Opinie o Uczelni Politechnika Świętokrzyska w Kielcach (PŚ Kielce)

25-314 Kielce , al. 1000-lecia Państwa Polskiego 7
+48 (41) 342 44 44,

Komentarze (73)

  • Nie polecam

    Niestety, politechnika spada w rankingach, ale nie bez powodów. Sama atmosfera jest dość napięta, zwłaszcza dla osób, które chcą się czegoś nauczyć i inaczej wyobrażali sobie ten proces na uczelni wyższej. Wielu z wykładowców, zwłaszcza ci z dr przed nazwiskiem mają swoje humory. Niby dorośli ludzie, ale często zachowują się niedojrzale, zmieniają zdanie, oceny stawiają subiektywnie uwzględniając sympatię do poszczególnych studentów. Smutne przedszkole bez zabawek...
    14.06.2017
  • xdxd

    hej mam pytanie na jakie kierunki w kielcach na ujk się łatwo dostać ze słabo zdaną maturą ?
    07.06.2017
  • balba

    Patrząc na ostatni komentarz nasuwa się tylko jedna myśl : Jak zw wszystkimi problemami się latało to do dziekana to gdzieś to się nie dziwię , że traktują Was jak dzieci.. to są studia a nie przedszkole! Trzeba się podporządkować temu co się dzieje, a nie latać chociażby z ciągłą zmianą planu.. Nie jesteście jedynym kierunkiem, ale jak widać jedynym, który tak narzeka, trzeba było jechać za tą granicę, a nie teraz narzekać na studia. Politechnika Świętokrzyska to dobra uczelnia, posiada dobre zaplecze naukowe, dobrej jakości maszyny i inne pomoce naukowe. A takie pierdoły jak to, że czasem rzucą przedmiot nie od parady to tak mój Drogi jest na KAŻDEJ uczelni! muszą zapełnić godziny planowe! tak już jest i tak zostanie!! Zamiast stękać to lepiej się wziąć za naukę! To są studia, nikt za rękę prowadzić nie będzie, więc weźcie się w garść. Dodam, że jestem absolwentką Politechniki i wiadomo, że czasem wykładowcy to totalna porażka, to i tak mimo to zdarzają się tacy, dla których z przyjemnością uczy się różnych przedmiotów. Na każdej uczelni są wady i zalety i trzeba je przyjąć z godnością a nie stękać.. To, że skończy się dany kierunek nie oznacza od razu czy dostaniesz prace, bo Twój kierunek jest oblegany.. Nie będziesz kombinował - nie znajdziesz pracy. Proste! Więc pytania, czy ten kierunek jest ok i czy się znajdzie po nim prace są zbędne.. Wystarczy chcieć!!
    13.03.2017
  • Wydział Mechatroniki i Budowy Maszyn - najgorzej

