Opinie o Uczelni Wyższa Szkoła Zawodowa Łódzkiej Korporacji Oświatowej (WSZLKO Łódź)

Komentarze (48)

  • Magda

    Panie A. Jak zwykle buta Pana nie opuszcza. Niestety "wiedza" którą serwujecie z całym szacunkiem do wiedzy, nie jest adekwatna do wymagań oraz oczekiwań jakie stawia przed nami rynek pracy. I Pan o tym doskonale wie. Najpierw trzeba przekazać wiedzę a następnie jej wymagać. Czy według Pana jest odwrotnie? Bo nic już z tego słowotoku nie da się ułożyć w logiczną całość.. Pan napisał tutaj o poziomie nauczania. No bardzo proszę czy to żart. Niech Pan nie obraża nauczycieli (studentów) tej uczelni. W końcu to my płacimy czesne i za swoje pieniądze oczekujemy spełnienia obietnic, które składacie chociażby na stronie szkoły, a nie obelg pod naszym adresem.. My nie chcemy wiedzy dla odzieżowców, ale dla fryzjerów. Pan natomiast obraża się i obraża innych za każdą konstruktywna krytykę. Natomiast jeżeli chodzi Panu o mają pracę. No proszę jaka ciekawość. Otóż mam się bardzo dobrze. A jeżeli nawet miałabym zmienić zawód i zrezygnować" z moich przywilejów nauczyciela" to również będę miała bardzo dobrze. W przeciwieństwie do Pana. Bo na mój zawód i moją wiedzę na rynku pracy jest bardzo duże zapotrzebowanie (wystarczy otworzyć gazetę z ogłoszeniami o pracę). A na Pana ? Jaka szkoda. I jeszcze jedno. W Pana odpowiedzi na mój post zauważyłam sprzeczność. Napisałam, że uczelnię skończyłam z dobrym wynikiem. Pan napisał o " wiedzy elementarnej, której nawet nie posiadają nauczyciele". To za jaką wiedzę ta szkoła postawiła mi dobre oceny. Zaczynam się tym martwić. To co z tym wysokim poziomem, o którym Pan tutaj tak deliberuje ?????? ? A jeżeli chodzi o prawdziwe dane właściciela tej opinii to raczej Pan ma z tym problem, Nie zauważyłam aby Pan tutaj podpisał się z imienia. Jak mówi stare przysłowie "przyganiaj kocioł garnkowi" Z poważaniem nauczyciel (były student) tej uczelni).
    27.01.2019
  • A.

    O wiedze ze wiele ciekawych informacji nt. pana A. mozna tu przeczytac. No z tego co przeczytałam to widać ze ww pan nic sie nie zmienił...ciągłe robienie problemow...wielce pan magister...jak przeczytałam ze był promotorem pracy dyplomowej to myslałam ze walne ze smiechu!!!! Widac ze niektorym.baby brakuje
    12.01.2019
  • ???

    czy ta uczelnia działa? rekrutuje? dlaczego nikt tam nie odbiera telefonów? na stronie info jakby nieaktualne, przeterminowane. czy możecie coś więcej napisać? może nie warto sobie nimi zawracać głowy?
    22.08.2018
  • Izabela

    Super uczelnia.
    06.08.2018
  • Zarządca WSZŁKO

    Pani "Magdo", szkoda, że nie ma Pani na tyle cywilnej odwagi, by się prawdziwie podpisać. Ma Pani tyle odwagi, by tyle napisać, to warto byłoby się uczciwie podpisać. Krytykę przyjmujemy i dziękujemy za spostrzeżenia. Odpowiednie osoby zostaną powiadomione i przeprowadzone z nimi rozmowy, by konstruktywnie rozwiązać nazwijmy problemy, o których Pani pisze. Całe szczęści, że są inne uczelnie. Zwiększa to konkurencyjność. Każdy ma prawo wyboru i niech wybiera takie studia (szeroko rozumiane), by zdobyć tylko papier. A nie jest ważne, czy Pani będzie uczyć w szkole o wodzie, wodzie utlenionej, czy procesie farbowania wiedzą fachową, czy elementarną. Ważne aby mieć status nauczyciela i zakres przywilejów z tego wynikających. Jestem ciekawy, czy jak w przyszłości będzie musiała Pani zmienić zawód, to jaki on będzie?!
    05.08.2018
  • Magda

    Ja skończyłam studia podyplomowe w tej uczelni. Nie mogę powiedzieć o niej nic dobrego. Większość wykładów zupełne nieporozumienie. Byłam rozczarowana wykładami, które nie miały nic wspólnego z moją pracą. Na kierunku który studiowałam robiłam naprawdę niezrozumiałe rzeczy (np. farbowałam szmatki i do każdej szmatki pisałam sprawozdanie). Nadmienia, że celem studiów było pogłębienie wiedzy z zakresu chemii technologii fryzjerskiej. Uczono mnie rzeczy zupełnie nieprzydatnych w mojej profesji. Po za tym butność (w szczególności kierownika dziekanatu) i traktowanie studentów przez większość pracowników tej uczelni - porażka. Wiele niespełnionych obietnic. Uważam spędzony tam czas za największy koszmar. Czy był to czas stracony? Tak. Jest wiele innych uczelni, gdzie dorosłych ludzi traktuje się z szacunkiem, bo takie są standardy w cywilizowanym świecie. Tam głównym celem było znoszenie ogólnego niezadowolenia wykładowców i humorów Pana z dziekanatu. I proszę nie pisać tutaj że krytyczne opinie pochodzą od studentów, którzy nie skończyli tej uczelni. Ja tą uczelnie skończyłam i to z dobrym wynikiem. Dzielę się jedynie z innymi osobami moją opinią. Bo jak każdy człowiek mam do tego prawo.
    18.07.2018
  • Odp. nominowanego do Oscara

    Bardzo uprzejmie dziękuję za przekazane spostrzeżenia i uwagi. Uważam, że mogą się bardzo przydać przy rozmowie z przywołanymi osobami w poście z 14 marca 2018 roku. Ad vocem osoby zgłaszające się na studia podyplomowe to przede wszystkim nauczyciele mianowani, dyplomowani i co najważniejsze po studiach wyższych z pełnymi teczkami zaświadczeń, dyplomów i certyfikatów w głównej mierze z fryzjerstwa. Jak dochodzi do zdobywania informacji, jaki papier dostanie po ukończeniu studiów i czy może studia są za darmo, wtedy podejmują decyzję o rozpoczęciu tych studiów. Wiedza ogólna, a już nie wspomnę o fiedzy teoretycznej fryzjerskiej daje wiele do życzenia w większości słuchaczy studiów podyplomowych. Nie można zapomnieć, że są to przeważnie fryzjerzy i nauczyciele, którzy pracują czynnie zawodowo. Podkreślone było, że niczego się nie uczą pożytecznego. Taka jest smutna rzeczywistość, że studia nie są idealne dla wszystkich, a umiejętności fryzjerskie można zdobyć na niższym szczeblu, jak w szkołach zasadniczych (obecnie branżowych), średnich, policealnych, czy na kursach KKZ. Skoro Państwa wiedza i umiejętności są takie wyjątkowe, to czemu w Państwa jednostkach nie ma bezproblemowego uznania tychże osiągnięć?! Co do prowadzącego, o którym padło tyle ciepłych słów. Pan Prowadzący jest bardziej instruktorem i SHOWMEN'em znanej marki instruktorskiej, niż doświadczonym prowadzącym. W tym semestrze na 5 zajęć, był w pracy tylko 2 razy i prawdopodobnie przypadkiem, gdyż był bardzo mocno zaabsorbowany zobowiązaniami, których się podjął, w pogoni za pieniądzem, niż wykonaniem rzetelnym podjętych zobowiązań. Nauczyciele i ich niezadowolenie jest bardzo iluzoryczne, gdyż każdy chodziłby zniesmaczony pracujące maksymalnie 9 godzi zegarowych miesięcznie przychodzący jedynie na dwa dni i zarabiając po 120 zł netto za 45 min zajęć dydaktycznych z pełnymi przywilejami i oskładkowaniem wynagrodzenia. Jak się tyle zarabia, to pracodawca wymaga, by zajecia prowadzone były ze starannością, sumiennością i tematyką związaną z usługami. Wiadome jest, że zarządzanie zasobami ludzkimi jest bardzo trudne, jak i praca z ludźmi, którzy przyszli po papier z wątpliwą wiedzą. O sobie nie będę pisał, bo to nieetyczne i niemoralne. Pan z a'la dziekanatu.
    18.03.2018
  • Jeszcze "studiująca"...

    Z całym szacunkiem do wszystkich, ale ta placówka, bo ciężko nazwać to uczelnią - to jedna wielka ściema! Poszłam tam z nadzieją, że nauczę się na studiach podyplomowych przedmiotów zawodowych fryzjerskich. Jako kilkunastoletnia, czynnie pracująca nauczycielka - pedagog, pragnęłam podnieść swoje kwalifikacje, aby w przyszłości mieć możliwość nauczania w/w kierunku. Na początku zapowiadało się super, ponieważ jeden z najważniejszych przedmiotów praktyczno - teoretycznych - typowo fryzjerskich, prowadził szkoleniowiec z powołania, typowy praktyk i pasjonat. Ale długo to szczęście nie trwało, bo jak się okazało z przyczyn finansowych, a właściwie ich braku - zrezygnował! Jak się okazało "uczelnia" ma regularny problem dotyczący wypłat wynagrodzeń dla swoich wykładowców. Na dzień dzisiejszy większość przedmiotów jest wiecznie odwoływana, przekładana, uczymy się pierdół, które w życiu zawodowym fryzjera w ogóle nie mają miejsca. Wykładowcy wiecznie chodzą nie zadowoleni, ponieważ nie są pewni, czy otrzymają wynagrodzenie! "Uczelnia" jest brudna i śmierdząca, nie wspominając, że obskurna. Wyniosły Pan, który siedzi w a`la dziekanacie, "świeci" przykładową kulturą, za którą powinien dostać przynajmniej Oskara, bo obiecuje złote góry a w rzeczywistości jest to osoba bardzo nie przyjemna i robiąca problemy na każdym kroku. Gdyby była możliwość przeniesienia się na inną uczelnię, zrobiłabym to bez wahania!
    14.03.2018
  • Marcin

    Uczelnia daje możliwość pakietu (studia + studium) to bardzo fajne rozwiązanie niestety zaplanowanie go wymaga poprawy - czasem zajęcia nachodzą na siebie i trzeba było być w dwóch miejscach jednocześnie (a wykładowcy jak to wykładowcy denerwują się potem że nie przychodzisz) O ile ten pakiet pozwala zaoszczędzić 2 lata życia to jest to bardzo duże obciążenie psychiczne. Więc tylko dla wytrwałych, w innych przypadkach lepiej wpierw zrobić studium a potem studia. Co do poziomu kształcenia - mimo że jest to uczelnia prywatna, autentycznie można czegoś nie zaliczyć i można nie zdać za pierwszym razem. Idąc na studia trzeba serio poświęcić trochę więcej czasu np na fizykę i termodynamikę jednak jeżeli zaliczy się te przedmioty to już do końca nic gorszego cię nie spotka
    06.02.2018
  • Marcin

    Spędziłem na tej uczelni ostatni 4,5 roku życia. Powiem tak - Pierwsze pieniądze dzięki wiedzy zdobytej na tej uczelni zdobyłem już po pierwszym roku studiów (chodzi o zlecenia rysunku technicznego) tak odpowiadając na najważniejsze pytanie o uczelnie w dzisiejszych czasach. .Nie było na uczelni źle choć wiele rzeczy można było zrobić lepiej i lepiej zaplanować. Warto zaznaczyć że działa to to tak że wszystkie specjalizacje (techniki dentystyczne/farmacja/kosmetyki) mają część zajęć wspólną a część przedmiotów osobno, tyle że jest to uzależnione od ilości osób na danej specjalizacji (wiadomo z przyczyn ekonomicznych,), wobec czego fajniej będą wyglądały studia dla grupy np 10 osobowej na jednej specjalizacji a trochę gorzej dla osoby która jest na specjalizacji sama.- część przedmiotów specjalizacyjnych musi wtedy uzupełnić na własną rękę (dostaje materiał i możliwość konsultacji ze specjalistą ) - Ogólnie jestem zadowolony i czuje że efekt kształcenia odniósł sukces, o czym najlepiej świadczy fakt że dzięki wiedzy tam zdobytej podczas pisania swojej pracy inżynierskiej byłem w stanie pomagać swoim kolegom przy pisaniu prac magisterskich z technik dentystycznych na UMED w łodzi. Pracę zgodną z obranym kierunkiem i planami jakie miałem zaczynając studia na WSZŁKO znalazłem bez problemu już pod koniec studiów. W skali od 1 do 10 dałbym solidną 7 - pewnie gdyby było więcej studentów na mojej specjalizacji mogłaby to być wyższa ocena.
    06.02.2018
  • pantofelek

