Opinie o Uczelni Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie (ZUT Szczecin)

Komentarze (106)

  • EKONOMIA

    Chciałabym się dowiedzieć jacy są wykładowcy, ogólnie jaka panuje atmosfera na ekonomii, czy jest taki "wyścig szczurów" czy raczej na spokojnie? jaki plan czy duże luki? no i oczywiście czy uczelnia daje jakieś szanse rozwoju np. właśnie na ekonomii czy tylko sucha teoria? a jak z wyjazdami za granicę? warto brać w tym udział? PROSZĘ O ODPOWIEDŹ :))))
    25.06.2017
  • patryk555591

    Jakie mniej więcej progi na mechanike i budowę maszyn. Z tego co wyliczyłem będę miał około 51 punktów. Mam szanse się dostać?
    08.06.2017
  • Piotrek

    Ja jak Liczylem to okolo 68 %z matmy podstawy okolo 50 polak i angol. Matma rozszezona 24%
    24.05.2017
  • Piotrek

    I jak sie mieszka w Szczecinie? Duzo fajnych miejsc do rozrywki? Z góry dziekuję za odpowiedz
    24.05.2017
  • Piotr

    Ja w zeszłym roku złożyłem na budowę jachtów a miałem średnie wyniki z matur i zostałem przyjęty
    23.05.2017
  • @Krox

    I wystarczylo na trasport na ZUT? Jesli tak to opowiedz cos o tym kierunku bo nie mam zielonego pojecia jaki tam jest poziom,i czy. warto studiowac w Szczecinie
    23.05.2017
  • Krox

    Jasne, próbuj, mi też matura nie poszła w tamtym roku jakoś rewelacyjnie, ja miałem chyba najwyższy wynik ok 70 %, reszta zdecydowanie słabiej
    21.05.2017
  • Kuba

    Prosze o odpowiedz Jest to dla mnie wazne
    21.05.2017
  • Kuba

    Czymoglaby mi ktos powiedziec jakle wyniki trzeba miec na trasport? Jaki jest tam poziom? czy z podstawami srednio napisanymi mam szanse sie dostac?
    15.05.2017
  • Michalina

    Jak studiuje się biologię I i II stopień?
    10.05.2017
  • Kass

    Jak oceniacie gospodarkę przestrzenną na ZUT w Szczecinie?
    22.04.2017
  • Pww

    Witam, mam taki o to problemem - jestem w 2 klasie liceum na profilu humanistycznym ale trochę mi się pozmieniało i chce starać się dostać na ZUT. Z matmą nie mam problemów i mam zamiar od września brać korki ale z drugiej strony to będzie za mało żeby pisać rozszerzenie, dlatego piszę z zapytaniem, czy zdając podstawę z matmy mam szanse dostać się np na budownictwo czy mechanikę? Pozdrawiam :))
    13.04.2017
  • edyta

    Nowy multidyscyplinarny kierunek studiów: http://www.pomorska.pl/wiadomosci/bydgoszcz/a/zielarstwo-bedzie-na-naszej-uczelni,11954374/
    07.04.2017
  • biologia

    Zdecydowanie polecam biologię, oczywiście jeśli Cię to kręci bo inaczej odpadniesz po pierwszej sesji albo zanudzisz się na śmierć, jak dla mnie to spełnienie marzeń! Szkoła również spełnia moje oczekiwania.
    20.03.2017
  • luiza

    Ochrona środowiska, biologia - jak oceniacie te kierunki na ZUT?
    10.03.2017
  • średnia z liceum i progi uczelniane - Bbb

    Nie powinniśmy też generalizować, że uczelnie obniżyły poziom rozpatrując tylko przypadek Twojej siostry i koleżanki. Progi są ustalane też zgodnie z wynikami w danym roku, nie są co roku takie same. Faktem jest, że poziom trudności matur niestety spada z roku na rok.
    21.01.2017
  • Adu.13

    Progów nie pamiętam, dostałam się bez problemu, także nie powinnaś się tym martwić. Jeśli chodzi o samą uczelnię to jestem zadowolona, nie miałam problemów z dziekanatem a wiem, ze sporo osób narzeka na tą "instytucję". Kierunek może na początku nieporywający bo dość dużo ogólnych przedmiotów ale sprawdzałam plany i później będzie ciekawiej!
    09.12.2016
  • niezdecydowana

    A architektura na ZUT? Co powiecie? Warto? Jakie progi punktowe?
    28.11.2016
  • do ekonomia

    A co byś chciał wiedzieć? Mam brata na ekonomii i jak powiedziałem mu że ktoś na forum chciałby się dowiedzieć czegoś o ekonomii na ZUT to powiedział, że ekonomia jak wszędzie indziej i że ogólnie nie poleca bo po tym nie ma pracy.
    26.11.2016
  • EKONOMIA

    Witam, czy może ktoś powiedzieć coś na temat ekonomii na ZUT?
    01.11.2016
  • Bbb

    Ale to chyba już nie są czasy, kiedy było po 15 osób na jedno miejsce??? Po co się pytacie, czy ciężko się dostać? Teraz jest 15 miejsc na jednego studenta i przyjmują wszystkich. Poziom nauczania tez został obniżony, aby nie tracić studentów. To, co piszę tyczy się wszystkich uczelni. Moja siostra była wzorowa w liceum, średnia bliska 5,0. Maturę zdała dobrze i w 2006 roku nie dostała się na prawo w Poznaniu. Szacowano, że było chyba 11 kandydatów na jedno miejsce. Kilka lat później moja koleżanka, która skończyła to samo liceum, co moja siostra, ale ze średnią poniżej 3,0 dostała się na Prawo w Poznaniu. Jaki z tego wniosek?
    12.10.2016
  • jack

