student co prawie się nie ucząc miał średnią powyżej 4.0. PS. Chciałbym nadmienić. Kilku wykładowców było co naprawdę z pasją chcieli przekazać swoją wiedzę za co im dziękuję. Reszta to był bełkot ze slajdów rzutnika. :)
Ada
Hej! Mam nadzieję że jest tu ktoś kto studiuje lub studiował architekturę wnętrz w Trójmieście? Czy możecie coś powiedzieć o tym kierunku i szkole? Wasze opinie, wrażenia, poziom nauczania oraz jak przebiega rozmowa kwalifikacyjna? Proszę o pomoc!
17.10.2014
04.01.2014
Malwina
A jak jest na komunikacji wizualnej i grafice użytkowej? Z czego musiałabym pisać maturę, żeby się dostać? Co jest brane pod uwagę?
Robert
Uczelnia na wysokim poziomie. Kapitalne warunki, dobra kadra naukowa, ciekawe zajęcia, pani kanclerz super kobieta. Skończyłem i jestem zadowolony. Nie było łatwo, ale się udało :) SSW to szkoła z klimatem.
25.07.2013
17.06.2013
????nie dziala ich strona
próbuje klikac za Sopot (na przejsciu na strone glowna) i nic .... jak klikam na Chojnice, to dziala i sie odpala, czy to znaczy, ze w Sopocie nie ma szkoly? czy o co chodzi? gdzie sprawdzic ich kierunki, skoro nie na ich stronie?
xxx
może ktoś opowiedzieć o architekturze wnętrz? czy trzeba mieć jakiś talent malarski żeby się dostać? i jak to wygląda w czasie nauki??
18.11.2012
03.11.2012
finanse i rachunkowosc
Sopocka podaje, ze ma dofinansowany kierunek Finanse i Rachunkowosc, rzeczywiscie 205 zlotych to niewielka kwota, czy to jest nowy program, czy byl realizowany wczesniej i jacys studenci moga napisac, jak to wyglada od srodka, chodzi o to, ze nie otwiera mi sie regulamin, wiec nie bardzo wiem, jakie sa wymogi, jakie kruczki sa w zapisach, \najwazniejsze dla mnie, to czy ta kwota czesnego obowiazuje przez cale studia?
Bob budowniczy
Szkoła ma piękny budynek ..... szkoda tylko że naciągnęła wielu wykonawców .... pewnie otworzą teraz kierunek na architekturze Jak wybudować i nie zapłacić
02.11.2012
05.04.2012
aneta
A jak jest na architekturze krajobrazu? Czy tam trzeba mieć talent malarski? Czy raczej liczy się wiedza teoretyczna?
Ala
Wiem, że to bardzo ścisły kierunek i bardzo wąska specjalizacja ale zastanawiam się nad Ochroną Dóbr Kultury. Czy ktoś ten kierunek skończył? Czy trudno o pracę?
15.02.2012
18.01.2012
Opti
po czasie ale... tak, szkoła stawia na dobry poziom nauki. można śmiało składać papiery
antek
czy na wydziale zamiejscowym w Chojnicach jak taki sam poziom jak w Sopocie??
07.12.2011
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Uniwersytet Gdański
Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Politechnika Łódzka
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie