Opinie o Uczelni Uniwersytet Gdański (UG, Uniwersytet Gdańsk)

80-309 Gdańsk , ul. Bażyńskiego 8
+48 (58) 523 25 31, 523 25 32,

Komentarze (286)

  • Rekrutacja dodatkowa

    Jak nie dostaliscie sie tutaj ani na zadna uczelnie publiczna w Gd to zostaje Wam AM w Gdyni, niepubliczne uczelnie albo Koszalin, Szczecin itp
    16.08.2017
  • Akademik

    Czy ciężko jest dostać pokój 1-osobowy? Zwłaszcza, że nie jestem studentem UG, tylko osobą, która studiuje zaocznie na innej uczelni.
    16.08.2017
  • Patryk

    Chciałbym poznać opinie na temat Politologii ( II stopień, stacjonarny) na UG.
    09.08.2017
  • .

    Czy będzie przeprowadzona dodatkowa rekrutacja na wydziale nauk społecznych w tym roku?Brakował mi tylko 1 punkt i teraz nie wiem co robić..
    06.08.2017
  • skynes

    ktoś coś może mi powiedzieć na temat oceanografii? :D
    05.08.2017
  • Asia

    Zabrakło mi 7 pkt na msg. Warto czekać na drugą rekrutacje? Czy w ogóle będzie?
    02.08.2017
  • ja

    Kiedy będzie II nabór na msg??
    02.08.2017
  • eM

    Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat AMERYKANISTYKI dziennej na UG? czy to faktycznie ma mało wspólnego z nauką języka a więcej z kulturoznawstwem? Waham się czy jednak nie pójść na zaoczną filologię ang...
    02.08.2017
  • hmm

    Dlaczego ug nie wymaga od osób przyjętych oryginału swiadectwa ani żadnej ostatecznej deklaracji, potwierdzenia zamiaru studiowania, a umowę z uczelnią niby nalezy dostarczyc do dziekanatu do 30 dni od pierwszych zajęć, czy w ten sposób nie blokują sie miejsca, figurując jednocześnie na kilku listach przyjętych na kilku różnych uczelniach? Na IRK brak zmian w rankingu od momentu ogłoszenia...
    01.08.2017
  • @maturzysta

    Nie na wszystkich kierunkach odbywa się dodatkowa rekrutacja. Nie ma czegoś takiego jak lista rezerwowych - pierwszy etap pokazuje, na którym miejscu wśród potencjalnych kandydatów się znajdujesz, pozycje często się tam zmieniają że względu na dużą liczbę rezygnujących. Potem etap drugi - przyjęcie. Jeśli nie zostałeś przyjęty, musisz czekać aż ewentualnie pojawi się informacja o dodatkowej rekrutacji (że względu na wolne miejsca, z których ktoś zrezygnował) i ponownie wziąć udział w rekrutacji, to nie jest zautomatyzowane i sam musisz tego pilnować.
    31.07.2017
  • maturzysta

    Kiedy będą dodatkowe rekrutacje na ug? Dlaczego nie ma list rezerwowych?
    27.07.2017
  • Rumi

    Jak myślicie czy w tym roku na ug będzie druga tura rekrutacji na prawo ?
    24.07.2017
  • wiki

    Jakie ma kryterium przyjmowania UG , na studia zaoczne ? Filologia angielska .
    24.07.2017
  • BT

    No właśnie o pracę również się martwiłam. Młode kierunki i te dość postępowe niezbyt dają szanse na pracę w zawodzie na polskim rynku... Obecnie waham się między psychologią na poznańskim UAM' ie , a neurobiopsychologią na UG. Warto zaryzykować?
    21.07.2017
  • Do BT

    Powiem tak. Neurobiopsychologia jest o wiele ciekawsza niż zwykła psychologia, ale z pracą jest tak samo.
    20.07.2017
  • BT

    Ktoś może mi opowiedzieć parę słów o neurobiopsychologii? Czy poziom jest wysoki? Opłaca się na nią pójść czy zwykła psychologia jest lepsza?
    20.07.2017
  • jpgf

    Złożyłam na MSG, jestem daleko na liście bo jestem 729, rok temu ostatnia osoba w rekrutacji podstawowej miała 65,80 pkt a ja mam 63,4 pkt, czy istnieje w ogóle jeszcze szansa ze uda mi się dostać chociaż w kolejnych naborach? Zrezygnowałam z kierunku gdzie rok temu zdawałam biochemiczne przedmioty wiec na MSG musiałam podać podstawy Z góry dzięki za pomoc :( Strasznie mi zależy na tym kierunku :/
    18.07.2017
  • Info

    Do wszystkich składających na MSG - warto, świetny kierunek, po którym zawsze jest praca, nie jest on jednak łatwy i trzeba wziąć się co roboty, bo po 1 sesji odpada połowa roku. Matma nie jest trudna, z maturą podstawowa napisaną 60% luźno można dać radę przy odrobinie nauki, przy 80% nie będzie żadnego problemu, to tylko elementy rozszerzenia potrzebne do ekonomicznej matmy.
    16.07.2017
  • Do monka

    Możesz liczyć na szczęście, jednak zwykle jest to minimum 112,5
    16.07.2017
  • Do XYZ

    Jest, dużo osób rezygnuje już na początku, niemniej będziesz musiał bardzo ostro wziąć się do nauki, bo przeważnie w trakcie roku odpada ostatnia setka.
    16.07.2017
  • Xyz

    Hej, jestem na liście kandydatów na MSG na 390 miejscu na 360 możliwych miejsc czy jest szansa abym się dostał ?
    14.07.2017
  • Klaudia

    Hejka, ktoś kryminologia? Albo ma jakieś praktyczne informacje o tych studiach? Warto?
    13.07.2017
  • Dana

    Ja ide do SSW (Sopocka Szkoa Wyższa), znajoma tam jest i bardzo sobie chwali.
    13.07.2017
  • Kasia

    Nie dostałam się na finanse i rachunkowosc na ug😦ktoś jest w podobnej sytuacji? Gdzie idziecie?
    13.07.2017
  • Ja

    Dziki dziku, jeśli już to jesteś humanistą, dzięki tobie już wiem żeby zrezygnować z tego kierunku, bo złożyłam awaryjnie i jestem przy początku listy. Myśle ze jest szansa żeby Nawwt z tak dalekich miejsc się dostac bo ludzie składają na to w razie wypadku, przynajmniej ja znam takie przypadki.
    12.07.2017
  • Kamila

    Proszę o pomoc!! Złożyłam na MSG ogółem kandydatów jest 828 ja jestem 742 a miejsc na kierunku jest 360 bo zmniejszyli o 100 mam o niecałe dwa punkty mniej od osoby która została przyjęta rok temu w rekrutacji podstawowej, wiem ze będą dodatkowe nabory ale czy jest szansa się jeszcze dostać?? Proszę o pomoc!!! :(
    12.07.2017
  • monka

    hej zastanawiam sie czy z 109 punktow dostane sie na sinologie, przeczytalam ze ostatnia osoba przyjeta rok temu miala 117. to chyba bedzie cieżko nie
    07.07.2017
  • dziki dzik

    Siemka, jeśli jestem humanistom, dam rade na MSG na UG? Jak tam z matmą wygląda, czy trzeba być dobrym z matmy?
    02.07.2017
  • Aggo

    Szkoda, że nie wpada tu nikt z kryminologii, bo ciężko się dowiedzieć czegoś o tym kierunku w praktyce..
    29.06.2017
  • Weronika

    Hej! Jak oceniacie lingwistykę stosowaną na UG? :D
    26.06.2017
  • Natalia

    Hej, zastanawiam się nad matematyką na UG, czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat kierunku? ciężko się dostać?
    20.06.2017
  • Palina

    Heej! Wie ktoś coś na temat Finansów i Rachunkowości na UG? Proszę o odpowiedź! Ciężko się dostać? Bo z maturą u mnie szału nie będzie. ;/
    16.06.2017
  • Jarek

    Siema ! Jest szansa dostac sie na msg z wynikami z podsywowych matur matmaoolo 68 ,polski i angelski? Może z takimi wynikami radzicie mi jakiej inne kierunki sensowne ? Troche przeraza mnie to zmniejszenie miejsc o 100-140 miejsc na kierunkach. Prosze o odpowiedzi,jest to dla mnie bardzo wazne .
    15.06.2017
  • Natalia

    Cześć! Interesuje mnie psychologia sądowa i myślałam nad UG, ale nie wiem do końca jak to wygląda. Zauważyłam, że są tam moduły np. sądowo-penitencjarna. Mógłby mi ktoś przybliżyć trochę, czy kończąc ten kierunek mam szanse na prace jako psycholog w wymiarze sprawiedliwości i czy podczas studiów będę miała również przedmioty związane z tym?
    15.06.2017
  • Daria

    Okej, dziękuje bardzo :) licze na to ze mi sie uda :P
    13.06.2017
  • @Daria

    Nie jest trudno, nie jest też łatwo - jeśli piszesz ze 2 rozszerzenia i, oprócz dobrze napisanych matur podstawowych, napiszesz oba na ok. 70% to dostaniesz się bez trudu.
    12.06.2017
  • Daria

    Ludzie plis odpowiadajcie xd
    12.06.2017
  • Daria

    Hej, byłby mi ktoś w stanie powiedzieć czy na prawo na UG jest się bardzo trudno dostać?
    10.06.2017
  • @Mina

    Od tego roku juz chyba nie jest tak latwo zmniejszono liczbe miejsc o 160 A ja z moimi wynikami 68%matma p polski i angol na okolo 50 bede mial bardzo ciezko. A wsb Gdansk polecacie interesuje mnie logistyka
    02.06.2017
  • Amerykanistyka vs. Filologia ang.

