Opinie o Uczelni Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy (UTP Bydgoszcz)

Komentarze (197)

  • Jak najdalej od WTiE

    Na teleinformatyce wykładowcy celowo dezorganizują zajęcia i zaliczenia, żeby oblać studentów i w przyszłym roku nabić sobie kolejne grupy osobami powtarzającymi, mają wtedy dodatkową pensję za grupę osób powtarzających. W tym momencie na ostatnim semestrze są 3(!!!) roczniki! Na UTP inżynierkę się robi co najmniej 8 lat.
    07.11.2018
  • Rad

    Jak z Elektrotechnika na Utp ciężko, czy warto. Dodam że mam 40 lat i już dawno temu skończyłem technikum
    27.10.2018
  • Xavier

    do MAM PYTANIE - zdecydowanie wybierz Biotechnologię
    18.10.2018
  • Czy może mi ktoś powiedzieć

    Czy jeśli na jakimś kierunku chemia jest często na zajęciach to powinno się zdawać chemię na maturze? Czy jak zdam biologię to dam radę na kierunku się nauczyć chemii?
    20.09.2018
  • Mam pytanie

    Jaki kierunek studiów po profilu w liceum biol-chem, zagwarantuje pewną pracę? Technolog żywności? Biotechnologia?
    20.09.2018
  • Nie polecam teleinformatyki

    Dezorganizacja i bałagan. Ukończyć VII semestr w terminie to prawdziwy wyczyn. Siatka godzinowa na ostatnim semestrze jest beznadziejna, mnóstwo przedmiotów do zaliczenia, brak czasu na pisanie pracy inżynierskiej. Tak jak poprzednicy NIE POLECAM KIERUNKU TELEINFORAMTYKI.
    15.09.2018
  • M.

    Witam, szukam informacji na temat studiów magisterskich na kierunku inżynieria środowiska. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć? :)
    30.08.2018
  • Byle nie wydział informatyczny

    Na UTP nie opłaca się iść na teleinformatykę. Wykładowcy oblewają na siłę dezorganizując zajęcia - w tej sposób za rok mają dodatkowe grupy i dodatkowe pensje. Teraz na ostatnim semestrze będą już 3 roczniki. Inżynierkę na UTP robi się co najmniej 7 lat - to jest chory wydział. Ostrzegam przed wybraniem na UTP kierunków informatycznych.
    10.08.2018
  • kaka

    Izba lekarsko weterynaryjna wypowiada się negatywnie na temat kierunku inspekcja weterynaryjna na UTP http://www.vetpol.org.pl/strona-aktualnosci/996-pismo-do-ministra-nauki-i-szkolnictwa-wyzszego-nowy-kierunek-inspekcja-weterynaryjna
    09.08.2018
  • Ritta

    polecałabym jednak kierunek Biotechnologia na UTP, który jest na prawdę solidnie prowadzony i daje spore możliwości zawodowe.
    27.07.2018
  • Nie warto studiować teleinformatyki na UTP

    Na teleinformatykę na UTP lepiej nie iść, materiał na studiach jest nieaktualny. Z większości przedmiotów, które były przez całe studia są po 1-2 oferty pracy na całą Polskę. Po studiach trzeba się douczać nowych technologii, żeby znaleźć pracę. Duża część osób pół roku po przejściu ostatniego semestru (większość musi powtarzać, bo wykładowcy zatrzymują na siłę studentów, żeby podbić sobie ilość grup za rok) nie pracuje w zawodzie. Na wydziale Telekomunikacji, Informatyki i Elektrotechniki nie warto studiować. Lepiej wybrać inną uczelnie, chyba, że chcecie robić kilka lat dłużej studia, bo wykładowcy muszą sobie podbić pensję powtarzającymi.
    15.07.2018
  • Ja

    w jakich budynkach odbywają się zajęcia z Rolnictwa na 1 roku?
    15.07.2018
  • Salamandra

    Inspekcja weterynaryjna czy zoofizjoterapia?
    15.07.2018
  • Nina

    Biotechnologia !
    13.07.2018
  • Krecik

    Co powiecie na temat Inspekcji Weterynaryjnej?
    13.07.2018
  • Camilla

    Technologia chemiczna czy biotechnologia?
    12.07.2018
  • Jeta

    jestem ba kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji i zdecydowanie go polecam (też na Wydziale Zarządzania). bardzo, bardzo ciekawe studia, takie praktyczne podejście, dużo firm przychodzi na wydział już z propozycją pracy dla studentów naszego kierunku. Zajęć nie ma aż tak dużo, w sumie jest dość łatwo, ale cała wiedza z takim nastawieniem żeby była przydatna do wykorzystania w biznesie lub przemyśle. Zarządzanie pewnie też jest fajne, ale zdecydowanie z własnego doświadczenia polecam Zarządzanie i Inżynierię Produkcji. Idź na to ! :-)
    08.07.2018
  • matura 2018

    czy może ktoś polecić kierunek zarządzanie na tej uczelni?
    08.07.2018
  • Verra

    do Mar: na pewno warto iść na Biotechnologię, zdecydowanie to przyszłościowy kierunek, już teraz w Polsce jest sporo koncernów bio-tech, farmaceutycznych, spożywczych, bioanalitycznych itp.Wolałabym zdecydowanie Biotechnologię niż inżynierię biomed. Biotechnologia IMO jest też dużo ciekawsza :-)
    06.07.2018
  • M

    Jakie opinie o architekturze??
    27.06.2018
  • Mar

    Czy warto wybrać inżynierię biomedyczną albo biotechnologię? Czy są to przyszłościowe kierunki?
    22.06.2018
  • Do Antek

    Matma na budownictwie to najmniejszy problem, gorzej z przedmiotami "zawodowymi". Z 150 osób do ostatniego semestru dochodzi poniżej 10. Studenci powtarzają 3-4 lata jeden semestr.
    16.06.2018
  • Antek

    Myśli ktoś o budownictwie ? Konieczne rozszerzenie z maty, czy raczej dobrze napisane podstawy wystarczą, żeby się dostać? Ps. jakby ktoś chciał więcej pogadać, wymienić się wiadomościami to też służę pomocą :)
    16.06.2018
  • Nikodeon

    myślę, że lepiej jednak wybrać geodezję i kartografię, która daje pewny zwód i konkretny, niezły zarobek. Dobre perspektywy też są po architekturze i urbanistyce.
    13.06.2018
  • Zuz

    Czy warto iść na inżynierię środowiska na UTP?
    10.06.2018
  • Jaśmina

    myśl, że Inspekcja Weterynaryjna to świetny kierunek - dobre perspektywy zwłaszcza w strukturach administracyjnych UE, ale nie tylko - teraz bardzo brakuje takich unikatowych ekspertów. Polecam Inspekcję
    07.06.2018
  • Kierunki informatyczne na UTP

    Jako uzupełnienie do poniższych komentarzy odnośnie kierunków informatycznych na UTP to kierunku 2. stopnia (mgr) Elektroniki i telekomunikacji nie otworzyli, bo z jednej strony rzeczywiście nikt nie chciał na ten kierunek iść po złych doświadczeniach ze studiami 1. stopnie (inż), ale z drugiej strony ostatni semestr powtarza większość 2. roczników, więc skąd mają być chętni jak mało to kończy te studia bez powtarzania ostatniego roku (często powtarzania kilka razy). Nie ma absolwentów, wiec i chętnych brakuje. Druga strona to tak jak pisałem - raczej nikt i tak by nie chciał kontynuować studiów informatycznych na 2. stopniu na UTP.
    04.06.2018
  • Salamandra

    Jakie opinie o inspekcji weterynaryjnej i zoofizjoterapii?
    03.06.2018
  • Kredka1

    Czy warto iść na transport?
    30.05.2018
  • Student wydziału informatycznego

    Ja bym nie powiedział, że informatyka stosowana to sensowny wybór, poziom jest zerowy na tym kierunku, a patrząc po ich inżynierkach to wiedzę po studiach też mają zerową np. robią samą bazę danych (kilka / kilkanaście godzin, żeby to ogarnąć ). W pracy na papierek nikt nie patrzy tylko na wiedzę. Na UKW nie mam znajomych, wiec nie wiem, ale też słyszałem, że słaby poziom. Już prędzej wybrałbym UMK, a najchętniej uczelnię spoza Bydgoszczy. Nie patrz na papierek, pamiętaj, że to są 4 lata, przynajmniej 4, bo na UTP, niektórzy robią już 8 lat inżynierkę. Jakbym mógł cofnąć czas to bym wybrał uczelnię z lepszym poziomem i organizacją, czyli w innym mieście. Teleinformatykę / elektronikę i telekomunikacją na UTP z pewnością odradzam.
    28.05.2018
  • Klaus