    Yes. some lecturers from Russia, Moldova and so on.
    27.09.2016
  • Володя

    студентов из России обращаются хорошо?
    13.09.2016
  • kandydatka

    Ale jeśli ktoś planował inne studia nie związane z zut-em i pisał matmę, polski na poziomie podstawowym i jedynie rozszerzone języki, ma szanse czy też jest duża liczba osób z rozszerzeniami, która zajmie miejsca rankingowe? Jestem z poza Szczecina a w internecie nie ma zbyt wielu informacji o tej uczelni, o dziwo... Brak progów i różne opinie powodują że nie dokońca wiem czy mam szansę
    07.07.2016
  • szczecin

    nie martwcie się, jest taki niż demograficzny i tak mało chętnych na studia, że przyjmują każdego. nie patrzcie na żadne progi nawet ;)
    05.07.2016
  • kandydatka

    może ktoś z zeszłorocznych kandydatów wie jaki był próg na informatykę?
    04.07.2016
  • Ciekawy

    Studiuje ktoś Inżynierię Cyfryzacji na WI i mógłby wygłosić swoją opinię na temat tego kierunku? Ciężko się dostać? Ciężko się utrzymać? Ciekawi mnie również porównanie Inżynierii Cyfryzacji do samej Informatyki również na WI.
    01.07.2016
  • julka

    ja próbowałam sprawdzić na ich stronie jak to jest z tymi punktami ale kompletnie nie mogę się połapać w tych informacjach...
    13.06.2016
  • adam 1969

    i jeszcze jedno pytanie,czy jest ciężko dostać się na teleinformatykę?jakie sa mniej wieej progi punktowe na ten kierunek?czy 45 pkt -jest jakas szansa się dostać?
    04.06.2016
  • adam 1969

    witam studentow ZUT.mam pytanie odnośnie dwóch kierunkow-turystyka i rekreacja oraz teleinformatyka.czy jest ciężko dostać się na te kierunki?jakie sa perspektywy pracy?z powazaniem
    04.06.2016
  • Transport - Logistyka ?

    chce iść na kierunek Logistyka, ale na ZUT nie widzę, jest natomiast Transport. I to nawet na dwóch róznych Wydziałach. Czy to są takie same kierunki? Czym się różnią w obrębie obu wydziałów na zucie? i jak biskie są Logistyce w sensie programu? Możecie coś więcej na ten temat napisać? Może odpuścić i szukac typowej Logistyki na innej uczelni?
    03.06.2016
  • Michu

    ja polecam Teleinformatykę, niezwykle ciekawe studia, nowoczesne technologie, IT, ICT, komórki, smartfony, media społecznościowe a do tego fantastyczna atmosfery i mnóstwo ofert zatrudnienia już w trakcie studiów
    20.05.2016
  • Ada

    ja skończyłam informatykę na zucie i polecam. pracuję w zawodzie. tylko przestrzegam, że kierunek informatyka, to głównie programowanie i z naprawą komputerów nie ma nic wspólnego. jak ktoś chce być serwisantem sprzętu komputerowego, to powinien wybrać kierunek, którego akurat na zucie nie ma - mechanika i budowa maszyn ze specjalizacją komputery.
    18.05.2016
  • karl

    ja bym próbowała, skoro od dawna myślałaś o tym kierunku to nie odbiegałabym od tego, ja o ZUT słyszałam głównie pozytywnie opinie więc do końca nie wierzyłabym hejterom...
    17.05.2016
  • Rina

    Witam. Od zawsze interesowała mnie informatyka i język polski. Jutro piszę maturę, przez dwa lata myślałam, że chcę iść na ZUT na informatykę, ale widzę tutaj same niepochlebne opinie o tym kierunku. Próbować na informatykę? Znacie jakiś podobny kierunek? Czy w ogóle wybrać inną uczelnie lub miasto?
    03.05.2016
  • gość

    Ty, Janek z Baniek, przy następnej okazji zapytaj się wspomnianych pracodawców, czy wolą zatrudnić informatyka po ZUT czy np po Collegium Balticum lub podobnej do CB uczelni. A jak udzielą ci informacji to zapytaj się dlaczego ZUT. Może wtedy zrozumiesz, że jednak na zucie uczą wartościowych rzeczy.
    29.04.2016
  • Janek_z_Baniek

    Wydział Informatyki: wykładowcy to dinozaury, którzy ostatni raz programowali 40 lat temu na kartach perforowanych kiedy przeciętny komputer był rozmiarów szafy. Na PG na pierwszym roku studenci uczą się C#, na MIT Javy i Pythona, a na ZUT? Basha i C, dokładnie tak samo jak 20 lat temu. Tym dinozaurom po prostu nie chce się samemu nauczyć technologii popularniejszych w ostatnich latach. Jeżeli ktoś idzie na studia z nadzieją, że nauczy się czegokolwiek praktycznego to mam słabą wiadomość. Przez pierwsze 2 lata studiów nie nauczyłem się praktycznie nic ciekawego ani praktycznego. Wszystko czego się nauczyłem przerabiałem sam w domu. Jedyne co można zaliczyć na wielki plus to kółka naukowe i targi pracodawców gdzie można porozmawiać z przedstawicielami wielu firm i załapać się do pracy.
    25.04.2016
  • Maturzystka

    Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat wydziału budownictwa i architektury na ZUT? Przede wszystkim ciekawa jestem jak wygląda podejście wykładowców do studentów, jaka panuje ogólna atmosfera na uczelni i czy reprezentuje ona wysoki poziom. Chciałabym poznać opinie samych studentów, bo rankingi rankingami, ale ważne są też wrażenia ludzi ; )
    25.04.2016
  • sara

    wydaje mi się, że w dobie Internetu poszukiwanie w nim informacji nie jest niczym złym, sama znalazłam swoją uczelnię właśnie dzięki opiniom zawartym na forum i tym portalu, nie zawsze maturzysta ma możliwość osobiście zagościć na juwenaliach albo zwiedzić uczelnie i wypytać studentów o warunki studiowania....
    16.04.2016
  • Chyba jesteś

