Opinie o Uczelni Wyższa Szkoła Lingwistyczna w Częstochowie (WSL Częstochowa)

Komentarze (119)

  • irka

    Napiszcie coś więcej o pedagogice on-line - magisterskich.
    18.07.2017
  • Filologia germańska II stopnia (on-line) - sp. nauczycielska

    No jakoś zaintrygował mnie ten wf. A istnieje możliwość przepisywania ocen z w-fu, jak miało się 60 godz. (30+30) na licencjacie? Były może takie osoby, które tak robiły? Ciekawi mnie przedmioty, które są w harmonogramie (z tego roku akademickiego). Czy możesz mi powiedzieć, coś bliżej o ćwiczeniach i egzaminie z PNJN-u (konwersacje i rozumienie tekstu), językoznawstwie stosowanym, wybranych zagadnieniach z historii/teorii literatury? Czy jest jakiś przedmiot "szczególny", jeżeli chodzi o zdawanie?
    17.07.2017
  • Marta

    Ilość w grupie to ok. 20 osób , czasem mniej, ale to i lepiej, bo nauczyciel skupia się na mniejszej grupie. Tematy z tego co wiem, to wybiera się samemu. A WF jest, ale nie ma się czym przejmować;)
    17.07.2017
  • Filologia germańska II stopnia (on-line) - sp. nauczycielska

    Czy na tym kierunku jest sporo osób? Jak liczne są grupy? A jak wygląda kwestia seminarium magisterskiego - czy istnieje możliwość wyboru zakresu, z którego chce się pisać pracę, czy też narzucają wręcz tematy, z których należy napisać pracę magisterską? Czy to prawda, że na II stopniu germanistyki (on-line) też jest w-f?
    16.07.2017
  • Germanist1

    Dzięki Marto. A czy mógłbym Tobie zadajć jeszcze kilka pytań względem tych studiów? :-) Jeżeli tak, to podań swojego maila: germanista19@autograf.pl
    14.07.2017
  • Marta

    Lektorat jest na poziomie podstawowym, czyli od początku.
    13.07.2017
  • Germanist1

    Marto, a jak wygląda kwestia lektoratu z języka obcego na Filologii germańskiej II stopnia (on-line)? Czy są grupy dla osób, które mogą się uczyć włoskiego lub hiszpańskiego od początku?
    13.07.2017
  • Marta

    Cześć, ja studiuje filologię germańską II stopnia online (specjalizacja nauczycielska). Jak dla mnie tryb online jest bardzo wygodny, uczę się wtedy, kiedy mam czas w domu (ALE UCZYĆ SIĘ TRZEBA), na zjazdach przyjeżdżamy na zaliczenia i egzaminy. Nie wiem jak to wygląda w innych grupach, ale w mojej kilka osób bez większego problemu miały przepisane oceny. Co do praktyk... ja też pracuję jako nauczyciel i na tej podstawie miałam zaliczone praktyki. Ogólnie mówiąc jest OK;)
    12.07.2017
  • Germanist1

    Czy ktoś może studiuje/studiował Filologię germańską II stopnia ze specjalizacją nauczycielską (w trybie on-line)? Jak wygląda organizacja tych studiów w WSL w Częstochowie? Jakie panują tam zasady i warunki? Czy są jakieś problemy z przepisywaniem ocen z innych studiów magisterskich ze spec. nauczycielską? Czy uznają na poczet praktyk zatrudnienie jako nauczyciel języka niemieckiego w danym typie szkoły? Proszę o rzetelne opinie! Widzę, że MARGA31 też o te same studia pyta. ;-) Pozdrawiam
    12.07.2017
  • Monika

    W tym roku można się było starać o stypendium socjalne, jeżeli dochód netto na osobę nie przekroczył 1043,90 zł. Ogólnie to kwoty stypendiów są dosyć wysokie;)
    06.07.2017
  • wiki

    Witam Was! A jak wygląda program stypendialny na tej uczelni? jakie były progi dochodowe i wysokość stypendium?
    03.07.2017
  • MARGA31

    Witam, Czy ktoś studiował germanistykę online II stopień na WSL?
    03.07.2017
  • Monika

    Właśnie ukończyłam drugi rok studiów online na filologii angielskiej. Na początku trochę się obawiałam takiego trybu, ale teraz nie żałuję i na pewno mogę polecić.
    28.06.2017
  • oNa

    Dziś właśnie się obroniłam:) Polecam
    24.06.2017
  • Łukasz

    Studiuję tam już drugi rok i jestem zadowolony. Wiadomo wykładowcy są lepsi i gorsi, ale najlepsze jest to, że osoby, które nas uczą NAPRAWDĘ SIĘ NA TYM ZNAJĄ I PRACUJĄ W TYCH OBSZARACH. Nie ma chyba nic gorszego jak uczą osoby, które nigdy nie miały okazji pracować w tym zawodzie i znają wszystko tylko z teorii.
    21.06.2017
  • Ellka

    Bardzo polecam;) Fajna atmosfera i ludzie.
    20.06.2017
  • miki

    dziekuje za odpowiedz ! wiec mozna przyejzdzac tylko na sesje i zaraz po nich wyjezdzac. :)
    19.06.2017
  • aSIA do miki

    Nie ma już papierowych indeksów (chyba tylko starsze roczniki jeszcze mają), są tylko karty zaliczeniowe, ale spokojnie z tym akurat nie ma problemu. Jeśli nie uda ci się zebrać wszystkich podpisów po prostu zostawiasz w dziekanacie, a jak wykładowca będzie na uczelni to daje ci wpis do karty. Jest to zdecydowane ułatwienie. Warunkiem wydania karty jest jednak brak zaległości w płatnościach (ale to chyba tak jak wszędzie;)
    19.06.2017
  • aSIA do gosc

    Od roku akademickiego 2017/2018 rusza ekonomia online, ale tylko w wersji angielskiej.
    19.06.2017
  • aSIA do ola

    Przepraszam, że tak długo, ale tu nie zaglądałam. Na pewno nie jest tak, że w ogóle nie trzeba się uczyć, ale nad dodatkowymi książkami też raczej się nie siedzi. Zazwyczaj na tych zjazdach są zaliczenia i egzaminy weryfikujące nabytą wiedzę. Nie wiem jak na innych kierunkach, ale na pedagogice ja nie miałam problemów z kontaktem z wykładowcami. Fajne jest też to, że są to praktycy, którzy w bardzo ciekawy sposób przekazują wiedzę.
    19.06.2017
  • aSIA do ola

