Opinie o Uczelni Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie - grupa Vistula (SGTIR Warszawa)

Komentarze (62)

  • Bamboo

    Jak godzinowo wyglądają zjazdy na studiach magisterskich dziennie i zaocznie?
    16.09.2018
  • Zebrerka

    Dietetyka jest na wielu uczelniach, poszukaj. Wszędzie tylko nie tu
    11.07.2018
  • Olek

    Nie ma się co zastanawiać, wybierz PWSBiA
    11.07.2018
  • niezdecydowana

    cześć, czy ktoś mógły napisać coś więcej o dietetyce? Bo zastanawiam się nad tą uczelnia albo nad PWSBiA. Powiem szczerze, że ta na Bobrowieckiej ma naprawdę świetne opinie, wybieram się obejrzeć jutro kampus i pracownie
    10.07.2018
  • nona

    Witam, czy ktos moze umiescic informacje na temat zaoczej dietetyki na tej uczelni?
    06.02.2018
  • paulinka

    Hej, czy ktoś wybiera się na turystykę II stopnia niestacjonarnie?2017/2018
    25.08.2017
  • praca w hotelarstwie

    Warszawa daje finansowo podobne warunki jak Poznań i Kraków, zdecydowanie gorzej jest w Łodzi. Od razu po studiach możesz liczyć na stanowisko kelnera z możliwością awansu na kierownika zmiany, potem na kierownika sali, jeśli chodzi o recepcję to po studiach ok miesiąc przyuczenia, głównym recepcjonistą możesz zostać po ok 3-4 latach. Tak to wygląda w hotelu, w którym pracuje (pozwolę sobie nie podawać nazwy), jednakże wszystko zależy czy obiekt jest sieciowy czy prywatny.
    28.05.2017
  • sebas

    Szkoła Ogólnie ok. Ludzie, wykładowcy itp. Na pewno trafiają się sprawy i ludzie, z którymi było ciężko, ale to chyba wszędzie już tak. Zrobiłem licencjat i magisterkę ze specjalizacją zarządzanie w biurze podróży. Same studia, dla wszystkich tam ludzi, chętnie bym powtórzył. SGTIR!!!
    28.03.2017
  • praca po TiR

    chętnie dowiem się, jak wygląda w Warszawie praca dla absolwentów kierunku Turystyka i Rekreacja? Gdzie szukacie, jaki poziom zarobków? Jeśli nie w branży, to jakie obszary wchodza w grę? Podzielcie się swoimi doświadczeniami, pliz.
    17.03.2017
  • Rafał

    siema!! Ja myśle o rozpoczeciu studiów zaocznych na kierunku turystyki co myslicie o tym kierunku na tej uczelni? warto czy tez nie? pozdrawiam i z gory dzieki za podpowiedzi :)
    05.09.2016
  • M

    Witam Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się na temat Dietetyki niestacjonarnie i czy może ktoś wybiera się w tym roku?:)
    02.09.2016
  • Klaudia

    Hej, mam ogromne pytanie . Rok temu studiowałam dziennie na AWF turystykę i rekreacje z powodów osobistych musialam przerwać studia. Teraz chce wrócić ponownie ale tym razem na zaoczne , zastanawiam się nad uczelnią Społeczną Akademią Nauk a tą czyli SGTiR , mysle wlasnie aby ponownie pojsc na turystyke ew. pojsc zupelnie w innym kierunku wlasnie dietetyki , czy ktos moze doradzic ? Poziom tej szkoly, zaliczenie , czy trudno albo łatwo?
    14.07.2016
  • Aga

    Dokumenty już złożone (dietetyka zaocznie) :) Do zobaczenia na pierwszym zjeździe w ostatni weekend września!
    12.07.2016
  • Gunia