    Młodym licealistą albo technikiem jeśli szukasz opinii o uczelniach w internecie. Ale masz rację bo skąd masz wiedzieć co Cię czeka na studiach. Mama i Tato Ci tego nie powiedzą bo w tempie rozwoju jaki mamy dziś każdy nowy rok akademicki przynosi nam nowe kierunki i plany studiów. I co Ci mogę polecić jako student ostatniego roku na ZUTcie. Nie idź na studia na ślepo. Nie strzelaj sobie kierunku, który ma ładną nazwę i jest ładnie opisany. Idź na NOC Naukowców ZUTu, zobacz co naprawdę tu się dzieje, pójdź na Juwe i popytaj ludzi jak im się studiuje. Zobacz oferty pracy w Szczecinie i spójrz jakich ludzi szukają i co Ciebie najbardziej interesuje. Obejrzyj sobie filmiki na Youtubie pod hasłami ZUT czy danego Wydziału. To Twój wybór co chcesz robić i kim chcesz być. Uczelnia daje tylko możliwości rozwoju, reszta należy do Ciebie.
    22.03.2016
  • Wikusia49

    Skomentuję Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki, gdzie studiuję. Jestem studentką pierwszego roku, ale już po tak "krótkim" czasie jestem w stanie wiele powiedzieć na temat tego miejsca. Jak każde, ma swoje plusy i minusy. Mój kierunek to Zarządzanie i inżynieria produkcji. Przy okazji wspomnę, dlaczego uważam ten kierunek za dobry wybór. Bo otwiera wiele drzwi. W dzisiejszym świecie musimy być niesamowicie elastyczni. Mało kto, kończąc dany kierunek, całe życie pracuje w zawodzie związanym z wykształceniem, które zdobył w młodości. Ten kierunek uczy nas wielu rzeczy. Z jednej strony typowego podejścia technicznego, którym charakteryzuje się ten wydział; z drugiej strony: podejścia ekonomicznego, zarządzającego. Przygotowuje nas do pełnienia roli kierowników, programistów, wykonawców..dla tych, którzy chcą się dalej kształcić, daje czas na poznanie siebie i wybranie dalszych specjalizacji. Nie zamyka żadnych drzwi, a otwiera bardzo wiele. Co do samego wydziału, to za minus uważam brak przystosowania warunków architektonicznych do osób niepełnosprawnych. Ponadto uważam, że wykładowcy często zbytnio akceptują naszą niekompetencję i brak szacunku. Uczelnia powinna być dla wybitnych jednostek, a nie do końca tak jest. Jednak zdaję sobie sprawę z tego, że to problem uczelni w całej Polsce. Jest ich po prostu zbyt wiele. Plusów jest mnóstwo. Poczynając od tego, że można załatwić każdą sprawę w miarę szybko, poprzez dobrą lokalizację samej uczelni, aż do hali technologicznej, która umożliwia nam zobaczenie wszystkiego na własne oczy. Osobiście polecam wydział, co za tym idzie, całą uczelnię. Zachęcam do wybierania kierunków technicznych. To jest nasza przyszłość :)
    21.03.2016
  • Asia92

    Opowiem Wam pewną historię. Jak się domyślacie, będącą elementem moich własnych doświadczeń. Podobnie jak wielu licealistów, również ja w pewnym momencie nauki stanęłam przed decyzją dotyczącą swojej przyszłości. Jakie przedmioty wybrać na maturze? Jakie studia podjąć? Gdzie i z kim? Do moich zainteresowań zawsze należała przede wszystkim chemia, z małym dodatkiem biologii. W związku z tym, wydawało mi się, że wybór farmacji jako kierunku studiów będzie tym idealnym. Ale na wszelki wypadek postanowiłam złożyć podanie o przyjęcie na ZUT na inżynierię chemiczną i procesową. Jako wyjście czysto awaryjne. Ale życie potrafi płatać figle i koniec końców wyjście awaryjne stało się wyjściem pierwszorzędnym. Podjęłam te studia 5 lat temu. I wiecie co? NIE ŻAŁUJĘ :) Okazało się, że świetnie się w tym sprawdzam. Że wykładowcy na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej są świetnie przygotowani, pełni doświadczenia i wiedzy. Czy są wymagający? Oczywiście, że tak. Przecież to ich zadanie. Już pierwszego dnia, w nowej grupie jest możliwość poznania grona osób, których większość będzie towarzyszyła Ci przez najbliższe lata życia. Część studentów oczywiście nie przetrwa pasji profesorów i doktorów, zwłaszcza na nieustraszonej chemii fizycznej :) Mówi się, że studia to najlepszy okres w życiu człowieka. Tak, zdecydowanie najciekawszy, najprzyjemniejszy, niezapomniany i nigdy więcej niedostępny, ale zarazem wymagający i czasem nieprzewidywalny. Zacieśnienie więzi z innymi studentami jest możliwe dzięki organizacji przez Uczelnię imprez wydziałowych, uczelnianych, w klubach i w plenerze (tzw. grzędy). Mnie osobiście udało się spotkać najciekawsze osoby w kole naukowym. Bo właśnie w te organizacje studenckie ZUT jest bardzo bogaty, dzięki czemu każdy ze studentów znajdzie swoje miejsce, w którym będzie mógł się rozwijać i nabierać wiatru w żagle. Perspektywa pracy? Oczywiście. Nauczyciele wspominają Ci o niej od pierwszego dnia, podpowiadają gdzie, podpowiadają jak się przygotować do tego. Z punktu widzenia inżynierii chemicznej i procesowej - szerokie spektrum zakładów, głównie Z.CH. Police. Warto wspomnieć o wysokich stypendiach, możliwości udzielania się w samorządzie studenckim. Dzięki pracy w kołach naukowych pod okiem opiekunów łatwo można wykazać się osiągnięciami naukowymi, robić coś więcej, pokazać siebie na konferencjach, seminariach, warsztatach. I panie z dziekanatów nie takie straszne :) A przynajmniej te na wydziale chemicznym, z którymi łatwo się można dogadać. Żeby nie było tak idealnie, warto wspomnieć że w zależności od wydziału i planu zajęć może się zdarzyć konieczność krążenia przez cały tydzień po całym Szczecinie, bo ZUT-owskie wydziały i jednostki rozrzucone sa na dużym obszarze. Ale Szczecin taki piękny - spójrz tylko https://www.youtube.com/watch?v=JW2Y2r8UDsE . Ok posmęciłam, ponudziłam, mam nadzieję, że Cię to przekona, bo naprawdę warto. Uwierz, że sławne studia w Poznaniu czy Warszawie śmiało dorównują studiom w Szczecinie. A nad morze blisko :) I utrzymanie tańsze. Na zachętę wierszyk: Po liceum, dawno temu, miałam dwa problemy duże, co przedstawić życiu memu? co mam robić po maturze? Czy pracować dni już całe, czy pozostać w domu, to pytania są niemałe, nie mam się poradzić komu. Całe szczęście moja szkoła, zorganizowała nam targi, to już pewne, nie mam doła i nie będzie żadnej skargi. Pojechałam do Szczecina, na ZUT-owski wydział, jakaż była moja mina, powiedziałam: "To mój przydział!" Kolby, ssawki, parowniczki, wymrażacze, szalki, zlewki, nie będą miały przeciwniczki, "Od dziś będę pić nalewki!" Sama zrobię sobie trunek, na chemii zajęciach, ajć! potrzebny mi opatrunek, po kolby pęknięciach :) "Pani Joanno, co Pani robi?" pyta mnie wciąż wykładowca, "Tak, nie wolno, nielegalne!", posłał mnie znów na manowca. Bo na chemii inżynierii, nie o trunkach student myśli, innej uczy się materii, każdy pewnie się domyśli. Całki, proste i wykresy, air-lift, reaktory, ropa są szerokie jej zakresy, nie nauczysz? To masz kopa! Prowadzących na wykładach, każdy o coś ciągle pyta, oni lubią odpowiadać, żaden zębami nie zgrzyta. Prawdą jest że studia trudne są na inżynierii chemicznej, ten miał nadzieje złudne, kto myślał że dla osoby anemicznej. A po nauce? Jest nalewka! Sama jej jednak nie zrobię, jest też biała chorągiewka, gdy jej zbyt dużo obrobię. Są minusy, są też plusy, ale studia Wam polecam, bo dowiozą autobusy, ZUT i chemię tu zalecam. Jeśli macie głowę pełną, dacie sobie radę, pracę też Wam dadzą pewną, a jak nie- postawię czekoladę! Do zobaczenia na ZUT w SZCZECINIE :)
    19.03.2016
  • absolwentka PS