    Przepraszam, że tak długo, ale tu nie zaglądałam. Na pewno nie jest tak, że w ogóle nie trzeba się uczyć, ale nad dodatkowymi książkami też raczej się nie siedzi. Zazwyczaj na tych zjazdach są zaliczenia i egzaminy weryfikujące nabytą wiedzę. Nie wiem jak na innych kierunkach, ale na pedagogice ja nie miałam problemów z kontaktem z wykładowcami. Fajne jest też to, że są to praktycy, którzy w bardzo ciekawy sposób przekazują wiedzę.
    19.06.2017
  • miki

    czy w tej szkole sa indeksy papierowe i karty egzaminacyjne? trzeba biegac do wykladowcow po wpisy ? jak to sie ma do studiow online? trzeba przyjezdzac drugi raz po wpisy?
    18.06.2017
  • gosc

    witam , czy w tej szkole jest ekonomia online ?
    18.06.2017
  • ola

    Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Chciałabym wiedzieć czy ciężko jest na tym kierunku i czy jest problem z zaliczeniami. W chwili obecnej jestem pracującą mamą dwuletniej córeczki i czternastolatka. Mam trochę mało czasu aby spędzać całe wieczory nad książką (bo jestem tak padnięta, że zdarza mi się zasnąć wcześniej niż moje dzieci :)))))))). Pracuję jako pracownik socjalny i chciałabym zrobić sobie jeszcze jeden zawód, bo nie ukrywam mam dość swoich podopiecznych, być może uda mi się coś zmienić. Napisz proszę jak wygląda współpraca z wykładowcami, co jest na tych dwóch zjazdach w semestrze no i oczywiście jak wygląda praca na tej platformie on-line. Z góry Ci dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!!! Ola
    11.06.2017
  • aSIA

    Ja studiuję pedagogikę on-line na II stopniu i jest OK. Nie miałam póki co żadnych problemów.. Ola co konkretnie cię interesuje? Może pomogę;)
    08.06.2017
  • ola

    Podbijam pytanie IGI. Jak wygląda studiowanie pedagogiki on-line?
    07.06.2017
  • Aga

    Proszę mi napisać z jakich podręczników do praktycznej nauki jezyka /poziom proficiency / korzysta się na II -goń stopniu filologii angielskiej on-line.
    07.06.2017
  • Agnieszka

    Ja tam śmiało mogę polecić :) Studiuję Pedagogikę niestacjonarnie i nigdy nie miałam większych problemów ani z wykładowcami ani z pracownikami administracji.
    07.06.2017
  • xxx

    Zdecydowanie odradzam!!! Uczelnia nastawiona tylko i wyłącznie na zebranie od studenta jak największej kasy!!! Ciągłe pomyłki pani z księgowości, naliczanie odsetek nawet jeśli płaci się w terminie, bo pani się co chwilę myli. Plany zjazdów podawane bardzo późno, odwoływanie zajęć i informacja o tym np. godzinę przed planowanymi zajęciami, przez co osoby dojeżdżające tracą swój czas. Godziny otwarcia dziekanatu tak krótkie, że trzeba biec w trakcie przerw, żeby coś załatwić. Ogólny chaos, brak organizacji i nastawienie tylko i wyłącznie na kasę, tam student się nie liczy!!!! Jeszcze raz, zdecydowanie odradzam.
    06.06.2017
  • Zoffia

    Ja studiuję Filologię Angielską online na I stopniu i jestem bardzo zadowolona;) Mam czas na życie prywatne i na naukę, ale w dogodnym dla mnie momencie. Ilość zjazdów mi odpowiada. Co do wykładowców... to tak jak wszędzie, zawsze się znajdzie ktoś kto zajdzie za skórę, ale na ogół jest OK. Dużym plusem jest to, że większość nauczycieli jest praktykami, więc wiedzą o czym mówią;) co do płatności, to cena jest ani nie za niska, ani nie za wysoka, a jak się płaci w terminie, to nie ma żadnych problemów. Ja polecam.
    06.06.2017
  • Ilona

    Zależy, co komu pasuje. Ja chciałam zjazdy co tydzień, więcej nauki i coś nowego. Szkoła mnie nie zadowoliła. Ale jeśli zależy Ci na tym, aby zjazdów było mało, na poziomie b2 i zajęciach integracyjnych, to startuj. Opinie w necie są dobre, jednak ja spodziewałam się czegoś innego. Trzeba się uczyć - to fakt, ale przy minimum zjazdów zapomina się wszystko.
    06.06.2017
  • Filologia angielska

    Dziękuje Ilona za opinię. Skończyłaś WSL czy przeniosłaś się gdzieś indziej? Mogłabyś napisać mi coś więcej na temat wykładowców i zajęć? Widziałam ilość zjazdów, przyznam, że jest mi to trochę na rękę, bo musiałabym sporo dojeżdżać, natomiast chciałabym wynieść coś ze studiów. Jeżeli jest tak źle to jestem w kompletnej kropce teraz :(
    04.06.2017
  • iga

    Witam Was! Napiszcie coś o pedagogice on-line Pozdrawiam
    02.06.2017
  • Ilona

    Jeśli nie znasz na wstępie angielskiego na poziomie b2/c1, to daruj sobie. To taki właśnie poziom od 1 roku. Niczego się tam nie nauczysz tym bardziej, że zjazdów jest tyle co kot napłakał. Na zajęciach same powtórki. Do tego beznadziejny pakiet szkoleń z pedagogiki/psychologii/coachingu. Odradzam.
    01.06.2017
  • Filologia angielska

    Hej, czy mógłby ktoś udzielić mi informacji na temat magisterki z filologii angielskiej o specjalności nauczycielskiej? Rozważam studia niestacjonarne na tej uczelni, ale nic kompletnie o niej nie wiem. Chciałabym wiedzieć coś na temat zajęć, wykładowców i czy są jakieś problemy z płatnościami. Z góry bardzo dziękuje za wszelkie odpowiedzi, pozdrawiam serdecznie :)
    01.06.2017
  • Malina do Modliszki

    "Artykuł, który wkleiłaś jest już bardzo stary. Obecnie takich problemów nie ma. A co do studiów online to super sprawa, tym bardziej, że w Polsce nie są one jeszcze tak popularne, a na pewno są idealne dla zapracowanych. A poziom wcale nie jest niski jak się co niektórym wydaje." Nie ma? Czytając wypowiedzi studentów Germanistyki Online nic się na WSL nie zmieniło!
    19.04.2017
  • Studentka GER

    Co do Germanistyki to zgadzam się w 100%. Czas oczekiwania na odpowiedź od niektórych wykładowców wynosi od 2 tyg. do miesiąca. Jedna Pani nie życzy sobie kontaktu drogą mailową, z platformy nie korzysta - trudno mi zrozumieć, w jaki sposób ona rozumie pojęcie ''online'' skoro nie ma z nią żadnego kontaktu. Brak materiałów interaktywnych i wykorzystania nowych technologii też jest przekłamaniem oferty. Nie ma prowadzonych online zajęć typu konwersacje, co jednak funkcjonuje sprawnie na Anglistyce. Jedynym pocieszeniem są niektórzy wykładowcy, którzy naprawdę prowadzą zajęcia rzetelnie i pasją potrafią zarazić, jak wspomniana już wcześniej p. Białas ;)
    14.04.2017
  • Germanistyka Online Licencjat