    Więc jedynym w miarę sensownym wyborem jeśli chodzi o informatykę na UTP jest informatyka stosowana? Na ten moment nie mogę powiedzieć, że jestem czymkolwiek zainteresowany, więc jeżeli moim celem byłoby posiadać właśnie owy "papierek" żeby potem ubiegać się o jakąś pracę w tym zawodzie, to może to być "okey" wybór? W ostateczności - czy ktoś z was ma jakieś porównanie tych studiów z zakresu informatyki z tymi z innej uczelni typu "UKW" ? (Chociaż o UKW nie usłyszałem za dużo dobrych opinii, tak UTP posiada jakąś "renomę" w Bydgoszczy)
    28.05.2018
  • Student wydziału informatycznego

    Informatyka stosowana - banalny kierunek, strata czasu, studia dla papierka, bez problemu można nic nie robić przez całe studia i je skończyć. Głównie stawiają na programowanie. Teleinformatyka - wykładowcy oblewają jak najwięcej studentów (często wykorzystując dezorganizacją na tym wydziale), żeby nabić sobie jak najwięcej grup w przyszłym roku, albo z lenistwa (nie chce mi się zorganizować zaliczeń, wtedy mają mniej pracy). Bardzo słaba atmosfera na tym kierunku przez dezorganizacją i to jacy wykładowcy tam pracują. Więcej walki z dezorganizacją niż nauki. Co roku ok. 50% powtarza ostatni semestr, w tym część osób powtarza po 2, 3 razy, czyli robią studia 2 razy dłużej niż powinni. Po ostatnim semestrze co roku część studentów rezygnuję z powtarzania i próby skończenia studiów. W tym momencie na ostatnim semestrze leżą 2 roczniki i obecny 3. rok raczej obleje już na 3. roku- więc i tak będą musieli powtarzać. Pomieszanie Informatyki z Elektroniką i telekomunikacją, czyli tak naprawdę uczysz się wszystkiego i niczego i to jest drugi powód, żeby obijać ten kierunek. Elektronika i telekomunikacja - wykładowcy też oblewają byle oblać, więcej nerwów niż nauki, będziesz miał dużo zajęć z "największymi kosami na wydziale". Na mgr nawet nie otworzyli tego kierunku, bo nie było chętnych - po doświadczeniach studentów jak to nazwałeś kierunków z zakresu Informatyki, nikt nie chciał się wbijać w takie bagno. Tutaj będziesz miał dużo elektroniki. Na UTP dostałbyś się pewnie na każdy z tych kierunków, teraz jest niż demograficzny i często na uczelniach jest mniej chętnych niż miejsc, więc biorą każdego. Wiedzieć nie musisz nic tak naprawdę, wszystkiego idzie się uczyć na bieżąco, tylko gorzej z tą dezorganizacja. Wg mnie lepiej iść na inną uczelnię, szkoda stracić tyle lat. Ja żałuję wyboru tej uczelni.
    28.05.2018
  • Klaus

    Hey. Czy któreś kierunki z zakresu Informatyki są warte uczęszczania na nie? Jeśli tak to czy pokrótce ktoś mógłby streścić mi co mniej więcej należy już wiedzieć jak się idzie na taki kierunek i na co tam stawiają (wiem, że są trzy kierunki, ale fajnie gdyby ktoś kto uczęszcza na któryś mógłby mi swój opisać.) Poza tym, czy uważacie że nie zdając żadnego z przedmiotów rozszerzonych branych pod uwagę w tych kierunkach dam radę się dostać? (Mogę teraz stwierdzić, że z polskiego podst. będę miał ok. 60%, matematyki też ok. 60%, a z angielskiego podst. ok. 100% ) Uczyłem się trochę na własną rękę programowania, ale z całą pewnością nie są to nawet podstawy tego co informatyk potrafi, więc lekko obawiam się czy sobie poradzę na tego typu studiach. (o ile się dostanę)
    28.05.2018
  • Nerdi

    Tak, ale zamiast finansów polecałbym raczej Zarządzanie i inżynieria produkcji - zdecydowanie lepsze perspektywy zawodowe
    27.05.2018
  • Magda

    Czy warto iść na Finanse i Rachunkowość na UTP?
    26.05.2018
  • Nie polecam teleinformatyki

    Nie polecam teleinformatyki paru wykładowców robi wszystko, żeby nabić sobie nowe grupy osobami powtarzającymi i mówią prawie wprost, że muszą oblewać, bo mają płacone od ilości grup. Inni wykładowcy robią o połowę mniej terminów zaliczeń niż powinno być (łącząc wszystkie grupy podczas zaliczenia) i jak masz warunek to nie masz żadnej alternatywy, bo masz 2. przedmioty w jednym czasie i wszystkie terminy zaliczeń przepadają. Na tym kierunku wszystko jest przeciwko studentom, obecnie 2. roczniki (prawie całe) powtarzają ostatni semestr i kolejny też ma małe szanse, żeby zdać terminowo (jak obleją przedostatni semestr to i tak muszą powtarzać). Studenci robią 2. razy dłużej studia niż powinni.
    13.05.2018
  • studencik

    Polecam na UTP wydział chemii chociaż zależy po co kto idzie i co chce osiągnąć :). W Zakładzie Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego pracuje taka fajna ,młoda pani(czarnulka krótkie włosy) cycatka. Ostra,ale miłe taka około 30-ki. Ma czym oddychać i na czym oko zawiesić i lubi "pomagać" studentom- polecam .
    12.05.2018
  • maturzystka

    chyba tak zrobię, dzięki :)
    12.05.2018
  • Adam

    to napisz do nich maila do rekrutacji, niech ci odpiszą co i jak
    12.05.2018
  • maturzystka

    szukałam progu, ale niestety nie znalazłam :/ a mnie właśnie interesuję zarządzanie i inżynieria produkcji w trybie stacjonarnym :) o specjalizacyjne przedmioty się nie martwię, bo skończyłam technikum logistyczne :), tylko o to czy się dostanę xd
    12.05.2018
  • Adam

    raczej tak, to znaczy nie wiem tak dokładnie jak trzeba mieć procent, ale matematyka potem już nie jest zbyt trudna i w sumie mało godzin. Więcej jest takich przedmiotów specjalizacyjnych, które są dużo, dużo ciekawsze i można częściowo wybrać w grupie np bardziej związane z ekonomią, albo z zarządzaniem, projektami, branżą spożywczą lub logistyką. Ogólnie jest fajnie jestem - kończę 3 rok. Można też łatwo pogodzić studia dzienne z pracą bo nie ma zbyt dużo godzin
    11.05.2018
  • maturzystka

    A jak wygląda matematyka na ziipie i czy z matematyką zdaną w przedziale 50-70% mam szanse sie dostac ?
    10.05.2018
  • Adam

    Warto, ale myślę, że i tak lepiej wybrać Zarządzanie i Inżynierię Produkcji na tym samym wydziale bo jest tytuł inżyniera, a studia są w sumie dość łatwe i łączą kwalifikacje techniczne z menedżerskimi. Poza tym fajne jest Zielarstwo i Fitoterapia (tam są chyba jakieś uprawnienia zawodu Fitoterapeuty, można prowadzić punkt zielarski itp.) i ma się też certyfikat Studia z Przyszłością
    10.05.2018
  • Didka

    Warto studiować Finanse i Rachunkowości na tej uczelni ?
    08.05.2018
  • Ipo

    ODRADZAM teleinformatykę na UTP, na 7 semestrze już 2. roczniki leżą i kolejny rocznik też już się szykuje do powtarzania. Ten syf tak siada studentom na psychikę, że mało kto te studia kończy, studenci myślą o rezygnacji nawet po przejściu wszystkich semestrów, kiedy zostały "ostatnie" poprawki. Wykładowcy stwarzają taką atmosferę, że większość studentów na części przedmiotach po pierwszych zajęciach rezygnuje z udziału w nich i bierze warunek - wykładowcom jest to na rękę, bo mają mniej pracy, a płacone mają i tak od ilości grup.
    08.05.2018
  • wiki

