Opinie o Uczelni Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie (PUM Szczecin)

Komentarze (69)

  • dokumenty

    Czy wie ktoś, czy na PUM należy dostarczać jeszcze kopię dowodu osobistego, bo na innych uczelniach jest napisane a w ich rekrutacji nic o dowodzie nie znalazłam :)
    23.05.2017
  • Położnictwo

    Jeśli chodzi o położnictwo na PUMie to nie polecam. Większość naszej kadry Katedry Pielęgniarstwa Położniczo-Ginekologicznego to jakiś żart... Panie nie umieją uczyć, mają swoje charakterki i bardzo ciężko się pracuje na praktykach. W Szczecinie bardzo mało przyjmuje się porodów co jest ogromnym problemem, za porodami trzeba wyjeżdżać w wakacyjne praktyki bądź brać dodatkowe dyżury w czasie semestrów (a przy zajęciach od rana do wieczora ciężko znaleźć na cokolwiek czas, a co dopiero na dodatkowe dyżury 12h na porodówce). Nasza kadra nami studentkami położnictwa się w ogóle nie interesuje, wszystko utrudnia. Jedyny plus tego kierunku to chyba taki, że łatwo się dostać, są osoby, które biologie napisały na 10% :) więc jeśli komuś matura nie poszła, a chciałby dostać się na kierunek medyczny z Wydziału Nauk o Zdrowiu to spokojnie się dostanie. Generalnie trzeba mieć mocne nerwy, nie dać sobie wejść na głowę i mieć własną motywacje i dążyć do celu zostania położną pomimo wielu utrudnień ze strony uczelni.
    22.05.2017
  • biologia

    rozszerzenie :) wybrałam biologię i angielski w razie gdyby biologia nie wyszła za dobrze i zastanawiam się, czy jest jakaś szansa, czy mnie odrzucą
    21.05.2017
  • biologia

    a co pisałeś/pisałaś: podstawę czy rozszerzenie?
    21.05.2017
  • siema

    ktoś wie czy są szanse dostania się na PUM z dość słabym niestety wynikiem z biologii (nie na lekarskie)????
    17.05.2017
  • Medycyna

    Ukraina? ja wolałabym każdą uczelnię w Polsce niż Ukrainę, PUM jest przykładem bardzo dobrej szkoły kształcącej w tym kierunku, polecam
    09.05.2017
  • medycyna na Ukrainie

    Jeśli pytasz czy warto- odpowiadam warto. Jednak ważniejsze chyba jest to, jak wyglądają studia medyczne w tym kraju. Pierwszym etapem jest 6 lat studiów podstawowych medycznych, potem są 4 lata internatury czyli naszej polskiej specjalizacji.
    20.03.2017
  • medycyna - czy warto na Ukrainie???

    Zbieram informacje na temat studiów na kierunku lekarskim na Ukrainie na wypadek, gdybym nie dostała się na polskiej uczelni. Koszty, zakwaterowanie, warunki studiów, poziom? Będę wdzięczna za wszelkie sprawdzone informacje.
    13.03.2017
  • lek

    Jeśli nie zdasz masz prawo podejść kolejny raz, z tego co kojarzę, to trzeba uzyskać 56% żeby wynik był pozytywny, egzamin trawa ok 4 godzin, zagadnienia powinny być Ci znane, jeśli sie na niego zapiszesz
    21.02.2017
  • dot. kierunku lekarskiego

    czytam właśnie informator dla kandydatów na studia, ze strony PUM-u, opisy są krótkie niestety, ale zainteresowała mnie nazstępująca rzecz - dotyczy kierunku lekarskiego: gdzie i przed kim zdaje się Lekarski Egzamin Państwowy (LEP)? Jak ten egzamin wygląda? Co, jeśli ktoś nie zda?
    16.11.2016
  • Administracja i zarządzanie w ochronie zdrowia - ???