    Jeszcze raz ja. Stanowczo odradzam Germanistykę Online na WSL Częstochowa!!! Jedynym plusem studiowania na tej uczelni jest to, że praktycznie jako jedyna w Polsce oferuje Germanistykę Online. Drugi semestr pierwszego roku to tragedia, gorszy niż pierwszy. Wykładowcy mają dosłownie w czterech literach studentów online i Ci z najważniejszych przedmiotów, nie odpowiadają na maile. Ludzie miesiąc czekają na odp. Najgorzej mają nowi studenci, którzy przenieśli się z innych uczelni. Aby nadrobić różnice programowe muszą skontaktować się z wykładowcami, a ci wiadomo... nie odp. Jedna wykładowczyni nie uruchomiła kursu na platformie, bo nie widzi w tym sensu, nie życzy sobie, byśmy do niej pisali. No szok! Oceny za pierwszy semestr wystawiono nam z ponad miesięcznym opóźnieniem, pomimo przsłania prac na czas. Odradzam! Odradzam! Bardzo niski poziom kształcenia, szczególnie jeśli ktoś marzy o zawodzie tłumacza, albo lektora.
    14.04.2017
  • dbdb

    Prosba do STUDENTKI pedagogiki online. Napisz coś więcej na temat studiowania pedagogiki online na tej uczelni :):):)
    29.03.2017
  • Germanistyka Online Licencjat

    Witam, wypowiem się tylko na temat studiowania online i kierunku germanistyka. Nie wiem, jak prezentuje się WSL na stacjonarnych lub zaocznych. O anglistyce online słyszałam jedynie, że jest zdecydowanie na wyższym poziomie niż germanistyka online. 1. Studia online. Czyli dla kogo i jak się studiuje? W naszej grupie średnia wieku jest między 20+ a 50+. Przeważają ludzie pracujący, dzieciaci lub mieszkający na stałe za granicą (Austria, Niemcy, Portugalia, etc). Każdy nastawiony na oszczędność czasu, minimalną ilość zjazdów, a priorytetem nie jest studencka atmosfera. ćwiczenia i część przedmiotów zaliczamy na platformie - co jest super - lub wysyłamy zadania, eseje, itd. mejlem. Wszystko w wyznaczonym terminie. Dużo pracy samodzielnej. My założyliśmy grupę na fejsie i wspieramy się, omawiamy zadania. Platforma to rewelacyjne narzędzie do studiowania online, myślę jednak, że WSL Częstochowa nie wykorzystuje jej potencjału. Zdecydowanie brakuje sfilmowanych wykładów! Wykładowcy zamieszczają ćwiczenia interaktywne, kserówki książek, zadania pisemne, czasem jakiś filmik z youtube. Dużym minusem jest słaby lub zerowy kontakt z niektórymi wykładowcami. Szlag czasem trafia! 2. Zjazdy. Ile zjazdów na studiach online? 2 zjazdy w semestrze zimowym i 3 zjazdy w semestrze letnim, przy czym ostatni zjazd pod koniec czerwca to już sesja egzaminacyjna. Ludzie przyjeżdżają z całej Polski i z zagranicy. Noclegi lepiej bukować na miesiąc przezd zjazdem. 3. Poziom językowy - Dla kogoś kto lata spędził w np. DE i potrzebuje papierka poziom jest niski - semestr zaczęliśmy od rekcji czasownika, trybu rozkazującego, strony biernej albo wypracowań w stylu "życie na wsi, czy w mieście". Studentka, która przeniosła się do nas z uniwerku państwowego również stwierdziła, że na WSL jest lajtowo. Wielu jednak pasi taki poziom. 4. Zaliczenia/egzaminy. Czy jest ciężko? Zdecydowanie NIE. Trzeba być na prawdę upartym, żeby nie zaliczyć jakiegoś przedmiotu. Tym bardziej, że wykładowcy w nieskończoność wydłużają terminy oddania prac, itp. 5. Wykładowcy. Jacy są? Przeważnie super. Czasem aż mi było żal, że nie mogę częściej chodzić na wykłady do babki z fonetyki, czy gościa z filozofii. Beznadziejni też się zdarzają, ale to jak wszędzie. 6. Lektorat z 2 języka. WSL wypada słabo. Hiszpański i włoski oferują tylko od podstaw. Angielski jest również dla zaawansowanych. Najgorsze, że lektorat z drugiego języka jest tyko na pierwszym roku! 7. Na WSL jest wiele przedmiotów samorozwojowych, jak cauching, zarządzanie potencjałem wewnętrznym, budowanie relacji w zespole, strategie i negocjacje, etc - dla wielu strata czasu, szczególnie na tak rzadkich zjazdach. Pozdrawiam XYZ
    26.03.2017
  • studentka do dbdb

    Ja właśnie studiuję pedagogikę online na drugim stopniu:)
    24.03.2017
  • dbdb

    Dziękuję za odpowiedź. Na razie mam licencjata i myślę o mgr bo konkurencja w firmie rośnie, więc może jakieś stypendium uda się złapać:). A słyszeliście coś o pedagogice EDUKACJA WCZESNOSZKOLNA Z WYCHOWANIEM PRZEDSZKOLNYM II STOPIEŃ, bo jak oznajmiłem żonie że bym coś jeszcze zrobił on line, to ona też była chętna doszkolić się z domu przy małym dziecku.
    21.03.2017
  • studentka do dbdb

    Nie wiem jak jest na studiach online, bo studiuję na niestacjonarnych. To chyba wszystko zależy od kierunku. Co do stypendiów to akurat są wysokie (w sem. zimowym socjalne wynosiło ok. 800 zł). Tylko, że jeżeli masz już równoważny tytuł (np. zapisałeś się na licencjat, a masz już licencjat lub inżyniera) to niestety nigdzie stypendium nie przyznają. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam;) Polecam WSL
    17.03.2017
  • dbdb

    A cha zapomniałem zapytać: a stypendia tam jakieś mają? socjalne albo coś? A jeżeli to w jakich kwotach bo jak robiłem licencjat na Długosza kilka lat temu to grosze były, a jeżeli chodzi o naukowe to już w ogóle można było zapomnieć, nawet jak się człowiek kwalifikował.
    07.03.2017
  • dbdb

    To czyli tak ciężko tam jest? Kurczę jak idę na studia on-line to nie chciał bym spędzać dużo czasu nad książkami, tylko żeby to jakoś lżej przeszło, jeszcze na dokładkę żonka mi córcie urodziła -a papier potrzebny:)))
    07.03.2017
  • Modliszka do Malina

    Artykuł, który wkleiłaś jest już bardzo stary. Obecnie takich problemów nie ma. A co do studiów online to super sprawa, tym bardziej, że w Polsce nie są one jeszcze tak popularne, a na pewno są idealne dla zapracowanych. A poziom wcale nie jest niski jak się co niektórym wydaje.
    06.03.2017
  • xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    Czy ktoś studiuje pedagogikę on-line na tej uczelni? Jeżeli tak to jak tam jest?
    28.02.2017
  • Malina

