Art Food ... o jedzeniu i jego nośnikach ze School od Form
W ramach projektu Art Food, studenci School of Form w Poznaniu oraz Royal College of Art w Londynie zaprojektują ceramiczne naczynia łączące sztukę i wiedzę humanistyczną.
Uczestnicy programu w trakcie warsztatów projektowych, antropologicznych oraz kulinarnych sprawdzili, jakie są kulturowe aspekty spożywania posiłków oraz jak smak i sposób przyrządzania potraw wpływają na formy ich podania. Efekt 3-etapowych warsztatów zostanie zaprezentowany na wystawach w Poznaniu, Londynie i Łodzi.
Otwarcie wystawy odbędzie się w dniu 25 lipca (czwartek), godz. 18.00 w Concordia Design przy ul. Zwierzynieckiej 3 w Poznaniu. Projekt jest współorganizowany przez Instytut Adama Mickiewicza w ramach programu promocji polskiego designu za granicą.
Celem projektu Art Food jest edukacja projektowa wykraczająca poza ramy uczelni. Studenci wzornictwa School of Form i Royal College of Art, pod okiem Marka Cecuły - lidera projektu, znanego artysty, projektanta i pedagoga, stworzą ceramiczne obiekty użytkowe, przy wykorzystaniu narzędzi produkcji przemysłowej najstarszej fabryki porcelany w Polsce - Zakładów Porcelany „Cmielów”.
- Art Food jest projektem międzynarodowym, w którym integrujemy wiele obszarów: świat projektowania z przemysłem ceramicznym, edukację z realiami zawodowymi, a także metody pracy i doświadczenia konkretnych kultur. "Wyjmujemy" rzeczywistość szkolną i wprowadzamy ją w "prawdziwe" życie. Dzięki temu, studenci zdobywają cenne doświadczenie zawodowe, ważne dla drogi zawodowej projektanta, która może się rozwinąć w innych, niekoniecznie związanych z ceramiką, kierunkach. Poznanie branży od podszewki procentuje na dalszych etapach kariery, nawet jeśli potoczy się zupełnie inną ścieżką - mówi Marek Cecuła, lider projektu Art Food.
- Projekt pozwala nie tylko na zdobycie profesjonalnego doświadczenia zawodowego, ale otwiera również drogę do dalszej współpracy między młodymi projektantami a przemysłem ceramicznym w Polsce. Ważnym elementem projektu jest integracja kulturalna, wymiana poglądów i doświadczeń w ramach wspólnie realizowanych działań - podkreśla Agnieszka Jacobson-Cielecka, opiekun specjalności domestic design w School of Form.
Pierwszym etapem prac były sesje badawcze w obrębie tematów związanych z kulinariami, prowadzone pod opieką dr Ewy Klekot, szefowej antropologii School of Form. Ważnym elementem procesu są także warsztaty, które przeprowadzili Wojciech Modest Amaro, zdobywca prestiżowej gwiazdki przewodnika Michelin. Mistrz kulinarny wprowadził studentów w tajniki wykwintnej kuchni, opartej na wyrafinowanym łączeniu smaków i twórczej reinterpretacji polskiej tradycji. Studenci dowiedzieli się, jak smak zależy od formy naczynia, jak sposób przyrządzania i jedzenia wpływają na to, jak serwujemy dania. Następnie, pod okiem Marka Cecuły, studenci pracowali nad projektowaniem form - nośników jedzenia.
W projekcie uczestniczy 16 studentów School of Form, ze specjalności domestic design oraz 12 studentów
z Royal College of Art. Do finalnego etapu prac w Ćmielowie zakwalifikowało się łącznie 12 uczestników, sześcioro z każdej uczelni. Warsztaty w Zakładach Porcelany „Ćmielów” trwają od 1 lipca i przez trzy tygodnie studenci pracują pod okiem wykładowców z obu szkół. Prace studentów Royal College of Art oraz School of Form - 12 kompletów naczyń - zaprezentowane zostaną podczas wystaw: Concordia Design w Poznaniu - 25 lipca 2013, podczas London Design Festival - we wrześniu 2013 oraz na Festiwalu Designu w Łodzi - w październiku 2013 roku.
Wystawa Art Food w Poznaniu trwa od 26 lipca do 8 sierpnia 2013.
Projekt „Art Food” współorganizowany jest przez:
- Instytut Adama Mickiewicza www.culture.pl
- Modus Design Studio Marka Cecuły www.modusdesign.com
- Royal College of Art, London www.rca.ac.uk
- School of Form, Poznań www.sof.edu.pl
- Zakłady Porcelany “Ćmielów” www.porcelana-cmielow.pl