    Dużo lepsze opinie ma amerykanistyka - nie funduj sobie filologii angielskiej na UG, chyba że zależy Ci na specjalności nauczycielskiej albo translatorycznej.
    01.06.2017
  • Mina

    Piotrek, dostać się bardzo łatwo zarówno ma ekonomię, jak i na MSG, lecz połowa roku odpada po 1 sesji, bo studia wymagają wszechstronnego umysłu w renesansowym znaczeniu słowa "humanistyczny". Niemniej jednak bardzo polecam MSG, przede wszystkim ze względu na specjalności (moim zdaniem lepsze niż na ekonomii) oraz jako kierunek w szerokim stopniu poszerzający horyzonty - jeśli jesteś ambitny i ciekawy świata to będziesz bardzo zadowolony.
    31.05.2017
  • Palina

    Ktoś mi odpowie na poniższe pytania? I czy same studia są ciężkie? Wie może ktoś? Z góry dziękuję za odpowiedź. 😃
    28.05.2017
  • Negan

    Czy znałby ktoś kogoś kto studiuje Kryminologie na UG ? Bo byłbym ciekawy jak wyglądają te studia z perspektywy studenta. Zdaję sobie sprawę, że raczej łatwo nie jest a no i próg jest całkiem wysoki. Będę wdzięczny za jakieś info :D
    27.05.2017
  • Palina

    Ciężko jest się dostać na Finanse i Rachunkowość na UG? Moje wyniki z matur nie będą zbyt wysokie... (około polski 70, matma 60, niemiecki 64, geografia 42%) Mam szansę? Proszę o odpowiedź! :-)
    23.05.2017
  • Palina

    Hej!
    23.05.2017
  • Piotrek

    Moze ktos odpowiedziec?
    21.05.2017
  • Piotrek

    Hej, czy ciezko dostac sie na miedzynarodowe stosunki gospodarcze? Moze lepsza ekonomia? Chcialbym pozniej pracować w transporcie?
    21.05.2017
  • do Maciek

    Próg 2014/2015 73,80 pkt, próg w 2015/2016 66,20 pkt, 2016/2017 67.15 pkt. Zawsze jest dużo osób chętnych, ale często jest to kierunek wybierany jako drugi, dlatego punktacja nie jest bardzo wysoka. Przedmioty, które musisz zdawać to: {język polski, mnożnik 0,3 wos lub historia, mnożnik 0,5 język obcy, mnożnik 0,2} Jak zdawałeś rozszerzenie to dodatkowo x 1,5. Podaj procenty i poziomy zdawanych matur to łatwo można to obliczyć. Pozdrawiam
    21.05.2017
  • Maciek

    Siemka, mam pytanie. Czy ciężko jest się dostać na Dziennikarstwo na UG? Ile trzeba mieć mniej więcej % na maturze i z jakich rozszerzonych? Jeśli ktoś tam studiuje, lub wie coś na ten temat, prosiłbym o odzew :)
    20.05.2017
  • kacha

    To nie są takie złe wyniki, spróbuj po prostu rekrutować na więcej kierunków lub do większej ilości szkół, w najgorszym wypadku jeśli kierunek nie sprosta Twoim wymaganiom możesz poprawiać maturę i próbować za rok ;)
    19.05.2017
  • Marek

    Moze ktos sie wypowiedziec? :)
    17.05.2017
  • Marek

    Hej! Niestety matura nie poszla po mojej mysli i zastanawiam sie czy dam rade dostac sie na ekonomie. Moje wyniki to okolo 70 % z matematyki podstawowej angol i polski po 50 % rozszezenie z matmy 24% Czy w ogole jest szansa na jakies sensowne studia z takimi wynikami? :( Bardzo prosze o jakies rady i odpowiedz
    16.05.2017
  • zzz

    hej, chciałabym poznać opinie na tamat Biznesu Chemicznego. jestem bardzo zainteresowana tym kierunkiem, niestety jest bardzo malo informacji a jeszcze mniej opini na jego temat. jakie sa możliwości dalszej nauki po obronieniu inzyniera ? mam bardzo duzo pytan, prosze o pomoc ! :)
    15.05.2017
  • xyz

    Hej. Gdzie lepiej isc na kryminologie? Na UW czy do Szczytna?
    14.05.2017
  • Mam nadzieję, że przyszła studentka

    Kochani, wyrazi ktoś opinię na temat Filologii Angielskiej lub Amerykanistyki? Gdańsk to moje wymarzone miasto, w którym chciałabym studiować, więc bardzo Was proszę!
    13.05.2017
  • DO amybar

    Przede wszystkim WSB to prywatna uczelnia, której zależy na tym, żeby zatrzymać jak największą ilość studentów, którzy płacą im hajs. Co za tym idzie? Poziom oczywiście się zmniejsza tak, aby każdego studenta przepchać na kolejny rok. Tak w większości działają uczelnie niepubliczne, niestety. Jestem w 100% pewne, że UG będzie zdecydowanie lepiej prezentowało się w przyszłości w Twoim CV niż WSB.
    28.04.2017
  • ```Ada```

    coś na temat filologii niemieckiej/ lingwistyki stosowanej ?
    27.04.2017
  • amybar

    witam witam chcialabym zasiegnac rady. ciagle bije sie z myslami czy wybrac WSB czy UG. WSB ma atrakcyjne kierunki inzynieryjne.ale nie wiem jak jest z jakosci anauczania. co potem ? czytajac rankingi ug todosyc prestizowa uczelnia wsrod pracodawcow. nic jednak nie moge znalezc o WSB oprocz sponsorowanych opinii
    19.04.2017
  • Zuza

    Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat studiowania Krajoznawstwa i turystyki historycznej? Jakie są wasze opinie?
    19.04.2017
  • dziennikarstwo - UG

    Wbrew opiniom, że po tym kierunku nikt nie pracuje w zawodzie, ja nie miałam z tym problemu. Podczas studiów odbyłam praktyki w 3 miejscach (2 na licencjacie, 1 na mgr). Dla osób, która chcą więcej niż tylko zajęcia obowiązkowe polecam uczestnictwo w różnego rodzaju eventach np konferencjach. Warto też podczas studiów określić własną ścieżkę zainteresowań aby po studiach móc zacząć pracę w konkretnej dziedzinie dziennikarstwa.
    18.04.2017
  • Rainhardt

    Skończyłem studia licencjackie na kierunku Biotechnologia UMK, po czym przeniosłem się na MSU na Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Zanim przejdę do większych szczegółów chciałbym zacząć od tego, że UG GUMed i UMK zajmują się zupełnie różną tematyką Biotechnologii. Pierwsza z wymienionych zajmuje się stricte medycznymi aspektami w Biotechnologii, druga zajmuje się głównie aspektami Biotechnologii środowiska (rośliny, biotechnologia przemysłowa). Zapewne ktoś, kto kończył UMK za chwilę rzuci, że to co powiedziałem to bzdura, że na UMK skupiają się także na medycynie, ale porównując nauczanie na tych 2 wydziałach, na których miałem przyjemność odbierać nauki stwierdzam, że UMK nawet nie dotyka tematyki Biotechnologii medycznej. Są to dwa, kompletnie różne światy, każdy rządzi się swoimi prawami. UMK poza wiedzą z zakresu Biotechnologii środowiska nauczyło mnie jak wygląda prawdziwy wyścig szczurów (o stypendium z kierunku zamawianego), do czego są zdolni ludzie, jeżeli w grę wchodzi 1000 zł za ich poczynania oraz jak bardzo powierzchowne jest podejście studentów do wiedzy (zasada 3x Z....Zakuć, zdać, zapomnieć). Na MWB UG i GUMed poznałem zupełnie inny świat. Innych ludzi. Ludzi z pasją do nauki. Ludzi od których wiedzę sączy się "po kropelce" dziękując za to że ktoś zechciał się nią podzielić. Wiedza ta jest ogromna, wykładają tam ludzie znani na całym świecie ze swoich dokonań naukowych. Studenci mają kompletnie inne podejście. Studenci tworzą grupę, która trzyma się razem, ludzie z chęcią pomagają sobie wzajemnie po to żeby razem wspinać się na wyżyny wiedzy. To ludzie z pasją, nie podłe, malutkie szczeniaki, które za stypendium z kierunku zamawianego są w stanie sobie głowy poodgryzać...Więc gdybym mógł cofnąć czas- ominąłbym UMK szerokim łukiem i od razu startowałbym na drugi najlepszy w Polsce wydział Biotechnologii: MWB UG i GUMed. Czasu nie cofnę, pozostało doświadczenie, które choć niezbyt przyjemne- i tak za nie dziękuję. W pracy jestem w stanie odróżnić 2 rodzaje osób, z którymi muszę współpracować. Dzięki doświadczeniu na obu wydziałach jestem w stanie odpowiednio ich traktować. W chwili obecnej pracuję w koncernie farmaceutycznym na stanowisku technika w laboratorium analitycznym. Dopiero pierwszy rok, ale od czegoś trzeba zacząć. Za rok mam obiecany awans.
    30.03.2017
  • Kate