    Czy trudno dostać się na biotechnologie??
    05.05.2018
  • Łasek

    Zdecydowanie polecam Architekturę właśnie w UTP. Dużo ciekawych projektów dla miasta Bydgoszczy, możliwość wyjazdów studyjnych do różnych prestiżowych, zagranicznych ośrodków, dobra współpraca ze znanymi biurami projektowymi. Jestem na 3 roku i jest super, przede wszystkim widać duże zainteresowanie firm projektowych, które pojawiają się na uczelni. W zasadzie na 3 roku niemal wszyscy już jakąś pracę w zawodzie na cześć etatu, tak żeby pogodzić to ze studiami.
    29.04.2018
  • Marta

    Czy ktoś studiuje zarządzanie i inżynierię produkcji i chciałby się podzielić opinią ? :D
    29.04.2018
  • Monika

    Czy warto iść na architekturę?
    28.04.2018
  • nickie

    Biotechnologia na UTP jest bardzo obiecująca
    27.04.2018
  • Administrator

    Komentarz usunięty.
    24.04.2018
  • Byle nie WTIE

    Na UTP nie warto studiować kierunków informatycznych głównie przez zerową organizację i lenistwo wykładowców (np. na teleinformatyce na ćw. z matematyki jest połowa mniej terminów zaliczeń niż powinno być, bo są łączone wszystkie grupy przez co jak masz warunek i masz w tym czasie inny przedmiot to nie masz żadnej alternatywy, bo w tym czasie będziesz miał inne zajęcia i termin zaliczenia przepada, a innego terminu nie ma), a wykładowców osoby z warunków nie interesują - wykładowcom nie che się pracować. Jak ktoś nie chce marnować czasu to nie polecam wydziału Telekomunikacji, Informatyki i Elektrotechniki na UTP.
    21.04.2018
  • Xoxoxo

    Opowie mi ktoś o nowym kierunku tzn. Inspekcja weterynaryjna? Zaciekawiły mnie te studia i jestem ciekawa jak na nich jest. Warto?
    14.04.2018
  • Infa

    Informatyka stosowana to banalny kierunek nie warto tego studiować, kadra dużo mniej wymagająca niż na innych kierunkach (najbardziej wymagający wykładowcy tam nie wykładają) i materiał też prosty, więc nikt nie jest w stanie Ci utrudnić życia ze względu na to, że kierunek jest bardzo łatwy. Inne kierunki na tym wydziale żartują mówiąc na informatykę stosowaną stosunki międzynarodowe. Ja polecam rozważyć uczelnie w innych miastach np. AGH albo Politechnikę Warszawską. Szkoda czasu na studia na UTP.
    09.04.2018
  • Informatyka Stosowana - jak jest

    Czy możecie napisać, jak oceniacie kierunek Informatyka Stosowana ???? Warto? Poziom trudności???? Kadra ??? Ogólnie jakie klimaty na zajęciach???
    09.04.2018
  • Miłosz

    Również radzę się 2. razy zastanowić zanim wybierze się na teleinformatykę. Połowa osób, które już powtarzały ostatni rok znowu musi powtarzać, problemem jest to, że nie można powtarzać 2. razy i prawdopodobnie będą skreśleni. Powtarzanie ostatniego semestru na teleinformatyce i to, że studenci nie kończą studiów po latach nauki jest "tradycją". Na ostatnim roku nie idzie nadrobić lat dezorganizacji.
    05.04.2018
  • AdamK

    Elektrotechnika jest spoko, przede wszystkim łatwo po studiach o dobrą prace, właściwie to już w tralcie studiów przychdzili przedstawiciele firm z branży i proponowli etat. Łatwo to pogodzić bo na III roku jest już zdecydowanie mniej zajęć na uczelni, wykładowcy naprawdę idą bardzo na rękę, zwalniają, dają dodatkowe terminy zaliczeń, można się też przenosić w grupach np. na zajęcia popołudniowe. Generalnie chociaż trzeba się troszkę przyłożyć z matematyki i fizyki to jednak nie jest zbyt ciężko, dużo wolnego.
    04.04.2018
  • Piotrek

    Jak to jest z Elektrotechniką ? Jest tu jakiś student, który uczył się na tym kierunku i jest mi w stanie przybliżyć wszystko ?
    03.04.2018
  • benek

    Hej Krzysztof, Wzornictwo jest bardzo ciekawe, dużo zajęć praktycznych zamiast wkuwania teorii. Można się też naprawdę rozwijać zawodowo i artystycznie poza zajęciami (wiele kół artystycznych, wystawy, biennale, praktyki w biurach projektowych, wyjazdy do zagranicznych ośrodków i centrów kultury np. bauhaus). Przede wszystkim jest tytuł inżyniera a to się liczy na rynku pracy, jak chcesz np. być dizajnerem w przemyśle albo firmie projektowej to ten tytuł to ważna karta przetargowa
    28.03.2018
  • info

    Na teleinformatyce przez połowę studiów walczy się z dezorganizacją, zamiast skupić się na nauce. Brak miejscach w laboratoriach i odbywanie się kilku przedmiotów w tym samym czasie to norma. Ostatni semestr co roku powtarza połowa studentów! Przy takiej dezorganizacji skończenie tych studiów terminowo jest niemożliwe.
    26.03.2018
  • Krzysztof

    Hej ludziska, możecie mi powiedzieć czy wzornictwo jest ciekawym i w miarę opłacalnym kierunkiem? Czy nie ma nadmiernych wymagań itp? Zastanawiam się właśnie nad tym kierunkiem żeby iść w tym roku ;)
    26.03.2018
  • Ariel

    BIOTECHNOLOGIA - ciekawe i bardzo przydatne na rynku pracy studia, polecam!
    21.03.2018
  • Pablo

    Na teleinformatyce na UTP laboratoria powtarza po kilkanaście / kilkadziesiąt osób - jedna grupa to 15. osób i nie otwierają kolejnych grup dla osób powtarzających. Jak łatwo się domyślić wykładowca nie jest w stanie pomieścić osób powtarzających w grupach, które są otwarte na roku, więc wyrzuca powtarzających i nie idzie tego praktycznie poprawić - trzeba czekać, aż większość studentów zrezygnuje z zaliczania laboratorium, co nie jest rzadkością - wtedy dopiero są wolne miejsca dla osób z wyższych lat. Jak masz kilka przedmiotów naraz to nie ma szans na poprawienie tego, bo żadnego wykładowcy osoby powtarzające nie interesują. Zresztą materiał też jest nieaktualny, na wykładach są prezentacje zrobione kilkanaście lat temu i wykładowcy tego materiału wymagają, bo nie chce mi się przygotować nowej prezentacji.
    09.03.2018
  • Izabela Czartoryska

    Architektura Krajobrazu- stanowczo odradzam 1. Ze wszystkich wykładowców jest jeden architekt krajobrazu, już prawie na emeryturze 2. Waloryzacji krajobrazli plan z elementem i nie wie co to złota proporcja 3. Nie ma żadnych technik wizualizacji, nawet Sketchupa nie pokażą 4. programów gis uczysz się na własnym laptopo 5. Gośc od projektowania ogródków myśli że barok był przed renesansem 6. Dodanie do nazwy przedmiotu "w krajobrazie" nie oznacza że prowadzący dostosuje treść, nie raz nie wiedzą z jakim gadają kierunkiem 7. Mimo słabych studiów napracowac musisz się sporo, a bo jakiś gość każe Ci w listopadzie zmierzyć 600 drzew :) brawo, by przez cały semestr na zajęciach wklepywac je do bazy danych a własciwą analizę pokazać w 25 minut i kazać sporządzić opracowanie na za dwa tygodnie 8. Biolog od tkanek uczy urządzania terenów zieleni 9. Ekolog uczy projektowania otwartych terenów zieleni, skąd mają wiedzieć co to jest kompozycja? nie krytykuję tych prowadzących ale wydział który na to wpadł..... 10. Ludzie na 3 roku nie potrafią składać arkusza projektowego 11. Ludzie na 4 roku nie wiedzą co wchodzi w skład dokumentacji projektowej 12. Wykładowcy w większości też 13. Nikt nie uczy jak sporządzać pisma 14. Nie uczą analiz krajobrazowych
    06.03.2018
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    05.03.2018
  • Jachu

    Gdzie tam, bo chyba nie na UTP. Studiuję Teleinformatykę, pracuję na 1/2 etatu i jestem bardzo zadowolony. Wykładowcy idą na rękę są dodatkowe terminy zaliczeń, nie jest tak ciężko jak u kumpli z politrchniki, przede wsystkim możn się przenisić między grupami i plan zajęć tak układają żeby pogodzić studia z pracą. Większość studentów na II lub III roku ma już stały etat bo firmy przychodzą na uczelnie i proponują całkiem niezłe warunki płacowe
    04.03.2018
  • ja