    Mam pytanie o kierunek, który podany jest w informatorze PUM na stronie czyi Administracja i zarządzanie w ochronie zdrowia. Czy jakaś inna uczelnia robi coś takiego, czy jest on tylko tutaj? Co możecie powiedzieć o tym kierunku? Z opisu nie wynika, jakie są możliwości pracy? na jakim stanowisku? jedynie piszą o styku medycyny i ekonomii / administracji.
    07.11.2016
  • Studentka kosmetologi

    Hej! Czy ktoś się nie dostał na PUM na Kosmetologie? Na Szczecinie jest uczelnia która też ma od tego roku Kosmetologie. Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej rusza z tym kierunkiem w trybie dziennym i weekendowym. Ja się zapisałam zapowiada się kompetentnie, to nie jest szkoła która już od ładnych lat jest na naszym rynku wiec myślę że będzie dobrze. Przyjmują jeszcze dokumenty.
    22.09.2016
  • kandydat2016

    HEJ , czy ktoś sie teraz wybiera na studia mgr fizjoterapia dzienne na PUM ,
    12.07.2016
  • Nidelle

    Ja skonczylam fizjoterapie na PUMie i zapewniam Was, nie ma ani jednej zadowolonej osoby na moim roku... Jesli chcecie studiowac fizjoterapie, wybierzcie cokolwiek - ale nie PUM... Nasze prawa, jako prawa studenta, byly nagminnie lamane, panie z dzialu planowania powinny zostac zwolnione, dziekanat zawsze mial nas w d... a wykladowcy w wiekszosci niekompetentni lub tacy, ktorzy nie potrafili przekazac swej wiedzy. Moze z 2 czy 3 przedmioty mialam prowadzone tak, ze bylam z nich zadowolona. Strata czasu!!!
    06.07.2016
  • haha

    tego nikt nie wie :D nawet oni sami :D
    20.06.2016
  • MagdaZ

    Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak liczone są punkty wg wzoru na stronie pum? Byłabym wdzięczna :)
    05.06.2016
  • tolka

    polecam każdemu dietetykę! super kierunek, ciekawe zajęcia, dużo praktycznej wiedzy i do tego duże możliwości w przyszłości!
    17.05.2016
  • merlinka

    Studiowałam na PUM pielęgniarstwo ,studia magisterskie. Kierunek ciężki, ale jeśli kogoś pasjonuje medycyna to na koniec będzie usatysfakcjonowany. Zajęcia były prowadzone ciekawie, ze zwróceniem uwagi realizacji teorii w praktyce, popierane przypadkami z realnej pracy zawodowej. Wykładowcy doświadczeni i często pełni pasji ,ale też wymagający. Na uczelni zawsze wiele się dzieje, organizowane są różne imprezy dla studetnów, koncerty, projekty,koła naukowe - każdy znajdzie coś dla siebie. Atmosfera naprawdę pozytywna. Możliwości rozwoju po pielęgniarstwie naprawdę duże , a pracodawcy doceniają ,że ktoś ukończył PUM. Szczerze polecam!
    22.03.2016
  • annie100

    Studiowałam na tam właśnie fizjoterapie i jestem zadowolona ze swojego wyboru, rozważałam kilka innych uczelni, ale ostatecznie zdecydowałam się PUM i nie żałuję. Kierunek dość ciężki, ale przy odrobinie chęci wszystko jest do przejścia i to, że studiowałeś w trybie zaocznym nie powinno być żadną barierą dla Ciebie.
    18.02.2016
  • michaal91

    hej , mam pytanie studiował ktoś na tej uczelni fizjoterapie mgr? bardzo proszę o jakas informację, nadmienię że studiowałem lic w trybie zaoczym a mgr chciałbym iśc na dzienne. Poradzcie ;P podam meila do siebie gdyby ktoś chciał podzielić się swoja oponią: michal_milczarski@o2.pl
    01.12.2015
  • PATRYCJAAA