    Mnie również interesuje dietetyka i nie wiem co mam zrobić!? Czy wybrać tu dziennie czy zaocznie (bo tylko tak tam można :( )na Kasprzaka w Wyższej Szkole Rehabilitacji? Czy może ktoś coś doradzić?!
    30.06.2016
  • marcel

    nie dajcie się skusić promocjami, zajęciami w języku angielskim, salami i innymi. Ja uciekam z dietetyki, po roku wiedza zerowa z zakresu dietetyki, pan profesor przyjdzie albo nie przyjdzie za zajęcia odbębni bądź co bądź i tyle.
    28.06.2016
  • agi

    Także mam zamiar złożyć dokumenty na tę uczelnię na dietetykę :D Może uda się wcześniej jakieś spotkanie ?
    14.06.2016
  • esme

    czy sgtir to uczelnia prywatna?
    12.06.2016
  • mrxi

    Czy można wybrać tylko wykłady w języku polskim, czy wykłady w języku angielskim też są obowiązkowe? Proszę o szybką odpowiedz !!
    31.05.2016
  • mrxi

    Czy można wybrać tylko wykłady w języku polskim, czy wykłady w języku angielskim też są obowiązkowe? Proszę o szybką odpowiedz !!
    31.05.2016
  • dern

    polecam turystykę, najlepszy kierunek pod słońcem!
    03.05.2016
  • karo

    biorąc pod uwagę stały wzrost zainteresowania dietetyką, fitnessem itp jest to dobry pomysł, jeśli Cię to interesuje oczywiście, z własnego doświadczenia mogę powiedzieć Ci, ze TIR to bardzo ciekawy kierunek, dzięki któremu inaczej zaczniesz patrzeć na otaczającą Cię rzeczywistość
    09.04.2016
  • TiR

    patzrę sobie na ich kierunki i tak przyszło mi do głowy 2 w 1 :-) Czy ktoś robił np. kierunek Turystyka i Rekreacja, a specjalność - Dietetyka w turystyce i rekreacji??? Dobry to byłby pomysł?
    24.02.2016
  • olcia

    Dietetyka to kierunek ściśle związany z biologią i chemią, więc jeżeli te przedmioty nie sprawiały Ci większych trudności możesz się śmiało zdecydować. Na SGTiR możesz wybrać sobie jedną z dwóch specjalności: poradnictwo dietetyczne i dietetyka dla osób aktywnych fizycznie, ja zdecydowałam się na tę drugą opcję, ponieważ brzmiała dość ciekawie i nie za nic w świecie nie zmieniłabym kierunku, ponieważ uczę się wielu przydatnych rzeczy i w przyszłości będę miała szansę robić to co mnie interesuje.
    18.02.2016
  • jak na dietetyce?

    myślę o kierunku dietetyka i chętnie się dowiem, jak wyglądają studia w SGTiR? na co warto zwrócić uwagę zanim się zdecuduję na studia? czy jesteście zadowoleni?
    27.01.2016
  • Anna

    Również polecam turystykę biznesową, w ostatnich latach jest to chyba najprężniej rozwijająca się dziedzina w turystyce. Specjalność kładzie nasic na organizację imprez, konferencji itp, imprezy integracyjne dla firm, zarządzanie i odrobina socjologii, ekonomii i marketingu.
    02.01.2016
  • monia

    Osobiście polecam! Bardzo ciekawa specjalność, dużo konkretnej i przydatnej wiedzy, moja siostra skończyła tą specjalność i była bardzo zadowolona!
    12.11.2015
  • M

    Bardzo proszę o opinię na temat turystyki i rekreacji specjalność, turystyka biznesowa
    24.08.2015
  • Monia

    a mogłabyś podać mi namiary na siebie.byłabym bardzo wdzięczna pogadałabym z toba mój email moniczek565@wp.pl
    09.08.2015
  • Ola