    Teleinformatyka, elektronika i telekomunikacja - według mnie mało jest przydatnych przedmiotów, materiały sprzed kilkunastu lat. Jak się czegoś nie zaliczy za pierwszym razem to nie ma szans na poprawienie tego za rok, bo na 99% będzie się miało dwa przedmioty naraz. Tu tkwi problem.
    24.02.2018
  • Marta98

    Hej :), kończę technikum logistyczne i zamierzam iść na Zarządzanie i Inżynierię Produkcji na studia dzienne, czy ktoś studiuje i czy ktoś orientuje się, czy jest ciężko, jestem sumienna, am,bitna, ale boję się, że sobie nie poradzę :/ widziałam, że jest taki przedmiot jak Programowanie i baza danych, informatykę miałam tylko jeden semestr i się obawiam troszkę :/ czy ktoś mógł się podzielić wiedzą jak to wygląda? xd Pozdrawiam :D
    23.02.2018
  • Marek

    Kala- ja bym wolał Elektrotechnikę albo np. Energetykę lub Inżynierię Środowiska. (po mechanice jest już dużo bardzo absolwentów, to naprawdę ciężkie studia, a taka np. Elektrotechnika daje zdecydowanie lepsze płace i możliwości na rynku pracy)
    01.02.2018
  • Kala

    Czy warto tutaj studiować mechanikę i budowę maszyn? Cieżko?
    31.01.2018
  • Andrzey

    najlepsze kierunki na UTP to Biotechnologia oraz Informatyka Stosowana i Teleinformatyka, po nich jest na prawdę nieźle płatna praca, dużo ciekawych ofert już dla studentów. To fajne studia :-)
    14.01.2018
  • Andrybrank

    Все, что нужно знать о газовой сварке
    13.01.2018
  • WTIiE

    Nie polecam nikomu studiować na UTP na wydziale WTIiE, zerowa organizacja studiów, po kilka przedmiotów w tym samym czasie, brak miejsca w laboratoriach dla osób powtarzających. Władze robią wszystko, żeby nie przepuścić studentów dalej.
    26.12.2017
  • Administrator

    Komentarz usunięty.
    04.12.2017
  • Kundzia

    Witam, proszę o szczerą odpowiedź: czy jest mocno nacisk kładziony na matematykę na budownictwie? I ogólnie czy poziom jest wysoki? Pozdrawiam
    16.10.2017
  • Transport

    Jeżeli ktoś się zastanawia czy zacząć studiować transport na UTP to stanowczo odradzam. Na tym kierunku prędzej uzyskasz wiedzę jak obsłużyć tokarkę niż przydatnych wiadomości odnośnie "fachu"
    14.10.2017
  • Natala

    Hej, czy warto tu isc na architekturę?
    22.08.2017
  • Agataa

    Hej, czy mógłby ktoś powiedzieć czy egzaminy na wzornictwo są ciężkie i jak mniej wiecej wygląda drugi etap?
    05.08.2017
  • Romek

    Jaki próg punktowy na budownictwo niestacjonarne, bardzo ciężko na kierunku?
    02.07.2017
  • Mona

    Hej. Czy ktoś studiuje technologie chemiczna ? Mocno Cisną w Bydgoszczy ?
    01.07.2017
  • architektura wnętrz

    Ten kierunek zabija jakąkolwiek radość z pasji. Wymagania rodem z ASP, mało praktyczne zajęcia i wykładowcy, którzy sami nie wiedzą czego chcą co chwilę wymyślając coś innego. Ponadto nikt tu nie uczy jak projektować wnętrza czy chociażby obsługiwać programy do tego przeznaczone, trzeba samemu do tego dojść, równie dobrze można wgl nie zaczynać takich studiów, bo po co. Nie wspominając już ile pieniędzy wydaje się na takim kierunku na wszystkie wymyślne projekty (i inne materiały rysowniczo-malarskie), które trzeba robić po kilka razy by były idealne i w końcu zostały zaakceptowane.
    21.06.2017
  • jaa

    Halo, czy egzamin praktyczny na wzornictwo jest bardzo trudny? Nigdy nie chodziłam na żaden kurs rysunku i jestem samoukiem. Nie jestem artystką, ale coś tam umiem. Mam szanse, czy bez kursu raczej jestem skreślona?
    16.06.2017
  • Poli

    Proszę o opinie o kierunku zarządzanie. Czy jest trudny i jak z matematyką? I ogólnie jaka atmosfera tam panuje? :)
    07.06.2017
  • Palina

    Hej. :-) Proszę o jakiekolwiek informacje! UTP Bydgoszcz Finanse i Rachunkowość? Trudno się dostać? Jak tam jest?
    05.06.2017
  • Mordazy

    Do Jao. Tylko w Bydgoszczy chyba nie ma nano... Technologia napewno nie jest łatwa ale chodzi mi czy w Bydgoszczy naprawdę ostro Cisną itp.
    03.06.2017
  • Jao

    Hej Mordazy, może lepiej nano ... to na pewno łatwiejszy kierunek a też łączy nowoczesną technologię z umiejętnościami analitycznymi i wiedzę chemiczną przydatną np. w branży farmaceutycznej
    01.06.2017
  • Mordazy

    Czy jest tu ktoś kto studiuje technologie chemiczna w Bydgoszczy? Ciężko jest? Planuję iść na ten kierunek bo pracuje w firmie chemicznej ale obawy są. Z góry dzięki za info.
    31.05.2017
  • Agnieszka

    Nanobioinżynieria to fajne, ciekawe studia najważniesze, że po nich jest sporo możliwości pracy np. w koncernach farmaceutycznych, biotechnologicznych cz nawet IT
    26.05.2017
  • Fir

    Nie pamiętam jaki był próg ale ja dostałam sie z maturą z matmy ok 65% rozszerzenie, podstawa na 90%, reszta ok 70% ;)
    21.05.2017
  • danka

    Witam! Trudno było się dostać na FiR w zeszlym roku? Wiecie jaki był próg punktowy? Pozdrawiam!
    05.04.2017
  • szalona

    jak wyglada mieszkanie w akademiku w fordonie? podobno same imprezy?
    31.03.2017
  • Kamil

    Z pracą bywa bardzo różnie ale zgadzam się z Remigiuszem, gdybyś studiował w Bydgoszczy górnictwo miałbyś się o co martwić, w przypadku energetyki możesz mieć spokojną głowę. Może od razu kokosów zarabiać nie będziesz ale masz gwarancję na znalezienie pracy a nie wszystkie kierunki mogą się tym pochwalić.
    18.03.2017
  • Remigiusz

    Sergiusz - kierunki typu Inżynieria Odnawialnych Źródeł Energii, Elektrotechnika czy Informatyka dają najlepsze wykształcenie i możliwości pracy. O etat jest łatwo, a wynagrodzenia są świetne nawet już na samym początku. Przeczytaj chociażby: http://www.pomorska.pl/strefa-biznesu/pieniadze/g/kujawskopomorska-lista-plac-2017-zarobki-fryzjerek-pracownikow-produkcji-informatykow-stawki,11757152,22548508/ W Bydgoszczy jest mnóstwo firm w branży energetycznej (chociaż ich nazwy nie są może aż tak bardzo znane), które poszukują absolwentów tego typu studiów. Z kierunków przyrodniczych warto natomiast wybrać Biotechnologię czy Nanobioinżynierię bo ostatnio inwestuje mnóstwo zagranicznych koncernów z tej branży. Odradzam natomiast kierunki słabo zorientowane na gospodarkę, takie jak np. biologia czy pedagogika - po nich raczej kiepsko z pracą.
    16.03.2017
  • sergiusz

    gdzie szukacie pracy po inż energetyka/odnawialne źródła energii ? jak wygląda bydgoski rynek ? Ktoś poleca mgr zarządzanie i inż produkcji?
    11.03.2017
  • Adamo

    jatoja - zamiast Technologii chemicznej zdecydowania bardziej polecałbym np. Inżynierię materiałową albo np. Mechanikę i budowę maszyn czy nawet Biotechnologię, po pierwsze te kierunki dają o wiele lepsze perspektywy zawodowe a po drugie są łatwiejsze (technologia hem jest trudna i trudno po niej o pracę)
    08.03.2017
  • sophija

    cześć, obecnie studiuje matematykę stacjonarną w innym mieście i chyba chciałabym się przenieść na studia zaoczne, czy jest tu ktoś kto studiuje matematykę zaocznie na tej uczelni, mam kilka szczegółowych pytań :)
    20.02.2017
  • jatoja