    Fizyka i matematyka były, są i będą podstawą studiów inżynierskich. Oczywiście są to przedmioty całkowicie do przejścia, ale trzeba się uczyć - nie zarywając nocek - oczywiście :) Zachęcam, sama ukończyłam kierunek automatyk i robotyka na WE jeszcze Polibudy i nie żałuję :) wręcz przeciwnie :)
    18.03.2016
  • Shock

    Mam pytanie czy trzeba ogarniać bardzo dobrze fizykę i matmę idąc na kierunek : informatyka i czy ciężko jest te przedmioty zaliczyć?
    24.01.2016
  • gość

    reketerzy - rekruterzy miało być
    30.12.2015
  • gość

    Ukończyłam dwie uczelnie - małą i dużą (ZUT). Różnicą taką najbardziej dostrzegalną (pomiędzy obiema uczelniami) jest na pewno podejście wykładowców, władz uczelni i pozostałych pracowników do studentów. W małych uczelniach pracownicy znają niemal wszystkich studentów i się z nimi zaprzyjaźniają. Pomiędzy studentami, a pracownikami uczelni panuje taka naprawdę koleżeńska atmosfera. Wiele rzeczy można załatwić po prostu prosząc np. aby dwója nie została wpisana do indeksu, aby móc podejść do trzeciej z kolei poprawki, aby zmienić formę egzaminu np. z ustnej na pisemną, przesunąć termin złożenia indeksu, dokonać zmian w planie zająć na bardziej dogodny dla studentów itd. Wymieniać mogłabym w nieskończoność. Wchodzisz do uczelni i nie rozmawiasz tylko z kolegami, ale z panią w szatni, z paniami w dziekanacie, z panią pracującą w bufecie, sekretarka mijając ciebie na korytarzu również zagaduje, a na przerwach wykładowcy podchodzą do ciebie kiedy siedzisz z kolegami, aby włączyć się do waszej rozmowy. A jak to wygląda na zucie? Pierwsze z czym się zderzasz to służbistki pracujące w dziekanacie. Masz sztywno określone terminy tego, tamtego... Jak się spóźnisz o jeden dzień, to już od ciebie nic nie przyjmą. Potrzebujesz jakiś papier z dziekanatu? Zapomnij o tym, że wejdziesz do dziekanatu i panie od razu ci wydrukują, przybiją pieczątkę i dadzą do ręki. Musisz zamówić i jeszcze zostaniesz poproszony o przypomnienie się panią, bo "one chociaż sobie zanotują, to przecież mają prawo zapomnieć". Władze uczelni? Dla nich nie istniejesz, na korytarzu jesteś przeźroczysty, ciebie nie ma. Rozmową z tobą będzie ktokolwiek z władz zainteresowany jeśli nie uczestniczysz w zajęciach i trzeba ciebie wykreślić z listy studentów lub chcesz uprzejmie donieść na prowadzącego zajęcia, że miga się od prowadzenia zajęć - trwają ledwie 5 min albo w ogóle się nie odbywają. Stosunek wykładowców do studentów? No tutaj jest różny. Jedni są bardzo zdystansowani do studentów, inni natomiast dostrzegają w studencie człowieka. Większość wykładowców jednak nie zapamiętuje imion studentów, nie prowadzi ze studentami koleżeńskich rozmów, wpisuje każdą dwóję do indeksu, terminy poprawek wyznacza w sesji poprawkowej i pozwala podejść do poprawki tylko raz. To wszystko ma oczywiście wypływ na poziom. Na zucie jest wyższy, bo studenci zutu są bardziej zmotywowani do nauki. Wiedzą, że jak się nie nauczą, to nie będzie zmiłuj. A wykładowcy, często pracownicy jednocześnie kilku uczelni, wiedzą, że mogą więcej wymagać od studentów zutu, a w stosunku do studentów mniejszych uczelni niestety muszą mieć mniejsze wymagania. Wykształcenie po skończeniu obu uczelni niby to samo - wyższe. Ale uczelnia na papierze inna, a reketerzy wiedzą, że większą wiedzę będzie posiadał jednak absolwent tej większej uczelni ;-) Ot takie przemyślenia dla potomnych... Może ktoś kiedyś z nich skorzysta przy wyborze szkoły wyższej :)
    30.12.2015
  • Absolwentka

