Opinie o Uczelniach

W polu WYSZUKIWARKI powyżej należy znaleźć uczelnię, a następnie dokonać oceny w punktach (0 - 10 pkt.) oraz wyrazić opinię w komentarzu.

Z ciekawością poznamy Wasze zdanie na temat uczelni, kierunku, specjalności, kadry naukowej, atrakcyjności oferty kształcenia, jakości współpracy międzynarodowej, innowacyjnych technologii w nauczaniu, perspektyw pracy dla absolwentów, oferty zajęć pozadydaktycznych, możliwości rozwijania pasji i zainteresowań, czy wreszcie atmosfery panującej na uczelni.

Liczymy na Wasze głosy, dzięki którym powstaje nasz unikalny ranking szkół wyższych.

To Wy - studenci - jesteście jego autorami i właśnie dlatego jest on tak ważny :-)

Ostatnio dodane komentarze

  • Całka
    Politechnika Łódzka

    Uczelnia bardzo w porządku i jakby nie patrzeć wysokim poziomie, ale kierunek Automatyka i Robotyka to jest najgorszy kierunek jaki może być, odrealniony program, odrealnione rzeczy, poziom nie z tej ziemi, na informatyce jest łatwiej a zarobki bez porównania większę, jeśli ktoś chce stracić zdrowie psychiczne i wgl zmarnować sobie przyszłość to zapraszamy na automatykę i robotykę.
    6/6/20
  • Qm4n
    Wyższa Szkoła Biznesu w Gorzowie Wielkopolskim

    Zwykła szkółka niedzielna. Pseudo uczelnia. Ileż można te zarządzanie męczyć - kierunek oklepany i bez przyszłościowy.
    6/6/20
  • Qm4n
    Wyższa Szkoła Biznesu w Gorzowie Wielkopolskim

    Zwykła szkółka niedzielna. Pseudo uczelnia. Ileż można te zarządzanie męczyć - kierunek oklepany i bez przyszłościowy.
    6/6/20
  • Agata
    Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy

    Czy ciężko się dostać na psychologię niestacjonarną? Polecacie?
    6/6/20
  • ostrzezenie
    Collegium Da Vinci w Poznaniu