    Czy wykładowcy na technologii chemicznej w Bydgoszczy są wymagający ? I czy w ogóle ten kierunek jest bardzo trudny ?
    07.02.2017
  • Leo

    jak najbardziej kierunek wart polecenie, bardzo łatwo o po nim o dobrze płatną pracę - daleko nie trzeba szukać, przykład pierwszy z brzegu: http://www.pomorska.pl/strefa-biznesu/pieniadze/g/kujawskopomorska-lista-plac-2017-zarobki-fryzjerek-pracownikow-produkcji-informatykow-stawki,11757152,22548508/
    03.02.2017
  • Kuba

    Cześć :) Czy ktoś z was studiuje/ studiował inżynierię odnawialnych źródeł energii? Kierunek godny polecenia, czy nie?
    03.02.2017
  • Piotr

    z kierunków przyrodniczych najlepsza jest jednak Biotechnologia
    26.10.2016
  • zoo

    Zoofizjoterapia - słyszałam coś o planach utworzenia magisterki, czy to prawda? I czy po skończeniu inżyniera z zoofizjoterapi można wykonywać zabiegi fizykoterapeutyczne?
    04.09.2016
  • Pioter

    zamiast na analitykę wolałbym iść na Nanobioinżynierię albo na Biotechnologię
    27.08.2016
  • Zuza

    Witam, chciałam zapytać o analitykę chemiczną i spożywczą. Czy jest ktoś, kto podzieli się swoją opinią na temat tego kierunku? Jak z nauką, ilością osób na kierunku..?
    23.08.2016
  • Robertto

    => Pablo_N => Teleinformatykę szczerze polecam, to chyba jeden z najlepszych kierunków, na pewno bardzo opłacalny bo branża ICT / IT i telekomunikacja niezwykle szybko się rozwija, jest dużo zagranicznych koncernów (np. choćby w Bdg. wielkie centrum Atosa, Mobica, Teleplan, T-Komp, Nokia itp.) poza tym na UTP te studia są bardzo ciekawe,
    16.08.2016
  • Kate

    Poszukuję osoby która podzieli się informacjami dot UTP budownictwo magisterskie niestacjonarne.
    12.08.2016
  • Martyna97

    Hej wszystkim :) Czy jest tu ktoś co studiuje Technologie żywnośći? Czy jest cięzko? Dużo chemii? I laborków :D ? Czytając plan sprzed dwóch lat widze że tak, ale chciałabym wiedzieć jak to jest w rzeczywistości.
    08.08.2016
  • Pablo_N

    Witam. Czy jest ktoś na kierunku teleinformatyka? Jak wyglądają te studia? Warto studiować ten kierunek?
    06.08.2016
  • patka9

    Witam, czy ktoś mogłby mi opowiedzieć coś o kierunku finanse i rachunkowość?
    05.08.2016
  • Jakub

    Technologia Żywności to jeden z najłatwiejszych kierunków, jest łatwiejszy niż np. Dietetyka w innych uczelniach, osobiście polecam kierunek - Nanobioinżynieria też jest bardzo łatwy, ale jednocześnie niezwykle perspektywiczny, zaraz po Informatyce oferuje największe szanse szybkiej, dobrze płatnej kariery zawodowej
    25.07.2016
  • Student16

    Co możecie powiedzieć o technologi żywności na UTP? Jak wyglądają te studia, jest ciężko?
    20.07.2016
  • miodek

    hmm studiowałem MiBM, powiem tyle 80 % zajęć jest całkowicie bezcelowa - standardowy schemat zakuć zdać zapomnieć jedyne zajęcia które były naprawdę świetnie poprowadzone to zajęcia z tworzyw polimerowych. Ogólnie Mało zajęć projektowych dokładnie całe 2!!!!!! Z czego jedne to rysowanie ręcznie dla masochistycznej przyjemności prowadzącego. Dodam, że na pierwszym roku pełno bezcelowej teorii: gematria wykreślna, matematyka - pitolenie o całkach, których tak nigdzie wykorzystaszitp. i na deser 1 rok zajęć BHP i ergonomia z BOLKIEM koleś jest bystry jak paczka gwoździ, np. chłodzenie cieczą elektroniki jest dla tego umysłu niepojęte, przez co prawie bym uwalił projekt u niego. Aha mechana i budownictwo to topowe kierunki na UTP, więc jak sobie chcesz przedłużyć dzieciństwo i lubisz zakuwać totalnie bezcelowe rzeczy tak jak robiłeś to w liceum to studia specjalnie dla ciebie.
    03.07.2016
  • Dominika

    Witam, czy jest ktoś na kierunku transport (utp)? Może wyrazić swoje zdanie/opinie? Dziękuję :)
    28.06.2016
  • Monika89

    ostatnio czytałam artykuł, że ponad 80% studentów UTP po pół roku od ukończenia studiów znajduje pracę, to bardzo dobrze świadczy o tej szkole, poziom jest naprawdę wysoki, jestem zadowolona z wyboru tej uczelni!
    21.06.2016
  • ewelina

    Witam. Mam do zaoferowania miejsce na praktykach letnich- płatnych dla studentów kierunków biologicznych. Praktyki odbywają się w laboratorium mikrobiologicznym pod Bydgoszczą. Zapraszam- 698-933-605.
    20.06.2016
  • dominika

    Witam, czy jest ktoś na kierunku transport (utp)? Może wyrazić swoje zdanie/opinie? Dziękuję :)
    02.06.2016
  • Elena

    Zoofizjoterapia to kierunek na Wydziale Hodowli, uczysz się np. o masowaniu świń i kaczek, wylęganiu kurczaków, dojeniu krów i zastosowaniu gnojowicy, to taka nieco inna wersja zootechniki
    15.05.2016
  • a

    Witam :) Chciałabym dowiedzieć się co nieco o ZOOFIZJOTERAPII. Bardzo interesuje mnie ten kierunek, ale w internecie nie mogę znaleźć nic na jego temat. Jakie przedmioty wymagane są na maturze (oprócz biologi)? Jaki jest próg punktowy i czy studia mogą zagwarantować pracę w przyszłości? z góry dziękuję za odpowiedzi :)
    10.05.2016
  • JW

    Witam, przeglądając ofertę uczelni znalazłam taki kierunek - ogrody zoologiczne i zwierzęta amatorskie. Nie powiem, zainteresował mnie, od dziecka marzyłam o pracy w zoo i opiece nad zwierzętami. Są tu jacyś absolwenci lub studenci tego kierunku? Warto czy spróbować gdzie indziej?
    03.05.2016
  • Zuzolina

    Jestem na drugim roku studiów Transportu. Ogolnie jestem zadowolona jest to jedyna w regionie uczelnia techniczna z takimi kierunkami ścisłymi. Pozwala rozwijać moje zainteresowania, organizuje dużo wydarzeń/warsztatów/szkoleń/targów pracy dla studentów. Mamy duży wybór w kołach zainteresowań aż trudno wybrać. Wiem że po studiach mam dużą szansę zatrudnienia. Co do przedmiotów są i te niepotrzebne jak wszędzie i kierunkowe przygotowujące mnie do przyszłej pracy. Wiadome jest, że potrzeba trochę pracy, ale ucząc sie na bierząco jest to kierunek warty zainteresowania. Uczenia przygotowuje do trudów życia, nie wszystko jest podane pod nos: trzeba samemu nieraz coś zorganizować, poszukać, ale jest to warte poświecenia czasu. Dodatkowo jest to kierunek bardzo rozległy i dosyć świeży w dziedzinie nauki, dlatego dla przyszłych absolwentów jest duża szansa w zatrudnieniu. Wykładowcy są i lepsi i gorsi. Czasami zakłądając że wykład jest nudny dowiadujemy się ciekawych rzeczy ponieważ wykładowcy mają duże doświadczenie i często dzielą się nim ze studentami.
    19.03.2016
  • Janusz

    z tego co wiem to absolwenci Wydziału Telekomunikacji otrzymują specjalny Międzynarodowy Certyfikat ENAEE potwierdzający kwalifikacja tzw. międzynarodowego inżyniera uznawane w różnych państwach świta ( EUR - ACE ) certyfikaty są też nadawane po studiach magisterskich na UTP
    08.03.2016
  • Micho

    a teraz głośnio jest o współpracy z firmą NOKIA i wspólnych studiach informatycznych
    05.03.2016
  • Micho

    a teraz głośnio jest o współpracy z firmą NOKIA i wspólnych studiach informatycznych
    05.03.2016
  • Zarządzanie