    Witam wszystkich przyszłych studentów i pragnę z całego serca odradzić zagłębienie się w tym gównie po uszy... Mam (nie)przyjemność studiowania na tym wydziale, dość nowego kierunku: wzornictwo przemysłowe. Kiedy idzie się na studia z myślą, że chce się czegoś nauczyć, to BŁAGAM Was nie wybierajcie tej uczelni, a zwłaszcza tego wydziału! W tym roku akad. miała miejsce zmiana władz, na gorsze... Nowy dziekan to istny dyktator, ma opinię, że jest przeciwko studentom, w tym semestrze widać to na każdym kroku. Od samego początku semestru, w roku urzędowania tegoż dziekana, męczyliśmy się z ustawieniem planu, wcześniej było nieco lepiej. Ogólnie planem zajmuje się jeden człowiek, który na kierunku, gdzie prowadzi zajęcia, umie ułożyć plan, a resztę ma gdzieś, a że nasz kierunek jest ostatni pod względem alfabetu, to wiadomo co można było znaleźć, okienek bezsensownych w ch**. Ponadto weszły jakieś nowe zarządzenia, że plan można aktualizować raz w tygodniu, także, przełożenie zajęć już ostateczne zajęło nam ponad miesiąc, co wcześniej zajmowało max 2 tygodnie, zważając na to, że są tygodnie parzyste i nieparzyste. Po tym miłym początku dowalili nam przedmiot totalnie z d***, związany z matematyką, która wcześniej była prowadzona na tak niskim poziome, że w liceum uczy się człowiek 100x więcej. Przedmiot ten prowadził człowiek, który równie dobrze mógłby mówić po chińsku, nikt nic nie rozumiał! Mówiliśmy i prowadzącemu, że nic nie rozumiemy, następnie opiekunowi kierunku (człowiek niesłowny, obiecywał nam gruszki na wierzbie itd.), oczywiście bez odzewu. Bliżej sesji ogarnęliśmy się i poszliśmy do prodziekan ds. studenckich, przejrzała sylabusa i się zdziwiła, co my tam mamy, mieliśmy się wstawić następnego dnia. Poszliśmy i usłyszeliśmy "będzie dobrze, uczta się". W efekcie na własną rękę ten przedmiot trzeba wkuć. Jeżeli chodzi o samą władzę, mieści się ona w jednych rękach, w rękach dziekana. Człowiek ten to niziutki, siwy okularnik, który nie ma czasu dla studentów, który na każdym Twoim podaniu napisze "NIE WYRAŻAM ZGODY", ale powód - bo tak. Nie potrafi rozmawiać z ludźmi, nawet panie sprzątające narzekają. Ma ksywę "Nie", wiadomo skąd, a przede wszystkim opinie wśród studentów i wykładowców, że jest przeciwko studentom. Traktuje nas jak obornik. Przez tą jakże miłą i sprzyjającą do nauki atmosferę, wśród wykładowców można zauważyć tendencję, do nieprzychodzenia na zajęcia, nieszanowania studentów oraz totalny brak komunikacji! Szanujcie się i nie wybierajcie tego wydziału, a najlepiej pśk, zróbcie coś co Was zadowoli, po kilku latach studiowania, człowiek ambitny staje się wrakiem. Te studia to zło, a ta historia to tylko wierzchołek góry lodowej. Od przytoczenia wszystkiego co zaszło podczas tych kilku lat, może nieźle rozboleć głowa. Apeluję, wybierzcie rozsądnie jeśli chcecie studiować, a najlepiej polecam wyjechać zagranicę na rok, do pracy, czy au pair, odkryjcie siebie zanim podejmiecie decyzję co do studiów. Pozdrawiam :)
    17.02.2017
  • pol.kom

    Słyszałem, że "dobra zmiana" ma przynieść również reformę uczelni oraz ograniczenie ich ilości więc może studia znów będą czymś prestiżowym jak dawniej, nie tylko formalnością i przedłużeniem młodości
    29.11.2016
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
    16.08.2016
  • Anka

    Hejka, wiem, że może nie na temat bo wszyscy rozmawiacie tu o studiach, pięcioletnich kierunkach. Ale wszyscy wiemy, że potem część Absolwentów potrzebuje jeszcze uprawnień itp. Pracodawcy wymagają rok, dwa doświadczenia. Duża cześć wyjedzie za granice, do większych miast. Dodatkowo i tak trzeba zrobić mnóstwo kursów, żeby móc się pochwalić w CV. A może warto zapisać się do Policealnej Szkoły ? Nauka dwa lata, podchodzisz do egzaminu zawodowego, masz zawód, szybciej skończysz, szybciej zaczniesz pracować. Nie mają takich złych kierunków, bo technik BHP, t. informatyk, kosmetyka (zauważyłam, że teraz dosyć popularna nawet UJK otworzyło no ale trwa 5 lat). Nauka jest weekendowa wiec na tyg można pracować. W Kielcach namnożyło się tych szkół jest w czym wybrać, czesne zero złotych, niektórzy dorzucają kursy za darmo jak sie chodzi.
    11.08.2016
  • Ilona

    Planuje iść na ekonomię II stopnia na Politechnikę czy może się ktoś wypowiedzieć jak jest na tym kierunku, czy warto.
    01.08.2016
  • efekt motyla

    zachowaj was panie iść na engerix tam to dopiero jest niewiadomoco. jak nie ruska, ktora nie zna polskiego i posluguje sie ruskimi normami to niedowrtosciowana mgr Koruba, ktorą ciężko znieść na zajęciach wiedzy malo marzeń o swojej wielkości przerost
    20.07.2016
  • Arni

    witam serdecznie. czy jest tu ktoś kto skończył automatykę i robotykę n politechnice świętokrzyskiej i może się wypowiedzieć na ten temat? chodzi mi o studia zaoczne, czy dam sobie rade ? nie jestem jakimś orłem w nauce ale zawsze jakoś sobie radziłem. czekam na wasze opinie.
    08.07.2016
  • Misio12

    tomcio- Domyślam się Chyba o kogo Ci chodzi u nas uj*bał prawie wszystkich , jemu to po prostu daje satysfakcję , jakiś uraz z dzieciństwa czy coś... Co gorsze nic nie idzie ku lepszemu :( OGólnie nie polecam tej uczelni
    23.06.2016
  • Cinek