    Wydaje mi się, że PUM to dobry wybór, maja bardzo dobrą kadrę i kładą nacisk na zajęcia praktyczne, które w kosmetologii są niemalże niezbędne. Moja siostra skończyła właśnie ten kierunek i była bardzo zadowolona ;)
    03.08.2015
  • kosmetologia - opinie

    pomóżcie Kochani, co sądzicie o studiowaniu kosmetologii na Pomorskim Uniwerku Medycznym? Czy to dobry pomysł? mam mieszane odczucia, bo sam kierunek trudno uznać za medyczny, i nie bardzo chcialabym trafic na uczelnię, na której polegnę na dziwnych, niepotrzebnych blokach typowo medycznych. Więc dylemat: czy PUM (ze swiadomoscia napinki i stresu), czy raczej odpuścić i wybrać jakąć prywatną uczelnię, ale też bym chciała żeby mieli dobry poziom nstawiony na kształcenie praktyczne, a nie tylko wałkowanie teorii? Mam mętlik w glowie i będę wdzięczna za każdą wskazówkę, najchętniej od studentem kosmetologii na PUM-ie.
    06.11.2014
  • gorwo

    nie mogę się połapać na stronie PUM, szukam zebranych kierunków i nie widze, juz wchodzę na wydziały i też nie ma, podrzuci ktoś link z wykazem, plis?
    19.09.2014
  • paula

    a co radzicie mi wybrać: położnictwo czy pielęgniarstwo?? nie mogę się zdecydować, biologię zdałam bardzo dobrze, zawsze lubiłam się uczyć ale nie mam jeszcze planu na swoją przyszłość :(
    03.09.2014
  • Iza

    Ja już wszystko wiem- nie otworzyli w zeszłym roku tego kierunku.
    03.04.2014
  • kierunki

    Iza, wejdż sobie na Prezentację tej uczelni, albo przejż na www i zobacz, jak nie bedzie na stronie, to juz lepiej zadzwon, powiedzą ci co, i jak? może PUM czeka na jakieś decyzje z ministerstwa i nie oglaszaja kierunku
    30.03.2014
  • Iza

    Ponawiam pytanie- czy uruchomili dietetykę zaoczną II stopnia w zeszłym roku? Polecacie?
    14.03.2014
  • Iza

    Ponawiam pytanie- czy uruchomili dietetykę zaoczną II stopnia w zeszłym roku? Polecacie?
    14.03.2014
  • miccy

    Moja koleżanka studiowała zdrowie publiczne zaocznie i bardzo chwaliła ten kierunek. Dużą zaletą są ciekawe zajęcia i przyjemny materiał do nauki ;)
    27.02.2014
  • Zdrowie publiczneee

    studiuje ktoś zdrowie publiczne niestacjonarnie??
    08.01.2014
  • pytanie

    o co chodzi z tymi kierunkami położnictwo i pielęgniarstwo? dlaczego one nazywają się pomostowe??
    02.12.2013
  • kierunki na PUM

    wejdz na dział KANDYDACI (na srodku), tam dalej masz; Rekrutacja, zasady, reminy, opłat i są podane kierunki: Załącznik Nr 1 - kierunek lekarski Załącznik Nr 2 - kierunek lekarsko-dentystyczny Załącznik Nr 3 - kierunek higiena dentystyczna Załącznik Nr 4 - kierunek analityka medyczna Załącznik Nr 5 - kierunek biotechnologia Załącznik Nr 6 - kierunek fizjoterapia Załącznik Nr 7 - kierunek ratownictwo medyczne Załącznik Nr 8 - kierunek dietetyka Załącznik Nr 9 - kierunek kosmetologia Załącznik Nr 10 - kierunek pielęgniarstwo Załącznik Nr 11 - kierunek położnictwo Załącznik Nr 12 - pielęgniarstwo pomostowe Załącznik Nr 13 - położnictwo pomostowe
    28.10.2013
  • gdzie na stronie są kierunki?

    jestem na stronie PUM, odpalam zakladke z wydzialami i mam tam rozne informacje, glownie o Zakladach, Katedrach, Klinikach, ale nie widze nigdzie KIERUNKÓW, po prosty zwyklej listy, jakie kierunki sa oferowane, gdzie tego szukac? podacie linka, w REkrutacji tez tego nie ma, pliz
    20.10.2013
  • xoxo

    Hej, dostałam się na pielęgniarstwo na PUM. Może mi ktoś cokolwiek powiedzieć na temat tego kierunku ? czy jest dużo chemii ?
    20.09.2013
  • kasiaaa

    hej,,, mam pytanie czy ktoś się przenosił z innej uczelni na PUM na fizjoterapię, podajcie info...
    22.07.2013
  • edzia