    Hej. Co powiecie na temat studiowania oceanografii albo o ochronie środowiska na UG?
    10.03.2017
  • Agaaa

    Pedagogika na II stopniu-opinie ?
    23.02.2017
  • klawus

    To fakt, biologia na UG słynie z picowania studentów nieprawdziwymi nazwami i specjalizacjami a potem absolwent budzi sie z reką w nocniku.
    06.02.2017
  • Paula111

    Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat studiowania pedagogiki?
    29.01.2017
  • Kinia

    Hej! :) Co możecie powiedzieć o dziennikarstwie na UG? Dużo zajęć praktycznych? Jak oceniacie wykładowców, perspektywy i atmosferę? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    28.01.2017
  • absolwencikstudencik

    Osobiście uważam że biologia na ug to DNO tak jak tu jest opisane : www.biologia.twomini.com
    16.12.2016
  • Toyoka

    Osobiście uważam, że na FIR lepiej zdać rozszerzoną, nawet jeśli się dostaniesz to potem mogą być problemy, matma na studiach nie jest taka prosta, ja musiałam poświęcić bardzo dużo czas na całki, macierze i inne mało przydatne zagadnienia
    30.10.2016
  • Karola

    FIR po podstawowej matmie? Dam sobie radę czy nie bardzo? ;) Proszę o wszelkie informacje odnośnie tego kierunku: poziomu trudności, wykładowców itp. Wszystko co może się przydać. Z góry wielkie dzięki!
    17.09.2016
  • peaceofcake

    czy ktoś ma może do czynienia z neurobiologią? Chętnie zapoznałabym się z opiniami o tym kierunku
    24.08.2016
  • emka

    jaki poziom znajomości angielskiego i niemieckiego należy posiadać, jeśli chce sie studiować lingiwstykę stosowaną?
    02.08.2016
  • wafelkowa

    anjula: a powiesz dlaczego nie polecasz? zaczynam w październiku i jestem ciekawa Twojej opinii
    26.07.2016
  • anjula

    Nie polecam kryminologii
    21.07.2016
  • Klear

    Witam. Mam pytanie dotyczące wyników na liście kandydatów. Otóż znalazłam się na miejscu 211 na limit 220. Czy w tym wypadku mogę mieć pewność, że się dostanę? Zadaję z pozoru tak proste pytanie z tego względu, iż uwzględniane jest 50 miejsc dla osób na kolejny kierunek i zastanawiam się, czy w związku z tym limit nie wynosi tak naprawdę 170.
    15.07.2016
  • Kari

    Czy progi punktowe na studia zaoczne znacznie sie roznia od studiow dziennych?
    12.07.2016
  • Ania

    Witam.Chciałabym zapytać o wasze opinie filologii rosyjskiej na UG ?
    04.07.2016
  • Ania

    Witam.Chciałabym zapytać o wasze opinie filologii rosyjskiej na UG ?
    04.07.2016
  • J.K. szkoda nerwów...

    Nie polecam Zarządzania na UG, jest wielu wykładowców u których zdawalność jest na fatalnym poziomie, mimo tego, że studenci przykładają się do nauki. Warto zapytać przed wzięciem udziału w rekrutacji czy Zarządzanie Inwestycjami Przedsiębiorstw będziecie mieć z Panią Prof. dr hab. Krystyną Dziworską- zanim rozda egzaminy za każdym razem mówi, że większość studentów i tak nie zda i faktycznie tak się dzieje. Ostatnio uwaliła 120 osób- nabija szkole kasę za warunki, uwaga! szkoda nerwów...
    04.07.2016
  • Aleksandra

    Jak się mają studia na kierunku Międzynarodowe Studia Gospodarcze na UG?
    29.06.2016
  • Dominika

    Witam. Czy są osoby które studiują na kierunku KRYMINOLOGIA i mogą wyrazić swoją opinie? Dziękuję :)
    28.06.2016
  • Maturzystka

    Witam studiuje ktoś może Psychologię na UG ?? Jakie macie opinię ?
    27.06.2016
  • Studia wschodnie

    @camilla246840 Na tej stronie są progi z 2015/16: http://ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/strona/38605/files/progi_punktowe_2015.pdf
    26.06.2016
  • camilla246840

    witam,jakie są progi punktowe by dostać się na prawo? Czy ciężko jest na tej uczelni?
    25.06.2016
  • Studia wschodnie

    @kowal wydaje mi się, że tak, ponieważ do rekrutacji liczy się matura z języka niemieckiego z rozszerzenia (nowa matura) i należy mnożyć wynik razy 05 (!) Tak poza tym, naprawdę nikt nie wypowie się na temat studiów wschodnich? :(
    22.06.2016
  • kowal

    cześć :D czy ktoś może mi powiedzieć czy studiując lingwistykę stosowaną muszę znać niemiecki? czy może nauka zaczyna się od podstaw?
    21.06.2016
  • Dominika

    Witam. Czy są osoby które studiują na kierunku KRYMINOLOGIA i mogą wyrazić swoją opinie? Dziękuję :)
    06.06.2016
  • Nowa

    Witam. Chciałabym zapytać o Wasze opinie na temat studiów na kierunku administracja. Zastanawiam się nad rozpoczęciem nauki na studiach II stopnia w trybie zaocznym. Co możecie powiedzieć o poziomie, wykładowcach i o samej uczelni? Czy jesteście zadowoleni ze studiów na UG? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)
    27.05.2016
  • Nowa

    Witam. Chciałabym zapytać o Wasze opinie na temat studiów na kierunku administracja. Zastanawiam się nad rozpoczęciem nauki na studiach II stopnia w trybie zaocznym. Co możecie powiedzieć o poziomie, wykładowcach i o samej uczelni? Czy jesteście zadowoleni ze studiów na UG? Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)
    27.05.2016
  • bład jakiś na UG

    Chodzi Wam strona www uniwerku???? Ja mam Error The website encountered an unexpected error. Please try again later. Error messagePDOException: SQLSTATE[08004] [1040] Too many connections in lock_may_be_available() (line 167 of /var/www/includes/lock.inc).
    17.05.2016
  • Krotochwila

    Studiuję na Wydziale Filologicznym. Wydział rozwija się prężnie, zajmuje aktualnie dwa budynki. Jeśli chodzi o mój kierunek (filologia polska) jest on wbrew pozorom bardzo wymagający i czasochłonny (listy lektur są dość długie). Za to specjalności wybiera się już na początku, dzięki czemu od razu zdobywasz konkretną wiedzę z wybranej dziedziny. Na moim roku otworzyły się 3 specjalizacje: edytorska, publicystyczno-dziennikarska i nauczycielska. Studiuję na tej ostatniej. Przyszli nauczyciele mają najwięcej przedmiotów specjalnościowych. Na uczelni panuje przyjemna atmosfera, sprzyjająca studiowaniu. Plusem jest dużo wolnej zielonej przestrzeni, gdzie można urządzić sobie piknik podczas przerw w zajęciach. Jeśli chodzi o sprawy administracyjne to czasem trzeba się trochę nabiegać bo poszczególne działy dziekanatu rozlokowane są w obu wydziałowych budynkach. Rzeczą, która mocno szwankuje jest (przynajmniej w przypadku moich wykładowców) elektroniczny indeks. Wykładowcy właściwie wcale z niego nie korzystają, co utrudnia komunikacje. Sam indeks elektroniczny, z którego korzysta uczelnia wypada blado w porównaniu choćby do elektronicznego indeksu Politechniki Gdańskiej.
    14.05.2016
  • studia wschodnie

    Studia wschodnie to nowy kierunek na UG. Czy ktoś mógłby podzielić się swoją opinią na jego temat? Czy zajęcia są ciekawe i poziom nauczania wysoki? Bardzo jestem ciekawa :)
    12.05.2016
  • domanemika

    Witam, czy jest ktoś kto by się wypowiedział się na temat filologi angielskiej na UG? Pozdrawiam :)
    11.05.2016
  • domanemika

    Witam, czy jest ktoś kto by się wypowiedział się na temat filologi angielskiej na UG? Pozdrawiam :)
    11.05.2016
  • domanemika

    Witam, czy jest ktoś kto by się wypowiedział się na temat filologi angielskiej na UG? Pozdrawiam :)
    11.05.2016
  • podyplomowe z logopedii

    jakie macie zdanie o studiach podyplomowych z logopedii na UG? jak wygląda egzamin praktyczny (kto wskazuje pacjenta?) i osama obrona pracy?
    19.04.2016
  • lingwistyka stosowana

    gdzie najczęśćiej pracują absolwenci kierunku Lingwistyka stosowana? w jakich branżach, zawodach, może konkretnie firmach? na jakie wynagrodzenie można liczyć? czy takie studia można połączyć z drugim kierunkiem, czy jest realne żeby pociągnąć drugi studia np. od trzecieo roku LS? czy raczej nauki jest tak dużo, że mało realne?
    08.04.2016
  • opinie o podyplomówkach

    Witam, interesują mnie studia podyplome na UG, konkretnie zanalazłam propozycję na stronie : "Opieka i wspieranie wychowawcze rozwoju małego dziecka w środowisku instytucjonalnym i domowym" - czy ktoś to studiował i może podzielić się wrażeniami? ewentualnie kto robił studia podyplomowe tematycznie związane z rozwojem dziecka, pedagogiczne, psychologiczne?
    03.04.2016
  • olxio