    Niestety chyba na każdej uczelni trafi się taka "wisienka", która potrafi nieźle popsuć opinię całemu wydziałowi, wydaje mi się, że wykładowcy powinni być bardziej kontrolowani bo czasami zajęcia to totalna samowolka..
    20.06.2016
  • tomcio

    Na Wydziale Elektrotechniki Automatyki i Informatyki było wielu mądrych nauczycieli akademickich, którzy umieli przekazać wiedzę, ale niestety trafił się taki Wiśniewski, który uwalał bardzo wiele osób, słusznie i niesłusznie (nie przekazał żadnej konkretnej wiedzy tylko ją egzekwował), nie miał absolutnie żadnego pedagogicznego podejścia do ludzi, był bardzo nieprzyjemny i terroryzował psychicznie studentów niestacjonarnych na ćwiczeniach z algorytmów i struktur danych i laboratoriach z języka C, szczególnie tych spokojnych i grzecznych. Powtarzanie przedmiotów było również z nim w czasie gdy ja studiowałem i efekt był identyczny. Ewidentnie upokarzanie studentów go bawiło. Bardzo negatywnie go oceniam z uwagi na jego apodyktyczny charakter.
    27.05.2016
  • maturzystka_02

    Czy są tutaj jacyś studenci INŻYNIERII DANYCH? Czy moglibyście mi przybliżyć, jak wygląda studiowanie tego kierunku, jakie są perspektywy pracy i poziom nauczania na Pśk?
    16.04.2016
  • Catwang

    У меня огромная просьба! Подскажите информацию о специальности "Информатика" (специализация "информационные системы") . Достаточно ли дают знания в Politechnika Świętokrzyska w Kielcach икоториется диплом данного института в Польше и в Европе. Заранее благодарю!!! Если нет, то порекомендуйте ВУЗ!
    05.04.2016
  • student Pśk

    Studiowałem Informatykę i NIE POLECAM PŚK. Jeśli chodzi o programowanie - dramat. Nie uczą nowych technologii, tylko archaiczne badziewie. Plan zajęć na studiach zaocznych to jeden wielki żart, włączając zajęcia takie jak przedmioty humanistyczne i wychowanie fizyczne... OBOWIĄZKOWE. Odsiecz na matmie ogromny, szczególnie jak trafi się na zestaw warunkowy = A.Sikorę + A.Lenarcik. To smutne, że wiele za nią zapłaciłem, a niewiele wyniosłem. Zapomnij o doświadczeniu po 2-3 latach studiów, które umożliwią Ci start kariery zawodowej. Żałuję, że wybrałem tę szkołę.
    23.02.2016
  • marcysia

    Jestem po inżynierii środowiska. Jedną wykładowczynią, którą wspominam bardzo pozytywnie jest dr inż. Agata Zwierzchowska. Wymagająca, ale w łatwy i przystępny sposób tłumaczyła zagadnienia z instalacji sanitarnych, gazowych oraz technik bezwykopowych. Mówiąc kolokwialnie tłumaczyła każdemu "jak krowie na rowie", dzięki czemu wszyscy wiedzieli o co chodzi. Kobieta o stalowych nerwach, na zajęciach projektowych po kilka razy odpowiadała na te same pytania, które były zadawane niekiedy nawet z częstotliwością do dwóch minut (czasem sama się irytowałam tym, że ktoś słucha nieuważnie i zadaje pytanie, o które ktoś inny przed chwilą pytał). Gdyby wszyscy wykładowcy tacy byli, świat byłby piękny! Z przyjemnością chodziło się na wykłady do dr inż. Zwierzchowskiej. Zanim zaczęłam z nią zajęcia, dr inż. Zwierzchowska wydawała mi się niesympatyczna (wygląd i pozory mylą jak widać), z powodu swojego "surowego" wyglądu ;). Musiałam to wszystko napisać, może pani Agata to kiedyś przeczyta i dowie się, co myślą o niej studenci (bo nie jest to odosobniona opinia). Jedynymi osobami, które mogą coś zarzucić wyżej wymienionej wykładowczyni to są obiboki, którym nic się nie chce robić. Drugą osobą, którą pragnę tutaj wyróżnić to pani mgr Mariola Majchrzak z dziekanatu. Kobieta o złotym sercu i dużej cierpliwości do studentów. Nie jest to "typowa pani dziekanatu", która traktuje studentów jak zło konieczne. Jest wyrozumiała i pomocna, takiej pani w dziekanacie ze świecą szukać ;) Jeśli chodzi o uczelnię, wykładowców, kierunek studiów, to wg mnie porażka na całej linii. Najgorszemu wrogowi nie poleciłabym tej uczelni. Szkoda mi tylko czterech lat zmarnowanych na tej uczelni, jednak mając te 19 lat zazwyczaj nie jesteśmy wystarczająco dojrzali do tego, aby wybrać odpowiedni dla nas kierunek studiów. W skrócie: jest to ciężki kierunek, jeśli chcesz znaleźć po tym pracę, musisz naprawdę się uczyć i być w tym dobry, inaczej szkoda Twojego czasu. Ja niestety z żalem wspominam te studia, które w zasadzie nic mi nie dały, zostałam zmuszona rozpocząć inny kierunek w zupełnie innej dziedzinie, która dla odmiany mnie interesuje :-P Pozdrawiam i współczuje licealistom, którzy nie wiedzą, co ich spotka w przyszłości na i po studiach :-P
    22.02.2016
  • nie polecam