    W swoim komentarzu nie oceniłam całej uczelni przez pryzmat dziekanatu, a jedynie opisałam jego funkcjonowanie. Co do samej uczelni, jak i wykładowców, wyposażenia pracowni, ogólnie panującej atmosfery, nie mam większych zastrzeżeń. Okres studiowania na zucie wspominam dobrze. Pracuję w zawodzie. Uczelnię polecam ;)
    04.12.2015
  • ada

    jeśli chodzi o eksplorację mórz i oceanów musisz przygotować się na sporą ilość zajęć o wszelakich maszynach eksplorujących wody, sporo zajęć o charakterze biologicznym (genetyka, fizjologia organizmów wodnych, ekologia, anatomia), trochę chemicznych typu hydrochemia .. sporo tego ale kierunek mało popularny i bardzo ciekawy, dla mnie przyszłościowy.
    24.11.2015
  • paula

    co powiecie o kierunku eksploatacja mórz i oceanów? ten kierunek nie jest zbyt popularny i trudno jest mi znaleźć rzetelna informacje...proszę o pomoc
    16.11.2015
  • do absolwentki

    Mam świadomość, ze możesz źle wspominać dziekanat, skoro jak twierdzisz nie funkcjonowało to najlepiej, ale powiem Ci ze jest na prawdę mało uczelni gdzie dziekanaty pracują perfekcyjnie, przynajmniej w oczach studentów... Wydaje mi sie, że nie powinno się jednak oceniać uczelni tylko przez pryzmat tego jak działał dziekanat, bo ja osobiście moze bywałam w nim kilak razy do roku....
    12.11.2015
  • Absolwentka

    Jestem absolwentką wydziału informatyki ZUT. Chciałabym podzielić się swoją subiektywną opinią na temat tamtejszego dziekanatu, ponieważ niesmak pozostał mi do tej pory. Dezinformacja zupełna. Panie niedoinformowane, nieuprzejme i leniwe. Mogłabym podać kilka przykładów w jakich okolicznościach te panie wprowadzały mnie w błąd, ale mój komentarz byłby bardzo długi. W każdym razie żaliłam się koleżankom, kolegom ze studiów - KAŻDY miał podobne doświadczenia co ja i opinię na temat dziekanatu WI. Panie nie znają (lub znają lecz słabo) regulaminu rekrutacji, regulaminu studiów. Po co one tam pracują, jeśli nie chce im się dokładnie zapoznać z tymi dokumentami? Po co udzielają informacji, jeśli nie są czegoś pewne? Studiując zaocznie zapłaciłam naprawdę dużo pieniędzy. I na zasadzie płacę, więc wymagam - jestem bardzo niezadowolona z pracy tych pań. A już nawet pomijając brak podstawowych kompetencji (za jakie uważam znajomość regulaminów uczelni), to np. nie chciały mnie obsłużyć, bo "mają przerwę", albo bo" w czwartki dziekanat nie przyjmuje studentów", "bo w tych godzinach studenci zaoczni nie sa przyjmowani" (i zawsze panie w tym czasie tak głośno ze sobą rozmawiały i się śmiały, że słychać je było na korytarzu - faktycznie tak zajęte, że nawet legitymacji nie mogą podbić). Podsumowując: jeśli ktoś wybiera się na studia do WI ZUT, to radzę przede wszystkim z dużą dozą dystansu podchodzić do udzielanych przez panie w dziekanacie informacji i przygotować się na to, że każdą prośbę do dziekanatu trzeba będzie kierować przynajmniej dwa razy zanim zostanie spełniona.
    08.09.2015
  • rekrutacja

    gdzie na stronie ZUT jest info, na jakie jeszcze kierunki jest rekrutacja????? semestr zimowy to ten obecny??? są podane kierunki i limity, ale nie wynika z tego, czy przyjmują jeszcze na te wszystkie???
    30.08.2015
  • wzornictwo

    kto ma za sobą sprawdzian na wzornictwo????
    02.08.2015
  • pytanko

    czy kierunek technologia chemiczna jest podobny do chemii budowlanej??? gdzie sprawdzić program studiów? czy po ych studiach można pracoać w branży chemii budowlanej?
    22.06.2015
  • pawel

    jestem po Teleinformatyce super kierunek, jak dla mnie bardzo ciekawy no i brak problemów z pracą - mnóstwo możliwości, już w trakcie studiów można przebierać w ofertach, jak słyszę o problemach z pracą jakie mają znajomi po innych kierunkach to włos się jeży
    22.11.2014
  • Mania