    Studiuję obecnie socjologię dzienną na WNS na Uniwerku. Jeżeli ktoś jest pasjonatą i faktycznie interesują go procesy, które w nas zachodzą na poziomie mikro i marko społecznym, jak ten organizm funkcjonuje, trochę się oczytać, bo czytania sporo, to polecam. Mega interesujące zajęcia i przedmioty. Wykładowcy ciekawi (wiadomo, zawsze się trafi ktoś mniej ciekawy, ale mimo wszystko jest ok). Niektórzy są luzaccy, inni mega zaangażowani. Czasami podejście innych studentów odpycha, bo przychodzą posiedzieć, odbębnić - socjologia nie z wyboru jak mówią. Ma to spory wpływ na odbywanie się ćwiczeń. Miałam w 1 semestrze dużo ogólnych przedmiotów (historia 19 i 20 w, wiedza o państwie i prawie, filozofia), ale teraz pojawiają się już coraz bardziej wyspecjalizowane przedmioty. Jedyne co boli, to to czy będzie jakaś praca później i to, że na tym kierunku oferują tylko język angielski O.o Poza tym pojawił mi się wf, mega szeroka gama do wyboru: baseny, wspinaczki, siłownie, pilatesy, samoobrony i inne cuda na kiju :D Generalnie 3city polecam.
    28.03.2016
  • Newada

    przede wszystkim warto studiować Informatykę, kierunki lingwistyczne też mają jako taki sens, ale wszystkie inne kierunki humanistyczne, społeczne a zwłaszcza przyrodnicze to strata czasu bo po prostu brakuje po nich ofert pracy
    16.03.2016
  • Róża

    Podpinam się pod pytanie poprzedniczki. Chciałam się też dowiedzieć czy warto robić mgr z Germanistyki na UG? Chodzi mi o spec. translatoryczną.
    01.03.2016
  • agusia

    Czy ktoś studiuje niemcoznawstwo na UG i chciałby się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat tego kierunku np czy jest ciężko , jak wyglądają zaliczenia na przedmiotach , czy ze względu na naukę języka bardziej preferowane są np egzaminy ustne , sam kierunek na stronie internetowej jest dość ciekawie opisany ale jak jest w praktyce , polecacie czy raczej odradzacie ? :)
    17.02.2016
  • aneta.0

    Kulturoznawstwo i turystyka historyczna to świetny kierunek! Moim zdaniem jest dużo ciekawszy niż klasyczna turystyka i rekreacja i daje Ci większe możliwości na znalezienie fajnej pracy, od turystyki różni sie przede wszystkim brakiem lub niewielką ilością zagadnień hotelarskich, gastronomicznych czy geograficznych
    18.08.2015
  • martynatcz

    hej . zastanawiam się nad krajoznawstwem i turystyką historyczną. Czy ktoś studiuje na tym kierunku ?? Polecacie ?
    28.07.2015
  • studentka

    Hej, jest tu ktoś kto studiuje fil. germańską II stopnia na specjalizacji związanej z przekładem? Polecacie?
    13.07.2015
  • Marysia

    Jak jest na filologii germańskiej ? Czy mając poziom B1/B2 mam realne szanse utrzymać się na tych studiach czy polecę na początku? Jaki poziom i wgl? Jestem nastawiona na ciężką prace i naukę, ale boję się że sobie nie poradzę...
    11.06.2015
  • Emi

    Witam :) interesuje mnie lingwistyka stosowana i w ogóle Uniwersytet, ktoś coś powie? :)
    10.06.2015
  • liczyhrab

    Przyszly student kryminologii (Uniwersytet Gdanski) poszukuje osoby/osob do wynajecia wspolnego mieszkania (im blizej WPiA UG, tym lepiej). Zaspa, Oliwa, Wrzeszcz i okolice Ogolnie wszystko do dogadania. liczyhrabia.pl [at] gmail [dot] com [at]=@ [dot]=.
    05.06.2015
  • ciekawski

    Jak oceniacie fil. angielską ?
    28.05.2015
  • studentka

    Studiuje tu ktoś fil. germańską II stopnia? Prosiłabym o opinię. Interesuje mnie szczególnie specjalizacja translatorska.
    25.05.2015
  • dpll

    jak jest na podatkach i doradztwie podatkowym? pozdrawiam
    22.05.2015
  • Ta

    To jest tylko Uniwersytet, więc poziomu wysokiego nie należy się spodziewać.
    11.05.2015
  • marta95

    a co sądzicie o Logistyce na UG?
    06.05.2015
  • marta95

    a co sądzicie o Logistyce na UG?
    06.05.2015
  • OJ

    Studia Podyplomowe Pedagogika Opiekuńczo Wychowawcza i Poradnictwo Rodzinne to pomyłka. Poziom prowadzących bardzo niski.
    28.04.2015
  • Katedra Mikrobiologii UG

    Katedra Mikrobiologii UG http://microbiology.wc.lt
    26.04.2015
  • Patrycja

    Wiecie coś na temat poziomu skandawistyki?
    14.04.2015
  • Patrycja

    Wiecie coś na temat poziomu skandawistyki?
    14.04.2015
  • XYZ

    Studia podyplomowe Pedagogika Opiekuńczo Wychowawcza i Poradnictwo Rodzinne to strata czasu i dużych pieniędzy. Poziom wykładowców Fatalnie Niski.
    30.03.2015
  • po prostu ja

    Na filologii germańskiej na drugim semestrze drugiego roku jest tak nudno, że tylko marnuję tu swój czas. Beznadziejne wykłady, nieciekawe tematy, już o informatyce nie wspomnę.... Z pasji do języka zostało rozczarowanie.
    26.03.2015
  • Kasia

    Co powiecie o kierunku Krajoznastwo i Turystyka Historyczna ? Jak się studiuje i czy są ciekawe ? Jaki jest stosunek studentów sziennych do zaocznych? ;D
    26.03.2015
  • ??? co o tym sądzicie?

    kto studiuje na kierunku: Bezpieczeństwo jądrowe i ochrona radiologiczna??? jak jest?
    24.03.2015
  • PL

    Witam, nie polecam studiów podyplomowych; Pedagogika Opiekuńczo Wychowawcza i Poradnictwo Rodzinne. Poziom wykładowców bardzo niski.
    16.03.2015
  • Panna_Nikt

    Witam. Studiuje ktoś kryminologię na tym uniwersytecie? Chętnie poznam Wasze opinie ;)
    03.03.2015
  • Stanowiska pracy w Gdańsku!

    Absolwenci studiów Ekonomicznych, Prawa lub Księgowości! W Gdańsku otwiera się nowe centrum globalnej firmy konsultingowej PwC i szukamy Junior analityków AML. Wymagania: język angielski B2, studia ekonomiczne, prawnicze lub księgowe, finansowe. Chęć pracy w analitycznym zespole w dynamicznie rozijającej się na rynku polskim firmie z Big 4! :) kontakt: magiera@hays.pl
    11.02.2015
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu
    27.01.2015
  • XYZ

    Studia podyplomowe na UG zwłaszcza poradnictwo rodzinne - przeciętny poziom wykładowców.
    18.01.2015
  • rafiki

    również jestem zainteresowany informacjami praktycznymi o tym kierunku, proszę o wypowiedź studentów
    15.01.2015
  • Alicja150

    Wiecie moze cos o kierunku wiedza o filmie i kulturze audiowizualnej na tej uczelni
    15.12.2014
  • tomek

    @ania_echolon trzeba mieć doskonała maturę,chetnych jest multum. Ale kryminologia jest też np na Wyższej Szkole Policji, uczą Cię tam policjanci którzy wiedzą "z czym się to wszystko je". I ja planuję iśc ale właśnie do Szczytna do policyjnej szkoły
    27.11.2014
  • ania_echelon

    Witam :) Czy jest tu może jakaś osoba, która opowie m coś więcej o pewnym kierunku, a mianowicie o kryminologii :D Ile % mniej więcej potrzeba by się dostac na ten kierunek z biologii i języka obcego na poziomie rozszerzonym oraz z tych głównych przedmiotów na podstawie? Jakie zajęcia macie? Co na nich robicie? Czy są w ciekawy sposób prowadzony oraz czy macie dużo duużo nauki? Co można robic po kryminologii (chodzi mi o coś więcej niż o ogólne pojęcie, że w wymiarze sprawiedliwości, bo wiele osób tak mówi)? No to chyba tyle :) Dziękuję :0
    20.11.2014
  • byłastudentka

    Filologia angielska to katastrofa. Traktowanie studentów jak idiotów. Cała masa nieporozumień z wykładowcami( okazuje się często np. po miesiącu że wszyscy coś żle zrozumieliśmy i Pan doktor wyśmiewa nas jak stado baranów, choć po prost sam zapomniał jak się umawiał) Totalna dezorganizacja. Poszukiwania wolnych sal, zmienianie decyzji, zmienianie sylabusów 2 razy w semestrze ( choć nie wolno) Czasami wykładowca potrafi przegadać cały semestr o d. Maryni a na przedmiot poświęcać ostatnie 15 min.
    29.09.2014
  • Ekonometria