    Tutaj link do artykułu z Gazety Częstochowskiej http://gazetacz.com.pl/artykul.php?idm=463&id=11144 Ta sama treść: Czujemy się oszukani przez WSL List do reakcji Szanowna Redakcjo Jesteśmy, a w zasadzie część z nas była, zaocznymi studentami Wyższej Szkoły Lingwistycznej w Częstochowie. Ciężko pracowaliśmy przez trzy lata, szczególnie na ostatnim roku, przygotowując się do pracy licencjackiej. Koniec edukacji w tej szkole okazał się dla nas przykry i stresujący. Władze uczelni nie zapewniły nam merytorycznych zajęć, zlekceważyły nasze prośby i uwagi. Zaskutkowało to nieprzyjemnymi dla nas konsekwencjami i poczuciem poniżenia. Ale do rzeczy. Większość z nas to nauczyciele, po kilku studiach podyplomowych – dotąd problemów z nauką nie mieliśmy. Podjęliśmy studia w WSL, bo wymaga tego współczesna edukacja szkolna. Za naukę płacimy i to dużo (koszt roku to 4400 zł), chcemy jednak podkreślić, że nie należymy do osób, które kupują dyplomy za pieniądze. Za opłatę oczekujemy rzetelnej wiedzy i szacunku. Niestety, potraktowano nas jak nieopierzonych smarkaczy, lekceważono potrzeby i obrażono. Poczuliśmy się przez władze zignorowani i oszukani. Kłopoty na uczelni wystąpiły z chwilą, gdy na trzecim roku studiów kurs zintegrowany języka angielskiego przejął nowy wykładowca. Osoba ta okazała się niekompetentna, bez przygotowania metodycznego. Nie potrafiła przekazać nam swojej – zapewne dużej – wiedzy. Ponadto godne ubolewania było jej osobiste nastawienie do studentów – z wyższością traktowała szczególnie tych, którzy język angielski mają dobrze opanowany (stali bywalcy wielkiej Brytanii). W opinii wykładowcy języka, nawiasem bez wyższych studiów, właśnie te osoby były niedouczone. Jaki był efekt rocznej edukacji na kursie zintegrowanym? Egzaminu nie zdało prawie 50 procent studentów zaocznych. Niestety, brak zaliczenia z tego przedmiotu równał się z niedopuszczeniem do egzaminu licencjackiego. Zupełne inaczej sytuacja wyglądała na studiach dziennych (warto zaznaczyć, że nauka ta nie jest opłacana z prywatnej kieszeni). Wszyscy studenci dzienni zdali egzamin z kursu zintegrowanego, niektórzy nawet w terminie zerowym – takiego udogodnienia z powodu zawirowań organizacyjnych na uczelni nie uzyskali studenci zaoczni. Porównując wyniki egzaminacyjne, wypadałoby stwierdzić, że na studiach zaocznych większość studentów to dyletanci, którzy myślą, że jak zapłacą, to dyplom mają w kieszeni. Z czego wynikła taka różnica? A z tego, że studenci dzienni otrzymali od wykładowcy zdecydowanie łatwiejsze zadania egzaminacyjne – wypełniali test oparty na przerobionym programie. Z kolei my – studenci zaoczni – stanęliśmy przed testem, w którym znaczna część zadań dotyczyła programu nie podjętego przez nauczyciela w czasie nauki. We wrześniu br. osoby, które nie zdały egzaminu pod koniec sesji stanęły do poprawki. Większość z nich przeżyła powtórkę z rozrywki. Egzamin oblali nawet ci, którzy posługują się bez problemu językiem angielskim. Bez komentarza pozostawiamy słowa skierowane przez wykładowcę kursu zintegrowanego do jednego ze studentów: „tak bełkotałeś, ale w końcu coś wydusiłeś”. Problem nieprzygotowanego do pracy wykładowcy zgłaszaliśmy władzom uczelni. Obiecywano nam wymianę nauczyciela, ale czas mijał i efektu nie było. W zamian pod koniec edukacji usłyszeliśmy, że nasz rok był eksperymentalny, a jego innowacja polegała na tym, że zajęcia prowadził nauczyciel, bez studiów pedagogicznych. Szkoda jedynie, że nikt wcześniej nie poinformował nas o takim eksperymencie. Zapłaciliśmy za niego i psychicznie, i finansowo. Postawiono nas przed dylematem: kolejny rok w WSL lub zmiana uczelni. W obu przypadkach trzeba wnieść kolejną opłatę, w przypadku WSL bez gwarancji otrzymania dyplomu, bo kurs zintegrowany znowu prowadzi ta sama osoba. Przeżyte trudności i kłopoty w WSL skłaniają nas do smutnej refleksji. Czujemy się oszukani i naciągnięci. Dochodzimy do wniosku, że uczelnia szuka pieniędzy, a najlepszym źródłem są studenci zaoczni, którzy muszą zapłacić za naukę i dodatkowe egzaminy. A może wszystkie problemy studentów zaocznych to efekt zwykłej „zemsty smoka” za skargę do rektora? Studenci – byli i obecni – Wyższej Szkoły Lingwistycznej w Częstochowie (dane osobowe do wiadomości redakcji)
    12.01.2017
  • student online

    Studiuję online na tej uczelni. Platforma jest przeciętnej jakości, niełatwo się na niej pracuje, gdyż często występują błędy i np. nie można przesłać zadania, etc. Obiecali ją poprawić, ale długo się nic nie dzieje. Wykładowcy dają sobie b. dużo czasu, by odp. na mejle. Jakby studentów online nie było, bo skoro nie ma ich fizycznie, to można ich olać. Biblioteka dla studentów online w ogóle nie jest dostępna i nie można wirtualnie korzystać z materiałów. Wielka szkoda. Sama forma studiowania online jest super. Bardziej dla ludzi pracujących lub z dziećmi, którym nie zależy już na klimacie studenckim. Wieczorami zasiada się do platformy i wykonuje polecone zadania, pisze prace, przesyła ćwiczenia, etc. Wszystko w wyznaczonym terminie.
    09.12.2016
  • Milusia

    P. Białas jest najlepszym wykładowcą z gramatyki opisowej, jakiego spotkałam. Jest do tego pełna pasji i "zaraża" swoją wiedzą i chęcią do nauki. Jestem bardzo zadowolona z zajęć z tą panią.
    03.11.2016
  • Student

    Czy ktoś miała zajęcia na germanistyce z M.Białas? Jakieś opinie?
    29.10.2016
  • Monika

    Jak dla mnie Uczelnia bardzo przyjazna studentom:) Polecam
    08.09.2016
  • do absolwentki

    Przepraszam, że tak Cię ciągle męczę. Mam jeszcze kilka pytań. Może prościej będzie jeśli podam swojego maila? Albo gdzieś się znajdziemy przez facebook'a czy messenger'a? Nie chcę tu zalewać forum setkami pytań.
    23.08.2016
  • absolwentka