    Jestem absolwentem tej szkoły. Jestem zadowolona z wyników kształcenia. Nie wiem, dlaczego tyle jadu się wylało na WSZ... Dają bardzo dobre przygotowanie do pracy według zasad GMP i innych. Jeżeli ma się chęci to nauka w tej szkole jest spoko. Aktualnie pracuję w laboratorium w jednej z większych firm farmaceutycznych w Polsce, więc ze znalezieniem pracy po tej szkole wcale nie jest takie trudne.
    18.01.2018
  • wojtas

    Praca ?! Po ukończeniu tej uczelni !? … Tak w McDonald's przy frytkownicy :) Tu masz LINK: http://mcdonaldspraca.com.pl/ pzd
    08.12.2016
  • pytanie o pracę po chemii

    czy możecie mi podać, najleiej nazwami firm, gdzie pracują studenci po skończeniu CHEMII, na jakich stanowiskach? w jakich zawodach? firmach? za ile?
    06.12.2016
  • sbvmze

    Interesuje Cię profil praktyczny? przyjdź, porozmawiaj, porozmawiaj ze studentami wyrobisz sobie SWOJE zdanie o Uczelni, która daje inżynierskie wykształcenie na coraz wyższym poziomie. Studiują tu ludzie doceniający nakład pracy i zaangażowanie wykładowców. Wszyscy cieszymy się z naszych sukcesów.
    03.11.2016
  • Hmmmm cd.

    Właśnie o tym mówię. Chciałem tylko delikatnie zwrócić uwagę a już zostałem nazwany "Anonimowym Prowokatorem". Zrozum, że potencjalnego kandydata nie obchodzi treść tych rozmów w momencie gdy Twoje odpowiedzi są z góry negatywnie nacechowane. Tyle z mojej strony. Powodzenia
    02.11.2016
  • Magik odpowiada

    Uważam, że nie jet to cyt: "pyskówka" lecz w moim wykonaniu konstruktywna wymiana zdań na postawione argumenty. Jak widać Anonimowemu Prowokatorowi chodzi o wzbudzanie złych skojarzeń
    30.10.2016
  • Hmmmm

    Magiku, czy zdajesz sobie sprawę, że wdawaniem się w pyskówki działasz na szkodę WSZŁKO? Tego typu wypowiedzi nie świadczą dobrze o Tobie jako pracowniku tej placówki. A szkoda
    28.10.2016
  • "Magik" dodaje

    Opinia Pokemona i wojtas'a, który nawet poprawnie nie potrafi przepisać nazwy swojego kolegi jest zdumiewająca. Może warto spojrzeć na siebie i napisać jak bardzo się Państwo napracowali i ile trzeba było włożyć pracy, by usystematyzować Państwa wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne. Przy niewielkim nakładzie finansowym z Państwa strony, który i tak nie był regulowany w terminie. Gdyby wnoszenie opłat czesnego było dokonywane terminowo, kto wie ile zobowiązań Uczelni byłoby mniej. Nikt na te tematy nie pisze, a szkoda.
    05.10.2016
  • wojtas

    Siemano wariaty, potwierdzam opinie kolegi #mioniora. Trafnie opisana.Ta placówka to jakieś nieporozumienie. Moja przygoda z tą uczelnią już właśnie się skończyła.
    04.10.2016
  • wojtas

    Siemano wariaty, potwierdzam opinie kolegi #mioniora. Trafnie opisana.Ta placówka to jakieś nieporozumienie. Moja przygoda z tą uczelnią już właśnie się skończyła.
    04.10.2016
  • "Magik" odpowiada

    Zdumiewająca zemsta niedoszłego absolwenta. Zapewne jest to próba skoku z EGO na IQ. W celu poprawienia złego samopoczucia, wydaje takie opinie. Widocznie tylko taka możliwość mu została, by poprawić swoje samopoczucie. Na marginesie, istniejąc od 2004 roku na rynku, wydając setki dyplomów, musimy reagować na takie wpisy nie mające żadnego odzwierciedlenia ze stanem faktycznym.
    17.09.2016
  • minior