    Studia na UG? Bardzo polecam, zwłaszcza wydział ekonomiczny! Świeżo wyremontowany parking i nowe skrzydło... A szykują się kolejne remonty, bo wpadnie kasa z warunków. Ponad połowa studentów ekonomii, 110 osób, została oblana na egzaminie z ekonometrii u profesora J. Zemke!!! Władze uczelni nie reagują, chociaż sytuacja powtarza się z roku na rok, no ale w końcu kasa się zgadza, a za coś trzeba opłacić remonty!
    23.09.2014
  • rudy

    wiem, że na kryminologii mają bardzo interesujące zajęcia, dużo przydatnej wiedzy, a do tego mozesz podjąć pracę w różnych służbach ..
    03.09.2014
  • Małgosia

    Szczególnie interesuje mnie kryminologia. Kto mi cos więcej o tym kierunku opowie? naprawdę tak sie na niego trudno dostać?
    07.05.2014
  • dodosz

    ale maturzyste nie interesuje habilitacja i kto ma plecy, zeby zostac na uczelni, UG jest spoko, porzadny uniwerek, jako wybor una przyszlosc - badzo dobra opcja, bylebyscie tego mgr zasluzenie dostali
    24.04.2014
  • gość

    Zastanawiam się nad mgr z Filologii germańskiej na UG, polecacie?
    13.04.2014
  • maja

    Lolo dlaczego tak uważasz, co masz na myśli Pisząc ze są przewały przy habilitacji? Zmartwił mnie Twój post, bo bardzo poważnie myślałam o UG....
    27.02.2014
  • LOlopindolo

    Uczelnia terroryzuje studentów przez niezgodną z prawem interpretację regulaminu studiów, wszędzie panuje nepotyzm, dochodzi nawet przewałów przy habilitacjach P.S. za atmosferę powinni dostać -10
    19.02.2014
  • UG - ok

    uniwerek jak uniwerek, gdy rozmawiam ze znajomymi z UJ czy UAM, to odczucia mamy raczej podobne, wszystko zależy od kierunku, wykładowców jakich traficie, no a sporo od grupy, albo ludzi w akademiku, z ktorymi spedzasz codziennie czas, najmniej mnie interesuje administracja, bo mam to zwyczajnie gdzies, ja na Uniwerku Gdanskim nie narzekam, leci mi trzeci rok, troche trzeba posiedziec w sesji, no ale to jak wszedzie
    11.02.2014
  • laik

    Nie wiem jaki jest poziom oraz traktowanie studentów,ale będąc teraz już absolwentem UG Filologii Angielskiej stwierdzam ,że to były najgorsze lata mojego życia. Wykładowcy ( nie każdy) traktują ludzi jak totalnych idiotów. Ktoś ma zapał do nauki i chęć zdobycia wyższego wykształcenia zostaje potraktowany jaki ostatni śmieć. Pierwszy raz spotkałem się z takim traktowaniem. Niby publiczna szkoła a ceny za warunki oraz poprawki wygórowane bardziej niż na uczelniach prywatnych. Ci którzy mają do wyboru inne uczelnie o swoim kierunku niech lepiej tam złożą papiery niż męczyć się z takimi "talentami" fachowców ds. ubliżania i chamstwa. Osoby które już mają pecha tam studiować życzę wszystkiego dobrego,dużo cierpliwości i nie przejmowania się tym czym Cię skrzywdzą. Wytrwałości!
    05.02.2014
  • aaa

    witam, mam pyatnie co do kierunku: finanse i rachunkowość, czy nauczyciele potrafja zainteresowac czy jednak prowadza zajecia i byle do ich konca?
    22.01.2014
  • mag_17

    Planuje wybrać się za kryminologie:) Czy ciężko się dostać?
    01.11.2013
  • wjgksw

    Ktoś studiuje ekonomie? Czy jest ciężko, jacy są wykładowcy(czy potrafią zainteresować przedmiotem) i jaka jest atmosfera?
    09.10.2013
  • www

    dlaczego takie duze uniwerki, jak Gdański czy POznański mają takie byle jakie strony www? ogadam sobie iles pod rzad,najpierw oblecialam pomorskie, pozniej zachodniopomorskie, pozniej polecialam samymi uniwersytetami, i co? no szok, bo sa takie, mtore maja naprawde czytelne i ladne i przejrzyste strony, gdzie latwo znalezc blok DLA KANDYDATOW na astudia, a sa takie i tu UG i UAM kroluja, ze normalnie szczeka opada, co o tym sadzicie???
    01.10.2013
  • kinga

    I jak z progiem punktowym na kryminologie?
    10.09.2013
  • ciekawa

    z iloma punktami dostaliście się na kryminologię ? Ile w końcu dostało się osób?
    31.07.2013
  • tomi

    nie dostałem się na architekturę na Uni Wrocławskim, czy sa jakies procedury, opcje, mozliwosci, zeby jeszcze teraz gdzies sie zalapac (dowolny uniwerek) na ten kierunek? wiem, ze architektura jest total oblegana, ale moze ktos probowal jakichs sposobow i sie udalo, z gory dzieki
    31.07.2013
  • kryminałka

    44 osoby na kryminologię!!!! masakra!!!! chyba sie naczytali S. Larssona :-)
    23.07.2013
  • iww

    Orientujecie się ile jest chętnych w tym roku na Biologie ? Jaki jest próg punktowy i limit ? Proszę o szybką odpowiedź :)))
    17.07.2013
  • monia

    wiecie może gdzie trzeba składać wnioski o przyznanie miejsca w akademiku? bo szukam i nie moge znaleźć
    17.07.2013
  • Nati

    nicia- ja idę na lingwistykę :))
    17.07.2013
  • moni

    czy ktoś wie kiedy ma być II nabór ?albo kiedy był w zeszłym roku
    15.07.2013
  • ewwww

    i jak? sa tu przyszli kryminolodzy? :D
    14.07.2013
  • H

    Hej, szukam osób chętnych do wspólnego znalezienia i wynajęcia mieszkania w Gdańsku. Jestem przyszłą studenką biologii (ew. oceanografii) więc fajnie by było gdyby znalazła się osoba z tego samego wydziału ( ale nie jest to koniecznością). Płeć bez znaczenia, najlepiej osoby niepalące :) gg: 23964929 e-mail: hws94@vp.pl
    12.07.2013
  • nicia

    Witam serdecznie czy ktoś idzie na filologię germańska lub lingwistykę stosowana?
    12.07.2013
  • Kopa

    a jaka szansa na iberystyce 42 miejsca, a ja jestem na 171... ohhh :( marzenia padają..
    12.07.2013
  • Becia

    Magda, pewnie że masz szanse. U mnie na kryminologię nie ma szans. :
    11.07.2013
  • magda

    Jestem 225 na prawie, a limit jest 220 . Składać papiery?
    11.07.2013
  • c

    z 500 miejsca to nie masz kompletnie żadnych szans... jaky było 400 miejsc to możesz sobie pomarzyć, a tak to trudno :
    11.07.2013
  • moje

    Ej, skoro jestem na licie, (jest 60 miejsc) a ja zajmuję 500 któres tam, to wgl mam szanse ze sie dostane ? masakra... Mam składac dokumenty ?
    11.07.2013
  • chetna

    czekam z niecierpliwoSCIĄ NA WYNIKI!:)
    11.07.2013
  • chętna

    o tym samym pomyślałam, może to zwykła bujda 800 osobami chętnymi?:)
    10.07.2013
  • marta

    ciekawe, czy to prawda, że jest tylu chętnych.... im bliżej wyników tym trudniej wytrzymać ;)
    10.07.2013
  • Ola

    Co do studiów zaocznych to raczej marna opcja. Przede wszystkim zajęcia okrojone i wykładane po ponad 10h podczas weekendu, a więc bardzo ciężka sprawa i niezbyt duża frajda... Ponadto za zaoczne się płaci i to 4.000, więc naprawdę lepiej się zastanowić zanim się na takie coś pójdzie, bo później można żałować - trzeba brać poprawkę na to, że kryminologia może i brzmi interesująca, ale też nie jest to kierunek typu informatyka po którym praca sama przyjdzie.
    10.07.2013
  • isia

    Kiedy pojawi się informacja o II naborze?
    09.07.2013
  • Natalijka

    Cześć, na studia zaoczne można logować się do 22.07 Myślicie, ze jest sens studiować zaocznie kryminologię? Ja mam 68,20 pkt ... malutko ale moze na zaocznę się zalapie. Na dzienne nie mam szans- nie wplacilam oplaty rekrutacyjnej, Pani z dziekanatu doradziła mi, zebym czekała na II-gi nabór. Trzymam za Was kciuki:*
    09.07.2013
  • Justyna2

    Listy sprawdzacie Państwo logując się na swoje konto w IRK (KIERUNKI - ZOBACZ SZCZEGÓŁY - RANKING). ;))
    09.07.2013
  • isia

    Gdzie zostanie umieszczona informacja w systemie irk, o tym czy dostałam się czy nie na kryminologię?:)
    09.07.2013
  • marta

    zapisałam się tu i tu. na dziennych mam 101,4 a na zaocznych 111 pkt
    05.07.2013
  • doli

    a jak myślicie, jak będą wyglądały progi na zaocznych?
    05.07.2013
  • gosixxxx

    ja mam 98 pkt :-( może się załapię ... tak na to liczę! :)
    05.07.2013
  • ja :)

    na zaocznych jest to samo jeżeli chodzi o program, tyle że są płatne i ma się zawalone całe weekendy...
    05.07.2013
  • Justyna

    a na zaoczne nie macie szans się dostać? chociaż, zaoczne to marna opcja w sumie...
    05.07.2013
  • ...