    Co do seminarium mgr- my mieliśmy super panią promotor, która nie narzucała tematu pracy, mogliśmy pisać na temat językoznawstwa, translatoryki i czegoś tam jeszcze. Druga pani promotor to miała specjalizacje nauczycielską to ja już tam nie wnikałam o czym oni pisali. A obrona nie była taka straszna. Pytania z dziedziny, którą sobie wcześniej wybrałeś i pytania o pracę. Wszystko bardzo miło przebiegło :) I tak jak wcześniej mówię, nie chcę wam mówić że jest wszystko super łatwo i przyjemnie, bo i były osoby, które za lekko podeszły do tematu i musiały latać na poprawy. Są wymagające przedmioty i są też łatwe, tzw. formalność. Jedna moja rada- musicie po prostu umieć się odezwać. Wykładowcy to też ludzie i jak widzicie, że gdzieś się pomylili to napiszcie maila, jak nie wiecie czegoś to nie bójcie się pytać, jak macie jakiś problem to tak samo. Bo najgorzej jak się nie ma kto odezwać a potem pretensje, że oni się nie domyślają o co chodzi. Jeśli mielibyście jakieś pytania już o konkretne przedmioty jak już się tam dostaniecie to możecie zostawić maila i będziemy jakoś w kontakcie. Pamiętam jak sama szukałam kontaktu z ludźmi z roku wyżej, pisałam na facebooku, maile i nie byli nawet w stanie łaskawie odpisać. Także ja taka nie jestem :D Nasza grupa była dość róznorodna - od młodych dziewczyn zaraz po licencjacie po "dojrzałe'' osoby :) Umiesz angielski i masz jakąś tam samodyscyplinę to dasz radę na studiach online. Pozdrawiam :)
    22.08.2016
  • absolwentka

    Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję ale sami rozumiecie, wakacje :D Odnośnie pytań do mnie skierowanych to tak: 1. Czy jest ciężko? Jak się uczysz to nie ma znaczenia czy jesteś zaraz po licencjacie czy po 10 letniej przerwie. Mieliśmy w grupie osoby nawet po 40stce i niczym nie odbiegały od reszty. Jeśli chodzi o studia online musicie pilnować terminów na wykonanie testów czy zadań bo uzywacie takiej platformy. Jest parę przedmiotów, które nie zrobicie z doskoku tydzień przed egzaminem czy zaliczeniem, a trzeba nad nimi siedzieć uczciwie i regularnie. 2. Dla mnie studia online były super, bo też pracowałam i nadal pracuję, a ze względu na dojazdy nie dałabym po prostu rady.Poszłam w ciemno, nie znałam nikogo kto studiował online, ale naprawdę nie żałuję. Żałowali ci, co poszli na zaoczne i płacili praktycznie te same pieniądze a musieli co 2 tyg przyjeżdżać na uczelnie. 3. My mieliśmy 2 zjazdy w semestrze zimowym (na tym drugim była już sesja) i 2 zjazdy w semestrze letnim, jednak sesja była osobno, czyli wychodziło tak jakby 3 zjazdy w semestrze letnim. 4.Kontakt z wykładowcami - tak myślę teraz z iloma z nich miałam zajęcia i z iloma był jakiś problem...był taki jeden gościu, któremu schodziło parę dni na odpisanie na maila, ale na szczęście on już nie pracuje. Cała reszta uczciwie odpisuje w ciągu jednego dnia lub 2. Też czytałam te opinie o niby zerowym kontakcie, ale my nie mieliśmy takiego problemu.
    22.08.2016
  • do absolwentki

    Możesz coś więcej napisać o seminarium magisterskim. Jak wygląda pomoc promotora, czy miałaś swój temat czy dostałaś propozycje do wyboru? No i oczywiście jak wygląda sama obrona pracy.
    18.08.2016
  • kasia

    Mam pytanie: czy ktoś jest obecnie na studiach II stopnia filologia angielska online? Ciężko jest z zaliczeniami? Licencjat robiłam 13 lat temu i tyle lat pracuję w szkole . Od ukończenia studiów nie mam kontaktu z żywym językiem i szczerze mówiąc obecnie czuję się "cofnięta w rozwoju" :) potrzebuję zrobić magisterkę ze względu na możliwość likwidacji zakładu pracy ale boję się, że nie dam rady uczyć się, pracować i wychowywać 2 dzieci. Ktoś coś podpowie?
    18.08.2016
  • kasia

    Mam pytanie: czy ktoś jest obecnie na studiach II stopnia filologia angielska online? Ciężko jest z zaliczeniami? Licencjat robiłam 13 lat temu i tyle lat pracuję w szkole . Od ukończenia studiów nie mam kontaktu z żywym językiem i szczerze mówiąc obecnie czuję się "cofnięta w rozwoju" :) potrzebuję zrobić magisterkę ze względu na możliwość likwidacji zakładu pracy ale boję się, że nie dam rady uczyć się, pracować i wychowywać 2 dzieci. Ktoś coś podpowie?
    18.08.2016
  • olala

    Witam Czy ktoś z Was studiował na WSL pedagogikę wczesnoszkolną? Jak się tam studiuje ten kierunek? Ja chcę iść na mgr Powiem szczerze że nie zależy mi na jakości a jedynie papier mnie interesuje
    09.08.2016
  • Przyszły student

    Ja zapisałem się na filologię angielską online, nigdzie w okolicy nie ma takiej oferty:) Myślę, że Uczelnia idzie z postępem czasu.
    04.08.2016
  • niemiecki

    Ja zapisałam się na mqr z filologi germańskiej online :)
    21.07.2016
  • do szukam

    Ja jestem akurat na zaocznych, aleeee skoro studiuję na WSL to coś tam wiem na temat online :) Egzaminy i zaliczenia się odbywają na tych zjazdach, które masz w harmonogramie, wszystkie inne ćwiczenia, wykłady masz do zrobienia na platformie i masz na to określony czas, kontakt z wykładowcami jest ok, nie ma z tym problemu, wiek nie ma zupełnie znaczenia. Polecam WSL! :)
    15.07.2016
  • szukam

    Hej absolwentko, szukam info na temat filologii angielskiej online, jak to wyglada w rzeczywistosci a raczej w praktyce, 4 zjazdy w roku, czy wtedy tez odbywaja sie egzaminy i zaliczenia czy dodatkowo w innych terminach, kraza rozne opinie na temat np. zerowego kontaktu z wykladowcami przez internet, moze masz jakies doswiadczenia w tym temacie? / lub /i / inne cenne informacje, ktore uznasz za wazne dla kogos kto zastanawia sie do podejscia do studiow online, dodam, ze jestem po 30 (czy to ma jakies znaczenie)? Z gory dziekuje za odpowiedz
    07.07.2016
  • absolwentka