    Najgorszy jest WEAII. To prawda, uczelnia wszystkich przyjmuje a potem robi gigantyczny odsiew. Dostac sie latwo, przetrwac-mega trudno. Na wszystkich kierunkach robia spustoszenia, doktorzy potrafia udupiac za byle gowno przez co musisz placic uczelni za warunki, zeby moc kontynuowac nauke
    15.02.2016
  • nie polecam

    Najgorszy jest WEAII. To prawda, uczelnia wszystkich przyjmuje a potem robi gigantyczny odsiew. Dostac sie latwo, przetrwac-mega trudno. Na wszystkich kierunkach robia spustoszenia, doktorzy potrafia udupiac za byle gowno przez co musisz placic uczelni za warunki, zeby moc kontynuowac nauke
    15.02.2016
  • taka sytuacja

    Ta uczelnia to kabaret, na kierunkach gdzie jest sporo studentów to wiadomo że trzeba będzie ujebać troszkę znaczy tam gdzie ich mniej też trzeba ujebać, zero szacunku. Jeżeli będziecie mieli tyle szczęścia co ja i traficie na np Pana Paducha to będziecie robić w jakiś programach których się nie używa od 20 lat, a linux i latex (taki program którego niby używają wszyscy zamiast ms Worda) będzie się wam śnił po nocach. Tak czy tak może i jest kilka Ciekawych kierunków na tej uczelni ale ogólnie szczerze nie polecam ( szczególnie tz. Wydziału elektrycznego)
    31.01.2016
  • nabór na studia

    czy na Politechnice Świętokrzyskiej jest realizowany zimowy nabór na studia? Gdzie szukać informacji na te temat na ich stronie? weszłam na rekrutację, ale tak są tylko jakieś mega długie uchwały. Jak to wygląda z zimową rekrutacją na państwowych uczelniach?
    03.01.2016
  • rufa

    kto studiuje na automatyce i robotyce na wyższych latach? jaka jest wasza opinia na temat tego kierunku? gdzie jest praca po skończeniu studiów?
    14.12.2015
  • budownictwo na PŚ

    planuję studia na kierunku BUdownictwo na Świętokzyskiej, ma pytanie do studentów teho kierunku: ile jest osób na I roku na tym kierunku? jak dużo jest studentów w jednej grupie? ile osób odpada po pierwszym roku? czy jesteście zadowoleni ze studiów na tym kierunku? może jakieś wskazówki albo dobre rady? z góry dzięki, Krzysztof
    11.12.2015
  • Krzysztof

    Nie polecam politechniki świętokrzyskiej, przyjmują każdego a później wymagania :-) oczywiście są nauczyciele którzy są pozytywnie nastawieni i starają się coś wytłumaczyć, lecz większość gada coś na wykładach na które później połowa i tak nie chodzi bo nic nie rozumie. Jeszcze inni zaś mówią że oni nas tego uczyć nie będą bo mamy się uczyć sami. W końcu im się ukryci powodu niżu demokratycznego i bardzo dobrze. Ogólnie nie polecam pśk
    10.12.2015
  • logistyka

    Czego się spodziawać na Logistyce? Jaki poziom trudnosci studiów? ile osób (może procent) odpada w trakcie?
    03.12.2015
  • pyatnie o kierunki

    planuję studia na Politechnice Śląskiej od 2016 roku, podobaja mi się dwa kierunki: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji oraz Inżynieria danych. Który lepiej wybrać pod kątem przyszłych specjalności i pracy??? Przeczytałem opisy na stronie internetowej PŚ, ale nadal mam dylemat, który będzie ciekawszy i praktyczniejszy. POdrzucicie jakieś info w temacie?
    27.11.2015
  • do ani