    Czytam i nie wierze. Jak ktoś nie wie niech nie pisze bzdur. Akademia Rolnicza nie była zadłużona . Wniosła 5 mln złotych do kasy po połączeniu i na dodatek majątek w postaci ziemi. Można to sprawdzić. Co do studiowania to naprawde warto. Decyzją Centralnej Komisji do spraw Stopni i Tytułów z dnia 29 września 2014 roku Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ZUT w Szczecinie, jako pierwszy w rejonie Pomorza Zachodniego i jako jeden z nielicznych w kraju, uzyskał uprawnienia do nadawania stopnia naukowego doktora nauk rolniczych w dyscyplinie biotechnologia. Pielęgniarstwo zwierząt na zootechnice też warto studiować. fajny kierunek.
    27.10.2014
  • bojka

    czy ZUT naprawde zasługuje na taka wysoką ocenę??? pytam, bo mają blisko 7 pkt, na stronie sie chwala ze są super, najwyższe zarobki, krzyczy ta ich strona internetowa, aż uszy bolą, ale jak jest naprawdę?
    03.09.2014
  • do xvy

    a po jakiej jesteś uczelni, i kierunku? Możesz coś powiedzieć o technologii na ZUcie?
    18.02.2014
  • xvy

    po dietetyce jest znaleźć pracę dość łatwo - pod warunkiem, że skonczyłaś uczelnię MEDYCZNĄ, bo dietetyk to lekarz. tej na zucie nie polecam. a co do TEchnologii żywności - masz inż, a inż zawsze latwiej o pracę, a jesli chodzi o II st to sama się wybieram. ;)
    28.01.2014
  • Patrycja

    Możecie mi coś powiedzieć o budowie jachtów? Szukałam na różnych forach ale nic nie znalazłam. jaki był próg w tamtym roku, czy ciężko się utrzymać?
    22.01.2014
  • Kasia

    Faktycznie po dietetyce nie jest łatwo znaleźć pracę. Można jednak liczyć na swoją determinację i postawić na własny gabinet. Dla zabezpieczenia pomyślałam o technologii, żeby poszerzyć pole manewru:)
    18.01.2014
  • Komik

    chyba raczej trudno o pracę po technologii żywności (po dietetyce zresztą pewnie też nie jest lekko)
    14.01.2014
  • Kasia

    Cześć! Czy mógłby ktoś podzielić się opinią na temat studiów- Technologia żywności, II st? Ukończyłam licencjat z dietetyki, teraz zastanawiam się nad kontynuacją studiów na tej uczelni.
    14.01.2014
  • Metor

    na pewno warto studiować teleinformatykę i wszystkie kierunki związane z informatyzacją ale co do ochrony środowiska, inżynierii środowiska to trzeba się liczyć z brakiem pracy
    07.12.2013
  • ZUT

    ZUT ist gut :-)
    25.11.2013
  • Inżynieria cyfryzacji????

    ktoś wie coś wiecej na temat tego kierunku? Inżynieria cyfryzacji - od kiedy ZUT ma go w ofercie, w sensie czy już ten rocznik to studiuje? podrzućcie coś na temat
    13.11.2013
  • jak na mechatronice?

    chyba ta strona www ZUT sie zmienila??? czy na samej uczelni też jakieś gruntowne zmiany zaszly? mogą się wypowiedzieć studenci i skrobnąc pare zdan, jak im sie studiuje, tylko podawajcie kierunki i rok, na jakim jestescie, ja niesmiało myśle o mechatronice, ale to jeszcze odlegle plany
    11.10.2013
  • adam

    orientujecie się jak w tym roku było z architekturą dzienną I st.? jakie progi punktowe, ilość chętnych? Ogólnie wie ktoś czy trudno jest się dostać mając za sobą maturę z podst matmy, hist, pol i rozsz języka? są jakieś szanse? A jeszcze jedno pytanie - są egzaminy wstępne z rysunku?
    07.08.2013
  • zut techniczny

    na ZUT to lepej techniczne kierunki chyba wybierac, turystyka jest raczej lajtowa, osobiscie prulbym na uniwerek na Turustyke czy Ti Rekreacje
    23.07.2013
  • janet

    Ktoś w tym roku na turystyke? :-) W ogóle to wiecie gdzie lepiej prosperuje ten kierunek? ZUT czy US?
    16.07.2013
  • Radko

    Powiedzcie mi coś o ekonomi na tej uczelni. Jaki poziom? Jak z pracą po tym kierunku?
    17.05.2013
  • inżynier...architekt...

    Witam wszystkich...co możecie "powiedzieć" o architekturze II stopniu zaocznie...czy warto tutaj studiować?...czy w Izbie Arch. będą robić problem, że to prywatna uczelnia?...jaki poziom?...Bardzo proszę o wszelkie spostrzeżenia i z góry dziękuję za info... Czy w Szczecinie jest praca w biurach projektowych?...czy lepiej studia dokończyć w innej części Polski...?...
    28.04.2013
  • Michał

    Chciałbym studiować informatykę na tejże politechnice. Nie ukrywam, że matematykę i fizykę na stan dzisiejszy ogarniam tak sobie. Przez 3 lata realizowałem matmę na poziomie rozszerzonym, ale wychodzi z tego średnio 80% z podstawy. Do rozszerzenia na maturze nie podchodzę.Mógłby ktoś powiedzieć mi czy warto i ew. czy udało mu się znaleźć po tym pracę w zawodzie? No i jak z nauczaniem matematyki i fizyki - czy osoby z zaległościami mają szansę na zaliczenie tych przedmiotów czy raczej w większości takich przypadków jest out z uczelni?
    09.04.2013
  • majka

    wydaje mi się, że to może być bardzo interesujący kierunek, pewnie wymaganiem będzie maturka rozszerzona z biologii i chemii... ale moim zdaniem warto i chyba pokuszę się o złożenia dokumentów na ten kierunek
    29.03.2013
  • Monika

    co sądzicie o zootechnice z pielęgniarstwem weterynaryjnym , która ma rozpocząć się od tego roku?
    24.03.2013
  • borys

    fakty sa takie, ze wszedzie sa ludzie i ludziska, a wykladowcy nie zawsze spelniaja pokladane w nich oczekiwania, tylko, ze chyba tego nie przeskoczymy, bo co mamy do wyboru w Szczecinie? zakladam ze odzucasz Uniwerem Medyczny, bo Cie to nie interesuje, jelsi nie chcesz isc na Akademie Morska, to pozostaja Ci dwie uczelnie, czyli; Uniwerek Szczecinski no i ZUT!!! ja wole ZUT, bo poki co studia techniczne nadal wiaza sie z lepsza praca i lepszymi perspektywami, mam swiadomosc, ze jacys odjechani profesorkowie moga byc na kazdej uczelni, i tyle
    18.02.2013
  • mekare