    Witam, myślę że wybór tej uczelni nie jest dobrym rozwiązaniem. Uczelnia tonie w długach. Do każdego studenta Urząd Skarbowy z Łodzi wysyła zawiadomienie o przejęciu wierzytelności i opłata czesnego odbywa się na konto komornicze. Uczelnia nie ma pieniędzy na zapewnienie podstawowych środków dydaktycznych. Pracownie, które zostały wymienione w poniższych postach nie istnieją lub są w opłakanym stanie. W zimie, pomieszczenia są marnie ogrzewane. W dziekanacie pracuje "Magik", który wciska ludziom kit snując wizje wspaniałej placówki dydaktycznej, która jest w czołówce najlepszych uczelni w Polsce. Podsumowując: Brak kadry naukowej, brak środków dydaktycznych, fatalne warunki pomieszczeń i pseudo internatu, który jest droższy od hotelu, ciągłe kontrole Ministerstwa i Urzędu Skarbowego, masakra. Nie wiadomo czy uczelnia uczy ma się na rynku. Studiowałem semestr, nie polecam, pzd. minor
    05.09.2016
  • Dojrzały kasztan

    Jak wygląda to w latach 2015/2016? Interesuje mnie kierunek Technologia farmaceutyczna lub technologia suplementów diety? Dostał ktoś pracę po ukończeniu tej uczelni?
    12.07.2016
  • lolia

    Wykładowcy z politechniki, poziom wysoki i co najważniejsze tok nauczania w praktyce a nie tylko teoria.Polecam sama ukończylam i mgr kontynuuje na PŁ z lepszą wiedzą praktyczną!!!!!
    07.10.2015
  • Konrad

    Chyba coś się zmienia. Nie jest tak źle, stronę zmienili, coś ciekawego się pojawiło na drzwiach wejściowych. Moi znajomi mówią, że dużo się pozmieniało od zeszłego roku. Sekretariat inaczej wygląda. Jest też tam jakiś nowy gościu, co gania ludzi i pilnuje porządku.
    21.07.2015
  • konrad91

    Jak wygląda to teraz? Planuję tam iść października robiąc tytuł inżyniera. Opłaca się? Jak z poziomem nauki etc.
    15.06.2015
  • Ale...

    Nie polecam!! Dziadostwo szkoda kasy, zero sprzetu brak laboratoriow, nic kompletnie nic!!
    29.04.2015
  • marcin

    pracownia informatyczna - jest laboratoria chemiczne są i to całkiem dobrze wyposażone do tego pracownia protetyczna technologii postaci leków pracownia fryzjerska a tak to szkola jak szkoła sale ławki tablice ekrany rzutniki.
    14.06.2014
  • Kamil

    Wie ktoś jak wygląda wyposażenie uczelni? Z zewnątrz nie wygląda to zbyt dobrze :/
    07.02.2014
  • Marcin

    Witam jestem studentem I roku chemii - technik dentystycznych w tej szkole, póki co jestem bardzo zadowolony, nie zgadzam się z opinią że poziom jest zerowy, (przykładowo materiał z zakresu matematyki obejmuje znacznie więcej tematów niż na uniwersytecie łódzkim na którym też miałem okazję studiować) Wiedza jest przekazywana skrupulatnie i dokładnie- jedynym minusem jest niestety mała ilość godzin na studiach niestacjonarnych przez co jesteśmy czasem zmuszeni do douczenia się tematów samodzielnie w domu. Przy czym bardzo szczegółowe materiały i wymagania są nam przekazywane. Na pochwałę zasługuje również podejście profesorów- są wymagający ale jednocześnie bardzo profesjonalni, dodatkowym plusem zapewne będzie fakt że grupy składają się z bardzo niewielkiej ilości osób, i indywidualne podejście do nauczania jest tutaj bardzo odczuwalne. Niech was nie zwiedzie fakt iż szkoła jest prywatna, to wcale nie oznacza że się obijamy i spoczywamy na laurach. Przedmiot "Fizyka w chemii" jest tutaj szczególnym wyzwaniem-wcale nie ma lekko. Szkoła jest też dobrze wyposażona robimy sporo ćwiczeń laboratoryjnych. Po za tym nie wiem o co chodzi hejterom poniżej wykładowcy to nie są przypadkowe osoby z ulicy tylko ludzie którzy wcześniej tak samo pracowali na uniwerystecie/politechnice. W dodatku nie żadne młodziki świeżo po studiach tylko porządni belfrowie z wieloletnim doświadczeniem. Szczerze polecam szkołę tym bardziej że warunki umowy o naukę są jasne i zrozumiałe - nikt nikomu nie zamyka kierunku nawet gdy zostanie 1 osoba na roku. A cena też nie jest specjalnie wygórowana 350 zł miesięcznie da się przeżyć a w dodatku mam świadomość że są to dobrze wydane pieniądze. Aha tak na marginesie polecam wszystkim chętnym samodzielnie zarabiać na studia - daje to znacznie większą motywację do nauki niż w przypadku gdy ktoś te studia funduje.
    08.12.2013
  • woluntarysta