    Osobiście nie studiuję na ujk, ale mam mnóstwo znajomych z lo, gimnazjum i nie są zadowoleni. Uczelnia to chaos. Z perspektywami bywa róźnie - dużo zależy od Twoich umiejętności w ,,radzeniu sobie'' na rynku pracy czyt. doświadczenie. Po naszych uczelniach to tylko Kielce ewentualnie województwo świętokrzyskie. Nie masz co porywać się z dyplomen ujk na rynek krakowski.Jeśli Kielce to politechnika. A jak nie to Kraków, Katowice, Łódź, Wawa - co kto woli. Będziesz bardziej wiarygodna z dyplomem z któregoś z ww miast. Pozdrawiam
    27.10.2015
  • dośka

    EKONOMIA. Czy jak na maturze zdawałam polski, matematykę, angielski i angielski rozszerzony to mogę się ubiegać o miejsce na ekonomii?
    21.10.2015
  • ania

    Czy moze lepiej wybrac Uniwersytet Jana Kochaniowskiego ?
    08.07.2015
  • ania

    Jestem tegoroczną maturzystką Zastanawiam się na studiowaniu ekonomii na Politechnice swietokrzyskiej. Myslicie ze to dobry pomysł ? jest ktos po tym ? jak z praca ?
    08.07.2015
  • arch

    Młodym, ambitnym ludziom stojącym przed wyborem dalszej drogi nauki polecam studia na Politechnice Świętokrzyskiej, szczególnie wydział Budownictwa i Architektury, a jeszcze bardziej Architekturę. Prowadzący są przyjaźni dla studentów, służą pomocą, atmosfera także wśród studentów jest przyjazna. Szczerze polecał architekturę w Kielcach na Politechnice Świętokrzyskiej :)
    23.06.2015
  • omomom

    czy trudno sie dostać? mam na mysli budownictwo lub informatykę?
    25.05.2015
  • architektka

    Bardzo gorąco polecam Architekturę. Świetni ludzie, mnóstwo praktyki, naprawdę rewelacyjna atmosfera. Cały czas coś się dzieję, plenery międzynarodowe, konkursy, znakomicie i prężnie działające koło naukowe Arkada. Każdemu kto zastanawia się gdzie jechać na studia, polecam Kielce i polibudę ;-)
    25.03.2015
  • absolwent PŚk

    Młodzi koledzy i koleżanki. Jestem absolwentem tej uczelni i nie tylko tej, łatwiej mi przedstawić obiektywną opinię. Uważam, że przez ostatni okres Politechnika Świętokrzyska zmieniła swoje oblicze w sposób niewyobrażalny. Byłem świadkiem tych zmian i z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że na dzień dzisiejszy zaplecze laboratoryjne i dydaktyczne przewyższa nie jedną znaną wielką uczelnie, gdzie jest dużo marketingu a mało treści. Jak wszędzie spotkamy tu świetnych specjalistów wykładowców i takich, którzy muszą poprawić swoje umiejętności w nauczaniu. Skończyłem kierunek Elektrotechnika i doskonale poradziłem sobie na rynku pracy. Z tego co mi wiadomo wszyscy moi koledzy pracują i miewają się świetnie. To jest chyba prawdziwym miernikiem poziomu przygotowania do życia zawodowego. Uczciwie przekazuję, że to bardzo dobra uczelnia, świetnie wyposażona i tworząca możliwości dla tych, którzy naprawdę chcą wykorzystać szansę, jaką daje okres błogiego studiowania. Proszę pamiętać, że leserzy zawsze mają najwięcej do powiedzenia, oczywiście w każdym temacie tylko nie w tym co trzeba. Polecam, jeszcze raz wybrałbym Politechnikę Świętokrzyską jako moja Uczelnię.
    25.03.2015
  • co na targach?

    czy jest sens pojechać na targi edukacyjne na stoisko Politechniki Sląskiej (mają na stronce info, gdzie beda się wystawiać), czy lepiej zadzwonić i poprosić, aby przysłali jakieś materiały? to jest w ogołe realne, że przyślą na adres domowy? czy ma mi wystarczyć to, co na www jest dostępne? geodezja i kartografia mnie interesuje, więc jak podrzucicie coś o tym, z góry dzieki, adam
    02.03.2015
  • Paweł1423