    Na kierunku zarządzenie prowadzone są zajęcia z takich przedmiotów jak technologia informacyjna (czyli po prostu informatyka:przetwarzanie tekstów, arkusze kalkulacyjne, trochę grafiki), podstawy zarządzania, mikroekonomia, finanse, prawo, matematyka, język obcy. To oczywiście nie wszystkie przedmioty, ale jednak matematyka odbija się na większości z nich, więc głównym wymogiem to radzenie sobie z "królową nauk".
    29.02.2016
  • swierzak_323

    Witam. Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej nt. Kierunku zarządzanie, czego i ile wymagają, czy da się połączyć uczelnie ze sportem. Z góry dziękuję :)
    24.01.2016
  • Danny

    tak - na zarządzaniu i inż. produkcji jest ogólnie ciężko, lepiej wybrać np. informatykę ogólnie studia nieco lżejsze (mniej zajęć) a i szansa na dobrze płatną pracę po informatyce stos. jest dużo, dużo większa
    02.12.2015
  • Basior

    Witam. Szukam informacji o kierunku Zarządzanie i inż produkcji. Ktoś studiuje? Warto? I czy jest cieżko ;-) ?
    25.11.2015
  • Gość

    Interesują mnie kryteria przyznawania stypendium na wzornictwie wydaje mi się to dość podejrzane !!!
    25.11.2015
  • Tito

    po Ochronie środowiska jest niezwykle trudno o pracę, a same studia na tym kierunku na UTP są bardzo, bardzo ciężkie - dużo zajęć, mnóstwo laborków, na których ciągle robią wejściówki i dużo kolokwiów, przedmioty takie jak chemia, biochemia, technologie ochrony śorodow., statystyka czy koksykologia są masakrycznie ciężkie - sporo ludzi ma poprawki, oblewa są liczne warunki - ogólnie MASAKRA!!!
    06.11.2015
  • lolek

    ochrona środowiska to ciekawy kierunek, o nastawienie praktycznym ale moim zdaniem musisz wiedzieć co chcesz w życiu robić, do czego dążyć i gdzie szukać pracy bo teraz na rynku jest sporo specjalistów w tej dziedzinie
    26.10.2015
  • ...

    kurcze ... strona uczelni czarno biała ... żałobna ... smutne jest to, co się stało, trudno to wszystko ogarnąć na trzeźwo i przejść nad tym do porządku dziennego ... nie potrafię się z tym pogodzić...
    20.10.2015
  • ochrona środowiska

    co sądzicie na temat ochrony środowiska? jak wygląda praca dla absolwentów?
    13.10.2015
  • Renatka

    http://bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,48722,18811381,informatykow-w-bydgoszczy-jak-na-lekarstwo-lekarzy-rowniez.html ... i od razu wiadomo jakich fachowców poszukują pracodawcy, a tym samym które kierunki warto wybierać a których unikać
    14.09.2015
  • lekarz

    od kiedy można iść do lekarza w przychodni akademickiej (dodam, że chodzi o ginekologa), jaki należy mieć dokument do rejestracji?
    14.09.2015
  • Administrator

    Komentarz usunięty z powodu naruszenia zasad regulaminu.
    17.08.2015
  • michał

    w odpowiedzi na wcześniejsze pytanie: moim zdaniem najciekawszym kierunkiem jest zootechnika, sam zastawiałem się nad wyborem gdyż są to kierunki pokrewne ale ten wydał mi się najbardziej przyjazny (pod kątem toku studiów i przedmiotów) oraz przyszłościowy.. ale wybór należy do Ciebie
    08.08.2015
  • Marthe

    jednak Informatyka to najsensowniejszy tu kierunek - najłatwiej po nim o pracę
    21.06.2015
  • Nada

    Whoa, things just got a whole lot earesi.
    23.05.2015
  • zoofizjoterapia/biotechnologia w produkcji zwierzęcej/zootechnika

    Witam, czy jest tu ktoś, kto mógłby wypowiedzieć się na temat wyżej wymienionych kierunków?
    16.05.2015
  • Madzia

    Witam ! Od przyszłego roku wybieram się na inżynierię biomedyczną lub technologie chemiczną . Chciałabym uzyskać od Was jakieś rady, opinie, wskazówki... Mogę na coś liczyć ?
    14.05.2015
  • tomsonik

    super uczelnia POLECAM dodam tez że studiowałem na PW w Płocku i UTP jest milion razy lepszą szkołą niż ta zasr.... polibuda!!!!!!!!!!!!!!!!
    29.04.2015
  • Technik AK

    Hej, możecie napisać coś o Architekturze Krajobrazu? Wybieram się na studia i czeka mnie wybór uczelni. Nie chciałabym iść na uczelnię, która jest mierna i na której niewiele się nauczę....Proszę o obiektywne i prawdziwe opinie na temat tego kierunku.
    28.03.2015
  • marek

    ja jestem zadowolony, poziom jest wysoki, program goni ale wszystko do ogarnięcia, osobiście od zawsze interesowałem się budową rożnych maszyn, ciekawiły mnie nowinki technologiczne także te studia to dla mnie pozyskiwanie wiedzy w rozwijaniu pasji, ja polecam ;)
    18.03.2015
  • Thestig

    Interesuje mnie kierunek mechanika i budowa maszyn. Ciezko sie dostac? Jak sie studiuje i czy jest ciezko
    14.03.2015
  • aluapxd

    Czy studiuje ktoś technologie żywności i zywienie człowieka? warto?
    12.03.2015
  • Studentka zoofizjoterapii

    Właśnie zaczęłam 2 semestr zoofizjoterapii. Jest ciężko ale do przeżycia. Kierunki ciekawe ale niektóre wymagają dużego przyswojenia materiału w krótkim czasie. Wykładowcy są bardzo wymagający ale jeżeli masz 100% frekwencję na ćwiczeniach i wykładach to w razie problemów da się z nimi dogadać. Moim zdaniem warto studiować zoofizjoterapię bo to przyszłościowy kierunek a co najważniejsze nowo utworzony więc miejsce pracy znajdzie się dla każdego.
    03.03.2015
  • Gosia

    Czy jest tu ktoś, kto może się wypowiedzieć na temat chemii analitycznej? Trudno się dostać? Jak z matmą i fizyką na tym kierunku?
    26.02.2015
  • arek

    lipa, idziesz na studia płacisz w h kasy a zdają ci co najbardziej się mgaja od pracy, czyli ściągaja, kombinują i tak dalej. ci co uczciwie sie ucza są oblewani bo zawsze więcej ze scągi czy z neta napiszesz... najlepsze jest to, ze tacy durnie zostaja po tej uczelni inzynierami a normalni ludzie posiadający trochę ambicji nie zostana bo taka jest polityka utp. Nie polecam, szkoda czasu i kasy. Mialem rok temu zgłosić podejrzenie o przyjmowanie korzyści materialnych, ale się powstrzymalem, żałuję do dzisiaj, ze tego nie zorbiłem nawet jakby mnie wyrzucili. ODRADZAM
    21.02.2015
  • Ewelina

    interesuje mnie kierunek zoofizjoterapia i chciałabym wiedzieć coś więcej na ten temat. Czy mógłby ktoś napisać coś o tych studiach? Czy są ciekawe? Czy wykładowcy są dobrzy? Jaki jest poziom tych studiów? I przede wszystkim czy warto studiować na tej uczelni? Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)
    12.02.2015
  • Karolina