    Witam, postanowiłam napisać szczerzą opinię o tej uczelni na której spędziłam 2 lata a dziś miałam obronę :D Studiowałam anglistykę online. 2 lata temu przypadkiem natrafiłam na stronę uczelni i bardzo zaciekawiło mnie studiowanie online. Oszczędność czasu i pieniędzy, nauka w domu bez dwutygodniowych dojazdów. Szczerze mówiąc trochę się bałam bo nie znałam nikogo kto studiował online ani na tej uczelni. Ale mówię spróbuję bo naprawdę skoro ceny za studia zaoczne i online są takie same to po co jeździć co tydzień/lub dwa jak można zrobić to samo w domu. Ogólnie jeśli ktoś myśli, że jest to typowa wiejska uczelnia prywatna gdzie ktoś nic nie umie i dostaje 4 to się myli. Sama tak myślałam i spodziewałam się przynajmniej części osób które nie będą znały podstaw a tu moje zdziwienie, gdy każdy był po prostu bardzo dobry. Ludzie przyjeżdżali z każdej części Polski i zagranicy i poziom był naprawdę wysoki. Nie wiem jak na innych rocznikach i grupach, ale wydaje mi się że było podobnie. Także pozory mogą czasem mylić :) Ale zawsze jednak są jakieś minusy. To, że wykładowcy są różni to wszyscy wiemy - niezależnie od uczelni zawsze znajdą się jacyś dziwacy albo utrudniacze. Jednak ogólnie nie mogę narzekać na kadrę, która mnie uczyła. Odnośnie tego czy nauczyciele dobrze tam uczą - uważam, że człowiek po licencjacie, studiując magisterkę jest wystarczająco duży i odpowiedzialny, żeby samemu przysiąść i się uczyć. Oni zapewniają nam materiały, narzędzia, jednak każdy z nas musi wykonać jakąś pracę samodzielnie. Kursy są online także dla mnie super sprawa, na przesłanie zadań czy zrobienie testów macie tyle i tyle czasu i dziękuje. Nikt też nie uwala specjalnie na egzaminach, także bez obaw. Jak się ktoś nie nauczy to ma poprawkę, czyli norma. Podsumowując mój przydługi wywód, nie żałuję, że poszłam na wsl i wybrałam studia online. Świetna sprawa, świetny pomysł. W mojej grupie wszyscy posługiwali się angielskim biegle także nie było niskiego poziomu. Jeśli komuś pomogłam się zdecydować to cieszę się. Niestety ja nie miałam kogo się poradzić przed złożeniem papierów tutaj, ale jeśli ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem. Pozdrawiam :)
    01.07.2016
  • Ela

    Ja się już zrekrutowałam;)
    29.06.2016
  • kinia

    Witam, A ja postanowiłam studiować germanistykę, zapisałam się online i chciałabym kogoś wpisać, kto rzekomo polecił mi uczelnię. Muszę mieć imię, nazwisko i nr indeksu. Ja nic nie tracę, a ktoś może zyskać (widziałam, że 100 zł). :) Pozdrawiam, Kinga
    28.06.2016
  • Janek

    Ja polecam;)
    27.06.2016
  • Gosia

    Studiuje pedagogikę niestacjonarnie i jestem zadowolona. Wykładowcy są ok, koszt studiów porównywalny do innych uczelni (1690 zł). Fajne jest to, że płatności są rozłożone w ratach, a jeżeli zapłaci się z góry za cały semestr, to można skorzystać z rabatu:) Co do pracowników uczelni, to osobiście nigdy nie miałam problemów.
    24.06.2016
  • Hero

    Może się ktoś wypowiedzieć na temat filologii germańskiej online?
    23.06.2016
  • Ela

    Fajna atmosfera panuje na tej Uczelni:) Polecam wszystkim
    23.06.2016
  • trollololo

    Żalisz się, bo cię wyproszono z sali podczas egzaminu czy nie nauczyłeś się tego co trzeba.. poor you :(
    20.06.2016
  • student wsl

    NIE POLECAM! To co sie wyrabia na tej uczelni to horror. Brak kontaktu z wykldowami, piszesz mejle oczekuj odpowiedzi za pol roku. Przystepujesz do egzaminu i nawet nie wiesz z czego bedzie, bo wykladowca przerobil jeden temat w calym roku i nie podal zadnych zagadnien na egzamin. Plan zajec pojawia sie tydzien przed zjazdem, ale nie zdziw sie jak w dniu wykladow dowiesz sie ze nastapily zmany i mozesz wracac do domu. Placi sie gruba kase, ale nauczyciele nie ucza, nawet nie podpowiadaja jak masz sie uczyc. Nie szanuja czasu studentow. Sa ludzie ktorzy specjalnie na zjazd jada kilka tysiecy kilometro a pozniej dowiaduja sie ze niepotrzebnie przyjechali. Balagan w dziekanacie. Wykladowca przychodzi na wyklady nieprzygotowany. Czlowiek sie uczy na jakis test miesiac a potem okazuje sie ze to nie byl material na ten rok co trzeba i ocenia nie bedzie brana pod uwage. Nie dajcie sie nabrac na studiowanie online, bo z takich studiow na pewno nic nie wyniesiecie. Polecam przeczytac http://www.gazetacz.com.pl/artykul.php?idm=463&id=11144
    19.06.2016
  • Edeeek

    Niestety ekonomii online nie ma ... jeszcze...:)
    16.06.2016
  • student

    czy w tej szkole jest ekonomia w trybie online? na pierwszej stronie jest taka informacja natomiast w zakladce >studia online> nic nie ma na ten temat.. czy jest ktos kto opisze jak w praktyce wygladaja takie studia?
    05.06.2016
  • dr hab

    Nie ma gorszej uczelni w Częstochowie od Akademii Polonijnej , która otwiera kierunek studiów dla dwóch osób a przedmioty w toku studiów nie związanego są wogóle z studiowanym kierunkiem i np. na każdych kieurnkach są przedmioty takie jak np. Nauka społeczna kościoła albo Współczesna rodzina , kadra księży i osób mało związanych z fachowością w swojej dziedzinie. Odradzam zdecydowanie. W dodatku skopiowali z WSL opis kierunku filoglia specjalność nauczyciel to sami sobie sobie wyobraźcie co tam może być.
    20.05.2016
  • do prawdy

    Faktycznie. Jestem w szoku. A ja chciałam tam iść...
    09.05.2016
  • prawda

    Jak to możliwe , że uczelnia AP zerżneła żywcem opis kierunku filolologia spec Nauczyciel ; http://pl.ap.edu.pl/jezyki-literatura-i-cywilizacja/ powyżej link. pozdrawiam
    06.05.2016
  • student wsl

    W takim razie zapraszam do mojej grupy wtedy przekonasz się co znaczy zdanie wielokrotnie złożone, naładowane milionem phrasali i tak poza tym, to co do tego ma prywatna uczelnia dziewczyno? Byłem na państwowej uczelni na licencjacie i myślisz, że jest kolorowo? Haha, niezły żart. Na moim roku byli ludzie mowiący " he putted" i uwaga... OBRONILI SIĘ i mają tytuł licencjata, więc proszę, nie ,mów mi, że na prywatnej uczelni się gówno robi. A dlaczego 2/3 nauczycieli w szkołach nie potrafi uczyć? Hmmm, nie mają powołania i robią to z musu, żeby przeżyć. a może nie potrafią przekazywać wiedzy albo się wypalili? Albo wieeeem! Kończyli na pewno PRYWATNE uczelnie.. hahaha :D Pomyśl czasem co piszesz, naprawdę, a jeśli potrzebujesz wrażeń, to idź na UŚ, gwarantuje ci, że szybko zatęsknisz za wsl :)
    25.04.2016
  • Mila

    To dlaczego 2/3 nauczycieli w szkołach nie potrafi uczyć i powinni wylecieć a nie zniechęcać uczniów, którzy mogliby rozwijać swoje zainteresowania, ale "dzięki" takim typom zamykają się totalnie na przedmiot i go potem nienawidzą. Nie wierzę, żeby studenci prywatnej uczelni potrafili wyrażać się stosując zdania wielokrotnie złożone. Nie zmienię zdania o WSL - może i wymagania są, ale - jak pisałam wcześniej - nic nie umiesz ze względu na niezwykle rzadkie zjazdy.
    21.04.2016
  • student wsl