    Studiuję Inżynierię Środowiska na wydziale Budownictwa i Architektury 4 lata, z całego swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że mój wydział jest chyba najgorszy na całej uczelni, kadra niekiedy zostawia sporo do życzenia, a niektórzy wykładowcy mają swoje chore układy między sobą i np. jeden drugiemu oddaje ludzi piszących już inżynierkę, żeby więcej jeden z drugim zarobili. Inni na siłę uwalają studentów, choć nie mają podstaw (np. próg zaliczenia egzaminu robią 85%...), a już nowa p. prodziekan to czyste zło. Potrafi wywalić bezpodstawnie ludzi na dziekankę, choć spełniają wszystkie wymogi, aby przejść dalej. Super miła atmosfera i wykwalifikowana kadra na tym wydziale to mrzonki. Co do innych wydziałów to wiem na pewno, że aż takich cyrków, jakie u mnie mają miejsce, nie ma, przynajmniej nic takiego nie słyszałam. A ZUT to połączenie Politechniki Szcz. i Akademii Rolniczej, która niesamowicie się zadłużyła i połączyli obie uczelnie celem ratowania AR-ki, przez co jednak opinia o ZUT spadła w porównaniu do czasów Politechniki. Tyle ode mnie :)
    06.02.2013
  • Soul

    Co prawda sam tam nie studiowałem ale mam kilku znajomych po tej szkole. Wiadomo, że nieraz coś ich denerwowało w ZUT w Szczecinie ale generalnie byli zadowoleni. Każdy z nich ma teraz pracę, a nie ukończyli tej uczelni z najlepszym wynikiem. Zresztą , wysoka ocena świadczy o tym, że jest więcej osób zadowolonych :) warto się nad nauką tam zastanowić :)
    17.11.2012
  • dla kogo akademiki

    jak wyglada sytuacja z akademikami? iloma miejscami dysponuja DS ZUT i jak jest rozwiazywane w realu to, kto te miejsca dostaje? zalozmy dochod na czlonka rodziny 1400 zl i 140 km na uczelnie, zalapie sie?
    15.11.2012
  • Ala

    ja również jestem zainteresowana turystyką? Prosze napiszcie czy jest ciężko i czy trudno sie dostac? i ogolnie jak jest na uczelnie? Prosze :)
    18.10.2012
  • Olek

    Witam! Jestem zainteresowana kierunkiem turystyka i rekreacja. Czy ktoś może podzielić się opinią o tym kierunku i o wydziale? Z góry dziękuje :)
    11.10.2012
  • matt

    Chciałem tu na ZUT studiować elektronikę, ale bez sensu że lączą ją z czymś innym, nie można konkretnie tego kierunku studiować. I własnie często tak jest że zamiast robić konkretne kierunki to uczelnie łączą dwie dziedziny, nie wiem po co. Szkoda że zachodniopomorski uniwersytet techniczny nie jest wyjątkiem...
    01.09.2012
  • ciekawski

    Jako szkoła na pomorzu zachodnim zachodniopomorski uniwersytet techniczny prezentuje się chyba najlepiej. nie rozumiem tylko czemu zut w szczecinie nie nosi miana politechniki. o co tu chodzi? czy jest w szczecinie inna uczelnia której przyznano tę nazwę czy moze sprawa ma inne wytłumaczenie?
    27.08.2012
  • migowy

    podpisuję się pod pytaniem o język migowy. To bardzociekawa sprawa, jednak ja nie jestem studentem ZUT i nie wiem czy w takim wypadku mogę z niego skorzystać?
    22.08.2012
  • blue

    Na moim kierunku - eksploatacja mórz i oceanów - nie mogłoby byc lepiej! Super sprawa, takie studia. Naprawdę niewiele osób może pochwalić sie ich ukonczeniem, bo niewiele uczelni taki kierunek oferuje. Na szczescie Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie ma go w swej ofercie i zapewnie naprawde ciekawy program studiów!
    29.07.2012
  • food

    Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie jako jedyny albo jeden z nielicznych w Polsce oferuje kierunek ANALITYKA ŻYWNOŚCI I ŚRODOWISKA WODNEGO. moim zdaniem bardzo fajny kierunek, można po nim pracować np w laboratorium, badając żywność. Super sprawa
    22.07.2012
  • filol

    naoglądałam się chyba za dużo seriali których bohaterowie pracując w laboratoriach rozwikłują niesamowite zagadki i zdecydowałam się na studiowanie mikrobiologii stosowanej w celu późniejszej pracy w laboratorium, w białym kitlu. może to tylko mrzonki, a może mi się uda, w końcu zawsze lubiłam biologię :D
    19.07.2012
  • krzysiek

    a czy ktoś mógłby coś napisać o rybactwie? czego tam się w ogóle uczy? myślę czy nie złożyć papierów na to na drugi nabór bo nie dostałem się tam gdzie chciałem...
    17.07.2012
  • adaptaciak

    co do obozów adaptacyjnych, czyli Integry to jest ona dla wszystkich, ale głównie dedykowana osobom które dopiero zaczynają studia. Na pewno dostaniesz ulotkę razem z listem z uczelni gdzie tym razem jest to organizowane
    15.07.2012
  • bas

    a czy ktoś mógłby coś napisać o tej gospodarce odpadkami i obszarami zdegradowanymi? zauważylem, że ZUT ma bardzo dużo oryginalnych kierunków, których nie ma na innych uniwerkach
    09.07.2012
  • bas

