Opinie o Uczelniach

W polu WYSZUKIWARKI powyżej należy znaleźć uczelnię, a następnie dokonać oceny w punktach (0 - 10 pkt.) oraz wyrazić opinię w komentarzu.

Z ciekawością poznamy Wasze zdanie na temat uczelni, kierunku, specjalności, kadry naukowej, atrakcyjności oferty kształcenia, jakości współpracy międzynarodowej, innowacyjnych technologii w nauczaniu, perspektyw pracy dla absolwentów, oferty zajęć pozadydaktycznych, możliwości rozwijania pasji i zainteresowań, czy wreszcie atmosfery panującej na uczelni.

Liczymy na Wasze głosy, dzięki którym powstaje nasz unikalny ranking szkół wyższych.

To Wy - studenci - jesteście jego autorami i właśnie dlatego jest on tak ważny :-)

Ostatnio dodane komentarze

  • jt
    Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie

    Widzialem plan zajec klinicznych z fizjoterapii niestacjonarnej na 3 roku (czwartki, piatki) od rana. Niby zaoczne a odbywaja sie w normalne dni wtedy kiedy inni zazwyczaj maja prace. Czy tak samo wyglada na 4 i 5 roku? Z góry dziekuje za odpowiedz
    5/29/20
  • Konrad
    Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy

    Uczelnia jest dobra, trzeba tylko przyłożyć się do nauki. Poza tym uczelnia reprezentuje wysoki poziom.
    5/29/20
  • Konrad
    Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy

    Uczelnia jest dobra, trzeba tylko przyłożyć się do nauki. Poza tym uczelnia reprezentuje wysoki poziom.
    5/29/20
  • Piotr
    Akademia Ekonomiczno-Humanistyczna w Warszawie

    Fajny mają kierunek psychologia ekonomiczna. Ogólnie uczelnia jest bardzo dobra. Wcześniej studiowałem gdzie indziej i zrobiłem licencjat. Tutaj postanowiłem kontynuować naukę i jest znacznie lepiej. Organizacje też mają dobrą.
    5/29/20
  • Kandydat
    Politechnika Koszalińska

    Polecacie Logistykę na PK? Podobno dużo praktyki jest na tym kierunku. Może ktoś coś więcej powiedzieć jak wygląda ten kierunek w praktyce?
    5/29/20
  • ostrzezenie
    Collegium Da Vinci w Poznaniu