    Uwaga!Od tego roku w Szczecinie są zmiany i jeśli ktoś dostanie się na płatny lekarski lub stomatologie,to nie bedzie mogl przeniesc sie na kolejnych latach na bezpłatne,nawet jeśli poprawi maturę,Będzie musiał płacic przez cale studia!
    26.05.2013
  • Fizjoterpka

    Czy o dostaniu się na kierunek fizjoterapia na 1 rok studiów na PUM decyduje egzamin wstępny z fizyki i astronomii?
    20.05.2013
  • wojtas

    czy mógłby ktos napisać jak wyglada rekrutacja na rat.medyczne?
    18.05.2013
  • ada

    Słuchajcie, nie mogę dojść do ładu ze stroną w necie. Był by ktoś tak miły i wytłumaczył jak liczone są punkty na dietetykę?
    20.04.2013
  • grześ

    wydaje mi się, że tak. ale czy warto studiować w dzisiejszych czasach ten kierunek?
    29.03.2013
  • nigela666

    Witam, mam pytanie do studiujących kosmetologię. Czy z maturą rozszerzoną na ok 50 % mam szansę sie tam dostać???
    14.03.2013
  • bożka

    Ze swojego doświadczenia za wiele nie mogę powiedzieć bo nie miałam kontaktu z tą uczelnią, sama studiuję na innej ale koleżanka studiuje na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie i jej się bardzo podoba, uczy się sporo, ale daje radę więc wszystko jest możliwe jeśli się tylko chce!
    12.03.2013
  • tomasz

    ja sie wybieram na biotechnologie i mam nadzieje, ze sie dostane, za rok Wam napisze, jak jest? a jak sie nie dostane, to sprobuje ponownie i za dwa lata powiem Wam, jak jest, a jak .... zartowalem - musze sie dostac !
    10.02.2013
  • Antonina

    Co do tego, że Szczecin jest fajnym miastem to nie mam wątpliwości ;)) a o Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie niewiele mogę powiedzieć... Słyszałam trochę opinii, że jest fajnie, że miła atmosfera ale tak naprawdę nie wiem nic... Dlatego drogie mi są wasze komentarze , proszę o więcej :P
    03.02.2013
  • grosik

    No mnie Pomorski uniwersytet medyczny skusił w sumie tym, że jest w szczecinie, a zawsze chciałam iść na studia medyczne i marzyło mi się właśnie to miasto. Bardzo lubię szczecin, a szczególnie wały chrobrego, bo mają w sobie jakiś magiczny pierwiastek :) studia są bardzo fajne, PUM to świetna uczelnia!
    01.09.2012
  • do max

    mogę Cię zapewnić, że ten kierunek jest naprawdę bardzo dobrze prowadzony na PUMie. Ja w tym roku kończę naukę, a już w połowie studiów znalazlem sobie pracę jako pomoc dentystyczna, także jest i popyt na rynku. Życzę Ci miłych chwil spędzonych w uniwersyteckiej ławce! ;)
    23.08.2012
  • max

    Zamiast brnąć w studia humanistyczne, stwierdziłam że wolę wybrać coś bardziej przyszłościowego i wybrałam studia na kierunku higiena dentystyczna. Uważam że poziom nauczania w Pomorskim uniwersytecie medycznym jest dość dobry, a wymagania stawiane przed studentami z pewnością poszerzaja umiejętności.
    29.07.2012
  • pum

    dostalam sie na analityke medyczna na pomorski uniwersytet medycznyw szczecinie, ale to raczeh byl taki zapasowy kierunek. duzo ludzi ktorzy nie dostaja sie na medycyne wybieraja sie wlasnie na anaityke medyczna zeby poxniej za rok poprawiac mature. myslicie ze to dobry ruch, czy lepiej podjac studia dopiero za rok, na wlasciwim kierunku?
    19.07.2012
  • dietetyka

    kr nie wiem gdzie lepiej bo we wrocku nie studiowałam, ale w szczecinie mi się naprawdę podoba, poziom jest zadowalający, a dla mnie to oznacza tyle, że nie jest zbyt niski, bo jestem badzo ambitną osobą. więc jeśli Ci się to podoba to zapraszam.
    17.07.2012
  • kr