    Nie mam raczej szans dostać się na kryminologię, przy takim zainteresowaniu, a tak na to liczyłam:(
    05.07.2013
  • Magda

    82 pkt. Skoro jest zapisanych ok. 800 ludzi, to próg na pewno będzie powyżej 100 ...
    05.07.2013
  • ass

    a ktoś wybiera się na obronę narodową? jak myślicie, też będzie tak wysoki próg jak na kryminologii?
    05.07.2013
  • Jagoda

    Ja myślę, że próg będzie ponad 100. Z tego co wiem, jakas dziewczyna tam dzwoniła i jest juz zapisanych na ten kierunek 800 osób:)) Takze wiecie... ale za to jakie uczucie byc wybranym spośród tych 800;)
    05.07.2013
  • heheh

    78,1, ciekawe jak to bedzie z progiem ;)
    04.07.2013
  • ja :)

    101
    04.07.2013
  • Ewwww

    Jagoda, kozaku... :D ja nie mam szans, moja świetlana kariera legła w gruzach.. hah
    04.07.2013
  • Jagoda

    ja mam 92, powodzenia wszystkim:)))
    04.07.2013
  • Hju

    53,8... masakra
    04.07.2013
  • Justyna.

    71,2 pkt :D mało, ale mam nadzieję, że się załapię!
    04.07.2013
  • Ewwww

    58,9.. to mało, ale jakoś jestem dobrej myśli.. :) a jak reszta osob? ile ptk ?
    04.07.2013
  • Justyna.

    A ile macie punktów na kryminologi? :)
    04.07.2013
  • Ewwww

    Ja mam też mało tych punktów na tę kryminologie... nie dostanę się raczej. a z zaocznych można na dzienne się przenieść po pierwszym roku ale trudno z tym, bo średnią wysoką trzeba mieć.
    03.07.2013
  • Justyna.

    Jeżeli się dostanę, to też chętnie wynajmę wspólnie mieszkanko :D
    03.07.2013
  • Maja

    Dzwoniłam do UG i została mi przekazana informacja, że limitu miejsc na studiach dziennych nie zwiększają. Jeżeli jakimś trafem się dostanę na kryminologie to tez jestem chętna do wynajęcia mieszkania wspólnie ;)
    03.07.2013
  • RoksanaN

    Generalnie, jeżeli dostanę się na kryminologię, jestem chętna do wynajęcia wspólnie mieszkania:)
    03.07.2013
  • Alexis

    ile przyjmą dowiemy się już 11 lipca
    03.07.2013
  • Justyna.

    Kto szuka współlokatora do mieszkania? :D
    02.07.2013
  • chetna

    Nie wiem czy źle to rozumiem, ale na kryminologii jest wyraźnie napisane, że limit dotyczy zaocznych studiów.
    02.07.2013
  • Natalia

    Czy mozna sie przeniesc ze studiow zaocznych na dzienne?
    02.07.2013
  • Natalia

    Słuchajcie ja sie wybieram na FiR dziennie, ale w razie czego zapisalam sie jeszcze na zaoczne FiR oraz na zarzadzania dzienne i zaoczne. Czy moze ktos z was wie czy jak sie nie dostane na FiR to jest taka mozliwosc z zarzadzania przeniesc sie na FiR?
    02.07.2013
  • xx

    po prostu zadzwońcie i się zapytajcie o szanse zwiększenia limitu...
    02.07.2013
  • Anna

    Ja mam 73,8 i jestem prawie pewna, że się nie dostanę :( to było moje wielki marzenie, ale cóż.. pozostaje nadzieja że zwiększą limit bo w przeciwnym wypadku nie wiem co zrobię.
    02.07.2013
  • Ona

    Już mam :D
    02.07.2013
  • Ona

    Dzięki Ewwww :) A tak wgl to jak moge znowu sprawdzic ile miałam tych punktów ? Bo jiz zapomniałam :D
    02.07.2013
  • kelly

    Ja tez na kryminologie. A myslicie, ze jak bedzie duzo chetnych, to zwiększa limit miejsc? Jest to wgl mozliwe ?
    02.07.2013
  • tomi

    kopia dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość kandydata na studia, poświadczona przez szkołę średnią, organ samorządu terytorialnego, notariusza, Biuro Rekrutacji lub komisję rekrutacyjną właściwą dla danego kierunku studiów; Czyli w szkole mają mi podpisac ta kopię ? Nie kumam tego :D
    02.07.2013
  • jelen

    A skąd mam wziąc ten własnoręcznie podpisany formularz podania o przyjęcie na studia?
    02.07.2013
  • na gospodarkę przestrzenną 3 lata temu był próg najpierw 88,4 a ten ostateczny 84. nie wiem jak w ostatnich dwóch latach ale można to sprawdzić na stronie UG
    01.07.2013
  • Maja

    Ja również wybieram sie na kryminologię, ale jak Was tyle chetnych to sie martwie o swoje przyjęcie ;).
    01.07.2013
  • anka

    68,2 a wy?
    01.07.2013
  • aww

    a ile macie punktów po przeliczeniu (kryminologia) ?
    01.07.2013
  • Ona

    Mam mala prośbę, mógłby mi ktoś powiedzieć jakie dokunenty i do kiedy trzeba dostarczyć na Uniwersytet? Na kryminologie. W pracy jestem i nie bardzo mam czas szukac tego, a na stronie jest trochę skomplokowanie to rozmieszczone. Z góry dziekuje i jak sie dostanę stawiam piwo. : )
    01.07.2013
  • alalalala

    Również wybieram się na kryminologię. Oj, łatwo nie będzie. Widzę, że wszędzie jacyś chętni...
    01.07.2013
  • gość

    Właśnie się zalogowałam na kryminologię i wpisałam moje wyniki z maturki, oj nie za dobrze... :)
    01.07.2013
  • gość

    Właśnie się zalogowałam na kryminologię i wpisałam moje wyniki z maturki, oj nie za dobrze... :)
    01.07.2013
  • Xxxxxxxxx

    Ciężko się dostać na Gospodarkę przestrzenno ?
    30.06.2013
  • Ewwww

    Rowniez sie na kryminologie wybieram i matura tak sobie mi poszla, hmm i rowniez bylabym zainteresowana wynajeciem z kims mieszkania :)
    30.06.2013
  • Justyna.

    Kto się już logował? :D
    29.06.2013
  • Alexis

    macie jakieś linki z forum o kryminalogii (kto mniej więcej się wybiera)?
    27.06.2013
  • colirya

    Dołączam do grona ludzi, który zamierzają spróbować swoich sił na kryminologii ;). Aktualnie jestem trochę przerażona co będzie, jak się jednak dostanę - nie mam 'zaklepanego' żadnego mieszkania do wynajęcia, ani współlokatorów, a w akademiku mnie nie przyjmą z powodu psa ;).
    27.06.2013
  • Alexis

    jeśli studiujesz tylko 1 kierunek na dziennych to nic nie płacisz. Kryminologia to nowy kierunek więc nie będzie tak łatwo bo nie będzie można dopytać się starszych roczników (co i jak wyglądało i brak notatek) wszystko będzie pod wielkim znakiem zapytania
    26.06.2013
  • kornelia

    ja również myślę o kryminologii .. z tego co czytam tez na innych forach jest bardzo dużo osób chętnych więc łatwo nie będzie
    25.06.2013
  • trak

    Przepraszam, ale nie rozumiem nadal... Jak to jest z tymi opłatami za studia dzienne?
    25.06.2013
  • Justyna.

    Tak właśnie myślałam, Alexis! Ja mam 432 km :D
    23.06.2013
  • Alexis

    Justyna płacisz jeśli studiujesz niestacjonarnie albo jeśli studiujesz więcej niż jeden kierunek. Co do akademików to każdy wydział ma ograniczoną ilość w każdym z akademików: na 1 miejscu dochód potem odległość (ale to chyba trzeba mieć b.daleko)
    22.06.2013
  • Justyna.

    A powinno coś pisać .. RoksanaN patrzyłaś na opłaty za studia? Tam pisze, że "Opłaty za studia niestacjonarne oraz studia stacjonarne na drugim lub kolejnym kierunku" - czyli jak ktoś ma tylko jeden kierunek na stacjonarnych, to nie płaci? Ja to tak rozumiem. :)
    22.06.2013
  • RoksanaN

    Moja drugą opcją jest politechnika poznańska i coś tam jeszcze w Poznaniu:) Jednak bardzo liczę na kryminologię!:P O akademikach nic konkretnego nie wiem, niestety...
    21.06.2013
  • Justyna.

    Wiecie może jak to jest z miejscami w akademiku? Mało informacji na ten temat jest. Brak konkretów.
    21.06.2013
  • Justyna.

    Jak ten kierunek nie wypali, to próbuję na jeszcze jeden inny a jak nie, to Wrocław ;D A Ty RoksanaN?
    21.06.2013
  • x7

    z maturą podstawową nie ma co startować na ten kierunek? ;p
    18.06.2013
  • RoksanaN

    Wybieracie się na coś jeszcze do Gdańska? jak nie wypali kryminologia?
    18.06.2013
  • Justyna.