    A więc jest to wiadomość zbiorcza na temat praktyk tej strony i tego, dlaczego trzeba na nią uważać. Od roku 2011 do roku 2019 pojawiały się tu zarówno negatywne, jak i pozytywne opinie, które tu dalej wiszą (i zostały uwiecznione na około 50 screenach, także już nie znikną bez wieści) W roku 2019 strona zaczęła nadmiernie dbać o wizerunek CDV – negatywne opinie znikają, zostają tylko te, które admin przeoczy albo uzna, że dla niepoznaki 1 na 200 negatywnych komentarzy może zostawić. W tym roku pojawiło się tu mnóstwo takich komentarzy od różnych osób – absolwentów, studentów 1 roku, 2 roku, informatyki, grafiki, mediaworkingu i być może jeszcze innych, które nie zdradziły, kim są. Zniknęły nawet pytania rodziców kandydatów o to, czy jest tak źle, jak się słyszy. Wiele z tych opinii było naprawdę merytorycznych, zgodnych z prawdą i podchodzących do sprawy obiektywnie, ale uczulając na niektóre kwestie. Wszystkie znikają (również te w pełni zgodne z regulaminem i pisane przez różne osoby), a jak wiemy komentarze nie umieją same parować i niestety administrator musi im pomóc. Skąd wiemy, że to administracja a nie mistyczni hackerzy nawiedzający uczelnię? Na stronie otouczelnie.pl negatywne opinie o CDV też znikają, a strona ma tego samego właściciela ;). Wystarczy poobserwować obie strony kilka dni i sami to zobaczycie. W tym samym czasie komentarze pozytywne nie są usuwane. Ani jeden. W ten sposób doszło do sytuacji, że wyrażenie ,,polecam, bo…” jest w pełni akceptowalne, ale ,,nie polecam, bo…” już nie. Akceptowalne jest również podszywanie się pod wykładowcę, jak Mariusz niżej. Na CDV nie uczy żaden Mariusz, wystarczy przejrzeć listę wykładowców. To wszystko dało dojść do głosu tylko jednej stronie, tej zadowolonej. I nie ważne, czy nie polecasz, bo jest za drogo, czy nie polecasz, bo stała się jakaś konkretna sytuacja. Jak nie polecasz, na tej stronie nie masz prawa głosu, a tak się składa, że w Polsce mamy wolność słowa, która tu nie jest respektowana. Nie wspominając już o zakłamywaniu rynku. Kandydaci odwiedzający tą stronę nie są świadomi, że niezadowoleni studenci w ogóle istnieją mimo, że oni są chętni do wypowiedzenia się, tylko nie mogą. Znam dziesiątki osób, które w ten sposób wybrały CDV, a potem bańka prysła. Z myślą o nich wszystkich piszę tę wiadomość, bo szkoda kolejnych ludzi, którzy pod wpływem pięknych filmów promocyjnych i usuniętych negatywnych opinii stracą lata swojego życia już na samym starcie. Jasne, są na pewno ludzie bardzo zadowoleni z tej szkoły i chwała im. I pewnie jest ich nawet stosunkowo dużo. Przykre jest tylko to, że osoby niezadowolone mają mniej praw od nich, czyli nie mogą otwarcie mówić, co jest nie tak. A nie tak jest dużo rzeczy. Od siebie mogę wymienić następujące: brak sprzętu, bo pieniądze idą na kampanie reklamowe; brak jakiegokolwiek szacunku do studentów; tragiczne podejście do studentów po ataku hackerskim; rozwleczony w czasie program; wszechobecne dodatkowe opłaty; kadra wciągana do biznesu po znajomości i w czasami w obrębie rodziny, czym jej członkowie sami się chwalą; i wiele innych. Szczegółowe opinie na ten temat można znaleźć w internecie, jak się dobrze poszuka. Uczelnia nie bierze do serca tych opinii tylko chowa je pod dywan i udaje, że dalej jest cudownie. A moim zdaniem jest naprawę bardzo, bardzo, bardzo źle. Bardzo. Umożliwienie wypowiadania się obu stronom rozwiązałoby sytuację, ale administracja idzie w zaparte, dlatego komentarz ten będzie wstawiany do skutku, zaraz po tym jak zostanie uprzednio usunięty, bo wszyscy już wiemy, że zostanie. Dopóki administracja nie zacznie być sprawiedliwa wobec potencjalnych kandydatów i nie da dojść do głosu obu stronom, tak jak w przypadku innych uczelni. I nie przestanie zakłamywać rynku. Na podstronach o innych uczelniach negatywne opinie nie są usuwane, pojawiają się również personalne ataki w stronę konkretnych wykładowców (również uwiecznione na screenach) w pełni akceptowane przez administrację, w momencie gdy komentarze typu ,, nie polecam CDV, bo jest niższy poziom niż oczekiwałem” znikają stąd w ciągu kilku godzin. Opinie usuwa się tylko w zakładce o CDV, na czym tracą w zasadzie tylko potencjalni kandydaci. Przy czym kilka lat temu komentarze pojawiające się tutaj były bardzo krytyczne, a mimo tego nikt ich nie usuwał, ale najwyraźniej szkoła zaczęła zarabiać więcej, a jej marketing poszedł w bardzo złym kierunku. Pierwszy komentarz każdej z niezadowolonych osób zniknął, mimo że po pierwszym wstawieniu nie był on kopiuj-wklej. Był po prostu negatywny, często bardzo uprzejmy i w pełni zgodny z regulaminem, ale administracja na siłę szuka sposobu na wytłumaczenie tego co robi zamiast zacząć grać fair. Z myślą o Tobie kandydacie walczymy, bo po korytarzach CDV snuje się już wystarczająco dużo studentów, którzy nabrali się na takie praktyki. Uczelnia wyższa powinna być uczciwa, ale nie jest, więc po prostu bądźmy świadomi, że nie tylko firmy usuwają negatywne opinie na swój temat.
    5/29/20
  • Kamil
    Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni

    Podyplomowe z marketingu są na bardzo dobrym poziomie. Zdobędziesz odpowiednią wiedzę i dyplom zwiększy twoją wartość w oczach pracodawcy. Wykłady dużo wnoszą do warsztatu pracy marketingowej.
    5/29/20
  • Amelia
    Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie

    Jaki był zeszłoroczny próg na filologię rosyjską?
    5/29/20
  • dawid_wol
    Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie

    Dzień dobry, Czy można uzyskać informacje jaki był próg w zeszłym roku na Informatykę I stopnia? Dziękuję
    5/28/20
  • Natalia 1111
    Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie

    Jaki był Próg na psychologię niestacjonarna w 2019 roku?
    5/28/20
  • Pola
    Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni

    Jak oceniacie studia podyplomowe w tej uczelni. Interesuje mnie tematyka marketingu.
    5/28/20
  • Lidka
    Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej

    Nazwa uczelni sugeruje profil uczelni. Jak się wobec turystyki i ekologii mają oferowane informatyka czy politologia? Coś możecie powiedzieć o tych kierunkach?
    5/28/20
  • Tom
    Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu

    Na czym polegają polsko-niemieckie studia prawnicze?
    5/28/20
  • Ada
    Politechnika Częstochowska

    Na stronie uczelni jest oferta studiów podyplomowych na rok 2019/2020. Czy jest ona wiążąca na przyszły rok? Czy jakieś nowości są planowane?
    5/28/20
  • Ala
    Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie

    Czy studia drugiego stopnia na fizjoterapii przewidziane są dla absolwentów licencjata na tym kierunku, czy absolwentów również innych kierunków?
    5/28/20
  • Kuba
    Uniwersytet Morski w Gdyni

    Kończę właśnie 2 rok na tej uczelni na kierunku Transport Morski (Nawigacja) i odpowiem na kilka pytań, może komuś się przydadzą bo sam pamiętam, że tu zaglądałem przed zapisaniem się. Wszystkie odp tyczą się jedynie mojego kierunku, nie wiem jak jest na innych wydziałach, na tej uczelni każdy wydział się mocno różni, nawigacyjny jest nawet w innej części miasta. 1.Czy ciężko się tu dostać? Tak. Progów tutaj nie ma a decyduje ilość punktów które otrzymasz sumując wyniki matur. Mało kto chce studiować na takich kierunkach więc raczej łatwo, ja miałem wyniki mocno średnie jednak byłem w pierwszej setce (Angol podstawowy i rozszerzony jakos po 90-100% i matma podsatwowa +- 85% i rozszerzona z 30%) . Po 1 semie jest odsiew co roku zeby zostalo nas z okolo 100 osob (musza pomiescic studentow na Darze Młodzieży). 2. Tak uczelnia jest mundurowa. Mundur dostajecie na koniec 1 roku za darmo chyba ze zrezygnujecie ze studiów to musicie zapłacić 1000-2000 zł (nie pamiętam ile, coś w tym przedziale). Musicie nosić na uroczystościach, egzaminach oraz w portach podczas rejsu. 3. UMG ma akademiki tak zwane Studenckie Domy Marynarza. Nawet 3, jeden gorszy od drugiego :) (350 zł) 4. Są dziewczyny na nawigacji (zazwyczaj 1/4, 1/3 roku ) mamy XXI wiek jak coś ;) KRÓTKI OPIS: Studia są ciekawe i dość łatwe jeśli chodzi o wiedze do przyswojenia ALE prowadzący często zapominają o swojej ludzkiej stronie i potrafią Ci powiedzieć przed egzaminem, że już cię maja gdzieś i sam sie martw jak to zdasz. NAJWIEKSZY MINUS czyli brak organizacji, możesz dowiedzieć się dzień przed wypłynięciem z jakiego miasta w ogóle wypływasz :), wszystko na ostatnia chwile, nikt nic nie wie. Przedmioty posiadające znikomą liczbe pkt ECTS mogą byc o wiele trudniejsze do zdania bo musisz sie nauczyc 10 wartosci czestotliwosci z dokladnoscia do części tysięcznych bo prowadzący uważa, że jest to wiedza niezbędna xd. Rejsy są chyba najlepszym punktem każdego roku akademickiego (co rok macie miesiąc praktyk). Radziłbym mocno przemyśleć czy chcecie tu studiować bo kilkadziesiąt osób odchodzi z własnej inicjatywy.
    5/28/20
  • MICHU
    Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy

    Czy warto studiować tutaj teleinformatykę niestacjonarnie?
    5/28/20
  • Ola
    Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania

    Cześć, jak to jest z kierunkiem analityka biznesu? Ciężko się dostać? Jak z programi kiedy nie pisze się rozszerzenia z matmy
    5/28/20
  • J
    Uniwersytet Warszawski

    Czy przyjmą mnie na filologię angielską z wynikami 94% z poziomu podstawowego i 56% z poziomu rozszerzonego?
    5/28/20
  • Paweł
    Wyższa Szkoła Lingwistyczna w Częstochowie

    Pytanie tylko, czy w ogóle kierunek powstanie w tym semestrze.
    5/28/20