    Gdzie lepiej studiowac dietetyke w Szczcinie, czy we Wrocławiu?
    07.07.2012
  • poznan

    jak dla mnie w Poznaniu jest lepszy, ma dobre zaplecze techniczne i kadrowe. Jeśli dostaniesz się i tu i tu to wybieraj Poznań, naprwdę.
    06.07.2012
  • ups

    jak nie dostanę się na medyczny w poznaniu, to pójdę tutaj. chyba że uważacie że uniwersytet w poznaniu jest na niższym poziomie niż ten w szczecinie? już się zakręciłam tymi całymi ocenami, opiniami o uczelniach i nie wiem na które miejsce się zdecydować
    13.06.2012
  • hgf

    witam1 widzę na stronie uczelni że znajduje sie tu wydział lekarski z oddziałem nauczania w języku angielskim. czy na studiach w języku angielskim wszystkie przedmioty są prowadzone w tym języku czy tylko część? i jak wygląda znajomość języka profesjonalnego u wykładowców? no i czy student z odbiegającą od perfekcyjnej znajomością języka da radę utrzymać się na studiach?
    03.06.2012
  • autfit

    Kolega studiuje ratownictwo i mówi, że jest super. Ja natomiast studiowałam położnictwo i nie narzekam również, dobrze mnie wyszkolono, przynajmniej tak słyszę od lekarzy, a mieszkam i pracuję teraz w zupełnie innej części Polski, niż ta uczelnia się znajduje
    29.05.2012
  • @ums

    No ja polecam dietetykę, bo sama tn kierunek wybrałam, ale mam znajomych na fizjoterapii, którzy też bardzo przychylnie wypowiadają się o swoich studiach. Wydaje mi się że każdy musi sam zdecydować co chce studiować i nie pytać innych o wybór między dwoma kierunkami. Ja też miałam w tamtym roku dylemat, ale sama podjęłam decyzję co do studiów, teraz tylko sobie mogę dziękować a w innym wypadku – sama byłabym sobie winna ;D A co do progów... totalnie nie pamiętam xD
    22.05.2012
  • ola

    No ja polecam dietetykę, bo sama tn kierunek wybrałam, ale mam znajomych na fizjoterapii, którzy też bardzo przychylnie wypowiadają się o swoich studiach. Wydaje mi się że każdy musi sam zdecydować co chce studiować i nie pytać innych o wybór między dwoma kierunkami. Ja też miałam w tamtym roku dylemat, ale sama podjęłam decyzję co do studiów, teraz tylko sobie mogę dziękować a w innym wypadku – sama byłabym sobie winna ;D A co do progów... totalnie nie pamiętam xD
    22.05.2012
  • ola

    No ja polecam dietetykę, bo sama tn kierunek wybrałam, ale mam znajomych na fizjoterapii, którzy też bardzo przychylnie wypowiadają się o swoich studiach. Wydaje mi się że każdy musi sam zdecydować co chce studiować i nie pytać innych o wybór między dwoma kierunkami. Ja też miałam w tamtym roku dylemat, ale sama podjęłam decyzję co do studiów, teraz tylko sobie mogę dziękować a w innym wypadku – sama byłabym sobie winna ;D A co do progów... totalnie nie pamiętam xD
    22.05.2012
  • ums

    z jednej strony chciałabym wybrać się na dietetykę, a z drugiej na fizjoterapię. nie wiecie może na który kierunek jest mimo wszystko mniejsze parcie, gdzie można łatwiej się dostać? pewnie stoi to na podobnym poziomie, ale zna ktoś może chociaż progi z poprzedniego roku? i w ogóle - widzę że dużo tutaj pozytywnych opinii o uczelni, to dobrze, bo ums to dla mnie jedyna opcja :D
    17.05.2012
  • elwis

    uczelnia bardzo przychylna studentom!!! jest czas i na zabawe i na naukę - naprawdę zachęcam wszystkich jestem na stomie poziom nauki naprawde wysoki o ile nie najwyższy w Polsce, dużo praktyki jak i teorii .POLECAM!!!!
    28.03.2012
  • oksys