    Jeszcze dodam, bo widzę, że ktoś pyta się czy PŚK jest najlepszą uczelnią w Kielcach. Oczywiście! szamanka 14521 poniżej nie poleca PŚK, bo "szanowni wykładowcy na każdym kroku uświadamiają nas że i tak nie będziemy mieli pracy w przyszłości po takim kierunku", wiec pewnie wybrała Zarządzanie i inżynierię produkcji. Tak jak napisałem poniżej jest to kierunek nieprzyszłościowy i nie ma w tym nic złego, że wykładowcy mówią szczerą prawdę, a że studenci na to idą, mimo, że są jeszcze miejsca na innych bardziej technicznych specjalnościach. Poza tym są takie specjalności po których trudniej o zatrudnienie, nawet jeśli studiuje się na dobrej uczelni, wystarczy spojrzeć na wszystkie kierunki humanistyczne. Na PŚK obecnie nie polecam też Geodezja i Kartografia, Geodezja i Kartografia, Inżynieria Środowiska, Transport, Ekonomia, Logistyka. Nie dlatego, że źle uczą, tylko to nie ma obecnie popytu na absolwentów tych kierunków.
    18.08.2014
  • Paweł1423

    Jestem absolwentem tej uczelni. Mogę polecić informatykę. Nie było za trudno, ale też nie za łatwo. Leserzy czy też idioci prawidłowo odpadli, czy też sami zrezygnowali zniechęceni. Wielu ludzi, którzy nie mieli pojęcia o programowaniu zostało dobrymi specjalistami. Oczywiście nie 100%, ale ci nieutalentowani też sobie jakoś radzą. Prowadzący wiedzą co mówią, choć niektórym brakuje doświadczenia z pracy w przemyśle (nie wiem czy w innych miastach jest z tym lepiej). Nie uczą najnowszych technologii, ale też tragedii nie ma. Renoma uczelni w Świętokrzyskim wysoka. Poza regionem raczej średnia, tzn traktowany jest jako absolwent jakiejś politechniki, więc może coś umie. Co do zarządzania i inżynierii produkcji, to wielu studentów tego kierunku jest z przypadku. Nie wiedzieli co wybrać, lub nigdzie indziej się nie dostali i studiują dla papieru. Nie jest to też kierunek przygotowujący do konkretnego zawodu, dlatego odradzam go. Elektrotechnika na PŚK też jest godna polecenia i trzyma poziom, choć pewnie można by oczekiwać więcej nowoczesnych laboratoriów.
    18.08.2014
  • marian2912

    Tak masz, na 1000% się dostaniesz. Dostać się jest bardzo prosto, ponieważ jest niewiele osób na takie kierunki w Kielcach, wiec przyjmują bez problemu teraz wystarczy się utrzymać :)
    26.06.2014
  • zbych

    bardzo porządka uczelnia techniczna, nie mam zarzutów ani do poziomu zajęć ani do spraw pozauczelnianych (administracja naprawdę ok), jak bym miał drugi raz wybierać, też podzedłym tutaj
    26.06.2014
  • traqu21

    W tym roku matury były dość trudne czy osiągając 75 % z matmy z podstawy 80 % z podstawowego anglika i 50 % rozszerzonej chemii mam jakiekolwiek szansę na dostanie się na Energetykę ? Jak to było w tamtym roku ?
    09.06.2014
  • zaboj

    jak na transporcie jest? jaka matre mieliscie, zeby sie dostać?
    20.05.2014
  • budownictwo na Pol Święto

    interesuje mnie wszystko, co wiąże się z kierunkiem Budownictwo na dziennych na Politechnice Świętokrzyskiej, jakie grupy liczne, jaki poziom, z jaka pubktacja na maturze sie dostaliście?
    09.10.2013
  • Szafi

    @Ekonomia, fizyka jest punktowana wyżej niż geografia.
    30.07.2013
  • Ekonomia

    Planuje studia na PŚk na kierunku ekonomia. Ide teraz do 3 klasy liceum i muszę wybrać przedmioty wiodące( fakultety). Mam polski, angielski, matematykę i zastanawiam się co mi się bardziej przyda fizyka czy geografia ? Zastanawiam sie nad specjalizacją finanse i rachunkowość. Moze mi ktoś pomóc ?
    20.07.2013
  • student PŚk

    uczelnia wg mnie niezła, prowadzący nieźle tłumacza i są wymagający (dla mnie to plus ), argument: nie polecam PŚk bo dużo nauki jest dość zabawny ^^ łatwo się dostać ze względu na to że uczelnia jest w małym mieście, można powiedzieć na prowincji więc i zainteresowanie tą uczelnią jest mniejsze, a więc i niższe progi, jeżeli chodzi o utrzymanie się na studiach no to z tym już sprawa wygląda troszeczkę inaczej bo w trakcie 1 roku jest odsiew :) Ci którzy sobie nie radzą odpadają (u mnie prawie 1/3 przyjętych). Tak jak wspomniałem, miasto małe, zaciszne ale ma swój urok, a i na brak imprez studenckich nie można narzekać ;)
    28.06.2013
  • szamanka 14521