    Byłam dziś na uczelni, aby rozejrzeć się po kampusie. Budynek, sale, pracownicy, wszystko zrobiło na mnie BARDZO dobre wrażenie. Panie z działy rekrutacji chętnie oprowadziły mnie po salach i dokładnie odpowiedziały na każde pytanie. Spodobała mi się międzynarodowość i otwartość. Słyszałam też wiele pozytwnych opinii od znajomych, którzy są studentami Vistula University. Chwalą kadrę, poziom i atmosferę panującą wśród studentów i wykładowców. Złożyłam dziś dokumenty na dietetykę i mimo, że na chwilę obecną ciężko mi cokolwiek ocenić czuję że był to dobry wybór. Dodam też że zastanawiałam się nad Wyższą Szkołą Przedsiębiorczości Beaty Mydłowskiej, byłam na kampusie, choć kampusem nazwać tego nie można. Po przekroczeniu progu uczelni odrazu miałam ochotę stamtąd uciec, zastałam panie z sekretariatu kłócące się z kandydatem, na zmianę się przekrzykiwali, szokująca była dla mnie ilość obraźliwych słów wypowiedziana przez pracowników w stosunku do chłopaka, nie wiem o co chodziło, ale Panie z sekretariatu nazywające kandydata na studia między innymi gówniarzem napewno nie zrobiły dobrego wrażenia. Szkoła brudna, śmierdząca, zawalona niepotrzebnymi rzeczami, studenci są w jednym budynku z gimnazjalistami i licealistami, sale wykładowe są dwie, niewielkie i w nie najlepszym stanie, Pani z którą rozmawiałam nie była w stanie odpowiedzień na żadne pytanie. Z czystym sumieniem wybrałam Vistulę i mam przeczucie że będzie to dobry wybór. Jeśli jest tu ktoś kto rownież złożył dokumenty na dietetykę to bardzo chętnie poznam i porozmawiam jeszcze przed rozpoczęciem roku akademickiego :) mail: ola.dziura96@gmail.com
    06.08.2015
  • Monia

    bardzo prosze o opinie pod względem dietetyki, czy lepsza szkoła przedsiębiorczości beaty Mydłowskiej czy szkoła główna turystyki i rekreacji...?
    03.08.2015
  • k.

    nie ważny jest poziom na jakim zdajesz maturę, przyjmują każdego kto ją zda
    07.05.2015
  • anita

    a trudno się dostać na tą dietetykę? Bo sama się nad tym zastanawiam... Na jakim poziomie powinnam zdać biologie i chemię? Dodam, że oba te przedmioty zdaję na poziomie rozszerzonym
    15.01.2015
  • dietetyka - ok

    sam kierunek ciekawy, pożyteczny, bardzo przydatny w życiu prv i zawodowym,polecam
    17.12.2014
  • gocha

    jak na Dietetyce jest - napiszcie szybko pliizzzz!!! czy warto?
    19.09.2014
  • ?

    ciekawa jestem dlaczego po zmianie nazwy szkoły wszyscy ją tak krytykują, czy na prawdę aż tak spadł poziom? coś się jeszcze zmieniło poza cenami??
    02.09.2014
  • agasti

    Kierunek sam w sobie świetny, nie wiem jak jest w SGTiR bo sama studiuję w Łodzi ale nie zmieniłabym turystyki na nic innego. Dużo przydatnej i ciekawej wiedzy, możliwość dokładnego poznania geografii Polski i świata, branży hotelarskiej czy stricte turystycznej (np biura podróży, jednostki promocji regionalnej). Kolejnym plusem tego kierunku są niezapomniane wyjazdy, obozy i terenówki. Polecam każdemu ;)
    26.07.2014
  • Kawa