    Ja też mam taką nadzieję :)
    18.06.2013
  • RoksanaN

    Tak, to troszeczkę niezrozumiałe:) ale cóż... jestem pewna, ze zostanie kierunek uruchomiony, gdyż jest unikatowy na polskich uniwersytetach.
    17.06.2013
  • Alexis

    Na stronie jest napisane: Uwaga: Studia zostaną uruchomione w przypadku przyjęcia min. 50 osób i limit wynosi 50 osób? Mogliby troszkę zwiększyć :)
    17.06.2013
  • RoksanaN

    Jasne, wszystko może się zmienić w trakcie rekrutacji:) Miasto znam tak względnie, myślę, że trzeba będzie mapę przestudiować:)
    17.06.2013
  • Justyna.

    Widziałam limit. Powinni go zwiększyć. Ale nie wiadomo ile chętnych będzie ostatecznie. :) Moim zdaniem wynajem mieszkania też wydaje się korzystniejsze :) Więc czemu nie? Znasz może miasto RoksanaN?
    15.06.2013
  • RoksanaN

    Właśnie zauważyłam, ze limit miejsc na kryminologii to 50. Bardzo malutko:)
    15.06.2013
  • RoksanaN

    Matmę, angielski, geografię rozszerzone i podstawę z biologii. Myślałam o wynajęciu mieszkania, bo wydaje mi się to korzystniejsze, ale w ostateczności akademik:) A jesteś zainteresowana może wspólnym wynajmem mieszkania?:
    15.06.2013
  • RoksanaN

    Matmę, angielski, geografię rozszerzone i podstawę z biologii. Myślałam o wynajęciu mieszkania, bo wydaje mi się to korzystniejsze, ale w ostateczności akademik:) A jesteś zainteresowana może wspólnym wynajmem mieszkania?:
    15.06.2013
  • Justyna.

    RoksanaN - myślałaś o wynajęciu czegoś czy akademiku?
    14.06.2013
  • Justyna.

    Ja z opolskiego pochodzę :) Tylko WOS, bo na ostatnią chwilę zrezygnowałam z biologi i geografii. A teraz żałuję .. A Ty RoksanaN co zdawałaś?
    14.06.2013
  • RoksanaN

    Ja mam 348 km, o spora odległość, w dodatku nikt z mojej okolicy nie wybiera się do Gdańska... Justyna, co zdawałaś na maturze?
    13.06.2013
  • Justyna.

    Roksanan - prawdopodobnie masz rację. Ale i tak mam nadzieję, że się dostanę :) Ja mam 435 km do Gdańska. A Wy?
    12.06.2013
  • RoksanaN

    Obawiam się,że kierunek "eksperymentalny"(chodzi mi wiele wymaga od studentów. Myślę również dużo osób jest zainteresowane kryminologią, także progi punktowe będą zawyżone. Jesteście z dala od Gdańska? Dla mnie to spora odległość. A na maturze,co zdawałyście/liście:)
    09.06.2013
  • RoksanaN

    Obawiam się,że kierunek "eksperymentalny"(chodzi mi wiele wymaga od studentów. Myślę również dużo osób jest zainteresowane kryminologią, także progi punktowe będą zawyżone. Jesteście z dala od Gdańska? Dla mnie to spora odległość. A na maturze,co zdawałyście/liście:)
    09.06.2013
  • RoksanaN

    Obawiam się,że kierunek "eksperymentalny"(chodzi mi wiele wymaga od studentów. Myślę również dużo osób jest zainteresowane kryminologią, także progi punktowe będą zawyżone. Jesteście z dala od Gdańska? Dla mnie to spora odległość. A na maturze,co zdawałyście/liście:)
    09.06.2013
  • Justyna.

    Ja również wybieram się na ten kierunek. Roksanan - jakie masz obawy?
    07.06.2013
  • Roksanan

    "Agnieszka" ja również planuje wybrać się na kryminologię;) mam kilka obaw co do tego kierunku
    06.06.2013
  • Agnieszka

    Wybiera się ktoś na kryminologię na UG od października 2013 .? :)
    05.06.2013
  • GOŚĆ

    Polecacie Filologię germańską na UG?
    31.05.2013
  • anka

    kto sie wybiera na zamawianą Ochronę Środowiska??? bede szukac mieszkania w Gdansku, jesli ktos bylby zainteresownay tematem lokalu wspolnego z tego kierunku, to nawiąże kontakt
    26.05.2013
  • Gosia\\kryminologia

    Witam. w tym roku zdaję mature i wybieram sie na kryminologie do Gdańska. Znaczy sie bardzo bym chciała, ale niestety nie moge znaleźć żadnych konkretnych informacji na temat rekrutacji na ten kierunek. Wie ktos może, czy cięzko jest się dostać tam ? Jakie progi trzeba mniej więcej osiągnąc z matury. Licze na Waszą pomoc i czekam niecierpliwie na odpowiedź. To dla mnie bardzo ważne.
    16.04.2013
  • Agnieszka

    studiowałam na politechnice gdańskiej, ale po pierwszym semestrze stwierdziłam że z techniką jednak nie chcę mieć dużo wspólnego. chcę teraz pójść na UG ale nie mogę się jeszcze zdecydować. zastanawiam się nad zarządzaniem, gospodarką przestrzenną i kryminologią. może ktoś mi powiedzieć coś o tych kierunkach? :)
    09.04.2013
  • Były student

    UG nie daje perspektyw, studiowałem tam prawo, obecne jestem na innej uczelni. Wykładowcy nie interesują się studentami, atmosfera do bani, zaliczenia są za ładne oczy DOSŁOWNIE ;) jeśli laski z nogami do nieba chcą iść tam na prawo to z pewnością zostaną zauważone...
    06.04.2013
  • Aga

    kryminologia będzie otwarta dopiero od przyszłego roku akademickiego, więc nic nie wiadomo. ale z tego co się orientowalam to jest bardzo dużo chętnych.
    26.03.2013
  • kryminologia

    witam chcialem sie zapytac czy cięzko sie dostac na kryminologie na UG i czy bardzo ciezko sie utrzymac ? Prosze o odpowiedź.
    17.03.2013
  • redaktor

    Oprócz WWSH w Warszawie dobre dziennikarstwo jest na UW we Wrocławiu.
    16.03.2013
  • student

    jeśli Cię stać, a dziennikarstwo jest twoją pasją - to idź do WWSH już od drugiego semestru masz zajęcia kierunkowe w prawdziwych studiach.
    09.03.2013
  • max

    jeśli interesuje Cię dziennikarstwo to wejdź na stronę WWSH w Warszawie i zobacz co oni tam robią, chyba są najlepsi w Polsce, niestety jest to szkoła płatna.
    07.03.2013
  • łucja

    Pewnie że uniwerek jest lepszy niż szkoła wyższa! W Polsce jest kilka świetnych uniwersytetów i wiele płatnych uczelni nie dorasta im do pięt! UG jest jednym z nich, obok UW, UJ, UAM, UWr, nawet UMCS i US. Nie przejmuj się, tu naprawdę jest dobry poziom, ludzie sobie włosy z głowy rwą że się nie dostali,a ty chcesz rezygnować?!
    24.08.2012
  • do pattern

    No tak, wykładowcy nie będą się przejmowali jak odpadniesz, ale nie będziesz miał też taryfy ulgowej i sięczegoś NAUCZYSZ a nie będziesz chodził po papierek. Także jeśli zależy ci tylko na skończeniu studiów to idź sobie na prywatną, jak chcesz się czegoś nauczyć, to polecam UG
    23.08.2012
  • pattern

    No nie wiem w końcu czy tutaj studiować czy nie. Owszem, dostałam się, ale nadal mimo wszystko myślę o jakiejś szkle wyższej. Idea darmowej nauki wygląda mi trochę na naciąganą, bo skoro uczelnia niewiele z tego bedzie miała że na niej studiuję, to wykładowcy nie będą przejmowali się jak studenci 'poodpadają' ze studiów, bo zbyt wiele razy potkną się podczas sesji...
    11.08.2012
  • yellow

    uniwersytet gdański ma taką przewagę nad uczelniami publicznymi w innych miastach, że leży nad morzem. szczecin owszem oferuje program akademii morskiej, ale tam jest zalew szczeciński, a morza nie ma. za to ug leży rzut beretem od wybrzeża, co rozszerza ofertę studiów i tak jak uam góruje pod względem filologii, tak ug ma kierunki typu oceanografia. fajnie że ofera polskich uniwersytetów jest tak zróżnicowana:)
    04.08.2012
  • krasnal

    Czy na kierunku przyroda są też zajęcia w laboratoriach, czy może tylko klasyczne ćwiczenia i wykłady? Przed rozpoczęciem nauki fajnie byłoby wiedzieć czego się spodziewać :D
    02.08.2012
  • logopeedia

    jak byłam mała to potrzebowałam pomocy logopedy i stwierdziłam że kiedyś sama też chcę być logopedą myślałam że więcej uczelni będzie oferowało takie studia, a tutaj wychodzi na to, że tylko uniwersytet gdański... no ale spoko, jakoś będę dojeżdżać!
    22.07.2012
  • dziennikarstwo

    @marzenaaa - i co, składałaś w końcu do warszawy lub wrocławia? jakie progi były? ja marzyłam o wrocku, ale zawaliłam matmę na maturze, a na takim kierunku to nie ma czegoś takiego jak II nabór, więc pewnie udam się na studia do jakiejś szkoły wyższej...
    18.07.2012
  • dziennikarstwo

    jak masz takie wyniki, to nawet na warszawski się dostaniesz, głupie pytanie :). Jak masz teraz wybór to najlepiej albo UW albo wrocławski, bo tam dziennikarstwo jest na naprwadę dobrym poziomie
    17.07.2012
  • marzenaaa