    Uniwerek medyczny spoko, az sie sam sobie dziwnie, ze tam daje rade.Nie ma to jak dobre impry tak 3mac
    08.12.2011
  • karol21

    Wybierałem pomiędzy Szczecinem a Łodzią. Wybór jednak padł na Szczecin. Obecnie jestem na trzecim roku i powiem, że nie żałuje. Co do poziomu to moim skromnym zdaniem, na każdej medycznej uczelni są one raczej zblizone. Jest po prostu wysoki i powinien byc. Zajęcia prowadzone są w wyremontowanych salach i dobrze wyposazonych. Biologia medyczna jest w moim odczuciu świetna. Wykładowcy rozni, a wiekszosc normalnych. Troszkę gorzej idzie mi z chemią, gdzie czasem uczyłem się slajdów na pamięć ale też daje radę.
    02.06.2011
  • Beniu

    Ja nie chodze na żadne koła zainteresowan bo dla mnie to strata czasu. Wole ten czas spedzic z kumplami przy piwku. Egzaminy zdaje więc nie mogę narzekać. Czasem jakas imprezka się trafi i żyje się na lajcie
    02.06.2011
  • Słoik

    Nie spodziewałem się, że bedzie tak spoko. Ja dodatkowo poszerzam horyzonty na kole chirurgicznym i jest super. Wiele ciekawych zajęć , ćwiczenia na wysokim poziomie i jesli ktoś się interesuje medycyną i traktuje to powaznie, to polecam
    01.06.2011
  • Hanka1991

    A wydział stomatologiczny?Może ktoś studiuje tam?Chciałabym się tam wybrać:D Takie moje małe marzenie. Moja matka ma swój gabinet i chciałabym jej pomóc to po pierwsze a potem zarabiać tak samo .
    29.05.2011
  • Dagmarka

    Eksponatów jest wiele. Mozna by tutaj wyliczać cały dzionek.Zalezy też na czym jesteś.. Ja na lekarskim i miałam organy wewnętrzne jak i np nogi :) Zabawa jest niezła, lecz niektórzy są wystraszeni na ćwiczeniach w końcu nie jest toprzyjemny widok. Lecz jesli tam idziesz to powinienes/ powinnas sie z tym liczyc
    28.05.2011
  • Karola

    Słyszałam , że na ćwiczeniach czasem jest ciekawie. Duzo jest praktyki. Gdzies czytałam na forum , że czasem te ćwiczenia dość trudne są czy to jest prawda Dużo jest eksponatów na ćwiczeniach ?
    25.05.2011
  • Robert

    Tak fartuch to podstawa! Jesli nie masz idelanie białego i czystego fartucha na lek i stoma to czasem mogą krzywo na Ciebie patrzeć( sam nieraz byłem tego świadkiem) itp. Białe buty do szpitala także się przydadzą- takie laczki jakby . Nie masz co się denerwować . Pamietam moje obawy i nerwy ale wszystko się dobrze potoczyło :)
    24.05.2011
  • Magdalena

    Co do pierwszego roku to powiem tak : Na pierwszym roku jak już się pewnie domyślasz będzie potrzebny biały fartuch. na anatomie( lek , stoma) - zawsze idealny a na chemie możesz mieć troszkę gorszy. Z książek , które na bank się Tobie przydadzą to - książka do anatomii autor prof. Krechowiecki i Czerwińśki, niektórzy asystenci wymagają też materiałów z Bochenka.
    22.05.2011
  • Madzik

    Witam , interesuje mnie pierwszy rok na medycynie na tym Uniwersytecie. Jak już pewnie się domyślacie zamierzam tam iść. Bardzo się z tego ciesze i postanowiłam zdobyć jak najwięcej informacji na ten temat. Interesuje mnie wszystko od przedmiotów nuczania po wasze opinie :) Nie ukrywam , że już nie mogę się dczekać pierwszych zajęć. Jestem ciekawa jak będzie:)
    21.05.2011