    Zdecydowanie nie polecam! Jako posiadaczka licencjatu, z plusów mogę jedynie wymienić fakt, iż nie trzeba było robić wpisów w indeks indywidualnie u wykładowców, a przekazywało się go do wypełnienia do dziekanatu na wpisy. Poziom nauczania a raczej wymagań zależał od wykładającego, lepiej zainwestować w kurs niż 3 lata czasu i pieniędzy wydanych na tą szkołę.... Co do zamian organizacyjnych i nazwy uczelni - mi osobiście to nie przeszkadzało, wręcz upatrywałam w tym możliwość zmian na lepsze. W bibliotece mało pozycji branżowych, szczególnie tych pomocnych do pisania pracy lic. zresztą jej regulamin też raczej nie ułatwia życia studentom. Przed rozpoczęciem nauki myślałam, że uczelnia specjalizująca się w jednej branży, powinna prezentować ok poziom w swojej dziedzinie ale niestety się pomyliłam! Tylko się o wkurzacie idąc do SGTiR, nio chyba że ktoś zakłada płacenie kasy aby mieć papierek.....
    28.01.2014
  • Ewa

    Czy ktoś wybiera się w tym roku na turystykę stacjonarną? Co sądzicie o tym kierunku
    30.08.2013
  • NICY26

    Odradzam wszystkim tą uczelnie, jako posiadaczka licencjata która rozpoczynała naukę w WSTiR ,a zakończyła SGTiR.. z roku na rok się pogarszało...mimo podpisania umowy - niby zobowiązującej obie strony - cena za semestr wzrosła znacznie - mimo obietnic danych pisemnie. Poziom również zdecydowanie spadł, nie mówiąc już o podejściu do spraw studenta...nawet dziekan twierdził, że ma inne sprawy - odpowiednia osoba na odpowiednim stanowisku. Ta uczelnia ma duży bałagan w dokumentacji. Mimo iż jestem studentką która zakończyła ją bez żadnej poprawki i zdobywając licencjat nigdy nie wypowiem się na jej temat obiektywnie.
    14.08.2013
  • Niuniabella

    Uczelni nie polecam... od momentu kiedy WSTiR przekształciło się w SGTiR dzieje się coraz gorzej....
    14.08.2013
  • ata

    bardzo mi sie podoba ich strona internetowa, jest przejrzysta, wszystko ładnie podzielone i wiem, gdzie szukać informacji, dla kandydatów oddzielna zakładka jest ze wszystkimi informacjami, to duży plus, dla mnie to, ze ta szkola skupia teraz trzy inne i jest czescia duzej grupy uczelni to tylko atut, pozdrawiam tych, co kochaja podróże
    28.05.2013
  • jest dobrze

    ludzie, nie panikujcie - istnieje, tylko zmienila nazwe ! wedlug mnie - nawet lepiej brzmi, ale to nieistotne, takie rzeczy to normalka w tych czasach, uczelnie sie lacza, zmieniaja wlasciwieli, zmieniaja nazwy, zmieniaja profile ksztalcenia, itd. w moim odczuciu akurat tutaj te zmiany sa pozytywne i widac je golym okiem, oni ciagna poprzeczke wysoko i dobrze, a ze wiecej ekonomii - kochani - ekonomia i prawo to podstawa, na tym stoki caly swiat, wiec tylko sie cieszyc
    10.02.2013
  • monia

    Niestety, ale następuja w tej szkole zmiany. Juz nie ma WSTiR tylko jest Szkoła Głowna Turystyki i Rekreacji. Niby jest oddzielny dziekanat, ale sa powiązania z uczelnia Vistula. Pakują duzo ekonomii. Bo Vistula to dawna uczelnia ekonomiczna, Wykładowcy nie wiedza, ze mają studentów z kilku uczelni. Władze troche nie ogarniają tych przekształceń... A Vistulą zarzadzają Turcy. Nie wiem czy dobrze wyjdzie na dalsze lata dawnej uczelni WSTiR, bo miała juz swoje tradycje i historię, a tak jest troche bałaganu... Zaczęłam nauke w jednej uczelni, a skończę w innej... Ten kierunek dot. obsł. ruchu lotniczego jest chyba tylko na dziennych, ale trzeba się dowiedziec, bo ciagle są zmiany. Szkoła nie jest na Bielanach na terenie AWF-u, ale na Ursynowie, na ternie Uczelni Vistula...
    11.01.2013
  • xxx91