    Jakie trzeba mieć wyniki z matur żeby się dostać na transport? Z rozszerzonym angielskim
    27.01.2015
  • mariusz

    ja również jestem zadowolony ze swojego wydziału, byłem na hodowli i biologii zwierząt, polecam
    25.01.2015
  • transport - ok

    czytam wasze komentarze na temat UTP, niektórzy narzekają na kadrę czy stary sprzęt - nie znam całego zaplecza uczelni, nie byłem we wszystkich salach i pracowniach, ani nie mialem zajęćz wszystkimi prowadzącymi, mogę jedynie pozytywnie wypowiedzieć się o swoim wydziale i kierunku, a studiuję transport i jestem zadowolony, zarówno z poziomu zajęć, jak i kadry, a to jest chyba najważniejsze
    26.10.2014
  • wzornictwo na UTP

    interesuje mnie wszystko na temat wzornictwa, ile procent na maturze, żeby na dzienne się dostać? jak same studia wyglądają? ile jest osób na roku przyjętych?
    23.10.2014
  • karo

    ale ocenę maja wysoką w porównaniu z najlepszymi w rankingu, więc chyba studenci wiedzieli, jak oceniają, ja też mam dobrą opinię o UTP i ochronie środowiska, bez większych zastrzeżeń
    16.10.2014
  • wintage88

    potrzebuję opinii studentów na temat kierunku ogrody zoologiczne i zwierzęta amatorskie, jakich przedmiotów można się spodziewać na tym kierunku, czy moja przyszłość po ukończeniu go będzie ograniczała się do pracy w zoo?
    07.08.2014
  • Miraz

    zamiast zarządzania, po którym jest wysokie bezrobocie - już lepiej wybrać np. informatykę stosowaną z możliwością wyboru takich modułów kształcenia jak: zarządzanie projektami IT, informatyka ekonomiczna, ekonometria czy informatyka w zarządzaniu
    29.07.2014
  • ines

    jestem przerażona poziomem wszyscy trąbią na około że tak trudno - nic bardziej mylnego, Studiuję budownictwo na 1 roku studiów magisterskich. Młoda kadra na uczelni gada bzdury na zajęciach, które trwają ok 15 minut za które płacę drogie pieniądze. Niekompetencja i opryskliwość nie powinno na tak "prestiżowej uczelni się znaleźć. Nadmienię że skończyłam studia także na UKW i uważam poziom jest podobny (jak nie wyższy na UKW) a kadra z wysoką kulturą osobistą
    19.02.2014
  • Nom nom

    Ta uczelnia się sypie, sprzęt laboratoryjny jest starszy od studentów, przedmioty zdaje się na zasadzie prezentacji, a wykładowcy obijają się bardziej niż studenci. Przykład idzie z góry. Jeśli chciałbyś się czegoś nauczyć to szkoda czasu chyba, że chcesz sobie przeleżeć 3 lata to idealna opcja dla ciebie.
    27.01.2014
  • Mendoza

    tak, tak bardzo ciężko jest na ochronie środowiska (np. uzyskanie zaliczenia z chemii nieorg-anal. ,biochemii czy technologii graniczy z cudem)
    17.01.2014
  • aisha

    Ja nie jestem zadowolona z wyboru tej uczelni. Studiuję zaocznie ponieważ sytuacja finansowa mojej rodziny nie pozwala mi na studia dzienne. Uważam że ciężko zarobione przeze mnie pieniądze idą po prostu w błoto. Pracuje do godz 17 i na nauce spędzam całe wieczory. Nie mam życia prywatnego, towarzyskiego, przez to że poświęcam się zrobieniu inżyniera zootechniki. Jestem obecnie na II roku i zaskoczyło mnie podejście wykładowców do studentów, np. pierwsze kolokwium z genetyki zaliczyło 7 osób chociaż każdy mówił że było łatwe. Drugie kolokwium zaliczyły już tylko 4 osoby i chociaż odpowiedziałam na każde z pytań nie otrzymałam pozytywnej oceny gdzie przy pierwszym kolokwium napisałam dużo mniej a jednak byłam w szczęśliwej siódemce. Nie wiadomo czego oczekuje wykładowca podając treść zadania: "Co to jest mutacja i jej rodzaje". Okazuje się że wymaga podania definicji i opisania DOKŁADNIE każdego rodzaju mutacji. Podobnie jest z biochemią gdzie oczekuje się od nas rozszerzonej wiedzy z biologii i chemii i 99% nie wie o czym mowa na wykładach. Zagadnienia które trzeba opracować do kolokwium trafiają do nas 3 dni przed zaliczeniem. A osoby pracujące nie mają szans na ich opracowanie i nauczenie się. Płacąc za studia oczekuje szacunku do mojej osoby jako studenta oraz małej wyobraźni bo przecież niektórzy mają jeszcze rodziny i nie mogą poświęcać czasu dzieciom ponieważ jakiś pan profesor ma "widzi mi się" i trzeba uczyć się na poprawę. Tak na przyszłość proszę mieć szacunek do naszych osób, do naszego prywatnego życia, do naszego poświęconego czasu i przede wszystkim do naszych zarobionych pieniędzy które stają się pensją wykładowców. Moim zdaniem uczelnia z takim stażem i wyrobioną już opinią powinna wstydzić się podejściem do studenta. Powiem brzydko macie nas po prostu w d... Jestem rozczarowana. I z przykrością stwierdzam, iż rozważam rezygnację ponieważ czuję się w pewien sposób oszukana wiem że stać mnie na więcej niż inżyniera ale to niesprawiedliwe ocenianie nie motywuje nas do pracy wręcz przeciwnie. Teraz wiem dlaczego uczelnia skarży się na małą liczbę studentów. Proszę o wziąć sobie te słowa do serca, bo przecież to wy wykładowcy jesteście dla nas a nie na odwrót.
    15.01.2014
  • UTPwtie

    BEZNADZIEJNA UCZELNIA !!!
    08.01.2014
  • też mi co to za studia na tym UTP

    Wy tam moi panowie na tym UTP uczycie się jakichś archaicznych rzeczy, nie zmieniło się tam nic chyba od 30 lat. Nowoczesność to jest u nas na WSG mamy nowoczesne pracownie, uczymy się przyszłościowych przedmiotów a nasi nauczyciele akademiccy to sama śmietanka naukowa przynajmniej regionu. Lepiej jak najszybciej powiedzcie tam bye bye i chodźcie do nas. Mam świetną architekturę, informatykę, mechatronikę, logistykę a dla tych co im z technika nie po drodze całą masę innych bardzo atrakcyjnych kierunków.
    20.12.2013
  • milena

    powiedzcie coś na temat inżynierii materiałowej, ciężko się dostać?? jakie są przedmioty? boję się, że nie dam sobie rady :(
    02.12.2013
  • gościu

    teraz są specjalne stypendia Prezydenta Bydgoszczy nawet po 4,5 tyś. zł dostają je studenci teleinformatyki od I roku, którzy z osiągnęli wysoki wynik na maturze
    08.11.2013
  • zamawiane?

    czy kierunki ZAMAWIANE nadal funkcjonuja? w sensie - czy ten program ministerstwa z dofinansowaniem dla studentów trwa nadal?
    03.11.2013
  • mini

    zootechnika nie jest łatwa, ale co gorsza o pracę w zawodzie bardzo, bardzo trudno (podobnie jak np. po biotechnologii, ochronie środowiska itp.) zdecydowanie lepsze perspektywy pracy daje np. urbanistyka, mechanika, budownictwo czy Teleinformatyka te kierunki po prostu opłaca się studiować -tak myślę
    24.10.2013
  • Ola

    zootechnika jest ciężkim kierunek, fakt nie jest łatwo na UTP na tym kierunku ale też nie jest jakoś bardzo ciężko, jeśli będziesz się uczyć to na pewno sobie poradzisz, UTP ma wysoki poziom nauczania, dobrą kadrę. Wystarczy tylko chcieć i być konsekwentnym w swoich postanowieniach. A sesja cóż, ciężko jak wszędzie.
    05.10.2013
  • zootechnika

    czy moglibyście pisac bardziej pomocne komentarze??? na przyklad mnie interesuje Kierunek ZOOTECHNIKA, i bardzo chetnie poznalbym Wasze opinie o tych studiach na UTP, interesuje mnie poziom zajec, kto je prowadzi, jak wyglada sesja, ile osob odpada po pierwszym roku, generalnie to, co uwazacie za wazne i pomocne dla kogos, kto zamierza tutaj studiowac, z góry dziekuje, piotr
    21.09.2013
  • krul

    usuneli ten link do portau o studiach w LOdzi, wszedzie byly wpisy pod bydgoskimi szkolami, areszta pod innymi uczelnami tez w innych miastach,
    20.09.2013
  • hej

    jestem idiota ktory psuje opinie innym uczelniom. Mam downa
    15.09.2013
  • What?