    Nie wiem jak u ciebie w grupie, ale u mnie poziom jest wysoki, nikt nie ma problemu żeby wypowiedzieć się zdaniem ośmiokrotnie złożonym. Co do smykałki, ktoś kto nie czuje żadnego pociągu w stronę nauczania języka raczej nie wybiera kierunku nauczycielskiego. nie sądzisz? Jeśli chodzi o coaching i przedmioty tego typu.. będąc na innej uczelni na licencjacie nie miałem takich rzeczy, teraz jestem tu na mgr i.. podoba mnie się to. Zajęcia. jak dla mnie, są ciekawe i prowadzone w sposób niekonwencjonalny, dużo nowych rzeczy dowiedziałem się o sobie. Jak dla mnie bomba :)
    12.04.2016
  • Mila

    Owszem, musisz się nauczyć na koło, ale potem wszystko ci wylatuje z głowy bo tego nie używasz. Potem taki absolwent nie umie poprawnie ułożyć prostego zdania a co dopiero o tłumaczeniach. Miałam na myśli zajęcia typu coaching. Po co to? Przecież mam się nauczyć języka a nie jak działać w życiu. A jeśli chodzi o przedmioty stricte nauczycielskie, to możesz przejść 100.000 takich kursów, ale jak nie masz smykałki do nauczania, to ci to nic nie pomoże. Będziesz kiepskim nauczycielem.
    08.04.2016
  • ZZZZZZZ

    Jak dla mnie Uczelnia jest Ok:)
    30.03.2016
  • student wsl

    Droga Milo, nie każdy jest utalentowany językowo jak ty, że zna najbardziej wysublimowane słowa z języka angielskiego. Rozumiem, że w chwili obecnej obcuje z walking-talking dictionary, podziwiam :D Słowem zakończenia, zjazdów jest 6 i trzeba być dobrze przygotowanym, bo wszystko wyjdzie. Mówisz, że zajęcia pedagogiczno-psychologiczne są żenujące... a jak kurde chcesz być nauczycielem bez przygotowania takiego? Na moich studiach licencjackich dziennych miałem jeszcze więcej takich zajęci i... żyję, ba, nawet wiele mnie takie zajęcia nauczyły.
    14.03.2016
  • Mila

    Ilość zjazdów jest tak rzadka, że niczego nie zapamiętasz na dłuższy czas. Na I roku są osoby, które nie umieją sklecić poprawnie najprostszego zdania w j. angielskim, a znajomość gramatyki wśród studentów leży. Piszę o zaocznych 1 st. Żenadą są zajęcia pedagogiczno-psychologiczne, które zabierają 60% czasu na zjeździe. Widać, że chodzi im o kasę. Więcej zjazdów nie dają, bo szkoda im opłacić wykładowców, a cena porównywalna jest z innymi uczelniami, gdzie zjazdów jest np. 10 w semestrze a nie 5. Nie polecam tym, którzy chcą się czegoś nauczyć i posiąść wiedzę na dłuższy czas.
    14.03.2016
  • rena

    zrekrutowałam się na semestr zimowy 15 r. nie przysłano mi ani umowy, ani nie nadano nr indeksu bo... było duzo studentów z Ukrainy (tak mi powiedziała pani w dziekanacie). W zwiazku z tym nie mogłam zacząć studiów od pazdziernika. Po prostu nóż sie w kieszeni otwiera, jaki tam jest bałagan.
    28.02.2016
  • Maciej

    Jestem na pierwszym roku magisterskim filologii angielskiej i naprawdę polecam! Wykładowcy są kompetentni, zabawni i ludzcy, jeśli tak można napisać :) A grupa? Świetni ludzie, dogadujemy się znakomicie, uwielbiam ich :D Co do poziomu, jest naprawdę wysoki, trzeba się uczyć i nie ma, że boli, ale polecam! :)
    24.02.2016
  • Merlin

    Hej Eva ;) Studiujesz anglistykę od podstaw ? ;)
    24.02.2016
  • Eva

    Hej Merlin. Ja studiuje filologię angielską jak chodzi o poziom no to trzeba się uczyć, zależy czy chcesz studiować online czy niestacjonarnie... Wykładowcy fajni, choć wymagający. WSL jest uczelnią prywatną i fajne jest to, że nie idą w "masówkę" , więc jest dobra atmosfera na uczelni. FA polecam, a co do germanistyki, to ci nie pomogę:)
    16.02.2016
  • Merlin

    Witam ;) Czy jest tutaj jakaś osoba, która studiuje lub studiowała filologię angielską od podstaw oraz podyplomówkę na filologii germańskiej? Proszę o opinie o jakości nauczania, o wykładowcach, o samej uczelni. ;)
    12.02.2016
  • Aśka

    Zgadzam się z poprzedniczką. Jestem na II roku i jestem zadowolona zarówno z poziomu jak i atmosfery. I jeszcze są rabaty w opłatach... Jeśli zapłaci się czesne z góry za cały semestr obowiązuje 5% rabatu na czesne, a jeżeli komuś polecimy uczelnię, i ta osoba podpisze umowę, to zyskujemy upust w postaci 100 zł na każdy semestr. W dodatku Uczelnia ma wysokie stypendia. W tym roku stypendia wynosiły: - dla niepełnosprawnych: od 400 zł do 500 zł, -socjalne: od 600 zł do 750 zł, - Rektora od 300 zł do 550 zł, -zapomogi do 1000,00 zł. Myślę, że naprawdę warto było:)
    08.02.2016
  • Maria

    Studiuję na WSL już czwarty rok zaocznie, według mnie jest ok, kadra bardzo kompetentna , wymagająca ale przyjazna studentowi, co do różnych opinii krążących o tej uczelni, powiem tylko iż każda uczelnia ma swoich zwolenników i przeciwników, poziom uzyskanej wiedzy nie zależy tylko i wyłącznie od wykładowców, ale głównie od samego studenta,trzeba samemu zakuwać, co do ilości zjazdów jest ich mało, ale żeby się na nie przygotować trzeba przyswoić spory zasób materiału. Na pewno nie jest to miejsce dla osób, który myślą iż płacą to nic więcej robić nie muszą. Także jeśli wiesz po co idziesz na studia, WSL w niczym nie ustępuje państwowym uczelniom.
    06.01.2016
  • student

    Jestem na uczelnie od tego roku na studiach magisterskich i jest naprawdę fajnie. Przede wszystkim bardzo miła atmosfera jest no i fajni wykładowcy. :)
    10.11.2015
  • gosc

    Czy te pochlebne komentarze, czy aby nie są pisane przez samych pracowników tejże uczelni.....
    09.11.2015
  • gość

    Uczelnia, która naciąga studentów na kasę, ludzie są niekompetentni. Godziny otwarcia dziekanatu dostosowane wyłącznie dla pracowników uczelni, pracujący studenci nie mają żadnych szans załatwienia czegokolwiek.....niestety nie wszyscy dysponują taką ilością wolnego czasu jak pracownicy uczelni, natomiast emailem...zapomnij bo nikt nie raczy odpowiedzieć a tyle mówi się o wychodzeniu na przeciw....no cóż, powodzenia z takim podejściem a swoją drogą ciekawe czy ktokolwiek ma nad uczelnią jakąkolwiek kontrolę, czy nadzór?
    09.11.2015
  • mgr

    Po pierwszym zjeździe mogę powiedzieć, że ludzie super, wykładowcy super. Nie jest sztywno wiedza jest przekazywana w sposób kreatywny. Polecam!
    25.10.2015
  • OK

    fajni ludzie i atmosfera
    19.10.2015
  • student.