    prawie trzy lata temu zaczęłam naukę na tej uczelni na specjalizacji Obsługa podróżnicza w transporcie lotniczym, natomiast skoncze ją w tym roku szkolnym jako menadzer zarządzania sportem i rekreacją ;/ totalny przypał! zaluje straconego czasu no i hajsuuu! a nawiasem...ta szkola juz nie istnieje
    17.12.2012
  • PanSamolocik

    Bardzo ciekawy kierunek. --- www.pansamolocik.pl
    26.11.2012
  • sylwia

    czy ktoś może opowiedzieć coś więcej o nowej specjalizacji na tej uczelni: Obsługa Podróżnicza w Transporcie Lotniczym? gdzieś jeszcze można to studiować? bo z tego co widzę to tylko Wyższa Szkoła Turystyki i Rekreacji im. M. Orłowicza w Warszawie to oferuje.. nigdzie nie ma informacji na ten temat, dlatego jakby jakaś miła istotka coś napisała to byłabym bardzo wdzięczna!;) i proszę też o opinie o tej szkole :))
    21.11.2012
  • grandziakk

    to oczywiste, nie porównujmy polibudy do szkoły TiR.... ale jeśli chodzi o ta szkołę, to uważam, że trzyma w miarę dobry poziom, jak ktoś jest zainteresowany takimi kierunkami jak turystyka to polecam ;)
    02.10.2012
  • grandziakk

    to oczywiste, nie porównujmy polibudy do szkoły TiR.... ale jeśli chodzi o ta szkołę, to uważam, że trzyma w miarę dobry poziom, jak ktoś jest zainteresowany takimi kierunkami jak turystyka to polecam ;)
    02.10.2012
  • 1515

    Był miesiąc w moim życiu że Wyższa Szkoła Turystyki i Rekreacji im. M. Orłowicza w Warszawie była moim wyborem, ale na szczęście odwiedli mnie od tego rodzice i udałam się na zaoczne studia na politechnikę warszawską. poziom z tego co wiem zdecydowanie lepszy!
    31.08.2012
  • harriet

    no nie wiem, nie wiem... myślę nad tą uczelnią i jeszcze jedną w warszawie. wstir o tyle mnie przekonuje że jest dalej od domu, a dla mnie ma to duże znaczenie, bo przez rok nie zamierzam tam za często wracać. ale czy jest tu opcja np zamieszkania w jakims hotelu studenckim czy raczej trzeba stancji szukac?
    24.08.2012
  • olena

    Jestem Olena szukam znajomych na uczelni. Jestem z Ukraina i nikogo nie znam w Polska. Nie wiedzialam gdzie studiowac. Znajomi mowili Poznan a drudzy znajomi Warszawa. I jednak Warszawa. Szkoda ze do obcych jade sama ale bedzie super na pewno szybko poznam ludzi. KONTAKT: oolena931993@gmail.com, dajcie znac jak idziecie na na studia na tę uczelnię: Wyższa Szkoła Turystyki i Rekreacji im. M. Orłowicza w Warszawie.
    12.08.2012
  • happy

    nawet przez chwile zastanawialem sie nad ta uczelnia, ale rodzice i znajomi wybili mi ją z glowy. pewne to i lepiej, nie wyglada na lepszą od tej, ww ktorej studiuje obecnie. no i nie oderuje specjalnie przyszlosciowych kierunkow...
    06.08.2012
  • grass3