    Łódź? Przecież to miernota.. Nudy, brud i sami pseudokibice, strach wyjść na miasto.
    12.09.2013
  • aloha

    Jestem bardzo zadowolony ze studiowania na tym uniwersytecie, mało który ma tak szeroki i rozbieżny wykaz kierunków. Uczelnia dobra i prestiżowa.
    11.09.2013
  • Paula

    Uniwersytet na wysokim poziomie, ciekawe kierunki, nowości, sympatyczni ludzie, wykładowcy. Czego chcieć więcej? ;)
    11.09.2013
  • Bydgoszczanin

    Super uniwersytet i bardzo duży wybór ciekawych kierunków.
    03.09.2013
  • Paweł

    Uniwersytet ten jest bardzo dobry jednak uważam, że powinna być zmieniona nazwa na Politechnikę Bydgoską, wszystkie duże miasta posiadają Politechniki a nawet i te mniejsze miasta. Bydgoszcz jest na 8 miejscu co do wielkości, powinien mieć własną Politechnikę, zwłaszcza, że w woj. Kujawsko-Pomorskim takowej nie ma. Pozdrawiam
    03.09.2013
  • gepe

    Nie wiem jak jest teraz, kończyłem ówczesny ATR w 2003 roku, ale Mechanika i Budowa Maszyn wymiatała matematyką :) Po pierwszym semestrze z ok. 200 osób zostało 96, po drugim 64 - większość (zdecydowana, jakieś 90%) odpadła z matmy. Ponadto problemem była geometria wykreślna i fizyka :) Później różnie bywało, a 11 projektów w jednym semestrze (do tego laborki) to była ciężka praca :) Z laborek co tydzień sprawozdania. Masakra.
    29.07.2013
  • inzynier

    ktoś w tym roku n inżynierię srodowiska? Tu jest grupa kierunku https://www.facebook.com/groups/338236986310210/?notif_t=group_name_change
    28.07.2013
  • Rolnik

    Najlepszym jest komputerowe wspomaganie hodowli trzody chlewnej
    14.07.2013
  • LIZUN

    Teleinformatyka to najlepszy kierunek na UTP Komputerowe Wspomaganie Prac Inżynierskich -też świetnie się zapowiada
    09.06.2013
  • Natalia19

    Hey! Jeśli ktoś z Was ma jakieś info albo znajomych na UTP na wydziale zarządzania to proszę o kontakt. To moja poczta: nataszka2009@wp.pl
    30.05.2013
  • wzornictwo

    kto sie wybiera na UTP na kierunek wzornictwo??? czy oni mieli go w czesniej w ofercie, czy jest to jakas nowosc, bo na ich stronie jest *gwiazdka*, ale nie znalazlam objasnienia, jak macie jakies info o wzornictwie tutaj, to napiszcie prosze
    27.05.2013
  • GiearYu

    super ultranowoczesne kierunki tylko poziom naprawdę wysoki i nie łatwo sobie poradzić, po pierwszych dwóch latach podobno odpada 50 - 70 % studentów -masakra ;)
    22.12.2012
  • gejzer

    Świetna uczelnia, gdyby nie ona nie miałbym teraz nic
    18.11.2012
  • Janusz

    Kierunki zupełnie nie w moim stylu. Niestety, pomimo szczerych chęci nie dałbym sobie rady z takim kierunkiem jak mechanika i budowa maszyn czy technologia chemiczna. Dlatego nawet nie myślę, żeby wybrać tą szkołę. Ale cóż.. nie wszystko jest dla każdego
    11.11.2012
  • andrzej

    może trudno sobie wyobrazić połączenie technologii i przyrody, ale patrząc na kierunki jakie są na tym uniwersytecie niewątpliwie jestem zainteresowany złożeniem tam dokumentów. Długo szukałem takiej uczelni.
    08.11.2012
  • Ziemianin

    Dopiero wybieram się na studia, ale połączenie tech-przyrodnicze mnie jakoś niepokoi.. Czy to właściwie bardziej polibuda, czy bardziej uczelnia przyrodnicza?
    28.10.2012
  • dobrepiwojestdobre

    Tak jak napisał kolega niżej, mechanika i budowa maszyn jako kierunek zamawiany to zgroza! Nie wiem jak jest w przypadku innych takich kierunków, ale tu na pewno jest syf. Jeżeli ktoś będzie się wybierać w przyszłości na ten kierunek, to radzę zdawać wszystko najszybciej jak to tylko możliwe. Potem są wielkie problemy i łaska jeśli chodzi o poprawki. Nie mówiąc już o ekstremalnych terminach poprawkowych i informowaniu o wszystkim studentów na kilka godzin wcześniej. Nie można tego powiedzieć o wszystkich, ale o zdecydowanej większości. W każdym bądź razie, jeśli ktoś jest leniwy, mało ambitny i nie lubi się przemęczać, zdecydowanie odradzam kierunek. Proponuję wybrać coś łatwiejszego jak np. transport, albo ziip. Na mechanice wielu z Was się przejedzie i zobaczycie to już po pierwszym semestrze. 3 razy NIE ! DZIĘKUJĘ!
    05.10.2012
  • badday

    Kierunek mechanika i budowa maszyn- wielkie wymagania, mało od siebie. Był to kierunek zamawiany ale nie dali rady tego uciągnąć. Ogólnie to jeden wielki burdel i nikt nie wie co się dzieje... Są osoby naprawdę miłe i pomocne ale to tylko nieliczne wyjątki. Jeżeli chcesz iść na ten kierunek to lepiej od razu zacząć kuć bo później będą same problemy!
    05.10.2012
  • raza

    dostałem się na ochronę środowiska, jupi!!! czy ktoś mógłby mi treaz tutaj opisać trochę ten kierunek? tzn głównie zajęcia, wykładowców itd?
    17.07.2012
  • do smit

    co do rolnictwa to powiem tylko tyle, że uczą całkiem ok. wiadomo, jest i teoria i praktyka, niestety teorii trochę więcej. ale z drugiej strony jeśli chcesz się nauczyć organizacji w gospodarstwie i rzeczy które Ci pomogą i usprawnią pracę to lepiej jak uczą teorii
    15.07.2012
  • smit

    a czy jest ktoś z rolnictwa? Pochodzę ze wsi i mam bardzo duże gospodarstwo, jednak chciałbym mieć też wyższe wykształcenie. Wiem, że przyda mi się ono w organizowaniu pracy na moim gospodarstwie... Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy bardziej uczą teorii czy praktyki?
    06.07.2012
  • ja

    W ogóle sa jakieś juwenalia czy coś takiego w bydgoszczy? Bo nic nie wiem na ten temat, a to ważny element życia sttudenckiego :d no i chciałabym tu studiować, ale nie wiem jak z akademikami… są w ogóle?:D dostają wszyscy, którzy aplikuja, czy jest duża selekcja? I jakie sa warunki do przyznania stypendium socjalnego? Czytałam prawie same pozytywne opinie o bydgoskim uniwersytecie technologiczno-prrzyrodniczym no i mój chłopak chce tam studiowac, więc chyba nie ma co się dłużej zastanawiać :D
    22.05.2012
  • szary

    Jaka jest wasza opinia o mechanice i budowie maszyn? Ja słyszałem, że to kierunek zamawiany, czyli jeszcze dopłacają za naukę - świetna sprawa, naprawdę. Kierunki techniczne, to zdecydowanie dobry wybór, a przynajmniej tak wciąż mówią mi nauczyciele. Jakieś konkretne porady macie?
    01.05.2012
  • zybi

    ja tez sie zastanawiam nad teleinformatyka i informatyka, ktos moze w najprostrzy lopatologiczny sposob wskazac za i przeciw, a tym samym pomoc w podjeciu decyzji
    17.04.2012
  • teleinformatyka

    interesuje mnie kierunek TELEINFORMATYKA, przeczytalem sobie opisy na stronie uczelni, nie znalazlem informacji o specjalnosciach, mozecie napisac jakie sa oferowane specjalnosci i czego sie po nich spodziewac? jak wygladaja studia na pierwszym roku? ile jest fizy i matmy? jaki procent odpada i nie przechodzi na drugi rok?
    04.04.2012
  • marcus

    na zarzadzaniu i inzynierii produkcji masz troche technicznych przedmiotow, troche ekonomicznych, troche marketingowych, od strony zarzadzania biznesowego, czyli sporo roznej wiedzy, nudzic sie nie bedziesz i masz co poorac
    27.03.2012
  • zarządzanie i inżynieria produkcji

    kto studiuje kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji na UTP? na ile są to trudne studia oparte na fizie i matmie? czego sie spodziewac na pierwszym roku i czy duzo studentów odpada?
    21.03.2012
  • Wis

    Świetna oferta. Dla tegorocznych maturzystów jak znalazł. Sam jestem na 1 roku, po pierwszych egz. Wiem teraz że dobrze wybrałem. Każdy znajdzie kierunek dla siebie. Generalnie polecam.
    15.02.2012