    A więc jest to wiadomość zbiorcza na temat praktyk tej strony i tego, dlaczego trzeba na nią uważać. Od roku 2011 do roku 2019 pojawiały się tu zarówno negatywne, jak i pozytywne opinie, które tu dalej wiszą (i zostały uwiecznione na około 50 screenach, także już nie znikną bez wieści) W roku 2019 strona zaczęła nadmiernie dbać o wizerunek CDV – negatywne opinie znikają, zostają tylko te, które admin przeoczy albo uzna, że dla niepoznaki 1 na 200 negatywnych komentarzy może zostawić. W tym roku pojawiło się tu mnóstwo takich komentarzy od różnych osób – absolwentów, studentów 1 roku, 2 roku, informatyki, grafiki, mediaworkingu i być może jeszcze innych, które nie zdradziły, kim są. Zniknęły nawet pytania rodziców kandydatów o to, czy jest tak źle, jak się słyszy. Wiele z tych opinii było naprawdę merytorycznych, zgodnych z prawdą i podchodzących do sprawy obiektywnie, ale uczulając na niektóre kwestie. Wszystkie znikają (również te w pełni zgodne z regulaminem i pisane przez różne osoby), a jak wiemy komentarze nie umieją same parować i niestety administrator musi im pomóc. Skąd wiemy, że to administracja a nie mistyczni hackerzy nawiedzający uczelnię? Na stronie otouczelnie.pl negatywne opinie o CDV też znikają, a strona ma tego samego właściciela ;). Wystarczy poobserwować obie strony kilka dni i sami to zobaczycie. W tym samym czasie komentarze pozytywne nie są usuwane. Ani jeden. W ten sposób doszło do sytuacji, że wyrażenie ,,polecam, bo…” jest w pełni akceptowalne, ale ,,nie polecam, bo…” już nie. Akceptowalne jest również podszywanie się pod wykładowcę, jak Mariusz niżej. Na CDV nie uczy żaden Mariusz, wystarczy przejrzeć listę wykładowców. To wszystko dało dojść do głosu tylko jednej stronie, tej zadowolonej. I nie ważne, czy nie polecasz, bo jest za drogo, czy nie polecasz, bo stała się jakaś konkretna sytuacja. Jak nie polecasz, na tej stronie nie masz prawa głosu, a tak się składa, że w Polsce mamy wolność słowa, która tu nie jest respektowana. Nie wspominając już o zakłamywaniu rynku. Kandydaci odwiedzający tą stronę nie są świadomi, że niezadowoleni studenci w ogóle istnieją mimo, że oni są chętni do wypowiedzenia się, tylko nie mogą. Znam dziesiątki osób, które w ten sposób wybrały CDV, a potem bańka prysła. Z myślą o nich wszystkich piszę tę wiadomość, bo szkoda kolejnych ludzi, którzy pod wpływem pięknych filmów promocyjnych i usuniętych negatywnych opinii stracą lata swojego życia już na samym starcie. Jasne, są na pewno ludzie bardzo zadowoleni z tej szkoły i chwała im. I pewnie jest ich nawet stosunkowo dużo. Przykre jest tylko to, że osoby niezadowolone mają mniej praw od nich, czyli nie mogą otwarcie mówić, co jest nie tak. A nie tak jest dużo rzeczy. Od siebie mogę wymienić następujące: brak sprzętu, bo pieniądze idą na kampanie reklamowe; brak jakiegokolwiek szacunku do studentów; tragiczne podejście do studentów po ataku hackerskim; rozwleczony w czasie program; wszechobecne dodatkowe opłaty; kadra wciągana do biznesu po znajomości i w czasami w obrębie rodziny, czym jej członkowie sami się chwalą; i wiele innych. Szczegółowe opinie na ten temat można znaleźć w internecie, jak się dobrze poszuka. Uczelnia nie bierze do serca tych opinii tylko chowa je pod dywan i udaje, że dalej jest cudownie. A moim zdaniem jest naprawę bardzo, bardzo, bardzo źle. Bardzo. Umożliwienie wypowiadania się obu stronom rozwiązałoby sytuację, ale administracja idzie w zaparte, dlatego komentarz ten będzie wstawiany do skutku, zaraz po tym jak zostanie uprzednio usunięty, bo wszyscy już wiemy, że zostanie. Dopóki administracja nie zacznie być sprawiedliwa wobec potencjalnych kandydatów i nie da dojść do głosu obu stronom, tak jak w przypadku innych uczelni. I nie przestanie zakłamywać rynku. Na podstronach o innych uczelniach negatywne opinie nie są usuwane, pojawiają się również personalne ataki w stronę konkretnych wykładowców (również uwiecznione na screenach) w pełni akceptowane przez administrację, w momencie gdy komentarze typu ,, nie polecam CDV, bo jest niższy poziom niż oczekiwałem” znikają stąd w ciągu kilku godzin. Opinie usuwa się tylko w zakładce o CDV, na czym tracą w zasadzie tylko potencjalni kandydaci. Przy czym kilka lat temu komentarze pojawiające się tutaj były bardzo krytyczne, a mimo tego nikt ich nie usuwał, ale najwyraźniej szkoła zaczęła zarabiać więcej, a jej marketing poszedł w bardzo złym kierunku. Pierwszy komentarz każdej z niezadowolonych osób zniknął, mimo że po pierwszym wstawieniu nie był on kopiuj-wklej. Był po prostu negatywny, często bardzo uprzejmy i w pełni zgodny z regulaminem, ale administracja na siłę szuka sposobu na wytłumaczenie tego co robi zamiast zacząć grać fair. Z myślą o Tobie kandydacie walczymy, bo po korytarzach CDV snuje się już wystarczająco dużo studentów, którzy nabrali się na takie praktyki. Uczelnia wyższa powinna być uczciwa, ale nie jest, więc po prostu bądźmy świadomi, że nie tylko firmy usuwają negatywne opinie na swój temat.
    6/6/20
  • NINA
    Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie

    Ile wszystkich osob chetnych bylo na filolgiie germanska? i ile na jedno miejsce?
    6/6/20
  • Jolka do Marka
    Akademia Wojsk Lądowych im. Gen. T. Kościuszki we Wrocławiu

    Jeśli chodzi o zarobki w wojsku to znalazłam taki artykuł: https://forsal.pl/artykuly/1451711,zarobki-w-wojsku-2020-wynagrodzenia-zawodowych-zolnierzy.html
    6/5/20
  • Sebastian
    Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie

    Cześć, jakie były progi na stosunki międzynarodowe i czy można jakąś opinie o studiowaniu tego kierunku na tej uczelni
    6/5/20
  • Zainteresowany
    Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie

    Witam, w procesie rekrutacji podałem 3 kierunki. Interesuje mnie liczba chętnych zapisanych do tej pory. Kierunki te w kolejności od pierwszego podanego to: geodezja i kartografia, lotnictwo i kosmonautyka, informatyka. Pozdrawiam
    6/5/20
  • Abc
    Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu

    na dsw wcześniej byly jednolite studia magisterskie z psychologii? Czy dopiero od 2018?
    6/5/20
  • Gabriela
    Uniwersytet Łódzki

    hej, bardzo chętnie zasięgnę opinii o kierunkach tj.: studia polsko-niemieckie, EkoMiasto oraz międzynarodowe studia kulturowe; ewentualnie o jakichś podobnych kierunkach czy warto:) i chciałabym zapytać czy gdzieś są dostępne progi punktowe z ubiegłych lat, ponieważ z tego co się orientuję na stronie uł nie są one zamieszczone. Z góry bardzo dziękuję
    6/5/20
  • Wiktor
    Politechnika Opolska

    Trudno się dostać na informatykę zaocznie?
    6/5/20
  • Pati
    Akademia Wojsk Lądowych im. Gen. T. Kościuszki we Wrocławiu

    Do: Aleks Odnośnie basenu, startuje się ze słupka startowego, NIE tak jest na filmiku. Film odnośnie przeprowadzania testów sprawnosciowych zostanie uaktualniony.
    6/5/20
  • Pati
    Akademia Wojsk Lądowych im. Gen. T. Kościuszki we Wrocławiu

    Do: Aleks Odnośnie basenu, startuje się ze słupka startowego, NIE tak jest na filmiku. Film odnośnie przeprowadzania testów sprawnosciowych zostanie uaktualniony.
    6/5/20
  • Pati
    Akademia Wojsk Lądowych im. Gen. T. Kościuszki we Wrocławiu

    Do: Oct - Aero i Rozpo, jedne z najbardziej obleganych kierunków. Na kierunku Aeromobilnym co semestr (ostatnio zmieniona rzecz) są testy desantowe dla tych osób, ale też dla innych osób z danego roku, jeśli ktoś jest chętny (np. Jak ktoś jest na kierunku pancernym i chciałby na aero może złożyć wniosek i brać udział w testach). Na aero zostaje wtedy ten który ma więcej punktów ze sprawnosciowych, lepszą średnią itp.
    6/5/20
  • Pati
    Akademia Wojsk Lądowych im. Gen. T. Kościuszki we Wrocławiu

    Do: Aleks - Odnośnie zmiany kierunku/grupy osobowej- po zatwierdzeniu kwestionariusza nie masz możliwości, jednak po przejściu testów i po rozmowie mogą z sekcji rekrutacji sami zadzwonić, i często tak robią. Gdy nie zadzwonią, możliwość zmiany kierunku masz po unitarce (szkoleniu podstawowym) już w tracie rozpoczęcia studiów na pierwszym roku.
    6/5/20
  • ok
    Uniwersytet w Białymstoku

    Czy trudno dostać się na kulturoznawstwo? I czy w ogóle warto iść? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję
    6/5/20
  • Pati
    Akademia Wojsk Lądowych im. Gen. T. Kościuszki we Wrocławiu

    Do: xoxo - Nie powinieneś mieć problemów na badaniach lekarskich ze względu na przegrodę nosową. Osobiście znam chłopaka na kierunku aeromobilnym który miał zabieg na przegrodę nosową przed studiami, nie przeszkadza mu to w żaden.
    6/5/20
  • Pati
    Akademia Wojsk Lądowych im. Gen. T. Kościuszki we Wrocławiu

    Do: Anonim Nie jest to jeszcze ustalone. Na tą chwilę proponuję zakładać z góry że wszystkie konkurencje będą w granicach i normach wcześniej ustalonych.
    6/5/20
  • Maturalna
    Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie

    Jaki był próg na prawo w ubiegłym roku? Czy polecacie ten kierunek?
    6/5/20