    `tir niestety ale studiowanie turystyki i rekreacji wiąże się z luzem na studiach, bo jak by nie było nie jest to kierunek na którym masz tyle wkuwania co na prawie czy medycynie ale z praca nie jest łatwo w tej branży, jeśli mieszkasz w pobliżu ośrodków turystycznych to jest trochę lepiej ale w warszawie czy łodzi rewelacji nie ma
    06.08.2012
  • spider

    fajna jest moim zdaniem specjalizacja zarządzanie sportem i rekreacją, podoba mi się program. jest tam nawet sport i rekreacja w unii europejskiej, super sprawa :)
    20.07.2012
  • tir

    czy studiowanie turystyki wiąże się później z karierą przewodnika czy raczej pracownika biura turystycznego, siedzącego w zaciszu biura, za biurkiem przy komputerku? bo mnie raczej interesuje ta pierwsza opcja, tak jak tatianę poniżej, no ale nie wiem czy nie lepsze byłyby kursy zamiast studiów turystycznych?
    11.07.2012
  • sonia

    bardzo fajna nowa specjalizacja - Obsługa Podróżnicza w Transporcie Lotniczym , z chęcią się na nią wybiorę :) wprowadzono ją w roku 2010/2011, czy została otwarta i czy ktoś może był na niej? chciałabym dowiedzieć się jak najwięcej, jak wygląda plan studiów i czy kadra jest dobrze wykwalifikowana :)
    20.06.2012
  • gabrysia

    witam! czy trudno tu przejść rekrutację, czy może przyjmują wszystkich? no i ile mniej więcej jest miejsc na każdej ze specjalizacji, a ile osób przyjmowanych jest na studia? ma ktoś takie informacje? z góry dzięki :D
    09.06.2012
  • tatiana

    marzy mi się kariera przewodnika turystycznego, bo lubię jeździć po świecie, poznawać różne miejsca w kraju i poza jego granicami. oczywiście maluję sobie to wszystko w różowych barwach, ale wyspecjalizować się w kilku miejscach - byłoby pewnie ciężko. niemniej jednak taki jest mój plan na przyszłość! i w tym celu zamierzam ukończyć wstir w warszawie :)
    31.05.2012
  • pomoc socjalna

    W regulaminie pomocy socjalnej niewiele jest o domach studenckich. Czy jest ktoś, kto orientuje się jakie trzeba spełnić warunku aby otrzymać miejsce w akademiku? Poza tym moja siostra studiuje na UAM i co semestr musi składać podanie o stypendia socjalne. Jak przyznawane są one na tej uczelni? Na cały rok czy na jeden semestr?
    14.05.2012
  • ada

    jesli chcesz studiowac turystyke i rekreacje to stawiaj na szkole, ktora w tym sie specjalizuje. Orlowicz jak najbardziej wchodzi w gre. Zarowno Almamer, jak i Skarbek to sa dobre uczelnie, z tym ze one bardziej nastawione sa na kierunki ekonomiczne, jedna i druga zreszta. Porownaj sobie ceny, popatrz na praktyki, bo w tej branzy wyjazdy, staze hotelarskie, praktyki sa najwazniejsze, w ten sposob najwiecej sie nauczysz.
    19.04.2012
  • turystyka i rekreacja

    przegladam od kilku dni szkoly warszawskie pod katem kierunku, ktory chce studiowac, mam na mysli turystyka i rekreacja, okazuje sie, ze jest dosc popularny, bo ma chyba z 10 szkol, zarowni takie, ktore z nazwy sa nakierowane na tusrystyke albo hotelarstwo, jak i zupelnie inne, typu Vistula, Almamer, Skarbek, itd. podpowiedzcie prosze, jesli macie rozeznanie, co sadzicie o tym kierunku w Warszawskich szkolach prywatnych, ktora szkole wybrac, no i dlaczego?
    29.02.2012
  • Milena

    Chciałabym spróbować swoich sił na kierunku Obsługa Podróżnicza w Transporcie Lotniczym. Poproszę o opinie oraz o opowiedzenia jak jest na tym kierunku.
    06.02.2012