    84% z rozszerzonego polskiego, 88% z rozszerzonego angielskiego i 72% z rozszerzonego wosu. sądzicie że mam szansę dostać się na dziennikarstwo na uniwersytecie gdanskim? a jak nie tutaj to gdzie? czy mogę mieć szansę na wrocław, warszawę, czy raczej nie za bardzo? :)
    01.07.2012
  • priv

    jakie macie opinie na temat oceanografii? trudno jest się dostać, ciężko utrzymać? dużo w ogóle ludzi jest na tym kierunku na jednym roku? i jak wygląda kwestia wykształcenia kadry? oferta wygląda spoko, ale wiadomo że uczelnia wszystko przekazuje w różowych barwach :)
    28.06.2012
  • Mati

    a ktos cos wie o filologii angielskiej na ug? bede wdzieczna za wszelkie info :)
    27.06.2012
  • forcia

    średnio podoba mi się strona uniwersytetu gdańskiego, no ale nie jest to chyba powód żeby zrezygnować z aplikowania na studia. mam tam koleżankę, rozpoczęła naukę rok temu, bardzo jest zadowolona, więc ja chyba też wybiorę ug. przede wszystkim to poziom jest dobry, a poza tym będę miała z kim mieszkać :D
    01.06.2012
  • oleg

    Fajne jest to, że UG ma specyfikę związaną z położeniem geograficznym. W mojej opinii to dobre miejsce i dobre rozwiązanie. Malwa wspomniała tutaj oceanografię, ja jestem na rosjoznawstwie, co prawda pierwszy rok, ale bardzo sobie chwalę
    29.05.2012
  • malwa

    studiuję tutaj oceanografię, już na drugim roku i przez ani moment nie żałowałam. ciekawe zajęcia, rozwijające pasję studentów. niekonwencjonalna tematyka, praca w laboratoriach, nastawienie na rozwój studentów. jestem naprawdę zadowolona że wybrałam ten mało znany kierunek i polecam go każdemu, kto wybiera się na studia na Uniwersytecie Gdańskim.
    15.05.2012
  • pejar

    Bardzo dobra uczelnia, z możliwością stypendialną w USA, także jak ktoś ma naprawdę talent i chce się dalej rozwijać, nieważne w jakim kierunku, a do tego zdaje sobie sprawę z możliwości, jakie stawia przed nami uniwerek i tym bardziej usa, to wie o co z tym zrobić.
    01.04.2012
  • anno

    Anno, a no, wysoki, innej możliwości nie ma, aczkolwiek ludzie zdają i tylko trochę narzekają. Słyszałem o dodatkowych zajęciach w ramach wyrównywania poziomu matmy, ale nie pamiętam już o co to tam dokładnie chodziło i jak się skończyło.
    31.03.2012
  • Ania

    A jak z zarządzaniem lub fir na UG ? wysoki poziom matematyki ?
    27.03.2012
  • goodjob

    Kiedy rok temu szedłem na UG, nie wiedziałem że tak to wszystko się rozwinie. Nie dostałem się do Warszawy - taka prawda. Natomiast teraz nie wyobrażam sobie zmiany uczelni, ba , zamierzam na niej zostać i kontynuować karierę naukową, jeśli mi tylko na to pozwoli budżet, zdrowie i nie będę miał jak do tej pory problemów z nauką. Serdecznie polecam, naprawdę robią tutaj kawał dobrej roboty !
    21.03.2012
  • boronin

    Zamawiany zawsze spoko, bo płyną z tego wdzięczne profity, aczkolwiek sam kierunek mnie nie rusza. Mam kolegę, który to studiuje - z kolei on nie narzeka. Generalnie nie mój klimat, ale z nauką stoi się całkiem nieźle. Skoro masz zainteresowania w tym kierunku, to wbijaj śmiało, ale jeśli chcesz iść tylko dlatego, że zamawiany, to mija się z celem - dopadnie Cię nuda.
    19.03.2012
  • ochrona środowiska

    co sądzicie o kierunku zamawianym OCHRONA ŚRODOWISKA????????
    11.03.2012
  • unknowner

    Najlepsza uczelnia nad cały morzem ! Potwierdzone info, sprawdziłem wszystko jak leci, kiedy wybierałem się na studia, czyli jakieś 3 lata temu. Teraz jestem dumnym studentem UG i cenię sobie możliwość studiowania na tej uczelni, na moim kierunku wcale nie było tak łatwo się dostać.
    03.03.2012
  • norely

    Kilku znajomych przeniosło się z Poznania do Gdańska i nie narzekają. Mam z nimi dobry kontakt, stąd też wiem, że mamy podobny poziom jeśli chodzi o naukę, a właściwie jej trudności. Powiem szczerze, że nawet trochę im zazdroszczę bliskości morza ;) Niemniej serdecznie polecam uczelnię, nawet jako niestudiujący na niej
    25.02.2012
  • krejzi

    Jeżeli WNS jest wymagający, to co ma powiedzieć ktoś z fizy ? Ok, przejdźmy do meritum sprawy. UG to dobra uczelnia, która niczym nie odstaje od innych uniwersytetów w kraju. Niezależnie od wydziału naprawdę warto tutaj studiować. W samym Gdańsku również jest ciekawie. Od siebie mogę powiedzieć, że spotykam się z samymi pozytywnymi ludźmi na mojej drodze, dlatego też zachęcam do studiowania i mieszkania tuttaj
    19.02.2012
  • Wiola

    Studiuję na WNS, wymagające studia ale dają dużo wiedzy. Jestem przekonana że z dyplomem UG będzie mi łatwiej o pracę. Dodatkowo uczestniczę w licznych stażach i praktykach.
    15.02.2012
  • Sylwia

    Studiuję rachunkowość. Poziom wysoki. Wymagająca kadra ale zazwyczaj sprawiedliwa. Egzaminy do zdania. Zdarzają się przedmioty trudniejsze ale da się je ugryźć. Uczelnia sama w sobie jest dobra. Jej działanie oceniam na plus.
    01.02.2012
  • Tiffany

    Skończyłam na UG logopedię. Wybrałam ten kierunek znając pobieżnie temat. Nie zawiodłam się. Odkryłam że to jest moje powołanie. Teraz pracuje czynnie w zawodzie.
    18.01.2012
  • Arek

    Uniwerek Gdański jako uczelnia wypada dobrze, ale to duża państwowa uczelnia. I jak to zwykle bywa w takich instytucjach, nie sposob wydac jednoznaczna opinie, bo każdy kierunek studiów jest inny, ma inną kadrę, zajęcia, wyklady, ćwiczenia, kaboratoria, fakultety, zajęcia dodatkowe, bloki tematyczne, itd., itd. Mój brat młodszy własnie szykuje sie na ochronę środowiska na UG. Sam kończyłem fizykę, a pracuje jako informatyk. Więc nie ma reguły. Studia daja pewną wiedze, doswiadczenie, kontakty, wyrabiaja poglady, pozwalaja nam odkryc, czego chcemy w zyciu. Wazni sa ludzie, ktorych spotykamy, bo oni sa albo nie sa autorytetami, wnosza cos lub nie do naszego zycia. O kadrze na Uniwerku Gdańskim akurat mogę wypowiadać się pozytywnie. Ja bym polecał.
    12.01.2012
  • tomala

    studiuję geografię na UM, jestem na 2 roku, uczelnię tą wybrałam głownie na podstawie opinii usłyszanych od znajomych, swojego wyboru nie żałuje, szkoła jest nowoczesna, a co ważne ma bardzo duża ofertę kierunków, z wykładowcami różnie bywa, od wymagających i rzetelnych po bardziej lajtowych, u których wystarczy być na zajęciach, ogółem spoko szkoła
    09.12.2011
  • robert

    kiedyś też chodził mi po głowie pomysł z archeologią ale wybrałem jednak budownictwo, doszedłem do wniosku, że to nie jest zawód dla mnie, mimo, że słyszałem wiele pozytywnych opinii o tym kierunku
    07.12.2011
  • weronika

    osobiście miałabym wątpliwości co do archeologii, kierunek raczej dla pasjonatów, za to polecam inne, UG ma bardzo duży wachlarz możliwości
    30.05.2011
  • mariola

    Jestem studentką 2 roku filologii polskiej na Uniwersytecie Gdańskim. Osobiście nie zamieniłabym tego kierunku na żaden inny, od zawsze lubiłam czytać książki, pisanie wszelkiego rodzaj wypowiedzi nie było nigdy dla mnie problem. W liceum byłam na profilu humanistycznym, dlatego też postanowiłam kontynuować moją edukację w tym kierunku. Uniwersytet Gdański wybrałam, ponieważ słyszałam bardzo wiele pozytywnych opinii na jego temat, szczególnie w kwestii wykładowców i poziomu nauczania. Zdania znajomych pokrywają się z moimi odczuciami, klimat w szkole jest bardzo przyjazny, z nauką nie mam problemów, dlatego w zupełności mogę polecić ten kierunek
    27.05.2011
  • mała

    od jakiegoś czasu zastanawiam się nad archeologią ale nie boje się, że to mało przyszłościowy kierunek, proszę o poradę
    24.05.2011