    Jestem zszokowany mozliwosciami kształcenia. W mojej grupie dyplomanckiej jest praca nt silników wodorowych, techn ik ozonowania, chemoinformatyki, odsiarczania olejów itp. Rewelka. Byle tak dalej, to szkola niexle wyplynie.
    23.11.2013
  • 78i

    jest ok
    24.02.2013
  • Lilusia

    Tylko jeden kierunek i do tego chemia? Nie, dziękuję :) Ja niestety w chemii nie gustuję, nigdy nie byłam z niej dobra :P dlatego Wyższa Szkoła Zawodowa Łódzkiej Korporacji Oświatowej odpada na wejściu. A tak w ogóle, jak to jest możliwe, że jest tylko jeden kierunek kształcenia?
    21.11.2012
  • ewa

    czy tutaj jest jeden kierunek? tylko chemia? bo tak wynika, mam racje?
    28.09.2012
  • olo

    Zapomniałem dodać, że póki co mają jeden kierunek: chemia z 8 fajnymi specjalizacjami... można zrobić "dwie w cenie jednej":)
    27.09.2012
  • olo

    Dowiedziałem się, że stronę mają w przebudowie stąd brak jeszcze niektórych informacji. Zawdzwoniłem i otrzymałem szczegółowie info o szkole.
    27.09.2012
  • pau

    ja też w ogóle nie mogłąm znaleźć info dotyczących kierunków, a szkoda bo naprawdę chciałam tutaj iść. ale szkoła chyba funkcjonuje i normalnie stronę prowadzą bo w aktualnościach są bieżące informacje
    18.07.2012
  • dzbanco

    ta uczelnia funkcjonuje w ogole? Nawet nie mogę wejść w wykaz kierunków.. Ciekawe czy podczas rekrutacji ktos mógł. Wybiera się tutaj ktoś w tym roku?
    12.07.2012
  • gabrysia

    Bardzo zainteresował mnie kierunek technologia leków z techniką farmaceutyczną, tzn to jest bardziej specjalność. Choć strona internetowa nie zachęca, kierunek bardzo. jaki jest poziom? jakie przedmioty?
    08.05.2012
  • napiszcie cos o tej uczelni

    czy ktoś tutaj studiuje w tej szkole? czy ta uczelnia funkcjonuje? bo jak sie patrzy na strone internetowa, to moge odniesc wrazenie, ze ktos o niej dawno zapomnial, w jakim stopniu musze byc dobra z chemii, zeby tu studiowac?
    17.03.2012
  • jakie oni mają kierunki studiów????

    chyba nie ogarniam .... ja widze na ich stronie tylko jeden kierunek , czyli CHEMIA. Bo te wszystkie różne technologie to są specjalności, tak?
    17.03.2012
  • ewela

    Czy studiuję, studiował lub zamierza studiować tutaj Technologia preparatów farmaceutycznych z techniką farmaceutyczną i zechciłaby wyrazic swoją opinię na temat tej uczelni? byłabym wdzięczna.
    15.03.2012
  • Igi

    Faktycznie nie zachęca
    01.02.2012
  • Tes

    Ojej, ale nieczytelna strona... Zdecydowanie do poprawki.
    16.01.2012
  • sandra

    osobiście myślałam o tym kierunku ale ostatecznie zdecydowałam się na fryzjerstwo, oczywiście w tej szkole, nie żałuję tego wyboru, plan zajęć mi nawet odpowiada, fryzjerstwo to przyszłościowy zawód, chciałabym otworzyć swój zakład w malej miejscowości, w której mieszkam i mam nadzieję, że mi sie to uda
    08.12.2011
  • sabina

    Chciałabym w przyszłości otworzyć zakład kosmetyczny, poszukuje kierunku studiów umożliwiającego mi kształcenie się w tej branży, czy Technologia kosmetyczna z kosmetyką da mi takie możliwości? Co sądzicie o tym kierunku??
    29.05.2011