    nie polecam PŚK :( dużo nauki, projektów, laborek, wiedza przekazywana przez wykładowców nijak się ma do tego co studiujemy. Organizacja tu wogóle nie istnieje. Na WIŚGiE to jedyne co można pochwalić to matematyka, jest dobrze tłumaczona i Pan mgr ma dobre podejście do studentów. Jeżeli mogłabym jeszcze raz wybrać to na pewno nie wybrałabym tej uczelni. Jeżeli ktoś jest ambitny niech idzie naAGH, PK, czy PW lub UW, SGH- po tych uczelniach sa jako takie szanse na zatrudnienie. A i jeszcze dodam, że szanowni wykładowcy na każdym kroku uświadamiają nas że i tak nie będziemy mieli pracy w przyszłości po takim kierunku, i wyśmiewają się z nas.
    31.05.2013
  • pytający

    Hej mam pytanie w tym roku zdaję maturę i chciałbym studiować informatykę. Mieszkam w Miejscowości między Częstochową a Kielcami. Mam pytanie która uczelnia według was jest lepsza Politechnika Częstochowska czy Świętokrzyska ? Proszę o odpowiedź bo jestem bardzo ciekawy. Nie stać mnie na studia w Warszawie czy Krakowie dlatego tylko Częstochowa lub Kielce wchodzą w rachubę. Pozdrawiam
    18.04.2013
  • Kosmo

    Czy Politechnika Świętokrzyska jest najlepsza uczelnią w Kielcach? Bo sytuacja rodzinna zmusza mnie do pozostania w Kielcach, nie mogę wyjechać a chcę kształcić się na najlepszej możliwie uczelni, tym bardziej, że kierunki studiów na politechnice mi odpowiadają. Co sądzicie?
    02.02.2013
  • budownictwo w Kielcach

    mysle o studiach na kierunku budownictwo, rozwazam Kielce no i oczywiscie politechnike, wlasciwie nie mam wiekszych obaw, z matmy jestem dobry, fizyka tez mi nie straszna ani przedmuity scisle, bardziej sie zastanawiam na samym wyborem tej politechniki, czy w Kielcach studiuje sie ok? jakie macie doswiadczenia, jelsi idzie o zycie w miescie (bede wynajmowac chate z kumplami - zakladam ze wszyscy sie dostaniemy), odleglosci do Lodzi i Lublina mam podobne, ale Lodz mnie w ogole nie przekonuje, a tych Kielc za bardzo nie znam zwyczajnie, co sadzicie?
    28.01.2013
  • karl

    Chciałabym dostać się na energetykę, ale jakie przedmioty najlepiej zdawać aby dostać się na ten kierunek, jakie są progi? I czy kadra jest wykwalifikowana?
    22.07.2012
  • alicja

    studiuję tutaj ekonomię i naprwadę jestem zadowolona. jak wybieralam studia to zastanawiałam się, czy lepiej nie iść na jakiś uniwerek ekonomiczny, ale teraz naprawdę jestem zadowolona, dąłam sobie radę z matematycznymi przedmitoami i teraz jest już tylko z górki, a wydaje mi się, że papierek po polibudzie jest bardziej ceniony
    06.07.2012
  • patrycja

    tak sobie patrze na kielce w google grafika i wychodzi, że jest to bardzo ładne miasto. wlasnie zastanawiam sie nad politechniką świętokrzyską w kielcach, bo obawiam się, że na warszawską będzie zbyt dużo chętnych podczas rekrutacji. ale nie wiem jak tu jest z kadrą - czy jest dobrze wykwalifikowana? a ogólnie to życie studenckie w mieście kwitnie czy raczej nie za bardzo? :D
    31.05.2012
  • dabt

    Nazwa po ang brzmi kiepsko. Generalnie to logistyka jest dobrym kierunkiem, raczej będzie potrzebna w przyszłości, także jeśli chcesz zostać tutaj, to serdecznie polecam
    29.05.2012
  • welur

    nie ma sensu
    24.05.2012
  • isc tu na transport?