    a czy ktoś mógłby coś napisać o tej gospodarce odpadkami i obszarami zdegradowanymi? zauważylem, że ZUT ma bardzo dużo oryginalnych kierunków, których nie ma na innych uniwerkach
    09.07.2012
  • daria

    poczytalem troche o oceanotechnice na srtonie uniwerku, ale to wciaz zbyt malo. czy jest sens to studiowac? czy ktos kto juz studiuje moglby mi powiedziec czego dokladnie sie ucza no i jakie mial wyniki ze sie dostal?
    04.07.2012
  • szczecinianka

    zut jest bardzo dobrą szkołą, jedną z lepszych w województwie zachodniopomorskim, jeśli nie najlepszą. trzeci rok praktycznie za mną no i uważam że dobrze wybrałam. często są fajne spotkania ze specjalistami, z wykładowcami można nie tylko cisnąć materiał ale i pogadać, całkiem dobra atmosfera tu panuje :)
    27.06.2012
  • pzdr

    zaraz obrona magisterki i z perspektywy kilku lat muszę przyznać że pójście na studia na Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie było bardzo dobrą decyzją. swietna kadra, ciekawe przedmioty, przyjazny dziekanat. naprawdę fajnie się tu studiowało, łezka kręci się w oku że to już koniec
    13.06.2012
  • dr.tom

    nigdy nie słyszałam negatywnej opinii o tej uczelni, a że mieszkam w szczecinie to mam dużo znajomych studiujących na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. wszyscy zadowoleni są z wykształcenia kadry, poziomu jaki reprezentuje uczelnia, wiec i ja się tutaj wybiorę. poza tym - jak już pisaliście - kierunki mają bardzo ciekawe:)
    03.06.2012
  • mania

    faktycznie, są tu bardzo nietypowe, niszowe kierunki, a już to bardzo zachęca do studiowania na tej uczelni - ciekawe czy dobrze też kształcą. ale widzę że wasze opinie są bardzo pozytywne, więc może także się zdecyduję złożyć papiery. nie wiem jaką szkołe wybiorę, ale wszystko zależy od wyników matur i rekrutacji.
    01.06.2012
  • blegs

    ZUT od kilku lat rzeczywiście dobrze prosperuje i nie brak mu niczego, naprawdę technicznie wymiata w swojej konkurencji. Oferuje ciekawe kierunki, ja jestem absolwentem Oceanotechniki, więc może nei jakieś super ciekawe, ale dosyć niszowe
    29.05.2012
  • alaaa

    ja osobiscie stawiam na ZUT i wlasnie na Jachting. Czy ktos z Was wybiera sie na ten kierunek ?
    29.05.2012
  • cybul

    ooo, też z chęcią wybrałbym się na obóz adaptacyjny! widzę że opinie o uczelni pozytywne, a ocena zut jest bardzo wysoka, więc chyba nie będę się dłużej zastanawiał jakie studia wybrać i postaram się dostać właśnie tutaj! Szczecin nie jest specjalnie daleko od koszalina, więc będzie spoko z dojazdami na weekendy, a poza tym dużo znajomych też pojedzie do szczecina na studia. No i studiowanie informatyki – spoko sprawa. Mam nadzieję że kadra na serio jest dobrze wykształcona i nastawiona na nowoczesność.
    22.05.2012
  • dżon

    czy żeby studiować na wydziale informatycznym trzeba już mieć dużą wiedzę w dziedzinie informatyki, czy może da się nadrobić wszelkie braki - czasem nawet podstawowe na początku edukacji? niby znam się na komputerach, szybko łapię o co chodzi w różnych programach, robię projekty itd, ale zalożę się że w podstawach mam braki ;D
    17.05.2012
  • obóz adapatacyjny

    czy te obozy adaptacyjne sa przewidziane dla studentow, ktorzy dopiero zaczynaja studia na ZUT? jesli tak, to gdzie i kiedy dokladnie zaplanowany jest najblizszy taki oboz dla zrekrutowanym w 2012 roku?
    18.03.2012
  • nieprawda!

    lipa! jak była polibuda było lepiej! po co zmienili na zut!!!
    04.01.2012
  • Sebul

    Potwierdzam wasze wyobrazenia, że jest bardzo fajny klimacik. Gorzej już z zaliczeniami, jak dla mnie czasem ciezko jest bo mysle, że poziom jest wysoki. Czasem ciezko jest zaliczyc dany przedmiot bez solidnej nauki. Fajni ludzie, dobre zaplecze ma uczelnia, i na kadre nie można narzekać
    13.12.2011
  • Szarik

    Wydział techniki morskiej i transportu - brzmi ciekawie. Jak już ktoś wspomniał ciekawe mają kierunki. Spodobało mi się i chyba stawiam na to:) Fajnie będzie oderwać się od jakiś sztywnych kierunków i zacząć coś nowego. Troszkę stresu jest... wiadomo jak to z czymś nowym ale musi być ok. Ale studenci jednak proszę o jakieś informacje i opinie o uczelni , cenne rady :P
    06.12.2011
  • Marcin

    Uczelnia pierwsza klasa! Jest wszystko tak jak być powinno. Prawdziwy uniwerek. Super znajomi i imprezy. Dobry poziom nauczania. Nie kuje po nocach a zaliczam przedmioty. Wiadomo czasem lepiej czasem gorzej. Kadra świetna i bardzo dobrze rpowadzaca wykłady oraz cwiczenia. Koła czasem nie sa az tak trudne jak mogłoby sie wydawac. Polecam ta uczelnie
    02.06.2011
  • Artur18

    Jestem w lekkim szoku ! Takie ciekawe i inne są tam kierunki. W końcu coś ciekawego. Nigdzie nie spotkałem się z takimi specjalnościami. Interesuje mnie wydział nauk o zywności i rybactwa. Fajna sprawa ,może ktoś wie cos wiecej na ten temat?
    25.05.2011