    Szkoła jest genialna, ludzie także. Polecam każdemu!
    18.10.2015
  • Lingwista

    Uczelnia super. Polecam. A teraz specjalna promocja. Jeśli znajdziesz osobę , która chciałaby studiować w WSL, to dostajesz 100 zł rabatu za każdy semestr:)
    01.10.2015
  • moo.

    ja w tym roku zaczynam filologię angielską zaocznie II stopnia, bo dzienne się niestety nie utworzyły :( powiedzcie mi, czy zaoczne to dobry wybór, bo mam strasznie mieszane uczucia, tylko 6 weekendów ( zjazdów) będzie i wydaje mi się jakoś tak mało.. pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)
    25.09.2015
  • moo.

    ja w tym roku zaczynam filologię angielską zaocznie II stopnia, bo dzienne się niestety nie utworzyły :( powiedzcie mi, czy zaoczne to dobry wybór, bo mam strasznie mieszane uczucia, tylko 6 weekendów ( zjazdów) będzie i wydaje mi się jakoś tak mało.. pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)
    25.09.2015
  • 007

    witam a czy ktoś studiuje online?
    20.09.2015
  • Ola

    Uczelnia moim zdaniem fajna. Dobrze wyposażona. A kierunki? Ja studiuję Fil.Germańską i jestem zadowolona.
    18.09.2015
  • Kamila

    Rzeczywiście kiedyś panował tu straszny bałagan organizacyjny, ale ostatnio bardzo się to poprawiło. Ja studiuję pedagogikę i sobie chwalę.
    16.09.2015
  • Michał

    Fajni ludzie, fajna atmosfera. Możliwość łączenia specjalizacji. Studia online i ciekawe podyplomówki. Polecam
    15.09.2015
  • onna

    Szkoła bardzo fajna. Wbrew temu co pisały osoby poniżej, myślę, że jeżeli ktoś reguluje płatności w terminie, to nie ma problemu. Ja jeżeli chcę się czegoś dowiedzieć, to piszę maila, a odpowiedź dostaję na drugi dzień. Mniej studentów, ale lepsza jakość. Ja polecam filologię:)
    14.09.2015
  • ewa

    Bałagan organizacyjny straszny. Opiekun roku radził mi wziąć urlop zdrowotny, bo zachorowałam na 1 sem. Napisałam pismo o urlop. Odpowiedzi nie dostałam żadnej. Dzwoniłam tam, nikt nie wiedział gdzie jest moje podanie. Przy okazji dowiedziałam się, że nie mogę dostać urlopu zdrowotnego i mam pisać podanie o powtarzanie semestru. No po wielu dniach dostałam pozytywna decyzję. Po każdą informacją trzeba dzwonić, bo na maile nie odpowiadają. Nie podoba mi się taka szkoła. Opiekun roku niekompetentny, pan zajmujący się informatyką także, gdyż także zachęcał mnie do urlopu zdrowotnego. Nie polecam, są lepiej zorganizowane uczelnie. Plan zjazdu pojawia się dopiero na tydzień przed zjazdem. To jest trochę późno. Nie podoba mi sie to
    01.11.2013
  • Jacek

    Studiuje i mam kontakt z AP. Zdecydowanie AP polecam.
    01.07.2013
  • adam

    Studiowałem na tej uczelni i nie jest dobrze. Płaci się ale za to nic nie ma. nie polecamu czelni
    01.07.2013
  • anglista

    Studiowałem na tej uczelni angielski w biznesie - mgr. Wydaje mi się, że Uczelnia nie jest zła, ponieważ ma zdecydowane założenia, których się trzyma. Ja osobiście polecam tę szkołę i myślę, że można się tam czegoś nauczyć.
    28.05.2013
  • zibi

    Powiem to tak: myślałem ,że będzie dobrze - a jest bardzo dobrze!. Super ludzie, tak, że w grupie czuje się jak w swojej paczce. Uczyć się trzeba ale już mam pomysł na pracę. Na zajęciach mieliśmy temat budowania swojej kariery - zmusza do myślenia i dało mi efekt!
    19.02.2013
  • Aaaa

    Jestem studentką tej uczelni od 2 lat. Wcześniej studiowałam w państwowej uczelni i porównanie mam takie że może czesne są trochę mniejsze ale za to wpisowe na państwowej uczelni płaciłam 60zł a tam 400! za obronę licencjatu płaciłam 80zł a teraz za mgr zapłacę 500!!!! No i bałagan mają w księgowości jakieś odsetki które pojawiły się dopiero po roku czasu z poprzedniego semestru.
    12.02.2013
  • do euro

    a co to ma do rzeczy? jak studiujesz w Warszawie, to pisz pod warszawa i pod swoja buda, to bez sensu, ze ktos pisze o uczelni, w ktorej sie nie uczy
    05.10.2012
  • euro

    Tata pod żadnym pozorem nie chciał mi tu pozwolić studiować, wręcz obiecał że grosza od rodziców nie dostanę, jeśli zdecyduję się na studia w Wyższej Szkole Lingwistycznej w Częstochowie. Wtedy miałam mu to za złe,a teraz mu dziękuję, bo w końcu pojechałam na studia do warszawy, a mój chłopak, który został w Częstochowie też teraz się przenosi, bo mówi że tu było słabo.
    29.08.2012
  • wyjasnijcie mi

    o co chodzi z ta lingwistyka stosowana? w wersji Plus? to jest propozycja licencjackich? jestescie zadowoleni ze studiow w WSL?
    24.06.2012
  • za szybko mi wskoczylo

    nie zdazylam napisac ze chodzi mi o anglistyke, obie strony obejrzalam, ta wydaje sie duzo czytelniejsza, przejrzysta, kandydat ma polozone na tacy, podoba mi sie, Polonijna niby jest niezla, ale roznie mowia, stronka nacpana masakrycznie, ale niewazne, napiszcie tak od siebie, co polecacie
    31.05.2012
  • co lepsze?

    pytanie o uczelnie, ktora lepsza Lingwistyczna czy Akademia Polonijna
    31.05.2012
  • maturzystka

    do częstochowy mam niedaleko, więc wybieram tę uczelnie jako 'opcję zapasową'. ogólnie to postaram się dostać na uw albo uam, ale nie wiem co z tego wyjdzie. angielski na maturze poszedł calkiem ładnie, gorzej z polskim. ale opinie o wsl w częstochowie są zazwyczaj pozytywne, więc zawsze to jakiś plan zapasowy
    19.05.2012
  • Rencia

    Ja wiem tyle, że chce iść tutaj na pedagogikę. Słyszałam,że nie jest tak ciężko z zaliczeniami i mają spoko wykładowców
    12.12.2011
  • Adamos

    Ktoś coś wie? Pozdrawiam
    07.12.2011