    ocena 4,9 to chyba kiepsko, co??? zwlaszca jak na polibude panstwowa, bo porownuje sobie z innymi, jest sens isc tu na transport? jar
    08.05.2012
  • budownictwo

    to nie jest tak, ze tylko przed Euro 2012 sie buduje i tylko teraz potrzeba inżynierów. Ludzie kierunki techniczne, inżynierskie, ścisłe zawsze beda potrzebne. Warunek jest tylko jeden i to obowiazuje w kazdej branzy bez wyjatku. MUSISZ byc DOBRY. Studia nalezy wykorzytsac nie ma imprezy i chlanie, tylko po to, zenby zdobyc wiedze, umiejetnosci, kontakty, a jelsi sie da (wiem, ze na dziennych trudno) rowniez doswiadczenie. Pamietajcie tez o jednym, dobry inzynier zna perfekt przynajmniej jezyk angielski. to nie tylko otwiera Ci sciezki na swiat, ale wyzcajnie pozwala Ci pracowac w miedzynarodowych koncernach.
    11.03.2012
  • kierunek BUDOWNICTWO

    sadzicie, ze warto isc na budownictwo? czy za pare lat nadal bedzie w branzy takie zapotrezbowanie jak obecnie? chetnie poradze sie kogos, kto zastanawia sei, jak ja, nad wyborem kierunku studiow i celuje na Polibude, ja najchetniej poszedlbym wlasnei na budownictwo, ale ... no wlasnie, jelsi nie to, to CO?
    28.02.2012
  • Keniu

    oj bale lektorskie to jest to.... Nie ma to jak dobra zabawa w fajnym towarzystwie, ktoś się może wybiera?:P
    16.01.2012
  • Jowi

    może kiedyś ktoś był na balu lektorskim? Jakie wrażenia, słyszałam, że jakoś w styczniu będzie. Jaka cena ktoś wie?
    11.01.2012
  • info

    Informatyka jest przystępna. Jak się naprawdę interesujesz to przełkniesz teorię, ktora jest niezbędna. Praktyka świetna!
    11.12.2011
  • do Melo

    Przesiew jest zawsze, na wszystkich kierunkach ale jak umiesz co nieco to spoko, nie martw się. Zdasz. Nie zdają lenie i nieuki
    11.12.2011
  • Melo

    Po maturze chciałbym startować na architekturę. Czy bardzo trudno przejść pierwszy rok? Słyszałem że jest wielka konkurencja i przesiew
    04.06.2011
  • Al

    Czy informatyka jest ciekawie prowadzona? Same akademickie teorie czy fascynująca praktyka?
    04.06.2011
  • master

    A jak z akademikami? Czy dojazd pomiędzy salami wykładowymi jest dobry?
    04.06.2011
  • Mateusz

    Pierwszy rok to był szok. Wysokie wymagania ale później z roku na rok coraz lepiej. Wysokie wymagania, które tutaj są owocują w przyszłości. Trzeba przysiąść ale zbiera się potem plony.
    02.06.2011
  • Ania

    Studiuję informatykę. Świetne zaplecze, dobra kadra.
    02.06.2011
  • Zuza

    Bolo, możesz pracować we wszelkich firmach budowlanych, sanepidach, miejscach uzdatniania wody i powietrza, słowem wszędzie niemalże.
    02.06.2011
  • Frodo

    Cześć, studiuję Inżynierię Środowiska. Nauki dużo ale do ogarnięcia. Wykładowcy ok. Biblioteka świetnie wyposażona. Można studiować.
    29.05.2011
  • Bolo

    Hej, chciałbym po maturze studiować Inżynierię Bezpieczeństwa. jaki zawód po tym mnie czeka?
    29.05.2011
  • Inżynier

    Uczelnia w mojej opinii idzie z duchem czasu. Tworzy nowoczesne, interdyscyplinarne kierunki jak m.in. Zarządzanie i inżynieria produkcji. Dzięki tym studiom zdobywam szeroką wiedzę oraz doświadczenie. W dzisiejszych czasach żeby być atrakcyjnym na rynku pracy nie wystarczy jedna, ścisła specjalizacja. Jeśli chcesz się wszechstronnie rozwijać postaw na tą uczelnie.
    25.05.2011
  • studencik

    Polibuda = doskonała jakość!
    25.05.2011
  • Aleks

    Jestem absolwentem Informatyki dla nauczycieli, podyplomowych studiów. Mogę śmiało polecić ten kierunek. Pozwolił mi na zdobycie niezbędnej wiedzy w tym temacie oraz zdobycie kwalifikacji potrzebnym do pracy w zawodzie nauczyciela. Świetna kadra oraz zaplecze.
    23.05.2011
  • Mirek

    Uczelnia z tradycjami, dobrą opinią. Ciekawe specjalizacje, świetna kadra.
    21.05.2011